Journalföring. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Journalföring. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret"

Transkript

1 Journalföring Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER

2 REV50 2(10) Sammanfattning Landstingets revisorer granskade området senast under Granskningen visade bland annat att de förekom en omfattande eftersläpning i arbetet med att föra in journalanteckningar, att verksamheterna inte klarade signeringskravet fullt ut samt att det saknades dokumenterade rutiner för diktering och journalföring. Syftet med denna uppföljande granskning är att bedöma om nämnderna vidtagit tillräckliga åtgärder för att säkerställa en ändamålsenlig journalföring. Sammantaget kan vi konstatera att resultatet i flera stycken är identiskt med vår föregående granskning. Vi har dock noterat att egenkontrollen av diktat är mer utbredd och ger resultat. Hälso- och sjukvårdsnämnden har inte säkerställt att journalanteckningar skrivs ut utan dröjsmål i enlighet med kraven i patientdatalagen. Problemen har pågått under flera år utan att en varaktig lösning har kunnat uppnås. Folkhälso- primärvårds- och tandvårdsnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämnden har inte säkerställt att verksamheterna klarar signeringskravet i enlighet med patientdatalagen och Socialstyrelsens föreskrifter.

3 REV50 3(10) Innehållsförteckning 1 Bakgrund Syfte, revisionsfråga och avgränsning Revisionskriterier Metod Resultat av granskningen Diktering Utskrift Signering Revisionell bedömning...9

4 REV50 4(10) 1 Bakgrund Den 1 juli 2008 infördes patientdatalagen med en sammanhängande reglering av personuppgiftsbehandlingen inom hälso- och sjukvården. Informationshantering inom hälso- och sjukvården ska vara organiserad så att den tillgodoser patientsäkerhet och god kvalitet samt främjar kostnadseffektivitet. Landstingets revisorer granskade området senast under Granskningen visade bland annat att de förekom en omfattande eftersläpning i arbetet med att föra in journalanteckningar, att verksamheterna inte klarade signeringskravet fullt ut samt att det saknades dokumenterade rutiner för diktering och journalföring. Vidare uppgavs systemstödet inte vara ändamålsenligt i vissa stycken. 2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning Syftet med granskningen är att bedöma om nämnderna vidtagit tillräckliga åtgärder för att säkerställa en ändamålsenlig journalföring. Utifrån syftet ska följande revisionsfrågor besvaras: Har nämnderna säkerställt att det finns ändamålsenliga riktlinjer, rutiner, systemstöd och organisatoriska förutsättningar för journalföring? Har nämnderna säkerställt att verksamheten klarar att föra in och signera journalanteckningar inom rimlig tid? Granskningen är avgränsad till Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden med de landstingsdrivna hälsocentralerna samt Hälso- och sjukvårdsnämnden med vårdområdena Medicin, Opererande samt Psykiatri och habilitering. 3 Revisionskriterier Med revisionskriterier avses de bedömningsgrunder som bildar underlag för revisionens analyser och bedömningar. Revisionskriterierna hämtas bland annat från lagar och förarbeten eller interna regelverk, policyer och fullmäktigebeslut. Revisionskriterierna kan också ha sin grund i jämförbar praxis. Granskningens revisionskriterier utgörs huvudsakligen av: Kommunallag (1991:900) Hälso- och sjukvårdslag (1982:763) Patientsäkerhetslag (2010:659) Patientdatalag (2008:355) Socialstyrelsens föreskrifter: Informationshantering och journalföring i hälso- och sjukvården (SOSFS 2008:14) Nämndernas ansvar för planering, ledning och kontroll Genom patientsäkerhetslagen har det förtydligats att det är vårdgivarens ansvar att planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som leder till att kravet på god vård enligt hälso- och sjukvårdslagen upprätthålls.

5 REV50 5(10) Nämndernas ansvar att planera, leda och kontrollera verksamheten kommer också i uttryck i kommunallagen. Nämnderna ska inom sitt område se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt samt de föreskrifter som gäller för verksamheten. De skall också se till att den interna kontrollen är tillräcklig samt att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt. Journalföring Syftet med att föra patientjournal är i första hand att bidra till en god och säker vård av patienten. Enligt patientdatalagen ska anteckning föras in i en patientjournal så snart som möjligt och anteckningen ska signeras av den som ansvarar för uppgiften. Genom sin signering bekräftar den ansvarige att han eller hon har kontrollerat innehållet i anteckningen och kan gå i god för att uppgifterna stämmer. Signeringskravet infördes av patientsäkerhetsskäl i patientjournallagen år 1985 och fördes i sak över oförändrat till patientdatalagen Bestämmelsen motiverades bland annat med att journalanteckningar ligger till grund för behandlingsåtgärder och medicinering och att missförstånd och felskrivningar kan bli ödesdigra. I förarbetena till lagen uttalar regeringen att de patientsäkerhetsskäl som anfördes vid införandet av signeringskravet 1985 gäller än mer vid anteckningar i stora eller kompatibla journalsystem där anteckningar kan komma att läggas till grund för behandlingsåtgärder och medicinering av andra vårdenheter än den där anteckningarna gjorts. Enligt Socialstyrelsens föreskrifter ska vårdgivaren säkerställa att det finns rutiner för signering av journalanteckningar och för bekräftelse av åtgärder som rör patientens vård och behandling. Rutinerna ska säkerställa att väsentliga ställningstaganden som rör vård och behandling signeras av den som svarar för uppgiften senast efter 14 dagar. 4 Metod Granskningen har genomförts med hjälp av dokumentstudier, intervjuer och genomgång av journaler från de granskade verksamheterna. Sex verksamheter har valts ut för intervjuer och granskning av journalföringen. Urvalet består tre specialistmottagningar, en för varje vårdområde och sjukhus, samt tre hälsocentraler. Samtliga läkarbesök den 5-7 maj 2014 ingår i urvalet: Verksamhet Antal granskade journaler Hälsocentral A 65 Hälsocentral B 60 Hälsocentral C 88 Specialistmottagning A 28 Specialistmottagning B 42 Specialistmottagning C 32 Intervjuer har genomförts med verksamhetschefer, enhetschefer, medicinska sekreterare och administratörer vid de granskade verksamheterna. Vidare har vi stämt av uppgifter med företrädare för systemförvaltningen av SYSteam Cross. Samtliga intervjuade har lämnats möjlighet att sakgranska rapporten.

6 REV50 6(10) 5 Resultat av granskningen 5.1 Diktering Landstinget Västernorrland använder ett digitalt system (MedSpeech) för diktering av journalanteckningar och andra uppgifter som till exempel brev, remisser och epikriser. Övergripande riktlinjer för diktering saknas i landstinget. Hälsocentral C och Specialistmottagning C är ensamma i urvalet om att ha skriftliga rutiner för journalföringen som berör prioritetssättning av diktaten. De intervjuade medicinska sekreterarna vid samtliga granskade verksamheter anser att prioritetssättningen i praktiken fungerar bra. Anledningen är främst att de ligger i fas med utskrifterna (se vidare i nästa avsnitt) och att dialogen fungerar bra med läkarna när behov uppstår. Det har dock förekommit avvikelser där för lågt satt prioritet gett konsekvenser för patienterna. Hur snabbt diktat med olika prioritet förväntas skrivas varierar mellan verksamheterna. Medelprioritet i en verksamhet kan t.ex. motsvara hög prioritet i en annan verksamhet. Granskningen visar att läkarna i de allra flesta fall dikterat sina journalanteckningar i direkt anslutning till mottagningsbesöken. Totalt sett dikterades 93 procent samma dag och övriga inom tre dagar. Granskningen visar också att det efter tre månader ännu saknades ett diktat vid en av hälsocentralerna respektive en av specialistmottagningarna. Vid fem av sex granskade verksamheter genomför de medicinska sekreterarna kontroller att diktat har upprättats efter alla läkarbesök. Fyra verksamheter prickar av receptionslistan i journalsystemet i takt med att diktaten skrivs ut. Vid tre verksamheter genomförs efterföljande kontroller av anteckningar som inte är kopplade mot besök, då även saknade diktat upptäcks. Hälsocentral C är ensam i urvalet om att ha skriftliga rutiner som reglerar att kontroller ska utföras samt ansvarsfördelning och frekvens. 5.2 Utskrift De medicinska sekreterarna skriver in de dikterade journalanteckningarna i journalsystemet (SYSteam Cross). Övergripande riktlinjer för utskrift av journalanteckningar saknas i landstinget. Hälsocentral C och Specialistmottagning C är ensamma i urvalet om att ha skriftliga rutiner där bland annat prioritetsordning för utskrift och genomströmningstid regleras. I samtliga granskade verksamheter uppger de intervjuade att de ligger i fas med utskrifterna av journalanteckningarna. I huvudsak skrevs de granskade journalanteckningarna samma dag eller dagen efter att diktaten upprättats. Enligt de intervjuade ger MedSpeech en mycket god överblick över antalet oskrivna diktat. Två av de granskade hälsocentralerna samarbetar med andra hälsocentraler vid planerad frånvaro och tillfälliga arbetstoppar. Vid en av hälsocentralerna finns dessutom en extra anställd som arbetar där behovet är störst för tillfället. Samarbetet beskrivs fungera mycket väl och har visat sig vara nödvändigt då den enskilda hälsocentralen annars skulle vara för sårbar.

7 REV50 7(10) Specialistmottagning C (liksom samtliga verksamheter vid sjukhuset i Örnsköldsvik) följer upp antalet oskrivna diktat och deras sammanlagda inspelningstid varje fredag morgon. Den aktuella skrivkön jämförs mot ett nyckeltal där mottagningen bedöms kunna klara genomströmningstiden för utskrifterna. Enhetscheferna för de medicinska sekreterarna träffas varje måndag morgon och för en dialog kring fördelning av resurser. Vid behov skriver verksamheterna för varandra och en särskild akutpool kan rycka in. Även vid de andra två granskade specialistmottagningarna förekommer det att man skriver för andra enheter. En av de verksamheter vid sjukhuset i Sundsvall som vi granskade 2011 hade en skrivkö på drygt två månader vid det aktuella tillfället. Enligt de intervjuade började eftersläpningen vid årsskiftet 2010/2011 i samband med omstruktureringar vid sjukhuset. Vår uppföljning visar att inga bestående resultat har uppnåtts i den aktuella verksamheten och att flera verksamheter inom både Vårdområde medicin och Vårdområde opererande har liknande situationer. Patientdatalagens krav på att uppgifter ska föras in i journalen så snart som möjligt tolkas av Socialstyrelsen som att man inte kan acceptera någon längre fördröjning. Socialstyrelsen hänvisar bland annat till ett tillsynsbeslut för en akutklinik med krav på att samtliga journaldiktat ska journalföras fortlöpande och senast inom två dygn från den aktuella medicinska åtgärden. 5.3 Signering Journalanteckningarna signeras i journalsystemet av den som ansvarar för uppgiften. Genom signeringen styrks riktigheten i uppgifterna och anteckningarna blir låsta i journalsystemet. Diagrammet nedan visar hur stor andel av journalanteckningarna som signerades inom 14 dagar i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter. Ingen av de granskade verksamheterna klarade signeringskravet fullt ut. Andel av granskade journalanteckningar som signerats inom 14 dagar Hälsocentral A 59% Hälsocentral B Hälsocentral C 85% 90% Specialistmottagning A 29% Specialistmottagning B 74% Specialistmottagning C 84% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Anmärkning: Tiden räknas från den dag som journalanteckningarna skrivits in i journalen.

8 REV50 8(10) Vi har även följt upp hur stor andel av de granskade journalanteckningarna som var osignerade efter tre månader. Vid Hälsocentral A var 41 procent ännu osignerade. Samtliga anteckningar avser besök hos en stafettläkare som tjänstgjorde under våren. En av de ordinarie familjeläkarna har nu särskilt avsatt administrativ tid för att gå igenom signeringsköerna. Vid specialistmottagningarna A och B återstod ännu 39 respektive 17 procent osignerade journalanteckningar efter tre månader. Vid de två specialistmottagningarna genomförs inte någon systematisk uppföljning av signeringsköerna på verksamhetsnivå. Samtliga intervjuade anser att journalsystemet har bra funktioner för uppföljning av signeringsköerna på verksamhetsnivå. De menar att antalet läkare inte är fler än att det går att hantera i uppföljningen. Övergripande riktlinjer för signering av journalanteckningar saknas i landstinget. De tidigare riktlinjerna 1 upphörde att gälla februari Specialistmottagning C är ensam i urvalet att ha skriftliga rutiner för signering. Rutinerna berör läkarnas dagliga rutiner för bevakning och signering av journalanteckningar med krav på signering senast inom en vecka. Vidare finns bevakningsrutiner vid frånvaro, särskilda rutiner för AT-läkare och stafettläkare samt rutiner för månadsvis uppföljning vid kliniken med rapportering till verksamhetschef och berörd läkare. Verksamhetschefen lyfter särskilt fram en av läkarna som engagerat sig i att utveckla användningen av journalsystemet och som påminner sina kollegor om signeringen. 1 Signering inom hälso- och sjukvården, Riktlinje

9 REV50 9(10) 6 Revisionell bedömning Syftet med granskningen är att bedöma om nämnderna vidtagit tillräckliga åtgärder för att säkerställa en ändamålsenlig journalföring. Utifrån syftet ska följande revisionsfrågor besvaras: Har nämnderna säkerställt att det finns ändamålsenliga riktlinjer, rutiner, systemstöd och organisatoriska förutsättningar för journalföring? Har nämnderna säkerställt att verksamheten klarar att föra in och signera journalanteckningar inom rimlig tid? Granskningen visar att diktering och prioritetssättning för utskrift i huvudsak fungerar bra vid alla granskade verksamheter. De avvikelser som förekommer i form av saknade diktat visar på behovet av en fungerande egenkontroll. Egenkontrollen är mer vanligt förekommande bland de granskade verksamheterna jämfört med 2011 och den ger också resultat enligt de intervjuade. Samtliga sex granskade verksamheter ligger i fas med utskrifterna och det finns goda exempel på upparbetade samarbeten mellan hälsocentralerna och inom specialistvården som minskar sårbarheten och tar udden av arbetstoppar. Det förekommer dock stora variationer inom landstinget. De skrivköer på drygt två månader inom specialistvården som vi uppmärksammade i vår föregående granskning kvarstår trots insatser och flera verksamheter har idag liknande situationer. Enligt de intervjuade började eftersläpningen vid årsskiftet 2010/2011 i samband med omstruktureringar. Även vakanser har påverkat enskilda verksamheter. Signeringstiden varierar både inom och mellan verksamheterna. Ingen av de granskade verksamheterna klarade signeringskravet på 14 dagar i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter. En av specialistmottagningarna och två av hälsocentralerna uppvisar dock tydliga ambitioner att komma tillrätta med eftersläpningen. Tre månader efter mottagningsbesöken finns ännu en stor andel osignerade anteckningar vid tre av verksamheterna. Samtliga intervjuade anser att systemstöden för journalföring och egenkontroll är ändamålsenliga. Landstinget Västernorrland saknar övergripande riktlinjer för journalföringen och det är inte vanligt förekommande att lokala rutiner och krav tydliggörs i skriftliga styrdokument. En av de granskade hälsocentralerna och en av specialistmottagningarna utmärker sig dock positivt med inarbetade och dokumenterade rutiner samt genomgående goda resultat i vår granskning av journalföringen. I samband med utveckling av länskliniker inom specialistvården har behovet av gemensamma rutiner aktualiserats. Vi har också mött tre olika exempel på samarbeten mellan hälsocentralerna. Vi menar att övergripande riktlinjer för journalföringen med mallar som utgångspunkt för rutiner på områdesnivå/verksamhetsnivå skulle vara ett värdefullt stöd för verksamheterna. Både generellt men särskilt när länskliniker och andra samarbetsformer utvecklas. Det är också rimligt att likvärdiga krav ställs på journalföringen inom landstinget såvida inte verksamhetsspecifika behov eller riskanalyser visar något annat.

10 REV50 10(10) Sammantaget kan vi konstatera att resultatet av granskningen i flera stycken är identiskt med vår föregående granskning från Vi har dock noterat att egenkontrollen av diktat är mer utbredd och ger resultat. Hälso- och sjukvårdsnämnden har inte säkerställt att journalanteckningar skrivs ut utan dröjsmål i enlighet med kraven i patientdatalagen. Problemen har pågått under flera år utan att en varaktig lösning har kunnat uppnås. Folkhälso- primärvårds- och tandvårdsnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämnden har inte säkerställt att verksamheterna klarar signeringskravet i enlighet med patientdatalagen och Socialstyrelsens föreskrifter. Härnösand Revisor

Journalsystem och informationssäkerhet

Journalsystem och informationssäkerhet Landstingets revisorer Revisionsrapport Januari 2012 Bilaga nr 3b till överläggningar med landstingets revisorer den 19 januari 2012. Journalsystem och informationssäkerhet Delrapport 2 Patientsäkerhet

Läs mer

Remisser i vården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Remisser i vården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Remisser i vården Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2014-03-19 13REV40 2(11) Sammanfattning Landstingets revisorer har under 2010 granskat landstingets hantering av remisser. Syftet med denna uppföljande

Läs mer

Journalföring i specialistvården

Journalföring i specialistvården Journalföring i specialistvården Revisionsrapport Regionens revisorer 2018-06-13 18REV26 2(11) Sammanfattning Informationshanteringen inom hälso- och sjukvården ska vara organiserad så att den tillgodoser

Läs mer

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Utvecklingsplan för god och jämlik vård Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV9 2(7) Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i december 2011 om en utvecklingsplan för

Läs mer

Journalföring i tandvården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Journalföring i tandvården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Journalföring i tandvården Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017-06-14 17REV24 2(11) Sammanfattning Syftet med att föra patientjournal är i första hand att bidra till en god och säker vård av patienten.

Läs mer

Granskning av behörigheter till journalsystemet

Granskning av behörigheter till journalsystemet Granskning av behörigheter till journalsystemet Rapport nr 18/2015 Februari 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 61:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER...

Läs mer

Kundfordringar en uppföljande granskning

Kundfordringar en uppföljande granskning Kundfordringar en uppföljande granskning Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 03 22 16REV47 2(7) Sammanfattning I vår tidigare granskning av kundfordringar uppmärksammades ett antal risker och

Läs mer

Avvikelsehantering. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Avvikelsehantering. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Avvikelsehantering Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2014-06-18 14REV48 2(16) Sammanfattning Vårdgivaren har ett ansvar att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete. Som en del i detta arbete

Läs mer

Styrning av behörigheter

Styrning av behörigheter Revisionsrapport Styrning av behörigheter i journalsystem Landstinget i Östergötland Janne Swenson Kerem Kocaer Jens Ryning Eva Andlert, cert. kommunal revisor Styrning av behörigheter i journalsystem

Läs mer

Informationshantering och journalföring. Maria Jacobsson, Hälso- och sjukvårdsavdelningen

Informationshantering och journalföring. Maria Jacobsson, Hälso- och sjukvårdsavdelningen Informationshantering och journalföring Maria Jacobsson, Hälso- och sjukvårdsavdelningen 1. Målet för hälso- och sjukvården 2 HSL Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor

Läs mer

Årlig granskning av Kostnämnden i Sollefteå Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av Kostnämnden i Sollefteå Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av Kostnämnden i Sollefteå 2013 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV43 2(9) Sammanfattning Landstinget Västernorrland har i samverkan med Sollefteå kommun bildat

Läs mer

Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2017 Revisionsrapport

Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2017 Revisionsrapport Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2017 Revisionsrapport Regionens revisorer 2018-04-13 18REV8 2(7) Sammanfattning Syftet är att utifrån en översiktlig granskning bedöma om Kostnämnden

Läs mer

Granskning av landstingets hantering av personuppgifter

Granskning av landstingets hantering av personuppgifter Granskning av landstingets hantering av personuppgifter Rapport nr 25/2012 Februari 2013 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 1.1 REKOMMENDATIONER... 4 2. BAKGRUND...

Läs mer

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2013. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2013. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2013 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV33 2(10) Sammanfattning Landstinget Västernorrland har fyra fullmäktigeberedningar: Arvodeskommittén,

Läs mer

1 (5) 7 oktober 2010. RÅD Signering, bekräftelse, låsning

1 (5) 7 oktober 2010. RÅD Signering, bekräftelse, låsning 1 (5) RÅD Signering, bekräftelse, låsning 2 (5) Innehåll 1 Inledning...4 2 Signering...4 2.1 Undantag från signering...5 3 Bekräftelse...5 4 Låsning...5 3 (5) Utgåvehistorik för dokumentet Utgåva Datum

Läs mer

Ungdomsmottagningarna. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Ungdomsmottagningarna. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Ungdomsmottagningarna Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017-06-14 17REV28 2(9) Sammanfattning Syftet med granskningen är att bedöma om Regionstyrelsen (beställaren) och Folkhälso-, primärvårds-

Läs mer

Kontroll av legitimation vid anställning av läkare och sjuksköterskor

Kontroll av legitimation vid anställning av läkare och sjuksköterskor Kontroll av legitimation vid anställning av läkare och sjuksköterskor Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2016-04-13 15REV80 2(9) Sammanfattning Övergripanden syfte/revisionsfråga är att granska och

Läs mer

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2014 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2015 04 09 15REV29 2(11) Sammanfattning Landstinget Västernorrland har fyra fullmäktigeberedningar: Arvodeskommittén,

Läs mer

Journalsystem och informationssäkerhet

Journalsystem och informationssäkerhet Landstingets revisorer Revisionsrapport Januari 2012 Bilaga nr 3c till överläggningar med landstingets revisorer den 19 januari 2012. mer text Journalsystem och informationssäkerhet Delrapport 3 Patientens

Läs mer

Grundläggande granskning av Kostnämnden i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Grundläggande granskning av Kostnämnden i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Grundläggande granskning av Kostnämnden i Örnsköldsvik 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017-03-08 17REV10 2(7) Sammanfattning Syftet är att utifrån en översiktlig granskning bedöma om Kostnämnden

Läs mer

Granskning av Samordningsförbundet i Ånge Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Granskning av Samordningsförbundet i Ånge Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Granskning av Samordningsförbundet i Ånge 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 04 28 17REV40 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte och övergripande revisionsfrågor... 3 3 Revisionskriterier...

Läs mer

Granskning av Samordningsförbundet i Kramfors Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Granskning av Samordningsförbundet i Kramfors Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Granskning av Samordningsförbundet i Kramfors 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 04 28 17REV37 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte och övergripande revisionsfrågor... 3 3 Revisionskriterier...

Läs mer

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden 2015 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2016-04-08 16REV20 2(7) Sammanfattning Granskningen visar att Patientnämnden - Etiska nämnden har arbetat

Läs mer

Uppföljning av läkemedelsanvändning en i Gävle och Bollnäs kommun

Uppföljning av läkemedelsanvändning en i Gävle och Bollnäs kommun Revisionsrapport Uppföljning av läkemedelsanvändning en i Gävle och Bollnäs kommun Landstinget Gävleborg Fredrik Markstedt Cert. kommunal revisor Mars 2014 Mars 2014 Landstinget Gävleborg Uppföljning av

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 27 maj 2013 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 20 augusti 2012 i mål nr 4853-12 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 SOSFS 2011:9 träder i kraft..och ersätter 20120101 Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:12) om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet

Läs mer

Väntetider för kroniskt sjuka i specialistvården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Väntetider för kroniskt sjuka i specialistvården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Väntetider för kroniskt sjuka i specialistvården Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-12-16 15REV39 2(16) Sammanfattning 2010 lagstadgades tillgängligheten till vården genom en vårdgaranti och

Läs mer

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården Informationshantering och journalföring nya krav på informationssäkerhet i vården Sammanhållen journalföring! Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Landstingets styrning och kontroll av ITavbrottsplaner

Landstingets styrning och kontroll av ITavbrottsplaner Landstingets styrning och kontroll av ITavbrottsplaner - uppföljande granskning Rapport nr 17/2014 December 2014 Eva Röste Moe, Certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Diarienummer: REV 33:2-2014

Läs mer

Vårdgivare. Ärendet. Skälen för beslutet BESLUT Dnr / (5) MediCheck AB Hälsingegatan 45 BV STOCKHOLM.

Vårdgivare. Ärendet. Skälen för beslutet BESLUT Dnr / (5) MediCheck AB Hälsingegatan 45 BV STOCKHOLM. BESLUT 2019-09-11 Dnr 8.5-8865/2019-16 1(5) MediCheck AB Hälsingegatan 45 BV 113 31 STOCKHOLM Vårdgivare MediCheck AB Ärendet Tillsyn av det systematiska patientsäkerhetsarbetet vid MediCheck AB i syfte

Läs mer

BESLUT. Nationell tillsyn av hälso- och sjukvården vid Region Halland sommaren

BESLUT. Nationell tillsyn av hälso- och sjukvården vid Region Halland sommaren /(\ BESLUT inspektionen för värd och omsorg 2014-10-29 nr 8.5-13098/2014 1(5) Avdelning sydväst Lisbeth Abrahamsson lisbeth.abrahamsson@ivo.se Region Halland Box 517 301 80 Halmstad Vårdgivare Region Halland

Läs mer

Information till legitimerade tandhygienister. Kvalitetssäkra patientjournalen

Information till legitimerade tandhygienister. Kvalitetssäkra patientjournalen SVERIGES Information till legitimerade tandhygienister Kvalitetssäkra patientjournalen TANDHYG Kvalitetssäkra patientjournalen Inledning En legitimerad tandhygienist måste utöver sitt yrkeskunnande om

Läs mer

Informationsöverföring. kommunikation med landstinget - uppföljande granskning

Informationsöverföring. kommunikation med landstinget - uppföljande granskning www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Augusti 2015 Informationsöverföring och kommunikation med landstinget - uppföljande granskning Gällivare kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning...

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation

Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2014-06-27 Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation BAKGRUND Vid vård av patienter ska det föras patientjournal. En patientjournal

Läs mer

Ärende- och dokumenthantering

Ärende- och dokumenthantering www.pwc.se Revisionsrapport Ärende- och dokumenthantering Robert Bergman Projektledare 2016 Christer Marklund Kvalitetssäkrare Mars/2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Landstingets internkontrollarbete år 2012

Landstingets internkontrollarbete år 2012 Landstingets internkontrollarbete år 2012 Rapport nr 33/2012 Mars 2013 Richard Norberg, Certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund... 4 2.1

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen 1 (5) Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Inom hälso- och sjukvården skall kvaliteten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Ledningen för hälso- och sjukvård ska organiseras så

Läs mer

Fördjupad uppföljning GRANSKNINGSRAPPORT. Verksamhetsområde: Vårdcentral Typ av avtal: LOV Vårdgivarens namn: Familjeläkarna Bålsta

Fördjupad uppföljning GRANSKNINGSRAPPORT. Verksamhetsområde: Vårdcentral Typ av avtal: LOV Vårdgivarens namn: Familjeläkarna Bålsta 2015-09-11 Dnr HSS 2013-0243 Ledningskontoret Hälso- och sjukvårdsavdelningen Namn: Inge Bruce Tfn: 018-611 60 44 E-post: inge.bruce@lul.se Fördjupad uppföljning GRANSKNINGSRAPPORT Verksamhetsområde: Vårdcentral

Läs mer

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälso- och sjukvården i särskilt boende i Solna kommun

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälso- och sjukvården i särskilt boende i Solna kommun 2012-07-16 SID 1 (9) Ansvarig för rutin Medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från revideras 2016-07-25 Riktlinjer för informationshantering och journalföring i

Läs mer

Granskning år 2012 av patientnämnden

Granskning år 2012 av patientnämnden Granskning år 2012 av patientnämnden Rapport nr 22/2012 Februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Revisionsfrågor...

Läs mer

4.1 Riktlinje för dokumentation och informationsöverföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Tyresö kommun

4.1 Riktlinje för dokumentation och informationsöverföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Tyresö kommun 1(5) 4.1 Riktlinje för dokumentation och informationsöverföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Tyresö kommun Nedanstående lagar, förordningar allmänna råd ligger till grund för omvårdnadsdokumentationen.

Läs mer

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Järfälla kommun.

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Järfälla kommun. 2008-08-15 1 (6) Reviderad 2010-04-21 Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Järfälla kommun. Nedanstående lagar, förordningar allmänna råd ligger

Läs mer

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem

Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem 1 (6) Avdelningen för närsjukvård Staben HSN 1002-0175 (Rev. 140507) Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Grundläggande granskning av fullmäktiges beredningar 2017

Grundläggande granskning av fullmäktiges beredningar 2017 Grundläggande granskning av fullmäktiges beredningar 2017 Revisionsrapport REGIONENS REVISORER 2018-04-13 18REV11 2(9) Sammanfattning Syftet är bedöma om fullmäktigeberedningarnas verksamhet sköts på ett

Läs mer

Dokumentation Hälso- och sjukvård HSL

Dokumentation Hälso- och sjukvård HSL Dokumentation Hälso- och sjukvård HSL Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig MAS Skribent MAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 319/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med

Läs mer

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor,

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, medicinskt ansvariga för rehabilitering, huvudmän i enskild verksamhet

Läs mer

Granskning av sjukresor

Granskning av sjukresor Granskning av sjukresor Rapport nr 21/2012 februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Granskningens resultat... 3 2 Inledning... 5

Läs mer

LANDSTINGSREVISIONEN. Vård av äldre. Rapport nr 12/2016

LANDSTINGSREVISIONEN. Vård av äldre. Rapport nr 12/2016 Vård av äldre Rapport nr 12/2016 Januari 2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 12:2 2016 Innehåll 1 SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 2 BAKGRUND... 4 2.1 REVISIONSFRÅGOR... 4 2.2 REVISIONSKRITERIER...

Läs mer

Riktlinje för informationshantering och journalföring

Riktlinje för informationshantering och journalföring RIKTLINJER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Riktlinje för informationshantering och journalföring Nedanstående lagar, förordningar föreskrifter och allmänna råd ligger till grund för omvårdnadsdokumentationen.

Läs mer

Årlig granskning Patientnämnd-Etisk nämnd. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning Patientnämnd-Etisk nämnd. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning Patientnämnd-Etisk nämnd Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV46 2(7) Sammanfattning Vår bedömning är att Patientnämnd-Etisk nämnds verksamhet har bedrivits på ett

Läs mer

God remisshantering. för läkare och patient. Åsa Wramdemark ST-läkare. Primärvården Södra Bohuslän. FoU-arbete 2010

God remisshantering. för läkare och patient. Åsa Wramdemark ST-läkare. Primärvården Södra Bohuslän. FoU-arbete 2010 God remisshantering för läkare och patient ST-läkare Primärvården Södra Bohuslän FoU-arbete 2010 Handledare: Mille Milacovic, Mölnlycke VC God remisshantering för läkare och patient Inledning En patient

Läs mer

Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål

Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål Rapport nr 07/2016 December 2016 Clara Wiklund, revisionskontoret Diarienummer: REV 25:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 )

Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 ) 1(7) Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 ) Grunden till ansvarsfördelningen finns i nedan

Läs mer

Information till legitimerade tandhygienister. Kvalitetssäkra patientjournalen

Information till legitimerade tandhygienister. Kvalitetssäkra patientjournalen Information till legitimerade tandhygienister Kvalitetssäkra patientjournalen TANDHYG SVERIGES Inledning En legitimerad tandhygienist måste utöver sitt yrkeskunnande om tandvårdens innehåll och processer

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetschef samt medicinska ledningsuppdrag. Version: 1. Ansvarig: Landstingsdirektören

Riktlinjer för verksamhetschef samt medicinska ledningsuppdrag. Version: 1. Ansvarig: Landstingsdirektören medicinska ledningsuppdrag Version: 1 Ansvarig: Landstingsdirektören 2(8) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2011-10-18 Nyutgåva Landstingsdirektören 2011-10-18 3(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Journalhandling En journalhandling är alla handlingar och anteckningar som innehåller uppgifter om patientens tillstånd och de åtgärder som genomförts eller

Läs mer

Rutiner för granskning av loggar från verksamhetssystem och Nationell Patientöversikt (NPÖ)

Rutiner för granskning av loggar från verksamhetssystem och Nationell Patientöversikt (NPÖ) 1 Riktlinjer för hälso- och sjukvården Ansvarar för att riktlinjen blir känd: Respektive enhetschef Dokumentets namn: Granskning av loggar från verksamhetssystem och Nationell Patientöversikt Utfärdad

Läs mer

Svar på revisionsskrivelse med anledning av granskning av landstingets remisshantering

Svar på revisionsskrivelse med anledning av granskning av landstingets remisshantering LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Produktionsstyrelsen 2012-02-20 31 Dnr PS 2012-0018 Svar på revisionsskrivelse med anledning av granskning av landstingets remisshantering Förslag till

Läs mer

Remiss inom hälso- och sjukvård Västra Götalandsregionen

Remiss inom hälso- och sjukvård Västra Götalandsregionen Regelverk Remiss inom hälso- och sjukvård Västra Götalandsregionen Grunden för en god vård innebär en kunskapsbaserad, ändamålsenlig, patientfokuserad, säker, effektiv och jämlik vård som ges i rimlig

Läs mer

Uppföljande granskning av utbetalda ersättningar i Hälsovalet DECEMBER 2015

Uppföljande granskning av utbetalda ersättningar i Hälsovalet DECEMBER 2015 REV 29:2-2015 PROMEMORIA Uppföljande granskning av utbetalda ersättningar i Hälsovalet DECEMBER 2015 Susanne Hellqvist, revisionskontoret Västerbottens läns landsting Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 19/2016 April 2017 Richard Norberg, revisionskontoret Diarienummer: REV 29:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Barn- och ungdomspsykiatri Beroendevård Vuxenpsykiatri Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2011-10-19 Diarienummer: HSN1103-0243

Läs mer

Sammanhållen journalföring

Sammanhållen journalföring SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2016-06-28 Beslutad av SN 84 2016-08-31 Sammanhållen journalföring Via nationella e-tjänster, t.ex. NPÖ, Pascal eller Svevac Gäller för

Läs mer

Granskning av Samordningsförbundet i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Granskning av Samordningsförbundet i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Granskning av Samordningsförbundet i Örnsköldsvik 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 04 28 17REV41 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte, revisionsfrågor... 3 3 Revisionskriterier...

Läs mer

Beredning av beslutat investeringsutrymme

Beredning av beslutat investeringsutrymme PROMEMORIA Beredning av beslutat investeringsutrymme JANUARI 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Västerbottens läns landsting Diarienr: REV 52:2-2015 Sidan 1 av 7 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING...

Läs mer

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 31 december 2014.

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 31 december 2014. Handläggare: Agneta Calleberg 1 (2) PaN 2015-03-06 P 6 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-02-11 PaN 1401-00020-30 1403-01455-30 Återföring Problem att få remissvar vid införd spärr i journalsystem Ärendet Patientnämnden

Läs mer

VERSION Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord

VERSION Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOCIALSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2011:XX (M) Utkom från trycket den månad Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om livsuppehållande

Läs mer

SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens

Läs mer

Årsrapport NU-sjukvården Diarienummer REV

Årsrapport NU-sjukvården Diarienummer REV Årsrapport NU-sjukvården 2017 Diarienummer REV 2017 00067 Behandlad av revisorskollegiet den 14 mars 2018 Årsrapport NU-sjukvården, 2018-02-23 2 (6) Innehåll Årets granskning... 3 Styrelsens ansvar...

Läs mer

Implementering av politiska beslut

Implementering av politiska beslut Implementering av politiska beslut Revisionsrapport Regionens revisorer 2018-10-15 18REV42 2(11) Sammanfattning Regionens revisorer ser en risk för att otydliga beslut och bristfälliga rutiner kan leda

Läs mer

Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2018 Revisionsrapport

Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2018 Revisionsrapport Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2018 Revisionsrapport Regionens revisorer 2019-04-04 18REV66 2(7) Sammanfattning Syftet är att utifrån en översiktlig granskning bedöma om Kostnämnden

Läs mer

Rätt information på rätt plats och i rätt tid (SOU 2014:23) remissvar

Rätt information på rätt plats och i rätt tid (SOU 2014:23) remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2 september 2014 SN-2014/2986.145 1 (7) HANDLÄGGARE Christina Ring 08-535 378 15 christina.ring@huddinge.se Socialnämnden Rätt information på rätt plats och i rätt

Läs mer

Granskning av remissprocessen komplettering

Granskning av remissprocessen komplettering 2017-09-07 RJL2017/954 Förvaltningsnamn Nämnden för Folkhälsa och sjukvård Granskning av remissprocessen komplettering Remissflödet till specialistsjukvården 2013 tom augusti 2017 Remissflödet till primärvården

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

Granskning år 2014 av patientnämnden

Granskning år 2014 av patientnämnden Granskning år 2014 av patientnämnden Rapport nr 26/2014 Mars 2015 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Diarienummer: Rev 24:2-2014 Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. INLEDNING... 4 3. NÄMNDENS UPPDRAG...

Läs mer

Rutin fast vårdkontakt

Rutin fast vårdkontakt Arbetsområde: Rutin Fast Rutin fast För personer i ordinärt boende utses den fasta en bland hälsooch sjukvårdspersonal inom landstinget med undantag av de personer som är bedömda som hemsjukvårdspatienter.

Läs mer

Rätt information på rätt plats och i rätt tid (SOU 2014:23) remissvar

Rätt information på rätt plats och i rätt tid (SOU 2014:23) remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-08-21 AN-2014/390.145 1 (7) HANDLÄGGARE Christina Ring 08-535 378 15 christina.ring@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Rätt information på rätt plats och i rätt

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 28/2015 April 2016 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 BAKGRUND...

Läs mer

Betalkort. Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013

Betalkort. Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013 Betalkort Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 1 BAKGRUND 1 2 UPPDRAG 1 2.1 Syfte 1 2.2 Avgränsningar 1 2.3 Revisionskriterier 1 2.4 Metod 2 3 LANDSTINGETS RIKTLINJE

Läs mer

Journalsystem och informationssäkerhet

Journalsystem och informationssäkerhet Landstingets revisorer Revisionsrapport Januari 2012 Bilaga nr 3a till överläggningar med landstingets revisorer den 19 januari 2012. mer text Journalsystem och informationssäkerhet Delrapport 1 Ledning,

Läs mer

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm SOSFS 2012:9 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september

Läs mer

Hur ska bra vård vara?

Hur ska bra vård vara? Hur ska bra vård vara? God och säker vård ur ett MAS perspektiv Se det etiska perspektivet som överordnat Utgå från en humanistisk värdegrund med vårdtagaren i centrum Hålla sig uppdaterad vad som händer

Läs mer

Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Oktober Haparanda stad. Uppföljning granskning av placerade barn och unga

Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Oktober Haparanda stad. Uppföljning granskning av placerade barn och unga Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Oktober 2018 Haparanda stad Uppföljning granskning av placerade barn och unga Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Effektivare administration i Region Skåne

Effektivare administration i Region Skåne 6 maj 2014 Ansvarig: Johan Cosmo johan.cosmo@skane.se Effektivare administration i Region Skåne SLUTRAPPORT 1 1 Projektarbete... sid 3 1.1 Bakgrund 1.2 Frågeställning 1.3 Metod 1.4 Projektgrupp 2 Resultat

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete xx Fastställd Socialnämnden 2014-05-07 Reviderad - Produktion Socialförvaltningen

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Rapport om införande av ehälsotjänster i Landstinget i Uppsala län

Rapport om införande av ehälsotjänster i Landstinget i Uppsala län LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-10-25 136 Dnr PS 2012-0043 Rapport om införande av ehälsotjänster i Landstinget i Uppsala län Förslag

Läs mer

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Diarienummer NHO-2014-0254 ALN-2014-0436 Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Utgår från övergripande styrdokument för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun omfattande nämndernas

Läs mer

Tandvård för personer med särskilda behov. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Tandvård för personer med särskilda behov. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Tandvård för personer med särskilda behov Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-06-25 15REV40 2(12) Sammanfattning Landstingen ska sedan 1999 bedriva uppsökande verksamhet och erbjuda avgiftsfria

Läs mer

BESLUT. Region Gävleborg ska till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) redovisa:

BESLUT. Region Gävleborg ska till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) redovisa: BESLUT da/6-4-0200 Inspektionen förvårdochomsorg 2016-06-21 Dnr 8.5-16667/2015-21(4) Avdelning mitt karin.dahlberggivo.se Division Primärvård 801 88 Gävle Vårdgivare Ärendet Tillsyn av personalkontinuitet,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-21 Anita Segerslätt Lars Tengryd Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

Tvångsvård inom psykiatrin. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Tvångsvård inom psykiatrin. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Tvångsvård inom psykiatrin Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-11-18 15REV53 2 (17) Sammanfattning Årligen vårdas cirka 300 personer i Västernorrlands län med stöd av lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Läs mer

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Rapport nr 22/2015 Mars 2016 Eva Röste Moe, revisionskontoret Diarienummer: REV 16:2-2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden

Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden Mitt Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Antaget av äldreomsorgsnämnden 2016-10-25, 4, med ändring i vård- och omsorgsnämnden 2019-04-08, 9 Riktlinjer för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) och

Läs mer

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 8 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Svar på revisionsfrågorna 1 1.2 Bedömning

Läs mer