Resande och marknadsandel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Resande och marknadsandel"

Transkript

1 1 (7) Fördjupning: Resande och marknadsandel Kollektivtrafikens utveckling hittills I Kalmar län gjordes nästan 11 miljoner resor i kollektivtrafiken (allmän kollektivtrafik + särskilda persontransporter) under år Kollektivtrafikens utveckling i länet under det senaste decenniet framgår av figur 1 nedan. I samband med att blev en del av Landstinget år 2012 och den skatteväxling som då gjordes fick länstrafiken en ekonomisk förstärkning för att utveckla stråktrafiken i länet. Detta har bidragit till en kraftig resandeutveckling. Figur 1. Resandeutveckling i Kalmar läns kollektivtrafik (år på x-axeln, antal enkelresor i 1000-tal på y- axeln). Länets invånare använder kollektivtrafiken olika mycket. Boendeorten och vilken kollektivtrafik som finns att tillgå där förklarar i hög grad användningen av kollektivtrafiken. Av länets invånare år 2018 var 27 % frekventa resenärer (varje vecka/månad), 43 % var sällanresenärer medan 30 % aldrig reste med kollektivtrafiken. Ungefär hälften av alla kollektivtrafikresor genomförs i Kalmar stadstrafik där resenärsunderlaget är stort och resmöjligheterna många. Hur antalet resande i kollektivtrafiken liksom kollektivtrafikens marknadsandel kommer att utvecklas framöver beror på en rad olika faktorer som är mer eller mindre enkla att påverka. Trafikverket redovisar i sin prognos för person- och godstransporter fram till 2040 en fortsatt ökning av personbilstrafiken (se bilaga 1). För att minska klimatavtrycket av våra resor, minska trängseln i vägrummet och behovet av mer vägar och fler parkeringsplatser är det angeläget att fler reser kollektivt.

2 2 (7) Faktorer som påverkar kollektivtrafikens utveckling framöver Befolkningsutveckling I den regionala utvecklingsstrategin för Kalmar län nämns kompetensförsörjning, digital omställning och internationalisering som tre övergripande perspektiv som påverkar länet. Av den underliggande Nulägesanalys Kalmar län 2017 (bilaga 2, RUS) framgår att en fortsatt urbanisering inom länet tillsammans med en åldrande befolkning är andra faktorer som kommer att påverka länet i nära framtid och som har en inverkan på bl.a. kollektivtrafiken. Sett över en tjugoårsperiod har Kalmar och Mörbylånga kommuner kraftigt ökat sin befolkning med 33 respektive 51 procent medan övriga kommuner i länet stått ganska stilla eller minskat sin befolkning. Kalmar och Mörbylånga kommuner bedöms behålla en stark ställning även framöver vilket innebär att behovet av vardagliga resor ökar där, se figur 2. Kalmar län har Sveriges näst äldsta befolkning, efter Gotlands län. Det är bara Kalmar kommun som har samma genomsnittsålder för invånarna som för riket som helhet. Under de senaste 15 åren har genomsnittsåldern i länet ökat med 2,2 år. Länets äldsta befolkning finns i Borgholms kommun och den yngsta i Kalmar kommun. Sett till antalet personer kommer flest äldre personer (80+ år) att bo i Kalmar kommun. Färre i arbetsför ålder kommer att få försörja fler. Figur 2. Det är främst i området runt Ölandsbron som befolkningen under de senaste decennierna ökat (brun färg) medan befolkningsutvecklingen i övriga delar av länet är svag (blå färg). Ju starkare färg desto större in- /utflyttning.

3 3 (7) Fler länsinnevånare bor i tätort/stad Fler äldre (80+ år) kommer att finnas i den allmänna kollektivtrafiken Fler äldre (80+ år) leder till ett ökat behov av särskilda persontransporter. Ökad konkurrens om personal/kompetens Ökad konkurrens om skattemedel. Fyra eller två arbetsmarknadsområden har som målsättning att nå två lokala arbetsmarknadsområden. Länet har ett differentierat näringsliv. De största branscherna sett till antalet anställda i länet är vård och omsorg, tillverkning och utvinning, handel, utbildning och företagstjänster (samma som på riksnivå). En sammanlänkning av närliggande arbetsmarknader ökar möjligheterna till kompetensförsörjning och kan därigenom förväntas leda till ökad produktivitet och konkurrenskraft i näringslivet. Idag har Kalmar län 4 lokala arbetsmarknadsområden, figur 3, och dessa förefaller för närvarande vara stabila (se vidare RU rapport om arbetspendling). Pendlingen mellan länets kommuner ökar. Detta gäller samtliga kommuner i länet men skillnaderna mellan kommunerna är stora. I länet som helhet pendlar 25 % av de förvärvsarbetande till arbete i en annan kommun. Flest pendlare finns i Mörbylånga och Torsås kommuner. Minst antal pendlare finns i Oskarshamns och Västerviks kommuner. Figur 3. Lokala arbetsmarknadsområden i Kalmar län Pendlingen över länsgränsen är inte särskilt omfattande. Undantagen finns i Torsås kommun (10 % pendlar till Karlskrona kommun) och i kommun (7 % pendlar till Uppvidinge kommun). Pendlingen minskar snabbt med ökad restid, se fig. 4. Figur 4. I ett visst tidsintervall har även en liten restidsförkortning stor inverkan på benägenheten att pendla.

4 4 (7) Restiderna behöver bli kortare om pendlingen ska öka Förbättringar av infrastrukturen är viktigt för att minska restiderna. Risk för trängsel och kapacitetsbrist då Kalmar växer Kalmar kommun hade vid utgången av år 2018 drygt invånare (28 % av länets invånare) och bedöms kunna öka sin befolkning med invånare till 2030 och med ytterligare invånare till Kalmar stad är dessutom en arbetsplats för inpendlare från omkringliggande kommuner och ett nav för långväga transporter med tåg och flyg för hela den södra delen av länet. Fler invånare innebär med största sannolikhet ett behov av fler resor. Resorna med såväl bil som kollektivtrafik ökar i Kalmar stad. Enbart under år 2018 ökade antalet kollektivtrafikresor i Kalmar stadstrafik med 18 % ( resor). Enligt Kollektivtrafikbarometern genomfördes 58 % av resorna i kommunen med bil, 15 % med cykel, 12 % med kollektivtrafik och 3 % med gångtrafik. Ökad trängsel i gaturummet om bilarnas marknadsandel består vid en ökad befolkning Längre restider med buss i Kalmar på grund av köbildning då staden växer. Kapacitetsbrist vid järnvägsstationen (ca resenärer per dag år 2018) och vid andra hållplatser med ett stort antal påstigande resenärer. Bilen har en stark ställning Bilen har en stark ställning, inte minst i ett län som Kalmar län som är geografiskt stort och har en gles befolkning. På landsbygden har kollektivtrafiken svårt att konkurrera med bilen. Många bilister är också beredda att betala ett högre pris för den tidsvinst och/eller bekvämlighet som bilen ger. Huvuddelen av resorna är korta, 2 av 3 resor, både med bil och kollektivtrafik är kortare än 10 km. Bilresor under 5 km ökar och är nu strax över 50 % (Kollektivtrafikbarometern). Acceptera bilen som ett viktigt färdmedel på landsbygden. Utvecklingen av viktiga bytespunkter, med parkering för cykel och bil, samt tillfarts-/pendlingsparkeringar kan bidra till att fler reser kollektivt delar av sträckan. 1 Svar på frågan: hur genomförde du din senaste resa?. 200 svar/månad

5 5 (7) Restiden för den kollektiva resan behöver närma sig restiden för bilen (en bättre restidskvot). Restiden i kollektivtrafiken behöver vara användbar för arbete, studier eller vila. Cykling och gång, med tillhörande infrastruktur, utgör viktiga komplement till kollektivtrafiken. Förändringar i resebeteenden behövs för att minska trängsel och kapacitetsbrist i städer och för att minska klimatpåverkan. Samhällsplanering Samhällsplaneringen och bebyggelseutvecklingen blir alltmera avgörande för omställningen till ett mera hållbart och mindre bilberoende samhälle. Trängseln kommer att öka och hur transporter av personer och gods ska kanaliseras och prioriteras i vägrummet blir en allt viktigare fråga. Då en stad nått en viss storlek kan vissa stadsdelar behöva göras mera självständiga med avseende på vardaglig service för att minska behovet av resor. För kollektivtrafiken framöver innebär detta att: Olika trafikslag - godstrafik, biltrafik, kollektivtrafik, cykel och gång behöver skiljas åt tydligare i städerna och deras tillfartområden. Utvecklingen av kollektivtrafik 2, cykel- och gångtrafik behöver knytas närmre den övriga samhälls- och bebyggelseplaneringen och prioriteras för att inte tappa marknadsandelar gentemot bilen. Flera starka trafiknoder, där resenärer byter eller parkerar, behöver utvecklas i större städer som Kalmar för att styra bort en del av trafiken från centrum och för att ge resenärerna kortare och snabbare resor. Raka och snabba resvägar (olika typer av kollektivtrafikprioriterande åtgärder) behövs för att öka kollektivtrafikens konkurrenskraft gentemot bilen även på kortare sträckor. Närheten till väl fungerande hållplatser är viktiga för restiden från dörr till dörr. En analys av resvanor i Skåne visade att anslutningsresor till kollektivtrafiken sällan är längre än 600 meter om man går och inte längre än 1200 meter om man cyklar till hållplatsen/stationen (Koltrast 2012). Kollektivtrafikresan som förstahandsalternativ Den långsiktiga visionen för den regionala kollektivtrafiken i det nuvarande trafikförsörjningsprogrammet lyder så här: År 2050 har Kalmar län nått uppställda restidsmål och kollektiva transporter utgör förstahandsalternativet för vardagsresandet bland länets invånare. 2 Åtgärder som bussfiler, bussprioritering, BRT, status- och standardhöjning av hållplatsmiljöer hanteras tidigt i planeringsprocesserna för ÖP och DP liksom cykelstråk med säkra vägpassager.

6 6 (7) För att nå dit är en nära samverka med kommuner och andra infrastrukturansvariga nödvändig. Kalmar kommun och övriga kommunerna längs E22 där resandeunderlaget liksom antalet resmöjligheter med kollektivtrafik är stort behöver öka sina ansträngningar för att bidra till ett hållbart resande. Resmönster och kanalisering av transporter bör utgöra en grund i all samhällsplanering. Kollektivtrafiken behöver dessutom arbeta vidare med bl.a. följande frågor: Turtäthet och punktlighet är viktigt för att resenären ska kunna lita på/förlita sig på kollektivtrafiken. Hållplatsmiljöer ska vara trygga, säkra och ha god service, se vidare Hållplatshandboken. God tillgängligsanpassning för olika målgrupper såväl i fordon som vid hållplatserna. Kollektivtrafiken ska vara känd och enkel att använda. Informationen ska fungera såväl före, under som, om det behövs, efter resan. Bemötandet i kollektivtrafiken ska vara gott.

7 7 (7) Bilaga 1 Klipp ur: Reviderade prognoser för person och godstransporter 2040 Trafikverkets basprognoser rev Trafikverket gör bedömningen att persontransporterna i Sverige kommer att öka framöver. Reviderade prognoser för person- och godstransporter efter beslutad nationell plan för transportsystemet Trafikverkets Basprognoser rev

Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken

Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken 2017-2025 Långsiktig vision för den regionala kollektivtrafiken Nära till Sveriges Solsida År 2050 har Kalmar

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE

KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE POSITIONSPAPPER KOLLEKTIVTRAFIK 2019 1 KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE Vi sex regioner i Sydsverige; Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och

Läs mer

Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige

Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige Sidan 1 (7) Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige Vi sex regioner i Sydsverige; Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne samverkar politiskt från hösten 2015 över regiongränserna inom

Läs mer

Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017

Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017 Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017 Restidsmål 2050 Stockholmsregionen Malmö-/Köpenhamns- Göteborgsregionen Interregionala resor regionen Kollektivtrafiken som strukturbildare

Läs mer

Nåbarhet med olika stark trafik

Nåbarhet med olika stark trafik 1 (1) Fördjupning: Nåbarhet med olika stark trafik Kollektivtrafik av olika slag bedriver allmän kollektivtrafik 1 med tåg, bussar, personbilar och båtar i olika slags trafik. Förutsättningarna för att

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

Ekonomi kostnad för olika slags resor och förväntade kostnadsökningar

Ekonomi kostnad för olika slags resor och förväntade kostnadsökningar 1 (5) Fördjupning: Ekonomi kostnad för olika slags resor och förväntade kostnadsökningar Budget och självfinansieringsgrad Den av region Kalmar län beslutade budgeten för uppgick år 2018 till 583 milj

Läs mer

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 RAPPORT 1(6) Datum: Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Nedan beskrivs de identifierade önskvärda funktionerna

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland Mål, delmål och strategier Kollektivtrafikens marknadsandel ska öka för en attraktiv och konkurrenskraftig region Delmål 1 2 3 4 Resandet fördubblas Nöjdhet 85-90 % Förbättra för alla resenärsgrupper Miljöpåverkan

Läs mer

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall Leif Nilsson Ordförande stadsbyggnadsnämnden Aktuellt om trafiken i Sundsvall Videokonferens 17 sept. 2008 Trafikstrategi Trafikstrategins övergripande mål är att medverka till att skapa en attraktiv stad

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

Tema. analys. Utpendlare: En person som är bosatt i Eskilstuna kommun, men förvärvs arbetar i en annan kommun.

Tema. analys. Utpendlare: En person som är bosatt i Eskilstuna kommun, men förvärvs arbetar i en annan kommun. Nyhetsbrev 2-216 Tema Arbetspendling över kommungränsen Ur ett kommunekonomiskt perspektiv är pendling något positivt. Tillgängligheten till fler arbetsmarknader leder till att fler kan få ett jobb. Att

Läs mer

Region Östergötlands modell för beräkning av kollektivtrafikens samhällsnytta

Region Östergötlands modell för beräkning av kollektivtrafikens samhällsnytta Region Östergötlands modell för beräkning av kollektivtrafikens samhällsnytta Handläggare: Eva Skagerström Verksamhet: Ledningsstaben Datum: Beslutad 2017-09-21 Diarienummer: TSN 2017-170 www.regionostergotland.se

Läs mer

Handlingsprogram för infrastruktur Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör Regionstyrelsen 18 juni 2019

Handlingsprogram för infrastruktur Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör Regionstyrelsen 18 juni 2019 Handlingsprogram för infrastruktur Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör Regionstyrelsen 18 juni 2019 Hållbar samhällsplanering Korta restider med hög punktlighet för personer och gods Minska klimatpåverkan

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan.

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan. Bild: Stiliserad bandragning Lommabanan. » Lommabanan behöver byggas ut nu Planerna för att bygga ut Lommabanan för persontrafik har funnits länge, och de flesta utredningar som krävs har också genomförts.

Läs mer

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016 Från trafikstrategi till cykelplan Varberg växer 2015-61 000 invånare 2030-80 000 invånare Staden utvidgas i alla väderstreck Stadsutvecklingsprojektet Varberg växer Väst - Stadsutvecklingsprojektet (Varbergstunneln,

Läs mer

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi Regionförbundet har statens uppdrag att samordna och besluta om länets regionala

Läs mer

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016.

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016. Styrdokument Dokumenttyp: Plan Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2012-10-08 154 Ansvarig: Utredningssekreteraren Revideras: Vart fjärde år Följas upp: Årligen MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS

Läs mer

Trafikförsörjningsprogrammet med Hållplatshandbok. Kl. 11.45 Sammanfattning och avrundning Ann Mårtensson

Trafikförsörjningsprogrammet med Hållplatshandbok. Kl. 11.45 Sammanfattning och avrundning Ann Mårtensson Kl. 10.00 Kl. 10.10 Kl.10.25 Kl. 11.15 Välkommen! Syfte med dagen! Presentation av området Samhällsbyggnad Trafikförsörjningsprogrammet med Hållplatshandbok Bikupor med utgångspunkt i frågeställningarna

Läs mer

Nulägesanalys av arbetspendling i storstadsområden 2011-06-08. Krister Sandberg

Nulägesanalys av arbetspendling i storstadsområden 2011-06-08. Krister Sandberg Nulägesanalys av arbetspendling i storstadsområden 2011-06-08 Krister Sandberg Uppdrag: Nulägesanalys av arbetspendling i storstadsområden Syfte Kunskapsunderlag om hur arbetspendling ser ut i storstadsområdena

Läs mer

Trafikverket Resvanor Partille Kommun 2017

Trafikverket Resvanor Partille Kommun 2017 Trafikverket Resvanor Partille Kommun 217 1 Sammanfattning Bakgrundsvariabler: Det är något fler män än kvinnor som svarat på undersökningen och ungefär hälften av respondenterna är mellan 45-64 år. Cirka

Läs mer

Regional linjetrafik 2018

Regional linjetrafik 2018 Regional linjetrafik 2018 805 miljoner kilometer var det totala utbudet. + 0,9 % utbudskilometer jämfört med 2017. 1,6 miljarder påstigningar skedde i den regionala linjetrafiken. + 3,3 % påstigningar

Läs mer

Remiss över förslag på Trafikförsörjningsprogram för Region Kronoberg 2015-2025

Remiss över förslag på Trafikförsörjningsprogram för Region Kronoberg 2015-2025 Ellen Rube trafikplanerare Tel. 0470-415 39 Kommunstyrelsen Remiss över förslag på Trafikförsörjningsprogram för Region Kronoberg 2015-2025 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att sända nedanstående

Läs mer

Miljöaspekt Befolkning

Miljöaspekt Befolkning Miljöaspekt Befolkning - Reviderat förslag av miljöbedömningsgrund för Nationell plan 20170116 Definition Miljöaspekten Befolkning kan vara mycket bred. I denna miljöbedömningsgrund är aspekten reducerad

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Trafikförsörjningsprogram Sörmland Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Regional kollektivtrafikmyndighet i Södermanlands län enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogrammens innehåll Omfattning och behov av regional kollektivtrafik i länet Mål för kollektivtrafikförsörjningen Minskad

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK OCH TILLVÄXT. Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik

KOLLEKTIVTRAFIK OCH TILLVÄXT. Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik KOLLEKTIVTRAFIK OCH TILLVÄXT Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik Tillväxt Regionförstoring Samhällsnytta Kollektivtrafikens roll Funktionella regioner Värmland "Tillväxt är bra, tillväxt ska vi

Läs mer

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Dialogmöte 2 Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Workshop om inriktning och övergripande prioriteringar Den fortsatta

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik

Framtidens kollektivtrafik Framtidens kollektivtrafik Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland www.lio.se Ett modernt sätt att resa Kollektivtrafiken fyller flera viktiga funktioner i vårt samhälle. En bra kollektivtrafik

Läs mer

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Ingemar Bryman, Utvecklingsstrateg, Mejl: ingemar.bryman@skanetrafiken.se Tel: 0451-288 571 Från vision till verklighet om resvanor idag och

Läs mer

Syftet med Målgruppsanalys är att hitta vilka faktorer som bidrar till en hållbar regionförstoring med attraktiva och konkurrenskraftiga

Syftet med Målgruppsanalys är att hitta vilka faktorer som bidrar till en hållbar regionförstoring med attraktiva och konkurrenskraftiga Målgruppsanalys Bästa Resan - projektet syftar till att uppnå attraktiva och konkurrenskraftiga arbetsmarknadsregioner genom hållbar regionförstoring och kraftigt ökad andel kollektivt resande. Projektledare:

Läs mer

Positionspapper Kollektivtrafik

Positionspapper Kollektivtrafik Positionspapper Kollektivtrafik Styrelse RSS Regionsamverkan Sydsverige Arbetet har inkluderat: Underlag till positionspapper för en storregional sydsvensk kollektivtrafik (konsultrapport 180824) innehåller

Läs mer

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning Månadsrapport November 2016 Det övergripande styrdokumentet i Halland är den regionala utvecklingsstrategin (RUS) med visionen Halland- bästa livsplatsen. Tillväxtstrategin bygger på RUS:en och har målet

Läs mer

Missiv Revidering av regionalt trafikförsörjningsprogram i Västra Götaland

Missiv Revidering av regionalt trafikförsörjningsprogram i Västra Götaland Missiv: Dialogunderlag inför revidering av regionalt trafikförsörjningsprogram 23 juni 2015 Till kollektivtrafikråden i Västra Götaland Missiv Revidering av regionalt trafikförsörjningsprogram i Västra

Läs mer

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt Kollektivtrafiken i Östergötland En kunskapsöversikt 2017-11-16 Östgötatrafiken Varför har vi kollektivtrafik? Minska människans påverkan på miljö och klimat Förbättra framkomligheten i städerna genom

Läs mer

Förstudie hållbart resande

Förstudie hållbart resande Förstudie hållbart resande Resande i vår region Transporterna står för 37 procent av de totala utsläppen i regionen. Ungefär hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer och många skulle kunna

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

Bättre och säkrare bytespunkter

Bättre och säkrare bytespunkter Bättre och säkrare bytespunkter 1. Busstrafiken Fastställd av Trafikstyrelsen den 20 mars 2013, 8 Förord Ett byte är normalt den svagaste länken i den kollektiva resan och upplevs ofta som negativt. Alla

Läs mer

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin Sammanfattning stockholm.se/trafiken 1 2 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms stads befolkning att ha ökat med cirka

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA

KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA KOLLEKTIVTRAFIK ÄR INGET SJÄLVÄNDAMÅL Syftet med kollektivtrafiken är att göra samhället tillgängligt genom att skapa möjligheter för människor att resa

Läs mer

Workshop kollektivtrafiknämnden

Workshop kollektivtrafiknämnden Workshop kollektivtrafiknämnden Elina Svensson & Per Hanning Utvecklingsenheten 2019-03-21 Workshop kollektivtrafiknämnden 190321 Syftet med workshopen är att ta fram kollektivtrafiknämndens inriktning

Läs mer

Så här kan framtidens kollektivtrafik se ut

Så här kan framtidens kollektivtrafik se ut Så här kan framtidens kollektivtrafik se ut Grundat 1987 av 4 forskare i Lund Idag 80 personer anställda Kontor i Lund, Stockholm, Göteborg Arbetar inom hela området trafikplanering Inget annat än hållbara

Läs mer

Sundbybergs resecentrum och kollektivtrafiknod Lena Lingqvist

Sundbybergs resecentrum och kollektivtrafiknod Lena Lingqvist Sundbybergs resecentrum och kollektivtrafiknod 20130318 Lena Lingqvist 2 2014-03-18 En kollektivtrafiknod? Resecentrum/ kollektivtrafiknod/ bytespunkt som en del i kollektivtrafiken Länk i ett transportsystemet

Läs mer

Yttrande över motion 2012:21 om försök till Idimattaxa på linjer med lågt resande

Yttrande över motion 2012:21 om försök till Idimattaxa på linjer med lågt resande Stockholms läns landsting Trafiknämnden Handläggare: Jens Plambeck 08-686 1651 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Identitet 2013-01-11 TN 1210-0201 STYRELSESAMMANTRÄDE ÄRENDE NI Yttrande över motion 2012:21 om försök

Läs mer

DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013

DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013 hela DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013 Trängseln i Skåne hotar tillväxten! enom det geografiska läget spelar den skånska infrastrukturen en viktig roll, bland annat som del i en transitregion

Läs mer

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag i Smålandslänen Uppdrag Förstudien ska ge svar på följande frågor: Är det möjligt att få till stånd ett regionalt superbusskoncept mellan större orter i Småland som saknar tågförbindelser? Vilka orter

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

Kalmar LT - PRISPROJEKT 2015/16 PRESENTATION / REV

Kalmar LT - PRISPROJEKT 2015/16 PRESENTATION / REV Kalmar LT - PRISPROJEKT 2015/16 PRESENTATION / REV. 2017-03-03 En ny prisstruktur bidrar till en ekonomi i balans genom att öka intäkterna (utan att tappa resenärer) Fler resor Ökad intäkt Förbättrat ekonomiskt

Läs mer

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan Hur kan planen bidra till uppfyllnad av klimatmålen år 2030 Trivector PM 2013:18 Rasmus Sundberg Katarina Evanth 2013-04-30 Alternativ användning

Läs mer

StatistikInfo. Arbetspendling till och från Västerås år 2013. Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:6.

StatistikInfo. Arbetspendling till och från Västerås år 2013. Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:6. StatistikInfo Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:6 Arbetspendling till och från Västerås år 2013 [Skriv text] Konsult och Service, 721 87 Västerås 021-39 00 00, www.vasteras.se

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:25

Regeringens proposition 2012/13:25 CYKEL Vad säger propen och vad gör Trafikverket? Anna Wildt-Persson Trafikverket Region Syd Regeringens proposition 2012/13:25 Regeringens bedömning: Åtgärder för ökad och säker cykeltrafik har potential

Läs mer

SKANE PAVERK AR SVERIGE. hela

SKANE PAVERK AR SVERIGE. hela SKANE PAVERK AR SVERIGE hela STORA UTMANI NGARFO RSKANE Skåne är en storstadsregion vars invånare ser kommunikationer och trafik som den näst efter sjukvården viktigaste regionala frågan enligt SOM-institutet.

Läs mer

Kollektivtrafikens strukturbildande roll

Kollektivtrafikens strukturbildande roll Kollektivtrafikens strukturbildande roll Stadsbyggnadsdagarna 2017 Helsingborg 2017-03-16 Martin Wester och Torgny Johansson, Helsingborgs stad FILM: Vi tänker på framtiden närhet och trafik https://www.youtube.com/watch?v=egenayplcni

Läs mer

SJ Reserapport 9/10. miljoner. /dag. i rätt tid. SJ AB våren Antal resor Punktlighet Helt nya resor 6,7. Våren Våren 2017.

SJ Reserapport 9/10. miljoner. /dag. i rätt tid. SJ AB våren Antal resor Punktlighet Helt nya resor 6,7. Våren Våren 2017. SJ Reserapport SJ AB våren 2017 Antal resor Punktlighet Helt nya resor 6,7 miljoner Våren 2017 9/10 i rätt tid Våren 2017 5000 /dag Våren 2017 Reserapport februari 2017 En rapport om tågresor SJs Reserapport

Läs mer

Näringsliv och arbetsmarknad

Näringsliv och arbetsmarknad Turism 35 Genom Höga Kusten skapa en hög attraktionskraft som ger en långsiktig, konkurrenskraftig besöksnäring som bidrar till ökad tillväxt och social hållbarhet. (Härnösand Översiktsplan) 36 Turistnäringen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10.15 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Patrik Engström (S) Johan Thomasson (M) Lis Linnberg (FP) Anita Tärneborg

Läs mer

Förslag till strategisk inriktning av trafikförsörjningsprogram ett dialogunderlag 23 juni 2015

Förslag till strategisk inriktning av trafikförsörjningsprogram ett dialogunderlag 23 juni 2015 ett dialogunderlag Nedan framgår förslag till strategisk inriktning för att revidera trafikförsörjningsprogrammet. Den inriktningen beskrivs utifrån ett regionalt perspektiv. När det gäller mer detaljerade

Läs mer

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95)

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95) 2018-03-16 Ert dnr: N2017/07438/FF n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.ff@regeringskansliet.se Handläggare: Lars Sandberg Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik

Läs mer

Detta väcker ett par frågeställningar som vi, oavsett vi är politiker, tjänstemän eller konsulter inom kollektivtrafikbranschen, måste ställa oss?

Detta väcker ett par frågeställningar som vi, oavsett vi är politiker, tjänstemän eller konsulter inom kollektivtrafikbranschen, måste ställa oss? VINNA FRAMTIDENS KUNDER Kollektivtrafikens marknadspotential är stor, cirka 50 procent av den vuxna befolkningen åker kollektivt någon gång då och då. Gruppen har med andra ord insikt i såväl trafikens

Läs mer

Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS

Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS EU-nivå EU:s sammanhållningspolitik/ Europa 2020 Europeisk strategisk ansats Nationell nivå Regering och riksdag Myndigheter Nationell strategi Regional nivå

Läs mer

Uppföljning av fördubblingsmålet 2015 Rapport från Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik

Uppföljning av fördubblingsmålet 2015 Rapport från Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik Uppföljning av fördubblingsmålet 2015 Rapport från Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik memo04.docx 2013-06-14 Uppföljning av fördubblingsmål Bakgrund, syfte och mål Partnersamverkan för

Läs mer

Remissvar Regionalt trafikförsörjningsprogram för Örebro län

Remissvar Regionalt trafikförsörjningsprogram för Örebro län BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Anders Lennartsson 2016-05-18 Dnr: TSN 2016-58 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Remissvar Regionalt trafikförsörjningsprogram för Örebro län Region Östergötland

Läs mer

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/634 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Förslag

Läs mer

Utblick från nationell nivå. Mattias Andersson, Svensk Kollektivtrafik

Utblick från nationell nivå. Mattias Andersson, Svensk Kollektivtrafik Utblick från nationell nivå Mattias Andersson, Svensk Kollektivtrafik Attityder till kollektivtrafik 96% av befolkningen instämmer: Satsning på kollektivtrafiken är bra för samhället 75% av befolkningen

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Stefan Engdahl Planeringsdirektör

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Stefan Engdahl Planeringsdirektör TMALL 0141 Presentation v 1.0 Stefan Engdahl Planeringsdirektör 2 Transportsystemet och samhällsutveckling 3 Ett tillgängligt Sverige Megatrender som förändrar samhället Fler bor i växande stadsregioner

Läs mer

Yttrande Trafikförsörjningsprogram för Kalmar län 2013-2021

Yttrande Trafikförsörjningsprogram för Kalmar län 2013-2021 YTTRANDE 1 (1) Regionala kollektivtrafikmyndigheten Anders Lennartsson 2012-06-26 TN 2012-33 Landstinget i Kalmar län Yttrande Trafikförsörjningsprogram för Kalmar län 2013-2021 Regionala kollektivtrafikmyndigheten

Läs mer

Kalmar länstrafik Region Kalmar län. kalmarlanstrafik.se klt.se

Kalmar länstrafik Region Kalmar län. kalmarlanstrafik.se klt.se Kalmar länstrafik Region Kalmar län klt.se Månadsrapport Uppföljning av resande och intäkter Marknadsaktiviteter, kundnöjdhet Spaning Övrigt Information från Verksamheten, Kalmar länstrafik Nyckeltal Medborgare

Läs mer

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Upplägg Utmaningar i Stockholmstrafiken Varför en strategi? Strategins grundbultar

Läs mer

GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA

GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA Har vi beskrivit nuläget rätt? Frågan om Storregion fattas nodstäder i hela storregionen och arbetsmarknadsregioner. Planera utifrån prognoser istället för mål-förhållningssätt,

Läs mer

Avsiktsförklaring Markarydsbanan RS160328

Avsiktsförklaring Markarydsbanan RS160328 Ärende 13 RS 2017-03-01 13 Avsiktsförklaring Markarydsbanan RS160328 Ärendet I den halländska tillväxtstrategin prioriteras utvecklade former för samverkan och samplanering mellan kollektivtrafik, infrastruktur,

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad Stockholms läns landsting t j ä n s t e t j t i ATANDE Trafiknämnden Datum Identitet 1 (5) 2012-11-16 TN 1211-0253 Handläggare: Jens Plambeck 08-686 1651 [STYRELSESAMMANTRÄDE ÄRENDE Nit 2011-12- 11 b Beslut

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN NÄRINGSLIVSPLAN

TOMELILLA KOMMUN NÄRINGSLIVSPLAN TOMELILLA KOMMUN NÄRINGSLIVSPLAN NÄRINGSLIVSPLAN Syfte Planen syftar till att förbättra och utveckla samarbetet mellan näringslivet och kommunförvaltningen. Ett bra samarbete mellan förvaltning och näringsliv

Läs mer

Årsrapport 2011 KOLLEKTIVTRAFIKBAROMETERN. Svensk Kollektivtrafik

Årsrapport 2011 KOLLEKTIVTRAFIKBAROMETERN. Svensk Kollektivtrafik Årsrapport 2011 KOLLEKTIVTRAFIKBAROMETERN Svensk Kollektivtrafik INNEHÅLL Box 12236 S:t Göransgatan 63, 1 tr. 102 26 Stockholm tfn: 08-598 998 00 fax: 08-598 998 05 www.ipsos.se 1 SAMMANFATTNING KOLLEKTIVTRAFIKBAROMETERN...

Läs mer

Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 13 kommuner i 4 län

Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 13 kommuner i 4 län Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 1 kommuner i 4 län Bästa Resan - projektet syftar till att uppnå attraktiva och konkurrenskraftiga arbetsmarknadsregioner

Läs mer

Parkeringsstrategi 1(5)

Parkeringsstrategi 1(5) 1(5) Parkeringsstrategi Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2018/345 Kommunfullmäktige 2018-08-28 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Strategi Tillsvidare Revideringsansvarig

Läs mer

Rapport. Sammanfattning av huvudrapport. Trafikanalys och prisstudie Dalatrafik 2014-02-24

Rapport. Sammanfattning av huvudrapport. Trafikanalys och prisstudie Dalatrafik 2014-02-24 Rapport Torbjörn Eriksson Mats Johansson Tormod W Haug Bård Norheim 4 2014 Sammanfattning av huvudrapport Trafikanalys och prisstudie Dalatrafik Hur få fler resenärer utan ökade kostnader? Förslag till

Läs mer

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik November 2013 September 2013 Medborgarpanel 6 Kollektivtrafik 1 Inledning Landstinget Kronoberg har utöver det huvudsakliga uppdraget att bedriva hälso- och sjukvård även uppdrag inom andra områden, som

Läs mer

Vad har hänt sedan senast?

Vad har hänt sedan senast? Vad har hänt sedan senast? Höst 2016 Vinter 2016-2017 Vår 2017 Sommar 2017 Kontinuerlig dialog med kommuner och andra via - Tjänstemannaforum - Kommunsamråd REMISS OM BEHOV OCH BRISTER Väg; 22 Trafiks

Läs mer

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram 1 (7) Datum 2015-11-17 Diarienummer KS 2015-270 Handläggare Stina Granberg Direkttelefon 0380-51 81 78 E-postadress stina.granberg@nassjo.se Jönköpings Länstrafik Region Jönköpings län Yttrande över remiss

Läs mer

Kalmar länstrafik Region Kalmar län. kalmarlanstrafik.se klt.se

Kalmar länstrafik Region Kalmar län. kalmarlanstrafik.se klt.se Kalmar länstrafik Region Kalmar län klt.se Kollektivtrafiknämnden den 12 sep 2019 Möte nr 4 den 12 september 2019 Mötet hålls på Kalmar länstrafiks kansli i Högsby kl. 09.30 15.00 Deltagare förutom styrelsen

Läs mer

Uddevalla. Kollektivtrafik

Uddevalla. Kollektivtrafik 2016-05-17 Uddevalla Kollektivtrafik Från Trafikförsörjningsprogram till kundffrrån trafikförsörjningsprogram till kund Dialog om kollektivtrafikens utveckling Steg 1: Övergripande utvecklingsplan & Affärsutvecklings

Läs mer

BEFOLKNING OCH SYSSELSÄTTNING I LAHOLMS KOMMUN

BEFOLKNING OCH SYSSELSÄTTNING I LAHOLMS KOMMUN OCH SYSSELSÄTTNING I LAHOLMS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET JULI 2014 INLEDNING Siffrorna t o m 2013 härrör från Statistiska Centralbyråns statistikdatabas BEFPAK och bygger på kommunens nyckelkodavgränsning.

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram 2014 2018

Regionalt trafikförsörjningsprogram 2014 2018 Regionalt trafikförsörjningsprogram 2014 2018 Region Värmland t 1 u Innehåll Ordförklaringar 3 Bakgrund 4 Lagstiftningens intentioner 4 Nya möjligheter för kollektivtrafiken 4 Nationella transportpolitiska

Läs mer

Kollektivtrafiken i Örebro län

Kollektivtrafiken i Örebro län Kollektivtrafiken i Örebro län är ett centralt verktyg i arbetet med att skapa goda möjligheter till vardagasresande, funktionell regionförstoring och omställning till ett hållbart transportsystem. Region

Läs mer

4 Mälarstäder

4 Mälarstäder 4 Mälarstäders yttrande gällande Nationell transportplan 2018-2029 Som fjärde största storstadsregion har 4 Mälarstäder idag en befolkning på fler än 320 000 invånare och växer mer än riket i genomsnitt.

Läs mer

Remiss om regionalt trafikförsörjningsprogram

Remiss om regionalt trafikförsörjningsprogram TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anna Ekman 2012-08-06 KS 2012/0430 Klicka här för att ange text. Kommunstyrelsens arbetsutskott Remiss om regionalt trafikförsörjningsprogram för Kalmar

Läs mer

Marknadsöppningsdagen 2012: Öresundstågstrafikförsöket måluppfyllelse & samhällsekonomiska effekter

Marknadsöppningsdagen 2012: Öresundstågstrafikförsöket måluppfyllelse & samhällsekonomiska effekter Marknadsöppningsdagen 2012: Öresundstågstrafikförsöket måluppfyllelse & samhällsekonomiska effekter AB Stelacon 2012-11-21 Agenda Stelacons uppdrag Måluppfyllelse med försöket Samhällsekonomiska effekter

Läs mer

Resvaneundersökning i Kristianstad rapport

Resvaneundersökning i Kristianstad rapport Resvaneundersökning i Kristianstad rapport 2018-03-27 Inledning Undersökningen ingår som ett moment i projektet Fossilbränslefria kommuner i norra Skåne. Syftet var bland annat att undersöka om det finns

Läs mer

Regionala och lokala mål och strategier

Regionala och lokala mål och strategier Strategier och mål för kollektivtrafiken i Sigtuna kommun Regionala och lokala mål och strategier www.sigtuna.se Ett regional perspektiv RUFS och TFP RUFS 2050 TFP Regionalt trafikförsörjningsprogram RUFS

Läs mer

Så kan vi skapa en snabb och kapacitetsstark kollektivtrafik med Bus Rapid Transit. Fredrik Eliasson, Region Örebro län

Så kan vi skapa en snabb och kapacitetsstark kollektivtrafik med Bus Rapid Transit. Fredrik Eliasson, Region Örebro län Så kan vi skapa en snabb och kapacitetsstark kollektivtrafik med Bus Rapid Transit Fredrik Eliasson, Region Örebro län Mål och behov går hand i hand - Andelen gång-, cykel- och kollektivtrafik ska utgöra

Läs mer

Skellefteås satsningar på Näringsliv. Infrastruktur Bostäder

Skellefteås satsningar på Näringsliv. Infrastruktur Bostäder Medborgardialog Skellefteås satsningar på Näringsliv Infrastruktur Bostäder VARFÖR EN TRAFIKSTRATEGI? Avsiktsförklaring samt samarbetsavtal med Trafikverket Avsiktsförklaringen innebär att kommunen och

Läs mer

Tillgänglighet sida 1

Tillgänglighet sida 1 Beskrivning och beräkningsmetod av utfallsindikatorer som hör till hållbarhetsaspekten: TILLGÄNGLIGHET Aspekt Tillgänglighet Utfallsindikatorer Objektiv EN/Acc-I-O1 Kvot av genomsnittlig restid mellan

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR KALMAR LÄN 2013-2021. Trafikförsörjningsprogram. för Kalmar län 2013-2021

TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR KALMAR LÄN 2013-2021. Trafikförsörjningsprogram. för Kalmar län 2013-2021 Trafikförsörjningsprogram för Kalmar län 2013-2021 ANTAGET AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE DEN 26 SEPTEMBER 2012 1 Innehåll FÖRORD 3 1. BAKGRUND 4 1.1 Nationellt regelverk 4 1.2 Regional organisation 4 1.3 Lokal

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Trafikstrategi för Kumla kommun

Trafikstrategi för Kumla kommun Trafikstrategi för Kumla kommun Organisation Kommunstyrelsen har givit Samhällsbyggnadsnämnden med förvaltning i uppdrag att ta fram en trafikstrategi för Kumla kommun. Politisk styrgrupp Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer