REVISIONSRAPPORT. Remisshantering. Förstudie. Landstinget Halland. November Christel Eriksson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REVISIONSRAPPORT. Remisshantering. Förstudie. Landstinget Halland. November Christel Eriksson"

Transkript

1 REVISIONSRAPPORT Förstudie Remisshantering Landstinget Halland November 2003 Christel Eriksson

2 Innehållsförteckning Sammanfattning Bakgrund Metod och genomförande Regelverk Remisshantering på Sjukhuset Hudmottagningen och lung- och allergimottagningen Omfattningen av remisser Dokumenterade rutiner Praktisk hantering inkommande remisser Praktisk hantering - remissvar Praktisk hantering när remisser skickas till annan specialistenhet Ortopedmottagningen Omfattningen av remisser Dokumenterade rutiner Praktisk hantering - remiss in Praktisk hantering - remissvar Praktisk hantering när remisser skickas till annan specialistenhet Remisshantering på vårdcentral Dokumenterade rutiner Praktisk hantering när remiss är aktuell Praktisk hantering av remissvar och bevakning av obesvarade remisser Analys och bedömning Dokumenterade rutiner Praktisk remisshantering Remissvar...10 (2)

3 Sammanfattning Revisorerna i Landstinget Halland har gett Komrev i uppdrag att genomföra en förstudie för att granska remisshanteringen med frågeställningar om det finns fastställda rutiner för remisshantering, om rutinerna tillämpas och om patienterna får tillfredställande information inom rimlig tid. Granskningen har genomförts via intervjuer och dokumentstudier på tre mottagningar vid sjukhuset i Halmstad och vid en vårdcentral inom samma upptagningsområde. Granskningen visar att det finns rutiner för remisshantering på de granskade enheterna och att dessa efterlevs. Patienter och inremitterande läkare får tillfredställande information inom rimlig tid. Vid vårdcentralen finns rutiner för bevakning av att remisser besvaras. Vid granskningen har framkommit att remissvar skickas som journalkopia. Det händer då att den inremitterande enheten inte uppfattar att det är ett remissvar och efterlyser ett sådant. I de fall journalkopia används som remissvar bör det tydligt anges i journalen att dokumentationen avser svar på remiss. Med anledning av granskningsresultatet rekommenderas ingen fördjupad studie i södra delen av länet. Eventuellt kan övervägas att vid senare tillfälle göra motsvarande granskning i norra delen av länet. (3)

4 1. Bakgrund Vårdgivare har ett ansvar att att tillskapa rutiner så att remisser hanteras på ett säkert och tillförlitligt sätt så att god och säker vård kan erbjudas inom rimlig tid och på lika villkor. Remissen är ett arbetsinstrument och en informationsbärare i ett samarbete mellan olika vårdgivare och vårdnivåer. Remissen är därmed ett viktigt instrument för planering och styrning av såväl patientens vårdförlopp som vårdgivarens verksamhet. När det finns begränsade möjligheter att ge omedelbar vård och väntetider uppstår, är remissen även ett viktigt underlag för den prioritering som måste göras. Revisorerna i Landstinget Halland har gett Komrev i uppdrag att genomföra en förstudie för att granska remisshanteringen med följande frågeställningar: Finns fastställda rutiner för remisshanteringen? Tillämpas rutinerna på ett tillförlitligt sätt? Finns tillräcklig intern kontroll i rutinerna? Får patienten tillfredställande information inom rimlig tid? 2. Metod och genomförande Granskningen har genomförts på 3 enheter på Länssjukhuset i Halmstad (hud-, lung/allergioch ortopedmottagningarna) och på en vårdcentral i Halmstad (Nyhem). Vid dessa har intervjuer genomförts och studier har gjorts av dokumenterade rutiner och informationsmaterial, samt av IT-stöd som används i remisshanteringen. 3. Regelverk I Socialstyrelsens författning läkares ansvar för remitterade patienter m.m. (SOSFS 1979:77) finns angivet att verksamhetschef har ansvar för att väntelista hålls aktuell samt att goda vårdplaneringsrutiner finns. Vidare anges att berörd läkare bedömer patienternas vårdbehov och placerar med ledning av angelägenhetsgraden dem i turordning på listan. Denna bör fortlöpande ses över och revideras. Ansvarig läkare bör tillse att inremitterande läkare underrättas om att remissen mottagits samt om planerade åtgärder. Här anges också att intill dess att den remitterande läkaren förvissat sig om att patienten blivit omhändertagen av remissinstansen kvarstår hans medicinska ansvar. Under rubriken läkares ansvar för laboratorieprov m.m. anges; envar läkare som utnyttjar serviceenheters tjänster måste (4)

5 bevaka att svar på prover, särskilda undersökningar m.m. kommer honom tillhanda samt granskas av kompetent personal inom medicinskt acceptabel tid. I Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Patientjournallagen (SOSFS 1993:20) anges att allt material som innehåller information om vården ex laboratorieuppgifter, remisser, remissvar, röntgenbilder m.m. är journalhandling. 4. Remisshantering på sjukhuset 4.1 Hudmottagningen och lung- och allergimottagningen Dessa båda mottagningar har en i stort likartad hantering av remisser varför de redovisas gemensamt. Eventuella skillnader anges Omfattningen av remisser Hudkliniken har ca läkarremisser och ca egenremisser på en månad. Lungoch allergimottagningen har ca remisser per månad Dokumenterade rutiner Inom medicinska basenheten, som dessa båda mottagningar ingår i, finns en utarbetad standard för remisshantering daterad resp som är avsedd att använda som underlag för att kvalitetssäkra arbetet med remisser. Standarden beskriver processen och det resultat som ska uppnås. Kvalitetsmålet som angetts är: patienter med remiss och inrmitterande läkare ska inom 14 dagar få besked om väntetid/besökstid. Här anges också att remiss ska omhändertas och prioriteras inom 2-7 arbetsdagar Praktisk hantering inkommande remisser När en remiss kommer in ankomstregistreras den i PAS (patientadministrativt it-stöd). Samtidigt kontrolleras om det finns en journal från tidigare besök på kliniken. Om det finns bifogas den remissen. Vid lungmottagningen bifogas även tidigare röntgenbilder om sådana finns. Vid lung- allergimottagningen görs datumstämpling vid ankomst och PAS-registrering görs efter prioritering. Expeditionsföreståndar/läkarsekreterare, samt någon eller några ersättare, har ansvar för och utför denna rutin. Remissen läggs därefter i en låda till läkarna för bedömning och prioritering. Lung- och allergimottagningen har fördelning till respektive läkare via patienternas födelsedatum. Läkare anger vid sin bedömning 2 veckor, 4 veckor 3 månader eller 0 (Landstingets fastställda väntetidsgränser) på remissen som underlag för hur snart patienten ska kallas. Den ansvariga expeditionsföreståndaren/läkarsekreteraren kontrollerar att de tas om hand och inte blir liggande. Efter läkarens prioritering lämnas remissen till sjuksköterska (på lung/allergimottagningen till expeditionsföreståndare) för att kallas alternativt få information (5)

6 om väntetid. Detta görs via PAS med standardblanketter och samtidigt som patienten får tid/information får inremitterande läkare samma information. Patienter som söker direkt utan att ha varit i kontakt med annan läkare får fylla i en sk egen-remiss. Denna hanteras på samma sätt som övriga remisser. Vid intervjuerna anges att man i nuläget kan hålla den tidsgräns som angetts som kvalitetsmål i standarden. Tidvis kan det dock uppstå förseningar. Remisser för patienter som inte omedelbart får tid (som har lägre prioritering) sätts in i en pärm och på väntelista i PAS. Pärmen för de som ska ha tid inom 3 månader bevakas manuellt av sjuksköterskan alternativt expeditionsföreståndaren och kontrolleras minst varje månad. De som angetts med prioritet 0 får ingen egentlig bevakning annat än om patienten ringer själv. Om patient som en följd av vårdgarantin fått tid i annat landsting skickas remissen dit, registrering görs i PAS. På lung/allergimottagningen behålls även en kopia där det noterats att remissen skickats vidare. Lung- och allergimottagningen får remisser för provtagning och/eller vaccination för tuberkulos. Dessa omhändertas direkt av sköterska och registreras ej i PAS som remiss, utan endast som besöksregistrering av sekreterare när patienten kommer. Registrering i PAS finns om att patient och inremitterande läkare fått information och när det skett. När patienten får tid för besök försvinner den tidigare registreringen Praktisk hantering - remissvar Remissvar skrivs inom ca 1 vecka. Det tar ca 2 veckor till dess inremitterande läkare får svar. I vissa fall skrivs inte remissvar efter första besöket pga av att patienten ska komma på ytterligare besök, behandlingar eller ska utredas ytterligare. Oftast skickas svar då efter att detta genomförts. På lung/allergimottagningen skickades tidigare alltid remissen tillbaka med ett svar direkt på. Numera skickas istället en journalkopia som remissvar. Vid intervjuerna framkommer att detta ibland inneburit att inremitterande enhet inte alltid uppfattat att det är ett remissvar och senare efterlyst ett sådant. Hudmottagningen skickar alltid tillbaka remissen inkl. journalkopia som svar Praktisk hantering när remisser skickas till annan specialistenhet Läkaren dikterar remiss. Remissen skickas och en kopia läggs i journal. Lung/allergimottagningen uppmanar patienten att ringa efter besök hos den enhet dit remiss skickats för att få ny tid. När svar kommer läggs detta i journal. Någon egentlig rutin för (6)

7 bevakning av att remissvar kommer finns inte. Om remiss skickas till regionvård får remitterande läkare ingen bekräftelse i likhet med den rutin som finns på sjukhuset i Halmstad. Dessa remisser bevakas därför manuellt (relativt få sådana remisser som skickas) alternativt görs ingen bevakning utan svar inväntas (Hudmottagningen). 4.2 Ortopedmottagningen Omfattningen av remisser Ortopedmottagningen har ca remisser per månad Dokumenterade rutiner Ortopedmottagningen har en dokumentation om remissregistrering i PAS, men har ingen rutinbeskrivning eller standard som omfattar hela rutinen Praktisk hantering - remiss in Läkarsekreterare tar emot remissen och lägger den i låda till mottagningsöverläkaren. Läkaren prioriterar relativt omgående enligt landstingets fastställda väntetidsgränser (2 veckor, 4 veckor, 3 månader eller 0). Remissen lämnas därefter till sjuksköterska som registrerar remissen i PAS. Patienter som fått prioritet 2 eller 4 veckor kallas direkt. Övriga får brev med information om väntetid och inremitterande läkare får motsvarande. Remissen för dessa sätts i pärm och bevakning sker manuellt. Genomgång görs regelbundet. Vid granskningstidpunkten uppges att väntetiden förlängts (pga av anhopning av remisser) för de som prioriterats inom 3 månader. Dessa har då fått särskilt brev om detta. Vid intervju framgår att det tidvis blir anhopning av remisser och att besked dröjer. Mottagningen prioriterar då detta och arbetar ikapp för att kunna ge besked. Samma rutin gäller för egen-remisser Praktisk hantering - remissvar Kopia på journal och ett remissvar skickas till remittent. Vid intervjuerna framkommer att det händer någon gång att remissvar glöms bort om patienten sätts på väntelista till operation Praktisk hantering när remisser skickas till annan specialistenhet Läkaren dikterar remiss, som skickas till aktuell enhet. Kopia behålls i journalen. Patienten uppmanas ringa och få ny tid efter besök hos den enhet dit remiss skickats. (7)

8 5. Remisshantering på vårdcentral Vårdcentralen har datoriserade journaler i ett system kallat BMS. 5.1 Dokumenterade rutiner Vid inledningen av granskningen finns endast en kort rutin för remisshantering. Under tiden som granskningen pågår har fullödiga rutiner utarbetats och förankrats hos berörd personal. Rutinerna skiljer på akuta och ej akuta remisser, och omfattar röntgenremisser, konsultremisser och labremisser. Vidare finns rutiner för bevakning av ej besvarade remisser. I rutinerna anges även hur remittering sker internt mellan yrkeskategorier inom vårdcentralen och till ortopedkonsult som kommer till vårdcentralen. 5.2 Praktisk hantering när remiss är aktuell Akutremiss Skrivs direkt och patienten får den med sig till sjukhuset. Har oftast föregåtts av en telefonkontakt med sjukhuset. Läkaren dikterar i journal att patienten remitterats akut. Vid sk halvakut remiss dikterar läkaren remissen på särskilt band och detta skrivs ut direkt. Remissen faxas (skickas också och anges att den faxats) eller skickas. Ej akut remiss Ej akuta remisser dikteras av läkaren och skrivs ut av läkarsekreterare (några läkare skriver själv). Läkaren signerar remissen. Denna skickas sen till aktuell klinik. Ej akuta remisser skrivs ut inom ca en vecka. Någon gång kan det dröja 14 dagar. Ingen notering görs när remissen skickas med posten. Ortopedkonsulten som kommer till vårdcentralen får ingen skriftlig remiss utan patienten sätts upp på tid till denne direkt. Primärvårdsläkaren närvarar vid konsultationen. När besked kommer från specialistkliniken om att remiss är mottagen och ev. tid eller väntetid skrivs detta in direkt i journal och läkaren får upp detta för signering i sin dator. Vårdcentralen upplever att det fungerar bra med att man får besked om att remissen mottagits och att patienterna får information. Det är sällan remiss skickas från primärvårdsläkare direkt till regionvård. (8)

9 Vårdcentralen upplever inte några problem med remisser, annat än att väntetiderna i vissa fall är långa. Ibland skrivs förnyad remiss vid besked om lång väntetid om primärvårdsläkaren anser att väntetiden av medicinska skäl bör vara kortare. Vårdcentralen uppger att det är viktigt att primärvårdsläkaren skriver bra och fullständiga remisser, så att det går att göra en riktig prioritering av läkaren som får den. Enligt vårdcentralen har remisshanteringen i alla led förbättrats mycket på senare år. Labremisser Beställningsblankett lämnas till vårdcentralens laboratorium. Personalen skriver remisser för respektive prov. Remissen scannas in. Remiss och prov skickas till sjukhusets laboratorium. Svar skickas elektroniskt från sjukhusets laboratorium tillbaka till vårdcentralen. Sekreteraren registrerar inkommande svar och dessa läggs in på läkarens signeringslista i datorn. Särskilda rutiner finns för svar om kalium och blodvärde. Vid prov från andra lab fås svar på papper. Svaret registreras i likhet med övriga och papperssvaret läggs i läkarens låda. Om remiss på provtagning kommer från privatläkare eller annan vårdgivare skickas svaret till remitterande läkare. Särskilda rutiner finns för patienter som behandlas med blodförtunnande medel och som kommer för provtagning. 5.3 Praktisk hantering av remissvar och bevakning av obesvarade remisser. När remissvar kommer (oftast en journalkopia) skriver läkarsekreterarna av svaret in i patientens journal. Meningen är att det ska läggas in i journal via scanner, men detta har inte fungerat. Inremitterande läkare får signal i sin dator om att det finns något som ska läsas och signeras. Det skriftliga svaret läggs in till läkaren, vilket innebär att läkaren får svar både via sin dator och via det skriftliga svaret. Vid intervju framkommer att ögonkliniken har dels långa väntetider och dels tar det lång tid innan remissvar skrivs och skickas. Vårdcentralen har en särskild läkarsekreterare som håller i alla ögonremisser och svar. Ibland skickar specialistkliniken inte ett remissvar när behandling påbörjas på sjukhuset. Då skickas oftast besked om att behandling påbörjats. Ortopedkonsulten som kommer till vårdcentralen dikterar sin bedömning direkt in i primärvårdsjournalen (signeras av primärvårdsläkare) och en kopia skickas till ortopeden. För närvarande pågår försök med att epikriser från några kliniker skickas via datasystem. Detta fungerar bra och vårdcentralen hoppas att remissvar framöver ska skickas på samma sätt. (9)

10 Vid intervju framkommer att det inte alltid på journalkopian tydligt framgår att det är ett remissvar. Detta kan göra att remissen i systemet finns noterad som obesvarad. Läkarna har en lista i datorn som visar om det finns obesvarade remisser. Även vid patientens journal markeras att det finns obesvarad remiss, vilket gör att läkaren frågar patienten vid besök om han/hon hört något från kliniken dit remiss skickats. När läkarsekreteraren skriver i journalen görs även automatiskt en koll av obesvarade remisser. Varje år i september gör läkarsekreterarna en genomgång av alla obesvarade remisser och brev skickas till remissenheten med förfrågan om svar. Labremisser bevakas av centralens labpersonal via de inscannade remisserna. 6. Analys och bedömning 6.1 Dokumenterade rutiner Samtliga granskade verksamheter har någon form av dokumenterade rutiner. Ortopedmottagningen bör dock utveckla sina rutiner till att omfatta hela processen för remisshantering. 6.2 Praktisk remisshantering Den praktiska remisshanteringen följer de rutiner som finns. Ett begränsat antal personer är involverade i hanteringen. Patient och inremitterande läkare får information om att remissen mottagits och samtidigt ges tid för besök alternativt information om väntetid. Manuell bevakning görs av de remisser som inte omgående får tid för mottagningsbesök. 6.3 Remissvar Remissvar skickas efter besök. Svaret utformas dock inte alltid så tydligt att det framgår att det är ett remissvar. Om remissvar skickas som journalkopia bör det tydligt anges att det är svar på en remiss. Vårdcentralen har rutiner för att läkare får remissvar och har även bevakning för att remisser besvaras, samt efterfrågar svar på obesvarade remisser. (10)

11 Sammanfattande bedömning: Rutinerna för remisshantering i de granskande verksamheterna fungerar tillfredställande och patienter och inremitterande läkare får information. Det finns en bra fungerande intern kontroll, vilket minimerar risk för att remisser kommer bort eller ej blir besvarade. Granskningen har genomförts på ett begränsat antal enheter. Utifrån denna finns inte anledning att göra en fördjupad studie. Eventuellt kan övervägas att göra en liknande förstudie i norra delen av länet vid senare tillfälle. (11)

God remisshantering. för läkare och patient. Åsa Wramdemark ST-läkare. Primärvården Södra Bohuslän. FoU-arbete 2010

God remisshantering. för läkare och patient. Åsa Wramdemark ST-läkare. Primärvården Södra Bohuslän. FoU-arbete 2010 God remisshantering för läkare och patient ST-läkare Primärvården Södra Bohuslän FoU-arbete 2010 Handledare: Mille Milacovic, Mölnlycke VC God remisshantering för läkare och patient Inledning En patient

Läs mer

Remiss inom hälso- och sjukvård

Remiss inom hälso- och sjukvård Regional medicinsk riktlinje Remiss inom hälso- och sjukvård Fastställd av Hälso- och sjukvårdsdirektören (HS 2018-00079) giltigt till februari 2020. Utarbetad av funktionsgrupp chefläkare. Syfte Syftet

Läs mer

Riktlinjer vid remisshantering inom Primärvård ÖLL

Riktlinjer vid remisshantering inom Primärvård ÖLL Version nr Diarie nr År/löp nr 2 09OLL3397 Sidan 1 av 11 Rubrik specificerande dokument Omfattar område/verksamhet/enhet Reviderat datum Riktlinjer vid remisshantering Primärvård 091201 Upprättad av (befattning,

Läs mer

Revisionsrapport. Landstinget i Värmland. December 2005. Granskning av Hantering av remisser och journaler. Christel Eriksson.

Revisionsrapport. Landstinget i Värmland. December 2005. Granskning av Hantering av remisser och journaler. Christel Eriksson. Revisionsrapport December 2005 Granskning av Hantering av remisser och journaler Christel Eriksson Lars Näsström Landstinget i Värmland Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...0 2. Bakgrund och syfte...2

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Remisshantering. Norrbottens läns landsting. Juni Hans Rinander.

REVISIONSRAPPORT. Remisshantering. Norrbottens läns landsting. Juni Hans Rinander. REVISIONSRAPPORT Remisshantering Norrbottens läns landsting Juni 2002 Hans Rinander www.komrev.se Innehållsförteckning Fel! Bokmärket är inte definierat. 2. Metod... 3 3. Landstingets remissgaranti...

Läs mer

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende rörande en man som väntat åtta år på en operation.

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende rörande en man som väntat åtta år på en operation. Handläggare: Agneta Calleberg Mats Haapanen 1 (3) PaN 2015-09-17 P 9 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-08-26 PaN 1210-0436549 K 2268-2012 Principärende Väntat tio år på operation Ärendet Patientnämnden behandlade

Läs mer

Remissbedömning ortopedi, SÄS

Remissbedömning ortopedi, SÄS 2018-02-09 27047 1 (6) Sammanfattning Remiss från externa vårdgivare och egen vårdbegäran inkomna till ortopedkliniken bedöms enligt denna riktlinje. Akuta konsultremisser omhändertas av dagbakjour eller

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Remiss inom hälso- och sjukvård Västra Götalandsregionen

Remiss inom hälso- och sjukvård Västra Götalandsregionen Regelverk Remiss inom hälso- och sjukvård Västra Götalandsregionen Grunden för en god vård innebär en kunskapsbaserad, ändamålsenlig, patientfokuserad, säker, effektiv och jämlik vård som ges i rimlig

Läs mer

Rutin Process: Område: Giltig fr.o.m: Giltig t.o.m: Faktaägare: Fastställd av: Revisions nr: Identifierare: 1 Innehåll

Rutin Process: Område: Giltig fr.o.m: Giltig t.o.m: Faktaägare: Fastställd av: Revisions nr: Identifierare: 1 Innehåll Rutin Process: 3.1.0 RGK Leda, styra och organisera Område: Remiss Giltig fr.o.m: 2018-04-23 Faktaägare: Magnus Järvholm, ordförande i förvaltningsgrupp remiss Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso-

Läs mer

Remisser i vården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Remisser i vården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Remisser i vården Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2014-03-19 13REV40 2(11) Sammanfattning Landstingets revisorer har under 2010 granskat landstingets hantering av remisser. Syftet med denna uppföljande

Läs mer

Återföring. Remisshantering

Återföring. Remisshantering Handläggare: Renate Cremer PaN 2013-09-19 P 10 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-04 PaN V1112-0487558 PaN V1112-0488858 PaN V1112-0503458 PaN V1206-0255458 PaN V1207-0303458 PaN V1207-0303558 Återföring Remisshantering

Läs mer

Rutiner för remisshantering

Rutiner för remisshantering Upprättad av: Giltighetstid Fastställd av Version nr Dokumenttyp U Söderström M Burström, PE Legrell. 20130701-20141231 Folktandvårdens ledningsgrupp 1 Riktlinjer FOLKTANDVÅRDEN Rutiner för remisshantering

Läs mer

Om Remisshantering inom Stockholms läns landsting

Om Remisshantering inom Stockholms läns landsting Om Remisshantering inom Stockholms läns landsting Regelverket för remisshantering Definitionen av en remiss är, enligt SOSFs 2004:11, ett dokument angående en patient som innehåller en beställning av en

Läs mer

Revisionsrapport* Regionvård. Landstinget Halland. November 2006 Christel Eriksson

Revisionsrapport* Regionvård. Landstinget Halland. November 2006 Christel Eriksson Revisionsrapport* Regionvård Landstinget Halland November 2006 Christel Eriksson Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...3 BAKGRUND...5 GENOMFÖRANDE...5 GRANSKNINGSRESULTAT...5 REVISIONELL BEDÖMNING...9

Läs mer

Denna anvisning är avsedd att fungera som stöd för att få en enhetlig remisshantering inom Norrbottens läns landsting.

Denna anvisning är avsedd att fungera som stöd för att få en enhetlig remisshantering inom Norrbottens läns landsting. Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (6) Remisser Bakgrund Lagrum och styrande förutsättningar Enligt Socialstyrelsens föreskrift 2004:11, Ansvar för remisser för patienter inom hälso- och

Läs mer

Riktlinje över remissrutiner inom LiÖ

Riktlinje över remissrutiner inom LiÖ över remissrutiner inom LiÖ Inledning Med remiss avses handling om patient som utgör beställning av tjänst eller begäran om övertagande av vårdansvar. Remiss omfattar således även remisser till olika laboratorium

Läs mer

Regelverk för remissens väg genom vården

Regelverk för remissens väg genom vården HSN 2010-01-26 P 4 1 (2) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-12-11 HSN 0911-1450 Handläggare: Stefan Strandfeldt Regelverk för remissens väg genom vården Ärendet Idag skickas

Läs mer

Remissregler i Västra Götalandsregionen 1/6. Remissregler i Västra Götalandsregionen

Remissregler i Västra Götalandsregionen 1/6. Remissregler i Västra Götalandsregionen Remissregler i Västra Götalandsregionen 1/6 Remissregler i Västra Götalandsregionen Remissregler i Västra Götalandsregionen 2/6 Inledning En säker och effektiv hantering av er är nödvändig för en hög patientsäkerhet

Läs mer

Remissrutiner inom Region Östergötland

Remissrutiner inom Region Östergötland Inledning Med remiss avses handling om patient som utgör beställning av tjänst eller begäran om övertagande av vårdansvar. Remiss omfattar således även remisser till olika laboratorium och röntgen, förutom

Läs mer

Riktlinje över remissrutiner inom Region Östergötland

Riktlinje över remissrutiner inom Region Östergötland Utgåva nr Giltig fr o m Giltig t o m Kommentar till ny utgåva Godkänd av (titel, namn, datum ) 2 2014-11-10 2015-11-10 Uppdaterat dokument Martin Magnusson, utvecklingsschef Bo Orlenius,vårddirektör, objektägare

Läs mer

Rutin för remisshantering God klinisk praxis

Rutin för remisshantering God klinisk praxis Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Rutin Landstinget i Värmland 2.0 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Stabschef Hälso- och sjukvårdsstaben Hälso- och sjukvårdschef

Läs mer

Granskning av epikrishanteringen inom primärvård och sluten vård, förstudie

Granskning av epikrishanteringen inom primärvård och sluten vård, förstudie Revisionsrapport* Granskning av epikrishanteringen inom primärvård och sluten vård, förstudie Landstinget Halland 8 november 2006 Jean Odgaard *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1

Läs mer

Revisionsrapport Remissgarantin Norrbottens läns landsting Maj 2010 Fredrik Markstedt, Revisionskonsult Hans Rinander, Certifierad kommunal revisor

Revisionsrapport Remissgarantin Norrbottens läns landsting Maj 2010 Fredrik Markstedt, Revisionskonsult Hans Rinander, Certifierad kommunal revisor Revisionsrapport Remissgarantin Maj 2010 Fredrik Markstedt, Revisionskonsult Hans Rinander, Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning...1 2 Inledning...2

Läs mer

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 31 december 2014.

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 31 december 2014. Handläggare: Agneta Calleberg 1 (2) PaN 2015-03-06 P 6 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-02-11 PaN 1401-00020-30 1403-01455-30 Återföring Problem att få remissvar vid införd spärr i journalsystem Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Vård i livets slut, uppföljning

Vård i livets slut, uppföljning Revisionsrapport* Vård i livets slut, uppföljning Landstinget Halland Oktober 2007 Christel Eriksson, certifierad kommunal yrkesrevisor Sammanfattning *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattning...2

Läs mer

Journalföring. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Journalföring. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Journalföring Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2014-09-03 14REV50 2(10) Sammanfattning Landstingets revisorer granskade området senast under 2011. Granskningen visade bland annat att de förekom

Läs mer

Dokumentation av inkommande journalhandlingar i pappersform

Dokumentation av inkommande journalhandlingar i pappersform Utfärdande enhet: Dokumentnamn: Sid nr: 1/5 pappersform på Universitetssjukhuset i pappersform Alla journalhandlingar som inkommer med post och/eller fax läggs av utsedd administratör med post- och telefonansvar,

Läs mer

För elektroniska remisser skannas remissbekräftelsen. Denna återfinns som separat dokument och kan inte kopplas till remissen.

För elektroniska remisser skannas remissbekräftelsen. Denna återfinns som separat dokument och kan inte kopplas till remissen. Lathund AsynjaVisph Bilaga till Riktlinje Remisshantering Följande arbetsuppgifter skall göras av sekreterare eller annan utsedd person för varje enhet i AsynjaVisph som hanterar remisser. För Närhälsan

Läs mer

Granskning av remissprocessen komplettering

Granskning av remissprocessen komplettering 2017-09-07 RJL2017/954 Förvaltningsnamn Nämnden för Folkhälsa och sjukvård Granskning av remissprocessen komplettering Remissflödet till specialistsjukvården 2013 tom augusti 2017 Remissflödet till primärvården

Läs mer

Vårdgaranti registrering i Elvis

Vårdgaranti registrering i Elvis 2017-10-27 13347 1 (5) Sammanfattning Rutinen beskriver hur registreringen i det patientadministrativa systemet ska genomföras för korrekt uppföljning av vårdgarantin. I dokumentet finns anvisningar för

Läs mer

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Revisionsrapport* Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Kompletteringsgranskning till Hallandsgemensam granskning Landstinget Halland Mars 2007 Christel Eriksson Bo Thörn Innehållsförteckning

Läs mer

SVEA Sammanhållen vård genom enhetliga arbetssätt

SVEA Sammanhållen vård genom enhetliga arbetssätt FÖRSTÄRKT MOTTAGANDE Arbetssätt för att säkerställa adekvat informationsöverföring och uppföljning i primärvården efter ett slutenvårdstillfälle SVEA Sammanhållen vård genom enhetliga arbetssätt www.vardgivarguiden.se/sammanhallenvard

Läs mer

Händelseanalys. Kunskapsbanksnummer: KB Patient med AC-ledsluxation. December Analysledare:

Händelseanalys. Kunskapsbanksnummer: KB Patient med AC-ledsluxation. December Analysledare: Händelseanalys Patient med AC-ledsluxation December 2018 Analysledare: Vårdgivare med avtal Externa Region Gävleborg 1 Sammanfattning Analysteamet har fått i uppdrag att utreda händelseförlopp för patient

Läs mer

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-03 Anders Pramborn Verksamhetschef Läkarhuset Tranås Jon Tallinger Tillförordnad verksamhetschef Läkarhuset

Läs mer

Interprofessionell samverkan kring barn med astma och/eller allergi

Interprofessionell samverkan kring barn med astma och/eller allergi Interprofessionell samverkan kring barn med astma och/eller allergi För dig som arbetar inom barn- och ungdomsmedicin I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla samarbetet

Läs mer

Händelseanalys. Kunskapsbanksnummer: KB Datum: Temporärt personnummer i manuell remiss. Februari 2018.

Händelseanalys. Kunskapsbanksnummer: KB Datum: Temporärt personnummer i manuell remiss. Februari 2018. Datum: 2018-11-13 Händelseanalys Temporärt personnummer i manuell remiss Februari 2018 Analysledare: Västra Götalandsregionen 1 Sammanfattning Syfte och uppdrag: Att analysera händelseförloppet kring det

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Vårdkedjan för äldre. Uppföljning av tidigare granskning. Landstinget Halland och. Varbergs kommun. Maj 2003

REVISIONSRAPPORT. Vårdkedjan för äldre. Uppföljning av tidigare granskning. Landstinget Halland och. Varbergs kommun. Maj 2003 REVISIONSRAPPORT Uppföljning av tidigare granskning Vårdkedjan för äldre Landstinget Halland och Varbergs kommun Maj 2003 Bengt André Christel Eriksson Jean Johansson (1) Innehållsförteckning Sammanfattning...3

Läs mer

Vårdcentralen Delfinen Höganäs Bra mottagning 2006

Vårdcentralen Delfinen Höganäs Bra mottagning 2006 Vårdcentralen Delfinen Höganäs Bra mottagning 6 Deltagare Cecilia Hultqvist Kerstin Lindell Christel Carlberg Eva-Brita Johansson Lisbeth Cronqvist distriktsläkare distriktsköterska vårdcentralschef distriktsköterska

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsdokumentation

Hälso- och sjukvårdsdokumentation SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2017-10-10 Beslutad av SN 126 2017-10-25 Hälso- och sjukvårdsdokumentation BAKGRUND Vårdgivaren ansvarar för att det förs patientjournaler.

Läs mer

Datum: Händelseanalys. Skriven koloskopiremiss som inte har skrivits ut och skickats till mottagning. Oktober Christina Furhammar

Datum: Händelseanalys. Skriven koloskopiremiss som inte har skrivits ut och skickats till mottagning. Oktober Christina Furhammar Datum: 2017-10-18 Händelseanalys Skriven koloskopiremiss som inte har skrivits ut och skickats till mottagning. Oktober 2016 Analysledare: Enhet för vårdadministrativ service Södra Älvsborgs Sjukhus Västra

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar enligt Blekingemodellen

Läkemedelsgenomgångar enligt Blekingemodellen Blekinge kompetenscentrum Forskning och utveckling inom hälsa, vård och omsorg. Landstinget Blekinge i samverkan med länets kommuner Läkemedelsgenomgångar enligt Blekingemodellen - Beskrivning av modellen

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation

Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2014-06-27 Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation BAKGRUND Vid vård av patienter ska det föras patientjournal. En patientjournal

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning avseende remisshantering inom landstinget Dalarna

Uppföljning av tidigare granskning avseende remisshantering inom landstinget Dalarna Revisionsrapport Uppföljning av tidigare granskning avseende remisshantering inom landstinget Dalarna Landstinget Dalarna Augusti 2010 Margaretha Larsson (1) INNEHÅLL Sammanfattning...3 1. Inledning...5

Läs mer

Tillbud Incident Avvikelse

Tillbud Incident Avvikelse Uppföljning av tidigare granskning Tillbud Incident Avvikelse Landstinget Halland Februari 2002 Christel Eriksson Christel Eriksson Tel 035-151748 E-post: info@komrev.se Hemsida: www.komrev.se Bolagets

Läs mer

Svar på revisionsskrivelse med anledning av granskning av landstingets remisshantering

Svar på revisionsskrivelse med anledning av granskning av landstingets remisshantering LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Produktionsstyrelsen 2012-02-20 31 Dnr PS 2012-0018 Svar på revisionsskrivelse med anledning av granskning av landstingets remisshantering Förslag till

Läs mer

Lagstöd för att dela patientinformation vid MDK (Multidisciplinära konferenser)

Lagstöd för att dela patientinformation vid MDK (Multidisciplinära konferenser) Lagstöd för att dela patientinformation vid MDK (Multidisciplinära konferenser) En sammanfattning av det juridiska läget från projektet Stöd till Multidisciplinära konferenser Inera våren 2019 Materialet

Läs mer

GRANSKNING AV REMISSHANTERINGEN

GRANSKNING AV REMISSHANTERINGEN Revisorerna Landstinget i Kalmar län GRANSKNING AV REMISSHANTERINGEN BDO Consulting Group AB FÖRORD BDO Consulting Group AB överlämnar härmed rapport angående granskning av remisshanteringen i Landstinget

Läs mer

Hemvårdsförvaltningen/Socialförvaltningen. RUTIN Dokumentnamn Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation RIKTLINJE

Hemvårdsförvaltningen/Socialförvaltningen. RUTIN Dokumentnamn Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation RIKTLINJE RIKTLINJE RUTIN Dokumentnamn Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation Framtagen och godkänd av: Eva-Karin Stenberg Charlotte Jonsson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller from: 2014-05-09 Gäller

Läs mer

Revisionsrapport Remisshantering Landstinget Värmland Margaretha Larsson Malou Olsson Lars-Åke Ullström

Revisionsrapport Remisshantering Landstinget Värmland Margaretha Larsson Malou Olsson Lars-Åke Ullström www.pwc.se Revisionsrapport Margaretha Larsson Malou Olsson Lars-Åke Ullström Remisshantering Landstinget Värmland Remisshantering Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Uppdrag... 3 1.1. Revisionsfråga...

Läs mer

INSTRUKTION ARBETSMATERIAL

INSTRUKTION ARBETSMATERIAL 2011-03-25 1 (6) Checklista TryggVE - manual för ifyllnad Innehållsförteckning Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Hur ska checklistan användas?... 2 Var hittar jag Checklista TryggVE?... 2 Är checklistan

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Akutbesök på sjukhus. Landstinget Halland. Förstudie. Januari Bengt André Christel Eriksson (1)

REVISIONSRAPPORT. Akutbesök på sjukhus. Landstinget Halland. Förstudie. Januari Bengt André Christel Eriksson (1) REVISIONSRAPPORT Akutbesök på sjukhus Förstudie Landstinget Halland Januari 2003 Bengt André Christel Eriksson (1) Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1. Bakgrund...5 2. Syfte och frågeställningar...5

Läs mer

Vuxna (Fyllda 18 år) Konventionell röntgen

Vuxna (Fyllda 18 år) Konventionell röntgen D A T U M 2017-05-08 D I A R I E N R RUTIN FÖR PROJEKT RÖNTGENREMISS SOM SKRIVS AV FYSIOTERAPEUT/SJUKGYMNAST FÖRORD Smärta och besvär från rörelseorganen är en vanlig orsak till att patienter besöker primärvården

Läs mer

Uppföljning av läkemedelsanvändning en i Gävle och Bollnäs kommun

Uppföljning av läkemedelsanvändning en i Gävle och Bollnäs kommun Revisionsrapport Uppföljning av läkemedelsanvändning en i Gävle och Bollnäs kommun Landstinget Gävleborg Fredrik Markstedt Cert. kommunal revisor Mars 2014 Mars 2014 Landstinget Gävleborg Uppföljning av

Läs mer

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Barn- och ungdomspsykiatri Beroendevård Vuxenpsykiatri Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2011-10-19 Diarienummer: HSN1103-0243

Läs mer

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende gällande brister i remissbevakning.

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende gällande brister i remissbevakning. Handläggare: Renate Cremer 1 (4) PaN 2014-06-03 P 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-05-09 PaN V1211-04982-58 PaN V1211-05199-58 Återföring Brister i remissbevakning Ärendet Patientnämnden behandlade vid sammanträde

Läs mer

Kvalitetssäkring flödesmodellen

Kvalitetssäkring flödesmodellen Region Skåne Flödesmodellen Förvaltningsgrupp Dokumentslag: Styrande Datum: 2018-12-10 Dokumenttyp: Anvisning Version: 3.0 Kvalitetssäkring flödesmodellen 2 Innehållsförteckning 1 FLÖDESMODELLEN BAS...

Läs mer

Granskning av manuella utbetalningar svar på revisionsskrivelse

Granskning av manuella utbetalningar svar på revisionsskrivelse 1 september 2014 KS-2014/742.912 1 (11) HANDLÄGGARE Åsa Brunkvist Pia Nordeman 08-535 303 11 08-535 313 61 Kommunstyrelsen Granskning av manuella utbetalningar svar på revisionsskrivelse Förslag till beslut

Läs mer

SVP. Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus

SVP. Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus När? Var? SVP Hur? Varför? r? Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus Gäller fr o m: 2006-12-01 Ersätter: 2005-09-01 Blanketterna reviderade juni 2007

Läs mer

Cosmic: Reservrutin vid driftstopp

Cosmic: Reservrutin vid driftstopp Rutinen avser hanteringen före, under och efter planerade eller oplanerade driftstopp av Cosmic. Denna reservrutin kan användas som komplement till enhetens lokala kontinuitetsplan. Vid övergång till och

Läs mer

Från sämst till bäst i klassen

Från sämst till bäst i klassen Från sämst till bäst i klassen Genväg till snabbare diagnos vid misstanke om djup ventrombos 1 Sammanfattning Genväg till snabbare diagnos vid misstanke om djup ventrombos är en av tre pilotprocesser som

Läs mer

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården Informationshantering och journalföring nya krav på informationssäkerhet i vården Sammanhållen journalföring! Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Regionvård, uppföljning Ortopedi

Regionvård, uppföljning Ortopedi Revisionsrapport Regionvård, uppföljning Ortopedi Landstinget Halland Januari 2010 Christel Eriksson certifierad kommunal revisor Carl-Magnus Stensson Innehållsförteckning Sammanfattning...2 Bakgrund och

Läs mer

Lathund remisser/remissvar

Lathund remisser/remissvar 1 (12) Lathund remisser/remissvar Innehåll Elektroniska PAD/CYT-svar (inkommande)... 2 Sätta vidimeringsansvarig enhetens Att göra... 2 Besvara/ ta bort bevakning på pappersremiss (utfärdad i Medidoc)...

Läs mer

Datum: Händelseanalys. Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn. Februari 2017

Datum: Händelseanalys. Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn. Februari 2017 Datum: 2018-01-18 Händelseanalys Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn Februari 2017 1 Sammanfattning Person som tidigare varit på ett bedömningssamtal på den aktuella mottagningen. Bedömdes

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 )

Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 ) 1(7) Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 ) Grunden till ansvarsfördelningen finns i nedan

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden 2018-01-01 tom 2018-03-31 Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden i Region Kronoberg? Patientnämnden

Läs mer

På ögonmottagningen arbetar fem läkare, sex ögonsjuksköterskor, två undersköterskor samt fem sekreterare.

På ögonmottagningen arbetar fem läkare, sex ögonsjuksköterskor, två undersköterskor samt fem sekreterare. Bra Mottagning Skåne 4 Verksamhetsområde Ögonkliniken Sjukhuset i Ängelholm Deltagare i teamet Per Carlsson Helena Ingemarsson Björn Hasselqvist Petronella Pedro På ögonmottagningen arbetar fem läkare,

Läs mer

Anvisning/förslag till grund för verksamhetsanpassade avbrottsrutiner för COSMIC primärvård Landstinget Uppsala Län

Anvisning/förslag till grund för verksamhetsanpassade avbrottsrutiner för COSMIC primärvård Landstinget Uppsala Län Anvisning/förslag till grund för verksamhetsanpassade avbrottsrutiner för COSMIC primärvård Landstinget Uppsala Län SYFTE 3 OMFATTNING 3 ANSVAR FÖR AVBROTTSRUTINER 3 LÄSKOPIA AV COSMIC 3 AVBROTTSSKÅP 4

Läs mer

LANDSTINGSREVISIONEN. Vård av äldre. Rapport nr 12/2016

LANDSTINGSREVISIONEN. Vård av äldre. Rapport nr 12/2016 Vård av äldre Rapport nr 12/2016 Januari 2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 12:2 2016 Innehåll 1 SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 2 BAKGRUND... 4 2.1 REVISIONSFRÅGOR... 4 2.2 REVISIONSKRITERIER...

Läs mer

Revisionsrapport Styrning och ledning av psykiatrin

Revisionsrapport Styrning och ledning av psykiatrin Revisionsrapport Styrning och ledning av psykiatrin Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Mars 2014 Sammanfattning PwC har fått uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Region Halland att granska

Läs mer

Reviderad och beslutad av/datum: Uppdragsgrupp SVOP/Styrgrupp närvård Framtaget av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL

Reviderad och beslutad av/datum: Uppdragsgrupp SVOP/Styrgrupp närvård Framtaget av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL Handläggare: Uppdragsgrupp SVOP Reviderad och beslutad av/datum: Uppdragsgrupp SVOP/Styrgrupp närvård 2018-12-14 Framtaget av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL 2015-05-11 In- och utskrivning i hemsjukvård

Läs mer

Karlstads Teknikcenter. Examensarbete Arbetsväxling vad anser personalen? Karlstads Teknikcenter Tel

Karlstads Teknikcenter. Examensarbete Arbetsväxling vad anser personalen? Karlstads Teknikcenter Tel Karlstads Teknikcenter Examensarbete 2017 Titel: Författare: Uppdragsgivare: Karlstads Teknikcenter Karlstads Teknikcenter Tel + 46 54 540 14 40 SE-651 84 KARLSTAD www.karlstad.se/yh Examensarbete YhVA15

Läs mer

FÖRSTUDIE REMISSHANTERING. Ansvarig: Jan-Olov Undvall

FÖRSTUDIE REMISSHANTERING. Ansvarig: Jan-Olov Undvall FÖRSTUDIE REMISSHANTERING Ansvarig: Jan-Olov Undvall Revisionsrapport 2 (13) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring 1.0 2012-06-18 Nyutgåva. Revisionsrapport 3 (13) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING...

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Journalhandling En journalhandling är alla handlingar och anteckningar som innehåller uppgifter om patientens tillstånd och de åtgärder som genomförts eller

Läs mer

Dokumentation i patientjournalen

Dokumentation i patientjournalen RIKTLINJER FÖR Dokumentation i patientjournalen Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-04-02 Giltighetstid 2023-04-02 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Diarienummer 2019/00038

Läs mer

Granskning av interna kontrollen

Granskning av interna kontrollen Revisionsrapport* Granskning av interna kontrollen Landstinget Halland Datum 2006-11-29 Författare Leif Johansson Anita Andersson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Uppdrag...3 2 Syfte och metod...3

Läs mer

Synpunkter till patientnämnden som rör vårdens administrativa rutiner

Synpunkter till patientnämnden som rör vårdens administrativa rutiner Rapport Område: Patientnämnden Synpunkter till patientnämnden som rör vårdens administrativa rutiner Inledning Patientnämndens kansli tar emot synpunkter och klagomål från patienter och närstående när

Läs mer

Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU

Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU Sida 1 (8) Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU Bakgrund Hälsoproblem av såväl fysisk som psykisk karaktär är överrepresenterade hos barn och ungdomar som placeras i

Läs mer

Granskning av ersättning till privata vårdgivare

Granskning av ersättning till privata vårdgivare Granskning av ersättning till privata vårdgivare Landstinget Halland FÖRSTUDIE 2002-02-27 Leif Johansson Komrev AB Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035-15 17 43 Fax 035-15 17 36 E-post: leif.johansson@komrev.se

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden

Inkomna synpunkter till patientnämnden Inkomna synpunkter till patientnämnden SYNPUNKTER RÖRANDE KIRURG- ORTOPED- OCH KVINNOKLINIKERNAS VERKSAMHETER Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden

Läs mer

STEMI_akutmott_jourtid Upprättare Datum Sidnr Bertil Olsson 2008-12-02 1 (5) Thomas Pettersson 1.0

STEMI_akutmott_jourtid Upprättare Datum Sidnr Bertil Olsson 2008-12-02 1 (5) Thomas Pettersson 1.0 Bertil Olsson 2008-12-02 1 (5) RIKTLINJER FÖR OMHÄNDERTAGANDE AV INKOMMANDE PATIENTER MED misstänkt ST-höjningsinfarkt ()/ nytillkommen vänstergrenblock(lbbb) Helgfria måndagar-torsdagar 16:00-08:00 och

Läs mer

ViS - Vård i samverkan kommun - landsting

ViS - Vård i samverkan kommun - landsting ViS - Vård i samverkan kommun - landsting : Kommun(er): Uppsala Landstingsförvaltning(ar): Primärvården Samarbete mellan läkare och sjuksköterskor för vårdtagare i ordinärt boende inskrivna i hemvårdsenheten

Läs mer

Interprofessionell samverkan astma och kol

Interprofessionell samverkan astma och kol Interprofessionell samverkan astma och kol För dig som arbetar inom slutenvård eller på vuxenakutmottagning I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla samarbetet mellan

Läs mer

Datum: Händelseanalys. Självmord från öppenvården. Februari Analysledare: Område III NU-sjukvården Västra Götalandsregionen

Datum: Händelseanalys. Självmord från öppenvården. Februari Analysledare: Område III NU-sjukvården Västra Götalandsregionen Datum: 2017-11-24 Händelseanalys Självmord från öppenvården Februari 2017 Analysledare: Område III NU-sjukvården Västra Götalandsregionen 1 Sammanfattning Uppdraget är att göra en händelseanalys för att

Läs mer

Förstudie av den regionala IT- strukturen inom barn- och skolhälsov

Förstudie av den regionala IT- strukturen inom barn- och skolhälsov Förstudie av den regionala IT- strukturen inom barn- och skolhälsov lsovård i VästmanlandV Uppdraget i VästmanlandV Beskriva en generell process för journalhantering för barn/elev från födelse till avslutad

Läs mer

Riktlinjer för hantering av tillgänglighet inom specialiserad vård i Östergötland

Riktlinjer för hantering av tillgänglighet inom specialiserad vård i Östergötland 13 november 2013 1 (6) Riktlinjer för hantering av tillgänglighet inom specialiserad vård i Östergötland Detta dokument innehåller riktlinjer för klinikernas förhållningssätt och agerande gentemot patienter

Läs mer

Interprofessionell samverkan astma och KOL

Interprofessionell samverkan astma och KOL Interprofessionell samverkan astma och KOL För dig som arbetar inom specialiserad öppenvård för vuxna I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla samarbetet mellan specialiserad

Läs mer

Granskning av remissprocessen

Granskning av remissprocessen 2016 Granskning av remissprocessen Region Jönköpings län Februari 2017 Ulrika Strånge Anders Hellqvist EY Innehåll Sammanfattning... 3 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2. Syfte... 5 1.3. Avgränsning...

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omhändertagande och väntetider inom akutmottagningarna (PM 5) Landstinget Gävleborg

Löpande granskning av intern kontroll Omhändertagande och väntetider inom akutmottagningarna (PM 5) Landstinget Gävleborg Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omhändertagande och väntetider inom akutmottagningarna (PM 5) Landstinget Gävleborg Karin Magnusson Margaretha Larsson Mars 2012 Löpande granskning

Läs mer

Avvikelsehantering enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) avseende Läkemedel/Specifik omvårdnad, Fall och Medicintekniska produkter

Avvikelsehantering enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) avseende Läkemedel/Specifik omvårdnad, Fall och Medicintekniska produkter OMSORGSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Diarienr. Sid. Förvaltningschef Annika Lindqvist 2013-09-26 1 (5) Avvikelsehantering enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)

Läs mer

In- och utskrivning i hemsjukvård och inskrivning i Närsjukvårdsteam Rutin för informationsöverföring via IT-tjänst för SVPL 1, i Södra Älvsborg

In- och utskrivning i hemsjukvård och inskrivning i Närsjukvårdsteam Rutin för informationsöverföring via IT-tjänst för SVPL 1, i Södra Älvsborg Handläggare: Delregional arbetsgrupp SVPL Dokumenttyp: Rutin Sakkod: 1 Antal bilagor: 0 Reviderad av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL 2017-12-14 Framtaget av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL 2015-05-11

Läs mer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer 1 Patientens samlade läkemedelslista ansvar och riktlinjer för hantering i öppen vård. -LOK:s rekommendationer om hur en samlad läkemedelslista bör hanteras- Detta dokument innehåller LOK:s (nätverket

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

Regel: Listning inom hälsoval

Regel: Listning inom hälsoval Regel: Listning inom hälsoval Syfte Fastställa vilka regler och principer som gäller för medborgarens val i hälsoval. Mål Alla ansvariga för listning i primärvården känner till och följer de regler och

Läs mer

Uppföljning palliativ vård

Uppföljning palliativ vård Revisionsrapport* Uppföljning palliativ vård Eskilstuna kommun Februari 2008 Kerstin Svensson, certifierad kommunal revisor *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Uppdraget...3 1.1 Bakgrund...3 1.2

Läs mer

REVISIONSRAPPORT Akut- och jourverksamhet i primärvård Landstinget Halland

REVISIONSRAPPORT Akut- och jourverksamhet i primärvård Landstinget Halland REVISIONSRAPPORT Akut- och jourverksamhet i primärvård Landstinget Halland Juni 2002 Margareta Bertin Christel Eriksson Jean Johansson Christer Mörlin Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Bakgrund...5

Läs mer

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Järfälla kommun.

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Järfälla kommun. 2008-08-15 1 (6) Reviderad 2010-04-21 Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Järfälla kommun. Nedanstående lagar, förordningar allmänna råd ligger

Läs mer

Kort beskrivning om utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården

Kort beskrivning om utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården Kort beskrivning om utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården Dokumentet utgår från ett patientperspektiv i sin beskrivning av kontakter med primärvården i enlighet med Styrande principer inom

Läs mer

Partus, manual för sekreterare

Partus, manual för sekreterare Styrande dokument Rutindokument Rutin Sida 1 (10) Partus, manual för sekreterare Syfte Korrekt dokumentering och hantering i Partus Berörda enheter VO Obstetrik och gynekologi, Läkarsekreterare Beskrivning

Läs mer