Uppföljning av förändringar i skolorganisationen (Havdhem/Hablingbo samt Träkumla/Stenkumla skolor) KS dnr 2005/ ; BUN dnr 2005/034-63

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av förändringar i skolorganisationen (Havdhem/Hablingbo samt Träkumla/Stenkumla skolor) KS dnr 2005/ ; BUN dnr 2005/034-63"

Transkript

1 GOTLANDS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden BUN 46 Uppföljning av förändringar i skolorganisationen (Havdhem/Hablingbo samt Träkumla/Stenkumla skolor) KS dnr 2005/ ; BUN dnr 2005/ Barn- och utbildningsnämnden beslöt med anledning av en fullmäktigemotion att ge BUF i uppdrag att under 2005 utvärdera omorganisationen av dels Hablingbo-Havdhems skolor, dels Träkumla skola Lyckåkerskolan (BUN 05/38). Av den brukarenkät som utsänts under hösten 2005 och intervjuer framgår sammanfattningsvis: - Alla berörda parter vittnar om att sammanslagningen har blivit positiv. - Eleverna har fått flera kamrater, fler lärare, bättre utrustad skola med bibliotek, idrottshall, bra skolgård och bra lokaler. - Personal behöver många arbetskamrater, möjlighet till karriärväxling, möjligheter till heltidsarbete, möjligheter som ökar när skolan blir större - Föräldrar anser att en skola inte får vara för liten. Barn behöver många kamrater och flera vuxna och det har de fått nu. - Rektor anser att det pedagogiska utvecklingsarbetet har stärkts i och med att arbetslagen blivit större och flera kompetenser tillkommit. - Förvaltningen måste planera och budgetera inför skolsammanslagningar för att förebygga problem som annars uppstår. En checklista bör upprättas och en stödperson utses på förvaltningen för att stödja rektor i omställningsarbetet. - Tydlighet och klara besked och beslut från beslutsfattarna efterfrågas såväl från personal som från föräldrar. - Det är viktigt att lyssna mer på de föräldrar som har barn i skolan än på dem som bara värnar socknen. - Beslutprocessen får inte bli för utdragen. Barn- och utbildningsnämndens beslut 1. Rapporten godkänns 2. Rapporten överlämnas till kommunstyrelsen. 1 (7)

2 GOTLANDS KOMMUN Barn- och utbildningsförvaltningen KN PM Utvärdering av sammanslagning av skolor BUN beslutade att ge förvaltningen i uppdrag att under 2005 utvärdera omorganisationen av dels Hablingbo-Havdhem skolor, dels Träkumla skola-lyckåkerskolan. (Stenkumla har även ingått i utvärderingen här.) Fullmäktigeledamot Christer Mattson har i en motion väckt frågan om att en utvärdering skall ske av sammanslagningen av skolorna. Planeringssekreterare Gunilla Carlson och utvecklingschef Karin Nyström har träffat och intervjuat elever, föräldrar, lärare, skolsköterskor och rektor i de här aktuella skolorna och dokumenterat svaren. Besök har gjorts på Havdhem skola och på Lyckåkerskola. Arbetet startade i februari Intervjuarna ställde följande öppna frågor till alla grupper. 1. Vad har fungerat bra? 2. Vad hade kunnat göras bättre från diskussion om omorganisation till skolgång i den nya skolan? 3. Hur fungerar det idag? Sammanlagt djupintervjuades i de berörda skolorna 19 elever 9 föräldrar (varav två representerade Hem och Skola) 8 lärare/personal 3 rektorer 3 skolsköterskor Sammanställning av resultaten från intervjuerna Av elevernas svar framgår att följande varit positivt med sammanslagningen av skolor: Det som var bra innan flytten var: + Att skolan innan flytten ordnade med träffar som "skolbytardag", lägerskola och besök på den nya skolan. + Att de kände många elever sedan tidigare, genom att de hade haft idrott och slöjd tillsammans och även idrottat på fritiden. 2 (7)

3 Det som var bra med sammanslagningen var; + Att få nya kamrater. Det gäller både de elever som flyttat till en ny skola som de elever som fått nya skolkamrater. + Att få tillgång till specialsalar som idrottshall, skolbibliotek och slöjdsalar. + Att få vänja sig vid en större skola inför flytten till högstadieskola. + Att det var samma bussbolag för skolskjutsarna Positiva uttalande från lärarna + Det var ett lyft att få nya arbetskamrater och att få fler kollegor att samarbeta med. + Möjligheten har ökat att ha fler pedagogiska samtal + Fler möjligheter till egen yrkesutveckling + Roligare att arbeta med lite större klasser som ger mer dynamik i grupprocessen + Nöjda med de nya lokalerna, när de väl stod klara (Hablingbo/Havdhem) Positiva uttalanden från föräldrarna Alla föräldrar som intervjuats i de här aktuella skolorna vittnar om att det nu har blivit jättebra för deras barn. + Det var bra för eleverna att få flera kamrater och att bussiga kortet har underlättat för eleverna att också vara med sina nya kamrater på fritiden. + Bra för eleverna att få vänja sig vid en större skola innan de skall flytta till högstadiet. + Barnen blir mer framåt + Bra för elever i behov av särskilt stöd att få tillgång till resurser, då det ibland var svårt att få hjälp på en liten skola. + Bra kontakt med berörda rektorer som har gjort sitt bästa trots stora påfrestningar + Föräldrar har själva fått nya vänner bland de nya föräldrarna + Det har varit ett jättelyft med den nya större skolan Positiva uttalanden från skolsköterskorna + Sammanslagningarna har inte medfört några hälsoproblem. Tvärtom har fler elever framfört att det var roligt att få fler kamrater. + Generellt fanns inställningen till sammanslagningen att det här skall bli bra. I åk 4 och 6 har skolhälsovården hälsosamtal med eleverna. Barnen pratade inte mycket om flytten. Personalen försökte få till stånd olika samarbeten mellan skolorna. Idag märks ingen uppdelning mellan vilka barn som kommit från Hablingbo och vilka som funnits i Havdhems skola. (Hablingbo). + Sammanslagningen fungerade överhuvudtaget bra, informationen till elever och föräldrar gick fram, det gavs möjlighet till diskussioner. (Trä-/Stenkumla) 3 (7)

4 + Eleverna får tillgång till fler resurser, det finns fler lärare och mer kringpersonal. Det finns större möjligheter att hjälpa elever i behov av särskilt stöd, möjligheten att tillskapa mindre grupper för speciella behov ökar.(trä/stenkumla) + Rektor har följt upp med träffar med föräldrar, lärare och barn på ett mycket bra sätt. (Trä-/Stenkumla) Negativa uttalanden från eleverna - Eleverna kunde ha besökt varandras skolor, både den nya skolan och den gamla som skulle upphöra. - De vuxna kunde lyssna mer på eleverna. Negativa synpunkter som lärarna har uttryckt - Beslutsprocessen blev för utdragen. När beslutet väl togs fanns ingen framförhållning när det gällde det praktiska arbetet som fick göras av dem själva utan någon hjälp. - Mycket material försvann och annat som borde ha kastats kom med till den nya skolan. - Lärarna på båda skolorna borde ha fått mer tid tillsammans för planering av det pedagogiska arbetet. Elevgrupperna blev för stora och det fanns egentligen ingen bra lösning, bara mindre dåliga. Bättre beredskap skulle ha behövts med planerade förebyggande stödinsatser för elevgrupperna. - Det var negativt att flytten skedde just när det var så stora barnkullar och att skolan inte var färdigbyggd när man flyttade in. (Hablingbo/Havdhem) Negativa synpunkter som föräldrar har uttryckt - När politikerna inte fattar beslut i tid och beslutsprocessen blir för utdragen, så flyttar föräldrarna själva sina barn när de förstår att en skola inte har någon framtid. Detta kan i sin tur bli negativt för föräldragruppen och naturligtvis i förlängningen för barnen. Socknen blir splittrad (Sten-Träkumla/Lyckåker) - Alla föräldrarna efterlyser tydlighet och ärlighet från beslutsfattarna. De skulle ha tagit mer vara på möjligheten till samarbetet med föräldrarna. - Många gånger lyssnar politikerna mer på äldre sockenbor som värnar om skolbyggnaden än på de föräldrar som har barn i skolan. - Det var negativt att flytten skedde just när det var så stora barnkullar och att skolan inte var färdigbyggd när man flyttade in. (Hablingbo/Havdhem) - Skolor i Visby är inte vana att tänka på bussbarn vid schemaläggning. (Lyckåker) 4 (7)

5 Negativa synpunkter som skolsköterskorna har uttryckt - Båda skolorna, Träkumla och Stenkumla, borde ha lagts ner samtidigt. Det blev ingen bra verksamhet för de ca 20 elever som gick det sista året i Stenkumla. - Det fanns en del elevproblem i de båda skolorna med de hade inget med själva sammanslagningen att göra. Det blev ett sätt att utanförlägga problematiken att skylla på flytten. (Hablingbo) - Tidpunkten för sammanslagningen var olycklig. Det som var problem var trångboddheten och ombyggnationen som pågick samtidigt som sammanslagningen skedde. Det hade varit bättre att vänta två år när de stora elevkullarna hade gått vidare till högstadiet. (Hablingbo) Svar på hur det fungerar idag: Idag med facit i hand är alla nöjda och vittnar om att det fungerar mycket bra både för både elever, lärare och föräldrar i de här sammanslagna skolorna. Att tänka på inför framtida skolsammanslagningar Beslutsprocessen Det är viktigt att inte dra ut på beslutsprocessen. Från det att tanken väckts att en skola skall upphöra, till dess att beslut har fattats att så verkligen skall ske, får det inte gå flera år. Många vittnar om att det som upprör är när falska förhoppningar väcks som sedan inte infrias. Flera föräldrar uttrycker att de förstår att en alltför liten skola inte är bra ur läroch- undervisningssynpunkt och inte heller ur ett socialt perspektiv. Därför blir de upprörda när politikerna inte kan fatta nödvändiga beslut, utan drar ut på tiden. Det är viktigt att anpassa tidpunkten för sammanslagningen med elevantalet för att förhindra onödiga problem som brist på klassrum och trångboddhet. Behovet av förberedelsetid är olika för barn och unga. För barn räcker det att veta var man skall gå i skolan nästa termin medan lärare och föräldrar behöver längre tid för att kunna förbereda sig både mentalt och praktiskt. För eleverna är det viktigaste att få veta vilka skolkamrater man skall ha samt få se den nya skolan och träffa de nya kamraterna innan flytt. Lika viktigt som att eleverna som skall flytta till en ny skola får besöka den är, att själva få visa upp sin gamla skola för sina nya klasskamrater. Eleverna uttrycker att de vill veta vilken lärare de skall få. Det är inte avgörande att få behålla sin tidigare lärare även om en del uttrycker att det var en trygghet. En noggrann analys måste ske av vilka effekter det blir om elevgrupper hålls ihop alternativt splittras upp på flera klasser för att lärarna skall ha en god beredskap för det som händer. 5 (7)

6 Byggnation skall inte ske parallellt med inflyttning. Budget för omorganisationskonstnader måste finnas. Planering och budgetering måste ske för det praktiska arbetet när en skola stängs som har funnits under mycket lång tid. Förutsättningar som måste finnas för rektors arbete: Tid måste ges för planering av omställningsprocessen. Tid för samtal med berörda elever, lärare, föräldrar och allmänhet. Tid och stöd av BUF i samarbetet med Teknisk förvaltning. Förutsättningar som måste finnas för lärarnas arbete: Tid måste ges för samplanering med de nya arbetskamraterna. Tid måste ges för samtal med eleverna Hjälp och tid måste finnas för att inventera och besluta om material som skall 1. tas med till den nya skolan 2. tas om hand för att användas på andra skolor ex skolbiblioteksböcker 3. material som skall omhändertas för att bevara kulturarvet t.ex. av hembygdsföreningen, Fornsalen eller annan intressent 4. material som skall sorteras och kastas 5. hjälp och tid för att packa och packa upp på den nya skolan 6. hjälp med praktiskt arbete Planerings- och eller kompetensutvecklingstid får inte helt åtgå till praktiskt arbete som uppackning och iordningställande av materiel. Förvaltningens arbete och ansvar: Budgetera för omställningskostnader. Ta fram en checklista till stöd för rektor vid skolsammanslagningar Erbjuda personligt och praktiskt stöd till rektor. Se till att anlita experthjälp för att se till att skolan dokumenteras för framtiden. Ta tillvara bilddokumentation som skolkort med mera, textmaterial, elevarbeten och annat som bör arkiveras. 6 (7)

7 Sammanfattning: Alla berörda parter vittnar om att sammanslagningen har blivit positiv. Eleverna har fått flera kamrater, fler lärare, bättre utrustad skola med bibliotek, idrottshall, bra skolgård och bra lokaler. Personal behöver många arbetskamrater, möjlighet till karriärväxling, möjligheter till heltidsarbete, möjligheter som ökar när skolan blir större Föräldrar anser att en skola inte får vara för liten. Barn behöver många kamrater och flera vuxna och det har de fått nu. Rektor anser att det pedagogiska utvecklingsarbetet har stärkts i och med att arbetslagen blivit större och flera kompetenser tillkommit. Förvaltningen måste planera och budgetera inför skolsammanslagningar för att förebygga problem som annars uppstår. En checklista bör upprättas och en stödperson utses på förvaltningen för att stödja rektor i omställningsarbetet. Tydlighet och klara besked och beslut från beslutsfattarna efterfrågas såväl från personal som från föräldrar. Det är viktigt att lyssna mer på de föräldrar som har barn i skolan än på dem som bara värnar socknen. Beslutprocessen får inte bli för utdragen. Karin Nyström Utvecklingschef Gunilla Carlson Planeringssekreterare 7 (7)

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen 1(2) 2012-01-17 Yttrande om hur BUFs förslag till ny skolorganisation stämmer med FNs Barnkonvention. I skrivelse från Anna Levin Katthammarsvik önskar hon svar på hur BUF/BUN kommer att beaktar -att alla

Läs mer

BUN. BUN gav vid sitt sammanträde under rubriken internbudget 2009 (BUN 104) förvaltningen följande uppdrag

BUN. BUN gav vid sitt sammanträde under rubriken internbudget 2009 (BUN 104) förvaltningen följande uppdrag Barn- och utbildningsförvaltningen Bisse Carlsson Datum 1(6) Dnr 090610 Reviderat BUN BUN gav vid sitt sammanträde 2008-11-26 under rubriken internbudget 2009 (BUN 104) förvaltningen följande uppdrag Utreda

Läs mer

Handlingsplan för omorganisationen av flytt av delar av Kyrkbyns skola till Bergets skola

Handlingsplan för omorganisationen av flytt av delar av Kyrkbyns skola till Bergets skola Handlingsplan för omorganisationen av flytt av delar av Kyrkbyns skola till Bergets skola När Process Ansvariga Beslut (tidpunkt) Övrig info November Upptagningsområden utarbetas och bereds inför beslut

Läs mer

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008 Kvalitetsredovisning STJÄRNEBOSKOLAN Skolan ligger vid norra infarten till Kisa, mellan Kisasjön och ett närliggande skogsområde. I detta skogsområde finns skolans uteklassrum

Läs mer

ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN. Läsåret

ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN. Läsåret ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN Läsåret 2018-2019 Elevhälsa i Håbo Kommun Reglerna för elevhälsoarbetet finns beskriven i Skollagen kapitel 2, 25-27 elevhälsa och kapitel 3, 6-12 där bestämmelser om särskilt

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott BUN Protokoll Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott onsdagen den 3 juni 2009 Ärenden: Au 40 Finansiering av överföring av resultat Au 41 Strategisk plan och budget 2010-2012 Au 42 Au 43 Skolorganisationen

Läs mer

Måttbandet nr 187 november 2009

Måttbandet nr 187 november 2009 Måttbandet nr 187 november 2009 Eleverna i årskurs 5 ger också i år verksamheten ett mycket gott betyg! Sammanställning av elevernas enkätsvar Gunilla Carlson planeringssekreterare - 1 - GOTLANDS KOMMUN

Läs mer

Barnkonsekvensanalys i frågan gällande utökning av verksamhet i Sankt Olofs skola

Barnkonsekvensanalys i frågan gällande utökning av verksamhet i Sankt Olofs skola Barnkonsekvensanalys i frågan gällande utökning av verksamhet i Sankt Olofs skola Föräldraföreningen Offensiv vid Sankt Olofs skola (nedan kallad Föräldraföreningen) överlämnade 2016-11-15 en skrivelse

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.45 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Övergång till förskoleklass i Klippan hösten 2012

Övergång till förskoleklass i Klippan hösten 2012 Övergång till förskoleklass i Klippan hösten 2012 Under 2012 genomfördes en undersökning av 6- åringars och deras vårdnadshavares upplevelse av övergången till förskoleklass. För vårdnadshavare genomfördes

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 44-2016:5086 Humfry Utbildning AB Org.nr. 556729-2478 malmo@humfryskolan.se för grundskola efter tillsyn i den fristående grundskolan Humfryskolan i Malmö kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott BUN Protokoll Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott onsdagen den 6 augusti 2008 Ärenden: Au 48. Ordnings- och uppförandeomdömen Au 49. Remiss, Betänkandet Framtidsvägen en reformerad gymnasieskola

Läs mer

ELEVHÄLSA PÅ NORDISKA MUSIKGYMNASIET RUTINER

ELEVHÄLSA PÅ NORDISKA MUSIKGYMNASIET RUTINER ELEVHÄLSA PÅ NORDISKA MUSIKGYMNASIET RUTINER 1 I N N E H Å L L Helhetsperspektivet 3 Rektors ansvar 4 Så skapar vi en god lärandemiljö 5 Ett elevärendes gång 6 Varför åtgärdsprogram? 8 Kartläggning - utredningsskyldighet

Läs mer

16.00-17.30, Mus-Olle (kommunhuset i Krokom)

16.00-17.30, Mus-Olle (kommunhuset i Krokom) KROKOMEN TJ1ELTE 31 mars 2014 1 (5) Plats och tid Beslutande 16.00-17.30, Mus-Olle (huset i Krokom) Karin Wallén, C, ordf Leif Olsson, C Leo Olofsson, M, 1:e vice ordf. Roger Nilsson, M Marianne Hallsten,

Läs mer

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-11-05 Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen jacob.holm@ekero.se Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/162-403 Bakgrund Antalet invånare i Ekerö kommun kommer under de

Läs mer

Dnr Ubn 2012/47 Principbeslut - organisationsförändring av HTS-gymnasiet, Kvarngymnasiet och Samgymnasiet

Dnr Ubn 2012/47 Principbeslut - organisationsförändring av HTS-gymnasiet, Kvarngymnasiet och Samgymnasiet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2012-11-09 Dnr Ubn 2012/47 Principbeslut - organisationsförändring av HTS-gymnasiet, Kvarngymnasiet och Samgymnasiet Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens förslag 1 HTS-gymnasiet,

Läs mer

Svar på medborgarförslag - Ge ipads till elever i årskurs 6

Svar på medborgarförslag - Ge ipads till elever i årskurs 6 Kommunstyrelsen 2015-06-30 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2014:494 Sara Molander 016-710 25 16 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag - Ge ipads till elever i årskurs 6 Förslag

Läs mer

Utredning om lokalutnyttjande vid Västerhejde skola

Utredning om lokalutnyttjande vid Västerhejde skola Barn- och utbildningsförvaltningen 1(5) 2014-09-12 Tjänsteskrivelse Expediering till: BUN Utredning om lokalutnyttjande vid Västerhejde skola (BUN 2013/250, RS 2014/418) Förslag till beslut Förvaltningen

Läs mer

Interpellation - Skolbibliotek, vad är ambitionsnivån?

Interpellation - Skolbibliotek, vad är ambitionsnivån? Vänsterpartiet Strängnäs Kommunfullmäktige 24 september 2018 2:1 Interpellation - Skolbibliotek, vad är ambitionsnivån? Frågor till Barn- och utbildningsnämndens ordförande. Skolbibliotek har en viktig

Läs mer

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem Mariaskolan. Läsåret 2013/2014

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem Mariaskolan. Läsåret 2013/2014 KVALITETSRAPPORT Fritidshem Mariaskolan Läsåret 2013/2014 1. Inledning Underlaget till denna Kvalitetsrapport har varit fritidshemmets uppföljningar och dokumentation under läsåret 2013/2014, samt arbetslagens

Läs mer

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem Mariaskolan. Läsåret 2014/2015

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem Mariaskolan. Läsåret 2014/2015 KVALITETSRAPPORT Fritidshem Mariaskolan Läsåret 2014/2015 1 1. Inledning Underlaget till denna Kvalitetsrapport har varit fritidshemmens uppföljningar och dokumentation under läsåret 2014/2015, samt arbetslagens

Läs mer

LPP Delaktighet, inflytande och förberedelse inför årskurs 3 Beskrivning av elevgrupp och andra omständigheter

LPP Delaktighet, inflytande och förberedelse inför årskurs 3 Beskrivning av elevgrupp och andra omständigheter LPP Delaktighet, inflytande och förberedelse inför årskurs 3 Beskrivning av elevgrupp och andra omständigheter Det är en bit in på vårterminen och jag och mitt arbetslag ska arbeta med en grupp elever

Läs mer

Sammanställning av enkät till Kulturskolans elever hösten Gunilla Carlson planeringssekreterare

Sammanställning av enkät till Kulturskolans elever hösten Gunilla Carlson planeringssekreterare Sammanställning av enkät till Kulturskolans elever hösten Gunilla Carlson planeringssekreterare GOTLANDS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN Enkät till Kulturskolans elever

Läs mer

Elevhälsoplan och arbetsgång vid elevärenden

Elevhälsoplan och arbetsgång vid elevärenden Elevhälsoplan och arbetsgång vid elevärenden Vallhamra skola år 7-9 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN FÖR VALLHAMRA SKOLA Dokumentet är konkret utformat efter vårt områdes organisation och kompetenser samt beskriver

Läs mer

Idrottshall Arenaskolan, avtal

Idrottshall Arenaskolan, avtal Tjänsteskrivelse 1 (5) Utbildningskontoret Christer Gunnarsson 2019-02-13 Dnr BOU 2015-81 Dnr KS 2019-185 Barn- och ungdomsnämnden Idrottshall Arenaskolan, avtal Förslag till barn- och ungdomsnämndens

Läs mer

Välkommen till dialogmöte om Sanda skola & Klinteskolans

Välkommen till dialogmöte om Sanda skola & Klinteskolans Välkommen till dialogmöte om Sanda skola & Klinteskolans framtid! Förslag till agenda Kort presentation av medverkande Föräldragruppen presenterar sin syn, analys och åsikt avseende verksamheterna vid

Läs mer

Upptagningsområde för högstadieelever från Åbyskolan

Upptagningsområde för högstadieelever från Åbyskolan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Torbjörn Hansson 2013-09-05 BUN 2013/0666 0480-45 30 07 Barn- och ungdomsnämnden Upptagningsområde för högstadieelever från Åbyskolan Förslag till beslut

Läs mer

Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05

Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05 Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05 Uppdrag Utbildningskontoret har av barn- och ungdomsnämnden fått uppdraget att ta fram förslag på ny skolorganisation för Malmslätt och

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem %AoF Dnr 43-2017:5417 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för fritidshem efter tillsyn i Sotenäs kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(5) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

2. Bakgrund Anledningar till Plan mot diskriminering och kränkande behandling

2. Bakgrund Anledningar till Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1. Vision Hur vi vill att vår skola ska vara Vår vision är att vara en skola för alla där alla, oavsett vem man är och vad man tycker, känner sig trygga och respekterade. På Praktiska Malmö Limhamn ska

Läs mer

Kvalitetsarbete i fritidshem

Kvalitetsarbete i fritidshem Kvalitetsarbete i fritidshem Gäller för verksamhetsåret: 2015-2016 Enhet: Grevåkerskolans fritidshem Fritidshem Grevåkerskolans fritids- Baronen och Greven Ort Hammerdal Ansvarig rektor Birgitta K Lindberg

Läs mer

F-6 skola, centralorten 2015-05-19

F-6 skola, centralorten 2015-05-19 F-6 skola, centralorten 2015-05-19 Rösparksskolan Mossens fritidshem Nya skolan (förskoleklass och fritidshem) Rösparksskola (årskurs 1-6) Nolby (Tellus fritidshem) 2015-03-11 2 Rösparksskolan - nuläge

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Alla barn i Sverige har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning. Skolplikten innebär även närvaroplikt, dvs. en skyldighet att delta i den utbildning som anordnas,

Läs mer

Ämnesområde Likabehandlingsplan

Ämnesområde Likabehandlingsplan Ämnesområde Likabehandlingsplan Syftet med planen är: Alla elever har rätt att utvecklas och lära i en trygg miljö och bemötas med respekt. Skolan och fritidshemmet ska vara fria från diskriminering, trakasserier

Läs mer

Lyckåkerskolan i södra Visby, tar emot elever från förskoleklass till och med skolår 6 och bedriver skolbarnsomsorg på 6 fritidshem.

Lyckåkerskolan i södra Visby, tar emot elever från förskoleklass till och med skolår 6 och bedriver skolbarnsomsorg på 6 fritidshem. Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsredovisning för läsåret 2005/2006 Lyckåker ro 1 Lyckåkersskolan Lyckåkerskolan i södra Visby, tar emot elever från förskoleklass till och med skolår 6 och bedriver

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (10) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (10) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-16 1(10) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 10.40 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande, 51 56 Henric Forsberg (S) ersättare för Patrik

Läs mer

Eleverna i skolår 5 ger skolverksamheten ett mycket gott betyg!

Eleverna i skolår 5 ger skolverksamheten ett mycket gott betyg! Eleverna i skolår 5 ger skolverksamheten ett mycket gott betyg! Sammanställning av enkät till alla elever i skolår 5 hösten 2004. Gunilla Carlson planeringssekreterare GOTLANDS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Lidåkers fritidshem PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Anna-Karin Florberger Rektor 150930

Lidåkers fritidshem PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Lidåkers fritidshem PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Sidan 2 av 6 Lidåkers fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 15/16 Grunduppgifter

Läs mer

Fördjupad kartläggning

Fördjupad kartläggning UN/2016:259 Fördjupad kartläggning Instruktioner Inför mötet Informera eleven om att vårdnadshavare kommer att kontaktas för ett nytt möte. Kontakta båda vårdnadshavarna vid gemensam vårdnad. Berätta att

Läs mer

Tillsammans når vi toppen!

Tillsammans når vi toppen! Barn- och utbildningsförvaltningen Tillsammans når vi toppen! Årsredovisning 2015 Astrid Lindgrens skola Årsberättelse 2015 Beskriv kortfattat vilken typ av verksamhet och service ni har till kommuninnevånarna

Läs mer

Enkät i förskoleklass

Enkät i förskoleklass Enkät i förskoleklass Rapporten innehåller totalresultatet för elever i förskoleklass. /9/ SIDAN Fakta om undersökningen En undersökning inom skolans område har genomförts våren. Undersökningen är en totalundersökning

Läs mer

Måttbandet nr 176 mars 2009

Måttbandet nr 176 mars 2009 Måttbandet nr 176 mars 2009 Enkät till elever i skolår 8 våren 2009 Sammanställning av elevernas svar på frågor om Lärande, Trygghet och hälsa och Inflytande och ansvar. Bemötande från skolsköterska och

Läs mer

Medgivande och rutiner för att överlämnande av BVCjournaler

Medgivande och rutiner för att överlämnande av BVCjournaler 1(1) 7 maj 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden Medgivande och rutiner för att överlämnande av BVCjournaler till fristående skolor HS 2008/0090 Kf 6 Medgivande att överlämna handlingar till fristående skolor

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda MINNESANTECKNINGAR 1 (6) 2012-09-19 Lärande Lärande Centralt Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda Tid: 19 september 2012, kl 18.00 Plats:

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Beslut 2013-06-12 Magelungen Utveckling AB Stefan.berg@magelungen.com Rektorn vid MBC skolan Södertälje Aiman.jihar@magelmigen.com Beslut för grundskola efter förstagångstillsyn i den

Läs mer

Måttbandet nr 172 november 2008

Måttbandet nr 172 november 2008 Måttbandet nr 172 november 2008 Eleverna i årskurs 5 ger också i år verksamheten ett mycket gott betyg! Sammanställning av elevernas enkätsvar Gunilla Carlson planeringssekreterare GOTLANDS KOMMUN Barn-

Läs mer

Q1 Känner du arbetsglädje i skolan?

Q1 Känner du arbetsglädje i skolan? Trygghet och studiero, åk -, Ht- Q1 Känner du arbetsglädje i skolan? Svarade: 1 Hoppade över: 0 Trivs du i skolan? Har du någon att vara med... Lyssnar vuxna på vad du... Är stämningen bra i klassen? Är

Läs mer

FRAMTIDSBYGGET. Socialdemokraterna i Malmös skolpolitik för

FRAMTIDSBYGGET. Socialdemokraterna i Malmös skolpolitik för F R A M T I D S PA R T I E T I M A L M Ö FRAMTIDSBYGGET Socialdemokraterna i Malmös skolpolitik för 2018 2022 F R A M T I D S PA R T I E T I M A L M Ö TILL DIG SOM HAR BARN I SKOLAN. Skolans roll är att

Läs mer

Kultur- och utbildningsutskott

Kultur- och utbildningsutskott PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Gårdbyskolan Korpilombolo, 2018-03-20, kl 1000-1600 ande Evgeny Krakov, S Linda Jonsson, V Björn Sohlberg, M Övriga deltagande Ingegerd Mäki, kultur-

Läs mer

169 Svar på medborgarförslag - Ge ipads till elever i årskurs 6 (KSKF/2014:494)

169 Svar på medborgarförslag - Ge ipads till elever i årskurs 6 (KSKF/2014:494) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2015-08-11 Sida 1(2) 169 Svar på medborgarförslag - Ge ipads till elever i årskurs 6 (KSKF/2014:494) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Medborgarförslaget

Läs mer

Föräldrar år 3 Föräldrar år 6

Föräldrar år 3 Föräldrar år 6 Omrade Nr Förskola Pedagogisk omsorg/familjed aghem Förskoleklass år 3 år 6 Är ditt barn en 0 1 pojke eller flicka? Utveckling och lärande Verksamheten är 101 2 stimulerande för Är ditt barn en pojke eller

Läs mer

Närvarande ej tjänstgörande ersättare: Eva-Lena Johansson (s) Clary Svensson (s), 2-7 Monica Gustavsson (s) Leif Karlsson (s)

Närvarande ej tjänstgörande ersättare: Eva-Lena Johansson (s) Clary Svensson (s), 2-7 Monica Gustavsson (s) Leif Karlsson (s) ) 2004-02-26 1 (16) Plats och tid: Furåsen, Färgelanda, torsdagen den 26 februari 2004, klockan 13.00-16.00. ande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare: Ulla Börjesson (s) ordförande Tommy Widekärr (fp)

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete Docksta Friskola 2014-2015 Arbetsmiljölagen Målet med arbetsmiljöarbetet är att verksamheten ska bedrivas på ett så säkert och effektivt sätt som möjligt. I skolan styrs

Läs mer

HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ. Vår skolas rutiner för. elevhälsa

HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ. Vår skolas rutiner för. elevhälsa HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ Vår skolas rutiner för elevhälsa VÅR SKOLAS RUTINER FÖR ELEVHÄLSA INNEHÅLL Helhetsperspektivet Rektors ansvar Så skapar vi en god lärandemiljö Ett elevärendes gång Varför åtgärdsprogram

Läs mer

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken Minnesanteckningar 2012-01-24 Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken 24 januari 2012 Medverkande: Stefan Bäckström, ordförande Lärande- och kulturnämnden Lennart Backlund, utredare Ingela Rauhala,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skoli.nspektionen Gotlands kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Gotlands kommun 2 (7) Tillsyn i Gotlands kommun har genomfört tillsyn av Gotlands kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 2/ (9) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/

Helsingfors stad Protokoll 2/ (9) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/ Helsingfors stad Protokoll 2/2013 1 (9) 12 Servicenätet i Västra Distriktet HEL 2013-002831 T 00 01 01 Beslut Föredragande Bakgrunden beslutade att be om utlåtande av direktionen för skolorna i Västra

Läs mer

Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande

Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande WOW; Working On the Work, P.C Schlechty Översättning och bearbetning, T Hortlund VersionRektor a. Jag är övertygad om att så är fallet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2016-09-27 1 (10) Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, Hallstahammar, klockan 14.00-15.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Kjell Ivemyr

Läs mer

För varje klassredovisning finns jämförelse fråga för fråga med skolan och Stockholm som helhet inom respektive årskurs.

För varje klassredovisning finns jämförelse fråga för fråga med skolan och Stockholm som helhet inom respektive årskurs. Enkät i grundskolan Undersökning genomförd våren 2017 i åk 8 Stockholm Internationella Engelska Skolan Bromma åk 8 Rapporten innehåller resultaten för din klass/skola. Resultaten är uppdelade efter de

Läs mer

Måttbandet nr 128 mars 2006

Måttbandet nr 128 mars 2006 Måttbandet nr 128 mars 2006 Enkät till elever i skolår 8 våren 2006 Sammanställning av svaren på årets enkät till eleverna i skolår 8. Gunilla Carlson planeringssekreterare - 1 - GOTLANDS KOMMUN Barn-

Läs mer

Resultaten redovisas först i ett så kallat spindeldiagram där andelen positiva svar för respektive fråga visas.

Resultaten redovisas först i ett så kallat spindeldiagram där andelen positiva svar för respektive fråga visas. Enkät i grundskolan Undersökning genomförd våren 2017 i åk 5 Kristinebergsskolan åk 5 i Kungsholmen Rapporten innehåller resultat uppdelat på kön. Resultaten är uppdelade efter de olika frågeområdena;

Läs mer

Plan för upprättande av åtgärdsprogram för år 1-9 i Sala Kommun

Plan för upprättande av åtgärdsprogram för år 1-9 i Sala Kommun Plan för upprättande av åtgärdsprogram för år 1-9 i Sala Kommun Innehållsförteckning Inledning.sid. 3 Åtgärdsprogram ett verktyg i skolans vardag..sid. 4 IUP och åtgärdsprogram...sid. 5 Sekretess och förvaring.sid.

Läs mer

Enkät i fritidshem. Rapporten innehåller totalresultatet. STADSLEDNINGSKONTORET SIDAN 1

Enkät i fritidshem. Rapporten innehåller totalresultatet. STADSLEDNINGSKONTORET SIDAN 1 Enkät i fritidshem Rapporten innehåller totalresultatet. 5/7/ SIDAN Fakta om undersökningen En undersökning inom skolans område har genomförts våren. Undersökningen är en totalundersökning i fritidshem

Läs mer

Organisation av grundskolan i Gnesta kommun

Organisation av grundskolan i Gnesta kommun Sid 1(2) Upprättad den: TJÄNSTESKRIVELSE 2011-04-12 Vårt diarienummer: BoUN.2011.80 Till Barn- och utbildningsnämnden Organisation av grundskolan i Gnesta kommun Förslag till beslut 1. Ändra organisationen

Läs mer

BUN 8 mars 2016 Trygghet - och Trivselenkät 2015

BUN 8 mars 2016 Trygghet - och Trivselenkät 2015 jag tycker om skolan det är jätte bra skolan också alla personalen är mycket bra och alla elever är jättebra - Elev högstadiet skolan är bra alla är snälla och det känns som en stor härlig familj ingen

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Ån %.10 Skolinspektionen Dnr 43-2017:5420 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för gymnasieskola efter tillsyn i Sotenäs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

PM 2011:117 RIV (Dnr /2011)

PM 2011:117 RIV (Dnr /2011) PM 2011:117 RIV (Dnr 001-1033/2011) Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (SOU 2011:30) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 31 augusti 2011

Läs mer

För varje klassredovisning finns jämförelse fråga för fråga med skolan och Stockholm som helhet inom respektive årskurs.

För varje klassredovisning finns jämförelse fråga för fråga med skolan och Stockholm som helhet inom respektive årskurs. Enkät i grundskolan Undersökning genomförd våren 2015 i åk 2, 5 och 8 Rapporten innehåller resultaten för din klass/skola. Resultaten är uppdelade efter de olika frågeområdena; Kunskap, Trygghet och trivsel,

Läs mer

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 1 Bovallstrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling Bovallstrands skolas

Läs mer

Tillsyn över utbildningen vid Muslimska El-Zahra Skolan i Jönköpings kommun

Tillsyn över utbildningen vid Muslimska El-Zahra Skolan i Jönköpings kommun SKOLVERKET RAPPORT 1(11) Göteborg Tomas Erlandsson Tillsyn över utbildningen vid Muslimska El-Zahra Skolan i Jönköpings kommun 1 Inledning 1.1 Rättslig reglering Utbildningen i fristående förskoleklasser

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 44-2016:11225 Lichron Teknik AB Org.nr. 556756-0635 elin.tai.lindberg@lichron.se för gymnasieskola efter tillsyn av Lichron Teknik AB Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

ATTITYDER TILL SKOLAN 2003 SKOLBARNSFÖRÄLDRAR

ATTITYDER TILL SKOLAN 2003 SKOLBARNSFÖRÄLDRAR ATTITYDER TILL SKOLAN 2003 SKOLBARNSFÖRÄLDRAR Fråga 1 Nedanstående fråga omfattar ett antal påståenden som förekommit i debatten om den svenska skolan. I vilken instämmer Du i vart och ett av dem? Påståenden

Läs mer

Enkät i grundskolan. Rapporten innehåller totalresultaten för årskurs 2 (elever och vårdnadshavare), 5 och 8 i kommunala och fristående skolor

Enkät i grundskolan. Rapporten innehåller totalresultaten för årskurs 2 (elever och vårdnadshavare), 5 och 8 i kommunala och fristående skolor Enkät i grundskolan Rapporten innehåller totalresultaten för årskurs (elever och vårdnadshavare), och i kommunala och fristående skolor // SIDAN Fakta om undersökningen På uppdrag av Stockholm stad har

Läs mer

Sammansträdesprotokoll Barn- o utbildningsnämndens au. Plats och tid Dialogen kl. 18:00-18:30. Beslutande ledamöter

Sammansträdesprotokoll Barn- o utbildningsnämndens au. Plats och tid Dialogen kl. 18:00-18:30. Beslutande ledamöter 1 / 7 Sammansträdesprotokoll Plats och tid Dialogen kl. 18:00-18:30 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Lena Gerby (M) (ordförande) Gunnar Mossberg (M) Ove Wallin (C) (vice

Läs mer

Yttrande över motion att upprätta en handlingsplan. med åtgärder för att förbättra unga tjejers psykiska hälsa. Förslag till beslut

Yttrande över motion att upprätta en handlingsplan. med åtgärder för att förbättra unga tjejers psykiska hälsa. Förslag till beslut Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-10 Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningsledningen BUN/2016:257 Thomas Åkerblom 016-710 22 96 1 (4) Barn- och utbildningsnämnden Yttrande över motion att upprätta

Läs mer

Enkät i förskoleklass

Enkät i förskoleklass Enkät i förskoleklass Rapporten innehåller totalresultatet för elever i förskoleklass. /7/ SIDAN Fakta om undersökningen En undersökning inom skolans område har genomförts våren. Undersökningen är en totalundersökning

Läs mer

Sammanfattning Förslaget med omorganisationen innebär att nuvarande Hörningsnässkolan och Ängsnässkolan blir en skola med namnet Hörningsnässkolan.

Sammanfattning Förslaget med omorganisationen innebär att nuvarande Hörningsnässkolan och Ängsnässkolan blir en skola med namnet Hörningsnässkolan. 10 maj 1 (10) HANDLÄGGARE Marianne Widercrantz, Annika Sundell, Monika Reuterstrand Förslag till beslut Nuvarande Hörningsnässkolan och Ängsnässkolan blir en skola med namnet Hörningsnässkolan. Skolan

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Norrtull förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot kränkande behandling Norrtull förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot kränkande behandling Norrtull förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Ansvariga för planen Förskolechef och likabehandlingspilot Planen gäller

Läs mer

Projektrapport-ITiS Spängerskolan

Projektrapport-ITiS Spängerskolan Projektrapport-ITiS Spängerskolan Lägesbeskrivning Spängerskolan är en F-9 skola som arbetar åldersintegrerat, F-2, 3-6 och 7-9. Vår målsättning med arbetet i klasserna är att individualisera och konkretisera

Läs mer

Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, årskurs 1-6, fritids. Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Måttbandet nr 2 våren 2016

Måttbandet nr 2 våren 2016 Kvalitets- och utvecklingsavdelningen 1 (13) Statistik uppföljning - utvärdering Måttbandet nr 2 våren 2016 Sammanställning av elevenkät i årskurs 3 Elionor Briling Verksamhetsuppföljningen Besöksadress

Läs mer

Dagordning för Alléskolans Enhetsråd 7 november 2016 kl :30 Alléskolans konferensrum

Dagordning för Alléskolans Enhetsråd 7 november 2016 kl :30 Alléskolans konferensrum 1 (5) 2016-11-07 Lärande Alléskolan Dagordning för Alléskolans Enhetsråd 7 november 2016 kl.18.00-19:30 Alléskolans konferensrum Närvarande: A-laget: B-laget: C-laget: D-laget: E-laget: F-laget: G-laget:

Läs mer

Kvalitetsrapport 2016

Kvalitetsrapport 2016 Kvalitetsrapport 2016 Barn- och utbildningsnämnden Vretaskolan Postadress Besöksadress/Reg.office Telefon Telefax Organisationsnummer Bankgiro Box 66 Stångörsgatan 10 Nat 0173-860 00 Nat 0173-175 37 212000-0290

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet fungerar under läsåret samt beskriva hur vi

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll Läsåret 2013-2014 Urfjälls Montessoriskola Rektor Mette Sandh Urfjällsvägen 2 Telefon 08-581 740 42 196 93 Kungsängen E-mejl rektor@urfjall.se

Läs mer

Konsekvensbeskrivning av Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till förändring av skolorganisation avseende Stånga skola

Konsekvensbeskrivning av Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till förändring av skolorganisation avseende Stånga skola 1 (6) Till/ Barn- och utbildningsnämnden För kännedom/ Barn- och utbildningförvaltningen Konsekvensbeskrivning av Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till förändring av skolorganisation avseende

Läs mer

Rutiner för arbetet med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015

Rutiner för arbetet med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015 Rutiner för arbetet med extra ar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015 Det är skolans uppgift att ge alla elever den ledning och stimulans

Läs mer

Svar på revisorernas rapport "Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete"

Svar på revisorernas rapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Kamstad 2013-04-26 BUN 2013/0342 0480-45 30 20 Barn- och ungdomsnämnden Svar på revisorernas rapport "Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete"

Läs mer

Dialogmöte. Habyskolan. 8 maj 2018

Dialogmöte. Habyskolan. 8 maj 2018 Dialogmöte Habyskolan 8 maj 2018 Verksamhet i barn- och utbildningsnämnden 2017 I egen regi 1 455 barn i förskolan 1 789 barn i fritidshem 4 056 elever i grundskola (inkl. förskoleklass) och grundsärskola

Läs mer

Interpellation angående öppnande av den stängda idrottshallen i Stora Vika

Interpellation angående öppnande av den stängda idrottshallen i Stora Vika Till kommunstyrelsens ordförande tillika kommunalråd Patrik Isestad Västerby 2017-11-03 Interpellation angående öppnande av den stängda idrottshallen i Stora Vika Bakgrund Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Svar på revisionsrapport "Granskning av ledningsfunktion inom grundskolan"

Svar på revisionsrapport Granskning av ledningsfunktion inom grundskolan Varbergs kommun Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2017-08-28 1 BUN 110 Dnr BUN 2017/0591 Svar på revisionsrapport "Granskning av ledningsfunktion inom grundskolan" Beslut Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Utredningsuppdrag av Koordinerande enheten inom barn- och utbildningsförvaltningen

Utredningsuppdrag av Koordinerande enheten inom barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningsförvaltningen 2015-08-10 1 (5) Barn- och utbildningsnämnden Karin Holmberg Lundin BUN/2015:306 Barn- och utbildningsnämnden Utredningsuppdrag av Koordinerande enheten inom barn- och

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:5984 Åtvidabergs kommun kommun@atvidaberg.se för grundsärskola efter tillsyn i Alléskolans grundsärskola i Åtvidabergs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Stämmer Stämmer delvis Stämmer inte x

Stämmer Stämmer delvis Stämmer inte x Skolkollen nr 10 Särskilt stöd, rätt utbildning Stämmer Stämmer vis Stämmer x INSATSER För att uppmärksamma elever i behov av stöd lyfter varje arbetslag i elevhälsan de elever som riskerar att nå målen.

Läs mer

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort 2013-05- 2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort Tekniska förvaltningen har från Kommunstyrelsen fått i uppdrag att utreda vilka ytor som friställs i de olika alternativen,

Läs mer

Medborgarförslag - Mer rörelse/idrott på Krokoms kommuns skolenheter

Medborgarförslag - Mer rörelse/idrott på Krokoms kommuns skolenheter Barn- och utbildningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-08-29 Sida 1(2) Bun 94 Dnr 2017-000077 Medborgarförslag - Mer rörelse/idrott på Krokoms kommuns skolenheter Barn- och utbildningsnämndens

Läs mer

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017/2018 1.Grunduppgifter 1.1 Verksamhetsformer som

Läs mer