Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Opetuslautakunta OTJ/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2012 1 (5) Opetuslautakunta OTJ/6 05.06.2012"

Transkript

1 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) 91 Utbildningsnämndens utlåtande till stadsstyrelsen gällande fullmäktigeledamot Björnberg-Enckells m.fl. budgetmotion om ITstrategi för skolorna HEL T Beslut Utbildningsnämnden torde besluta att ge följande utlåtande till stadsstyrelsen: Utbildningsverkets datastrategiska riktlinjer för åren , som kompletterar stadens gemensamma riktlinjer, håller på att färdigställas. Målet är att: - personalen, de studerande och eleverna har de kunskaper och färdigheter om informationssamhället och media som den aktiva medborgaren behöver - den tekniska infrastrukturen motsvarar de pedagogiska behoven och möjliggör allt mer omfattande inlärningsmiljöer - digitala läromedel och elektroniska tjänster främjar den aktiva och kollaborativa inlärningen för de studerande och för eleverna - det pedagogiska användningen av informationsteknologin är kvalitativt högstående och mångsidig och stöder den undersökande och kollaborativa inlärningen Målet är att ytterligare öka mobiltekniken (bärbara datorer, pekdatorer, smarttelefoner, trådlösa nät) i skolorna. En ytterligare målsättning är att det i varje skola finns en möjlighet till flyttbara vagnar för bärbara datorer. För tillfället är andelen bärbara datorer av hela maskinparken ungefär 30 %. Anskaffningsmöjligheterna har ändå blivit mindre under de senaste åren på grund av nedskärningarna i anslagen. Jämfört med nivån år 2010 har anslagen för anskaffningar minskats med 1,4 milj. euro. Apparattätheten är ändå enligt Statistikcentralens kartläggning i Helsingfor en aning bättre än det nationella medeltalet (4,21 vs. 5,44 elever per dator) och för gymnasiernas del nära det nationella medeltalet (4,80 vs. 4,75 studerande per dator). Då det gäller installationen av informationsteknologin har det inte saknats utmaningar. I samband med installationerna av anläggningar samt dragning av kabel är det många parter i Helsingfors som deltar. Under den senaste strategiperioden har processerna ändå blivit klarare. Dataförvaltningens datastödpersoner ansvarar för installation

2 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Behandling och underhåll av informationsteknologin i utbildningsverkets skolor. För tillfället ansvarar varje datastödperson för sex skolor i medeltal. Mängden personal har minskats under de senaste åren på grund av sparåtgärder. Riktlinjerna för användningen av informationsteknologi i utbildningsväsendet under åren har gjorts på basen av stadens datastrategiska program samt undervisningsministeriets utvecklingsplan för utbildning och forskning. Man har hört rektorer, lärare, studerande och elever då man gjort upp riktlinjerna. Verktyg har utvecklats för en kollaborativ planering gällande användningen av informationsteknologi i skolor och läroanstalter. Med hjälp av dessa verktyg kan skolorna planera sin årliga utveckling i verksamhetsplanerna och utvärdera förverkligandet i verksamhetsberättelserna. För att utveckla kunnandet har man producerat verktyg för självutvärdering. Med hjälp av dessa verktyg kan skolorna och läroanstalterna kartlägga kunnandet hos sin lärarkår. Skolorna och läroanstalterna kan sedan planera utvecklandet av kunnandet. Utbildningen på Mediecentralen planeras enligt det faktiska behovet. I utvecklingsprojekten för teknologins pedagogiska användning ligger tyngdpunkten för tillfället på att utveckla en fenomenbaserad nätinlärning. Dessutom poängteras individuella läroplaner, portfoliobaserad inlärning ( Stadin ekampus -projektet, andra stadiet) samt fortgående bedömning och utveckling av användningen av elektroniska portfolion (utvecklingsprojekt inom grundutbildningen). Det satsas också på utveckling av mobil inlärning (bl.a. Mobiilisti maailmaan och Sormet -projekten i grundutbildningen), utveckling av videobaserad distansinlärning (sjukhusundervisning) samt på att öka delaktigheten för studerande och elever i att skapa tjänster för dem själva ( Hyrrä -projektet). I utvecklandet betonas i enlighet med riktlinjerna ökad mobilitet, utvidgandet av inlärningsmiljöer utanför skolhusen samt aktiv och undersökande inlärning med utgångspunkt hos studeranden eller eleven. Målet är att skapa en enhetlig lärostig för utveckling av kunskaper och färdigheter om informationssamhället och media. Utvecklingsbehoven för teknologin i inlärningsmiljön finns i linjedragningarna enligt pedagogiska grunder. Keskustelu. Hyväksyttiin esittelijän ehdotus.

3 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Föredragande Upplysningar utbildningsdirektör Rauno Jarnila Hannu Suoniemi, datachef, telefon: hannu.suoniemi(a)hel.fi Liisa Lind, direktör för mediecentralen, telefon: liisa.lind(a)hel.fi Bilagor 1 Björnberg-Enckellin talousarvioaloite asia 33 Beslutsförslag Utbildningsnämnden torde besluta att ge följande utlåtande till stadsstyrelsen: Utbildningsverkets datastrategiska riktlinjer för åren , som kompletterar stadens gemensamma riktlinjer, håller på att färdigställas. Målet är att: - personalen, de studerande och eleverna har de kunskaper och färdigheter om informationssamhället och media som den aktiva medborgaren behöver - den tekniska infrastrukturen motsvarar de pedagogiska behoven och möjliggör allt mer omfattande inlärningsmiljöer - digitala läromedel och elektroniska tjänster främjar den aktiva och kollaborativa inlärningen för de studerande och för eleverna - det pedagogiska användningen av informationsteknologin är kvalitativt högstående och mångsidig och stöder den undersökande och kollaborativa inlärningen Målet är att ytterligare öka mobiltekniken (bärbara datorer, pekdatorer, smarttelefoner, trådlösa nät) i skolorna. En ytterligare målsättning är att det i varje skola finns en möjlighet till flyttbara vagnar för bärbara datorer. För tillfället är andelen bärbara datorer av hela maskinparken ungefär 30 %. Anskaffningsmöjligheterna har ändå blivit mindre under de senaste åren på grund av nedskärningarna i anslagen. Jämfört med nivån år 2010 har anslagen för anskaffningar minskats med 1,4 milj. euro. Apparattätheten är ändå enligt Statistikcentralens kartläggning i Helsingfor en aning bättre än det nationella medeltalet (4,21 vs. 5,44 elever per dator) och för gymnasiernas del nära det nationella medeltalet (4,80 vs. 4,75 studerande per dator).

4 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Då det gäller installationen av informationsteknologin har det inte sak0nats utmaningar. I samband med installationerna av anläggningar samt dragning av kabel är det många parter i Helsingfors som deltar. Under den senaste strategiperioden har processerna ändå blivit klarare. Dataförvaltningens datastödpersoner ansvarar för installation och underhåll av informationsteknologin i utbildningsverkets skolor. För tillfället ansvarar varje datastödperson för sex skolor i medeltal. Mängden personal har minskats under de senaste åren på grund av sparåtgärder. Riktlinjerna för användningen av informationsteknologi i utbildningsväsendet under åren har gjorts på basen av stadens datastrategiska program samt undervisningsministeriets utvecklingsplan för utbildning och forskning. Man har hört rektorer, lärare, studerande och elever då man gjort upp riktlinjerna. Verktyg har utvecklats för en kollaborativ planering gällande användningen av informationsteknologi i skolor och läroanstalter. Med hjälp av dessa verktyg kan skolorna planera sin årliga utveckling i verksamhetsplanerna och utvärdera förverkligandet i verksamhetsberättelserna. För att utveckla kunnandet har man producerat verktyg för självutvärdering. Med hjälp av dessa verktyg kan skolorna och läroanstalterna kartlägga kunnandet hos sin lärarkår. Skolorna och läroanstalterna kan sedan planera utvecklandet av kunnandet. Utbildningen på Mediecentralen planeras enligt det faktiska behovet. I utvecklingsprojekten för teknologins pedagogiska användning ligger tyngdpunkten för tillfället på att utveckla en fenomenbaserad nätinlärning. Dessutom poängteras individuella läroplaner, portfoliobaserad inlärning ( Stadin ekampus -projektet, andra stadiet) samt fortgående bedömning och utveckling av användningen av elektroniska portfolion (utvecklingsprojekt inom grundutbildningen). Det satsas också på utveckling av mobil inlärning (bl.a. Mobiilisti maailmaan och Sormet -projekten i grundutbildningen), utveckling av videobaserad distansinlärning (sjukhusundervisning) samt på att öka delaktigheten för studerande och elever i att skapa tjänster för dem själva ( Hyrrä -projektet). I utvecklandet betonas i enlighet med riktlinjerna ökad mobilitet, utvidgandet av inlärningsmiljöer utanför skolhusen samt aktiv och undersökande inlärning med utgångspunkt hos studeranden eller eleven. Målet är att skapa en enhetlig lärostig för utveckling av kunskaper och färdigheter om informationssamhället och media. Utvecklingsbehoven för teknologin i inlärningsmiljön finns i linjedragningarna enligt pedagogiska grunder.

5 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Föredraganden Ledamot Maria Björnberg-Enckell m. fl. har gjort en budgetmotion, som gäller skapandet av en IT-strategi för skolorna. Enligt motionen varierar tillämpningen av modern informationsteknologi en hel del i skolorna, väntetiderna för installation av i skolan befintliga datorer och sk. Smartboards är långa och datasalarna upplevs som otidsenliga. Också de möjligheter pekdatorer erbjuder i undervisningen intresserar pedagogerna. I motionen föreslås, att Helsingfors stad bör gå in för att i samråd med bred IT- och användarexpertis, skapa ett teknologiskt sett modernt, ekonomiskt sett hållbart och pedagogiskt sett försvarbart helhetstänkande kring skolornas IT-användning. På det sättet skulle man bättre kunna utveckla, tillämpa och använda ifrågavarande teknologi i undervisningen. Staden bör inleda en strategisk process för en genomgripande ITstrategi för skolorna i Helsingfors. Strategin bör vara långsiktig, effektiv och utgå från användarperspektivet. Föredragande Upplysningar utbildningsdirektör Rauno Jarnila Hannu Suoniemi, datachef, telefon: hannu.suoniemi(a)hel.fi Liisa Lind, direktör för mediecentralen, telefon: liisa.lind(a)hel.fi Bilagor 1 Björnberg-Enckellin talousarvioaloite asia 33

Kunskapskartläggning för IKT i undervisningen (gymnasier)

Kunskapskartläggning för IKT i undervisningen (gymnasier) 6. kan använda i 5. kan tillämpa i av 3. kan visa för eleverna 2. kan själv 1. kan inte själv / Kunskapskartläggning för IKT i undervisningen (gymnasier) Skolans namn: Kollektiv kunskapsutveckling Denna

Läs mer

IT-STRATEGI FÖR DE SVENSKSPRÅKIGA SKOLORNA I ESBO. 1. Strategiska riktlinjer på riksnivå

IT-STRATEGI FÖR DE SVENSKSPRÅKIGA SKOLORNA I ESBO. 1. Strategiska riktlinjer på riksnivå IT-STRATEGI FÖR DE SVENSKSPRÅKIGA SKOLORNA I ESBO 39 1. Strategiska riktlinjer på riksnivå Statsrådet har fastställt planen för utveckling av utbildning och forskning åren 1999-2004. I utvecklingsplanen

Läs mer

STOCKSÄTTERSKOLAN. F - 6 skola. Stocksätterskolans digitala resa. Belägen i norra Hallsberg med direkt närhet till natur och spontanidrottsplats

STOCKSÄTTERSKOLAN. F - 6 skola. Stocksätterskolans digitala resa. Belägen i norra Hallsberg med direkt närhet till natur och spontanidrottsplats STOCKSÄTTERSKOLAN F - 6 skola Belägen i norra Hallsberg med direkt närhet till natur och spontanidrottsplats 320 elever varav 60 % med annat modersmål En mångkulturell skola som arbetar med ett språkutvecklande

Läs mer

SKUTT ett skolutvecklingsverktyg för att hitta samstämmighet i organisationen

SKUTT ett skolutvecklingsverktyg för att hitta samstämmighet i organisationen SKUTT ett skolutvecklingsverktyg för att hitta samstämmighet i organisationen Första processträffen 3.11.2015 Inför första processträffen träff med rektorerna för att veta vilka frågor som analyseras Läroplansprocessen

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 4/2012 1 (8) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/4 10.05.2012

Helsingfors stad Protokoll 4/2012 1 (8) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/4 10.05.2012 Helsingfors stad Protokoll 4/2012 1 (8) 25 Utbildningsväsendets förslag till budget för år 2013 och ekonomiplan för åren 2013-2015 HEL 2012-006788 T 02 02 00 Beslut Med stöd av 5, punkt 12 i instruktionen

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 6/2015 1 (5) Stadsfullmäktige Sj/6 25.3.2015

Helsingfors stad Föredragningslista 6/2015 1 (5) Stadsfullmäktige Sj/6 25.3.2015 Helsingfors stad Föredragningslista 6/2015 1 (5) 6 Anställning av innehavare av tjänsten som utbildningsdirektör HEL 2014-013830 T 01 01 01 01 Beslutsförslag Föredragandens motiveringar beslutar anställa

Läs mer

LIKA, it-tempen för skola och förskola. En presentation baserad på publicerade värderingar i augusti 2017

LIKA, it-tempen för skola och förskola. En presentation baserad på publicerade värderingar i augusti 2017 LIKA, it-tempen för skola och förskola En presentation baserad på publicerade värderingar i augusti 2017 Bakgrund om LIKA LIKA, it-tempen för skola och förskola, lika.skl.se, lanserades 2014 och är är

Läs mer

Biblioteket en öppen lärmiljö Ett projekt som utvecklar utbildnings- och biblioteksväsendets samarbete

Biblioteket en öppen lärmiljö Ett projekt som utvecklar utbildnings- och biblioteksväsendets samarbete Biblioteket en öppen lärmiljö Ett projekt som utvecklar utbildnings- samarbete samarbete främjar elevernas studerandenas entusiasm inlärning stöder dem att utvecklas till allmänbildade medborgare. Målet

Läs mer

RESULTATENHET: UTBILDNINGSTJÄNSTER

RESULTATENHET: UTBILDNINGSTJÄNSTER RESULTATENHET: UTBILDNINGSTJÄNSTER ANSVARSPERSON: Undervisningsdirektör Jari Alasmäki EKONOMISKT RESULTAT (Excel-tabell) VERKSAMHETSIDÉ Resultatenhetens ändamål är att ge kommuninvånarna en högklassig

Läs mer

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Läsåret 2016-17 PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Bakgrund Den svenska skolan och även Pysslingens skolor står inför stora utmaningar. Alla elever når inte skolans mål och skillnaderna är många

Läs mer

Styrgrupp och nätverk har utsetts 3/2014. Gymnasiernas IKT-strategier har delgetts nämnden (digabi) 8/2014. Pilottest

Styrgrupp och nätverk har utsetts 3/2014. Gymnasiernas IKT-strategier har delgetts nämnden (digabi) 8/2014. Pilottest Föregångarskap Åtgärder 2014 2015 2016 KokoHelaGrani Projektet genomför under åren 2014 16 bildningssektorns andel i IT-strategin som fullmäktige godkände år 2013. Styrgrupp och nätverk har utsetts 3/2014

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 4/ (5) Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning Ärende/

Helsingfors stad Protokoll 4/ (5) Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning Ärende/ Helsingfors stad Protokoll 4/2017 1 (5) 23 Placeringen av verksamheten i årskurserna 7 9 i Eva-enheten vid Zacharias Topeliusskolan HEL 2017-012017 T 12 01 01 Beslut Svenska sektionen beslutade att verksamheten

Läs mer

Helsingfors stads handlingsplan för digitalisering av undervisningen för åren

Helsingfors stads handlingsplan för digitalisering av undervisningen för åren Helsingfors stads handlingsplan för digitalisering av undervisningen för åren 2016-2019 Strategi för digitalisering av utbildning och inlärning GOD INLÄRNING Informationsteknik för framtida aktörer Strategi

Läs mer

1. Kontaktinformation * Förnamn. Efternamn. Mobiltelefon. E-post. Postort. Organisation. Kommun

1. Kontaktinformation * Förnamn. Efternamn. Mobiltelefon. E-post. Postort. Organisation. Kommun KT i skolorna 2013 Enkäten IKT i skolorna 2013 är en del av en omfattande IT-kartläggning som riktar sig till kommunerna och samkommunerna. Den här enkäten gäller kommunala skolor och läroanstalter som

Läs mer

Framtida datoranvändning i skolan Sammanställning KommITS deltagarenkät

Framtida datoranvändning i skolan Sammanställning KommITS deltagarenkät Framtida datoranvändning i skolan Sammanställning KommITS deltagarenkät Sammanställd av Sara Ekman, Apple AB Inledning Detta dokument är en sammanställning över svar på KommITS deltagarenkät som delades

Läs mer

Plan för Förprojektering av modellskola 2011 2012. SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- & utbildningsförvaltningen. IKT-pedagog Anders Berggren

Plan för Förprojektering av modellskola 2011 2012. SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- & utbildningsförvaltningen. IKT-pedagog Anders Berggren Plan för Förprojektering av modellskola 2012 Syfte Planen ska skapa möjligheter för projektering av en modellskola för att utvärdera funktionalitet av en-till-en-processen och genomförandet av en lärplattform.

Läs mer

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (6) Opetuslautakunta RPKL/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (6) Opetuslautakunta RPKL/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2017 1 (6) 84 Begäran om omprövning av beslut om anställning av timlärare i biologi och geografi HEL 2017-003304 T 01 01 01 01 Beslut Utbildningsnämnden beslutade med stöd

Läs mer

Utvecklingsplan för användningen av informations- och kommunikationsteknik i undervisningen inom utbildningstjänsterna i Borgå 2015 2017

Utvecklingsplan för användningen av informations- och kommunikationsteknik i undervisningen inom utbildningstjänsterna i Borgå 2015 2017 Utvecklingsplan för användningen av informations- och kommunikationsteknik i undervisningen inom utbildningstjänsterna i Borgå 2015 2017 2015 Utvecklingsplan för användningen av informations- och kommunikationsteknik

Läs mer

+1 (6) Krusboda skola. Lokal IT plan HT2013 VT2014

+1 (6) Krusboda skola. Lokal IT plan HT2013 VT2014 +1 (6) Krusboda skola Lokal IT plan HT2013 VT2014 +2 (6) En likvärdig skola IT planen ska garantera alla elever i Tyresö kommun en likvärdig digital kompetens. Elever i behov av särskilt stöd ska garanteras

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-6148/2016 Sida 1 (7) 2016-08-31 Handläggare Somia Frej Telefon: 08-508 33 027 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22

Läs mer

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan Datum 2018/2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan 2018/2019 Tidsperiod: 2018/2019 Vikten av digital kompetens Digital kompetens för elever

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 2/ (9) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/

Helsingfors stad Protokoll 2/ (9) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/ Helsingfors stad Protokoll 2/2013 1 (9) 12 Servicenätet i Västra Distriktet HEL 2013-002831 T 00 01 01 Beslut Föredragande Bakgrunden beslutade att be om utlåtande av direktionen för skolorna i Västra

Läs mer

Strategin för åren

Strategin för åren Strategin för åren 2019 2020 1Utgångspunkter för strategiarbetet och den nya verksamhetsmiljön Kundfokus Konkurrens om kompetent personal Strategin för åren 2019 2020 ses som en uppdatering av den föregående

Läs mer

Skolans digitala infrastruktur

Skolans digitala infrastruktur Skolans digitala infrastruktur Skolans digitalisering är inte ett it-projekt utan ett förändringsprojekt. Skolverkets regleringsbrev 2017 9. Statens skolverk ska arbeta med att främja digitaliseringen

Läs mer

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd 2017-2019 för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Fastställd i kommunstyrelsen 2017-06-13 144 Innehållsförteckning

Läs mer

Rapport skolutveckling och digitalisering

Rapport skolutveckling och digitalisering Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Elisabeth Jonsson Höök Ärendenr BUN 2016/360 GVN 2016/86 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 30 maj 2016 1 (7) Barn- och utbildningsnämnden/ Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 43/

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 43/ ANSÖKNINGSMEDDELANDE 43/2013 1 10.4.2013 Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2013 Allmänbildande utbildning Statsunderstöd för utveckling och differentiering av lärmiljöerna Statsunderstöd för användning av informations-

Läs mer

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Beslutad 2015-01-29 1 1 Inledning Den internationella kontakten är en viktig del i vårt samhälle, det är kunskapsbyggande

Läs mer

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni Skolplan En strategisk plan för utvecklingen av Nordmaling 2004-2008 Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar

Läs mer

En nationell strategi för skolans digitalisering

En nationell strategi för skolans digitalisering En nationell strategi för skolans digitalisering 2015-06-10 En nationell strategi för skolans digitalisering 2015-06-09 Camilla Waltersson Camilla Grönvall Waltersson Grönvall (M), utbildningspolitisk

Läs mer

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld IT-strategi för bättre lärande Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och även Pysslingen Skolor står inför

Läs mer

RP 118/2008 rd. I propositionen föreslås det att lagen om grundläggande utbildning och lagen om finansiering

RP 118/2008 rd. I propositionen föreslås det att lagen om grundläggande utbildning och lagen om finansiering RP 118/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 9 i lagen om grundläggande utbildning samt 9 och 17 i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet

Läs mer

IT-planen ska garantera alla elever i Tyresö kommun en likvärdig digital kompetens.

IT-planen ska garantera alla elever i Tyresö kommun en likvärdig digital kompetens. Datum 2009-03-09 1 (6) Krusboda skola Lokal IT-plan HT2009-VT2010 2 (6) En likvärdig skola IT-planen ska garantera alla elever i Tyresö kommun en likvärdig digital kompetens. Elever i behov av särskilt

Läs mer

KF Ärende 3. Interpellationsdebatt

KF Ärende 3. Interpellationsdebatt KF Ärende 3 Interpellationsdebatt Linda Brunzell (M) ställer i sin interpellation ett antal frågor angående Är det egna kvalitetssystemet implementerat i verksamheten? I april 2017 antog en enig nämnd

Läs mer

Upphovsrätt och undervisning

Upphovsrätt och undervisning Upphovsrätt och undervisning En utredning över materialet som lärare använder sig av i sin undervisning samt om upphovsrättsliga problem de har upplevt Kopiosto ry 30.6.2015 sammandra g Kopiosto rf utförde

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 4/ (5) Stadsfullmäktige Kaj/

Helsingfors stad Föredragningslista 4/ (5) Stadsfullmäktige Kaj/ Helsingfors stad Föredragningslista 4/2016 1 (5) 28 Den av ledamoten Ville Jalovaara väckta motionen om en ny mopedhall i östra Helsingfors HEL 2015-010471 T 00 00 03 Beslutsförslag Föredragandens motiveringar

Läs mer

Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan

Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan PEDAGOGISK IT HANDLINGSPLAN 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan 2017 2018 Vikten av digital kompetens Digital kompetens för elever är förmågan

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 1/2018 Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Helsingfors stad Protokoll 1/2018 Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning Helsingfors stad Protokoll 1/2018 Tid 16:00-17:55 Plats Töysägatan 2 D Närvarande Ledamöter Harms-Aalto, Martina Apter, Ted Boldt, Hildur Horsma, Joakim Lindström, Nora Tyrväinen, Theo Fredlund, Maarit

Läs mer

Innehåll. 1 Bakgrund till kvalitetsarbetet inom utbildningstjänsterna... 3 Kvalitetskriterier för den grundläggande utbildningen...

Innehåll. 1 Bakgrund till kvalitetsarbetet inom utbildningstjänsterna... 3 Kvalitetskriterier för den grundläggande utbildningen... Utbildningstjänsternas kvalitetsplan Uppdatering våren 2014 Innehåll 1 Bakgrund till kvalitetsarbetet inom utbildningstjänsterna... 3 Kvalitetskriterier för den grundläggande utbildningen... 3 2 Kvalitetsarbetet

Läs mer

INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS UTBILDNINGSVÄSEN Godkänd av stadsfullmäktige den 27 augusti 2014

INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS UTBILDNINGSVÄSEN Godkänd av stadsfullmäktige den 27 augusti 2014 3 09 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS UTBILDNINGSVÄSEN Godkänd av stadsfullmäktige den 27 augusti 2014 1 Verksamhetsområde Helsingfors stads utbildningsnämnd, nämndens finska respektive svenska sektion

Läs mer

Samarbetsstrategin för andra stadiets utbildning i Mellersta Österbotten

Samarbetsstrategin för andra stadiets utbildning i Mellersta Österbotten Samarbetsstrategin för andra stadiets utbildning i Mellersta Österbotten 1 Bakgrund Samarbetet mellan utbildningens upprätthållare fick sin början redan på 1990-talet i samband med försöket med utbildning

Läs mer

Alla elever ska vara förtrogna med och på ett enkelt sätt kunna hantera våra digitala verktyg.

Alla elever ska vara förtrogna med och på ett enkelt sätt kunna hantera våra digitala verktyg. 2013-09-01 It-plan NKC Lokal IT-strategi Nättrabyskolans övergripande målsättning med användandet av digitala verktyg är att förbereda våra elever inför framtida studier och arbetsliv. Samt vara väl förtrogna

Läs mer

Digital kompetens och pedagogisk digital kompetens

Digital kompetens och pedagogisk digital kompetens Digital kompetens och pedagogisk digital kompetens 1 EU:s åtta nyckelkompetenser 2 I slutet av 2006 presenterade EU 8 nyckelkompetenser som man ansåg att alla medborgare inom EU behövde för den personliga

Läs mer

Barn i låg- och mellanstadiet bör ges schemalagd motion i enlighet med Bunkefloprojektet

Barn i låg- och mellanstadiet bör ges schemalagd motion i enlighet med Bunkefloprojektet Utlåtande Rotel IV (Dnr KS 2018/682) Barn i låg- och mellanstadiet bör ges schemalagd motion i enlighet med Bunkefloprojektet Motion av Martin Westmont (SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Skolans insatser för elever med ofullständiga betyg

Skolans insatser för elever med ofullständiga betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-01-26 Handläggare: Anita Hoff Telefon: 08-508 33 908 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Datum 2009-03-09 1 (17) IT-plan 2009-2013. Tyresö kommuns förskolor och skolor

Datum 2009-03-09 1 (17) IT-plan 2009-2013. Tyresö kommuns förskolor och skolor Datum 2009-03-09 1 (17) IT-plan 2009-2013 Tyresö kommuns förskolor och skolor 2 (17) 3 (17) Vision Barn, elever och personal i Tyresös skolor är 2013 med i framtiden och i världens centrum med hjälp av

Läs mer

Utbildningsoch. arbetslivsförvaltningen

Utbildningsoch. arbetslivsförvaltningen Handlingsplan för digitalisering PLAN fastställd av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden samt barn- och utbildningsnämnden Framtagen av utbildnings- och Datum x2018-09-18 Gäller 2017 2022 Ärendenr BUN

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 19/ (5) Stadsfullmäktige Kj/

Helsingfors stad Protokoll 19/ (5) Stadsfullmäktige Kj/ Helsingfors stad Protokoll 19/2011 1 (5) 252 Utnyttjande av utredningen Helsingfors-Vanda i utvecklingen av stadens verksamhet HEL 2011-007990 T 00 00 00 Beslut beslutade i enlighet med stadsstyrelsens

Läs mer

Verksamhetsplan förskola 18/19

Verksamhetsplan förskola 18/19 Verksamhetsplan förskola 18/19 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Strategi för ökad kvalitet i förskolan... 4 i syfte att uppnå

Läs mer

IKT- strategi

IKT- strategi IKT- strategi 2016-18 SKOLAN SKALL GARANTERA ALLA ELEVER EN DIGITAL KOMPETENS. Digital kompetens är färdigheter, kunskap, kreativitet och förhållningssätt som behöv för att kunna nyttja digitala medier

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

ANGÅENDE REMISSEN OM IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE

ANGÅENDE REMISSEN OM IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE KOMMUNSTYRELSEN SKOLROTELN DNR: 031-2674/2010 DATUM: 2010-12-21 Till berörd remissinstans ANGÅENDE REMISSEN OM IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE Detta gäller remissvar på IT-strategi för bättre lärande Dnr:

Läs mer

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M)

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Utlåtande 2016:168 RIV (Dnr 106-597/2016) Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Vision och strategisk plan för pedagogisk utveckling genom satsning på IT i Umeå kommuns skolor. Version 1.0a 2011-02-02

Vision och strategisk plan för pedagogisk utveckling genom satsning på IT i Umeå kommuns skolor. Version 1.0a 2011-02-02 Vision och strategisk plan för pedagogisk utveckling genom satsning på IT i Umeå kommuns skolor Version 1.0a 2011-02-02 Vision för IT i skolan, Umeå Kommun Alla barn och ungdomar i Umeå kommuns förskolor

Läs mer

40. Allmänbildande utbildning

40. Allmänbildande utbildning 40. Allmänbildande utbildning F ö r k l a r i n g : Utvecklandet av den allmänbildande utbildningen baserar sig på den plan för utveckling av utbildningen och forskningen som statsrådet har godkänt. Utgångspunkten

Läs mer

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt BESLUTANDERÄTT I ENLIGHET MED DAGVÅRDSLAGSTIFTNING OCH UTBILDNINGSLAGSTIFTNING FÖR TJÄNSTEMÄN INOM ESBO STADS RESULTATENHET FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING Godkänd 11.3.2009, ändrad 23.9.2009, 27.1.2010,

Läs mer

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Morgon- och eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen Beskrivning

Läs mer

Torbjörn Sandén/Centret för livslångt lärande

Torbjörn Sandén/Centret för livslångt lärande Utgångspunkter Lärarna i Finland Finanskrisen 2007-2008 PISA TALIS Nya grunder LP Gy 2015 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 DIGITALISERINGEN PROJEKT BLAME AND SHAME Nya grunder LP 2014 Utbildningens roll

Läs mer

Esbo stad Protokoll 49. Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 49. Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1 1058/12.01.00/2014 49 Svar på fullmäktigemotion gällande möjligheter att grunda en nordisk skola inom det finska skolväsendet Beredning och upplysningar: Ilpo

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola egn Skolinspektionen Beslut Höörs kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Tjörnarps skola belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

IUP-året Observatorielundens skola (åk 1-6) Sid 1

IUP-året Observatorielundens skola (åk 1-6) Sid 1 IUP-året Observatorielundens skola (åk 1-6) 020101 Sid 1 Höstterminen vecka 34-37 Lära känna veckor: För samtliga klasser Tema: Superschysst - Tillsammans Konkretisera likabehandlingsplanen med de sociala

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen 2013-09-19 Dnr: 2013/248-UAN-009 Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se

Barn- och utbildningsförvaltningen 2013-09-19 Dnr: 2013/248-UAN-009 Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2013-09-19 Dnr: 2013/248-UAN-009 Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Leda digitalisering 24 november Ale

Leda digitalisering 24 november Ale Leda digitalisering 24 november Ale Program för dagen 13.00 - Nationell strategi för skolan digitalisering (30 min) 13.30 Presentera effektkedjan i lärgrupperna (30 min) 14.00 - Gemensam reflektion (15

Läs mer

IT i skolan Stockholm

IT i skolan Stockholm IT i skolan Stockholm SIDAN 1 Göran Isberg Utbildningsförvaltningen IT användning i skolan Nivå på IT användning Förtrogen i handhavande Teori och pedagogik Egen metodutveckling Givare Deltagande Användning

Läs mer

15.1 Övergången mellan årskurs 6 och 7 och uppdraget i årskurs 7 9

15.1 Övergången mellan årskurs 6 och 7 och uppdraget i årskurs 7 9 KAPITEL 15 ÅRSKURS 7 9 15.1 Övergången mellan årskurs 6 och 7 och uppdraget i årskurs 7 9 Övergången mellan årskurs 6 och 7 Övergången från årskurs sex till årskurs sju förutsätter systematiskt samarbete

Läs mer

Riktlinjer. Strategier. No 6. Plan för utveckling av fritidshem

Riktlinjer. Strategier. No 6. Plan för utveckling av fritidshem Riktlinjer & Strategier No 6 Plan för utveckling av fritidshem Inledning Fritidshemmen i Stockholms stad visar många goda exempel på väl fungerande verksamhet. Det visar kommentarer från nöjda elever,

Läs mer

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD)

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Utlåtande 2017:112 RIV (Dnr 106-1450/2016) Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:103) av Per

Läs mer

Aktuellt inom utbildningssektorn

Aktuellt inom utbildningssektorn Aktuellt inom utbildningssektorn Gun Oker-Blom, direktör Utbildningsstyrelsen,Svenskspråkig utbildning och småbarnspedagogik 11.5.2016 Gun Oker-Blom 1 Aktuella frågor Regeringens spetsprojekt: Finland

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för IT Riktlinjer för IT 1 Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: 20 juni 2011 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning

Läs mer

Storvretaskolans IT-plan 2013/14

Storvretaskolans IT-plan 2013/14 s IT-plan 2013/14 I det moderna samhället blir informationsteknik och datorer allt vanligare. Vi vill skapa förutsättningar för våra elever att lyckas i dagens samhälle och använder oss därför av IT i

Läs mer

Bildningsförvaltningens IKT-strategi

Bildningsförvaltningens IKT-strategi Bildningsförvaltningens IKT-strategi 2017-2020 Strategisk agenda Uppdrag: Systemavdelningen stödjer, inspirerar och vägleder skolledare, lärare och övrig personal i deras användande av digitala verktyg

Läs mer

Satsningarna på IT används inte i skolornas undervisning

Satsningarna på IT används inte i skolornas undervisning Analys- och statistiksekretariatet Arne Lund PM 1 (6) 2012-09-11 Satsningarna på IT används inte i skolornas undervisning Vad visade Skolinspektionens granskning? Under läsåret 2011/2012 granskade Skolinspektionen

Läs mer

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola #allaskalyckas digital kompetens It-strategi för grundskola och grundsärskola Barn - och utbildningsförvaltningen 2017 Innehåll Inledning... 2 Hallstahammar kommuns vision 2025... 2 Nationell it-strategi...

Läs mer

Medveten pedagogisk ledning -- en förutsättning för tillgänglig utbildning för alla. Gemensamma vägar Umeå

Medveten pedagogisk ledning -- en förutsättning för tillgänglig utbildning för alla. Gemensamma vägar Umeå Medveten pedagogisk ledning -- en förutsättning för tillgänglig utbildning för alla Anders Nordin, avd.chef och stf generaldirektör Generaldirektör Greger Bååth Medveten pedagogisk ledning -- en förutsättning

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Nyckelknippan Förskole AB Org.nr. 556478-7397 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nyckelskolan belägen i Södertälje kommun , Beslut 2(8) Uppföljning av tillsyn i Nyckelskolan

Läs mer

IKT-Strategi BoU

IKT-Strategi BoU 2016/BUN 0154 IKT-Strategi BoU 2017-2020 2016-12-13 Tyresö kommun / 2016-12-13 2 (5) IKT strategi BoU 2017-2020 Forskningen inom området tyder på att en ökad IKT-användning i skolan ger en positiv effekt

Läs mer

Programmet Den nya grundskolan. Elevinriktning, kompetenta lärare och en verksamhetskultur som präglas av samhörighet

Programmet Den nya grundskolan. Elevinriktning, kompetenta lärare och en verksamhetskultur som präglas av samhörighet Programmet Den nya grundskolan Elevinriktning, kompetenta lärare och en verksamhetskultur som präglas av samhörighet Grundskolan förnyas. Aktuella utmaningar är en ökande ojämlikhet i utbildningen och

Läs mer

KAPITEL 5.4 ELEVVÅRD OCH FRÄMJANDE AV TRYGGHET OCH SÄKERHET

KAPITEL 5.4 ELEVVÅRD OCH FRÄMJANDE AV TRYGGHET OCH SÄKERHET KAPITEL 5.4 ELEVVÅRD OCH FRÄMJANDE AV TRYGGHET OCH SÄKERHET KAPITEL 5.4 Elevvård Helsingfors stad använder i grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen begreppen elevvård, elev och skola

Läs mer

IKT PLAN - FÖRSKOLA. (Höganäs plan med riktlinjer för digital kompetens)

IKT PLAN - FÖRSKOLA. (Höganäs plan med riktlinjer för digital kompetens) IKT PLAN - FÖRSKOLA Att rusta våra barn, elever och personal för en framtid som vi ännu inte vet något om så att de med öppenhet, nyfikenhet och självförtroende vågar prova, utforska nytt och ständigt

Läs mer

Utbildningsinspektion i Grossbolsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Grossbolsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Forshaga kommun Grossbolsskolan Dnr 53-2005:3228 Utbildningsinspektion i Grossbolsskolan, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Storvretaskolans IT-plan 2017/18

Storvretaskolans IT-plan 2017/18 s IT-plan 2017/18 s vision Vi vill att våra elever ska bli kompetenta barn, med förutsättningar att kunna hantera all information som finns i dagens samhälle. Vi vill att de ska ha kunskap om de etiska

Läs mer

Workshop Visioner för den nya grundskolan

Workshop Visioner för den nya grundskolan Workshop Visioner för den nya grundskolan Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen i Vasa 24.3.2017 #uusiperuskoulu Finland är ett ledande land inom utbildning, kompetens och modernt lärande.

Läs mer

Nationell strategi för digitaliseringen av skolväsendet

Nationell strategi för digitaliseringen av skolväsendet Nationell strategi för digitaliseringen av skolväsendet Vision 2022 Alla barn och elever utvecklar en adekvat digital kompetens. Skolväsendet präglas av att digitaliseringens möjligheter tas tillvara så

Läs mer

Leda digitalisering Ale ht17

Leda digitalisering Ale ht17 Leda digitalisering Ale ht17 Vilka är vi? Sandra.Svensson@grkom.se Niklas.Svensson@grkom.se Vi arbetar med: skolutveckling, grupputveckling och ledarutveckling i hela Göteborgsregionen Varför är vi här

Läs mer

Förslag till Nationell strategi för skolans digitalisering

Förslag till Nationell strategi för skolans digitalisering Förslag till Nationell strategi för skolans digitalisering FRAMTAGET I SAMRÅD MED NATIONELLT FORUM FÖR SKOLANS DIGITALISERING, 2014 Innehåll Nuläge... 2 Vision 2020... 4 Elevernas lärande... 4 Professionens

Läs mer

FYSIK. Läroämnets uppdrag

FYSIK. Läroämnets uppdrag FYSIK Läroämnets uppdrag Undervisningen i fysik har som uppgift att stöda utvecklingen av elevens naturvetenskapliga tänkande och världsbild. Fysikundervisningen hjälper eleven att förstå betydelsen av

Läs mer

Kulturskolans roll i samhället Ditte Winqvist Finlands Kommunförbund Sakkunnig i kulturfrågor

Kulturskolans roll i samhället Ditte Winqvist Finlands Kommunförbund Sakkunnig i kulturfrågor Kulturskolans roll i samhället 02.02.2016 Ditte Winqvist Finlands Kommunförbund Sakkunnig i kulturfrågor Grundtanken Kulturen är en del av alla människors vardag och alla har rätt till kulturservice oberoende

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2011:8. Läs- och skrivsvårigheter /dyslexi i grundskolan

Sammanfattning Rapport 2011:8. Läs- och skrivsvårigheter /dyslexi i grundskolan Sammanfattning Rapport 2011:8 Läs- och skrivsvårigheter /dyslexi i grundskolan 1 Sammanfattning Kvalitetsgranskningen omfattar 21 grundskolor och deras huvudmän. Skolorna är geografiskt spridda över landet.

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 INFORMATIONSMÖTE 15.2.2019 Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 En gemensam ansökningsomgång för statsunderstöd inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen,

Läs mer

Utvecklingsplan för användningen av informations- och kommunikationsteknik i undervisningen inom utbildningstjänsterna i Borgå

Utvecklingsplan för användningen av informations- och kommunikationsteknik i undervisningen inom utbildningstjänsterna i Borgå Utvecklingsplan för användningen av informations- och kommunikationsteknik i undervisningen inom utbildningstjänsterna i Borgå 2015 2017 2015 Utvecklingsplan för användningen av informations- och kommunikationsteknik

Läs mer

Silander, Ryymin & Mattila (red.) Strategiskt ledarskap av informations- utveckling. i skolor och inom utbildningsväsendet

Silander, Ryymin & Mattila (red.) Strategiskt ledarskap av informations- utveckling. i skolor och inom utbildningsväsendet Silander, Ryymin & Mattila (red.) Strategiskt ledarskap av informations- utveckling i skolor och inom utbildningsväsendet Lärarnas kunnande skapar informationssamhället. Pasi Silander, Essi Ryymin och

Läs mer

Informations- och kommunikationsteknologi i skolans vardag

Informations- och kommunikationsteknologi i skolans vardag Informations- och kommunikationsteknologi i skolans vardag 2008 2010 Vår vision och mål Vision Finland når den internationella toppen vad gäller undervisning i informations- och kommunikationsteknologi.

Läs mer

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola www.ops-tyokalupakki.fi/vasa En välmående skola Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola helhetssyn på lärandet 15.4.2015 Helsingfors 16.4.2015 Åbo

Läs mer

Handlingsplan fö r skölutveckling med hja lp av digitala verktyg 1

Handlingsplan fö r skölutveckling med hja lp av digitala verktyg 1 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2016-10-27 1 (6) Handlingsplan fö r skölutveckling med hja lp av digitala verktyg 1 1 Underlag för denna handlingsplan är den av rektorerna framtagna handlingsplan för

Läs mer

Nätverket för skolutveckling med digitala verktyg. Nätverksträff den 28 februari

Nätverket för skolutveckling med digitala verktyg. Nätverksträff den 28 februari Nätverket för skolutveckling med digitala verktyg Nätverksträff den 28 februari Dagordning Erfarenhetsutbyte Alingsås E-learningplattform (Susanne Bergqvist) Tillbakablick från föregående möte Dagens tema:

Läs mer

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2012-11-13 DNR 12-411/7073 BILAGA PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UPPDRAGET I skollagen står följande om syftet med utbildningen på fritidshemmet:

Läs mer

LÄSKUNNIGHET SINNETS SUPERKRAFT RIKTLINJER FÖR UTVECKLANDET AV BARNS OCH UNGAS LÄSKUNNIGHET

LÄSKUNNIGHET SINNETS SUPERKRAFT RIKTLINJER FÖR UTVECKLANDET AV BARNS OCH UNGAS LÄSKUNNIGHET LÄSKUNNIGHET SINNETS SUPERKRAFT RIKTLINJER FÖR UTVECKLANDET AV BARNS OCH UNGAS LÄSKUNNIGHET Läskunnighet ger en riktning i livet En mångsidig läskunnighet är grunden för allt lärande. Läskunnighet är nyckeln

Läs mer

Esbo stad Protokoll 50. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 8

Esbo stad Protokoll 50. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 8 Nämnden Svenska rum 26.05.2016 Sida 1 / 8 759/2016 12.01.00.00 50 Utlåtande om fullmäktigemotionen om ett regionalt språkförsök i Esbo Beredning och upplysningar: Outi Saloranta-Eriksson, tel. 09 816 52345

Läs mer

Målen för lärarutbildningen 2013 2016

Målen för lärarutbildningen 2013 2016 SOOL Finlands Lärarstuderandes Förbund - SOOL, är en nationell takorganisation för alla studenter på lärarutbildningar i Finland. I avsikt att förbättra lärarutbildningen strävar SOOL efter att befordra

Läs mer

Rektorernas förutsättningar. pedagogiska ledare. Mjölby kommun

Rektorernas förutsättningar. pedagogiska ledare. Mjölby kommun www.pwc.se Håkan Lindahl Eleonor Duvander Rektorernas förutsättningar att vara pedagogiska ledare Mjölby kommun Innehållsförteckning 1. Revisionell bedömning... 2 2. Inledning... 4 2.1. Revisionsfråga...

Läs mer