Trendanalys av hjulprofilförslitning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trendanalys av hjulprofilförslitning"

Transkript

1 Godk. 1 (20) Projektrapport Trendanalys av hjulprofilförslitning SJ Norgekontroll

2 Godk. 1 Övergripande sammanfattning 2 (20) Projektet Trendanalys av hjulprofilförslitning syftade till att hantera ett problem som SJ har idag då tåg/vagnar som går i gränsöverskridande trafik till Norge och måste kontrolleras med avseende på gränsvärden för säkerhet för vissa hjulprofilmått. Hjulprofilkontroller sker idag manuellt. Målet i detta projekt har varit att utvärdera om denna mätning kan ske automatiskt med hjälp av en hjulprofilmätare och via IT-stöd för efterföljande hantering av mätdatainsamling av hjulprofilmått som möjliggöra en trendanalys för av förslitningshastigheten. Resultat från de prov som genomförts inom projektet har baserats på historiskt insamlade av hjulprofildata, historiskt insamlade fordonsindividspårbarhets data (fordonsindivid/ hjulaxel), samt historisk fordonsprestanda (Km) och underhållsstatus på fordon. De avgränsade utvärderingar som kunnat genomföras med anledning av ovan, kan påvisa att trendanalys är fullt möjlig att genomföra. Den s.k. Rapport 1 innehåller den grundfunktionalitet som erfordras för att söka fram och göra en trendanalys av valfri hjulprofilparameter. Omfattande problem identifierades under projektet i form av bristfällig eller okänd kvalité på indata, så som hjulprofilmätdata (systemet ej kalibrerat) samt spårbarhetsdata (korrelationsproblem), vilket medfört att resultaten inte kunnat bedömas som validerade och därmed ej kunnat nyttjas reellt, för analys och beslutsstöd. Projektet visar på möjligheter och nyttan med att färdigställa och vidareutveckla applikationen för analys- och beslutsstödsrapporter. Därtill att det finns utrymme för olika aktörer, då resultatet i detta projekt visar på att predikterbarhet finns och att detta är en informations del som efterfrågas och behövs för att kunna gå över från händelsebaserat och/eller tidsbaserat till förebyggande underhåll. Nästa steg blir att testa och utvärdera underhållsgränser för olika parametrar och utifrån analyser av mätresultatet. Detta som ett verktyg för att möjliggöra övergång mot tillståndsbaserat istället för tidsstyrt underhåll.

3 Tillkännagivande Godk. 3 (20) Projektet vill först och främst tacka epilot119 och Trafikverket för deras finansiella stöd som möjliggjort genomförandet av detta arbete.

4 Innehållsförteckning Godk. 4 (20) PROJEKTRAPPORT ÖVERGRIPANDE SAMMANFATTNING... 2 TILLKÄNNAGIVANDE INLEDNING BAKGRUND PROJEKTETS MÅL OCH SYFTE METOD RESULTAT ANALYS SAMBAND PROFILDATA (RAPPORT 1) ANALYS UNDERHÅLLSGRÄNSER THRESHOLD LIMITS (RAPPORT 2) ÖVERFÖRING PRESTANDADATA DISKUSSIONER ANALYS SAMBAND PROFILDATA (WHEEL PROFILES) ANALYS UNDERHÅLLSGRÄNSER (THRESHOLD LIMITS) DISKUSSION AVSEENDE RESULTAT: ÖVERFÖRING PRESTANDADATA DISKUSSION AVSEENDE RESULTAT: DATAKVALITET SAMMANFATTNING FÖRSLAG PÅ FORTSATT ARBETE REFERENSER BILAGA 1. ANVÄNDARHANDBOK RAPPORT BILAGA 2. ANVÄNDARHANDBOK RAPPORT

5 2 Inledning Godk. 5 (20) Denna projektrapport avser redovisa resultaten av epilot119 delprojekt Trendanalys hjulprofilförslitning. 2.1 Bakgrund Sett ur ett historiskt perspektiv har järnväg och järnvägstrafiken utvecklats i ett nationellt perspektiv och med nationella säkerhetskrav. Detta har bl.a. lett till att Norge och Sverige har olika hjulprofiler med olika säkerhetsgränsvärden. För att få trafikera norska järnvägar måste hjulprofilen på de svenska vagnarna kontrolleras. Detta sker idag manuellt. För SJ AB medför detta en extra hantering och kostnad. De säkerhetsgränsvärden som kontrolleras är (se även figur 1): Flänstjocklek (e-mått), (Sd i figur 1) Summa Flänstjocklek (Σe-mått) och Qr-mått (qr). (avnötning av styrande yta) Figur 1. Säkerhetsmått, qr, e-mått och e-mått. Med trendanalys av förändringen (förslitningen) av de olika hjulprofilmåtten är förhoppningen att frekvensen för dessa manuella kontroller (s.k. Norge kontroller) kan minskas. Trendanalysen ska ge svar på om operatören, underhållaren och infrastrukturinnehavaren kan få bättre kontroll på: Slitage på hjul. En dålig profil på hjul ger sämre gångegenskaper och ökat slitage på hjul. Optimering av omsvarvningsintervall. Kan vi optimera profilen genom att ha bättre kontroll på omsvarvning så får vi längre livslängd på fordonens hjul. Minskat slitage på räl genom bättre underhållsstatus på hjulen Möjligen kunna identifiera slitsträckor dvs. bandelar som har högre slitage på hjul. Identifiera om olika banstandard kan påverka slitaget på hjulen. Vi vet var vi har kört och kan med en noggrann profilmätning se om dessa bandelar ger mer eller mindre slitage.

6 2.2 Projektets mål och syfte Godk. 6 (20) Målet har varit att utvärdera om data från automatisk hjulprofilmätning går att använda till automatisk trendanalys av hjulens förslitningshastighet via molnbaserat IT-stöd samt att testa och utvärdera underhållsgränser för olika parametrar för att utifrån analyser och resultat gå mot tillståndsbaserat underhåll istället för tidstyrt. Syftet har varit att på sikt kunna använda automatisk hjulprofiltrendning för att automatisera gränskontrollen av SJ:s fordon men också att ändra strategin från tidsstyrt/kilometerbaserat till tillståndsbaserat underhåll för att få längre intervaller mellan hjulunderhåll vilket kommer att spara kostnader, minskar merförseningar, förbättrar säkerheten men även medföra att underhållsintervallen kortas ned för bibehållen säkerhet.

7 3 Metod Godk. 7 (20) Arbetet har delats upp i två faser, där den första fasen benämns Rapport 1 och utvärderar om hjulprofildata (insamlad från hjulprofilscannern i Sunderbyn och nedladdad i emaintenance LAB) kan användas för att automatisk kontroll av tågfordon. I den andra fasen som benämns Rapport 2, används data från Rapport 1 för att testa och utvärdera om det går att följa upp fordonsendivernas underhållskondition så att dessa kan plockas in för underhåll då de når det värde som är satt som underhållsgräns, dvs. att ändra underhållsstrategin till tillståndsbaserat från tidsstyrt eller kilometerbaserat underhåll. Använd metodik har varit: Bygga en App för lagring, analys och visualisering (Rapport 1) av flange height, flange thickness, flange slope. Insamling av historisk hjulprofildata för SJs tåg för nattrafik på övre Norrland, från emaintenance LAB. Spåra hjulprofildata tillbaka till rätt fordonsindivid, axel och sida Bygg en modul i Appen (Rapport 2) för automatisk uppdatering av databasen och utvidga analysen av insamlad data med avseende på kontroll om hjulkonditionen närmare sig uppsatt underhållsgräns. Modulen ska också integrera data från tågoperatörens underhållssystem för att kunna mäta effekter av utfört underhåll. Insamling av underhållshistorik från SJs underhållssystem Ford med avseende på att få information om antalet körda fordonskilometrar samt identifiera typer/koder av fordonsunderhåll som ger förbättrad hjulkondition. Beskriva framtida utveckling av systemintegration Rapportskrivning + Användarmanual Slutdokumentation Arbetet baserat på: nyttjande av emaintenance LAB användandet av internationella standarder som exempelvis EN (RAMS) och EN (Underhåll), kända tekniker, teknologier och resultat från forskningsprojekt. en organisationsneutralitet för samverkan, en organisationsneutral webplattform ( som informations- och utbildningskanal.

8 4 Resultat Godk. Resultatet av delprojektet Trendanalys av hjulprofilförslitning sammanfattas översiktligt nedan: Analys av samband profildata (Wheel Profiles) Rapport 1, se även bilaga 1. Analys Underhållsgränser Rapport 2, se även bilaga 2. 8 (20) Analyserna är baserade på mätdata från emaintenance LAB för perioden februari 2013 fram till september Korresponderande data för fordonsprestation, såsom t ex kilometer per fordonsindivid/hjulaxel samt underhållshistorik har levererats av SJ AB. För att koppla hjulprofilmätningarna med rätt fordonsindivid har en algoritm utvecklad i emaintenance LAB använts. Algoritmen använder fordonsidentifikation från forskningsstationen i Sävast. Detta pga. att TRV:s RFID avläsare vid hjulprofilmätaren i Sunderbyn inte är uppkopplad för externa användare. I projekt Trendanalys har sedan en nyckel definierats som identifierar och kopplar ihop: RFID och ATI, för att registrera fordonsindivid/hjulaxel/sida Fordonsprestanda (antal körda fordonskilometrar) Underhållstatus per fordonsindivid, vid de mättillfällen som de historiska hjulprofilmätningarna härstamma ifrån. 4.1 Analys Samband Profildata (Rapport 1) Antalet fordonsprestanda har lagrats i molntjänstens databas. Dessa data har levererats till projektet i en excel-fil. Detta eftersom i dagsläget en direkt integration med SJ underhållssystem inte har varit möjligt. Vidare är det viktigt att poängtera att avsaknaden av en direktintegration ej påverkar projektets resultat och måluppfyllelse. Arbetet har delas upp i att ta fram två menyer. Den första menyn ska göra det möjligt att välja ut den fordonsindivid/axel/hjuls som man vill analyser. Den andra menyn ska presentera en trendanalys för den eftersökta fordonsindividen. En hjälpfil skapas i Appen ur befintlig excelfil med individdata. Den som använder Appen för analys och visualisering kan selektera fram till enskilt hjul för visualisering och/eller analys. I figur 2 visas hur urval av hjulindivid sker för visualisering av korresponderande trendkurvor och tabeller. Urval av individ sker enligt nedan: 1. Individ _ har valts för analys (Individ som närmar sig underhållsgräns (används sedan i kapitel 4.2, för att ta fram en trendkurva). Individval kan göras via drop down meny eller via direkt inmatning. 2. Axelposition 2 har valts respektive vänster hjul (L=Left) 3. Aktuellt tidsintervall har valts i kalendern ovan

9 Godk. 4. Därefter aktiveras trendkurvor och tabell via tangenten Graph 9 (20) Figur 2: Rapport 1 i mjukvaran Trendanalys Resultatet av trendanalysen med data för parametrarna Flange height, Flange slope och Flange thickness i presenteras i figur 3. Där y-axeln anges i mm, x-axeln är tid. Figur 3: Rapport 2, Y-axeln är i mm, och X-axeln är driftkilometer.

10 Godk. 10 (20) 4.2 Analys Underhållsgränser Threshold Limits (Rapport 2) Arbetet har lika som för Rapport 1, delats upp i att ta fram två menyer. Den första menyn (se figur 4) ska göra det möjligt att välja ut den fordonsindivid/axel/hjuls som man vill analyser. Den andra menyn ska presentera ska ange antalet hjul med överskriden underhållsgräns (se figur 5). Figur 4. Rapport 2 Figur 4 visar ett exempel på hur man via selektering av parameter, underhållsgränser och tidsintervall får fram de hjulindivider som är aktuella för tillståndsbaserat underhåll utifrån vald parameter, och underhållsgräns. Inmatningen specificeras nedan: 1. Parametern Flange Height har valts. 2. Gränsen 25 mm har valts och väljer därför att titta på individer där Flange Height ligger i intervallet 25mm- 27 mm 3. Aktuellt tidsintervall har valts i kalendern ovan 4. Därefter aktiveras stapeldiagram och tabell via tangenten Graph Resultatet som aktiveras presenteras i figur 5.

11 Godk. 11 (20) Figur 5: Rapport 2 Figur 5 visar resultatet av vår sökning av individer som närmar sig den valda gränsen för Flange height. I tabellen och grafen ovan ser vi att 3 (varav två passerade i februari och en i april) individer som passerat mätstation och skulle kunna (om valt värde är en definierad underhållsgräns) vara aktuella för att planeras in för förebyggande underhåll. Vi kan nu vilket visas i Rapport 1 kapitel visualisera trendkurvor över tiden för dessa parametrar. 4.3 Överföring prestandadata När det gäller prestandadata, vilket i den implementation som beskrivs i detta dokument är kilometerdata (trafikerade kilometer) så hade SJ i detta projekt ingen möjlighet att överföra dessa data i XML-filer via FTP. Via många diskussioner inom projektet, där SJ givetvis stod för kunnandet inom järnvägsteknik och projektmedlemmarna från emaintenance365 för systemkunnandet så enades projektet om nedanstående upplägg; 1) SJ levererar från sitt underhållssystem, en fil som hanterar underhåll av hjulparsindivider, innehållandes data så som: Hjulparsindivid s/n, axelposition, fordonsindivid, underhållsåtgärder och km-tal samt datum för när; hjulpar svarvats monterats, demonterats. Därtill EVN (European Vehicle Number) nummer för fordonsindividerna. 2) Antalet kilometer som en vagn trafikerar per dygn beräknas utifrån de kilometer vagnen trafikerat mellan senaste och näst senaste underhållstillfälle. 3) På X-axeln i trendkurvorna för hjulprofilparametrar beskrivna i kapitel visas förutom kilometerdata vid ett mättillfälle även datum för denna mätning.

12 5 Diskussioner Godk. Resultatet av delprojektet Trendanalys av hjulprofilförslitning sammanfattas översiktligt nedan: 12 (20) När det gäller det framtagna systemet/prototypen uppfyller detta helt den framtagna systemspecifikationen. Det historiska indata som används för att exekvera, testa och validera det framtagna systemet har på inte uppfyllt de kvalitetskrav man måste ställa på just indata. Vid test och validering av ett eventuellt framtida skarpt system så måste kvaliteten säkerställas främst genom att mätgivare är korrekt kalibrerade. Dessutom måste avläsningen av RFID identitet säkerställas. Det är inte acceptabelt att identifiering av individer misslyckas. 5.1 Analys samband profildata (Wheel Profiles) Som en första ansats, att visualisera respektive hjulprofilmåtts förändringstrend är applikationen enkel och funktionell. En begräsning vid en praktisk tillämpning, är att man för närvarande bara ser 1 st. hjuls profilvärden åt gången, för att göra ett underhållsbeslut måste fordonindividens samtliga hjuls hjulprofilmått sammanvägas. Detta är att se som utvecklingspotential. När det gäller Flange height så visar tabell och kurvor i figur 5, att denna parameter närmat sig vald underhållsgräns den 8/2, men detta beror snarast på icke kalibrerade mätgivare, smuts på givare etc. än på förslitning, eftersom värdet går upp till normal nivå i närtid. En iakttagelse man också kan gör av tabell och kurvor i figur 5 är att våra parametrar ligger relativt konstanta under vald tidsperiod på fem månader. Detta betyder att om man jobbar med tidsbaserat underhåll är risken att man tar in hjulindivider för underhåll (kontroll) för ofta vilket medför ökade underhållskostnader. Att via de grafiska interfacen Rapport 1 och Rapport2 istället utföra tillståndsbaserat underhåll via definierade underhållsgränser borde således vara mer kostnadseffektivt. 5.2 Analys Underhållsgränser (Threshold Limits) När Fas 2 (Rapport 1) är klar skall t ex ingen manuell handpåläggning krävas för att uppdatera databasen eller avkoda data för fordonsprestanda vad gäller RFID identitet och övrig data. Molntjänsten och övrig systemintegration måste säkerställa att integration för överföring av data till och från ett flertal olika system kan säkerställas med godtagbar prestanda, dock ej realtidsprestanda. Två system mot vilka kvalitativ och prestandamässig godtagbar integration är ett måste är underhållssystemen inledningsvis FORD, därefter SAP EAM och Maximo. Analys av underhållsgränser för olika profilparametrar är en mycket vital del av Fas 2. Om man via Rapport 1 hittar någon individ som för någon parameter närmar sig en underhållsgräns så är Wheel Profiles ett verktyg för att analysera individer som har någon parameter som närmar sig en definierad underhållsgräns

13 Godk. 13 (20) Genom att ge värden på underhållsgränser kan användare av Appen få en första selektering av ett mindre antal individer vilka är intressanta för analys. Som en första ansats, att hitta visualisera outliners och hitta de hjulindivider där hjulprofilmått närma sig en definierad gräns, är applikationen enkel och funktionell. För rapport 2 gäller samma begräsning som för rapport 1, nämligen att man för närvarande bara ser ett hjuls profilvärden åt gången. 5.3 Diskussion avseende resultat: Överföring prestandadata Då all indata som projektet arbetat med, bestått i historisk data från ett utvalt tidsfönster (februariseptember 2013), från hjulprofildetektorn, parat med prestanda & underhållsdata från , har detta till viss del begränsat antalet parade mätningar, så som begränsat statistiskt underlag. 5.4 Diskussion avseende resultat: Datakvalitet Det historiska indata som används för att exekvera, testa och validera det framtagna systemet har på inte uppfyllt de kvalitetskrav man måste ställa på just indata. Vid test och validering av ett eventuellt framtida skarpt system så måste kvaliteten säkerställas främst genom att mätgivare är korrekt kalibrerade. Dessutom måste avläsningen av RFID identitet säkerställas. Det är inte acceptabelt att identifiering av individer misslyckas. När det gäller levererad kvalitet så uppfyller delprojekt 003 förväntad kvalitet med ett undantag, vilket är levererad indata från mätstationer. Datakvaliteten vad gäller indata kan dock inte påverkas eller hanteras inom ramen för delprojekt 003, Trendanalys, eftersom allt pekar på att detta beror på felaktigt kalibrerade givare i mätstationen i Sunderbyn.

14 6 Sammanfattning Godk. 14 (20) Projektet Trendanalys av hjulprofilförslitning syftade till i en första Fas 1, att hantera ett problem som SJ har idag då tåg/vagnar trafikerar järnväg där gränspassage sker mellan Norge och Sverige. Norge och Sverige har olika gränsvärden för vissa hjulprofilmått (m.a.p. säkerhetsgränsvärdena för; Flänstjocklek (e-mått), Summa flänstjocklek (Σe-mått) och qr-mått) och för att få trafikera Norska järnvägar måste nämnda hjulprofiler mätas. Hjulprofilkontroller sker idag manuellt. Målet i Fas 1 av detta projekt har varit att utvärdera om denna mätning kan ske automatiskt med hjälp av hjulprofilmätaren i Sunderbyn och via IT-stöd för efterföljande hantering av mätdatainsamling av hjulprofilmått, för att möjliggöra en trendanalys för vilken förslitningshastighet för hjulprofilerna som föreligger. Resultat från de prov som genomförts inom projektet har baserats på historiskt insamlade av hjulprofildata, historiskt insamlade fordonsindividspårbarhets data (fordonsindivid/ hjulaxel), samt historisk fordonsprestanda (Km) samt underhållsstatus. De avgränsade utvärderingar som kunnat genomföras med anledning av ovan, kan påvisa att trendanalys är fullt möjlig att genomföra. Den s.k. Rapport 1 innehåller den grundfunktionalitet som erfordras för att söka fram och göra en trendanalys av valfri hjulprofilparameter Omfattande problem identifierades under projektet i form av bristfällig eller okänd kvalité på indata, så som hjulprofilmätdata (systemet ej kalibrerat) samt spårbarhetsdata (korrelationsproblem), vilket medfört att resultaten inte kunnat bedömas som validerade och därmed ej kunnat nyttjas reellt, för analys och beslutsstöd. Två typer av rapporter har tagits fram under projektet; Rapporterna 1 Analys samband profil. Rapporterna 2 Analys profilgränser. Användargränssnittet i dessa två prototyprapporter har vissa brister, men applikationen returnerar svar på ställda frågor och sammanhang, förutsatt att data för aktuell period och/eller fordonsindivid finns med. Projektet visar på möjligheter och nyttan med att färdigställa och vidareutveckla applikationen för analys- och beslutsstödsrapporter. Därtill att det finns utrymme för olika aktörer då resultatet i detta projekt visar på att predikterbarhet finns och att detta är en informations del som efterfrågas och behövs för att kunna gå över från händelsebaserat och/eller tidsbaserat till förebyggande underhåll. Ett utkast till en Fas 2 i projektet har diskuterats. Denna syftar till att testa och utvärdera underhållsgränser för olika parametrar och utifrån analyser av mätresultatet. Detta som ett verktyg för att möjliggöra övergång mot tillståndsbaserat istället för Km-styrd kontroll och AU-underhåll.

15 7 Förslag på fortsatt arbete Godk. 15 (20) I framtida faser, Fas3 m fl., blir systemintegration via en optimal molntjänst en absolut nödvändighet för att överföra information till och från många system på ett kvalitativt, säkert och förhållandevis enkelt sätt både nationellt och internationellt. System som komma att integreras är t ex System för säkerhet, System för beslutsstöd, Ekonomisystem, System för Riskanalys, Transportstyrelsens Nationella Fordonsregister (NFR) m fl. Att systemen ägs av många olika aktörer gör det hela ännu mer komplext. För att modifiera prototypen framtagen i delprojektet 003, Trendanalys av hjulprofilförslitning, till ett skarpt system föreslår delprojektet nedanstående: Genomgång av layout och visade parametrar i de grafiska interfacen, Rapport 1 och Rapport 2. Komplettera funktionalitet så att ett fordons alla hjulparametrar (alla hjul på en fordonsindivid) kan visas, så att det på så vis går att urskilja vilket hjul och hjuls profilparametrar det är som blir dimensionerande för när underhåll behöver planeras. Implementering av automatisk överföring av prestandadata från underhållssystem via XML-filer överförda via FTP. Optimering av prestanda i systemet framförallt gällande uppdateringstider i grafiska interface Vårt förslag från delprojektet, var/är att JVTC sätter upp ett delprojekt som analyserar och åtgärdar det problem som finns gällande indata. Detta innebär såväl kalibrering av givare som genomgång och validering av lagring av data via optimal databashantering. Ett försök gjordes att hantera det faktum att system kan förväxla höger och vänster pga. tågets rörelseriktning och om en vagn kommer med den definierade bakänden före. Nedanstående algoritm användes: If (vehicle is moving towards Boden (direction=0)) and (vehicleorientation= A ) No change in L/R Else if (vehicle is moving towards Boden (direction=0)) and (vehicleorientation= B ) Interchange L/R Else if (vehicle is moving towards Luleå (direction=1)) and (vehicleorientation= A ) Interchange L/R Else if (vehicle is moving towards Luleå (direction=1)) and (vehicleorientation= B ) Interchange L/R.

16 Godk. 16 (20) Algoritmen som användes för att exekvera om all databaslagring korrigerade en del felaktigheter i databasen. En ytterligare analys av det ripple som kvarstår då man t.ex. exekverar Rapport 1 och tittar på trendkurvorna pekar på att det är själva givarna i mätstationerna som är okalibrerade samt att en utredning måste ske av hur själva mätstationen definierar höger och vänster hjul.

17 Referenser Godk. 17 (20) Maximo (2012), Solutions - Managing Assets. Finns på Hämtat

18 Godk. Bilaga 1. Användarhandbok Rapport 1 18 (20) Användningsfall: Inloggning Processekvens: Användaren loggar in och anger användarnamn och lösen. Användaren får möjlighet att välja: 1. Vilka individer som ska analyserar från en lista, med utgångspunkt från SJs excel-fil för fordonsindivider 2. Vilka hjulparametrar (1-6) ska ingå i analysen Användningsfall: Analysinställningar Förutsättningar: Kräver inloggning Processekvens: Användaren får möjlighet att välja 1. Vilka individer som ska analyserar från en lista, med utgångspunkt från SJs excel-fil för fordonsindivider 2. Vilka hjulparametrar (1-6) ska ingå i analysen Användningsfall: Rapport 1 Analys av samband profildata Svarar på frågan: vilken hjulprofilförslitning har hjulpar på axelposition X på fordonstyp Y? Förutsättningar: Kräver inloggning Processekvens vid analys: Välj önskad individ genom att ange: 1. Axelintervall (1-n) Hjulparsindivid (s/n) Hjul (höger/vänster) Visualisering av resultat: Resultatet blir att en graf för analys visualiseras där: o På X-axel visas prestandadata i form av trafikerade km (eller dagar i stället) för hjulparsindividen sedan senaste underhållsåtgärd. o På y-axel visas kurvor för de tre parametrarna flange height, flange thickness, flange slope. o Med visning av uppgifter om viken axelposition samt i vilken fordonsindivid aktuell hjulparsindivid sitter/satt i. Värdena för ovan specificerade parametrar presenteras under grafen i tabellform.

19 Godk. Bilaga 2. Användarhandbok Rapport 2 19 (20) Användningsfall: Rapport 2 Analys av individer av underhållsgränser Förutsättningar: Kräver inloggning Processekvens: 1. Ange Parameter, flange height, flange thickness eller flange slope. 2. Ange den underhållsgräns som vill analyseras för aktuell parameter. Visualisering av resultat: Graf med antalet hjulparsindivider som överskrider aktuell underhållsgräns visas. Tabell med parameter identifikation plus värden visas under grafen. Användningsfall: Överföring av prestandadata Förutsättningar: Kräver sftp infrastruktur. Kräver inloggning, Tillgång till s.k. prestandadata från SJ, innehållande km och information om senaste underhålls. Processekvens: 1. SJ överför en XML-fil innehållande nedanbeskriven information till avsedd FTP-server. 2. Överföringen sker minst en gång per dag. 3. LTU importerar levererad fil till avsedd emaintenance databas för vidare integration med data från mätstationer. Attribut/Typ Hjulparsindivid Axelposition Fordonsnummer Hjulparets total km Service datum Underhållsnamn Service kommentar Hjulparets mätarställning vid Service Beskrivning Hjulparsindividens identitetsnummer Axelposition inom fordonsindividen Fordonets identitetsnummer Hjulparets totala kilometertal när servicen är utförd Typ av service som är utförd Kommentar till den utförda servicen, typ av åtgärd Vid vilken kilometerställning som servicen utfördes

20 Godk. 20 (20)

Så samverkar akademi, Trafikverket och näringsliv för bättre järnvägsunderhåll. Ulla Juntti Omicold och LTU

Så samverkar akademi, Trafikverket och näringsliv för bättre järnvägsunderhåll. Ulla Juntti Omicold och LTU Så samverkar akademi, Trafikverket och näringsliv för bättre järnvägsunderhåll Ulla Juntti Omicold och LTU Järnvägstekniskt Centrum Stax 30 ton 1995-97 Förstudie T2K2 1997-98 JvtC 1998- LKAB, Banverket,

Läs mer

Resultat- och effektredovisning

Resultat- och effektredovisning Resultatkonferens 2016 Resultat- och effektredovisning Ulla Juntti epilot119s målbild (bör-läge)2014 Övergripande mål färre och kortare störningar förbättrad tillgänglighet effektivare underhåll förbättrad

Läs mer

Slutrapport för Dålig gång

Slutrapport för Dålig gång SLUTRAPPORT 1 (6) Slutrapport för Dålig gång Bilagor Projektrapport Dålig gång Ep119-008-2015-080. Sammanfattning Detta dokument är slutrapport för delprojekt Dålig Gång (epilot-008) i enlighet med XLPM.

Läs mer

Resultatredovisning från projektet Dålig gång

Resultatredovisning från projektet Dålig gång Resultatkonferens 2016 Resultatredovisning från projektet Dålig gång Dan Larsson, Damill AB 2015-02-10 Projektmål Projektet har haft som mål att bedöma om en automatisk hjulprofilmätare (i denna studie

Läs mer

Verklighetslabb digital järnväg

Verklighetslabb digital järnväg TMALL 0141 Presentation v 1.0 Verklighetslabb digital järnväg Öppnar upp Trafikverkets kärnverksamhet inom järnväg för utveckling och demonstration av digitala informationslösningar som testas av utförare

Läs mer

Nya tekniklösningar för underhållsmätning

Nya tekniklösningar för underhållsmätning Resultatkonferens 2015 Nya tekniklösningar för underhållsmätning Dan Larsson, Damill AB 2015-02-10 Mättekniska projekt inom/nära epilot119 Dålig gång (Hjulprofilmätaren som trendverktyg) Analys av mätkvalitet

Läs mer

Testbed Railway - VAD

Testbed Railway - VAD 1 Disposition Del I: Testbädd järnväg (Testbed Railway) Vad Varför Hur När Vem Del II: Delprojekt 202, delleverans I, Beslutstöd Vad Varför Hur När Vem 2017-05-04 [ramin.karim@ltu.se] 2 Testbädd järnväg

Läs mer

Sammanfattning av resultat från delprojekt. Pålitliga järnvägar genom smart teknik och samverkan

Sammanfattning av resultat från delprojekt. Pålitliga järnvägar genom smart teknik och samverkan Sammanfattning av resultat från delprojekt Pålitliga järnvägar genom smart teknik och samverkan Projektbanken Totalt 54 idéer/projekt har kommit in Beslutade delprojekt 23 Följa-projekt 7 Idé-förverkligande

Läs mer

campus.borlänge Förstudie - Beslutsstöd för operativ tågtrafikstyrning

campus.borlänge Förstudie - Beslutsstöd för operativ tågtrafikstyrning campus.borlänge Förstudie - Beslutsstöd för operativ tågtrafikstyrning En rapport från CATD-projektet, januari-2001 1 2 Förstudie Beslutsstöd för operativ tågtrafikstyrning Bakgrund Bland de grundläggande

Läs mer

Dålig gång. Pär Söderström SJ Matthias Asplund TRV

Dålig gång. Pär Söderström SJ Matthias Asplund TRV Dålig gång Pär Söderström SJ Matthias Asplund TRV Agenda Bakgrund Projektet / Projektgrupp Definition Syfte/mål BDL416 - Case study Näst steg Bakgrund Insikten började med Hallandsåsen Det finns problem

Läs mer

Cargolog Impact Recorder System

Cargolog Impact Recorder System Cargolog Impact Recorder System MOBITRON Mobitron AB Box 241 561 23 Huskvarna, Sweden Tel +46 (0)36 512 25 Fax +46 (0)36 511 25 Att mäta är att veta Vi hjälper dig och dina kunder minska skador och underhållskostnader

Läs mer

Examensarbete. Teknikområde: Digital bildbehandling. Rubrik: Tactical overlay system, del III. Arbetsuppgifter: Signalbehandling av IR-bild

Examensarbete. Teknikområde: Digital bildbehandling. Rubrik: Tactical overlay system, del III. Arbetsuppgifter: Signalbehandling av IR-bild Teknikområde: Digital bildbehandling Rubrik: Tactical overlay system, del III Arbetsuppgifter: Signalbehandling av IR-bild Arbetet bygger på ett tidigare examensarbete, grundläggande funktionalitet finns

Läs mer

PROGES PLUS THERMOSCAN RF. Instruktionsmanual V. 061115

PROGES PLUS THERMOSCAN RF. Instruktionsmanual V. 061115 ThermoScan RF användarinstruktioner 1 PROGES PLUS THERMOSCAN RF Instruktionsmanual V. 061115 Viktigt! Den här manualen innehåller ett antal lösenord som endast är avsedda för administratörerna. Glöm inte

Läs mer

En samverkansmodell för bättre underhåll

En samverkansmodell för bättre underhåll Resultatkonferens 2016 En samverkansmodell för bättre underhåll Innehåll Vad är en epilot? Förutsättningar En epilot skapas Organisation Metodik Projektramverk Process delprojekt Dödens dal Identifierade

Läs mer

Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare. Revision 3.0. Användarmanual KTC MeView. Lägenhetsinnehavare. Sida 1

Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare. Revision 3.0. Användarmanual KTC MeView. Lägenhetsinnehavare. Sida 1 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Sida 1 Sida 2 Innehåll Inledning... 4 Allmänt... 4 Förutsättningar... 4 Plug-in... 4 Web-läsare... 4 Inloggning... 5 Användaruppgifter... 5 Inloggning... 5

Läs mer

Mäta rakhet Scanning med M7005

Mäta rakhet Scanning med M7005 Matematikföretaget jz M7005.metem.se 141121/150411/150704/SJn Mäta rakhet Scanning med M7005 Mätgivare Detalj Mäta rakhet - Scanning 1 (12) Innehåll 1 Ett exempel... 3 2 Beskrivning... 6 2.1 Scanna in

Läs mer

STEG för kvalitetssäkrad kapacitetstilldelning

STEG för kvalitetssäkrad kapacitetstilldelning Dokumentnr ep119-xxx-201x-xxx Författare Taha, Mohammed, Trafikverket, UHpla Godkänt av Godk. Datum Projekttitel STEG för kvalitetssäkrad kapacitetstilldelning Datum Spridning epilot119 Sida 1 (12) Slutrapport

Läs mer

Underhållsutveckling hos infrastrukturägaren

Underhållsutveckling hos infrastrukturägaren Underhållsutveckling hos infrastrukturägaren P-O Larsson-Kråik Trafikverket Pålitliga järnvägar genom smart teknik och samverkan En dag på jobbet Teknik, Systemavdelningar, Planering Projektledare underhåll

Läs mer

The Top of Rail Research Project

The Top of Rail Research Project Projektförslag till HLRC The Top of Rail Research Project Projekttid 4 år Sökt belopp från HLRC: 9,25 MSEK Beviljat från JVTC: 2,25 M SEK Avdelningen för Drift & Underhåll och avdelningen för Experimentell

Läs mer

Nulägesanalys och branschgemensamma nyckeltal. Pålitliga järnvägar genom smart teknik och samverkan

Nulägesanalys och branschgemensamma nyckeltal. Pålitliga järnvägar genom smart teknik och samverkan Nulägesanalys och branschgemensamma nyckeltal Pålitliga järnvägar genom smart teknik och samverkan Nulägesanalys 1 Trafikutveckling Kapacitetsuttag Tekniska system fordon-bana Informationssystem Problembild

Läs mer

SMHIs nederbördsmätning

SMHIs nederbördsmätning Mallversion 1.0 2009-09-23 2011-04-01 SMHIs nederbördsmätning Jonas German jonas.german@smhi.se 011-495 8596 Vårt uppdrag Statlig myndighet under Miljödepartementet Experter inom meteorologi, hydrologi,

Läs mer

epilot Att vandra genom dödens dal

epilot Att vandra genom dödens dal P-O Larsson-Kråik Trafikverket 12 november 2015 BVFF epilot Att vandra genom dödens dal 1 En nationell kraftsamling för effektivare underhåll 1½ år vad finns på plats idag? 47 förslag till förbättringar

Läs mer

Framtidens Järnvägsunderhåll Att vandra genom dödens dal

Framtidens Järnvägsunderhåll Att vandra genom dödens dal Framtidens Järnvägsunderhåll Att vandra genom dödens dal P-O Larsson-Kråik Trafikverket Pålitliga järnvägar genom smart teknik och samverkan 2 år vad finns på plats idag? 47 förslag till förbättringar

Läs mer

E24 Bilaga 5A.5. Rapportering Fordon. JUL Trafikförvaltningen

E24 Bilaga 5A.5. Rapportering Fordon. JUL Trafikförvaltningen JUL Trafikförvaltningen STOCKHOLMS LÅNS LANDSTING 1(7) Pendeltågsverksamheten i Stockholmsregionen AVTAL Ärende/Dok. id. (E24) 2015-12-04 SL 2014-0784 Bilaga 5A.5 Rapportering Fordon I n f o s ä k k a

Läs mer

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ruta att infogas i dokumenthuvudet i SMoKF Björn Fura 02 2010-07-18 Reviderad version enligt Transportstyrelsens

Läs mer

Fr. FUF /km t. CBM. Från förebyggande underhåll baserat på presterade kilometer till parametrar som indikerar individuell status

Fr. FUF /km t. CBM. Från förebyggande underhåll baserat på presterade kilometer till parametrar som indikerar individuell status Fr. FUF /km t. CBM Från förebyggande underhåll baserat på presterade kilometer till parametrar som indikerar individuell status FUF Förebyggande underhåll fordon Idag underhålls alla fordon baserat på

Läs mer

TUNNELPRODUKTIONSDATA I CHAOS

TUNNELPRODUKTIONSDATA I CHAOS TUNNELPRODUKTIONSDATA I CHAOS DATA FROM TUNNEL PRODUCTION IN CHAOS Jan Thorén, Trafikverket Mattias Roslin, Trafikverket Thomas Dalmalm, Trafikverket Lars Martinsson, THETA Engineering AB Sammanfattning:

Läs mer

Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare. Revision 4.0. Användarmanual KTC MeView. Lägenhetsinnehavare. Sida 1

Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare. Revision 4.0. Användarmanual KTC MeView. Lägenhetsinnehavare. Sida 1 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Sida 1 Innehåll Inledning... 3 Allmänt... 3 Tekniska förutsättningar... 3 Plug-in... 3 Upplösning... 3 Webbläsare... 3 Användaruppgifter... 4 Inloggning...

Läs mer

Slutrapport. Hjulprofilmätaren i Sunderbyn

Slutrapport. Hjulprofilmätaren i Sunderbyn Slutrapport Datum: 2014-03-27 Sida: 1 av 19 Slutrapport Avseende Hjulprofilmätaren i Sunderbyn Distributionslista Rapporten är öppen för distribution inom Trafikverket, LKAB och LTU. Respektive part ansvarar

Läs mer

Dataproduktspecifikation Projektionszoner Sweref 99 Trafikverket. Version 5.0

Dataproduktspecifikation Projektionszoner Sweref 99 Trafikverket. Version 5.0 Dataproduktspecifikation Projektionszoner Sweref 99 Trafikverket Version 5.0 Ändringsförteckning Fastställd version Dokumentdatum Ändring 4.0 2016-01-07 Version 4.0 är den första versionen av dokumentet

Läs mer

Säkerställ er tillgänglighet Kommunikationsrapporteringsverktyg

Säkerställ er tillgänglighet Kommunikationsrapporteringsverktyg Säkerställ er tillgänglighet Kommunikationsrapporteringsverktyg Vad är Meridix Studio? Meridix Studio är ett verktyg som låter er analysera och följa upp er kommunikation via ett enkelt men kraftfullt

Läs mer

Slutrapport Version 2.1

Slutrapport Version 2.1 Slutrapport Version 2.1 Granskad Godkänd 1 SensorVisions Design-Build-Test, HT08 Umeå Universitet, Tillämpad fysik och elektronik Namn Ansvar Telefon E-post Daniel Eriksson Dokumentansvarig 070-2277810

Läs mer

Internet of Things. Inom industriellt underhåll. Kontaktperson:

Internet of Things. Inom industriellt underhåll. Kontaktperson: Internet of Things Inom industriellt underhåll Kontaktperson: Hans Hellström Försäljningsansvarig, Underhållssystem Tel: 070-105 32 25 E-post: hans.hellstrom@sigma.se Ref: Sigma MS/EAM 2015-05-19 Sida

Läs mer

UTKAST till mall för. Geodataplan XXXXXXX kommun XXXXX KOMMUN, BESÖKSADRESS. TEL FAX E-POST WEBB

UTKAST till mall för. Geodataplan XXXXXXX kommun XXXXX KOMMUN, BESÖKSADRESS. TEL FAX E-POST WEBB 2013-11-04 UTKAST till mall för Geodataplan 2014-2016 XXXXXXX kommun XXXXX KOMMUN, BESÖKSADRESS TEL FAX E-POST WEBB www.kommun.se Innehållsförteckning 1 Inledning 5 2 Syfte med geodataplanen 5 3 Vision

Läs mer

Aktiviteter markeras som borttagna i databasen istället för att raderas

Aktiviteter markeras som borttagna i databasen istället för att raderas Vad är nytt i Easy Planning 6.61 Detta är en större uppdatering som innehåller ett antal förbättringar samt en del nya funktioner. Vi rekommenderar alla våra kunder att uppdatera till denna version. 1.

Läs mer

Peter Söderholm Trafikverket

Peter Söderholm Trafikverket Peter Söderholm Trafikverket Verklighetslabb digital järnväg Öppnar upp Trafikverkets kärnverksamhet inom järnväg för utveckling och demonstration av digitala informationslösningar som testas av utförare

Läs mer

En samverkansmodell för bättre underhåll

En samverkansmodell för bättre underhåll En samverkansmodell för bättre underhåll Veronica Jägare Pålitliga järnvägar genom smart teknik och samverkan Innehåll Vad är en epilot? Förutsättningar En epilot skapas Organisation Metodik Projektramverk

Läs mer

Kom igång med TIS-Office

Kom igång med TIS-Office Kom igång med TIS-Office Denna guide hjälper dig att komma igång med TIS-Office, mer information om hur man använder programmet finns i manualer på TIS-Office CD-skivan och i den inbyggda hjälpfunktionen

Läs mer

Remissvar Förslag till plan för införande av ERTMS på korridor B i Sverige, TRV 2012/87263

Remissvar Förslag till plan för införande av ERTMS på korridor B i Sverige, TRV 2012/87263 Remissvar TRV 2012/87263 ERTMS Korridor B Trafikverket Anders Strandberg Att: Monica Nilsson 781 89 Borlänge trafikverket@trafikverket.se SWEDTRAINs styrelse genom Magnus Davidsson Remissvar Förslag till

Läs mer

Användarhandbok för MOA Processen basala hygienrutiner och klädregler

Användarhandbok för MOA Processen basala hygienrutiner och klädregler 1 Skapad 2011-10-21 Reviderad 2013-10-02 Användarhandbok för MOA Processen basala hygienrutiner och klädregler Innehållsförteckning 1 REGISTRERA 1.1 Användarkonto 3 1.2 Öppna MOA 3 1.3 Välj rätt process

Läs mer

Instruktion för integration mot CAS

Instruktion för integration mot CAS IT-enheten Instruktion för integration mot CAS Per Hörnblad Instruktion 2010-10-29 Sid 1 (7) Instruktion för integration mot CAS Projektnamn Instruktioner för Integration mot CAS Fastställt av Per Hörnblad

Läs mer

BICT:01 BICT. sv-se. Användarinstruktion Gäller från BICT 2.24. Utgåva 5. Scania CV AB 2015, Sweden

BICT:01 BICT. sv-se. Användarinstruktion Gäller från BICT 2.24. Utgåva 5. Scania CV AB 2015, Sweden BICT:01 Utgåva 5 sv-se BICT Användarinstruktion Gäller från BICT 2.24 339 837 Scania CV AB 2015, Sweden Introduktion 3 Om BICT 3 Inställningar 4 Översikt 5 Beskrivning av termer 6 Grafiska symboler i programmet

Läs mer

SWEDISH. Handheld programming unit

SWEDISH. Handheld programming unit SWEDISH Handheld programming unit 1 CUTTING EDGE PERFOR MANCE AND innovation IN ENGINE TUNING Att optimera ett fordon har aldrig varit enklare. Med endast några få knapptryck på din MaptunerX har du gjort

Läs mer

Snabbguide Statistik Plus

Snabbguide Statistik Plus Snabbguide Statistik Plus Kort om tjänsten Statistik Plus är en webbapplikation som gör att du kan generera statistikrapporter över samtalen i din företagsväxel. Med Statistik Plus kan du generera så kallade

Läs mer

MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2

MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2 MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2 Innehåll Innan appen tas i bruk 2 Registrera besök manuellt 6 Dokumentera besöket 7 Registrera besök med NFC-tagg 7 Planera nytt besök 9 Avboka besök 10 Patienter 10 Anteckningar

Läs mer

MOLNTJÄNSTER ÄR DET NÅGOT FÖR OSS?

MOLNTJÄNSTER ÄR DET NÅGOT FÖR OSS? Molntjänster Molntjänster Molntjänster, vad är det egentligen? Molntjänst (Cloud Computing, Cloud Service) Program (PaaS, Software as a Service) Plattform (PaaS, Platform as a Service) Infrastruktur (IaaS,

Läs mer

DATABAS ÖVER PROVVÄGAR

DATABAS ÖVER PROVVÄGAR Ett Trafikverket/VTI/Nynäs/SBUF-projekt Datum 2010-11-16 Författare Richard Nilsson DATABAS ÖVER PROVVÄGAR Skanska Sverige AB Teknik - Väg och Asfalt Box 9044 200 39 Malmö Tel: 010-448 32 68 Fax: 010-448

Läs mer

SensMax Besöksräknare EasyReport Mjukvara

SensMax Besöksräknare EasyReport Mjukvara SensMax Besöksräknare EasyReport Mjukvara Att räkna besökare är ett mycket effektivt sätt att använda företagets resurser anställda, tid och pengar som i slutänden leder till större intäkter > Varför finns

Läs mer

Fordonskontroll TQ5. TelliQ AB, Glasbruksgatan 1, SE Arboga, Sweden Tel: Author Per Jansson

Fordonskontroll TQ5. TelliQ AB, Glasbruksgatan 1, SE Arboga, Sweden Tel: Author Per Jansson Fordonskontroll TQ5 Inledning Funktionalitet Övergripande funktionalitet Modul funktionalitet Översikt Öppna bokningar Service Konfigurera Service (Bekräfta) Boka Service Rapportera bokad service Larm

Läs mer

Intressent- och behovskarta

Intressent- och behovskarta Dokument nr: Version: Status: Sida: 1 Utgåva (0)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Leveransrapport ehälsa/mobilitet 1403 Dokumentbeskrivning: Intressent- och behovskarta Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Översikt. Installation av EasyPHP 1. Ladda ner från http://www.easyphp.org/ Jag använder Release 5.3.4.0 2. Installera EasyPHP.

Översikt. Installation av EasyPHP 1. Ladda ner från http://www.easyphp.org/ Jag använder Release 5.3.4.0 2. Installera EasyPHP. Laboration 1 Översikt 1. Att komma igång med laborationsmiljön a. installera Aptana Studio 3 b. Installera EasyPHP 2. Testa lite programmering a. Testa enkla uppgifter b. Testa automatiskt 3. Skapa inloggningsformulär

Läs mer

KÖRSTRÄCKEDATABAS En databas med koppling till Fordonsregistret för beräkning av körsträckor

KÖRSTRÄCKEDATABAS En databas med koppling till Fordonsregistret för beräkning av körsträckor STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(12) Programmet för Transportstatistik Sara Tångdahl KÖRSTRÄCKEDATABAS En databas med koppling till Fordonsregistret för beräkning av körsträckor 2(12) 0. Inledning Denna rapport

Läs mer

PACOM UNISON SECURITY MANAGEMENT MADE EASY

PACOM UNISON SECURITY MANAGEMENT MADE EASY PACOM UNISON SECURITY MANAGEMENT MADE EASY Sjukhus Den öppna och integrerade säkerhetsplattformen. PACOM Unison är en öppen och integrerad säkerhetslösning som gör det möjligt för dig att hantera passer-,

Läs mer

MUR MaskinUppföljning Realtid

MUR MaskinUppföljning Realtid Produktionseffektivisering med MUR-Systemet ger produktions och organisationsförbättringar. Företagsutveckling Ta extern hjälp för att snabbt få igång ert förbättringsarbete. Hur går din maskin egentligen?

Läs mer

EasyCall MANUAL SVENSK MANUAL

EasyCall MANUAL SVENSK MANUAL EasyCall MANUAL SVENSK MANUAL INTAB Interface-Teknik AB Januari 1999 INNEHÅLL 1 INLEDNING...1 1.1 HÄMTA MÄTDATA AUTOMATISKT....1 1.2 SAMMANFOGA DATA...1 1.3 UTVÄRDERA DATA...1 2 FÖRUTSÄTTNINGAR...2 2.1

Läs mer

Budgetering av projekt och interna order i SAP Användarmanual

Budgetering av projekt och interna order i SAP Användarmanual 2012 Budgetering av projekt och interna order i SAP Användarmanual (version 2) Marika Häggman Åbo Akademi 8/2/2012 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... i 1 Projektbudgetering... 1 1.1 Budgetering

Läs mer

ESSArch vid Riksarkivet i Sverige

ESSArch vid Riksarkivet i Sverige NorDig 2014 2014-06-03 ESSArch vid i Sverige Mats Berggren / 1 ESSArch vid i Sverige s digitala bevarande - bakgrund RADAR och ESSArch Erfarenheter och planer 2 1 ESSArch vid i Sverige s digitala bevarande

Läs mer

Modernt Underhåll för ledare

Modernt Underhåll för ledare Modernt Underhåll för ledare Mot målet EFNMS Certifierad Underhållsexpert: European Expert in Maintenance Management Modernt Underhåll för ledare Åtta lärarledda utbildningsdagar med tillhörande webbaserade

Läs mer

Release Notes. Vad är nytt i Easy Planning Nyheter

Release Notes. Vad är nytt i Easy Planning Nyheter Vad är nytt i Easy Planning 6.80 Detta är en stor uppdatering som innehåller många nya funktioner och ett flertal förbättringar. Vi rekommenderar alla våra kunder att göra denna uppdatering. Nyheter -

Läs mer

Big Data för Fordon och Transport! Vår Digitala Framtid, Trafikverket!! Björn Bjurling, SICS Swedish ICT, 20150421!

Big Data för Fordon och Transport! Vår Digitala Framtid, Trafikverket!! Björn Bjurling, SICS Swedish ICT, 20150421! Big Data för Fordon och Transport! Vår Digitala Framtid, Trafikverket!! Björn Bjurling, SICS Swedish ICT, 20150421! Sammanfattning! Big Data är överallt! Big Data Analytics används för att utvinna information

Läs mer

Vad är nytt i ExOpen Web Reports 2.1?

Vad är nytt i ExOpen Web Reports 2.1? Vad är nytt i ExOpen Web Reports 2.1? Innehåll Notifieringar...1 Schemalagd rapportuppdatering...2 Intranätsintegration och integrerad inloggning (Single Sign-On)...2 Förfinad visualisering...3 Teknik...5

Läs mer

Trafikverkets modell för beräkning av linjekapacitet

Trafikverkets modell för beräkning av linjekapacitet 1(5) Trafikverkets modell för beräkning av linjekapacitet Detta dokument beskriver Trafikverkets modell för beräkning av linjekapacitet. Modellen är framtagen för beräkning vid enkelspår respektive dubbelspår.

Läs mer

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support KI Biobank Instruktion Användarmanual för ELSA Innehållsförteckning Allmänt... 1 Vad är ELSA?... 1 Vad behövs för att använda ELSA?... 2 Felrapportering och support... 2 Att använda ELSA... 2 Viktig information...

Läs mer

Anvisningar Övriga mått Kommunens kvalitet i korthet 2013

Anvisningar Övriga mått Kommunens kvalitet i korthet 2013 Anvisningar Övriga mått Kommunens kvalitet i korthet 2013 Nyckeltalen Nyckeltalen i denna del är de nyckeltal som ingår i Kommunens kvalitet i korthet (Kkik) och som ska publiceras i Kolada, men som inte

Läs mer

AirPatrol WiFi Version 2 Fullständig Manual. for ios V4.2

AirPatrol WiFi Version 2 Fullständig Manual. for ios V4.2 AirPatrol WiFi Version 2 Fullständig Manual for ios V4.2 Index 3 - Vad gör AirPatrol WiFi? 4 - Lampor och knappar 5 - WiFi-nätverk. 6 - Installation av AirPatrol WiFi 7 - Steg för Snabb Inställning 8 -

Läs mer

Projektarbete 2: Interaktiv prototyp

Projektarbete 2: Interaktiv prototyp Projektarbete 2: Interaktiv prototyp Jonatan Hilmarch (Grupp 13) 880427-5595 hilmarch@skip.chalmers.se Kurs: Människa-Datorinteraktion TIG061 HT 2010 Projekt 1 - en tillbakablick Enligt projektets systemdefinition

Läs mer

Modellering av dynamiska spårkrafter från spårvagnar. Examensarbete utfört av Ejder Eken och Robert Friberg Presentation för Swedtrain, 2016-05-25

Modellering av dynamiska spårkrafter från spårvagnar. Examensarbete utfört av Ejder Eken och Robert Friberg Presentation för Swedtrain, 2016-05-25 Modellering av dynamiska spårkrafter från spårvagnar Examensarbete utfört av Ejder Eken och Robert Friberg Presentation för Swedtrain, 2016-05-25 1 Syfte Att ta fram ett användbart beräkningsverktyg/modell

Läs mer

Fördjupad branschsamverkan i epilot119

Fördjupad branschsamverkan i epilot119 Resultatkonferens 2015 Fördjupad branschsamverkan i epilot119 Varför en epilot? Effektmål: Färre störningar Kortare driftstopp Förbättrad tillgänglighet Säkrare och effektivare underhåll Förbättrad kvalitet

Läs mer

En nationell kraftsamling för effektivare underhåll

En nationell kraftsamling för effektivare underhåll En nationell kraftsamling för effektivare underhåll epilot - Projektupplägg Projektstart: 2013-11-24 På initiativ av: Trafikverket Syfte: att bidra till branschutveckling genom samverkan och integration

Läs mer

3 steg för att förbättra bokslutsprocessen

3 steg för att förbättra bokslutsprocessen 3 steg för att förbättra bokslutsprocessen Automatisering av manuella bokningar Christer Mäkelä 2 3 steg för att förbättra boksluts-processen Contents 3 steg för att förbättra bokslutsprocessen... 3 Om

Läs mer

E-hälsa för bättre vård och omsorg

E-hälsa för bättre vård och omsorg E-hälsa för bättre vård och omsorg Ladda ner appen för /KLINIK Informationen om appen gäller både och mobil KLINIK. Terminologin skiljer sig mellan programmen och verksamhetsområdena men funktionerna är

Läs mer

Synkronisering av kalenderdata

Synkronisering av kalenderdata Datavetenskap Jonas Lindelöw, Richard Löfberg Sten Hansson Bjerke, Anders Friberg Synkronisering av kalenderdata Oppositionsrapport, C/D-nivå 2006:07 1 Sammanfattat omdöme av examensarbetet Vi tycker att

Läs mer

Bilaga 6 - Analys av GetMedicationHistory. Stöd till säker läkemedelsprocess

Bilaga 6 - Analys av GetMedicationHistory. Stöd till säker läkemedelsprocess Bilaga 6 - Analys av GetMedicationHistory Stöd till säker läkemedelsprocess 1. Tjänstekontraktet GetMedicationHistory (GMH)... 4 2. Behovsbilden bakom GMH... 4 3. Innehållet i GMH... 4 4. Brister med dagens

Läs mer

Listan på egna rapporter inkluderar rapporter från TIDPLAN.MDB

Listan på egna rapporter inkluderar rapporter från TIDPLAN.MDB Vad är nytt i Easy Planning 6.52 Detta är en stor uppdatering som innehåller många förbättringar samt en del nya funktioner. Vi rekommenderar alla våra kunder att uppdatera till denna version. 1. Bokningsvy

Läs mer

Instruktioner plattformen entreprenörer (centrala användare)

Instruktioner plattformen entreprenörer (centrala användare) Instruktioner plattformen entreprenörer (centrala användare) Välkomna till vår digitala plattform! Plattformen är optimerad för att användas via webbläsaren Google Chrome. Om ni behöver ladda ner Chrome,

Läs mer

Användarkravspecifikation för Fiskutsättningar

Användarkravspecifikation för Fiskutsättningar 1(15) Datum 2015-08-25 Beteckning Användarkravspecifikation för Fiskutsättningar Handläggarstöd för verksamhet: Fiskutsättningar Läsanvisning Denna användarkravspecifikation är verksamhetens beskrivning

Läs mer

Nyhetsdokument version 3 5.1

Nyhetsdokument version 3 5.1 Nyhetsdokument version 3 5.1 Produkt Version Releasedatum Mikromarc 3 5.1 14. november 2011 Ny och förbättrad funktionalitet Nedanför finner du en kort beskrivning av ny och ändrad funktionalitet i denna

Läs mer

Capitex dataservertjänst

Capitex dataservertjänst Capitex dataservertjänst Beskrivning Capitex dataservertjänst fungerar som en mellanhand för arbetet mellan klienterna och databasen. Detta reducerar frekvensen och storleken på den nätverkstrafik som

Läs mer

ANVISNING FÖR SJÖMÄTNING

ANVISNING FÖR SJÖMÄTNING ANVISNING SJÖMÄTNING 2011-04-20 1 (5) Framtagen av: Fastställd av: Version: 2011-04-20 Bengt Holmstrand Tillhör: Dokumenttyp: Anvisning ANVISNING FÖR SJÖMÄTNING Följande information och anvisningar avser

Läs mer

Gränssnitt och identiteter. - strategiska frågor inom Ladok3

Gränssnitt och identiteter. - strategiska frågor inom Ladok3 - strategiska frågor inom Ladok3 Sida 2 av 9 er Revision Datum Av Kommentar Granskare Godkännare 0.1 2011-05-26 Daniel Lind Utkast 0.2 2011-05-30 Daniel Lind Synpunkter från Catherine 0.3 2011-06-16 Daniel

Läs mer

Råd för systembeskrivning

Råd för systembeskrivning Landstingsarkivet Råd nr. 3 Sidan 1 av 6 LA 2011-4072 Version 3 Råd för systembeskrivning Varför ska systembeskrivningar upprättas? Följande text återfinns i Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) 4 kap.

Läs mer

BackupKopiering (1) Nedanstående visar UPPSTART-programmet med EXTRA-knappen markerad:

BackupKopiering (1) Nedanstående visar UPPSTART-programmet med EXTRA-knappen markerad: BackupKopiering (1) Denna dokumentation innehåller information om hur man gör SäkerhetsKopiering av viktiga kataloger från NätverksServern till ADAR-servern via FTP internet. Detta för att spara SäkerhetsKopian

Läs mer

GURUSOFT EOS ENERGIOPTIMERING INDUSTRI, INFRASTRUKTUR, FASTIGHET

GURUSOFT EOS ENERGIOPTIMERING INDUSTRI, INFRASTRUKTUR, FASTIGHET GURUSOFT EOS ENERGIOPTIMERING INDUSTRI, INFRASTRUKTUR, FASTIGHET PRODUKTÖVERSIKT Produkt EOS Scada2Report Varningssystem Geodata Funktionsområde Energiuppföljningssystem - Innehåller all grundläggande

Läs mer

SEAPILOT s nya PREMIUM tjänst

SEAPILOT s nya PREMIUM tjänst SEAPILOT s nya PREMIUM tjänst I mars 2016 lanserades Seapilot PREMIUM. Det tjänster och funktioner som tidigare såldes som separata produkter och prenumerationer kommer nu att ingå i PREMIUM med flera

Läs mer

GHI-11:xxx Rev A 2011-xx-xx. Cockpit Communicator. Offert

GHI-11:xxx Rev A 2011-xx-xx. Cockpit Communicator. Offert GHI-11:xxx Rev A 2011-xx-xx Cockpit Communicator Offert Inledning Följande offert gällande Cockpit Communicator för utvärdering (Fas 1) och implementering (Fas 2) inom X AB. Offerten är giltig tom 2011-xx-xx

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL SWEDISH Komma igång När du använder navigationsprogramvaran första gången kommer en startinställningsprocess att startas automatiskt. Gör så här: Välj programspråk.

Läs mer

Spårbarhet och daglig partirapportering, vad gäller?

Spårbarhet och daglig partirapportering, vad gäller? Spårbarhet och daglig partirapportering, vad gäller? EU har infört krav på spårbarhet för fiskeri- och vattenbruksprodukter. Orsaken är behovet av en förbättrad kontroll och konsumenternas behov av säkrad

Läs mer

Kundhandledning för EBIS. E-space Business Intelligence System. Version

Kundhandledning för EBIS. E-space Business Intelligence System. Version Kundhandledning för EBIS E-space Business Intelligence System Version 1 10-10-06 E-space Communication AB 2010 Innehåll 1. Introduktion 3 2. Filerna har olika egenskaper 4 2.1. Analys i kundzonen. 4 2.2.

Läs mer

Värmedistribution i plåt

Värmedistribution i plåt Sid 1 (6) Värmedistribution i plåt Introduktion Om vi med konstant temperatur värmer kanterna på en jämntjock plåt så kommer värmen att sprida sig och temperaturen i plåten så småningom stabilisera sig.

Läs mer

Logga in... 3. Översikt/Dashboard... 4. Avvikande produkter... 4. Arbeten misslyckades... 4. Senaste gjorda... 4. Systemmeddelanden...

Logga in... 3. Översikt/Dashboard... 4. Avvikande produkter... 4. Arbeten misslyckades... 4. Senaste gjorda... 4. Systemmeddelanden... Innehållsförteckning Logga in... 3 Översikt/Dashboard... 4 Avvikande produkter... 4 Arbeten misslyckades... 4 Senaste gjorda... 4 Systemmeddelanden... 4 Användare... 6 Lägg till ny användare... 6 Redigera/radera

Läs mer

PM - Svar på samrådsyttrande om riskutredning i kvarteret Tändstickan.

PM - Svar på samrådsyttrande om riskutredning i kvarteret Tändstickan. PM - Svar på samrådsyttrande om riskutredning i kvarteret Tändstickan. Uppdragsledare och ansvarig handläggare Anders Egilsson 010-505 73 82 anders.egilsson@afconsult.com Internkontroll Anders Norén 010-505

Läs mer

Microsoft Dynamics NAV 2015

Microsoft Dynamics NAV 2015 Microsoft Dynamics NAV 2015 Business Solutions Göteborg Prästgårdsgatan 28 431 44 Mölndal Stockholm Parmmätargatan 24 112 24 Stockholm Innehåll 3 Dynamics NAV 2015 för tablets 4 Förbättrad användarupplevelse

Läs mer

Lots för fabrikslayout. Frukostmöte Automation Region 5 maj 2015

Lots för fabrikslayout. Frukostmöte Automation Region 5 maj 2015 Lots för fabrikslayout Gunilla Sivard KTH Xpres Frukostmöte Automation Region 5 maj 2015 Lots för fabrikslayout Ett sätt att sprida resultat från ett antal industriella forskningsprojekt ihop med Scania

Läs mer

Tilläggsmoduler & Utbildningar

Tilläggsmoduler & Utbildningar Tilläggsmoduler & Utbildningar Till PasIva finns ett antal tilläggsmoduler som kan köpas till för att få ut ännu mer av PasIva. Kalmarföretaget Otimo Data AB lanserade PasIva i maj 1999. Sedan dess har

Läs mer

Svetslagning av järnvägsfordon - krav och verklighet. Marcel Gustafsson, Stf Svetsansvarig EMR Stefan Helgée, Svetsansvarig EMR

Svetslagning av järnvägsfordon - krav och verklighet. Marcel Gustafsson, Stf Svetsansvarig EMR Stefan Helgée, Svetsansvarig EMR Svetslagning av järnvägsfordon - krav och verklighet Marcel Gustafsson, Stf Svetsansvarig EMR Stefan Helgée, Svetsansvarig EMR Marknaden i förändring Igår Idag 2 Trender Avreglering har gett nya aktörer

Läs mer

Giltig från Version Nr 1.2

Giltig från Version Nr 1.2 ANSLUTNINGSAVTAL Bilaga 2 Titel Jag har tagit del av användning av 3C-systemet på RC Syds --------------------------------------------------------------- ---------------------------------------- Registeransvarig

Läs mer

Mitutoyo lanserar helt nya Surftest SJ-210.

Mitutoyo lanserar helt nya Surftest SJ-210. Mitutoyo lanserar helt nya Surftest SJ-210. Med förbättrat handhavande, fler funktioner, bättre prestanda, fler analysmöjligheter och visningsval är den ett kraftfullt tillskott till Surftest SJ-serien

Läs mer

ekorren e-tjänst Teknisk målbild

ekorren e-tjänst Teknisk målbild e-tjänst Teknisk målbild Innehåll 1. OM DOKUMENTET... 3 1.1 BAKGRUND... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER... 3 3. MÅLBILD... 3 3.1 SKALBARHET... 3 4. ARKITEKTUR... 5 4.1 DATALAGRING... 5 4.2 ÖVERSIKTSBILD FÖR ARKITEKTUR...

Läs mer

LETTER OF NET CHANGES 140801 RELEASE 6.1. Beställning E-post: support_se@egretail.se. FACKTA Point of Sale V6R1

LETTER OF NET CHANGES 140801 RELEASE 6.1. Beställning E-post: support_se@egretail.se. FACKTA Point of Sale V6R1 LETTER OF NET CHANGES 140801 RELEASE 6.1 Beställning E-post: support_se@egretail.se FACKTA Point of Sale V6R1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Bakgrund/Generell Information... 4 2 Nya och

Läs mer