Väl kommen 2008 till höstens kurser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Väl kommen 2008 till höstens kurser"

Transkript

1 Välkommen till höstens kurser 2008

2 Vill du hålla dig uppdaterad om senaste nytt inom försäkrings området? Ja, då ska du passa på att delta på en eller flera av de kurser som Svenskt Näringsliv Försäkringsinformation anordnar. Kurserna, som hålls av Sveriges främsta experter, ger dig god överblick över försäkringsområdet. Du får också möjlighet att knyta kontakter med andra som arbetar med dessa frågor på andra företag. Vi erbjuder ett brett utbud av grundkurser, fortsättningskurser och fördjupningskurser. Jag vill också passa på att slå ett slag för Försäkringskontakt Det är den viktigaste mötesplatsen för alla er som håller på med försäkringsfrågor. Konferensen hålls på Scandic Infra City i Upplands Väsby den november. Brett utbud av högaktuella kurser Svenskt Näringsliv har ansvar för att informera! Svenskt Näringsliv har ett informationsansvar när det gäller AFA-försäkringarna, Avtalspension SAF-LO samt ITP-planen. Dessa avtalsförsäkringar bygger på de överenskommelser Svenskt Näringsliv har med LO och PTK. Vi har därför utvecklat ett brett kursutbud och erbjuder nu alla er som arbetar med försäkringsfrågor på företagen ett bra samman satt utbud av kurser. Det finns kurser för alla, oberoende av om du nyligen börjat jobba med försäkringsfrågor eller om du har lång erfarenhet. Vem vänder sig kurserna till? Kurserna vänder sig till arbetsgivare och arbetsgivarrepresentanter inom det privata näringslivet. Försäkringskontakt 2008 är öppen för alla intresserade, inte bara de som är verksamma inom privata företag. I respektive kursbeskrivning framgår mer specifikt vem kursen vänder sig till och vilka förkunskaper som krävs. Varmt välkomna till höstens försäkringskurser! Bästa hälsningar Urban Bäckström VD Svenskt Näringsliv

3 Innehållsförteckning 1 2 Introduktionskurs Behöver du en snabb, men ändå heltäckande överblick över de anställdas försäkringsskydd? Grundkurs arbetare- och tjänstemannaförmåner Behöver du grundläggande kunskaper om de anställdas försäkringsskydd? Introduktionskurserna vänder sig till dig som vill få en första inblick i försäkringsområdet. Övergripande genomgång av försäkringsskyddet både för arbetare och tjänstemän. Grundkurserna förutsätter viss förkunskap och vänder sig till dig som vill skaffa grundläggande kunskaper om hur försäkringskyddet är uppbyggt och vilka förmåner som gäller. 3 4 Grundkurs arbetareförmåner Behöver du grundläggande kunskaper om arbetarnas försäkringsförmåner? Grundkurs tjänstemannaförmåner Behöver du grundläggande kunskaper om tjänstemännens försäkringsförmåner? 5 Praktisk försäkringshantering Denna kurs vänder sig till dig som vill ha en genomgång av den praktiska hanteringen av försäkringsfrågorna på företaget. Fortsättningskurserna innebär en fort sättning på grundkurserna. Dels finns en fortsättningskurs som behandlar praktisk försäkringsadministration, dels en repetitionskurs. Fördjupningskurserna går på djupet och behandlar specifika försäkringsfrågor inom olika ämnesområden Uppföljningskurs repetition Har du gått någon av grundkurserna och känner att du behöver uppdatera och fördjupa dina kunskaper inom lag- och avtalsområdet? Försäkringsaktuellt för personalchefer Är du personalchef och känner att du vill ha en inblick i aktuella försäkringsfrågor? Fördjupningskurs Tjänstepensioner Behöver du en fördjupad kunskap om tjänstepensioner? Utlandstjänst Försäkringsskyddet för anställda Har ditt företag anställda utomlands? Försäkringskontakt 2008 Välkommen till Försäkringskontakt 2008 den viktigaste mötesplatsen för alla som arbetar med försäkringsfrågor.

4 1 Introduktionskurs 2 dagar Behöver du en snabb, men ändå heltäckande överblick över de anställdas försäkringsskydd? Då är detta den perfekta kursen för dig. På denna kurs får du en övergripande kunskap om hur försäkringssystemen är uppbyggda och en inblick i både lagstadgade försäkringar och avtalsförsäkringar. Du får också en överblick över försäkringsskyddet för både arbetare och tjänstemän. Kursens innehåll Hur ser försäkringsskyddet ut? Övergripande genomgång av försäkringsskyddet för både tjänstemän och arbetare. Hur ser den praktiska hanteringen av försäkringsskyddet ut? Konkreta tips till dig som arbetar med försäkringar. Vilket ansvar har arbetsgivaren? Fakta Målgrupp Denna kurs vänder sig till dig som behöver en snabb, men ändå heltäckande överblick över de anställdas försäkringsskydd. Inga förkunskaper krävs. När och var? Göteborg 1-2/10 Elite Park Avenue Hotel Stockholm 5-6/11 Scandic Hasselbacken Kurserna startar klockan dag 1 och slutar klockan dag 2. Anmälan Anmäl dig på eller via anmälningstalongen i katalogen! Kursavgift kronor (exklusive moms)

5 1 Kursen väckte ett intresse hos mig att kolla upp och se till så att våra anställda har bra försäkringsskydd introduktionskurs Susanne Lindgren Sheiakh, Sörmlands Maskinservice, Katrineholm Kurs: Introduktionskurs Göteborg, Stockholm

6 2 Grundkurs arbetare- och tjänstemannaförmåner 3 dagar Behöver du grundläggande kunskaper om de anställdas försäkringsskydd? Vår tredagars grundkurs ger dig bred kunskap om försäkringsskyddet för de anställda. Den vänder sig till dig som antingen har gått introduktionskursen eller på annat sätt skaffat dig en överblick över försäkringsområdet. Kursens innehåll Hur ser försäkringsskyddet ut för de anställda? Hur kompletterar försäkringssystemens olika delar varandra? Hur ser det lagstadgade försäkringsskyddet ut? Vilka avtalsförsäkringar finns? Grundläggande kunskaper om ITP-planen, TRR Trygghetsrådet, AFA-försäkringarna, Avtalspension SAF-LO samt Omställningsförsäkringen. Vilket ansvar har arbetsgivaren för den praktiska hanteringen? Vi ger dig konkreta råd och tips. Anmälan Anmäl dig på eller via anmälningstalongen i katalogen! Fakta Målgrupp Denna kurs vänder sig till dig som har viss erfarenhet av försäkringsfrågor, men som behöver fördjupad kun skap om de kollektivavtalade försäkringarna för de anställda. När och var? Stockholm 29/9-1/10 Scandic Star Sollentuna Göteborg 21-23/10 Elite Park Avenue Hotel Malmö 11-13/11 Quality Hotel Konserthuset Stockholm 25-27/11 Scandic Hasselbacken Kurserna startar klockan dag 1 och slutar klockan dag 3. Kursavgift kronor (exklusive moms)

7 2 Ett väldigt proffsigt upplägg på hela kursen. Jag kunde verkligen fokusera på det jag var där för Åse Klar, International Färg AB, Angered Kurs: Grundkurs arbetare- och tjänstemannaförmåner grundkurs arbetare- och tjänstemannaförmåner Sollentuna, Göteborg, Hasselbacken, Malmö.

8 3 Grundkurs arbetareförmåner 2 dagar Behöver du grundläggande kunskaper om arbetarnas försäkringsförmåner? Vi erbjuder en tvådagarskurs som koncentrerar sig på hur försäkringsskyddet för arbetare är uppbyggt. Denna kurs ger dig bred kunskap om försäkringsskyddet för arbetare och en inblick i både de lagstadgade försäkringarna och avtalsförsäkringarna. Den vänder sig till dig som antingen har gått introduktionskursen eller på annat sätt skaffat dig kunskap om försäkringsområdet. Kursens innehåll Hur ser försäkringsskyddet ut för arbetare? Hur kompletterar försäkringssystemens olika delar varandra? Hur ser det lagstadgade försäkringsskyddet för arbetare ut? Vilka avtalsförsäkringar för arbetare finns? Grundläggande kunskaper om AFA-försäkringarna, Avtalspension SAF-LO samt Omställningsförsäkringen. Vilket ansvar har arbetsgivaren för den praktiska hanteringen? Vi ger dig konkreta råd och tips. Anmälan Anmäl dig på eller via anmälningstalongen i katalogen! Fakta Målgrupp Denna kurs vänder sig till dig som har viss erfarenhet av försäkringsfrågor, men som behöver fördjupad kunskap om de kollektivavtalade försäkringarna för arbetare. När och var? Stockholm 28-29/10 Scandic Hasselbacken Kursen startar klockan dag 1 och slutar klockan dag 2. Kursavgift kronor (exklusive moms)

9 3 Väldigt bra upplägg på kursen och resonemanget från engagerade kursledare höll intresset på topp hela tiden! Marica Almevid, Norbergs Bygg och Inredning AB Kurs: Grundkurs Arbetareförmåner grundkurs arbetareförmåner Scandic Hasselbacken, Stockholm.

10 4 Grundkurs tjänstemannaförmåner 2 dagar Behöver du grundläggande kunskaper om tjänstemännens försäkringsförmåner? Vi erbjuder en tvådagarskurs som koncentrerar sig på hur försäkringsskyddet för tjänstemän är uppbyggt. Denna kurs ger dig bred kunskap om försäkringsskyddet för tjänstemän. Den vänder sig till dig som antingen har gått introduktionskursen eller på annat sätt skaffat dig en överblick över försäkringsområdet. Kursens innehåll Hur ser försäkringsskyddet ut för tjänstemän? Hur kompletterar försäkringssystemens olika delar varandra? Hur ser det lagstadgade försäkringsskyddet för tjänstemän ut? Vilka avtalsförsäkringar för tjänstemän finns? Grundläggande kunskaper om ITP-planen, TGL, TFA och TRR Trygghetsrådet. Vilket ansvar har arbetsgivaren för den praktiska hanteringen? Vi ger dig konkreta råd och tips. Fakta Målgrupp Denna kurs vänder sig till dig som har viss erfarenhet av försäkringsfrågor, men som behöver fördjupad kunskap om de kollektivavtalade försäkringarna för tjänstemän. När och var? Jönköping Stockholm 7-8/10 John Bauer Hotel 2-3/12 Scandic Sergel Plaza Kurserna startar klockan dag 1 och slutar klockan dag 2. Anmälan Anmäl dig på eller via anmälningstalongen i katalogen! Kursavgift kronor (exklusive moms)

11 4 Kursen har gett mig en bra grund att stå på och jag känner att jag kan hjälpa mina medarbetare på ett bättre sätt alla har nytta av det! Fatima Richardson Emanuelsson, Emanuelssons grävmaskiner Kurs: Grundkurs tjänstemannaförmåner grundkurs tjänstemannaförmåner Jönköping, Stockholm. Fotograf: Alexander Tosic

12 5 Praktisk försäkringshantering 2 dagar Denna kurs vänder sig till dig som vill ha en genomgång av den praktiska hanteringen av försäkringsfrågorna i företaget. Du får konkreta råd och tips om hur du kan lägga upp ditt företags arbete med försäkringsfrågor. Kursens innehåll Hur ser försäkringsskyddet ut? Övergripande genomgång av försäkringsskyddet för både tjänstemän och arbetare, dvs ITP-planen, TRR Trygghetsrådet, AFA-försäkringarna, Avtalspension SAF-LO samt Omställningsförsäkringen. Hur ser den praktiska hanteringen av försäkringsskyddet ut? Konkreta tips och råd till dig som arbetar med försäkringar. Vilket ansvar har arbetsgivaren? Konkreta exempel. Fakta Målgrupp Denna kurs vänder sig till dig som har viss er - farenhet av försäkringsfrågor, men som behöver fördjupad kunskap om hur företagets praktiska hantering av försäkringarna kan utvecklas. När och var? Göteborg 15-16/10 Quality Hotel 11 Kursen startar klockan dag 1 och slutar klockan dag 2. Anmälan Anmäl dig på eller via anmälningstalongen i katalogen! Kursavgift kronor (exklusive moms)

13 5 Den här kursen knöt verkligen ihop mina tidigare kunskaper på ett bra sätt Rolf Falk, Bonnier Office AB Kurs: Praktisk Försäkringshantering praktisk försäkringshantering Quality Hotel 11, Göteborg

14 6 Uppföljningskurs repetition 2 dagar Har du gått någon av grundkurserna och känner att du behöver uppdatera och fördjupa dina kunskaper inom lag- och avtalsområdet? Då är detta den perfekta kursen för dig! Vi går igenom försäkringsskyddet vid olika händelser för både arbetare och tjänstemän. Kursens innehåll Hur ser de anställdas försäkringsskydd ut? Repetition om lagoch avtalsförsäkringarna för samtliga anställda (ITP-planen, TGL, TRR Trygghetsrådet, AFA-försäkringarna, Avtalspensionen SAF-LO samt Omställningsförsäkringen). Nyheter inom försäkringsområdet. Workshop kring olika intressanta försäkringshändelser. Fakta Målgrupp Denna kurs vänder sig till dig som har gått någon av grundkurserna, men som nu behöver en uppdatering och fördjupning av de kollektivavtalade försäkringssystemen. När och var? Stockholm 15-16/10 Scandic Star Sollentuna Göteborg 11-12/11 Quality Hotel Panorama Kurserna startar klockan dag 1 och slutar klockan dag 2. Anmälan Anmäl dig på eller via anmälningstalongen i katalogen! Kursavgift kronor (exklusive moms)

15 6 Fantastiskt bra kurs! Jag hade en del förkunskap, men det fanns mycket som jag inte kände till. Nu vet jag verkligen vad som gäller. uppföljningskurs repetition Thomas Borgström, Städsystem i Skåne AB Kurs: Uppföljningskurs repetition Stockholm, Göteborg

16 7 Försäkringsaktuellt för personalchefer 2 dagar Är du personalchef och känner att du vill ha en inblick i aktuella försäkringsfrågor? Då är detta den perfekta kursen för dig! På kursen belyser vi flera viktiga och nyttiga frågor som personalchefer ofta brottas med. Kursens innehåll Hur ser försäkringsskyddet ut för de anställda? Vi erbjuder en aktuell översikt. På gång inom försäkringsområdet. Högaktuella frågor tas upp. Förbud mot åldersdiskriminering hot eller möjlighet? Nyheter och effekter angående ITP 1, ITP 2 och Alternativ ITP. Hur beräknas ITP 2-premien vid rekrytering och hur förändras den över tiden? Fakta Målgrupp Denna kurs vänder sig till personalchefer som vill få en överblick över aktuella försäkringsfrågor samt möjlighet att diskutera olika frågeställningar med andra personalchefer. När och var? Stockholm Malmö Göteborg 23-24/9 Scandic Continental 8-9/10 Quality Hotel Konserthuset 4-5/11 Novotel Kurserna startar klockan dag 1 och slutar klockan dag 2. Anmälan Anmäl dig på eller via anmälningstalongen i katalogen! Kursavgift kronor (exklusive moms)

17 7 Ett bra och balanserat upplägg med de senaste nyheterna. Det fanns också möjlighet till att hinna nätverka med kollegor Lars Lundholm, E.ON Sverige AB, Malmö Kurs: Försäkringsaktuellt för personalchefer försäkringsaktuellt för personalchefer Stockholm, Malmö, Göteborg

18 8 Fördjupningskurs Tjänstepensioner 2 dagar Behöver du en fördjupad kunskap om tjänstepensioner? Då är detta en lämplig kurs för dig! Kursen fokuserar på högaktuella och konkreta ämnesområden och ger goda möjligheter till diskussioner och erfarenhetsutbyte. Kursens innehåll Hur finansieras de anställdas pensioner? Vilka alternativ finns? Vilka skatteregler gäller? Vilken frihet har man som arbetsgivare att välja mellan olika finansieringsmetoder? Hur kan man skapa en pensionspolicy? Hur ser processen ut? Vilka fördelar kan en arbetsgivare ge en anställd? Vi arbetar med ett praktikfall, där vi synar ett verkligt fall. Vad innebär det nya avtalet om ITP och tiotaggarlösningar? Vad gäller? Vilka frågor måste arbetsgivaren ta ställning till? Hur ser försäkringsmäklarens nya roll ut? Vilka blir konsekvenserna för företagen? Vilka försäkringslösningar finns vid förtida avgångar i företaget? Vi går igenom modeller och konsekvenser sett både ur arbetsgivarens och den anställdes perspektiv. Fakta Målgrupp Denna kurs vänder sig till dig som har god erfarenhet av arbete med tjänstepensioner och som nu vill fördjupa dina kunskaper ytterligare. När och var? Stockholm 22-23/10 Scandic Hasselbacken Göteborg 26-27/11 Elite Park Avenue Hotel Kurserna startar klockan dag 1 och slutar klockan dag 2. Anmälan Anmäl dig på eller via anmälningstalongen i katalogen! Kursavgift kronor (exklusive moms)

19 8 En bra kurs med högt tempo, mycket information och kunniga föreläsare. Nu känner jag mig säkrare när jag svarar kollegor på frågor om avtalsförsäkringarna. Gittan Nyström, Envac Scandinavia AB Kurs: Fördjupningskurs Tjänstepensioner fördjupningskurs tjänstepensioner Stockholm, Göteborg

20 9 Utlandstjänst Försäkringsskyddet för anställda 2 dagar Har ditt företag anställda utomlands? Då är detta en perfekt kurs för dig! Kursen ger en översikt över vilket försäkringsskydd som gäller för just utlandsanställd personal. Både det lagstadgade och avtalsbundna försäkringsskyddet behandlas. Kursens innehåll Vilka lag- och avtalsförsäkringar finns? Hur ser socialförsäkringarna ut? Hur ser avtalsförsäkringarna vid utlandstjänstgöring ut? Hur hanterar man pensionsfrågor vid utlandstjänstgöring? Fakta Målgrupp Denna kurs vänder sig till dig som har viss erfarenhet av försäkringsfrågor, men som behöver fördjupad kunskap om de regler som gäller vid utlandstjänstgöring. När och var? Göteborg 2-3/12 Elite Park Avenue Hotel Kurserna startar klockan dag 1 och slutar klockan dag 2. Anmälan Anmäl dig på eller via anmälningstalongen i katalogen! Kursavgift kronor (exklusive moms)

21 9 Innan jag gick kursen kände jag mig osäker inom området, nu vet jag till vem jag ska vända mig med mina frågor om skyddet för våra anställda. Lena Lövbom, Brokk AB Kurs: Utlandstjänst Försäkringsskyddet för anställda utlandstjänst försäkringsskyddet för anställda Elite Park Avenue Hotel, Göteborg

22 Välkommen till Försäkringskontakt 2008 den viktigaste mötesplatsen för alla som arbetar med försäkringsfrågor. Under två fullmatade dagar får du möjlighet att träffa kollegor och ta del av senaste nytt inom försäkringsområdet och lite till! Vi erbjuder ett brett utbud av seminarier och du får själv skräddarsy ditt program. Populära talare från våra tidigare konferenser. Från vänster: Carl Mossfeldt, Lars-Peter Loeld och Steffo Törnqvist. Foto: Daniel Ohlsson/TV4

23 Försäkringskontakt 2008 Boka in årets viktigaste konferens! Våra specialister svarar på de hetaste frågorna inom försäkringsområdet och du väljer själv vilka seminarier som passar just dig. Fakta Målgrupp Denna konferens vänder sig till personer inom företag, försäkringsbolag och andra organisationer som vill ha en överblick över aktuella försäkringsfrågor samt träffa andra som arbetar med försäkringsfrågor. försäkringskontakt 2008 I programmet ingår fem gemensamma seminarier. På Försäkringskontakt 2008 får du dessutom möjlighet att skräddarsy ditt program utifrån dina egna intresseområden. Av totalt 13 valfria seminarier väljer du sex av dessa. Det fullständiga seminarieprogrammet läggs ut på vår hemsida under juli/augusti Under augusti skickar vi dig en inbjudan om du har kryssat för detta i anmälningstalongen. När och var? Stockholm 18-19/11 Scandic Infra City, Upplands Väsby Konferensen startar klockan dag 1 och slutar klockan dag 2. Kursavgift kronor (exklusive moms) Anmälan Anmäl dig på eller via anmälningstalongen i katalogen!

24 i Information Kurserna vänder sig till företag, oavsett medlemskap i Svenskt Näringsliv. Kursledare är Svenskt Näringslivs försäkringskonsulter som medverkar under hela kurstiden. Vid vissa kurser deltar föreläsare från berörda försäkringsbolag. Antalet deltagare är begränsat till 25 per kurs. Kursavgifter (exklusive moms) 2 dagarskurserna kronor 3 dagarskurserna kronor Fördjupningskursen 2 dagar kronor Måltider under kurstiden ingår i samtliga kurser. Logi mellan kursdagarna erbjuds kostnadsfritt. Anmälan Anmäl dig på Du kan också anmäla dig genom att posta eller faxa anmälningstalongen. Anmälan är bindande. Bekräftelse/avbokning Några veckor före kursstart får du en bekräftelse. Vi tar ut en avgift vid avbokning. Skulle du avboka senare än 14 dagar före kursstart är avboknings avgiften för: 2 dagars kurserna kronor 3 dagars kurserna kronor Fördjupningskursen kronor Företagsintern utbildning Vi kan även erbjuda utbildning eller information internt på ditt företag. Denna skräddarsys efter dina behov. Kontakta Hans-Olof Siwe, telefon eller Kontaktperson Vill du veta mer om vår kursverksamhet är du välkommen att kontakta Mona Borgström, telefon , Svenskt Näringsliv Försäkringsinformation Box 445, Jönköping, fax

25

26 FRANKERAS EJ. SVENSKT NÄRINGSLIV FÖRSÄKRINGS- INFORMATION BETALAR PORTOT. Svenskt Näringsliv Försäkringsinformation Svarspost Jönköping

27 Anmälan & mer information

28 LEIF.SE svenskt näringsliv försäkringsinformation skolgatan jönköping telefon:

Välkommen till höstens kurser 2007

Välkommen till höstens kurser 2007 Välkommen till höstens kurser 2007 Vill du hålla dig uppdaterad om senaste nytt inom försäkringsområdet? Ja, då ska du passa på att delta på en eller flera av de kurser som Svenskt Näringsliv Försäkringsinformation

Läs mer

Sista anmälningsdag 25 mars

Sista anmälningsdag 25 mars PÅMINNELSE Sista anmälningsdag 25 mars konstruktiv krock 2008 Svenskt Näringslivs Lärarfortbildningsdagar Hej Dagens elever är framtidens medarbetare och entreprenörer. De kommer snart att bestämma sig

Läs mer

En liten ordlista för dig som brottas med krångliga försäkringsfrågor

En liten ordlista för dig som brottas med krångliga försäkringsfrågor A-Å En liten ordlista för dig som brottas med krångliga försäkringsfrågor A-Å En liten ordlista för dig som brottas med krångliga försäkringsfrågor Utgåva: 1:2010 Form: Leif, en reklambyrå Foto: Olle &

Läs mer

Stöd i expertis för dina behov. Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation

Stöd i expertis för dina behov. Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Stöd i vardagen, expertis för dina behov Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation 2 Fastigo Fastigo 3 Välkommen till en arbetsgivarorganisation byggd för dina behov. Det var en sådan

Läs mer

Hösten 2009. Fastighetsägarna Utbildning. Kurser för dig i fastighetsbranschen Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen

Hösten 2009. Fastighetsägarna Utbildning. Kurser för dig i fastighetsbranschen Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen Hösten 2009 Fastighetsägarna Utbildning Kurser för dig i fastighetsbranschen Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen Välkommen på kurs! Engagerade medarbetare skapar resultat, det kan jag se i min egen

Läs mer

KURSKATALOG HSB SÖDERTÄLJE

KURSKATALOG HSB SÖDERTÄLJE KURSKATALOG HSB SÖDERTÄLJE 2016 1 09 Kalendarium 04 Introduktion för nya ledamöter 08 Ekonomi för bostadsrättsföreningen 10 Anmälan & praktisk information I HSB Södertäljes studieråd sitter Ulla Castenvik,

Läs mer

LÖNANDE KUNSKAP. Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning.

LÖNANDE KUNSKAP. Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning. LÖNANDE KUNSKAP Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning. Utvecklande kunskap i takt med framtiden En utbildning är en investering för framtiden, både för den enskilde medarbetaren och för företaget.

Läs mer

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Tecknologen AB - din resurs när det gäller tecken - Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Några tankar och förslag kring teckenkurser i samarbete med Tecknologen AB Håkan Ernklev 2013-09 1 Att planera,

Läs mer

Medlem i facket. Facklig. LO-distriktet i Stockholms län Långholmens Folkhögskola. Fasta paviljongen. Kundnummer 110 409 000.

Medlem i facket. Facklig. LO-distriktet i Stockholms län Långholmens Folkhögskola. Fasta paviljongen. Kundnummer 110 409 000. Medlem i facket. En kurs för dig som är medlem. Facklig utbildning Frankeras ej. Mottagaren betalar portot. Långholmens folkhögskola Långholmen Reimersholme LO-distriktet i Stockholms län Hornstull Långholmens

Läs mer

30% rabatt för medlemmar! Fastighetsägarna. Kurser för dig i fastighetsbranschen Hösten 2011 Fastighetsägarna Mellansverige

30% rabatt för medlemmar! Fastighetsägarna. Kurser för dig i fastighetsbranschen Hösten 2011 Fastighetsägarna Mellansverige 30% rabatt för medlemmar! Fastighetsägarna Kurser för dig i fastighetsbranschen Hösten 2011 Fastighetsägarna Mellansverige Välkommen på kurs! Som medlem i Fastighetsägarna Mellansverige, eller i någon

Läs mer

Facklig utbildning. Kursprogram 2010

Facklig utbildning. Kursprogram 2010 Facklig utbildning Kursprogram 2010 CENTRALA BAS- OCH FORTSÄTTNINGSKURSER De centralt anordnade fackliga kurserna och temadagarna kommer att genomföras i Stockholm i Läkarförbundets egen konferenslokal

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Utbildningar inom miljö och CSR - nära dig

Utbildningar inom miljö och CSR - nära dig Utbildningar inom miljö och CSR - nära dig TEM:s utbildningar vår och höst 2013 Malmö, Skåne, Sverige Stiftelsen TEM Stortorget 17 211 22 Malmö 040-606 55 80 VÅRA UTBILDNINGAR Välkommen till TEM:s inspirerande

Läs mer

Telefonrådgivning inom psykiatrin

Telefonrådgivning inom psykiatrin Gå 3! r ö af l a et 4b Telefonrådgivning inom psykiatrin Hur bemöta suicidtankar och planer i telefonrådgivningen? Lagar och föreskrifter för dig i telefonrådgivningen Depression och ångestsyndrom ditt

Läs mer

KURSKATALOG HSB SÖDRA NORRLAND

KURSKATALOG HSB SÖDRA NORRLAND KURSKATALOG HSB SÖDRA NORRLAND HÖSTEN 2015 VÅREN 2016 1 KUNSKAP GÖR ARBETET I STYRELSEN ROLIGARE Att arbeta i styrelsen i en bostadsrättsförening är en stor och rolig utmaning. Du ingår i en grupp som

Läs mer

hälsa, vård och omsorg

hälsa, vård och omsorg Jag stöttar arbetsgivare inom hälsa, vård och omsorg Hej! Jag heter Susanne Lavemark och jag är en av flera rådgivare för området hälsa, vård och omsorg på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

Kursprogram Golfträning 2014

Kursprogram Golfträning 2014 Kursprogram Golfträning 2014 Välkommen till årets kursprogram på Åda Golf & Country Club. Jag hoppas programmet kommer att inspirera dig till att börja träna golf och att du tar chansen att tillsammans

Läs mer

KURSKATALOG 2016 HSB UPPSALA

KURSKATALOG 2016 HSB UPPSALA KURSKATALOG 2016 HSB VARMT VÄLKOMMEN TILL ETT NYTT KURSÅR! Du som är invald i styrelsen i din bostadsrättsförening har fått ett ansvarsfullt uppdrag. Det är också en stor och rolig utmaning. Du ingår i

Läs mer

Aktuella Sweboatkurser

Aktuella Sweboatkurser Aktuella Sweboatkurser NU vänder konjunkturen bekräftas av fler och fler ekonomer. Att ha rätt kunskaper kommer att bli en avgörande faktor för företagen i båtbranschen för att kunna ha ett försprång i

Läs mer

FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK

FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK ST 2015. Produktion: Fackförbundet STs Kommunikationsenhet. Fackförbundet ST. Tilltryck: April 2016. En arbetsplats en fackförening ST är det ledande fackförbundet

Läs mer

Välkommen till Tränarutbildning C-diplom, träff 1 och träff 2 Första kursen i Svenska FF:s Tränarutbildning

Välkommen till Tränarutbildning C-diplom, träff 1 och träff 2 Första kursen i Svenska FF:s Tränarutbildning Välkommen till Tränarutbildning C-diplom, träff 1 och träff 2 Första kursen i Svenska FF:s Tränarutbildning Obs! ingen mer kallelse skickas ut. Informationen i den här kallelsen gäller till båda träffarna.

Läs mer

Rådgivningsbesökets utmaningar. Huvudbudskap: Varför är det värt att prata om samtal?

Rådgivningsbesökets utmaningar. Huvudbudskap: Varför är det värt att prata om samtal? Rådgivningsbesökets utmaningar Uppdatera det personliga mötet nya kanaler för miljörådgivning 9-10 november 2010, Arlanda stad Hanna Ljunggren Bergeå Hanna.Bergea@sol.slu.se Huvudbudskap: Det finns en

Läs mer

Kriskommunikation - beredskap, rätt organisation och ditt ledarskap

Kriskommunikation - beredskap, rätt organisation och ditt ledarskap Praktikfall - kommunikation i akut läge Kriskommunikation - beredskap, rätt organisation och ditt ledarskap Seminarieledare: Lotta Lagerdahl Ansvarig Kriskommunikation GCI Presenterar praktikfall: 11 oktober

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Hej! Jag heter Björn Jidéus och jag är en av flera rådgivare för området personlig assistans på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

KURSPROGRAM HÖSTEN 2016

KURSPROGRAM HÖSTEN 2016 KURSPROGRAM HÖSTEN 2016 LÅT OSS INSPIRERA DIG Varmt välkommen till en ny säsong tillsammans med oss på Björn Axén Academy! Vi erbjuder kurstillfällen med bara demo eller längre kurser där du själv arbetar

Läs mer

STUDIEPROGRAM 2015 MEDLEMSUTBILDNING

STUDIEPROGRAM 2015 MEDLEMSUTBILDNING STUDIEPROGRAM 2015 MEDLEMSUTBILDNING Anmäl dig enkelt till våra utbildningar! Enkelt via e-post eller klassiskt via telefon. Kontaktuppgifter hittar du på baksidan. Fastighetsanställdas Förbund 2015 Foto:

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Fastighetsägarna Utbildning

Fastighetsägarna Utbildning 30% rabatt för medlemmar! Fastighetsägarna Utbildning Kurser för dig i fastighetsbranschen Våren 2012 Fastighetsägarna Mellansverige Välkommen på kurs! Som medlem i Fastighetsägarna Mellansverige, eller

Läs mer

Kurser 2015. För dig med fackligt uppdrag i Unionen Småland

Kurser 2015. För dig med fackligt uppdrag i Unionen Småland Kurser 2015 För dig med fackligt uppdrag i Unionen Småland Innehåll Kunskap skapar trygghet och ger kraft...3 Praktisk information...4 GRUNDKURSER Facklig introduktion för arbetsplatsombud...6 Introdag

Läs mer

SPCIs Mentorprogram 2011/2012

SPCIs Mentorprogram 2011/2012 SPCIs Mentorprogram 2011/2012 Välkommen till SPCIs Mentorprogram! SPCIs Mentorprogram startade 2010. I styrelsen för SPCI hade vi länge sökt efter sätt att knyta ihop olika åldersgrupper i vår förening

Läs mer

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning Framtidens kunskaps - Inbjudan till konferens i Stockholm den 17-18 januari 2011 PRAKTIKFALL FRÅN Viktor Rydbergs gymnasium Ämnesexpert i Skolverkets arbete med GY11 Kunskapsskolan i Sverige AB Sofie Lindén

Läs mer

UTBILDNING. hösten 2016

UTBILDNING. hösten 2016 UTBILDNING hösten 2016 Påfarten Varför Påfarten? Svaret är att Påfarten vill ge dig bättre koll på vad facket gör. Du får träffa byggnadsarbetare från olika företag. Du får veta mer om vad din medlemsavgift

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman OLYCKAN av Johan Werkmäster Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel omsorgen eller i Svenska

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag

Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag Hej! Jag heter Peter Sparrfors och jag är rådgivare för området tjänsteföretag på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation för idéburna och

Läs mer

för chefer och handläggare

för chefer och handläggare LSS 2016 för chefer och handläggare kunskap utveckling inspiration Självbestämmande i praktiken erhåll verktyg för att öka brukarens delaktighet och inflytande Maximera nyttan med valbara föreläsningar!

Läs mer

( Studieprogram 2016

( Studieprogram 2016 (Studieprogram 2016 För att förstå facket Nästan alltid vet vi vad vi betalar för. Det sitter i ryggraden att ha koll på vart pengarna går och vad man får för dem. Men erfarenheten visar att många medlemmar

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE. Parterna enas om att godkänna överenskommelsen den 24 november 1995 mellan Elektriska Arbetsgivareföreningen

ÖVERENSKOMMELSE. Parterna enas om att godkänna överenskommelsen den 24 november 1995 mellan Elektriska Arbetsgivareföreningen ÖVERENSKOMMELSE Parterna enas om att godkänna överenskommelsen den 24 november 1995 mellan Elektriska Arbetsgivareföreningen och Svenska Industritjänstemannaförbundet, Sveriges Civilingenjörsförbund, Ledarna

Läs mer

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs 13-14 september 2008 i Växjö Sveriges schackförbunds utvecklingskommitté bjuder härmed in till framtidshelg med inriktning Schack4an. Platsen

Läs mer

LITEN PENSIONS- SKOLA FÖR DIG SOM ARBETAR INOM SCEN OCH FILM

LITEN PENSIONS- SKOLA FÖR DIG SOM ARBETAR INOM SCEN OCH FILM LITEN PENSIONS- SKOLA FÖR DIG SOM ARBETAR INOM SCEN OCH FILM INNEHÅLL 4 6 8 10 12 14 15 VARIFRÅN KOMMER PENSIONEN? DET NYA PENSIONSAVTALET PÅ INSTITUTIONSTEATRARNA OMSTÄLLNINGS- OCH KARRIÄRVÄXLINGSAVTALET

Läs mer

Lagstiftning hindrar åkare från att stoppa dömda taxiförare

Lagstiftning hindrar åkare från att stoppa dömda taxiförare Februari 2012 www.taxiforbundet.se info@taxiforbundet.se 08 566 21 660 Lagstiftning hindrar åkare från att stoppa dömda taxiförare Transportstyrelsen saknar effektiva administrativa rutiner för att möjliggöra

Läs mer

Studieprogram 2016. Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst och avd 2

Studieprogram 2016. Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst och avd 2 Studieprogram 2016 Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst och avd 2 Region Bohuslän/Dalsland Region Skövde Region Lidköping Region Trollhättan/ Stenungsund Anmälan till

Läs mer

Fackliga utbildningar 2016. För medlemmar i Kommunal Vänerväst

Fackliga utbildningar 2016. För medlemmar i Kommunal Vänerväst Fackliga utbildningar 2016 För medlemmar i Kommunal Vänerväst Varför gå en kurs? Du är den som bäst kan driva de frågor som är viktiga för dig och dina kollegor på jobbet. Men för att kunna göra det behövs

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Välkommen till EG Utility Användarträff 2015

Välkommen till EG Utility Användarträff 2015 Välkommen till EG Utility Användarträff 2015 årets IT-konferens för dig ANVÄNDARKONFERENS PÅ SCANDIC INFRA CITY Upplands Väsby, den 24-25 september 2015 Kom och nätverka, träffa branschexperter och ta

Läs mer

Skall jag stanna eller ska jag gå? D

Skall jag stanna eller ska jag gå? D Skall jag stanna eller ska jag gå? D et är först när vi går ihop och vi blir många och starka som vi kan förändra våra villkor på arbetsplatsen. I över 100 år har facket vart med och påverkat arbetarnas

Läs mer

Caspeco Business Control 6 CASPECO MANUAL FORA

Caspeco Business Control 6 CASPECO MANUAL FORA Caspeco Business Control 6 CASPECO MANUAL FORA INNEHÅLL FORA... 1 Skapa Fora rapporten... 1 Rapporten... 4 Ladda upp filen på FORAS hemsida... 5 Hur beräknar Caspeco avsättningen till FORA?... 6 Stämma

Läs mer

Kartläggning och åtgärder vid dyslexi

Kartläggning och åtgärder vid dyslexi Sidan 1 av 5 PM Version 1 2015-11-10 Fortbildning Kartläggning och åtgärder vid dyslexi Kursledare Anna Fouganthine, fil. dr. i specialpedagogik med inriktning läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Christer

Läs mer

Sida 1. Försäkringsinformation

Sida 1. Försäkringsinformation Sida 1 Försäkringsinformation ARBETARE TFA TGL AGS Avtalspension SAF-LO Omställningsförsäkring Grupp / Individuell PRIVAT AVTAL LAG TJÄNSTEMÄN TFA TGL ITP 1 & 2 Omställningsavtal/TRR Sjuklön / sjukpenning

Läs mer

Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator

Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator 6 dagar med träffar i Stockholm 2004 13-14 september, 12-13 oktober, 16-17 november, 14 oktober

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

OFFICERSFÖRBUNDET KURSER 2014 SID 1/7 Diarienr: 2013-OF-00362

OFFICERSFÖRBUNDET KURSER 2014 SID 1/7 Diarienr: 2013-OF-00362 OFFICERSFÖRBUNDET KURSER 2014 SID 1/7 OFFICERSFÖRBUNDETS KURSER 2014 OFFICERSFÖRBUNDET KURSER 2014 SID 2/7 Officersförbundets kurser 2014 Innehåll Officersförbundets kurser 2014... 2 Lokala kurser... 3

Läs mer

Det här är dina avtalsförsäkringar. För dig som omfattas av KTP-planen KFO - PTK

Det här är dina avtalsförsäkringar. För dig som omfattas av KTP-planen KFO - PTK Det här är dina avtalsförsäkringar För dig som omfattas av KTP-planen KFO - PTK Trygghet via din anställning Att ha tjänstepension och försäkringsskydd via sin arbetsgivare är en riktigt bra förmån. Tjänstepensionen

Läs mer

Hur vill du leva ditt liv efter 65? DIN PENSION VAL OCH MÖJLIGHETER

Hur vill du leva ditt liv efter 65? DIN PENSION VAL OCH MÖJLIGHETER Hur vill du leva ditt liv efter 65? DIN PENSION VAL OCH MÖJLIGHETER Delpension vid 6 eller mer pengar i plånboken vid 65? Som medarbetare finns det en möjlighet som vi fack och arbetsgivare vill försäkra

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Välkommen till Industriarbetsgivarnas kurser 2012

Välkommen till Industriarbetsgivarnas kurser 2012 2012 Välkommen till Industriarbetsgivarnas kurser 2012 Vi ger svaren på dina arbetsgivarfrågor! En av våra främsta arbetsuppgifter på Industriarbetsgivarna är att hjälpa dig som arbetsgivare. Hos oss

Läs mer

Bokningsbar på Roslagen.se. Information

Bokningsbar på Roslagen.se. Information Bokningsbar på Roslagen.se Information Roslagen omfattar de fyra skärgårdskommunerna Vaxholm, Österåker, Norrtälje och Östhammar. Varmt välkommen! www.roslagen.se VAXHOLMS TURISTBYRÅ 08-541 314 80 ÖSTERÅKERS

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

MTK Montage och Brand kurs för montörer

MTK Montage och Brand kurs för montörer Inbjudan till MTK Montage och Brand kurs för montörer Dag 1 Montage Varje år uppstår skador och reklamationer på glasade partier till stora belopp. Kontroller visar att de uppkomna felen och skadorna i

Läs mer

Samtliga nämnder och styrelser Kommunchefen Personalchefen Landstingsstyrelsen Landstingsdirektören Landstingets ledningskontor fvb till berörda

Samtliga nämnder och styrelser Kommunchefen Personalchefen Landstingsstyrelsen Landstingsdirektören Landstingets ledningskontor fvb till berörda 2005-12-22 06/11 Samtliga nämnder och styrelser Kommunchefen Personalchefen Landstingsstyrelsen Landstingsdirektören Landstingets ledningskontor fvb till berörda TEMADAG NYHETER INOM ARBETSRÄTTENS OMRÅDE

Läs mer

Västra regionen. Inbjuder till vårkonferens på. Ästad Gård 18-19 maj 2010

Västra regionen. Inbjuder till vårkonferens på. Ästad Gård 18-19 maj 2010 Västra regionen Inbjuder till vårkonferens på Ästad Gård 18-19 maj 2010 Välkomna till västra regionens vårkonferens! Årets vårkonferens är förlagd till Ästad Gård, en mycket inspirerande miljö som måste

Läs mer

UTBILDNINGAR & SEMINARIER

UTBILDNINGAR & SEMINARIER UTBILDNINGAR & SEMINARIER HÖSTEN 2016 - VÅREN 2017 Att utveckla styrelsens kompetens löpande - är en investering för hela bostadsrättsföreningen KUNSKAP ÄR VÄGEN TILL DET GODA BOENDET! Vägen till utveckling

Läs mer

Smarta lösningar för dig med aktiebolag. program och kunskap för dig som vill få ut mer av ditt företagande

Smarta lösningar för dig med aktiebolag. program och kunskap för dig som vill få ut mer av ditt företagande Program, böcker, e-kurser och mallar för ditt aktiebolag! Smarta lösningar för dig med aktiebolag program och kunskap för dig som vill få ut mer av ditt företagande 1 Lättanvända program för aktiebolagets

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Ska skriva ett examensjobb och har inget emot att få betalt för det Vill

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 KURSER INOM SWEREA VIRTUAL LAB 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SWEREA VIRTUAL LAB 3 GJUTSIMULERING - SWEREA SWECAST 4

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 KURSER INOM SWEREA VIRTUAL LAB 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SWEREA VIRTUAL LAB 3 GJUTSIMULERING - SWEREA SWECAST 4 KURSER FRÅN SWEREA VIRTUAL LAB 2016 2 KURSER INOM SWEREA VIRTUAL LAB 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING SWEREA VIRTUAL LAB 3 GJUTSIMULERING - SWEREA SWECAST 4 KOMPOSITDIMENSIONERING - SWEREA

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb.

Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb. Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb. Läs mer Förmånen och tryggheten som Omställningsfonden

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15!

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15! BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Allt hänger ihop. Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer vi inom vården

Läs mer

Intensivkurs i litterär gestaltning

Intensivkurs i litterär gestaltning Intensivkurs i litterär gestaltning Andalusien 8 13 september Vad är en litterär text? Varför skriver du? Vad vill du berätta? Du får hjälp att utveckla ditt skrivande tillsammans med författarna Susanna

Läs mer

AKTIVITETSKALENDER VK 10

AKTIVITETSKALENDER VK 10 AKTIVITETSKALENDER VK 10 2016 Verkställande utskottet Välkomna till aktivitetsåret 2016 för VK10. Vi vill med detta informera om vad som är på gång i kretsen för våra medlemmar och förtroendevalda i form

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

Om ersättning vid sjukdom AGS och Premiebefrielseförsäkring

Om ersättning vid sjukdom AGS och Premiebefrielseförsäkring Om ersättning vid sjukdom AGS och Premiebefrielseförsäkring Utgiven i juni 2013 AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra

Läs mer

Detta gäller när jag blir sjukskriven

Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven I den här broschyren har vi samlat några kortfattade råd till dig som blivit sjukskriven. När det gäller sjukskrivning och ersättning

Läs mer

Lifeplus. Globalt utbildningssystem. Start. Namn: PIN-nummer: Sponsor: Upline-support Diamant:

Lifeplus. Globalt utbildningssystem. Start. Namn: PIN-nummer: Sponsor: Upline-support Diamant: Lifeplus Globalt utbildningssystem Start Namn: PIN-nummer: Sponsor: Upline-support Diamant: Lifeplus utbildningshjul Det här enkla utbildningshjulet visar vilka steg du behöver ta när du startar ditt företag,

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

BYGGNADSÄMNESINDUSTRIN

BYGGNADSÄMNESINDUSTRIN Nr 12 Juni 2007 Kurser hösten 2007 Vi översänder inbjudan till kurs i arbetsrätt samt kurs i arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön som genomförs i samarbete med Livsmedelsföretagen. Anmälan görs på bifogad

Läs mer

Pensioner från början till slut

Pensioner från början till slut Pensioner från början till slut Privat sparande Tjänstepension Allmän pension (inkomst- och premiepension) 2 2015 AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR. FOTO SID 1: COLOURBOX. TRYCK: KST INFOSERVICE, KALMAR, DECEMBER

Läs mer

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever TILL DIG SOM ARBETSGIVARE PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever PRAO I PRAKTIKEN 1 Vägen till besöksnäringen börjar hos dig Dagens elever är framtidens medarbetare och

Läs mer

Påverka ditt ledarskap

Påverka ditt ledarskap PåvilketsätttrorduledarskapsutbildningenDenGodaArbetsplatsenkommeratt. Påverkadittledarskap På ett konstruktivt sätt bättre kommunikation och mindre rädd för sanningen. Hanna Engström Jag kommer att vara

Läs mer

Fackuttrycket. Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST

Fackuttrycket. Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST Fackuttrycket Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST GS-medlem innehåll Innehållsförteckning Ordförande har ordet Sida 3 Hur gör jag? Sida 4 Vilken ersättning får jag? Sida 4 Medlemsutbildning

Läs mer

Elevhälsans nya roll och funktion

Elevhälsans nya roll och funktion Elevhälsans nya roll och funktion Inbjudan till konferens i Stockholm den 2-3 maj 2011 LYSSNA TILL Marie Björkqvist Mikael Bernadt Östersunds kommun Catrin Högberg Solveig Westerlund Nu ställs det högre

Läs mer

Håll dig uppdaterad. Inbjudan till skattekurser våren 2016. KPMG.se

Håll dig uppdaterad. Inbjudan till skattekurser våren 2016. KPMG.se Håll dig uppdaterad Inbjudan till skattekurser våren 2016 KPMG.se KPMG är ett av världens ledande kunskapsföretag. Vi erbjuder dig branschspecifika och kvalificerade tjänster inom revision, skatt och rådgivning.

Läs mer

Vad ska vi ha varandra till?

Vad ska vi ha varandra till? Vad ska vi ha varandra till? Om jag har sett längre, är det för att jag stått på jättars axlar Isaac Newton Du vet vad barn och ungdomar behöver för att växa och utvecklas. Vad behöver du? Vi behöver inte

Läs mer

Barn- och ungdomshabiliteringen i Östergötlands län LÄNSTEAM KURSKATALOG HÖSTEN 2014. www.1177.se

Barn- och ungdomshabiliteringen i Östergötlands län LÄNSTEAM KURSKATALOG HÖSTEN 2014. www.1177.se Barn- och ungdomshabiliteringen i LÄNSTEAM KURSKATALOG HÖSTEN 2014 www.1177.se Kurser inom et Barn- och ungdomshabiliteringens målgrupp är barn och ungdomar upp till 18 år som på grund av funktionsnedsättning

Läs mer

Hej alla Nätverkare - lite höstuppdateringar!

Hej alla Nätverkare - lite höstuppdateringar! Sida 1 av 5 Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här. Kvalitet OnLine Nyhetsbrev nr 4-2012 VILL DU GÅ MED I KVALITET ONLINE ELLER DELTAGA

Läs mer

Vid arbetsgivarens sida

Vid arbetsgivarens sida Vid arbetsgivarens sida Med oss är du aldrig ensam som arbetsgivare Medlemskapet är en trygghet för oss Det bästa med medlemskapet är att vi som företag inte behöver lägga tid och energi på att teckna

Läs mer

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan 1 av 11 Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 Saad Hashim Me hashim@it.kth.se George Hannouch Me hannouch@it.kth.se 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan av 11 Svar till frågorna: 1 1.

Läs mer

Resultat brukarundersökning inom Bergs kommuns hemvård och särskilt boende... 2

Resultat brukarundersökning inom Bergs kommuns hemvård och särskilt boende... 2 BERGS KOMMUN Resultat brukarenkät hemvård och särskilt boende 1 Innehållsförteckning Resultat brukarundersökning inom Bergs kommuns hemvård och särskilt boende... 2 Svarsfrekvens... 2 personer som svarat

Läs mer

Nya starkströmsföreskrifterna och svensk standard 1 dag

Nya starkströmsföreskrifterna och svensk standard 1 dag Nya starkströmsföreskrifterna och svensk standard 1 dag Nercia - en värld av relationer, kompetens och massor med inspiration! Nercia har utbildat människor, och bidragit till kompetensutveckling i en

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2016

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2016 Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2016 Välkommen till kurser och konferenser hösten 2016 Nu när alla årsmöten i föreningar och samorganisationer genomförda är det tid att se över vilka utbildningar

Läs mer

KURSPROGRAM VÅREN 2016

KURSPROGRAM VÅREN 2016 KURSPROGRAM VÅREN 2016 VI VÄXER! Nytt kursutbud, ny påbyggnadsutbildning och helt nya makeup-utbildningar. Vi växer och utökar, både vårt utbud och våra lokaler. Därför känns det extra spännande att presentera

Läs mer

Västra regionen. Inbjuder till Vårkonferens på. Stenungsbaden 31 maj 1 juni 2012

Västra regionen. Inbjuder till Vårkonferens på. Stenungsbaden 31 maj 1 juni 2012 Västra regionen Inbjuder till Vårkonferens på Stenungsbaden 31 maj 1 juni 2012 Välkomna till västra regionens vårkonferens! Årets vårkonferens är förlagd till Stenungsbaden Yacht Club och Västkusten när

Läs mer

Litteraturvetenskap Ger dig en akademisk grund att stå på

Litteraturvetenskap Ger dig en akademisk grund att stå på Litteraturvetenskap Ger dig en akademisk grund att stå på Varför du ska läsa litteraturvetenskap Har du någon gång känt att du skulle vilja utvecklas som skribent, bli en bättre författare eller kanske

Läs mer

LATHUND FÖR FILMARBETARE

LATHUND FÖR FILMARBETARE LATHUND FÖR FILMARBETARE INLEDNING I den här lathunden hittar du information om vilka regler som gäller för dig som arbetar med film-, tv- och videoinspelning, enligt de kollektivavtal som finns. Ett nytt

Läs mer

Lugn. semesterersättning? SLA ger dig svaren. Facket kräver MBL-förhandling! Vad ska jag göra? Jag förstår inte. Vilka blanketter måste jag fylla i om

Lugn. semesterersättning? SLA ger dig svaren. Facket kräver MBL-förhandling! Vad ska jag göra? Jag förstår inte. Vilka blanketter måste jag fylla i om Vad ska jag göra? Jag förstår inte Arbetsmiljöverkets krav för djurskötare! Vilka blanketter måste jag fylla i om jag anlitar utländsk arbetskraft? Facket kräver MBL-förhandling! Hur ska jag betala ut

Läs mer

Inlämningsuppgift. Med Vänlig Hälsning Jonas Nordström

Inlämningsuppgift. Med Vänlig Hälsning Jonas Nordström Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Anukka! Tack för dina kompletteringar. Nu är uppgiften godkänd! om du inte anmält dig till steg 2 och 3 så är det dags för det nu. Lycka till med ditt fackliga uppdrag!

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer