1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten"

Transkript

1

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten 2. Praktisk information INTRODUKTIONSUTBILDNING 3. Introduktionsutbildning online GRUNDUTBILDNING 4. Företagsekonomisk grundkurs 5. GRASS - Grundläggande straffrätt och straffprocessrätt 6. Redovisning 7. Bokföringsbrott 8. Skattebrott 9. Brott i näringsverksamhet IT-UTBILDNING 10. Office 2013 Onlineutbildningar 11. Analysera data effektivt i Excel FORTBILDNING 12. Framgångsrika förhör 13. Internationellt samarbete 14. Hemliga Tvångsmedel ERFARENHETSSEMINARIER (YRKESSPECIFIKA) 15. Erfarenhetsseminarium för ekoadministratörer 16. Kompetensforum för revision, redovisning och brottsutbyte

3 1 Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten Ekobrottsmyndighetens medarbetare utgörs av olika yrkesgrupper åklagare, poliser, ekorevisorer, andra specialister och administratörer. Motsvarande yrkesgrupper finns representerade vid ett antal andra myndigheter som, vid sidan om Ekobrottsmyndighetens, bl a har till uppgift att bekämpa ekonomisk brottslighet. Ekobrottsmyndigheten ska inom sitt verksamhetsområde tillhandahålla kompetensutveckling till all personal oavsett hos vilken arbetsgivare de har sin anställning. För att utreda och beivra en alltmer komplex ekonomisk brottslighet krävs särskild kompetens. Även om viss utbildning beskrivs som grundläggande för kursområdet är all utbildning vid myndigheten att betrakta som specialistutbildning eftersom Ekobrottsmyndigheten är en specialistmyndighet. De olika kursnivåerna är introduktionsutbildning, grundutbildning och fortbildning. Kursförteckningen är preliminär. Nya kurser kan tillkomma och även andra förändringar kommer sannolikt att ske, t ex vad gäller tid och plats. Det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad på den information som finns på vår externa hemsida. För samtliga kurser 2016 gäller en gemensam anmälnings- och attesteringsperiod. en löper från. Därefter stängs anmälningsperioden så att chefer får möjlighet att attestera efter att ha skaffat sig en översikt över kammarens/enhetens behov och resurser. Ytterligare information om vårt kursutbud kommer successivt att anslås på vår hemsida och i denna kurskatalog. Inom utbildningsfunktionen arbetar Utbildningsspecialist Anna Nilsson Bålman samt Utbildningsspecialist Hélène Lindgren. Hör gärna av er till mig, Hélène eller till Anna om ni har några synpunkter eller frågor. Karin Lönnheden Utvecklingschef

4 2 Praktisk information Kurserna riktar sig i första hand till personal i den operativa brottsbekämpande verksamheten vid Ekobrottsmyndigheten. I mån av plats kan vi också ta in deltagare från Åklagarmyndigheten och Skatteverket samt från andra, samverkande myndigheter. I den mån det finns krav på förkunskaper framgår detta av kurspresentationen. Utbildningsfunktionen förbehåller sig rätten att göra undantag från målgrupp och förkunskapskrav som beskrivs i kurskatalogen. Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen som finns på Ekonätet respektive Rånet. För åklagare inom Åklagarmyndigheten ska den som är ansvarig för utbildningen på RÅ:s kansli attestera. Övriga anmäler sig via anmälningsblankett som finns att hämta på Ekobrottsmyndighetens externa hemsida. Skicka anmälan med e-post (inskannad), post eller fax till: Ekobrottsmyndigheten Utvecklingsenheten Box Stockholm e-post utbildning@ekobrottsmyndigheten.se fax På kursanmälan ska framgå att deltagande i kursen godkänts av deltagarens närmaste chef. Vi är tacksamma om du fyller i samtliga rader i anmälan (även titel). räknas som bindande när den når Ekobrottsmyndigheten. Ekobrottsmyndigheten avgör vilka personer som ska gå en kurs i de fall anmälningarna överstiger antalet tillgängliga platser. Vid uttagningen tas hänsyn till om anmälande myndighet gjort en prioriteringsordning av de anmälda. Vid uttagning tas även hänsyn till att kurserna får en lämplig sammansättning utifrån bl a yrkeskategori, utbildning och erfarenhet. Den som antagits till en kurs kommer senast sex veckor innan kursstart att få ett antagningsbesked med ytterligare information via e-post. Kostnader I kursavgiften ingår, om inget annat framgår, kostnader för kost (middag ingår ej), eventuell logi samt kurslitteratur. Vid avbokning förbehåller vi oss rätten att debitera anmäld deltagares myndighet, kammare eller enhet hela kurskostnaden. Våra kurser är sk dagkurser med övernattning för tillresta utanför Stockholm/Uppsala. Där vi bokat övernattning för tillresta bokar deltagare själva hotell med en speciell bokningskod och före ett angivet datum. Informationen erhålls i samband med antagningsbeskedet. Resor till och från kursorten bekostas och bokas av respektive myndighet om inget annat meddelats. För deltagare från EBM gäller dock i stället att bokning av resor sker av kursdeltagaren. Faktura på kurskostnaderna skickas efter kursens påbörjande/avslutande till respektive myndighet. Det pris för kursen som anges i kurskatalogen är ett ungefärligt pris. EBM:s pris är självkostnadspris. Reservation görs för höjda kostnader under året. Lycka till med studierna önskar vi på utbildningsfunktionen!

5 3 Introduktionsutbildning online Det här är ett självstudiematerial som du får tillgång till när du börjar som nyanställd hos oss. I materialet får du en överblick av Ekobrottsmyndighetens uppdrag och arbetssätt, samt hänvisningar till relevanta dokument att fördjupa dina kunskaper i. Kursen är öppen för självregistrering via kurskatalogen i vår Kompetensportal som du når via Ekonätet.

6 4 Företagsekonomisk grundkurs Den här kursen vänder sig till dig som inte direkt arbetar med utredningar av ekobrott. Du kan t ex arbeta med spaning, som beslagshandläggare, ekoadministratör eller som administratör/specialist/chef i annan stödeller ledningsfunktion. Syfte Syfte med kursen är att ge en introduktion till ekonomiska begrepp och redovisning med bl a hushålls- och företagsekonomi, skattesystemet, konkursförfarandet och obestånd. Stor vikt läggs vid förståelse för ekonomiska förhållanden. Kursmål Kursmål är att ge dig en medvetenhet och förståelse för vilken roll ekonomi spelar i de brott som Ekobrottsmyndigheten utreder så att du i din yrkesroll ser sammanhang och verksamhetsnytta. Kursupplägg Kursen är uppbyggd enligt följande: 1. E-utbildning som introducerar dig till hushålls- och företagsekonomi. 2. Kompendium med fakta och möjlighet till fördjupning, 3. Övningsfrågor att besvara och sammanställa samt ta med till 4. Halvdagsseminarium med grupparbete och redovisning av övningsfrågor. Seminariet hålls lokalt där det är möjligt och med maximalt 15 deltagare. 5. Kunskapstest som görs i Kompetensportalen. Kurstiden är fördelad över ca fyra veckor med ett avslutande, lärarlett seminarium. Räkna med en total kurstid om ca 16 timmar. Innehåll Ekonomiska begrepp Redovisning med bl a hushålls- och företagsekonomi Skattesystemet Konkursförfarande och obestånd Kursen leds av en mycket erfaren ekorevisor (meddelas i samband med antagningsbeskedet). Du som arbetar i stödfunktion eller som i övrigt behöver allmän kunskap om redovisning och ekonomiska begrepp. Grundutbildning Inga Räkna med ca 16 timmar total kurstid fördelade över ca 4 veckor. Vt 2016 Start självstudier: 2 mars Seminarium: 13 april Ht 2016 Start självstudier: 1 oktober Seminarium: 10 november Halvdagsseminariet hålls lokalt där det är möjligt/flest deltagare och med maximalt 15 deltagare. Max 15 Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen Anmälningsblankett för externa deltagare finns på EBM:s hemsida Pris per deltagare Extern: kr + ev. övernattning Du bokar och bekostar själv eventuell resa.

7 5 GRASS - Grundläggande kurs i allmän straffrätt och straffprocessrätt Allmänt Denna kurs, som är en grundkurs, ska ge ekorevisorer, ekoadministratörer och övriga specialister som inte tidigare arbetat inom rättsväsendet grundläggande kunskap i straffrätt och straffprocessrätt. Kursen är obligatorisk för ekoadministratörer och ekorevisorer verksamma inom EBM. För analytiker, som måste gå den förberedande Redovisningskursen, är denna kurs valfri. Kursen är utformad som varierat lärande; den är till största delen en självstudiekurs med interaktiva utbildningsavsnitt, studiebesök samt erfarenhetsutbyte mellan kursdeltagarna. Utbildningen avslutas med ett halvdagsseminarium. Kursmål Efter kursen ska du: Känna till de viktigaste straffteorier som motiverar att vissa gärningar är belagda med straff Ha kunskap om den allmänna straffrättens källor Vara införstådd med brottsbegreppets innebörd Känna dig hemmastadd i utrednings- och förundersökningsarbetet inom EBM. Innehåll 1. Straffrätt Inläsning genom kompendium i straffteorier, straffrättens källor och straffrättsprinciper Interaktiv utbildning i straffrätt 2. Straffprocessrätt Interaktiv utbildning straffprocessrätt Studiebesök hos Polisen Blogg om studiebesöket Interaktiv utbildning Rättegångsskolan Studiebesök på huvudförhandling Blogg om studiebesöket 3. Seminarium, halvdag (kl ) 4. Kunskapstest på hela kursinnehållet (via Kompetensportalen) Kursen leds av en mycket erfaren åklagare (meddelas i samband med antagningsbesked). Du som inte har tidigare erfarenhet från arbete inom rättsväsendet, t ex ekorevisorer, analytiker, civila utredare, ekoadministratörer och övriga specialister. Grundutbildning Inga Räkna med 4½ dags självstudier fördelade över ca 6 veckor Start självstudier: 1 februari Seminarium: 6 april Egna lokaler i Stockholm (avslutande halvdagsseminarium) Max 25 Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen Anmälningsblankett för externa deltagare finns på EBM:s hemsida Pris per deltagare Extern: kr + ev. övernattning Du bokar och bekostar själv eventuell resa.

8 6 Redovisning Allmänt Kunskap i redovisning är nödvändig i all ekobrottsbekämpande verksamhet. Den här kursen, som är en grundkurs, vänder sig både till dig som vill fräscha upp dina gamla kunskaper och till dig som är nytillkommen medarbetare inom EBM eller i annan organisation som arbetar med ekobrottsutredningar. Under detta år kommer vi att genomföra tre kursomgångar, varav två under vårterminen och en under höstterminen. Kursmål Efter avslutad kurs kommer du att: känna till varför redovisning behövs kunna upprätta löpande bokföring, enklare bokslut och årsredovisningar kunna applicera dessa kunskaper på vanliga bokföringsbrott Kursupplägg Denna kurs är en av två förberedande kurser i EBM:s ekoutbildningsprogram. Du måste vara godkänd på denna, eller likvärdig kurs, för att du ska få gå EBM:s grundläggande ekokurser. Kurstiden är fördelad över ca fyra månader. Totalt är tre dagar lärarledda; två i starten och en avslutande. Kursen börjar med att alla kursdeltagare träffas för två dagars lärarledd utbildning. Därefter följer repetition i form av en interaktiv utbildning som du gör på din egen arbetsdator. När du är klar med den gör du EBM:s skräddarsydda, interaktiva utbildning. Under kursen kommer du att få uppgifter som ska redovisas på det avslutande seminariet. Du måste ha tillgång till en dator med internetuppkoppling. Till hjälp finns en handledare, vanligen en ekorevisor, som står till förfogande med råd och stöd. Under kursens gång ska ett antal inlämningsuppgifter lösas. Samtliga dessa ska vara korrekt lösta för godkänd kurs. Innehåll Redovisningslagstiftning Bokföringsteknik Företagsbeskattning Databokföring Introduktion till bokföringsbrott Kursen leds av en mycket erfaren ekorevisor (meddelas i samband med antagningsbeskedet). Du som arbetar med ekobrottsutredningar. Grundutbildning Inga Räkna med ½ dags självstudier per vecka fördelade över ca 16 veckor Vt 2016 Start självstudier: 1 februari Startseminarium: februari Slutseminarium: enl. ök. i gruppen Ht 2015 Start självstudier: 5 september Startseminarium: september Slutseminarium: enl. ök. i gruppen Stockholm Max 18 Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen Anmälningsblankett för externa deltagare finns på EBM:s hemsida Pris per deltagare Extern: kr Övernattning mellan dag 1 och 2 i startseminariet bekostas centralt för tillresta deltagare. Du bekräftar själv övernattning till hotellet m h a en bokningskod (som du får i samband med antagningsbesked).

9 7 Bokföringsbrott Syfte och mål Bokföringsbrott är en av tre kurser i ekobrott och har som övergripande syfte att ge kunskap och färdigheter i den utredningsmetodik som används för brott som utreds av Ekobrottsmyndigheten. Kursen syftar också till att öka kunskapen om de olika yrkesrollerna i utredningsgruppen och vad de förväntas göra i förundersökningsarbetet. Kursen är uppbyggd i två delar; studera bokföringsbrottets uppbyggnad och träna - att utreda bokföringsbrott. Studera syftar till att förstå bokföringslagen och få grundläggande kunskap i begrepp som innefattar ett bokföringsbrott. Denna del har även som mål att du som deltagare ska förstå förutsättningarna för bokföringsbrott; de objektiva rekvisiten, såsom t ex huvudsaksrekvisitet samt de subjektiva rekvisiten. Träna har som mål att du ska kunna tillämpa dina kunskaper i utredningar om bokföringsbrott. Stort fokus ligger på tillämpningsövningar som bygger på det du lärt dig i del 1. Krav på dig som kursdeltagare Denna kurs ställer stora krav på dig som kursdeltagare, speciellt i självstudierna, som du måste planera, starta och genomföra på egen hand. Räkna med ca 1 dags självstudier per vecka under självstudieperioden som är ca sex veckor. Du måste ha klarat alla självstudier för att kunna delta i seminariet. För att bli godkänd på kurserna krävs följande: Godkänd på e-utbildningar och andra självstudier inför seminariet, såsom t ex inlämningsuppgifter och kunskapsprov Närvaro vid seminariet Seminariet är förlagt till sk dagkurs med övernattning för tillresta från övriga landet. Kursen leds av vardera en erfaren åklagare, en utredande polis samt en ekorevisor (meddelas i samband med antagningsbeskedet). Du som arbetar med utredning av brott. Du som i din yrkesroll ger styrning eller stöd åt verksamheten. Kursen riktar sig till dig som inte tidigare har erfarenhet av att utreda ekobrott. Grundutbildning Godkänd på EBM:s redovisningskurs eller förvärvat motsvarande kunskapsnivå på annat håll, och/eller godkänd på EBM:s kurs i allmän straffrätt och straffprocessrätt eller förvärvad kunskapsnivå på annat håll. Tid för självstudier ca 10 dagar Seminarietid 3 dagar Start självstudier: 1 februari Seminarium: 5-7 april Stockholm Max 25 Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen Anmälningsblankett för externa deltagare finns på EBM:s hemsida Pris per deltagare och kurs: Extern: kr Övernattning bokas och bekostas centralt för tillresta deltagare. Du bekräftar själv övernattning till hotellet m h a en bokningskod (som du får i samband med antagningsbesked).

10 8 Skattebrott Syfte och mål Skattebrott är en av tre kurser i ekobrott och har som övergripande syfte att ge kunskap och färdigheter i den utredningsmetodik som används för brott som utreds av Ekobrottsmyndigheten. Kursen syftar också till att öka kunskapen om de olika yrkesrollerna i utredningsgruppen och vad de förväntas göra i förundersökningsarbetet. Kursen är uppbyggd i två delar; dels skatter, vårt skattesystem och hur Skatteverket arbetar, dels skattebrottslagen och hur den är uppbyggd. Målet med kursen är att du ska få en förståelse för hur det svenska skattesystemet är uppbyggt och hur Skatteverket arbetar. Som ett nästa steg är målet att du i huvudsak ska förstå hur skattebrottslagen är uppbyggd. Därefter ska du kunna tillämpa dina kunskaper i grupp. Krav på dig som kursdeltagare Denna kurs ställer stora krav på dig som kursdeltagare, speciellt i självstudierna, som du måste planera, starta och genomföra på egen hand. Räkna med ca 1-1 ½ dags självstudier per vecka under självstudieperioden som är ca fem veckor. Du måste ha klarat alla självstudier för att kunna delta i seminariet. För att bli godkänd på kurserna krävs följande: Godkänd på e-utbildningar och andra självstudier inför seminariet, såsom t ex inlämningsuppgifter och kunskapsprov Närvaro vid seminariet Seminariet är förlagt till sk dagkurs med övernattning för tillresta från övriga landet. Kursen leds av en erfaren åklagare, och en erfaren utredande polis (meddelas i samband med antagningsbeskedet). Du som arbetar med utredning av brott. Du som i din yrkesroll ger styrning eller stöd åt verksamheten. Kursen riktar sig till dig som inte tidigare har erfarenhet av att utreda ekobrott. Grundutbildning Godkänd på EBM:s redovisningskurs eller förvärvat motsvarande kunskapsnivå på annat håll, och/eller godkänd på EBM:s kurs i allmän straffrätt och straffprocessrätt eller förvärvad kunskapsnivå på annat håll. Tid för självstudier 7-8 dagar Seminarietid 4 dagar Start självstudier: 11 april Seminarium: maj Stockholm Max 25 Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen Anmälningsblankett för externa deltagare finns på EBM:s hemsida Pris per deltagare och kurs: Extern: kr Övernattning bokas och bekostas centralt för tillresta deltagare. Du bekräftar själv övernattning till hotellet m h a en bokningskod (som du får i samband med antagningsbesked).

11 9 Brott i näringsverksamhet Syfte och mål Detta är en av tre kurser i ekobrott och har som övergripande syfte att ge kunskap och färdigheter i den utredningsmetodik som används för brott som utreds av Ekobrottsmyndigheten. Kursen syftar till att ge dig en bra kunskapsbas kring förmögenhetsbrott, brott mot borgenärer samt penninghäleribrott. Kursen har även som syfte att öka kunskapen om de olika yrkesrollerna i utredningsgruppen och vad de förväntas göra i förundersökningsarbetet. Det huvudsakliga målet är att du ska kunna tillämpa utredningsmetodik i din yrkesroll på ett korrekt sätt. Krav på dig som kursdeltagare Den här kursen ställer stora krav på dig som kursdeltagare, speciellt i självstudierna, som du måste planera, starta och genomföra på egen hand. Räkna med ca 1-1 ½ dags självstudier per vecka under självstudieperioden som är ca fem veckor. Du måste ha klarat alla självstudier för att kunna delta i seminariet. För att bli godkänd på kursen krävs följande: Godkänd på e-utbildningar och andra självstudier inför seminariet, såsom t ex inlämningsuppgifter och kunskapsprov. Du som arbetar med utredning av brott. Du som i din yrkesroll ger styrning eller stöd åt verksamheten. Kursen riktar sig till dig som inte tidigare har erfarenhet av att utreda övriga brott i näringsverksamhet. Grundutbildning Godkänd på EBM:s redovisningskurs eller förvärvat motsvarande kunskapsnivå på annat håll, och/eller godkänd på EBM:s kurs i allmän straffrätt och straffprocessrätt eller förvärvat kunskapsnivå på annat håll. Tid för självstudier 9 dagar Seminarietid 4 dagar Start självstudier: 1 september Seminarium oktober Stockholm Max 25 Närvaro vid seminariet. Seminariet är förlagt till sk dagkurs med övernattning för tillresta från övriga landet. Kursen leds av en erfaren åklagare, och en erfaren utredande polis (meddelas i samband med antagningsbeskedet). Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen Anmälningsblankett för externa deltagare finns på EBM:s hemsida Pris per deltagare och kurs: Extern: kr Övernattning bokas och bekostas centralt för tillresta deltagare. Du bekräftar själv övernattning till hotellet m h a en bokningskod (som du får i samband med antagningsbesked).

12 10 Office 2013 on-lineutbildningar Allmänt Här finner du allt du behöver för att komma igång med de vanligaste programmen i Office I de olika delarna kan du även söka och hitta lösningar för specialfunktioner i de olika programvarorna i Office Inom EBM har vi följande program installerade: Du som arbetar med Office 2013 Grundutbildning Inga Obegränsat Word Excel Outlook PowerPoint Lync OneNote Access. Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig genom självregistrering via Kompetensportalen. Rena självstudier. Tillgång till Internetuppkoppling krävs.

13 11 Analysera data effektivt i Excel Utbildningen vänder sig till dig som hanterar stora datamängder. Ett krav är att du är en van användare av Excel. För att gå den här kursen - och för att tillgodogöra dig kursens innehåll - ska du ha använt Excel som arbetsverktyg under lång tid. Kursen kan komma att föregås av ett förkunskapstest. Utbildningsmål Efter kursen kan du använda Excel för att se trender i en stor datamängd och för att söka samband mellan flera datamängder. Du har även kunskaper i hur du skapar prognoser, testar dem mot verkligt utfall och analyserar tillförlitligheten. Du får lära dig att importera data och rensa filer. Stort fokus ligger på hur man använder pivottabeller för att vrida och vända på information. Med hjälp av en pivottabell kan du strukturera sammanställningen på flera olika sätt. Innehåll Importera data Import från olika källor Rensa data i t ex importerade filer Hur behandlas länkad datakälla Filtrera, sortera och strukturera data Skapa beräknande tilläggsfält Pivottabeller och pivotdiagram Grundkrav på kalkylen i Excel för sammanställning med pivottabell Skapa enkla och avancerade pivottabeller. Förbered underlaget, t ex med kalkylbladsfunktioner Koppla pivottabell till externa datakällor Redigera pivottabell Ta bort fel- och nollvärden. Uppdatera pivottabell. Tabellområde, förändringar Sortera i pivottabell Filtrera i pivottabell Beräkningar i pivottabell Skapa beräknande fält. Summera med summor och formler Gruppera data Dela upp året i månader eller kvartal Gruppera textfält, konton etc Formatera pivottabeller Gör siffrorna lättare att läsa med talformat och autoformat Skapa och redigera pivotdiagram Externa data Skapa pivottabeller från andra källor än Excel Konsolidering Scenariohanteraren Utredare, ekorevisorer, analytiker Fortbildning Excel grundkurs/motsvarande kunskap samt lång erfarenhet av att arbeta med Excel som arbetsverktyg 1 dag, dock viktigt att du arbetar i verktyget efter kursen. 1 juni Tid: Ht 2016 ev. distansutb. via videolänk Utbildningen sker i EBM:s egna lokaler i Stockholm Max 8 30 november -11 december 2015 Anmälningsblankett Finns på EBM:s intranät/hemsida Pris per deltagare Extern: kr Du bokar och bekostar själv eventuell resa och övernattning.

14 12 Framgångsrika förhör Allmänt Det här är kursen för dig som vill utveckla dig som förhörsledare i ekobrott. Kursen är utformad i varierat lärande och med två mellanliggande seminarier. Total kurstid är ca 10 dagar inkl. självstudier Syfte Kursen syftar till att utveckla särskild kompetens i att hålla förhör inom Ekobrottsutredningar. Lärandemål Förstå samspelet i förhörssituationen mellan förhörsledare och förhörsperson. Tillämpa bevisvärdering i förhörssituationen och i utvärderingen av förhör. Förstå förhörets betydelse i rättsprocessen; från förundersökning till domstolsförhandling och dom. Innehåll Personlighetsmönster och samspelet i förhörssituationen mellan förhörsledare och förhörsperson Rättspsykologi Minnets, vittnes- och lögnens psykologi Bevisvärdering och förhörstaktik Förhör under huvudförhandling Undervisningsform Kursen är utformad i varierat lärande och med två mellanliggande seminarier om två dagar vardera. Inför varje seminarium bedriver deltagarna litteraturstudier och gör hemuppgifter samt praktik i form av förhör. Seminarierna är utformade med uppföljning, föreläsningar, övningar och diskussioner. Seminarierna genomförs som dagkurs. Hela kursen startar med självstudier, så du måste själv sätta igång med studierna. Kursen leds av två erfarna förhörsledare (meddelas i samband med antagningsbesked). Du som leder och genomför förhör. Fortbildning Genomgått Ekokurs 1 eller någon av våra grundkurser i att utreda ekobrott. Förberedelseuppgifter 3 dagar Hemuppgifter/praktik 3 dagar Seminarier 4 dagar (preliminära datum) Start självstudier: 1 september Startseminarium: oktober Slutseminarium: november Meddelas i samband med antagningsbeskedet Max 20 görs via Kompetensportalen Pris per deltagare Kursen är enbart för EBM-anställda Övernattning bokas och bekostas centralt för tillresta deltagare. Du bekräftar själv övernattning till hotellet m h a en bokningskod (som du får i samband med antagningsbesked). Frågor om kursen besvaras av utbildningsadministrationen, utbildning@ekobrottsmyndigheten.se

15 13 Hemliga tvångsmedel Syfte Syftet med kursen är att du ska känna till när du kan använda hemliga tvångsmedel, vilka lagrum och verktyg som finns samt vem du ska kontakta för att veta mer när du vill använda hemliga tvångsmedel i en utredning. Innehåll Du ska bli väl förtrogen med såväl de juridiska övervägandena som den praktiska hanteringen av de hemliga tvångsmedlen. Kursen spänner över hela tidsintervallet från KUT/spaning till domstolsförhandlingen. Under kursen kommer bl a följande frågor att beröras: relevanta lagrum och juridiska överväganden de nya reglerna om bl a underrättelseskyldighet straffvärdesventilen praktisk hantering möjligheten till internationell rättshjälp presentation av materialet i förundersökningsprotokoll/domstol vissa sekretessfrågor Kursen leds av en erfaren polis och en lika erfaren åklagare (meddelas i samband med antagningsbesked). Du som arbetar med utredning av ekobrott. Fortbildning Genomgått grundutbildningen eller förvärvat liknande kunskaper på annat sätt. Inläsning ca 4h Seminarium 3 dagar maj (hela dagar) Meddelas i samband med antagningsbeskedet Max 25 varav minst 8 åklagare Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen Anmälningsblankett för externa deltagare finns på EBM:s hemsida Pris per deltagare Externa: kr Övernattning bokas och bekostas centralt för tillresta deltagare. Eftersom seminariet är tre hela dagar övernattar tillresta deltagare natten före första seminariedagen. Du bekräftar själv övernattning till hotellet m h a en bokningskod (som du får i samband med antagningsbesked).

16 14 Erfarenhetsseminarium för ekoadministratörer Allmänt Under träffen kommer aktuella frågor för Ekoadministratörer att tas upp. Innehållet i seminariet är under omarbetning för att matcha gruppens behov. Seminariet genomförs för samtliga ekoadministratörer och under två dagar för att uppnå största möjliga erfarenhetsutbyte. Seminariet leds av medlemmar i dokumenthanteringsgruppen. Frågor om kursen besvaras av utbildningsadministrationen, utbildning@ekobrottsmyndigheten.se. Du som arbetar som ekoadministratörer eller motsvarande i annan ekobrottsbekämpande verksamhet. Även du som arbetar som beslagshandläggare är välkommen att delta. Erfarenhetsutbyte Administratörer som arbetar på myndigheter som i huvudsak arbetar med ekonomisk brottslighet. Förberedelser kan förekomma mars Stockholm Samtliga ekoadministratörer Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen Anmälningsblankett för externa deltagare finns på EBM:s hemsida Pris per deltagare Extern: kr Övernattning bokas och bekostas centralt för tillresta deltagare. Eftersom seminariet är två dagar övernattar tillresta deltagare. Du bekräftar själv övernattning till hotellet m h a en bokningskod (som du får i samband med antagningsbesked).

17 15 Kompetensforum för revision, redovisning och brottsutbyte Allmänt Seminariet fokuserar på ämnesområdena redovisning, revision, obestånd och brottsutbyte. Regelverket som vi använder står under ständig förändring vilket innebär att målet för kursen är att ge ny information och djupare kunskaper inom ämnesområdena. Seminariet kan närmast ses som ett minikrav för att vidmakthålla kunskapsnivån och upprätthålla erforderlig kompetens för revisorerna. Förberedelser inför kursen För att snabbt komma in i seminariets intressanta delar kommer vi att skicka ut förberedande material till deltagarna. Kursen leds av en erfaren ekorevisor (meddelas i samband med antagningsbesked). Ekorevisorer och civila utredare, inriktning revision Erfarenhetsutbyte Ekonomer som utreder ekonomisk brottslighet. Förberedelser kan förekomma maj Stockholm. Närmare plats meddelas i samband med antagningsbeskedet Max 50 Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen Anmälningsblankett för externa deltagare finns på EBM:s hemsida Pris per deltagare Extern: kr Övernattning bokas och bekostas centralt för tillresta deltagare. Du bekräftar själv övernattning till hotellet m h a en bokningskod (som du får i samband med antagningsbesked).

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten 2. Praktisk information INTRODUKTIONSUTBILDNING 3. Introduktionsutbildning online GRUNDUTBILDNING 4. Företagsekonomisk

Läs mer

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten GRUNDUTBILDNING 2. Företagsekonomisk grundkurs 3. GRASS - Grundläggande straffrätt och straffprocessrätt 4. Redovisning

Läs mer

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten 2. Praktisk information INTRODUKTIONSUTBILDNING 3. Introduktionsutbildning online GRUNDUTBILDNING 4. Företagsekonomisk

Läs mer

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten 2. Praktisk information INTRODUKTIONSUTBILDNING 3. Introduktionsutbildning online GRUNDUTBILDNING 4. Företagsekonomisk

Läs mer

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten 2. Praktisk information

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten 2. Praktisk information Kur s k at al og2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten 2. Praktisk information GRUNDUTBILDNING 3. Redovisning 4. Grundläggande straffrätt och straffprocessrätt

Läs mer

2. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten

2. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten INTRODUKTIONSUTBILDNING 3. Introduktion i Ekobrott GRUNDUTBILDNING 4. GRASS - Grundläggande straffrätt och straffprocessrätt

Läs mer

Handledning i förskola och skola 15 högskolepoäng - avancerad nivå Ht 2015 Ht 2016 Stockholm

Handledning i förskola och skola 15 högskolepoäng - avancerad nivå Ht 2015 Ht 2016 Stockholm = rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå=îáç=bêëí~=pâ åç~ä=ü Öëâçä~= ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á Handledning i förskola och skola 15 högskolepoäng - avancerad nivå Ht 2015 Ht 2016 Stockholm Handledning i förskola

Läs mer

Väl kommen 2008 till höstens kurser

Väl kommen 2008 till höstens kurser Välkommen till höstens kurser 2008 Vill du hålla dig uppdaterad om senaste nytt inom försäkrings området? Ja, då ska du passa på att delta på en eller flera av de kurser som Svenskt Näringsliv Försäkringsinformation

Läs mer

Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i. Värdebaserat ledarskap 7,5 högskolepoäng, Vt 2016

Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i. Värdebaserat ledarskap 7,5 högskolepoäng, Vt 2016 Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i Värdebaserat ledarskap 7,5 högskolepoäng, Vt 2016 Värdebaserat ledarskap, 7,5 högskolepoäng Inledning Chef- och ledarskap är avgörande för hur väl

Läs mer

Välkommen till höstens kurser 2007

Välkommen till höstens kurser 2007 Välkommen till höstens kurser 2007 Vill du hålla dig uppdaterad om senaste nytt inom försäkringsområdet? Ja, då ska du passa på att delta på en eller flera av de kurser som Svenskt Näringsliv Försäkringsinformation

Läs mer

KURSKATALOG HSB SÖDERTÄLJE

KURSKATALOG HSB SÖDERTÄLJE KURSKATALOG HSB SÖDERTÄLJE 2016 1 09 Kalendarium 04 Introduktion för nya ledamöter 08 Ekonomi för bostadsrättsföreningen 10 Anmälan & praktisk information I HSB Södertäljes studieråd sitter Ulla Castenvik,

Läs mer

LÖNANDE KUNSKAP. Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning.

LÖNANDE KUNSKAP. Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning. LÖNANDE KUNSKAP Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning. Utvecklande kunskap i takt med framtiden En utbildning är en investering för framtiden, både för den enskilde medarbetaren och för företaget.

Läs mer

Intensivkurs i litterär gestaltning

Intensivkurs i litterär gestaltning Intensivkurs i litterär gestaltning Andalusien 8 13 september Vad är en litterär text? Varför skriver du? Vad vill du berätta? Du får hjälp att utveckla ditt skrivande tillsammans med författarna Susanna

Läs mer

Juridik och A-kassa. Juridik och A-kassa. Juridik och A-kassa. Juridik och A-kassa. Enbart Juridik

Juridik och A-kassa. Juridik och A-kassa. Juridik och A-kassa. Juridik och A-kassa. Enbart Juridik Bilaga 4, Användarfall 1(6) Användarfall 1. Kursadministration Administrationen hanteras framförallt av Kursadministratör Utbildningsansvarig. Som användarfall har vi utgått från vår Basutbildning. Alla

Läs mer

UTBILDNINGAR & SEMINARIER

UTBILDNINGAR & SEMINARIER UTBILDNINGAR & SEMINARIER HÖSTEN 2016 - VÅREN 2017 Att utveckla styrelsens kompetens löpande - är en investering för hela bostadsrättsföreningen KUNSKAP ÄR VÄGEN TILL DET GODA BOENDET! Vägen till utveckling

Läs mer

KURSKATALOG HSB SÖDRA NORRLAND

KURSKATALOG HSB SÖDRA NORRLAND KURSKATALOG HSB SÖDRA NORRLAND HÖSTEN 2015 VÅREN 2016 1 KUNSKAP GÖR ARBETET I STYRELSEN ROLIGARE Att arbeta i styrelsen i en bostadsrättsförening är en stor och rolig utmaning. Du ingår i en grupp som

Läs mer

Smarta lösningar för dig med aktiebolag. program och kunskap för dig som vill få ut mer av ditt företagande

Smarta lösningar för dig med aktiebolag. program och kunskap för dig som vill få ut mer av ditt företagande Program, böcker, e-kurser och mallar för ditt aktiebolag! Smarta lösningar för dig med aktiebolag program och kunskap för dig som vill få ut mer av ditt företagande 1 Lättanvända program för aktiebolagets

Läs mer

Mentaliseringsbaserat behandlingsarbete - en introduktion 7,5 högskolepoäng grundläggande nivå Ht 2016 Stockholm

Mentaliseringsbaserat behandlingsarbete - en introduktion 7,5 högskolepoäng grundläggande nivå Ht 2016 Stockholm Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i Mentaliseringsbaserat behandlingsarbete - en introduktion 7,5 högskolepoäng grundläggande nivå Ht 2016 Stockholm Mentaliseringsbaserat behandlingsarbete

Läs mer

Utbildningar inom miljö och CSR - nära dig

Utbildningar inom miljö och CSR - nära dig Utbildningar inom miljö och CSR - nära dig TEM:s utbildningar vår och höst 2013 Malmö, Skåne, Sverige Stiftelsen TEM Stortorget 17 211 22 Malmö 040-606 55 80 VÅRA UTBILDNINGAR Välkommen till TEM:s inspirerande

Läs mer

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Ht 2016 Göteborg/Stockholm

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Ht 2016 Göteborg/Stockholm rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå== = ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Ht 2016 Göteborg/Stockholm Inledning Sedan

Läs mer

= rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå=á ë~ã~êäéíé=ãéç=ocpr= = ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á= = Andrologi om mannen och hans sexualitet

= rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå=á ë~ã~êäéíé=ãéç=ocpr= = ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á= = Andrologi om mannen och hans sexualitet = rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå=á ë~ã~êäéíé=ãéç=ocpr= = ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á= = Andrologi om mannen och hans sexualitet 7,5 högskolepoäng Ht 2015 - Vt 2016 Andrologi - om mannen och hans sexualitet,

Läs mer

Handbok för handledare på LIA

Handbok för handledare på LIA Handbok för handledare på LIA Välkommen som handledare! Du är som handledare en mycket viktig nyckelperson för den studerande, arbetsplatsen och utbildningsanordnaren. Du är inte bara den studerandes stöd

Läs mer

Kurser 2015. För dig med fackligt uppdrag i Unionen Småland

Kurser 2015. För dig med fackligt uppdrag i Unionen Småland Kurser 2015 För dig med fackligt uppdrag i Unionen Småland Innehåll Kunskap skapar trygghet och ger kraft...3 Praktisk information...4 GRUNDKURSER Facklig introduktion för arbetsplatsombud...6 Introdag

Läs mer

STUDIEPROGRAM 2015 MEDLEMSUTBILDNING

STUDIEPROGRAM 2015 MEDLEMSUTBILDNING STUDIEPROGRAM 2015 MEDLEMSUTBILDNING Anmäl dig enkelt till våra utbildningar! Enkelt via e-post eller klassiskt via telefon. Kontaktuppgifter hittar du på baksidan. Fastighetsanställdas Förbund 2015 Foto:

Läs mer

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009.

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Umeå Universitet Sida 1 (10) Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Kursvärdering. Omdöme 1 5 (5 bäst) Kursupplägg i stort 1 2 5 Bra projekt där de tidigare projekten i BP1 och BP2 binds ihop. Får

Läs mer

Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator

Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator 6 dagar med träffar i Stockholm 2004 13-14 september, 12-13 oktober, 16-17 november, 14 oktober

Läs mer

Handledning i förskola och skola 15 högskolepoäng - avancerad nivå Ht 2016 Ht 2017 Stockholm

Handledning i förskola och skola 15 högskolepoäng - avancerad nivå Ht 2016 Ht 2017 Stockholm = rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå=îáç=bêëí~=pâ åç~ä=ü Öëâçä~= ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á Handledning i förskola och skola 15 högskolepoäng - avancerad nivå Ht 2016 Ht 2017 Stockholm Handledning i förskola

Läs mer

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Våren i korthet Förskola (s. 2,3,4) 18 februari Utenätverk Utomhuspedagogikens styrkor, forskning mm (em) 16 mars Lärande för hållbar

Läs mer

REKTORSPROGRAMMET. För ett professionellt skolledarskap

REKTORSPROGRAMMET. För ett professionellt skolledarskap REKTORSPROGRAMMET För ett professionellt skolledarskap Skolledare har ett av Sveriges viktigaste ledaruppdrag. Som huvudman har du ansvar för att dina skolledare ges rätt förutsättningar. Genom Rektorsprogrammet

Läs mer

Norrköping 23-24 augusti 2011

Norrköping 23-24 augusti 2011 Inbjudan till lärare i samhällsvetenskapliga ämnen Norrköping 23-24 augusti 2011 Välkommen till Skogsindustriernas fortbildning för gymnasielärare i samhällvetenskapliga ämnen Skogsindustrierna och Holmen

Läs mer

Barn- och ungdomshabiliteringen i Östergötlands län LÄNSTEAM KURSKATALOG HÖSTEN 2014. www.1177.se

Barn- och ungdomshabiliteringen i Östergötlands län LÄNSTEAM KURSKATALOG HÖSTEN 2014. www.1177.se Barn- och ungdomshabiliteringen i LÄNSTEAM KURSKATALOG HÖSTEN 2014 www.1177.se Kurser inom et Barn- och ungdomshabiliteringens målgrupp är barn och ungdomar upp till 18 år som på grund av funktionsnedsättning

Läs mer

KNYPPELKURSER I VADSTENA 2016

KNYPPELKURSER I VADSTENA 2016 KNYPPELKURSER I VADSTENA 2016 GRUNDKURS I KNYPPLING FORTSÄTTNINGSKURS I KNYPPLING BARNKURS I KNYPPLING MONTERING AV SPETSAR KNYPPLA MED METALLTRÅD Grundkurs KNYPPLA MED METALLTRÅD Fortsättningskurs SKÅNSKA

Läs mer

Kursutbud. Yrkesmästaren

Kursutbud. Yrkesmästaren Kursutbud Yrkesmästaren Vi ser utbildning som en pågående process genom yrkeslivet. Arbetsuppgifter förändras kontinuerligt vilket medför att lärande är nödvändigt för att effektivisera det dagliga arbetet.

Läs mer

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Tecknologen AB - din resurs när det gäller tecken - Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Några tankar och förslag kring teckenkurser i samarbete med Tecknologen AB Håkan Ernklev 2013-09 1 Att planera,

Läs mer

Kursplan för Gamemaker Luleå Sunderby Folkhögskola Kråkbergsvägen 7 954 42 Luleå 0920-266600

Kursplan för Gamemaker Luleå Sunderby Folkhögskola Kråkbergsvägen 7 954 42 Luleå 0920-266600 Kursplan för Gamemaker Luleå Folkhögskola Kråkbergsvägen 7 954 42 Luleå 0920-266600 Gamemaker Luleå är en 39-veckors folkhögskoleutbildning i spelutveckling (distans, halvtid med några platsträffar per

Läs mer

Service Academy Scandinavia AB VisitaAkademins Managementprogram

Service Academy Scandinavia AB VisitaAkademins Managementprogram Service Academy Scandinavia AB VisitaAkademins Managementprogram MANAGEMENTPROGRAM FÖR BESÖKSNÄRINGEN PROGRAMBESKRIVNING Program 2015 Bakgrund/Syfte Detta program har tidigare genomförts inom IFL och Visita

Läs mer

KURSER I SPRÄNG- TEKNIK

KURSER I SPRÄNG- TEKNIK KURSER I SPRÄNG- TEKNIK Juni - December 2016 Målsättningen med våra kurser är att sprängarna ska se sprängmedlen som verktyg vilka måste behandlas med den största respekt. Säkerheten står högt i kurs.

Läs mer

KURSER HÖSTEN 2016 KVALITET MILJÖ HÅLLBARHET ARBETSMILJÖ

KURSER HÖSTEN 2016 KVALITET MILJÖ HÅLLBARHET ARBETSMILJÖ KURSER HÖSTEN 2016 KVALITET MILJÖ HÅLLBARHET ARBETSMILJÖ Välkommen på kurs Vi får ofta höra att vi har engagerade och kompetenta kursledare, vilket är precis det vi strävar efter! En anledning till att

Läs mer

SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne

SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne Kurser: Träningsläger för styrelsen Plattformen Grundläggande tränarutbildning GTU Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Idrottspsykologi för barn

Läs mer

Instruktörskurs med fokus på kunskap och lärande. Användarmanual

Instruktörskurs med fokus på kunskap och lärande. Användarmanual Instruktörskurs med fokus på kunskap och lärande Användarmanual 1 Inledning Klinisk träning av grundläggande färdigheter och övningar för hela team leds av instruktörer som kan jämföras med lärare. En

Läs mer

30% rabatt för medlemmar! Fastighetsägarna. Kurser för dig i fastighetsbranschen Hösten 2011 Fastighetsägarna Mellansverige

30% rabatt för medlemmar! Fastighetsägarna. Kurser för dig i fastighetsbranschen Hösten 2011 Fastighetsägarna Mellansverige 30% rabatt för medlemmar! Fastighetsägarna Kurser för dig i fastighetsbranschen Hösten 2011 Fastighetsägarna Mellansverige Välkommen på kurs! Som medlem i Fastighetsägarna Mellansverige, eller i någon

Läs mer

Barn och ungdomar med sexuella beteendeproblem

Barn och ungdomar med sexuella beteendeproblem Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i Barn och ungdomar med sexuella beteendeproblem 7,5 högskolepoäng grundnivå HT 2016 Stockholm Barn och ungdomar med sexuella beteendeproblem, 7,5

Läs mer

Studiehandledning för kurs:

Studiehandledning för kurs: Kopparberg IT 2012-06-18 Studiehandledning för kurs: Grundkurs kalkylering i MS Excel 2002, 25 poäng. Studieform: Självstudier med handledning. Studieperiod: Kontinuerlig kursstart halvtidsstudier två

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog läsåret 2016/2017 Särskild Utbildning för Vuxna i kommunen är till för dig som har inlärningssvårigheter som orsakats av utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada.

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND FACKLIGA STUDIER Våren 2012 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND Uppdaterad 2012-02-09 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan Information kring fackliga studier våren 2012 3 Facklig introduktion

Läs mer

Vision 80/20. Kurskatalog 2012. Version: 2012-11-12

Vision 80/20. Kurskatalog 2012. Version: 2012-11-12 Vision 80/20 Kurskatalog 2012 Version: 2012-11-12 Kursöversikt Tider Vår ordinarie kurstid vid heldag är 09.00-16.00, vid halvdag 09.00-12.00 eller 13.00 16.00 Artikelnummer Kurs Vision 80/20 utb-at Attendant

Läs mer

Juridik Grundkurs Handledning, målbeskrivning, råd och anvisningar 2003-03-25

Juridik Grundkurs Handledning, målbeskrivning, råd och anvisningar 2003-03-25 Grundkurs Handledning, målbeskrivning, råd och anvisningar 2003-03-25 Introduktion Juridikboken är en del i det utbildningspaket som Svenska Kennelklubben (SKK) erbjuder uppfödare och andra hundintresserade.

Läs mer

Introduktion till apoteksfarmaci platsbesök på öppenvårdsapotek

Introduktion till apoteksfarmaci platsbesök på öppenvårdsapotek Sid 1 (9) Innehåll Introduktion till apoteksfarmaci platsbesök på öppenvårdsapotek... 1 Inför ditt platsbesök på öppenvårdsapotek... 2 När ska jag göra platsbesök?... 2 Hur hittar jag ett apotek som kan

Läs mer

Utbildningskatalog Gull-Olle e-post 2006-2007

Utbildningskatalog Gull-Olle e-post 2006-2007 Utbildningskatalog Gull-Olle e-post 2006-2007 L:\ITENHETEN\Systemförvaltare(SJ)\E-post\Gull-Olle(PF)\Utbildning\Kurskatalog_villkor.doc.doc Version 6.011/2 Allmänna villkor för utbildning inom e-posten

Läs mer

Hjälpmedelsinstitutet inbjuder till kursen:

Hjälpmedelsinstitutet inbjuder till kursen: Hjälpmedelsinstitutet inbjuder till kursen: Höjd livskvalitet genom stödjande teknik i boendet Kursen är till för dig som arbetar med äldre och andra personer med förvärvade hjärnskador med flera kognitiva

Läs mer

Guldkortet Ett sätt att öka värdet på virket

Guldkortet Ett sätt att öka värdet på virket Guldkortet Ett sätt att öka värdet på virket Varje år tillreder en skördare virkesvolymer för åtskilliga miljoner kronor. En enda procents förändring på virkesvärdet kan därför röra sig om flera hundratusen

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Institutionen för kost- och idrottsvetenskap. Studiehandledning

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Institutionen för kost- och idrottsvetenskap. Studiehandledning UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Institutionen för kost- och idrottsvetenskap Studiehandledning L9ID45 Idrottsfysiologi med träningslära för idrott och hälsa, 5 hp Avancerad nivå Kursansvarig: Jesper

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012 Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Christer Langström Ingrid Hultén Tfn. 08 1207 63 79 christer.langstrom@edu.su.se 08-1207 63 66 ingrid.hulten@edu.su.se Studiehandledning

Läs mer

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2016!

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2016! Gdj Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2016! Datum: 14-15 maj 2016 Plats: Hotell Scandic, Karlskrona Snart är det åter dags för lokalföreningar, distrikt och regionkontor att mötas

Läs mer

Fastighetsägarna Utbildning

Fastighetsägarna Utbildning 30% rabatt för medlemmar! Fastighetsägarna Utbildning Kurser för dig i fastighetsbranschen Våren 2012 Fastighetsägarna Mellansverige Välkommen på kurs! Som medlem i Fastighetsägarna Mellansverige, eller

Läs mer

Diplomerad fastighetsförvaltare

Diplomerad fastighetsförvaltare Diplomerad fastighetsförvaltare En unik utbildning parallellt med jobb Start hösten 2016 F A Att arbeta som fastighetsförvaltare Som fastighetsförvaltare får du ett omväxlande, spännande och kul arbete

Läs mer

Handledning i förskola och skola 15 högskolepoäng, HT 2014 HT 2015 Stockholm

Handledning i förskola och skola 15 högskolepoäng, HT 2014 HT 2015 Stockholm Uppdragsutbildningsenheten vid Ersta Sköndal högskola anordnar uppdragsutbildning i Handledning i förskola och skola 15 högskolepoäng, HT 2014 HT 2015 Stockholm Handledning i förskola och skola, 15 högskolepoäng

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Activage Trainer Senior Fitness Specialist

Activage Trainer Senior Fitness Specialist Activage Academy 2015/2016 Activage Trainer Senior Fitness Specialist Utbildningen till Activage Trainer ger dig både teoretisk och praktisk specialistkunskap i senior fitness - seniorträning. Med stöd

Läs mer

STÖRST I NORDEN PÅ WEBBASERADE UTBILDNINGAR I OFFICE-PAKETET

STÖRST I NORDEN PÅ WEBBASERADE UTBILDNINGAR I OFFICE-PAKETET STÖRST I NORDEN PÅ WEBBASERADE UTBILDNINGAR I OFFICE-PAKETET SÅ HÄR FUNGERAR DET: Vi ger era medarbetare ett enkelt och effektivt verktyg för att lära sig och vässa sina kunskaper i Windows och Office-programmen.

Läs mer

TVÄRFACKLIGA STUDIER I SKÅNE

TVÄRFACKLIGA STUDIER I SKÅNE TVÄRFACKLIGA STUDIER I SKÅNE 2016 LO-distriktet i Skåne Tvärfackliga studier i Skåne 2016 I denna skrift har vi sammanställt alla de tvärfackliga utbildningar som vi planerar att genomföra i Skåne under

Läs mer

Kursprogram Golfträning 2014

Kursprogram Golfträning 2014 Kursprogram Golfträning 2014 Välkommen till årets kursprogram på Åda Golf & Country Club. Jag hoppas programmet kommer att inspirera dig till att börja träna golf och att du tar chansen att tillsammans

Läs mer

Kurs för förberedande svetsansvar för att klara kraven i SS- EN 1090-2

Kurs för förberedande svetsansvar för att klara kraven i SS- EN 1090-2 Datum 2013-11-19 Kurs för förberedande svetsansvar för att klara kraven i SS- EN 1090-2 Utbildning av produktionspersonal för att klara kraven, som svetsansvarig/svetskoordinator. Utbildningen bygger på

Läs mer

Industriutbildningar. Hösten 2014

Industriutbildningar. Hösten 2014 Industriutbildningar Hösten 2014 Högskoleutbildningar via IDC Industriutbildningar är framtagna för, och anpassade till, företagens medarbetare genom ett samarabete mellan IDC West Sweden och Högskolan

Läs mer

På kurs med Försvarsutbildarna

På kurs med Försvarsutbildarna lunda r o n n a Få en lse. uppleve med s r u k å Gå p na. r a d l i b t su Försvar ber. m e c e d 15 Sök före På kurs med Försvarsutbildarna Varje kurs med Försvarsutbildarna är unik beroende på ämnesområde,

Läs mer

Kassörhandbok SLUG UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA STUDENTKÅREN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

Kassörhandbok SLUG UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA STUDENTKÅREN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET SLUG Kassörhandbok Status: Beslutad Skapat: 2008-08-28 : 2008-08-28 Senast ändrat: 2008-08-28 Av: Kårstyrelsen Version: 1.0 Beslutsreferens: Kår-StyM 2008/09:02 4.3 Utskriftsdatum: 2008-09-04 10:45 E-post:

Läs mer

Projektmaterial DISTANSUNDERVISNING MED DATAKOMMUNIKATION. Mora folkhögskola

Projektmaterial DISTANSUNDERVISNING MED DATAKOMMUNIKATION. Mora folkhögskola Projektmaterial DISTANSUNDERVISNING MED DATAKOMMUNIKATION Mora folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

OFFICERSFÖRBUNDET KURSER 2016 SID 1/9 Diarienr: 2015-OF-00619

OFFICERSFÖRBUNDET KURSER 2016 SID 1/9 Diarienr: 2015-OF-00619 OFFICERSFÖRBUNDET KURSER 2016 SID 1/9 OFFICERSFÖRBUNDETS KURSER 2016 OFFICERSFÖRBUNDET KURSER 2016 SID 2/9 Officersförbundets kurser 2016 Innehåll Officersförbundets kurser 2016... 2 Lokala kurser... 3

Läs mer

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus Kvinnosjukvården. Våren 2015. för

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus Kvinnosjukvården. Våren 2015. för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus Kvinnosjukvården Våren 2015 för Vill Du skapa kontakt med barnsköterskor, undersköterskor på andra barnsjukhus? Har Du saknat riktad utbildning för Dig som arbetar

Läs mer

Personalhandbok Utveckling & Återkoppling

Personalhandbok Utveckling & Återkoppling 1. Innehåll I det här avsnittet tar vi upp och beskriver hur vi arbetar med utbildning och utveckling för varje individ och i samspel med varandra. Utveckling (2) Utvecklingssamtal (2.1) Utbildning - vår

Läs mer

Befattningsutveckling Vårdadministratör Region Östergötland 2015

Befattningsutveckling Vårdadministratör Region Östergötland 2015 Befattningsutveckling Vårdadministratör Region Östergötland 2015 Befattningsutveckling Vårdadministratör Region Östergötland Vision: Möjlighet att växla över till fler vårdadministratörer med huvuduppgift

Läs mer

Karriärutvecklingsmodell. för sjuksköterskor och barnmorskor i Västra Götalandsregionen

Karriärutvecklingsmodell. för sjuksköterskor och barnmorskor i Västra Götalandsregionen Karriärutvecklingsmodell för sjuksköterskor och barnmorskor i Västra Götalandsregionen Foto: Västra Götalandsregionen/Sergio Joselovsky Karriärutvecklingsmodell för sjuksköterskor och barnmorskor i Västra

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Tegs centralskola www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

Välkommen till TV-utbildningen i Piteå!

Välkommen till TV-utbildningen i Piteå! Välkommen till TV-utbildningen i Piteå! Vi har en utbildning fylld av utmaningar som väntar på dig. Hos oss utbildar du dig inte bara till en extremt kunnig TV-arbetare, utan skaffar dig även kunskaper/verktyg

Läs mer

Activage Trainer Senior Fitness Specialist

Activage Trainer Senior Fitness Specialist Activage Academy 2015/2016 Activage Trainer Senior Fitness Specialist Utbildningen till Activage Trainer ger dig både teoretisk och praktisk specialistkunskap i senior fitness - seniorträning. Med stöd

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Hyresrätt Hyreskontrakt Hyresförhandling Arrende och Ansvar Fastighetsbildning

Hyresrätt Hyreskontrakt Hyresförhandling Arrende och Ansvar Fastighetsbildning Hyresrätt Hyreskontrakt Hyresförhandling Arrende och Ansvar Fastighetsbildning 1 Bygger din kompetens Hyresrätt Hyreskontrakt Hyresförhandling Arrende och Ansvar Fastighetsbildning Hyreslagen är grunden

Läs mer

Anmälan mot Göteborgs universitet angående nekande att rätta inlämnade uppgifter

Anmälan mot Göteborgs universitet angående nekande att rätta inlämnade uppgifter Göteborgs universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Magnus Granlund 08-563 088 38 magnus.granlund@hsv.se

Läs mer

Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa

Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 augusti 2008 PRAKTIKFALL FRÅN Akademiska sjukhuset i Uppsala Staffan Lundqvist Lisa Stark Marie Härlin Helga Waerme

Läs mer

Metoden. Om Pilotcirkel. Studiecirkel i kommunikation

Metoden. Om Pilotcirkel. Studiecirkel i kommunikation Metoden DIGIBOK är en metod för hur man kan arbeta med fysiska kommunikationsböcker och digitala samtalsstöd i form av applikationer till surfplattor. Målet med metoden är att tillhandahålla en fungerande

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Hermods Vuxenutbildning - För perioden 2012 till 30 april 2014 2014-06-04

Systematiskt kvalitetsarbete för Hermods Vuxenutbildning - För perioden 2012 till 30 april 2014 2014-06-04 Systematiskt kvalitetsarbete för Hermods Vuxenutbildning - För perioden 2012 till 30 april 2014 2014-06-04 1 Hermods har utbildat Sverige i 116 år. Över 4 miljoner Svenskar har fått nya kunskaper och insikter

Läs mer

Stöd i expertis för dina behov. Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation

Stöd i expertis för dina behov. Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Stöd i vardagen, expertis för dina behov Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation 2 Fastigo Fastigo 3 Välkommen till en arbetsgivarorganisation byggd för dina behov. Det var en sådan

Läs mer

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016 Sidan 1 av 6 Påbörjad: 2015-11-12 Reviderad: 2016-01-16 Sektionen för lärande och miljö Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Läs mer

Kartläggning och åtgärder vid dyslexi

Kartläggning och åtgärder vid dyslexi Sidan 1 av 5 Fortbildning Kartläggning och åtgärder vid dyslexi PM Version 2 2015-05-04 Sedan våren 2014 bedriver Inläsningstjänst en utbildningsverksamhet inom området läs- och skrivsvårigheter och dyslexi.

Läs mer

Activage Trainer Senior Fitness Specialist

Activage Trainer Senior Fitness Specialist Activage Academy 2015/2016 Activage Trainer Senior Fitness Specialist Utbildningen till Activage Trainer ger dig både teoretisk och praktisk specialistkunskap i senior fitness - seniorträning. Med stöd

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15 Riktlinjer för VFU3 150113 Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik VT 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se

Läs mer

Medicinsk fotterapeut Redovisningsekonom Bygglovshandläggare Kvalificerad inköpare. www.nyhs.se

Medicinsk fotterapeut Redovisningsekonom Bygglovshandläggare Kvalificerad inköpare. www.nyhs.se Medicinsk fotterapeut Redovisningsekonom Bygglovshandläggare Kvalificerad inköpare www.nyhs.se FRAMTIDENS KUNSKAPER - MORGONDAGENS JOBB! Välkommen till Norrlands Yrkeshögskola Norrlands Yrkeshögskola har

Läs mer

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Innehållsförteckning En kort presentation av mig som gjort denna verksamhetsplan.. 3 Varför arbeta med äventyrspedagogik?... 3 Koppling till styrdokument

Läs mer

UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå.

UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå. 1 (11) Datum 20151217 Institutionen för pedagogik och didaktik Vt 2016 Studiehandledning UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå. Coaching Conversations: Career

Läs mer

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser Dnr: 2008-311-76 Statliga pensioner trender och tendenser Framtida pensionsavgångar 2008-2017 Innehållsförteckning Förord 2 Sammanfattning av trender & tendenser 3 1. Pensionsavgångar inom statsförvaltningen

Läs mer

Ämnesspecifika seminarier VT16

Ämnesspecifika seminarier VT16 Ämnesspecifika seminarier VT16 Nedan följer information om ämnesspecifika seminarier. Notera att seminarierna är obligatoriska för studenter som skriver uppsats inom aktuella områden. Schema över de ämnesspecifika

Läs mer

Kurskompendium Distansutbildning 5p Ht-00

Kurskompendium Distansutbildning 5p Ht-00 Kurskompendium Distansutbildning 5p Ht-00 Välkommen! Välkommen till kursen Distansutbildning 5p. Under hösten kommer vi att träffas vid ett tillfälle och detta tillfälle är obligatoriskt. Tidpunkt: Fredag

Läs mer

Struktur Marknad Individuell

Struktur Marknad Individuell ATT TÄNKA PÅ INFÖR LÖNESAMTALET LÖN ÄR NÅGOT DU FÅR FÖR UTFÖRT ARBETE - MEN FUNDERA OCKSÅ PÅ: - Hur vill du att det ska gå till när din lön bestäms? - Vad kännetecknar ett bra lönesamtal? - Vilka faktorer

Läs mer

Sveriges Arkitekter Swedish Association of Architects. Lönestatistik. Från 2014 års löneenkät

Sveriges Arkitekter Swedish Association of Architects. Lönestatistik. Från 2014 års löneenkät Sveriges Arkitekter Swedish Association of Architects Lönestatistik Från 2014 års löneenkät 2 Löneenkät 2014 Innehåll Inledning 4 Ingångslöner 5 Privat sektor 6 Kommunal sektor 11 Statlig sektor 13 Chefer

Läs mer

Utbildningsprogram 2011. Kvalificerade företagsutbildningar Export & Import Styrelsearbete Affärskultur VD-rollen Medling

Utbildningsprogram 2011. Kvalificerade företagsutbildningar Export & Import Styrelsearbete Affärskultur VD-rollen Medling Utbildningsprogram 2011 Kvalificerade företagsutbildningar Export & Import Styrelsearbete Affärskultur VD-rollen Medling Företagsutbildningar som lönar sig Handelskammaren erbjuder korta och effektiva

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2016

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2016 Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2016 Välkommen till kurser och konferenser hösten 2016 Nu när alla årsmöten i föreningar och samorganisationer genomförda är det tid att se över vilka utbildningar

Läs mer

Studieprogram 2016. Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst och avd 2

Studieprogram 2016. Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst och avd 2 Studieprogram 2016 Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst och avd 2 Region Bohuslän/Dalsland Region Skövde Region Lidköping Region Trollhättan/ Stenungsund Anmälan till

Läs mer

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs 13-14 september 2008 i Växjö Sveriges schackförbunds utvecklingskommitté bjuder härmed in till framtidshelg med inriktning Schack4an. Platsen

Läs mer

Ämnesdidaktik: Svenska samhällsförhållanden 1 & 2 Ht 10 Upplägg, uppgifter & examination

Ämnesdidaktik: Svenska samhällsförhållanden 1 & 2 Ht 10 Upplägg, uppgifter & examination Ämnesdidaktik: Svenska samhällsförhållanden 1 & 2 Ht 10 Upplägg, uppgifter & examination 6/9 kl 10 12 Introduktion/styrdokument Vi diskuterar upplägget i ämnesdidaktik och det ges en introduktion till

Läs mer

HANDBOK. för dig som medverkar i Ifous FoU-program

HANDBOK. för dig som medverkar i Ifous FoU-program HANDBOK för dig som medverkar i Ifous FoU-program Innehåll Hur är ett FoU-program upplagt?... 3 Vad kommer ut av Ifous FoU-program?... 4 Organisation och roller... 5 Vad behöver ni göra nu?... 7 Det här

Läs mer