Konsekvensbeskrivning av Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till förändring av skolorganisation avseende Stånga skola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konsekvensbeskrivning av Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till förändring av skolorganisation avseende Stånga skola"

Transkript

1 1 (6) Till/ Barn- och utbildningsnämnden För kännedom/ Barn- och utbildningförvaltningen Konsekvensbeskrivning av Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till förändring av skolorganisation avseende Stånga skola Bakgrund BUN har ett antal miljoner att spara årligen framöver. Vi anser dock att diskussionen måste lyftas. Det har handlar inte enbart om ett antals skolors vara eller inte vara, det handlar om en levande landsbyggd på Gotland och därför bör frågan diskuteras av alla politiker i regionen. Det är naturligtvis inte så att skolor kan behållas för sakens skull utan det måste finnas elever så det blir tillräkligt stora grupper/klasser för att hålla en hög kvalitet och rimlig ekonomi. Så är fallet för Stånga Skola som ändå finns med i det underlag som nu har lagts fram där konsekvensanalys helt saknas. Skolrådet i Stånga har därför tagit fram en konsekvensbeskrivning vilken redovisas nedan. I Stånga skola fördubblas elevunderlaget under de närmaste åren. Stånga socken har en mycket positiv utveckling, hit återvänder tidigare ortsbor och bildar familj, antal företag ökar vilket också i sin tur ökar inflyttning av yngre som har eller planerar att bilda familj och därmed säkrar en långsiktig utveckling. Stånga har 2012 fått utmärkelsen Årets Socken. Att stänga Stånga skola då Stånga är en utvecklande och framgångsrik landsbyggd som visar upp unika siffror när det gäller ökat elevunderlag är helt utan rim och reson. Utöver de kända siffrorna finns det ytterligare ökning av elever som ej finns med i statistiken. Ett antal kända planerade flyttar av barnfamiljer kommer ytterligare öka de mycket positiva siffrorna. Nulägesbeskrivning Stånga skola är idag en mötesplats med ett positivt klimat som utvecklar elevernas självtillit vilket medför trygga och glada elever. [Kvalitetsredovisningen] Eleverna har tillgång till fräscha, trivsamma och funktionella lokaler med eget tillagningskök och matsal. Skolgården är stor med möjlighet till många olika rastaktiviteter.

2 Personalen på skolan har hög kompetens och uppfyller kraven av ämnesbehörighet. Skolans pedagogiska profil är inriktad på ett undersökande arbetssätt vilket innebär att man använder alla sinnena vid inlärningen. Möjligheterna är stora då det i skolans närhet finns rikt med natur- och kulturhistoriska platser. Skolan har etablerat ett nära samarbete med bygdens idrottsföreningar med gemensamma aktiviteter under skoltid och på elevernas fritid. Skolan samarbetar också med näringslivet och kulturorganisationer i närområdet. Årets kvalitetsredovisning visar att måluppfyllelsen är hög på skolan och elev- och föräldraenkäter att kunderna är mycket nöjda med verksamheten. I Förslag till besparing och förändrad grundskoleorganisation står det att: Elevutvecklingen i Stånga skola är ökande, men skolan blir trots ett nästan dubblerat elevantal en liten verksamhet där det kommer att bli stora problem att leva upp till den personalbemanning som krävs från 2015 Det stämmer alltså inte, Stånga skola har den lärarkompetens som krävs nu och efter Det är först längre fram då pensionsavgångar leder till luckor. Vilket i alla verksamheter innebär att rekrytering av motsvarande kompetens behövs. I det läget har även elevantalet ökat vilket medför att fler lärare kommer behövas och underlätta för att alla kompetenser fylls. Omöjligheter med BUNs förslag Förslaget medför en splittring av elev- och personalgrupp vilket innebär en stor oro och ängslan inför framtiden. Tiden från beslut till genomförandet är alldeles för kort för att kunna genomföra en bra samordning mellan de olika skolenheterna. Garda skolas lokaler behöver byggas till för att få plats med eleverna från Burs och Stånga då de inte är anpassade för så många elever. Även skolgården i Garda behöver utvidgas. Fritidsverksamheten kommer inte att få plats i nuvarande lokaler i Garda då det redan nu finns över 60 barn i verksamheten.

3 Möjligheter Elevutvecklingen för Stånga skola visar en nästan fördubbling inom några år. Det regionala stödet som skolan idag får kommer upphöra inom något år. Stånga samhälle visar en kraftig expansion med många nya företag vilket medför en ökad inflyttning. Det finns tillgängliga lokaler i Stånga skola för att med kort varsel starta en förskola då behovet av en ny förskola i området är mycket stort. Idag är det en kö på ca 15 barn till förskolan i Garda. Det måste också finnas en beredskap i området för att ta emot eleverna från friskolan Athene i Fardhem som är ett vinstgivande företag. Vid en ev. nedläggning måste det beredas plats för ca 50 nya elever i området. Det finns idag en väl fungerande verksamhet i funktionella handikappanpassade lokaler med låga driftskostnader och ett litet behov av investeringar. Ekonomi Enligt BUNs beräkningar så innebär nedläggning av Stånga skola en årlig besparing på I den beräkningen ligger kronor på lokaler, på BUFs regionala stöd samt i kost. I den beräkningen har inte nödvändig utbyggnad av Garda skola eller ökade kostnader för skolbuss tagits med. Stånga skola hade 2011 en total driftskostnad på ca , besparingen på kronor är därför ej korrekt. När det gäller ekonomiska argument att stänga Stånga skola så faller de helt. En stängning av Stånga skola innebär att en utbyggnad av Garda skola behövs vilket naturligtvis ökar kostnaderna. De kostnaderna skulle överstiga besparingen. Även om man tänker sig en lösning med baracker så kommer överstiga kostnaden för att driva Stånga skola. Kostnad för skolbuss ökar med ca (enl. bussbolagets egen beräkning) så där finns inga pengar att spara. I BUNs beräkningar tas även ett regionalt stöd på kronor med i besparingen. Dock så kommer det stödet falla bort inom kort då elevantalet överstiger nivån för ersättning. Det är redan 2013/2014 som Stånga ligger snubblande nära denna gräns. Alltså innebär inte heller det någon långsiktig besparing. Besparingen som ev. görs på kost är försumbar i sammanhanget.

4 Om en nedläggning av Stånga Skola ska resultera i en besparing förutsätter det att kostnader för utbyggnad i Garda är lägre än nuvarande kostnad för att fortsätta att driva Stånga skola. Dagens kostnad räknat i kostnad per elev och år ligger på ca i Stånga skola vilket är klart under medelkostnad på Gotland men med fler antal elever kommer denna siffra sjunka till mycket lågt. Vi har mycket svårt att se att kostnaden/elev kan bli lägre efter en utbyggnad i Garda där kostnaden redan idag är /elev. Om en mindre besparing ändå mot förmodan kommer ske så förutsätter detta att kostnaden för lokalerna i Stånga försvinner. Denna kostnad försvinner dock enbart från Barn- och Utbildningsförvaltningens budget vid en nedläggning eftersom denna kostnad flyttas till en annan budgetpost i regionens budget. Risken är dock att kostnaderna ökar i Garda samtidigt som kostnader för lokaler i Stånga kvarstår. Om en levande och utvecklande landsbyggd förlorar sin skola p.g.a budgettekniska skäl men att det i slutändan inte innebär någon besparing för oss skattebetalare, utan tvärt om en ökning, är den regionala politiken på väg i väldigt fel riktning. Dessutom ska den eventuella marginella besparingen för BUN sättas i perspektiv till längre skolskjutsar, ev. undervisning i baracker, splittring av klasser till olika skolor mm. Regionalt ansvar Som det även nämts ovan finns det i närområdet till Stånga en friskola, som med nya villkor fr.o.m. 2015, inom en kort tidsperiod helt kan ändra villkoren i området. Utan Stånga skola är det helt omöjligt att i sådant scenario ta om hand dessa elever. Här har regionen ett ansvar att säkerställa undervisningsmöjligheter för regionens invånare. Samordning Stånga skola delar rektorsområde med Garda skola. Därför är det samma personalpool som delas mellan skolorna, detta underlättar kompetensförsörjningen för båda skolorna. När det gäller olika förutsättningar så kompletterar skolorna varandra mycket bra. Stånga skola har t ex stora förutsättningar för utomhusaktiviteter som saknas i Garda. Något som utnyttjas av idrottsfritids mm. En möjlighet som skulle kunna användas i större utsträckning av Garda skola.

5 Osäkerhet för elever En uppsplittring av Stånga skola, på det sätt som står i nuvarande förslag, innebär att klasser och lärare splittras mellan olika skolor. Detta är inte samma sak som att flytta en hel skolas aktivitet till en annan utan resulterar i en stor osäkerhet hos eleverna som kan få konsekvenser en lång tid framöver. Fria skolval I statistiken framgår att 11 elever i Stånga skolas upptagningsområde valt annan skola. Detta kan förklaras med att elever från Lojsta-Linde valde friskolan i Fardhem då skolan i Fardhem lades ned De har således aldrig gått i Stånga skola utan fortsatt sin skolgång där de tidigare gått i skola. Däremot har flera elever från bl. a Hemse, och Garda valt Stånga i det fria skolvalet. Nya elever väljer i större utsträckning Stånga skola samtidigt som nuvarande elever från uppsamlingsområdet som går i Fardhem minskar då de lämnar mellanstadiet kommer denna siffra på 11 elever att minska med tiden. Barnens synpunkter om Stånga skola o Fantastiskt god mat och bra mattant o Stor, fin, bra skolgård med fotbollsplan, bandyplan mm o Nära till aktiviteter och samarbete med golf, bowling, skytte, kör, pingis, tennis mm o Bra kamrater och elever, alla är snälla mot alla o Nära till skolan, lagom bussavstånd. Korta reseavstånd är bra för miljön. o Nära till buss och busstation o Bra innehåll i skolan och på fritids o Bra skolsköterska o Bra lärare och rektor o Trevliga och bra lokaler o Elever utanför Stångaområdet väljer Stånga o Lagom stora klasser o Bra lada för rastaktivitet o Nära till affär

6 Slutord Alltså, det förslag som ligger innebär att sparka bort benen för ett föregångsexempel av landsbygdsutveckling och splittra upp klasser och dess lärare och därmed skapa stor osäkerhet hos barnen samtidigt som det inte finns ekonomiska incitament eller kvalitetsbrister i nuvarande verksamhet. I Garda skola är det fullt på förskolan, det är fullt på fritids, det kommer ytterligare behövas utbyggnad av skollokaler om nuvarande förslag genomförs. Skolgården behöver byggas ut. Bibliotekslokaler i Garda är idag en korridor medans det finns bra lokaler för detta i Stånga. Allt detta samtidigt som det finns mycket bra lokaler i Stånga med lägre driftskostnad och en verksamhet med bra kvalitet där även förskola skulle kunna rymmas. Även det fysiska utrymmet för behövda förändringar i Garda saknas. Orimligheten av nuvarande förslag är därför slående. Region Gotlands har som mål att öka inflyttningen till Gotland. Stånga har en stor potential att bli en föregångssocken på detta område. Ungdomar väljer att slå sig ner här på grund av bl a landsbygdsskolan och en stängning kan därför innebära en vändning på denna positiva utveckling. Politiker, stoppa inte den positiva utvecklingen i Stånga med omnejd och var glada åt de unika siffror, när det gäller ökande antal elever, som bara finns i Stånga och använd Stånga skola som är en väl fungerade verksamhet till mycket konkurrensmässig kostnad. Stånga den 24 jan 2012 Stånga Skolråd Elevrepresentanter Föräldrarepresentanter Personalrepresentanter Lina Lickander Astrid Thomsson Gusti Larsson Elly Stenegärd Stefan Ivanell Birgitta Tomsson Ebba Fredriksson Majken Pettersson Tina Anthin Lottis Eliasson Christina Fredin Cecilia Ekman Sven Bosarve Tom Forsling Leena Larsson Bergvall Monica Olsson Jerker Enekvist, rektor

Medborgardialog i Bollstabruk 25 september 2018

Medborgardialog i Bollstabruk 25 september 2018 Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Ulrika Hurdén, 0612-80400 ulrika.hurden@kramfors.se RAPPORT 1(8) Medborgardialog i Bollstabruk 25 september 2018 2(7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2

Läs mer

Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar

Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar Landsbygdsråd: Svartlå byaförening och Uppgiftslämnare:

Läs mer

Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131

Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131 Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131 1. Renovering av svensbyskolan med inriktat mot framtida elevunderlag. Överytor i Sjulnäs används till samlingslokal/aula

Läs mer

för Klinte rektorsområde

för Klinte rektorsområde Eskelhem skolas föräldraförening Brittis Benzler samt övriga ledamöter Barn- & utbildningsnämnden Barn- och Utbildningsförvaltningen 62182VISBY i Eskelhem 2011-12-20 Angående förvaltningens för Klinte

Läs mer

Välkommen till dialogmöte om Sanda skola & Klinteskolans

Välkommen till dialogmöte om Sanda skola & Klinteskolans Välkommen till dialogmöte om Sanda skola & Klinteskolans framtid! Förslag till agenda Kort presentation av medverkande Föräldragruppen presenterar sin syn, analys och åsikt avseende verksamheterna vid

Läs mer

Svartlå mer än bara en by

Svartlå mer än bara en by Svartlå mer än bara en by Inflyttning Just nu pågår en generationsväxling i Svartlå. Äldre personer flyttar härifrån och barnfamiljer flyttar hit i deras ställe. Detta visar sig tydligt i statistiken för

Läs mer

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken Minnesanteckningar 2012-01-24 Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken 24 januari 2012 Medverkande: Stefan Bäckström, ordförande Lärande- och kulturnämnden Lennart Backlund, utredare Ingela Rauhala,

Läs mer

Organisation av grundskolan i Gnesta kommun

Organisation av grundskolan i Gnesta kommun Sid 1(2) Upprättad den: TJÄNSTESKRIVELSE 2011-04-12 Vårt diarienummer: BoUN.2011.80 Till Barn- och utbildningsnämnden Organisation av grundskolan i Gnesta kommun Förslag till beslut 1. Ändra organisationen

Läs mer

Grundskolans framtida organisation

Grundskolans framtida organisation Grundskolans framtida organisation 1. Förslaget i korthet 2. Konsekvensanalys ur olika perspektiv 3. Sammanställning av synpunkter på förslaget Behov av nya skollokaler och lokalöverskott samt ny skollag

Läs mer

Förändring av grundskolornas upptagningsområde mellan stadsdelsnämnderna Maria-Gamla stan och Katarina Sofia Hemställan från berörda stadsdelsnämnder

Förändring av grundskolornas upptagningsområde mellan stadsdelsnämnderna Maria-Gamla stan och Katarina Sofia Hemställan från berörda stadsdelsnämnder Utlåtande 2003:60 RIV (Dnr 322-1206/2002) Förändring av grundskolornas upptagningsområde mellan stadsdelsnämnderna Maria-Gamla stan och Katarina Sofia Hemställan från berörda stadsdelsnämnder Kommunstyrelsen

Läs mer

ÖVERSYN AV LOKALNYTTJANDE I FÖRSKOLOR OCH SKOLOR I ÖSTERSUNDS KOMMUN Dnr 729/2011 UPPDRAG

ÖVERSYN AV LOKALNYTTJANDE I FÖRSKOLOR OCH SKOLOR I ÖSTERSUNDS KOMMUN Dnr 729/2011 UPPDRAG 1 ÖVERSYN AV LOKALNYTTJANDE I FÖRSKOLOR OCH SKOLOR I ÖSTERSUNDS KOMMUN Dnr 729/2011 UPPDRAG Barn och Utbildningsnämnden fastställde 20110413 direktiv avseende översyn av lokalnyttjande i förskolor och

Läs mer

VÄNGE HAR VI VALT...

VÄNGE HAR VI VALT... VÄNGE HAR VI VALT... Vi möter kraven i nya lärar-reformen med de resurser som finns idag! Vi kan möta besparingskraven med effektiviseringar/förändringar inom nuvarande organisation! Föräldrar och barn

Läs mer

AG- skola Sida 1 (5) i Svartlå

AG- skola Sida 1 (5) i Svartlå AG- skola 2004-10-20 Sida 1 (5) Sändlista KONSEKVENSER OCH FAKTA RÖRANDE EVENTUELL NEDLÄGGNING AV SVARTLÅ SKOLA. Svartlå byaförening, Sandträsk Gransjö byagemenskap och Svartlå Sandträsk Ekonomiska Förening

Läs mer

Till: Gislaveds kommun Barn- och Utbildningsnämnden Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen

Till: Gislaveds kommun Barn- och Utbildningsnämnden Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Till: Gislaveds kommun Barn- och Utbildningsnämnden Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Vi vill med detta brev sammanfatta de som vi ser som

Läs mer

Medborgardialog i Ullånger 27 september 2018

Medborgardialog i Ullånger 27 september 2018 Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Ulrika Hurdén, 0612-80400 ulrika.hurden@kramfors.se RAPPORT 1(8) Medborgardialog i Ullånger 27 september 2018 2(7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Medborgardialogen

Läs mer

Resultat Enkät. Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen

Resultat Enkät. Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen Resultat Enkät Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen Sammanställt av Ulrika Eidenstam skolrådsrepresentant 3B Enkäten Enkät gick ut till alla föräldrar med följande

Läs mer

BUN. BUN gav vid sitt sammanträde under rubriken internbudget 2009 (BUN 104) förvaltningen följande uppdrag

BUN. BUN gav vid sitt sammanträde under rubriken internbudget 2009 (BUN 104) förvaltningen följande uppdrag Barn- och utbildningsförvaltningen Bisse Carlsson Datum 1(6) Dnr 090610 Reviderat BUN BUN gav vid sitt sammanträde 2008-11-26 under rubriken internbudget 2009 (BUN 104) förvaltningen följande uppdrag Utreda

Läs mer

När det gäller allmänheten så har dialogen varit ännu knappare, då politiker inte insett att beslutet även drabbar alla invånare.

När det gäller allmänheten så har dialogen varit ännu knappare, då politiker inte insett att beslutet även drabbar alla invånare. Bilaga till KF skrivelse 2016-06-16 1(5) 1. Allmänt Vi har tagit del av de fyra underlag, som beskriver det pågående skedet, nämligen BoU framskrivning [BoU], Sweco rapport Utvärdering och utredning av

Läs mer

Sammanställning av inkomna synpunkter från vårdnadshavare och allmänhet t o m gällande förslag till Skolstruktur 2.0 daterad

Sammanställning av inkomna synpunkter från vårdnadshavare och allmänhet t o m gällande förslag till Skolstruktur 2.0 daterad 2015-05-07 Kvalitetsutvecklare Caroline Andersson Vårt Dnr: 15-139-600 Kultur- och utbildningsnämnden Sammanställning av inkomna synpunkter från vårdnadshavare och allmänhet t o m 2015-05-06 gällande förslag

Läs mer

Boets skola. Framtid och möjligheter

Boets skola. Framtid och möjligheter Boets skola Framtid och möjligheter Projektering för Boets skolas återöppnande 2017 Idén till projekteringen uppkom ur en dissonans mellan en eventuell nedläggning av Boets skola och de utvecklingsmål

Läs mer

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort 2013-05- 2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort Tekniska förvaltningen har från Kommunstyrelsen fått i uppdrag att utreda vilka ytor som friställs i de olika alternativen,

Läs mer

Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan

Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan Handläggare Bisse Carlsson FoG Telefon +46 (0)498 26 33 96 E-post bisse.carlsson@gotland.se Datum 2011-10-29 Tjänsteskrivning Expediering till:bun Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan

Läs mer

Upptagningsområde för högstadieelever från Åbyskolan

Upptagningsområde för högstadieelever från Åbyskolan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Torbjörn Hansson 2013-09-05 BUN 2013/0666 0480-45 30 07 Barn- och ungdomsnämnden Upptagningsområde för högstadieelever från Åbyskolan Förslag till beslut

Läs mer

Visättraskolan informerar December 2015

Visättraskolan informerar December 2015 Semira Vikström (Rektor) Visättraskolan Visättravägen 61-63 141 50 HUDDINGE Tel: 08-535 345 02 E-post: semira.vikstrom@huddinge.se Hemsida: http://grundskolor.huddinge.se/visattraskolan/ Visättraskolan

Läs mer

Föredragande borgarrådet Mirja Särkiniemi anför följande.

Föredragande borgarrådet Mirja Särkiniemi anför följande. PM 2005 RIV (Dnr 322-474/2005) Förändrade upptagningsområden för Hägerstenshamnens skola, Aspuddens skola och Mälarhöjdens skola Hemställan från stadsdelsnämnderna i Hägersten och Liljeholmen Borgarrådsberedningen

Läs mer

Ny skolorganisation i Tuve- Säve om- och tillbyggnad av Glöstorpskolan och Tångenskolan

Ny skolorganisation i Tuve- Säve om- och tillbyggnad av Glöstorpskolan och Tångenskolan Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-13 Diarienummer N140-0259/14 Sektor Utbildning Anders Andrén, Stefan Gustafsson, Andreas Forsberg Telefon: 031-3668390 E-post: anders.andren@norrahisingen.goteborg.se

Läs mer

Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05

Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05 Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05 Uppdrag Utbildningskontoret har av barn- och ungdomsnämnden fått uppdraget att ta fram förslag på ny skolorganisation för Malmslätt och

Läs mer

elevhälsan och också studie- och yrkesvägledning. Alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek.

elevhälsan och också studie- och yrkesvägledning. Alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek. Bästa politiker, Om ni inte står fast vid det beslut ni tog den 13 april 2011 så kommer folket att tappa allt förtroende för er som ansvariga för våra barn. Att ta ett beslut i positiv riktning för att

Läs mer

Utredning för antal högstadier i Alingsås centralort.

Utredning för antal högstadier i Alingsås centralort. Barn- och ungdomsförvaltningen Datum: 2015-10-12 Barn- och ungdomsnämnden Handläggare: Margareta Arvidsson Direktnr: Beteckning: Dnr 2012.335 BUN Utredning för antal högstadier i Alingsås centralort. Bakgrund

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleklass åk 6 skola i centralorten 12 januari 2016

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleklass åk 6 skola i centralorten 12 januari 2016 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleklass åk 6 skola i centralorten 12 januari 2016 Program dagens möte Del 1 Processplan II delaktighet vårdnadshavare EN Förskoleklass

Läs mer

Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010

Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010 Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010 Representanter från partierna var: Sjöbopartiet: Roger Karlsson och Carina Jönsson Moderaterna: Kent-Ivan Andersson (ordförande

Läs mer

Sammanställning från dialogmöten om skolor våren 2018

Sammanställning från dialogmöten om skolor våren 2018 2018-06-07 Sammanställning från dialogmöten om skolor våren 2018 Barn- och utbildningsnämnden har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att genomföra dialogmöten angående Björketorpsskolan, Fotskälskolan,

Läs mer

Fler kamrater på fritidshem och skola ger ökad stimulans och medverkar till positiv social. utveckling. Ökad integration med större upptagningsområde

Fler kamrater på fritidshem och skola ger ökad stimulans och medverkar till positiv social. utveckling. Ökad integration med större upptagningsområde 1 Elevunderlag för två parallellklasser: Förskoleklass åk 6 Lågt barn/elevunderlag, avståndet hinder: Förskola, förskoleklass åk 3. Åk 4-6 skolgång på närmsta större skola Förutsättningar för samarbete

Läs mer

Utredning om lokalutnyttjande vid Västerhejde skola

Utredning om lokalutnyttjande vid Västerhejde skola Barn- och utbildningsförvaltningen 1(5) 2014-09-12 Tjänsteskrivelse Expediering till: BUN Utredning om lokalutnyttjande vid Västerhejde skola (BUN 2013/250, RS 2014/418) Förslag till beslut Förvaltningen

Läs mer

Uppföljning av förändringar i skolorganisationen (Havdhem/Hablingbo samt Träkumla/Stenkumla skolor) KS dnr 2005/ ; BUN dnr 2005/034-63

Uppföljning av förändringar i skolorganisationen (Havdhem/Hablingbo samt Träkumla/Stenkumla skolor) KS dnr 2005/ ; BUN dnr 2005/034-63 GOTLANDS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden 2006-06-14 BUN 46 Uppföljning av förändringar i skolorganisationen (Havdhem/Hablingbo samt Träkumla/Stenkumla skolor) KS dnr 2005/0078-29; BUN dnr 2005/034-63

Läs mer

Ny familjecentral i Karlskoga

Ny familjecentral i Karlskoga Tjänsteskrivelse 1 (6) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Ny familjecentral i Karlskoga Sammanfattning Arbetet med att utforma en ny familjecentral i Karlskoga har pågått under de senaste

Läs mer

Denna utredning var gjord av en tjänsteman på utbildningsförvaltningen som antogs av utbildningsnämnden.

Denna utredning var gjord av en tjänsteman på utbildningsförvaltningen som antogs av utbildningsnämnden. Upptaktsmöte 1/10 Status ansökan Vi skrev i våras ihop en ansökan till skolverket om att få starta friskola. Tidsmarginalen var mycket knapp men de personer som tog på sig ansvaret gjorde ett strålande

Läs mer

Utredning: Framtida skolorganisation i Gällö-Bräcke skolområde

Utredning: Framtida skolorganisation i Gällö-Bräcke skolområde Utredning: Framtida skolorganisation i Gällö- skolområde 1.1. Bakgrund Under 01 föddes 45 barn i hela kommun. Fram till 1 maj 013 har det fötts 15 barn i hela kommunen. 1 Till detta kommer givetvis en

Läs mer

Månadsuppföljning, BUN. Ullerud förskola December 2017

Månadsuppföljning, BUN. Ullerud förskola December 2017 Månadsuppföljning, BUN Ullerud förskola December 2017 Innehållsförteckning 1 Månadsrapport... 3 2 Verksamhetsbeskrivning... 4 3 Driftredovisning per enhet... 5 4 Budgetavvikelse... 6 5 Åtgärder med anledning

Läs mer

Anteckningar från möte om framtida skollokaler i Sätra

Anteckningar från möte om framtida skollokaler i Sätra Anteckningar från möte om framtida skollokaler i Sätra 5 maj 2015 i samlingssalen på Lilla Sätraskolan Bakgrund och syfte Skolrådet på Ulvsäterskolan och föräldraråden på Lilla Sätraskolan och Stora Sätraskolan

Läs mer

Redovisning av synpunkter vid de fem dialogtillfällena om Hur vill du att förskolan på Gotland skall vara som genomfördes våren 2009

Redovisning av synpunkter vid de fem dialogtillfällena om Hur vill du att förskolan på Gotland skall vara som genomfördes våren 2009 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen 2009-06-16 Redovisning av synpunkter vid de fem dialogtillfällena om Hur vill du att förskolan på Gotland skall vara som genomfördes våren 2009 Sammanställning

Läs mer

Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås

Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås 1 (5) 2019-10-23 Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås Del 1: Swot KROKOM4000, v3.0, 2018-05-25 Styrkor och möjligheter Mångkulturellt Ursprungsbefolkning Bra läge Levande föreningar, starkt

Läs mer

Stallarholmsskolans framtid. Framtidsgruppen Stallarholmsskolans Föräldraförening Maj 2011

Stallarholmsskolans framtid. Framtidsgruppen Stallarholmsskolans Föräldraförening Maj 2011 Stallarholmsskolans framtid Framtidsgruppen Stallarholmsskolans Föräldraförening Maj 2011 Framtidsgruppen Stallarholmsskolans Föräldraförening har en intressegrupp som kallas Framtidsgruppen. Framtidsgruppen

Läs mer

Utbildningsnämnden 2003-12-16 1 (13) Agneta Rönn, t o m 147 (m) Thomas Uppman Birger Svensson Kenneth Rosén, t o m 147 (s)

Utbildningsnämnden 2003-12-16 1 (13) Agneta Rönn, t o m 147 (m) Thomas Uppman Birger Svensson Kenneth Rosén, t o m 147 (s) Utbildningsnämnden 2003-12-16 1 (13) Plats och tid Beslutande D-skolan, kl 13.15 17.05. Bror Sterner (s) Agneta Rönn, t o m 147 (m) Thomas Uppman (s) Birger Svensson (s) Kenneth Rosén, t o m 147 (s) Stefan

Läs mer

Barnen från Långträsk som går i Öjebyn, var är de medräknade i underlagen?

Barnen från Långträsk som går i Öjebyn, var är de medräknade i underlagen? Anteckningar från medborgardialog Sjulnäs, 25 april 2013 Frågor kring konkreta förslag Barnen från Långträsk som går i Öjebyn, var är de medräknade i underlagen? Vilken kvadratmeteryra har man beräknat

Läs mer

Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018

Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018 å Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Ulrika Hurdén, 0612-80400 ulrika.hurden@kramfors.se RAPPORT 1(8) Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018 2(8) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3

Läs mer

Återremiss angående vuxennärvaro i skolan

Återremiss angående vuxennärvaro i skolan Tjänsteskrivelse 1 (4) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Återremiss angående vuxennärvaro i skolan Sammanfattning Börje Engholm, Marketta Loiske och Daniel Ekelund, Miljöpartiet, har i

Läs mer

Uppdraget. Strategi för ett långsiktigt hållbart serviceutbud på Gotland

Uppdraget. Strategi för ett långsiktigt hållbart serviceutbud på Gotland Uppdraget Strategi för ett långsiktigt hållbart serviceutbud på Gotland Bakomliggande motiv Balansera och optimera följande faktorer: Tillgänglighet Kvalitet Kostnad Medel att tillgå Digitalisering Effektivisering

Läs mer

Ansökan om godkännande och rätt till bidrag för en fristående förskoleklass och grundskola i Tranås kommun

Ansökan om godkännande och rätt till bidrag för en fristående förskoleklass och grundskola i Tranås kommun 1 (8) Ansökan om godkännande och rätt till bidrag för en fristående förskoleklass och grundskola i Tranås kommun Ansökan inkom den 20 januari 2004. Kompletteringar har inkommit den 13 april, den 25 maj,

Läs mer

Riktlinjer för områdesråd och utbildningsråd

Riktlinjer för områdesråd och utbildningsråd Antagna av bildningsnämnden 21 Bildningsnämndens handling 5-2016 1 (5) Riktlinjer för områdesråd och utbildningsråd Mål / Syfte Områdesrådet är ett samarbetsforum för ömsesidig information och kommunikation

Läs mer

Skolstruktur för högstadieskolor i Umeå tätort

Skolstruktur för högstadieskolor i Umeå tätort Skolstruktur för högstadieskolor 2018 2029 i Umeå tätort Styrande principer för en långsiktig hållbar skolstruktur för grundskolan Tillräckligt stora enheter inom de större tätorterna som möjliggör: En

Läs mer

Tjänsteskrivelse Framtiden för Alléskolan/Humlegårdsskolan

Tjänsteskrivelse Framtiden för Alléskolan/Humlegårdsskolan Handläggare Bisse Carlsson FoG Telefon +46 (0)498 26 33 96 E-post bisse.carlsson@gotland.se Datum 2011-11-15 Tjänsteskrivelse Framtiden för Alléskolan/Humlegårdsskolan Förslag till beslut BUN Au behandlade

Läs mer

Konsekvensbeskrivning Centrala skolområdet

Konsekvensbeskrivning Centrala skolområdet Skolförvaltningen Margaretha Karlsson margareta.karlsson@kristinehamn.se KONSEKVENSBESKRIV- Sida NING CENTRALA S:O 1(8) Datum Referens 2007-04-17 MK Bilaga 1 elevantal Bilaga 2 matsalen Till Skolnämnden

Läs mer

Sid 1 (5)

Sid 1 (5) 2016-11-17 Sid 1 (5) Risk- och konsekvensanalys förändrad skolorganisation 161114Inriktning skolorganisation i grundskolan utifrån tidigare beslut om central högstadieskola. Datum: 2016-11-09 och 2016-11-14

Läs mer

Trygg, kompetent, målinriktad och jämlik skola som uttrycks av glädje där alla får utvecklas efter sin förmåga.

Trygg, kompetent, målinriktad och jämlik skola som uttrycks av glädje där alla får utvecklas efter sin förmåga. Mål för barn- och utbildningsnämnden budgetåret 2015. Antagen av barn- och utbildningsnämnden 2014-04-09 Trygg, kompetent, målinriktad och jämlik skola som uttrycks av glädje där alla får utvecklas efter

Läs mer

Budget 2015 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2015 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2015 samt plan för ekonomin åren 2016-2017 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET VERKSAMHETERNA Driftbudget Tkr Utfall 2013 Prognos 2014 Budget 2015 Plan 2016 Plan 2017 Intäkter 50 498 48 247 49 113 49

Läs mer

Yttermalungs skola. - Här har vi plats för fler!

Yttermalungs skola. - Här har vi plats för fler! Yttermalungs skola - Här har vi plats för fler! Dagsläget Yttermalungs skola är sedan hösten 2013 en F-2 skola (beslutsunderlaget ifrågasattes av 369 namnunderskrifter) Förskola 2014 Januari 6 barn Sommar

Läs mer

Grundskolenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN DATUM DIARIENR SIDA 2015-05-13 GSN-2015/233.610 1 (4)

Grundskolenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN DATUM DIARIENR SIDA 2015-05-13 GSN-2015/233.610 1 (4) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2015-05-13 GSN-2015/233.610 1 (4) HANDLÄGGARE Hjelm, Per 08-535 360 71 Per.Hjelm@huddinge.se Grundskolenämnden Svar på motion - Ta fram riktlinjer för Huddinges framtida

Läs mer

Avveckling av Blåklockans förskola

Avveckling av Blåklockans förskola 2018-09-27 BUN 2018/347 1 (5) Barn- och utbildningsnämnden Avveckling av Blåklockans förskola Förslag till beslut Barn- och utbildningsnämnden beslutar att avveckla Blåklockans förskola senast den 30 juni

Läs mer

Det finns alternativ!

Det finns alternativ! Lokalförsörjningsplanering i Lyckebo och Storvreta. Betänkande från föräldrar och boende i Lyckebo den 11 mars 2007. Det finns alternativ! Vi vill med denna skrivning försöka bidra till en så bra lösning

Läs mer

Trivselundersökning fritidshem 2019

Trivselundersökning fritidshem 2019 Utbildningsförvaltningen Christian Tegnvallius 0476-642 479 christian.tegnvallius@almhult.se Resultatrapport Trivselundersökning 2019 1 SAMMANFATTNING... 2 INFORMATION OM UNDERSÖKNINGEN... 3 ANTAL SVAR...

Läs mer

Likvärdig skola med hög kvalitet

Likvärdig skola med hög kvalitet Gävle Kommun Likvärdig skola med hög kvalitet Brynäs-Nynäs rektorsområde Likvärdig skola med hög kvalitet Bakgrund I september 2011 fick Barn & Ungdom i uppdrag av barn- och ungdomsnämnden att återkomma

Läs mer

Till samtliga ledamöter och ersättare i Skultuna Kommundelsnämnd. Våga Värna. Om Haraker Skola!

Till samtliga ledamöter och ersättare i Skultuna Kommundelsnämnd. Våga Värna. Om Haraker Skola! Till samtliga ledamöter och ersättare i Skultuna Kommundelsnämnd Våga Värna Om Haraker Skola! Till: Från: Samtliga ledamöter och ersättare i Skultuna kommundelsnämnd Engagerade föräldrar och boende i Haraker

Läs mer

Revisionsrapport. Konsekvenser efter etableringen av fristående skolor Gotlands kommun Ramona Numelin Mats Renborn

Revisionsrapport. Konsekvenser efter etableringen av fristående skolor Gotlands kommun Ramona Numelin Mats Renborn Revisionsrapport Konsekvenser efter etableringen av fristående skolor Gotlands kommun 2009-09-24 Ramona Numelin Mats Renborn 1 Sammanfattande bedömning... 3 1. Bakgrund och syfte... 4 2. Resultat av den

Läs mer

Framtida skolorganisation i Sotenäs kommun

Framtida skolorganisation i Sotenäs kommun Framtida skolorganisation i Nulägesbeskrivning: bedriver idag skolverksamhet vid fem enheter, Bovallstrand årskurs F-6(68elever), Hunnebostrand årskurs F-6(154 elever), Smögen årskurs F-6(61 elever), Kungshamn/Åsen

Läs mer

Strukturförändring Kungsängsskolan

Strukturförändring Kungsängsskolan TJÄNSTESKRIVELSE 1(9) 2012-04-01 BUN-387/2012 610 Handläggare, titel, telefon Peter Tellman, programsekreterare 011-15 77 73 Barbro Vallhagen, programsekreterare 011-15 18 12 Barn- och ungdomsnämnden Strukturförändring

Läs mer

Uppföljning volymprognos 2011

Uppföljning volymprognos 2011 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2011-03-14 Barn- och utbildningsförvaltningen 14 bilaga 1 Dnr 2011/BUN 0040-010 Barn- och utbildningsförvaltningen Uppföljning volymprognos 2011 Förslag till beslut Barn-

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott BUN Protokoll Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott fredagen den 13 november 2009 Ärenden: Au 79 Internbudget 2010 Au 80 Au 81 Au 82 Överföring av resurser från Barn- och utbildningsnämnden i samband

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda MINNESANTECKNINGAR 1 (6) 2012-09-19 Lärande Lärande Centralt Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda Tid: 19 september 2012, kl 18.00 Plats:

Läs mer

SKOLVAL 2014 The Capit al o al f Sca ca dinavia

SKOLVAL 2014 The Capit al o al f Sca ca dinavia SKOLVAL 2014 The Capital of Scandinavia STUREBYSKOLANS VISION INSPIRERANDE LÄRANDE I EN TRYGG MILJÖ Sturebyskolan ska ge: elever en hög kunskapsnivå i en trygg skolmiljö verktyg för fortsatt lärande självtillit

Läs mer

Strukturförändring Svanens skola

Strukturförändring Svanens skola TJÄNSTESKRIVELSE 1(8) 2012-04-01 BUN-390/2012 610 Handläggare, titel, telefon Peter Tellman, programsekreterare 011-15 77 73 Barbro Vallhagen, programsekreterare 011-15 18 12 Barn- och ungdomsnämnden Strukturförändring

Läs mer

Reine Johansson. Sture Pettersson. Stadshuset, Barn- och utbildningsförvaltningen. Carina Törnell

Reine Johansson. Sture Pettersson. Stadshuset, Barn- och utbildningsförvaltningen. Carina Törnell Sammanträdesdatum Sida 73 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Österön, kl 13.00-17.20 Beslutande Leif Jonegård (FP) ordförande Anette Karlsson (M) 1:e vice ordförande Sture Pettersson (S) 2:e vice

Läs mer

Sammanfattning Förslaget med omorganisationen innebär att nuvarande Hörningsnässkolan och Ängsnässkolan blir en skola med namnet Hörningsnässkolan.

Sammanfattning Förslaget med omorganisationen innebär att nuvarande Hörningsnässkolan och Ängsnässkolan blir en skola med namnet Hörningsnässkolan. 10 maj 1 (10) HANDLÄGGARE Marianne Widercrantz, Annika Sundell, Monika Reuterstrand Förslag till beslut Nuvarande Hörningsnässkolan och Ängsnässkolan blir en skola med namnet Hörningsnässkolan. Skolan

Läs mer

Ny skolorganisation som ett led i Lycksele kommuns utbildningsmål och KFs handlingsplan för ekonomi i balans

Ny skolorganisation som ett led i Lycksele kommuns utbildningsmål och KFs handlingsplan för ekonomi i balans 1(2) 33 Dnr 2016-000195 Ny skolorganisation som ett led i Lycksele kommuns utbildningsmål och KFs handlingsplan för ekonomi i balans Beslut rekommenderar att Kommunstyrelsen utreder och lämnar förslag

Läs mer

Principer för placering i förskola och skola

Principer för placering i förskola och skola UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Datum 2016-09-20 Diarienummer UBN-2016-3347 Utbildningsnämnden Principer för placering i förskola och skola Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslås besluta att efter syskonförtur

Läs mer

Omorganisation av Skallbergsskolan, Apalbyskolan och Önstaskolan

Omorganisation av Skallbergsskolan, Apalbyskolan och Önstaskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-11-13 Sida 1 (1) Diarienr GSN 2018/02536-1.3.4 Barn- och utbildningsförvaltningen Stefan Zangelin Epost: stefan.zangelin@vasteras.se Kopia till Verksamhetschef Grundskolenämnden

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1686. Friskolor och friskoleetableringar. Förslag till riksdagsbeslut. Kommittémotion

Motion till riksdagen 2015/16:1686. Friskolor och friskoleetableringar. Förslag till riksdagsbeslut. Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:1686 av Stefan Jakobsson m.fl. (SD) Friskolor och friskoleetableringar Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott BUN Protokoll Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott onsdagen den 3 juni 2009 Ärenden: Au 40 Finansiering av överföring av resultat Au 41 Strategisk plan och budget 2010-2012 Au 42 Au 43 Skolorganisationen

Läs mer

A: Precisera den planerade förändringen. Vad består ändringarna av? Nedläggning av skolan i Rusksele. Var ska ändringarna genomföras?

A: Precisera den planerade förändringen. Vad består ändringarna av? Nedläggning av skolan i Rusksele. Var ska ändringarna genomföras? Riskbedömning inför ändringar i verksamheten. (utgår från gemensamma riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete i Lycksele kommun, antaget av Kommunfullmäktige 2005-03-14 10) Efter genomförd riskbedömning

Läs mer

Förvaltningsberättelse 2015 Särskolans ansvarsområden

Förvaltningsberättelse 2015 Särskolans ansvarsområden Barn- och utbildningsnämnden 1 (6) Förvaltningsberättelse 2015 Särskolans ansvarsområden Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 vxl E-post registrator_buf@gotland.se

Läs mer

Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017

Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017 Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017 Mötets syfte Syftet med det tredje möte var att komma fram till ett eller fler förslag om hur skolan bör organiseras

Läs mer

Riskbedömning inför förändringar i verksamheten

Riskbedömning inför förändringar i verksamheten Riskbedömning inför förändringar i verksamheten Deltagare: och, rektorer vid Hemängsskolan samt Kläppenskolan Elevråd vid Hemängsskolan och Kläppenskolan Elever vid Hemängsskolan och Kläppenskolan Datum:

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre

Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre 1(8) Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre Förskoleklass-grundskola-fritidshem (sid 1-5) Förskola (sid 6-8) Beskrivning av verksamheten Dalhem, Barlingbo

Läs mer

ORGANISATION. F-KLASS- ÅR 2 9 ELEVER ÅR 3- ÅR 6 19 ELEVER FRITIDS 5 inskrivna och 6 skolskjutsbarn FÖRSKOLAN 15 barn 1-5 år

ORGANISATION. F-KLASS- ÅR 2 9 ELEVER ÅR 3- ÅR 6 19 ELEVER FRITIDS 5 inskrivna och 6 skolskjutsbarn FÖRSKOLAN 15 barn 1-5 år Rusksele skola ORGANISATION F-KLASS- ÅR 2 9 ELEVER ÅR 3- ÅR 6 19 ELEVER FRITIDS 5 inskrivna och 6 skolskjutsbarn FÖRSKOLAN 15 barn 1-5 år lärare 2,2 tjänster inkl slöjd 13 elever / lärare Fritidspersonal

Läs mer

Ansökan om tilläggsbelopp för barn med omfattande behov av särskilt stöd

Ansökan om tilläggsbelopp för barn med omfattande behov av särskilt stöd Riktlinje Ansökan om tilläggsbelopp för barn med omfattande behov av särskilt stöd Fristående förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och skola Fastställd: 2016-01-01 Reviderad 2016-05-31 Innehåll Riktlinje

Läs mer

Verksamhets- och lokalutvecklingsstrategi för Vingåkers Barn- och utbildningsnämnd

Verksamhets- och lokalutvecklingsstrategi för Vingåkers Barn- och utbildningsnämnd Verksamhets- och lokalutvecklingsstrategi för Vingåkers Barn- och utbildningsnämnd BAKGRUND Kommunfullmäktige beslutade 2007-11-26 vid fastställande av budgetdirektiven för åren 2009-2011 bland annat:

Läs mer

Konsekvensbeskrivning vid etablering av fristående skolor i Eslövs kommun

Konsekvensbeskrivning vid etablering av fristående skolor i Eslövs kommun Jan Olofsson 2011-04-04 Barn- och familjenämnden Konsekvensbeskrivning vid etablering av fristående skolor i Eslövs kommun I Eslövs kommun finns f n endast en fristående skola. Eslövs Montessori driver

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2017-09-19 1 Innehållsförteckning Ärende 79 Redovisning av elev- och föräldraenkät... 3 80 Tertial 2 med delårsbokslut... 4 81 Uppdrag från budgetberedningen på ytterligare besparingar 2018-2019... 5 82

Läs mer

SKOLVAL FÖRSKOLEKLASS 2015

SKOLVAL FÖRSKOLEKLASS 2015 SKOLVAL FÖRSKOLEKLASS 2015 The Capital of Scandinavia STUREBYSKOLANS VISION INSPIRERANDE LÄRANDE I EN TRYGG MILJÖ Sturebyskolan ska ge: elever en hög kunskapsnivå i en trygg skolmiljö verktyg för fortsatt

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2014-05-15 Friskolan Brovalvet Rektorn vid Friskolan Brovalvet Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Friskolan Brovalvet i Svenljunga kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Varberg 2012 Hur uppfyller vi kraven i den nya skollagen? Hur möter vi behoven i ett växande Varberg? Hur realiserar vi mål och vision för

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 15 september 2009. Innehållsförteckning. * Friskoleansökan från Maria Bokföring, enskild firma, begäran om yttrande...

Barn- och utbildningsnämnden 15 september 2009. Innehållsförteckning. * Friskoleansökan från Maria Bokföring, enskild firma, begäran om yttrande... Sammanträdesdatum Innehållsförteckning Sida *, begäran om yttrande...2-4 Sammanträdesdatum Sida 1 Tisdagen den 15 september 2009, klockan 08.00 16.00 Beslutande: Tomas Lönneborg, Mp, ordf Karin Wallén,

Läs mer

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden.

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi drömmer om kulturella upplevelser, sköna stunder i skog och mark, och fascinerande möten med människor med olika bakgrund och

Läs mer

"Kostnaden för en tom skola i Stånga? Nej, den får en annan förvaltning ta".

Kostnaden för en tom skola i Stånga? Nej, den får en annan förvaltning ta. "Kostnaden för en tom skola i Stånga? Nej, den får en annan förvaltning ta". "Vi kan erbjuda en attraktiv mötesplats som präglas av det goda ö-livet med trygghet och livslust, kultur, natur och ett levande

Läs mer

Befolkningsplan hela Klippans kommun

Befolkningsplan hela Klippans kommun Befolkningsplan hela År 2015 2021 2025 Alla åldrar 16.818 17.200 (+382) 17.467 (+649 jmfrt med 2015) Barn 0-5 år, förskola 1.124 1.131 (+7) 1.136 (+12 jmfrt med 2015) Barn 6-12 år, åk F-6 1.241 1.346 (+105)

Läs mer

Inrättande av skollokaler i Mariehäll i Bromma Motion av Hans Peters (c) (1997:84)

Inrättande av skollokaler i Mariehäll i Bromma Motion av Hans Peters (c) (1997:84) Utlåtande 2003:132 RIV (Dnr 322-1528/1997) Inrättande av skollokaler i Mariehäll i Bromma Motion av Hans Peters (c) (1997:84) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion 1997:84

Läs mer

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD POSITIONSPAPPER REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE ARBETSMARKNAD/KOMPETENSFÖRSÖRJNING 2018 1 2 INTRODUKTION Regionsamverkan Sydsverige är ett samarbetsorgan

Läs mer

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad 180928 justerat efter beslut i styrelsen för Regionsamverkan Sydsverige Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad Introduktion Regionsamverkan

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STYRKORT... 3 INLEDNING... 4 EKONOMI I BALANS... 5 UTVECKLINGSBEHOV... 5 TJÄNSTER AV HÖG KVALITET...

Läs mer