Minikurs Effektivare produktionsplanering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minikurs Effektivare produktionsplanering"

Transkript

1 Minikurs Effektivare produktionsplanering Den här minikursen handlar om grundprinciper och metoder för en effektivare produktionsplanering. Hur produktionsplanering kan bli bättre genom uppföljning och underhåll av planerings-, och systemparametrar. Målsättningen är att ge mer förståelse för möjligheterna att planera produktion med ökad tillförlitlighet och flexibilitet. Produktionsplanering idag Hur gör vi? Ger rutinen Leveranstidskontroll tillfredsställande svar? Är förslaget tillförlitligt och hur kan vi veta det? Vad är viktigt för att det ska bli bra? Som ingång och förståelse, tar vi som exempel en artikel enligt bild nedan. Artikelberedning för vårt exempel: Tillverkningsorder registreras och godkänds efter leveranstidskontroll. Rutinen Tillverkningsorderfråga visar följande:

2 Ledtidsgraf från Tillverkningsorderfråga visar: Ledtid: Grönt=Order, Blått=Artikel, Rött=Operation Kötid finns inlagt vilket skapar möjlighet att klara förändringar i planeringen. "-Varför ska jag starta operation 20 redan måndag v 41?" Svar: Därför att kunna vara klar senast tisdag. Finns material och resurser går det naturligtvis att starta ännu tidigare. "-Varför måste operationen vara färdig senast tisdag?" Svar: För att matcha nästa operation. Nästa operation (produktionsgrupp 121) kan vara en flaskhals och kan då starta tidigare om det blir nödvändigt. Det finns ofta fler order som körs under samma tidsperiod och det kan bli "trångt" i planeringen. Huvudplaneringsmässigt gäller det att aldrig vara klar senare än "Bäst före" på operation. Det kan bli sent på operation, men den är till för att kunna starta tidigare. Det måste ges en rimlig chans att operationerna ska bli klara i tid. - Bäst före datum gäller för operationen. - Kötid är inte till för att kunna senarelägga operationen utan för att säkra produktionen! Om vi tidssatt rätt kan vi försvara att det ska bli rätt.

3 På E6:an i Göteborg klockan halv nio står trafiken nästan stilla. Om en stund måste du vara i en annan fil för att hamna rätt. Två timmar tidigare hade det fungerat att svänga över längre fram, men redan nu startar du operation filbyte. Tack vare din perfekta körplanering blir resan som du tänkt. Huvudplanering är inte exakt på dag. Det är upp till operatören att säkra färdigt i tid. Det kan bli sent när man har kö eller säkerhetstid, men det får ingen direkt konsekvens. Körplanen "-Får man prioritera i körplanen?" - Nej, helst inte. Efterkommande operationer till nedprioriterade operationer kan ha stort behov av att starta vilket äventyrar att de i sin tur försinkar deadlinetider som transport för Operationslego etc. - Ja, så länge operationers färdigtid inte äventyras. Laserskärning fungerar bra. Exempel är prioritering på gemensamma ingående material, då är fast ledtid på operation att föredra. Kapacitet

4 Hur mycket vi har att göra Blått Hur mycket kapacitet vi har Grönt Diff skiljer dem åt. Rött eller Grått. Råd till Planeringen När folk blir sjuka är det problem, men vi måste ändå försöka lösa beläggningen Var "lagom" vad gäller buffertplanering i gott om timmar Flytta kapacitet när det går. Till exempel vid frånvaro/ extratillsatt personal Produktiongrupper med flaskhals ger en pålitlig bild av beläggningen. Sköt om dessa! Har vi röda siffror, överbeläggning, släp, är det viktigt att rätta dem till innan vi får stora problem Viktigt att Leveranstidskontrollen får en chans att ge ett acceptabelt svar Kör lagerproduktion när det behövs. Dra ner antalet på lagerorder eller flytta i tid. Att starta order och inte tänker köra färdigt är att förstöra huvudplanen. Om det här fungerar vet vi hur läget är. Att lära sig produktionsuppföljning Hur går det till? Hur vet vi att ledtiderna är rätt? 1. Styck- och ställtider Den här gången utgår vi från att operationer och ställtider på artiklar stämmer. Om vi tidssatt rätt här kan vi försäkra att det ska bli rätt inom denna del. 2. Hur effektiv är produktionsgruppen? Stämmer beläggningen, de blå siffrorna, mot det som man i verkligheten rapporterar tid i? För att få reda på detta måste vi studera de timmar som i verkligheten förbrukas.

5 Efterkalkyl selekterad och Effektivitetsfaktorn Efterkalkyl selekterad/ vecka ger effektivitetsfaktorn 0,83. För över E-faktor till produktionsgrupp. Det går inte att räkna E-faktorn på T-orderloggen. E-faktorn har inget med grundtid i produktionsgruppen att göra. E-faktorn är till för att visa hur väl produktionsgruppen används, samt den mest sannolika beläggningen utifrån hur vi tidigare rapporterat. I beläggningsplan kan man välja att se resursbehovet med hänsyn till vilken E-faktor produktionsgruppen har. Det är svårt att tro på de blå siffrorna i beläggningsplanen när de inte stämmer med historiken. Är det ständigt lägre/högre är det mer tydligare. "Fladdrar de", är det som det är. "-Hur ska vi göra för att E-faktorn ska närma sig 1,0?" -Få upp farten på de som kör eller ändra tiderna! - Sätt tvingande kommentar i Verkstadsrapporteringen då planerad tid överskrids. Då är informationen ny och man behöver inte komma ihåg varje order. Bra att veta: Genomloppstid som räknas ut i kalkylen, tar inte hänsyn till någon effektivitetsfaktor.

6 3. Tidssätt på rätt sätt "-Hur gör man när man sätter kapacitet dvs. grundtiden?" Använd de produktiongrupper de som är viktiga för planeringen och gör dem till flaskhalsar! Vilken typ av process det är styr mycket hur grundtid ser ut? Man vill ju jobba för att komma närmare 8,0. När det är mycket att göra ser man bättre hur många timmar kapacitet man har, kontra att det är lite att göra. Att sätta 8 timmar som grundtid ger i flesta fall en alltför positiv bild av verkligheten. Kötid som tidigare nämnts, kan också överstyras i beredningen för respektive beredning.

7 3a. Följ upp den tid som används i produktionsgruppen Tillverkningsorderlogg Avrapporterad tid jämfört med Planerad tid för avrapporterat antal Ett snitt på avrapporterad tid kan motsvaras av grundtid, men det hänger också på att det rapporteras riktigt på operationen. Avrapporterad tid är den tid som vi lägger ned i produktionsgruppen veckovis. Men den säger inte hur produktionen gått under veckan. Om man bara rapporterar 25 timmar per vecka, kan frånvaro eller andra saker ligga bakom. Fokusera på veckor då det varit mycket att göra. Titta bakåt och ta lärdom!!

8 Forts. Tillverkningsorderlogg Följ rapporterade timmar kontra kapacitet idag och besluta om ändring eller inte. Notera! Rapporterade timmar per vecka som visas i Efterkalkyl selekterad för produktiongruppen motsvarar inte den tid i timmar som rapporterats under veckan. Exempelvis en operation som startas en fredag v 30 och rapporteras färdigt v 31. Alla timmar för operationen går då in i Efterkalkyl selekterad på v 31 både för antal timmar planerad tid och avrapporterad tid för v 30 och 31. Därför ska du använda Tillverkningsorderloggen för att bestämma grundtid.

9 3b. Manuellt arbete Tidssättning av grundtid för produktionsgrupper med manuellt arbete. Hur mycket är då indirekt arbete? Här förvinner 32 % till indirekt arbete dvs. grundtid 0,67 av 8 timmar. Tänk på detta också vid timkostnadsberäkningen. Jämför med grundtid på Produktionsgruppen, varför jag inte ska ha grundtid 8,0. Slutligen Med effektivare produktionsplanering kan en säljare ge en säkrare leveranstid till kund. Med bättre flyt i produktionen klarar man lättare av att hantera oförutsedda händelser som kan uppstå.

Minikurs Ge rätt leveranstid och leverera i tid

Minikurs Ge rätt leveranstid och leverera i tid Minikurs Ge rätt leveranstid och leverera i tid Föreläsare: Lars-Åke Persson, Monitor ERP System AB, (projektledare, konsult, utbildare) Under den här minikursen ska vi prata om två rätt svåra frågeställningar:

Läs mer

Tillverkningsorderflöde

Tillverkningsorderflöde Tillverkningsorderflöde Detta dokument används endast under utbildning i MONITOR G5. Det arbetssätt som beskrivs i utbildningen kanske inte stämmer på just ditt företag, så anteckningar behöver göras för

Läs mer

Kalkyler. Arbetssätt, val av värdering och påslag bestäms tillsammans med er utbildare. Utbildningsmaterial i MONITOR G5.

Kalkyler. Arbetssätt, val av värdering och påslag bestäms tillsammans med er utbildare. Utbildningsmaterial i MONITOR G5. Kalkyler Detta dokument används endast under utbildning i MONITOR G5. Det arbetssätt som beskrivs i utbildningen kanske inte stämmer på just ditt företag, så anteckningar behöver göras för att sedan beskrivas

Läs mer

Minikurs Effektivisera din Verkstadsinformation

Minikurs Effektivisera din Verkstadsinformation Minikurs Effektivisera din Verkstadsinformation Föreläsare: Jan-Erik Nordström (projektledare, konsult, utbildare) och Jonas Lindgren (expert på MONITOR Verkstadsinformation) Denna minikurs handlar om

Läs mer

Minikurs - Ekonomi. Här är ett exempel på hur en faktureringsplan kan se ut:

Minikurs - Ekonomi. Här är ett exempel på hur en faktureringsplan kan se ut: Minikurs - Ekonomi Fakturerings- och Betalningsplaner Fakturerings- och betalningsplaner kan användas vid registrering av offert, kund- och inköpsorder för att ge ett bättre stöd vid hantering av förskott

Läs mer

Operationslego. När godset ska skickas till leverantören kan anvsändning rapporteras för att hålla reda på vad som är skickat men inte returnerat.

Operationslego. När godset ska skickas till leverantören kan anvsändning rapporteras för att hålla reda på vad som är skickat men inte returnerat. Operationslego Detta dokument används endast under utbildning i MONITOR G5. Det arbetssätt som beskrivs i utbildningen kanske inte stämmer på just ditt företag, så anteckningar behöver göras för att sedan

Läs mer

Arbetsstämpling i MONITOR varför det?

Arbetsstämpling i MONITOR varför det? Arbetsstämpling i MONITOR varför det? Föreläsare: Jan-Erik Nordström Monitor ERP System AB Arbetsstämpling Förr kunde man få höra "Ska jag jobba eller knappa?" när det infördes arbetsstämpling men så är

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Servicehantering i MONITOR 8.2

Servicehantering i MONITOR 8.2 Servicehantering i MONITOR 8.2 Allmänt om Servicehantering i MONITOR 8.2 Servicehantering är en tilläggsfunktion i MONITOR som vänder sig till företag som utför arbeten på sålda produkter t.ex. installationer,

Läs mer

Minikurs Metoder för behovsplanering

Minikurs Metoder för behovsplanering Minikurs Metoder för behovsplanering Under den här minikursen tittar vi på olika möjligheter, metoder och tips i systemanvändandet när det gäller Behovsplanering. Det ska ge idéer och målsättningar för

Läs mer

Ärendehantering. Nedan följer en beskrivning av den funktionalitet som ingår i ärendehanteringen i MONITOR G5. Utbildningsmaterial i MONITOR G5

Ärendehantering. Nedan följer en beskrivning av den funktionalitet som ingår i ärendehanteringen i MONITOR G5. Utbildningsmaterial i MONITOR G5 Ärendehantering Detta dokument används endast under utbildning i MONITOR G5. Det arbetssätt som beskrivs i utbildningen kanske inte stämmer på just ditt företag, så anteckningar behöver göras för att sedan

Läs mer

Produktionsplanering av vårdverksamheter

Produktionsplanering av vårdverksamheter Produktionsplanering av vårdverksamheter Utvärdering av en sjukhusövergripande satsning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2014-05-15 Emma Svensson Logistiker Sahlgrenska Universitetssjukhuset Läns-,

Läs mer

Laborationshandledning: Huvudplanering vid blandad lager- och kundorderstyrd tillverkning Master Scheduling Game

Laborationshandledning: Huvudplanering vid blandad lager- och kundorderstyrd tillverkning Master Scheduling Game Laborationshandledning: Huvudplanering vid blandad lager- och kundorderstyrd tillverkning Master Scheduling Game 1 Introduktion Denna laboration utförs i grupper om två deltagare. Det är bra att ha med

Läs mer

Föreläsning 8. Planering av funktionell verkstad (del 2): Detaljplanering; sekvensering, orderstyrning, mm

Föreläsning 8. Planering av funktionell verkstad (del 2): Detaljplanering; sekvensering, orderstyrning, mm Föreläsning 8 Planering av funktionell verkstad (del 2): Detaljplanering; sekvensering, orderstyrning, mm Kursstruktur Innehåll Föreläsning Lektion Laboration Introduktion, produktionsekonomiska Fö 1 grunder,

Läs mer

Introduktion till Lean, dag3 AU117G

Introduktion till Lean, dag3 AU117G Introduktion till Lean, dag3 AU117G KURSINNEHÅLL Dag 2 (förmiddag)? KURSINNEHÅLL Dag 2 Förbättringsmetoder o PDCA, 5G, 5V, Prioritering, Brainstorm, Orsak-Verkan Jämna ut flödet o Lag, 5S, Rättsäkring

Läs mer

Vi inreder alla typer av mötesrum och konferenssalar, stora som små, med kommunikations/utbildnings/mötes lösningar.

Vi inreder alla typer av mötesrum och konferenssalar, stora som små, med kommunikations/utbildnings/mötes lösningar. AudicomPendax AB Magnus Ternerot Vi inreder alla typer av mötesrum och konferenssalar, stora som små, med kommunikations/utbildnings/mötes lösningar. Från enkla skrivtavlor och blädderblock till de mest

Läs mer

Föreläsare: Johan Holmsten, Stefan Hylenius, Jonas Lindgren och Jonas Långberg, (i Jönköping ersätts Stefan Hylenius av Claes Groening)

Föreläsare: Johan Holmsten, Stefan Hylenius, Jonas Lindgren och Jonas Långberg, (i Jönköping ersätts Stefan Hylenius av Claes Groening) Nyheter version 7.5 Föreläsare: Johan Holmsten, Stefan Hylenius, Jonas Lindgren och Jonas Långberg, (i Jönköping ersätts Stefan Hylenius av Claes Groening) Fler selekteringar på samma begrepp I alla beställningsbilder

Läs mer

Lova leveranstider; sälj och verksamhetsplanering!?

Lova leveranstider; sälj och verksamhetsplanering!? Täcktidsplanering/Taktplanering Anders Segerstedt Industriell logistik, Luleå tekniska universitet Lova leveranstider; sälj och verksamhetsplanering!? I ett företag kan det vara så att en ordermottagare

Läs mer

Minikurs - Rapporter och nyckeltalsuppföljning

Minikurs - Rapporter och nyckeltalsuppföljning Minikurs - Rapporter och nyckeltalsuppföljning I denna minikurs går vi igenom praktiskt handhavande i MONITORs listfönster för att kunna jobba effektivare med rapporter. Vi ger även exempel på bra standardrapporter

Läs mer

Uppläggning av förkalkyl

Uppläggning av förkalkyl Uppläggning av förkalkyl Skärmbild Förkalkyl Förkalkyl När du går in i förkalkylprogrammet får du automatiskt ett löpande förkalkylnummer. Verkstadssystemet Andersson Qwick MPS tar det senaste förkalkylnumret

Läs mer

Minikurs - Jobba effektivt med kvalitet

Minikurs - Jobba effektivt med kvalitet Minikurs - Jobba effektivt med kvalitet Föreläsare: Fredrik Nilsson, Monitor ERP System AB, (projektledare, konsult, utbildare) I denna minikurs får du tips och idéer för hur du kan använda MONITOR till

Läs mer

Produktkonfigurator. Vad är MONITOR Produktkonfigurator? Varför Produktkonfigurator?

Produktkonfigurator. Vad är MONITOR Produktkonfigurator? Varför Produktkonfigurator? Produktkonfigurator Vad är MONITOR Produktkonfigurator? Produktkonfiguratorn är en tilläggsfunktion i MONITOR som ger dig ett systemstöd för att hantera och kombinera flera varianter och utföranden av

Läs mer

Äntligen har du en strukturkalender i dina händer! Nu är du på god väg att leva ett mer produktivt och strukturerat liv.

Äntligen har du en strukturkalender i dina händer! Nu är du på god väg att leva ett mer produktivt och strukturerat liv. STRUKTURKALENDERN Äntligen har du en strukturkalender i dina händer! Nu är du på god väg att leva ett mer produktivt och strukturerat liv. Den här kalendern består av tre olika delar: Övergripande målplanering

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

1.1 Inbjudan Inloggning Viktigt att tänka på 2

1.1 Inbjudan Inloggning Viktigt att tänka på 2 Tidrapportering TIDRAPPORTERING 1 1 VAD BEHÖVS 2 1.1 Inbjudan 2 1.2 Inloggning 2 1.3 Viktigt att tänka på 2 2 UPPBYGGNAD 3 2.1 Startsida 3 2.2 Profilsida 4 2.3 Schema 6 2.4 Tidrapport 7 2.4.1 Översikt

Läs mer

Resursplanering. Tieto PPS AH152, 2.0.0, Sida 1

Resursplanering. Tieto PPS AH152, 2.0.0, Sida 1 Sida 1 , syfte Att balansera kalkylerat behov av resurser mot tillgång på resurser över tiden belägga projektets resurser optimalt minimera flaskhalsar och/eller obelagda resurser Under förberedelsefasen

Läs mer

5. TJÄNSTEPRODUKTION. Tjänsteföretag. Sammanfattande bedömning. Gör ni ordentlig beredning inför tillverkningen av nya eller ändrade produkter?

5. TJÄNSTEPRODUKTION. Tjänsteföretag. Sammanfattande bedömning. Gör ni ordentlig beredning inför tillverkningen av nya eller ändrade produkter? . TJÄNSTEPRODUKTION Gör ni ordentlig beredning inför tillverkningen av nya eller ändrade produkter? Gör ni riktiga förkalkyler och kontrolleras utfallet efteråt? Planeras beläggningen så att ni kan utnyttja

Läs mer

PIA-kontering i Tillverkning

PIA-kontering i Tillverkning PIA-kontering i Tillverkning Tillägg till versionsbladet för 3.40B (2009-10-27) Produkter i arbete för Tillverkning Detta är ett tillägg till informationen om PIA-kontering i Tillverkning som finns i versionsbladet

Läs mer

Minikurs - Produktkonfiguratorn

Minikurs - Produktkonfiguratorn Minikurs - Produktkonfiguratorn Föreläsare: Lars Kinnby och Kristian Jönsson, Monitor ERP System AB Vad är produktkonfiguratorn? Med Produktkonfiguratorn i MONITOR går det att hantera och kombinera flera

Läs mer

Hur du tidrapporterar som konsult Manual för konsulter som arbetar för Randstad eller Dfind.

Hur du tidrapporterar som konsult Manual för konsulter som arbetar för Randstad eller Dfind. Hur du tidrapporterar som konsult Manual för konsulter som arbetar för Randstad eller Dfind. Innehållsförteckning Logga in... Via mobil/surfplatta... Via dator... 3 Tidrapportera... 3 Registrera tid...

Läs mer

Minikurs Effektivit inköp

Minikurs Effektivit inköp Minikurs Effektivit inköp Föreläsare: Fredrik Lindman, Monitor ERP System AB, (projektledare, konsult, utbildare) Här ger vi handfasta tips på hur du kan hantera dina inköp. Vi visar bl.a. hur inköpsstödet

Läs mer

Ändringsdokumentation för MONITOR version 8.1.5

Ändringsdokumentation för MONITOR version 8.1.5 1(5) Ändringsdokumentation för MONITOR version 8.1.5 Observera att denna uppdatering kräver klientinstallation! Allmänt SSTG-9F8DQG - Nyhet: Nu följer även Kundorderfråga parametern Frågerutiner följer

Läs mer

Var det så, Ella? Bar du hela världen på dina unga axlar? Inte bara din egen tsunami utan också våran. (2005-02-02)

Var det så, Ella? Bar du hela världen på dina unga axlar? Inte bara din egen tsunami utan också våran. (2005-02-02) Var det så, Ella? Bar du hela världen på dina unga axlar? Inte bara din egen tsunami utan också våran. (2005-02-02) 1 Tisdag 1 februari Stressad av planering sover jag mycket lite, trött, trött måndag

Läs mer

ATT LÄGGA IN FRÅNVARO.

ATT LÄGGA IN FRÅNVARO. ATT LÄGGA IN FRÅNVARO. Det finns två olika sätt att lägga in frånvaro på. Alternativ ett. Se bild ovan. Dubbelklicka på Planeringen = Avstämningperioden du arbetar i. Klicka en gång på Personal fliken.

Läs mer

Marathon Tid. Betyder att dagen är färdigrapporterad. Dagar utan rapporteringskrav, exempelvis helgdagar, är redan från början grönmarkerade.

Marathon Tid. Betyder att dagen är färdigrapporterad. Dagar utan rapporteringskrav, exempelvis helgdagar, är redan från början grönmarkerade. Marathon Tid... 3 Tidrapportering... 3 Massinmatning... 8 Avprickning... 9 Projektbudget... 10 Medarbetarbudget... 11 Byt medarbetare... 11 Summa projekt... 12 Daglista... 13 Veckoöversikt... 14 Funktioner...

Läs mer

Operatörerna ser till att ständiga förbättringar blir på riktigt

Operatörerna ser till att ständiga förbättringar blir på riktigt Operatörerna ser till att ständiga förbättringar blir på riktigt Visualisering av sandproduktion för bättre balans Sibelco i Baskarp Mats Henriksson Sibelco Baskarp Mia Åberg Capee Group Bakgrund Sand

Läs mer

Som svar på kommunikationsministeriets förfrågan (278/30/2008) om TeliaSoneras nedläggning av det fasta telefontrådsnätet vill vi framhålla följande:

Som svar på kommunikationsministeriets förfrågan (278/30/2008) om TeliaSoneras nedläggning av det fasta telefontrådsnätet vill vi framhålla följande: Algotronics Ab 9.4.2008 Pålarvvägen 37a 10570 Bromarv 0400 482 182 Till kommunikationsministeriet UTLÅTANDE ANGÅENDE DET FASTA TELEFONNÄTET Som svar på kommunikationsministeriets förfrågan (278/30/2008)

Läs mer

Projektredovisning. Innehåll: 1. Grunddata för projekt. 2. Projektregistret. 3. Rapportera intäkter, kostnader och tidsåtgång

Projektredovisning. Innehåll: 1. Grunddata för projekt. 2. Projektregistret. 3. Rapportera intäkter, kostnader och tidsåtgång Projektredovisning Detta dokument används endast under utbildning i MONITOR G5. Det arbetssätt som beskrivs i utbildningen kanske inte stämmer på just ditt företag, så anteckningar behöver göras för att

Läs mer

Produktionsplanering Region Östergötland

Produktionsplanering Region Östergötland Produktionsplanering Region Östergötland Dagens tema, 2015-01-01, Förnamn Efternamn Brister i tillgängligheten Produktionsplanering För att med patienten i ett kundfokus skapa ett bra flöde, få ökad kontroll

Läs mer

Svenska från början 3

Svenska från början 3 Svenska från början 3 1 Fyll i rätt ord Höger patienten studenten hämta vann hjälp CV Viktigt 1. Här kan du få att sluta röka. 2. Bilar ska köra på sida i Sverige. 3. Det är att ha ett körkort. 4. Läkaren

Läs mer

Webbtidsrapportering. 1. Gå till sidan www.mytranspa.com. 2. Klicka på Rapportera tid

Webbtidsrapportering. 1. Gå till sidan www.mytranspa.com. 2. Klicka på Rapportera tid Webbtidsrapportering 1. Gå till sidan www.mytranspa.com 2. Klicka på Rapportera tid Logga in 1. Skriv ert kundnummer 2. Ange signatur. 3. Ange lösenord. Var noga med små och stora bokstäver. 4. Klicka

Läs mer

Det finns två olika nivåer av spårbarhet i MONITOR G5. Det är spårbarhet på batchnivå och serienummernivå.

Det finns två olika nivåer av spårbarhet i MONITOR G5. Det är spårbarhet på batchnivå och serienummernivå. Spårbarhet Detta dokument används endast under utbildning i MONITOR G5. Det arbetssätt som beskrivs i utbildningen kanske inte stämmer på just ditt företag, så anteckningar behöver göras för att sedan

Läs mer

Info: ... Med halka året runt ... Resan - Riskutbildning för livet -

Info: ... Med halka året runt ... Resan - Riskutbildning för livet - www.kristinehedsbanan.com Info:...... Med halka året runt Resan - Riskutbildning för livet - Utbildningen Innan du gör dina förarprov på Trafikverket måste din riskutbildning del 2 vara godkänd. En giltig

Läs mer

Kreativt avbrott Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Kreativt avbrott Sahlgrenska Universitetssjukhuset Kreativt avbrott Sahlgrenska Universitetssjukhuset http://www.youtube.com/watch?v=lxk7phzsias 130426 Ingela Wennman Utvecklingschef SU Kvalitetsbarometern Sahlgrenska Universitetssjukhuset Ing-Marie Bergbrant

Läs mer

T I LL D I G S O M KÄN N E R

T I LL D I G S O M KÄN N E R TILL DIG SOM KÄNNER Förord Den här boken är vad du vill att den ska vara. Något att hålla hårt i handen. Eller våga släppa taget om. Att läsa tyst för dig själv. Eller högt så att alla hör. Den här boken

Läs mer

Lektion 5 Materialplanering (MP) Rev HL

Lektion 5 Materialplanering (MP) Rev HL Lektion 5 Materialplanering (MP) Rev 20151006 HL Innehåll Nivå 1: Materialbehovsplanering (LFL, EOQ, SS) (MP1.1) Materialbehovsplanering (FOQ) (MP1.2) Materialbehovsplanering (POQ, FOQ, SS) (MP1.3) Nivå

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

1. Grunder. 2. Framvagn. Teknik Kurs Karting. UAK Karting

1. Grunder. 2. Framvagn. Teknik Kurs Karting. UAK Karting Teknik Kurs Karting 1. Grunder Även om det finns en del likheter mellan en kart och en bil är de ändå väldigt olika. De två största skillnaderna är att en kart inte har några diffar (differentialer eller

Läs mer

Användarmanual Tidvis 2014-03-26

Användarmanual Tidvis 2014-03-26 Användarmanual Tidvis 2014-03-26 1 Innehåll Allmänt... 3 Funktioner i Tidvis... 4 Tidrapportera... 6 Tidrapportering när schemat inte är inlagt eller arbete sker utanför schemat... 6 Tidrapportering när

Läs mer

Nä rväroräpportering i Idrottonline sä go r du

Nä rväroräpportering i Idrottonline sä go r du Nä rväroräpportering i Idrottonline sä go r du Aktiviteter läggs förslagsvis upp i förväg i lagets kalender. Då kan ni också lära era spelare/föräldrar att själva hålla sig uppdaterade om matcher, träningar

Läs mer

KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande

KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande Högstadiet - sömn h8-1 BILD 1 -Joel sover gott Är det någon som känner sig trött idag? Hur många har sovit dåligt i natt? Vet ni hur många timmars sömn ni behöver i

Läs mer

ISM 2015 VI OCH VÅRA BOKARE

ISM 2015 VI OCH VÅRA BOKARE VI OCH VÅRA BOKARE Utförd av: RESURS för Resor och Turism i Norden AB Januari 2015 På uppdrag av: Informus Resurs för Resor och Turism i Norden AB 1 Vi och våra bokare Syfte Syftet med denna lilla undersökning

Läs mer

1. Vi börjar lägga upp artiklar i artikelregistret som ska ingå i produkten.

1. Vi börjar lägga upp artiklar i artikelregistret som ska ingå i produkten. Komma igång med MPS 1. Vi börjar lägga upp artiklar i artikelregistret som ska ingå i produkten. 2. Sen lägger vi upp artiklarna i produkten. 3. Därefter skapar vi en tillverkningsorder med att hämta in

Läs mer

IF FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA MOTIONER 2015

IF FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA MOTIONER 2015 IF FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA MOTIONER 2015 MOTION NR 1 BOKA PASS 7 DAGAR FRAMÅT STYRELSENS YTTRANDE Motionären önskar att passbokningen öppnar för sju dagar framåt istället för de två dagar som gäller

Läs mer

2. När du hittat match du just dömt klickar på du matchnumret som är markerat i rött.

2. När du hittat match du just dömt klickar på du matchnumret som är markerat i rött. Administrera en elektronisk domarrapport För dem matcher som ingår i en tävling där elektroniska domarrapporter används visas fliken Domarrapport. Domarrapporten kan endast administreras av huvuddomaren

Läs mer

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart]

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart] Redovisande dokument Rapport PROJEKTiL Sida 1 (6) [Titel] Sida 2 (6) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Effekterna av projektets resultat/verksamhetsnytta... 3

Läs mer

Ändringsdokumentation för MONITOR version 7.5.0

Ändringsdokumentation för MONITOR version 7.5.0 1(2) Ändringsdokumentation för MONITOR version 7.5.0 BSAN-89PARS - Om man ändrade kund- eller leverantörspriser i rutinerna Uppdatering kunder eller leverantörer, så visade prisändringsloggen att priset

Läs mer

Lathund för tidsredovisningssystemet Qbis

Lathund för tidsredovisningssystemet Qbis IT-avdelningen Innehåll 1 Logga in... 2 2 Byta lösenord... 2 3 Lägg till och ändra kontaktuppgifter... 2 4 Glömt lösenord... 3 5 För dig som inte jobbar heltid... 3 6 Lägga in arbetad tid (gamla flextids

Läs mer

Kort introduktion till POV-Ray, del 1

Kort introduktion till POV-Ray, del 1 Kort introduktion till POV-Ray, del 1 Kjell Y Svensson, 2004-02-02,2007-03-13 Denna serie av artiklar ger en grundläggande introduktion och förhoppningsvis en förståelse för hur man skapar realistiska

Läs mer

Komma igång med MLTs Mobildata app.

Komma igång med MLTs Mobildata app. Komma igång med MLTs Mobildata app. Övriga uppstartspunkter. Vi börjar med det mest nödvändiga och ökar på funktionaliteten löpande. Inloggade som samma användare på fler enheter, fungerar inte nu. Lediglista.

Läs mer

CASPECO MANUAL PERIODAVSTÄMNING

CASPECO MANUAL PERIODAVSTÄMNING Caspeco Business Control 6 Caspeco Business Control 6 CASPECO MANUAL PERIODAVSTÄMNING INNEHÅLL Periodöversikt & avstämning... 1 Periodöversikten... 1 Menyn... 2 Hantera perioder... 3 Periodöversikten...

Läs mer

Frågor och svar. Påstående: Veolia vill säga upp 250 anställda och anställa dem på timme.

Frågor och svar. Påstående: Veolia vill säga upp 250 anställda och anställa dem på timme. Frågor och svar Påstående: Veolia vill säga upp 250 anställda och anställa dem på timme. Påstående: Veolia vill sänka lönerna. Påstående: Veolia tvingar personalen till otrygga deltidsanställningar med

Läs mer

Lag Vi har i år två st lag i 9-manna serier plus att vi kommer låna ut spelare varje helg till P04 som spelar 11-manna.

Lag Vi har i år två st lag i 9-manna serier plus att vi kommer låna ut spelare varje helg till P04 som spelar 11-manna. Föräldramöte 180426 Organisationen för P-05 Ca 32 spelare och 6 ledare Lagansvarig: Micke Träningsansvarig: Johan/Sreten Materialansvarig: - Hemsidan/Administration: Carola, Johan och Micke Cup ansvarig:

Läs mer

INTRODUKTION Intern kontroll

INTRODUKTION Intern kontroll INTRODUKTION Intern kontroll Först en påminnelse om hur viktigt det är med dagliga interna kontroller. Med era patientnära instrument kan ni snabbt få svar på en frågeställning utan att först skicka proverna

Läs mer

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron?

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Av Ronny Brandqvist Sida 1 av 19 Lean är INTE ett statiskt tillstånd Sida 2 av 19 Hur kan det se ut? Attityder,

Läs mer

Hanna Almström Pernilla Tengvall. matematik. Koll på. Läxbok

Hanna Almström Pernilla Tengvall. matematik. Koll på. Läxbok Hanna Almström Pernilla Tengvall Koll på A matematik Läxbok Koll på A matematik Läxbok Hanna Almström Pernilla Tengvall Sanoma Utbildning 1 Hela tusental -1 Skriv tusentalen som fattas. 1 7 9 1 Skriv talet

Läs mer

Fönstret Översikt ersättningsdagar i ÄGA.

Fönstret Översikt ersättningsdagar i ÄGA. Datum 2011-11-02 Sida 1 av 10 Fönstret i ÄGA. Datum 2011-11-02 Sida 2 av 10 1 Fönstret 3 2 Beskrivning av Uppgifter 3 3 Beskrivning av kolumner 4 4 Användning 5 4.1 Sortering... 5 4.2 Visning... 5 4.3

Läs mer

Regelverk. Infrastrukturen för vidareförmedling av grundläggande uppgifter om företag. Bilaga B. Servicenivåer konsument, SLA. Version: 1.

Regelverk. Infrastrukturen för vidareförmedling av grundläggande uppgifter om företag. Bilaga B. Servicenivåer konsument, SLA. Version: 1. Regelverk Infrastrukturen för vidareförmedling av grundläggande uppgifter om företag Bilaga B Servicenivåer konsument, SLA Version: 1.0 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 1 1.1 Definitioner 1

Läs mer

Försörjningsanalys en utökad VFA

Försörjningsanalys en utökad VFA Försörjningsanalys en utökad VFA Lars Medbo, Chalmers Björn Langbeck, Swerea IVF Per-Åke Sigbrandt, Swerea IVF Innehåll Försörjningsanalys Varför det? Bakgrund och ansats Två fallstudier En metodik Försörjningsanalys

Läs mer

Excellence i planering MAFs årskonferens 2012-03-21 Växjö. Mats Toftebrant CIO Eldon Claes Bengtsson Optimity

Excellence i planering MAFs årskonferens 2012-03-21 Växjö. Mats Toftebrant CIO Eldon Claes Bengtsson Optimity Excellence i planering MAFs årskonferens 2012-03-21 Växjö Mats Toftebrant CIO Eldon Claes Bengtsson Optimity Agenda Vilka är Eldon Planeringsutmaning Optimity Projekt Demo Framtida steg Djupare om Optimity

Läs mer

Grunddata Artiklar. Huvudrad och fliken Allmänt. Huvudrad

Grunddata Artiklar. Huvudrad och fliken Allmänt. Huvudrad Grunddata Artiklar Detta dokument används endast under utbildning i MONITOR G5. Det arbetssätt som beskrivs i utbildningen kanske inte stämmer på just ditt företag, så anteckningar behöver göras för att

Läs mer

Vattenfall E-Invoice Onboarding

Vattenfall E-Invoice Onboarding Vattenfall E-Invoice Onboarding Lärdomar och rekommendationer 2011.10.06 David Häggström 1 Vattenfall E-Invoice Onboarding David Häggström 2011.10.06 Agenda Vattenfall Shared Service Center Efakturaprojekt

Läs mer

Ändringsdokumentation för MONITOR version 7.4.2

Ändringsdokumentation för MONITOR version 7.4.2 1(5) Ändringsdokumentation för MONITOR version 7.4.2 Allmänt RDJF-83KHHZ - Nu sker kontroll på att giltigt datumformat angivits för leveransdatum i rutinerna Registrera inköpsorder, Registrera kundorder

Läs mer

Uppskatta ledtider för tillverkning

Uppskatta ledtider för tillverkning Handbok i materialstyrning - Del B Parametrar och variabler B 32 Uppskatta ledtider för tillverkning Begreppet ledtid avser generellt den kalendertid som krävs för att genomföra en process. För en tillverkningsprocess

Läs mer

bergerdata hb www.bergerdata.se/guidemaster info@bergerdata.se 0708-72 23 00 1.10 2015-05-19 Sid 1 (11)

bergerdata hb www.bergerdata.se/guidemaster info@bergerdata.se 0708-72 23 00 1.10 2015-05-19 Sid 1 (11) bergerdata hb www.bergerdata.se/guidemaster info@bergerdata.se 0708-72 23 00 1.10 2015-05-19 Sid 1 (11) Vad, varför och hur?...2 Vad är?...2 Varför?...3 Hur fungerar?...3 Några tips om användningen...3

Läs mer

Strategisk Logistik 20 YHp Dag 2(8)

Strategisk Logistik 20 YHp Dag 2(8) Strategisk Logistik 20 YHp Dag 2(8) Affärslogistik 400 YH-poäng Dag 2(8) Repetition Lagerkurva Säkerhetslager Kapitalbindning/Kapitalomsättning Flexibilitet Prognostisering, intro 2 1 Lagerspelet Lagerspelet

Läs mer

FRAM TAR DIG SNABBARE TRAFFIC TOMTOM TOMTOM TRAFFIC TAR DIG FRAM SNABBARE

FRAM TAR DIG SNABBARE TRAFFIC TOMTOM TOMTOM TRAFFIC TAR DIG FRAM SNABBARE TOMTOM TRAFFIC TAR DIG FRAM SNABBARE TomTom är en ledande leverantör för trafiktjänster. TomTom övervakar, behandlar och levererar trafikinfo via vår internt utvecklade teknik. TomTom har tekniskt kunnande

Läs mer

Ändringsdokumentation för MONITOR version 7.4.7

Ändringsdokumentation för MONITOR version 7.4.7 1(5) Ändringsdokumentation för MONITOR version 7.4.7 Allmänt JWEN-936L9Z - Ett meddelande om problem vid koppling av vissa Word-filer kunde visas. Det alternativa stellent-filtret kunde dock hantera visningen.

Läs mer

Innehållsförteckning. s. 3. Arbetsuppgifter under samtliga arbetspass. Brygga kaffe. s. 3. Underhåll. s. 3. Situationer som kan uppstå. s. 4. s.

Innehållsförteckning. s. 3. Arbetsuppgifter under samtliga arbetspass. Brygga kaffe. s. 3. Underhåll. s. 3. Situationer som kan uppstå. s. 4. s. ARBETSRUTINER I detta häfte finns alla arbetsuppgifter och rutiner som behövs för att jobba i Studentfiket. Läs igenom dessa och du kommer bli en mästare! Innehållsförteckning s. 3 s. 3 s. 3 s. 4 s. 4

Läs mer

Övningar. Produktkalkylering. Indek gk Håkan Kullvén. Kapitel 17-19

Övningar. Produktkalkylering. Indek gk Håkan Kullvén. Kapitel 17-19 Övningar Produktkalkylering Indek gk Håkan Kullvén Kapitel 17-19 1 Förkalkyler och efterkalkyler, 17-06 Adam och Eva säljer begagnade golfbollar. År 1998 räknar man med att sälja golfbollar för 550 000

Läs mer

Övningsbank för ungdomar

Övningsbank för ungdomar De här övningarna är tänkt att fungera som en guide och inte ett måste. En generell regel bör vara att inte använda för många övningar på samma pass och att vi gör samma övning flera träningar i rad så

Läs mer

Festis år 3. v.39. Skolan: v.40. Skarpnäcks skola Kärrtorpsvägen Johanneshov. Sjukanmälan: Päron: Apelsin: y

Festis år 3. v.39. Skolan: v.40. Skarpnäcks skola Kärrtorpsvägen Johanneshov. Sjukanmälan: Päron: Apelsin: y Hej! Festis år 3 v.39 www.skarpnacksskola.stockholm.se Sjukanmälan: Päron: 076 1293098 Apelsin: 076 1294450 y Skarpnäcks skola Kärrtorpsvägen 95 121 55 Johanneshov Skolan: v.40 * Måndag: Frukt till rasten.

Läs mer

DINGTUNA GIF P-03 Agenda:

DINGTUNA GIF P-03 Agenda: Agenda: Laget idag Träningar under året Utvecklingssamtal januari 2016 Seriespel 2016 Cuper 2016 Gothia Cup 2016 Ekonomi Sponsring Laguttagningar 2016 Planering 2017 Dingtuna Cup 2016 Information från

Läs mer

Drömmen om Stortjuren

Drömmen om Stortjuren Drömmen om Stortjuren Drömmen om stortjuren! Många älgjägare minns säkert storhetstiden, åren då det sköts dubbelt så många älgar som i dag, då var och varannan älgtjur hade ordentliga skovlar och slaktvikter

Läs mer

Lösningsförslag TNK

Lösningsförslag TNK Lösningsförslag TNK1 29-6-1 Uppgift 1 Svar a) Variantfördelningsstruktur I en SVP-nedbrytning till från familjeprognoser ned till slutprodukt används en variantfördelningsstruktur. Ofta baseras den på

Läs mer

Copernicus information

Copernicus information Solutions for Enterprise P roject Management Stureplan 4A 114 35 Stockholm, Sweden Phone: +46 8 506 409 00 Fax: +46 8 506 409 01 VAT no: SE5560953225 www.exicom.se info@exicom.se Copernicus information

Läs mer

Välkommen på utbildning!

Välkommen på utbildning! Välkommen på utbildning! LEAN Production 1 dag 1 Introduktion 2 Bakgrund och Teorier 3 5S, STF, Std arbete 4 LEAN Spel 5 Ekonomi, Extra Norrköping Nov 2014 Leanspelet! FLÖDESSPELET /LEANSPELET VI MÄTER:

Läs mer

Rutin för ifyllande av natt/dagbok för utvärdering av tyngdtäcke (bolltäcke/kedjetäcke)

Rutin för ifyllande av natt/dagbok för utvärdering av tyngdtäcke (bolltäcke/kedjetäcke) Rutin för ifyllande av natt/dagbok för utvärdering av tyngdtäcke (bolltäcke/kedjetäcke) Brukarens namn: Personnummer: Förskrivare: Arbetsplats och tel.nr: Natt/dagbok (fylls i av brukare eller anhörig/personal)

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2004 UNDERSÖKNING

FINLAND I EUROPA 2004 UNDERSÖKNING A FINLAND I EUROPA 2004 UNDERSÖKNING GS1. Här beskrivs kortfattat några personers egenskaper. Läs varje beskrivning och ringa in det alternativ på varje rad som visar hur mycket varje person liknar eller

Läs mer

Manual för tidrapportering

Manual för tidrapportering Manual för tidrapportering Vid inloggning kommer man till startsidan, där finns information för dig som Uniflex anställd, ta gärna någon minut för att se om vi lagt upp någon viktig information. Överst

Läs mer

Regelverk. Infrastrukturen för vidareförmedling av grundläggande uppgifter om företag. Bilaga C. Servicenivåer Producent, UC. Version: 1.

Regelverk. Infrastrukturen för vidareförmedling av grundläggande uppgifter om företag. Bilaga C. Servicenivåer Producent, UC. Version: 1. Regelverk Infrastrukturen för vidareförmedling av grundläggande uppgifter om företag Bilaga C Servicenivåer Producent, UC Version: 1.0 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 1 1.1 Terminologi 1 1.2

Läs mer

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänsten genomför kvalitetsförbättringar för att minska förseningar

Läs mer

HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING

HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING Sid 1 (17) HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING Sid 2 (17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 HANDLEDNING FÖR WEBBASERAD BILPOOL... 3 1.1 LATHUND... 3 1.2 ÖVERSIKT ARBETSLÄGE WEBBASERAD BILPOOL... 3 1.3 INFORMATION OM BILPOOLENS

Läs mer

Kan man inte garantera att provresultatet är riktigt ska man heller inte använda instrumentet till att analysera patientprover.

Kan man inte garantera att provresultatet är riktigt ska man heller inte använda instrumentet till att analysera patientprover. Lathund Introduktion Först en påminnelse om hur viktigt det är med dagliga interna kontroller. Med era patientnära instrument får ni snabbt svar på er frågeställning utan att först skicka proverna till

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 6 Fredag 24 februari 2012 NORRBOTTEN Operationer flyttas från Kalix Snart är det stopp för alla planerade operationer vid sjukhuset i Kalix. Operationerna kommer att flyttas till sjukhusen

Läs mer

Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar

Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar När man fastställer kvantiteter att beställa för lagerpåfyllning avrundar man ofta beräknad ekonomiskt orderkvantitet uppåt eller nedåt, exempelvis för

Läs mer

Nu har det varit en riktig höstvecka med kalla morgnar och vackra färger.

Nu har det varit en riktig höstvecka med kalla morgnar och vackra färger. 2016-10-02 Vecka nr 39 Veckobrev Nu har det varit en riktig höstvecka med kalla morgnar och vackra färger. Elevens val I tisdags hade vi elevens val i årskurs 4 och 5. Vi började dagen med en gemensam

Läs mer

Rutinbeskrivning Avstämningsmall Övriga Bilagor BR Bilagor

Rutinbeskrivning Avstämningsmall Övriga Bilagor BR Bilagor Rutinbeskrivning Avstämningsmall Övriga Bilagor BR Bilagor Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. ALLMÄNT... 3 2. BR-BILAGOR... 4 2.1 STARTFLIKEN BALANSKONTON... 4 2.2 SPECIFIKATIONER TILL BILAGA...

Läs mer

Kognitionskartläggning

Kognitionskartläggning Bilaga 4 Kognitionskartläggning Anita Persson, Nybro kommun 2017-05-19 Einar Ljungström, Kalmar kommun Jenny Blomqvist, Oskarshamns kommun Pernilla Forssander, Västerviks kommun Namn: Datum: Funktionsnedsättning:

Läs mer

Laboration i datateknik

Laboration i datateknik KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Laboration i datateknik Felsökning och programmering av LEGO NXT robot Daniel Willén 2012 09 06 dwill@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 Sammanfattning Syftet med

Läs mer