Har månadskortet spelat ut sin roll och vad är då alternativet?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Har månadskortet spelat ut sin roll och vad är då alternativet?"

Transkript

1 Har månadskortet spelat ut sin roll och vad är då alternativet? SKL har under våren gett ut en skrift som förklarar varför kollektivtrafikens kostnad ökar, en bra genomgång av vad som varit. Tyvärr saknades en analys av vad som kan och bör göras för att minska kostnadsutvecklingen dvs. öka intäkterna och resandet utan att kostnaderna rakar i höjden. Detta nyhetsbrev kan ses som ett diskussionsinlägg i vad som kan och bör göras. Vi kommer under våren att ge ut några nyhetsbrev där vi diskuterar ett antal frågor/ ämnesområden utifrån ovan. prismodeller som ökar resandet genom att attrahera sällan kunder utan kostnadsökningar produktutveckling kopplat till effektivare trafikplanering nya avtals-/kontraktsmodeller Vår erfarenhet är att frågorna hör ihop, och inte bör behandlas separat (i stuprör). Det vi sett under åren är att själva förutsättningarna för frågeställningarna har en tendens att negligeras nämligen kollektivtrafiken konkurrensförmåga gentemot bilen. Den egna produktens styrka/ svaghet (position på marknaden) borde vara den naturliga basen - för prissättning (inte bara tidsserier över resandeutveckling & elasticiteter) för avtal (så att operatören utifrån förutsättningarna, får rätt kontrakt) för framtida satsningsområden Nedan förslag och idéer bygger på analyser och förslag vi dels arbetat fram för tre RKTM i Sverige under vintern (Dalarna, Västernorrland och Kalmar) samt ett flertal prisstudier i Norge under åren. I Västernorrland var uppdraget att titta på och utvärdera Sundsvall tätort och regionala resor. Besök gärna vår hemsida där du också kan söka rapporter/ utredningar som blir ett stöd i det egna arbetet. Vår ambition är att bli och vara en kunskapsnod inom den svenska kollektivtrafiken. Idéer kring prissättning I detta brev fokuserar vi på priset och möjligheterna att öka resandet och intäkten utan kostnadsökningar. Utgångspunkter kan vara/ bör vara en prismodell som: A. attraherar till ökat resande utan kostnadsökningar B. som flyttar (styr) resande från produktionstoppar morgon/ eftermiddag kan X antal fordon sparas frigör det stora resurser till utvecklad trafik. Krävs en prisdifferentiering, som idag tillämpas av alla aktörer i res-/trafikbranscher utom kollektivtrafiken. Nuläge, drygt 3 5 miljoner invånare upplever inte kollektivtrafiken som prisvärd Den svenska prismodellen (taxa gentemot kund) som i princip praktiseras över hela landet med lågt/ mycket lågt pris för månadskort resenärer och ett högt pris gentemot sällankunder med ibland % dyrare resa innebär att de potentiella kunderna ges en felaktig bild av prisvärdheten och lockas inte heller att åka oftare. Konsekvensen är en prismodell/ ett taxesystem som allt sämre finansierar trafiken och som inte förmår att attrahera nya kunder.

2 Med undantag av Stockholms län, är det ca 50 % av befolkningen som åker kollektivt någon gång i mån eller mera sällan. I Skåne, exempelvis är det mer än 50 % av befolkningen som kan kategoriseras som sällan kunder. Vi pratar m.a.o. om drygt 3 miljoner vuxna individer som idag inte upplever kollektivtrafiken prisvärd samtidigt som dessa invånare är fördubblingsarbetets huvudmålgrupp. Adderar vi gruppen som aldrig reser, är det ytterligare % av befolkningen som inte upplever kollektivtrafiken som prisvärd dvs % av befolkningen har en negativ uppfattning om kollektivtrafikproduktens prisvärdhet. Figur 1 prisvärdhet, nationella värden. Trenden har varit att ge ökad rabatt åt frekventa resenärer jämfört med sällanresenärer. Prishöjningar för kort (biljetter)har under åren varit klart lägre än prishöjningar på kontant- /sällanköpsbiljetter. Frekventa kunder som köper kortbiljetter har en hög rabatt. Nedan ett exempel från Dalatrafik som i stora drag illustrerar utvecklingen i landet. Figur 2 - Förändring av priser för olika biljettslag, data från Dalatrafik. När det gäller förändring av priser under åren 2004 och framåt ser vi ser att priset för kontantbiljetter har ökat i högre grad än priset för kort-biljett över 1 zon, där priset i stort sett stått stilla. En viktig slutsats av ovan, är att dagens prisbild med höga priser för sällankunder samt en negativ bild av produktens prisvärdhet av en majoritet av svenska folket inte fungerar i längden. Vi måste ställa oss frågan köper/ använder vi dagligvaror vi inte själva upplever som prisvärda? Det korrekta svaret torde vara bara i undantag, i de flesta fall söker vi alternativ!

3 Prisets betydelse Våra analyser visar också att priset har en stor betydelse. När vi analyserar resans olika egenskaper (gång-/vänte-/restid, frekvens, pris, trängsel, pålitlighet/försening) ser vi att priset har i princip 50 % vikt. Det intressanta är också att i städer/ områden med bra trafik ökar prisets betydelse, vilket innebär ökad priskänslighet. Figur 3- Vikter för dagens kollektivtrafikresenärer i Uppsala stadstrafik lokal tidsvärdestudie (UL/2014) Källa: lokal tidsvärdestudie (UL/2014) Urbanet har för UL:s räkning genomfört en lokal tidsvärdestudie, designad för tätorten. Resultatet uppvisar stora skillnader jämfört med de nationella tidsvärdena från Av ovan bild förstår vi också att produktutvecklingen/ resmöjligheterna överskuggas av priset. Vi har också analyserat bilisters (potentialens) tidsvärden som skiljer sig från frekventa kunder värderingar. Mer om detta senare under våren. Framtida lösningar Dagens system, vars grundtanke är att styra människor från sällanköpsbiljetter till månadskort e.d. har inte lyckats. Förklaringen är helt enkelt att de flesta människor inte går från att åka några ggr i månaden till 30 eller fler resor (det antal då månadskortet lönar sig). Tvärtom är det så att med en ökad flexibilitet på arbetsmarknaden genom IT-lösningar m.m. har fler och fler människor börjat arbeta hemma med viss regularitet. Vilket resulterar i att de rationella kunderna noga överväger om de skall köpa ett 30-dagars kort under nästa period. Blir svaret nej, söker de efter sällanköpsbiljetter som reskassa o.d. Är dessa ganska dyra i förhållande till vad de brukar betala/resa är det lätt hänt att bilen blir det valda alternativet. En slutsats blir med andra ord, att minska gapet mellan sällanköps- och frekventa kunder. Urbanets förslag är att slopa månads-/periodkortet och istället införa det vi kallar ett bonuskort, 100-lappen, som du betalar för att få rabatt. Därefter betalar du ett styckpris för varje resa. Modellen ger tre stora fördelar 1. Det blir inte dyrare för befintliga kunder prisnivån bestämmer RKTM genom att sätta ett tak för hur mycket en kund skall betala under en period 2. Sällankunderna betalar 100 kr och erhåller snabbt hög rabatt. Hindret att betala månadskort e.d. undanröjs och resan blir snabbt prisvärd.

4 3. Priskänsliga kunder behöver inte heller köpa ett månadskort och lägga ut hela beloppet utan kan successivt ladda på med 100-/ 200 kr åt gången. Den personliga betalningsförmågan har betydelse för val av biljett. I Sundsvall - sattes priset i vårt förslag till 100 kr (fast avgift) + 15 kr/ resa Förslag på prisstruktur Nytt I dag Fastpris 100 Styckpris per resa 15 Reskassa Enkelbiljett Maxpris kort I Dalarna med en lägre marknadsandel, dock med konkurrenskraftig trafik på vissa stråk sattes priset till 100 kr + 10 kr/ resa i tätorterna samt 20 kr/ resa mellan zon 1-2 och därefter en höjning med 10 kr/ resa och zon. I Dalarna har vi också genomfört en analys av kollektivtrafikens konkurrensförmåga gentemot bil på uppdrag av Dalatrafik (vi har byggt upp ett Konkurrens-Index där målet är att närma sig 1 bilen har alltid 1) i deras arbete med kartläggning av marknadspotential och framtida trafikförsörjningsplaner. Analysen har dessutom varit en viktig komponent i arbetet med ett prissystem som ökar resandet och intäkterna. Nedan ett kort skiss på ur vi kopplat samman Dalatrafik konkurrensförmåga och nytt prissystem som visar hur Dalatrafik kan påverka produkten konkurrenskraft (utan att förlora intäkter). Figur 4- bonuskort med lägre pris/ resa minskar prisets betydels och förbättrar konkurrenskraften Förslaget till nytt prissystem minskar priset vikt fr. 43 % 27 % för resor Mellan Borlänge och Falun och Konkurrensindex blir också under 1 (60/73). Bussen blir bättre/ starkare än bilen.

5 Prisdifferentiering något för kollektivtrafiken? Avslutningsvis av Kalmar LT fick vi i uppdrag att komma med förslag/ skissa på hur ett prisdifferentierat system skulle kunna se ut som dels möjliggjorde ökat resande mitt på dagen och som bidrar till minskad produktion under peak-trafiken på morgonen. Figur 5 - produktionstoppar Figur 5 är en bra illustration över hur det ser ut runt om i landet ojämn fördelning av resandet med mycket dyr trafik under en timme eller två. I vårt förslag skissade vi på prishöjningar med + 30 % under kl samt mellan prissänkning med 30 % resterande tider framförallt kl , 08-10, samt Figur 6 exempel på prisdifferentiering En intressant fråga att ställa sig är om människor kan flytta sin startpunkt för resa. I Kristiansand (2008/Norge) kunde 37 % av invånarna flytta sin resa utan problem och 25 % sade sig inte kunna göra det. Vilket ger en fingervisning om att det är möjligt att flytta en del. Kan skolorna påverkas att lägga sin start min senare, om det är det stora vinster för samhället (och eleverna)?

6 Resultatet Minskad produktionsvolym med ca 20 bussar (lågt räknat) motsvarar ca 30 milj. kr eller mer i minskade kostnader Något minskade/ eller oförändrade intäkter som kompenseras av minskad produktion Ökat resande i storleksordning 4-5 % Sammanfattningsvis Möjligheterna är oändliga att attrahera nya kundgrupper till kollektivtrafiken med enklare och lägre priser. Acceptera att dagens prisnivåer på de flesta ställen i landet är för höga och skapar barriärer för s.k. sällan-kunder, 75 % av svenska folket har en negativ bild av prisvärdheten. Tänkbara åtgärder gör en översyn av dagens periodkort och kartlägg vilka fördelar resp. nackdelar det finns med olika prissättningar. Fördelar med det bonuskort vi i olika varianter analyserat fram är, utöver ökat resande och ökade intäkter, följande: 1. En rabatt som inte beror på var i länet man reser, det kan generera nya potentiella resor utöver de som analysen fokuserat på 2. Ändring av maxpriset per månad och målinriktade rabatter för olika områden och perioder kan förstärka effekten av det nya kortet 3. Minska tröskeln behöver inte betala 600 kr eller mer direkt 4. Locka nya kunder med högre och flexibel rabatt 5. Prisdifferentiering kan ge möjlighet till besparingar p.g.a. minskat vagnbehov 6. Långtidseffekten är cirka 50 procent högre än korttidseffekten Långtidseffekter - vi vet av egen erfarenhet och från grundlig deskresearch av internationella projekt att det finns en tröghet i effekter vid ändring i prissystem. När det gäller tillgång till bil, befolkningsutveckling och utbyggnad av bostäder samt arbetsplatser ger detta utöver korttidseffekten en 100 procentig högre effekt under en tioårsperiod. Det finns dessutom en tröghet i människors anpassning till det förändrade systemet, detta gäller främst sällanresenärer. När dessa inser att det blivit en förbättring tillkommer en effekt på ett till tre års sikt. Med aktiv marknadsföring och kampanjer kan RKTM snabba på och förstärka effekten. En tredje effekt är att kortet i sig själv förenklar att resa kollektivt, ett kort som ger billigare resor minskar barriären för att välja att resa kollektivt och lockar sällanresenärer att resa oftare än idag. Denna effekt kan vara 50 procent utöver den redan nämnda långtidseffekten. Kontakta oss gärna frågor, funderingar, ris eller ros, tyck till! Torbjörn Eriksson (torbjorn.eriksson@urbanet.se), Mats Johansson (mjo@urbanet.se) eller Bård Norheim (bno@urbanet.no ) Nedan återfinns rubriker på några rapporter som bygger under vårt resonemang och som intressanta för den vetgirige att läsa på hemsidan, gå in och sök under publicering på

7 Urbanet Sverige: Trafikanalys och prisstudie Dalatrafik Hur ser marknaden ut för Kollektivrafiken i Dalarna? Hur få fler resenärer utan ökade kostnader? Förslag till nytt prissystem i Dalarna. Prisstudie Västernorrland - Hur få fler resenärer utan ökade kostnader? Förslag till nytt prissystem i Västernorrland. Urbanet Norge: Försök med taxeändring och utbudsförbättring på Drøbak-bussar: Bättre utbud gav flest nya resenärer. Artikel i Samferdsel nr Utvärdering av ny pris- och zonstruktur i Oslo och Akershus (NYPS)- På uppdrag av Ruter AS har Urbanet Analyse utvärderat den nya pris- och zonstruktur som infördes i Oslo och Akershus i oktober 2011.

Nya modeller för prissättning

Nya modeller för prissättning Nya modeller för prissättning Kommer kollektivtrafikens konkurrenskraft att styras av förmågan att öka den egna intäkten? Kollektivtrafikens utmaningar och möjligheter i Karlstad & Värmland, 20 jan, 2017

Läs mer

Rapport. Sammanfattning av huvudrapport. Trafikanalys och prisstudie Dalatrafik 2014-02-24

Rapport. Sammanfattning av huvudrapport. Trafikanalys och prisstudie Dalatrafik 2014-02-24 Rapport Torbjörn Eriksson Mats Johansson Tormod W Haug Bård Norheim 4 2014 Sammanfattning av huvudrapport Trafikanalys och prisstudie Dalatrafik Hur få fler resenärer utan ökade kostnader? Förslag till

Läs mer

Marknadspotentialen - möter kollektivtrafiken deras behov?

Marknadspotentialen - möter kollektivtrafiken deras behov? Marknadspotentialen - möter kollektivtrafiken deras behov? Har kollektivtrafikbranschen ett ensidigt angreppssätt? Torbjörn Eriksson & Mats Johansson Urbanet AB Strukturer ANDELAR/ RESANDE/ NÖJDHET 24

Läs mer

Kalmar LT - PRISPROJEKT 2015/16 PRESENTATION / REV

Kalmar LT - PRISPROJEKT 2015/16 PRESENTATION / REV Kalmar LT - PRISPROJEKT 2015/16 PRESENTATION / REV. 2017-03-03 En ny prisstruktur bidrar till en ekonomi i balans genom att öka intäkterna (utan att tappa resenärer) Fler resor Ökad intäkt Förbättrat ekonomiskt

Läs mer

Detta väcker ett par frågeställningar som vi, oavsett vi är politiker, tjänstemän eller konsulter inom kollektivtrafikbranschen, måste ställa oss?

Detta väcker ett par frågeställningar som vi, oavsett vi är politiker, tjänstemän eller konsulter inom kollektivtrafikbranschen, måste ställa oss? VINNA FRAMTIDENS KUNDER Kollektivtrafikens marknadspotential är stor, cirka 50 procent av den vuxna befolkningen åker kollektivt någon gång då och då. Gruppen har med andra ord insikt i såväl trafikens

Läs mer

Kollektivtrafikens kostnadsutveckling hot eller möjlighet för utveckling?

Kollektivtrafikens kostnadsutveckling hot eller möjlighet för utveckling? Kollektivtrafikens kostnadsutveckling hot eller möjlighet för utveckling? Ekonomisk analys av perioden 2000 2015 av svensk upphandlad kollektivtrafik Torbjörn Eriksson torbjorn.eriksson@urbanet.se Syfte

Läs mer

Planerar vi kollektivtrafiken som folk egentligen vill ha den?

Planerar vi kollektivtrafiken som folk egentligen vill ha den? Planerar vi kollektivtrafiken som folk egentligen vill ha den? Stadsbyggnadsdagarna 2013 02 07 Torbjörn Eriksson Urbanet AB www.urbanet.se Kort om mig 2012 Urbanet AB i Sverige 2009-2011 Produktchef Nobina

Läs mer

Torbjörn Eriksson Harald Høyem, Urbanet Analys 8 sept 2016

Torbjörn Eriksson Harald Høyem, Urbanet Analys 8 sept 2016 Utveckling & förslag incitament stadsbuss Örebro Torbjörn Eriksson Harald Høyem, Urbanet Analys 8 sept 2016 Syfte Uppdrag att skissa, diskutera och ta fram ett förslag till incitamentsavtal avseende kontraktet

Läs mer

Utveckling & förslag incitament stadsbuss Örebro

Utveckling & förslag incitament stadsbuss Örebro Utveckling & förslag incitament stadsbuss Örebro Förstudie 2016 - Torbjörn Eriksson / Harald Høyem Urbanet Analys 8 sept 2016 Syfte Uppdrag att skissa, diskutera och ta fram ett förslag till incitamentsavtal

Läs mer

Rapport. Prisstudie Västernorrland 2014-02-07. Förslag till nytt prissystem i Västernorrland Hur få fler resenärer utan ökade kostnader?

Rapport. Prisstudie Västernorrland 2014-02-07. Förslag till nytt prissystem i Västernorrland Hur få fler resenärer utan ökade kostnader? Rapport Torbjörn Eriksson Mats Johansson Tormod W Haug Bård Norheim 7 2014 Prisstudie Västernorrland Förslag till nytt prissystem i Västernorrland Hur få fler resenärer utan ökade kostnader? 2014-02-07

Läs mer

Förslag till nivå på priser och rabatter för Sörmlandstaxa inklusive skolkort

Förslag till nivå på priser och rabatter för Sörmlandstaxa inklusive skolkort Bilaga Förslag till nivå på priser och rabatter för Sörmlandstaxa inklusive skolkort Inom ramen för Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets uppdrag att utveckla kollektivtrafiken i länet har översyn genomförts

Läs mer

Totalt svarade 43 personer på enkäten. Hur ofta reser du kollektivt? Pendlar du till någon annan ort än din bostadsort?.

Totalt svarade 43 personer på enkäten. Hur ofta reser du kollektivt? Pendlar du till någon annan ort än din bostadsort?. Medborgarsamråd, Tierps kommun, UL och Region Uppsala 2017-01-30 Här följer en sammanfattning av information från UL, frågor och synpunkter som togs upp på medborgarsamrådet samt frågor och synpunkter

Läs mer

TAXOR OCH PRODUKTER LÄNSTRAFIKEN I JÄMTLANDS LÄN AB

TAXOR OCH PRODUKTER LÄNSTRAFIKEN I JÄMTLANDS LÄN AB TAXOR OCH PRODUKTER LÄNSTRAFIKEN I JÄMTLANDS LÄN AB Inledning Länstrafiken i Jämtlands läns (Länstrafiken) produkter har varit oförändrade i ca 15 år. Priserna har räknats upp årligen. Av tekniska skäl

Läs mer

KOLBAR Kundnöjdhet

KOLBAR Kundnöjdhet 27-1-1 Bilaga 3. Kollektivtrafikbarometern och Barometer för anropsstyrd trafik Sammanställning riksresultat, stadstrafik och lokala resultat Svenska Lokaltrafikföreningens (SLTF) kundbarometer kollektivtrafikbarometern

Läs mer

Scenarioanalyser för att finansiera kollektivtrafikens framtida underskott

Scenarioanalyser för att finansiera kollektivtrafikens framtida underskott 1 (7) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-10 Västra Götalandsregionen Kollektivtrafiksekretariatet Handläggare: Jan Efraimsson Telefon: 0703 63 92 89 E-post: jan.efraimsson@vgregion.se Till kollektivtrafiknämnden

Läs mer

Tjänsteskrivelse - Prismodell - Kollektivtrafiken

Tjänsteskrivelse - Prismodell - Kollektivtrafiken Tjänsteskrivelse - Prismodell - Kollektivtrafiken Förslag till beslut Hållbarhetsnämnden föreslår Regionstyrelsen föreslå Regionfullmäktige besluta följande 1. Anta ny prismodell för kollektivtrafiken

Läs mer

Prisjusteringar Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Riktlinjer

Prisjusteringar Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Riktlinjer Prisjusteringar 2016 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden 2015-12-03 Öka intäkten från tätort Riktlinjer Styr försiktigt från enkelbiljett mot dygnsbiljett Långsiktig styrning av enkelbiljettspriset mot

Läs mer

Motion Förenkla för kollektivtrafikresenärer genom laddning av kort på nätet

Motion Förenkla för kollektivtrafikresenärer genom laddning av kort på nätet 2012-06-25 LJ2012/49 Avsändare Landstingsstyrelsen Motion Förenkla för kollektivtrafikresenärer genom laddning av kort på nätet Inledning Genom en motion föreslår Inga Jonasson (V) att Länstrafiken ges

Läs mer

Ökat resande och minskat underskott Ingen motsättning

Ökat resande och minskat underskott Ingen motsättning Ökat resande och minskat underskott Ingen motsättning Exempel på hur nya prisstrukturer bidrar till ökad egen finansiering utan att minska resandet. Kalmar LT prisprojekt 2015 Christer Olsson, KLT Torbjörn

Läs mer

FEMKLÖVERN I REGION SKÅNE

FEMKLÖVERN I REGION SKÅNE FEMKLÖVERNS KOLLEKTIVTRAFIKSATSNINGAR Budgetförutsättningar inför 2012 Mats Persson 25 oktober 2011 Klimatsmarta transporter och jobbpolitik Attraktiv kollektivtrafik underlättar rörligheten att välja

Läs mer

HANDBOK KOMPLETTERINGSTRAFIK JUNI 2010 TAXOR & FÄRDBEVIS

HANDBOK KOMPLETTERINGSTRAFIK JUNI 2010 TAXOR & FÄRDBEVIS HANDBOK KOMPLETTERINGSTRAFIK JUNI 2010 TAXOR & FÄRDBEVIS INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänna biljettbestämmelser.................... 2 Barn och skolungdom....................... 2 Studeranderabatt och ungdom

Läs mer

Ekonomi kostnad för olika slags resor och förväntade kostnadsökningar

Ekonomi kostnad för olika slags resor och förväntade kostnadsökningar 1 (5) Fördjupning: Ekonomi kostnad för olika slags resor och förväntade kostnadsökningar Budget och självfinansieringsgrad Den av region Kalmar län beslutade budgeten för uppgick år 2018 till 583 milj

Läs mer

Underskattas effekterna av investeringar i kollektivtrafik i storstäderna? v/ Ingunn Opheim Ellis Urbanet Analys

Underskattas effekterna av investeringar i kollektivtrafik i storstäderna? v/ Ingunn Opheim Ellis Urbanet Analys Underskattas effekterna av investeringar i kollektivtrafik i storstäderna? v/ Ingunn Opheim Ellis Urbanet Analys Agenda 1. Tidsvärdestudier vad och varför 2. Stora skillnader mellan dels i. olika områden/

Läs mer

Öppna jämförelser kollektivtrafik indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 2015

Öppna jämförelser kollektivtrafik indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 2015 Öppna jämförelser kollektivtrafik 216 15 indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 215 Inledning SKL har gett ut Öppna jämförelser för kollektivtrafik 214 och 215. För 216 publicerar vi denna sammanfattning

Läs mer

Riktlinjer för kollektivtrafikens prissystem och färdbevis

Riktlinjer för kollektivtrafikens prissystem och färdbevis Riktlinjer för kollektivtrafikens prissystem och färdbevis Handläggare: Verksamhet: Lina Thurfjell Ledningsstaben Datum: 2018-06-20 Diarienummer: RS 2018-316 Dokumenthistorik Version Datum Kommentar Handläggare

Läs mer

Justering av priser för biljetter i det gemensamma UL/SLsortimentet 39 LS

Justering av priser för biljetter i det gemensamma UL/SLsortimentet 39 LS Justering av priser för biljetter i det gemensamma UL/SLsortimentet 39 LS 2017-1141 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-08 LS 2017-1141 Landstingsstyrelsen Justering av priser för biljetter

Läs mer

Motion Förenkla för kollektivtrafikresenärer genom laddning av kort på nätet

Motion Förenkla för kollektivtrafikresenärer genom laddning av kort på nätet ÄRENDE 8 2012-09-14 Motion Förenkla för kollektivtrafikresenärer genom laddning av kort på nätet Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Inga Jonasson,

Läs mer

Uppföljning av fördubblingsmålet 2015 Rapport från Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik

Uppföljning av fördubblingsmålet 2015 Rapport från Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik Uppföljning av fördubblingsmålet 2015 Rapport från Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik memo04.docx 2013-06-14 Uppföljning av fördubblingsmål Bakgrund, syfte och mål Partnersamverkan för

Läs mer

Nytt zonbaserat biljettsystem

Nytt zonbaserat biljettsystem 1(15) 2007-01-02 Styrelsen Nytt zonbaserat biljettsystem Bakgrund Enligt beslut i Landstingsfullmäktige kommer SL att övergå till ett zonbaserat prissystem. Bakgrunden är en önskan att priset ska öka i

Läs mer

Ärende 16. Nytt avtal om Sydtaxa 2.0

Ärende 16. Nytt avtal om Sydtaxa 2.0 Ärende 16 Nytt avtal om Sydtaxa 2.0 TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (3) Landstinget i Kalmar län Kalmar Länstrafik Datum 2018-11-01 Diarienummer 180933 Regionfullmäktige Nytt avtal om Sydtaxa 2.0 Förslag till

Läs mer

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Förslag 2013-05-03 Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Kommersiell kollektivtrafik i Skåne... 3 3 Fullt tillgänglighetsanpassade bytespunkter och linjer...

Läs mer

TRAFIKINFORMATION. Flextrafik i Falun NYA LINJER: 611, 612, 613 & 614

TRAFIKINFORMATION. Flextrafik i Falun NYA LINJER: 611, 612, 613 & 614 TRAFIKINFORMATION Flextrafik i Falun NYA LINJER: 611, 612, 613 & 614 TRAFIKINFORMATION Flextrafik i Falun Flextrafiken kompletterar den ordinarie linjetrafiken och körs med mindre bussar, ibland även med

Läs mer

Ny prismodell för kollektivtrafiken i Östergötland

Ny prismodell för kollektivtrafiken i Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Lina Thurfjell 2018-05-28 TSN 2018-77 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Ny prismodell för kollektivtrafiken i Östergötland Om prismodellen Dagens prismodell (idag

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Patrik Engfors Verksamhetsutvecklare 0451-288 631 Patrik.Engfors@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-06 Dnr 1602931 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Biljetter och priser Skånetrafiken

Läs mer

Riktlinjer för kollektivtrafikens prissystem och färdbevis

Riktlinjer för kollektivtrafikens prissystem och färdbevis Riktlinjer för kollektivtrafikens prissystem och färdbevis Innehållsförteckning Övergripande utgångspunkter... 3 Generella riktlinjer... 3 Riktlinjer utformning av priser... 4 Riktlinjer utformning av

Läs mer

Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län.

Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen Stockholms

Läs mer

Biljettprisundersö kning 2015

Biljettprisundersö kning 2015 Biljettprisundersökning 2015 1/19 Innehåll Inledning 2 Metod och korta fakta om undersökningen 2 Sammanfattning 3 Fördelning mellan de olika biljettvarianterna 4 Resa med enkelbiljett 4 Priser för resa

Läs mer

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58)

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58) Promemoria 1(5) 2018-08-31 KOMMUNLEDNINGSKONTOR KLK Utredning och tillsyn Marie Björkman Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad

Läs mer

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 1 (5) YTTRANDE Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Region Skåne är regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne med politiskt och ekonomiskt ansvar för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken i länet.

Läs mer

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Sundsvall - Trondheim

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Sundsvall - Trondheim Operatör: Trafikslag: Sträcka: Norrtåg Tåg Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid 6-8 Sammanfattning

Läs mer

Översyn av taxor och biljettsystem och andra aktuella frågor hos kollektivtrafiken i Stockholmsregionen

Översyn av taxor och biljettsystem och andra aktuella frågor hos kollektivtrafiken i Stockholmsregionen Översyn av taxor och biljettsystem och andra aktuella frågor hos kollektivtrafiken i Stockholmsregionen Svensk Kollektivtrafik Årskonferens 17-18 september 2015 Kristoffer Tamsons (M) Trafiklandstingsråd

Läs mer

Lokalt anpassad, miljövänlig stadstrafik i världsklass

Lokalt anpassad, miljövänlig stadstrafik i världsklass Lokalt anpassad, miljövänlig stadstrafik i världsklass Specialister på stadstrafik i både små och stora städer Skräddarsydda, lokala lösningar för varje stad Kundbehov, trafiknät, organisation, marknadsföring

Läs mer

Res smart och enkelt med. Resekortet. Länstrafiken Kronoberg en del av Regionförbundet södra Småland

Res smart och enkelt med. Resekortet. Länstrafiken Kronoberg en del av Regionförbundet södra Småland Res smart och enkelt med Resekortet Länstrafiken Kronoberg en del av Regionförbundet södra Småland Det alltid billigare att resa med Resekortet än att betala kontant både för dig som reser ofta eller då

Läs mer

Årsrapport 2018 Kollektivtrafikbarometern

Årsrapport 2018 Kollektivtrafikbarometern Årsrapport 2018 Kollektivtrafikbarometern Kollektivtrafiken är viktig för medborgarna Kollektivtrafikbarometern är viktig för branschen 83 procent av befolkningen reste med den samhällsfinansierade kollektivtrafiken

Läs mer

BENCHMARKING STADSTRAFIK V GÖTALAND

BENCHMARKING STADSTRAFIK V GÖTALAND BENCHMARKING STADSTRAFIK V GÖTALAND Linköping 2019-01-10 Mats Améen SYFTE Utifrån tidigare erfarenheter och forskning göra en systematisk studie av stadstrafik i V Götaland. Mått på resandet är resor per

Läs mer

Ärende 5.4 Trafik- och verksamhetsbeställning för år 2016 (TSN )

Ärende 5.4 Trafik- och verksamhetsbeställning för år 2016 (TSN ) Trafik- och samhällsplaneringsnämnden 2015-08-20 Yrkande/reservation Ärende 5.4 Trafik- och verksamhetsbeställning för år 2016 (TSN 2015-149) Vänsterpartiet i Östergötland har tidigare ställt sig kritisk

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-10-31 1 (2) 85 Nya biljetter och taxor i kollektivtrafiken Diarienummer 1602931 Kollektivtrafiknämndens beslut Kollektivtrafiknämnden föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 13 kommuner i 4 län

Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 13 kommuner i 4 län Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 1 kommuner i 4 län Bästa Resan - projektet syftar till att uppnå attraktiva och konkurrenskraftiga arbetsmarknadsregioner

Läs mer

Förslag till beslut om priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan

Förslag till beslut om priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan Kommunstyrelsen 2016-05-12 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF2016:339 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (4) Kommunstyrelsen Förslag till beslut om priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan

Läs mer

1 (5) Kollektivtrafikmyndigheten Dokumentnamn Skapat datum Diarienummer Delårsrapport januari-april 2013 Fastställd av Handläggare Gäller fr o m Dok.nr. Version Kollektivtrafiknämnden Stefan Öhlander Delårsrapport

Läs mer

Månadsrapport Februari 2017

Månadsrapport Februari 2017 Månadsrapport Februari 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

JÖNKÖPING 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET

JÖNKÖPING 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET JÖNKÖPING 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET INLEDNING OCH SAMMANFATTNING Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Utredning av skoltrafik i Uppsala län. KTF UL:s arbetsprocesser kring skoltrafik

Utredning av skoltrafik i Uppsala län. KTF UL:s arbetsprocesser kring skoltrafik Utredning av skoltrafik i Uppsala län Slutrapport Bilaga 3 KTF UL:s arbetsprocesser kring skoltrafik KTN2013-0050 Kollektivtrafikförvaltningen UL December 2013 1 Innehåll 1 Försäljningsavdelningen... 3

Läs mer

Taxeförändring av Upplands Lokaltrafiks och Storstockholms Lokaltrafiks kombinationshiljetter

Taxeförändring av Upplands Lokaltrafiks och Storstockholms Lokaltrafiks kombinationshiljetter Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1402-0196 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen 1 4 *03~ 0 4 00 0 1 1 Taxeförändring av Upplands Lokaltrafiks och Storstockholms

Läs mer

Närtrafik. en flexibel kollektivtrafik för alla! Torsås kommun

Närtrafik. en flexibel kollektivtrafik för alla! Torsås kommun Närtrafik en flexibel kollektivtrafik för alla! Torsås kommun December 2014 Kreation.se 10-0160 De viktiga resorna gör vi tillsammans. Som länets mästare på samåkning bygger vi vår verksamhet på tanken

Läs mer

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik November 2013 September 2013 Medborgarpanel 6 Kollektivtrafik 1 Inledning Landstinget Kronoberg har utöver det huvudsakliga uppdraget att bedriva hälso- och sjukvård även uppdrag inom andra områden, som

Läs mer

Författningssamling för Region Gotland TAXOR FÖR RESOR I ALL KOLLEKTIVTRAFIK INKL. FÄRDTJÄNST OCH SJUKRESOR

Författningssamling för Region Gotland TAXOR FÖR RESOR I ALL KOLLEKTIVTRAFIK INKL. FÄRDTJÄNST OCH SJUKRESOR BILAGA 1 TAXOR FÖR RESOR I ALL KOLLEKTIVTRAFIK INKL. FÄRDTJÄNST OCH SJUKRESOR Antagen av regionfullmäktige (kommunfullmäktige) 2001-11-26. Ändrad 2003-11-24, 2007-03-19, 2007-06-18, 2009-03-23, 2010-02-22,

Läs mer

Yttrande över motion 2013:1 om att införa enhetstaxa inom kollektivtrafiken

Yttrande över motion 2013:1 om att införa enhetstaxa inom kollektivtrafiken 1(4) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2013-09-23, punkt 14 Yttrande över motion 2013:1 om att införa enhetstaxa inom kollektivtrafiken Ärendebeskrivning Miljöpartiet

Läs mer

35/16 Priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan

35/16 Priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan Landstingsstyrelsens finans- och regionalutvecklingsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-05-10 LS-LED16-0867-2 35/16 Priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan Diarienummer:

Läs mer

Ny Trafik 2017. Nodstadsseminarium, Västerås. 14 november 2014 Lisa Sandberg, lisa.sandberg@malab.se, 070-786 16 27

Ny Trafik 2017. Nodstadsseminarium, Västerås. 14 november 2014 Lisa Sandberg, lisa.sandberg@malab.se, 070-786 16 27 Ny Trafik 2017 Nodstadsseminarium, Västerås 14 november 2014 Lisa Sandberg, lisa.sandberg@malab.se, 070-786 16 27 MÄLAB utvecklar och förvaltar regional tågtrafik i östra Sverige > MÄLAB ägs av landstingen

Läs mer

Månadsrapport Oktober 2017

Månadsrapport Oktober 2017 Månadsrapport Oktober 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Funktionshinder i kollektivtrafik

Funktionshinder i kollektivtrafik Funktionshinder i kollektivtrafik Lägesrapport från regeringsuppdrag om kartläggning av hinder i kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning Persontrafik Datum: 2018-10-23 Tid: 16.00-16.30 Lokal:

Läs mer

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-08-05 BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Pressinfo - presskonferens 2015-02-09 kl. 11.00. Deltagare:

Pressinfo - presskonferens 2015-02-09 kl. 11.00. Deltagare: Pressinfo - presskonferens 2015-02-09 kl. 11.00 Deltagare: Leif Nilsson, ordf. Region Dalarna Claes Annerstedt, VD Dalatrafik Bengt Benjaminsson, Trafikchef Dalatrafik Bakgrund: Idag den 9 februari presenterar

Läs mer

Beslut om Sörmlandstaxan

Beslut om Sörmlandstaxan Kommunstyrelsen 2018-10-29 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2018:367 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (4) Kommunstyrelsen Beslut om Sörmlandstaxan Förslag till beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt Kollektivtrafiken i Östergötland En kunskapsöversikt 2017-11-16 Östgötatrafiken Varför har vi kollektivtrafik? Minska människans påverkan på miljö och klimat Förbättra framkomligheten i städerna genom

Läs mer

Delårsrapport 2014 TN (inkl helårsbedömning) januari augusti. Dnr TN 2014-08

Delårsrapport 2014 TN (inkl helårsbedömning) januari augusti. Dnr TN 2014-08 Delårsrapport 2014 TN (inkl helårsbedömning) januari augusti Dnr TN 2014-08 Innehållsförteckning I korthet 1 Medborgarperspektivet 2 Kollektivtrafiken ett naturligt val vid resor 2 Processperspektivet

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden har fått i uppdrag att ta fram ett åtgärdspaket som stärker intäkterna med 100 miljoner kronor 2016.

Kollektivtrafiknämnden har fått i uppdrag att ta fram ett åtgärdspaket som stärker intäkterna med 100 miljoner kronor 2016. Kollektivtrafiknämnden har fått i uppdrag att ta fram ett åtgärdspaket som stärker intäkterna med 100 miljoner kronor 2016. Öresundstaxan + 5% + 17 milj kr (helår) Jojo Period + 3,5% + 25,5 milj kr (helår)

Läs mer

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2015 Kvartal 1

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2015 Kvartal 1 Norrtågs kvalitetsredovisning År 2015 Kvartal 1 Innehållsförteckning Våren är på väg! 3 Resandeutveckling 4 Information en del av resande 7 Punktlighet - andel tåg som kommer i rätt tid 11 Orsaken till

Läs mer

Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken

Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken 2017-2025 Långsiktig vision för den regionala kollektivtrafiken Nära till Sveriges Solsida År 2050 har Kalmar

Läs mer

Taxeförändring UL/SL-biljetter den 1 april 2014

Taxeförändring UL/SL-biljetter den 1 april 2014 1(3) Handläggare Ragna Forslund 08-686 1959 Trafiknämnden 2014-02-11, punkt 13 Taxeförändring UL/SL-biljetter den 1 april 2014 Ärendebeskrivning Förslag till beslut angående förändring av taxan för UL/SL-biljetter.

Läs mer

Beslut om justering av priser i Movingo

Beslut om justering av priser i Movingo TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Dnr KS/2017:692-032 2018-04-25 1/2 Handläggare Kristina Welin 0152-292 45 Beslut om justering av priser i Movingo Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande över motion 2012:21 om försök till Idimattaxa på linjer med lågt resande

Yttrande över motion 2012:21 om försök till Idimattaxa på linjer med lågt resande Stockholms läns landsting Trafiknämnden Handläggare: Jens Plambeck 08-686 1651 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Identitet 2013-01-11 TN 1210-0201 STYRELSESAMMANTRÄDE ÄRENDE NI Yttrande över motion 2012:21 om försök

Läs mer

BORÅS 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET

BORÅS 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET BORÅS 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET INLEDNING OCH SAMMANFATTNING Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Månadsrapport Mars 2017

Månadsrapport Mars 2017 Månadsrapport Mars 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Månadsrapport Januari 2017

Månadsrapport Januari 2017 Månadsrapport Januari 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Att resa i kollektivtrafiken med funktionsnedsättningar

Att resa i kollektivtrafiken med funktionsnedsättningar Att resa i kollektivtrafiken med funktionsnedsättningar vad görs för att det skall funka? Lisbeth Lindahl Mötesplats funktionshinder 12 nov 2008 Bakgrund Ingen ny fråga När kollektivtrafiken planeras skall

Läs mer

2015-03-31. Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta

2015-03-31. Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-03-31 96 Medborgarförslag om utökning av kollektivtrafik till och från orter utanför Falkenbergs centralort

Läs mer

Information PKN

Information PKN Information PKN 2015 02-26 Tänk tåg kör buss Utbyggnad av trafik Landstinget i Kalmar län genomförde en skattehöjning med 25 öre (vilket ger 100 mkr), för att kunna genomföra satsar på utbyggnad av kollektivtrafiken.

Läs mer

Månadsrapport Augusti 2017

Månadsrapport Augusti 2017 Månadsrapport Augusti 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Minskning av antalet biljetter i sortimentet för att underlätta biljettvalet

Minskning av antalet biljetter i sortimentet för att underlätta biljettvalet 1(3) Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2016-11-29, punkt 13 Ärende Infosäkerhetsklass Minskning av antalet biljetter i sortimentet för att underlätta biljettvalet

Läs mer

Vad tillför nya operatörer på spåren i persontrafiken?

Vad tillför nya operatörer på spåren i persontrafiken? KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Vad tillför nya operatörer på spåren i persontrafiken? KTH Järnvägsgruppens seminarium 26 maj 2015 Oskar Fröidh, KTH Järnvägsgruppen oskar.froidh@abe.kth.se Marknadsöppning

Läs mer

Det övergripande målet för Hallandstrafikens verksamhet är att: Resandet med kollektivtrafik ska öka och vara attraktivt

Det övergripande målet för Hallandstrafikens verksamhet är att: Resandet med kollektivtrafik ska öka och vara attraktivt Månadsrapport September 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Kriterier för värdering av ägarskap och fördelningsmodell

Kriterier för värdering av ägarskap och fördelningsmodell Projektgruppen för nytt aktieägaravtal 2008-01-25 Kriterier för värdering av ägarskap och fördelningsmodell För att ge ett underlag för en bedömning av för- och nackdelar med alternativa ägarstrukturer;

Läs mer

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning resultat testgruppen Medverkande 63 personer Fråga 1: Känner du till att politikerna satt och ringde? Ja:

Läs mer

Utredning av färdtjänsten

Utredning av färdtjänsten 13-3-1 1 (16) Utredning av färdtjänsten Bakgrund Socialnämnden beslutade 12-11-, 122 att ge förvaltningen i uppdrag att utföra en utredning av färdtjänsten. Utredningen skulle innehålla en prisjämförelse

Läs mer

Det övergripande målet för Hallandstrafikens verksamhet är att: Resandet med kollektivtrafik ska öka och vara attraktivt

Det övergripande målet för Hallandstrafikens verksamhet är att: Resandet med kollektivtrafik ska öka och vara attraktivt Månadsrapport November 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Kollektivtrafik Zonsystem & Seniorkort

Kollektivtrafik Zonsystem & Seniorkort Kollektivtrafik Zonsystem & Seniorkort KPR 2019-02-04 Ny zonstruktur för Västtrafik Beslutad av Regionfullmäktige den 27 november 2018 Mats Segerholm 2011-05-25 Idag har vi över 70 olika zoner Olika zonstruktur

Läs mer

Resekortet. Varsågod. Välkommen till en enklare vardag.

Resekortet. Varsågod. Välkommen till en enklare vardag. Resekortet Varsågod. Välkommen till en enklare vardag. En enklare vardag. Tänk dig att bara behöva ett enda kort för dina eller hela familjens resor. Som fungerar likadant oavsett om du vill resa med tåget

Läs mer

Workshop kollektivtrafiknämnden

Workshop kollektivtrafiknämnden Workshop kollektivtrafiknämnden Elina Svensson & Per Hanning Utvecklingsenheten 2019-03-21 Workshop kollektivtrafiknämnden 190321 Syftet med workshopen är att ta fram kollektivtrafiknämndens inriktning

Läs mer

Sydtaxa 2.0 för länsöverskridande resor i Sydlänen

Sydtaxa 2.0 för länsöverskridande resor i Sydlänen Sydtaxa 2.0 för länsöverskridande resor i Sydlänen 2018-06-07 Sydtaxan samarbete Sydtaxa: Kombination av taxor Sydsverige och Öresund på en biljett Gränsavdrag Gemensamma resevillkor Sydtaxa 2.0 Skåne

Läs mer

Nåbarhet med olika stark trafik

Nåbarhet med olika stark trafik 1 (1) Fördjupning: Nåbarhet med olika stark trafik Kollektivtrafik av olika slag bedriver allmän kollektivtrafik 1 med tåg, bussar, personbilar och båtar i olika slags trafik. Förutsättningarna för att

Läs mer

Pendlarprojektet i Söderköpings kommun

Pendlarprojektet i Söderköpings kommun Pendlarprojektet i Söderköpings kommun Fas två FÖRORD... 3 GRUPPENS SAMMANSÄTTNING... 4 BOENDE OCH ARBETSTIDER... 4 KOLLEKTIVTRAFIKENS TILLGÄNGLIGHET... 4 PÅLITLIGHET OCH RESENÄRENS NÖJDHET MED KOLLEKTIVTRAFIKEN...

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:27 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:32 av Lars Dahlberg m.fl. (s) om SL-taxan och kommande utredning Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet Motionärerna

Läs mer

125 Godkännande av beslut om priser och nivå på rabatter för kommande Sörmlandstaxan (KSKF/2016:339)

125 Godkännande av beslut om priser och nivå på rabatter för kommande Sörmlandstaxan (KSKF/2016:339) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-05-31 Sida 1(2) 125 Godkännande av beslut om priser och nivå på rabatter för kommande Sörmlandstaxan (KSKF/2016:339) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Affärskoncept för ökad lönsamhet

Affärskoncept för ökad lönsamhet Affärskoncept för ökad lönsamhet inom försäljning, prissättning och logistik 2011-11-25 Svenska webversion 1.6 Affärsidé Förbättra lönsamhet och effektivitet inom försäljning och logistik Kompetensområden

Läs mer

Resande och marknadsandel

Resande och marknadsandel 1 (7) Fördjupning: Resande och marknadsandel Kollektivtrafikens utveckling hittills I Kalmar län gjordes nästan 11 miljoner resor i kollektivtrafiken (allmän kollektivtrafik + särskilda persontransporter)

Läs mer

Uddevalla. Kollektivtrafik

Uddevalla. Kollektivtrafik 2016-05-17 Uddevalla Kollektivtrafik Från Trafikförsörjningsprogram till kundffrrån trafikförsörjningsprogram till kund Dialog om kollektivtrafikens utveckling Steg 1: Övergripande utvecklingsplan & Affärsutvecklings

Läs mer

Notat. Prisprojekt Värmland

Notat. Prisprojekt Värmland Notat Torbjörn Eriksson Kristine Wika Haraldsen Mats Johansson 100/2016 Prisprojekt Värmland Analys av möjligheter att effektivisera pris-/taxesystemet i Värmlands län med syfte att förbättra ekonomiskt

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogrammens innehåll Omfattning och behov av regional kollektivtrafik i länet Mål för kollektivtrafikförsörjningen Minskad

Läs mer