Helsingfors stad Föredragningslista 3/ (13) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Helsingfors stad Föredragningslista 3/ (13) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/"

Transkript

1 Helsingfors stad Föredragningslista 3/ (13) 6 Revidering av det svenska servicenätet i södra området HEL T Beslutsförslag beslutar att gällande servicenätet i södra området föreslå för utbildningsnämnden att den föreslår följande vidare för stadsstyrelsen och stadsfullmäktige (numreringen enligt föredragandens förslag): 1. Grundskolan Norsen och Kronohagens lågstadieskola slås samman till en enhetlig grundskola med förskola och årskurserna 1 9 och verksamhet i nuvarande skolhus. En förskolegrupp flyttar in i huset vid Unionsgatan. Årskurs (5) 6 från Kronohagens lågstadieskola flyttar till huset vid Unionsgatan. Verksamheten i nuvarande Kronohagens lågstadieskolas hus vid Gengatan omfattar förskola och årskurserna 1 4 (5). Kapaciteten kan justeras mellan skola och småbarnspedagogiken. 3. Cygnaeus lågstadieskola dras in och dess fastighet överlåts för annat bruk. Svenska sektionen beslutar vidare följande om servicenätet i södra området: 4. Minervaskolan kvarstår som självständig skola med förskola och årskurserna 1 6. Skolhuset renoveras och byggs om för att också rymma småbarnspedagogik. Kapaciteten kan justeras enligt behovet mellan skola/småbarnspedagogik. 5. Drumsö lågstadieskola kvarstår som självständig skola med förskola och årskurserna 1 6. Utbildningsverket avstår från paviljongen i och med att skolan får flera utrymmen. 6. Brändö lågstadieskola kvarstår som självständig skola med förskola och årskurserna 1 6, men skolan och dess upptagningsområde överförs till östra området. Det betyder alltså att eleverna i årskurs 6 i Brändö lågstadieskola börjar i sjuan i Botby grundskola. 7. Elevupptagningsområdena för skolorna i området justeras enligt följande: Upptagningsområdet för den nya skolan på Busholmen går enligt följande:

2 Helsingfors stad Föredragningslista 3/ (13) Söderifrån längs Skepparegatan norrut mot Skepparebrinken. Därifrån längs Sjömansgatan österut till Georgsgatan. Från Georgsgatan norrut till Nylandsgatan, därifrån österut till Skillnaden och sedan norrut till Mannerheimvägen. Vid korsningen av Kalevagatan och Mannerheimvägen går den västerut mot Albertsgatan. Vid Albertsgatan svänger den mot Lappviksgatan och därefter följer den Lappviksgatan ut till Mechelingatan. Från Mechelingatan svänger den lätt söderut för att sedan svänga västerut mot Lappviksvägen och Lappvikens sjukhuspark. Sedan korsar den Västerleden och Drumsöbro för att ringa in Gräsviken, Busholmen och Ärtholmen (se bilaga karta 1). Upptagningsområdet för den enhetliga grundskola som bildas av Grundskolan Norsen och Kronohagens lågstadieskola går enligt följande: Söderifrån längs med Skepparegatan norrut mot Skepparebrinken. Därifrån vidare österut till Georgsgatan. Från Georgsgatan norrut till Nylandsgatan, därifrån österut till Skillnaden och sedan norrut till Mannerheimvägen. Den fortsätter norrut längs med Mannerheimvägen upp till Musikhuset vid Tölöviksgatan. Därifrån västerut upp till Karamzinstranden och ut i Tölöviken. Från Tölöviken österut över järnvägen ut till Djurgårdsviken. Ner från Djurgårdsviken längs med Kajsaniemiviken, över Långa bron och längs Brobergsstranden och ut förbi Tjärholmen. Gränsen går sedan ner mot Skatudden och ut mot Kronbergsfjärden mellan Kalvholmen och Sandhamn. Också Sveaborg hör till upptagningsområdet.(se bilaga karta 1). Upptagningsområdet för Minervaskolans påverkas av den nya skolan på Busholmen och går enligt följande: Genom Lappviken, rundar Sandudd och går upp mot Edesviken för att där svänga in på Norra Hesperiagatan. Därifrån norrut längs Fältskärsgatan upp till Sandelsgatan. Sedan österut längs med Runebergsgatan ut mot Helsingegatan och Tölöviken. Genom Tölöviken går den söderut mot Karamzinstranden, upp vid Tölöviksgatan mellan Musikhuset ut till Mannerheimvägen. Längs Mannerheimvägen går den söderut mot Kalevagatan. Längs Kalevagatan svänger den sedan vid Albertsgatan norrut till Lappviksgatan. Därefter följer den Lappviksgatan ut till Mechelingatan. Från Mechelingatan svänger den lätt söderut för att sedan svänga västerut mot Lappviksvägen och Lappvikens sjukhuspark och fortsätter ut i Lappviken. Området norr om Nylandsgatan och upp till Kampen höra till Minervaskolans upptagningsområde (nu hör den delen av Kampen/Rödbergen till CyL och MiS). Se bilaga karta 1. De elever som har påbörjat sin skolgång i Minervaskolan har rätt att, om de så dill, gå kvar tills de börjar åk 7.

3 Helsingfors stad Föredragningslista 3/ (13) Föredragandens motiveringar Vidare konstaterar svenska sektionen att behovsutredningen gällande följande punkt behandlas i ett separat ärende och därefter bereds för utbildningsnämnden: 2. En ny skola med förskola och årskurserna 1 6 (ca 200 platser) inrättas på Busholmen. De föreslagna förändringarna genomförs när Busholmsskolan beräknas bli klar år Utgångspunkter, mål och riktlinjer Processen hittills Enligt beslut av svenska sektionen i december 2014 ses servicenätet över med tonvikt på södra och norra området. Servicenätet utvecklas enligt de mål som utbildningsnämnden och stadsstyrelsen har slagit fast. Nya allmänna riktlinjer slogs fast av stadsstyrelsen i mars Enligt riktlinjerna ska man när en granskning av servicenätet är aktuell eftersträva följande riktgivande storlekar: för daghem 63 platser och för grundskolor 200 platser. Granskningen sker utifrån de övergripande målen att nå en effektiv lokalanvändning, att lösa utrymmesbristen i dagvård och förskola 1 6- skolor, att bibehålla den höga pedagogiska kvaliteten, att eftersträva lösningar som bygger på de nya riktlinjerna och att nå ekonomiskt hållbara lösningar. Under år 2015 granskade utbildningsverket nätet av daghem och skolor i de aktuella områdena. Efter de första genomgångarna beslutade utbildningsverket att gå vidare med utredningen i södra området. Vid ett informationsmöte i maj 2015 presenterades två revideringsalternativ för ledarna i södra området. I juni antecknade svenska sektionen alternativen och motiveringarna för kännedom. Därefter sändes de två framlagda alternativen för utlåtande, synpunkter och kommentarer under hösten Efter remissrundan presenterades ett revideringsförslag för svenska sektionen i oktober Sektionen beslutade då att återremittera ärendet för utredning av ett nytt alternativ som lades fram på mötet. Utbildningsverket beredde ett nytt revideringsförslag för svenska sektionen och föreslog att sektionen ska skicka förslaget för utlåtande till berörda enheter. Sektionen beslutade ändå att be om utlåtande om och synpunkter på två förslag, dvs. utöver föredragandens förslag ett andra förslag som lades fram på mötet.

4 Helsingfors stad Föredragningslista 3/ (13) Utlåtanden och synpunkter Begäran om utlåtande skickades till samtliga skolors direktioner, med uppmaningen att man i de direktioner som inte direkt berörs av förslagen kan diskutera dem på en allmän nivå och vid behov sända in ett utlåtande. Samtliga berörda skolors direktioner har sänt in ett utlåtande. Föräldrarna till barnen i daghemmen ombads via föreståndarna att komma med synpunkter på förslagen. En grupp föräldrar på Busholmen har på eget initiativ lämnat in en skrivelse. Direktionerna är eniga om att Cygnaeus lågstadieskola inte ska läggas ned. Kritiken gäller i huvudsak prognoserna, skolresorna och välkända gamla Cygnaeus lågstadieskola kontar okända nya Busholmsskolan. 1. Prognoserna anses felaktiga och förslagen därför kortsiktiga. Det är stadens faktacentral som årligen gör upp befolkningsprognoser för Helsingfors. Det är stadens officiella prognoser och det är de som ska ligga till grund för stadens verk i deras arbete och planering. Trots att man vill påvisa annat vidhåller föredraganden att barn- och elevprognoserna stämmer, men påpekar samtidigt att det handlar om prognoser. 2. Skolvägen blir lång och trafikförbindelserna anses krångliga. Utbildningsverket har mätt skolvägen från olika delar av området till Busholmen och till Unionsgatan s. En del får litet längre väg, medan andra får kortare väg än nu. I regel är avstånden ändå inte långa i södra området. För de nuvarande eleverna i Cygnaeus lågstadieskola som hänförs till den nya skolan på Busholmen kommer skolvägen till det nya skolhuset som längst att vara 2,7 km, som kortast är vägen 1 km. För elever från Minervaskolans område är den kortaste vägen 700 m, den längsta vägen blir 1,7 km. I snitt är vägen 1,3 km för dem som nu bor i Minervaskolans område dvs. Kampen, Gräsviken och Busholmen. För de elever som bor i nuvarande Cygnaeus lågstadieskolas område dvs. säga de elever som bor i Eira, Rödbergen, Ärtholmen och Kampen kommer skolvägen att i snitt vara 2,2 km lång. För de elever som hänvisas till Grundskolan Norsen kommer skolvägen att som kortast vara 300 m och som längst 1,5 2 km. 3. Busholmen kontra Cygnaeus Trots många synpunkter och inlägg om att bevara Cygnaeus lågstadieskola, anser föredraganden att förslaget gällande servicenätet denna gång handlar om en större helhet som innebär sällsynta möjligheter.

5 Helsingfors stad Föredragningslista 3/ (13) Frågan är alltså större än en fråga om enskild skolas vara eller icke vara. Konceptet med en ny svensk skola och en nordisk linje i en ny stadsdel i Helsingfors är en stor framtidsfråga för det svenska och finska Helsingfors. På basis av befolkningsprognoser och lokalanvändningen i södra Helsingfors kan förslaget endast genomföras genom att man stänger en skola i närområdet. I detta fall innebär det en stängning av Cygnaeus lågstadieskola. Ett sådant sällsynt vägval med tanke på den svenska småbarnspedagogiken och utbildningen i framtiden kräver ett politiskt beslut. Föredraganden anser därför att det är befogat att föra förslaget vidare, trots kritiska synpunkter i huvudsak från en enskild skola. Genom förslaget skapas nya lärmiljöer, men också språklig mångfald och interaktion mellan språkgrupper. Svenskan blir ett starkt, levande språk i den nya stadsdelen. Det skapas samtidigt hållbara strukturer i de befintliga södra stadsdelarna genom den enhetliga grundskolan på Unionsgatan. Föredraganden konstaterar följande om övriga förslag som lagts fram: Alternativ 2 är till stora delar genomförbart, såvida Busholmens skola inte grundas. Föredraganden bedömer dock att Brändö lågstadieskola ur flera synvinklar borde höra till östra upptagningsområdet. Också ledarskapet kunde omstruktureras i ett sådant förslag. Cygnaeus lågstadieskolas direktions alternativ 3 påminner om alternativ 2, vilket betyder att samma aspekter gäller som i alternativ 2. För att alternativ 3 ska kunna fungera på ett hållbart och smidigt sätt bör skolorna slås samman och ledas av en gemensam rektor. En samarbetsvillig och jämn utveckling möjliggörs på detta sätt. Kommentarer och synpunkter har också kommit in på Kerrokantasi.hel.fi sammanlagt över 270 uttryckta åsikter. En stor majoritet talar för bevarandet av Cygnaeus lågstadieskola. Omkring 11 % håller ändå för att det behövs en skola på Busholmen. Föredragandens förslag Föredraganden föreslår att servicenätet i södra området organiseras på följande sätt: 1. Grundskolan Norsen och Kronohagens lågstadieskola slås samman till en enhetlig grundskola med förskola och årskurserna 1 9 och verksamhet i nuvarande skolhus. En förskolegrupp flyttar in i huset vid Unionsgatan. Årskurs (5) 6 från Kronohagens lågstadieskola flyttar till huset vid Unionsgatan. Verksam-

6 Helsingfors stad Föredragningslista 3/ (13) heten i nuvarande Kronohagens lågstadieskolas hus vid Gengatan omfattar förskola och årskurserna 1 4 (5). Kapaciteten kan justeras mellan skola och småbarnspedagogiken. 2. En ny svensk skola med förskola och årskurserna 1 6 (ca 200 platser) inrättas i de nya planerade skolkomplexet på Busholmen. 3. Cygnaeus lågstadieskola dras in och dess fastighet överlåts för annat bruk. Skolhuset står inför en omfattande och kostsam renovering. Föredraganden konstaterar att i och med de ovan föreslagna ändringarna i området finns det inte behov av elevplatser i skolhuset vid Bangatan. Eleverna från nuvarande Cygnaeus lågstadieskolas elevupptagningsområde fördelas så att ca 40 % hänvisas till Busholmens nya skola och 60 % hänvisas till Grundskolan Norsen. 4. Minervaskolan kvarstår som självständig skola med förskola och årskurserna 1 6. Skolhuset renoveras och byggs om för att också rymma småbarnspedagogik. Kapaciteten kan justeras enligt behovet mellan skola/småbarnspedagogik. Minervaskolan och Busholmsskolan leds av en gemensam rektor. 5. Drumsö lågstadieskola kvarstår som självständig skola med förskola och årskurserna 1 6. Utbildningsverket avstår från paviljongen i och med att skolan får överta lokaler då den finska skolan flyttar ut. 6. Brändö lågstadieskola kvarstår som självständig skola med förskola och årskurserna 1 6, men skolan och dess upptagningsområde överförs till östra området. Det betyder alltså att eleverna i årskurs 6 i Brändö lågstadieskola börjar i sjuan i Botby grundskola. Efter att Botby grundskola har renoverats kommer eleverna från Brändö att rymmas in i skolans byggnad. Rektorn och skolans direktion välkomnar de nya eleverna. De elever som har påbörjat sin skolgång i Grundskolan Norsen har rätt att slutföra sin skolgång på Unionsgatan 2. Brändö lågstadieskola och Degerö lågstadieskola leds av en gemensam rektor. 7. Elevupptagningsområdena för skolorna i området justeras enligt följande: Upptagningsområdet för den nya skolan på Busholmen går enligt följande: Söderifrån längs Skepparegatan norrut mot Skepparebrinken. Därifrån längs Sjömansgatan österut till Georgsgatan. Från Georgsgatan norrut

7 Helsingfors stad Föredragningslista 3/ (13) till Nylandsgatan, därifrån österut till Skillnaden och sedan norrut till Mannerheimvägen. Vid korsningen av Kalevagatan och Mannerheimvägen går den västerut mot Albertsgatan. Vid Albertsgatan svänger den mot Lappviksgatan och därefter följer den Lappviksgatan ut till Mechelingatan. Från Mechelingatan svänger den lätt söderut för att sedan svänga västerut mot Lappviksvägen och Lappvikens sjukhuspark. Sedan korsar den Västerleden och Drumsöbro för att ringa in Gräsviken, Busholmen och Ärtholmen (se bilaga karta 1). Upptagningsområdet för den enhetliga grundskola som bildas av Grundskolan Norsen och Kronohagens lågstadieskola går enligt följande: Söderifrån längs med Skepparegatan norrut mot Skepparebrinken. Därifrån vidare österut till Georgsgatan. Från Georgsgatan norrut till Nylandsgatan, därifrån österut till Skillnaden och sedan norrut till Mannerheimvägen. Den fortsätter norrut längs med Mannerheimvägen upp till Musikhuset vid Tölöviksgatan. Därifrån västerut upp till Karamzinstranden och ut i Tölöviken. Från Tölöviken österut över järnvägen ut till Djurgårdsviken. Ner från Djurgårdsviken längs med Kajsaniemiviken, över Långa bron och längs Brobergsstranden och ut förbi Tjärholmen. Gränsen går sedan ner mot Skatudden och ut mot Kronbergsfjärden mellan Kalvholmen och Sandhamn. Också Sveaborg hör till upptagningsområdet.(se bilaga karta 1). Upptagningsområdet för Minervaskolans påverkas av den nya skolan på Busholmen och går enligt följande: Genom Lappviken, rundar Sandudd och går upp mot Edesviken för att där svänga in på Norra Hesperiagatan. Därifrån norrut längs Fältskärsgatan upp till Sandelsgatan. Sedan österut längs med Runebergsgatan ut mot Helsingegatan och Tölöviken. Genom Tölöviken går den söderut mot Karamzinstranden, upp vid Tölöviksgatan mellan Musikhuset ut till Mannerheimvägen. Längs Mannerheimvägen går den söderut mot Kalevagatan. Längs Kalevagatan svänger den sedan vid Albertsgatan norrut till Lappviksgatan. Därefter följer den Lappviksgatan ut till Mechelingatan. Från Mechelingatan svänger den lätt söderut för att sedan svänga västerut mot Lappviksvägen och Lappvikens sjukhuspark och fortsätter ut i Lappviken. Området norr om Nylandsgatan och upp till Kampen höra till Minervaskolans upptagningsområde (nu hör den delen av Kampen/Rödbergen till CyL och MiS). Se bilaga karta 1. De elever som har påbörjat sin skolgång i Minervaskolan har rätt att, om de så dill, gå kvar tills de börjar åk 7. Föredraganden konstaterar att svenska sektionen har befogenhet att fatta beslutet när det gäller punkterna 4, 5, 6, 7 och delvis punkt 2 (be-

8 Helsingfors stad Föredragningslista 3/ (13) Framtidsutsikter hovsutredningen), medan det är utbildningsnämnden som beslutar om punkt 2 (projektplanen) och i sista hand stadsfullmäktige när det gäller punkterna 1 och 3. Sektionen torde därför föreslå utbildningsnämnden att den föreslår att stadsstyrelsen och vidare stadsfullmäktige beslutar att servicenätet för den svenska småbarnspedagogiken och utbildningen revideras enligt förslaget. Föredraganden konstaterar att det här förslaget innebär att all kapacitet i området utnyttjas till fullo och att alla enheter är nyrenoverade eller nya (Busholmen). Det nya Daghemmet Pärlan i samma område skapar tillsammans med den nya skolan en stark svensk prägel på Busholmen. Förslaget innebär samtidigt att den finska utbildningen kan vidareutveckla den planerade nordiska skolan i samma skolkomplex samt utveckla verksamheten i samarbete med den svenska skolan. Den nordiska skolan kan beskrivas som tvåspråkig undervisning, som bedrivs på finska och svenska i en skola som administrativt tillhör den finska grundläggande utbildningen. Målgruppen för den nordiska skolan är tvåspråkiga barn, och skolans elevupptagningsområde är hela Helsingfors. Elever antas till den nordiska skolan på basen av lämplighetstest i vilket elevens språkliga nivå i såväl finska som svenska utvärderas. I skolan på Busholmen skulle det verka två separata administrativa enheter. Dels svensk förskoleundervisning och en svensk skola med och årskurserna 1 6 och dels en finsk skola med undervisning i årskurserna 1 9. Skolan på Busholmen skulle vara närskola för barn inom skolans elevupptagningsområde. Den tvåspråkiga undervisningen, den nordiska skolan, skulle lyda under den finska grundläggande utbildningen och dess omfattning skulle vara ca elever per årskurs. Undervisningen skulle förvekligas i samarbete mellan pedagoger ur de bägge separata skolorna och kunde till en del förverkligas i blandade grupper med elever från både den svenska och nordiska skolan. Samlokalisering av den finska och svenska skolan samt att skolorna erbjuder undervisning i de årskurser och i den omfattning beredningen föreslår är alla förutsättningar för att den nordiska skolan skall kunna inleda sin verksamhet på Busholmen. Avsikten är att de föreslagna förändringarna genomförs när Busholmsskolan beräknas bli klar år 2019.

9 Helsingfors stad Föredragningslista 3/ (13) Daghemmet Pärlan på Busholmen öppnar hösten 2016 med 77 platser. Planen är att Grupperna Barnstugan och Maria flyttar till Daghemmet Pärlan, vilket alltså innebär att antalet nya platser i Pärlan är 39. I Minervaskolan planeras ett nytt daghem med 42 platser, en förskola med 21 platser och en integrerad specialförskola med 21 platser. Enligt planerarna är renoveringen klar hösten På Drumsö planerar utbildningsverket och lokalcentralen tillsammans med barnomsorgsverket ett nytt daghem Albatrossen, , med sammanlagt 250 platser, av vilka 90 platser har reserverats för svensk dagvård. Också här är planerna att flytta små enheter till det nya daghemmet, vilket innebär att antalet nya platser i Albatrossen troligen är ca 50. Då Busholmens skola startar 2019 kommer skolan att ha ca 200 elevplatser som minimikapacitet, inklusive förskola. Minervaskolan kommer efter renoveringen att ha en minimikapacitet på 204 elevplatser. Kapaciteten kan justeras enligt behov om flera barn behöver få plats i det i skolan planerade daghemmet. Grundskolan Norsen och Kronohagens lågstadieskola kommer enligt förslaget att bilda en enhetlig grundskola. Den enhetliga grundskolans minikapacitet kommer att uppgå till 634 elevplatser. Skolan kommer att ha verksamhet på två ställen. När Lauttasaaren ala-aste överlåter sina lokaler till Drumsö lågstadieskola kommer skolan 2019 att ha en minimikapacitet på ca 300 elevplatser pga. renoveringen. Drumsö lågstadieskolas nuvarande minimikapacitet uppgår till 150 elevplatser. Det totala antalet svenskspråkigt registrerade barn i åldern 5 14 år i södra området kommer 2019 att uppgå till 1177 barn (barn i förskoleåldern inräknade), och räknar man med en 4 % överinskrivning skulle det totala elevantalet uppgå till 1225 barn. Antalet svenskspråkigt registrerade barn i åldersgruppen 5 14 år i södra området kommer att stiga under de följande åren med ca 110 barn (förskolebarn inräknad) fram till Pedagogiska konsekvenser Läroplanerna för samtliga skolor i södra området utarbetas för närvarande i tätt samarbete skolorna emellan, och för elevernas del medför detta förslag ur den synvinkeln inga direkta pedagogiska förändringar. Den enhetliga grundskolan i området arbetar i enlighet med en gemensam läroplan för två verksamhetsställena. Till den delen är inte det fak-

10 Helsingfors stad Föredragningslista 3/ (13) tum att verksamhetsställena erbjuder undervisning för olika åldersgrupper ett problem, utan enhetligheten och den pedagogiska kvaliteten garanteras genom gemensamt ledarskap, gemensamma styrdokument och samarbete mellan samtlig personal i den sammanhållna grundskolan. Övergången för eleverna i årskurserna (5) 6 från Kronohagens verksamhetsställe till Unionsgatans förbereds väl, och är en vidareutveckling av de bekanta och fungerande förfaringssätt som redan finns för nuvarande övergångsskeden. Övergången från övriga enheter sker i enlighet med nuvarande modell. Specialklasserna i Minervaskolan berörs inte av detta förslag, utan verksamheten fortsätter som tidigare. Brändö lågstadieskolas läroplan skulle i och med att skolan skulle komma att bli en del av östra området omarbetas så, att den är i samklang med östra områdets. Den nya skolan på Busholmen hämtar nya pedagogiska utvecklingsmöjligheter och öppnar för nya samarbetsformer med den finska grundläggande utbildningen. Den skolbyggnad som skolan kommer att verka i är planerad uttryckligen för undervisning i enlighet med den läroplan som tas i bruk hösten Inlärningsmiljön är planerad i samarbete mellan arkitekter och pedagoger och byggnaden nämns bland annat i tidningen Opettaja (nr 1/2016) som en av de mest intressanta och lyckade inlärningsmiljöerna som för närvarande håller på att byggas upp i Finland. Den åldersintegrerade verksamheten som tillämpas i Cygnaeus lågstadieskola kan fortsätta också i de andra enheterna. Elevvården för skolorna i området förverkligas såsom nu som en områdeshelhet, och eventuella justeringar kan göras i samband med den årliga utvärdering och utveckling som även framledes kommer att genomföras. Skolornas speciallärarresurs ses också i fortsättningen över årligen, och nödvändiga justeringar görs i enlighet med framkomna förändringsbehov. Konsekvenser för personalen Enligt stadens personalstrategi tryggas tillsvidare anställda fast anställning. Alla tjänster och befattningar är inrättade i Helsingfors stad, vilket innebär att personalen har ett anställningsförhållande till staden, inte till den enskilda enheten. I enlighet med stadens samarbetsförfarande har ett hörandetillfälle ordnats för personalen i södra området. Innan eventuella beslut verkställs kommer personalen att höras både i grupp och vid behov även på individnivå.

11 Helsingfors stad Föredragningslista 3/ (13) SKOLOR: Klasslärare: Enligt förslaget kommer Cygnaeus lågstadieskolas elever huvudsakligen att fördelas mellan Grundskolan Norsen och Busholmens skola. I praktiken betyder det för personalen att alla byter enhet antingen till Grundskolan Norsen eller till Busholmens skola. Cygnaeus lågstadieskola har för närvarande 12 klasslärartjänster. Var klasslärartjänsterna placeras bestämmer linjedirektören enligt instruktionen för Helsingfors stads utbildningsväsen 17. Klasslärartjänsterna placeras i enlighet med antalet elever och undervisningsgrupper. Enligt förslaget ska Kronohagens lågstadieskola bilda en enhetlig grundskola med Grundskolan Norsen. Årskurs 5 och/eller årskurs 6 kommer att verka i Grundskolans Norsens fastighet på Unionsgatan. Detta betyder att en eller två klasslärartjänster placeras i denna enhet. Samtliga i personalen vid Cygnaeus och Kronohagens lågstadieskolor hörs och finns det lärare som frivilligt flyttar tas det i beaktande i annat fall följer man principerna som beskrivs i cirkulärbrevet om lärarnas arbetsplatsbyten (cb12/2009). Ledarskapet: Utbildningsverket planerar en omfördelning av rektorstjänster. Enligt förslag kan fördelningen se ut enligt följande: 1. Den enhetliga grundskola som bildas av Grundskolan Norsen och Kronohagens lågstadieskola tjänsterektor och eventuellt biträdande tjänsterektor (Grundskolan Norsen har nu en tjänsterektor) 2. Drumsö lågstadieskola tjänsterektor (har nu en klasslärare med rektorsuppdrag) 3. Busholmen och Minervaskolan gemensam tjänsterektor (Minervaskolan har nu en tjänsterektor gemensam med Cygnaeus lågstadieskola och Kronohagen lågstadieskola) 4. Brändö lågstadieskola och Degerö lågstadieskola. Båda skolorna kommer att tillhöra östra området. gemensam tjänsterektor (har nu var sin klasslärare med rektorsuppdrag) Planen är att samtliga rektorer på södra området är tjänsterektorer. De rektorstjänster som för tillfället är obesatta kommer att ledigförklaras. Dessutom kommer Grundskolan Norsen med Kronohagens lågstadieskola att bli en så stor enhet att ledarskapet eventuellt kan utökas med en biträdande rektorstjänst.

12 Helsingfors stad Föredragningslista 3/ (13) Enligt instruktionen för Helsingfors stads utbildningsväsen 17 är det linjedirektören som bestämmer var rektorstjänster ska placeras. Övriga yrkesgrupper: Placeringarna för de övriga yrkesgrupperna i skolorna ses över varje läsår och justeras vid behov. FÖRSKOLOR: Ekonomiska aspekter En förskolegrupp kommer att verka i Grundskolan Norsens lokaler och en i Busholmens skola. Föredraganden konstaterar att förslaget innebär att skolhusen fylls med elever och används effektivt. Utbildningsverket betalar hyror endast enligt det verkliga behovet och behöver inte betala för tomma platser i någon större utsträckning. För att kunna starta en ny enhet är måste man även avstå från en annan, annars blir antalet elevplatser för många och byggnaderna används ineffektivt samtidigt som hyreskostnaderna ökar när man betalar för kvadratmetrar man inte behöver. Förslaget innebär inte heller några ökade personalkostnader. I alternativ 2 som gick ut på remiss till skolor och daghem är förslaget att man behåller samtliga nuvarande skolhus och dessutom strävar efter att öppna en ny skola på Busholmen. Ur ekonomisk synvinkel är detta ohållbart, eftersom det innebär att hyreskostnaderna (samt underhållskostnaderna) utökas med en ny enhet. Samma argument gäller också för de förslag som framkommit i remissvaren om att starta en ny skola på Busholmen, men i mindre format eller eventuellt en kvartersskola. Även då skulle totalkostnaderna öka, samtidigt som det inte finns behov av en ny skola eftersom befintliga elevplatser i området är tillräckliga. En ny enhet skulle också kräva mera personal vilket också höjer kostnaderna. Stadsfullmäktige har ålagt alla stadens verk ett årligt produktivitetsmål på en procent. Detta gäller alla utgifter, även hyror. Om man inte uppnår detta inom hyreskostnader, måste man spara från annat dvs. i främsta hand undervisning. Hyreskostnaderna för den svenska grundläggande utbildningen är i år 9 miljoner euro, vilket utgör 27 % av den totala budgeten. Produktivitetsmålet på en procent innebär en inbesparing på euro jämfört med 2015 års hyreskostnader. I stället stiger hyrorna med euro, vilket måste tas från själva verksamheten.

13 . Helsingfors stad Föredragningslista 3/ (13) I den preliminära ram som vi fått för 2017 minskar grundskolornas budget med euro, från till euro. Samtidigt ökar hyreskostnaderna från 9 miljoner till 10 miljoner, vilket utgör 31 % av grundskolornas budget. Hyreskostnadernas andel av den totala budgeten är redan nu högre inom den svenska grundläggande utbildningen jämfört med verket som helhet och 2016 gick 24 % av verkets budget till hyror och 2017 stiger andelen till 27 %. Föredragande Upplysningar linjedirektör Niclas Grönholm Karin Lassenius, specialplanerare, telefon: karin.lassenius(a)hel.fi Camilla Zakowski, specialplanerare, telefon: camilla.zakowski(a)hel.fi Tanja Mellin, personalplanerare, telefon: tanja.mellin(a)hel.fi Niclas Rönnholm, undervisningschef, telefon: niclas.ronnholm(a)hel.fi Christer Sundqvist, ekonomichef, telefon: christer.sundqvist(a)hel.fi Ann Holm-Dellringer, översättare-informatör, telefon: ann.holm-dellringer(a)hel.fi Bilagor 1 Elevprognoser, sektionen 2 Upptagningsområden, södra 3 Utlåtande, Brändö m.fl. 4 Utlåtande, Cygnaeus 5 Utlåtande Cygnaeus, bilagor 6 Skrivelse, Busholmen Sökande av ändring Omprövning, utbildningsnämnden

Servicenätet i södra området. Två förslag framlagda för kommentarer och synpunkter

Servicenätet i södra området. Två förslag framlagda för kommentarer och synpunkter Servicenätet i södra området Två förslag framlagda för kommentarer och synpunkter Alternativ 1 Avsikten är att förändringarna genomförs när Busholmsskolan beräknas bli klar år 2019. Grundskolan Norsen

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 1/ (17) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/

Helsingfors stad Protokoll 1/ (17) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/ Helsingfors stad Protokoll 1/2016 1 (17) 6 Begäran om utlåtande om ett förslag till revidering av servicenätet i södra området HEL 2015-006772 T 12 00 01 Beslut Förslag 2 beslutade att be om utlåtande

Läs mer

Granskningen av servicenätet 2015

Granskningen av servicenätet 2015 Granskningen av servicenätet 2015 Utgångspunkterna Granskningen baserar sig på de beslut som utbildningsnämndens svenska sektion, utbildningsnämnden och stadsstyrelsen har fattat om mål och riktlinjer

Läs mer

Mötet för kommuninvånare om servicenätet i södra området

Mötet för kommuninvånare om servicenätet i södra området Mötet för kommuninvånare om servicenätet i södra området 3.3.2016 Varför görs detta? Varje barn ska erbjudas samma möjlighet. Helsingfors utsatta mål. Att erbjuda elever den bästa miljön för lärande Att

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 1/ (6) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/

Helsingfors stad Protokoll 1/ (6) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/ Helsingfors stad Protokoll 1/2013 1 (6) 8 Brev från svenskspråkiga familjer i Kasberget HEL 2013-000632 T 00 01 01 Beslut Behandling Bakgrund beslutade att sända ett svar till föräldrarna i Kasberget med

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 4/ (5) Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning Ärende/

Helsingfors stad Protokoll 4/ (5) Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning Ärende/ Helsingfors stad Protokoll 4/2017 1 (5) 23 Placeringen av verksamheten i årskurserna 7 9 i Eva-enheten vid Zacharias Topeliusskolan HEL 2017-012017 T 12 01 01 Beslut Svenska sektionen beslutade att verksamheten

Läs mer

Grundskolan Norsen, åk 7 9, nuläget

Grundskolan Norsen, åk 7 9, nuläget Grundskolan Norsen, åk 7 9, nuläget 550 500 450 400 350 300 2016-2017 2017-2018 2018-2019 2019-2020 2020-2021 2021-2022 2022-2023 2023-2024 Antalet elever beräknat enligt de svenskt registrerade + 4 %

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 4/ (20) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/

Helsingfors stad Protokoll 4/ (20) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/ Helsingfors stad Protokoll 4/2015 1 (20) 28 Förslag till revidering av det svenska servicenätet i södra området HEL 2015-006772 T 12 00 01 Beslut Behandling Svenska sektionen antecknade för kännedom utbildningsverkets

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 2/ (9) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/

Helsingfors stad Protokoll 2/ (9) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/ Helsingfors stad Protokoll 2/2013 1 (9) 12 Servicenätet i Västra Distriktet HEL 2013-002831 T 00 01 01 Beslut Föredragande Bakgrunden beslutade att be om utlåtande av direktionen för skolorna i Västra

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 1/ (5) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/

Helsingfors stad Protokoll 1/ (5) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/ Helsingfors stad Protokoll 1/2017 1 (5) 4 Val av rektor vid Degerö lågstadieskola och Brändö lågstadieskola från 1.8.2017 HEL 2016-013696 T 01 01 01 01 Beslut beslutade att välja pedagogie magister Anders

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 7/2016 Utbildningsnämndens svenska sektion

Helsingfors stad Protokoll 7/2016 Utbildningsnämndens svenska sektion Helsingfors stad Protokoll 7/2016 Tid 16:15-18:00 Plats Ekogatan 2 C Närvarande Ledamöter Hertzberg, Veronica Nordman, Bernt Fredlund, Maarit Grimm, Karl-Mikael Helander, Elisabeth Saxberg, Mirita Sjöberg,

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 1/ (9) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/

Helsingfors stad Protokoll 1/ (9) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/ Helsingfors stad Protokoll 1/2015 1 (9) 7 Begäran om direktionernas utlåtanden om förslag till språkprogram för den grundläggande utbildningen HEL 2014-014319 T 12 00 01 Beslut Behandling Svenska sektionen

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 4/2015 Utbildningsnämndens svenska sektion 11.06.2015

Helsingfors stad Protokoll 4/2015 Utbildningsnämndens svenska sektion 11.06.2015 Helsingfors stad Protokoll 4/2015 Tid 16:15-18:28 Plats Ekogatan 2 C Närvarande Ledamöter Nordman, Bernt ordförande Apter, Ted anlände 16:20 Helander, Elisabeth Hertzberg, Veronica frånvarande: 25 Weckman,

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 4/ (16) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/

Helsingfors stad Protokoll 4/ (16) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/ Helsingfors stad Protokoll 4/2013 1 (16) 23 Servicenätet i Västra distriktet HEL 2013-002831 T 00 01 01 Beslut Behandling beslutade föreslå utbildningsnämnden att den föreslår stadsstyrelsen och vidare

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 7/2015 Utbildningsnämndens svenska sektion 01.10.2015

Helsingfors stad Protokoll 7/2015 Utbildningsnämndens svenska sektion 01.10.2015 Helsingfors stad Protokoll 7/2015 Tid 16:15-16:45 Plats Ekogatan 2 C Närvarande Ledamöter Hertzberg, Veronica Nordman, Bernt Grimm, Karl-Mikael Helander, Elisabeth Holmén, Thomas Hämäläinen, Nora Sjöberg-Tuominen,

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 2/2017 Utbildningsnämndens svenska sektion FÖREDRAGNINGSLISTA

Helsingfors stad Föredragningslista 2/2017 Utbildningsnämndens svenska sektion FÖREDRAGNINGSLISTA Helsingfors stad Föredragningslista 2/2017 UTBILDNINGSNÄMNDENS SVENSKA SEKTION FÖREDRAGNINGSLISTA 2-2017 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid klo 16:15 Plats Ärenden Töysägatan 2 D Enligt denna föredragningslista

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 3/2016 Utbildningsnämndens svenska sektion 14.04.2016 FÖREDRAGNINGSLISTA

Helsingfors stad Föredragningslista 3/2016 Utbildningsnämndens svenska sektion 14.04.2016 FÖREDRAGNINGSLISTA Helsingfors stad Föredragningslista 3/2016 UTBILDNINGSNÄMNDENS SVENSKA SEKTION FÖREDRAGNINGSLISTA 3-2016 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid klo 16:15 Plats Ärenden Ekogatan 2 C Enligt denna föredragningslista

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 1/2013 Utbildningsnämndens svenska sektion

Helsingfors stad Protokoll 1/2013 Utbildningsnämndens svenska sektion Helsingfors stad Protokoll 1/2013 Tid 16:15-18:30 Plats Ekogatan 2 C Närvarande Ledamöter Ekman, Johan Nordman, Bernt Apter, Ted Helander, Elisabeth Hertzberg, Veronica Mickelsson, Annukka Reuter, Martina

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 1/2017 Utbildningsnämndens svenska sektion FÖREDRAGNINGSLISTA

Helsingfors stad Föredragningslista 1/2017 Utbildningsnämndens svenska sektion FÖREDRAGNINGSLISTA Helsingfors stad Föredragningslista 1/2017 UTBILDNINGSNÄMNDENS SVENSKA SEKTION FÖREDRAGNINGSLISTA 1-2017 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid klo 16:15 Plats Ärenden Töysägatan 2 D Enligt denna föredragningslista

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 9/2014 Utbildningsnämndens svenska sektion 11.12.2014

Helsingfors stad Protokoll 9/2014 Utbildningsnämndens svenska sektion 11.12.2014 Helsingfors stad Protokoll 9/2014 Tid 16:15-18:25 Plats Ekogatan 2 C Närvarande Ledamöter Ekman, Johan Nordman, Bernt Apter, Ted Helander, Elisabeth Hertzberg, Veronica Hämäläinen, Nora Mickelsson, Annukka

Läs mer

Förändring av grundskolornas upptagningsområde mellan stadsdelsnämnderna Maria-Gamla stan och Katarina Sofia Hemställan från berörda stadsdelsnämnder

Förändring av grundskolornas upptagningsområde mellan stadsdelsnämnderna Maria-Gamla stan och Katarina Sofia Hemställan från berörda stadsdelsnämnder Utlåtande 2003:60 RIV (Dnr 322-1206/2002) Förändring av grundskolornas upptagningsområde mellan stadsdelsnämnderna Maria-Gamla stan och Katarina Sofia Hemställan från berörda stadsdelsnämnder Kommunstyrelsen

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 4/2012 1 (8) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/4 10.05.2012

Helsingfors stad Protokoll 4/2012 1 (8) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/4 10.05.2012 Helsingfors stad Protokoll 4/2012 1 (8) 25 Utbildningsväsendets förslag till budget för år 2013 och ekonomiplan för åren 2013-2015 HEL 2012-006788 T 02 02 00 Beslut Med stöd av 5, punkt 12 i instruktionen

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 1/2015 Utbildningsnämndens svenska sektion

Helsingfors stad Protokoll 1/2015 Utbildningsnämndens svenska sektion Helsingfors stad Protokoll 1/2015 Tid 16:15-17:55 Plats Ekogatan 2 C Närvarande Ledamöter Ekman, Johan Nordman, Bernt Apter, Ted Helander, Elisabeth Hämäläinen, Nora Sjöberg-Tuominen, Lena Weckman, Sofi

Läs mer

Utredning om möjligheterna att lägga ner Friggesby skola fr.o.m / /2015

Utredning om möjligheterna att lägga ner Friggesby skola fr.o.m / /2015 Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 54 09..05 7 7.0.06 Utredning om möjligheterna att lägga ner Friggesby skola fr.o.m..8.06 07/.00.0/05

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 5/2012 Utbildningsnämndens svenska sektion

Helsingfors stad Protokoll 5/2012 Utbildningsnämndens svenska sektion Helsingfors stad Protokoll 5/2012 Tid 16:15-17:50 Plats Ekogatan 2 C Närvarande Ledamöter Nordman, Bernt Björnberg-Enckell, Maria Anttila, Tuomas Boldt, Hildur Buttler, Pekka Ellenberg, Benjamin Wiklund,

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 2/2017 Utbildningsnämndens svenska sektion

Helsingfors stad Protokoll 2/2017 Utbildningsnämndens svenska sektion Helsingfors stad Protokoll 2/2017 Tid 16:15-17:15 Plats Töysägatan 2 D Närvarande Ledamöter Hertzberg, Veronica Nordman, Bernt ordförande vice ordförande anlände kl. 16:15, frånvarande: 8, 9 Fredlund,

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 1/2018 Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Helsingfors stad Protokoll 1/2018 Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning Helsingfors stad Protokoll 1/2018 Tid 16:00-17:55 Plats Töysägatan 2 D Närvarande Ledamöter Harms-Aalto, Martina Apter, Ted Boldt, Hildur Horsma, Joakim Lindström, Nora Tyrväinen, Theo Fredlund, Maarit

Läs mer

Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen 23 29.03.2016 35 03.05.2016 51 07.06.2016 60 24.08.2016 BILDNINGENS

Läs mer

Barn och elevantal under perioden

Barn och elevantal under perioden Bilaga 1 Barn och elevantal under perioden 2011 2021 Enligt faktacentralens uppgifter kommer antalet svenskspråkiga barn i grundskolan (7 15- åringar) att öka med 338 barn mellan åren 2011 2021 (från 2

Läs mer

CYGNAEUS DIREKTIONS UTLÅTANDE OM TVÅ FÖRSLAG TILL EN REVIDERING AV NÄTET AV DAGHEM OCH SKOLOR I SÖDRA OMRÅDET I HELSINGFORS

CYGNAEUS DIREKTIONS UTLÅTANDE OM TVÅ FÖRSLAG TILL EN REVIDERING AV NÄTET AV DAGHEM OCH SKOLOR I SÖDRA OMRÅDET I HELSINGFORS Utbildningsnämndens svenska sektion Ann Holm-Dellringer (ann.holm-dellringer@hel.fi) Utbildningsverket PB 3000 00099 Helsingfors stad CYGNAEUS DIREKTIONS UTLÅTANDE OM TVÅ FÖRSLAG TILL EN REVIDERING AV

Läs mer

Föredragande borgarrådet Mirja Särkiniemi anför följande.

Föredragande borgarrådet Mirja Särkiniemi anför följande. PM 2005 RIV (Dnr 322-474/2005) Förändrade upptagningsområden för Hägerstenshamnens skola, Aspuddens skola och Mälarhöjdens skola Hemställan från stadsdelsnämnderna i Hägersten och Liljeholmen Borgarrådsberedningen

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 5/2016 Utbildningsnämndens svenska sektion FÖREDRAGNINGSLISTA

Helsingfors stad Föredragningslista 5/2016 Utbildningsnämndens svenska sektion FÖREDRAGNINGSLISTA Helsingfors stad Föredragningslista 5/2016 UTBILDNINGSNÄMNDENS SVENSKA SEKTION FÖREDRAGNINGSLISTA 5-2016 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid klo 17:00 Plats Ärenden Ekogatan 2 C Enligt denna föredragningslista

Läs mer

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 1911/08.01.01/2014 39 Förklaring till högsta förvaltningsdomstolen i ett ärende som gäller avgiftsfri skolskjuts Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel.

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 3/2014 Utbildningsnämndens svenska sektion

Helsingfors stad Protokoll 3/2014 Utbildningsnämndens svenska sektion Helsingfors stad Protokoll 3/2014 Tid 16:15-18:10 Plats Ekogatan 2 C Närvarande Ledamöter Ekman, Johan Nordman, Bernt Apter, Ted Helander, Elisabeth Hertzberg, Veronica Hämäläinen, Nora Mickelsson, Annukka

Läs mer

Skolnätsplanen för den grundläggande utbildningen i Karleby

Skolnätsplanen för den grundläggande utbildningen i Karleby Nämnden för utbildning och fostran, svenska sektionen 40 29.09.2015 Skolnätsplanen för den grundläggande utbildningen i Karleby 379/00/01/02/2015 OPESVS 40 beredare: skoldirektör Per-Olof Nyström, tfn

Läs mer

Inrättande av skollokaler i Mariehäll i Bromma Motion av Hans Peters (c) (1997:84)

Inrättande av skollokaler i Mariehäll i Bromma Motion av Hans Peters (c) (1997:84) Utlåtande 2003:132 RIV (Dnr 322-1528/1997) Inrättande av skollokaler i Mariehäll i Bromma Motion av Hans Peters (c) (1997:84) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion 1997:84

Läs mer

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN 1 Överföring av förskoleverksamhet All förskoleverksamheten i Nykarleby stad har genom beslut i stadsfullmäktige 38 18.05.2000 överförts att administreras

Läs mer

CYGNAEUS DIREKTIONS UTLÅTANDE OM TVÅ FÖRSLAG TILL EN REVIDERING AV NÄTET AV DAGHEM OCH SKOLOR (SERVICENÄTET) I SÖDRA OMRÅDET I HELSINGFORS

CYGNAEUS DIREKTIONS UTLÅTANDE OM TVÅ FÖRSLAG TILL EN REVIDERING AV NÄTET AV DAGHEM OCH SKOLOR (SERVICENÄTET) I SÖDRA OMRÅDET I HELSINGFORS Utbildningsnämndens svenska sektion Ann Holm-Dellringer (ann.holm-dellringer@hel.fi) Utbildningsverket PB 3000 00099 Helsingfors stad CYGNAEUS DIREKTIONS UTLÅTANDE OM TVÅ FÖRSLAG TILL EN REVIDERING AV

Läs mer

Esbo stad Protokoll 49. Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 49. Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1 1058/12.01.00/2014 49 Svar på fullmäktigemotion gällande möjligheter att grunda en nordisk skola inom det finska skolväsendet Beredning och upplysningar: Ilpo

Läs mer

och stadsstyrelsen godkända målen. Direktionen har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare.

och stadsstyrelsen godkända målen. Direktionen har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare. 3 01 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS DJURGÅRD Godkänd av stadsfullmäktige den 11 februari 2015 1 Verksamhetsområde 2 Direktionen 3 Föredragning Direktionen för Helsingfors stads djurgård förvaltar

Läs mer

INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS UTBILDNINGSVÄSEN Godkänd av stadsfullmäktige den 27 augusti 2014

INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS UTBILDNINGSVÄSEN Godkänd av stadsfullmäktige den 27 augusti 2014 3 09 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS UTBILDNINGSVÄSEN Godkänd av stadsfullmäktige den 27 augusti 2014 1 Verksamhetsområde Helsingfors stads utbildningsnämnd, nämndens finska respektive svenska sektion

Läs mer

Enkät till skolornas personal om skolnätet

Enkät till skolornas personal om skolnätet Enkät till skolornas personal om skolnätet En av de utredningar i anslutning till ärendet Förändringar i Svenska bildningstjänsters servicenät som nämnden Svenska rum fattade beslut om på sitt möte den

Läs mer

Esbo stad Protokoll 95. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 95. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 10.12.2015 Sida 1 / 1 4640/2015 03.00.00 95 Ändring av förordningen om barndagvård gällande daghemmens personaldimensionering Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen, tel. 09 816

Läs mer

HELSINGFORS STAD BRÄNDÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 4/18 (1/2)

HELSINGFORS STAD BRÄNDÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 4/18 (1/2) HELSINGFORS STAD BRÄNDÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 4/18 (1/2) Datum: 19.9.18 Tid: 17.30 Plats: Brändö lågstadieskola Adress: Ståhlbergsvägen 2 Närvarande: Ledamöter Peter Feiring Henrik Creutz Peik Leka

Läs mer

Info om övergången till sjuan. Läsåret Från sjuan till nian

Info om övergången till sjuan. Läsåret Från sjuan till nian Info om övergången till sjuan Läsåret 2018 2019 Från sjuan till nian Innehåll 4 5 Viktiga datum 6 7 Hur sker övergången till årskurs 7? 8 9 Vad är nytt i skolan i årskurserna 7 9? 10 11 Språkstudier 2

Läs mer

Inrättande av förberedelseskola för nyanlända barn och ungdomar Motion (2016:89) av Per Ossmer m.fl. (alla SD)

Inrättande av förberedelseskola för nyanlända barn och ungdomar Motion (2016:89) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Utlåtande 2017:49 RIV (Dnr 106-1128/2016) Inrättande av förberedelseskola för nyanlända barn och ungdomar Motion (2016:89) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret, utbildningsnämnden, Lärarnas

Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret, utbildningsnämnden, Lärarnas PM 2013: RIV (Dnr 001-687/2013) Tid för undervisning - lärares arbete med skriftliga individuella utvecklingsplaner (DS 2013:23) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 24 juli 2013 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 5/2014 Direktionen för svenska arbetarinstitutet 02.10.2014 DIREKTIONEN FÖR SVENSKA ARBETARINSTITUTET

Helsingfors stad Föredragningslista 5/2014 Direktionen för svenska arbetarinstitutet 02.10.2014 DIREKTIONEN FÖR SVENSKA ARBETARINSTITUTET Helsingfors stad Föredragningslista 5/2014 DIREKTIONEN FÖR SVENSKA ARBETARINSTITUTET FÖREDRAGNINGSLISTA 5-2014 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid klo 17:00 Plats Helsingfors arbis, Dagmarsgatan 3 Ärenden Enligt

Läs mer

Läsåret Från sjuan till nian. Info om övergången till sjuan

Läsåret Från sjuan till nian. Info om övergången till sjuan Läsåret 2019 2020 Från sjuan till nian Info om övergången till sjuan Välkommen till sjunde klassen Hej! Du har säkert funderat på hur det blir att börja i sjuan. Mycket kommer att kännas välbekant, men

Läs mer

Esbo stad Protokoll 38. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 38. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 21.04.2016 Sida 1 / 1 1569/2016 10.03.02 38 Kungsgårdsskolans behovsutredning och begäran om kartläggning av den gamla skolbyggnaden Beredning och upplysningar: Vera Schulman, tel.

Läs mer

Tingssalen, Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 30 maj 2017 kl

Tingssalen, Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 30 maj 2017 kl 1 (10) 2017-05-30 Plats och tid Beslutande Tingssalen, Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 30 maj 2017 kl. 13.00 13.30. Gunnar Jansson (S) ordförande Ann-Margret Knutsson (S) Tomas Sundell (S) Malin

Läs mer

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Fullmäktige 7.0.0 Sida / 65/00.0.00/0 Stadsstyrelsen 48 3..0 5 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Beredning och upplysningar: Olli Isotalo, tfn 09 86 66 Torsti Hokkanen,

Läs mer

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt BESLUTANDERÄTT I ENLIGHET MED DAGVÅRDSLAGSTIFTNING OCH UTBILDNINGSLAGSTIFTNING FÖR TJÄNSTEMÄN INOM ESBO STADS RESULTATENHET FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING Godkänd 11.3.2009, ändrad 23.9.2009, 27.1.2010,

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 3/ (7) Stadsfullmäktige Sj/

Helsingfors stad Föredragningslista 3/ (7) Stadsfullmäktige Sj/ Helsingfors stad Föredragningslista 3/2016 1 (7) 8 Sammanslagning av kundserviceavdelningen och förvaltningsavdelningen vid finska arbetarinstitutet HEL 2015-010929 T 00 01 00 Beslutsförslag beslutar ändra

Läs mer

Daghemmet. Tomtebo. verksamhetsplan

Daghemmet. Tomtebo. verksamhetsplan Daghemmet Tomtebo verksamhetsplan 2016-2017 Gemensam värdegrund för den svenska dagvården och utbildningen i Helsingfors Inom den svenska dagvården och utbildningen erbjuder vi en enhetlig svensk lärostig

Läs mer

Välkommen till skolan!

Välkommen till skolan! Välkommen till skolan! Läsåret 2014 2015 Information för föräldrarna till blivande ettor 1 Välkommen till skolan! Innehåll Närskolan i bostadsområdet... 4 Anmälningen till skolan... 5 Eftermiddagsverksamhet

Läs mer

Bilaga till styrdokument Modell för attraktiv skola respektive Modell för attraktiv förskola.

Bilaga till styrdokument Modell för attraktiv skola respektive Modell för attraktiv förskola. Bilaga till styrdokument Modell för attraktiv skola respektive Modell för attraktiv förskola. Exempel på alternativ för västra området Efter förändringar i modell för attraktiv skola/förskola påverkas

Läs mer

Esbo stad Protokoll 100. Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 100. Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1 4590/07.01.01/2014 100 Registeransvariga och ansvarspersoner för register inom undervisning och dagvård Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel. 09 816 83861

Läs mer

Elever i förskoleklass, grundskola, grundsärskola, fritidshem. Datum Diarienr. Ja, datum:

Elever i förskoleklass, grundskola, grundsärskola, fritidshem. Datum Diarienr. Ja, datum: Utbildningsförvaltningen Åtgärdsprogram Elever i förskoleklass, grundskola, grundsärskola, fritidshem Datum Diarienr Relevanta uppgifter i åtgärdsprogrammet fylls i Elevens namn Textfälten utvidgas automatiskt

Läs mer

53 09.12.2015. Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53

53 09.12.2015. Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53 Svenska förskoleverksamhetsoch utbildningsnämnden 53 09.12.2015 Principer för förskoleundervisningen från och med 1.8.2016. 337/12.00.01/2015 Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53 Den

Läs mer

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 26.01.2017 Sida 1 / 1 290/2017 02.05.00 5 Avgifter för småbarnspedagogik enligt lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken från 1.3.2017 Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen,

Läs mer

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (45) 2017-06-19 Kf Ks 208 7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/217-290 Barn- och utbildningsförvaltningen redovisar i skrivelse 24

Läs mer

Cykelskola för alla elever i förskoleklass Motion (2017:29) av Cecilia Brinck (M)

Cykelskola för alla elever i förskoleklass Motion (2017:29) av Cecilia Brinck (M) Utlåtande 2017:245 RIV (Dnr 106-755/2017) Cykelskola för alla elever i förskoleklass Motion (2017:29) av Cecilia Brinck (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motionen besvaras

Läs mer

Skolstadga. Godkänd av stadsfullmäktige , 125

Skolstadga. Godkänd av stadsfullmäktige , 125 Skolstadga Godkänd av stadsfullmäktige 27.09.2016, 125 Träder ikraft 01.11.2016 Innehåll Skolstadga för Mariehamns stad... 3 Allmänt... 3 Bildningsnämndens verksamhetsidé... 3 Skoldistrikt... 3 Skolskjutsar...

Läs mer

Finlands Svenska Lärarförbund FSL:s utlåtande gällande

Finlands Svenska Lärarförbund FSL:s utlåtande gällande Helsingfors 15.11.2017 Riksdagens kulturutskott siv@eduskunta.fi Ärende: Referens: Finlands Svenska Lärarförbund FSL:s utlåtande gällande regeringens proposition till riksdagen RP 114/2017 med förslag

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 INFORMATIONSMÖTE 15.2.2019 Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 En gemensam ansökningsomgång för statsunderstöd inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen,

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon/fax Webb/e-post Org.nr

Postadress Besöksadress Telefon/fax Webb/e-post Org.nr KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (4) 2018-08-22 Kommunstyrelsens lärandeutskott Tid 2018-08-29, kl. 13:00-16:45 Plats Almen Sida 1 av 9 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2 (4) 2018-08-22 Kommunstyrelsens lärandeutskott

Läs mer

HELSINGFORS STAD DEGERÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 1/18 (1/2)

HELSINGFORS STAD DEGERÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 1/18 (1/2) HELSINGFORS STAD DEGERÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 1/18 (1/2) Datum: 28.2.18 Tid: 17.30 Plats: Degerö lågstadieskola Adress: Borgbyggarvägen 16 Närvarande: Ledamöter Niklas Rönnberg ordförande Heidi Lithén

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 7/2014 Direktionen för svenska arbetarinstitutet DIREKTIONEN FÖR SVENSKA ARBETARINSTITUTET

Helsingfors stad Föredragningslista 7/2014 Direktionen för svenska arbetarinstitutet DIREKTIONEN FÖR SVENSKA ARBETARINSTITUTET Helsingfors stad Föredragningslista 7/2014 DIREKTIONEN FÖR SVENSKA ARBETARINSTITUTET FÖREDRAGNINGSLISTA 4-2014 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid klo 17:00 Plats Dagmarsgatan 3 Ärenden Enligt denna föredragningslista

Läs mer

PM 2011:117 RIV (Dnr /2011)

PM 2011:117 RIV (Dnr /2011) PM 2011:117 RIV (Dnr 001-1033/2011) Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (SOU 2011:30) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 31 augusti 2011

Läs mer

Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen 30 03.05.2016 45 07.06.2016 FÖRSKOLANS LÄROPLAN SVUBS 03.05.2016 30 Beredning och tilläggsuppgifter: utbildningsdirektör Rikard Lindström

Läs mer

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 21.05.2014 Sida 1 / 1 1108/10.03.02/2014 39 Anordnande av verksamheten för Rödskogs skola och eftermiddagsverksamhet samt Rödskogs förskola och den kompletterande dagvården under läsåret

Läs mer

Förskolechefen och rektorn

Förskolechefen och rektorn Juridisk vägledning Reviderad augusti 2013 Mer om Förskolechefen och rektorn Bestämmelser om förskolechef och rektor finns i skollagen. En förskolechef eller rektor får vara det för flera förskole- respektive

Läs mer

Skolval Stockholm revidering av urvalsgrunder till förskoleklass 2011

Skolval Stockholm revidering av urvalsgrunder till förskoleklass 2011 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-10-13 Handläggare: Charlotte Dingertz Telefon: 08-508 33 007 Till Utbildningsnämnden 2010-11-18 Skolval Stockholm revidering

Läs mer

Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet på IUP

Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet på IUP 2013-10-30 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/211-619 Utbildningsnämnden Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 4/2016 Utbildningsnämndens svenska sektion 12.05.2016

Helsingfors stad Protokoll 4/2016 Utbildningsnämndens svenska sektion 12.05.2016 Helsingfors stad Protokoll 4/2016 Tid 17:00-18:40 Plats Ekogatan 2 C Närvarande Ledamöter Hertzberg, Veronica Nordman, Bernt Grimm, Karl-Mikael Helander, Elisabeth Holmén, Thomas ordförande vice ordförande

Läs mer

Tillgången till CSI-grupper

Tillgången till CSI-grupper Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Sida 1 (5) 2018-09-04 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till Utbildningsnämnden 2018-10-25 Svar på skrivelse från Lotta Edholm (L), Cecilia Brinck

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖVERGÅNG MELLAN FÖRSKOLA OCH SKOLA

HANDLINGSPLAN FÖR ÖVERGÅNG MELLAN FÖRSKOLA OCH SKOLA Kungsholmens stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2014-08-25 REVIDERAD PLAN 20140817 HANDLINGSPLAN FÖR ÖVERGÅNG MELLAN FÖRSKOLA OCH SKOLA Syfte och mål I syfte att säkerställa en välfungerande övergång mellan

Läs mer

Likvärdig skola med hög kvalitet

Likvärdig skola med hög kvalitet Gävle Kommun Likvärdig skola med hög kvalitet Brynäs-Nynäs rektorsområde Likvärdig skola med hög kvalitet Bakgrund I september 2011 fick Barn & Ungdom i uppdrag av barn- och ungdomsnämnden att återkomma

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 1 (5) Utbildningsverket Linjen för svensk dagvård och utbildning Dagvårdschef

Helsingfors stad Protokoll 1 (5) Utbildningsverket Linjen för svensk dagvård och utbildning Dagvårdschef Helsingfors stad Protokoll 1 (5) 30 Stängning av förskolor, daghem och gruppfamiljedaghem HEL 2016-012546 T 05 01 00 Beslut en beslutade stänga följande förskolor, daghem och gruppfamiljedaghem: 5.12.2016:

Läs mer

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken Minnesanteckningar 2012-01-24 Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken 24 januari 2012 Medverkande: Stefan Bäckström, ordförande Lärande- och kulturnämnden Lennart Backlund, utredare Ingela Rauhala,

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 22.6.2011 KOM(2011) 358 slutlig Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om utnyttjande av Europeiska fonden för justering av globaliseringseffekter i enlighet

Läs mer

SFUN 6/ Dnr 1017/ /2016

SFUN 6/ Dnr 1017/ /2016 SFUN 6/27.01.2016 7 Dnr 1017/12.00.01/2016 Utredning över konsekvenserna av stängningen av Friggesby skola Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 27.01.2016 BAKGRUND Kommunfullmäktige har

Läs mer

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2012 1 (5) Opetuslautakunta OTJ/6 05.06.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2012 1 (5) Opetuslautakunta OTJ/6 05.06.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2012 1 (5) 91 Utbildningsnämndens utlåtande till stadsstyrelsen gällande fullmäktigeledamot Björnberg-Enckells m.fl. budgetmotion om ITstrategi för skolorna HEL 2012-004357

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi UBN Genomlysning av studie- och yrkesvägledning

Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi UBN Genomlysning av studie- och yrkesvägledning uppnluf UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi 2016-03-21 UBN-2016-0861 Utbildningsnämnden Genomlysning av studie- och yrkesvägledning Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Skolstruktur för högstadieskolor i Umeå tätort

Skolstruktur för högstadieskolor i Umeå tätort Skolstruktur för högstadieskolor 2018 2029 i Umeå tätort Styrande principer för en långsiktig hållbar skolstruktur för grundskolan Tillräckligt stora enheter inom de större tätorterna som möjliggör: En

Läs mer

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (6) Opetuslautakunta RPKL/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (6) Opetuslautakunta RPKL/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2017 1 (6) 84 Begäran om omprövning av beslut om anställning av timlärare i biologi och geografi HEL 2017-003304 T 01 01 01 01 Beslut Utbildningsnämnden beslutade med stöd

Läs mer

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-2014. Sammanfattning

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-2014. Sammanfattning 1 SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE Sammanfattning Skolpsykologens och skolkuratorns arbete har bestått dels av arbete inom skolans mångprofessionella elevvårdsgrupp, konsultation

Läs mer

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut Utlåtande 2017:56 RI+RIV (Dnr 112-14/2017) Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real Genomförandebeslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-01-11 Handläggare Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-50833010 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04 Mer tid för kunskap -

Läs mer

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-10-19 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till Utbildningsnämnden 2016-11-24 På goda grunder - en åtgärdsgaranti

Läs mer

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 1/2015

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 1/2015 1 Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 1/2015 PROTOKOLL Datum Fredag 16.1.2015 Plats och tid: Polishuset kl. 09.00-12.00 Närvarande: Åke Mattsson ordförande Annika Hambrudd viceordförande Kurt Forsman

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12)

PROTOKOLL 1 (12) PROTOKOLL 1 (12) 2010-02-16 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 8.00-8.40 Beslutande Bert Öhlund (S), ordförande Rickard Carstedt (S) Harriet Classon (S) Lena Håkansson (S)

Läs mer

Genomförandeförslag om tillbyggnad av Långbrodalsskolan

Genomförandeförslag om tillbyggnad av Långbrodalsskolan Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-05-09 Handläggare Leif G. Hellén Telefon: 08-508 33 757 Till Utbildningsnämnden 2014-06-12 Genomförandeförslag om tillbyggnad

Läs mer

Elever och skolenheter i grundskolan läsåret 2017/2018

Elever och skolenheter i grundskolan läsåret 2017/2018 PM Enheten för förskole- och grundskolestatistik 1 (13) Elever och skolenheter i grundskolan läsåret 217/218 I denna promemoria beskrivs s statistik om elever och skolenheter i grundskolan och sameskolan.

Läs mer

Samlokalisering, tvåspråkighet, språkbad nya möjligheter för svenskan i Finland Fritjof Sahlström

Samlokalisering, tvåspråkighet, språkbad nya möjligheter för svenskan i Finland Fritjof Sahlström Samlokalisering, tvåspråkighet, språkbad nya möjligheter för svenskan i Finland Fritjof Sahlström Ökande flerspråkighet - 11,4% + 9,2% - 1,3% + 3,6% För kunskap och bildning 3 4 Stort samhällsintresse

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 67 Protokolljusterare och fastställande av föredragningslista 3 68 Delårsbokslut augusti 2015, med helårsprognos (Tertial 2) 4 69 Yttrande till mål och budget 2016-2018 5 70 Undervisningstid

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Pilagårdsskolan

Regelbunden tillsyn i Pilagårdsskolan Regelbunden tillsyn i Klippans kommun Pilagårdsskolan Dnr 43-2008:441 Regelbunden tillsyn i Pilagårdsskolan Förskoleklass Grundskola, årskurserna 1 5 Inledning har granskat verksamheten i Klippans kommun

Läs mer

ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016

ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016 Bildningsnämnden 17 09.03.2016 ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016 BILDN 09.03.2016 17 1.12.2015 108 Beredning och tilläggsuppgifter: direktör för småbarnspedagogik

Läs mer

Urvalsgrunder vid val till förskoleklass och grundskola.

Urvalsgrunder vid val till förskoleklass och grundskola. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 11-007/3573 SID 1 (7) 2011-10-18 Handläggare: Christer Blomkvist 508 33 689 Jill Geidemark Banu 508 33 771 Till Utbildningsnämnden

Läs mer