Delårsrapport Handlingar i ärendet:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delårsrapport 1 2013 Handlingar i ärendet:"

Transkript

1 Delårsrapport 1 Handlinar i ärendet: Landstinsstyrelsens skrivelse till landstinsfullmäktie Delårsrapport 1

2 LJ /628 Förvaltninsnamn Avsändare Landstinsfullmäktie Delårsrapport :1 För att säkerställa att verksamheten utvecklas mot de mål som beslutats i budet och flerårsplan har landstinsfullmäktie i budet enom direktiv till landstinsstyrelsen beärt en återrapporterin till fullmäktie. Detta ska ske enom två delårsrapporter (tertial 1 och 2) samt i årsredovisnin. Landstinets kansli överlämnar härmed delårsrapport 1 för år. Försla till beslut Landstinsstyrelsen föreslår landstinsfullmäktie besluta att delårsrapport :1 odkänns. LANDSTINGSSTYRELSEN Håkan Jansson Landstinsstyrelsens ordförande Aneta Jansmyr landstinsdirektör

3 DELÅRSRAPPORT :1 Året har inletts med flera utmärkelser Det överripande målet för Landstinet är en bra verksamhet som enomförs med tillänlia resurser. En od hushållnin såväl verksamhetsmässit som finansiellt är utånspunkt för Landstinets styrnin. Föreliande delårsrapport återrapporterar och beskriver hur landstinsfullmäkties mål uppnås. Verksamhetsmålen för hälso- och sjukvård fokuserar på bland annat tillänlihet, bemötande, patientsäkerhet, folkhälsa och kostnadseffektivitet. Under årets första månader rankades Ryhov som bästa och Värnamo sjukhus som tredje bästa sjukhus i Daens Medicins rankin av mellanstora sjukhus. Hölandssjukhuset har tilldelats Svenska Hyienpriset. Primärvården hade landets bästa resultat i den nationella patientenkäten. I vårdbarometern är länets invånare de som känner störst förtroende för hälso- och sjukvården. Målen för reional utvecklin har sin utånspunkt i att skapa attraktivitet och tillväxt för länet. Arbetet med att bilda en reionkommun i läet påår. Kraftsamlinsarbeten påår för att förbättra verksamheten samtidit som kostnaderna ska minska enom nya arbetssätt och minska det som inte skapar värde. Som ett led i förbättrinsarbetet har en beskrivnin enlit kriterierna i Utmärkelsen Svensk Kvalitet påbörjats. Tabell: ändamålsenli och kostnadseffektiv verksamhet Andel Andel Antal mål som är uppfyllda % % Antal mål som är delvis uppfyllda % % Antal mål som inte är uppfyllda % 5 13 % Antal mål som mäts i delår Efter fyra månader nås 46 procent av målen och sammanlat 76 procent av målen nås helt eller delvis. Landstinet redovisar efter första tertialet ett överskott på 30 miljoner kronor, vilket är 35 miljoner kronor sämre än periodbudet. Det pronostiserade årsresultatet visar ett överskott på 170 miljoner kronor, vilket är 125 miljoner kronor sämre än budet. Pronostiserat resultat motsvarar 2,0 procent av skatter och statsbidra. Landstinets finansiella resultatmål på 2 procent beräknas därmed ändå att nås. Investerinarna beräknas bli cirka 100 miljoner kronor läre än budeterat, vilket innebär att även eenfinansierinsmålet förväntas nås. 1 (19)

4 VERKSAMHET Hälso- och sjukvård Primärvård Medborar- o kundperspektiv Tidiare nationella patientenkäter om upplevd kvalitet visar att Landstinet lier över riksenomsnittet. I den mellanårsmätnin som nu jorts och där 14 landstin deltait har vårt landstin bästa bety. Att läkaren lyssnade till vad patienterna säer och att man blir bemött med respekt och hänsyn var de enskilda fråor som resulterade i den hösta patientupplevda kvaliteten. Enlit vårdbarometern är Jönköpins län det landstin där medborarna har störst förtroende för hälso- och sjukvården. Det är särskilt förtroendet för vårdcentralerna som har ökat jämfört med Fritt vårdval Inom vårdval är det 52 vårdcentraler som är odkända för att driva primärvård, varav 21 är privat äda. Andelen listade invånare som finns på vårdcentraler inom landstinets rei respektive privat rei, är 75 procent respektive 25 procent. 1177/kundcenter Arbetet med att etablera kundcenter och sjukvårdsrådivnin 1177 i Nässjö påår. Verksamheten startar 2 september. Tillänlihet Kontakt med vårdcentralen, andel patienter som kommit 100% 99% fram på telefon samma da Väntetid till besök hos allmänläkare, andel patienter som fick komma på läkarbesök inom fem daar 90% 93% y Process och produktion För att beränsa risken för utvecklin av resistenta bakterier påår ett stort arbete för att minska förskrivninen av antibiotika eller att använda så smala antibiotika preparat som möjlit. Under första tertialen är det 36 vårdcentraler som helt eller delvis uppnår de mål som har satts upp. Andel 40-, 50- och 60-årinar som enomått hälsosamtal 50 % 6 % r 2 (19)

5 En förklarin till att siffrorna är låa för tertial 1 är trolien att man fick ersättnin även under tertial 1 för att enomföra hälsosamtal som inte hanns med under, dvs. bland de som är födda 1952, 1962 respektive Ekonomiskt perspektiv Ekonomi i balans Ej överstia budet Ett överskott med 1,0 % Driftredovisnin Utfall 1: Pronos Diff. mot budet Primärvård 532, ,1 15, ,4 Specialiserad vård Medborar- och kundperspektiv Andel patienter som väntat höst 60 daar till första 80% 87% besök (somatik och psykiatri) Första besök enomförda inom 60 daar 80% 82% Andel patienter som väntat höst 60 daar till operation/åtärd 80% 80% Operation/åtärder enomförd inom 60 daar 80% 71% Faktisk väntetid till första besök inom barn- och undomspsykiatri Andel patienter inom barn- och undomspsykiatri där utrednin påbörjats inom 30 daar från beslut Andel patienter som väntat höst 30 daar till undersöknin inom radioloi och klinisk fysioloi 90% 92% 80% 89% 90% 91% Fått hjälp och lämnat akutmottanin inom 4 timmar 90% 82,5 % Andel förstaånsföräldrar som enomått hälsosamtal 50 % 9 % r y y 3 (19)

6 En vikti framånsfaktor för att nå det strateiska målet om od vård är en bra tillänlihet. Redovisninen av tillänliheten har till och med baserats på månatlia avstämninar av hur måna som väntar på vård och hur läne de hittills har väntat. För att få del av de statlia stimulansmedlen för tillänlihet, den så kallade kömiljarden, ska från och med också redovisas den faktiska väntetiden. Målet för tillänliheten till besök inom 60 daar för specialiserad vård uppnås medan andelen patienter som fått tid till operation/åtärd inom 60 daar uppår till 71 procent, 9 procentenheter från målet. Kiruri, ortopedi och öron-näs och halssjukvård är områden som kan förbättras och planerin för extra insatser påår. En extern upphandlin har enomförts för köp av plastikkiruri efter fetmakiruri. Sedan en tid påår ett arbete med behovsstyrd planerin som innebär att balansera behov, efterfråan och kapacitet. Arbetet utvecklas nu vidare i ett länsemensamt anreppssätt för såväl besök som operation, där kirurklinikerna och öron-näs och halsklinikerna påbörjar arbetet under våren, vilket också innefattar införande av ett IT-stöd. Målet ällande andel patienter som fått hjälp och lämnat akutmottaninen inom fyra timmar har inte uppnåtts. Resultaten för akutmottaninarna i länet varierar från ca 78 procent till cirka 90 procent. Till följd av ökad patienttillströmnin är målet en utmanin att nå. Nya anreppssätt prövas, bland annat möjliheter till ökad läkarbemannin och utvecklinsarbetet Akut Förbättrin. Akutsjukvården på länets tre sjukhus får beröm av patienterna i flera avseenden. En stor majoritet tycker att de får ett ott bemötande. Det visar den nationella patientenkäten för akutsjukvård som enomfördes under hösten, där samtlia landstin och reioner delto. Totalt sett lier Landstinets resultat i nivå med eller strax över riksenomsnittet. Process- o produktion Ohälsa Ska 27,5 daar minska Vårdprevention, riskbedömnin av fall, nutrition och trycksår 80% 80% r G Ohälsotalet ökade med 0,1 daar under det första tertialet. Ökninen har skett bland kvinnor medan det varit oförändrat bland män. Ohälsotalet i riket har minskat med 0,1 da under första tertialet till 26,9 daar. Andelen patienter med trycksår är läre inom Landstinet i Jönköpins län jämfört med riksenomsnittet. En nationell mätnin som Sveries Kommuner och Landstin enomfört under våren visar att 10,5 procent av dem som vårdades på länets sjukhus hade en tryckskada eller ett trycksår. Landstinet har den fjärde lästa andelen patienter med trycksår i landet och ett bättre resultat än riket som helhet. Produktionen, mätt i DRG-poän har ökat med 3,5 procent inom somatisk vård. Störst är ökninen inom den öppna vården. Vårdtillfällena i sluten somatisk vård har ökat med cirka 4 (19)

7 3 procent, vilket nästan motsvarar ökninen i DRG-poän. Däremot är vårdtiden i stort sett oförändrad vilket innebär att enomsnittli vårdtid minskat nåot. I öppen vård har besöken hos läkare ökat med cirka 7 procent och besök hos övria vårdivare med närmare 5 procent. Under de fyra första månaderna i år har antalet vårdtillfällen vid Universitetssjukhuset i Linköpin minskat med 3,5 procent jämfört med samma period och DRG-vikten har minskat med nästan 7 procent. Med ambition att öka operationer i dakiruri har det inom de opererande specialiteterna påbörjats en inventerin ällande operationer som skulle kunna föras över från sluten vård till dakiruri. Den planerade hemtaninen från Linköpin ällande patienter med akut leukemi och myelom (benmärstransplanterade) har fått flyttas fram på rund av att ombynationen inte är klar. I början av 2014 beräknas lokalerna vara klara. Viss efterbehandlin har dock kunnat utföras på Ryhov. Ombynationen av neonatalavdelninen på Ryhov är avslutad och den nya avdelninen är klar och har taits i bruk. En länsöverripande onkoenetisk mottanin dit patienter kan remitteras för utrednin och rådivnin håller på att startas upp inom onkoloiska kliniken på Ryhov. Inom sydöstra reionen påår ett arbete med att tillsammans utveckla vården krin cancerpatienter. En redovisnin av resultat och måluppfyllelse i förhållande till de sex fastställda patientlöftena kommer fortlöpande att tas fram. Lärande- och förnyelseperspektiv I samverkan mellan specialistvård, primärvård och kommunerna i länet påår arbeten med att förbättra för de mest sjuka äldre. Nya arbetsformer för att minska återinläninar inom 30 daar har införts. Detta innebär att sjukhusen tidit identifierar riskpatienter och ör en så kallad fokusutskrivnin med telefonsamtal efter utskrivnin till patient och efterföljande uppföljnin av den vårdcentral som patienten valt. Syftet är att bidra till trya patienter men även bidra till förbättrad läkemedelsbehandlin för de äldre samt fokus på det preventiva arbetet. Strokeprocessen i länet håller på att ses över. Landstinet deltar i den nationella Strokekampanjen och ör informationsinsatser i hela länet för att öka medvetenhet hos befolkninen. Stödet av eriatriska rehabiliterinsinsatser utvecklas och förbättras för att följa patienten ut i hemmet. Försök påår där såväl specialistsjukvård som primärvård tillsammans med kommunerna söker nya väar. Överånen av hemsjukvården från Landstinet till kommunerna innebär en förändrin för måna delar av vården. Som en del i det påår utvecklin av konsultativa specialistteam inom olika områden. 5 (19)

8 Under infördes en ny ledninsstruktur för kirurin med ökat samarbete som utånspunkt. I enlihet med direktiven i dokumentet Framtidens kiruri har oranisationen formerats med sektioner och ett utvecklinsarbete har kommit iån. Landstinsstyrelsen har beslutat att under införa vårdval inom den specialiserade vården. Målet är att utveckla bättre och effektivare sätt att möta befolkninens vårdbehov och skapa ett närmare samarbete mellan specialistsjukvård och primärvård. Utredninsarbetet koncentreras för närvarande på specialiteterna uroloi och öonsjukvård. Ett stort förberedelsearbete påår för att 1 november överta sjukhusapoteken i een rei. I takt med de förändrinar som sker i omvärlden ska Landstinet i en kraftsamlin stärka och förnya verksamheten för att uppnå bättre folkhälsa och bättre vård till läre kostnader. Landstinet har fördjupat sitt samarbete med Linköpins universitet enom att bli en så kallad upplåten enhet och ytterliare öka antalet läkarstudenter som ör sin verksamhetsförlada utbildnin i vårt landstin. Ekonomiskt perspektiv Ekonomi i balans Ej överstia budematik Ett överskridande i so- med 2,9 % och i Kostnad per DRG-poän Läkemedelskostnad per invånare Bland de fem lästa i riket I nedre kvartilen bland länen psykiatri med 1,4 % Förbättrin med 1,9% Delad femte lästa kostnad per invånare r Jämf med riket saknas för första tertialen Kostnaderna för somatisk vård bedöms överstia budeten med 129 miljoner kronor. Underskott hos sjukvårdsförvaltninarna med höa kostnader för personal i kombination med ökade kostnader för köpt höspecialiserad vård samt att statsbidraet för kömiljarden pekar på att budeten inte nås är allt väsentlit orsak till underskottet. Nettokostnaden har jämfört med föreående år ökat med 2,8 procent för somatisk vård och 6,2 procent för psykiatrisk vård. Kostnaden per DRG-poän för somatisk vård har minskat med cirka 800 kronor i fast pris, vilket innebär en viss produktivitetsförbättrin. Ökade kostnader i fast pris har kunnat kompenseras av en kraftiare öknin av DRG-poänen. Kostnaden per invånare för läkemedelsförmånen till och med april är 658 kronor, vilket innebär att Jönköpin precis uppnår målet att lia i nedre kvartilen bland länen. Snittet i riket lier på 666 kronor. 6 (19)

9 Tabell: Driftredovisnin (mnkr) Utfall 1: Pronos Diff. mot budet Somatisk vård 1 556, ,7-128, ,3 Psykiatrisk vård 231,1 719,7-10,0 677,7 Summa 1 787, ,4-138, ,0 1 januari infördes en ny ekonomisk modell för finansierin av den specialiserade somatiska vården. Modellen byer på att ersättninen följer patienten och merparten av ersättninen es i form av patientrelaterad ersättnin baserad på DRG-poän. I ersättninssystemet inår även kvalitetsrelaterad ersättnin samt vissa särskilda ersättninar. Den nya modellen kommer successivt att utvärderas och utvecklas. Utvecklinsarbete påår inom psykiatri med mål att införa ett nytt ersättninsystem Tandvård Medborar- och kundperspektiv För att patienter ska känna förtroende för tandvården och bli nöjda krävs od tillänlihet, bra bemötande och omhändertaande. Möjlihet att få tid för undersöknin utan akut behov inom 60 daar (ena kommunen) 100% 100 % Antal remisspatienter specialisttandvård, som väntat mer än 60 daar y Tillänliheten inom allmäntandvård har förbättrats och de flesta kliniker kan erbjuda tid inom 60 daar. Tre pilotkliniker inom Folktandvården har under våren testat webbtidboknin via Mina vårdkontakter. E-tjänsterna er patienterna bland annat möjlihet att boka, boka om och boka av tider. Resultatet från patient- och medarbetarenkäter visar att intresset för e-tjänsterna är positivt. Antalet remisspatienter som väntat mer än 60 daar är 184 patienter och avser specialiteten protetik och i viss mån bettfysioloi. I redovisninen inår inte patienter som vid remissbedömninen av olika behandlinsskäl ska vänta med behandlin. Det äller patienter till ortodontibehandlin och patienter remitterade till käkkiruriska kliniken för behandlin av visdomständer som inte er symptom. 7 (19)

10 Lärande- och förnyelseperspektiv Ekonomiskt perspektiv Nettokostnad per verksamhetsområdevård Ej överstia bud- Barn och undomstand- 5 % Produktionspoän per arbetad timma Förbättrin jfr med Specialisttandv 2 % - 9% Antal publicerade vetenskaplia artiklar 15 stycken 7 st Kostnaden för barn- och undomstandvård överstier anvisade budetmedel. Inom folktandvården påår ett arbete för att ta fram ett nytt barntandvårdsproram samt också förbättra uppföljninen av vilka resurser som utnyttjas inom barntandvården. Differentierad barntandvårdspen har införts för att fördela resurserna utifrån hur tandhälsan varierar i länet. Tabell: Driftredovisnin (mnkr) tandvård Utfall 1: Pronos Diff. mot budet Allmäntandvård Vuxna 0,1 2,9 2,7 9,9 Tandvård, patienter med 7,8 23,5 12,0 25,7 särskilda behov Barn o undomar 37,6 109,7-5,2 111,8 Specialisttandvård 31,5 106,8-2,2 91,4 Mervärdeskatt -5,4-17,2 0-19,1 Summa tandvård 71,7 225,8 7,2 219,8 Övri Hälso- och sjukvård Ambulans- och sjuktransporter är ett delområde med ett förväntat underskott på cirka 10 miljoner kronor. Orsaken är ökat antal patienttransporter med ambulans, även körsträckorna har ökat, vilket neativt påverkat driftskostnaderna. Under delområdet övrit redovisas bland annat Landstinets ansla för kompetensförsörjnin. För beräknas ett underskott på 3,1 miljoner kronor främst orsakat av höjda stu- 8 (19)

11 Tabell: Driftredovisnin (mnkr) Övri Hälso- och sjukvård Utfall 1: Pronos Diff. mot budet Ambulans o sjuktransp 45,2 140,3-9,6 143,4 Sjukresor 20,7 61,5-0,1 59,2 Handikapp/hjälpmedelsv. 19,8 64,6-2,1 105,1 Bidra handikapp.or 1,1 4,1 0,3 4,1 Ortopedtekn.verks 11,6 34,0 1,0 37,3 Social verksamhet 0,7-0,6-0,6 2,7 Samhällsmed/folkhälsa 9,9 16,6 5,2 19,2 Bidra inom folkhälsa 4,5 13,5 0,0 13,2 FOU 1,6 3,7 2,4 33,1 Övrit 50,1 126,5 5,1 107,2 - varav smittskydd 9,3 28,6-2,1 28,8 Summa övri hälso- och sjukvård 165,3 464,2 2,7 524,5 Hälso- och sjukvårdsemensamma mål Följsamhet till riktlinjer, Rätt klädd 100% 98% Följsamhet till riktlinjer, basala hyienrutiner 100% 90% Avtalstrohet 90% 92% dielöner med syfte att få fler sjuksköterskor intresserade av att vidareutbilda si till specialistsjuksköterskor. Reional utvecklin Utbildnin Medborar- och kundperspektiv Naturbruksymnasierna utvecklas i samråd med länets kommuner. En utrednin som avser naturbruken är klar och presenterad för politiker och tjänstemän i Landstinet och länets kommuner. Utredninen visar hur naturbruksutbildninen i länet kan effektiviseras med bibehållen kvalitet. Överenskommelse om hur naturbruksprorammet ska utvecklas kommer att träffas med länets kommuner. Ekonomiskt perspektiv Verksamhetens nettokostnad för utbildnin bedöms överstia anvisad ram med 0,3 miljoner kronor. 9 (19)

12 y Tabell: Driftredovisnin (mnkr) utbildnin Utfall 1: Pronos Diff. mot budet Utbildnin Folkhöskoleverksamhet 11,4 32,3-0,3 30,3 Höskoleverksamhet 0,6 1,5 0 1,5 Gymnasieverksamhet 1,3 0,6 0,0 0,6 Summa utbildnin 13,3 34,4-0,3 32,4 Kultur Medborar- och kundperspektiv Ekonomi i balans Ej överstia budet -0,9% - nettokostnad / verksamhetsområde Publik vid Smålands Musik och Teater > y - i kulturhuset Spira Antal föreställninar/konserter för barn och undom, Smålands Musik och Teater Smålands musik och teater (vuxen såväl som barn- och undomsverksamhet) har under året enomfört aktiviteter i 12 kommuner i länet. Målet på helår är att besöka samtlia 13 kommuner. Under våren har Smålands Musik och Teater spelat pjäsen Den bärande väen en komedi om förändrinar och livsbeslut. Jönköpins Sinfonietta har enomfört en konsertserie för barn. Smålands Musik och Teater har under första tertialet haft en publik på Publikmålet på helår är vilket förväntas uppnås. Antalet föreställninar för barn/undom uppår till 99 första tertialet medan målet på helår är 600. Målsättninen har fördubblats sedan föreående år. Smålands Musik och Teater bedömer att 400 föreställninar för barn/undom kommer att enomföras under året. r 10 (19)

13 Ekonomiskt perspektiv Ekonomi i balans Ej överstia budet 0,2% -nettokostnad /verksamhetsområde Kulturtin enomfördes i mars månad. Detta är ett årlit återkommande tillfälle då kommunala, reionala och statlia företrädare för kulturen tillsammans med de fria kulturutövarna, oranisationer och det övria civilsamhället kan mötas, utbyta tankar och visioner. Ett mindre överskott pronosticeras för helåret. Smålands Musik och Teaters ersättnin har förstärkts inför. Detta har bidrait till resultatförbättrinen jämfört med. Tabell: Driftredovisnin (mnkr) kultur Utfall 1: Pronos Diff. mot budet Kultur Teater o musikverksamhet 23,0 74,2-0,1 77,8 Museiverksamhet 3,9 10,9 0,0 11,3 Övri kulturverksamhet 12,3 40,4 1,0 39,4 Summa kultur 39,2 125,5 0,9 128,5 Trafik och infrastruktur Kvalitetsindikatorerna visar på relativt oda värden även om flertalet av målen ännu inte uppnåtts. Under året har ett arbete påått med att överföra ansvaret för färdtjänst från länets kommuner till Landstinet. Förändrinen kommer att enomföras via skatteväxlin vid årsskiftet /2014. Medborar- och kundperspektiv Nöjda kunder allmän trafik - alla länsbor 60% 55% Nöjda kunder allmän trafik - resenärer 70% 69% Nöjda kunder - serviceresor 90% 81% y y y 11 (19)

14 Den kundupplevda kvaliteten när det äller allmän trafik har ökat jämfört med föreående år medan värdena för serviceresor har försämrats. Från och med första maj är alla nya servicefordon på plats i enlihet med tilldelninsbeslutet i trafikupphandlinen. De nya fordonen förväntas uppfattas kvalitetshöjande av kunderna. Process- och produktionsperspektiv Resandet i den allmänna kollektivtrafiken har utvecklats positivt under perioden. Antal resor exklusive resor med skolkort har ökat med 4,7 procent jämfört med föreående år vilket är 2,2 procent bättre än budet. Antalet resor under perioden är det hösta värdet som Länstrafiken noterat. Antal resor 2,5% 4,7% Andel förnyelsebart bränsle 40 % av trafiken 52% Ekonomiskt perspektiv Nettokostnad Nettokostnad inom ram tertial 1) Antal påstiande / mil (reional trafik) Kostnad /resenärkilometer 10 stycken Inte öka mer än index -1,2 % (- 1,9 mnkr i r 8,8 påstiande / mil y 13,95 kr/km Kollektivtrafikens kostnader för första tertialen överskrider utiftsram med 1,9 miljoner kronor. Den neativa avvikelsen beror dels på att skolkortsintäkterna inte uppnått budeterad nivå, dels på sena avräkninar som eentlien borde belastat. För att reducera underskottet avseende skolkort kommer priserna att höjas med sex procent inför läsåret /2014. Ytterliare en höjnin är planerad inför läsåret 2014/2015. y 12 (19)

15 Tabell: Driftredovisnin (mnkr) Trafik Utfall 1: LJ/628 Pronos Diff. mot budet Kollektivtrafik 145,1 462,5-2,5 438,4 Jönköpins flyplats 6,0 0,0 6,0 Summa trafik och infrastruktur 468,5-2,5 444,4 Allmän reional utvecklin Inom reionkommittén påår ett arbete för att förbereda bildandet av en reionkommun från och med år Tabell: Driftredovisnin (mnkr) Allmän reional utvecklin Utfall 1: Pronos Diff. mot budet Närinsliv och turism 5,1 15,1 0,0 19,4 Interreional/inter-nationell verksamhet Övri allmän reional verksamhet Summa allmän reional utvecklin 0,7 2,5 0,2 2,6 6,9 20,4 0,1 6,7 12,7 38,0 0,3 28,8 Medarbetare Medarbetarsamtal 90% 92% Sjukfrånvaro <3,5% 3,7% Frisknärvaro >66% 64% Kompetensutvecklinsplan 90% 83% G R R Y Sjukfrånvaro och frisknärvaro mät som rullande 12 månader. I hela landstinet påår arbete för hälsofrämjande arbetsplatser 13 (19)

16 Tabell: Förändrin av antalet årsarbetare, enomsnittsvärden för januari till april - Årsarbetare Minsknin av tillsvidareanställda -317 Minsknin av visstidsanställda -45 Ökade tjänstörinsrader 53 Minsknin av timanställda -5 Summa förändrin -314 Minskad frånvaro 23 Förändrin av antal årsarbetare -291 Färre årsarbetare beror i huvudsak på kommunaliserin av hemsjukvård som bedömts innebär en minsknin på ca 300 årsarbetare. Tabell: Förändrin av faktiska årsarbetare för olika personalrupper, enomsnittsvärden för januari till april - Personalrupper Årsarbetare ST-läkare 32,9 Biomedicinska analytiker m fl 10,6 Tandläkare 2,4 Specialistkompetent läkare 2,3 Psykoloer 1,3 Handläare och administratörer 0,7 Ledninsarbete 0,1 AT-läkare och underläkare 0,0 Teknisk personal och hantv -0,1 Övri vård- och omsorsarbete -0,6 Övri rehab och föreby arb -0,8 Kurator m fl -2,6 Tandhyienist -5,4 Kök och service -8,8 Tandsköterskor m fl -8,9 Administration vård -11,7 Utb fritid och kultur -12,4 Sjukymnast/ arbetsterapeut -42,5 Sjuksköterskor -109,9 Undersköterska/Skötare m fl -137,3 Summa -290,6 I enomsnitt var tjänstörinsraden under första tertialet 93,9 procent. Miljö - hållbar utvecklin Landstinet arbetar för en hållbar miljöutvecklin som är hälsofrämjande och jämlik med barnens bästa i centrum. Vi aerar klimatsmart och har ett klokt resurstänkande. De er bra förutsättninar för en sund livsmiljö och ett bra liv i ett attraktivt län. 14 (19)

17 Miljöarbetet styrs av Landstinets Proram för hållbar miljöutvecklin I prorammet fastställer Landstinsfullmäktie inriktninen för Landstinets hållbara utvecklin för utifrån ett miljöperspektiv. Prorammet ska användas där Landstinet har betydande påverkan som samhällsaktör, finansiär, i den ena verksamheten och som deläare i bola för att bidra till enerationsmålet och de nationella folkhälsomålen. Prorammet omfattar tre prioriterade framånsfaktorer och är en bärande del för landstinets hållbara miljöarbete för att nå visionen ett bra liv i ett attraktivt län Klimatsmart landstin Klokt resurstänkande Sund livsmiljö Av de 25 betydande åtärderna som beskrivits i prorammet har 16 iånsatts. Redovisnin av måluppfyllelse av systemmätetal inom hållbar utvecklin sker vid delårsrapport per auusti. FINANSIERING Finansiellt resultat Landstinet 2 % av skatter o 2,0 % statsbidra Eenfinansierin av investerinar >100 % 103,3 % Resultat Landstinet redovisar efter första tertialet ett överskott på 30 miljoner kronor, vilket är 35 miljoner kronor sämre än periodbudet. Det pronostiserade årsresultatet visar ett överskott på 170 miljoner kronor, vilket är 125 miljoner kronor sämre än budet. Pronostiserat resultat motsvarar 2,0 procent av skatter och statsbidra. Landstinets finansiella resultatmål på 2 procent beräknas därmed ändå att nås. Investerinarna beräknas bli cirka 100 miljoner kronor läre än budeterat, vilket innebär att även eenfinansierinsmålet förväntas nås. I likhet med (då 2008 och 2007 återbetalades) finns nu sinaler om att AFA Försäkrin kommer återbetala premier för avtalsruppsjukförsäkrinen och aviftsbefrielseförsäkrinen avseende åren 2006 och Nåot beslut har ännu inte taits varför pronoserna i delårsrapporterna inte innehåller nåra återbetalninar. Om beslutet tas beräknas 15 (19)

18 Landstinet få tillbaka 98 miljoner kronor, vilket då förbättrar det pronostiserade resultatet. Tabell: Resultaträknin (mnkr) Utfall 1: Pronos Diff. mot årsbudet Intäkter Kostnader Avskrivnin Verksamhetens nettokostnad Skatteintäkter Generella statsbidra/kom utjämnin Finansnetto Årets resultat Verksamhetens nettokostnad Nettokostnaden beräknas bli dryt 8,3 miljarder kronor vilket är 163 miljoner kronor över budet. Nettokostnadsökninen jämfört med är 2,0 procent. Jämförelsen med störs av flera händelser. I års totala utfall inick intäkter från AFA och principändrade statsbidra och för har kostnaderna reducerats för huvudmannaskapsförändrinen för hemsjukvård Nettokostnadsökninen justerat för jämförelsestörande poster beräknas bli 3,6 procent. För skatteintäkter och statsbidra exklusive skatteväxlinen utör intäktsökninen 2,5 procent. Personalkostnader Kostnadsökninen hittills i år är 1,2 procent, men det har också påverkats av hemsjukvårdsväxlinen. Den för hela året pronostiserade ökninen rensat för hemsjukvården utör 2,9 procent. Avtalsökninen inklusive överhän från utör 2,6procent. Kostnaden för köp av inhyrda läkare uppick till 31,4 miljoner första tertialet, vilket är en halv miljon mindre än samma period föreående år. Fortsätter utvecklinen visar en pronos för hela att kostnaderna kommer att uppå till 90 till 95 miljoner kronor, vilket är en minsknin jämfört med. Det är främst inom primärvården som man utnyttjar hyrläkare, men det förekommer också inom somatisk vård, radioloi och psykiatrisk vård. Läkemedel Kostnaden har minskat med cirka 1 procent jämfört med motsvarande period. På årsbasis beräknas kostnaden understia budet med cirka 40 miljoner kronor. 16 (19)

19 Tabell: Läkemedel (öppen- och slutenvård) (Belopp i mnkr) LJ/628 1: 1: 17 (19) Förändrin % Pronos Diff mot budet helår Recept Basläkemedel 104, ,1 328,3 20,2 Sjukhusspecifika 105,4 101,8 3,5 316,1 10,2 Läkemedelskommittén m.m. 23,2 21,4 8,5 69,7-1,9 Central periodiserin* 4,9-1,8 0 Summa 238,2 240,4-0,9 714,2 28,5 Rekvisition Slutenvård** 93,0 89,7 3,6 290,1 8,9 Rabatter -22,6-17, ,0 7,9 Summa 70,4 72,1-2,3 255,1 16,8 Totalt 308,6 312,5-1,3 969,2 45,3 * Apoteksfakturan ällande receptläkemedel bokförs med en månads eftersläp. Denna post avser kostnadsskillnaden för april jämfört med mars.** Inklusive central budet nya dyra läkemedel Som tidiare så är den fortsatt låa kostnadsökninen ett resultat av både kvalitetsarbete, beslut om förmånsberänsninar fattade av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket samt prissänkninar vid patentutånar. Kostnaden per invånare för läkemedelsförmånen till och med april är 658 kronor, vilket innebär att Jönköpin precis uppnår målet att lia i nedre kvartilen bland länen. Snittet i riket lier på 666 kronor. I dasläet är inte kostnaderna för rekvisitionsläkemedel med i denna jämförelse. Det beror på att allt fler landstin redovisar sina kostnader för rekvisitionsläkemedel på olika sätt, listpriser eller avtalspriser, och därmed försvårar att öra jämförbara analyser. Verksamhetsintäkter Bidraet avseende den så kallade kömiljarden redovisas från och med i verksamhetens nettokostnad. Bidraet fördelas mellan de landstin som klarar minst 70 procent av tillänlihetsmålen för besök samt operation varje månad. Ytterliare bidra es till de som klarar 80 procent. Till och med april har Landstinet i Jönköpins län fått ett bidra på 8 miljoner kronor enlit kösituationen januari-mars, vilket är 1 miljon läre än periodbudet. En årspronos är alltid svår att öra då bidraet även beror på hur andra landstin klarar målen. I här redovisad resultatpronos beräknas bidraet uppå till 31 miljoner kronor vilket är cirka 5 miljoner kronor under budet och 17 miljoner läre än. Kösituationen för besök har för hela året leat över 80 procent, medan operation klarade 70 procentsränsen först i mars. Skatteintäkter Skatteintäkterna beräknas uppå till miljoner kronor vilket är 39 miljoner kronor bättre än budet. Pronosen byer på Sveries Kommuner och Landstins (SKL) bedömnin i april. Tabell: Skatteintäkter under Prel. skatteintäkt år Pronos slutavräknin -45 Justerinspost 13 Summa 6 575

20 Statsbidra och utjämnin Tabell: Statsbidra och utjämnin Belopp i mnkr LJ/628 Pronos Diff mot budet Inkomstutjämnin Kostnadsutjämnin Reler.bidra/avdra Sjukskrivninsmiljard Läkemedelsbidra HPV-bidra Summa Det slöts inet avtal mellan SKL och staten avseende läkemedelsbidraet för och nåot avtal finns inte heller för. Årspronosens bedömnin på 754 miljoner kronor baseras på reerinens beslutade utbetalninsplan för januari-juli. Beskedet om -års bidra lämnades först i januari, och innebar en krafti sänknin. Budeten för är därför alltför optimistisk. Bidraet inom sjukskrivninsmiljarden beräknas för bli 22 miljoner kronor. Utöver detta inår i pronosen 8 miljoner kronor, som redan erhållits avseende. Det utör extra tilldelnin till följd av att landstinen inte uppnådde alla villkorade bidra. Dessa medel fördelades därför i enlihet med sjukskrivninens förändrin. Finansnetto Risknivån i Landstinets totala portfölj är lå, vilket ör att finansiella svänninar på kapitalmarknaderna beränsas för Landstinet. Till och med första tertialet redovisas ett neativt finansnetto på 49 miljoner kronor och beräknas vid årets slut bli 83 miljoner kronor. Finansnettot exklusive pensionsåtaandet beräknas bli plus 168 miljoner kronor, vilket är 25 miljoner kronor sämre än budet. Det beror främst på att utfallet för ränteintäkter beräknas bli läre än budet. Värdesäkrin av pensionsåtaandet har till och med första tertialet kostat 84 miljoner kronor och förväntas på helåret uppå till 251 miljoner kronor, vilket är 45 miljoner kronor läre än budet. Utöver det redovisade finansnettot finns per orealiserade värdeökninar på 376 miljoner kronor. Avkastnin på finansiella tillånar är till och med första tertialet 30 miljoner kronor vilket tillsammans med årets orealiserade värdeökninar motsvarar en avkastnin och värdesterin till och med april på 3,6 procent. Eenfinansierin av investerinar Utfall :1 Pronos Diff. mot årsbudet Årets resultat Avskrivninsmedel Tillförda medel (19)

21 Nettoinvesterinar Summa Årets pronostiserade resultat på 170 miljoner kronor jämte avskrivninsmedel på dryt 330 miljoner kronor er ett maximalt utrymme för investerinar på cirka 500 miljoner kronor. Då investerinarna netto beräknas uppå till 485 miljoner kronor innebär det att årets investerinar finansieras med ena medel. Landstinets likviditet har under första tertialet ökat med 113 miljoner kronor. Utöver eenfinansierinen ovan har det tillförts 60 miljoner kronor i ökad pensionsavsättnin, 140 miljoner kronor i slutskatteinbetalnin för 2011 samt kömiljard och sjukskrivninsmiljard för på 90 miljoner. Övria rörelsekapitalförändrinar är utbetalninar på 230 miljoner kronor, främst i form av leverantörsskulder. Likviditeten vid årets slut beräknas uppå till miljoner kronor, vilket är en öknin under året med 350 miljoner kronor. Ökninen består, utöver eenfinansierinen enlit tabellen ovan, av pensionsavsättnin på 140 miljoner kronor samt rörelsekapitalförändrin på 190 miljoner kronor. Ekonomisk ställnin Det ena kapitalet beräknas trots det pronostiserade överskottet på 170 miljoner kronor minska med 549 miljoner kronor under året. Detta till följd av att den rekommenderade diskonterinsräntan i pensionsskuldsberäkninen, den så kallade RIPS-räntan sänks från och med 2014 med 0,75 procentenheter. Effekten av sänkninen ska beaktas i redovisninen. Detta medför att pensionsavsättninen behöver ökas med ytterliare 719 miljoner kronor utöver vanlia avsättninar. Den neativa soliditeten försämras till minus 11,5 procent vilket motsvarar miljoner kronor. Tabell: nyckeltal Pronos Soliditet % -11,5-5,8 Likviditet (omsättninstillånar/kortfristia skulder) 3,2 3,0 Redovisninsprincip Landstinet redovisar pensionskostnader enlit fullfonderad modell. Då delårsrapporten främst bidrar till den interna styrninen och uppföljninen, redovisas detaljerade jämförande resultat och ställnin enlit blandmodell endast i årsredovisninen. Åren påverkas mellan åren mycket ryckit av basbeloppsförändrinar och den så kallade bromseffekten. För att utjämna detta redovisas pensionernas finansiella kostnader som ett enomsnitt för dessa år, i enlihet med beslut i budet. Den beslutade förändrinen av RIPS-räntan höjer pensionsavsättninen i balansräkninen och effekten tas direkt mot det ena kapitalet enlit fullfonderinen. 19 (19)

22 PROTOKOLL UTDRAG Landstinsstyrelsen Tid: , kl 13:00 Plats: Landstinets kansli, sal A 104 Dnr LJ /628 Delårsrapport Förelier delårsrapport 1 för med föredranin i ärendet av landstinsdirektör och ekonomidirektör. Beslut Landstinsstyrelsen föreslår landstinsfullmäktie besluta Vid protokollet att delårsrapport :1 odkänns. Utdra: Landstinsfullmäktie Siw Kullber Justeras Håkan Jansson Rune Backlund Rätt utdraet, Intyar Lena Sandqvist

Delårsrapport 2014:1 Handlingar i ärendet:

Delårsrapport 2014:1 Handlingar i ärendet: Delårsrapport :1 Handlinar i ärendet: Landstinsstyrelsens skrivelse till landstinsfullmäktie Delårsrapport 1 - Protokollsutdra från landstinsstyrelsens sammanträde -06-10 MISSIV -06-10 LJ/612 Förvaltninsnamn

Läs mer

Regionfullmäktige i Jönköpings län. 1 Öppnande. 3 Val av protokolljusterare. Delårsrapport 2015:1 Gruppledaranförande

Regionfullmäktige i Jönköpings län. 1 Öppnande. 3 Val av protokolljusterare. Delårsrapport 2015:1 Gruppledaranförande KUNGÖRELSE 1(2) 2015-06-09 Regionfullmäktige i Jönköpings län Tid: 2015-06-16 kl 09.00 Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Ärenden 1 Öppnande 2 Upprop U 3 Val av protokolljusterare 4 Tillkännagivande

Läs mer

Månadsrapport maj 2014

Månadsrapport maj 2014 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 51,3 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 51,3 mkr. För motsvarande period 2013 var resultatet exklusive

Läs mer

Bokslutskommuniké 2012

Bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommuniké 2012 Året i korthet Vårdval inom den specialiserade vården Under 2012 har tre vårdvalssystem enligt lagen om valfrihetssystem införts inom specialistvården. De tre vårdvalen gäller för

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport

Ekonomisk månadsrapport LANDSTINGET I VÄRMLAND PM 1(9) Ekonomisk månadsrapport Utfall per: 30 september 2012 1. Resultaträkning Intäkter och kostnader (mnkr) Utfall Utfall Föränd- Budget Utfall perioden perioden ring perioden

Läs mer

DELÅRSRAPPORT 2:2011

DELÅRSRAPPORT 2:2011 Landstinget i Jönköpings län -09-27 LK11-0046 DELÅRSRAPPORT 2: God måluppfyllelse men finansiella utmaningar står för dörren Det övergripande målet för Landstinget är en bra verksamhet som genomförs med

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Pajala kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 17 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 Regional utveckling

Verksamhetsberättelse 2012 Regional utveckling Regional utveckling Avsändare Landstingsdirektören Verksamhetsberättelse 2012 Regional utveckling 1. Sammanfattning Drygt 124 000 personer besökte Smålands Musik och Teaters föreställningar under 2012.

Läs mer

Månadsrapport maj 2015

Månadsrapport maj 2015 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 136,2 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 136,2 miljoner. Resultatet för motsvarande period 2014 var

Läs mer

Onkologi investeringsbehov för utbyggnad

Onkologi investeringsbehov för utbyggnad ÄRENDE 20 2012-06-01 Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Protokollsutdrag från landstingsstyrelsens sammanträde 2012-06-12 MISSIV 1(3) Förvaltningsnamn Avsändare

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2015-01-01 2015-08-31

Delårsrapport. För perioden 2015-01-01 2015-08-31 Delårsrapport För perioden 2015-01-01 2015-08-31 RONNEBY KOMMUN DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2015-01-01-2015-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte

Läs mer

Övergripande prognos. Verksamhet. Omvärldsanalys. 2013-06-20 LD13/00585 Periodrapport maj 2013

Övergripande prognos. Verksamhet. Omvärldsanalys. 2013-06-20 LD13/00585 Periodrapport maj 2013 2013-06-20 LD13/00585 Landstingets samlade prognos per maj pekar mot ett resultat på plus 50 mkr (+/- 20 mkr). Det är 89 mkr sämre än budgeterat. RIPS-ränta försämrar resultatet med ytterligare 230 mkr.

Läs mer

GOTLAND Analysgruppens presentation 22 februari 2016

GOTLAND Analysgruppens presentation 22 februari 2016 GOTLAND Analysgruppens presentation 22 februari 2016 Anders Nilsson Jonas Eriksson Mona Fridell 2016-01-22 Vilka av Sveriges 290 kommuner är mest lika GOTLAND Det beror på om man vill göra en övergripande

Läs mer

Månadsrapport juli 2012

Månadsrapport juli 2012 Månadsrapport juli 2012 Tillgänglighet till specialiserad vård Vårdgaranti och kömiljard Under semestermånaderna har färre verksamheter nått målen för vårdgaranti och kömiljard. Flera förbättringsarbeten

Läs mer

Familjecentral Värnamo om- och tillbyggnad Värnamo Sjukhus

Familjecentral Värnamo om- och tillbyggnad Värnamo Sjukhus ÄRENDE 13 2012-03-07 Familjecentral Värnamo om- och tillbyggnad Värnamo Sjukhus Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Protokollsutdrag från landstingsstyrelsens

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2012-01-01 2012-08-31

Delårsrapport. För perioden 2012-01-01 2012-08-31 Delårsrapport För perioden 2012-01-01 2012-08-31 RONNEBY KOMMUN DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2012-01-01-2012-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte

Läs mer

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13 Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 13 142168-15 Rapport beträffande delårsgranskning.docx Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Bedömning av mål med betydelse för

Läs mer

Preliminär budget 2015

Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminärt beslut i kommunfullmäktige 10 juni Definitivt beslut i kommunfullmäktige 18 november 2013-08-14 Budget 2015 Budget 2015 tar utgångspunkt i de strategiska

Läs mer

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen 24 maj 2016

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen 24 maj 2016 2016 Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se Månadsrapport Februari 2016 Beslutas i landstingsstyrelsen 24 maj 2016 Stockholms läns landsting Månadsrapport per februari 2016 2 (9) Perioden

Läs mer

Budget 2013 Länstrafiken

Budget 2013 Länstrafiken Budget 2013 Länstrafiken Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Kollektivtrafiken ska ses som Det naturliga resvalet och bedrivas med omtanke om kunderna samt erbjuda prisvärda, enkla

Läs mer

Datum 2014-05-26 Datu 1400315 EKONOMIRAPPORT EFTER FÖRSTA TERTIALET 2014

Datum 2014-05-26 Datu 1400315 EKONOMIRAPPORT EFTER FÖRSTA TERTIALET 2014 Koncernkontoret Åke Andersson Chefcontroller 040-6753637 ake.andersson@skane.se Datum 2014-05-26 Datu 1400315 1 (13) EKONOMIRAPPORT EFTER FÖRSTA TERTIALET 2014 Sammanfattning Periodresultatet för första

Läs mer

Några övergripande nyckeltal

Några övergripande nyckeltal www.pwc.com/se Några övergripande nyckeltal 2011-12-06 Agenda 1. Allmänt om nyckeltalsjämförelser 2. Befolkning 3. Finansiering 4. Resultaträkning 5. Balansräkning och andra finansiella åtaganden 6. Verksamhet

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 - Landstingets kansli

Verksamhetsberättelse 2012 - Landstingets kansli Landstingets kansli Avsändare Verksamhetsberättelse 2012 - Landstingets kansli 1. Sammanfattning Landstingets kansli har flera roller. Dels att bereda och lägga förslag till landstingsstyrelsen, dels att

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Revisionsrapport Stina Björnram, Bert Hedberg Cert. kommunal revisor Granskning av årsredovisning 2012 Surahammars kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 1 2 Inledning...2 2.1 Bakgrund...2

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Landstinget Blekinge Christer Rosenquist 2015-10-19 Dnr 2015/00756 Landstingsstyrelsen Månadsbokslut september 2015 Sammanfattning Ackumulerat resultat

Läs mer

Familjecentral Värnamo - om- och tillbyggnad Värnamo Sjukhus

Familjecentral Värnamo - om- och tillbyggnad Värnamo Sjukhus 2012-04-03 LJ 2012/141 Avsändare Landstingsstyrelsen Familjecentral Värnamo - om- och tillbyggnad Värnamo Sjukhus Bakgrund Grundidén med familjecentral är att etablera ett lokalt brett stöd till barnfamiljer.

Läs mer

Månadsuppföljning per den 30 april 2014

Månadsuppföljning per den 30 april 2014 20 maj 2014 KS-2014/284.182 1 (9) HANDLÄGGARE Strandqvist Ralph 08-535 302 59 ralph.strandqvist@huddinge.se Kommunstyrelsen Månadsuppföljning per den 30 april 2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Tertialrapport 1/1 30/4. Fastställt av : Kommunfullmäktige Datum: 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042

Tertialrapport 1/1 30/4. Fastställt av : Kommunfullmäktige Datum: 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042 Tertialrapport 1/1 30/4 2015 Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042 TERTIALRAPPORT Sida 3(15) Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 5 Resultat och balans...

Läs mer

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Finansplan 2014 2016 Tjänstemannaförslag 2013 10 21 Innehåll 1. Inledning 2 2. Ekonomi 2 3. Utdebitering 2 4. Balanskrav 2 5. Ekonomiska förutsättningar

Läs mer

Nämndens delårsrapport 2 2011 Landstingsstyrelsens beställarbudget Landstingsstyrelsens beställarbudget, Nämndens delårsrapport 1(11) Innehåll Inledning... 2 Ekonomi... 3 Resultat för perioden januari

Läs mer

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö Tid: 2016-02-19 13:00-16:30 Plats: 9 RJL 2016/79 Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Utbyggnad av infrastruktur för laddstolpar Beslut Nämnden

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2008-01-01 2008-08-31

Delårsrapport. För perioden 2008-01-01 2008-08-31 Delårsrapport För perioden 2008-01-01 2008-08-31 DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2008-01-01 2008-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte prognos för helåret.

Läs mer

Införande av läsplattor för distribution och läsning av politiska handlingar

Införande av läsplattor för distribution och läsning av politiska handlingar MISSIV 1(2) 2012-04-10 LK11-0400 Landstingsstyrelsen Införande av läsplattor för distribution och läsning av politiska handlingar Bakgrund Önskemål om att digitalisera och effektivisera processerna kring

Läs mer

Motion: Bussiga utflykter - berikande och stimulerande

Motion: Bussiga utflykter - berikande och stimulerande YTTRANDE 1(3) 2014-06-09 LJ 2013/1158 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsfullmäktige Motion: Bussiga utflykter - berikande och stimulerande I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Per-Olof Bladh,

Läs mer

Finansplan 2016-2018. Till Landstingsfullmäktige 18-19 november 2015. Styrande dokument Måldokument Plan. Sida 1 (13)

Finansplan 2016-2018. Till Landstingsfullmäktige 18-19 november 2015. Styrande dokument Måldokument Plan. Sida 1 (13) Styrande dokument Måldokument Plan Sida 1 (13) Finansplan 2016-2018 Till Landstingsfullmäktige 18-19 november 2015 Sida 2 (13) Inledning Landstingsfullmäktige fastställde i juni 2015 en strategisk plan

Läs mer

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Jönköpings kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Helena Patrikson Inger Andersson Susanne Karlsson Jonas Leander Marcus Wernborg Carin Jesenicnik Innehållsförteckning

Läs mer

Årsbokslut/verksamhetsberättelse 2014

Årsbokslut/verksamhetsberättelse 2014 Årsbokslut/verksamhetsberättelse 2014 Resultatenhet: 314 Beroendecentrum Stockholm (BCS) Sammanfattning av det gångna året Inom sektionen för akut- och heldygnsvård har delningen av avdelning 52/54 genomförts.

Läs mer

Tid och plats: Tisdag 2013-02-12, kl 13:00 Garvaren, Förvaltningshuset Eksjö. Ärenden 1 Ledningsutskottets protokoll 2013-01-15

Tid och plats: Tisdag 2013-02-12, kl 13:00 Garvaren, Förvaltningshuset Eksjö. Ärenden 1 Ledningsutskottets protokoll 2013-01-15 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 2013-02-04 Sammanträde med: Ledningsutskottet Tid och plats: Tisdag 2013-02-12, kl 13:00 Garvaren, Förvaltningshuset Eksjö Ärenden 1 Ledningsutskottets protokoll 2013-01-15 Verksamhet-

Läs mer

Månadsuppföljning per den 30 september 2013

Månadsuppföljning per den 30 september 2013 16 oktober 2013 KS-2013/254.182 1 (11) HANDLÄGGARE Strandqvist Ralph 08-535 302 59 ralph.strandqvist@huddinge.se Kommunstyrelsen Månadsuppföljning per den 30 september 2013 Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Delårsrapport tertial 1 2014

Delårsrapport tertial 1 2014 Delårsrapport tertial 1 Dals-Eds kommun Kommunstyrelsen -05-28 Innehållsförteckning 1 DRIFTBUDGET... 3 2 KOMMENTARER TILL PROGNOS TERTIAL 1... 4 3 KOMMUNCHEFSDIALOG... 5 4 INVESTERINGSBUDGET... 6 5 RESULTATBUDGET...

Läs mer

Månadsuppföljning helår

Månadsuppföljning helår 1(1) 2012-02-02 LK11-0046 Landstingets kansli Landstingsstyrelsen Månadsuppföljning 2011 - helår Bakgrund Landstingets utgångspunkt för styrning är att tillgängliga resurser används så att en god hushållning

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 76-100

Regionstyrelsens arbetsutskott 76-100 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 76-100 Tid: 2016-05-30 kl. 13:00-16:30 Plats: Regionens hus, sal A 85 PET-CT Länssjukhuset Ryhov Diarienummer: RJL 2016/1697 Vid protokollet Beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

Årsredovisning för Linköpings kommun 2011

Årsredovisning för Linköpings kommun 2011 1 (6) Kommunledningskontoret 2012-03-13 Dnr KS Stig Metodiusson Kommunstyrelsen Årsredovisning för Linköpings kommun 2011 FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN 1. Kommunstyrelsen bedömer att kommunens mål för god

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018 Ärendebeskrivning 1 (9) Enheten för Ekonomistyrning Handläggare Datum Diarienummer Agneta Gustavsson Veronica Hedlund Lundgren 2015-11-30 LK/152610 Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos mars 2014

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos mars 2014 SIGNERAD 2014-03-27 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2014-03-27 Handläggare Mats Hansson Budgetchef mats.r.hansson@malmo.se Tjänsteskrivelse Utfallsprognos mars 2014 STK-2014-409 Sammanfattning Årets

Läs mer

Delårsrapport januari september 2012

Delårsrapport januari september 2012 Delårsrapport januari september 2012 Intäkterna ökade till 618 Mkr (579), en ökning med 7 procent. Den ekonomiska uthyrningsgraden för bostäder uppgick till 99 procent (99) och som helhet till 97 procent.

Läs mer

GÖTEBORGS STAD DELÅRSRAPPORT

GÖTEBORGS STAD DELÅRSRAPPORT GÖTEBORGS STAD DELÅRSRAPPORT per augusti 2013» Syfte med och målgrupp för delårsrapporten Kommunerna skall enligt den Kommunala redovisningslagens nionde kapitel upprätta minst en delårsrapport per år.

Läs mer

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Jessica Rydell (MP), Anders Henriksson (S), Linda Fleetwood (V), Lena Segerberg (S) Trygg

Läs mer

Utfallsprognos per 31 mars 2015

Utfallsprognos per 31 mars 2015 Kommunkontoret Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse -04-23 1(6) Henrik Nilsson 046 35 55 21 henrik.nilsson3@lund.se Kommunstyrelsen Utfallsprognos per 31 mars 1 Sammanfattning Årets första utfallsprognos

Läs mer

Delårsrapport augusti 2014 Regionteater Väst AB 2014

Delårsrapport augusti 2014 Regionteater Väst AB 2014 Sida 1(12) Delårsrapport augusti 2014 Regionteater Väst AB 2014 1. Sammanfattning Volymen i verksamheten har ökat kraftigt det senaste året och fortsätter göra det under 2014 för att sedan plana ut under

Läs mer

2015-11-23. Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar om effektmål 2016 för de egna verksamheterna enligt bilaga.

2015-11-23. Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar om effektmål 2016 för de egna verksamheterna enligt bilaga. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-11-23 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se KS/2015:175 Effektmål 2016 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen Årsrapport Köpt vård 2015 Version: 1.0 Beslutsinstans: Regionstyrelsen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 UTVECKLING AV KÖPT VÅRD TOTALT... 3 1.1 Primärvård utanför Jämtland Härjedalen... 3 1.2 Länssjukhusvård utanför

Läs mer

Avgiftsbestämmelser för år 2015

Avgiftsbestämmelser för år 2015 BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Maria Funk 2014-10-20 LiÖ 2014-1175 Landstingsstyrelsen Avgiftsbestämmelser för år 2015 Allmänt Vårdavgifter har länge i första hand använts som ett instrument att styra

Läs mer

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN ÄLVDALENS KOMMUN BUDGET 2011 OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 2013 En ny politisk ledning, kommer att styra Älvdalens kommun de kommande fyra åren. Runt om i kommunen växer framtidstron och förhoppningen är att

Läs mer

Statistik om hälso- och sjukvård samt regional utveckling 2012 VERKSAMHET OCH EKONOMI I LANDSTING OCH REGIONER

Statistik om hälso- och sjukvård samt regional utveckling 2012 VERKSAMHET OCH EKONOMI I LANDSTING OCH REGIONER Statistik om hälso- och sjukvård samt regional utveckling 2012 VERKSAMHET OCH EKONOMI I LANDSTING OCH REGIONER Statistik om hälso- och sjukvård samt regional utveckling 2012 1 Statistik om hälso- och sjukvård

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningeredning

Hälso- och sjukvårdsberedningeredning Hälso- och sjukvårdsberedningeredning öst Verksamhetsområde: Kalix Överkalix Haparanda Övertorneå Lennart Holm, S Överkalix Britt-Marie Vikström, S Kalix-Nyborg Kurt-Åke Andersson, S Kalix Siv-Britt Harila,

Läs mer

Regionstyrelsen 197-217

Regionstyrelsen 197-217 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 197-217 Tid: 2015-12-15, kl 13:00-16:40 Plats: Regionens hus, sal A 212 RJL2015 /2338 Granskningsrapport Granskning av åtgärder för ekonomi i balans Beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Karlskoga lasaretts kvalitetsresa

Karlskoga lasaretts kvalitetsresa Karlskoga lasaretts kvalitetsresa Sjukhusdirektör Lena Adolfsson lena.adolfsson@orebroll.se Kvalitets- och utvecklingschef Ing-Marie Larsson ing-marie.larsson@orebroll.se Karlskoga lasarett ett av tre

Läs mer

Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus

Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus MÅNADSRAPPORT 1(10) Datum 150617 Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus Period: januari - maj Kort sammanfattning Ekonomi Prognos Planerade

Läs mer

Vårdnära service. en viktig del i framtidens sjukvård

Vårdnära service. en viktig del i framtidens sjukvård Vårdnära service en viktig del i framtidens sjukvård En viktig del i framtidslösningen Svensk sjukvård är komplex, dynamisk, kunskapsintensiv och spännande. Utvecklingen har varit och är omfattande när

Läs mer

Scenarioanalyser för att finansiera kollektivtrafikens framtida underskott

Scenarioanalyser för att finansiera kollektivtrafikens framtida underskott 1 (7) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-10 Västra Götalandsregionen Kollektivtrafiksekretariatet Handläggare: Jan Efraimsson Telefon: 0703 63 92 89 E-post: jan.efraimsson@vgregion.se Till kollektivtrafiknämnden

Läs mer

Revisionsrapport Skurups kommun Building a better working world

Revisionsrapport Skurups kommun Building a better working world Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2014 Skurups kommun Granskning av årsredovisning 2013 EY Building a better working world Innehåll 1. Inledning 2 2. Resultatutfall mot budget

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 med budget 2016-2018

VERKSAMHETSPLAN 2016 med budget 2016-2018 VERKSAMHETSPLAN 2016 med budget 2016-2018 för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden (dnr 2015:14 / 7) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 1. Inledning Samordningsförbund

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2009 Eva Lagbo Bergqvist Ing-Marie Englund Erika Svensson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4

Läs mer

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument 1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-12-18 195 Dokumentansvarig

Läs mer

Nybyggnation av hus 37 (etapp 4-5) Höglandssjukhuset

Nybyggnation av hus 37 (etapp 4-5) Höglandssjukhuset 1(5) 2013-08-29 LJ2013/425 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Nybyggnation av hus 37 (etapp 4-5) Höglandssjukhuset Bakgrund Behovet av investeringar för Höglandssjukhuset är stort. De delar

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2012-04-10 LJ2012/260

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2012-04-10 LJ2012/260 MISSIV 1(1) 2012-04-10 LJ2012/260 Landstingsstyrelsen Förslag angående bestämmelserna om kommuners och landstings högskoleutbildning U2012/1523/UH Landstinget i Jönköpings län har av Utbildningsdepartementet

Läs mer

kort- version Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018

kort- version Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018 kortversion Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018 Sammanfattning Allmänna förutsättningar Region Skåne är en permanent region med ett uppdrag att främja hållbarhet och tillväxt.

Läs mer

Brf Linnégatan 41-45

Brf Linnégatan 41-45 Brf Linnégatan 41-45 ÅRSREDOVISNING 1 januari 31 december 2012 Bostadsrättsföreningen Linnégatan 41-45 796909-5228 Nyckeltal Kostnadsfördelning 2012 2011 (exklusive fönster & fasadprojekt 2012) Planerat

Läs mer

Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare

Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare Föreninen Sveries Stadsträdårdsmästare Kära kolleor! Det är dryt två månader sedan måna av oss träffades på konressen i Örebro, Karlskoa och Kumla. Tack, Lars-Erik, Edit och Sif för en ivande och välarranerad

Läs mer

Dnr: KS 2009/19. Bollebygds kommun - mål och budget 2010-2012

Dnr: KS 2009/19. Bollebygds kommun - mål och budget 2010-2012 Dnr: KS 2009/19 Bollebygds kommun - mål och budget 2010-2012 Förord Förutsättningarna för budget 2010 är svårare än någon gång tidigare. Finanskris och lågkonjunktur har medfört att prognoserna för kommunens

Läs mer

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Koncept Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2011-01-27 nr Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Karin Hellqvist tel. 08 405 59 23 Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för

Läs mer

Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2016 samt Utblick 2017-2020. Värnamo, den mänskliga tillväxtkommunen 40 000 invånare år 2035

Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2016 samt Utblick 2017-2020. Värnamo, den mänskliga tillväxtkommunen 40 000 invånare år 2035 Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2016 samt Utblick 2017-2020 Värnamo, den mänskliga tillväxtkommunen 40 000 invånare år 2035 Kommunens vision och övergripande mål Efter valet startade ett

Läs mer

Landstingsstyrelsen 46-70. Tid: 2011-03-22 kl 13:00-14:55 Plats: Landstingets kansli, sal A

Landstingsstyrelsen 46-70. Tid: 2011-03-22 kl 13:00-14:55 Plats: Landstingets kansli, sal A PROTOKOLL 1(10) Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: ande: Peranders Johansson (M), ordförande Mia Frisk (KD) Anna-Carin Magnusson (S), 46-62 Rune Backlund (C) Lena Skaring Thorsén (FP) Märta

Läs mer

Månadsrapport Hallands sjukhus oktober 2013

Månadsrapport Hallands sjukhus oktober 2013 MÅNADSRAPPORT 1(11) Kontaktperson: Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se 2013-11-13 Månadsrapport Hallands sjukhus oktober 2013 Sammanfattning Verksamhet Tillgänglighet Personal Produktion Ekonomi

Läs mer

Delårsrapport. Jan oktober 2012 Naturbruksgymnasiet

Delårsrapport. Jan oktober 2012 Naturbruksgymnasiet Delårsrapport Jan oktober 2012 Naturbruksgymnasiet Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse Produktionsenhetschefens reflektion 1 Fördjupad ekonomisk analys 3 Ekonomisk redovisning Helårsbedömning:

Läs mer

Månadsuppföljning 2012 - helår

Månadsuppföljning 2012 - helår 2013-02-19 LJ 2013/168 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Månadsuppföljning 2012 - helår Bakgrund Landstingets utgångspunkt för styrning är att tillgängliga resurser används så att en god hushållning

Läs mer

Konsekvenser av budget och ersättningsmodell för hälsovalet 2016

Konsekvenser av budget och ersättningsmodell för hälsovalet 2016 Primärvårdsförvaltning 2015-11-16 Ärendenummer: 2015/00836 Primärvårdsstaben Dokumentnummer: 2015/00836-1 Eva Karlsson Pagels Till Nämnden för primärvård och tandvård Konsekvenser av budget och ersättningsmodell

Läs mer

Uppföljning mål tertial

Uppföljning mål tertial TJÄNSTESKRIVELSE Handläare Datum Ärendebetecknin Cecilia Frid 2016-05-12 SN 2015/0531.03.01 0480-450000 Socialnämnden Uppföljnin mål tertial 1 2016 Försla till beslut Socialnämnden beslutar att odkänna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Landstingshuset, Frösön 2004-09-16 kl 9:15-16:00 Beslutande Eliasson Martin Olofsson Anders Lindman Björn Johansson David Oskarsson Olov Englund Runar Abramsson Mikael Norlander Göte

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Nyckeltalsanalys Vännäs kommun

Nyckeltalsanalys Vännäs kommun Nyckeltalsanalys Vännäs kommun November 2008 Johan Skeri Innehållsförteckning 1 Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Syfte...2 1.3 Metod...3 1.4 Avgränsning...3 2 Allmän grundanalys...4 2.1 Grunddata...4

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 108-127

Regionstyrelsens arbetsutskott 108-127 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 108-127 Tid: 2015-08-10: kl 13:00-14:50 Plats: Regionens hus, sal A 117 RJL2015 /1479 Investeringsram för ombyggnad av Sörängens skolhus Beslut Regionstyrelsens

Läs mer

Granskning av socialnämndens verksamhet

Granskning av socialnämndens verksamhet Revisionsrapport* Granskning av socialnämndens verksamhet Vaggeryds kommun Oktober 2008 Torbjörn Bengtsson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund och revisionsfrågor...1 1.2

Läs mer

STATISTISK ANALYS 1(10) Sammanställning av lärosätenas årsredovisningar: Fortsatt färre studenter 2014

STATISTISK ANALYS 1(10) Sammanställning av lärosätenas årsredovisningar: Fortsatt färre studenter 2014 STATISTISK ANALYS 1(10) Avdelning / löpunmmer 2015-03-17 / 3 Analysavdelningen Handläggare Marie Kahlroth 08-563 085 49 marie.kahlroth@uka.se Sammanställning av lärosätenas årsredovisningar: Fortsatt färre

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Avtal om samverkan kring hjälpmedelsfrågor

Avtal om samverkan kring hjälpmedelsfrågor 2012-11-16 LJ2012/1621 Landstingets kansli Ekonomiavdelningen Lars Wallström Landstingsstyrelsen Avtal om samverkan kring hjälpmedelsfrågor Bakgrund Landstingsfullmäktige har 2012-06-19-20, 72 beslutat

Läs mer

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN 2014 DET SKA VARA GOTT ATT LEVA I KALMAR LÄN Alliansen vill skapa en modern och nära sjukvård tillsammans med dig. Vi lyssnar alltid på dig när det gäller var, när

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 2012-10-19 LJ 2012/1344. Förvaltningsnamn Avsändare

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 2012-10-19 LJ 2012/1344. Förvaltningsnamn Avsändare MISSIV 2012-10-19 LJ 2012/1344 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Remissvar Hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan tillstånd (Ds 2012:36) S2012/6727/FS Landstinget i Jönköpings

Läs mer

Befolkningsundersökning 2010 Vårdbarometern. Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på svensk hälso- och sjukvård

Befolkningsundersökning 2010 Vårdbarometern. Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på svensk hälso- och sjukvård Befolkningsundersökning 2010 Vårdbarometern Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på svensk hälso- och sjukvård Vårdbarometern Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar

Läs mer

Konsekvenser av scenkonstpensionsutredningens förslag för olika yrkesgrupper

Konsekvenser av scenkonstpensionsutredningens förslag för olika yrkesgrupper 2009-06-08/TF/JK Konsekvenser av scenkonstpensionsutredningens förslag för olika yrkesgrupper Detta är en förenklad översikt av scenkonstpensionsutredningens förslag (SOU 2009:50). Det finns många detaljer

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

FÖRSLAG TILL DELÅRSBOKSLUT JANUARI AUGUSTI 2010 FÖR SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST

FÖRSLAG TILL DELÅRSBOKSLUT JANUARI AUGUSTI 2010 FÖR SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST Sidan 1 av 17 FÖRSLAG TILL DELÅRSBOKSLUT JANUARI AUGUSTI 2010 FÖR SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST FÖRSLAG TILL DELÅRSBOKSLUT JANUARI AUGUSTI 2010 FÖR SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST... 1 Styrelsen

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2009

Granskning av årsredovisning 2009 Revisionsrapport Mars 2010 Lena Sörell Godkänd revisor Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 Våra noteringar från granskningen för respektive avsnitt framgår

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer