Rapport avseende Käppala förskola i Lidingö stad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport avseende Käppala förskola i Lidingö stad"

Transkript

1 Rapport avseende Käppala förskola i Lidingö stad Käppala förskola tillhör Käppala skolområde. Förskolan har fem avdelningar och totalt ca 80 barn spridda över åldrarna ett till fem år. Förskolan är belägen på det övre planet av ett suterränghus. I det nedre planet finns en mataffär. Förskolan har en egen gård med möjlighet till lek. Barnen kommer från såväl hyreshus, bostadsrätter som villor. 1. Utvärderingens genomförande 1.1 Utvärderingsgrupp Utvärderingen har genomförts av utvärderingsledare och ansvarig för denna rapport Tor Sandberg, Lidingö stad samt utvärderarna Ulrika Linné, Upplandsbro kommun och Anna-Karin Henriksson, Järfälla kommun. 1.2 Genomförande Utvärderingen inleddes med en granskning av ett urval dokument. Enheten besöktes av utvärderingsgruppen 4 5 september Under besöket följde utvärderingsgruppens medlemmar den dagliga verksamheten samt förde samtal med ledning, pedagoger och föräldrar. En muntlig återrapportering av utvärderingsgruppens iakttagelser genomfördes den 13 oktober 2006.

2 2 2. Iakttagelser 2.1 Kunskaper, utveckling och lärande Grundförutsättningarna att nå målen i Lpfö-98 finns. Styrdokument som en lokal arbetsplan och kvalitetsredovisning finns. Dessa dokument följer huvudrubrikerna i läroplanen. Avdelningarnas utvecklingsplan tar fasta på barnets styrkor och färdigheter. Kvalitetsredovisningen är förankrad hos personalen. Arbetsplanen ägs inte på samma sätt av personalen. Kopplingen mellan Lpfö-98, arbetsplanen och kvalitetsredovisningen är otydlig. Någon handlingsplan för barn i behov av särskilt stöd har inte delgivits oss. Riktlinjer finns dock utarbetade för kommunen. 2.2 Arbetsmiljö och delaktighet Käppala förskola är en lugn och trygg miljö för alla barn. Lokalerna är ljusa och öppna. Den av klippor kuperade gården skapar kreativa möjligheter och är en potential till lärande för alla barn. Förskolan har de senaste åren fått en ökning av barn med mångkulturell bakgrund. Det öppnar möjligheten till en interkulturell samvaro. Modersmålslärare finns att tillgå. Värdegrundsarbetet finns i det dagliga arbetet med barnen, enligt pedagogerna. Hur man agerar värdegrundsmässigt skiljer sig åt mellan avdelningarna. Den lagstadgade likabehandlingsplanen, som ska tydliggöra hur man hanterar och förebygger mobbning och annan kränkande behandling, saknas likaså hur man på förskolan medvetet ska arbeta med genusfrågor. Barnens behov och intressen fångas upp genom observationer av och i samtal med barnen. Barnen får i mindre grupper utrymme att påverka aktiviteters innehåll. Barnen deltar, enligt pedagogerna, i utvärderingen efter avslutat temaarbete. Barnens delaktighet i alla dagens aktiviteter kan vidareutvecklas t ex vid måltider (duka, hämta mat tillsammans med en pedagog, ta mat själva) och vid val av olika alternativa aktiviteter. Föräldrarådet bildades vårterminen Genom Lidingö stads Temoundersökning (som görs vartannat år) och förskolans egna enkäter samt vid daglig kontakt vid hämtning och lämning av barnen får föräldrarna möjligheter till inflytande. Samtliga förskolans avdelningar ger ut veckobrev eller liknande med löpande information om veckan som varit och veckan som kommer.

3 3 Utvecklingssamtal har ansvarig pedagog en gång per termin. I samtalet sätts fokus på barnets lärande och barnets identifierade starka sidor. 2.3 Pedagogisk verksamhet och undervisning Det finns 80 barn i förskolan. Tre åldersindelade avdelningar med 50 barn i åldrarna 3-5 år och två avdelningar med 30 barn i åldrarna 1-2 år. Förskolans öppettider är Ingen frukost serveras. Ca 8.30 går barnen som kommit till förskolan ut på gården och pedagogerna möter föräldrar och barn ute. Möjlighet för olika aktiviteter finns både ute och inne, enligt pedagogerna. Arbetsplatsmöte har förskolan en gång per månad mellan kl Planerings-/ utvecklingsdagar fyra gånger per år. Arbetslagen planerar en och en halv timme i veckan. Enskild planering anpassas till när det är möjligt utifrån verksamheten/antalet barn m m. Förskolechefen har informationsmöte en gång per månad med representanter för varje avdelning. Förskolan har två pedagogombud som ska driva pedagogiska frågor, delta i möten på kommunnivå och med pedagoger från andra förskolor. I tvärgrupperna anpassas barnens lärande efter ålder och utvecklingsnivå. Femårsgruppen träffas t ex två timmar per vecka. En balans mellan individ och grupp för utveckling och lärande finns. För femåringar initieras kontakt med skolan som intensifieras under vårterminen. Pedagog från förskolan och skolans förskoleklass träffas inför övergången i ett möte, barnen besöker aktuell skola och pedagog från skolan hälsar på i femårsgruppen. Förskolornas pedagoger för de yngre barnen i Käppala skolområde träffas för utbyte av erfarenheter, tankar och idéer om t ex småbarnsmetodik. Den mest naturliga kontakten för barn från olika avdelningar och åldrar sker ute på gården. Gården som är kuperad inbjuder till fantasi och kreativitet och rolig lek. Det finns möjligheter till variation med valmöjligheter såsom gungor, klätterställning, lekstugor m.m. Hela gården nyttjas. Ingen nedskriven pedagogisk profil och vision för Käppala förskola finns. Pedagogerna och förskolechef lyfter muntligen specifikt fram utevistelse( lite Ur och Skur ), rörelse och skapande. Den fria leken är viktig. Varje avdelning har egna temaarbeten. Styrda aktiviteter finns planerade varje dag som t ex utflykt, rörelse och skapande. De flesta avdelningarna har dagligen samling. För varje barn tas styrkor och förbättringsområden fram som grund för utvecklingssamtalet med föräldrarna. Konsultation och stöd från förskolepsykolog finns. Talpedagog finns inte att tillgå. Förskolan kan nyttja pedagogkonsult och kompetens från förskolans metodverkstad. Förskolan kan ansöka om resurs för nedskrivning av antalet barn i barngruppen eller utökning av personal. Alla på förskolan är positivt inställda till dessa möjligheter. Extra resurs för modersmål finns. Pedagogerna vill att modersmålsläraren arbetar med barnet i barngruppen.

4 4 Rutiner för arbetet med barn i behov av särskilt stöd behöver uppdateras. Barns utveckling följs genom utvecklingsplaner, portfolio, dokumentation och utvecklingssamtal. Den pedagogiska miljön är under utveckling. Pedagogerna har skapat rum i rummen. Mycket av materialen finns tillgängliga. Vuxenanpassade bord och stolar begränsar leken och valet av arbete vid borden. Snickarrummet i lekhallen nyttjas sparsamt. I kvalitetsredovisningen framgår att förskolan ska använda matematik medvetet i vardagen. Utvärderingsgruppen såg inga tecken på detta i verksamheten. Den nya inskolningsmodellen Heldagsinskolning - tre dagars inskolning med föräldrasamverkan uppskattas av föräldrarna och personalen. Fungerar bra för sitt syfte. 2.4 Styrning, ledning och kvalitetsarbete Omorganisation gjordes för ett år sedan av skolväsendet i Lidingö. Det finns fem skolområden för de kommunala för- och grundskolorna med en områdeschef för varje skolområde. Inom Käppala skolområde finns tre förskoleenheter och två rektorsenheter. Varje sådan enhet leds av en chef. Varje förskola har en förskolechef och varje rektorsenhet en rektor. Omorganisationen har skapat en farhåga för att förskolan kommer i skymundan och att skolfrågor kommer att dominera. Käppala förskola har en förskolechef. Inom respektive avdelning finns en pedagog som har utökat ansvar. Förskolechefen leder det pedagogiska arbetet och har det övergripande ansvaret inom enheten och i de utåtriktade kontakterna. Förskolan har ingen ledningsgrupp. Förskolechefen ställer krav på personalen och är tillsammans med personalen stolta över att föräldrar väljer förskolan för sitt barn och stannar kvar. Beslutsordningen och ansvarsfördelningen är kända bland personalen. Förskolan har utvecklingsdagar då de planerar och/eller utvärderar sin verksamhet. Kvalitetsredovisningen bygger på arbetslagens utvärderingar och föräldraenkäten. Kvalitetsredovisningen ger en beskrivande bild av verksamheten med bedömning av hur den kan förbättras. Förskolans arbetsplan speglar inte förbättringsområdena i kvalitetsredovisningen. 3. Analys Utvärderingsgruppen vill framhålla det goda klimatet det rådde ett lugn och en harmoni när gruppen besökte förskolan. Käppala förskola är varm och inbjudande och ger en bastrygghet för alla förskolans barn. Föräldrarna, som utvärderingsgruppen träffade (representanter med anknytning till alla avdelningar), var nöjda med verksamheten och berömde pedagogerna. De

5 5 betonade vikten av att barnen trivs och bemöts bra av pedagogerna. Den dagliga kontakten - med feedback till föräldrarna om hur dagen har varit - framhölls liksom att pedagogerna var flexibla i sitt arbete. När t ex missnöje uppstår tar pedagogerna tag i missnöjet. Föräldrarna kan på så sätt påverka och ha inflytande över verksamheten. De har också i och med att ett föräldraråd bildats och t ex att en föräldraenkät görs möjlighet till inflytande. Vissa föräldrar vill påverka innehållet i verksamheten t ex i uteverksamheten. Med personalens styrkor, kompetenser och erfarenheter finns stora förutsättningar att tillsammans med föräldrarna vidareutveckla förskolan. Arbetsmiljön bedöms som god och personalens olika ålder och erfarenhet är en tillgång. Med de ljusa och öppna lokalerna och den inbjudande utegården finns en stor potential för utveckling för alla barn. Lekhallen ger t ex möjligheter till lärande genom lek, samspels- och trivselaktiviteter. Den nyttjas men kan, enligt utvärderingsgruppens bedömning, användas mer för olika verksamheter under dagen. Enligt utvärderingsgruppens bedömning behöver den fysiska miljön totalt sett ses över. Med en tydligare barnanpassad miljö kan barnen lättare ta eget ansvar och göra egna val. Vuxenanpassade bord och stolar, som för närvarande finns, begränsar barnens möjligheter. Bland pedagogerna finns lyhördhet i förhållningssättet till barnen. Det ger dem inflytande och förutsättningar till eget ansvarstagande. Detta förhållningssätt genomsyrar dock inte hela verksamheten. I den konkreta verksamheten skiljer sig barnsyn och kunskapssyn åt mellan avdelningarna. En enhetlig arbetsgång från vad som skrivs i planeringsdokumenten till vad som görs i handling behöver tydliggöras och stärkas. Enligt utvärderingsgruppen pågår ett arbete med att skapa en miljö för barnen som utmanar och bidrar till nyfikenhet, lust till utforskande och som stimulerar leken. Det görs bl a genom att materialet finns tillgängligt inom barnens synfält och höjdnivå och genom att rum i rummen skapats. Det bidrar till att material av olika slag blir tillgängligt för barnen och som på så sätt lättare kan göra sina egna val. Den pedagogiska dokumentationen med syfte att följa barns läroprocesser behöver utvecklas. T ex är en del av de bilder som barnen konkret skapat för högt upp placerade ovanför barnens synfält för att barnen själva ska kunna reflektera över sitt eget lärande. Portfolioarbetet, som precis påbörjats, har kommit olika långt på avdelningarna. Tidsbrist är, enligt pedagogerna, en bidragande orsak till detta. Utvärderingsgruppen bedömer också att det finns kompetens som behövs, men inte hos alla, för att den pedagogiska dokumentationen ska få förutsättningar att vidareutvecklas. Styrningen av Käppala förskola kan, enligt utvärderingsgruppen, beskrivas som två hjul, det stora hjulet och det lilla hjulet. Det stora hjulet - som innefattar Käppala skolområdes tre förskoleenheter och två rektorsenheter leds av en områdeschef. Det lilla hjulet, Käppala förskoleenhet med dess avdelningar, leds av förskolechefen.

6 6 Inom det stora hjulet har utvärderingsgruppen uppfattat att en gemensam övergripande syn för hela skolområdet ska åstadkommas. Inom det lilla hjulet ska verksamheten vid Käppala förskola som helhet och specifikt på individ-, avdelningsoch gruppnivå utvecklas. Det stora hjulets inverkan på det lilla hjulet är, enligt utvärderingsgruppens bedömning, ej synligt. För att stärka utvecklingen av Käppala förskola behövs, enligt utvärderingsgruppen, en strategisk och inspirerande bild av hur verksamheten kan bli, en vision som har karaktären av drömförskola. En sådan bild skulle underlätta för personalen att åstadkomma en verksamhet som hade tydligare fokus på målen vart man vill och ska gå. 4. Slutsatser och rekommendationer 4. 1 Slutsatser Utvärderingsgruppen tycker att Käppala förskola är en varm och inbjudande förskola att besöka och vill framhålla det goda klimatet som rådde vid besöket. Det intrycket förstärks av föräldrar som är mycket nöjda med förskolan. Käppala förskola kan vidareutvecklas genom att bygga vidare på verksamhetens starka sidor och genom att förskolechefen stärker och stödjer personalen att gå vidare i riktning mot en gemensamt framtagen vision. Perioder av kritiska reflektioner och diskussioner borde leda till mer enhetlighet och jämnare kvalitet inom och mellan avdelningarna och hela förskolan. Verksamheten skulle vinna på att på så sätt skapa ett medvetet och gemensamt förhållningssätt som genomsyrar hela förskolan t ex i frågor om jämställdhet och likvärdighet. Det skulle bidra till en jämnare kvalitet inom och mellan avdelningarna. Att Käppala förskola består av personal med olika kompetens, erfarenheter och referensramar kan ses som en fördel. Visserligen kan det ta längre tid att bli överens än om gruppen skulle vara mer homogen men när man väl blivit överens och nått fram till gemensamma överenskommelser kommer resultatet på verksamhetsnivå troligen att bli bättre. Tid behövs för att utvärdera och reflektera över det som sker. Utvärdering bör helst vara en integrerad del av verksamheten med allas ansvar för frågorna vad händer, varför händer det och vad kan göras bättre eller annorlunda. Miljön - den tredje pedagogen är viktig att fortsätta att se över och förändra i perspektivet av att barnen kan få mer inflytande och eget ansvar i de olika aktiviteterna. Förskolans personal och ledning, gärna i samråd med föräldrarna, kommer med ovanstående förhållningssätt att med ökad kraft och delaktighet på ett självständigt sätt ta ansvar för verksamhetsutvecklingen vid Käppala förskola.

7 7 2 Lärande exempel Utvärderingsgruppen vill lyfta fram en alternativ inskolningsmodell som kan vara av intresse för andra enheter Modell för inskolning Heldagsinskolning - tre dagars inskolning med föräldrasamverkan. För ytterligare information kontakta: förskolechef Lena Jonsson, tel Rekommendationer Utvärderingsgruppen rekommenderar Käppala förskola att utveckla följande områden: Identifiera och bygga vidare på förskolans styrkor Ta fram en gemensam vision Åstadkomma ett gemensamt förhållningssätt Utveckla den pedagogiska dokumentationen och utvärderingen Skapa en tydligare koppling mellan arbetsplan, verksamhetsplan och kvalitetsredovisning Utveckla den pedagogiska miljön

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna 1 L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna Nallebjörnens förskola Rapport Juni 2013 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Utvärderingens genomförande...

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro, Solna och Sigtuna

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro, Solna och Sigtuna 1 (8) SOLNA STAD L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro, Solna och Sigtuna Ekensbergs förskolor Rapport Februari 2009 2 (8) Innehållsförteckning Inledning... 3 1.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2012/2013 Vattmyra förskolor Berghems förskola Nibble Förskola Vattmyra förskola Pedagogisk omsorg

VERKSAMHETSPLAN 2012/2013 Vattmyra förskolor Berghems förskola Nibble Förskola Vattmyra förskola Pedagogisk omsorg 1september 2012 VERKSAMHETSPLAN 2012/2013 Vattmyra förskolor Berghems förskola Nibble Förskola Vattmyra förskola Pedagogisk omsorg Enheten Vattmyra förskolor startade den 1 juli 2012. I enheten ingår;

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Strålarnas förskola. Rapport September Innehållsförteckning

Strålarnas förskola. Rapport September Innehållsförteckning Strålarnas förskola Rapport September 2008 Innehållsförteckning INLEDNING.. 3 1. Utvärderingens genomförande...3 1.1 Utvärderingsgrupp...3 1.2 Genomförande...3 2. Iakttagelser...4 2.1 Kunskaper, utveckling

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Sörgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Sörgården BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Sörgården Malin Henrixon Camilla Arvidsson Lena Svensson Carolin Buisson Normer och värden Lpfö 98 Förskolan

Läs mer

Föräldraenkät 2012 Kommunal och fristående förskola. Fråga 1. Vilken förskola går ditt barn på? Fråga 2. Vilken avdelning går ditt barn på?

Föräldraenkät 2012 Kommunal och fristående förskola. Fråga 1. Vilken förskola går ditt barn på? Fråga 2. Vilken avdelning går ditt barn på? Fråga 1. Vilken förskola går ditt barn på? Svar; Fråga 2. Vilken avdelning går ditt barn på? Svar; Fråga 3. Trygghet, trivsel och glädje ; I I ditt barn får den trygghet det behöver på förskolan ditt barn

Läs mer

Backeboskolans förskola. Nacka kommun

Backeboskolans förskola. Nacka kommun Backeboskolans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl Nacka kommun Inger Dobson Danderyds kommun Vecka 15, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖR GRÄFSNÄS FSK 2011-2012

KVALITETSREDOVISNING FÖR GRÄFSNÄS FSK 2011-2012 KVALITETSREDOVISNING FÖR GRÄFSNÄS FSK 2011-2012 120828 Beskrivning av verksamheten 120828 Gräfsnäs förskola ligger naturskönt i anslutning till Gräfsnäs slottspark. Från förskolan har man utsikt över sjön

Läs mer

LJUS-projektet Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna

LJUS-projektet Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna LJUS-projektet Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna Rapport avseende Förskolan I Ur och Skur Skogsgläntan i Lidingö stad November 2007 Innehållsförteckning sida Inledning 3 1. Utvärderingens

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Arbetsplan 2015/2016 Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Innehåll Inledning... 1 Förutsättningar... 2 Läroplansmål - normer och värden... 3 Läroplansmål - utveckling och lärande... 4 Läroplansmål

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

Farkostens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Farkostens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Farkostens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Lena Grundmark, tillsammans med förskolans pedagoger 2014-06-27 Innehåll GRUNDUPPGIFTER... 2 ANSVARIGA FÖR PLANEN... 2 VÅR

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

Futura International Pre-school. Danderyd

Futura International Pre-school. Danderyd Futura International Pre-school Danderyd Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby Susanne Arvidsson Stridsman, Nacka Veckorna 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Kvalitetsredovisning Kullsta förskola 2006/2007

Kvalitetsredovisning Kullsta förskola 2006/2007 Kvalitetsredovisning Kullsta förskola 2006/2007 Kvalitetsredovisning för Kullsta förskola 2006/2007. Kort presentation av förskolan. Kullsta förskola ligger i norra delen av centralorten Nynäshamn. Förskolan

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Metodbeskrivning förskola

Metodbeskrivning förskola 1 (9) Metodbeskrivning förskola Allmänna förutsättningar för utvärderingen Kvalitetsutvärderingen omfattar följande fyra utvärderingsområden: 1. Kunskaper, utveckling och lärande 2. Arbetsmiljö och delaktighet

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna:

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Ängens förskolor orebro.se

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Arbetsplan för Lövsångarens förskola Avdelningen Holken

Arbetsplan för Lövsångarens förskola Avdelningen Holken Köpings kommun Arbetsplan för Lövsångarens förskola Avdelningen Holken Läsår 2015 2016 Josefin Gardh, Therese Jakobsson, Sukanya Vikman, Frida Uppsäll 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Arbetsplan. VillUt. för. i Villans rektorsområde

Arbetsplan. VillUt. för. i Villans rektorsområde Arbetsplan för VillUt i Villans rektorsområde 2010-08-30 Lärmiljöer Alla pedagoger har insikt i lärmiljöns betydelse för barns lek, utveckling och lärande. Med lärmiljö menar vi: Pedagogernas förhållningssätt,

Läs mer

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130 TEGELS FÖRSKOLA Lokal utvecklingsplan för 2013-2017 Reviderad 150130 Planen ska revideras årligen i samband med att nya utvecklingsområden framkommer i det systematiska kvalitetsarbetet. Nedanstående är

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Storbrons Förskola 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret Arbetsplan för förskolan Baronen Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola (Lpfö-98/16) Lag om förbud mot diskriminering

Läs mer

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 1 (6) Datum Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13.

Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13. 1 Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13. Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar...2 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 3 Beslutade mål och åtgärder 5 Slutord 7 Bilaga 1: Bedömning

Läs mer

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet 130422 Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet Varje gång du gör något som barnet kan göra själv tar du bort möjligheten för barnet att lära sig lära Det är utvecklande för barnet att

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna:

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Skolområdet Ängen orebro.se Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Storbrons Förskola 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2014 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/13 Inledning

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018 Utvecklingsplan Gossagårdens förskola Ht 2017 och Vt 2018 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Kvalitetsrapport för

Kvalitetsrapport för Kvalitetsrapport för 2011-2012 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 3. Underlag och rutiner

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Hunnebostrands förskola

Hunnebostrands förskola Hunnebostrands förskola Välkommen till vår förskola! Vår verksamhet skall vara rolig, trygg och lärorik. Barnen skall erbjudas en pedagogisk verksamhet anpassad efter barnets behov. Leken är grunden för

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad 2016-2017 Skutan Skeppet Glommagården Adolfsbergsskolans förskola 1 Vår verksamhetsidé Alla barn och vuxna ska känna sig välkomna i vår verksamhet. Det

Läs mer

Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15

Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15 Reviderad 140818 Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15 Förskolan har 3 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1-2 åringar, 3-4 åringar

Läs mer

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande.

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande. Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Vår förskola ligger i ett centralt villaområde nära älven och med gångavstånd till kommunala anläggningar. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Vår lokala likabehandlingsplan

Vår lokala likabehandlingsplan Vår lokala likabehandlingsplan 1 Stålhagens förskola Augusti 2014- juli 2015 lightversion Alla barn ska känna sig trygga och välkomna till vår förskola. 2 Likabehandlingsplan Stålhagens förskola läsåret

Läs mer

VITSIPPANS VERKSAMHETSPLAN

VITSIPPANS VERKSAMHETSPLAN VITSIPPANS VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 ÖRKELLJUNGA KOMMUNS VÄRDEGRUND Värdegrunden ska genomsyra vårt arbete och tydligt uppfattas i alla våra möten med kommuninvånarna. Värdegrunden är vårt förhållningssätt

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2015 2016 2 (7) Innehåll Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2012 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/12 Inledning

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2014-2015 1 Innehå ll Inledning Vård och bildnings vision... 4 Vision och verksamhetsidé för affärsområdet förskola... 4 Övergripande mål 2017 för förskoleverksamheten...

Läs mer

Förskolan Smedby. Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling. Pia Ihse

Förskolan Smedby. Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling. Pia Ihse Handläggare Datum Pia Ihse 2018-10-02 0480-45 20 40 Förskolan Smedby Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Smedby Barn och ungdomsförvaltningen Adress Odlingsvägen

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Vi vill varje dag ta till vara och uppmuntra allas förmågor 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen. Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014

Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen. Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014 Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014 Inledning Detta är Förskolan Tallbackens arbetsplaner för 2013 2014. Här beskriver vi hur vi arbetar mot

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Nallens Förskola

Lokal arbetsplan. för. Nallens Förskola Lokal arbetsplan för Nallens Förskola En lokal arbetsplan beskriver vilken vision och vilka mål förskolan har inom varje målområde i läroplanen. Planen beskriver också hur förskolan tänker sig arbeta för

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht -17/Vt -18 Beskrivning av förskolan Ryrsjöns förskola är belägen i Göta med närhet till skog, äng och sjö. I dagsläget är det två avdelningar på förskolan, Gläntan

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Lokal arbetsplan 14/15

Lokal arbetsplan 14/15 Lokal arbetsplan 14/15 En beskrivning av vår verksamhet. Regnbågens förskola Avdelning:...Blå Presentation av Blå Regnbågen Regnbågens förskola bedrivs i fräscha öppna lokaler som ligger i anslutning till

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun Svea Montessoriförskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Jessica Sahlin Jansson, Nacka kommun Emma Walle, Nacka kommun Vecka 45, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

1(8) Tillsynsrapport. Pysslingen förskolor, Giggen

1(8) Tillsynsrapport. Pysslingen förskolor, Giggen 1(8) Tillsynsrapport Pysslingen förskolor, Giggen 2(8) Innehållsförteckning Inledning... 3 Fakta om enheten... 3 Kommentar... 3 Sammanfattande slutsats... 3 Starka sidor... 4 Utvecklingsområden... 4 Bedömning

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal HT 2015 Arbetsplan för Östra förskolan Inledning: Östra förskolans arbetsplan bygger på de olika styrdokumenten som läroplanen, bildningsnämndens mål samt vårt

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 Vår vision Verksamheten i vårt område utgår från en gemensam grundsyn kring det kompetenta barnet, kunskap och lärande Verksamheten skall präglas av glädje, lust

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Arbetsplan 2010 Klossdammens förskola Sydöstra området

Arbetsplan 2010 Klossdammens förskola Sydöstra området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2017-2018 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad: Gäller

Läs mer

HT Vendestigen skola och förskola AB. Danderyd

HT Vendestigen skola och förskola AB. Danderyd HT-2018 Vendestigen skola och förskola AB Danderyd Observationen genomfördes av: Ann-Sofie Nöteberg, Nacka Anna Natéus Vecka 45, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas bild

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Storbrons Förskola

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Storbrons Förskola Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Storbrons Förskola Lena Löwbäck Förskolechef 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SOLHAGENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 5 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 5 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Skarsjö förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan verksamhetsåret 2013/2014 Förskoleverksamhet i Skäggetorp Stiglötsgatan 33 Linköpings kommun linkoping.se Systematiskt kvalitetsarbete Förskolan ska systematiskt

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan

Lokal arbetsplan för förskolan Lokal arbetsplan för förskolan Förskola Graniten Ort Boliden Ansvarig förskolechef Isabella Ahlenius Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1 1. Vår grundverksamhet Granitens

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret Arbetsplan för förskolan Slottet Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer