Rapport: Extern kommunikation 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport: Extern kommunikation 2012"

Transkript

1 Lidköpings kommun Rapport: Extern kommunikation 2012 Januari 2013, Markör Marknad och Kommunikation AB Markör AB 1 (48)

2 Uppdrag: Telefonundersökning Extern kommunikation Beställare: Lidköpings kommun Kontaktperson Lidköpings kommun: Maria Joelsson Projektledare Markör: Fredrik Askhem Undersökningsperiod: December 2012 Markör Marknad och Kommunikation AB Markör hjälper större företag och organisationer att fatta rätt beslut det gör vi genom utredningar, undersökningar och utvecklingsarbete på plats hos våra kunder. Markör AB 2 (48)

3 Innehåll 1. Bakgrund och syfte Genomförande Rapportdisposition Resultatet De som ingår i undersökningen Information till medborgarna (informationsuppslag NLT) Observationsvärde och läsvärde informationsuppslag NLT Instämmandefrågor informationsuppslag NLT Publicering i NLT Webbsida och webbtjänster Lidköpings kommun Vilken typ av information sökte du? Kommunala tjänster via webben Sociala medier Allmänt om kommunikation (delaktighet, kanalval) Skillnader mellan olika grupper i undersökningen Ålder Kön Sammanfattande kommentarer Bilaga 1 - Öppna svar Bilaga 2 - Enkät Markör AB 3 (48)

4 1. Bakgrund och syfte Syftet med utvärderingen har varit att ta reda på om kommuninvånarna i Lidköping upplever att de får den information de behöver för att på ett bra sätt kunna ta del av kommunens service och tjänster. Utvärderingen har även syftat till att ta reda på hur man upplever de kommunikationsvägar kommunen använder idag samt att identifiera förbättringsområden. Ett annat viktigt syfte har varit att få en uppfattning om kommuninvånarna upplever att de är delaktiga i de beslut som fattas. Intervjuerna med kommuninvånarna påbörjades i samband med publicering av kommuninformation i Nya Lidköpingstidningen. 2. Genomförande Undersökningen har genomförts över telefon, där frågorna har programmerats in i Markörs datorstödda undersökningsverktyg NEBU och därefter har Markörs intervjukår genomfört 502 intervjuer med allmänheten i åldrarna år. Urvalet är draget ur telefonabonnentregistret över boende i Lidköpings kommun där såväl fasta som mobila abonnemang ingår. I undersökningen har vi använt oss av ett s.k. ersättningsurval, där personer som ej svarat efter upprepade försök eller nekat att deltaga ersatts med en ny person, tills dess att förutbestämt antal intervjuer genomförts. Något bortfall i egentlig mening förkommer alltså inte. Datainsamlingsperioden varade mellan den 3 december till den 9 december och sammanlagt har 502 intervjuer genomförts. 3. Rapportdisposition Resultatet från undersökningen redovisas genom diagram med beskrivande text under följande rubriker. De som ingår i undersökningen (bakgrundsfrågor) Information till medborgarna (informationsuppslag NLT) Webben Sociala medier Allmänt om kommunikation (delaktighet, kanalval) Rapporten avslutas med en sammanfattande kommentarer. I bilaga till rapporten finns öppna svar samt enkäten som använts i undersökningen. Maskinella avrundningar förkommer. Markör AB 4 (48)

5 4. Resultatet 4.1 De som ingår i undersökningen Bakgrundsfrågor (Bastal: 502) Kön: Kvinna Man Ålder: % I undersökningen föreligger en helt jämn fördelning beträffande kön. Hälften av de svarande är kvinnor och hälften är män. Fyra av tio svarande befinner sig i åldersspannet år och tre av tio svarande är mellan år. Det är således mellan år som majoriteten av de svarande befinner sig Markör AB 5 (48)

6 4.2 Information till medborgarna (informationsuppslag NLT) Det ställdes en rad frågor om det informationsuppslag som Lidköpings kommun låter publicera i lokaltidningen Nya Lidköpingstidningen en gång per månad. Initialt ställdes det frågor för att utröna kännedom om och uppmärksamheten kring publicerandet. Vet du om att Lidköpings kommun publicerar kommuninformation i Nya Lidköpingstidningen, i form av ett informationsuppslag, en gång i månaden? (Bastal: 502) % Ja Nej Sju av tio svarande säger sig känna till att Lidköpings kommun publicerar information en gång i månaden i Nya Lidköpingstidningen. Tre av tio säger sig inte känna till att kommuninformation ges den vägen. Markör AB 6 (48)

7 Har du uppmärksammat kommunens informationsuppslag i NLT som kom denna måndag, den 3 december? (Bastal: 356) % Ja Nej De svarande som sagt sig känna till informationen fick frågan om de uppmärksammat det informationsuppslag som fanns med i Nya Lidköpingstidningen i anslutning till denna undersökning, dvs. den 3 december. Här angav drygt fyra av tio att de sett uppslaget. Knappt sex av tio hade inte uppmärksammat informationen. Markör AB 7 (48)

8 Kommer du ihåg något av innehållet i uppslaget? (Bastal: 154) % Ja Nej Vet ej De som hade sett informationen den 3 december fick följdfrågan om de mindes något av innehållet. En fjärdedel av dessa respondenter sade då att de kunde dra sig till minnes något av innehållet. Markör AB 8 (48)

9 4.3 Observationsvärde och läsvärde informationsuppslag NLT För att få det mest korrekta observations- och läsvärdet gör man dessa beräkningar på samtliga som omfattas av undersökingen. I detta fall är det 502 personer som deltagit i undersökningen. Totalt sett är det sju av tio kommuninvånare som känner till att Lidköpings kommun en gång i månaden publicerar kommuninformation i NLT. När man sedan går vidare med frågor till dessa personer om huruvida de uppmärksammade publiceringen den 3 december, svarar drygt fyra av tio att de sett just den informationen. Det innebär ett totalt observationsvärde för publiceringen om 30 procent. Eller med andra ord så är det 30 procent av kommuninvånarna som uppmärksammar informationsuppslaget som Lidköpings kommun har i NLT. När det sedan gäller frågan om huruvida mottagarna minns något av innehållet (läst och kan dra sig till minnes) sjunker siffran. Det är en fjärdedel av de som sett informationsuppslaget som också kan dra sig till minnes något av innehållet. Det innebär ett totalt läsvärde om 8 procent. Eller med andra ord, det cirka en av tio kommuninvånare som efter en publicering i NLT kan återge något av innehållet i uppslaget. Markör AB 9 (48)

10 4.4 Instämmandefrågor informationsuppslag NLT Till de respondenter som uppmärksammat det senaste informationsuppslaget den 3 december ställdes ett antal instämmandefrågor. De svarade på en skala 1 5 där 1 innebar att de inte alls instämde i frågan och 5 att de instämde helt. I denna typ av undersökningar räknas 4 och 5 som positiva svar. Jag tycker att informationen (Bastal: 356) är lättläst är bra utformad innehåller information jag har nytta av ger mig ökad kunskap % 50% 100% 1 - Instämmer inte alls Instämmer helt Vet ej Sju av tio anser att informationen är lättläst och att den är bra utformad. I det närmaste hälften anser att de har nytta av informationen och fyra av tio anser att den ger ökad kunskap. Markör AB 10 (48)

11 En instämmandefråga ställdes med en annan ingång övriga, där svarsalternativen 1 och 2 var de mest positiva., till skillnad mot 4 och 5 som var det mest positiv för övriga instämmandefrågor. Mot den bakgrunden särredovisas just denna fråga nedan. Jag tycker att informationen (Bastal: 356) är överflödig, får reda på det ändå % 50% 100% 5 - Instämmer helt Instämmer inte alls Vet ej Sju av tio anser inte att kommunens informationsuppslag i NLT är överflödig. Markör AB 11 (48)

12 4.5 Publicering i NLT Samtliga respondenter fick frågan om huruvida de tycker att det är ett bra sätt att publicera kommuninformation i NLT. Det frågades även efter om respondenten fått NLT på måndag en den 3 december som sig bör samt om respondenten sett att kultur och fritid i Lidköpings kommun annonserar om sina evenemang varje fredag i tidningen. Vad tycker du om tillvägagångssättet att publicera kommunal information en gång i månaden i NLT? (Bastal: 502) % 50% 100% Dåligt Mindre bra Varken eller Bra Mycket bra Vet ej Drygt åtta av tio svarande anser att tillvägagångssättet är bra eller mycket bra. De få som anser att det är ett mindre bra eller dåligt sätt att publicera kommunal information säger bland annat detta; Det är ju en privatägd tidning. En onödig kostnad för kommunen, informationen kommer fram ändå. Jag får aldrig tidningen. Jag har inte märkt detta och märker man inte det så tycker jag inte att det är något bra sätt. Jag tycker att tidningen bara riktar sig mot kommunalanställda. Jag tycker det är bättre att kunna se information på webben. Där finns ju all information kvar. Tidningarna är sämre eftersom de slängs. Jag tycker det är dåligt tänk, för hur ska de som inte har tidningen få informationen? Då måste man söka efter allt, det vore smidigt om alla kunde få ut det på något sätt utan att behöva prenumerera på en tidning. Man vill ha reda på vad som händer fler gånger under månaden. Markör AB 12 (48)

13 Har ditt hushåll fått NLT nu den 3 december? (Bastal: 502) % Ja Nej Vet ej Drygt åtta av tio säger att de har fått NLT på utgivningsdagen den 3 december. En av tio säger att de inte fått tidningen. En av tjugo säger sig inte veta. Har du sett att Kultur & Fritid annonserar alla sina evenemang i en samlad annons, varje fredag i NLT? (Bastal: 502) 100 % Ja Nej Vet ej Hälften av respondenterna anger att de sett att kultur och fritid i Lidköpings kommun annonserar om sina evenemang varje fredag i NLT. Fyra av tio har inte sett evenemangsannonsen. En av tjugo säger sig inte veta. Markör AB 13 (48)

14 4.6 Webbsida och webbtjänster Lidköpings kommun Respondenterna fick svara på ett antal frågor om Lidköpings kommuns webbplats. Det handlade om huruvida man besökt webbplatsen och i sådant fall hur man uppfattades densamma. Även en kännedomsfråga om e-tjänster ställdes. Har du någon gång varit inne på Lidköpings kommuns webbsida lidkoping.se? (Bastal: 502) % Ja Nej I det närmaste sju av tio svarande anger att de någon gång varit inne på Lidköpings kommuns webbsida lidkoping.se Markör AB 14 (48)

15 De som svarat att de någon gång besökt lidkoping.se fick två femskaliga följdfrågor. Där de fick ta ställning till hur lätt eller svårt det var att hitta rätt information samt även ge ett omdöme om webbsidan. (Bastal: 338) Var det lätt eller svårt att hitta det du sökte? Vad tycker du om kommunens webbsida som helhet? % 50% 100% Mycket svårt/dåligt Ganska svårt Varken eller Ganska lätt Mycket lätt/bra Vet ej Sju av tio som besökt lidkoping.se anser att det var lätt eller mycket lätt att hitta det de sökte på sidan. Sju av tio anser att webbsidan är bra eller ganska bra. Majoriteten anser att sidan är ganska bra, då endast en av tio svarande anser att sidan är mycket bra. Markör AB 15 (48)

16 Visste du innan denna undersökning om att Lidköpings kommun har en e- tjänst där du över Internet kan lämna synpunkter på kommunens verksamhet? (Bastal: 502) % Ja Nej Tre av tio visste innan denna undersökning om att Lidköpings kommun har en tjänst över Internet där man kan lämna synpunkter på den kommunala verksamheten. Markör AB 16 (48)

17 4.6.1 Vilken typ av information sökte du? De som hade besökt lidkoping.se fick frågan om vilken typ av information de sökte på sidan. De vanligaste svaren var: Allmänna nyheter och information. (40 st.) Information om barnomsorg och skola. (24 st.) Information om skolan. (17 st.) Badhusets öppettider. (14 st.) Kontaktuppgifter. (12 st.) Lediga jobb. (11 st.) Jag har sökt efter öppettider. (9 st.) Jag har sökt öppettider för återvinningscentralen. (9 st.) Barnomsorg. (8 st.) Information om bygge och tomter. (8 st.) Kultur och fritid. (8 st.) Jag sökte lite efter olika evenemang. (7 st.) Elnätsinformation. (5 st.) Jag har sökt information om allmänhetens åkning. (5 st.) Renhållning. (5 st.) Vatten och avlopp. (5 st.) Information om biblioteket. (4 st.) Information om bibliotek och badhus. (4 st.) Jag har sökt information om idrottsanläggningar. (4 st.) Jag sökte lite information om snöröjning. (3 st.) Markör AB 17 (48)

18 4.6.2 Kommunala tjänster via webben De svarande fick frågan om det fanns kommunala tjänster som de idag sköter analogt som de skulle vilja kunna sköta över Internet t.ex. beställningar och ansökningar som då skulle göras via kommunens webbsida. De som hade önskemål om detta levererade dessa svar; El-tjänster (5 st.) Vattenavläsningen. (5 st.) Jag skulle vilja kunna boka idrottsanläggningar. (3 st.) Jag skulle vilja kunna söka bygglov via hemsidan. (2 st.) Alla kommunala tjänster borde gå att sköta via internet. Allt som går. Det kan aldrig bli för mycket. Gärna någon debatt som man kan delta i och påverka. Allting man skickar in via papper vore bra att kunna sköta via nätet. Ansökan om förskoleplats. Schematider på förskolan. Att kunna boka biljetter till olika evenemang i Lidköping. Att kunna lämna ett extra kolli på sophämtningen det skulle förenkla. Att kunna söka tillstånd direkt till återkommande evenemang. Bygganmälan till vår braskamin, det var fel blanketter ute på hemsidan. Så då fick man ringa till kommunen senare på måndagen för att åtgärda det. Det vore smidigt om man kunde boka vårdcentraltid eller så för barn och sådant. Förhandsbesked för bygglov. Information om lokalt väder. Jag har inte något stort behov just nu men det vore kanske bra om man kunde ha direkt kommunikation. Vore kanske lättare att nå kommunen. Att man kan ansöka om hemtjänst. Jag skulle vilja ha lite allmänna saker man kan söka på för att det går smidigast att göra det över webben. Jag skulle vilja kunna söka efter skolansökningar. Jag tycker att man ska kunna ansöka om hemvård. Jag skulle även uppskatta om man kunde beställa biljetter till lokala evenemang. Jag tycker det vore smidigast att kunna göra det mesta över kommunens sida, till exempel söka dagisplats eller skolplats och sådant. Jag skulle vilja kunna att man kan sköta allt där. Om man behöver hjälp med slamsugning. Schema till barnomsorgen, krispärmen, sidan fungerar inte på något bra sätt. Anmälan om fel på lekplatser vore bra. Så mycket som möjligt, så att man slipper ringa och stå i telefonkö. Tömning av septitank. Ändra storlek på sophämtningskärl. Markör AB 18 (48)

19 4.7 Sociala medier För att utröna i vilken utsträckning och vilka sociala medier kommuninvånarna använder, ställdes ett antal frågor om detta. Vilka sociala medier använder du dig av? (Bastal: 502) Facebook 43 Instagram 8 Twitter 6 Blogg 3 Annat 2 Använder inga sociala medier % Lite drygt hälften av de svarande anger att de inte använder sig av sociala medier överhuvudtaget. De som använder någon form av sociala medier nyttjar i första hand Facebook. Till dem som använder sig av Facebook ställdes frågan om de sett att Lidköpings kommun har en sida på Facebook. För att få det totala uppmärksamhetsvärdet på Lidköpings kommuns sida bör värdet beräknas på hela bastalet, dvs. samtliga som ingår i undersökningen, oavsett om man använder Facebook eller inte. Vid en sådan beräkning är observationsvärdet för kommunens Facebooksida 15 procent dvs. det är 15 procent av kommuninvånarna som känner till att kommunen har en sida på Facebook. Markör AB 19 (48)

20 4.8 Allmänt om kommunikation (delaktighet, kanalval) Anser du att du får den information du behöver för att kunna ta del av den service som kommunen erbjuder? (Bastal: 502) % Ja Nej Delvis Vet ej En stor majoritet, nästan tre av fyra svarande, anser att de får den information som de behöver för att ta del av den kommunala servicen. De som svarat ja kommenterar främst sitt svar följande sätt: Jag får den informationen från tidningen. (73 st.) Via tidningen och hemsidan/webben. (63 st.) Jag får den informationen via webben/hemsidan. (53 st.) Ja det tycker jag. (15 st.) Om jag behöver information söker jag upp den själv. (14 st.) Jag får den informationen genom tidningen och kontakter. (9 st.) Hemsidan eller via telefon. (7 st.) Tidningen och att bara ringa till kommunen. (6 st.) Jag ringer. (5 st.) NLT och kommunens hemsida. (5 st.) Kommunens hemsida. (4 st.) Tidningen och via arbetet. (4 st.) De som svarat nej kommenterar sitt svar på följande sätt: Att via e-post få informationsbrev om vad som sker i kommunen. De finns inget som är intressant för mig som påverkar mig. De gör som de vill ändå, lägger ner skolor och så vidare. Markör AB 20 (48)

21 Det finns antal saker som jag får ringa andra om eftersom det inte finns i tidningen eller nätet, inte så lätt att hitta för mig. Det är dålig information. Det är lättare att fråga någon direkt på kommunen. För att de frågor man oftast har är för komplicerade för att få ett bra svar på webben. Har inte internet. Jag har inte eftersökt den så det är mitt eget fel. Jag läser aldrig tidningar. Jag läser nästan inte tidningen för att jag känner att det inte blir några handlingar utav det. Jag tar reda på det jag vill ha reda på. Det är inte så att jag ser det någonstans. Jag tycker att man kan få mer information för äldre. Jag tycker inte att det är ett bra forum för det, tycker det är bättre med mail eller post. Jag är inte så intresserad så jag söker upp det när jag behöver det. Jag är väl lite dålig på att kolla upp information själv. Läser inte tidningen och hemsidan så ofta. Är nyinflyttad. Skulle vilja få information inläst, då jag har svårt för att läsa. Svårt att hitta information om service. Vet inte vad de erbjuder så jag tycker de informerar för dåligt. Vi bor långt ut i kommunen. Tillhör nästan Vara kommun. Markör AB 21 (48)

22 Det ställdes även frågan om de svarande anser att de får den information de behöver för att känna sig delaktiga i fattade beslut. Anser du att du får den information du behöver för att känna dig delaktig i de politiska beslut som fattas? (Bastal: 502) 100 % Ja Nej Delvis Vet ej En tredjedel av de svarande anser att de får de den information de behöver. Lika stor andel (1/3) svarar att de inte får tillräckligt med information för att känna sig delaktiga i de politiska beslut som fattas. En fjärdedel kan inte ta ställning och svarar vet ej på frågan. Drygt en av tio säger att de delvis får informationen i fråga. De som svarat ja kommenterar främst sitt svar följande sätt: Jag får den informationen genom tidningen. (55 st.) Det är ju lite upp till var och en, vill man och är intresserad så tar man reda på det. (15 st.) Genom tidningar och genom hemsidan/webben. (14 st.) Den informationen får jag via webben. (7 st.) Ja, jag är nöjd med den informationen jag får. (7 st.) De som svarat nej kommenterar främst sitt svar följande sätt: Inte intresserad av politik/de beslut som tas. (67 st.) Svårt att veta vart man hittar den informationen. (9 st.) Jag söker inte så mycket information om det. (5 st.) Besluten är ofta redan tagna innan man vet om dem. Markör AB 22 (48)

23 Bättre med information på sociala medier det skapar delaktighet. Det borde vara mer lättillgänglig information om sådant. Både på nätet och i tidningen. Det känns inte som att man påverka politikernas beslut. Det är en lekstuga tycker jag. Kommunalt valda ska göra lite mer än vad de gör. Det är inte så lätt att veta vilka beslut som tas och när de ska tas. Det är lite halvdant med det. Det är redan klubbat och klart många gånger. Det ställdes ett antal frågor om sättet som medborgarna söker/får kommunal information, vilka kanaler som är önskvärt att kommunicera genom, samt vilken kanal som anses vara den viktigaste. På vilka olika sätt får du/söker du information om kommunens verksamhet? (Bastal: 502) Tidningar 65 Webbsidan, lidkoping.se 52 Från bekanta, vänner 25 Direkt kontakt med kommunens personal 19 Via Skolan 5 Sociala medier, (Facebook, Twitter, Instagram etc), 2 Via Biblioteket 2 Annat % Främst får/söker medborgarna sin information genom tidningar, lidkoping.se. Över hälften av alla svarande anger dessa två kanaler. Information fås även från mun till mun, dvs. från vänner och bekanta (25 procent) samt genom direktkontakt med kommunens personal (19 procent). Markör AB 23 (48)

24 På vilket/vilka sätt skulle du vilja kommunicera med Lidköpings kommun? (Bastal: 502) Telefon 58 E-post Direktkontakt med kommunens personal/politiker Hemsida 20 Reception/växel/medborgarkontor 7 Sociala medier (Facebook, Twitter, Instagram etc), 5 Post 4 Chat 2 SMS 1 Annat % Telefon (58 procent), e-post (30 procent), direktkontakt med kommunens personal/politiker (30 procent) samt hemsidan, lidkoping.se (20 procent) är de fyra mest prefererade kanalerna enligt medborgarna. De som angett annat svar har sagt nedanstående: Vill inte kommunicera med kommunen. (5 st.) Det skulle vara bra att gå någonstans och få ställa sin fråga. Dropp-in- tider! Fasta tider när man kan nå personal över telefon och personligen. Gå dit. Delta på sammanträden. Tv, en kanal där det bara rullar på allmän information om kommunen. Via radio. Markör AB 24 (48)

25 Vilket sätt att kommunicera med kommunen anser du vara det viktigaste? (Bastal: 502) Telefon 53 Direktkontakt med kommunens personal/politiker 24 E-post 9 Hemsida 8 Reception/växel/medborgarkontor 3 Post 1 Sociala medier (Facebook, Twitter, Instagram etc), 0 Chat 0 SMS 0 Annat % Sett till samtliga kanaler framgår det tydligt att telefon är den viktigaste för medborgarna när de vill kommunicera med kommunen. Hälften av de svarande lyfter fram telefon som viktigaste kanalen. Även direktkontakt med personal/politiker ses som en viktig kanal. Några enstaka personer (4 st.) har svarat annat på frågan. Två av dessa lyfter att kanalen spelar inte någon roll, utan det är tillgängligheten som är ett problem. 4.9 Skillnader mellan olika grupper i undersökningen Vid analys av resultatet nedbrutet på respondenternas bakgrundsvariabler, i detta fall ålder och kön, kan man se tendenser till skillnader i hur man svarat på vissa av undersökningens frågor. Intressanta tendenser redovisas per bakgrundsvariabel. Se tabellbilagan för en mer detaljerad information Ålder Åldergrupperna och känner i betydligt lägre utsträckning än övriga åldrar till att kommunen publicerar information månadsvis i NLT. Åldergrupperna och känner i betydligt lägre utsträckning än övriga åldrar till att kultur- och fritidsförvaltningen annonserar alla sina evenemang i en samlad annons, varje fredag i NLT. Markör AB 25 (48)

26 Respondenter 65 år och uppåt har i betydligt lägre utsträckning än övriga åldrar besökt lidkoping.se. Respondenter i åldrarna och uppfattar lidkoping.se i högre grad som ganska bra eller mycket bra, jämfört med övriga åldersgrupper. Personer mellan år känner i betydligt lägre utstäckning än övriga åldersgrupper till att Lidköpings kommun har en e-tjänst där man över Internet kan lämna synpunkter på kommunens verksamhet. Ju yngre man är, desto mer aktiv är man på sociala medier. Nio av tio i åldern år använder Facebook. I det närmaste hälften av dem använder också Instagram. Personer i åldrarna år använder Instagram i större utsträckning än vad de använder sig av Twitter. I det närmaste hälften av respondenterna i åldrarna år använder inte några sociala medier. Ju äldre respondenterna blir desto fler är det som säger att de inte använder sociala medier. De yngsta respondenterna i undersökningen år, anser i lägre grad än övriga att de får den information de behöver för att kunna ta del av den service som kommunen erbjuder. Åldersgruppen 75 år och över, anser i högre grad än övriga att de får tilläckligt med information för att känna sig delaktiga i de politiska beslut som fattas. Personer som är 54 år eller yngre använder i störst utsträckning lidkoping.se för att få information om kommunal verksamhet. Personer som är 55 år eller äldre tar oftast till sig den kommunala informationen genom NLT. Åldergrupperna och är de som i viss mån skulle kunna tänka sig att kommunicera med kommunen via chat eller Sociala medier (Facebook, Twitter, Instagram etc) Kön Kvinnor har i något större utsträckning än män uppmärksammat kommunens informationsuppslag i NLT som kom den 3 december. Kvinnor kan i något större utsträckning än män dra sig till minnes något av innehållet i informationsuppslaget. Kvinnor upplever i större utsträckning än män att informationsuppslaget i NLT som lättläst. Kvinnor upplever i mycket större utsträckning än män att informationsuppslaget i NLT ger ökad kunskap. Män upplever i viss utsträckning, mer än kvinnor, att informationsuppslaget i NLT är överflödigt. Kvinnor uppfattar lidkoping.se som en något bättre än webbsida än vad män gör. Markör AB 26 (48)

27 Kvinnor använder social medier i något större utsträckning än vad män gör. Män svarar nej i större utsträckning än kvinnor på frågan om man får den information man behöver för att känna sig delaktig i de politiska beslut som fattas. Kvinnor anger i högre utsträckning än män att de får/söker information om kommunens verksamhet genom tidningen. Markör AB 27 (48)

28 5. Sammanfattande kommentarer Det framgår tydligt av resultatet att annonseringen med kommunal information i NLT en gång i månaden är relativt väl känt bland kommunens medborgare då sju av tio känner till detta faktum. Att strax under hälften av respondenterna uppmärksammat publiceringen som gjordes i anslutning till undersökningen får ses som godkänt. När vi kommer till läsvärdet så är detta förhållandevis lågt. Det är cirka en av tio medborgare som säger sig ha läst/kan dra sig till minnes något av innehållet. För att med säkerhet kunna säga något mer om detta borde en uppföljande mätning göras, förslagsvis med rent fokus på observations- och läsvärde. Framförallt som det efter denna undersökning står klart att det inte ses som något dåligt sätt att föra ut kommunal information via NLT. En stor majoritet säger som bekant att informationen inte känns som överflödig och tillvägagångssättet med publiceringen är bra. Att det bara är en av tio som säger att de inte fått NLT den 3 december gör att kanalen får anses som relativt säker. Då vi inte ställt frågan om respondenten aktivt kontrollerat om de fått tidningen eller ej, så finns det sannolikt flera skäl till att den respondenten inte sett till tidningen och detta innebär att distributionskanalen nog får ses som ännu mer tillförlitlig än vad resultatet visar. Att sju av tio anger att de någon gång varit inne på kommunens webbplats, lidkoping.se, är sannolikt att anses som ett normalt värde. Jämför man med exempelvis information från Linköpings kommun, som visserligen är en betydligt större kommun, visar detta att 72 procent av kommunmedborgarna i Linköping besökt kommunens webbplats. Lidkoping.se ges av medborgarna ett gott betyg och de uppfattar inte heller webbplatsen som särskilt svår, då man i stor utsträckning finner man söker. Att man via webben kan lämna synpunkter på de kommunala verksamheterna är relativt okänt, det är bara en av tre som vet om att detta är möjligt. Sociala medier framstår inte i nuläget som särskilt populära kanaler för interaktion mellan kommunen och medborgarna. Dock är det nästan 50 procent av respondenterna som använder exempelvis Facebook. 15 procent av de svarande känner till att kommunen har en sida på Facebook, att jämföra med att 70 procent känner till att kommunen publicerar information i NLT varje månad. När det gäller vilka kanaler man som medborgare vill kommunicera genom så framstår det tydligt att telefon är viktigast, följt av direktkontakt med någon personal/politiker. Man kan utläsa att det personliga, att få prata eller träffa en fysisk person uppskattas och ses som mycket viktigt. E-post och webbplats får ses som viktiga komplement och kanaler som sannolikt kommer att bli både viktigare och större med tiden. Markör AB 28 (48)

29 När det gäller den allmänna bilden av den kommunala informationen så är det mycket få som saknar information för att kunna ta del av den service som kommunen erbjuder, här finns en stor majoritet som är nöjd härvidlag. Lika tydlig är inte bilden beträffande känslan av att informationen ger delaktighet i de politiska besluten. Det är bara var tredje medborgare som signalerar att de är nöjda med informationen i detta avseende. Vid en granskning av de öppna svaren ser man relativt snabbt att många anger att de mer eller mindre har ett ointresse för politik. Sedan har det olika bottnar, vissa säger rakt ut att det förhåller sig så, andra pekar på orsaker till ointresset. Detta område besitter en tydlig förbättringspotential. Att möta medborgarna, ge dem rätt information, skapa dialog, skapa intresse för den lokala politiska arenan är alla pusselbitar för att få ett större engagemang för den egna tillvaron i kommunen. Markör AB 29 (48)

30 Bilaga 1 - Öppna svar 3a. Vad minns du? Evenemangskalendern. (7 st.) Att de skulle ha något samarbete av något slag. Att det stod om snöröjning. Att man ska ta fram vad som Lidköping är bra på, att dra in turister. Att vissa delar var som förra gången bland annat om näringslivet. Och en artikel om kommundirektören fast att han sagt upp sig och det ska komma en ny. Så jag blev lite irriterad. Bland annat så har de ett kalendarium för att se vad som händer under varje månad. De stod något om kommunfullmäktige. Det handlade om frivilligverksamhet den 5 december och det handlade om näringslivet i Lidköping. Det handlade även om aktiviteter i kommunen. Det handlade om julmarknader och konserter. Det stod om ett platsvarumärke och även en kalender. Det var lite om Lucia och så. Fullmäktig skulle ha möte imorgon den 9/12. Handlade lite om handeln julmarkanden bland annat, och en kalender om vad som händer denna månad på olika datum så. Hur det är att bo i Lidköping, samt de verksamheterna som finns i kommunen. Som barnomsorg och äldreomsorg också. Jag har tittat lite, tror det stod det något om någon politiker. Jag kommer ihåg lite men inte i detalj. Det var inte så mycket nytt. Jag minns att det stod om en hemmamatch i bandy. Jag minns något om Sjölundaskolan och något om anhörig eller närstående kan få hjälp. Jag minns något som handlade om utveckling av ett platsvarumärke. Jag tittade lite det var något om skolan där tror jag. Julevenemang. Kommunalsammanträde. Evenemangskalender i december. Kommunfullmäktige sammanträde. Biblioteket ska flyttas. Kulturevenemang. Lediga tjänster, vad som händer i kommunen framöver. Minns bara att det var lite bilder. Nyårsfirandet på torget. Olika julförberedelser, på olika ställen och så vidare och diverse information. Sjölunda Ängs skola kommer jag ihåg att det stod om. Snöskottning och sophämtning. Stod något om någon julmarknad. Vad som händer under december månad. För varje dag som kommer. Massa aktiviteter över allt. Vad som händer under denna månad i staden och så vidare. Varumärket. Vattenavstängning tror jag. Det stod var man kan hämta grus. 5a. Varför är det inte ett bra sätt att publicera kommunal information i NLT en gång i månaden? Det är ju en privatägd tidning. En onödig kostnad för kommunen, informationen kommer fram ändå. Jag får aldrig tidningen. Jag har inte märkt detta och märker man inte det så tycker jag inte att det är något bra sätt. Jag tycker att tidningen bara riktar sig mot kommunalanställda. Jag tycker det är bättre att kunna se information på webben. Där finns ju all information kvar. Tidningarna är sämre eftersom de slängs. Jag tycker det är dåligt tänk, för hur ska de som inte har tidningen få informationen? Då måste man söka Markör AB 30 (48)

31 efter allt, det vore smidigt om alla kunde få ut det på något sätt utan att behöva prenumerera på en tidning. Man vill ha reda på vad som händer fler gånger under månaden. 7a. Vilken typ av information sökte du? Allmänna nyheter och information. (40 st.) Information om barnomsorg och skola. (24 st.) Information om skolan. (17 st.) Badhusets öppettider. (14 st.) Kontaktuppgifter. (12 st.) Lediga jobb. (11 st.) Jag har sökt efter öppettider. (9 st.) Jag har sökt öppettider för återvinningscentralen. (9 st.) Barnomsorg. (8 st.) Information om bygge och tomter. (8 st.) Kultur och fritid. (8 st.) Jag sökte lite efter olika evenemang. (7 st.) Elnätsinformation. (5 st.) Jag har sökt information om allmänhetens åkning. (5 st.) Renhållning. (5 st.) Vatten och avlopp. (5 st.) Information om biblioteket. (4 st.) Information om bibliotek och badhus. (4 st.) Jag har sökt information om idrottsanläggningar. (4 st.) Jag sökte lite information om snöröjning. (3 st.) Allt möjligt angående snöröjning, information från skolan. Öppentider och annat om badhus och musikskolan. Allt möjligt. Sophantering, vatten, avfall och el. Angående bibliotek, information om arbetstillfällen och öppna skidspår. Angående studiehjälpsmedel. Avgifter. Äldrevård. Barnomsorg o skola. Politik. Demokrati. Barn och skola. Bygg. Isbanans öppettider. Biblioteket, renhållning med mera. Tittar runt lite allmänt. Brukar kolla energiförbrukningen och även läsa lite om vad som händer i projektet med småbåtshamnen. Dels var det när jag skulle skaffa el. Sen så var jag intresserad av musikskolan. Det gällde sommarjobb och sådant för barnen. Det kan ha varit om värmeverket, och lite om gymnasiet samt om istiderna på isstadium. Det var mest i utbildnings syfte. Framförallt om skolan (grundskolan) lite telefonnummer till fridtids, och om tider om Kattåsens avfallsanläggning. Födelseannons. För att hitta Rockfords blogg. Genom mitt arbete på vård och omsorg. Information på intranätet. Intranätet. Isstadion, uppleva och göra. Jag har bland annat tittat på familjesidorna. Jag har en bit till jobbet, så jag brukar kolla om det har hänt något i samband med dåligt väder och dylikt. Jag har kollat vädret. Jag har sökt information kring jobb och skola. Jag har sökt information om barnomsorg och även information om skidspår. Jag har sökt information om bostäder. Jag har sökt information om förskola, badhus, bibliotek och barnverksamhet. Jag har sökt information om nätverk och cykelparkering. Jag har sökt information om olika tillstånd. Jag har sökt information om sjukhuset. Markör AB 31 (48)

32 Jag har sökt jobb och även information om el. Jag har varit inne många gånger. Jag har tittat på öppettider till biblioteket, tittat på lediga tjänster och information om skolan. Jag jobbar själv inom kommunen, då var jag inne på inloggningen på intranätet. Och kollade på barnens sidor i skolan. Där är jag inne dagligen. Jag kollade hur bussarna gick, jag kollade en del skolinformation. Jag kollat protokoll över vad man hanterar och beslutar i kommunen. Jag letade efter en fastighet. Skulle starta firma och skulle kolla inom kommunen för att se om de hade någon fastighet. Jag söker all information där, eftersom jag jobbar inom kommunen, jag söker telefonnummer och allt. Jag söker efter skolinformation för att ha lite koll om vad som händer med skolan mina barn går på. Jag söker information om gymnasiet och biblioteket. Jag söker information om väder och tittar runt lite allmänt. Jag söker mycket information om äldreomsorg och skola. Jag sökte allmän information och även information om äldreomsorgen. Jag sökte efter arbetsrelaterad information. Jag sökte efter blanketter. Jag sökte efter en artikel. Jag sökte efter information om dagis och bibliotek samt om boende olika hyresvärdar. Jag sökte efter skidspår. Jag sökte efter utbildningar. Jag sökte en förvaltning som jag är lite mer intresserad av så jag var inne och läste mer om det. Jag sökte information om teknisk service. Jag sökte lite information om en olycka jag hade fått höra om. Jag sökte lite om badhusets öppettider och lite om skolan. Skolan tyckte jag var lite svårt att hitta om. Jag sökte lite om barnomsorg och avfallshantering och sådant. Jag sökte lite om vård och omsorg. Jag sökte om någon olycka och så. Bara lite allmänt. Jag sökte efter bostadsbolag. Jag tittade lite allmänt sedan sökte jag efter lediga tjänster. Jag tittade också på bibliotekets öppentider. Jag var bara inne och tittade det finns väldigt mycket på den sidan och det är ju bra men mest blir det att jag läser tidningen NLT. Jobbar inom kommun, brukar vara inne varje dag och kolla runt. Jobbets hemsida, infranätet. Kollade igenom lite vad som händer. Kollade upp el-/vatten-taxa. Kursinformation. Lediga jobb. Kulturinformation. Lediga tider i träningslokaler. Tango. Lediga tider på arenan idrottsevenemang. Skolinformationen. Lediga tjänster, om biblioteket allt möjligt. Lediga tjänster. Vad som händer med mera. Lite olika möten för olika nämnder. Läsårstider. Matsedel. Ledighetsansökningar. Miljö och hälsa. Vatten och avlopp. Miljöfrågor, bibliotek, snöröjning. Näringsliv i Lidköping, eller om något särskilt företag. Kollade om det finns några jobb att söka. Oftast telefonnummer och information om hjälp var man ska vända sig. Om funktionshinder. Vatten och avloppsinformation. Om miljöproblem. Om min pojkes arv. Om skolan (scheman) och öppettider på fritisanläggningar. Samt byggprojekt som jag varit och tittat på också. Om vård och omsorg. Planer som jag tittade på, kollade på information jag la ut själv i och med att jag jobbar där själv. Nämnder, protokoll och sådant. På grund av arbetet. Markör AB 32 (48)

33 Renhållning, idrottshallar om öppentider bland annat. Rent allmänt barnens skolskjuts. Skolan. Snöröjning, öppettider för ishallen, evenemang som kommunen arrangerar. Tango, min dotter går i skolan då skickar de ut information via tango. Veckans bild brukar jag kolla på hemsidan. Vi letade efter var vi kunde hitta någon affär. Vi skulle viga oss. Vård och omsorg. 8. Vilka kommunala tjänster t.ex. Beställningar, ansökningar som du idag sköter på annat sätt skulle Du vilja kunna sköta via kommunens hemsida? El-tjänster (5 st.) Vattenavläsningen. (5 st.) Jag skulle vilja kunna boka idrottsannläggningar. (3 st.) Jag skulle vilja kunna söka bygglov via hemsidan. (2 st.) Alla kommunala tjänster borde gå att sköta via internet. Allt som går. Det kan aldrig bli för mycket. Gärna någon debatt som man kan delta i och påverka. Allting man skickar in via papper vore bra att kunna sköta via nätet. Ansökan om förskoleplats. Schematider på förskolan. Att kunna boka biljetter till olika evenemang i Lidköping. Att kunna lämna ett extra kolli på sophämtningen det skulle förenkla. Att kunna söka tillstånd direkt till återkommande evenemang. Bygganmälan till vår braskamin, de var fel blanketter ute på hemsidan. Så då fick man ringa till kommunen senare på måndagen för att åtgärda det. Det vore smidigt om man kunde boka vårdcentraltid eller så för barn och sådant. Förhandsbesked för bygglov. Information om lokalt väder. Jag har inte något stort behov just nu men det vore kanske bra om man kunde ha direkt kommunikation. Vore kanske lättare att nå kommunen. Att man kan ansöka om hemtjänst. Jag skulle vilja ha lite allmänna saker man kan söka på för att det går smidigast att göra det över webben. Jag skulle vilja kunna söka efter skolansökningar. Jag tycker att man ska kunna ansöka om hemvård. Jag skulle även uppskatta om man kunde beställa biljetter till lokala evenemang. Jag tycker det vore smidigast att kunna göra det mesta över kommunens sida, till exempel söka dagisplats eller skolplats och sådant. Jag skulle vilja kunna att man kan sköta allt där. Mer samordning mellan kommunerna så att man kunde komma åt det. Om man behöver hjälp med slamsugning. Schema till barnomsorgen, krispärmen, sidan fungerar inte på något bra sätt. Anmälan om fel på lekplatser var bra. Så mycket som möjligt, så att man slipper ringa och stå i telefonkö. Tömning av septitank. Ändra storlek på sophämtningskärl. 10. Vilka sociala medier använder du dig av? Google + (2 st.) Linkedin. (2 st.) Aftonbladets hemsida. E-post. Läser andras bloggar. MSN. Skype. 10b. Vad skulle du vilja läsa om/diskutera på kommunens Facebooksida? Markör AB 33 (48)

34 Jag skulle vilja läsa om nyheter och aktuella händelser. (30 st.) Jag skulle vilja läsa om evenemang. (8 st.) Jag vill diskutera om vad som avhandlas på kommunstyrelsens möten. (8 st.) Kultur. (3 st.) Skolfrågor. (2 st.) Allt möjligt från snöröjning till aktiviteter. Arbetslöshet. Att kommunen prioriterar sport mer, på bekostnad av kulturen. Barn, lekplatser, fritidsaktiviteter. Bra att man kan få information genom deras sida. Barnomsorg och skola. Budget och ekonomi. Byggnation av en ny sporthall istället för en fotbollsanläggning. Båtar. Det kan vara sådant om vår stad och det här med den öppningsbara bron och sådant. Vad som händer i sådana frågor. Frågor om sjukhuset vad som händer med det. Hemtjänst. Information om evenemang i kommunen. Om kommunala sammanträden som allmänheten få ta del av. Information om vad som händer i kommunen. Var det ska byggas till exempel. Jag vill läsa om kommunens kostnader, var pengar tar vägen, hur mycket som går till skolan. Jag skulle vilja läsa om aktuella frågor och sedan kanske ha diskussioner så att mina åsikter blir hörda och sedda. Kanske prata direkt med någon anställd om man har ett bra ämne att diskutera om. Jag skulle vilja läsa om lovdagar. Jag skulle vilja läsa om polisrundan. Jag skulle vilja läsa om vilka längdskidsspår som är öppna. Jag vill att det ska talas om det mesta där som rör kommunen. Jag vill läsa allmän information om kommunen. Idag är det t.ex. väldigt dåliga vägförhållanden och då är det bra att veta om det är plogat. Jag vill läsa om information man behöver snabbt som nu när det snöat så mycket och det behöver plogas. Jag vill läsa om reor. Jag vill läsa saker som rör mig som mamma. Jag vill veta när kommunen skottar snö. Kommunikationerna Jag skulle vilja ha en stor diskussion om stadsbussarna. Jag tycker inte om att det inte går några bussar efter kl på vardagarna. På lördagarna så går det inte många bussar. Lite om nattdagis. Lite allt möjligt. Länk till hemsidan direkt från Facebook. Man behöver inte diskutera allt där. Jag tycker annan information är bättre. Folk blottar sig lite för mycket på Facebook och Twitter. Man skulle kunna tycka till om olika förslag, och se saker som händer i de närmaste dagarna. Mer diskussion om bandy. Nedläggning av gym-lokaler. Om bussturer. Samma som i tidningen. Sjukvården och äldrevården. Sjukvården. Snöröjning. Sådant som händer inom kommunerna, barn och skola. Fritidsaktiviteter badhus och sådana saker. Sådant som rör staden, som centrums utformning med mera. Trevligt att få lättillgänglig information. Vad de gör med pengarna? Vad är det som är så hotfullt med kyrkan för barnen? Med tanke på att det diskuteras mycket om julens budskap nu. Vi håller på att få kommunalt vatten och avlopp här det vill jag diskutera. 11. Anser du att du får den information du behöver för att kunna ta del av den service som Markör AB 34 (48)

35 Kommunen erbjuder? Delvis Brukar bara ta del av information via tidningen. (10 st.) Banderoller över gatorna inne i Lidköping. Bekanta. Det jag vill ha reda på tar jag reda på. Det grundläggande får man information om. Det jag vet så vet jag det men om jag kommer på något jag saknar så får jag ta det därifrån men då kanske det blir svårt att ta reda på. Det vore bra att skaffa en dator men jag har ingen, men jag får reda på det jag behöver ändå. Det är väl mest vad folk säger. De här informationssidorna. Och när man går in på lidkoping.se. Och mer information om kommun beslut och sånt där mer lättillgänglig information. Vad som pågår och sånt där. Lite politiska överväganden. Evenemang på sommaren borde vara mer lättillgänglig om när, var och hur. Genom att läsa dagstidningen den nya Lidköpingstidningen varje måndag, onsdag och fredag. Genom bland annat bekanta vänner samt hemsida. När jag så behöver det. Genom både tidningarna och webbsidan funkar bra faktiskt. Genom den här kultur- och fritidsannonsen den tycker jag är bra. Genom hemsidan om det är något jag söker efter. Genom morsan. Om jag har funderingar om något i och med att hon läser tidningen och hemsidan. Genom NLT och lokalradion. Har inte hört något speciellt, men jag skulle nog kunna få den informationen om jag ville. Har inte så bra koll. I den mån man får tag på personerna så är det så. Information via post Ja, alltså det jag tycker är att det kan finnas mer information men man får ju söka efter mer på nätet. Jag känner att det finns mycket ute på de sociala medierna som jag missar eftersom jag inte använder mig utav det. Jag känner att ibland missar man information i tidningen. Till exempel om strömavbrott eller när det var något fel på vattenledningen. Ja, man får reda på det genom internet men ibland måste man få det genom bekanta och då säger alla olika så man måste leta på nätet igen. Jag använder inte så mycket av kommunens service, så jag har inte behövt så mycket information. Jag behöver inte så mycket information just nu tycker jag. Jag fick hem lite information när jag fyllde 75 om man behövde hjälp, och ett busskort att använda. Annars har jag väl inte fått så mycket mer information. Jag får del av informationen via tidningen och internet. Jag får inte information bara genom kommunen. Jag kan ju söka efter information. Jag kanske kan få mer information än vad jag fått om vissa saker. Jag ringer till dem om något är oklart så får de svara så gott de kan. Jag skulle vilja ha mer information via webben. Jag söker inte så mycket information. Jag tar reda på sånt själv när jag så behöver det. Jag tycker att det kan vara svårt att veta vad de erbjuder ibland, man kan få veta saker av ren slump. Jag tycker det kommer ut lite för dålig information speciellt om busstider och inställda tider och så vidare. Jag tycker det är svårt att hitta information på hemsidan. Jag tycker det är svårt att hitta information. Jag tycker jag får den information jag behöver. Jag vet inte om Vårdcentral och kyrkan går under kommunen men det vore bra som nyinflyttad att få information om detta. Jag vet vart jag ska söka men min man vet inte vart han ska ringa. Någonstans tycker jag de ska vara mer tydliga på vem som sköter vad. Ungefär som telefonkataloger att de ska stå vi sköter detta och kontakta denna då. Jag vill ha mer information till invånarna och det har jag sagt till nämnden också. Jag är inte i så stort behov av det. Markör AB 35 (48)

36 Kan få information om evenemang i kommunen. Man får leta lite själv, ringer och blir guidad dit man vill komma Man kan alltid bli bättre. Jag har inte alltid så bra koll. Mer information behövs alltid. Man kan bli bättre att informera på facebook bland annat. Man läser NLT och hemsidan och därifrån får man delvis information. Man tar kanske inte åt sig allting. Om jag läste tidningen bättre så hade jag väl fått ta del av den bättre. Om jag är intresserad så ringer jag och kollar läget. Om man behöver det får man det på ett eller annat vis. Genom hemsidan till exempel. Om man går ut på internet eller pratar med andra personer. Ringer kommunen om information. Tidningen och hemsidan, men inte när det gäller lasarettet det är dåligt. Tittar bara lite om snöröjning ändrade tider för sopor mm, inte mycket mer. Vet inte om jag får all information, jag får bara lite om omsorg och hur jag kan få hjälp med hemmet och så. Vi bor ute på landet och får inte så mycket information ibland. Vill jag hitta kan jag hitta det på internet. Eller ringa till kommun eller växeln. Vissa grejer kanske kunde publiceras lite bättre. Man vet inte om allt som händer. Ja Jag får den informationen från tidningen. (73 st.) Via tidningen och hemsidan/webben. (63 st.) Jag får den informationen via webben/hemsidan. (53 st.) Ja det tycker jag. (15 st.) Om jag behöver information söker jag upp den själv. (14 st.) Jag får den informationen genom tidningen och kontakter. (9 st.) Hemsidan eller via telefon. (7 st.) Tidningen och att bara ringa till kommunen. (6 st.) Jag ringer. (5 st.) NLT och kommunens hemsida. (5 st.) Kommunens hemsida. (4 st.) Tidningen och via arbetet. (4 st.) Annars ringer jag och frågar. Arbetar inom kommunen. Arrangemang om kultur i stadsträdgården. Information om omsorg. Behöver inte mer information än det jag hittar själv. Behöver jag något söker jag mig fram till det, eller så ber jag om hjälp. Bekanta. Bra information från kommunen. Eller så tar jag reda på det själv. Brukar läsa i tidningen och så finns det lite information i telefonkatalogen. De har tagit kontakt med mig om hjälpmedel och brandvarnare. Det går alltid att ta reda på. Det jag behöver det tar jag reda på genom dator, tidning eller mail. Det jag vill ha reda på, det tar jag reda på. Det tycker jag att jag får genom tidningen det jag har nytta av och är intresserad av. Det är bra att kunna se vad de erbjuder för service. Det är ingen speciell information jag saknar. Det är lätt att gå in på hemsidan eller facebook och hitta information. Det är väl upp till mig som kommuninvånare att hålla mig uppdaterad genom hemsidan, tidningen och dylikt. Direkt kontakt med kommunens personal. Jag ringer om jag behöver något. Facebook. Frågar om jag behöver få info. Får bra information via media och nätet. Genom annonser vid olika arrangemang. Genom tidningen. Genom arbetet och hemsidan. Genom jobbet, infranätet. Markör AB 36 (48)

37 Genom NLT, annars får man ta reda på det genom att ringa kommunen. Eller titta i telefonkatalogen. Genom tidningen får jag den information jag behöver annars genom vänner. Genom tidningen och så tar jag reda på det jag behöver. Genom tidningen, och ifall jag vill veta något mer så ringer jag till kommunen. Har den information jag behöver. Har den information jag tycker att jag behöver. Har inte behövt så mycket information. I tidningar och kommunens hemsida. Internet och mail. Intranätet. Ja det får jag, det man vill veta tar man reda på. Man får ju en del information genom tidningen och så kan man ju ringa. Ja det tycker jag och är det något speciellt kan jag ringa och fråga. Ja genom tidning, webb och bekanta. Ja genom vänner och bekanta och webben. Ja jag får den information som jag behöver. Ja man får söka själv. Ja är det något så försöker man tar reda på det man behöver. Ja, har man ett behov så letar man upp information, brukar stå om det i tidningen med. Jag behöver inte mer information, om jag har frågor så ringer jag. Jag brukar ringa till kommunen om jag undrar något. Jag får den informationen från tidningen och lite annat. Jag får den informationen genom annonseringarna. Jag får den informationen genom föreningar och tidningen. Jag får den informationen genom tidningen och genom föreningsverksamheter. Jag får den informationen genom tidningen och webben, även andra blad. Jag får den informationen genom uppslagen. Jag får den informationen genom utskick och genom tidningen. Jag får den informationen genom webben och vänner. Jag får den informationen jag vill ha genom tidningen och om det är något jag undrar över så ringer jag. Jag får den informationen via informationsuppslaget. Jag får det via tidningen och personalen på kommunen. Jag får information genom tidningen och annars kollar jag på webben i den mån jag har behov av det. Jag får information genom uppslaget eller webben. Jag får information genom webben eller så kontaktar jag kommunen. Jag får information genom webben om det är något jag undrar och det är jag nöjd med. Jag får min information genom tidningen och föreningar jag är med i. Jag får reda på det via tidningen om inte där så tar jag reda på det. Jag har inte behövt någon information men om jag skulle göra det så är det nog inte så svårt att ta reda på det. Jag har inte något jättestort behov av att få så mycket om kommunens information. Jag jobbar inom kommunen så får information varje dag. Jag ställer de frågorna genom att gå till kommunen och prata med dem om jag undrar något. Jag söker efter den information som är intressant för mig. Jag söker information själv. Jag söker upp den när jag behöver via hemsidan, samt frågar folk. Jag tycker att hemsidan gör det lättillgängligt. Jag tycker det är lätt att söka information Jag tycker jag får den information jag behöver, om man behöver något är det lätt att hitta. Jag tycker jag får det genom NLT och Lidköpingsnytt. Jobbar inom kommunen så jag får ofta bra information den vägen. Lätt att få tag på information. Man får den informationen som man behöver. Man får leta och undersöka så tror jag man får det man behöver. Man får reda på det man behöver. Man kan ringa om det är något viktigt, en del läser man i tidningen om. Man kan söka rätt på den informationen man vill veta. Jag brukar ringa direkt till kommunen. Markör AB 37 (48)

Sammanställning av webbenkät december 2015

Sammanställning av webbenkät december 2015 Sammanställning av webbenkät december 2015 Bakgrund I december 2015 bjöds kommuninvånare in för att vara med att påverka utvecklingen av kommunens digitala tjänster. Inbjudningar gick ut via webbplats,

Läs mer

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Innehåll Bakgrund Syfte Metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information Om Trafikverket Bakgrundsdata

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

Sammanställningar av djupintervjuer

Sammanställningar av djupintervjuer Sammanställningar av djupintervjuer Bakgrund Under en vecka i slutet av januari 2016 genomfördes djupintervjuer runt kommunens digitala service. 12 personer intervjuades. Innan intervjuerna gjordes en

Läs mer

Läsvärdesundersökning Pejl på Botkyrka

Läsvärdesundersökning Pejl på Botkyrka Läsvärdesundersökning Pejl på Botkyrka November-December 2009 INLEDNING... 4 SYFTE... 4 METOD... 4 URVAL OCH INSAMLING AV INFORMATION... 4 FRÅGEFORMULÄR... 4 DATABEARBETNING OCH ANALYS... 4 BORTFALLREDOVISNING...

Läs mer

Tierpspanelen Rapport 1 Medborgarservice

Tierpspanelen Rapport 1 Medborgarservice Tierpspanelen Rapport 1 Medborgarservice 2008-12-16 Sammanfattning I den första Tierpspanelen fick medborgarna svara på frågor kring Medborgarservice som funnits sedan januari 2007. Totalt har 54 personer

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Nöjd kund-undersökning 2011 Konsumentvägledning Hägersten-Liljeholmen, Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm och Södermalms stadsdelar.

Nöjd kund-undersökning 2011 Konsumentvägledning Hägersten-Liljeholmen, Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm och Södermalms stadsdelar. 1 Nöjd kund-undersökning 2011 Konsumentvägledning Hägersten-Liljeholmen, Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm och Södermalms stadsdelar. Box 38001, 10068 Stockholm Telefon: 08-508 44 220 Fax: 08-674 43 29

Läs mer

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 Hjälp andra att PRATA OM ER En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 VAD VILL DU UPPNÅ MED DIN KOMMUNIKATION? PÅVERKANSTRAPPAN: Kunskap Intresse Beslut Handling ( Komma tillbaka) Vad vill du ska hända? Människor

Läs mer

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10 med utlåtanden 23 Motion 7 Motion angående: Kontaktuppgifter på Eniro.se, Hitta.se m fl. Mitt förslag är att på riksnivå (eller delegerat till någon regional Hgf) utse

Läs mer

Arbetsliv. Rapport: Lyckliga arbetsplatser. Maj 2007, Markör Marknad och Kommunikation AB. Rapport Lyckliga arbetsplatser 2007

Arbetsliv. Rapport: Lyckliga arbetsplatser. Maj 2007, Markör Marknad och Kommunikation AB. Rapport Lyckliga arbetsplatser 2007 Arbetsliv Rapport: Lyckliga arbetsplatser Maj 27, Markör Marknad och Kommunikation AB Rapport Lyckliga arbetsplatser 27 Markör Marknad och Kommunikation AB, Box 396, 71 47 Örebro Telefon: 19-16 16 16.

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

INLEDNING... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 URVAL OCH INSAMLING AV INFORMATION... 3 FRÅGEFORMULÄR... 3 SAMMANSTÄLLNING OCH ANALYS... 4

INLEDNING... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 URVAL OCH INSAMLING AV INFORMATION... 3 FRÅGEFORMULÄR... 3 SAMMANSTÄLLNING OCH ANALYS... 4 INLEDNING... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 URVAL OCH INSAMLING AV INFORMATION... 3 FRÅGEFORMULÄR... 3 SAMMANSTÄLLNING OCH ANALYS... 4 BORTFALLREDOVISNING... 4 Bortfall... 4 RESULTAT SAMTLIGA RESPONDENTER...

Läs mer

Brukarenkät IFO 2014. Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT

Brukarenkät IFO 2014. Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät IFO 2014 Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät 2014 visar att förvaltningen totalt sett har en mycket god brukarnöjdhet (kundnöjdhet) i alla de områden som berörs i enkäten.

Läs mer

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig?

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig? Workshop Ambassadörsträff 12 november, 2014 Vad är ambassadörskap? Det finns en gemensam syn att ambassadörskapet i första hand ska bygga på engagerade invånare och verksamma som tror på Eskilstuna. Det

Läs mer

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Beslutad av distriktsstyrelsen 2015 10 06 Sida 2 av 14 Sida 3 av 14 Innehållsförteckning Vart vill vi komma?... 5 Kommunikationens mål är att:... 7 Målgrupper...

Läs mer

Vem kan man lita på? - resultat från telefonintervjuer med 1000 tonåringar. Anna Raninen, informationschef

Vem kan man lita på? - resultat från telefonintervjuer med 1000 tonåringar. Anna Raninen, informationschef Vem kan man lita på? - resultat från telefonintervjuer med 1000 tonåringar Anna Raninen, informationschef Om undersökningen Novus Opinion genomförde i maj 2012 på uppdrag av CAN en telefonundersökning

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Konsumentvägledning. Nöjd kund-undersökning 2010

Konsumentvägledning. Nöjd kund-undersökning 2010 1 Konsumentvägledning Nöjd kund-undersökning 2010 Box 38001, 10068 Stockholm Telefon: 08-508 44 220 Fax: 08-674 43 29 www.sverigeskonsumenter.se www.radron.se 2 3 Bakgrund Sedan 1 oktober 2008 driver KonsumentCentrum

Läs mer

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade 1 2 30 sätt att få flera kunder till ditt företag. En Gratis guide av Lotta Carlberg företagsrådgivare och mentor på 3 När jag arbetar med mina kunder så går vi tillsammans igenom hur de kan få in nya

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 1 - Juli 2013 Tillgänglighet i vården

MEDBORGARPANEL Nummer 1 - Juli 2013 Tillgänglighet i vården MEDBORGARPANELEN 213 Rapport 1 Tillgänglighet MEDBORGARPANEL Nummer 1 - Juli 213 Tillgänglighet i vården Enkät nummer ett slutförd. Nu har landstinget Västmanland genomfört den första enkäten i Medborgarpanelen.

Läs mer

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet?

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Bra (15) Mycket bra (5) Jag hann inte ta del av veckan i någon stor utsträckning Mycket bra initiativ, kanske kunde informationen

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

RAPPORT 1. Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan

RAPPORT 1. Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan RAPPORT 1 2011-05-30 Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan Inledning och bakgrund Utbildningsnämnden tog beslut 2008-12-02 att införa skriftlig

Läs mer

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 1(17) Barn-ULF 2014-06-19 Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 Innehåll: Barn 10-18 år... 1 Barns arbetsmiljö och inflytande i skolan... 1 Barns ekonomi och materiella resurser... 3 Barns fritid och

Läs mer

Barn och trafik. en undersökning ur ett föräldraperspektiv. Genomförd av NTF Väst 2012

Barn och trafik. en undersökning ur ett föräldraperspektiv. Genomförd av NTF Väst 2012 Barn och trafik en undersökning ur ett föräldraperspektiv Genomförd av NTF Väst 2012 Bakgrund och syfte Varje år skadas tusentals barn och ungdomar i olika trafikmiljöer. Trafikolyckor är den vanligaste

Läs mer

Servicemätning via telefon och e-post

Servicemätning via telefon och e-post RAPPORT Servicemätning via telefon och e-post VETLANDA Januari 2016 BOX 55650 102 14 STOCKHOLM TEL 08 783 82 90 E-MAIL info@jsm-telefront.se BESÖKSADRESS: NÄRINGSLIVETS HUS, STORGATAN 19 www.jsm-telefront.se

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten.

81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten. Föräldraenkät 2015 81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten. Är du/ni nöjda med verksamheten på Melliz och det utbud av aktiviteter som erbjuds? 6% 49% 45% Uppfattar

Läs mer

Servicemätning via telefon och e-post

Servicemätning via telefon och e-post RAPPORT Servicemätning via telefon och e-post UDDEVALLA Januari 2014 BOX 55650 102 14 STOCKHOLM TEL 08 783 82 90 E-MAIL info@jsm-telefront.se BESÖKSADRESS: NÄRINGSLIVETS HUS, STORGATAN 19 www.jsm-telefront.se

Läs mer

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor 2013-02-06 Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann

Läs mer

Rapport Färgelanda Bibliotek. Ej Besökare

Rapport Färgelanda Bibliotek. Ej Besökare Rapport Färgelanda Bibliotek Ej Besökare 1 Innehållsförteckning SAMMANFATTANDE PUNKTER ÖVER VAD BIBLIOTEKET KAN GÖRA FÖR ATT LOCKA FLER BESÖKARE.... 4 SAMMANFATTANDE PUNKTER ÖVER VAD BIBLIOTEKET KAN GÖRA

Läs mer

LUPP-undersökning hösten 2008

LUPP-undersökning hösten 2008 LUPP-undersökning hösten 2008 Falkenbergs kommun - 1 - Falkenbergs LUPP-undersökning ht 2008 1. Inledning 1.1 Vad är LUPP? Ungdomsstyrelsen har erbjudit landets kommuner att använda sig av ungdomsenkäten

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen

Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Sabina Andersson Alexandra Hansson Omvårdnadsprogrammet Sunnerbogymnasiet

Läs mer

Brukarundersökning på Alkoholpolikliniken 2012

Brukarundersökning på Alkoholpolikliniken 2012 2012-10-01 Brukarundersökning på Alkoholpolikliniken 2012 Avd. för verksamhetsutveckling Socialförvaltningen Adress Box 834, 391 28 Kalmar Besök Skeppsbrogatan 55 Tel 0480-45 00 00 vx britt.kronberg@kalmar.se

Läs mer

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från BILAGA 1 2009-10-19 Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från uppsökaren Helen Westergren Tyresö kommun har genomfört en uppsökande verksamhet bland personer 80 år och äldre i Tyresö, personer

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

I jämförelse mellan kön är kvinnor något nöjdare än män och skillnaderna har även ökat mellan 2015 och 2014, där kvinnorna har blivit nöjdare.

I jämförelse mellan kön är kvinnor något nöjdare än män och skillnaderna har även ökat mellan 2015 och 2014, där kvinnorna har blivit nöjdare. Brukarenkät IFO 2015 Kvalitetsrapport 2015:2 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät 2015 visar att förvaltningen totalt sett har en mycket god brukarnöjdhet (kundnöjdhet) i alla de frågeområden som berörs i enkäten.

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar till barn som ensamma åkte ut på Terapikoloniers sommarverksamheter sommaren 2014. Utvärderingsenkäter skickas efter avslutad

Läs mer

P1071 GULLSPÅNGS KOMMUN. Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071

P1071 GULLSPÅNGS KOMMUN. Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071 GULLSPÅNGS KOMMUN Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071 Hösten 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Målgrupp... 3 1.4 Metod... 4 1.5 Register

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Föräldrajuryn - om barn och mobiltelefoner. Mars 2006 Konsumentföreningen Stockholm

Föräldrajuryn - om barn och mobiltelefoner. Mars 2006 Konsumentföreningen Stockholm Föräldrajuryn - om barn och mobiltelefoner Mars 2006 Konsumentföreningen Stockholm 0 Sammanfattning Konsumentföreningen Stockholm har genomfört en undersökning i Föräldrajuryn om barn och mobiltelefoner.

Läs mer

Children of Immigrants Longitudinal Survey in Four European Countries (CILS4EU) Wave 3. Field Questionnaire Sweden

Children of Immigrants Longitudinal Survey in Four European Countries (CILS4EU) Wave 3. Field Questionnaire Sweden ZA5353 / ZA5656 Children of Immigrants Longitudinal Survey in Four European Countries (CILS4EU) Wave 3 Field Questionnaire Sweden 1. Är du? 1 Pojke 2 Flicka 2. Vad är ditt födelsedatum? Å Å M M D D 3.

Läs mer

Tillgänglig kommunikation för alla oavsett funktionsförmåga

Tillgänglig kommunikation för alla oavsett funktionsförmåga Tillgänglig kommunikation för alla oavsett funktionsförmåga 2 Tillgänglig kommunikation för alla oavsett funktionsförmåga I dagens samhälle bygger mycket på kommunikation. Det gäller såväl arbete och utbildning

Läs mer

Vad tycker medborgarna om nedskräpningen i sin kommun? - En analys av tilläggsfrågor från medborgarundersökningen 2011 2013.

Vad tycker medborgarna om nedskräpningen i sin kommun? - En analys av tilläggsfrågor från medborgarundersökningen 2011 2013. Vad tycker medborgarna om nedskräpningen i sin kommun? - En analys av tilläggsfrågor från medborgarundersökningen 2011 2013. Resultat Resultat Varje vår och höst sedan 2005 erbjuder Statistiska centralbyrån

Läs mer

Föräldrajuryn om Halloween

Föräldrajuryn om Halloween Föräldrajuryn om Halloween November 2007 Konsumentföreningen Stockholm Sammanfattning Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har genomfört en undersökning i KfS Föräldrajury om Halloween. 715 föräldrar deltog

Läs mer

Hur gör vi Luleå till en bättre stad för unga?

Hur gör vi Luleå till en bättre stad för unga? Hur gör vi Luleå till en bättre stad för unga? En rapport utifrån de öppna frågorna i LUPP-enkäten (Lokal Uppföljning Av Ungdomspolitiken), som besvarades av unga i Luleå i åk 8 och år 2 på gymnasiet ht

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 8 Vinterväghållning April 2010 Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1.0 Svarsfrekvens Det är 89 personer 60 % av panelen som svarat deltagit i frågor kring vinterväghållning. Av

Läs mer

Brukarundersökning 2010 Särvux

Brukarundersökning 2010 Särvux TNS SIFO 114 78 Stockholm Sweden Visiting address Vasagatan 11 tel +46 (0)8 507 420 00 fax +46 (0)8 507 420 01 www.tns-sifo.se Brukarundersökning 2010 Särvux En undersökning genomförd av TNS SIFO på uppdrag

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-09-08 FRN 2009/82 Fritidnämnden Redovisning av fritidsvanor bland barn och unga från vissa av Nackas särskolor Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Konsumentverket 2010 2 (20) 3 (20) Innehåll Förord... 4 Bakgrund...

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2015 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun 2015-12-08 1 Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 60 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

Undersökningens genomförande beskrivs i Bilaga. I SKOP:s arkiv återfinns undersökningen under registreringsnummer S5DEC09.

Undersökningens genomförande beskrivs i Bilaga. I SKOP:s arkiv återfinns undersökningen under registreringsnummer S5DEC09. -research ab oktober/december 2009 SKOP har på uppdrag av Botkyrka kommun intervjuat drygt 2.400 personer som bor i de sex kommundelarna a) Alby, b) Hallunda/Norsborg/Eriksberg, c) Fittja, d) Tullinge,

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om den lokala demokratin i Luleå Juni 21 Inledning I september i år är det val. Välfärden och dess finansiering, innehåll

Läs mer

Kommuniceramer än ord

Kommuniceramer än ord Kommuniceramer än ord 1 2 Kommuniceramer än ord Pratglad eller traggig Skillnaden kan vara hårfin när samma meddelande upprepas. När man väljer att kommunicera så är det oftast hur man pratar med varandra

Läs mer

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Tabellbilaga: Umeåregionen, Grundskolan åk 7-9 Karina Nygren UFFE - Utvecklings- och fältforskningsenhet vid Umeå Socialtjänst Umeå 2005-02-01 2 Tabellbilaga:

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Idrottens föreningslära GRUND

Idrottens föreningslära GRUND 1 Lärgruppsplan Idrottens föreningslära GRUND Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Idrottens

Läs mer

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Telefonintervjuer i Uppsala län, Gävle kommun och Norrtälje kommun under november- av SKOP -research ab December 12 SKOP har på uppdrag av och

Läs mer

P1071 TÖREBODA KOMMUN. Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071

P1071 TÖREBODA KOMMUN. Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071 TÖREBODA KOMMUN Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071 Hösten 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Målgrupp... 3 1.4 Metod... 4 1.5 Register

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare.

Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare. Ansökan bloggare Sidan 1 av 9 Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare. Vad är en blogg? En blogg är en samling blogginlägg som berättar/kåserar under ett gemensamt

Läs mer

RAPPORT Bemötandets betydelse i kollektivtrafiken 2010-10-19. Analys & Strategi

RAPPORT Bemötandets betydelse i kollektivtrafiken 2010-10-19. Analys & Strategi RAPPORT Bemötandets betydelse i kollektivtrafiken 2010-10-19 Analys & Strategi Innehåll/Sammanfattning BAKGRUND... 4 Undersökning om bemötandets betydelse i kollektivtrafiken... 4 Undersökningsmetodik...

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

Lupp 2009. Är du berättigad till skolskjuts (gäller inte dig som har vinterskolskjuts) Hur väl stämmer skolskjutsen med ditt schema?

Lupp 2009. Är du berättigad till skolskjuts (gäller inte dig som har vinterskolskjuts) Hur väl stämmer skolskjutsen med ditt schema? Lupp 2009 Är du berättigad till skolskjuts (gäller inte dig som har vinterskolskjuts) A. JA 194 36,7 B. NEJ 334 63,3 Total 528 100 100% (528/528) Hur väl stämmer skolskjutsen med ditt schema? A. Bra 129

Läs mer

Kvalitetsuppföljning, Planeten (2010-05-12) Bilaga 1. 1(4) Bilaga 1 Enkät till boende - resultat NKI (Nöjd-Kund-Index) NKI (Nöjd-Kund-Index) är ett sammanfattande mått på hur nöjda kunderna är med en tjänst

Läs mer

Guide till handledare

Guide till handledare Globala Kronobergs Guide till handledare Komma igång KRONOBERG Globala Kronoberg en del av Nätverket SIP www.globalakronoberg.se Om Nätverket SIP och verksamheten Globala Kronoberg Nätverket SIP är ett

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

Så kan ni arbeta med digitala informationsskärmar. Tips och råd för digital signage inom offentlig sektor

Så kan ni arbeta med digitala informationsskärmar. Tips och råd för digital signage inom offentlig sektor Så kan ni arbeta med digitala informationsskärmar Tips och råd för digital signage inom offentlig sektor Digitala informationsskärmar är en mycket bra kanal för att snabbt och effektivt sprida information.

Läs mer

Så tycker unga i Kristinehamn En kortfattad sammanställning av resultaten i Ungdomsstyrelsens enkät Lupp, 2008-09

Så tycker unga i Kristinehamn En kortfattad sammanställning av resultaten i Ungdomsstyrelsens enkät Lupp, 2008-09 Så tycker unga i Kristinehamn En kortfattad sammanställning av resultaten i Ungdomsstyrelsens enkät Lupp, 2008-09 Foto: Arash Atri / Bildarkivet.se Lupp - en väg till ökad kunskap. Kristinehamn ska vara

Läs mer

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN Till dig som förälder/annan vuxen Inom Barn- och ungdomshabiliteringen ser vi det som viktigt att barnen och ungdomarna får vara delaktiga så mycket som möjligt

Läs mer

Resultatrapport. Järfälla Kommun Äldreomsorg

Resultatrapport. Järfälla Kommun Äldreomsorg Resultatrapport Järfälla Kommun Äldreomsorg Aktuell grupp: Total 2015-09-30 Information om undersökningen Järfälla kommun har en målsättning förbättra omsorgen. För att nå den målsättningen behöver man

Läs mer

Resultat av enkät nr 2 Testresenären

Resultat av enkät nr 2 Testresenären Resultat av enkät nr Testresenären Maj 010 010-0-04 Innehållsförteckning Bakgrund...3 1. Hur ofta åkte du buss den första månaden?... 3. Vilka arbetstider har du?... 4 3. Vilket yrke har du?... 4 4. Vilken

Läs mer

Ung i Lindesberg. Resultat från LUPP

Ung i Lindesberg. Resultat från LUPP Ung i Lindesberg Resultat från LUPP lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2008 Politiken efterlyser ungdomsperspektiv kartläggning bland kommunens ungdomar blir underlag för framtida beslut I september

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Lina Ax och Elin Andén Barn- och fritidsprogrammet åk 3 Teknikum

Läs mer

Q1 Är du 1 / 31. Blomsterfondens Medlemsenkät 2016. Svarade: 8 036 Hoppade över: 79. Man. Kvinna. Vill inte svara

Q1 Är du 1 / 31. Blomsterfondens Medlemsenkät 2016. Svarade: 8 036 Hoppade över: 79. Man. Kvinna. Vill inte svara Q1 Är du ade: 8 036 Hoppade över: 79 Man Kvinna Vill inte svara sval Man Kvinna Vill inte svara 26,44% 2 125 73,11% 5 875 0,45% 36 Totalt 8 036 1 / 31 Q2 Hur gammal är du? ade: 8 030 Hoppade över: 85 under

Läs mer

En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket

En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket Maj 2013 Carin Blom Anna Warberg 2013 HUI RESEARCH AB, 103 29 STOCKHOLM. WWW.HUI.SE. INFO@HUI.SE. 2013 HUI RESEARCH AB, 103 29 STOCKHOLM. WWW.HUI.SE.

Läs mer

Denna undersökning är en kund- och brukarundersökning (KBU) som avser skolorna i Karlstads kommun. Undersökningen är genomförd våren 2012.

Denna undersökning är en kund- och brukarundersökning (KBU) som avser skolorna i Karlstads kommun. Undersökningen är genomförd våren 2012. Denna undersökning är en kund- och brukarundersökning (KBU) som avser skolorna i Karlstads kommun. Undersökningen är genomförd våren 2012. Kontaktperson på Karlstads kommun är Sofia Nylander. Undersökningen

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

fokus på anhöriga nr 20 dec 2011

fokus på anhöriga nr 20 dec 2011 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 20 dec 2011 Anhöriga i stort behov av eget stöd En enkät som föreningen Attention i våras skickade ut till sina medlemmar visade att få anhöriga känner till bestämmelsen

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm Till dig som har en tonåring i Sundbyberg FOTO: Susanne Kronholm Förord Hej, Den här foldern riktar sig till dig som har en tonåring i din närhet. Du kanske är förälder, vårdnadshavare eller är en annan

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

RÄTT! Vi hjälper dig att välja. Denna bilaga handlar om Råd & Rön och hur vi gör våra tester. Riktiga tester som du kan lita på!

RÄTT! Vi hjälper dig att välja. Denna bilaga handlar om Råd & Rön och hur vi gör våra tester. Riktiga tester som du kan lita på! Vi hjälper dig att välja RÄTT! Denna bilaga handlar om Råd & Rön och hur vi gör våra tester. Riktiga tester som du kan lita på! Oberoende professionella tester Varje år får hundratals produkter genomgå

Läs mer

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället?

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Samhällskunskap årskurs 8 Arbetsområde: Media År: XT 201X Medias inflytande Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Förmågor i fokus Reflektera över hur individer och samhällen

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten

Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten Folkhälsoskrift 2013:1 Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten Uppföljningsrapport Leva med barn & Små och stora steg.docx

Läs mer

En viktig mässa för alla

En viktig mässa för alla Gunilla Südow Mölnlycke bibliotek, Härryda kommun gunilla.sudow@harryda.se 2013 En viktig mässa för alla I dagens läge, med en snabb teknikutveckling, inte minst inom den digitala sfären, behöver vi förr

Läs mer

Finansierad av: Tell-Us

Finansierad av: Tell-Us Finansierad av: Tell-Us Teckenspråkiga elevers livssituation utvecklingsstörning Tell-Us Arvsfondsprojektet Tell-Us syfte är att ge teckenspråkiga elever med utvecklingsstörning det elevinflytande de har

Läs mer

Resultat från Luppundersökningen. Forshaga kommun 2008/2009

Resultat från Luppundersökningen. Forshaga kommun 2008/2009 Resultat från Luppundersökningen Forshaga kommun 2008/2009 April 2009 2 Innehållsförteckning Inledning Bakgrund och metod för datainsamling 5 Databearbetning 5 Redovisning av undersökningsresultat 5 Resultat

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer