FARs och SRFs Redovisningskonsultexamen 17 november 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FARs och SRFs Redovisningskonsultexamen 17 november 2015"

Transkript

1 Exempelsvar Utvald del för offentliggörande FARs och SRFs Redovisningskonsultexamen 17 november 2015 Hjälpmedel: Svarssätt: Vid digital inlämning; dator inte uppkopplad mot internet. Miniräknare. Böcker t ex FARs Samlingsvolym redovisning, SRF Redovisning 2015, Reko-Svensk standard för redovisningstjänster utgåva 2015 och övrig lämplig valfri litteratur. Egna anteckningar, broschyrer i digitalt format eller i pappersformat etc. Externa kontakter är inte tillåtna, det vill säga uppkoppling mot internet, användning av mobiltelefoner eller samtal med kollega. OBS! Lyssna på musik via mobiltelefon är inte tillåtet, endast via Ipod eller dator. Svar avlämnas på fil (datorbaserat), denna sparas ner på USB och lämnas in. Svaren skall lämnas i en enda fil skriven i Word, Excel eller Pdf. OBS! Se till att sidbrytningen blir korrekt vid utskrift. Svaren ska lämnas numrerade i den ordning som testet anger. Filen skall döpas till Förnamn_Efternamn_personnummer. ENDAST FÖDELSENUMMER (ÅÅMMDD) ska finnas på SAMTLIGA SVARSSIDOR; använd dig av sidhuvudet Svar kan även lämnas på papper, men du väljer antingen eller, det vill säga, antingen lämnas samtliga svar på fil(datorbaserat) eller annars lämnas samtliga svar på papper. Ange födelsenummer på varje papper (ÅÅMMDD). Om du väljer att inte besvara en fråga anger du det med en upplysning om att frågan inte besvarats. Poäng: Maximalt 80 poäng. För godkänt resultat krävs 60 poäng. Delvis godkänt resultat kan uppnås genom 30 poäng på antingen del 1 eller del 2. Läs frågorna noggrant och hänvisa, där det efterfrågas i frågeställningen, till lag/norm eller Reko. Tänk på att vara tydlig i ditt svar, förklara hur du har tänkt. Formulera svaren som korta, precisa uttryck eller i punktform. Svar som endast är exakta avskrifter av lagtext, norm eller Reko bedöms inte. Vi vill se dina slutsatser. Du får inte ta med dig frågorna/bilagorna härifrån, examen ska lämnas in i sin helhet när du är klar. Lycka till!

2 Uppgift 1 Allmänna konsultfrågor 40 poäng Du är auktoriserad redovisningskonsult och nedan följer några frågeställningar som du kan komma i kontakt med i ditt dagliga arbete på en redovisningsbyrå. Fråga 1 Allmänna konsultfrågor (4 p) Du har en kund sedan flera år tillbaka i tiden. Det är en skötsam kund och samarbetet har fungerat mycket bra. Nu önskar kunden att du ska skicka avstämda balans- och resultatrapporter direkt till banken. Hur ställer du dig till detta? Hänvisa till Reko i ditt svar. Exempelsvar Enligt Reko 130 har jag som redovisningskonsult tystnadsplikt mot utomstående. Undantag från tystnadsplikten kan ske genom särskild överenskommelse med uppdragsgivaren. Med anledning av situationen ser jag till att vi gör ett tillägg i uppdragsavtalet om rutiner för rapportering till utomstående. Fråga 3 Allmänna konsultfrågor (11 p) Din kund Nya Fastigheten AB har den köpt en fastighet för 60 MSEK. De står nu inför sitt första bokslut ( ) med fastigheten och redovisar enligt K2. Bedömd nyttjandeperiod på fastigheten är 75 år. Skattemässigt är byggnaden ett hyreshus och värdeminskningsavdrag får göras med 2 % per år. Under året har de bytt stammar i huset. Det har kostat totalt 5 MSEK och var klart Detta var nödvändigt för att återställa byggnaden i sitt ursprungliga skick. De har lite funderingar kring om de ska byta till K3 istället och ringer dig. a) Kan de välja att redovisa enligt K3 istället? Hänvisa till BFNs allmänna råd i ditt svar? (2 p) b) Hur hanteras stamrenoveringen i K2? Hänvisa till K2 i ditt svar. (2 p) c) Hur hanteras stamrenoveringen i K3? Hänvisa till K3 i ditt svar. (2 p) d) Om de väljer K2. Vad har de för möjliga val avseende nyttjandeperioden på fastigheten och hur påverkar det årets resultat. Hänvisa till K2 i ditt svar. (5 p)

3 Exempelsvar a) Ja, man får alltid byta till huvudregelverket enligt punkt 2 i BFNAR 2012:4 Byte mellan K-regelverk. b) Stamrenoveringen ses inte som en tillbyggnad. Ombyggnationer som anses höja värdet på fastigheten kan tas upp som en tillgång. En stamrenovering anses inte värdehöjande. Därför hanteras stamrenoveringen som en kostnad. Enligt BFNAR 2008:1, punkt och c) Enligt K3 blir det, med hänvisning till BFNAR 2012:1 punkt 17.5 ett utbyte av komponent som räknas in i tillgångens redovisade värde. d) Enligt BFNAR 2008:1 punkt ska nyttjandeperioden för fastigheten avspegla den tid som företaget avser att nyttja fastigheten. Den bedömda nyttjandeperioden är 75 år och ger en avskrivning på kr per år. Enligt BFNAR 2008:1 punkt får nyttjandeperioden bestämmas till vad som framgår av Skatteverkets allmänna råd om värdeminskningsavdrag på byggnader. Enligt Skatteverkets allmänna råd om en avskrivning på 2 % blir det beloppsmässigt en avskrivning på kr per år. Fråga 4 Allmänna konsultfrågor (4 p) Du har sedan länge en kund och på senare tid har ert samarbete inte fungerat speciellt bra. När kunden lämnar in material saknas det ofta underlag till affärshändelserna eller så är underlagen bristfälliga. Du har vid ett flertal tillfällen påpekat detta. För en tid sedan lämnade kunden in material där det fanns en ovanlig transaktion som uppdragsgivaren inte kunde lämna någon tillfredsställande förklaring till. Du lämnade en rapport om väsentliga händelser. Din kund anser att du inte har med detta att göra utan bara ska bokföra underlagen enligt hans instruktioner! Hur ska du som redovisningskonsult agera i en situation som denna enligt Reko? Vad ingår i din egen dokumentation? Motivera och hänvisa till Reko i ditt svar. Exempelsvar Enligt Reko 640, rapportering av väsentliga händelser, ska uppdraget omprövas om inte rättelser sker efter rapportering till kund. Jag dokumenterar min kommunikation med kunden. Om det vid omprövningen visar sig att väsentliga krav inte kan uppfyllas avslutar jag uppdraget. Uppsägningen av uppdraget bekräftas skriftligen och blir en del av min egen dokumentation.

4 Valbara frågor Välj att svara på fråga 6:1 eller 6:2. Du kommer inte att få poäng tillgodoräknat för båda. Fråga 6:2 Allmänna konsultfrågor (2 p) Valbar fråga. Du har en kund som är en mindre stiftelse som upprättar årsredovisning. Vilket/Vilka regelverk kan kunden välja att tillämpa? Exempelsvar Eftersom det fortfarande saknas K2-normering för denna företagsform får mindre stiftelser tillsvidare fortsätta använda den gamla normeringen från Bokföringsnämnden. Alternativt kan stiftelsen välja att frivilligt tillämpa K3-normeringen. Valbara frågor Välj att svara på fråga 7:1 eller 7:2. Du kommer inte att få poäng tillgodoräknat för båda. Du ska inte beräkna något i svaren, endast beskriva hur du hade svarat Adam. Fråga 7:1 Allmänna konsultfrågor (5 p) Valbar fråga. Adam, som är 40 år, driver sedan fem år Cykelaffären AB. Företaget omsätter 10 miljoner och har 5 anställda. Lönsamheten är god, varje år visar företaget en vinst på ca 500 tkr. Som ersättning för eget arbete tar Adam ut en månadslön på 30 tkr, bruttolön. Han har inga övriga inkomster. a) Hur kommer Adams ersättning att beskattas och med vilken skattesats? (2 p) b) Finns det något alternativ för Adam att få ersättning från företaget? Ange vilka alternativ du ser och beskriv hur de i fall kommer att beskattas hos Adam. (2 p) c) Om Adam blir sjuk, spelar det någon roll om han tagit lön eller utdelning? Motivera ditt svar.(1 p)

5 Exempelsvar a) Adam kommer att beskattas i inkomstslaget tjänst enligt den skattetabell som gäller där Adam är bosatt. b) Adams utdelning beskattas enligt 3:12 reglerna. Hur stor beskattning det blir på utdelningen beror på vad Adam har för omkostnadsbelopp på aktierna och hur löneuttagen ser ut. Det utdelningsutrymme som ryms inom ett gränsbelopp beräknade enligt 3:12 reglerna beskattas med en faktisk skattesats 20 % (2/3 x 30 %). Outtagen vinstutdelning från tidigare år kan sparas och tas ut ett senare år, s.k. sparat utdelningsutrymme. c) Ja, det spelar roll. Det har betydelse då lön ger underlag för t.ex. sjukersättning och föräldrapenning, samt är pensionsgrundande. Utdelning blir inte underlag för någon av ovanstående ersättningar.

6 Uppgift 2 Case: JO Exclusive Boats AB 40 poäng Jonas Olsson är din kund sedan 5 år tillbaka och driver JO Exclusive Boats AB. Enligt uppdragsavtalet ska du sköta den löpande bokföringen, göra bokslut, samt upprätta årsredovisning och deklaration. Jonas har varit intresserad av exklusiva snabbgående båtar sedan tonåren, och att kunna starta ett företag som arbetar med denna typ av båtar är en dröm som gått i uppfyllelse. Han har även snabbt gjort sig ett namn i branschen, som står för kvalitet och avancerade lösningar som även börjat sprida sig utanför Sverige. 1. Verksamheten Ekonomiskt tycker Jonas att det har gått bra eftersom kunderna inte är så priskänsliga, och nu efter 5 år har han expanderat till större lokaler nära hamnen och de är 5 anställda inklusive honom själv. Enda problemet är att han ibland tagit på sig lite väl stora projekt som tagit lång tid att slutföra. Detta har haft en negativ inverkan på likviditeten, som har medfört att en del betalningar till både leverantörer och skatter släpat efter regelbundet. Jonas har reglerat detta genom att inte ta ut lön, för att istället ta ut utdelning som inte kräver sociala avgifter, och med 4 anställda blir det ett bra utdelningsunderlag. Banken har nu aviserat att man vill sänka checkkrediten med 500 tkr om Jonas inte kan komma in med en ny säkerhet. Orsaken är att man ser en ökad risk i den ansträngda likviditeten samt att soliditeten är för låg. Man har ännu inte haft något möte och Jonas tänker försöka övertala banken att inte sänka checkkrediten trots att det inte finns några nya säkerheter. Nu är det dags för bokslut per Jonas har därför kommit till dig för att diskutera några saker som kan påverka hur bokslutet utformas, och vid samtalet kommer följande fram. 2. Problem med en kund En kund som beställt en större ombyggnad och uppgradering av sina båtmotorer som beräknats till 925 tkr exklusive moms har klagat på arbetet, eftersom han anser att det inte har utförts på det sätt man kommit överens om. Det har även inneburit att den senaste fakturan på 300 tkr exklusive moms inte har blivit betald, och kunden har sagt att han högst betalar 100 tkr exklusive moms för att avsluta projektet. Jonas vill därför skriva ned denna faktura med 200 tkr så att man slipper betala moms på hela beloppet. Han tänker dock ändå försöka få betalt för hela arbetet, men den diskussionen får vänta tills nästa år. 3. Kontanta uttag Eftersom Jonas inte har tagit ut lön som vanligt har han tvingats ta ut pengar till privata räkningar utan att redovisa detta som lön. Han har tidigare haft en fordran på företaget på 150 tkr för utdelning som han inte har tagit ut, och nu har han tagit ut totalt 265 tkr, vilket innebär att hans avräkningskonto nu visar en fordran på Jonas på 115 tkr.

7 4. Företagsförsäkringen Jonas har regelbundet mycket värdefulla båtar i sina lokaler, och tvingas därför ha en dyr företagsförsäkring som betalas årsvis, den 1 mars varje år. Föregående år var kostnaden för försäkringen på 170 tkr och betalades då i sin helhet den 1 mars, och i år har den betalda premien gått upp till 180 tkr. Försäkringen periodiserades inte förra året, men det vill Jonas göra i år för att visa ett bättre resultat för banken. 5. Utdelning Jonas har ett sparat utdelningsutrymme på totalt 340 tkr, och av detta vill han ta ut 240 tkr så fort bokslutet är klart, för att klara sin privata ekonomi. Han lämnar därför detta förslag till utdelning för året. 6. Ny kund En ny kund har hört av sig och beställt ett stort jobb som kommer att uppgå till ca 460 tkr exklusive moms. Kunden har lämnat in sin båt under slutet av juni, men man har ännu inte hunnit börja, dock har Jonas skickat en förskottsfaktura på 200 tkr, inklusive moms. Jonas anser att detta är ett relativt enkelt projekt och har planerat att det ska utföras efter semestern. Han vill därför intäktsföra förskottet redan nu för att förbättra resultatet inför bankmötet. 7. Bokslutsrapport Jonas har hört att du som auktoriserad redovisningskonsult kan skriva en Bokslutsrapport som visar att hans redovisning har följt Reko, Svensk standard för redovisningstjänster. Han vill därför ha den i år för att använda vid bankmötet om det skulle behövas när han diskuterar sin checkkredit.

8 Din uppgift utifrån erhållen information: Företaget tillämpar K2 vid upprättande av årsredovisningen. Efter mötet med Jonas står du nu inför följande frågeställningar: 1. Verksamheten (12 p) Hur har verksamheten utvecklats ekonomisk de senaste 3 åren? Ange 6 olika observationer och/eller förslag baserat på den ekonomiska utvecklingen. 2. Problem med en kund (6 p) Hur hanterar du problemkunden som inte vill betala sin faktura i redovisningen? Kan du begära tillbaka momsen som Jonas vill? Hur påverkas inkomstbeskattningen? Hur påverkas upprättandet av deklarationen? Motivera dina svar. 3. Kontanta uttag (6 p) Hur påverkas de uttag Jonas har gjort av reglerna i ABL? Motivera svaret och hänvisa till ABL. Vilka konsekvenser kan det negativa avräkningskontot medföra vid inkomstbeskattningen? 4. Företagsförsäkringen (4 p) Vad anser du om en sådan periodisering som Jonas föreslår? Hänvisa till möjligheter till detta enligt K2 och motivera ditt svar. 5. Utdelning (4p) Vad är din kommentar till Jonas önskan om utdelning? Hur skulle det påverka företagets resultat och ställning? Vad anser du om möjligheterna och vad säger ABL om förutsättningarna för utdelning, hänvisa till ABL. 6. Ny kund (4 p) Kan Jonas intäktsföra förskottet från den nya kunden redan nu? Hur hanteras momsen på förskottsfakturan? Hur påverkas inkomstbeskattningen? Motivera dina svar. 7. Bokslutsrapport (4 p) Kan du lämna en bokslutsrapport för JO Exclusive Boats AB? Motivera ditt svar och hänvisa till Reko. Nedan redovisas resultat- och balansräkningarna för de senaste 4 åren, inklusive 2014/15 före eventuella justeringar som krävs enligt ovan.

9

10 Beviljad checklimit är

11 Exempelsvar 1. Verksamheten (12 p) Några av nedanstående observationer och/eller förslag kan ingå i det svar som lämnas. Varje observation och/eller förslag ger 2 poäng. Kraftigt ökad omsättning i belopp Ökningstakten för omsättningen minskar (20% - 15% - 12%) Bruttomarginalen har sjunkit varje år (66% - 64% - 63%) Kostnadsandel externa ökat varje år (23% - 25% - 27%) Kostnadsandel löner minskar varje år (33% - 32% - 31%) Kraftigt försämrat nettoresultat (5% - 2% - 1%) Lager och pågående arbeten ökar andelen av omsättningen (25% - 26% - 28%) Kundfordringar löper på 45 dagar trots likviditetsproblem Ökad upplåning av check för att rädda likviditeten Stora utdelningar 2013 och 2014 har krävt likviditet ( tkr) Kan priserna ökas för att ta tillbaka marginalen? Faktureras alla tilläggsarbeten? Se över externa kostnader! Ta in mera förskott från kunderna! Gör en budget snarast! 2. Problem med en kund (6 p) Nedskrivning av fakturan kan vid beskattningen inte ske utan att man först försökt att få betalt. Har krav skickats så att en förlust kan konstateras eller på goda grunder befaras får nedskrivning ske. Därför kan inte momsen minskas eller fås tillbaka, förutsatt att man inte upprättar kreditnota, vilket definitivt ger en förlust av fordran. Däremot bör, i enlighet med försiktighetsprincipen, fordran skrivas ner i redovisningen. 3. Kontanta uttag (6 p) Jonas har nu ett så kallat förbjudet lån, enligt ABL 21 kap 1, och detta kan bara regleras genom återbetalning eller löneredovisning, alternativt beslut om utdelning på extra bolagsstämma, innan årets slut. Redovisning som lön innebär att företaget även måste betala arbetsgivaravgifter, vilket påverkar likviditeten negativt.

12 4. Företagsförsäkringen (4 p) Periodisering ska inte ske av årsposter om man valt förenklingsregeln i K2(BFNAR 2008:1) punkt 7.9. Företagsförsäkringen har ökat från kr till kr vilken innebär en avvikelse som är mindre än 20 %. Årskostnaden blir felaktig om motsvarande periodisering inte gjorts föregående år. 5. Utdelningen (4 p) Jag anser att utdelningsförslaget inte är särskilt lämpligt då man redan har problem med likviditeten. Den föreslagna utdelningen gör att man riskerar att bryta mot försiktighetsprinciperna i ABL 17 kap 3. Notera även att banken vill sänka checkkrediten. 6. Ny kund (4 p) Inget arbete har utförts på kundens båt, vilket gör att den interna arbetsplaneringen som Jonas gjort inte kan läggas till grund för intäktsredovisning. Posten måste kvarstå som ett förskott, och moms måste redovisas enligt ML. 7. Bokslutsrapport (4 p) Enligt Reko 670 Bokslutsrapport ska en redovisningskonsult bedöma om genomförandet av uppdraget och biträdet med att upprätta årsredovisingen/årsbokslutet har kunnat ske i enlighet med Reko. Jag anser att någon bokslutsrapport inte ska lämnas mot bakgrund av att man vid upprepade tillfällen har brustit i betalningen av skatter och avgifter, att god redovisningssed inte tillämpats för nedskrivningen, att ett förbjudet lån uppstått under året, samt att en utdelning i strid med ABL föreslås. Skriftlig rapportering av väsentliga händelser till styrelsen krävs, enligt Reko 640 på grund av uppmärksammade brister.

Exempelsvar Utvald del för offentliggörande. SRFs och FARs Redovisningskonsultexamen Tentamensdatum 2 december 2014

Exempelsvar Utvald del för offentliggörande. SRFs och FARs Redovisningskonsultexamen Tentamensdatum 2 december 2014 Exempelsvar Utvald del för offentliggörande SRFs och FARs Redovisningskonsultexamen Tentamensdatum 2 december 2014 Hjälpmedel: Svarssätt: Vid digital inlämning; dator inte uppkopplad mot internet Miniräknare

Läs mer

Exempelsvar Utvald del för offentliggörande FARs och Srf konsulternas Redovisningskonsultexamen 15 november 2016

Exempelsvar Utvald del för offentliggörande FARs och Srf konsulternas Redovisningskonsultexamen 15 november 2016 Exempelsvar Utvald del för offentliggörande FARs och Srf konsulternas Redovisningskonsultexamen 15 november 2016 Hjälpmedel: Svarssätt: Vid digital inlämning; dator inte uppkopplad mot internet Miniräknare

Läs mer

Exempelsvar Utvald del för offentliggörande

Exempelsvar Utvald del för offentliggörande Exempelsvar Utvald del för offentliggörande FARs och SRFs Redovisningskonsultexamen Tentamensdatum 3 juni 2014 Hjälpmedel: Svarssätt: Vid digital inlämning; dator inte uppkopplad mot internet Miniräknare

Läs mer

Rättningsmall utvald del för offentliggörande

Rättningsmall utvald del för offentliggörande Rättningsmall utvald del för offentliggörande FARs och SRFs Redovisningskonsultexamen 24 februari 2014 Tentamensdatum 26 november 2013 Hjälpmedel: Svarssätt: Poäng: Reko-boken 2013, FARs Samlingsvolym

Läs mer

4. Ett företag har vid årets början respektive slut nedanstående tillgångar, skulder och eget kapital:

4. Ett företag har vid årets början respektive slut nedanstående tillgångar, skulder och eget kapital: 2p 1. Ett företag köper i början av 2008 en maskin för 100 000 kr. Man beräknar att den ska kunna användas under 5 år och att restvärdet då är noll. a. Hur stor är företagets utgift 2008? Svar: 100 000

Läs mer

Årsredovisningen En sanning med variation

Årsredovisningen En sanning med variation Årsredovisningen En sanning med variation Bokföringsnämndens K-projekt Sedan 2004 arbetar bokföringsnämnden med att ta fram fyra kategorier av samlade regelverk (K1, K2, K3 och K4). När regelpaketen är

Läs mer

FARs och Srf konsulternas Redovisningskonsultexamen 25 april 2017

FARs och Srf konsulternas Redovisningskonsultexamen 25 april 2017 FARs och Srf konsulternas Redovisningskonsultexamen 25 april 2017 Hjälpmedel: Svarssätt: Vid digital inlämning; dator inte uppkopplad mot internet Miniräknare Böcker t ex FARs Samlingsvolym redovisning,

Läs mer

Här nedan är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som kommit till FAR och Srf konsulterna om uppdragsavtal.

Här nedan är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som kommit till FAR och Srf konsulterna om uppdragsavtal. Svensk standard för redovisningstjänster, Reko FAQ Vanliga frågor om uppdragsavtal Här nedan är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som kommit till FAR och Srf konsulterna

Läs mer

Uppdragsavtal. Uppdragsavtal enligt nedan har tecknats mellan:

Uppdragsavtal. Uppdragsavtal enligt nedan har tecknats mellan: Uppdragsavtal Uppdragsavtal enligt nedan har tecknats mellan: Uppdragsgivare Uppdragstagare (nedan kallad byrån ) Namn: Namn/Byrå: Adress: Adress: Hammarby fabriksväg 25 Postadress: Postadress: 120 33

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNING FÖR EVENT 7,5 Högskolepoäng

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNING FÖR EVENT 7,5 Högskolepoäng HÖGSKOLAN I BORÅS REDOVISNING FÖR EVENT 7,5 Högskolepoäng Provmoment: Tentamen Ladokkod: SRV011 Tentamen ges för: Event Management programmet Namn:.. Personnummer:.. Tentamensdatum: 2012-08-30 Tid: 09.00

Läs mer

Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och SRF har fått om uppdragsavtal.

Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och SRF har fått om uppdragsavtal. Svensk standard för redovisningstjänster, Reko FAQ Vanliga frågor om uppdragsavtal Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och SRF har fått om uppdragsavtal.

Läs mer

ABC Ekonomiska termer

ABC Ekonomiska termer Ekonomiska begrepp I den ekonomiska redovisningen finns det ett antal termer som är viktiga att känna till som egen företagare. Drivhuset hjälper dig att reda ut begreppen på de allra vanligaste och beskriver

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn R0008N Inledande extern redovisning Datum LP3 15-16 Material Tentamen Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Övrig kommentar Luleå tekniska

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNING FÖR ADMINISTRATÖRER 7,5 Högskolepoäng

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNING FÖR ADMINISTRATÖRER 7,5 Högskolepoäng HÖGSKOLAN I BORÅS REDOVISNING FÖR ADMINISTRATÖRER 7,5 Högskolepoäng Provmoment: Tentamen Ladokkod: 21RV2A Tentamen ges för: ADM 12 och ADM 13 Namn:.. Personnummer:.. Tentamensdatum: 2014-08-18 Tid: 09.00

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS INSTITUTION: IDA TENTAMEN REDOVISNING OCH EKONOMI INOM OFFENTLIG VERKSAMHET ADMINISTRATÖRSPROGRAMMET 2011-08-23 09:00 13:00

HÖGSKOLAN I BORÅS INSTITUTION: IDA TENTAMEN REDOVISNING OCH EKONOMI INOM OFFENTLIG VERKSAMHET ADMINISTRATÖRSPROGRAMMET 2011-08-23 09:00 13:00 HÖGSKOLAN I BORÅS INSTITUTION: IDA TENTAMEN REDOVISNING OCH EKONOMI INOM OFFENTLIG VERKSAMHET ADMINISTRATÖRSPROGRAMMET 2011-08-23 09:00 13:00 TENTAMEN BESTÅR AV 10 FRÅGOR OCH KAN GE MAXIMALT 40 POÄNG.

Läs mer

Hofstetter Redovisning AB. Hammarby fabriksväg 25, 5 tr STOCKHOLM

Hofstetter Redovisning AB.  Hammarby fabriksväg 25, 5 tr STOCKHOLM Uppdragsavtal Uppdragsavtal enligt nedan har tecknats mellan: Uppdragsgivare Uppdragstagare (nedan kallad byrån ) Namn: Namn/Byrå: Hofstetter Redovisning AB Adress: Adress: Hammarby fabriksväg 25 Postadress:

Läs mer

Så undviker du fyra av de vanligaste anmärkningarna i revisionsberättelsen

Så undviker du fyra av de vanligaste anmärkningarna i revisionsberättelsen Så undviker du fyra av de vanligaste anmärkningarna i revisionsberättelsen 1 För sent avlämnad årsredovisning Det här är kanske den vanligaste, och onödigaste, anmärkningen. Den är dessutom lättast att

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNING FÖR ADMINISTRATÖRER 7,5 Högskolepoäng

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNING FÖR ADMINISTRATÖRER 7,5 Högskolepoäng HÖGSKOLAN I BORÅS REDOVISNING FÖR ADMINISTRATÖRER 7,5 Högskolepoäng Provmoment: Tentamen Ladokkod: 21RV1A Tentamen ges för: ADM 12 Namn:.. Personnummer:.. Tentamensdatum: 2013-08-20 Tid: 09.00 13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

LE3 REDOVISNING & BOKFÖRING

LE3 REDOVISNING & BOKFÖRING LE3 REDOVISNING & BOKFÖRING FÖRE UPPGIFTER... 2 3.1 KOKOKADAI... 2 3.2 BONGO... 2 3.3 KONTERA... 2 UNDER UPPGIFTER... 3 3.4 SPANNARPS ALUMINIUM... 3 3.5 GIOVANNI SVENSSON... 3 3.6 ISGÄRDE... 3 3.7 SMYCKESKRINET...

Läs mer

Fråga 1 Kan jag lämna en bokslutsrapport om kunden inte har undertecknat uppdragsavtalet?

Fråga 1 Kan jag lämna en bokslutsrapport om kunden inte har undertecknat uppdragsavtalet? Svensk standard för redovisningstjänster, Reko FAQ Vanliga frågor om förutsättningar för bokslutsrapport Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och Srf konsulterna

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn R0008N Inledande extern redovisning Datum 2013-10-31 Material Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Tentamen Monika Kurkkio G 42; VG 56 58

Läs mer

c) Hur stort blir det bokförda värdet år 2010 efter att det årets avskrivningar är gjorda?

c) Hur stort blir det bokförda värdet år 2010 efter att det årets avskrivningar är gjorda? Bo Ekdahl Hörby Lärcenter Prov Redovisning, Namn: Uppgift 1 (4 p) Ett företag köpte en kopieringsmaskin för 120 000 kr år 2008. Man bedömer att den har en ekonomisk livslängd på 6 år. Man betalar hälften

Läs mer

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd Statliga stöd, Avsnitt 32 289 32 Statliga stöd Tillämpningsområde Sammanfattning Definitioner 32.1 RR 28 Statliga stöd RR 28 ska tillämpas vid redovisning av statliga bidrag, inklusive utformningen av

Läs mer

Redovisning för fastighetsmäklare 7,5 hp

Redovisning för fastighetsmäklare 7,5 hp Redovisning för fastighetsmäklare 7,5 hp Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten SRE011, URE011 FM1 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2012-10-15 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: Lagtexter (t ex Årsredovisningslagen

Läs mer

Datum för tentamen 2007-03-25 Skrivningsansvarig lärare Carina Åresved-Gustavsson

Datum för tentamen 2007-03-25 Skrivningsansvarig lärare Carina Åresved-Gustavsson Skriftligt prov i delkurs Affärsredovisning och budgetering 5p Inom kurs eller program Företagsekonomi 1-10p inr. ekonomistyrning (distans) Med kurskod FEK106 Datum för tentamen 2007-03-25 Skrivningsansvarig

Läs mer

Årsredovisning ONETOOFREE AB

Årsredovisning ONETOOFREE AB Årsredovisning för ONETOOFREE AB 556729-7758 Räkenskapsåret 2010 07 01 2011 06 30 Org.nr 556729-7758 1 (7) Förvaltningsberättelse Allmänt om verksamheten Bolaget utvecklar och tillhandahåller spel på internet

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNING OCH EKONOMI INOM OFFENTLIG VERKSAMHET 15 Högskolepoäng

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNING OCH EKONOMI INOM OFFENTLIG VERKSAMHET 15 Högskolepoäng HÖGSKOLAN I BORÅS REDOVISNING OCH EKONOMI INOM OFFENTLIG VERKSAMHET 15 Högskolepoäng Provmoment: Tentamen Ladokkod: SRO011 Tentamen ges för: Administratör inom offentlig verksamhet Namn:.. Personnummer:..

Läs mer

OBS! Återlämna alla blad som det finns lösningar på. Tentamen. Externredovisning A16:3 första delen om 2 poäng. Tentamen består av 2 delar

OBS! Återlämna alla blad som det finns lösningar på. Tentamen. Externredovisning A16:3 första delen om 2 poäng. Tentamen består av 2 delar Namn: Personnummer: Tentamen Externredovisning A16:3 första delen om 2 poäng Tentamen består av 2 delar Del 1 12 konteringsproblem. Varje kontering som är helt rätt ger 2 poäng Del 2 Bokslut. Korrekt bokslut

Läs mer

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE LANTEAM TYDLIGT BÄTTRE

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE LANTEAM TYDLIGT BÄTTRE ÅRSREDOVISNING 2013/2014 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE LANTEAM Styrelsen för LanTeam Consulting AB, 556582-7291 får härmed avge årsredovisning för 2013-05-01-2014-04-30. ALLMÄNT OM VERKSAMHETEN Bolaget bedriver

Läs mer

Fråga 1 Kan jag lämna en bokslutsrapport om kunden inte har undertecknat uppdragsavtalet?

Fråga 1 Kan jag lämna en bokslutsrapport om kunden inte har undertecknat uppdragsavtalet? Svensk standard för redovisningstjänster, Reko FAQ Vanliga frågor om förutsättningar för bokslutsrapport Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och SRF har

Läs mer

Årsredovisning. Resultat och Balansräkning. Byggproduktion

Årsredovisning. Resultat och Balansräkning. Byggproduktion Årsredovisning Resultat och Balansräkning Bokföring eller Redovisning Bokföring Notera affärshändelser på olika konton. Sker löpande under bokföringsåret Redovisning Sammanställning, och värdering av företagets

Läs mer

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten01 SRT011 DE17 och TE17 Kod: Tentamensdatum: 2017-09-26 Tid: 14.00 16.00 Hjälpmedel: Lagtexthäfte alt. FAR:s

Läs mer

Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och SRF har fått om dokumentation.

Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och SRF har fått om dokumentation. Svensk standard för redovisningstjänster, Reko FAQ Vanliga frågor om dokumentation Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och SRF har fått om dokumentation.

Läs mer

OBS! Återlämna alla blad som det finns lösningar på. Tentamen. Externredovisning A16:3 första delen om 2 poäng. Tentamen består av 2 delar

OBS! Återlämna alla blad som det finns lösningar på. Tentamen. Externredovisning A16:3 första delen om 2 poäng. Tentamen består av 2 delar Tentamen Externredovisning A16:3 första delen om 2 poäng Tentamen består av 2 delar Del 1 12 konteringsproblem. Varje kontering som är helt rätt ger 2 poäng Del 2 Bokslut. Korrekt bokslut ger 6 poäng.

Läs mer

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten01 SRT011 CE14,EK14 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2014-12-12 Tid: 09:00 11:00 Hjälpmedel: Lagtexthäfte

Läs mer

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten01 SRT011 DE13, TE13,BC13,IMIT13 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2014-03-20 Tid: 14:00 16:00 Hjälpmedel:

Läs mer

Konsekvensutredning - Förslag till tillägg Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning i mindre företag (K2)

Konsekvensutredning - Förslag till tillägg Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning i mindre företag (K2) Bilaga 2 Dnr 17-63 Konsekvensutredning - Förslag till tillägg Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning i mindre företag (K2) Inledning Enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid

Läs mer

Uppgifter föreläsning

Uppgifter föreläsning Linköpings universitet 2015-01-16 IEI - Företagsekonomi Gunnar Eriksson / Peter Johansson Externredovisning B 723G36 vt 2015 Föreläsningsuppgifter för vecka 1 IAS (Föreställningsramen), pkt 1-101 ABL (Aktiebolagslagen),

Läs mer

Årsredovisning. Romeleåsens Golfklubb IF

Årsredovisning. Romeleåsens Golfklubb IF Årsredovisning för Romeleåsens Golfklubb IF 845002-2218 Räkenskapsåret 2012 1 (7) Styrelsen för Romeleåsens Golfklubb IF får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2012. Förvaltningsberättelse Information

Läs mer

15 hp (varav skriftlig tentamen 5 hp) Entreprenörskap- och affärsutveckling. Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU13

15 hp (varav skriftlig tentamen 5 hp) Entreprenörskap- och affärsutveckling. Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU13 Entreprenörskap- och affärsutveckling Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU13 15 hp (varav skriftlig tentamen 5 hp) Namn: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 160415 Tid:

Läs mer

Innehållsförteckning. EKONOMIDATA I SOLNA VÄSTKUSTENS EKONOMIDATA Brevduvegatan 3 2014-12-03 169 72 SOLNA Tel 0703 18 34 97

Innehållsförteckning. EKONOMIDATA I SOLNA VÄSTKUSTENS EKONOMIDATA Brevduvegatan 3 2014-12-03 169 72 SOLNA Tel 0703 18 34 97 Innehållsförteckning 1 Bokslut Arbetsgång... 3 1.1 Har du bokfört alla händelser som skett under året?... 3 1.2 Är resultatet för föregående år omfört till kontot för balanserat resultat?... 3 2 Bank-

Läs mer

Exempelsvar Utvald del för offentliggörande. SRFs och FARs Redovisningskonsultexamen Tentamensdatum 30 september 2014

Exempelsvar Utvald del för offentliggörande. SRFs och FARs Redovisningskonsultexamen Tentamensdatum 30 september 2014 Utvald del för offentliggörande SRFs och FARs Redovisningskonsultexamen Tentamensdatum 30 september 2014 Hjälpmedel: Svarssätt: Vid digital inlämning; dator inte uppkopplad mot internet Miniräknare Böcker

Läs mer

Tentamen i Fö1001, Företagsekonomi A, 30hp

Tentamen i Fö1001, Företagsekonomi A, 30hp Tentamenskod: Tentamen i Fö1001, Företagsekonomi A, 30hp Delkurs: Externredovisning och räkenskapsanalys, 6 hp. Provkod:0530 Datum: 2014-03-27 Antal timmar: 5 Ansvarig lärare: Karin Seger 0761-88 88 45,

Läs mer

Grundläggande företagsekonomi 7,5p

Grundläggande företagsekonomi 7,5p Grundläggande företagsekonomi 7,5p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TE02 11FE00 OPUS2 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2012-08-15 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Årsredovisningslagen och Bokföringslagen

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Sveriges Affärsreseförening AB Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2013-01-01--2013-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Grundläggande företagsekonomi 4p

Grundläggande företagsekonomi 4p Grundläggande företagsekonomi 4p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TE02 11FE00 OPUS2 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2015-04-30 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Årsredovisningslagen och Bokföringslagen

Läs mer

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten01 SRT011 DE13, TE13,BC13,IMIT13 samt övriga Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2015-02-18 Tid: 14:00 16:00

Läs mer

Övningsuppgifter till Bokföring Björn Lundén och Anette Broberg 18:e upplagan

Övningsuppgifter till Bokföring Björn Lundén och Anette Broberg 18:e upplagan Övningsuppgifter till Bokföring av Björn Lundén och Anette Broberg 18:e upplagan Björn Lundén Information AB Box 84 820 64 Näsviken Tel:0650-541400 Fax: 0650-541401 info@blinfo.se www.blinfo.se Del 1

Läs mer

Redovisning och kalkylering, 15 hp. Skrivning, Delkurs Redovisning Måndag 4 maj 2015, kl

Redovisning och kalkylering, 15 hp. Skrivning, Delkurs Redovisning Måndag 4 maj 2015, kl Redovisning och kalkylering, 15 hp Skrivning, Delkurs Redovisning Måndag 4 maj 2015, kl. 14.00 18.00 Skrivtid: Hjälpmedel: Övrigt: 4 timmar Miniräknare (ej i mobiltelefon) Genomför alltid eventuella avrundningar

Läs mer

Sammanfattning redovisning. Redovisning och kalkylering F15, HT 2014 Thomas Carrington

Sammanfattning redovisning. Redovisning och kalkylering F15, HT 2014 Thomas Carrington Sammanfattning redovisning Redovisning och kalkylering F15, HT 2014 Thomas Carrington DAGENS FÖRELÄSNING Grundläggande begrepp Bokföring (exempel) Bokslut Analys (nyckeltal) AVGRÄNSNINGAR I TID OCH RUM

Läs mer

Årsbokslut Tillgångar. Redovisning och kalkylering F09, HT 2014 Thomas Carrington

Årsbokslut Tillgångar. Redovisning och kalkylering F09, HT 2014 Thomas Carrington Årsbokslut Tillgångar Redovisning och kalkylering F09, HT 2014 Thomas Carrington mea culpa Fel i texten till duggafråga 2, punkt 4 ska stå "Betald frakt och försäkring" inte "Betald frakt och försäljning!

Läs mer

Redovisning & Beskattning. Bokslutablå Av Jenny Lingemark & Ida Lundin

Redovisning & Beskattning. Bokslutablå Av Jenny Lingemark & Ida Lundin Redovisning & Beskattning Bokslutablå Av Jenny Lingemark & Ida Lundin Bokslutstablå (totalt 5p) På nästa sida återges saldobalansen för Äntligen Vår AB, ÄVAB, inför bokslutet 2014-12-31. ÄVAB bedriver

Läs mer

Grundläggande företagsekonomi 4p

Grundläggande företagsekonomi 4p Grundläggande företagsekonomi 4p Provmoment: TE02 Ladokkod: 11FE00 Tentamen ges för: OPUS2 startår 2016 Kod: Tentamensdatum: 2017-04-28 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Årsredovisningslagen och Bokföringslagen

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNING FÖR ADMINISTRATÖRER 7,5 Högskolepoäng

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNING FÖR ADMINISTRATÖRER 7,5 Högskolepoäng HÖGSKOLAN I BORÅS REDOVISNING FÖR ADMINISTRATÖRER 7,5 Högskolepoäng Provmoment: Tentamen Ladokkod: 21RV2A Tentamen ges för: ADM 17 (och tidigare årgångar av programmet) Tentamenskod:.. Tentamensdatum:

Läs mer

Årsredovisning. Stockholms funktionshindrades fiskeförening (SFFF)

Årsredovisning. Stockholms funktionshindrades fiskeförening (SFFF) Årsredovisning för Stockholms funktionshindrades fiskeförening (SFFF) 802417-2812 Räkenskapsåret 2009 11 11 2010 12 31 Org.nr 802417-2812 1 (8) Styrelsen för Stockholms funktionshindrades fiskeförening

Läs mer

Prislista Branschorganisationen för revisorer, redovisningskonsulter och rådgivare. ISO 9001:2008

Prislista Branschorganisationen för revisorer, redovisningskonsulter och rådgivare. ISO 9001:2008 Prislista 2018 Branschorganisationen för revisorer, redovisningskonsulter och rådgivare. ISO 9001:2008 den 1 januari 2018 Skriven av: Marzena Blomqvist Löpande redovisning E-ekonomi Din månads kostnad

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse 1 (9) Styrelsen och verkställande direktören för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2015 05 01 2016 04 30. Förvaltningsberättelse Information om verksamheten Singöaffären har under 2015/2016

Läs mer

Skatter och bokföring Starta-Eget-Kurs SU Innovation 10 april 2013

Skatter och bokföring Starta-Eget-Kurs SU Innovation 10 april 2013 Skatter och bokföring Starta-Eget-Kurs SU Innovation 10 april 2013 Om Kyllenius Kyllenius hjälper företag att få en Effektiv ekonomi Vi hjälper våra kunder med löpande bokföring, deklarationer, löner och

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn R0008N Inledande extern redovisning Datum 2013-03-23 Material Omtentamen Kursexaminator Betygsgränser G = 42-55,5 ; VG = 56- Tentamenspoäng 73

Läs mer

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten01 SRT011 DE15, TE15,IMIT15 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2015-09-23 Tid: 14:00 16:00 Hjälpmedel: Lagtexthäfte

Läs mer

Mallföretaget CartwritE Konteringsmall (EU-kontoplanen) 1

Mallföretaget CartwritE Konteringsmall (EU-kontoplanen) 1 small (EU-kontoplanen) 1 Köper kontant. Utlägg ur egen ficka. Detta uppfattas som kapitalinsättning.. Köper en rulle frimärken för 500 kr inkl moms.. 2018 Egen insättning K 500 2640 Ingående moms D 100

Läs mer

Studenten möter sex affärshändelser och uppgiften är att bokföra händelserna eller att visa hur händelsen påverkar resultaträkning och balansräkning.

Studenten möter sex affärshändelser och uppgiften är att bokföra händelserna eller att visa hur händelsen påverkar resultaträkning och balansräkning. Nytillkomna inlämningsuppgifter 2015 Från och med 2015 finns sju nya inlämningsuppgifter tillgängliga. Tidigare uppgifter var oftast rena räkneuppgifter. De nytillkomna inlämningsuppgifterna har en annan

Läs mer

Del 1 Praktikfall. Sven Tullgren och Studentlitteratur Praktikfall 1 5

Del 1 Praktikfall. Sven Tullgren och Studentlitteratur Praktikfall 1 5 1 Del 1 Praktikfall I denna första del av arbetsboken ska du arbeta med redovisning i olika företag. Det finns fem praktikfall av olika omfattning som du kan arbeta med. I det första får du lite tips och

Läs mer

Provide IT Sweden AB (publ)

Provide IT Sweden AB (publ) Provide IT Sweden AB (publ) Kvartalsrapport 1 218/219 FINANSIELL ÖVERSIKT KVARTAL 1 218/219 1 april - 3 juni 218. Totala intäkter uppgick till 4 884 (4 2) TSEK. Rörelseresultat efter avskrivningar exklusive

Läs mer

Den löpande verksamheten Fem små uppgifter för KFA-inlärning

Den löpande verksamheten Fem små uppgifter för KFA-inlärning Den löpande verksamheten Fem små uppgifter för KFA-inlärning Sifferunderlaget för KFA-föreläsning 1 1 Personalkostnader Företaget anställer tre personer på deltid. Under året är den normala bruttolönen

Läs mer

Företagsekonomi grundkurs, FOA134, Ten3, 4 hp

Företagsekonomi grundkurs, FOA134, Ten3, 4 hp Mälardalens högskola Företagsekonomi grundkurs, FOA134, Ten3, 4 hp Fredagen den 4 november 2016 kl. 14:30 18:30 Del 1 Kontaktperson för Del 1 är Yvonne Mattsson. Tentamensvakten har telefonnummer. Telefontid

Läs mer

Redovisningens grunder och tekniker (del 2) 4 hp

Redovisningens grunder och tekniker (del 2) 4 hp Redovisningens grunder och tekniker (del 2) 4 hp Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten SRT011 EK16 och CE16 Kod: Tentamensdatum: 2017-01-13 Tid: 14:00 17:00 Hjälpmedel: Lagtexthäfte alt. FAR:s Samlingsvolym

Läs mer

Detta remissvar ersätter tidigare översänt svar.

Detta remissvar ersätter tidigare översänt svar. Remissvar om "Bokförings nämndens vägledning om bokjföring" Synpunkt på skrivning på sid 15 av remissförslag Detta remissvar ersätter tidigare översänt svar. Svaret koncentrerar sig på en mening på sid

Läs mer

FÖRETAGSÄGD KAPITALSPAR DEPÅ. Företagsägd Kapitalspar Depå mer än bara sparande

FÖRETAGSÄGD KAPITALSPAR DEPÅ. Företagsägd Kapitalspar Depå mer än bara sparande Företagsägd Kapitalspar Depå mer än bara sparande Kapitalspar Depå en tillgång i bolaget Kapitalspar Depå är mer än bara ett vanligt försäkringssparande. Den kan användas för att placera företagets kapital

Läs mer

TENTAMEN FEGA60 Externredovisning för affärsjurister 10 hp

TENTAMEN FEGA60 Externredovisning för affärsjurister 10 hp TENTAMEN FEGA60 Externredovisning för affärsjurister 10 hp Datum: Tisdag 20 december 2016 Tid: 14.00 17.00 Lärare: Charlotte Hemmingsson Tentamen omfattar totalt 50 poäng. För G krävs 30 poäng. För VG

Läs mer

EKONOMIHANDLINGAR 2013

EKONOMIHANDLINGAR 2013 LILLA ÅRSMÖTET 2014 EKONOMIHANDLINGAR 2013 INNEHÅLL FÖRKLARINGAR TILL SVENSKA KYRKANS UNGAS ÅRSREDOVISNING 2013 (och på sista sidan en jämförelse mellan bokslutet 2013 och den rambudget som Stora

Läs mer

Blanketten ska inte lämnas till Skatteverket

Blanketten ska inte lämnas till Skatteverket Blanketten ska inte lämnas till Skatteverket men bör sparas eftersom Skatteverket kan begära in en redogörelse hur kapitalunderlagen har beräknats. Siffror i ring se bifogade upplysningar på sidan 5. Beräkning

Läs mer

Nya regler för beskattning av utdelning och försäljning av aktier i fåmansföretag

Nya regler för beskattning av utdelning och försäljning av aktier i fåmansföretag Nya regler för beskattning av utdelning och försäljning av aktier i fåmansföretag Martin Johansson LR Revision & Redovisning Sverige AB Sammanfattning och innehåll Skatten på utdelning höjs till 25 % Förenklingsregeln

Läs mer

Ekonomiska grundbegrepp

Ekonomiska grundbegrepp Nedan skall vi gå igenom olika ekonomiska grundbegrepp som kommer att vara aktuella i samband med resursplanering och budgetering. Dessa grundbegrepp är viktiga att skilja på för att du ska kunna sammanställa

Läs mer

Från och med 2017 finns nya rutiner för de föreningar som har sitt bankkonto genom Stockholms arbetarekommun.

Från och med 2017 finns nya rutiner för de föreningar som har sitt bankkonto genom Stockholms arbetarekommun. Från och med 2017 finns nya rutiner för de föreningar som har sitt bankkonto genom Stockholms arbetarekommun. För att kunna teckna bankkonto via Stockholms arbetarekommun ska föreningen: Teckna konto och

Läs mer

Datum för tentamen 2007-05-05 Skrivningsansvarig lärare Ulrika Melin

Datum för tentamen 2007-05-05 Skrivningsansvarig lärare Ulrika Melin Skriftligt prov i delkurs Företagsekonomi 5p Inom kurs eller program Företagsekonomi Introduktionskurs 5p Med kurskod FEK070 Datum för tentamen 2007-05-05 Skrivningsansvarig lärare Ulrika Melin Tentamen

Läs mer

Redovisningens grunder och tekniker (del 2) 4 hp

Redovisningens grunder och tekniker (del 2) 4 hp Redovisningens grunder och tekniker (del 2) 4 hp Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten TRT011 TGMBU17h Kod: Tentamensdatum: 2018-03-14 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Lagtexthäfte alt. FAR:s Samlingsvolym

Läs mer

Företag X. Rapport. Bokoredo AB Riddargatan 17A 114 57 Stockholm Tel: 073 6500309 info@bokoredo.se

Företag X. Rapport. Bokoredo AB Riddargatan 17A 114 57 Stockholm Tel: 073 6500309 info@bokoredo.se Företag X Rapport 201X-XX-XX till 201X-XX-XX Bokoredo AB Riddargatan 17A 114 57 Stockholm Tel: 073 6500309 info@bokoredo.se Innehållsförteckning 1. Verksamheten den gångna perioden... 1.1 Resultaträkning

Läs mer

Datum för tentamen 2007-11-11

Datum för tentamen 2007-11-11 Skriftligt prov i delkurs Inom kurs eller program Med kurskod Datum för tentamen 2007-11-11 Skrivningsansvarig lärare Affärsredovisning och budgetering 7,5hp Företagsekonomi A redovisning och kalkylering

Läs mer

Granska årsredovisning - Zingo Djurvård AB

Granska årsredovisning - Zingo Djurvård AB Granska årsredovisning - Zingo Djurvård AB Du ska som revisor granska årsredovisningen för Zingo Djurvård AB för 2014. Bolaget ägs av Lisen Krall som tidigare drev företaget som enskild näringsidkare.

Läs mer

Exempelsvar redovisningskonsultexamen maj 2019

Exempelsvar redovisningskonsultexamen maj 2019 Exempelsvar redovisningskonsultexamen maj 2019 Konsultexamen är indelad i två delprov på vardera 40 poäng, Allmänna konsultfrågor och Praktikfall. Nedan framgår frågorna följt av en rättningsmall. Underlaget

Läs mer

Företag X. Rapport 201 X-XX-XX till 201 X-XX-XX. Bokoredo AB info@bokoredo.se

Företag X. Rapport 201 X-XX-XX till 201 X-XX-XX. Bokoredo AB info@bokoredo.se Företag X Rapport 201 X-XX-XX till 201 X-XX-XX Bokoredo AB info@bokoredo.se Innehållsförteckning 1. Verksamheten den gångna perioden... 1.1 Resultaträkning 1.2 Balansräkning 2. Förfallna kundfakturor...

Läs mer

Provide IT Sweden AB (publ)

Provide IT Sweden AB (publ) Provide IT Sweden AB (publ) Kvartalsrapport 3 218/219 FINANSIELL ÖVERSIKT KVARTAL 3 218/219 1 oktober - 31 december 218. Totala intäkter uppgick till 5 49 (4 584) TSEK. Rörelseresultat efter avskrivningar

Läs mer

Årsredovisning för TYRESÖ NÄRINGSLIVSAKTIEBOLAG. Org.nr

Årsredovisning för TYRESÖ NÄRINGSLIVSAKTIEBOLAG. Org.nr Årsredovisning 2016 för TYRESÖ NÄRINGSLIVSAKTIEBOLAG 2 Årsredovisning för räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Styrelsen och verkställande direktören för Tyresö Näringslivsaktiebolag avger härmed följande

Läs mer

En bokslutsrapport kan lämnas som ett resultat. Vad är en bokslutsrapport? Fördjupning #4/2015 Balans

En bokslutsrapport kan lämnas som ett resultat. Vad är en bokslutsrapport? Fördjupning #4/2015 Balans Vad är en bokslutsrapport? Bokslutsrapporten är för många en kvalitetsstämpel. Men vad den innebär mer i detalj är inte lika känt. I denna artikel redogör Yvonne Jansson, Bodil Gistrand och Kristina Lilja

Läs mer

Blanketten ska inte lämnas till Skatteverket

Blanketten ska inte lämnas till Skatteverket men bör sparas eftersom Skatteverket kan begära in en redogörelse hur kapitalunderlagen har beräknats. Siffror i ring se bifogade upplysningar på sidan 5. A. Räntefördelning kapitalunderlag Vid denna beräkning

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Brf Saltsjön Magasin IV Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3

Läs mer

Riktlinjer för Årsredovisningar

Riktlinjer för Årsredovisningar Riktlinjer för Årsredovisningar Försäljning Nettoomsättning Svenska resebyrå- och arrangörsföreningens medlemmar ska vid upprättandet av sina årsredovisningar tillämpa följande principer beträffande redovisningen

Läs mer

Årsredovisning. Oberoende Elhandlare Service OES AB

Årsredovisning. Oberoende Elhandlare Service OES AB Årsredovisning för Oberoende Elhandlare Service OES AB 556616-7911 Räkenskapsåret 2014 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Kassaflödesanalys 5 Tilläggsupplysningar

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse 1 (10) Styrelsen och verkställande direktören för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2016 05 01 2017 04 30. Förvaltningsberättelse Information om verksamheten Singöaffären har under 2015/2016

Läs mer

Blanketterna är framställda i Excel med formler för snabbare beräkningar. Ladda ner mallarna till datorn först innan du gör beräkningarna.

Blanketterna är framställda i Excel med formler för snabbare beräkningar. Ladda ner mallarna till datorn först innan du gör beräkningarna. Anvisningar till budgetmallar. Blanketterna är framställda i Excel med formler för snabbare beräkningar. Ladda ner mallarna till datorn först innan du gör beräkningarna. 1. Startkapitalbudget. En startkapitalbudget

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS. EXTERNREDOVISNING I OFFENTLIG SEKTOR 7,5 Högskolepoäng

HÖGSKOLAN I BORÅS. EXTERNREDOVISNING I OFFENTLIG SEKTOR 7,5 Högskolepoäng HÖGSKOLAN I BORÅS EXTERNREDOVISNING I OFFENTLIG SEKTOR 7,5 Högskolepoäng Provmoment: Tentamen Ladokkod: 21XO1A Tentamen ges för: ADM 10;ADM11 och Fristående kurs Namn:.. Personnummer:.. Tentamensdatum:

Läs mer

Byt "kan bli" mot "är". 15 Kommentar till 1.3 Andra och tredje stycket borde flyttas och bli kommentarer till punkt 1.1. Stryk "sällsynta".

Byt kan bli mot är. 15 Kommentar till 1.3 Andra och tredje stycket borde flyttas och bli kommentarer till punkt 1.1. Stryk sällsynta. Sidan Punkt Kommentar Synpunkt 14 Sjätte stycket Flytta andra stycket under 1.3 hit och skriv ihop. Se även nedan. Byt "kan bli" mot "är". 15 Kommentar till 1.3 Andra och tredje stycket borde flyttas och

Läs mer

Provide IT Sweden AB (publ)

Provide IT Sweden AB (publ) Provide IT Sweden AB (publ) Kvartalsrapport 2 218/219 FINANSIELL ÖVERSIKT KVARTAL 2 218/219 1 juli - 3 september 218. Totala intäkter uppgick till 3 842 (3 552) TSEK. Rörelseresultat efter avskrivningar

Läs mer

Årsredovisning 2011 Bostadsrättsföreningen Islandet Adolf

Årsredovisning 2011 Bostadsrättsföreningen Islandet Adolf Årsredovisning 2011 Bostadsrättsföreningen Islandet Adolf Detalj från konstglasfönster Adolf Fredriks Kyrkogata 15. Nytillverkat 2011 med inspiration från originalparti över inre entrédörr. Motiv och djupblästring,

Läs mer

Årsredovisning. Järna Ridklubb

Årsredovisning. Järna Ridklubb Årsredovisning för Järna Ridklubb 815600-7505 Räkenskapsåret 2016 1 (7) Styrelsen för Järna Ridklubb, med säte i Järna, får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2016. Förvaltningsberättelse Information

Läs mer

Årsredovisning. Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a.

Årsredovisning. Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a. Årsredovisning för Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a. 769000-0356 Räkenskapsåret 2015 1 (7) Styrelsen för Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a., med säte i Lidköping, får härmed avge årsredovisning

Läs mer

GodEl Sverige AB Org nr 556672-9926 ÅRSREDOVISNING 2004 / 2005 GODEL SVERIGE AB

GodEl Sverige AB Org nr 556672-9926 ÅRSREDOVISNING 2004 / 2005 GODEL SVERIGE AB ÅRSREDOVISNING 2004 / 2005 GODEL SVERIGE AB Styrelsen och Verkställande Direktören för GodEl Sverige AB får härmed avge årsredovisning för sitt första räkenskapsår, 2004-11-12-2005-12-31 Innehåll Sida

Läs mer

Styrelsens förslag till nya redovisningsprinciper för utvecklingsfond

Styrelsens förslag till nya redovisningsprinciper för utvecklingsfond Styrelsens förslag till nya redovisningsprinciper för utvecklingsfond De redovisningsprinciper som föreningen använder sig av gällande utbildningsfonden gör det svårt för medlemmarna att få en rättvisande

Läs mer

Årsredovisning. När Golfklubb

Årsredovisning. När Golfklubb Årsredovisning för När Golfklubb 834001-2106 Räkenskapsåret 2015 1 (8) Styrelsen för När Golfklubb, med säte i Gotland, får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2015. Förvaltningsberättelse Information

Läs mer