1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten"

Transkript

1

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten 2. Praktisk information INTRODUKTIONSUTBILDNING 3. Introduktionsutbildning online GRUNDUTBILDNING 4. Företagsekonomisk grundkurs 5. GRASS - Grundläggande straffrätt och straffprocessrätt 6. Redovisning 7. Ekokurs 1 8. Bokföringsbrott 9. Skattebrott SPRÅK- OCH IT-UTBILDNING 10. Juridisk engelska 11. Office 2013 Onlineutbildningar 12. PowerPoint 13. Excel grundkurs 14. Analysera data effektivt i Excel FORTBILDNING 15. Ekokurs Framgångsrika förhör 17. Återförande av brottsutbyte 18. Hemliga Tvångsmedel 19. Erfarenhetsseminarium för ekoadministratörer 20. Informations- och erfarenhetsseminarium för ekorevisorer

3 1 Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten Ekobrottsmyndighetens medarbetare utgörs av olika yrkesgrupper åklagare, poliser, ekorevisorer, andra specialister och administratörer. Motsvarande yrkesgrupper finns representerade vid ett antal andra myndigheter som, vid sidan om Ekobrottsmyndighetens, bl a har till uppgift att bekämpa ekonomisk brottslighet. Ekobrottsmyndigheten ska inom sitt verksamhetsområde tillhandahålla kompetensutveckling till all personal oavsett hos vilken arbetsgivare de har sin anställning. För att utreda och beivra en alltmer komplex ekonomisk brottslighet krävs särskild kompetens. Även om viss utbildning beskrivs som grundläggande för kursområdet är all utbildning vid myndigheten att betrakta som specialistutbildning eftersom Ekobrottsmyndigheten är en specialistmyndighet. De olika kursnivåerna är introduktionsutbildning, grundutbildning och fortbildning. Kursförteckningen är preliminär. Nya kurser kan tillkomma och även andra förändringar kommer sannolikt att ske, t ex vad gäller tid och plats. Det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad på den information som finns på vår externa hemsida. Från och med hösten 2014 inför vi anmälnings- och attesteringsperioder. Anmälningsperioden löper från mitten av augusti till senast första veckan i september. Därefter stängs anmälningsperioden så att chefer får möjlighet att attestera efter att ha skaffat sig en översikt över kammarens/enhetens behov och resurser. Ytterligare information om vårt kursutbud kommer successivt att anslås på vår hemsida och i denna kurskatalog. Inom utbildningsfunktionen arbetar Utbildningsspecialist Anna Nilsson Bålman samt Utbildningsspecialist Hélène Lindgren. Hör gärna av er till mig, Hélène eller till Anna om ni har några synpunkter eller frågor. Karin Lönnheden Utvecklingschef

4 2 Praktisk information Kurserna riktar sig i första hand till personal i den operativa brottsbekämpande verksamheten vid Ekobrottsmyndigheten. I mån av plats kan vi också ta in deltagare från Åklagarmyndigheten och Skatteverket samt från andra, samverkande myndigheter. I den mån det finns krav på förkunskaper framgår detta av kurspresentationen. Utbildningsfunktionen förbehåller sig rätten att göra undantag från målgrupp och förkunskapskrav som beskrivs i kurskatalogen. Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen som finns på Ekonätet respektive Rånet. För åklagare inom Åklagarmyndigheten ska den som är ansvarig för utbildningen på RÅ:s kansli attestera. Övriga anmäler sig via anmälningsblankett som finns att hämta på Ekobrottsmyndighetens externa hemsida. Skicka anmälan med e-post (inskannad), post eller fax till: Ekobrottsmyndigheten Utvecklingsenheten Box Stockholm e-post utbildning@ekobrottsmyndigheten.se fax På kursanmälan ska framgå att deltagande i kursen godkänts av deltagarens närmaste chef. Vi är tacksamma om du fyller i samtliga rader i anmälan (även titel). räknas som bindande när den når Ekobrottsmyndigheten. Ekobrottsmyndigheten avgör vilka personer som ska gå en kurs i de fall anmälningarna överstiger antalet tillgängliga platser. Vid uttagningen tas hänsyn till om anmälande myndighet gjort en prioriteringsordning av de anmälda. Vid uttagning tas även hänsyn till att kurserna får en lämplig sammansättning utifrån bl a yrkeskategori, utbildning och erfarenhet. Den som antagits till en kurs kommer senast sex veckor innan kursstart att få ett antagningsbesked med ytterligare information via e-post. Kostnader I kursavgiften ingår, om inget annat framgår, kostnader för kost, eventuell logi samt kurslitteratur. Vid avbokning förbehåller vi oss rätten att debitera anmäld deltagares myndighet, kammare eller enhet hela kurskostnaden. Från och med 2014 är våra kurser sk dagkurser med övernattning för tillresta utanför Stockholm/Uppsala. Resor till och från kursorten bekostas och bokas av respektive myndighet om inget annat meddelats. För deltagare från EBM gäller dock i stället att bokning av resor sker av kursdeltagaren. Faktura på kurskostnaderna skickas efter kursens påbörjande/avslutande till respektive myndighet. Det pris för kursen som anges i kurskatalogen är ett ungefärligt pris. EBM:s pris är självkostnadspris. Reservation görs för höjda kostnader under året. Lycka till med studierna önskar vi på utbildningsfunktionen!

5 3 Introduktionsutbildning online Det här är ett självstudiematerial som du får tillgång till när du börjar som nyanställd hos oss. I materialet får du en överblick av Ekobrottsmyndighetens uppdrag och arbetssätt, samt hänvisningar till relevanta dokument att fördjupa dina kunskaper i. Kursen är öppen för självregistrering via kurskatalogen i vår Kompetensportal som du når via Ekonätet.

6 4 Företagsekonomisk grundkurs Allmänt Den här kursen vänder sig till dig som inte direkt arbetar med utredningar av ekobrott. Du kan t ex arbeta med spaning, som beslagshandläggare, ekoadministratör eller som administratör/specialist/chef i annan stödeller ledningsfunktion. Syfte med kursen är att ge en introduktion till ekonomiska begrepp och redovisning med bl a hushålls- och företagsekonomi, skattesystemet, konkursförfarandet och obestånd. Stor vikt läggs vid förståelse för ekonomiska förhållanden. Kursmål Kursmål är att ge dig en medvetenhet och förståelse för vilken roll ekonomi spelar i de brott som Ekobrottsmyndigheten utreder så att du i din yrkesroll ser sammanhang och verksamhetsnytta. Kursupplägg Kursen är uppbyggd enligt följande: 1. E-utbildning som introducerar dig till hushålls- och företagsekonomi. 2. Kompendium med fakta och möjlighet till fördjupning, 3. Övningsfrågor att besvara och sammanställa samt ta med till 4. Halvdagsseminarium med grupparbete och redovisning av övningsfrågor. Seminariet hålls lokalt där det är möjligt och med maximalt 15 deltagare. 5. Kunskapstest som görs i Kompetensportalen. Kurstiden är fördelad över ca fyra veckor med ett avslutande, lärarlett seminarium. Räkna med en total kurstid om ca 16 timmar. Innehåll Ekonomiska begrepp Redovisning med bl a hushålls- och företagsekonomi Skattesystemet Konkursförfarande och obestånd Kursledare Kursen leds av en av mycket erfaren ekorevisor (meddelas i samband med antagningsbeskedet). Du som arbetar i stödfunktion eller som i övrigt behöver allmän kunskap om redovisning och ekonomiska begrepp. Nivå Grundutbildning Inga Kurstid Räkna med ca 16 timmar total kurstid fördelade över ca 4 veckor. Närmare information kommer Halvdagsseminariet hålls lokalt där det är möjligt och med maximalt 15 deltagare. Max 15 deltagare i slutseminarium 5 september Attesteringsperiod för chefer 8-19 september Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen Anmälningsblankett för externa deltagare finns på EBM:s hemsida : EBM A-2014/0017 Extern: kr Du bokar och bekostar själv eventuell resa och övernattning.

7 5 GRASS - Grundläggande kurs i allmän straffrätt och straffprocessrätt Allmänt Denna kurs, som är en grundkurs, ska ge ekorevisorer, ekoadministratörer och övriga specialister som inte tidigare arbetat inom rättsväsendet grundläggande kunskap i straffrätt och straffprocessrätt. Kursen är obligatorisk för ekoadministratörer och ekorevisorer verksamma inom EBM. För analytiker, som måste gå den förberedande Redovisningskursen, är denna kurs valfri. Kursen är utformad som varierat lärande; den är till största delen en självstudiekurs med interaktiva utbildningsavsnitt, studiebesök samt erfarenhetsutbyte mellan kursdeltagarna. Utbildningen avslutas med ett halvdagsseminarium. Kursmål Efter kursen ska du: Känna till de viktigaste straffteorier som motiverar att vissa gärningar är belagda med straff Ha kunskap om den allmänna straffrättens källor Vara införstådd med brottsbegreppets innebörd Känna dig hemmastadd i utrednings- och förundersökningsarbetet inom EBM. Innehåll 1. Straffrätt Inläsning genom kompendium i straffteorier, straffrättens källor och straffrättsprinciper Interaktiv utbildning i straffrätt 2. Straffprocessrätt Interaktiv utbildning straffprocessrätt Studiebesök hos Polisen Blogg om studiebesöket Interaktiv utbildning Rättegångsskolan Studiebesök på huvudförhandling Blogg om studiebesöket 3. Seminarium, halvdag (kl ) 4. Kunskapstest på hela kursinnehållet (via Kompetensportalen) Kursledare Kursen leds av en mycket erfaren chefsåklagare (meddelas i samband med antagningsbesked). Du som inte har tidigare erfarenhet från arbete inom rättsväsendet, t ex ekorevisorer, analytiker, civila utredare, ekoadministratörer och övriga specialister. Inga krav Kurstid Räkna med 4½ dags självstudier fördelade över ca 6 veckor Kursomgång 1 vt 2014 Självstudier: 3 februari Seminarium: 27 mars Kursomgång 2 ht 2014 Självstudier: 2 september Seminarium: 16 oktober Egna lokaler i Stockholm (avslutande halvdagsseminarium) Max 25 Kursomgång 1: 20 januari Kursomgång 2: 15 augusti Attesteringsperiod för chefer Kursomgång 2: augusti Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen Anmälningsblankett för externa deltagare finns på EBM:s hemsida EBM A-2014/0018 Extern: kr Du bokar och bekostar själv eventuell resa och övernattning.

8 6 Redovisning Allmänt Kunskap i redovisning är nödvändig i all ekobrottsbekämpande verksamhet. Den här kursen, som är en grundkurs, vänder sig både till dig som vill fräscha upp dina gamla kunskaper och till dig som är nytillkommen medarbetare inom EBM eller i annan organisation som arbetar med ekobrottsutredningar. Under detta år kommer vi att genomföra tre kursomgångar, varav två under vårterminen och en under höstterminen. Kursmål Efter avslutad kurs kommer du att: känna till varför redovisning behövs kunna upprätta löpande bokföring, enklare bokslut och årsredovisningar kunna applicera dessa kunskaper på vanliga bokföringsbrott Kursupplägg Denna kurs är en av två förberedande kurser i EBM:s ekoutbildningsprogram. Du måste vara godkänd på denna, eller likvärdig kurs, för att du ska få gå EBM:s grundläggande ekokurser. Kurstiden är fördelad över ca fyra månader. Totalt är tre dagar lärarledda; två i starten och en avslutande. Kursen börjar med att alla kursdeltagare träffas för två dagars lärarledd utbildning. Därefter följer repetition i form av en interaktiv utbildning som du gör på din egen arbetsdator. När du är klar med den gör du EBM:s skräddarsydda, interaktiva utbildning. Under kursen kommer du att få uppgifter som ska redovisas på det avslutande seminariet. All lärarledd utbildning hålls i EBM:s lokaler i Stockholm. Du måste ha tillgång till en dator med internetuppkoppling. Till hjälp finns en handledare, vanligen en ekorevisor, som står till förfogande med råd och stöd. Under kursens gång ska ett antal inlämningsuppgifter lösas. Samtliga dessa ska vara korrekt lösta för godkänd kurs. Innehåll Redovisningslagstiftning Bokföringsteknik Företagsbeskattning Databokföring Introduktion till bokföringsbrott Kursledare Kursen leds av en av mycket erfaren ekorevisor (meddelas i samband med antagningsbeskedet). Du som arbetar med ekobrottsutredningar. Nivå Grundutbildning Inga Kurstid Räkna med ½ dags självstudier per vecka fördelade över ca 16 veckor Kursomgång 1 vt 2014 Start (självstudier) 1 februari Seminarium 1: februari Kursomgång 2 vt 2014 Start (självstudier) 21 februari Seminarium 1: mars Kursomgång 3 ht 2014 Start (självstudier) 1 september Seminarium 1: september EBM Stockholm Max 18 Kursomgång 1: 15 december Kursomgång 2: 7 januari Kursomgång 3: 15 augusti Attesteringsperiod för chefer Kursomgång 3: augusti Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen Anmälningsblankett för externa deltagare finns på EBM:s hemsida : EBM A-2014/0016 Extern: kr Ev övernattning mellan dag 1 och 2 i startseminariet bokas och bekostas centralt.

9 7 Ekokurs1 Pågående kursomgång EKO 1 vt 2014 är den sista innan vi individanpassar denna grundutbildning. Från och med hösten kommer utbildningen att ges som tre separata kurser; Bokföringsbrott, Skattebrott samt Övriga brott i näringslivet. Syfte och mål Kurserna i ekobrott har som övergripande syfte att ge kunskap och färdigheter i den utredningsmetodik som används för brott som utreds av Ekobrottsmyndigheten. Kurserna syftar också till att öka kunskapen om de olika yrkesrollerna i utredningsgruppen och vad de förväntas göra i förundersökningsarbetet. Varje kurs är inriktad på en viss typ av brott: Block I Bokföringsbrott syftar till att förstå bokföringslagen och få grundläggande kunskap i begrepp som innefattar ett bokföringsbrott. Blocket har även som mål att kursdeltagarna ska förstå förutsättningarna för bokföringsbrott; de objektiva rekvisiten, såsom t ex huvudsaksrekvisitet samt de subjektiva rekvisiten. Deltagarna ska kunna tillämpa sina kunskaper i utredningar om bokföringsbrott. Block II Skattebrott ska dels ge kursdeltagarna överblick över skatteområdet och viss förståelse för hur Skatteverket arbetar. Som ett nästa steg är målet att kursdeltagarna i huvudsak ska förstå hur skattebrottslagen är uppbyggd. Därefter ska kursdeltagarna kunna tillämpa sina kunskaper i grupp. Block III Brotten i näringsverksamhet fokuserar bl a på borgenärsbrott och förmögenhetsbrott. Det huvudsakliga målet är att kursdeltagarna ska kunna tillämpa utredningsmetodik i sina respektive yrkesroller på ett korrekt sätt. Krav på dig som kursdeltagare För att bli godkänd på kurserna krävs följande: Godkänd på e-utbildningar och andra självstudier inför seminarier, såsom t ex inlämningsuppgifter och kunskapsprov Närvaro vid seminarier. Seminarierna är utformade som dagkurs med övernattning för tillresta. Alla kurser startar med självstudier, så du måste själv sätta igång med studierna. Du som arbetar med utredning av brott. Du som i din yrkesroll ger styrning eller stöd åt verksamheten. Kursen riktar sig till dig som inte tidigare har erfarenhet av att utreda ekobrott. Godkänd på EBM:s redovisningskurs eller förvärvat motsvarande kunskapsnivå på annat håll, och/eller godkänd på EBM:s kurs i allmän straffrätt och straffprocessrätt eller förvärvat kunskapsnivå på annat håll. Vt 2014 Block I Start (självstudier) 3 februari Seminarium 1: mars Seminarium 2: 8-10 april Block II Start (självstudier) 11 av april Seminarium 9-13 juni Block III Start (självstudier) 17 juni Seminarium 29 sep-3 okt Max 25 1 december 2013 Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen Anmälningsblankett för externa deltagare finns på EBM:s hemsida EBM A-2014/0020 och kurs: Extern: kr Övernattning bokas och bekostas centralt.

10 8 Bokföringsbrott ht 2014 Kursen har som övergripande syfte att ge kunskap och färdigheter i den utredningsmetodik som används för utredning av bokföringsbrott. Syfte och mål Bokföringsbrott är en av tre kurser i ekobrott och har som övergripande syfte att ge kunskap och färdigheter i den utredningsmetodik som används för brott som utreds av Ekobrottsmyndigheten. Kursen syftar också till att öka kunskapen om de olika yrkesrollerna i utredningsgruppen och vad de förväntas göra i förundersökningsarbetet. Kursen är uppbyggd i två delar; studera - bokföringsbrottets uppbyggnad och träna - att utreda bokföringsbrott. Studera syftar till att förstå bokföringslagen och få grundläggande kunskap i begrepp som innefattar ett bokföringsbrott. Denna del har även som mål att du som deltagare ska förstå förutsättningarna för bokföringsbrott; de objektiva rekvisiten, såsom t ex huvudsaksrekvisitet samt de subjektiva rekvisiten. Tränadelen har som mål att du ska kunna tillämpa dina kunskaper i utredningar om bokföringsbrott. Stort fokus ligger på tillämpningsövningar som bygger på det du lärt dig i den första delen. Krav på dig som kursdeltagare För att bli godkänd på kursen krävs följande: Godkänd på e-utbildningar, inlämningsuppgifter och kunskapsprov Närvaro vid seminariet Seminariet är obligatoriskt och förlagt till Stockholm som dagkurs. Deltagare från övriga orter än Stockholm och Uppsala bokar vi övernattning för. Start dag 1 kl Slut dag 3 kl Kursen startar med självstudier vilket ställer stora krav på dig som kursdeltagare. Du måste ha klarat alla delar i Studeradelen. innan du får påbörja Tränadelen. Räkna med en inlämningsuppgift i flera etapper under den senare delen (tränadelen) av självstudierna. Du kommer att behöva vika ca 1-1½ dag för självstudier per vecka. Stäm av med din chef att ni har en överenskommelse. Har du frågor? Vill du ta del av studievägledningarna för de två delarna i kursen? Välkommen att kontakta utbildningsfunktionen på utbildning@ekobrottsmyndigheten.se. Kursledare Kursen leds av våra mer erfarna medarbetare. Du som arbetar med utredning av brott. Du som i din yrkesroll ger styrning eller stöd åt verksamheten. Kursen riktar sig till dig som inte tidigare har erfarenhet av att utreda bokföringsbrott. Godkänd på EBM:s redovisningskurs eller förvärvat motsvarande kunskapsnivå på annat håll och/eller godkänd på EBM:s kurs i allmän straffrätt och straffprocessrätt eller förvärvat kunskapsnivån på annat håll. Start (självstudier) 1 sep Seminarium 5-7 nov med övernattning dagen före för tillresta (tre heldagar) Meddelas vid antagning Max juni 2014 Attesteringsperiod för chefer juni Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen. EBM A-2014/0020 Extern: kr Praktisk Information Hotellbokning sker centralt för tillresta deltagare.

11 9 Skattebrott Syfte och mål Skattebrott är en av tre kurser i ekobrott och har som övergripande syfte att ge kunskap och färdigheter i den utredningsmetodik som används för brott som utreds av Ekobrottsmyndigheten. Kursen syftar också till att öka kunskapen om de olika yrkesrollerna i utredningsgruppen och vad de förväntas göra i förundersökningsarbetet. Kursen är uppbyggd i två delar; dels skatter, vårt skattesystem och hur Skatteverket arbetar, dels skattebrottslagen och hur den är uppbyggd. Målet med kursen är att du ska få en förståelse för hur det svenska skattesystemet är uppbyggt och hur Skatteverket arbetar. Som ett nästa steg är målet att du i huvudsak ska förstå hur skattebrottslagen är uppbyggd. Därefter ska du kunna tillämpa dina kunskaper i grupp. Krav på dig som kursdeltagare Denna kurs ställer stora krav på dig som kursdeltagare, speciellt i självstudierna, som du måste planera, starta och genomföra på egen hand. Räkna med ca 1-1 ½ dags självstudier per vecka under självstudieperioden som är ca fem veckor. Du måste ha klarat alla självstudier för att kunna delta i seminariet. För att bli godkänd på kursen krävs följande: Godkänd på e-utbildningar och andra självstudier inför seminariet, såsom t ex inlämningsuppgifter och kunskapsprov Närvaro vid seminariet Seminariet är förlagt till sk dagkurs med övernattning för tillresta från övriga landet. Kursledare Kursen leds av en erfaren åklagare, och en erfaren utredande polis (meddelas i samband med antagningsbeskedet). Du som arbetar med utredning av brott. Du som i din yrkesroll ger styrning eller stöd åt verksamheten. Kursen riktar sig till dig som inte tidigare har erfarenhet av att utreda skattebrott. Godkänd på EBM:s redovisningskurs eller förvärvat motsvarande kunskapsnivå på annat håll, och/eller godkänd på EBM:s kurs i allmän straffrätt och straffprocessrätt eller förvärvat kunskapsnivå på annat håll. Ht 2014 Start (självstudier) 10 nov 2014 Seminarium: januari 2015 Max 25 Anmälningsperiod 25 augusti-5 september Attesteringsperiod för chefer 8-19 september Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen Anmälningsblankett för externa deltagare finns på EBM:s hemsida EBM A-2014/0034 och kurs: Extern: kr Övernattning bokas och bekostas centralt.

12 10 Juridisk engelska Syfte och mål Ekonomisk brottslighet blir alltmer internationell vilket ställer krav på oss att behärska den juridiska engelska som behövs i ärenden med internationell anknytning. Kursen fokuserar på att förbättra deltagarnas kommunikativa färdigheter med som mål att på ett professionellt sätt kunna tala om och representera Ekobrottsmyndigheten på engelska, i nationella och internationella sammanhang. Kursupplägg Kursens innehåll anpassas efter deltagarnas förutsättningar och behov. Innan kursstart gör varje deltagare en behovsoch språkinventering. Därefter delas deltagarna in i grupper om 4-8 personer. Grupperna träffas vid fem tillfällen om 2 timmar per tillfälle. Träffarna kommer att varvas med självstudier för att förstärka olika delar av kursinnehållet. Seminarietiden kommer att förläggas till fem tillfällen runt kl respektive kl Innehåll Ordförråd: Kursen fokuserar på terminologi och ordförråd inom följande områden: skatt, revision och bokföring bank och finans kapital- och aktiemarknaden penningtvätt och misstänkta finansiella transaktioner den svarta arbetsmarknaden konkurrensinformation och insiderbrott finansiering av terrorism Du som arbetar som internationell kontaktåklagare och du som handlägger internationella ärenden och/eller representerar Ekobrottsmyndigheten i internationella sammanhang. Du behärskar skolengelska i tal och skrift. Kurstid Räkna med ca 20 timmar total kurstid inkl självstudier. September november utredare och 1 internationell åklagare per kammare, 3 från HK Egna lokaler i Sundsvall, Stockholm och Göteborg eller Malmö sker via kammarledningen vid respektive kammare. 31 mars EBM A-2014/0021 Du bokar och bekostar själv eventuell resa och övernattning. Mötesengelska: Fokus ligger på språket som används i diskussioner och förhandlingar, till exempel att framföra åsikter, avbryta, samtycka, protestera/säga emot, ställa konkreta frågor, samt på färdigheter på att förklara affärsekonomiska och/eller affärsjuridiska frågor. Juridisk engelska (skriftlig framställning): Färdighetsträning för att mer effektivt kunna producera engelska juridiska texter, med inriktning på korrespondens (stil och ton, formell/ informell stil, tilltal mm), samt kunna framställa instruktioner, rapporter, mötesprotokoll mm. Presentationsteknik: Utveckla deltagarnas kunskaper inom presentationsteknik på engelska. Fokus på uttryckssätt, stil, intonation och flyt, samt kroppsspråk. Kursledare Kursens leds av en tvåspråkig jurist.

13 11 Office 2013 on-lineutbildningar Allmänt Här finner du allt du behöver för att komma igång med de vanligaste programmen i Office I de olika delarna kan du även söka och hitta lösningar för specialfunktioner i de olika programvarorna i Office Inom EBM har vi följande program installerade: Word Du som arbetar med Office 2013 Inga Obegränsat Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig genom självregistrering via Kompetensportalen. Excel Outlook PowerPoint Lync OneNote Access. EBM A-2014/0022 Rena självstudier. Tillgång till Internetuppkoppling krävs.

14 12 PowerPoint grundkurs Utbildningen vänder sig till dig som vill komma igång och skapa snygga och professionella presentationer för bildspel och OH-bilder. Utbildningsmål Efter utbildningen kan du skapa en presentation med de Vanligaste verktygen för layout och innehåll i bilder. Du kan Skapa och tidssätta bildspel, samt utföra enklare animationer. Innehåll Användargränssnittet Bilder, bildlayout Formatera text Planera en presentation Document Inspector Infoga bilder, redigera bilder Hämta bilder från webben Skapa punkt- och nummerlistor Flernivålistor Diagramverktyget Redigera, formatera, importera Redigera, formatera, struktur Skapa, redigera, formaterar Rita figurer, markera, flytta, kopiera Fyllning, linjer, text Bilder, åhörarkopior Anteckningar, disposition Formgivning, färgschema Redigera, formatera Skapa bildspel, övergångar Tidsinställningar Interaktiva bildspel Animera text, bilder, figurer, ljud Spara en presentation så den kan visas utan PowerPoint Digitala signaturer Åklagare, poliser och ekorevisorer Inga krav 16 april Utbildningen sker hos Informator i Stockholm Max 8 st 5 mars Anmälningsblankett Finns på EBM:s intranät/hemsida EBM A-2014/0023 Extern: kr Du bokar och bekostar själv eventuell resa och övernattning. Observera att anmälan blir bindande fem arbetsdagar efter att antagningsbesked sänts ut.

15 13 Excel grundkurs Utbildningen vänder sig till dig som vill lära dig grunderna i Excel. Utbildningsmål Efter utbildningen ska du kunna skapa enkla kalkyler med formler och funktioner. Du ska också kunna skapa diagram samt skapa och sortera i listor och söka efter data med hjälp av formulär. Alla som på olika sätt använder Excel i sitt arbete Inga krav 19 mars Innehåll Grunder i kalkylering Skriva i celler Formler och beräkningar Redigera en kalkyl Summa-funktionen Formatera kalkylen Textformat Kolumnbredd och radhöjd Infoga rader/kolumner Justering Kantlinjer och färger Utskrift Förhandsgranska/zooma Utskriftsformat Sidhuvud/sidfot Marginaler Sidbrytningar Utskriftsområde Kopiera/Flytta Autofyll Klippa och klistra Smarta etiketter Talformat och listor Talformat Valuta Talserier Egna talformat Egna listor Absolut och relativ referens Kopiera formler Diagram Diagramguiden Olika diagramtyper Redigera diagram 3D-effekter i diagram EBM:s lokaler i Stockholm Max 12 6 februari Anmälningsblankett Finns på EBM:s intranät/hemsida EBM A-2014/0024 Extern: 1000 kr Du bokar och bekostar själv eventuell resa och övernattning. Observera att anmälan blir bindande fem arbetsdagar efter att antagningsbesked sänts ut.

16 14 Anlaysera data effektivt i Excel Utbildningen vänder sig till dig som hanterar stora datamängde. Ett krav är att du är en van användare av Excel. Du ska ha använt Excel som arbetsverktyg under lång tid för att tillgodogöra dig kursens innehåll. Kursen kan komma att föregås av ett förkunskapstest. Utbildningsmål Efter kursen kan du använda Excel för att se trender i en stor datamängd och för att söka samband mellan flera datamängder. Du har även kunskaper i hur du skapar prognoser, testar dem mot verkligt utfall och analyserar tillförlitligheten. Du får lära dig att importera data och rensa filer. Stort fokus ligger på hur man använder pivottabeller för att vrida och vända på information. Med hjälp av en pivottabell kan du strukturera sammanställningen på flera olika sätt. Innehåll Importera data Import från olika källor Rensa data i t ex importerade filer Hur behandlas länkad datakälla Filtrera, sortera och strukturera data Skapa beräknande tilläggsfält Pivottabeller och pivotdiagram Grundkrav på kalkylen i Excel för sammanställning med pivottabell Skapa enkla och avancerade pivottabeller. Förbered underlaget, t ex med kalkylbladsfunktioner Koppla pivottabell till externa datakällor Redigera pivottabell Ta bort fel- och nollvärden. Uppdatera pivottabell. Tabellområde, förändringar Sortera i pivottabell Filtrera i pivottabell Beräkningar i pivottabell Skapa beräknande fält. Summera med summor och formler Gruppera data Dela upp året i månader eller kvartal Gruppera textfält, konton etc Formatera pivottabeller Gör siffrorna lättare att läsa med talformat och autoformat Skapa och redigera pivotdiagram Externa data Skapa pivottabeller från andra källor än Excel Konsolidering Scenariohanteraren Utredare, ekorevisorer, analytiker Excel grundkurs/motsvarande kunskap samt lång erfarenhet av att arbeta med Excel som arbetsverktyg (preliminär) 12 juni Utbildningen sker hos Informator i Stockholm Max 8 30 april Anmälningsblankett Finns på EBM:s intranät/hemsida EBM A-2014/0025 Extern: kr Du bokar och bekostar själv eventuell resa och övernattning. Observera att anmälan blir bindande fem arbetsdagar efter att antagningsbesked sänts ut.

17 15 Ekokurs 2 Allmänt Kursen äger rum under våren Kursen vänder sig till alla poliser, åklagare, revisorer och andra specialister som har genomgått Ekokurs 1. Innehåll Kursen kommer särskilt att inriktas på olika metoder att utreda typiska ekobrott samt ge deltagarna en fördjupad kunskap inom centrala områden. Under kursen kommer de utvecklingsprojekt som äger rum under våren att följas upp. Kursen kommer att beröra följande områden: Del 1 Del 2 Associationsrätt och företagaransvaret Bokföringsbrott Gärningsmannaskap och medgärningsmannaskap Förhöret och gärningsbeskrivningen brottets objektiva och subjektiva sida Penningtvätt och penninghäleri Skattebrott Metodfrågor olika sätt att angripa brottsliga upplägg Hantering av stora mål (både under förundersökning och i domstol) Frågor om förundersökningsbegränsning Analytikerns roll under en förundersökning Brottsutbytesfrågor Kursledare Kursen leds av en erfaren verksjurist (meddelas i samband med antagningsbesked). Du som arbetar med att utreda brott. Genomgått kursen Eko I eller annan motsvarande grundkurs i ekobrottsbekämpning mars Meddelas i samband med antagningsbeskedet Max 25 6 februari Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen Anmälningsblankett för externa deltagare finns på EBM:s hemsida EBM A-2014/0026 Extern: kr Övernattning bokas och bekostas centralt.

18 16 Framgångsrika förhör Allmänt Denna kurs är under utveckling. Den kommer att utformas i varierat lärande Och med två mellanliggande seminarier. Total kurstid är ca 10 dagar inkl. självstudier Syfte Kursen syftar till att utveckla särskild kompetens i att hålla förhör inom Ekobrottsutredningar. Lärandemål Förstå samspelet i förhörssituationen mellan förhörsledare och förhörsperson. Tillämpa bevisvärdering i förhörssituationen och i utvärderingen av förhör. Förstå förhörets betydelse i rättsprocessen; från förundersökning till domstolsförhandling och dom. Omfattning/tidsåtgång Förberedelseuppgifter: Hemuppgifter/praktik: Seminarier: 24 h (3 dgr) 24 h (3 dgr) 32 h (4 dgr) Innehåll Personlighetsmönster och samspelet i förhörssituationen mellan förhörsledare och förhörsperson Rättspsykologi Minnets, vittnes- och lögnens psykologi Bevisvärdering och förhörstaktik Förhör under huvudförhandling Undervisningsform Kursen är utformad i varierat lärande och med två mellanliggande seminarier om två dagar vardera. Inför varje seminarium bedriver deltagarna litteraturstudier och gör hemuppgifter samt praktik i form av förhör. Du som leder och genomför förhör. Genomgått Ekokurs 1 (preliminära datum) Start (självstudier) 1 september Seminarium oktober Seminarium november Meddelas i samband med antagningsbeskedet Max juni görs via Kompetensportalen EBM A-2014/0027 Kursen är enbart för EBM-anställda Övernattning för deltagare som måste resa till kursorten bokas och bekostas centralt. Under utbildningen har varje deltagare en handledare som är en erfaren förhörsledare och som utgör ett stöd i de praktiska uppgifterna före och mellan seminarierna. Seminarierna är utformade med uppföljning, föreläsningar, övningar och diskussioner. Seminarierna genomförs som dagkurs. Hela kursen startar med självstudier, så du måste själv sätta igång med studierna. Kursledare Kursen leds av en erfaren förhörsledare (meddelas i samband med antagningsbesked). Frågor om kursen besvaras av utbildningsadministrationen, utbildning@ekobrottsmyndigheten.se

19 17 Hemliga tvångsmedel Allmänt Målsättningen med kursen är att ge deltagarna fördjupade kunskaper i vad som gäller vid användandet av hemliga tvångsmedel med tyngdpunkt på hemlig telefonavlyssning. Innehåll Deltagarna ska bli väl förtrogna med såväl de juridiska övervägandena som den praktiska hanteringen av de hemliga tvångsmedlen. Kursen spänner över hela tidsintervallet från KUT/spaning till domstolsförhandlingen. Under kursen kommer bl a följande frågor att beröras: relevanta lagrum och juridiska överväganden de nya reglerna om bl a underrättelseskyldighet straffvärdesventilen praktisk hantering möjligheten till internationell rättshjälp presentation av materialet i förundersökningsprotokoll/domstol vissa sekretessfrågor Kursledare Kursen leds av en erfaren polis och en erfaren åklagare (meddelas i samband med antagningsbesked). Du som arbetar med utredning av ekobrott. Genomgått grundutbildningen eller förvärvat liknande kunskaper på annat sätt maj Meddelas i samband med antagningsbeskedet Max 25 varav minst 8 åklagare 1 april Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen Anmälningsblankett för externa deltagare finns på EBM:s hemsida EBM A-2014/0031 Externa: kr Observera att anmälan blir bindande fem arbetsdagar efter att antagningsbesked sänts ut.

20 18 Erfarenhetsseminarium för ekoadministratörer Allmänt Under träffen kommer aktuella frågor för Ekoadministratörer att tas upp. Innehållet i seminariet är under omarbetning för att matcha gruppens behov. Träffen kommer att genomföras i två på varandra följande omgångar, så att samtliga ekoadministratörer kan delta. Det innebär även att hälften från varje ort deltar vid respektive tillfälle. Kursledare Seminariet leds av erfarna ekoadministratörer från olika verksamhetsorter. Frågor om kursen besvaras av utbildningsadministrationen, utbildning@ekobrottsmyndigheten.se. Du som arbetar som ekoadministratörer eller motsvarande i annan ekobrottsbekämpande verksamhet. Även du som arbetar som beslagshandläggare är välkommen att delta. Administratörer som arbetar på myndigheter som i huvudsak arbetar med ekonomisk brottslighet. 4 respektive 5 november I eller i anslutning till EBM:s lokaler i Stockholm Max 25 Anmälningsperiod 25 augusti-5 september Attesteringsperiod för chefer 8-19 september Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen Anmälningsblankett för externa deltagare finns på EBM:s hemsida EBM A-2014/0032 Extern: 500 kr Övernattning inför seminariedagen för EBM-anställda som reser från andra orter bokas och bekostas centralt. Externa deltagare bokar och bekostar själva ev övernattning.

21 19 Informations- och erfarenhetsseminarium för ekorevisorer Allmänt Seminariet fokuserar på de tre ämnesområdena redovisning, revision och obestånd. Regelverket som vi använder står under ständig förändring vilket innebär att målet för seminariet är att ge ny information och djupare kunskaper inom ämnesområdena. Seminariet kan närmast ses som ett minikrav för att vidmakthålla kunskapsnivån och upprätthålla erforderlig kompetens för revisorerna. Förberedelser inför seminariet I utvärderingarna från förra omgången fick vi tydliga signaler om att tiden var för kort. Vi kommer därför detta år att skicka ut förberedande material till deltagarna så att vi snabbare kommer in på de intressantaste ämnena. Seminarieledare Seminariet leds av två erfarna ekorevisorer (meddelas i samband med antagningsbesked). Ekorevisorer Inga krav maj 2014 Stockholm. Närmare plats meddelas i samband med antagningsbeskedet Max 50 2 april 2014 Anställda vid EBM och ÅM anmäler sig via Kompetensportalen Anmälningsblankett för externa deltagare finns på EBM:s hemsida EBM A-2014/0033 Extern: kr Övernattning mellan de två seminariedagarna bokas och bekostas centralt. Externa deltagare bokar och bekostar själva övernattning.

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten 2. Praktisk information INTRODUKTIONSUTBILDNING 3. Introduktionsutbildning online GRUNDUTBILDNING 4. Företagsekonomisk

Läs mer

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten 2. Praktisk information INTRODUKTIONSUTBILDNING 3. Introduktionsutbildning online GRUNDUTBILDNING 4. Företagsekonomisk

Läs mer

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten GRUNDUTBILDNING 2. Företagsekonomisk grundkurs 3. GRASS - Grundläggande straffrätt och straffprocessrätt 4. Redovisning

Läs mer

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten 2. Praktisk information INTRODUKTIONSUTBILDNING 3. Introduktionsutbildning online GRUNDUTBILDNING 4. Företagsekonomisk

Läs mer

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten 2. Praktisk information

1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten 2. Praktisk information Kur s k at al og2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten 2. Praktisk information GRUNDUTBILDNING 3. Redovisning 4. Grundläggande straffrätt och straffprocessrätt

Läs mer

2. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten

2. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2. Utbildning och kompetensutveckling inom Ekobrottsmyndigheten INTRODUKTIONSUTBILDNING 3. Introduktion i Ekobrott GRUNDUTBILDNING 4. GRASS - Grundläggande straffrätt och straffprocessrätt

Läs mer

Officepaketet. Word steg1-1dag. www.infomediatech.com - Baltzarsgatan 37 Malmö

Officepaketet. Word steg1-1dag. www.infomediatech.com - Baltzarsgatan 37 Malmö Officepaketet Utbildningen vänder sig till dig som vill lära dig grunderna i hela Office. Paketet antingen tar du hela paketet och sparar in pengar eller så tar du en kurs som du är intresserad av Word

Läs mer

Kursutbud. Yrkesmästaren

Kursutbud. Yrkesmästaren Kursutbud Yrkesmästaren Vi ser utbildning som en pågående process genom yrkeslivet. Arbetsuppgifter förändras kontinuerligt vilket medför att lärande är nödvändigt för att effektivisera det dagliga arbetet.

Läs mer

Använd smarta kortkommandon för att aktivera verktyg och navigera i Excel

Använd smarta kortkommandon för att aktivera verktyg och navigera i Excel I samarbete med KEF-partner Excel grundkurs } Med e-learning Har du lärt dig Excel på egen hand utan gå en kurs? Vill lära dig programmet på rätt sätt från början? Då är Excel Grundkurs kursen för dig.

Läs mer

IT-kurser Office IT-Partner Våren 2015

IT-kurser Office IT-Partner Våren 2015 IT-kurser Office IT-Partner Våren 2015 Office datautbildningar Innehåll Anmälan, avbokning och garanti... 3 IT-kurser våren 2015... 4 Microsoft Word grund... 5 Microsoft PowerPoint... 5 SharePoint 2013

Läs mer

Pivottabeller i Excel } Med e-learning

Pivottabeller i Excel } Med e-learning I samarbete med Pivottabeller i Excel } Med e-learning Pivottabeller är det mest kraftfulla verktyget i Excel. Fler och fler lär sig fördelarna med att använda dem. Oavsett om du arbetar inom ekonomi,

Läs mer

Inbjudan till data-relaterade internutbildningar, HT14

Inbjudan till data-relaterade internutbildningar, HT14 Inbjudan till Datakurser för personal, HT14 Uppdaterat 2014-11-06 Inbjudan till data-relaterade internutbildningar, HT14 Under HT14 erbjuds medarbetare vid Linnéuniversitetet följande kurser: Windows 7

Läs mer

LATHUND EXCEL 2003. RXK Läromedel Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 886 08 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se

LATHUND EXCEL 2003. RXK Läromedel Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 886 08 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se LATHUND EXCEL 2003 RXK Läromedel Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 886 08 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande av någon del av eller hela innehållet

Läs mer

» Så använder du absoluta och relativa cellreferenser för att maximera dina formler.

» Så använder du absoluta och relativa cellreferenser för att maximera dina formler. I samarbete med KEF-partner Excel för ekonomer } Med e-learning Är du ekonom och arbetar regelbundet i Excel? Då är detta kursen för dig. Lär dig genvägarna och nyttja Excels fulla funktionalitet för att

Läs mer

Kapitel 1 Introduktion Microsoft Excel 2003. Kapitel 2 Arbetsbok och kalkylblad

Kapitel 1 Introduktion Microsoft Excel 2003. Kapitel 2 Arbetsbok och kalkylblad Excel 2003 Grundkurs Innehåll Läs detta först 1 Kursens mål... X 2 Kursmaterialets uppläggning... X 3 Kursmaterialets utformning... XI 4 Installation av övningsfi ler... XI 5 Facit... XII 6 Innehåll på

Läs mer

Pivottabeller i Excel } Med e-learning

Pivottabeller i Excel } Med e-learning I samarbete med Pivottabeller i Excel } Med e-learning Pivottabeller är det mest kraftfulla verktyget i Excel. Fler och fler lär sig fördelarna med att använda dem. Oavsett om du arbetar inom ekonomi,

Läs mer

STÖRST I NORDEN PÅ WEBBASERADE UTBILDNINGAR I OFFICE-PAKETET

STÖRST I NORDEN PÅ WEBBASERADE UTBILDNINGAR I OFFICE-PAKETET STÖRST I NORDEN PÅ WEBBASERADE UTBILDNINGAR I OFFICE-PAKETET SÅ HÄR FUNGERAR DET: Vi ger era medarbetare ett enkelt och effektivt verktyg för att lära sig och vässa sina kunskaper i Windows och Office-programmen.

Läs mer

Studiehandledning för kurs:

Studiehandledning för kurs: Lärcentrum Ljusnarsberg 2008-06-09 Studiehandledning för kurs: Grundkurs kalkylering i MS Excel 2002, 25 poäng. Studieform: Självstudier med handledning. Studieperiod: Kontinuerlig kursstart halvtidsstudier

Läs mer

Inbjudan till data-relaterade personalutbildningar, HT13

Inbjudan till data-relaterade personalutbildningar, HT13 Inbjudan till Datakurser för personal, HT13 Uppdaterat 2013-08-29 Inbjudan till data-relaterade personalutbildningar, HT13 Under HT13 erbjuds medarbetare vid Linnéuniversitetet följande utbildningar: Nyheter

Läs mer

Språkutbildning i Regeringskansliet

Språkutbildning i Regeringskansliet Språkutbildning i Regeringskansliet Individuell språkutbildning kan anordnas av varje departement. Departementen har själva möjlighet att anordna egna kurser/utbildningar i språk för en enskild deltagare

Läs mer

Inbjudan till data-relaterade internutbildningar, VT13

Inbjudan till data-relaterade internutbildningar, VT13 Inbjudan till Datakurser för personal, VT13 Uppdaterat 2013-02-26 Inbjudan till data-relaterade internutbildningar, VT13 Under VT13 erbjuds medarbetare vid Linnéuniversitetet följande utbildningar: Outlook

Läs mer

Statens Controllerutbildning

Statens Controllerutbildning Statens Controllerutbildning 2007 Återkoppling Omvärlden Controllerrollen Analys och användning av resultat Förändringsarbete Verktyg och metoder Kvalificerad utbildning i verksamhetsstyrning E konomistyrningsverket

Läs mer

Statens Controllerutbildning

Statens Controllerutbildning Kursinbjudan Statens Controllerutbildning 2015 Statens Controllerutbildning Arbetar du som controller i staten och vill utvecklas i din roll? Statens controllerutbildning ger dig verktygen att utveckla

Läs mer

LATHUND EXCEL XP. RXK Läromedel, Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 886 08 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se

LATHUND EXCEL XP. RXK Läromedel, Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 886 08 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se LATHUND EXCEL XP RXK Läromedel, Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 886 08 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande av någon del av eller hela innehållet

Läs mer

Produktbilaga. Fördelar med LärSjälv. Tjänsterna

Produktbilaga. Fördelar med LärSjälv. Tjänsterna Produktbilaga Fördelar med LärSjälv Undervisningen sker i ditt eget tempo när du har tid, lust och behov Du får intressant och inspirerande utbildning Förtesten säkerställer att du bara behöver lära dig

Läs mer

Vad är bokföringsbrott? Några praktiska råd om bokföring.

Vad är bokföringsbrott? Några praktiska råd om bokföring. Vad är bokföringsbrott? Några praktiska råd om bokföring. Varför ska man bokföra? Bokföring ska ge dig som företagare nödvändig information för att du ska kunna styra din verksamhet. Bokföringen fungerar

Läs mer

Preliminärt utbildningsinnehåll

Preliminärt utbildningsinnehåll 2009-01-29 1 (6) Preliminärt utbildningsinnehåll MS Windows XP Pro Grunderna för hur Windows fungerar Begrepp Skrivbordet Aktivitetsfältet Startmenyn Fönsterhantering, menyval och dialogrutor Växla mellan

Läs mer

Excel för självlärda } Med e-learning

Excel för självlärda } Med e-learning I samarbete med Excel för självlärda } Med e-learning Har du lärt dig Excel på egen hand utan att gå på en kurs? Då är detta kursen för dig. Det finns många smarta genvägar, snabbare arbetssätt och effektiva

Läs mer

Information för anmälan till distansutbildning

Information för anmälan till distansutbildning Information för anmälan till distansutbildning Förebyggandets konst - föräldrastöd 7.5 högskolepoäng, Kurskod: FH401U Statens folkhälsoinstitut i samarbete med Örebro universitet inbjuder till en distansutbildning

Läs mer

ANALYSKURSER. Läsa & förstå bokslut Analys I Analysera företag Analys II Värdera & förvärva företag Analys III

ANALYSKURSER. Läsa & förstå bokslut Analys I Analysera företag Analys II Värdera & förvärva företag Analys III KAPITELNAMN ANALYSKURSER FÖR DIG SOM VÄRDERAR ELLER KREDITBEDÖMER Läsa & förstå bokslut Analys I Analysera företag Analys II Värdera & förvärva företag Analys III KAPITELNAMN ANALYSKURSER Du kan tentera

Läs mer

Statens Controllerutbildning

Statens Controllerutbildning Kursinbjudan Statens Controllerutbildning 2016 Statens Controllerutbildning Arbetar du som controller i staten och vill utvecklas i din roll? Statens controllerutbildning ger dig verktygen att utveckla

Läs mer

Uppgraderingskurs Excel 2010/2013/365 (Halvdag kl 09-12 eller 13-16)

Uppgraderingskurs Excel 2010/2013/365 (Halvdag kl 09-12 eller 13-16) Uppgraderingskurs Excel 2010/2013/365 (Halvdag kl 09-12 eller 13-16) 10 av de viktigaste nyheterna Förståelse för användargränssnitt, filformat Inställningar, säkerhet och anpassningar Verktygsfältet Snabbåtkomst

Läs mer

Wise Business Support Ms Office Kursinnehåll För nybörjare och därefter

Wise Business Support Ms Office Kursinnehåll För nybörjare och därefter Wise Business Support Ms Office Kursinnehåll För nybörjare och därefter Mohammad Honarbakhsh 2013 01 11 073 784 22 74 mo.honar@wisebs.com www.wisebs.com Ms Office Ms Word, Ms Outlook, Ms PowerPoint, Ms

Läs mer

Aktivitetsinformation. Hösten 2015 AKTIVITETSINFORMATION

Aktivitetsinformation. Hösten 2015 AKTIVITETSINFORMATION Aktivitetsinformation Hösten 2015 AKTIVITETSINFORMATION Alma Folkhögskola Uppdrag Nyckeln till Din framtid Aktiviteter Aktiviteterna på Alma Folkhögskola Uppdrag är till för att stärka och förbereda dig

Läs mer

ÅKLAGARE. ett yrke för dig?

ÅKLAGARE. ett yrke för dig? ÅKLAGARE ett yrke för dig? Åklagaren har en stark och framträdande roll i rättssamhället. Ingen annan yrkesgrupp inom rättsväsendet är på samma sätt involverad i ett ärendes alla moment. Åklagarmyndigheten

Läs mer

Personalutvecklingsprogrammet (PUP) 2012-2013

Personalutvecklingsprogrammet (PUP) 2012-2013 Kungl. Musikhögskolan Personalutvecklingsprogrammet (PUP) 2012-2013 Personalkurser och seminarier att välja senast 14 september Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Royal College of Music Valhallavägen 105

Läs mer

Informators nya Officeerbjudande! Vi kan hjälpa er prestera smartare, snabbare och bättre!

Informators nya Officeerbjudande! Vi kan hjälpa er prestera smartare, snabbare och bättre! Utrullning av nytt Office Informators nya Officeerbjudande! Vi kan hjälpa er prestera smartare, snabbare och bättre! Utrullning av nytt Office Informator kan erbjuda er en modell för utrullning i 4 steg.

Läs mer

Allmän it-kunskap. Innehåll

Allmän it-kunskap. Innehåll sförteckning Datorkunskap 2.0 Office 2007, Windows Vista Allmän it-kunskap Datorer och program... 7 Användningsområden...7 Program...7 Stora och små datorer...8 Gamla datorer...9 Datorns funktion... 10

Läs mer

DEN HÅLLBARA RÖRELSEN

DEN HÅLLBARA RÖRELSEN DEN HÅLLBARA RÖRELSEN Utbildningstillfällen hösten 2010 Delta i handikapprörelsens Läs mer på Handikappförbundens webbplats ww I höst öppnas möjligheterna! Det är glädjande för oss att meddela att ni nu

Läs mer

Innehåll. Läs detta först. Kapitel 1 Repetition. Word 2003 Advanced

Innehåll. Läs detta först. Kapitel 1 Repetition. Word 2003 Advanced Word 2003 Advanced Innehåll Läs detta först 1 Kursens mål... VII 2 Kursmaterialets uppläggning... VII 3 Kursmaterialets utformning... VIII 4 Installation av övningsfi ler... VIII 5 Facit... IX 6 Innehåll

Läs mer

Microsoft Word 2000 Grunder

Microsoft Word 2000 Grunder Kapitel 1 Introduktion till Microsoft Word 2000 1 Läs detta först.......................................... 1-1 1.1 Mål.............................................. 1-2 1.2 Förkunskaper......................................

Läs mer

INNEHÅLL ALLMÄNT... 2

INNEHÅLL ALLMÄNT... 2 INNEHÅLL ALLMÄNT... 2 POWERPOINT... 2 KOMMA IGÅNG MED POWERPOINT... 3 SKAPA EN PRESENTATION... 4 INFOGA... 5 Kopiera kalkylbladsceller från Microsoft Excel till en presentation...5 Dela information mellan

Läs mer

Grundkurs i PowerPoint 2003

Grundkurs i PowerPoint 2003 1(206) Grundkurs för Microsoft PowerPoint 2003 Med detta kursmaterial hoppas jag att du får en rolig och givande introduktion till presentationsprogrammet PowerPoint. Många menar att PowerPoint endast

Läs mer

Microsoft Office i fokus

Microsoft Office i fokus 2014-11-21 15/09 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser Microsoft Office i fokus Den här dagen fokuserar vi på Word och Excel, tungviktarna

Läs mer

Facklig utbildning. Kursprogram 2011

Facklig utbildning. Kursprogram 2011 Facklig utbildning Kursprogram 2011 CENTRALA BAS- OCH FORTSÄTTNINGSKURSER De centralt anordnade fackliga kurserna och temadagarna kommer att genomföras i Stockholm i Läkarförbundets egen konferenslokal

Läs mer

Handledning i förskola och skola 15 högskolepoäng - avancerad nivå Ht 2015 Ht 2016 Stockholm

Handledning i förskola och skola 15 högskolepoäng - avancerad nivå Ht 2015 Ht 2016 Stockholm = rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå=îáç=bêëí~=pâ åç~ä=ü Öëâçä~= ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á Handledning i förskola och skola 15 högskolepoäng - avancerad nivå Ht 2015 Ht 2016 Stockholm Handledning i förskola

Läs mer

Grundkurs 2 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum

Grundkurs 2 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum Grundkurs 2 IKT Dan Haldin Ålands lyceum IT 2 GRUNDKURS 2 I DATABEHANDLING VID ÅLANDS LYCEUM I den här boken kommer du att lära dig de program som behövs för att klara Datakörkortets Modul 4 (Microsoft

Läs mer

Excel för ekonomer } Med e-learning

Excel för ekonomer } Med e-learning I samarbete med Excel för ekonomer } Med e-learning Är du ekonom och arbetar regelbundet i Excel? Då är detta kursen för dig. Lär dig genvägarna och nyttja Excels fulla funktionalitet för att effektivisera

Läs mer

SÖKORDSREGISTER SÖKORD

SÖKORDSREGISTER SÖKORD SÖKORDSREGISTER SÖKORD A Absoluta referenser... 133 Anpassa... 17 -Anpassa menyer... 17 -Anpassa verktygsfält... 18 -Anpassa verktygsknappar... 19 Arbetsbladsmenyraden... 20 Arbetsbok... 21 -Ny arbetsbok...

Läs mer

PowerPoint Grunder. /Fredrik Wiberg

PowerPoint Grunder. /Fredrik Wiberg PowerPoint Grunder /Fredrik Wiberg Detta dokument beskriver grunderna i vad man skall tänka på när man skapar en presentation, och grundläggande steg för att skapa ett PowerPoint-dokument. Att skapa en

Läs mer

Studiehandledning för kurs:

Studiehandledning för kurs: Kopparberg IT 2012-06-18 Studiehandledning för kurs: Grundkurs kalkylering i MS Excel 2002, 25 poäng. Studieform: Självstudier med handledning. Studieperiod: Kontinuerlig kursstart halvtidsstudier två

Läs mer

Att tänka på vid köp av lagerbolag. Råd och regler

Att tänka på vid köp av lagerbolag. Råd och regler Att tänka på vid köp av lagerbolag Råd och regler Allmänna regler för aktiebolag Aktiebolag ska ha ett aktiekapital på minst 100.000 kr. Styrelsen för ett aktiebolag ska bestå av minst en styrelseledamot

Läs mer

Kartläggning och åtgärder vid dyslexi

Kartläggning och åtgärder vid dyslexi Sidan 1 av 5 PM Version 4 Fortbildning Kartläggning och åtgärder vid dyslexi Inläsningstjänst startar en utbildningsverksamhet inom området läs- och skrivsvårigheter och dyslexi. Under våren 2014 planeras

Läs mer

ASTRAKAN COURSEPLAN. Programmet som sparar tid... ... och förenklar kursadministrationen! ASTRAKAN COURSEPLAN BESTÅR AV TVÅ DELAR:

ASTRAKAN COURSEPLAN. Programmet som sparar tid... ... och förenklar kursadministrationen! ASTRAKAN COURSEPLAN BESTÅR AV TVÅ DELAR: ASTRAKAN COURSEPLAN Programmet som sparar tid...... och förenklar kursadministrationen! Med webbaserade Astrakan CoursePlan kan onödig administration undvikas samtidigt som kursdeltagarna erbjuds en förstklassig

Läs mer

Möjlighet att dela med sig av utbildningsmaterial kommer att arrangeras.

Möjlighet att dela med sig av utbildningsmaterial kommer att arrangeras. KURSBESKRIVNING 1. Utbildningens titel Strålskyddsutbildning kan vi göra det bättre? 2. Typ av utbildning Fortbildning för legitimerade sjukhusfysiker, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor radiologiska

Läs mer

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Vt 2016 Göteborg

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Vt 2016 Göteborg rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå== = ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Vt 2016 Göteborg Inledning Sedan 2011 krävs

Läs mer

Allmän IT-kunskap. Innehåll

Allmän IT-kunskap. Innehåll sförteckning Allmän IT-kunskap Datorer och program... 7 Användningsområden...7 Program...7 Stora och små datorer...8 Datorn från utsidan... 9 Datorlåda...9 Bildskärm...9 Tangentbordet...10 Pekdon eller

Läs mer

Välkommen till Df academy och våra utbildningar!

Välkommen till Df academy och våra utbildningar! Välkommen till Df academy och våra utbildningar! Som Premium Partner till Promethean och ActivBoard samt certifierad utbildare för SMART Board erbjuder vi på Df academy ett antal utbildningar, som planeras

Läs mer

Video Tutorial Collection CONTENT LIST

Video Tutorial Collection CONTENT LIST Video Tutorial Collection CONTENT LIST The Video Tutorial Collection is a service provided to Dream Broker customers. The collection covers tutorials on a wide range of popular business software. The contents

Läs mer

2013-02-15 13/35. Samtliga nämnder/styrelser Kommunala bolag/stiftelser Landstinget Länsstyrelsen

2013-02-15 13/35. Samtliga nämnder/styrelser Kommunala bolag/stiftelser Landstinget Länsstyrelsen 2013-02-15 13/35 Samtliga nämnder/styrelser Kommunala bolag/stiftelser Landstinget Länsstyrelsen Engelska för kommun och offentlig sektor Utveckla ditt ordförråd i engelska med inriktning på kommun och

Läs mer

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Ht 2015 Stockholm

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Ht 2015 Stockholm rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå== = ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Ht 2015 Stockholm Inledning Sedan 2011

Läs mer

CERTIFIKAT PERSONAL- ADMINISTRATION

CERTIFIKAT PERSONAL- ADMINISTRATION CERTIFIKAT PERSONAL- ADMINISTRATION KURSER FÖR NYA HR-MEDARBETARE Introduktion till personalarbete & rekrytering Medarbetarutveckling Ekonomi för PA- området Människokunskap Introduktion till arbetsrätten

Läs mer

Utbildningssto d. Tilla ggshandbok fo r administrato rer

Utbildningssto d. Tilla ggshandbok fo r administrato rer Utbildningssto d Tilla ggshandbok fo r administrato rer OBS. Bilderna i detta dokument kan skilja sig i vissa delar mot verkligheten men principen gäller. 2015-05-08 1 (14) Innehållsförteckning Användarunderhåll...

Läs mer

StarOffice 7 Office Suite Grunder

StarOffice 7 Office Suite Grunder Kapitel 1 Introduktion till StarOffice 7 1 Läs detta först.......................................... 1-1 1.1 Mål.............................................. 1-1 1.2 Förkunskaper......................................

Läs mer

E-LEARNING OFFICE-PAKETET INFOCELL

E-LEARNING OFFICE-PAKETET INFOCELL E-LEARNING OFFICE- INFOCELL FÅ ALLA PÅ JOBBET ATT KÄNNA WOW! AHA! YES! En utbildning med extra allt ETT KUNSKAPSLYFT I EXCEL OCH OFFICE FÖR ALLA I ORGANISATIONEN. Fler och fler väljer att erbjuda sina

Läs mer

Tolv dagar med Microsoft Office Excel 2007

Tolv dagar med Microsoft Office Excel 2007 Tolv dagar med Microsoft Office Excel 2007 Innehållsförteckning Rundtur. Gränssnitt 2 Formatering 4 Kolumner och autofyll 5 Formler 6 Funktioner 7 Diagram 8 Utskrift 9 Rundtur. Databaser 10 Sök och ersätt

Läs mer

Åklagare. - ett yrke för dig?

Åklagare. - ett yrke för dig? Åklagare - ett yrke för dig? Åklagaren har en stark och framträdande roll i rättssamhället. Ingen annan yrkesgrupp inom rättsväsendet är på samma sätt involverad i ett ärendes alla moment. Åklagarens uppgifter

Läs mer

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Personligt ledarskap! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk

Läs mer

Ett enkelt Kalkylexempel - Fruktaffären

Ett enkelt Kalkylexempel - Fruktaffären Ett enkelt Kalkylexempel - Fruktaffären Öppna en ny arbetsbok genom att gå upp i Arkivmenyn och där välja Nytt ange Arbetsbok. Eller klicka på knappen för ny arbetsbok. Du skall nu göra en kalkyl för ett

Läs mer

Excel, avancerade tillämpningar för ekonomer } Med e-learning

Excel, avancerade tillämpningar för ekonomer } Med e-learning I samarbete med Excel, avancerade tillämpningar för ekonomer } Med e-learning Vi har fått förfrågningar om en fortsättningskurs på den grundkurs som vi sedan tidigare erbjuder. Det önskemålet kan vi nu

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

LAGE02, Straffrätt och straffprocessrätt, 18 högskolepoäng Criminal Law and Criminal Procedural Law, 18 credits Grundnivå / First Cycle

LAGE02, Straffrätt och straffprocessrätt, 18 högskolepoäng Criminal Law and Criminal Procedural Law, 18 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten LAGE02, Straffrätt och straffprocessrätt, 18 högskolepoäng Criminal Law and Criminal Procedural Law, 18 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska

Läs mer

Workshop Engelsk kommunikation för näringslivet 1

Workshop Engelsk kommunikation för näringslivet 1 Workshop Engelsk kommunikation för näringslivet 1 (onsdagen den 4/12 kl 13:00-16:00) Tid: ca 3 timmar Pris: 495:- inklusive fika Innehåll: Föreläsning på engelska om kommunikation med fokus på interkulturell

Läs mer

EXCEL 2010 FÖRDJUPNING

EXCEL 2010 FÖRDJUPNING EXCEL 2010 FÖRDJUPNING Microsoft Excel 2010 Fördjupning Inledning Mål och förkunskaper... 5 Pedagogiken... 5 Hämta övningsfiler... 6 Del 1 1 Diagram och bilder Skapa diagram... 7 Snabblayout... 8 Diagrammets

Läs mer

GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ. 1 GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ. 3 DROGER I ARBETSLIVET. 5 VIDAREUTBILDNING ARBETSMILJÖ. 6 STEG 1 - DISTANSUTBILDNING.

GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ. 1 GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ. 3 DROGER I ARBETSLIVET. 5 VIDAREUTBILDNING ARBETSMILJÖ. 6 STEG 1 - DISTANSUTBILDNING. Innehåll GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ... 1 GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ... 3 DROGER I ARBETSLIVET... 5 VIDAREUTBILDNING ARBETSMILJÖ... 6 STEG 1 - DISTANSUTBILDNING... 8 STEG 3 - KONSTEN ATT PÅVERKA...

Läs mer

Kursbeskrivning. 1. Utbildningens titel Praktiskt ledarskap och kommunikation för sjukhusfysiker.

Kursbeskrivning. 1. Utbildningens titel Praktiskt ledarskap och kommunikation för sjukhusfysiker. Kursbeskrivning 1. Utbildningens titel Praktiskt ledarskap och kommunikation för sjukhusfysiker. 2. Typ av utbildning Kursen bygger på deltagarnas aktiva deltagande. Korta presentationer varvas med praktiska

Läs mer

E-LEARNING OFFICE-PAKETET INFOCELL

E-LEARNING OFFICE-PAKETET INFOCELL E-LEARNING OFFICE-PAKETET INFOCELL FÅ ALLA PÅ JOBBET ATT KÄNNA WOW! AHA! YES! 2 En utbildning med extra allt ETT KUNSKAPSLYFT I EXCEL OCH OFFICEPAKETET FÖR ALLA I ORGANISATIONEN. Fler och fler väljer att

Läs mer

Innehåll. Kapitel 1 Microsoft Word 2000

Innehåll. Kapitel 1 Microsoft Word 2000 Datorkunskap DAA 1203 Innehåll Läs detta först 1 Kursens Mål...XVI 2 Kursmaterialets uppläggning...xvi 3 Kursmaterialets utformning...xvi 4 Installation av övningsfiler...xvi 5 Facit...XVII 6 Innehåll

Läs mer

DOCENDO AB 031-748 38 00 www.docendo.se

DOCENDO AB 031-748 38 00 www.docendo.se DOCENDO AB 031-748 38 00 www.docendo.se BRETT UTBUD AV WEBBKURSER Docendo e-learning är en utbildningsportal där man kan nå hela Docendos utbud av webbkurser. Portalen är en webbplats med personlig inloggning

Läs mer

Introduktion till Word och Excel

Introduktion till Word och Excel Introduktion till Word och Excel HT 2006 Detta dokument baseras på Introduktion till datoranvändning för ingenjörsprogrammen skrivet av Stefan Pålsson 2005. Omarbetningen av detta dokument är gjord av

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen. Personligt ledarskap 2015-03-01 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk information. Kursen är en av ledarskapskurserna i Dalarnas

Läs mer

För dig som lärare har vi placerat nya inkomna svar från elever under Följ upp uppgifter medan elev på samma ställer ser alla sina aktiva Uppgifter.

För dig som lärare har vi placerat nya inkomna svar från elever under Följ upp uppgifter medan elev på samma ställer ser alla sina aktiva Uppgifter. En kort introduktion till Fronter 19 Välkommen till en ny Fronter-upplevelse. Den här guiden kommer att ta upp skillnader mellan den nuvarande Fronter-plattformen och Fronter 19, och de förändrade arbetsprocesserna.

Läs mer

Excel, avancerade tillämpningar för ekonomer } Med e-learning

Excel, avancerade tillämpningar för ekonomer } Med e-learning I samarbete med Excel, avancerade tillämpningar för ekonomer } Med e-learning Vi har fått förfrågningar om en fortsättningskurs på den grundkurs som vi sedan tidigare erbjuder. Det önskemålet kan vi nu

Läs mer

Ekobrottsmyndighetens inriktning för verksamheten Juni 2014 Reviderad juni 2016

Ekobrottsmyndighetens inriktning för verksamheten Juni 2014 Reviderad juni 2016 Ekobrottsmyndighetens inriktning för verksamheten 2015-2017 Juni 2014 Reviderad juni 2016 Datum 2014-06-27 2016-06-30 (uppdaterat) Ert datum Sida EKOBROTTSMYNDIGHETENS INRIKTNING 2015-2017 För att konkretisera

Läs mer

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter!

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med

Läs mer

Studiehandledning för kurs:

Studiehandledning för kurs: Lärcentrum Ljusnarsberg 2008-06-09 Studiehandledning för kurs: Kurs i Dokumenthantering. Studieform: Självstudier med handledning. Studieperiod: Kontinuerlig kursstart halvtidsstudier en halvdag. Studietid:

Läs mer

ÖVNINGAR TILL OUTLOOK KAPITEL 2.

ÖVNINGAR TILL OUTLOOK KAPITEL 2. ÖVNINGAR TILL OUTLOOK KAPITEL 2. 1) Hur kan du göra så att flera mottagare får samma e-postmeddelande utan att de ser att andra fått samma meddelande? Man anger mottagarna som Hemlig mottagare 2) Hur kan

Läs mer

Basutbildningar. För styrelseledamot i klubb eller förening

Basutbildningar. För styrelseledamot i klubb eller förening Kursprogram 2015 Basutbildningar För styrelseledamot i klubb eller förening FTFs basutbildningar ger dig som är ledamot i föreningens eller klubbens styrelse de kunskaper du behöver för att på bästa sätt

Läs mer

5. Målgrupp Kursen vänder sig främst till ST-fysiker, men alla som på något sätt arbetar med EMF och MRsäkerhet

5. Målgrupp Kursen vänder sig främst till ST-fysiker, men alla som på något sätt arbetar med EMF och MRsäkerhet KURSBESKRIVNING 1. Utbildningens titel Elektromagnetiska fält och MR-säkerhet för sjukhusfysiker Implementering av AFS 2016:3 2. Typ av utbildning CPD/ST-kurs 3. Ämnesområde Icke-joniserande strålning,

Läs mer

Industriellt byggande, 7,5 hp

Industriellt byggande, 7,5 hp Kurs-PM Industriellt byggande, 7,5 hp EN KURS INOM EXPERTKOMPETENS FÖR HÅLLBART TRÄBYGGANDE Skrivet av: Lars Eliasson och Helena Lidelöw Termin: Hösten 2016 Kurskod: 4TS103 Introduktion Syftet med denna

Läs mer

Microsoft PowerPoint

Microsoft PowerPoint Microsoft PowerPoint Programmet Microsoft PowerPoint är ett program för att skapa presentationer för skärm eller utskrift. En presentation består av en eller flera bilder. En bild i PowerPoint är en sida

Läs mer

Kursutbud. Y r k e s m ä s t a r e n

Kursutbud. Y r k e s m ä s t a r e n Kursutbud Yrkesmästaren Vi ser utbildning som en pågående process genom yrkeslivet. Arbetsuppgifter förändras kontinuerligt vilket medför att lärande är nödvändigt för att effektivisera det dagliga arbetet.

Läs mer

Grundkurs för Microsoft Excel 2003

Grundkurs för Microsoft Excel 2003 1 (224) Grundkurs för Microsoft Excel 2003 Med detta kursmaterial hoppas jag att du får en rolig och givande introduktion till kalkylprogrammet Excel. Efter att du gått igenom kursmaterialet ska du ha

Läs mer

JAK Distans - Kursplan

JAK Distans - Kursplan JAK Distans - Kursplan Varmt välkommen att delta på JAK Distans! En grundkurs om som folkrörelse och bank samt om våra idéer för ekologisk, rättvis och räntefri ekonomi. Kursen sker i samverkan med Åredalens

Läs mer

Kurskod X X X X X X X X X X X. Block 1 X X X X. obligatoriska. kurs) Block 2. Geriatrik X X X X X X X. Rehabilitering och. habilitering Psykiatri

Kurskod X X X X X X X X X X X. Block 1 X X X X. obligatoriska. kurs) Block 2. Geriatrik X X X X X X X. Rehabilitering och. habilitering Psykiatri Omvårdnadsutbildning Hösten 2009 1 SÅ HÄR ARBETAR VI OMVÅRDNADSUTBILDNING HÖSTTERMINEN 2009 INTRODUKTION TILL REGULJÄRA OCH FLEIBLA STUDIER INOM OMVÅRDNAD OCH OMSORG Du kan läsa omvårdnadd på två sätt

Läs mer

LÖNEKURSER. Lön I praktisk löneadministration Lön II fördjupningskurs Lön III uppdatering & nyheter Nätverk Lön BLI CERTIFIERAD LÖNEADMINISTRATÖR

LÖNEKURSER. Lön I praktisk löneadministration Lön II fördjupningskurs Lön III uppdatering & nyheter Nätverk Lön BLI CERTIFIERAD LÖNEADMINISTRATÖR KAPITELNAMN LÖNEKURSER BLI CERTIFIERAD LÖNEADMINISTRATÖR Lön I praktisk löneadministration Lön II fördjupningskurs Lön III uppdatering & nyheter Nätverk Lön LÖN I, II & III Allt ingår i marknadens mest

Läs mer

Introduktion EFFSO Excelutbildning för inköpare

Introduktion EFFSO Excelutbildning för inköpare Introduktion EFFSO Excelutbildning för inköpare Teori övningsuppgift reflektion För att säkerställa bästa möjliga kunskaps överföring följer alla tränings moduler samma struktur TEORI ÖVNING REFLEKTION

Läs mer

Excel Övning 1 ELEV: Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke

Excel Övning 1 ELEV: Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke Excel Inledning Microsoft Excel är ett kalkylprogram som ingår i Microsoft Office. Kalkyl betyder här beräkning så vi kan säga att Excel är ett program som används för

Läs mer

Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i

Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i Socialrätt för arbetsledare - rättssäkerhet och kvalitet inom äldreomsorg, individ- och familjeomsorg och omsorger om personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Allmän IT-kunskap. Innehåll

Allmän IT-kunskap. Innehåll Allmän IT-kunskap Datorer och program... 7 Användningsområden...7 Program...7 Stora och små datorer...8 Gamla datorer...9 Datorns funktion... 10 Digitalt och binärt...10 Programmeringsspråk...10 Bitar,

Läs mer