STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR"

Transkript

1 HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 6/2010 STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR STADSFULLMÄKTIGES BESLUT KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid kl. 18 Plats Gamla Rådhuset, Alexandersgatan 20 Ärenden Enligt denna föredragningslista Stadsfullmäktiges ordförande

2 HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 6/ Ärende ORDFÖRANDEN 1 75 Namnupprop, laglighet och beslutförhet 2 76 Val av protokolljusterare 3 77 Frågestund STADSDIREKTÖREN Justerare: Tuomas Rantanen och Arja Karhuvaara Ersättare: Terhi Peltokorpi och Nils Torvalds 4 78 Biträdande stadsdirektören för byggnads- och miljöväsendets tjänsteförhållande upphör 5 79 Val av ersättare i direktionen för affärsverket trafikverket 6 80 Ändring av indelningen i röstningsområden 7 81 Anslag för beviljande av räntestödslån BYGGNADS- OCH MILJÖVÄSENDET 8 82 Överföring av affärsverket MetropoliLabs verksamhet till ett nytt aktiebolag

3 HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 6/ Projektplan för utveckling av metrodepån STADSPLANERINGS- OCH FASTIGHETSVÄSENDET Projektplan för ombyggnad av Porolahden peruskoulus skolhus Vidare godkändes följande hemställningskläm: Stadsfullmäktige förutsätter att stadsstyrelsen utreder möjligheterna att göra hyran efter ombyggnaden skälig jämfört med lokalcentralens beräkningar. (Yrjö Hakanen, rösterna 43 2) Arrendegrunder för bostads- och bilplatstomter, tomter för gårdar i sambruk och underjordiska områden inom Sörnäsuddens detaljplaneområde i Fiskehamnen Arrendegrunder för två tomter för bostadshus i Viksbacka (Vik, Viksbacka, tomterna nr 36110/13 och 36112/1) Arrendegrunder för en tomt för bostadshus i Viksbacka (Vik, Viksbacka, tomten nr 36261/2) Detaljplan för vatten- och gatuområden i Gardesstaden och en del av kvarteret nr 8193 m.m. på Skatudden och detaljplaneändring för trafikoch gatuområden på Skatudden (Kanalterminalen med omgivning på Skatudden) (nr 11850) Förkastades Detaljplaneändring för kvarteren nr och samt gatu- och parkområde i Kånala (HOK-Elantos S-market och Kodin Terra) (nr 11915)

4 HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 6/ Vidare godkändes följande hemställningskläm: Stadsfullmäktige förutsätter att köpcentrets gång- och cykelförbindelser förbättras i anslutning till genomförandet av detaljplaneändringen. (Ville Ylikahri, rösterna 76 0) Detaljplaneändring för kvarteret nr i Vik (nr 11913) Detaljplaneändring för kvarteret nr (Hertonäs simhall) och gatuområde i Hertonäs (nr 11872) VID SAMMANTRÄDET INLÄMNADE MOTIONER 18 92/Kj Motion av ledamoten Sari Näre m.fl. om nolltolerans mot hattal riktat mot anställda och förtroendevalda 19 92/Ryj Motion av ledamoten Mari Puoskari m.fl. om utvidgade öppettider för Sortti-stationerna 20 92/Ryj Motion av ledamoten Antti Vuorela m.fl. om underlättad parkering för anställda vid hemsjukhuset under tjänsteuppdrag 21 92/Stj Motion av ledamoten Ilkka Taipale m.fl. om gemenskapen Syväpuros tjänster 22 92/Stj Motion av ledamoten Hanna-Kaisa Siimes m.fl. om bättre levnadsförhållanden för östeuropeiska romer

5 HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 6/ /Sj Motion av ledamoten Heli Puura m.fl. om renovering av Laajasalon yläasteen koulus sandplan till en konstgräsplan 24 92/Sj Motion av ledamoten Ilkka Taipale m.fl. om utvidgande av sådana praxis som skyddat arbete samt ställningen och framtiden för anställda i omsorgsrelation 25 92/Kaj Motion av ledamoten Sirpa Asko-Seljavaara m.fl. om främjande av byggande i trä 26 92/Kaj Motion av ledamoten Emma Kari m.fl. om avstående från bilplatsnormerna 27 92/Kaj Motion av ledamoten Silvia Modig m.fl. om en gångtunnel under Gustav Vasas väg

6 HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 6/ MOTION AV LEDAMOTEN SARI NÄRE M.FL. OM NOLLTOLERANS MOT HATTAL RIKTAT MOT ANSTÄLLDA OCH FÖRTROENDEVALDA Stn Enligt en undersökning som Finlands Kommunförbund gjorde år 2008 har nästan hälften av de kommunala beslutsfattarna och i vissa fall också närstående till beslutsfattarna råkat ut för hotelser. Ibland kan fullmäktigeledamöter få brev med sådant förtal mot enskilda tjänsteinnehavare som har en ton av hattal. Detta tyder på att också vissa tjänsteinnehavare förföljs av stalkers. Säkerhetsstrategin för Helsingfors stad har en hänvisning till begreppet säkerhet i inrikesministeriets program för den inre säkerheten Trygghet i vardagen: alla bör utan rädsla och otrygghet kunna åtnjuta de rättigheter och fullgöra de skyldigheter som hänför sig till rättssystemet. Detta bör gälla såväl kommuninvånare som förtroendevalda och tjänsteinnehavare. Typiskt för trakasserier med hotelser och hattal är att de sker per brev eller e-post eller via webben och att skriverierna skickas direkt till objektet och/eller till närstående och/eller till arbetskamrater. Hattalet kan bestå av direkta, indirekta, förtäckta eller villkorliga hotelser, falska anklagelser, smutskastning, invektiv och kränkningar av sexuell natur. Den som blir utsatt för en stalker, m.a.o. hotfull förföljelse, får hela tiden sitt arbete och/eller liv kontrollerat på ett tvångsmässigt sätt, och intrånget gör att objektet känner sig bevakad. Enbart muntliga och också skriftliga trakasserier kan få offren att uppleva att de tappar greppet om livet. Just för att trakasserierna är oförutsedda och intensiva traumatiserar de offren och utsätter dem för posttraumatiska stressreaktioner. Enligt undersökningar i USA kommer ca 15 % av amerikanerna någon gång i livet att råka ut för trakasserier. En doktorsavhandling som nyligen blivit färdig visar att upp till hälften av de studerande i Finland har blivit trakasserade. Kvinnorna är mest utsatta. Att odla hattal kan också vara en form av mobbning på arbetsplatsen. På sista tiden har särskilt den invandrarfientliga webbdebatten underblåst hattal. Lapporörelsen på 1930-talet, som genomsyrades av hattal och är det mörkaste inslaget i Finlands historia när det gäller brott mot liv, ekar i dagens debatt.

7 HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 6/ I vår kultur lämnas offer för hattal lätt ensamma. Problemet uppmärksammas inte tillräckligt i lagstiftningen utan verbala hetsbrott behandlas i allmänhet som ärekränkningar. Rättspraxis verkar vara att domen blir mildare om offret reagerar på trakasserierna: den som försvarar sig uppfattas lätt som delaktig. Nu då hattalet tydligt visar sitt fula tryne kan man inte tillåta att det tolereras hur mycket som helst. Vi föreslår därför att Helsingfors stad ska vidta åtgärder som leder till att den bär sitt ansvar när det gäller att skydda anställda och förtroendevalda som blivit offer för hattal. Staden bör bereda detta mål tillsammans med polisen och införa det i säkerhetsstrategin. Den bör samtidigt utreda omfattningen på problemet, och om problemet visar sig vara mer omfattande än väntat bör staden försöka få lagstiftningen utvecklad på ett sådant sätt att hattal och hatbrott kan avvärjas.

8 HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 6/ MOTION AV LEDAMOTEN MARI PUOSKARI M.FL. OM UTVIDGADE ÖPPETTIDER FÖR SORTTI-STATIONERNA Stn Stadsbor och företag kan till HRM:s Sortti-stationer föra bl.a. problemavfall, elektronikskrot och byggavfall. Alla Sortti-stationer i huvudstadsregionen är öppna vardagar kl Reparationer och flyttningar sker speciellt på veckoslut, och avfall som uppkommer vid sådana bör kunna föras till stationerna också då. Vi föreslår att stationernas öppettider ska utvidgas till veckosluten. Dessutom föreslår vi att det ska utredas om det till någon Sortti-station kan förläggas ett slags kall mottagningsplats, som är kameraövervakad och där avfallsavgiften kan betalas med betalautomat.

9 HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 6/ MOTION AV LEDAMOTEN ANTTI VUORELA M.FL. OM UNDERLÄTTAD PARKERING FÖR ANSTÄLLDA VID HEMSJUKHUSET UNDER TJÄNSTEUPPDRAG Stn Det bör göras lättare för de anställda vid hemsjukhuset att parkera under tjänsteuppdrag. Läkare och sjukskötare kan inte lämna sin tjänstebil vid gatan på ett långt gångavstånd från den plats där de ska sköta patienter. Speciellt på vintern är det ohållbart med långa gångavstånd och de gör vårdarbetet betydligt långsammare. Anställda vid hemsjukhuset har fått parkeringsböter när de har vårdat patienter. Också privata parkeringsövervakare har gett dem sina betalningsförelägganden. Jag föreslår att hemsjukhusets anställda på sina tjänstebilar ska få en tydlig skylt med sjukhusets emblem och namn som berättar för invånarna och parkeringsövervakarna vad för slags bil det är fråga om. Dessutom föreslår jag att skylten hemsjukhusets tjänsteuppdrag i bilen ska berättiga till parkering av bilar i tjänsteuppdrag nära patienten utan betalningsförelägganden eller andra påföljder. Jag föreslår ytterligare att staden ska kontakta de privata parkeringsövervakningsföretagen och föreslå dem att bilar i tjänsteuppdrag med hemsjukhusets emblem inte ska ges parkeringsböter. För detta ändamål bör stadens parkeringsövervakare och de privata parkeringsövervakningsföretagen få en förteckning över registernumren på hemsjukhusets tjänstebilar.

10 HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 6/ MOTION AV LEDAMOTEN ILKKA TAIPALE M.FL. OM GEMENSKAPEN SYVÄPUROS TJÄNSTER Stn Vårdgemenskapen Syväpuro i Östra Nyland är en boendegemenskap ledd av en man med lång erfarenhet, Maukka Poikeljärvi, som sedermera har fått titeln socialråd. Gemenskapen har också välkomnat män från Helsingfors med kanske den svåraste graden av alkoholisering. De har åtminstone under tiden där kommit in på nykterhetens smala väg, en del med långvarig nykterhet som resultat. Boendegemenskapen kan också erbjuda meningsfull sysselsättning och verksamhet. Nu har det från olika håll kommit hotande budskap om att Helsingfors stad planerar att sluta skicka män till denna gemenskap. Detta skulle innebära slutet för hela gemenskapen utan att någon motsvarande gemenskap/plats som ersättning finns i sikte. Vi ber därför Helsingfors stadsstyrelse utreda huruvida och under vilka förutsättningar Helsingfors stad fortfarande kan anlita gemenskapen Syväpuros tjänster.

11 HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 6/ MOTION AV LEDAMOTEN HANNA-KAISA SIIMES M.FL. OM BÄTTRE LEVNADSFÖRHÅLLANDEN FÖR ÖSTEUROPEISKA ROMER Stn I enlighet med direktivet om fri rörlighet har alla EU-medborgare och deras familjemedlemmar rätt att vistas och röra sig inom EU-området. Denna rätt till fri rörlighet gäller jämlikt för alla EU-medborgare. Romer från Östeuropa rör sig flitigt i olika EU-länder med stöd av denna rättighet till fri rörlighet. Diskussionen om östeuropeiska romers levnadsförhållanden i sina hemländer och här i Finland inleds igen inför våren. Östeuropeiska romer har blivit bekanta för helsingforsborna som kvinnor och åldringar som tigger på gatan och gatumusikanter vid torg och på metron. Såväl tiggeri och mångleri som husvagnar på impediment samt bostadsskjul av papp under broar har väckt förvirring. Diskriminering av östeuropeiska romer samt deras fattigdom och dåliga ställning är ett erkänt faktum, men man har inte lyckats komma med lösningar för att lindra problemen. Den s.k. romfrågan är här för att stanna och många allvarliga problem väntar på ett svar såväl på EU-nivå, i Rumänien, Bulgarien och andra EU-länder som i vår hemstad Helsingfors. Rimliga, mänskliga lösningar för att bättra levnadsförhållandena för dessa människor hittas inte på myndigheternas möten, i synnerhet om man inte utnyttjar multiprofessionellt samarbete. Lösningar måste sökas t.ex. på frågan om de romska barnens ställning i allmänhet, förverkligandet av barnens rätt till utbildning och ordnandet av tillfällig inkvartering. Dessutom ska man komma med olika sätt att ingripa i akuta nödsituationer. Vi föreslår att Helsingfors stads socialverk tillsätter en multiprofessionell arbetsgrupp med uppgift att lösa frågan om östeuropeiska romer. Utöver myndigheter ska representanter för de mest betydelsefulla människorättsorganisationerna, nätverket Fri Rörlighet och andra officiella och inofficiella expertorganisationer inbjudas till arbetsgruppen. Av myndigheter ska representanter för invandrarenheten vid polisinrättningen i Helsingfors härad,

12 HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 6/ invandrarverket och socialväsendet inbjudas. Det skulle vara bra att också de politiska partierna i fullmäktige hade sin representation i arbetsgruppen. Vi tror att man på detta sätt kan hitta sakkunniga och mänskliga lösningar samt säkerställa att förslagen går vidare även på den politiska nivån. Med hjälp av en arbetsgrupp på bred bas är det möjligt att hitta förslag till åtgärder med vilka utmaningar och problem angående frågan om östeuropeiska romer kan lindras på lokal nivå och förslag om olika sätt att inverka på de östeuropeiska romernas situation även i riksomfattande utsträckning och i beslutsfattandet inom Europeiska unionen. Arbetsgruppen ska komma till tydliga och konkreta lösningsförslag för att bättra levnadsförhållandena för östeuropeiska romer på lokal nivå.

13 HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 6/ MOTION AV LEDAMOTEN HELI PUURA M.FL. OM RENOVERING AV LAAJASALON YLÄASTEEN KOULUS SANDPLAN TILL EN KONSTGRÄSPLAN Stn I sydöstra Helsingfors har antalet fotbollsidkare ökat under de senaste åren och många barn och familjer har hittat en behaglig idrottsform och en gemensam hobby. Föreningarna i området har cirka fotbollsidkare. Antalet kommer att öka även i framtiden eftersom befolkningen i Degerö ökar betydligt mycket i och med kompletteringsbyggandet och Kronbergsstranden. Fotbollshobbyn som drivs med frivilligt arbete är ett av de bästa sätten att främja barnens motion och hälsa. I flera undersökningar har man konstaterat att idrottsgrenen i fråga är den överlägset mest populära idrottshobbyn bland barn och unga. Bristfälliga möjligheter att utöva hobbyn på vintern har redan länge begränsat barnens hobby och föreningarnas verksamhet i Degerö. I hela sydöstra Helsingfors finns det inte en plan som skulle vara lämplig för vinterförhållanden. På vintern hålls träningar mestadels i skolornas gymnastiksalar som är för trånga med beaktande av antalet spelare och parkettgolvet som inte lämpar sig för fotbollsträningar. Fotbollsföreningar i Degerö (LPS och HJK) har undersökt möjligheterna att bättra träningsförhållandena i området i samarbete med olika aktörer. Bredvid Laajasalon yläaste finns en sandplan i dåligt skick som inte används. Renovering av planen till en uppvärmd konstgräsplan med effektivare belysning skulle vara det lättaste och förmånligaste sättet att bättra möjligheterna för fotbollsträning i Degerö. Intill planen finns högstadiets lokaler för inomhusmotion och omklädningsrum samt nödvändiga parkeringsplatser. Planens läge alldeles bredvid högstadiet nära Laajasalon ala-aste, daghemmet Ilomäki och en öppen lekpark gör det möjligt för bl.a. skolor, dagvården, eftermiddagsverksamheten och idrottsföreningar att i stor utsträckning använda den gemensamma planen. Främjandet av samarbetet mellan olika aktörer och användning av gemensamma lokaler följer stadens strategi. Saken har diskuterats med bl.a. skolan

14 HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 6/ och privata aktörer som har förhållit sig positivt till saken. Renoveringen av planen och dess belysning förbättrar områdets allmänna uttryck, trivsel och säkerhet. Detta projekt som stärker gemenskapsandan ska förverkligas så snabbt som möjligt och på ett förnuftigt sätt som ett projekt mellan flera aktörer och finansieras till de delar som gäller byggnads- och underhållskostnader. Det är viktigt att staden (och förvaltningarna) har en positiv och aktiv inställning och deltar i finansieringen. Vi föreslår att staden utreder förutsättningarna och tidtabellen för förverkligandet och underhållet av en uppvärmd konstgräsplan med bättre belysning på Laajasalon yläasteen koulus sandplan.

15 HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 6/ MOTION AV LEDAMOTEN ILKKA TAIPALE M.FL. OM UTVIDGANDE AV SÅDANA PRAXIS SOM SKYDDAT ARBETE SAMT STÄLLNINGEN OCH FRAMTIDEN FÖR ANSTÄLLDA I OMSORGSRELATION Stn Helsingfors stad har flera personer bl.a. som praktikanter, arbetsprövare och arbetstränande samt i rehabiliterande arbete, arbetsverksamhet för handikappade och skyddat arbete i omsorgsrelation. Verksamheten har en lång och aktningsvärd historia ända sedan arbetsstuguverksamheten inleddes i Helsingfors. I dessa otypiska arbetsuppgifter och skyddade arbeten har anställda, sysselsatta, rehabiliteringsklienter, praktikanter, patienter, klienter, försörjningsberättigade m.fl. mycket olika förmåner, belöningar och naturaförmåner (bl.a. kostförmån och reseersättning). Det indirekta resultatet av statens och kommunernas produktivitetsprogram är lätt att också denna verksamhet försvagas eller monteras ned, fastän denna verksamhet ska utvidgas på många sätt. Detta leder till att verksamheten i fråga lätt glöms bort speciellt vid grundande av bolag, affärsverk och samkommuner. Detta har troligen hänt vid HNS där det har varit mycket svårt att grunda ens ett socialt företag vid sidan av talrika affärsverk. Då Helsingfors Vatten blir HRM kan antalet anställda i omsorgsrelation och deras ställning ändras betydligt. Det har framställts misstankar om att denna mycket lyckade sysselsättningsform ska monteras ned helt och hållet. Vi föreslår att stadsstyrelsen vidtar åtgärder för att kartlägga omfattningen av de olika ovannämnda systemen för sysselsättning och skyddat arbete och utreda vilka förmåner anställda i skyddat arbete har vid Helsingfors stad och de sammanslutningar i vilka staden är en av delägarna eller vilkas partner Helsingfors stad är. Man ska sträva efter att harmonisera förmånerna och Helsingfors stad ska snabbt främja utvidgandet av sådana praxis som skyddat arbete i de ovannämnda sammanslutningarna. Samtidigt önskar vi att få en utredning om ställningen och framtiden för anställda i omsorgsrelation.

16 HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 6/ MOTION AV LEDAMOTEN SIRPA ASKO-SELJAVAARA M.FL. OM FRÄMJANDE AV BYGGANDE I TRÄ Stn Byggandet i trä har varit blygsamt i Helsingfors trots att träet har många erkända och goda egenskaper som byggmaterial. Från miljösynpunkt är träet överlägset: byggande i trä kräver mindre än 1/3 av de naturresurser och 3/5 av den energi som går åt för en motsvarande byggnad i betong. Dessutom är koldioxidutsläppen under byggtiden mindre än 2/3 av utsläppen vid byggande i betong, det färdiga huset fungerar som koldioxidsänka och materialet medger lösningar med synnerligen energisnåla passivhus. Andra fördelar med byggande i trä är att byggtiden är kort, vilket också har ekonomisk betydelse, och att de naturliga naturresurserna i Finland kan utnyttjas och förädlingsgraden höjas. I offentliga byggprojekt är det möjligt att utveckla byggandet i trä genom att skapa primär efterfrågan också på flervåningshus i trä. I Sverige, som är ett föregångsland i sammanhanget, är det uttryckligen kommunala aktörer som har spelat en nyckelroll när det gäller att främja byggande i trä. Av orsakerna ovan föreslår vi att Helsingfors ska främja byggande i trä vid offentliga byggprojekt genom att ta upp ett villkor om detta i tomtreserveringsvillkoren och, om det är möjligt, också i detaljplanebestämmelserna.

17 HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 6/ MOTION AV LEDAMOTEN EMMA KARI M.FL. OM AVSTÅENDE FRÅN BILPLATSNORMERNA Stn Stadens nuvarande bilplatsnormer kräver att ett visst antal bilplatser anläggs per kvadratmeter bostadsyta. Största delen av priset på bilplatserna överförs på bostadspriset. De boende måste betala för sina bilplatser oberoende av om de vill ha en bilplats eller inte. Det är inte skäligt att ta betalt för bilplatser av de boende som inte har någon bil. Helsingfors bör vid planläggningen övergå till en praxis där priserna på bilplatserna lösgörs från bostadspriserna. Vi föreslår att Helsingfors utreder möjligheterna att lösgöra priset på parkeringen från bostadspriserna och att avstå från de nuvarande bilplatsnormerna.

18 HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 6/ MOTION AV LEDAMOTEN SILVIA MODIG M.FL. OM EN GÅNGTUNNEL UNDER GUSTAV VASAS VÄG Stn Gustav Vasas väg på gränsen mellan Gumtäkt och Majstad är en livligt trafikerad led. Antalet bilar beräknas överskrida om dygnet. Trots att andelen stora bilar har minskat i och med Nordsjö hamn, trafikeras vägen alltjämt av många tunga fordon och hastigheterna är höga. Att köra mot rött ljus är också beklagligt allmänt, i synnerhet vid Indiagatan. Vid Indiagatan korsas Gustav Vasas väg dagligen av ett stort antal människor, många av dem skolelever. Rutten är den naturligaste mellan de två stadsdelarna. En gångtunnel har länge önskats i området. Projektet har funnits med i stadsplaneringskontorets planer, men det har flera gånger skjutits upp i brist på pengar. Enligt de nuvarande planerna ska projektet genomföras Nu då skolnätet har granskats blev det aktuellt att lägga ned paviljongskolan i Gumtäkt, som är en filial till Käpylän ala-asteen koulu. Detta gör saken särskilt brådskande. Vi föreslår att staden snabbt ska vidta åtgärder för att säkerställa att gångtunneln kan anläggas planenligt senast 2011.

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 8/2010 STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR STADSFULLMÄKTIGES BESLUT 8-2010 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid kl. 18 Plats Gamla Rådhuset, Alexandersgatan 20 Ärenden Enligt denna

Läs mer

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 9/2011 STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR STADSFULLMÄKTIGES BESLUT 9-2011 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid kl. 18 Plats Gamla Rådhuset, Alexandersgatan 20 Ärenden Enligt denna

Läs mer

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 6/2011 STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR STADSFULLMÄKTIGES BESLUT 6-2011 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid kl. 18 Plats Gamla Rådhuset, Alexandersgatan 20 Ärenden Enligt denna

Läs mer

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 5/2010 STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR STADSFULLMÄKTIGES BESLUT 5-2010 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid kl. 18 Plats Gamla Rådhuset, Alexandersgatan 20 Ärenden Enligt denna

Läs mer

romska ärenden Brochyrer 2002:7swe

romska ärenden Brochyrer 2002:7swe Delegationen för romska ärenden Brochyrer 2002:7swe Delegationen för romska ärenden Delegationen för romska ärenden (officiellt delegationen för zigenarärenden) har till uppgift att främja den romska befolkningens

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN

Läs mer

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 17/2009 STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR STADSFULLMÄKTIGES BESLUT 17-2009 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid kl. 18 Plats Gamla Rådhuset, Alexandersgatan 20 Ärenden Enligt denna

Läs mer

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 15/2010 STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR STADSFULLMÄKTIGES BESLUT 15-2010 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid kl. 18 Plats Gamla Rådhuset, Alexandersgatan 20 Ärenden Enligt denna

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 4/ (5) Stadsfullmäktige Kaj/

Helsingfors stad Föredragningslista 4/ (5) Stadsfullmäktige Kaj/ Helsingfors stad Föredragningslista 4/2016 1 (5) 28 Den av ledamoten Ville Jalovaara väckta motionen om en ny mopedhall i östra Helsingfors HEL 2015-010471 T 00 00 03 Beslutsförslag Föredragandens motiveringar

Läs mer

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 1/2010 STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR STADSFULLMÄKTIGES BESLUT 1-2010 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid kl. 18 Plats Gamla Rådhuset, Alexandersgatan 20 Ärenden Enligt denna

Läs mer

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning?

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning? GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 29.4.2011, uppdaterat 26.3.2012 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vad är ett program för deltagande och bedömning?

Läs mer

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 12/2009 STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR STADSFULLMÄKTIGES BESLUT 12-2009 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid kl. 16 Plats Gamla Rådhuset, Alexandersgatan 20 Ärenden Enligt denna

Läs mer

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 19.05.2014 Sida 1 / 1 5048/10.02.03/2013 Stadsstyrelsen 126 28.4.2014 64 Motion för att främja projektet Aalto Village Beredning och upplysningar: Antti Mäkinen, tfn 050 593 1339 E-post enligt

Läs mer

Fattiga EU-medborgare en politik med både hjärta och hjärna

Fattiga EU-medborgare en politik med både hjärta och hjärna Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:1482 av Fredrik Malm m.fl. (FP) Fattiga EU-medborgare en politik med både hjärta och hjärna Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som

Läs mer

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland.

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland. Bilaga 1 till höstmötet Styrelsens förslag till ändringar av föreningens stadgar: Stadgar för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 1. Namn, hemort och språk Föreningens namn är Finlands svenska biblioteksförening

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 9/2013 1 (5) Stadsfullmäktige Kj/20 15.5.2013

Helsingfors stad Föredragningslista 9/2013 1 (5) Stadsfullmäktige Kj/20 15.5.2013 Helsingfors stad Föredragningslista 9/2013 1 (5) 20 Ryj / Den av ledamoten Mika Ebeling väckta motionen om bättre energieffektivitet i det gamla byggnadsbeståndet HEL 2012-014525 T 00 00 03 Beslutsförslag

Läs mer

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 14/2010 STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR STADSFULLMÄKTIGES BESLUT 14-2010 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid kl. 18 Plats Gamla Rådhuset, Alexandersgatan 20 Ärenden Enligt denna

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Detaljplan nr 1087 KORSNÄSTÅGETS CENTRUM Detaljplane- och tomtindelningsändring PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vasa stads planläggning 25.1.2019 Planeringsobjekt Detaljplanen berör 29 stad8sdelens

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 12/2013 1 (6) Stadsfullmäktige Kaj/11 28.8.2013. Stadsfullmäktige beslutar

Helsingfors stad Föredragningslista 12/2013 1 (6) Stadsfullmäktige Kaj/11 28.8.2013. Stadsfullmäktige beslutar Helsingfors stad Föredragningslista /03 (6) Arrendegrunder för bostads- och bilplatstomter i Kvarnbäcken och Rastböle (tomterna 459/5, 4546/6 samt 54033/9, och 3) HEL 03-008643 T 0 0 0 0 Beslutsförslag

Läs mer

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige )

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige ) Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige 28.1.2014 8) 1 Ungdomsfullmäktiges syfte och mål översättning Verksamhetsidé Ungdomsfullmäktige representerar ungdomarna och är ett sakkunnigorgan

Läs mer

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 10/2009 STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR STADSFULLMÄKTIGES BESLUT 10-2009 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid kl. 18 Plats Gamla Rådhuset, Alexandersgatan 20 Ärenden Enligt denna

Läs mer

BARNS PROBLEM UR ETT JURIDISKT PERSPEKTIV RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN RIITTA-LEENA PAUNIO I HANA -FORUM VAR DRÖJER FINLANDS BARNOMBUDSMAN?

BARNS PROBLEM UR ETT JURIDISKT PERSPEKTIV RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN RIITTA-LEENA PAUNIO I HANA -FORUM VAR DRÖJER FINLANDS BARNOMBUDSMAN? BARNS PROBLEM UR ETT JURIDISKT PERSPEKTIV RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN RIITTA-LEENA PAUNIO I HANA -FORUM 14.4.2004 VAR DRÖJER FINLANDS BARNOMBUDSMAN? Justitieombudsmannens syn på främjandet av barns rättigheter

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

Esbo stad Beslut 1 / 5

Esbo stad Beslut 1 / 5 Esbo stad Beslut / 5 79/0.0.0/0 Stadsstyrelsen 7..0 Fullmäktige 0..0 Tillfällig ändring av Tapiolan Keskuspysäköinti Oy:s bolagsordning och delägaravtal jämte åtgärder samt stadens borgen för bolagets

Läs mer

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 20/2010 STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR STADSFULLMÄKTIGES BESLUT 20-2010 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid kl. 17 Plats Gamla Rådhuset, Alexandersgatan 20 Ärenden Enligt denna

Läs mer

och stadsstyrelsen godkända målen. Direktionen har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare.

och stadsstyrelsen godkända målen. Direktionen har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare. 3 01 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS DJURGÅRD Godkänd av stadsfullmäktige den 11 februari 2015 1 Verksamhetsområde 2 Direktionen 3 Föredragning Direktionen för Helsingfors stads djurgård förvaltar

Läs mer

INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET. Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat.

INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET. Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat. INSTRUKTIONSÄNDRINGAR FÖRANLEDDA AV INSTRUKTIONEN FÖR STADSKANSLIET Förvaltningsstadgan 9 Organens protokoll Stadsstyrelsens protokoll förs av en person som stadskansliet förordnat. 26 Undertecknande av

Läs mer

0 01 01.1. Helsingfors stadsstyrelse leder stadens förvaltning. Stadsstyrelsen har 15 ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare.

0 01 01.1. Helsingfors stadsstyrelse leder stadens förvaltning. Stadsstyrelsen har 15 ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare. 0 01 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADSSTYRELSE Godkänd av stadsfullmäktige den 18 september 1996 1 Verksamhetsområde 2 Stadsstyrelsen Helsingfors stadsstyrelse leder stadens förvaltning. Stadsstyrelsen

Läs mer

Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag

Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag Fullmäktige 17 11.04.2016 Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag 431/05.11.00/2013, 1420/05.11.00/2016 SOCHVUTS 13 Social-

Läs mer

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster till rimliga kostnader.

Läs mer

Esbo stad Protokoll 79. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 79. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 4594/10.00.00/2013 Stadsstyrelsen 127 28.4.2014 Fullmäktige 61 19.5.2014 79 Fråga om planeringen av Kägeluddens tunnel (Bordlagt 19.5.2014) Beredning och upplysningar:

Läs mer

Helsingfors /2017. Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland

Helsingfors /2017. Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland HÄLSOVÅRDSMINISTERIET KOMMUNINFO Helsingfors 31.1.2017 2/2017 Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland Med hjälp av denna rekommendation

Läs mer

Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset

Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset Organ: Nämnden för minoritetsspråket Tid: 27.11.2018 kl. 12.00 13.25 Plats: Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset Beslutsfattare: Närvarande: Holm Juhani Heikkilä Paula Hellén

Läs mer

EUROPARÅDETS KONVENTION OM FÖREBYGGANDE OCH BEKÄMPNING AV VÅLD MOT KVINNOR OCH VÅLD I HEMMET. Istanbulkonventionen VÅLD

EUROPARÅDETS KONVENTION OM FÖREBYGGANDE OCH BEKÄMPNING AV VÅLD MOT KVINNOR OCH VÅLD I HEMMET. Istanbulkonventionen VÅLD EUROPARÅDETS KONVENTION OM FÖREBYGGANDE OCH BEKÄMPNING AV VÅLD MOT KVINNOR OCH VÅLD I HEMMET Istanbulkonventionen TRYGGHET FRÅN FRUKTAN TRYGGHET FRÅN VÅLD VAD ÄR KONVENTIONENS SYFTE? Europarådets nya konvention

Läs mer

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 3/2010 STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR STADSFULLMÄKTIGES BESLUT 3-2010 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid kl. 18 Plats Gamla Rådhuset, Alexandersgatan 20 Ärenden Enligt denna

Läs mer

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 17/2010 STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR STADSFULLMÄKTIGES BESLUT 17-2010 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid kl. 18 Plats Gamla Rådhuset, Alexandersgatan 20 Ärenden Enligt denna

Läs mer

Korsningen var farlig. Därför ingrep jag. Satu, Gladas. Fyra sätt. att påverka i Vanda

Korsningen var farlig. Därför ingrep jag. Satu, Gladas. Fyra sätt. att påverka i Vanda Korsningen var farlig. Därför ingrep jag. Satu, Gladas Fyra sätt att påverka i Vanda Varför delta? I kommunen görs beslut i många saker som påverkar din vardag: de kan till exempel gälla skolor, bibliotek,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 12.09.2016 Sida 1 / 1 2502/2016 10.04.00 Stadsstyrelsen 211 20.6.2016 122 Fråga om möjligheten att bygga containerhus som ett sätt att lösa bostadsbristen (Bordlagt 22.8.2016) Beredning och

Läs mer

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 5/2009 STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR STADSFULLMÄKTIGES BESLUT 5-2009 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid kl. 18 Plats Gamla Rådhuset, Alexandersgatan 20 Ärenden Enligt denna

Läs mer

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 1203/10.03.02/2013 Stadsstyrelsen 259 16.9.2013 144 Motion om att bilda ett fastighetsbolag för stadshuset Beredning och upplysningar: Carl Slätis, tfn 09 816 84419 Mikko

Läs mer

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 4906/11.00.01/2014 Stadsstyrelsen 178 11.5.2015 100 Motion om genomförande av programmet för främjande av bilar med små utsläpp i huvudstadsregionen Beredning och upplysningar:

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster

Läs mer

Den nya förvaltningsstadgan. V ä l k o m m e n!

Den nya förvaltningsstadgan. V ä l k o m m e n! Den nya förvaltningsstadgan V ä l k o m m e n! Förvaltningsstadgan (KomL 90 ) innehåller bestämmelser om åtminstone frågor som gäller Ordnandet av förvaltningen och verksamheten Besluts- och förvaltningsförfarandet

Läs mer

GRANSKNING AV KONVENTIONSSTATERNAS RAPPORTER LÄMNADE I ENLIGHET MED ARTIKEL 40 I KONVENTIONEN. Slutsatser av kommittén för mänskliga rättigheter

GRANSKNING AV KONVENTIONSSTATERNAS RAPPORTER LÄMNADE I ENLIGHET MED ARTIKEL 40 I KONVENTIONEN. Slutsatser av kommittén för mänskliga rättigheter CCPR/C/FIN/CO/6 24.7.2013 Originalspråk: engelska Kommittén för mänskliga rättigheter 108:e sessionen Genève, 8 26 juli 2013 GRANSKNING AV KONVENTIONSSTATERNAS RAPPORTER LÄMNADE I ENLIGHET MED ARTIKEL

Läs mer

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Fullmäktige 7.0.0 Sida / 65/00.0.00/0 Stadsstyrelsen 48 3..0 5 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Beredning och upplysningar: Olli Isotalo, tfn 09 86 66 Torsti Hokkanen,

Läs mer

Samkommunstämman P R O T O K O L L

Samkommunstämman P R O T O K O L L Samkommunstämman 02 2016 P R O T O K O L L 15.09.2016 Samkommunstämman 15.09.2016 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 02/2016 Tid: 15.09.2016 kl. 16:00 Plats: Inveon, Lundagatan ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 ÖPPNANDE

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 5/2014 Direktionen för svenska arbetarinstitutet 02.10.2014 DIREKTIONEN FÖR SVENSKA ARBETARINSTITUTET

Helsingfors stad Föredragningslista 5/2014 Direktionen för svenska arbetarinstitutet 02.10.2014 DIREKTIONEN FÖR SVENSKA ARBETARINSTITUTET Helsingfors stad Föredragningslista 5/2014 DIREKTIONEN FÖR SVENSKA ARBETARINSTITUTET FÖREDRAGNINGSLISTA 5-2014 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid klo 17:00 Plats Helsingfors arbis, Dagmarsgatan 3 Ärenden Enligt

Läs mer

VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY. Godkänd av Vasa stadsfullmäktige den

VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY. Godkänd av Vasa stadsfullmäktige den VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY Godkänd av Vasa stadsfullmäktige den 7.5.2012 60 VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY 1. Målsättningar och principer för riskhantering... 2 2. Begrepp för riskhantering... 2

Läs mer

Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön

Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön 1 Författningssamling Antagen av kommunstyrelsen: 5 december 2006 Reviderad: Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön Inledning Denna policy med handlingsplan

Läs mer

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn.

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn. 1 R E V I S I O N S S T A DG A F Ö R V A N D A S T A D Godkänd av stadsfullmäktige den 28.1.2008. I kraft från och med 1.3.2008 1 Uppgiftsområde Den externa revisionen svarar för ordnandet av den externa

Läs mer

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 16/2009 STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR STADSFULLMÄKTIGES BESLUT 16-2009 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid kl. 18 Plats Gamla Rådhuset, Alexandersgatan 20 Ärenden Enligt denna

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten 7.6.2016 EN DEL AV KVARTER 92 samt gatu- och rekreationsområden Ak 218 ÄNDRING AV DETALJPLANEN 7:e stadsdelen, en del av kvarter 92 samt gatu- och rekreationsområden

Läs mer

Esbo stad Protokoll 12. Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1. 12 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Jousenpuiston Pysäköintis lån

Esbo stad Protokoll 12. Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1. 12 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Jousenpuiston Pysäköintis lån Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1 5118/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 348 15.12.2014 12 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Jousenpuiston Pysäköintis lån Beredning och upplysningar: Viktoria

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion:

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion: Stadsfullmäktige 21 08.02.2012 Arbetarskyddskommissionen 16 31.05.2012 Personalsektionen 33 14.06.2012 Stadsstyrelsen 192 13.08.2012 Stadsfullmäktige 86 12.09.2012 Personalsektionen 15 18.04.2013 Stadsstyrelsen

Läs mer

Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12

Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12 Esbo stad Möteskallelse Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12 Sammanträde Tid 21.12.2015 måndag klo 17:30 Plats Plats Fullmäktigegården, Esbogatan 5 Tilläggsuppgifter Meddelande om förhinder: valtuustonsihteeri@espoo.fi

Läs mer

Pest eller kolera. Matilda Larsson SA14c Samhällskunskap/Svenska VT15

Pest eller kolera. Matilda Larsson SA14c Samhällskunskap/Svenska VT15 Matilda Larsson SA14c Samhällskunskap/Svenska VT15 Matilda Larsson Atlingbo Resarve 122, 622 40 Romakloster matilda222@live.se, tel. 0720062382 Wisbygymnasiet Söder 621 82 VISBY Rektorsassistent Karin

Läs mer

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad Nr 490/2012 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad EKONOMI- OCH REVISIONSSTADGA Godkänd av stadsfullmäktige 16.12.1996 9 ändrad i stadsfullmäktige 30.1.2001 12 ändrad i stadsfullmäktige 10.12.2012

Läs mer

Föa.1. 1 Stadens förtroendevalda får arvode och ersättningar för skötsel av förtroendeuppdrag enligt denna stadga.

Föa.1. 1 Stadens förtroendevalda får arvode och ersättningar för skötsel av förtroendeuppdrag enligt denna stadga. Föa.1 ARVODESSTADGA FÖR HELSINGFORS STADS FÖRTROENDEVALDA Godkänd av stadsfullmäktige den 5 maj 2010 1 Tillämpning Stadens förtroendevalda får arvode och ersättningar för skötsel av förtroendeuppdrag enligt

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten 16.8.2016 HELSINGFORSVÄGEN 10 Ak 220 ÄNDRING AV DETALJPLANEN Stadsdel 3, kvarter 400, tomt 5 samt gatu- och parkområden PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vad är

Läs mer

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 11/2011 STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR STADSFULLMÄKTIGES BESLUT 11-2011 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid kl. 16 Plats Gamla Rådhuset, Alexandersgatan 20 Ärenden Enligt denna

Läs mer

LOJO STADS MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHET FÖR SKOLELEVER VERKSAMHETSPLAN

LOJO STADS MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHET FÖR SKOLELEVER VERKSAMHETSPLAN LOJO STADS MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHET FÖR SKOLELEVER VERKSAMHETSPLAN Utbildningsnämndens svenska sektion 10.12.2008 2 1. UTGÅNGSPUNKTER FÖR ORDNANDET AV VERKSAMHETEN... 3 1.1. Lagstiftning... 3

Läs mer

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE BESLUT 3/2011 STADSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR STADSFULLMÄKTIGES BESLUT 3-2011 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid kl. 18 Plats Gamla Rådhuset, Alexandersgatan 20 Ärenden Enligt denna

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 37/2003 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 20 lagen om statliga affärsverk PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att övergångsbestämmelsen

Läs mer

Trakasserier och kränkande särbehandling

Trakasserier och kränkande särbehandling Trakasserier och kränkande särbehandling Alla medarbetare i Lunds kommun ska erbjudas en trygg arbetsmiljö där alla möts av respekt. I detta ingår att inte utsättas för kränkande särbehandling, sexuella

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie LOVISA STAD PROTOKOLL 2/2017 1 Stadsstyrelsen TID 28.06.2017 kl. 17:35-18:36 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN Träder i kraft 8.12.2015 INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN 1 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens uppgift är att leda kommunens förvaltning och ekonomi samt svara för utveckling av kommunens

Läs mer

Språkliga rättigheter inom övriga språkgrupper

Språkliga rättigheter inom övriga språkgrupper Språkliga rättigheter inom övriga språkgrupper I grundlagens 17 stadgas även om andra språkgruppers rättigheter att utveckla sitt språk och sin kultur. I paragrafen nämns förutom nationalspråken särskilt

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 21/ (5) Stadsfullmäktige Sj/

Helsingfors stad Protokoll 21/ (5) Stadsfullmäktige Sj/ Helsingfors stad Protokoll 21/2016 1 (5) 320 Den av ledamoten Ilkka Taipale väckta motionen om ett sysselsättningsstöd baserat på Kuusamomodellen HEL 2016-004459 T 00 00 03 Beslut På förslag av ordföranden

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om bostadsrättsbostäder PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att lagen om bostadsrättsbostäder ändras

Läs mer

Esbo stad Protokoll 128. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 128. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 4126/02.05.06/2013 Stadsstyrelsen 267 30.9.2013 128 Beviljande av stadens proprieborgen till Kiinteistö Oy Espoon Toimitilat för ett lån för ombyggnad och tillbyggnad

Läs mer

Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel

Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna

Läs mer

Esbo stad Protokoll 11. Fullmäktige Sida 1 / Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon Suviniityn Pysäköintis lån

Esbo stad Protokoll 11. Fullmäktige Sida 1 / Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon Suviniityn Pysäköintis lån Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1 5119/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 347 15.12.2014 11 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon Suviniityn Pysäköintis lån Beredning och upplysningar:

Läs mer

Programmet Hemstaden Helsingfors 2012

Programmet Hemstaden Helsingfors 2012 Programmet Hemstaden Helsingfors 2012 I MARKANVÄNDNING II BOSTADSPRODUKTION III BOSTADSOMRÅDEN IV BOSTADSBESTÅND V INVÅNARSTRUKTUR Ett välmående och växande Helsingfors En livskraftig urban miljö Social,

Läs mer

Invånare totalt Av vilka med utländsk bakgrund Ungdomscentralens huvudsakliga målgrupp

Invånare totalt Av vilka med utländsk bakgrund Ungdomscentralens huvudsakliga målgrupp Helsingfors invånarantal 2015/2016 och stadens Invånare totalt 628 208 Av vilka med utländsk bakgrund Ungdomscentralens huvudsakliga målgrupp 14 % 13 17-åringar 25 568 Målgrupp enligt ungdomsarbetslagen

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden REGLEMENTE 1(6) Reglemente för Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-11, 90 Dnr 2006.197 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden ansvarar för

Läs mer

EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET

EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET FINLANDS KOMMUNFÖRBUND 2014 PROJEKTET OCH UPPDRAGET Kommunförbundets projekt, 9/2013 1/2014 Uppdrag: Formulera en förvaltningsmodell för att trygga,

Läs mer

INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE

INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Innehåll Syfte och verksamhet... 3 Mandatperiod 3 Ungdomsfullmäktigeval... 3 Ekonomi..... 5 Mötespraxis... 5 Utträde ur ungdomsfullmäktige. 5 Ungdomsfullmäktiges styrelse

Läs mer

Värderingar Vision Etiska principer

Värderingar Vision Etiska principer Värderingar Vision Etiska principer Strategiprogrammet fastställer fyra års mål och uppgifter Stadsfullmäktige godkände Helsingfors strategiprogram för åren 2013 2016 vid sitt sammanträde 24.4.2013. I

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 21/ (7) Stadsfullmäktige Kj/

Helsingfors stad Föredragningslista 21/ (7) Stadsfullmäktige Kj/ Helsingfors stad Föredragningslista 21/2016 1 (7) 11 Den av ledamoten Silvia Modig väckta motionen om konkurrensförbud för ledande tjänsteinnehavare och befattningshavare HEL 2016-006227 T 00 00 03 Beslutsförslag

Läs mer

Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling

Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Sida 1 av 5 2017-05-29 KOMMUNSTYRELSEN Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Mål Att arbeta i Munkedals kommun ska upplevas som positivt, utvecklande och trivsamt och det

Läs mer

SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen

SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen 2016-05-18 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2016/178 Kommunstyrelsen SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget yttrande över SOU 2016:5;

Läs mer

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 Social- och hälsovårdsväsendet i Vasa/Socialarbete och familjeservice/ Handikappservice PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 ALLMÄNT OM PERSONLIG

Läs mer

Esbo stad Protokoll 116. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 116. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 3707/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 248 15.9.2014 116 Beviljande av stadens proprieborgen för lån som upptas av Länsimetro Oy eller av ett bolag som grundas samt för de

Läs mer

- Årsarvode: euro (ordföranden), euro (vice ordföranden,

- Årsarvode: euro (ordföranden), euro (vice ordföranden, 1 FÖRTROENDEVALDAS EKONOMISKA FÖRMÅNER Godkända av stadsfullmäktige 17.5.2017, ändring 13.9.2017 1. Arvoden för stadens organs sammanträden Stadsfullmäktige - Sammanträdesarvode: 510 euro (ordföranden),

Läs mer

Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren samt gatu-, rekreations- och specialområden

Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren samt gatu-, rekreations- och specialområden PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING BILAGA _ BORGÅ Ölstens norra STADSDELEN 31 Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren 3218 3221 samt gatu-, rekreations- och specialområden Ändringen av detaljplanen gäller

Läs mer

FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET

FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET PERSON SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET En person som inte har rätt att vistas i landet enligt

Läs mer

5.2.1999/132. Markanvändnings- och bygglag 5.2.1999/132. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren.

5.2.1999/132. Markanvändnings- och bygglag 5.2.1999/132. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Finlex» Lagstiftning» Uppdaterad lagstiftning» 1999» 5.2.1999/132 5.2.1999/132 Beaktats t.o.m. FörfS 236/2008. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Markanvändnings- och bygglag 5.2.1999/132

Läs mer

Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen, och kommunens nya roll Utbildning för förtroendevalda Stadsdirektör Kristina Stenman

Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen, och kommunens nya roll Utbildning för förtroendevalda Stadsdirektör Kristina Stenman Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen, och kommunens nya roll Utbildning för förtroendevalda 4.10.2017 Stadsdirektör Kristina Stenman Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen 2020 1.1.2020

Läs mer

UTBILDNING UTBILDNINGSAVTAL. Rekommendationsavtal om kommunal personalutbildning samt tjänste- och arbetskollektivavtal om facklig utbildning

UTBILDNING UTBILDNINGSAVTAL. Rekommendationsavtal om kommunal personalutbildning samt tjänste- och arbetskollektivavtal om facklig utbildning 1 (6) UTBILDNING UTBILDNINGSAVTAL Rekommendationsavtal om kommunal personalutbildning samt tjänste- och arbetskollektivavtal om facklig utbildning 1 Avtalets syfte Det kommunala arbetslivet genomgår ständiga

Läs mer

VASA STADS UTVECKLINGSPLAN FÖR CYKLINGEN 2013

VASA STADS UTVECKLINGSPLAN FÖR CYKLINGEN 2013 VASA STADS UTVECKLINGSPLAN FÖR CYKLINGEN 2013 MÅLET EN FUNGERANDE CYKELSTAD MÅLET EN FUNGERANDE CYKELSTAD Vasa stad har som mål att få folk att cykla mera. Trafikmiljön i Vasa börjar utvecklas så att man

Läs mer

BORGÅS UTREDNING OM BOLAGISERINGAR I SAMBAND MED SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN SAMMANFATTNING AV PROJEKTPLANEN

BORGÅS UTREDNING OM BOLAGISERINGAR I SAMBAND MED SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN SAMMANFATTNING AV PROJEKTPLANEN 6.11.2016 BORGÅS UTREDNING OM BOLAGISERINGAR I SAMBAND MED SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN SAMMANFATTNING AV PROJEKTPLANEN Borgås utlåtande om social- och hälsovårds- och landskapsreformen Stadsstyrelsens

Läs mer

DAGSVERKSKAMPANJEN I TRYGGHET Kampanjen för flyktingars och asylsökandes rättigheter

DAGSVERKSKAMPANJEN I TRYGGHET Kampanjen för flyktingars och asylsökandes rättigheter DAGSVERKSKAMPANJEN I TRYGGHET Kampanjen för flyktingars och asylsökandes rättigheter DAGSVERK 2 0 1 7 2 0 1 8 ALANS OCH GYANS OCH DERAS MAMMAS HISTORIA Familjen hotades av ISIS i Syrien och av

Läs mer

Rutin avseende kränkande särbehandling i arbetslivet

Rutin avseende kränkande särbehandling i arbetslivet Rutin avseende kränkande i arbetslivet Kränkande är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Österåkers kommun tar avstånd från alla former av kränkande och accepterar inte att det förekommer i våra verksamheter.

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 15 april 2011 340/2011 Social- och hälsovårdsministeriets förordning om Utfärdad i Helsingfors den 6 april I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets

Läs mer

OSKARI nummer OM 15/41/2010 HARE nummer OM030:00/2010

OSKARI nummer OM 15/41/2010 HARE nummer OM030:00/2010 20.4.2011 Publikationens titel Det nationella genomförandet av en europeisk övervakningsorder Författare Justitieministeriets publikation Arbetsgruppen som bereder det nationella genomförandet av en europeisk

Läs mer

I det följande används om föreningen benämningen förening och om medlemsföreningarna benämningen medlemsförening.

I det följande används om föreningen benämningen förening och om medlemsföreningarna benämningen medlemsförening. Stadgar för Pro Esbo å rf 1. Föreningens namn och hemort Föreningens namn är Pro Espoonjoki ry, Pro Esbo å rf och dess hemort är Esbo stad. Föreningens officiella språk är finska och svenska; protokollsspråket

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (5) Tekniska nämnden, arbetsutskottet Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 15 augusti 2016 Plats och tid Stadshuset, rum A 394, kl 08:15 Ledamöter

Läs mer

Planeringstyp: Detaljplan, ändring av detaljplan och tomtindelning Planens namn: Daghemmet vid Nyskogsvägen Planens nummer: 1090

Planeringstyp: Detaljplan, ändring av detaljplan och tomtindelning Planens namn: Daghemmet vid Nyskogsvägen Planens nummer: 1090 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER 1.1. Idenfikationsuppgifter Kommun: 905 Vasa Stadsdel: 31. Fastighet: 905-402-17-2 Planeringstyp: Detaljplan, ändring av detaljplan och tomtindelning Planens namn: Daghemmet

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 1/2012 1 (47) Stadsfullmäktige Kj/10 18.01.2012. Beslut Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag

Helsingfors stad Protokoll 1/2012 1 (47) Stadsfullmäktige Kj/10 18.01.2012. Beslut Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag Helsingfors stad Protokoll 1/2012 1 (47) 10 Helsingfors Energis uppdaterade utvecklingsprogram med sikte på en kolneutral framtid HEL 2011-007015 T 14 03 00 Beslut beslutade i enlighet med stadsstyrelsens

Läs mer