REVISIONSRAPPORT. Akutbesök på sjukhus. Landstinget Halland. Förstudie. Januari Bengt André Christel Eriksson (1)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REVISIONSRAPPORT. Akutbesök på sjukhus. Landstinget Halland. Förstudie. Januari Bengt André Christel Eriksson (1)"

Transkript

1 REVISIONSRAPPORT Akutbesök på sjukhus Förstudie Landstinget Halland Januari 2003 Bengt André Christel Eriksson (1)

2 Innehållsförteckning Sammanfattning Bakgrund Syfte och frågeställningar Metod/genomförande Utveckling av akutbesöken på sjukhus Befolkningsutveckling Befolkningsförändring per kommun Befolkningsförändring i åldersgrupper Styrning av akutbesök Sjukhuset i Varberg Länssjukhuset i Halmstad Orsaker till ökning av akutbesök och inläggningar Sjukhuset i Varberg Länssjukhuset i Halmstad Vidtagna åtgärder Sjukhuset i Varberg Länssjukhuset i Halmstad Analys utifrån frågeställningarna Akutbesökens utveckling Sjukhuset i Varberg Länssjukhuset i Halmstad Behov av åtgärder Uppföljning av förstudien...16 (2)

3 Sammanfattning Akutbesöken vid sjukhusen i Halland har ökat de senaste åren. Revisorerna i Landstinget Halland har därför uppdragit åt Komrev att genomföra en granskning av akutbesöken på sjukhus. Granskningen har genomförts som en förstudie för att utröna behov av ytterligare granskning. Förstudien syftade till att beskriva akutbesökens utveckling, hur styrning till rätt vårdnivå sker, tänkbara orsaker till ökningen och om sjukhusen vidtagit några åtgärder för att påverka utvecklingen av akutbesöken Granskningen visar att akutbesöken vid sjukhusen ökat de senaste åren. Störst ökning finns vid länssjukhuset i Halmstad. Under 2002 har även sjukhuset i Varberg haft en kraftig ökning. Samtidigt har en tidigare studie visat att akutbesöken dagtid i primärvården minskat under motsvarande tid. Befolkningen i Halland har ökat under den aktuella perioden, men något direkt samband med den ökningen och akutbesöken har inte kunnat skönjas. Vid sjukhuset i Varberg har antalet inläggningar ökat, främst till medicinkliniken. Många av dessa patienter är hemmahörande i Kungsbacka. Någon övervältring från primärvården upplevs inte. Under 2002 har även akutbesöken ökat i Varberg. En möjlig orsak till detta kan vara att patienter som tidigare sökte i Göteborg, nu söker i Varberg i stället. Vid länssjukhuset i Halmstad beskrivs ökningen mest ha samband med bristande tillgänglighet i primärvården, främst inom Halmstadsområdet. Sjukhuset i Varberg har en vårdöverenskommelse med primärvården om fördelning av patienter till rätt vårdnivå. Någon sådan uppges inte finnas i Halmstad. Vid sjukhuset i Varberg planeras för en akutklinik för att styrningen av patienter till rätt nivå ska förbättras samt att ledtiderna ska kortas för att patienten skall kunna undersökas och behandlas snabbare. Länssjukhuset i Halmstad har haft överläggningar med primärvården om övervältringen, samt visar på situationen genom att avvikelserapportera och föra detta vidare till primärvården. Försök har gjorts att starta gemensamt projekt med primärvården kring styrning till vårdnivå, vilket dock primärvården avböjt att delta i. (3)

4 Länssjukhuset i Halmstad behöver initiera förnyade kontakter med primärvården för att gemensamt finna former för att minska övervältringen. I nuläget används sjukhusets resurser på fel sätt när patienter som borde kunna få vård i primärvården söker på sjukhuset. Samtidigt finns risk för att patienter som behöver få sjukhusets vård får mindre resurser. För sjukhuset i Varberg finns behov av att tillsammans med primärvård och kommun finna former för att primärvården i ökad utsträckning ska kunna stödja den kommunala vården. På så sätt skulle förmodligen vissa besök och inläggningar kunna förhindras eller fördröjas. Denna förstudie föreslås följas upp under hösten (4)

5 1. Bakgrund Antalet besök på sjukhusens akutmottagningar har ökat de senaste åren. Eftersom detta påtagligt påverkar resursbehovet och tillgängligheten finns det anledning att försöka utröna orsaken till ökningen. Revisorerna i Landstinget Halland har därför genomfört en förstudie för att få underlag för ev. beslut om fördjupad granskning av akutbesöken. 2. Syfte och frågeställningar Syftet med förstudien har varit att få en beskrivning av akutbesökens utveckling samt möjliga orsaker. Vidare avsåg förstudien att beskriva om sjukhusledningarna gjort analyser av situationen, samt ev. vidtagit åtgärder för att påverka besöksökningen. Följande frågeställningar har bildat utgångspunkt för förstudien: Hur har akutbesöken utvecklats de senaste åren? Hur stor andel av besöken leder till inläggning nu jfr med tidigare år? Tänkbara orsaker? Befolkningsutveckling, ändrat konsumtionsmönster eller annan orsak? Finns övervältring från primärvården eller kommunen? Hur sker styrning av besök till olika vårdnivåer? Har denna förändrats de senaste åren? Vilka analyser har sjukhusledningarna gjort som följd av ökningen av akutbesök? Ev. åtgärder som vidtagits? 3. Metod/genomförande Förstudien har genomförts via studier av material som besöks- och befolkningsstatistik, samt via intervjuer av verksamhetschefer för akutmottagningarna och medicinklinikerna, samt avdelningschefer för akutmottagningarna vid sjukhusen i Varberg och Halmstad. Dessutom har gjorts intervjuer med personer i resp. sjukhus ledning om ev. analys och åtgärder från ledningshåll. (5)

6 4. Utveckling av akutbesöken på sjukhus Antal inläggningar och besök vid akutmottagningarna vid Länssjukhuset i Halmstad (LIH) och Sjukhuset i Varberg (SIV). Inlägg- Kon- Ej Akut Ej akut ning sult Hembes besök Totalt Akutmottagning, LiH år Akutmottagning, LiH år Akutmottagning, LiH år Akutmottagning, LiH år Akutmottagning, SiV år Akutmottagning, SiV år Akutmottagning, SiV år Akutmottagning, SiV år Statistiken visar att det vid Länssjukhuset i Halmstad har skett en kontinuerlig ökning av antalet akutbesök. Inläggningarna har varit relativt konstanta åren , men minskat under Vid Sjukhuset i Varberg antalet akutbesök sjunkit något mellan 1999 och En kraftig ökning av akutbesöken har skett under En tydlig ökning av inläggningarna kan ses fram till År 2002 ligger siffrorna relativt konstanta. Skillnaderna när det gäller Ej akut kan troligtvis förklaras av olika registreringsrutiner. (6)

7 Akutbesök fördelat på kommuntillhörighet Akutbesök ENHET TOT HST LAH HYL FBG VBG KBA UTOML LIH ÅR LIH ÅR LIH ÅR Ökning mellan år 1999-år ,24 3,70 4,10 8,08 19,59 55,30 65,48 17,11 SIV ÅR SIV ÅR SIV ÅR Ökning mellan år 1999-år ,25 8,00 183,33 87,50 9,20-4,74 22,42 7,94 Tabellen visar att den procentuella ökningen i Halmstad är något högre än i Varberg. Ökningen i Halmstad är 7,24 % där det också framgår en viss ökning av patienter från samtliga kommuner i Landstinget Halland. Utomlänspatienter har i Halmstad ökat med 17,11 %. Det framgår också att antalet besök av patienter från Varberg vid Sjukhuset i Varberg har minskat något (-4,74 %). Besöken för patienter boende i Kungsbacka som söker vid (7)

8 akutmottagningen i Varberg har samtidigt ökat med 22,42 %. Andelen utomlänspatienter har ökat med 7,94 %. En viss ökning kan ses för Falkenberg, vilken kan ha samband med att jourcentralen där kortade sitt öppethållande under I en tidigare studie gjord av revisorerna i Landstinget Halland under 2002, Akut- och jourverksamhet i primärvård, framkom att akutbesöken vid vårdcentralerna dagtid hade minskat, medan besöken på jourcentraler och akutmottagningar hade ökat: Läkarbesök, dagtid, primärvården i Halland åren , exkl psyk, BVC, MVC, jourcentral Alla besök varav akuta Alla besök varav akuta Alla besök varav akuta Totalt (35%) (32%) (31%) Sjukhuset i Varberg har upplevt en påtaglig ökning av besöken under 2002 där årsstatistik ännu saknas. Nedan redovisas därför utvecklingen av besök under månaderna januari till augusti 2002 med jämförelse samma månader några år tillbaka. Antal besök månadsvis januari augusti under åren vid akutmottagningen i Varberg Jan Febr Mars April Maj Juni Juli Aug Totalt (8)

9 Tabellen föregående sida beskriver besöksutvecklingen januari augusti de senaste 5 åren. Under perioden har antalet besök stigit år från år med undantag av år En markant ökning kan ses under Ökningen motsvarar 6,4 % i förhållande till 2001 samma period. 5. Befolkningsutveckling Befolkningsförändringen i Halland beräknad från till motsvarar en ökning med personer. 5.1 Befolkningsförändring per kommun Kommun Befolkning Befolkning Förändring Kungsbacka Varberg Falkenberg Halmstad Hylte Laholm Summa Tabellen visar att befolkningen i Kungsbacka har ökat förhållandevis mest. I Falkenberg, Hylte och Laholm har befolkningen under perioden minskat något. Sista halvåret har dock befolkningen i Falkenberg och Laholm ökat något 5.2 Befolkningsförändring i åldersgrupper Den befolkningsökning som skett består i första hand av ett födelseöverskott alltså i åldrarna 0 4 år. Utöver detta finns en ökning av befolkningen upp till 50 års ålder. I åldrarna över 65 år kan man se en minskning av befolkningen. Med utgångspunkt i befolkningsstatistiken (9)

10 kan man inte dra slutsatsen att befolknings strukturen skulle var avgörande för en ökning av akutbesöken. 6. Styrning av akutbesök Nationell överenskommelse finns mellan distriktsläkareföreningen och specialistläkare och beskriver vilka patienter primärvården skall handlägga. Denna överenskommelse är inte särskilt känd vid sjukhusen. 6.1 Sjukhuset i Varberg En vårdöverenskommelse existerar i norra Halland sedan inrättandet av primärvårdsjour Överenskommelsen beskriver vilka tillstånd som skall vidare till akutmott. Uppfattningen är att detta dokument fungerar och är känt. Vid primärvårdsjouren finns också en prioriteringssjuksköterska som svarar för styrningen av patienter. SRÅ - Symtom Råd och Åtgärd är ett IT-baserat frågeformulär som användas vid telefonrådgivningen. Sjukvårdsupplysningen har också en styrande funktion. Denna upplevs fungera bra. Arbete pågår med framtagande av Prioriteringsinstrument som skall användas av akutmottagningarna. Viss styrning sker redan vid luckan där sökande styrs till annat utan att de blir ett besök. En viss övervältring kan ses från primärvården på dagtid innan primärvårdsjouren öppnar. Detta beroende på en sämre tillgänglighet vid vårdcentralerna. I det stora hela är det dock ett fåtal patienter som bedöms belasta akuten i stället för primärvården. Den mest frekventa perioden på dygnet är mellan Länssjukhuset i Halmstad Länssjukhuset i Halmstad har ingen vårdöverenskommelse med primärvården. Personer som kontaktar akutmottagningen i Halmstad via telefon eller genom besök får alltid kontakt med en sjuksköterska som gör bedömning och prioritering. Om insatsen bedöms kunna ske av primärvården hänvisas patienten dit. Detta fungerar bra på kvällar och helger, men sämre under dagtid. Akutmottagningen i Halmstad upplever en påtaglig övervältring från primärvården p.g.a. bristande tillgänglighet (se nedan under avsnitt 7 Orsaker till ökning... ). (10)

11 Även akutmottagningen i Halmstad upplever att sjukvårsupplysningen fungerar bra. De ger råd för egenvård eller vid behov av läkarkontakt så slussar de personer i stort till rätt vårdnivå. I vissa fall händer det dock att de hänvisar till akuten i onödan. 7. Orsaker till ökning av akutbesök och inläggningar 7.1 Sjukhuset i Varberg Vid sjukhuset i Varberg framkommer vid intervjuerna att en stor del av ökningen är akuta inläggningar till främst medicinkliniken. Under år 2002 har det dessutom tillkommit en ökning av akutbesöken (öppenvårdsbesök). Uppfattningen är att de patienter som läggs in är patienter i behov av inläggning och att det i stort sett är rätt patienter. En stor del patienter tillhör gruppen multisjuka vilka har en hög ålder och inte klarar sig hemma och vid sjukhuset behöver en ny vårdplanering. Det kan röra sig om patienter främst från hemmet som försämrats eller att anhöriga inte klarar situationen. Problem med platser vid kommunens särskilda boenden kan främst ses i Kungsbacka och till viss del i Varberg. Det är sällan problem med platser i Falkenberg. Däremot kan man se en 20%-ig ökning av inläggningar från Kungsbacka. Övervältring från primärvården upplevs ge relativt marginell effekt på akutmottagningens besök. En kraftig ökningen av akutbesöken har skett under år Från verksamheten har man ännu ingen klar bild av orsaken till detta. Det finns dock ett antagande om att det kan vara patienter främst från Kungsbacka, som tidigare sökte akutmottagningar i Göteborgsområdet som nu istället söker till sjukhuset i Varberg. (11)

12 7.2 Länssjukhuset i Halmstad Vid länssjukhuset i Halmstad uppges att huvuddelen av ökningen av besök till akutmottagningen har samband med låg tillgänglighet i primärvården. Främst gäller detta vårdcentralerna inom primärvården i Halmstad. Många patienter som kommer till akutmottagningen har först försökt få komma till vårdcentralen. Ibland har de inte kunnat komma fram på telefon, och därmed inte fått någon kontakt alls. I vissa fall har de haft kontakt med primärvården men avvisats på grund av att vårdcentralen inte haft några tider att ge. De har då hänvisats till annan vårdcentral och där fått samma besked. Vissa patienter har avvisats av primärvården p.g.a. att de saknat tillhörighet till någon vårdcentral. Ett relativt stort antal patienter har denna situation genom att de är nyinflyttade (gäller särskilt centrala och östra Halmstad). Eftersom patienten inte kunnat få besökstid i primärvården får de stanna för åtgärd på akutmottagningen. Det finns även en grupp patienter som vänder sig till akutmottagningen direkt utan att ha försökt kontakta primärvården eller som av primärvården bedömts kunna vänta några dagar, men som inte vill vänta. På kvälls- och helgtid slussar sjuksköterskan patienter som bedöms kunna få insats av primärvården direkt till jourcentralen som finns i samma lokaler som akutmottagningen. På vardagar dagtid försöker sjuksköterskorna ringa vårdcentralen för att få en besökstid till patienten. Detta uppges dock ofta vara svårt, varför patienten får stanna för besök på akutmottagningen. Allra mest märkbar är denna effekt på s.k. klämdagar och dag före helgdag, då primärvården och privatläkarna har lägre bemanning. Effekterna av detta blir: - dels ökar arbetsbelastningen på personalen på akutmottagningen på grund av det stora antalet patienter. - dels får patienter som egentligen kunde behandlats av primärvården en låg medicinsk prioritering, vilket gör att de kan få lång väntetid på akutmottagningen. Många senare anlända patienter har akuta behov med hög medicinsk prioritet och måste få ett snabbt omhändertagande. De som kommer till akutmottagningen och är i behov av sjukhusets vård beskrivs som multisjuka, äldre patienter som ofta vårdas hemma. Det har på senare år blivit vanligare att allt mer sjuka personer vistas hemma bl.a. som följd av korta vårdtider på sjukhusen och att kommunerna strävar efter att man ska få bo hemma så länge man vill. (12)

13 Akutmottagningen beskriver också att en del äldre patienter som kommunen ansvarar för kommer till länssjukhuset trots att de kunnat få rätt insats i kommunen. Ofta har detta samband med att primärvårdens läkare som blir uppringd av kommunens sköterska inte besöker patienten och gör bedömning. Istället hänvisas sköterskan att skicka in patienten till akuten. Om detta sker på sen kvällstid anser akutmottagningens personal inte att man kan skicka hem patienten mitt i natten av etiska skäl. Det leder då till att patienten läggs in på intagningsavdelningen över natten. Detta belastar platserna där och skapar merarbete i form av administration med inskrivning. En hel del av besöken kunde förmodligen undvikits om läkaren gjort en mer noggrann bedömning på plats. 8. Vidtagna åtgärder 8.1 Sjukhuset i Varberg MAVA (medicinsk akutvårdsavdelning) har utökats till 18 vårdplatser. Denna planeras att ökas med ytterligare 2 vårdplatser. Det uppges finnas behov att utöka samarbetet mellan kommun och primärvård för att kunna mäta patienternas behov innan inläggning. Här krävs mer kommunikation mellan vårdnivåerna. Detta kräver en ökad läkarkontakt i kommunerna. Någon riktad insats för att få igång detta har inte ännu genomförts. Vid SIV pågår ett införande av en akutklinik. Syftet med akutkliniken är att förbättra styrningen av patienter till rätt nivå samt att korta ledtiderna för att patienten skall kunna undersökas och behandlas snabbare. Vid akutkliniken anställs 3 s.k. triagesköterskor som också har en prioriteringsroll. Dessa planeras arbeta tätt med akutläkare. En rekrytering av 8 akutläkare pågår, vilka också får särskild utbildning. Målsättningen nationellt är att socialstyrelsen skall godkänna detta som en ny specialitet. Även denna satsning kan leda till tydligare styrning. Exempel finns på en del andra håll i landet men främst internationellt. Primärvården är också delaktiga i planeringen av akutkliniken tillsammans med representanter från de olika klinikerna. 8.2 Länssjukhuset i Halmstad Länssjukhuset i Halmstad har haft kontakter med primärvården för att diskutera problemen med övervältring. Man skriver också s.k. avvikelserapporter på händelser där patienter sökt akuten p.g.a bristande tillgänglighet i primärvården. Dessa skickas till primärvården. (13)

14 Juni 2002 ansökte sjukhusförvaltningen och primärvårdsförvaltningen om medel för ett utvecklingsprojekt Tillgänglighet för akut vårdsökande vid Landstingets sjukvård i Halland vars syfte var att förbättra tillgängligheten för akut vård via styrning av patientströmmarna till mest effektiva vårdnivå. Medel beviljades ej. Sjukhuset har också initierat ett projektförslag Bättre flyt i vården vars avsikt är att slussa till rätt vårdnivå. Primärvården ville dock inte direkt delta i projektet, utan länssjukhuset genomför det med egen personal. Där görs en sökstudie för att få en bild av vilka personer och varför man söker till akutmottagningen. Primärvården beräknas ha en viss medverkan i projektet. Länssjukhuset i Halmstad har även inlett interna diskussioner om en akutklinik i likhet med Varberg. 9. Analys utifrån frågeställningarna 9.1 Akutbesökens utveckling Akutbesöken vid sjukhusen i Halland har ökat de senaste åren. Störst ökning av totala antalet besök har skett vid länssjukhuset i Halmstad, men under 2002 har även Varberg fått en kraftig ökning. Akutbesöken i primärvården dagtid har minskat under samma period. Orsakerna till ökningen är dock olika i norra respektive södra Halland. Befolkningsförändringarna i Halland de senaste åren bedöms inte ensamt kunnat ha någon mer påtaglig effekt på antalet akutbesök. 9.2 Sjukhuset i Varberg Uppfattningen i Varberg är att det inte sker någon större övervältring från primärvården. Den minskning som skett av akutbesök dagtid i primärvården tycks ha fångats upp av jourcentralerna i norra Halland. Det innebär att dessa patienter förmodligen behandlas på rätt vårdnivå. Man tycker också att det till största delen är patienter av behov av akutvård som kommer till akutmottagningen. En del av ökningen är antalet inläggningar och då företrädesvis till medicinkliniken. Den grupp det i första hand rör sig om är multisjuka äldre patienter som ofta kommer från hemmet. (14)

15 Vid medicinkliniken märks en markant ökning av antalet patienter från Kungsbacka. Detta kan ha samband med tillgången på platser i kommunens särskilda boenden (äldreboenden). Det framkommer att en del av de multisjukas behov eventuellt skulle kunna mötas redan på kommunnivå genom en utökad kommunikation mellan Sjukhuset i Varberg, primärvården och kommun. Genom mer läkarkontakter i kommunen kan inläggning förebyggas, då en del av patienternas främsta behov är en ny vårdplanering och ev. annan insats i kommunen. En akutklinik håller f.n. på att sjösättas vid sjukhuset där en rekrytering av sjuksköterskor och läkare pågår. Syftet är att förkorta ledtiderna för patienten vid akutmottagningen. Här avser man också kunna förbättra prioriteringen. En annan del av ökningen som först blivit tydlig under 2002 kan hänga samman med att personer som bor i Kungsbackaområdet i större utsträckning söker till sjukhuset i Varberg i stället för som tidigare i Göteborg. För att bekräfta om så är fallet skulle det behövas göra jämförelser med bl.a. utvecklingen av besök utanför länet och mer ingående studier av patientströmmar. 9.3 Länssjukhuset i Halmstad Vid länssjukhuset i Halmstad är det främst bristande tillgänglighet dagtid i primärvården som orsakar ökningen av antalet besök. Patienter som söker primärvård dagtid kommer inte fram på telefon, vidarehänvisas på grund av att tider för akutbesök saknas eller avvisas p.g.a att de inte tillhör vårdcentralen. Någon direkt övervältring från kommunen upplevs inte, även om länssjukhuset uppger att en del patienter kunde fått vård i kommunal regi om en bättre bedömning gjorts. Länssjukhuset har haft diskussioner med primärvården och redovisar även avvikelser kring övervältring till primärvården. Länssjukhuset och primärvården har även ansökt om att få starta ett projekt för att komma tillrätta med övervältringen, men medel till detta projekt har inte beviljats. 9.4 Behov av åtgärder Norra Halland Den planerade akutkliniken i Varberg kommer förmodligen att innebära att styrningen av patienter till rätt nivå förbättras samt att ledtiderna kortas för att patienten skall kunna undersökas och behandlas snabbare. (15)

16 För att inte öka antalet inläggningar p.g.a. begränsade insatser i kommunal vård finns ett behov att sjukhus, primärvård och kommun samarbetar för att finna former för att fler patienter ska kunna omhändertas, få behandling och ev. ändrade vårdinsatser i kommunen med stöd av primärvårdens läkare. Det ökade antalet akutbesök under 2002 behöver följas och analyseras. Vi uppfattar att kliniken arbetar med detta för närvarande. Södra Halland I södra Halland är det angeläget att åtgärder initieras av länssjukhuset för att finna former för att patienter ska kunna få behandling på rätt vårdnivå. Den övervältring som idag sker innebär att tillgången på sjukhusets resurser för patienter som har behov av detta kan försämras och ger högre kostnader än behövligt för de akutbesök som sker på sjukhus i stället för i primärvård eller i kommun med stöd av primärvårdsläkare. 9.5 Uppföljning av förstudien Denna granskning har genomförts som en förstudie. För närvarande föreslås inte någon fördjupad studie. Däremot kan det finnas anledning att följa upp granskningen under hösten Då bör granskningen inriktas på följande frågeställningar: - Har det varit en fortsatt ökning av akutbesök vid sjukhuset i Varberg? Finns mer underlag för att beskriva orsakerna? Hur har utomlänsbesöken från Kungsbacka utvecklats; har dessa minskat i takt med ökningen vid akutmottagningen i Varberg? - Har övervältringen från primärvården till sjukhuset avseende södra Halland minskat? Vidtagna åtgärder? (16)

Akutbesök, uppföljning samt kompletteringsgranskning

Akutbesök, uppföljning samt kompletteringsgranskning Revisionsrapport* Akutbesök, uppföljning samt kompletteringsgranskning av väntetider Landstinget Halland Mars 2008 Margareta Bertin Christel Eriksson certifierad kommunal yrkesrevisor Carl-Magnus Stensson

Läs mer

REVISIONSRAPPORT Akut- och jourverksamhet i primärvård Landstinget Halland

REVISIONSRAPPORT Akut- och jourverksamhet i primärvård Landstinget Halland REVISIONSRAPPORT Akut- och jourverksamhet i primärvård Landstinget Halland Juni 2002 Margareta Bertin Christel Eriksson Jean Johansson Christer Mörlin Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Bakgrund...5

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Vård i livets slut, uppföljning

Vård i livets slut, uppföljning Revisionsrapport* Vård i livets slut, uppföljning Landstinget Halland Oktober 2007 Christel Eriksson, certifierad kommunal yrkesrevisor Sammanfattning *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattning...2

Läs mer

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Revisionsrapport* Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Kompletteringsgranskning till Hallandsgemensam granskning Landstinget Halland Mars 2007 Christel Eriksson Bo Thörn Innehållsförteckning

Läs mer

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner MÄVA medicinsk vård för äldre Vård i samverkan med primärvård och kommuner 1 300 000 Vi blir äldre 250 000 200 000 150 000 100 000 85 år och äldre 65-84 år 0-64 år 50 000 0 2008 2020 Jämförelse av fördelningen

Läs mer

Samverkan, vårdplanering, mötesplatser och omhändertagande på rätt nivå

Samverkan, vårdplanering, mötesplatser och omhändertagande på rätt nivå Carina Westerelve Datum 2014-06-09 Processledare Mobil: 0737-73 14 09 carina.vesterelve@ale.se Samverkan, vårdplanering, mötesplatser och omhändertagande på rätt nivå Inledning I regeringens överenskommelse

Läs mer

Telefontillgänglighet

Telefontillgänglighet Telefontillgänglighet En jämförande studie mellan två vårdcentraler 1 januari 31 oktober, 2005 Författare Anna-Lena Allerth, distriktssköterska Catarina Schander, distriktssköterska Vårdcentralen Billingen,

Läs mer

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC Standardiserad Utskrivning Samordnande sjuksköterska på VC Bakgrund Arvika sjukhus pilot standardiserad utskrivning 2013- Pilotprojekt Verkstaden 2013 Samordnande sjuksköterska, funktion samordnande ssk

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

DEN 22 MARS 2018 PLANERING INFÖR UTSKRIVNING PÅ LÖRDAG OCH SÖNDAG IDENTIFIERADE RISKER MED NYTT ARBETSSÄTT

DEN 22 MARS 2018 PLANERING INFÖR UTSKRIVNING PÅ LÖRDAG OCH SÖNDAG IDENTIFIERADE RISKER MED NYTT ARBETSSÄTT DEN 22 MARS 2018 PLANERING INFÖR UTSKRIVNING PÅ LÖRDAG OCH SÖNDAG IDENTIFIERADE RISKER MED NYTT ARBETSSÄTT Tillfällig uppdragsgrupp i Närvårdssamverkan Södra Älvsborg angående samverkan vid utskrivning

Läs mer

Granskning av akutmottagningarna

Granskning av akutmottagningarna Revisionsrapport Granskning av akutmottagningarna Region Halland Rebecca Lindström Jean Odgaard December 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Uppdrag och revisionsfråga...

Läs mer

Revisionsrapport* Regionvård. Landstinget Halland. November 2006 Christel Eriksson

Revisionsrapport* Regionvård. Landstinget Halland. November 2006 Christel Eriksson Revisionsrapport* Regionvård Landstinget Halland November 2006 Christel Eriksson Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...3 BAKGRUND...5 GENOMFÖRANDE...5 GRANSKNINGSRESULTAT...5 REVISIONELL BEDÖMNING...9

Läs mer

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvården i Dalarnas län är uppbyggt kring länets primärvård och 26 vårdcentraler, öppenvårdsmottagningar, sjukhusen i Säter, Ludvika

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omhändertagande och väntetider inom akutmottagningarna (PM 5) Landstinget Gävleborg

Löpande granskning av intern kontroll Omhändertagande och väntetider inom akutmottagningarna (PM 5) Landstinget Gävleborg Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omhändertagande och väntetider inom akutmottagningarna (PM 5) Landstinget Gävleborg Karin Magnusson Margaretha Larsson Mars 2012 Löpande granskning

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Målbild

Framtidens Hälso- och sjukvård. Målbild 1 Framtidens Hälso- och sjukvård Målbild 2015-10-14 2 Aktuella uppdrag till LD Utreda dagakuten i Karlshamn Beskriva en arbetsfördelning mellan Karlshamn och Karlskrona Ta fram en 10-årig investeringsplan

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Vårdkedjan för äldre. Uppföljning av tidigare granskning. Landstinget Halland och. Varbergs kommun. Maj 2003

REVISIONSRAPPORT. Vårdkedjan för äldre. Uppföljning av tidigare granskning. Landstinget Halland och. Varbergs kommun. Maj 2003 REVISIONSRAPPORT Uppföljning av tidigare granskning Vårdkedjan för äldre Landstinget Halland och Varbergs kommun Maj 2003 Bengt André Christel Eriksson Jean Johansson (1) Innehållsförteckning Sammanfattning...3

Läs mer

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se En del i regeringens äldresatsning 2010-2014 Bättre liv för sjuka äldre Syfte med försöksverksamheten

Läs mer

Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om vården under jul och nyårshelgerna

Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om vården under jul och nyårshelgerna Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Britt Arrelöv TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-12-11 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-01-30 1 (4) HSN 2017-1963 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om vården under

Läs mer

Bilaga Verksamhetsstatistik

Bilaga Verksamhetsstatistik Granskning av semesterplaneringen Bilaga Verksamhetsstatistik Region Halland Bilaga Verksamhetsstatistik Innehållsförteckning 1 Tillgänglighet 1 1.1 Ortopedi 1 1.1.1 Väntetid till mottagning 1 1.1.2 Väntetid

Läs mer

Sjukvårdsrådgivningen

Sjukvårdsrådgivningen Revisionsrapport Sjukvårdsrådgivningen Landstinget Halland November 2009 Christel Eriksson Innehållsförteckning Sammanfattning...1 1 Bakgrund och revisionsfråga...2 2 Metod och genomförande...2 3 Granskningsresultat...3

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

PATIENTNÄMNDEN I HALLAND

PATIENTNÄMNDEN I HALLAND PATIENTNÄMNDEN I HALLAND Tid: 2002-10-10 kl 14.00 16.00 Plats: Rådhuset, Falkenberg Lokal: Rådhuset n.b. PROTOKOLL 51-61 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Utskottets beredning Motionen har för yttrande lämnats till Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo som framför följande.

Utskottets beredning Motionen har för yttrande lämnats till Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo som framför följande. YTTRANDE 2014-09-16 LJ 2013/767 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsfullmäktige Motion: Utvärdera öppethållande på vårdcentralerna I en till landstingsfullmäktige inlämnad motion föreslår Anna-Carin Magnusson

Läs mer

Almateamet på Akutmottagningen i Linköping

Almateamet på Akutmottagningen i Linköping Almateamet på Akutmottagningen i Linköping Ett specialteam för äldre patienter med komplexa vård- och omsorgsbehov Elisabet Carlgren sjuksköterska, vårdplatskoordinator, Akutmottagningen, Universitetssjukhuset

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2017:4469 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(7) Skolinspektionens

Läs mer

Länspensionärsrådet 46 56

Länspensionärsrådet 46 56 Protokoll Sammanträdesdatum 2010-12-10 Länspensionärsrådet 46 56 Tid: Fredag den 10 december 2010, kl. 09:30 12:10 Plats: Sammanträdesrummet Fataburen, landstingskontoret, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson

Läs mer

PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS

PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS EN INFORMATIONSÖVERFÖRING MELLAN SJUKHUS OCH PRIMÄRVÅRD 2013-03-28 PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS STARTADE 2009 SOM ETT UTVECKLINGSARBETE I SAMVERKAN

Läs mer

70-tal, 7 veckors utbildning 80-tal, 20v ambulanssjukvård 90-tal, undersköterska + 20v / sjuksköterska 00-tal, Sjuksköterska, specialistutbildning

70-tal, 7 veckors utbildning 80-tal, 20v ambulanssjukvård 90-tal, undersköterska + 20v / sjuksköterska 00-tal, Sjuksköterska, specialistutbildning 70-tal, 7 veckors utbildning 80-tal, 20v ambulanssjukvård 90-tal, undersköterska + 20v / sjuksköterska 00-tal, Sjuksköterska, specialistutbildning Ambulanssjukvården idag: Högre kompetens Sortering av

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-10-12. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-10-12. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-10-12 Landstingsstyrelsen Tid: Tisdagen den 12 oktober 2004, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad 1 Justering Landstingsstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-05-12 Länssjukvårdsnämnden Tid: Onsdagen den 12 maj kl 09.00-16.00 Plats: Sjukhusledningens sammanträdesrum Sjukhuset i Varberg Information Ansökningar om vårdavtal

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

Händelseanalys Tidsfördröjning på akuten.

Händelseanalys Tidsfördröjning på akuten. Datum: 2017-12-20 Händelseanalys Tidsfördröjning på akuten. 1 Sammanfattning Patient som sökte akutmottagningen initialt för trauma fot då hen ramlat. Orsaken till att patienten fallit bedöms vara infektion

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0027 Yttrande över motion 2016:43 av Tuva Lund (S)

Läs mer

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad Projektplan Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende 071128 förstärkt läkartillgång i ordinärt boende.doc Upprättad Ansvarig: Projektledare Bertil Siöström Förvaltning: Malmö stad, Kirsebergs stadsdelsförvaltning

Läs mer

Granskning av det akuta omhändertagandet av höftfrakturer

Granskning av det akuta omhändertagandet av höftfrakturer Revisionsrapport Granskning av det akuta omhändertagandet av höftfrakturer Region Halland Jean Odgaard Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning Sammanfattning 1 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Uppdrag

Läs mer

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE EN GOD OCH RÄTTVIS VÅRD FÖR ALLA Alla medborgare och patienter ska känna trygghet i att de alltid får den bästa vården, oavsett

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Uppföljning av tidigare granskning Information och samverkan mellan vårdgivare inom kommuner och landsting i södra Hälsingland

REVISIONSRAPPORT. Uppföljning av tidigare granskning Information och samverkan mellan vårdgivare inom kommuner och landsting i södra Hälsingland REVISIONSRAPPORT Uppföljning av tidigare granskning Information och samverkan mellan vårdgivare inom kommuner och landsting i södra Hälsingland December 2003 Ove Lindholm www.pwcglobal.com/se www.komrev.se

Läs mer

Motion - Den äldre människan på akutmottagningen

Motion - Den äldre människan på akutmottagningen ÄRENDE 9 LF februari 2012 Motion - Den äldre människan på akutmottagningen Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Anne Karlsson, SD Yttrande från Hälso-

Läs mer

Förbättringsområde. Personer, listade på Wetterhälsan, med akuta vårdbehov ska söka akut vård på rätt vårdnivå

Förbättringsområde. Personer, listade på Wetterhälsan, med akuta vårdbehov ska söka akut vård på rätt vårdnivå Förbättringsområde Personer, listade på Wetterhälsan, med akuta vårdbehov ska söka akut vård på rätt vårdnivå Bakgrund och mål Beskriv vad ni vill åstadkomma med detta förbättringsområde med koppling till

Läs mer

Förbättringsområde. Personer, listade på Wetterhälsan, med akuta vårdbehov ska söka akut vård på rätt vårdnivå

Förbättringsområde. Personer, listade på Wetterhälsan, med akuta vårdbehov ska söka akut vård på rätt vårdnivå Förbättringsområde Personer, listade på Wetterhälsan, med akuta vårdbehov ska söka akut vård på rätt vårdnivå Bakgrund och mål Beskriv vad ni vill åstadkomma med detta förbättringsområde med koppling till

Läs mer

Uppföljning - En plan för att bättre tillgodose äldres behov av vård Sofia Hartz

Uppföljning - En plan för att bättre tillgodose äldres behov av vård Sofia Hartz Uppföljning - En plan för att bättre tillgodose äldres behov av vård 181030 - Sofia Hartz Utgångsläge Utvärdering men kort tid Lagen om samverkan Vad är vad? Pågående arbete Förändring återbesök på akutmottagningarna

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Remisshantering. Förstudie. Landstinget Halland. November Christel Eriksson

REVISIONSRAPPORT. Remisshantering. Förstudie. Landstinget Halland. November Christel Eriksson REVISIONSRAPPORT Förstudie Remisshantering Landstinget Halland November 2003 Christel Eriksson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1. Bakgrund...4 2. Metod och genomförande...4

Läs mer

Akut eller inte. patientflödet från vårdcentralerna i Halland till akutmottagningar

Akut eller inte. patientflödet från vårdcentralerna i Halland till akutmottagningar Datum Diarienummer Regionkontoret 2017-03-30 RS170262 Anders Thorstensson, utvecklingsstrateg Avdelningen för uppföljning och analys 072-171 53 58 Akut eller inte patientflödet från vårdcentralerna i Halland

Läs mer

Granskning av remissprocessen komplettering

Granskning av remissprocessen komplettering 2017-09-07 RJL2017/954 Förvaltningsnamn Nämnden för Folkhälsa och sjukvård Granskning av remissprocessen komplettering Remissflödet till specialistsjukvården 2013 tom augusti 2017 Remissflödet till primärvården

Läs mer

Granskning av ersättning till privata vårdgivare

Granskning av ersättning till privata vårdgivare Granskning av ersättning till privata vårdgivare Landstinget Halland FÖRSTUDIE 2002-02-27 Leif Johansson Komrev AB Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035-15 17 43 Fax 035-15 17 36 E-post: leif.johansson@komrev.se

Läs mer

Tillbud Incident Avvikelse

Tillbud Incident Avvikelse Uppföljning av tidigare granskning Tillbud Incident Avvikelse Landstinget Halland Februari 2002 Christel Eriksson Christel Eriksson Tel 035-151748 E-post: info@komrev.se Hemsida: www.komrev.se Bolagets

Läs mer

Revisionsrapport. Halmstads kommun. Utveckling av timanställda. Christel Eriksson. December 2011

Revisionsrapport. Halmstads kommun. Utveckling av timanställda. Christel Eriksson. December 2011 Revisionsrapport Utveckling av timanställda Halmstads kommun Christel Eriksson Innehåll Sammanfattning 2 Bakgrund, revisionsfråga och genomförande 3 Granskningsresultat 4 Utveckling av antalet timanställda

Läs mer

Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS

Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS 2017-0730 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0730 Landstingsstyrelsen Motion 2017:16

Läs mer

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon.

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon. Redovisning av 2008 års projekt Hembesök av distriktssköterska till sjuka äldre över 65 år som inte är inskrivna i hemsjukvården, för Primärvårdsområdena, och Bakgrund För beviljade medel från stimulansbidrag

Läs mer

Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad , av:

Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad , av: Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad 2018-01-01, av: Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) 2(11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND...3 2 SYFTE MED MINT...3 3 RESULTAT...3 3.1 Bemanning...3

Läs mer

Vård till äldre med omfattande vårdbehov, uppföljning

Vård till äldre med omfattande vårdbehov, uppföljning Vård till äldre med omfattande vårdbehov, uppföljning Landstinget Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och

Läs mer

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Hallänningen ska kunna känna sig trygg med att få sina behov av hälso och sjukvård tillgodosedda. Målsättningen är att möta upp behoven på ett så tidigt stadium

Läs mer

Projekt för förlossningsbristningar och sena besvär Elisabeth Johansson, Ingela Mainkvist KK och KHV Halland 22 november 2018

Projekt för förlossningsbristningar och sena besvär Elisabeth Johansson, Ingela Mainkvist KK och KHV Halland 22 november 2018 Projekt för förlossningsbristningar och sena besvär Elisabeth Johansson, Ingela Mainkvist KK och KHV Halland 22 november 2018 Projekt för förlossningsbristningar och sena besvär Överenskommelsen förbättrad

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Bakgrund Kommunen har hälso- och sjukvårdsansvar för alla patienter som bor permanent i särskilda boendeformer eller vistas tillfälligt

Läs mer

Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne. KEFU seminarium, 25 oktober 2016

Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne. KEFU seminarium, 25 oktober 2016 Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne KEFU seminarium, 25 oktober 2016 Utvärdering av hälsoval i primärvården respektive vårdval inom specialistvården Bred och oberoende

Läs mer

Samverkande sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård

Samverkande sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård Samverkande sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård Kvartalsstatistik samverkansuppdrag juli-sept 18 Primärvård Totalt utfördes samverkansuppdrag av ambulans och hemsjukvård juli-sept 18 1 Antal uppdrag

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden 2018-04-01 tom 2018-06-30 Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden i Region Kronoberg? Patientnämnderna

Läs mer

Granskning av delårsbokslut och prognos 2003

Granskning av delårsbokslut och prognos 2003 Granskning av delårsbokslut 2003-03-31 och prognos 2003 Sjukhuset i Varberg 2003-05-13 Leif Johansson Komrev Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035 15 17 00 Fax 035-15 17 36 Leif Johansson, Direkt: 035 15 17

Läs mer

Trygg, snabb och säker vård så nära patienten som möjligt!

Trygg, snabb och säker vård så nära patienten som möjligt! Trygg, snabb och säker vård så nära patienten som möjligt! Vision och syfte med Samverkande sjukvård Att tillgodose invånarens behov av god hälso- och sjukvård och samordna sjukvårdsresurserna som finns

Läs mer

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Verksamhetsplanering

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 11. Läkarkontakt

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 11. Läkarkontakt 1 MAS-PÄRM Riktlinjer för kommunal hälso- och sjukvård 2007-07-16 Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 11 Läkarkontakt 2 MAS-PÄRM Riktlinjer för kommunal hälso- och sjukvård 2007-07-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Geriatrik Direkt. Daniel Gustafsson, överläkare Geriatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov. Seniordialogen

Geriatrik Direkt. Daniel Gustafsson, överläkare Geriatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov. Seniordialogen Geriatrik Direkt Daniel Gustafsson, överläkare Geriatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov Seniordialogen 2012-11-07 Geriatrik direkt bakgrund vad är geriatrik direkt vad patienterna tycker hur vet vi att

Läs mer

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI AN 1"SÖRN1 1.AND Ank.der, 2016-05- 3 ont/j---( /( moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI Interpellation om den akuta sjukvården i Sörmland Landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson Den akuta

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Uppföljning av Team trygg hemgång

Uppföljning av Team trygg hemgång Uppföljning av Team trygg hemgång Handläggare: Hanna Henningsson Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Arbetssätt... 4 Effekter... 4 Inskrivning och vårdplanering... 4 Tillfälliga vistelser och

Läs mer

Öppna jämförelser; landstingets arbete med

Öppna jämförelser; landstingets arbete med Revisionsrapport* Öppna jämförelser; landstingets arbete med resultatet av redovisningen Landstinget Halland Oktober 2007 Christel Eriksson, certifierad kommunal yrkesrevisor 1 Sammanfattning Revisorerna

Läs mer

Uppsala kommun, Mobilt närvårdsteam

Uppsala kommun, Mobilt närvårdsteam ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-01 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Uppsala Landstingsförvaltning(ar): Hälsa och Habilitering Fastställt av: Närvårdssamverkan Uppsala

Läs mer

52-66. Sammanträde 56-62, 66 53, 66. att utse Kjell-Arne Andersson att jämte ordföranden justera dagens protokoll.

52-66. Sammanträde 56-62, 66 53, 66. att utse Kjell-Arne Andersson att jämte ordföranden justera dagens protokoll. /$1'67,1*(7+$//$1' 35272.2// 52-66 3(5621$/876.277(7 7LG 2003-08-26, kl. 09.00-13.00 14.00-16.10 Studiebesök på IKEA. Syfte: omvärldsorientering i personal- och arbetsgivarfrågor. Sammanträde Plats: Sammanträdesrum

Läs mer

Kunskapsbanksnummer: KB Datum: Händelseanalys. Meckels divertikel. Maj 2018

Kunskapsbanksnummer: KB Datum: Händelseanalys. Meckels divertikel. Maj 2018 Datum: 2019-02-28 Händelseanalys Meckels divertikel Maj 2018 1 Sammanfattning 23-årig patient som söker akut i maj 2018 pga buksmärtor. Sökt akutmottagningen vid två tillfällen februari 2016 för liknande

Läs mer

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Uppsala * "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Eva Andersson 2014-11-14 Diarienummer ALN-2014-0436.37 Äldrenämnden Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Läs mer

Hitta rätt i vården. Sjukvårdssystemet i Östergötland - vart vänder jag mig när jag blir sjuk?

Hitta rätt i vården. Sjukvårdssystemet i Östergötland - vart vänder jag mig när jag blir sjuk? Hitta rätt i vården Sjukvårdssystemet i Östergötland - vart vänder jag mig när jag blir sjuk? Om du blir sjuk Akut sjuk Akutmottagning 112 Nödnummer 112 Genom nödnummer 112 når man: - Ambulans - Räddningstjänst/Brandkår

Läs mer

Uppföljning av granskning av användning av bemanningsföretag i Närsjukvården

Uppföljning av granskning av användning av bemanningsföretag i Närsjukvården Revisionsrapport Uppföljning av granskning av användning av bemanningsföretag i Närsjukvården Landstinget Halland Februari 2009 Anita Andersson Margareta Bertin Christel Eriksson certifierad kommunal revisor

Läs mer

SNau 147. Kristinehamns kommun. Nävaplatser. Arbetsutskottets förslag till beslut. Ärende. Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

SNau 147. Kristinehamns kommun. Nävaplatser. Arbetsutskottets förslag till beslut. Ärende. Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott Kristinehamns kommun Socialnämndens arbetsutskott Protokoll Sammanträdesdatum 2015-11-05 Sida 15(18) SNau 147 Nävaplatser Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackat föl informationen Ärende

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsbarometern 2016

Hälso- och sjukvårdsbarometern 2016 PM Regionkontoret Anders Thorstensson, utvecklingsstrateg Avdelningen för uppföljning och analys Hälso- och sjukvårdsbarometern 2016 Hälso- och sjukvårdsbarometern är en undersökning som speglar den vuxna

Läs mer

Anslutna till specialiserad palliativ vård

Anslutna till specialiserad palliativ vård PM namn: Vård i livets slut. Hemsjukvård, primärvård i Blekinge Ägare Landstinget, Kommunerna Förvaltningschef: Anders Rehnholm Förvaltning: Primärvårdsförvaltningen, Äldreförvaltningarna Godkänt datum:

Läs mer

Mobilt Öppenvårdsteam Östra MÖT. Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Mobilt Öppenvårdsteam Östra MÖT. Sahlgrenska Universitetssjukhuset Mobilt Öppenvårdsteam Östra Mobila Team från sjukhus Startade som projekt inom Västra Götalandsregionen Del av omställningen till nära vård Syfte: Trygg utskrivning från sjukhuset, ökat samarbete med kommun

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsbokslut och prognos 2003

REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsbokslut och prognos 2003 REVISIONSRAPPORT Granskning av delårsbokslut 2003-03-31 och prognos 2003 Primärvårdsnämnden i Halmstad Leif Johansson Komrev Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035 15 17 00 Fax 035-15 17 36 Leif Johansson, Direkt:

Läs mer

Bemanningssituationen sommaren 2017

Bemanningssituationen sommaren 2017 PROMEMORIA 2017-09-20 1 (5) Sommaren i vården kartlagd Inför sommaren 2017 uppgav så gott som alla landsting att bemanningssituationen förväntades att bli ansträngd. Den sammanvägda bedömningen som de

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Mycket är bra, men ändå inte riktigt nöjd

Mycket är bra, men ändå inte riktigt nöjd Mycket är bra, men ändå inte riktigt nöjd Förbundsordförande i Njurförbundet Ledamot I styrgruppen för Centrum för personcentrerad vård (GPCC) Hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet

Läs mer

Bilaga 2 Mall för lokal överenskommelse läkarmedverkan

Bilaga 2 Mall för lokal överenskommelse läkarmedverkan Bilaga 2 Mall för lokal överenskommelse läkarmedverkan Mall för lokal överenskommelse gällande läkarstöd i hemsjukvård i ordinärt boende. 1 Parter Samverkansavtal mellan.och hemsjukvård i X kommun. 2 Övergripande

Läs mer

Utökade läkarinsatser genom hembesök till personer i ordinärt boende med hemsjukvård.

Utökade läkarinsatser genom hembesök till personer i ordinärt boende med hemsjukvård. Rapport 2008:08 Utökade läkarinsatser genom hembesök till personer i ordinärt boende med hemsjukvård. En utvärdering Januari 2008 FoU Välfärd Margareta Hansson FoU-samordnare Innehåll Sammanfattning 3

Läs mer

Ordinärt boende, samarbete mellan läkare och kommunala sjuksköterskor, blankett

Ordinärt boende, samarbete mellan läkare och kommunala sjuksköterskor, blankett ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-05-10 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Primärvård, Hälsa och habilitering Fastställt

Läs mer

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Diarienummer NHO-2014-0254 ALN-2014-0436 Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Utgår från övergripande styrdokument för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun omfattande nämndernas

Läs mer

Läkarbil i primärvård, östra Blekinge

Läkarbil i primärvård, östra Blekinge Primärvårdsförvaltning 2016-09-15 Ärendenummer: 2016/01198 Primärvårdsstab Dokumentnummer: 2016/01198-1 RosMarie Nilsson Till Nämnden för primärvård och folktandvård Läkarbil i primärvård, östra Blekinge

Läs mer

Landstingets pensionärsråd 1-8

Landstingets pensionärsråd 1-8 Protokoll Sammanträdesdatum 2005-02-18 Landstingets pensionärsråd 1-8 Tid: Fredagen den 18 februari 2005, kl 09.30-12.00 Plats: Stadshuset i Laholm Närvarande ledamöter Ersättare Inbjudna Övriga Mats Eriksson

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist och gammal utrustning i ambulanssjukvården

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist och gammal utrustning i ambulanssjukvården Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2106-10-11 1 (4) HSN 2016-4458 Handläggare: Birgitta Rosengren Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist

Läs mer

Framtagande av en hälso- och sjukvårdsstrategi. Bilaga Återkoppling till Lokala nämnder fördjupande bilder om invånardialogerna 10 oktober 2016

Framtagande av en hälso- och sjukvårdsstrategi. Bilaga Återkoppling till Lokala nämnder fördjupande bilder om invånardialogerna 10 oktober 2016 Framtagande av en hälso- och sjukvårdsstrategi Bilaga Återkoppling till Lokala nämnder fördjupande bilder om invånardialogerna 10 oktober 2016 Lokala nämnders uppdrag från Regionstyrelsen Lokala nämnder

Läs mer

YTTRANDE LJ2012/140

YTTRANDE LJ2012/140 YTTRANDE 2012-10-23 LJ2012/140 Avsändare Landstingsstyrelsen Yttrande över motion: Riktlinjer och omvårdnadsansvarig för äldre på akuten I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Anders Gustafsson

Läs mer

Utredning - Palliativ vård i Region Halland

Utredning - Palliativ vård i Region Halland 01054 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2013-11-11 HSS130096 Hälso- och sjukvård Utredning - Palliativ vård i Region Halland Bakgrund Palliativ vård, det vill säga symptomlindrande

Läs mer

Primärvårdsnämnden i Varberg

Primärvårdsnämnden i Varberg Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-06-15 Primärvårdsnämnden i Varberg Tid: Tisdag 15 juni 2004 kl 15:00 Plats: Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall 1 Justering Primärvårdsnämnden beslutar

Läs mer

Överenskommelse avseende ansvar för den somatiska hemsjukvården mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län

Överenskommelse avseende ansvar för den somatiska hemsjukvården mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län Rubrik specificerande dokument ÖVERENSKOMMELSE Omfattar område/verksamhet/enhet Hemsjukvård Sidan 1 av 5 Upprättad av (arbetsgrupp alt. namn, befattning) Beslutande organ Gäller från datum Särskild arbetsgrupp

Läs mer

Efter LS 19/10 - Fortsatt analys

Efter LS 19/10 - Fortsatt analys 1 Efter LS 19/10 - Fortsatt analys Analysera behovet av förstärkningar inom akutsjukvården i Karlskrona och Kristianstad Analysera behovet av förstärkningar inom ambulanssjukvård och sekundärtransport

Läs mer

Allmäntjänstgöring som läkare

Allmäntjänstgöring som läkare Hälsa Sjukvård Tandvård AT-läkare Allmäntjänstgöring som läkare vid Hallands sjukhus Halmstad och Varberg Organisation Från årsskiftet 2010/11 är Halland en egen region. I samband med bildandet av Region

Läs mer

Revisionsrapport. Skyddad identitet Hallandsgemensam granskning. Halland, sammanfattning

Revisionsrapport. Skyddad identitet Hallandsgemensam granskning. Halland, sammanfattning Revisionsrapport Skyddad identitet Hallandsgemensam granskning Halland, sammanfattning Kristian Hafskjär Laholms kommun Charlotte Hammar Deloitte Cecilia Svensson Ernst&Young Irene Dahl Ernst&Young Christel

Läs mer

Samverkan inom kost och nutrition är inte aktuellt, var och en av kommunerna genomför sina projekt och Länssjukhuset har sitt projekt.

Samverkan inom kost och nutrition är inte aktuellt, var och en av kommunerna genomför sina projekt och Länssjukhuset har sitt projekt. Samverkan mellan landstinget och kommunerna i länet angående Socialstyrelsens stimulansmedel för 2007 när det gäller vården av äldre, 2007-08-24 Ledningen för Landstingets Primärvård bjöd in representanter

Läs mer

Intervjufrågor - Kommunal vård och omsorg

Intervjufrågor - Kommunal vård och omsorg Intervjufrågor - Kommunal vård och omsorg Frågorna ställs som öppna och de svarsalternativ som presenteras nedan är avsedda för att snabbt kunna markera vanligt förekommande svar. Syftet är alltså inte

Läs mer