Foderkunskap. Finska Foders mångsidiga ekofoder förbättrar produktionsresultaten och djurens välfärd.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Foderkunskap. Finska Foders mångsidiga ekofoder förbättrar produktionsresultaten och djurens välfärd."

Transkript

1 Foderkunskap för ekogårdar Finska Foders mångsidiga ekofoder förbättrar produktionsresultaten och djurens välfärd.

2 Mångsidiga tillskottsfoder för ekobesättningar Grunden för ekologisk produktion är egna foder av god kvalitet och ett lyckat val av tillskottsfoder. Finska Foders stora och mångsidiga sortiment av ekofoder för nöt innehåller foder för alla dagliga behov på en ekogård. Finska Foder har nått en viktig position som tillverkare av ekofoder. Lösviktsfodret tillverkas i Finland i foderfabriken i Kotka och Luonnon Valkuaistiiviste importeras från Danish Agro i Danmark. Alla foder har tagits fram och tillverkas med grundmurad yrkeskunskap. Väl analyserat är till hälften gjort! En analys av gårdens eget ensilage och egna fodersäd borgar för att utfodringen på nötgården lyckas. Välj det lämpligaste tillskottsfodret för din besättning på basis av de egna fodrets kvalitet och mängd. Luonnon Krono Tiiviste Starkt proteinkoncentrat Högklassigt protein från rybs och soja Passar för mjölkkor, biffdjur, kvigor och får som proteintillskott Energi... 13,5 MJ/kg ts AAT g/kg ts Råprotein... 34,4 % ts Luonnon Krono Puolitiiviste Rikligt med optimalt protein för utfodringen Proteintillskott som berikar utfodringen Ökar foderintaget, höjer produktionen Rybsexpeller som ger mera mjölk, låg fetthalt Energi... 13,4 MJ/kg ts AAT g/kg ts Råprotein... 27,2 % ts LÖSVIKT LÖSVIKT Luonnon Krono Täysrehu Perfekt komplement till ensilaget För en mångsidig och balanserad kraftfodergiva Fungerar bra i foderautomater Passar som lockfoder i roboten Innehåller tillsats av mineraler och spårämnen Energi... 12,3 MJ/kg ts AAT g/kg ts Råprotein % ts Luonnon Valkuaistiiviste Mångsidigt proteinkoncentrat Innehåller rikligt med högklassigt rapsprotein Passar för mjölkkor, biffdjur, kvigor och får som proteintillskott Råprotein... 27,4 % ts LÖSVIKT SÄCK Produkternas fodervärden kan variera något beroende på variationer i foderråvarorna.

3 Ekofoder från år 2012 Tikka Gård Ab litar på Finska Foders ekofoder Från hösten 2012 har vi tillverkat ekofoder för nöt på foderfabriken i Kotka. De högklassiga fodren har fått en stark kundkrets och fodren har visat sig hålla ypperlig kvalitet. Som råvara till ekofodret väljs alltid konstaterat mångsidiga, högklassiga och rena råvaror. Vår grundmurade kompetens inom produktutveckling i kombination med förstklassiga råvaror och en optimerad tillverklingsprocess borgar för att vi har landets bästa ekofoder. I ladugården på Tikka Gård idisslar ca 350 mjölkkor, och gården har från hösten 2012 använt ekofoder tillverkade i Kotka. Mjölkkornas blandfoder består förutom av ensilage av en blandning av ärter och spannmål. Den tredje komponenten är Luonnon Krono koncentrat. Dessutom ingår Farmarin Sopiva mineral som är skräddarsytt för gården, det har gårdsfolket varit mycket nöjda med. De symptom på selen- och magnesiumbrist som tidigare förekom i besättningen har försvunnit. Gårdsmineralerna har tagits fram i två versioner, en för de mjölkande korna och en för sinkorna. Ugdjuren får dessutom en liten giva Luonnon Krono allfoder. Husfar på gården är mer än nöjd med fodren. Produktionsnivån har stabiliserats vid ca 30 liter per ko och dag och de sjukdomar som tidigare förekom i besättningen är nu borta. Utfodringen fungerar mycket bra, men familjen Tikka siktar på en ännu högre produktion. En stor del av råvarorna köps in av eko-odlare i fabrikens närområde. I Kotka finns också ett mottagningsställe för ekospannmål. Tack vare det stora utbudet av ekospannmål har vi lätt kunnat framställa högklassigt foder. Vi har produkter för alla behov på en ekogård, och i vårt sortiment ingår också ett stort urval mineralfoder som passar för ekoproduktion. Finska Foder kan med sin breda kompetens stå till tjänst med allt som gäller ekofoder. Vesa Tikka menar att man måste ställa höga mål, och att Finska Foders ekofoder hjälpt gården att nå goda produktionsresultat.

4 Finska Foders ekogodkända mineralfoder Våra mineralfoder i mjölform är framtagna särskilt för utfodring med blandfoder. TILL BIFFDJUR OCH KVIGOR FÖR MINERALUTFORDRING Seoskivennäinen Kalsiumrikt och fosforfattigt helmineral för växande köttnöt. Innehåller rikligt med magnesium och natrium. Kasvukivennäinen Mineralfoder som är optimerat för utfodring av växande kvigor. Innhåller rikligt med kalcium, natrium och E-vitamin. De viktiga spårämnena främjar kvigans hälsa och tillväxt. Lypsykivennäinen Helmineral för mjölkkor under hela året. Innehåller tillräckligt kalcium och natrium också för en hög mjölkproduktion. Hög magnesium- och E-vitaminhalt tryggar den högproducerande kons hälsa Hög selenhalt, lämplig att använda när gårdens eget foder har låg selenhalt Också för bete och utfodring med grönfoder. Pihattokivennäinen för lösdrift Helmineral för mjölkkor, växande biffdjur och rekryteringskvigor. Rikt på magnesium och natrium. Sopiva Mineral med gårdens eget namn. Planerat för att komplettera näringsinnehållet i gårdens eget foder. Analysbaserad precisionsutfodring för just din besättning. Umpikivennäinen Mineralfoderblandning för utfodring av mjölkkor under sintiden och sintidsprepareringen samt för dikor. Lämpligt som magnesiumtillskott för alla nötkreatur, också som mineraltillskott under mjölkperioden. Den höga magnesiumhalten säkerställer tillgången på Mg också då vallfodrets kaliumhalt är hög.

5 Slicksten smakar gott och tillgodoser djurens mineralbehov Slicksten av natursalt som erbjuds fritt är en god mineral-, vitaminoch vitaminkälla för djuren. FINSKA FODERS SLICKSTENAR FÖR EKOPRODUKTION Suolakivi Saltstenen är en bra saltkälla för nötkreatur. Väderbeständig saltsten tillverkad av rent naturligt mineralsalt. Multi Nuolukivi Slicksten för nötkreatur tillverkad av natursalt. Innehåller viktiga mineraler, spårämnen och vitaminer.

6 Trygga ensileringsmedel för ekogårdens ensilageproduktion Prima Prima är ett förmånligt och användarvänligt alternativ till syraensileringen. AIV 2 Plus För färskensilering i silo och stuka och för utfodring med grönfoder. Feedtech F3000 Marknadens enklaste biologiska ensileringsmedel för förtorkat foder. Stabil Plus Kostnadseffektivt alternativ för biologisk ensilering. Passar för ensilering av färskt och förtorkat foder i silo och stuka. Passar utmärkt också i krävande förhållanden. Är tack vare sina bruksegenskaper också ett utmärkt val för rundbalning. Skonsamt. Den starka syran sänker snabbt fodrets ph till målsatt nivå. Säkerställer ensileringen redan från början. Passar särskilt för färskensilering men även för förtorkat ensilage. Fungerar bäst när fodrets torrsubstanshalt är mellan 25 och 35 %. Lämpligt också till grönfoder och kortvarig. Mångsidig bakteriestam. Innehåller ej natriumbenzoat. Längre användningstid, upp till 3 dygn. Mycket lätt att blanda, bruksdos 5 l/ton. Fungerar fint i olika torrsubstanshalter och sänker fodrets ph snabbt. Förhindrar effektivt varmgång i förtorkat ensilage och blandfoder med ensilage i utfodringsskedet.

7 Sopiva foderstatens bästa komplement Sopiva lockfoder och komponentfoder kan tillverkas också av ekogodkända råvaror och enligt ekolagstiftningens bestämmelser. Sopiva-fodret planeras individuellt med hänsyn till gårdens behov, önskemål och målsättningar. Planeringen grundar sig på en omfattande analys av gårdens egna foder och tillgängliga foderkomponenter. Sopiva-produkt kan vara t.ex. ett mineralfoder, en komponentblandning eller ett mångsidigt tillskottsfoder, som kompletterar foderstaten exakt med de näringsämnen som behövs. Med exakt behovsanpassad intelligent utfodring uppnår du en högre livstida produktion och bättre välmående för alla djur. En behovsanpassad, optimal utfodring ger en god foderupptagning, hög produktionsnivå och god motståndskraft mot sjukdomar. Intelligent utfodring höjer gårdens avkastning: mjölkproduktionen effektiveras, djurens tillväxtpotential utnyttjas allt bättre och djuren hålls friska. Sopiva infotelefon: Klicka här för mera info: Experter på utfodring av ekonöt till din tjänst Våra experter svarar gärna på alla frågor om ekofoder och utfodring av ekologiska nötdjursbesättningar. Pirjo Hissa Utvecklingschef Tfn Essi Parviainen Försäljningsförhandlare, ekogårdar Tfn Tarja Heimala Försäljningsförhandlare Tfn Arja Mussalo Försäljningsförhandlare Tfn

8 Pirjo Hissa, utvecklingschef för husdjursfoder, Hankkija Ab Vi finns till för Dig Finska Foder hör hemma hos Agrimarket. Våra kunniga experter står till buds med Finska Foders lönsammaste och mest mångsidiga utfodringsmodeller för just Din gårds behov. Den fasta grunden för vårt arbete är företagets mångåriga produktutveckling med erfarenhet från decennier. Du har alltid tillgång till de nyaste, mest produktiva modellerna. Finska Foders utfodringsmodeller och andra produktionskoncept för din gård får du hos Agrimarket. Produktuppgifter: suomenrehu.fi Fakta om utfodring och djurhälsa: farmit.net Agrimarkets hela utbud och webbutik: agrimarket.fi Agrimarket betjänar Dig mångsidigt Agrimarket-butikerna betjänar de kunder som vill uträtta sina ärenden personligen över disk. Butikerna betjänar också dej som vill köpa produkter för trädgård eller hobbydjur. Kundansvariga expertförsäljare betjänar lantbrukskunderna vid köp av produktionsinsatser. Försäljarna har sina arbetsrum på Agrimarketarna, men verksamhetsdistrikten är större och kunderna betjänas med kunskap om särbehoven för varje produktionsinriktning. Försäljarna besöker gårdarna och betjänar kunderna också per telefon och e-post. Agrimarket Maskincentralerna är plattformer för maskinhandeln, där man visar upp ett mångsidigt urval av Agrimar- kets maskiner. Också Agrimarketarna erbjuder maskinhandelstjänster, arbetsmaskiner, anläggningar, tillbehör, och de större butikerna även reservdelar. Agrimarkets kundtjänst är tillgänglig för alla. Kundtjänsten är öppen måndag-fredag mellan klockan 8 och 16 på nummer E-postadressen är Agrimarkets nätbutik är öppen 24 timmar om dygnet och har närmare 5000 olika produkter i sitt sortiment. I nätbutiken kan du enkelt kolla att podukten finns i Agrimarket-butiken. 2014

Hästens Skafferi. En produktguide från Svenska Foder

Hästens Skafferi. En produktguide från Svenska Foder Hästens Skafferi 1 En produktguide från Svenska Foder Svenska Foder som samarbetspartner Med Svenska Foder som samarbetspartner får du tillgång till våra kunniga säljare och återförsäljare. De hjälper

Läs mer

Lamm med hög tillväxt. Foder för lamm och får

Lamm med hög tillväxt. Foder för lamm och får Lamm med hög tillväxt Foder för lamm och får Kajsa Öhman Produktchef får och lamm Fåråret Tidigare föddes nästan alla lamm i Sverige på våren och slaktades på hösten. Idag blir det allt vanligare med lamning

Läs mer

För kalvens fulla potential. Fakta och råd om kalvuppfödning

För kalvens fulla potential. Fakta och råd om kalvuppfödning För kalvens fulla potential Fakta och råd om kalvuppfödning Planera väl för hög lönsamhet Under mjölkperioden har kalven en stor tillväxtpotential, tack vare lågt underhållsbehov, som det gäller att utnyttja.

Läs mer

Foderkatalog. Tillskott som hjälper din häst att må bra KRAFFT. Nyheter! Vinter/vår 2016 020-30 40 40. direkt@krafft.nu

Foderkatalog. Tillskott som hjälper din häst att må bra KRAFFT. Nyheter! Vinter/vår 2016 020-30 40 40. direkt@krafft.nu Foderkatalog Vinter/vår 016 Nyheter! Tillskott som hjälper din häst att må bra KRAFFT Direkt 00-30 0 0 direkt@krafft.nu KRAFFT A PRODUCT OF SWEDEN Vårt produktlöfte Välmående hästar Det spelar ingen roll

Läs mer

Nya BENEMILK - erfarenheter

Nya BENEMILK - erfarenheter Raisioagros kundtidning MAGASINET Foder, spannmål, insatsvaror och förnödenheter 1 14 Nya BENEMILK - erfarenheter TIPS INFÖR NY KONTRAKT- ODLINGSSÄSONG BLIR DU SUPERFARMARE ÅR 2014? DET BÄSTA FRÅN RAISIOAGROS

Läs mer

Grattis till 100-tonnaren!

Grattis till 100-tonnaren! M-Itella Abp Lantbrukssällskapet informerar 2/2012 Oktober 2012 Borgeby Fältdagar Gropen är en klassiker på Borgeby Fältdagar. Sommaren 2012 fanns förutom den ordinarie lättleran i Borgeby även styv lera,

Läs mer

Ordförandeval på kommande

Ordförandeval på kommande M-Itella Abp Lantbrukssällskapet informerar 1/2010 Mars 2010 "Jag brukar jämföra bra utsäde med en välutrustad bil. Har du en gång haft en bra bil vill du inte byta till en som är sämre." sidan 9 Nessie

Läs mer

Särtryck ur tidningen Nötkött 6/2013

Särtryck ur tidningen Nötkött 6/2013 Särtryck ur tidningen Nötkött 6/2013 I det här numret bjuder vi på 12 extra sidor där du får tips på hur du kan öka produktionen av protein på den egna gården. Hemmaodlat protein kan ge lägre foderkostnader

Läs mer

100 % vallfoder en möjlighet för ekologiska lamm och nötkreatur?

100 % vallfoder en möjlighet för ekologiska lamm och nötkreatur? 100 % vallfoder en möjlighet för ekologiska lamm och nötkreatur? Ingela Löfquist och Viktoria Andersson, 2006 Hushållningssällskapet Kristianstad 044-22 99 00 Detta material är producerat inom det svenska

Läs mer

DET SMARTA HÄSTFODRET

DET SMARTA HÄSTFODRET DET SMARTA HÄSTFODRET WWW.NSHORSE.SE HÄSTNÄRINGENS NATIONELLA STIFTELSE 2013 SPARA TUSENLAPPAR KALKYLERNA TALAR FÖR VALLFODER Lägre kostnader mindre klimatpåverkan och friskare hästar med bra vallfoder

Läs mer

tidningen Ett magasin för svensk lantbruksnäring Producerad av Svenska Foder AB

tidningen Ett magasin för svensk lantbruksnäring Producerad av Svenska Foder AB tidningen Ett magasin för svensk lantbruksnäring Producerad av Svenska Foder AB #6 2008 Nytt utseende! Nomus ökar sitt fokus på de enskilda lantbrukarna Lidgris - Årets grisföretag i Skaraborg 2008 Satsningen

Läs mer

Foder UTFODRING AV HÄSTEN

Foder UTFODRING AV HÄSTEN Foder Hästen är en gräsätare och i vilt tillstånd söker den föda omkring 16-18 timmar varje dygn. Uppstallade hästar måste utfodras regelbundet med rätt och lagom mängd foder vid varje tillfälle för att

Läs mer

För överviktiga, lättfödda, IR, fånghästar och ponnyer

För överviktiga, lättfödda, IR, fånghästar och ponnyer Blue Chip Lami-Light Professionell foderbalansering För överviktiga, lättfödda, IR, fånghästar och ponnyer Främjar viktminskning Förbättrar överlinjen, päls, hud & hovar Ger god hälsa & välbefinnande Hjälper

Läs mer

Bättre stöd för täckdikning

Bättre stöd för täckdikning BAS2 - Itella Posten Ab Itella Green Lantbrukssällskapet informerar 1/2014 Februari 2014 Bättre stöd för täckdikning sidan 5 Vallpaketet 2014 Vi har ny hemsida! Temaår för ungdjur Ny tjänst av Lantbrukssällskapet

Läs mer

LELY UTRUSTNING FÖR MJÖLKPRODUKTION Lösningar för mjölkning, utfodring och ladugård

LELY UTRUSTNING FÖR MJÖLKPRODUKTION Lösningar för mjölkning, utfodring och ladugård LELY UTRUSTNING FÖR MJÖLKPRODUKTION Lösningar för mjölkning, utfodring och ladugård Skapa en framtid för din mjölkgård www.lely.com innovators in agriculture Lely, Astronaut, Astri, Atlantis, Attis, AWS,

Läs mer

2006:9. Ekologisk produktion. - Goda exempel från Blekinge. Länsstyrelsen Blekinge län, Lantbruk. www.k.lst.se

2006:9. Ekologisk produktion. - Goda exempel från Blekinge. Länsstyrelsen Blekinge län, Lantbruk. www.k.lst.se 2006:9 Ekologisk produktion - Goda exempel från Blekinge Länsstyrelsen Blekinge län, Lantbruk www.k.lst.se Pernilla Per Torsten Iris & Anders Anders Hanna Utgivare: Länsstyrelsen Blekinge län, 371 86 KARLSKRONA.

Läs mer

Uppfödning av charolaiskvigor med utnyttjande av naturbetesmarker

Uppfödning av charolaiskvigor med utnyttjande av naturbetesmarker Uppfödning av charolaiskvigor med utnyttjande av naturbetesmarker Beef production with Charolais heifers using seminatural grasslands Examensarbete av: Johanna Bengtsson Handledare: Anna Hessle Sveriges

Läs mer

På Bjällansås är all spannmål bannlyst Sensationella resultat vad gäller köttets nyttighet

På Bjällansås är all spannmål bannlyst Sensationella resultat vad gäller köttets nyttighet FOTO: CHRISTINA FORLIN På Bjällansås är all spannmål bannlyst Sensationella resultat vad gäller köttets nyttighet Idisslare är skapta för att äta grovfoder. Sedan fem år sker slutuppfödningen med enbart

Läs mer

Företagspresentation. Hotell Restaurang Café Catering Sjukvård Kommuner Industri

Företagspresentation. Hotell Restaurang Café Catering Sjukvård Kommuner Industri Hotell Restaurang Café Catering Sjukvård Kommuner Industri Företagspresentation Produkter och system för Disk, Tvätt, Rengöring, Hygien och Desinfektion 2 Du är till för dina gäster. Vi är till för dig.

Läs mer

2007 - ett bra och spännade år för Svenska Foder sid 3. NPK - ett vinnande koncept i vårsådden. Svenska Foder står stabilt ute hos den svenske bonden

2007 - ett bra och spännade år för Svenska Foder sid 3. NPK - ett vinnande koncept i vårsådden. Svenska Foder står stabilt ute hos den svenske bonden Ett magasin för svensk lantbruksnäring nr 6 2007 NPK - ett vinnande koncept i vårsådden sid 14 Svenska Foder står stabilt ute hos den svenske bonden sid 16 Odla jorden - det lönar sig sid 9 2007 - ett

Läs mer

TJÄNA KLÖVER PÅ KLÖVAR. Tema. tips för bättre ekonomi KLÖVHÄLSA FÖRSTA BILDERNA PÅ NYA KLÖVGOLVET. Lönsam gård med 18 kor och utan lån

TJÄNA KLÖVER PÅ KLÖVAR. Tema. tips för bättre ekonomi KLÖVHÄLSA FÖRSTA BILDERNA PÅ NYA KLÖVGOLVET. Lönsam gård med 18 kor och utan lån TIDNINGEN FÖR MJÖLKFÖRETAGARE 9/2009 PRIS: 65 KR 9/2009 Tema KLÖVHÄLSA P P P Klövproblem allt vanligare Bete bra för klövhälsan Klövvårdare sökes 10 tips för bättre ekonomi FÖRSTA BILDERNA PÅ NYA KLÖVGOLVET

Läs mer

Margareta Emanuelson, Carolina Nilsson, Svensk Mjölk och Helena Hedqvist, SLU

Margareta Emanuelson, Carolina Nilsson, Svensk Mjölk och Helena Hedqvist, SLU Effekter av att använda ensileringsmedel, syrabaserade resp. bakteriepreparat (de nyare preparaten med flera olika bakteriestammar) på lagringsförluster, mjölkproduktion och tillväxt Margareta Emanuelson,

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

Svensk producent av djurfoder sedan 1928

Svensk producent av djurfoder sedan 1928 Svensk producent av djurfoder sedan 1928 Fodertradition genom fem generationer... Fodertillverkning har pågått i familjeföretaget Halla Foder AB sedan 1928. Strax utanför Skara, i närheten av den fågelrika

Läs mer

Allt inom it snabbt och säkert

Allt inom it snabbt och säkert Allt inom it snabbt och säkert Simply Faster HISTORIK Per Eriksson, VD på Dustin sedan 2007 Inköp av it-produkter ska vara enkelt och gå snabbt 1984 startade Ulla och Bosse Lundevall familjeföretaget Dustin,

Läs mer

Välkommen till Dalviks Kvarn

Välkommen till Dalviks Kvarn Välkommen till Dalviks Kvarn Dalviks Kvarn är ett företag i fjärde generationen. Det borgar för stabilitet och trygghet för Dig som kund. Vår verksamhet har sitt hjärta i en historisk och mycket naturskön

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Handbok för skötare. inom mjölkproduktion

Handbok för skötare. inom mjölkproduktion Handbok för skötare inom mjölkproduktion Introduk on ll mjölkproduk on där djurskötsel, u odring och djurhälsa bidrar ll gårdens framsteg och resultat. Till dig som är djurskötare inom mjölkproduktion

Läs mer

Låt inte salmonella golva dig

Låt inte salmonella golva dig NY UNIK FÖRSÄKRING FRÅN LRF Låt inte salmonella golva dig Kom snabbt på fötter med Salmonellahjälpen Proffshjälp direkt när din gård spärras Sverige är bland de främsta länderna i världen på att bekämpa

Läs mer

DM i plöjning. Utfodringen i vinter sidan 5. Ny publikation har utkommit. sidan 2. Bioenergiseminarie i Vasa 22.11. sidan 7

DM i plöjning. Utfodringen i vinter sidan 5. Ny publikation har utkommit. sidan 2. Bioenergiseminarie i Vasa 22.11. sidan 7 BONDEFÖRETAGAREN R-Posten Finland Abp1 Lantbrukssällskapet informerar 2/2006 November 2006 DM i plöjning sidan 2 Deltagarna i plöjnings-dm 2006. Distriktmästaren i Seniorklassen Lars-Erik Sta ans bredvid

Läs mer