RESULTAT OCH UTVÄRDERING AV MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING 2007 VID SVANSKOGS BRUK I SÄFFLE KOMMUN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RESULTAT OCH UTVÄRDERING AV MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING 2007 VID SVANSKOGS BRUK I SÄFFLE KOMMUN"

Transkript

1 PM 1(5) Miljöskyddsenheten Björn Nilsson RESULTAT OCH UTVÄRDERING AV MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING 2007 VID SVANSKOGS BRUK I SÄFFLE KOMMUN 1 Inledning På uppdrag av Länsstyrelsen Värmland har Grontmij AB genomfört en miljöteknisk undersökning av mark, grundvatten, ytvatten och sediment vid Svanskogs bruk i Säffle kommun. Den utförda undersökningen har varit av översiktlig karaktär och motsvarar MIFO 1 fas 2. Undersökningen har genomförts med statliga bidragsmedel från Naturvårdsverket. Avsikten har varit att undersöka ifall det finns kvarvarande föroreningar från den tidigare industriverksamheten inom området, med fokus på massa-pappersindustrin och fiberskiveindustrin. Utvärdering av erhållna resultat, inklusive bedömning av föroreningssituation samt riskklassning, har gjorts av Länsstyrelsen. 2 Orientering Undersökningsområdet är beläget vid Svanskogs samhälle (se karta i bilaga A). Undersökningen av mark och grundvatten har skett inom befintligt industriområde, där diverse industriverksamhet pågår idag. Provtagning av ytvatten har gjorts i Lillälven (uppströms och nedströms industriområdet). Dessutom har fibersediment i Öster-Svan provtagits. Samtliga provpunkter i undersökningen ligger inom fastigheten Svaneholm 1: Historik Vid Svanskogs bruk fanns ett järnbruk mellan 1694 och Ett träsliperi startade År 1934 uppfördes en kartongfabrik och 1945 en fabrik för boardtillverkning. Inledningsvis tillverkade boardfabriken porös board, men från 1949 även hård board. Från träsliperiet och boardfabriken har stora fiberutsläpp skett till Öster-Svan. Träsliperiet var i drift till 1991 och boardfabriken till Kartongbruket övergick 1996 till att bli en egen verksamhet och är fortfarande i drift på området. 1 MIFO = Metodik för Inventering av Förorenade Områden. Se Naturvårdsverket Rapport Postadress Besöksadress Telefon Telefax Enhetens e-postadress Länsstyrelsen Värmland Våxnäsgatan (växel) miljo@s.lst.se KARLSTAD (direkt)

2 2 2(5) Undersökning och resultat Fältarbete inklusive provtagning har skett under september Undersökningens omfattning samt erhållna analysresultat, borrprotokoll med mera redovisas i bilaga A. Kartor med provtagningspunkterna finns i bilaga C. 2 4 Utvärdering Utvärdering av undersökningsresultaten har gjorts enligt MIFO. För bedömning av föroreningssituationen har även gjorts jämförelser med generella riktvärden för MKM. 3 Riskklassningen ingår som en del i utvärderingen och är ett hjälpmedel för att kunna bedöma nutida och framtida miljörisker med ett enskilt förorenat område. Bedömningen ska medföra att området (objektet) placeras i någon av följande riskklasser: klass 1 (mycket stor risk), klass 2 (stor risk), klass 3 (måttlig risk), klass 4 (liten risk). Utvärderingen sammanfattas i nedanstående text, för mer info se bilaga B. Karta över provpunkter där föroreningshalter i marken (jorden) överskridit MKM, se bilaga D. 4.1 Föroreningssituation Redovisning av föroreningssituationen i olika medier: Mark (jord): PCB påträffades i mycket höga halter i marken vid ett ställverk (provpunkt 6). Den högsta uppmätta PCB-halten (summa 7st PCB = 300 mg/kg ts) var från nivån 0,5-0,9 meter under markytan, men höga halter fanns även längre ner i markprofilen. PCB-halten kan jämföras med riktvärdet för MKM som är 7 mg/kg ts. PCB påträffades även i provpunkt 7, dock i betydligt lägre halt (summa 7st PCB = 0,32 mg/kg ts). I övrigt har förhöjda halter av bly, koppar, zink och cancerogena PAH påträffats i marken inom undersökningsområdet. Halterna av dessa ämnen låg dock under MKM. Grundvatten: I grundvattenprov från provpunkt 4 påträffades klorerade lösningsmedel. Halten av vinylklorid var hög (2,8 µg/l), medan halterna av övriga klorerade lösningsmedel bedömdes som mindre allvarliga. 2 Kartor med provtagningspunkter finns även i provtagningsplanen i bilaga A, men kartorna i bilaga C visar med större noggrannhet var provtagningspunkterna är belägna. 3 MKM = Mindre Känslig Markanvändning (t ex när marken används som industriområde).

3 3 3(5) I grundvattenprov från provpunkt 3 uppmättes en hög halt av cancerogena PAH (1,1 µg/l). I provpunkterna 4 och 7 var halterna av cancerogena PAH måttligt höga. I provpunkt 7 förekom även PCB i låga halter (ca 0,2 µg/l). I tre av grundvattenproverna var aluminiumhalten förhöjd (trolig påverkan av punktkälla), men i övrigt var metallhalterna låga. Sediment: I Öster-Svans fibersediment uppmättes höga halter av arsenik, med en högsta halt på 115 mg/kg ts. 4 Dessutom uppmättes cancerogena PAH i en högsta halt på 5,9 mg/kg ts. För PAH i sediment saknas jämförvärden för tillståndsbedömning. Om man istället använder jämförvärden för förorenad mark, skulle tillståndet av cancerogena PAH i sedimentet bedömas som mycket allvarligt. Denna jämförelse är inte helt relevant, men kan ge en indikation om hur allvarliga halterna är. När det gäller avvikelse från jämförvärde, bedömdes halterna av arsenik och cancerogena PAH som förhöjda (trolig påverkan av punktkälla). 5, 6 Kvicksilverhalten låg i samtliga sedimentprov under rapporteringsgränsen 1 mg/kg ts. Halten av metylkvicksilver i ytliga sedimentprov låg inom intervallet 0,09-0,24 ng/g. 7 Om man räknar med en total kvicksilverhalt på 0,5 mg/kg ts (=halva rapporteringsgränsen), utgjordes mindre än en promille av den totala kvicksilverhalten i dessa prov av metylkvicksilver. Detta indikerar att förutsättningarna för kvicksilvermetylering var ganska måttliga. 8 4 Arsenikhalten 115 mg/kg ts klassas enligt NV 4913 (Bedömningsgrunder för sjöar och vattendrag) som klass 4, hög halt, vilket innebär en ökande risk för biologiska effekter. 5 Jämförelse har gjorts med halter av arsenik i 442 sedimentprover från sjöar och vattendrag i Värmlands, Västra Götalands och Örebro län under åren Haltuppgifterna har hämtats ur en sedimentdatabas som finns hos Länsstyrelsen Värmland. Medelhalten i de 442 proverna var 71 mg/kg ts, medan medianhalten var 6,1 mg/kg ts (halter som underskred rapporteringsgränsen, sattes som lika med rapporteringsgränsen i beräkningen). 90:e percentilen, vilken använts som jämförvärde, var 25 mg/kg ts. 6 Jämförelse har gjorts med halter av cancerogena PAH i 23 sedimentprover från sjöar och vattendrag i Värmlands och Västra Götalands län under åren Haltuppgifterna har hämtats ur en sedimentdatabas som finns hos Länsstyrelsen Värmland. Medelhalten i de 23 proverna var 1,8 mg/kg ts, medan medianhalten var 0,3 mg/kg ts (halter som underskred rapporteringsgränsen, sattes som lika med rapporteringsgränsen i beräkningen). 90:e percentilen, vilken använts som jämförvärde, var 2,5 mg/kg ts. 7 ng = nanogram. (1 nanogram = 0, gram (g)) 8 Jämför t ex med sedimentundersökning i Slottsbrosundet 2005 (ingick i miljöteknisk undersökning, Gamla Slottsbron) där halten av metylkvicksilver i ytliga sedimentprov låg inom intervallet ng/g och där metylkvicksilver utgjorde 0,2-0,8 % av den totala kvicksilverhalten. Referens: Länsstyrelsen Värmland, PM Gamla Slottsbron

4 4 4(5) I övrigt uppmättes måttligt höga halter av koppar, zink, kadmium, krom och alifater C16-C35 i en eller flera av sedimentproverna. Som nämnts låg kvicksilverhalten i samtliga sedimentprover under rapporteringsgränsen 1 mg/kg ts. 9 Utifrån rapporteringsgränsen, kan kvicksilverhalten som mest vara måttligt hög. Ytvatten: I Lillälvens ytvatten var halterna av undersökta metaller och organiska ämnen låga. 4.2 Mängd förorening och volym förorenade massor/sediment Utifrån utförd undersökning har mängden förorening i marken inte kunnat bedömas. Volymen förorenade massor i marken kan potentiellt vara stor till mycket stor. Mängden förorening i sedimentet har inte heller bedömts, medan volymen förorenat sediment har bedömts som mycket stor. Se bilaga B för mer information. 4.3 Spridningsförutsättningar Allmänt finns stora förutsättningar för föroreningsspridning i mark och grundvatten. Detta på grund av att genomsläppliga massor, bland annat fyllnadsmassor, finns i marken. I flera av provpunkterna finns dock tätare jordmassor (fram för allt en bit ner i markprofilen), vilket kan begränsa föroreningsspridningen. I ytvatten och sediment är spridningsförutsättningarna mer svårbedömda. Se bilaga B för mer information. 4.4 Riskklassning Objektet Svanskogs bruk har efter utförd undersökning bedömts ligga mellan riskklasserna 1 och 2. Av försiktighetsskäl har objektet placerats i riskklass 1, mycket stor risk. Riskklassen motiveras framför allt av de mycket höga halterna av PCB som påträffats i marken (jorden) inom del av objektet. Förekomsten av PCB i grundvattnet påvisar att en spridning av PCB sker via grundvattnet. Föroreningarna av klorerade lösningsmedel i grundvattnet samt arsenik och cancerogena PAH i sedimentet, motiverar också att objektet ges en hög risk. När det gäller klorerade lösningsmedel, är det okänt ifall det finns någon hotspot i marken varifrån spridningen av dessa ämnen sker till grundvattnet. 9 Vid en undersökning 1991 var kvicksilverhalten 0,24 mg/kg ts i ett samlingsprov på fibersediment från Öster-Svan. Referens: MiljöManagement Svenska AB, 1991: Fiberundersökning i sjön Öster-Svan, Säffle kommun.

5 5 5(5) Klorerade lösningsmedel är flyktiga föroreningar och sådana föroreningar kan potentiellt tränga in i byggnader på området. I bedömningen har också medtagits att människor vistas i området, både på land och vid vatten. Dessutom finns naturvärden både på land och i vatten, se bilaga B för mer information. Hur eventuella exponeringssituationer ser ut, är svårbedömt. Inom industriområdet är det främst yrkesverksamma som kan exponeras. I ytvattnet kan vattenlevande organismer direkt eller indirekt exponeras för föroreningar från sedimentet. Utifrån utförd undersökning, har dock inga akuta risker definierats. 4.5 Behov av vidare undersökningar Det finns ett behov av ytterligare undersökningar för att noggrannare kartlägga och avgränsa den påträffade PCB-föroreningen i marken. För övriga påträffade föroreningar, är behovet av ytterligare undersökningar inte lika stort. Detta förutsatt att markanvändningen inte ändras. Det kan eventuellt finnas ett behov av att kartlägga förekomsten av klorerade lösningsmedel i marken inom objektet. Det kan även finnas ett visst behov av ytterligare undersökningar i Öster-Svan, för att utreda hur föroreningarna i sedimentet påverkar vattenlevande organismer. 5 Övrigt Denna undersökning har varit av översiktlig karaktär med förhållandevis få provpunkter. Det finns därmed en risk för att det förutom de påträffade föroreningarna finns ytterligare föroreningar i området. Bilagor A. Undersökningsrapport inkl. bilagorna 1-9. B. MIFO-blanketter (blanketter C, D och E) för objektet. C. Kartor med provtagningspunkter i undersökningen D. Karta med provpunkter där föroreningshalter överskridit MKM

6 Bilaga A

7 Vårt datum Vår referens Karlstad, Annika Niklasson Markundersökning Svanskogs bruk Länsstyrelsen i Värmland Grontmij AB Besöksadress Våxnäsgatan 10 E-post annika.niklasson@grontmij.se - Org nr Direkttfn Karlstad Styrelsens säte Stockholm Fax U:\HNKar\01_Uppdrag\ Svanskog och Brättne\10_Kundleveranser\Svanskog\Rapport Svanskog.doc, utskrivet

8

9 Grontmij AB Uppdragsnr: Sida 1(3) 1 INLEDNING 1.1 Bakgrund Grontmij AB har på uppdrag av Länsstyrelsen Värmland utfört markundersökningar på de två områdena Svanskogs bruk i Säffle kommun och Brättne bruk i Arvika kommun. Den här rapporten redovisar resultaten från undersökningen på Svanskogs bruk. Undersökningsområdet omfattar del av fastigheten Säffle Svaneholm 1:243 där Svanskogs bruk är placerat. Inom området har verksamhet inom massa- och pappersindustri bedrivits och det har även funnits en fiberskivefabrik. 1.2 Syfte Vårt arbete har omfattat provtagning och sammanställning av resultaten. Länsstyrelsen svarar själva för utvärdering. 1.3 Organisation Beställare: Länsstyrelsen i Värmland Kontaktperson: Björn Nilsson Tfn: Konsult: Grontmij AB Uppdragsledare: Tfn: Annika Niklasson Borrentreprenör, inmätning: Vägverket konsult AB Anders Holmstrand, Anders Östlund Laboratorium: ALS Analytica, Täby och Luleå U:\HNKar\01_Uppdrag\ Svanskog och Brättne\10_Kundleveranser\Svanskog\Rapport Svanskog.doc, utskrivet

10 Grontmij AB Uppdragsnr: Sida 2(3) 2 UTFÖRDA UNDERSÖKNINGAR 2.1 Fältarbeten Länsstyrelsen har tillsammans med oss bestämt läge för borrpunkter, grundvattenrör, ytvattenprover och sedimentprover. Placeringen av provpunkterna framgår av provtagningsplan i bilaga 1. Kartmaterialet har tillhandahållits av Länsstyrelsen. Med ledning av uppgifter från Elkablars lägen anvisades av Fortum, telekablars lägen av Telia och va-ledningarnas lägen av fastighetsägarna. Fältundersökningen utfördes Utrustning och material Vid undersökningen i fält användes en borrvagn av fabrikatet GeoTech För provtagning användes en skruvborr med 80 mm diameter. För att kontrollera eventuell förekomst av lättflyktiga petroleumkolväten i jordprovernas porgas användes en PID-mätare av fabrikat RAE systems modell minirae För att kontrollera jordens innehåll av metaller användes ett xrf-instrument av fabrikat Thermo NITON XLT. Grundvattenprov togs ut med engångsbailer För provtagning av sediment användes en s.k kajakprovtagare. Provtagning av ytvatten skedde på ca en halv meters djup genom att provtagningsflaskorna sänktes ner i vattnet. Burkar och flaskor för hantering av jord- och vattenprover har tillhandahållits av laboratoriet Borrning och provtagning av jord Länsstyrelsen hade tidigare sammanställt läge för möjliga föroreningskällor där provtagningspunkterna placerades. Borrning och provtagning utfördes i 8 punkter till som mest 5 m djup. Fältingenjör förde kontinuerligt protokoll över påträffade jordarter. Jordprover från varje halvmeter samlades upp i plastpåsar. PID- och xrf-mätning genomfördes på samtliga prover. Jordprover för laboratorieanalyser fördes över till provtagningsburk efter utförd porgasanalys och xrf-analys. Proven märktes och lukt och färg noterades. Prover förvaras i kylskåp i Grontmij AB:s lokaler. För att kontrollera jordprovens porgas gjordes en fältanalys med hjälp av PID-mätare. Metoden är en relativanalys som endast indikerar eventuell förekomst av lättflyktiga kolväten i jordproven. Vid fältanalysen fördes ett plaströr, kopplat till PID-mätaren, in i den förslutna plastpåsen. Instrumentet registrerar under provtagningstiden kontinuerligt jordprovets halt av lättflyktiga kolväten i isobutylenekvivalenter. Analysresultaten framgår av borrprotokoll, bilaga 3. XRF-mätning genomfördes på torra, ej siktade prover. Resultatet av xrf-mätningen framgår av bilaga 4. Borrhålens läge är redovisat på provtagningsplan, bilaga 1. Provtagningsdjup, m.m. framgår av borrprotokoll i bilaga 3. U:\HNKar\01_Uppdrag\ Svanskog och Brättne\10_Kundleveranser\Svanskog\Rapport Svanskog.doc, utskrivet

11 Grontmij AB Uppdragsnr: Sida 3(3) Grundvattenprovtagning Grundvattenrör utfördes av Ø 50 mm av plast (speciellt framtagen för miljöprovtagning) med 1 m långt filter. Rören installerades i borrhålet efter avslutad jordprovtagning. Runt filtret hälldes filtersand och vid markytan användes bentonit för tätning av hålet. Grundvattenprov togs ut med engångsbailer efter en vecka. Innan provtagning omsattes vattnet. Grundvattenuppgifter redovisas i bilaga Sedimentprovtagning Tre sedimentprover togs upp med kajakprovtagare från båt. De översta 10 cm av sedimentproppen lades i en burk och resten av provet i en gastät plastpåse. Anallys utfördes av proppens översta tio cm samt av hela sedimentproppen. Provernas lagerföljd redovisas i bilaga Laboratorieanalyser För definitiv bestämning av föroreningarnas innehåll och koncentrationer har ett antal prover skickats till laboratorium. Länsstyrelsen bestämde tillsammans med oss vilka prover som skulle analyseras och vilka analyser som skulle genomföras på de olika proven. Jordproven är valda med ledning av fältanalyser, lukt, läge och jordart. Parametrar för analys av grundvattenprover valdes med utgångspunkt från verksamhetens art. Parametrar för analys av sedimentprover valdes med ledning av provens lagerföljd och art. Ytvattenproverna analyserades på metaller och alifater, aromater, och PAH Analysrapporter redovisas i bilaga Inmätning Inmätning av provpunkter på land genomfördes med GPS med nätverks-rtk som har en mätnoggrannhet på 3 cm. Sedimentprovpunkterna mättes in med handhållen GPS Garmin med mätnoggrannhet 10 m. Provtagningsdjupet mättes med ekolod. Koordinaterna redovisas i bilaga Kvalitetssäkring Arbetet har genomförts i enlighet med de instruktioner och rekommendationer som finns i: Naturvårdsverkets rapporter 4310, 4311 (Vägledning för miljötekniska markundersökningar), 4918 (metodik för inventering av förorenade områden) och 4667 (Rätt datakvalitet). SGI rapport 1:2004 (Fälthandbok miljötekniska markundersökningar) Jordproverna placerades så snabbt som möjligt i kylskåp. De jordprover och sedimentprover som togs ut för analys lades i glasburkar som direkt placerades i en kyld transportkartong för transport till laboratoriet. Vattenproverna lades i en i en kyld transportkartong för transport till laboratoriet samma dag de togs. PID-mätaren kalibrerades med 100 ppm isobutylengas på morgonen innan arbetena startade samt en gång mitt på dagen. U:\HNKar\01_Uppdrag\ Svanskog och Brättne\10_Kundleveranser\Svanskog\Rapport Svanskog.doc, utskrivet

12 Grontmij AB Uppdragsnr: Provtagningsplan Bilaga 1 U:\HNKar\01_Uppdrag\ Svanskog och Brättne\10_Kundleveranser\Svanskog\Rapport Svanskog.doc, utskrivet

13

14

15 Grontmij AB Uppdragsnr: Koordinatlista Bilaga 2 Koordinatsystem: RT90 2,5g V Höjdsystem: RHB70 Pnr X Y Z , ,8 90, , ,1 89, , ,6 86, , ,9 85, , ,3 89, , ,6 84, , ,1 84, , ,0 85,95 Y , ,4 88,25 Y , ,1 79,83 S S S U:\HNKar\01_Uppdrag\ Svanskog och Brättne\10_Kundleveranser\Svanskog\Rapport Svanskog.doc, utskrivet

16 Grontmij AB Uppdragsnr: Borrprotokoll Bilaga 3 U:\HNKar\01_Uppdrag\ Svanskog och Brättne\10_Kundleveranser\Svanskog\Rapport Svanskog.doc, utskrivet

17 Datum Sid 1(8) Bilaga 3 Borrprotokoll Svanskog Objekt Svanskog Punktnummer 1 Datum Blad 1 Uppdragsnamn/ nr Metod Skruvprovtagning Ref yta Provtagare AN Punktskiss Se borrplan Djup under markyta X-koordinat ,5 Grundvattenobservationer Y-koordinat ,8 Z-koordinat 90,58 Datum/tid Djup Vattenprov ,68 m u my nivå: 88,90 1,62 m u my nivå: 88,96 Jordart Prov nr Mätning PID (ppm) Jordprov till analys Nej Ja Anmärkning 0-0,25 Mull och flis 1: 0-0,25 <5 L Unken lukt 0,25-2,1 silet 1: 0,5-1,0 <5 Torrt, jordlukt 2,1-3,5 Mn 1: 1,0-1,5 <5 Torrt, jordlukt Stopp 3,5 1: 1,5-2,0 <5 L T Fukt, jordlukt 1: 2,1-2,5 <5 Blött, jordlukt 1: 2,5-3,0 <5 Blött, jordlukt 1: 3,0-3,5 <5 Blött, jordlukt X- och Y-koordinaterna är anslutna till system RT 90 2,5 gon V och höjden till system RH B70. XRF-mätning redovisas på särskilt dokument. Grundvattenrör satt. U:\HNKar\01_Uppdrag\ Svanskog och Brättne\10_Kundleveranser\Svanskog\Bilaga 3-Svanskog.doc, utskrivet

18 Bilaga 3 2(8) Objekt Svanskog Punktnummer 2 Datum Blad 2 Uppdragsnamn/ nr Metod Skruvprovtagning Ref yta Provtagare AN Punktskiss Se borrplan X-koordinat ,8 Grundvattenobservationer Y-koordinat ,1 Z-koordinat 89,15 Datum/tid Djup Vattenprov Djup under markyta Jordart Prov nr Mätning PID (ppm) Jordprov till analys Anmärkning 0-0,05 Asfalt 2: 0,05-0,5 <5 Torrt, ingen lukt 0,05-0,7 F (sagr) 2: 0,7-1,0 <5 L T Torrt, ingen lukt 0,7-1,2 silet 2: 1,2-1,4 <5 Unken lukt, blött 1,2-1,4 sile 2: 1,5-2,0 6 L T Unken lukt, blött 1,4-3,0 sisagr 2: 2,0-2,5 <5 Blött, ingen lukt 2: 2,5-3,0 <5 Blött, ingen lukt X- och Y-koordinaterna är anslutna till system RT 90 2,5 gon V och höjden till system RH B70. XRF-mätning redovisas på särskilt dokument. U:\HNKar\01_Uppdrag\ Svanskog och Brättne\10_Kundleveranser\Svanskog\Bilaga 3-Svanskog.doc, utskrivet,

19 Bilaga 3 3(8) Objekt Svanskog Punktnummer 3 Datum Blad 3 Uppdragsnamn/ nr Metod Skruvprovtagning Ref yta Provtagare AN Punktskiss Se borrplan Djup under markyta X-koordinat ,9 Grundvattenobservationer Y-koordinat ,6 Z-koordinat 86,68 Datum/tid Djup Vattenprov ,90 m u my nivå: 83,78 2,92 m u my nivå: 83,76 Jordart Prov nr Mätning PID (ppm) Jordprov till analys Nej Ja Anmärkning 0-0,05 Asfalt 3: 0,05-0,5 - Prov skakar av 0,05-2,0 F (lesigrsa) 3: 0,5-1,0 <5 Torrt, ingen lukt 2,0-3,2 F (sigrsa) 3: 1,0-1,5 5 3,2-3,8 Mn 3: 1,5-2,0 5 L T Torrt, svag doft lösningsmedel Torrt, svag doft lösningsmedel Stopp 3,8 3: 2,0-2,5 <5 Torrt, svag doft 3: 2,5-3,0 5 L T Fukt, grå färg, svag doft 3: 3,0-3,5 <5 Blött, svag doft 3: 3,5-3,8 <5 Blött, svag doft X- och Y-koordinaterna är anslutna till system RT 90 2,5 gon V och höjden till system RH B70. XRF-mätning redovisas på särskilt dokument. Grundvattenrör satt. U:\HNKar\01_Uppdrag\ Svanskog och Brättne\10_Kundleveranser\Svanskog\Bilaga 3-Svanskog.doc, utskrivet,

20 Bilaga 3 4(8) Objekt Svanskog Punktnummer 4 Datum Blad 4 Uppdragsnamn/ nr Metod Skruvprovtagning Ref yta Provtagare AN Punktskiss Se borrplan Djup under markyta X-koordinat ,5 Grundvattenobservationer Y-koordinat ,9 Z-koordinat 85,07 Datum/tid Djup Vattenprov ,37 m u my nivå: 83,70 1,24 m u my nivå: 83,83 Jordart Prov nr Mätning PID (ppm) Jordprov till analys Nej Ja Anmärkning 0-0,05 Asfalt 4: 0,05-0,5 <5 Torrt, ingen lukt 0,05-3,5 grsisa 4: 0,5-1,0 <5 Torrt, ingen lukt Stopp 3,5 4: 1,0-1,5 <5 Fukt, ingen lukt 4: 1,5-2,0 <5 Fukt, ingen lukt 4: 2,0-2,5 <5 Fukt, ingen lukt 4: 2,5-3,0 <5 Fukt, ingen lukt 4: 3,0-3,5 <5 Fukt, ingen lukt X- och Y-koordinaterna är anslutna till system RT 90 2,5 gon V och höjden till system RH B70. XRF-mätning redovisas på särskilt dokument. Grundvattenrör satt. U:\HNKar\01_Uppdrag\ Svanskog och Brättne\10_Kundleveranser\Svanskog\Bilaga 3-Svanskog.doc, utskrivet,

21 Bilaga 3 5(8) Objekt Svanskog Punktnummer 5 Datum Blad 5 Uppdragsnamn/ nr Metod Skruvprovtagning Ref yta Provtagare AN Punktskiss Se borrplan X-koordinat ,6 Grundvattenobservationer Y-koordinat ,3 Z-koordinat 89,50 Datum/tid Djup Vattenprov Djup under markyta Jordart Prov nr Mätning PID (ppm) Jordprov till analys Anmärkning 0-0,4 grsa 5: 0-0,4 <5 L Torrt, ingen lukt 0,4-0,9 lesi 5: 0,5-0,9 <5 L T Torrt, svag doft 0,9-2,2 Mn 5: 1,0-1,5 <5 Torrt, ingen lukt Stopp 2,2 m 5: 1,5-2,0 <5 Torrt, ingen lukt X- och Y-koordinaterna är anslutna till system RT 90 2,5 gon V och höjden till system RH B70. XRF-mätning redovisas på särskilt dokument. U:\HNKar\01_Uppdrag\ Svanskog och Brättne\10_Kundleveranser\Svanskog\Bilaga 3-Svanskog.doc, utskrivet,

22 Bilaga 3 6(8) Objekt Svanskog Punktnummer 6 Datum Blad 6 Uppdragsnamn/ nr Metod Skruvprovtagning Ref yta Provtagare AN Punktskiss Se borrplan X-koordinat ,4 Grundvattenobservationer Y-koordinat ,6 Z-koordinat 84,91 Datum/tid Djup Vattenprov Djup under markyta 0-0,9 Jordart Prov nr Mätning PID (ppm) Jordprov till analys F (sagr+betong) 6: 0-0,5-0,9-1,3 Le 6: 0,5-0,9 <5 L T Anmärkning Prov ramlar av, torrt, ingen lukt Torrt, ingen lukt 1,3-3,0 lesi 6:1,0-1,3 <5 T Torrt, ingen lukt 6:1,5-2,0 <5 T Fukt, ingen lukt 6: 2,0-2,5 <5 Blött, ingen lukt 6: 2,5-3,0 <5 Blött, ingen lukt X- och Y-koordinaterna är anslutna till system RT 90 2,5 gon V och höjden till system RH B70. XRF-mätning redovisas på särskilt dokument U:\HNKar\01_Uppdrag\ Svanskog och Brättne\10_Kundleveranser\Svanskog\Bilaga 3-Svanskog.doc, utskrivet,

23 Bilaga 3 7(8) Objekt Svanskog Punktnummer 7 Datum Blad 7 Uppdragsnamn/ nr Metod Skruvprovtagning Ref yta Provtagare AN Punktskiss Se borrplan Djup under markyta X-koordinat ,2 Grundvattenobservationer Y-koordinat ,1 Z-koordinat 84,81 Datum/tid Djup Vattenprov ,30 m u my nivå: 80,51 3,99 m u my nivå: 80,82 Jordart Prov nr Mätning PID (ppm) Jordprov till analys Nej Ja Anmärkning 0-0,1 F (Mu) 7:0,1-0,3 <5 Unken lukt 0,1-0,3 F (grsa) 7: 0,4-0,7 <5 Blött, ingen lukt 0,3-0,4 Isolering 7: 1,0-1,5 <5 T Torrt, ingen lukt 0,4-0,7 stgr 7: 1,5-1,9 <5 Torrt, ingen lukt 0,7-1,9 grlesi 7: 2,0-2,5 <5 Torrt, ingen lukt 1,9-5,0 Mn 7: 2,5-3,0 <5 Torrt, ingen lukt 7: 3,0-3,5 <5 Fukt, ingen lukt 7: 3,5-4,0 <5 Fukt, ingen lukt 7: 4,0-4,5 <5 L Blött, ingen lukt 7: 4,5-5,0 <5 Blött, ingen lukt X- och Y-koordinaterna är anslutna till system RT 90 2,5 gon V och höjden till system RH B70. XRF-mätning redovisas på särskilt dokument. Grundvattenrör satt. U:\HNKar\01_Uppdrag\ Svanskog och Brättne\10_Kundleveranser\Svanskog\Bilaga 3-Svanskog.doc, utskrivet,

24 Bilaga 3 8(8) Objekt Svanskog Punktnummer 8 Datum Blad 8 Uppdragsnamn/ nr Metod Skruvprovtagning Ref yta Provtagare AN Punktskiss Se borrplan Djup under markyta X-koordinat ,9 Grundvattenobservationer Y-koordinat ,0 Z-koordinat 85,95 Datum/tid Djup Vattenprov Torrt Nej Torrt Nej Jordart Prov nr Mätning PID (ppm) Jordprov till analys Anmärkning 0-0,05 Asfalt 8: 0,05-0,5 - Prov skakar av 0,05-0,9 F (sagr) 8: 0,5-0,9 <5 0,9-2,5 grlesi 8: 1,0-1,5 <5 Stopp 2,5 8: 1,5-2,0 <5 L T Unken jordkällarlukt, torrt Svag lukt lösningsmedel, torrt Svag lukt lösningsmedel, torrt 8: 2,0-2,5 <5 Fukt, ingen lukt X- och Y-koordinaterna är anslutna till system RT 90 2,5 gon V och höjden till system RH B70. XRF-mätning redovisas på särskilt dokument. Grundvattenrör satt. Tre hål borrade i området samtliga stopp vid 2,4-2,6 m. U:\HNKar\01_Uppdrag\ Svanskog och Brättne\10_Kundleveranser\Svanskog\Bilaga 3-Svanskog.doc, utskrivet,

25 Grontmij AB Uppdragsnr: Resultat xrf-mätning Bilaga 4 U:\HNKar\01_Uppdrag\ Svanskog och Brättne\10_Kundleveranser\Svanskog\Rapport Svanskog.doc, utskrivet

26 XRF Svanskog Bilaga 4 Sid 1(12) Punkt Nivå Enhet Cd Cd Error Sr Sr Error Pb Pb Error As As Error Hg Hg Error Zn Zn Error Cu Cu Error 1 0-0,25 ppm 31,66 15,33 94,62 9,42 68,66 17,89 17,78 13,70 1,62 6,57 56,15 25,59 47,11 30, ,25 ppm 13,50 14,72 71,14 7,69 68,22 16,44 3,15 11,08 0,92 5,90 58,35 22,57 28,68 24, ,25 ppm 38,70 14,75 91,78 9,21 70,37 17,90 7,31 12,88 0,40 6,70 16,77 21,59 32,67 28, ,25 ppm 27,95 14,93 85,85 8,77 69,08 17,41 9,41 12,55 0,98 6,39 43,76 23,25 36,15 27,74 1 0,5-1 ppm 24,83 17,96 114,11 11,68 15,09 13,60 7,51 10,25 7,85 9,20 77,85 31,07 27,82 33,01 1 0,5-1 ppm 6,87 18,08 118,99 11,41 30,71 15,39 1,55 10,32 0,93 7,48 85,69 30,42 47,14 33,56 1 0,5-1 ppm 1,12 19,78 103,31 11,54 23,27 15,46 2,85 10,92 3,56 7,76 60,10 30,08 35,99 35,44 1 0,5-1 ppm 10,94 18,61 112,14 11,54 23,02 14,82 3,97 10,50 4,11 8,15 74,55 30,52 36,98 34, ,5 ppm 11,56 16,37 122,13 10,61 10,34 10,89 12,38 9,04 3,73 7,38 77,60 26,68 3,21 24, ,5 ppm 7,81 18,10 131,51 11,94 11,23 12,27 7,28 9,40 5,24 6,77 57,55 27,27 33,06 31, ,5 ppm 4,35 22,94 119,68 14,38 30,79 19,44 5,98 12,46 2,77 10,20 87,47 38,62 34,56 41, ,5 ppm 7,91 19,14 124,44 12,31 17,45 14,20 8,55 10,30 3,91 8,12 74,21 30,86 23,61 32,64 1 1,5-2 ppm 10,13 17,01 107,76 10,41 13,40 11,78 6,62 8,97 1,50 7,36 77,09 28,09 11,62 27,27 1 1,5-2 ppm 12,57 16,90 123,22 11,00 7,88 10,83 5,78 8,25 5,55 6,21 44,02 24,46 27,21 29,19 1 1,5-2 ppm 13,27 16,31 111,05 10,20 25,50 13,27 5,45 8,50 0,81 6,95 46,46 23,94 25,70 28,11 1 1,5-2 ppm 11,99 16,74 114,01 10,54 15,59 11,96 5,95 8,57 2,62 6,84 55,86 25,50 21,51 28,19 1 2,1-2,5 ppm 13,43 15,65 172,56 11,86 13,05 11,08 1,82 7,78 1,62 6,70 23,28 19,38 9,82 24,10 1 2,1-2,5 ppm 18,58 15,76 155,07 11,53 18,11 12,06 0,33 8,23 3,14 7,09 35,25 21,43 5,11 24,04 1 2,1-2,5 ppm 25,55 15,48 157,82 11,64 14,52 11,67 1,07 7,76 1,35 6,44 22,97 20,04 21,94 26,53 1 2,1-2,5 ppm 19,19 15,63 161,82 11,68 15,23 11,60 1,07 7,92 2,04 6,74 27,17 20,28 12,29 24,89 1 2,5-3 ppm 7,43 15,74 136,74 10,63 6,74 9,69 3,01 7,06 0,80 6,50 25,08 19,45 32,42 26,46 1 2,5-3 ppm 13,21 15,34 137,39 10,53 9,06 10,13 5,80 7,65 0,06 6,33 46,05 21,70 23,06 25,10 1 2,5-3 ppm 20,74 15,61 156,29 11,53 14,85 11,39 2,69 8,18 1,88 6,88 27,23 20,43 17,72 25,86 1 2,5-3 ppm 13,79 15,56 143,47 10,90 10,22 10,40 3,83 7,63 0,91 6,57 32,79 20,53 24,40 25, ,5 ppm 21,40 15,28 172,54 11,84 11,88 11,00 0,42 7,43 7,76 7,49 27,66 19,92 25,11 25, ,5 ppm 3,87 15,92 155,23 11,25 22,88 12,23 5,31 7,81 3,91 6,96 22,70 19,19 13,40 24, ,5 ppm 31,45 20,88 188,67 17,28 12,16 15,33 2,52 10,86 0,29 9,04 36,14 29,38 26,16 37, ,5 ppm 18,91 17,36 172,15 13,46 15,64 12,85 2,75 8,70 3,99 7,83 28,83 22,83 21,56 29,19 2 0,05-0,5 ppm 0,20 18,74 149,89 12,84 16,63 13,55 0,02 9,31 9,27 9,15 127,95 34,65 23,45 31,49 2 0,05-0,5 ppm 9,77 18,46 145,44 12,21 17,40 13,29 5,48 9,72 2,65 7,84 106,20 31,34 32,59 31,15 2 0,05-0,5 ppm 8,70 17,89 155,16 12,76 10,11 12,00 7,54 9,21 1,84 7,84 158,11 36,36 36,61 32,00 2 0,05-0,5 ppm 6,22 18,36 150,16 12,60 14,71 12,95 4,35 9,41 4,59 8,28 130,75 34,12 30,88 31,55 2 0,5-1 ppm 17,05 19,35 122,14 12,73 6,81 12,09 11,82 10,24 4,80 7,22 99,67 34,20 15,35 31,20 2 0,5-1 ppm 20,15 15,64 143,26 11,15 8,31 10,34 9,71 8,33 1,28 6,83 109,38 28,75 18,92 25,98 2 0,5-1 ppm 23,78 18,16 119,83 12,06 16,00 13,61 0,70 9,44 2,32 7,28 97,08 32,83 41,36 34,08 2 0,5-1 ppm 20,33 17,72 128,41 11,98 10,37 12,01 7,41 9,34 2,80 7,11 102,04 31,93 25,21 30, ,5 ppm 0,07 18,00 109,64 10,81 22,97 13,99 1,75 9,39 8,10 8,62 179,96 37,92 45,13 32, ,5 ppm 29,29 18,44 95,54 11,31 15,71 13,76 1,89 9,20 5,16 7,03 156,21 39,56 18,23 31, ,5 ppm 12,31 21,81 90,86 12,42 26,24 17,89 2,15 11,93 6,93 7,90 186,37 47,67 24,76 37,97 Medelvärdet av de tre mätningarna på varje prov är markerade med fet text.

27 XRF Svanskog Bilaga 4 Sid 2(12) Punkt Nivå Enhet 1 0-0,25 ppm 1 0-0,25 ppm 1 0-0,25 ppm 1 0-0,25 ppm 1 0,5-1 ppm 1 0,5-1 ppm 1 0,5-1 ppm 1 0,5-1 ppm 1 1-1,5 ppm 1 1-1,5 ppm 1 1-1,5 ppm 1 1-1,5 ppm 1 1,5-2 ppm 1 1,5-2 ppm 1 1,5-2 ppm 1 1,5-2 ppm 1 2,1-2,5 ppm 1 2,1-2,5 ppm 1 2,1-2,5 ppm 1 2,1-2,5 ppm 1 2,5-3 ppm 1 2,5-3 ppm 1 2,5-3 ppm 1 2,5-3 ppm 1 3-3,5 ppm 1 3-3,5 ppm 1 3-3,5 ppm 1 3-3,5 ppm 2 0,05-0,5 ppm 2 0,05-0,5 ppm 2 0,05-0,5 ppm 2 0,05-0,5 ppm 2 0,5-1 ppm 2 0,5-1 ppm 2 0,5-1 ppm 2 0,5-1 ppm 2 1-1,5 ppm 2 1-1,5 ppm 2 1-1,5 ppm Ni Ni Error Co Co Error Fe Fe Error Mn Mn Error Cr Cr Error V V Error 25,63 68,44 216,16 268, ,21 744,14 922,33 193,32 23,61 40,56 13,45 117,38 12,79 55,99 51,65 199, ,25 557,27 310,74 124,57 1,80 38,33 62,07 99,81 39,37 68,61 15,19 294, ,48 833,02 662,86 181,29 25,76 44,06 20,98 114,33 25,93 64,35 94,33 254, ,98 711,48 631,98 166,39 17,06 40,98 32,17 110,51 15,11 71,97 52,20 222, ,69 621,12 526,70 173,81 83,08 32,88 0,97 91,21 45,47 65,87 390,26 225, ,01 591,34 282,34 142,12 105,89 35,07 121,55 97,98 17,34 72,96 240,16 225, ,80 605,12 444,75 169,90 118,78 32,70 34,05 84,33 25,97 70,27 227,54 224, ,50 605,86 417,93 161,94 102,58 33,55 52,19 91,17 7,54 63,70 285,72 195, ,19 519,88 283,35 128,08 44,06 34,77 82,18 104,94 32,35 61,44 47,25 187, ,58 521,06 181,54 123,69 74,47 31,98 35,22 88,68 87,56 97,25 58,20 265, ,73 736,96 97,41 148,62 136,95 52,08 14,36 145,88 42,48 74,13 130,39 216, ,83 592,63 187,43 133,46 85,16 39,61 43,92 113,17 21,63 67,52 116,67 230, ,69 637,98 445,51 154,15 131,99 40,56 55,08 118,96 0,60 66,14 272,20 219, ,63 589,46 402,02 150,37 46,00 37,11 54,00 113,14 67,58 68,89 83,41 211, ,35 587,14 403,27 145,59 62,88 40,08 88,48 120,91 29,94 67,52 157,43 220, ,89 604,86 416,93 150,04 80,29 39,25 65,85 117,67 3,42 55,10 105,89 137, ,29 368,42 211,57 108,54 112,57 34,08 40,38 92,97 7,51 54,47 61,77 150, ,41 428,81 212,97 112,30 70,11 33,86 13,46 95,53 14,28 60,03 165,34 157, ,55 419,19 190,22 110,79 114,58 35,30 27,57 96,03 8,40 56,53 111,00 148, ,42 405,47 204,92 110,54 99,09 34,41 27,14 94,84 40,82 50,64 166,39 136, ,07 357,19 193,97 104,29 118,63 34,41 65,39 92,99 29,08 52,58 166,73 157, ,81 422,14 281,61 116,64 109,25 37,16 88,81 105,73 23,24 59,99 115,81 152, ,11 411,24 122,05 101,50 106,03 34,56 12,40 97,91 31,05 54,40 149,64 148, ,00 396,86 199,21 107,48 111,30 35,38 55,53 98,88 7,06 54,10 85,92 130, ,98 350,72 164,67 100,84 92,00 33,47 50,76 94,82 20,20 56,72 50,19 132, ,57 362,94 208,38 105,26 91,47 33,80 4,49 94,86 40,75 81,02 85,56 177, ,78 511,88 118,62 134,02 94,82 54,86 38,65 148,94 22,67 63,95 73,89 146, ,44 408,51 163,89 113,37 92,76 40,71 31,30 112,87 20,39 70,24 127,70 185, ,30 503,96 353,27 147,25 84,67 31,28 73,65 84,96 21,67 65,82 21,64 172, ,10 479,67 358,18 141,63 80,82 31,42 4,36 84,11 23,33 62,19 96,54 181, ,22 497,27 511,32 160,60 103,83 31,83 18,92 85,54 21,80 66,08 81,96 179, ,21 493,63 407,59 149,83 89,77 31,51 32,31 84,87 4,84 67,76 165,73 201, ,03 591,28 543,25 183,61 91,78 62,70 55,04 186,46 1,29 56,50 3,10 164, ,23 460,63 285,56 121,15 136,17 37,16 1,63 105,66 34,48 71,71 70,34 217, ,51 620,21 250,05 145,76 99,21 46,08 18,60 133,58 13,54 65,32 79,72 194, ,26 557,37 359,62 150,17 109,05 48,65 25,09 141,90 7,05 67,26 217,80 226, ,70 615,10 400,96 156,54 87,14 37,69 109,65 107,80 22,44 77,09 217,92 253, ,92 689,23 366,08 167,66 61,90 68,64 138,13 205,74 19,84 90,04 357,48 285, ,74 756,90 496,40 203,04 44,25 44,42 134,67 126,63 Medelvärdet av de tre mätningarna på varje prov är markerade med fet text.

28 XRF Svanskog Bilaga 4 Sid 3(12) Punkt Nivå Enhet Cd Cd Error Sr Sr Error Pb Pb Error As As Error Hg Hg Error Zn Zn Error Cu Cu Error 2 1-1,5 ppm 13,89 19,42 98,68 11,51 21,64 15,21 1,93 10,17 6,73 7,85 174,18 41,72 29,37 34,06 2 1,5-2 ppm 36,60 14,05 93,02 8,75 23,71 12,03 4,07 7,79 5,87 6,93 69,35 23,77 32,34 25,85 2 1,5-2 ppm 38,76 14,34 134,72 10,48 20,43 11,50 0,43 7,94 4,38 6,96 93,44 26,34 34,55 26,95 2 1,5-2 ppm 7,51 16,48 106,25 9,99 13,35 11,42 3,97 8,27 0,40 6,71 83,17 27,01 44,62 29,83 2 1,5-2 ppm 27,62 14,96 111,33 9,74 19,16 11,65 2,82 8,00 3,55 6,87 81,99 25,71 37,17 27, ,5 ppm 23,35 15,00 128,82 10,29 26,19 12,61 10,61 7,46 3,30 6,80 40,90 21,13 23,17 25, ,5 ppm 11,87 15,92 162,19 11,69 12,46 11,11 0,67 7,66 2,90 6,98 44,54 22,17 33,56 27, ,5 ppm 18,12 15,36 129,73 10,40 3,11 9,30 8,84 7,51 0,04 6,42 59,15 23,17 4,75 23, ,5 ppm 17,78 15,43 140,25 10,79 13,92 11,01 6,71 7,54 2,08 6,73 48,20 22,16 20,49 25,52 2 2,5-3 ppm 14,62 15,48 142,11 10,82 7,84 10,22 1,54 7,09 1,88 6,12 37,67 20,69 14,72 24,47 2 2,5-3 ppm 29,11 14,56 117,68 9,79 13,94 10,68 4,24 7,84 3,21 6,69 72,34 24,04 19,73 24,59 2 2,5-3 ppm 13,25 15,76 142,78 10,98 12,60 10,93 2,63 7,81 1,91 6,22 42,87 21,53 0,24 22,58 2 2,5-3 ppm 18,99 15,27 134,19 10,53 11,46 10,61 2,80 7,58 2,33 6,34 50,96 22,09 11,56 23,88 3 0,05-1 ppm 17,07 16,76 116,12 10,74 20,37 12,99 0,06 8,94 1,73 7,37 50,06 24,77 56,90 32,89 3 0,5-1 ppm 24,80 16,51 162,84 12,58 10,30 11,30 6,52 8,67 0,44 7,24 65,77 26,42 27,65 29,44 3 0,5-1 ppm 10,92 16,97 143,78 11,76 19,76 12,93 0,05 8,87 2,40 7,45 47,39 24,11 16,61 27,63 3 0,5-1 ppm 17,60 16,75 140,91 11,69 16,81 12,41 2,21 8,83 1,52 7,35 54,41 25,10 33,72 29, ,5 ppm 7,19 17,33 160,87 12,50 18,16 12,92 0,42 8,88 2,58 6,82 89,57 29,29 48,84 32, ,5 ppm 28,74 16,82 133,71 11,81 14,03 12,31 2,05 8,82 0,33 7,43 48,49 26,97 25,73 30, ,5 ppm 17,90 17,44 140,15 12,18 12,73 11,98 5,78 9,17 2,20 7,89 48,21 27,37 60,03 34, ,5 ppm 17,94 17,20 144,91 12,16 14,97 12,40 2,75 8,96 1,70 7,38 62,09 27,88 44,87 32,69 3 1,5-2 ppm 21,66 16,65 138,16 11,67 22,59 13,33 5,78 8,47 1,65 7,44 67,82 27,16 46,35 31,58 3 1,5-2 ppm 1,90 17,63 145,73 12,01 16,48 12,42 3,18 8,16 1,48 7,47 78,34 28,25 4,76 26,86 3 1,5-2 ppm 14,90 16,97 136,61 11,60 16,27 12,42 3,03 8,97 1,90 7,50 64,77 27,09 37,15 30,57 3 1,5-2 ppm 12,82 17,08 140,17 11,76 18,45 12,72 4,00 8,53 1,68 7,47 70,31 27,50 29,42 29, ,5 ppm 14,84 16,98 124,70 11,17 5,29 10,65 8,80 8,58 3,23 7,70 70,51 27,51 18,77 28, ,5 ppm 15,80 17,03 121,84 11,14 24,07 13,44 3,23 8,96 3,87 7,83 63,27 27,35 23,78 29, ,5 ppm 14,77 17,57 133,62 11,89 33,68 15,07 7,80 9,65 6,36 8,46 53,06 27,13 24,39 30, ,5 ppm 15,14 17,19 126,72 11,40 21,01 13,05 6,61 9,06 4,49 8,00 62,28 27,33 22,31 29,59 3 2,5-3 ppm 11,03 16,41 121,86 10,61 10,47 10,83 11,60 8,90 0,44 6,75 19,29 20,57 9,99 25,76 3 2,5-3 ppm 25,95 19,84 108,90 12,60 11,65 13,77 5,84 10,49 0,01 9,06 38,28 29,62 4,62 33,71 3 2,5-3 ppm 4,63 16,92 118,68 10,64 17,55 12,03 2,33 8,66 2,22 7,27 34,15 22,70 8,89 26,03 3 2,5-3 ppm 13,87 17,72 116,48 11,28 13,22 12,21 6,59 9,35 0,89 7,69 30,57 24,30 7,83 28, ,5 ppm 30,79 14,22 111,05 9,35 9,26 9,51 0,10 6,61 4,12 5,48 23,20 19,07 0,29 21, ,5 ppm 4,51 16,58 122,15 10,59 12,69 11,24 5,79 8,41 2,98 7,22 51,21 24,19 16,87 26, ,5 ppm 34,52 13,92 91,96 8,57 7,39 9,36 4,00 6,94 1,89 6,29 49,56 21,84 39,00 25, ,5 ppm 23,27 14,91 108,39 9,50 9,78 10,04 3,30 7,32 3,00 6,33 41,32 21,70 18,72 24,65 3 3,5-3,8 ppm 24,22 14,39 73,46 7,84 13,42 10,06 2,87 7,30 3,79 5,48 15,42 18,51 50,34 27,43 3 3,5-3,8 ppm 31,41 13,61 76,56 7,68 7,05 8,99 0,65 6,05 7,20 4,69 47,97 20,85 14,95 22,36 Medelvärdet av de tre mätningarna på varje prov är markerade med fet text.

29 XRF Svanskog Bilaga 4 Sid 4(12) Punkt Nivå Enhet 2 1-1,5 ppm 2 1,5-2 ppm 2 1,5-2 ppm 2 1,5-2 ppm 2 1,5-2 ppm 2 2-2,5 ppm 2 2-2,5 ppm 2 2-2,5 ppm 2 2-2,5 ppm 2 2,5-3 ppm 2 2,5-3 ppm 2 2,5-3 ppm 2 2,5-3 ppm 3 0,05-1 ppm 3 0,5-1 ppm 3 0,5-1 ppm 3 0,5-1 ppm 3 1-1,5 ppm 3 1-1,5 ppm 3 1-1,5 ppm 3 1-1,5 ppm 3 1,5-2 ppm 3 1,5-2 ppm 3 1,5-2 ppm 3 1,5-2 ppm 3 2-2,5 ppm 3 2-2,5 ppm 3 2-2,5 ppm 3 2-2,5 ppm 3 2,5-3 ppm 3 2,5-3 ppm 3 2,5-3 ppm 3 2,5-3 ppm 3 3-3,5 ppm 3 3-3,5 ppm 3 3-3,5 ppm 3 3-3,5 ppm 3 3,5-3,8 ppm 3 3,5-3,8 ppm Ni Ni Error Co Co Error Fe Fe Error Mn Mn Error Cr Cr Error V V Error 16,44 78,13 264,40 255, ,45 687,08 421,15 175,75 64,43 50,25 127,48 146,72 37,66 58,02 24,04 173, ,55 484,87 198,32 110,58 82,91 40,83 72,81 123,50 25,11 60,33 278,63 164, ,77 428,05 326,27 121,67 99,35 37,66 31,79 105,39 9,62 58,82 25,14 156, ,50 436,50 179,96 110,04 68,08 33,33 65,79 92,40 24,13 59,06 109,27 164, ,94 449,81 234,85 114,10 83,45 37,27 56,80 107,10 11,16 55,75 80,59 141, ,39 383,85 175,71 101,79 91,20 35,19 105,51 97,07 56,06 62,68 112,89 136, ,31 365,31 106,06 94,88 96,11 32,92 7,89 87,78 26,10 57,65 44,20 143, ,68 395,39 206,05 107,46 125,44 36,27 18,87 97,64 31,11 58,69 79,23 140, ,79 381,52 162,61 101,38 104,25 34,79 44,09 94,16 3,05 54,10 57,30 118, ,93 319,01 151,58 94,96 131,54 32,88 27,31 83,94 16,70 54,98 6,70 145, ,27 406,78 186,82 103,82 129,62 37,19 20,04 100,89 44,88 49,34 79,46 124, ,10 334,56 152,76 98,54 113,17 32,56 23,50 81,01 21,54 52,81 47,82 129, ,10 353,45 163,72 99,11 124,78 34,21 23,62 88,61 52,40 66,78 42,14 159, ,57 441,59 329,31 132,44 83,31 31,52 48,89 82,26 5,83 61,54 67,96 148, ,48 405,18 258,82 123,47 129,65 32,21 8,91 79,06 18,51 61,97 29,87 147, ,46 406,55 308,58 128,59 111,52 32,23 88,81 81,03 25,58 63,43 46,66 151, ,17 417,77 298,90 128,17 108,16 31,99 48,87 80,78 68,98 72,39 178,91 195, ,89 529,28 551,62 162,66 107,52 35,25 78,38 93,38 13,77 70,60 237,54 286, ,80 790,30 438,84 170,87 13,08 38,09 78,41 100,95 44,51 66,67 176,87 286, ,77 794,10 515,23 180,00 4,23 35,69 40,69 95,60 42,42 69,89 197,77 256, ,49 704,56 501,90 171,18 41,61 36,34 65,83 96,64 33,98 58,33 35,07 196, ,05 550,03 533,32 159,90 106,36 35,22 25,04 88,88 52,99 68,02 69,68 193, ,83 553,66 309,28 137,83 60,99 33,40 104,76 86,16 48,82 62,61 362,15 231, ,37 616,02 338,02 146,05 70,09 36,82 11,75 99,90 45,26 62,99 155,63 207, ,42 573,24 393,54 147,93 79,15 35,15 47,18 91,65 103,70 72,92 135,36 198, ,32 574,18 261,44 133,65 96,96 35,87 15,67 96,66 26,63 68,42 30,73 237, ,45 667,13 286,65 144,41 64,10 35,38 20,62 91,80 43,84 69,21 541,56 260, ,20 683,94 293,61 149,55 49,41 34,58 128,24 91,06 58,06 70,18 235,88 232, ,99 641,75 280,57 142,54 70,16 35,28 54,84 93,17 18,80 63,79 161,12 201, ,70 551,15 293,98 130,31 107,23 36,99 57,13 95,07 38,11 73,43 104,07 234, ,84 644,35 200,18 149,13 101,92 29,67 30,12 72,02 2,06 63,43 201,28 204, ,58 553,93 297,16 133,32 83,96 37,06 81,48 98,79 19,66 66,88 155,49 213, ,71 583,14 263,77 137,59 97,70 34,57 56,24 88,63 51,36 62,00 188,77 200, ,81 549,49 311,76 124,05 56,95 41,18 12,75 109,50 3,10 60,36 96,95 202, ,75 560,86 343,76 136,04 60,61 36,81 84,49 99,68 56,17 50,52 215,61 204, ,74 557,27 311,31 124,53 25,50 41,41 17,82 112,67 36,88 57,63 167,11 202, ,77 555,87 322,28 128,21 47,69 39,80 38,35 107,28 12,91 57,56 331,06 218, ,01 589,31 328,97 129,16 50,51 42,96 53,86 110,89 20,54 56,63 176,76 203, ,34 558,95 287,38 121,90 40,32 44,28 9,13 115,98 Medelvärdet av de tre mätningarna på varje prov är markerade med fet text.

30 XRF Svanskog Bilaga 4 Sid 5(12) Punkt Nivå Enhet Cd Cd Error Sr Sr Error Pb Pb Error As As Error Hg Hg Error Zn Zn Error Cu Cu Error 3 3,5-3,8 ppm 38,14 15,18 106,70 10,04 17,57 11,96 0,10 8,22 1,37 6,91 39,66 22,66 6,39 24,60 3 3,5-3,8 ppm 31,26 14,39 85,57 8,52 12,68 10,34 1,21 7,19 4,12 5,69 34,35 20,67 23,89 24,80 4 0,05-0,5 ppm 19,36 15,61 157,81 11,56 7,87 10,33 9,02 8,21 5,73 7,37 35,59 21,02 2,37 23,52 4 0,05-0,5 ppm 16,71 16,47 153,08 11,91 6,95 10,78 2,20 7,61 6,07 5,96 18,32 20,10 30,78 28,96 4 0,05-0,5 ppm 25,82 16,69 167,11 12,85 24,51 13,99 2,32 9,29 2,93 7,75 61,70 26,36 33,66 30,51 4 0,05-0,5 ppm 20,63 16,26 159,33 12,11 13,11 11,70 4,51 8,37 4,91 7,03 38,54 22,49 22,27 27,66 4 0,5-1 ppm 30,17 15,26 127,69 10,61 7,73 10,29 5,64 7,75 4,65 7,28 62,75 23,99 6,26 24,19 4 0,5-1 ppm 13,58 16,87 174,90 12,81 11,27 12,02 1,39 8,30 1,10 7,28 49,65 24,35 20,03 28,48 4 0,5-1 ppm 17,97 17,24 186,02 13,68 17,91 13,07 1,52 8,79 6,18 8,21 29,48 22,60 22,78 29,00 4 0,5-1 ppm 20,57 16,46 162,87 12,37 12,30 11,79 2,85 8,28 3,98 7,59 47,29 23,65 16,36 27, ,5 ppm 6,29 16,24 169,43 11,98 12,07 10,91 5,94 6,71 1,06 6,47 46,34 22,37 23,70 26, ,5 ppm 5,58 17,04 152,06 11,93 17,14 12,14 1,53 8,21 2,06 7,31 40,41 22,76 1,33 24, ,5 ppm 10,94 16,11 155,78 11,58 9,47 10,54 6,64 8,10 0,61 6,57 45,94 22,32 6,21 23, ,5 ppm 7,60 16,46 159,09 11,83 12,89 11,20 4,70 7,67 1,24 6,78 44,23 22,48 10,41 25,20 4 1,5-2 ppm 3,97 16,58 172,24 12,27 24,21 13,04 5,64 8,29 5,55 7,53 39,50 22,18 46,22 29,78 4 1,5-2 ppm 11,57 16,31 180,14 12,52 13,84 11,67 9,23 6,73 0,93 6,64 56,58 23,92 14,96 26,07 4 1,5-2 ppm 13,88 16,10 158,15 11,72 14,85 11,52 0,71 8,02 1,94 6,99 31,79 21,03 33,30 28,16 4 1,5-2 ppm 9,81 16,33 170,18 12,17 17,63 12,08 5,19 7,68 2,81 7,05 42,62 22,38 31,49 28, ,5 ppm 24,41 15,00 165,96 11,52 12,32 10,64 0,63 7,25 2,60 6,72 7,62 17,12 36,45 26, ,5 ppm 25,84 15,66 158,52 11,80 16,52 11,76 3,15 7,71 0,23 6,68 7,10 17,76 5,99 23, ,5 ppm 16,70 15,90 171,25 12,12 10,41 10,82 0,03 7,42 5,04 7,36 14,01 18,62 8,63 24, ,5 ppm 22,32 15,52 165,24 11,81 13,08 11,07 1,27 7,46 2,62 6,92 9,58 17,83 17,02 24,92 4 2,5-3 ppm 17,03 16,43 174,73 12,61 13,72 11,62 3,79 7,49 0,61 7,03 18,44 19,79 12,78 22,43 4 2,5-3 ppm 7,87 16,44 196,72 13,02 12,14 11,27 4,08 7,15 1,69 6,49 3,21 17,59 17,92 26,33 4 2,5-3 ppm 13,10 15,70 148,77 11,15 10,56 10,64 3,73 7,73 3,68 7,00 7,89 17,43 37,88 27,60 4 2,5-3 ppm 12,67 16,19 173,41 12,26 12,14 11,18 3,87 7,46 1,99 6,84 9,85 18,27 22,86 25, ,5 ppm 8,12 16,36 161,99 11,90 13,05 11,48 3,48 7,36 4,72 7,38 27,88 20,55 18,94 26, ,5 ppm 2,08 16,78 177,32 12,49 20,27 12,55 0,77 8,51 1,63 6,56 33,31 21,43 22,42 26, ,5 ppm 3,12 17,03 177,06 12,50 8,15 10,62 2,50 7,67 1,74 7,09 43,35 22,87 35,13 29, ,5 ppm 4,44 16,72 172,12 12,30 13,82 11,55 2,25 7,85 2,70 7,01 34,85 21,62 25,50 27, ,5 ppm 15,89 16,44 144,25 11,57 8,16 10,98 3,26 7,90 3,48 7,42 30,57 21,59 16,64 27, ,5 ppm 2,08 18,14 136,11 11,98 13,01 12,62 2,27 8,86 2,88 7,02 34,35 23,64 3,00 27, ,5 ppm 5,18 16,77 167,88 12,28 20,08 12,71 1,55 8,50 3,03 6,39 28,84 21,12 16,29 26, ,5 ppm 7,72 17,12 149,41 11,94 13,75 12,10 2,36 8,42 3,13 6,94 31,25 22,12 11,98 26,96 5 0,5-0,9 ppm 6,27 17,01 94,03 9,75 24,14 13,37 2,43 8,93 3,43 7,54 49,53 24,85 37,50 29,98 5 0,5-0,9 ppm 13,47 28,96 87,39 15,19 17,42 20,80 0,55 13,99 1,50 12,02 36,94 39,48 10,24 43,40 5 0,5-0,9 ppm 13,88 18,92 91,70 10,88 21,06 14,72 0,99 10,03 10,19 9,75 16,86 24,64 17,78 32,06 5 0,5-0,9 ppm 11,21 21,63 91,04 11,94 20,87 16,30 1,32 10,98 5,04 9,77 34,44 29,66 21,84 35,15 Medelvärdet av de tre mätningarna på varje prov är markerade med fet text.

31 XRF Svanskog Bilaga 4 Sid 6(12) Punkt Nivå Enhet 3 3,5-3,8 ppm 3 3,5-3,8 ppm 4 0,05-0,5 ppm 4 0,05-0,5 ppm 4 0,05-0,5 ppm 4 0,05-0,5 ppm 4 0,5-1 ppm 4 0,5-1 ppm 4 0,5-1 ppm 4 0,5-1 ppm 4 1-1,5 ppm 4 1-1,5 ppm 4 1-1,5 ppm 4 1-1,5 ppm 4 1,5-2 ppm 4 1,5-2 ppm 4 1,5-2 ppm 4 1,5-2 ppm 4 2-2,5 ppm 4 2-2,5 ppm 4 2-2,5 ppm 4 2-2,5 ppm 4 2,5-3 ppm 4 2,5-3 ppm 4 2,5-3 ppm 4 2,5-3 ppm 4 3-3,5 ppm 4 3-3,5 ppm 4 3-3,5 ppm 4 3-3,5 ppm 5 0-0,5 ppm 5 0-0,5 ppm 5 0-0,5 ppm 5 0-0,5 ppm 5 0,5-0,9 ppm 5 0,5-0,9 ppm 5 0,5-0,9 ppm 5 0,5-0,9 ppm Ni Ni Error Co Co Error Fe Fe Error Mn Mn Error Cr Cr Error V V Error 2,65 60,42 107,70 197, ,63 544,89 181,66 119,62 78,30 44,48 24,19 114,34 12,03 58,20 205,17 206, ,99 564,38 266,00 123,56 56,38 43,91 29,06 113,74 5,67 55,79 47,02 124, ,12 337,60 153,66 99,73 136,31 32,24 41,64 78,96 36,79 61,82 18,65 127, ,85 356,73 81,00 91,88 92,71 30,73 19,72 78,53 30,67 58,93 155,53 148, ,44 389,84 108,14 104,96 101,87 30,58 11,87 76,88 24,38 58,85 73,73 133, ,14 361,39 114,27 98,86 110,30 31,18 24,41 78,12 0,04 54,88 51,26 107, ,98 287,66 126,75 92,64 140,50 31,38 39,73 71,34 80,15 68,51 0,96 136, ,59 378,98 132,63 104,06 74,36 29,83 79,03 79,97 14,19 60,17 109,51 144, ,84 383,39 243,73 122,32 61,86 35,17 84,02 89,07 31,46 61,19 53,91 129, ,47 350,01 167,70 106,34 92,24 32,13 67,59 80,13 34,46 59,03 10,33 119, ,68 329,54 105,69 94,86 120,55 31,79 20,87 77,87 9,40 57,77 94,77 124, ,22 327,80 129,28 98,26 88,08 29,24 35,36 74,64 65,17 48,28 125,63 127, ,38 333,79 250,62 112,24 120,55 31,74 20,47 81,59 36,34 55,03 76,91 123, ,09 330,38 161,86 101,79 109,73 30,92 25,57 78,03 1,83 56,35 55,45 123, ,26 333,03 138,01 98,56 97,86 30,88 66,00 81,17 7,24 58,49 102,67 131, ,44 350,52 147,13 103,62 95,15 31,42 6,58 80,74 29,89 59,60 48,58 121, ,34 328,57 306,01 118,67 94,48 31,06 42,74 80,03 12,99 58,15 68,90 125, ,01 337,37 197,05 106,95 95,83 31,12 38,44 80,65 5,45 53,31 10,18 116, ,39 325,62 199,71 102,94 108,16 32,93 21,01 87,19 26,42 59,27 32,67 123, ,63 336,79 180,09 103,41 103,92 30,90 25,48 81,73 18,00 57,13 5,39 118, ,32 328,45 147,27 97,71 124,64 31,89 48,39 81,14 16,62 56,57 16,08 119, ,78 330,29 175,69 101,35 112,24 31,91 31,63 83,35 29,10 54,08 49,72 121, ,91 327,70 106,29 98,26 129,98 30,95 42,27 75,34 7,92 57,18 117,93 144, ,59 387,70 176,49 107,33 133,80 34,05 53,91 84,14 5,04 53,10 16,24 112, ,13 310,24 166,15 96,47 111,38 31,10 68,40 79,59 14,02 54,79 61,30 126, ,88 341,88 149,64 100,69 125,05 32,03 54,86 79,69 5,30 57,72 123,45 121, ,15 316,35 142,87 96,95 96,59 30,35 43,70 76,43 19,65 54,37 44,81 124, ,52 337,92 141,77 101,88 108,03 31,62 44,42 78,94 49,95 64,53 135,47 140, ,71 370,02 190,31 108,88 113,61 33,33 0,78 90,93 24,97 58,87 101,24 128, ,13 341,43 158,32 102,57 106,08 31,77 29,63 82,10 32,76 62,96 101,99 141, ,03 378,28 295,60 124,25 119,08 31,68 65,58 77,99 0,63 62,04 7,08 145, ,03 408,11 126,72 109,93 116,65 30,12 37,80 74,99 5,81 60,55 194,79 143, ,48 372,15 75,75 95,92 91,33 30,92 34,67 78,20 13,07 61,85 101,29 143, ,18 386,18 166,02 110,03 109,02 30,91 46,02 77,06 17,87 61,66 162,84 208, ,31 569,19 538,19 158,76 87,48 38,47 131,38 114,52 17,37 104,43 168,97 296, ,34 802,40 517,57 249,37 121,50 46,99 29,71 113,14 71,48 66,99 318,63 249, ,79 666,22 360,46 161,32 106,83 35,34 120,32 96,19 35,57 77,69 216,81 251, ,15 679,27 472,07 189,82 105,27 40,27 93,80 107,95 Medelvärdet av de tre mätningarna på varje prov är markerade med fet text.

32 XRF Svanskog Bilaga 4 Sid 7(12) Punkt Nivå Enhet Cd Cd Error Sr Sr Error Pb Pb Error As As Error Hg Hg Error Zn Zn Error Cu Cu Error 5 1-1,5 ppm 23,36 15,44 139,34 10,95 10,79 10,68 1,77 7,56 2,05 6,87 28,84 20,57 36,20 27, ,5 ppm 16,08 16,57 149,40 11,81 24,32 13,36 5,85 8,50 1,09 7,17 36,20 22,68 14,08 27, ,5 ppm 15,49 15,95 155,58 11,62 10,96 11,02 2,18 7,26 6,07 7,52 60,73 24,36 25,76 27, ,5 ppm 18,31 15,99 148,11 11,46 15,36 11,69 3,27 7,77 3,07 7,19 41,92 22,54 25,35 27,36 5 1,5-2 ppm 7,86 16,79 170,90 12,47 13,24 12,04 1,10 8,03 1,08 7,12 40,57 22,81 14,96 26,88 5 1,5-2 ppm 0,97 19,13 151,94 13,20 8,05 12,44 0,51 8,33 3,09 8,25 43,65 25,85 28,23 31,63 5 1,5-2 ppm 20,20 16,23 179,29 12,70 21,66 12,85 1,47 8,66 2,24 6,59 65,06 25,33 20,52 27,23 5 1,5-2 ppm 9,68 17,38 167,38 12,79 14,32 12,44 1,03 8,34 2,14 7,32 49,76 24,66 21,24 28,58 6 0,5-1 ppm 15,88 16,63 130,24 11,20 19,91 13,03 5,70 9,55 8,23 8,20 86,37 28,25 48,95 31,53 6 0,5-1 ppm 20,04 16,96 119,44 11,08 20,34 13,55 12,93 10,69 1,36 7,53 65,28 27,11 49,10 32,57 6 0,5-1 ppm 3,29 16,92 109,96 10,26 30,27 14,12 0,32 9,65 2,06 7,22 50,96 24,27 65,73 32,52 6 0,5-1 ppm 13,07 16,84 119,88 10,85 23,51 13,57 6,32 9,96 3,88 7,65 67,54 26,54 54,59 32, ,5 ppm 1,70 17,50 101,44 10,14 20,83 13,22 2,14 8,78 3,47 7,63 60,13 26,42 56,34 32, ,5 ppm 7,30 17,02 120,57 10,81 10,00 11,15 2,61 8,05 2,67 7,45 49,03 24,40 9,80 26, ,5 ppm 24,35 15,96 123,97 10,74 16,54 11,97 3,35 7,83 1,71 6,62 51,67 24,23 34,04 28, ,5 ppm 11,12 16,83 115,33 10,56 15,79 12,11 2,70 8,22 2,62 7,23 53,61 25,02 33,39 29,49 6 1,5-2 ppm 9,52 17,00 100,94 10,10 12,83 11,81 2,30 7,82 3,93 7,68 62,12 26,31 25,17 28,48 7 1,5-2 ppm 12,81 20,29 94,27 11,80 5,81 12,64 8,18 10,04 3,81 7,77 55,43 30,69 22,27 34,50 8 1,5-2 ppm 22,65 15,78 99,10 9,63 14,28 11,49 3,35 8,32 1,84 6,47 75,90 26,42 37,76 29,17 6 1,5-2 ppm 14,99 17,69 98,10 10,51 10,97 11,98 4,61 8,73 3,19 7,31 64,48 27,81 28,40 30, ,5 ppm 14,96 16,44 95,69 9,70 23,10 13,00 1,48 8,79 3,07 7,37 52,07 24,56 42,31 30, ,5 ppm 10,42 16,68 87,14 9,33 21,22 12,68 2,49 9,07 0,25 6,99 63,15 25,65 6,92 25, ,5 ppm 42,10 17,53 89,42 10,82 24,76 15,28 1,59 10,21 0,94 8,39 48,30 28,28 21,37 32, ,5 ppm 22,49 16,88 90,75 9,95 23,03 13,65 1,85 9,36 1,42 7,58 54,51 26,16 23,53 29,43 6 2,5-3 ppm 15,91 18,47 104,21 11,24 22,21 14,33 0,84 9,83 0,68 7,91 54,44 28,56 34,74 34,11 6 2,5-3 ppm 18,81 15,17 90,32 8,85 2,35 9,05 11,83 7,75 4,09 6,93 73,33 24,79 17,58 25,14 6 2,5-3 ppm 3,06 18,19 122,72 11,51 13,89 12,80 2,04 9,02 0,99 7,42 52,69 27,13 52,85 34,42 6 2,5-3 ppm 12,59 17,28 105,75 10,53 12,82 12,06 4,90 8,87 1,92 7,42 60,15 26,83 35,06 31,22 7 0,1-0,3 ppm 12,77 16,24 151,15 11,61 4,21 9,75 5,41 7,47 0,35 6,72 117,43 29,69 26,10 27,40 7 0,1-0,3 ppm 17,21 16,58 144,76 11,72 7,42 10,91 2,42 7,74 4,88 6,25 122,81 31,02 3,01 25,20 7 0,1-0,3 ppm 10,67 16,58 148,16 11,64 8,45 10,91 0,11 7,41 2,17 6,55 84,71 27,24 44,25 30,21 7 0,1-0,3 ppm 13,55 16,47 148,02 11,66 6,69 10,52 2,65 7,54 2,47 6,51 108,32 29,32 24,45 27,60 7 0,4-0,7 ppm 16,96 16,32 137,25 11,27 19,87 12,62 1,84 8,46 2,79 7,32 97,28 28,61 19,02 27,26 7 0,4-0,7 ppm 14,45 16,01 145,32 11,29 15,60 11,67 0,57 7,95 3,23 7,16 79,86 26,37 19,01 26,66 7 0,4-0,7 ppm 8,78 18,39 144,31 12,71 18,86 13,51 1,74 9,14 0,92 7,76 76,44 29,48 21,25 30,26 7 0,4-0,7 ppm 13,40 16,91 142,29 11,76 18,11 12,60 1,38 8,52 2,31 7,41 84,53 28,15 19,76 28, ,5 ppm 13,55 17,38 112,00 10,87 6,39 11,10 7,70 8,66 4,35 6,68 74,09 28,09 15,32 23, ,5 ppm 2,72 18,95 120,84 11,89 25,06 14,87 4,12 9,74 0,31 8,01 46,34 27,07 2,01 29,09 Medelvärdet av de tre mätningarna på varje prov är markerade med fet text.

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Upprättat: Mikael Pyyny, Hifab AB Granskat: Åsa Sand, Hifab AB Datum: 2006-08-21 Uppdragsnummer: 310 893 Envipro

Läs mer

BILAGA 5:5 JÄMFÖRELSE MELLAN RESULTAT AV METALLANALYSER UTFÖRDA MED XRF OCH PÅ LABORATORIUM

BILAGA 5:5 JÄMFÖRELSE MELLAN RESULTAT AV METALLANALYSER UTFÖRDA MED XRF OCH PÅ LABORATORIUM Uppdragsnr: 183246 1 (9) BILAGA 5:5 JÄMFÖRELSE MELLAN RESULTAT AV METALLANALYSER UTFÖRDA MED XRF OCH PÅ LABORATORIUM Syfte I syfte att undersöka om det direktvisande fältinstrumentet XRF på ett snabbt

Läs mer

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK.

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK. ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING Undersökningsområde Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK AB Norra regionen Uppdragsnummer 1644249000 ra02s 2000-03-30 SWECO VIAK Ringvägen 2,

Läs mer

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2016-03-03 Upprättad av Granskad av: Matti Envall, Trafikverket Godkänd av ver 1.0 Uppdragsnr:

Läs mer

Sammanställning fältnoteringar och analyser

Sammanställning fältnoteringar och analyser Bilaga 1.1 Sammanställning fältnoteringar och analyser Kommentarer: Analyser: Uppdragsnr: 10200511 1. Preliminär geoteknisk benämning enligt SGF:s beteckningssystem. ORGNV=BTEX, fraktionerade alifter,

Läs mer

RESULTAT AV MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING VID GAMLA SLOTTSBRON I GRUMS KOMMUN

RESULTAT AV MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING VID GAMLA SLOTTSBRON I GRUMS KOMMUN PM 1(5) 577-813-04 1700-3100 Miljöskyddsenheten Björn Nilsson RESULTAT AV MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING VID GAMLA SLOTTSBRON I GRUMS KOMMUN 1 Inledning På uppdrag av Länsstyrelsen Värmland har DGE Mark & Miljö

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Sida 1 (12) Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2 (12) Sammanfattning Structor Nyköping

Läs mer

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN PM 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson KUND Bysnickaren FV AB KONSULT WSP Environmental Box 34 371 21 Karlskrona Tel: +46 10 7225000 WSP

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Utredningen avser Tältetområdet i Södertälje kommun, fastighet Sporren 1 m fl. Grontmij AB Stockholm och Karlstad

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Utredningen avser Tältetområdet i Södertälje kommun, fastighet Sporren 1 m fl. Grontmij AB Stockholm och Karlstad MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Utredningen avser Tältetområdet i Södertälje kommun, fastighet Sporren 1 m fl. Grontmij AB Stockholm och Karlstad Markundersökning Tältetområdet Datum 2015-01-15 Uppdragsnr

Läs mer

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Rapport miljöteknisk markundersökning Lebela Förvaltnings AB Phylatterion 31 Malmö 20091214 Phylatterion 31 Rapport miljöteknisk markundersökning Datum 20091214 Uppdragsnummer 61670936043000 Elisabet Hammarlund

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun Uppdrag Miljöteknisk byggnads- och markundersökning Beställare Kronetorp Park AB Från Nicklas Lindgren, Ramböll Sverige AB Till Mats Widerdal,

Läs mer

ARBETSMATERIAL Miljöteknisk markundersökning i Högsätra, Lidingö

ARBETSMATERIAL Miljöteknisk markundersökning i Högsätra, Lidingö Grap 15220 ARBETSMATERIAL Miljöteknisk markundersökning i Högsätra, Lidingö Geosigma AB November 2015 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: David Engdahl Uppdragsnr: 604044 Grap nr: 15220 Version:

Läs mer

Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt rekommendation av fortsatt arbetsgång inkl. kostnader för dessa

Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt rekommendation av fortsatt arbetsgång inkl. kostnader för dessa PM Sida: 1 (5) Affärsområde Vårt datum Vår beteckning Miljö och Vatten 2012-10-17 602817 Handläggare Ert datum Er beteckning Sofie Lücke PM Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt

Läs mer

MIFO fas 2, Ånge Bangård

MIFO fas 2, Ånge Bangård Ånge kommun MIFO fas 2, Ånge Bangård Östersund 2011-12-09 MIFO fas 2, Ånge Bangård Datum 2011-12-09 Uppdragsnummer 61811146630 Utgåva/Status Version 1 Kristina Tajani Patrik von Heijne Christian Maurice

Läs mer

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING Tingstorget, Botkyrka kommun 2015-04-29 Upprättad av: Sanna Uimonen Granskad av: Inger Johansson Godkänd av: Maria Lindberg G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING, TINGSTORGET, BOTKYRKA

Läs mer

Sanering MILO Förskola

Sanering MILO Förskola Rapport om utförd efterbehandling inom MILO förskola Sundbybergs Stad Sanering MILO Förskola Stockholm 2015-09-15 Sanering MILO Förskola Rapport om utförd efterbehandling inom MILO förskola Datum 2015-09-15

Läs mer

REFERENSUNDERSÖKNINGAR Provtagning i byggnader EKA 2003:2

REFERENSUNDERSÖKNINGAR Provtagning i byggnader EKA 2003:2 REFERENSUNDERSÖKNINGAR Provtagning i byggnader EKA 2003:2 Bengtsfors kommun 2003-08-22 Författad av Martin Lindfred, GF Konsult AB 1 Åsa Granath, GF Konsult AB 1 1 Miljökontroll EKA-Projektet 2003-08-22

Läs mer

Rapport. Översiktlig miljöteknisk markundersökning Norrmalm 1:1, Sagavallen, Borås Stad 2013-11-29

Rapport. Översiktlig miljöteknisk markundersökning Norrmalm 1:1, Sagavallen, Borås Stad 2013-11-29 Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Norrmalm 1:1, Sagavallen, Borås Stad 2013-11-29 Upprättad av: Johan Burman Granskad av: Linda Johnsson 1 (18) Uppdragsnr: 10188745 Daterad: 2013-11-29

Läs mer

Särö centrum, Kungsbacka kommun Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Särö centrum, Kungsbacka kommun Översiktlig miljöteknisk markundersökning Särö centrum, Kungsbacka kommun Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2015-01-30 Särö centrum, Kungsbacka kommun Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2015-01-30 Beställare: Kungsbacka Kommun 434

Läs mer

Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna Hejaren 2 och Hejaren 3 i Sundbybergs kommun.

Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna Hejaren 2 och Hejaren 3 i Sundbybergs kommun. PM UPPDRAG Markundersökning Hejaren UPPDRAGSNUMMER 1155638 UPPDRAGSLEDARE Leo Mille UPPRÄTTAD AV Leo Mille DATUM 2010-11-25 Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna

Läs mer

PM F08 110 Metaller i vattenmossa

PM F08 110 Metaller i vattenmossa Version: _ 1(11) PM F08 110 Metaller i vattenmossa Upprättad av: Hanna Larsson, Medins Biologi AB Granskad av: Alf Engdahl, Medins Biologi AB Version: _ 2(11) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3

Läs mer

MÄLARENS VATTENVÅRDSFÖRBUND. Fisk från Mälaren - bra mat

MÄLARENS VATTENVÅRDSFÖRBUND. Fisk från Mälaren - bra mat MÄLARENS VATTENVÅRDSFÖRBUND Fisk från Mälaren - bra mat Gädda, gös och abborre från 6 fjärdar i Mälaren undersöktes under 2001. Provtagningsstationen Östra Mälaren ligger i Ulvsundasjön nära de centrala

Läs mer

I5 KASERNOMRÅDE, MARKMILJÖBEDÖMNING

I5 KASERNOMRÅDE, MARKMILJÖBEDÖMNING Fältjägaren Fastigheter AB I5 KASERNOMRÅDE, MARKMILJÖBEDÖMNING 2007-03-05 SWECO VIAK AB Norra regionen Bild från www.ostersund.se ra01s 2005-11-11 Uppdragsnummer 1644211000 SWECO VIAK Ringvägen 2, 831

Läs mer

BILAGA RA8:4 BILAGA RA8:3. Brunnar - dagvatten, mm Y10 DNB301 DNB293 DNB562 DNB561 DNB560. Klippans kommun

BILAGA RA8:4 BILAGA RA8:3. Brunnar - dagvatten, mm Y10 DNB301 DNB293 DNB562 DNB561 DNB560. Klippans kommun BILAGA RA8:3 Brunnar - dagvatten, mm Y10 Y9 DNB301 DNB293 BILAGA RA8:4 DNB562 DNB561 DNB560 0 25 50 75 100 125 150 175 200 225 250 m WSP Environmental Laholmsvägen 10 302 48 Halmstad Klippans kommun Kompletterande

Läs mer

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Uppdragsnr: 10209867 1 (5) 10209867 Tyresö centrum etapp 1 PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Forellen 15, Tyresö kommun 2015-05-18 Nina Andersson WSP Sverige AB Box 502

Läs mer

SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning. Rapport. 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand

SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning. Rapport. 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning Rapport 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning KUND

Läs mer

Bilaga 1. Utdrag ur provtagningsplaner för Kålsäter

Bilaga 1. Utdrag ur provtagningsplaner för Kålsäter Bilaga 1 Utdrag ur provtagningsplaner för Kålsäter Bilaga 1 Bilaga 1 - Utdrag ur provtagningsplaner för Kålsäter I detta dokument har tabeller och kartor från upprättade provtagningsplaner för Kemaktas

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad UPPDRAG Plinten 1 Kompletterande MU UPPDRAGSNUMMER 1331623000 UPPDRAGSLEDARE Annika Niklasson UPPRÄTTAD AV Annika Niklasson DATUM Härtill hör Bilaga 1 Bilaga 2 Fältrapport (15 sid) Analysresultat jord

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun Uppdragsnr: 10171588 1 (5) PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun I detta PM beskrivs kortfattat den provtagning som utförts av WSP på uppdrag av Skanska Sverige

Läs mer

Blankett C Föroreningsnivå (fas 2) Sid 1(4)

Blankett C Föroreningsnivå (fas 2) Sid 1(4) Blankett C Föroreningsnivå (fas 2) Sid 1(4) Objekt Gamla Slottsbrons sågverk ID nr F1764-0023 Kommun Grums Upprättad Björn Nilsson 2006-01-23 Senast reviderad Björn Nilsson 2006-03-08 Mark Antal prov 16*

Läs mer

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen RAPPORT Karlstads kommun SEDIMENTPROVTAGNING, GRUNDVIKEN UPPDRAGSNUMMER 1331177100 Miljöteknisk markprovtagning av sediment i Grundviken KARLSTAD 2010-06-16 Sweco Infrastructure AB Sara Häller 1 (11) ra04s

Läs mer

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-02-04 Upprättad av: Danielle Wiberg och Jerry Forsberg Granskad av: Jerry Forsberg Uppdragsnr: 10208095 Daterad: 2015-02-04

Läs mer

Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008

Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008 Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008 EM LAB Strömsund 1 Förord Denna rapport är sammanställd av EM LAB (Laboratoriet för Energi och Miljöanalyser) på uppdrag av Indalsälvens Vattenvårdsförbund.

Läs mer

Projekt Östra Bangården Östersund miljöteknisk markundersökning

Projekt Östra Bangården Östersund miljöteknisk markundersökning Rapport Jernhusen AB Projekt Östra Bangården Östersund miljöteknisk markundersökning Sundsvall 2012-06-26 Projekt Östra Bangården Östersund miljöteknisk markundersökning Rapport Datum 2012-06-26 Uppdragsnummer

Läs mer

Kv Rodga. PM Markmiljöundersökning med fördjupad riskbedömning inkl platsspecifika riktvärden. Norrköpings kommun, mark och exploatering

Kv Rodga. PM Markmiljöundersökning med fördjupad riskbedömning inkl platsspecifika riktvärden. Norrköpings kommun, mark och exploatering PM Markmiljöundersökning med fördjupad riskbedömning inkl platsspecifika riktvärden Norrköpings kommun, mark och exploatering Uppsala 2011-10-07 PM Markmiljöundersökning med fördjupad riskbedömning inkl.

Läs mer

YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN

YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN Översiktlig miljöteknisk sedimentundersökning längs planerad farledsyta WSP Sverige AB Gävle 2010-11-05 Uppdragsnummer: 10124632-05 Handläggare: Lisa Bergquist Granskning: Annika

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Utredningen avser del av fastigheten Norrstrand 1:1, Karlstad. Grontmij AB Karlstad

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Utredningen avser del av fastigheten Norrstrand 1:1, Karlstad. Grontmij AB Karlstad MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Utredningen avser del av fastigheten Norrstrand 1:1, Karlstad Grontmij AB Karlstad Markundersökning Norrstrand 1:1 Datum 2014-11-07 Uppdragsnr 10015508 Innehållsförteckning

Läs mer

PM Miljöteknisk undersökning Södra Kronholmskajen HÄRNÖSANDS KOMMUN. Södra Kronholmskajen. Version 2. Sundsvall 2013-07-05 Reviderad 2013-07-11

PM Miljöteknisk undersökning Södra Kronholmskajen HÄRNÖSANDS KOMMUN. Södra Kronholmskajen. Version 2. Sundsvall 2013-07-05 Reviderad 2013-07-11 PM Miljöteknisk undersökning Södra Kronholmskajen HÄRNÖSANDS KOMMUN Södra Kronholmskajen Version 2 Sundsvall 2013-07-05 Reviderad 2013-07-11 Södra Kronholmskajen PM Miljöteknisk undersökning Södra Kronholmskajen

Läs mer

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2).

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2). Motala kommun, Motala Datum: Bakgrund I området Hällalund/Olivehult i Borensberg, Motala kommun, håller Stadsbyggnadsenheten på att ta fram ett planförslag för nytt bostadsområde. Vid de geotekniska borrningar

Läs mer

Utökad provtagning Sökvabäck 5 och 7

Utökad provtagning Sökvabäck 5 och 7 Tekniska kontoret, Danderyds Kommun Elevverket Djursholm Fastställd handling 2013-11-06 Utökad provtagning Sökvabäck 5 och 7 Uppdragsnummer: 7178507-3000 Rapport Uppgifter om dokumentet: Beställare, Slutkund

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SKRUV 2:85 M.FL. Översiktlig miljöteknisk markundersökning. 2015-07-31 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand

DETALJPLAN FÖR SKRUV 2:85 M.FL. Översiktlig miljöteknisk markundersökning. 2015-07-31 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand DETALJPLAN FÖR SKRUV 2:85 M.FL. Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-07-31 Upprättad av Granskad av: Hanna Hällstrand Uppdragsnr: 1015 4949 Daterad: 2015-07-31 Reviderad: Handläggare Detaljplan

Läs mer

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Grontmij AB Karlstad Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress,

Läs mer

Den aktuella fastigheten ligger i centrala Motala, se Bilaga 1.

Den aktuella fastigheten ligger i centrala Motala, se Bilaga 1. Golder Associates AB SE-411 04 Göteborg Address: Lilla Bommen 6 Telephone: [+46] 31 700 82 30 Fax: [+46] 31 700 82 31 http://www.golder.se LÄNSSTYRELSEN I ÖSTERGÖTLAND Miljövårdsenheten MIFO Objekt: 3.

Läs mer

Helgonagården 7:10, Lund Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning

Helgonagården 7:10, Lund Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Lunds kommun Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Slutversion Malmö 2014-12-08 Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Datum 2014-12-08 Uppdragsnummer 1320010938 Utgåva/Status Slutversion

Läs mer

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kv Ekan 7, Ulricehamn 2012-09-14. Upprättad av: Joakim Odenberger Granskad av: David Sultan

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kv Ekan 7, Ulricehamn 2012-09-14. Upprättad av: Joakim Odenberger Granskad av: David Sultan RAPPORT Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kv Ekan 7, Ulricehamn 2012-09-14 Upprättad av: Joakim Odenberger Granskad av: David Sultan Uppdragsnr: 10169023 Daterad: 2012-09-14 Reviderad: Handläggare:

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING DATUM: 2018-07-17 KUND: SANNA NORBERG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING TOMTMARK, VÄRSTAGÅRDSVÄGEN, SPÅNGA, SANNA NORBERG Per Samuelsson Tel. 0768-640464 per.samuelsson@mrm.se MRM Konsult AB Tavastgatan 34

Läs mer

16U PM Miljöteknisk markundersökning. Kv Hästen 19 Botkyrka kommun

16U PM Miljöteknisk markundersökning. Kv Hästen 19 Botkyrka kommun 16U31448 PM Miljöteknisk markundersökning Kv Hästen 19 Botkyrka kommun Uppdrags nr. 16U31448 Sida 1 (8) Uppdragsnamn Kv Hästen 19 Botkyrka kommun PM Miljöteknisk markundersökning Uppdragsgivare Bothwidia

Läs mer

Miljöteknisk marku. Karlshamn. kommun

Miljöteknisk marku. Karlshamn. kommun Miljötekniskk markundersökning i Matvikshamn Miljöteknisk marku ndersökning i Matvikshamn 20121009 Figur 1. Markundersökning och provtagning av jord med borrbandvagn. Beställare: Karlshamn kommun Beställarens

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Jönköpings kommun 2016-11-14 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet 2016-11-14 Önskemålet Miljötekn undersökn

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Lågprisvaruhuset Kosta (f.d. SEA Glasbruk) 2018

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Lågprisvaruhuset Kosta (f.d. SEA Glasbruk) 2018 Orrefors Kosta Boda AB, Kosta Översiktlig miljöteknisk markundersökning Lågprisvaruhuset Kosta (f.d. SEA Glasbruk) 2018 Datum: 2018-03-14 Uppdragsnr: 413358 Dokumentnr: 9025-18 DGE Mark och Miljö RAPPORT

Läs mer

Förenklad miljöteknisk markundersökning Biskopsgårdens industriområde, Göteborgs Stad. Innehåll. Bilagor

Förenklad miljöteknisk markundersökning Biskopsgårdens industriområde, Göteborgs Stad. Innehåll. Bilagor Uppdragsnr: 10139020 1 (6) PM Förenklad miljöteknisk markundersökning Biskopsgårdens industriområde, Göteborgs Stad Innehåll 1 Bakgrund 2 2 Undersökningens omfattning 2 3 Områdes- och verksamhetsbeskrivning

Läs mer

2014-10-06. Insamling av underlagsdata Övervakning och kontroll. Orienterande studie (Fas 1) sammanställning av kunskaper och platsbesök

2014-10-06. Insamling av underlagsdata Övervakning och kontroll. Orienterande studie (Fas 1) sammanställning av kunskaper och platsbesök Insamling av underlagsdata Övervakning och kontroll Mötesnamn etc 1 Orienterande studie (Fas 1) sammanställning av kunskaper och platsbesök Uppgiftsinsamling Besök på platsen Mötesnamn etc 2 Uppgiftsinsamling

Läs mer

KARLSHAMNS KOMMUN Kungsparken, Mörrum Detaljplan för del av Mörrum 73:4 m.fl. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

KARLSHAMNS KOMMUN Kungsparken, Mörrum Detaljplan för del av Mörrum 73:4 m.fl. Översiktlig miljöteknisk markundersökning KARLSHAMNS KOMMUN Kungsparken, Mörrum Detaljplan för del av Mörrum 73:4 m.fl. Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2015-09-30 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Magnus Runesson Uppdragsnr:

Läs mer

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten 2013-06-14 Uppdrag Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten Uppdragsledare Anna Sorelius Datum 2014-12-15 Uppdragsnummer 1210188100 Upprättad av Anna Sorelius

Läs mer

Förrådet 4, Sundsvalls kommun. Provtagningsplan. Sundsvall 2013-05-06. Mark- och exploateringsavdelningen. Astrid Göthe. Dnr SBN 2013-00107

Förrådet 4, Sundsvalls kommun. Provtagningsplan. Sundsvall 2013-05-06. Mark- och exploateringsavdelningen. Astrid Göthe. Dnr SBN 2013-00107 Förrådet 4, Sundsvalls kommun Sundsvall 2013-05-06 Mark- och exploateringsavdelningen Astrid Göthe Dnr SBN 2013-00107 Dnr SBN-2013-00107 Sida 2 (5) 1 Bakgrund och syfte Mitthem AB har begärt detaljplaneändring

Läs mer

TBT i Västerås Anna Kruger, Västerås stad anna.kruger@vasteras.se

TBT i Västerås Anna Kruger, Västerås stad anna.kruger@vasteras.se TBT i Västerås Anna Kruger, Västerås stad anna.kruger@vasteras.se Västerås - Insjöhamn Mälarhamnen AB - Flera småbåtshamnar 4000 båtplatser inom kommungränsen i Mälaren 3100 båtplatser kommunala 4 båttvättar

Läs mer

DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR

DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR PM - GEOTEKNIK OCH MILJÖGEOTEKNIK DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR 2015-08-25 Uppdrag: 262869 Del av Djurängen 2:4, Kalmar (Söder om Slöjdaregatan) Titel på rapport: PM - Geoteknik och Miljögeoteknik Status:

Läs mer

Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun

Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun HÄRNÖSANDS KOMMUN Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun FÖRHANDSKOPIA Sundsvall 2012-12-21 8. Lövudden 8.1 Allmän områdesbeskrivning, tidigare bebyggelse Det undersökta området är beläget längs

Läs mer

Projekt Slussen: Kontrollprogram vattenverksamhet - ytvatten

Projekt Slussen: Kontrollprogram vattenverksamhet - ytvatten Uppdragsnr: 10133309 1 (6) PM Projekt Slussen: Kontrollprogram vattenverksamhet - ytvatten John Sternbeck, WSP Inledning Slussen i Stockholm är uttjänt och behöver byggas om. Den nuvarande avtappningskapaciteten

Läs mer

Lyktan 5 Utvärdering av filter för dagvattenrening

Lyktan 5 Utvärdering av filter för dagvattenrening Utvärdering av filter för dagvattenrening Eskilstuna 2010-08-29 STRUCTOR MILJÖTEKNIK AB Peter Carlsson, uppdragsledare Uppdragsnr: 6135-002 Antal sidor: 8 Antal bilagor: 4 STRUCTOR MILJÖTEKNIK AB Smedjegatan

Läs mer

Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28

Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Grontmij AB Karlstad Vår referens Karlstad, Annika Niklasson Rapport Datum 2013-05-07 Uppdragsnr 10007135 Namnteckning

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Sida 1 (11) Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VIGGBYHOLM 15:1, TÄBY KOMMUN Stockholm 2016-01-26 Uppdragsansvarig: Beställare: TOMMY KRŰGER Thomas Hollaus Aros Bostad AB HIFAB AB Box 3291 Sveavägen

Läs mer

Bilaga D: Lakvattnets karaktär

Bilaga D: Lakvattnets karaktär Bilaga D: Lakvattnets karaktär Bakgrund I deldomen avses med lakvatten allt vatten som samlas upp inom avfallsanläggningen. Då uppsamlat vatten har olika karaktär, och därmed olika behandlingsbarhet, har

Läs mer

Miljöteknisk undersökning, avseende föroreningssituationen, av fastigheten Hemse Bofinken 4, Gotland, september - oktober 2008

Miljöteknisk undersökning, avseende föroreningssituationen, av fastigheten Hemse Bofinken 4, Gotland, september - oktober 2008 Miljöteknisk undersökning, avseende föroreningssituationen, av fastigheten Hemse Bofinken 4, Gotland, september - oktober 2008 2008-12-12 Reviderad 2009-02-17 Allren AB Miljöteknik Viktor Levin Charlotte

Läs mer

Skälläckeröd 1:12 och 1:45

Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Miljöteknisk markundersökning Redovisning av analysresultat 2017-03-30 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 2 2 Genomförande... 2 3 Resultat... 4 4 Slutsats... 5 Bilaga

Läs mer

Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning

Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning Golder Associates AB Mårtenstorget 7 223 51 Lund Tel: [+46] 46 400 49 00 Fax: [+46] 46 400 49 01 http://www.golder.se PM Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning Bryggeriet 5, Klippans kommun

Läs mer

Geoteknisk undersökning och översiktlig miljöteknisk markundersökning för Kvarter 9D, Södra Ekkällan,

Geoteknisk undersökning och översiktlig miljöteknisk markundersökning för Kvarter 9D, Södra Ekkällan, MARKTEKNISK UNDERSÖKNINGS- RAPPORT GEOTEKNIK(MUR/GEO) Geoteknisk undersökning och översiktlig miljöteknisk markundersökning för Kvarter 9D, Södra Ekkällan, Linköping 2015-06-30 Upprättad av: Tommy Olausson

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Sediment-, vatten och jordprovtagning Datum: 2012-06-28 Rev. Datum: Uppdragsnummer: M&P 5867 01069 Upprättad av: Johan Ericsson Sign. JE Granskad av: Peter

Läs mer

Blankett C Föroreningsnivå (fas 2) Sid 1(4)

Blankett C Föroreningsnivå (fas 2) Sid 1(4) Blankett C Föroreningsnivå (fas 2) Sid 1(4) Objekt Gamla Slottsbrons träsliperi ID nr F1764-0021 Kommun Grums Upprättad Björn Nilsson 2006-01-23 Senast reviderad Björn Nilsson 2006-03-08 Mark Antal prov

Läs mer

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport GEOTEKNISKA AB BYGGNADSBYRÅN Utför: Geotekniska utredningar Utsättning och kartering Avvägning Kontroller STOCKHOLM - TELEFON 08-716 15 01 TELEFAX 08-716 15 00 POSTADRESS: FASANVÄGEN 34, 131 44 NACKA Mervärdesskatt

Läs mer

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD:

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Ylva Vård Per-Håkan Sandström

Läs mer

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (11) Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskare: Mats Dorell Structor Nyköping AB Sida 2 (11)

Läs mer

PM Bedömning av föroreningssituationen för programområdet Fredrikstrandsvägen, Ekerö kommun

PM Bedömning av föroreningssituationen för programområdet Fredrikstrandsvägen, Ekerö kommun Affärsområde Vårt datum Vår beteckning Miljö och Vatten 2014-03-11 603361 Handläggare Ert datum Er beteckning Kristoffer Gokall-Norman PM Bedömning av föroreningssituationen för programområdet Fredrikstrandsvägen,

Läs mer

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02 Staffanstorps kommun Malmö 2011-12-02 Datum 2011-12-02 Uppdragsnummer 61671148440 Anna Fjelkestam Sofia Bergström (Miljö) Anna Fjelkestam Anders Dahlberg (Geo) Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Fd Kågeverken, Hamneda Miljöteknisk undersökning enligt MIFO fas 2

Fd Kågeverken, Hamneda Miljöteknisk undersökning enligt MIFO fas 2 Fd Kågeverken, Hamneda Miljöteknisk undersökning enligt MIFO fas 2 För Länsstyrelsen Kronoberg Upprättad: 2010-06-30 Uppdrag: 610-001 Structor Miljö Göteborg AB Org nr 556747-0181 Kungsgatan 18 411 19

Läs mer

RAPPORT 2014-02-04 2 (10) Innehållsförteckning

RAPPORT 2014-02-04 2 (10) Innehållsförteckning RAPPORT 2014-02-04 2 (10) Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 2 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 3 OMRÅDESBESKRIVNING... 3 3.1 Allmänt... 3 3.2 Geologi... 4 3.3 Hydrogeologi... 5 3.4 Ytvatten/brunnar... 5 4 HISTORIK...

Läs mer

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Kobben 2, Laholm LAHOLMSHEM AB SWECO ENVIRONMENT AB HELSINGBORG MILJÖ OCH ARBETSMILJÖ

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Kobben 2, Laholm LAHOLMSHEM AB SWECO ENVIRONMENT AB HELSINGBORG MILJÖ OCH ARBETSMILJÖ repo001.docx 2012-03-2914 LAHOLMSHEM AB Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Kobben 2, Laholm UPPDRAGSNUMMER 1210290000 2015-02-24 SWECO ENVIRONMENT AB HELSINGBORG MILJÖ OCH ARBETSMILJÖ ANNA OLOFSSON

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning

Miljöteknisk markundersökning Miljöteknisk markundersökning Diseröd 1:1 m fl. Diseröd centrum, Kungälvs kommun Datum: 2014-05-28 Projektnummer: 141050 Uppdragsgivare: Kungälvs kommun Upprättad av: Granskad av: Mattias Andersson Sandström

Läs mer

Bullervall och terrass, Norra Älvstranden, Göteborg

Bullervall och terrass, Norra Älvstranden, Göteborg Bullervall och terrass, Norra Älvstranden, Göteborg Varvsområde Förorenat område Blomstrande stadsdel Marie Börnell, Sweco 1 Utveckling av den goda staden Sannegården Eriksberg Lindholmen/ Lundbystrand

Läs mer

Rappod Miljöteknisk markundersökning

Rappod Miljöteknisk markundersökning I I 1 Arkitekter Ingenjörer ocluio stadsbyggnads kontoret Inkom 2014-09- 0 3 Reg. Dnr: 2014-0 2 ij ;)C-515 Rappod Miljöteknisk markundersökning Blommenbergs bollplan Vinterviken, Stockholms stad www.bjerking.se

Läs mer

Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka

Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka PM miljöteknisk markundersökning www.bjerking.se Sida 1 (5) PM Miljöteknisk markundersökning Uppdragsnamn Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka VAP VA-projekt

Läs mer

2 (22) RAPPORT 2 01 1-11 -04 Slutr ap por t MIFO 2 SÖDRA FABRIKEN

2 (22) RAPPORT 2 01 1-11 -04 Slutr ap por t MIFO 2 SÖDRA FABRIKEN 2 (22) ra04s 2011-02-17 RAPPORT 2 01 1-11 -04 Slutr ap por t MIFO 2 SÖDRA FABRIKEN p:\1520698_ostnor_ab_tekn_rådgi\100_mifo_2_södra_fabrike\19 original\mifo 2\mifo 2 ostnor södra 2011_slutrapport.docx

Läs mer

Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis?

Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis? Seminariedag 7 mars 2014 Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis? Tillsyn förorenad mark: David Lalloo och Jessica Ewald En översiktlig miljöteknisk

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson. UPPRÄTTAD AV Peter Östman

UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson. UPPRÄTTAD AV Peter Östman PM UPPDRAG Storådammen UPPDRAGSNUMMER 2417551000 UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson UPPRÄTTAD AV Peter Östman DATUM 2012-01-27 Översiktlig markundersökning Storådammen, Tierps kommun Provtagningen genomfördes

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND repo001.docx 2015-10-05 UPPDRAGSNUMMER 2112132000 MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND REV 2018-08-28 UPPRÄTTAD AV: SIRI AXELSON GRANSKAD AV: ANNA AHLGREN MÅRTENSSON SWECO ENVIRONMENT AB Innehållsförteckning

Läs mer

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun Grapnummer Uppdragsnummer 820 Uppdragsledare Sara Lydmark Utfärdat av Sara Lydmark Granskat av Anders Högström Sidor 6 Datum 208-06-2

Läs mer

Institutet för miljömedicin Karolinska Institutet

Institutet för miljömedicin Karolinska Institutet Institutet för miljömedicin Karolinska Institutet Yttrande över WSP Environmental rapport Gåshaga brygga, Lidingö stad. Fördjupad miljö- och hälsoriskbedömning inklusive kompletterande miljöteknisk markundersökning

Läs mer

Kvarteret Tegelbruket, lokalt omhändertagande av dagvatten i perkolationsmagasin

Kvarteret Tegelbruket, lokalt omhändertagande av dagvatten i perkolationsmagasin C B A Tillrinningsområde till magasin D Tillrinningsområde till provtagningspunkt Takbrunn respektive Rännstensbrunn Provtagningspunkter: A Rännstensbrunn B Takvattenbrunn C Bräddvattenbrunn D Grundvattenrör

Läs mer

Metaller i fällningskemikalien järnsulfat

Metaller i fällningskemikalien järnsulfat 1(10) Metaller i fällningskemikalien järnsulfat Gryaab rapport 2012:15 Jan Mattsson, Fredrik Davidsson och Anette Johansson 2(10) Gryaab AB medverkar till en hållbar samhällsutveckling genom att införa

Läs mer

Rådgivning avseende Silvervik, östra och södra områdena, Malmö Stad

Rådgivning avseende Silvervik, östra och södra områdena, Malmö Stad Datum Beteckning 2008-02-08 2-0711-0759 Ert datum Er beteckning Malmö Stad Miljöförvaltningen Torbjörn Håkansson 205 80 Malmö Rådgivning avseende Silvervik, östra och södra områdena, Malmö Stad SGI 2 (18)

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Labela Förvaltnings AB Malmö 2009-12-14 Datum 2009-12-14 Uppdragsnummer 61670936043 Förhandskopia Elisabet Hammarlund Mathias Persson Anna Fjelkestam Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

Miljöteknisk undersökning enligt MIFO fas 2 LÄNSSTYRELSEN I VÄSTERNORRLAND. Löfuddens ångsåg. Stockholm 2011-12-22

Miljöteknisk undersökning enligt MIFO fas 2 LÄNSSTYRELSEN I VÄSTERNORRLAND. Löfuddens ångsåg. Stockholm 2011-12-22 Miljöteknisk undersökning enligt MIFO fas 2 LÄNSSTYRELSEN I VÄSTERNORRLAND Löfuddens ångsåg Stockholm 2011-12-22 Löfuddens ångsåg Miljöteknisk undersökning enligt MIFO fas 2 Datum 2011-12-22 Uppdragsnummer

Läs mer

Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar

Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar 1 (7) Miljö- och byggkontoret April 2005 Bo Jernberg PM Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar I Stålverket i Smedjebacken, Fundia Special Bar AB, tillverkas

Läs mer

Enhet mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts

Enhet mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts mg/kg Ts Journalnr A001181-11 8468075-1797483 Provtagare/referens Djup Linda Sohlman 0,6-1,2 m Provets märkning 145594_50, BP 23_34 11-02-08 Analysrapport klar 11-02-23 Sida 1 (2) Bensen Toluen Etylbensen M/P/O-Xylen

Läs mer

SANDSTRÖM. Miljö & Säkerhetskonsult

SANDSTRÖM. Miljö & Säkerhetskonsult SANDSTRÖM Miljö & Säkerhetskonsult Översiktlig miljöteknisk markundersökning Borås Solrosen 7 och 8, Borås Stad sandström.se Datum: 08-06-12 Projektnummer: 18080 Uppdragsgivare: PEAB Sverige AB Upprättad

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING GRUSPLANEN, STRANDÄNGENS IP, BROMÖLLA

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING GRUSPLANEN, STRANDÄNGENS IP, BROMÖLLA MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING GRUSPLANEN, STRANDÄNGENS IP, BROMÖLLA SLUTRAPPORT 4 APRIL 2014 Uppdrag: 247031 Titel på rapport: Status: Miljöteknisk markundersökning, Grusplanen, Strandängens IP, Bromölla

Läs mer

RAPPORT. Redovisning av miljökontroll och utförda efterbehandlingsåtgärder på fastigheten Nöbble 3:8 i Kvillinge.

RAPPORT. Redovisning av miljökontroll och utförda efterbehandlingsåtgärder på fastigheten Nöbble 3:8 i Kvillinge. NORRKÖPINGS KOMMUN Redovisning av miljökontroll och utförda efterbehandlingsåtgärder på fastigheten Nöbble 3:8 i Kvillinge. UPPDRAGSNUMMER 1181099100 2016-04-25 SWECO ENVIRONMENT AB MILJÖ NYKÖPING/NORRKÖPING

Läs mer

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM Prel PM ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKPROVTAGNING Planeringsunderlag Stockholm, 2006-01-24 Avd. Mark och Vatten Uppdragsnummer: 10072089 Uppdragsansvarig: Per Johansson Granskad

Läs mer