Månadsrapport Hallands sjukhus oktober 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Månadsrapport Hallands sjukhus oktober 2013"

Transkript

1 MÅNADSRAPPORT 1(11) Kontaktperson: Ingrid Kvist Månadsrapport Hallands sjukhus oktober 2013 Sammanfattning Verksamhet Tillgänglighet Personal Produktion Ekonomi Prognos Åtgärdsplan Minskningen av vårdplatser 2013 har, i kombination med i stort sett oförändrat akut inläggningsflöde, lett till att antalet planerade vårdtillfällen behövt minskas med cirka 7% jämfört med Medelvårdtiden har ökat något. Detta har resulterat i att beläggningen på HS ökat från en redan tidigare hög nivå. HS klarar SKL:s krav på 80 %, för både nybesök och behandling, för kömiljarden. Antalet närvarotimmar är högre 2013 jämfört med samma period föregående år. Ökningen härleds till bl.a. till satsningar inom logopedi, AT-läkare, förstärkning p.g.a. 6.6A och ny barnavdelning i Varberg. Sjukfrånvaron har ökat jämfört med föregående år, för perioden januariseptember är sjukfrånvaro 4,53% mot 4,08% år Det är framför allt långtidssjukskrivningarna som har ökat. En systematisk genomgång av alla enheter och yrkeskategorier genomförs och under året har cheferna utbildats i nytt datorstöd för att bättre kunna fånga både kortidsfrånvaron och rehabiliteringsinsatser för de som är långtidssjukskrivna. Produktionstakten under oktobermånad fortsätter att vara hög jämfört med både första halvåret och budget. Den stigande produktionen räcker dock inte till för att kompensera vårens produktionsbortfall. HS har inte klarat att nå upp till beställd volym under årets tio månader. Några orsaker kan identifieras som färre vårdplatser totalt på sjukhusen, omfördelning av det dagkirurgiska uppdraget och ökad medelvårdtid. Avvikelsen inom slutenvården är DRG poäng och prognosen DRG poäng. Inom öppenvården kommer HS att fullgöra sitt uppdrag. Resultatet för oktober är oförändrat i jämförelse med september, d.v.s. -111,6 mnkr. Avvikelsen mot budget är -130,6 mnkr. Prognosen för driftnämnden HS är -144 mnkr. Den ingående obalansen var -110 mnkr. Försämringen från tidigare prognos på -130 mnkr kan hänvisas till följande orsaker. HS kommer inte att uppnå sin beställning med DRG poäng, motsvarande -22 mnkr. Nya löneavtal inklusive ersättning för förskjuten semester Bemanningsföretag har anlitats i ökad utsträckning för att klara bemanningen. Hjälpmedelskostnaderna och patientrelaterade kostnader fortsätter att öka. Prognosen för driftnämnden ÖSV ligger på - 4 mnkr, vilket är en förbättring med 1 mnkr. Det periodiserade områdesvisa betinget på 30 mnkr av HS besparingsuppdrag har i stort sett uppnåtts under perioden jan-oktober 2013.

2 2(11) Tillgänglighet Andelen patienter som handläggs inom 4 timmar på akuterna i oktober är 71,9% för HS, vilket är under uppsatt mål, men en ökning i jämförelse med föregående månad. Inflödet har minskat på akutmottagningarna med 0,1% jämfört med samma period förra året. Ökning på akuten i Varberg och en minskning i Halmstad. Tillgängligheten är hög liksom inflödet av patienter. HS klarar SKL:s krav på 80 %, för både nybesök och behandling. Halland tillhör idag bland de 25 % bästa i riket. HS har blivit bättre på att använda vårdgarantin för att tillgodose hallänningarnas behov, framförallt har fler patienter skickats inför semestermånaderna. Detta har resulterat i att färre patienter väntar på nybesök och behandling i jämförelse med tidigare år. Hallands Sjukhus Totalt 60 dagar 90 dagar Tillgänglighet nybesök 86,8% 94,7% Tillgänglighet SKL behandlingar 82,1% 91,5% Tillgänglighet Övrig behandling 86,6% 93,2% Återbesök Andel inom utsatt måldatum HSH+HSV 80,6 % HSK 91,0 % Totalt 82,5 % Personal Sommarbemanning 2014 Utvärdering av åtgärder för att klara sommarbemanningen 2013 är genomförda. Åtgärden med förskjuten semester har haft stor effekt och varit en viktig faktor för att lösa uppdraget. Beslut har redan nu fattats om särskilda ersättningar för sommaren 2014 vilket ökar förutsättningarna att lösa sommarbemanningen. Personalavdelningen har gjort utskick till alla avgångsstudenter på sjuksköterskeutbildningar i Sverige som avslutar sin utbildning vid under Nattsjuksköterskor Hallands Sjukhus har stora problem med att bemanna nattsjukskötersketjänster och i dagsläget har Hallands sjukhus 36 vakanta tjänster. Beslut har nu fattats att erbjuda sjuksköterskor som arbetar natt ett fast lönetillägg om 3000 kr/månad relaterat till sysselsättningsgraden. Åtgärden förväntas göra det mer attraktivt att arbeta natt och på det sättet öka verksamhetens förutsättningar att rekrytera sjuksköterskor till natten. Enkäter Sommarkraft Region Halland erbjuder under sommaren sommarjobb åt ungdomar mellan år inom ramen för projektet Sommarkraft. Under sommaren 2014 fick 86 ungdomar sommarjobb varav 52 av dem inom Hallands Sjukhus. Efter avslutat arbete har samtliga fått möjlighet att svara på en enkät för att ta del av deras erfarenheter och återkoppling på förbättringar. Enkätens svarsfrekvens var på 64%. De svarande är över lag mycket nöjda med sin tid som Framtidskraft och anser sig ha blivit mycket väl bemötta. Hela 80% av de svarande är positiva till att arbeta inom Region Halland vilket är en ökning i relation till den uppfattning deltagarna hade innan deltagandet i Framtidskraft.

3 3(11) Lönerevision Lönerevisionen för 2013 avslutades för samtliga förbund i oktober, förutom Vision som utbetalas under november månad. Utvärdering av processen har skett med samtliga förbund. Vårdförbundet som organiserar de flesta medarbetarna inom Hallands Sjukhus tycker att processen har förbättrats framförallt genom de lokala avstämningar som har skett. Fortsatt dialog sker med samtliga förbund för att vidareutveckla lönerevisionsprocessen och ge inspel till förbättringar inför AT-läkare Inför vårens intag har verksamheten i Varberg haft rekord i antal sökande vilket ökar förutsättningarna för att hitta bra kandidater till våra AT-läkartjänster. Även i Halmstad har söktrycket varit högt. AT läkarchefer och medarbetare från personalavdelningen har deltagit i AT mässor i Umeå, Linköping, Malmö och Göteborg för att informera om vad Hallands Sjukhus har att erbjuda och vi bedömer att marknadsföringen på mässorna har varit en del åtgärderna för att skapa intresse för ATläkarutbildningen. Produktion Slutenvård, dagkirurgi och mottagningsverksamhet Sluten vård, HS har fått ett utökat uppdrag och med det utfall som hittills rapporteras, nås inte periodens budget och inte heller förra årets utfall. Differensen är minus poäng mot budget, vilket påverkar sjukhusets intäkter negativt. Trots denna lägre volym, har belastningen på sjukhusets vårdavdelningar varit stort. Antalet vårdplatser har reducerats på HS totalt i samband med sparåtgärder och vårdplatsöversyn, reduktionen är ca 30 platser totalt sett. För att bibehålla samma volym DRGpoäng som förra året krävs att medelvårdtiderna minskar. Utvecklingen under årets tio månader är att medelvårdtiden ökat med 2,4%. Dagkirurgipoängen är färre än förra året, 167 poäng på tio månader och mot budget är 35 poäng lägre. På helåret kommer beställningen att klaras. Prognosen för mottagningsverksamheten för helåret är att lägre volym läkarbesök kommer att utföras, men att trenden med ökande antal sjukvårdande behandlingar fortsätter. Antalet övriga kontakter, till exempel telefonkontakter, ökar i omfattning. Detta påverkar i sin tur de viktade vårdtjänsterna, då sjukvårdande behandlingar viktas lägre än läkarbesök och telefonkontakter ingår inte viktningen. Hallands sjukhus månad 10 Utfall ack 2012 Utfall ack 2013 Förändring antal Förändring % period budget Diff mot pdbu antal Diff mot pdbudget % Årsbudget Antal vårdtillfällen ,5% Antal DRG poäng SV ,6% ,5% Case mix index 0,957 0,975 0,018 1,9% Antal DRG poäng ÖV ,6% ,0% 7523 Cytostatika läkem ,5% ,1% Antal Läkarbesök ,2% ,7% Antal sjukv beh ,5% ,1% Viktade vårdtjänster ,0% ,5%

4 4(11) Fördelat på nämndområde: Viktade vårdtjänster Område 1-4 Område 6 Summa Utfall Utfall Differens utfall % -1,0% -1,2% -1,0% Budget period Differens budget % -1,4% -3,0% -1,5% DRG-poäng SV och ÖV HSH HSK Summa Utfall Utfall Differens utfall % -1,9% 1,1% -1,8% Budget period Diff budget antal Differens budget % -3,0% -1,0% -2,9% Cytostatika Utvecklingen uppvisar en ökning med 87 poäng jämfört med budget, men något lägre än i jämförelse med föregående år med minus 24. Läkemedelskostnaderna följer denna ökning och resultatet för uppdraget är plus minus noll. Abonnemangsersatt vård, regionvård HS har fått ett budgettillskott på 53 mnkr för regionvården och efter oktober månads utfall så är avvikelsen mot budget 24,5 mnkr. Skälet till det positiva resultatet beror på färre utfärdade remisser och färre kostsamma vårdtillfällen jämfört med förra året. Prognosen är plus 37,0 mnkr. Regionvården bedöms ge ett större överskott p.g.a. lägre antal inskrivna patienter i Skåne och VGR. Ekonomiavdelningen har varit i kontakt med de nämnda regionerna och fått bekräftat en minskad patienttillströmning utomläns. Utifrån detta har uppbokningen av utomlänskostnader jämfört med föregående år minskats. Specialisttandvård Resultatet för Specialisttandvården är negativt, -2,7 mnkr mot periodiserad budget. Produktion öppen vård Det sker en successiv förskjutning av besök från direkta patientbesök till övriga kontakter, där patienten får hjälp via telefon exempelvis. Den volymen ökar kraftigt. Likaså fortsätter överföring av besök från läkare till övriga vårdgivare.

5 5(11) Antal Öppenvårdskontakter 2012 t.o.m. Okt 2013 t.o.m. OktFörändring % 2012 Okt 2013 Okt Läkare Besök ,2% Övriga kontakter ,3% Övriga vårdgivarkategorier Besök ,5% Övriga kontakter ,0% Antal Mottagningsbesök till Läkare Ej akutmottagning Akutmottagning 5000 Inflödet har minskat på akutmottagningarna med 0,1% jämfört med samma period förra året. Ökning på akuten i Varberg och en minskning i Halmstad. Produktion sluten vård Skillnad mellan beställning och produktion är främst att produktionen mäts i antal klinikvårdtillfällen, medan beställningen är sjukhusvårdtillfällen. Klinikerna följer sin produktion i antal klinikvårdtillfällen, vilket redovisas nedan. Hallands Sjukhus Totalt Antal klinikvårdtillfällen 2012 t.o.m. Oktober 2013 t.o.m. Oktober Förändring % 2012 Oktober 2013 Oktober Akut vårdtillfälle ,3% Planerat vårdtillfälle ,5% TOTALT: ,8% Vårdtid i dagar 2012 t.o.m. Oktober 2013 t.o.m. Oktober Förändring % 2012 Oktober 2013 Oktober Akut vårdtillfälle ,4% Planerat vårdtillfälle ,0% TOTALT: ,5% Både andelen akuta och planerade patienter minskar. Medelvårdtiden har gått upp med 2,4% jämfört med samma period 2012.

6 6(11) Ekonomi HS startar 2013 med en bedömd ingående obalans på -110 mnkr. I den bedömningen ligger att HS har ett ingående underskott från tidigare år och att sjukhuset inte skulle klara av 500 DRG-poäng. Aktuell prognos visar att Hallands sjukhus inte kommer att klara DRG-poäng av årets uppdrag. Orsaker till denna prognosförsämring är ökad medelvårdtid, ökat antal utskrivningsklara patienter som ligger kvar på sjukhuset, minskat antal vårdplatser och bemanningsproblem. Vårens minskade produktion, på grund av lång och svår influensaperiod och vinterkräksjuka, kommer inte att kunna tas igen. Utfall och periodiserad budget i tkr per förvaltningsområde redovisas nedan. Utfall Budget Diff Prognos Hallands sjukhus exkl Kba Hallands sjukhus Kba Hallands sjukhus Tabellen nedan är en sammanställning över det ekonomiska resultatet i tkr per uppdrag efter oktober Kostnaden per producerad DRG-poäng ligger relativt konstant över och prestationsersatt öppenvård ligger mer i balans med budgeterad nivå under året. Uppdrag Avvikelse Slutenvård Prestationsersatt öppenvård -835 Abonnemang, öppenvård Regionvård Specialisttandvård Summa De förändringar som gjorts i framförallt kontoplan och motpartsbegrepp, har påverkat möjligheten att analysera utfallet gentemot förra året. Utfallet på intäkterna har påverkats av den förändrade ersättningsmodellen, vilket också har inneburit att resultatet påverkats i enskilda månader. Dock kan konstateras att HS tappar intäkter för såld vård mot budget, samt att kontoslag 5 uppvisar ett stort minus. Där samlas i stort sett alla verksamhetsanknutna kostnader som inhyrd personal, läkemedel, material, tekniska hjälpmedel, laboratorietjänster och röntgen. Kontoklass Utfall Budget Diff 3 - Verksamhetens intäkter Kostnader för personal Köpt vård, mtrl o varor Övriga kostnader Övriga kostnader Finansiella intäkter/kostnader Halland sjukhus Personalkostnaderna har ökat på grund av fler ST-läkare (+15 stycken som kräver utökad insats från överläkare), sommarens övertidsersättning och utköpt semester, införande av läkemedelsmodul (som tar tid och resurser från ordinarie verksamhet) samt åtgärder utifrån arbetsmiljöärenden vid ortopedioch medicinklinikerna i Varberg. Differensen mot budget beräknas att bli lägre i november månad på grund av en något högre periodisering av budgeten. Konto 5 större avvikelser, i tkr.

7 7(11) Konto Utfall Budget Diff Läkemedel Sjukvårdsartiklar Hjälpmedel Kostnad inhyrd personal Område 1-4 Omr 6 HS totalt t.o.m. oktober tkr Bemanningsföretag har anlitats i större utsträckning, främst på sjuksköterskesidan, för att klara bemanningen. På grund av förändringar i den organisatoriska strukturen inom förvaltningen är det inte möjligt att jämföra kostnaderna mot föregående år, men kostnaderna fördelas relativt jämnt mellan områdena. Ekonomisk prognos Prognosticerat resultat för helåret 2013 bedöms till minus 148 mnkr (inklusive 16 mnkr för bortfallna avskrivningar), minus 144 mnkr på HSH/HSV och minus 4 mnkr HS KBA. Prognosen har försämrats med 18,0 mnkr sedan förra månaden. Intäkterna beräknas bli ytterligare 12,0 mnkr lägre, då vi inte klarar slutenvårdsproduktionen en försämring med 600 DRG-poäng. Även hjälpmedels- och patientrelaterade kostnader fortsätter att öka. Även personalkostnader är bidragande till försämrad prognos (se ovan). Kostnadsutveckling Kostnadsutveckling av externa kostnader, landstings- och förvaltningsinterna kostnader undantagna samt köpt vård, se nedan, ackumulerad kostnadsökning jämfört med förra året är 4,6%. Resultatet varierar kraftigt mellan månaderna under året, vilket har några olika förklaringar, dels påverkas månadsutfallen av förändrad ersättningsmodell under året (gjordes i april), dels av periodiseringen av abonnemanget och av eftersläpningar av interna transaktioner inom HS. Det ger nedanstående bild av variation i utfall per månad. Följer man utfallet i DRG-poäng, så är det inte samma avvikelser som intäktsresultatet uppvisar, dock finns en differens i produktionen på DRG-poäng.

8 8(11) Mnkr Summa: Intäkter 287,6 293,7 328,3 299,6 306,8 291,2 258,9 279,2 288,5 324, ,5 Kostnader -305,0-305,5-323,2-322,0-308,7-319,5-261,8-293,5-306,4-324, ,1 Resultat -17,4-11,8 5,2-22,4-1,9-28,3-2,9-14,3-17,9 0,2-111,6 För oktober finns en balans mellan intäkter och kostnader, framförallt på grund av att regionvårdskostnaderna blivit lägre än kalkylen. Sommarmånaderna har de senaste åren inom HS uppvisat stora variationer resultat- och produktionsmässigt mellan månaderna. Åtgärder för ekonomi i balans Områdesvisa sparbeting Prognos 25,0 mnkr Mål 30,0 mnkr Det periodiserade områdesvisa betinget på 30 mnkr av HS besparingsuppdrag har i stort sett uppnåtts under perioden jan-oktober Det handlar om flera tiotals olika effektiviseringar inom områdena, allt ifrån att minska kostnader för stafettläkare, färre konsulter till användandet av flergångsartiklar istället för engångsartiklar inom vården. Fördjupad analys inom utvalda områden Utskrivningsklara patienter Samordnad vårdplanering är reglerad i betalningsansvarslagen och Halland har med stöd av lagen utarbetat regiongemensamma riktlinjer i samarbete mellan Hallands kommuner, närsjukvården och Hallands sjukhus. När en patient bedöms utskrivningsklar från sjukhuset sker en process som grundas på lagen om betalningsansvar. I praktiken har kommunen fem vardagar, efter att kallelsen till vårdplanering har skickats, att iordningställa och förbereda för de insatser som patienten bedömts vara i behov av vid hemkomsten. Enligt betalningsansvarslagen utfaller ett betalningsansvar för kommunen om inte de klarar att ta hem patienten efter sju dagar (fem vardagar och en helg). Omfattningen av det totala betalningsansvaret i Halland har minskat sedan 2011, men ökat betydligt i vissa kommuner Den största ökningen av antalet dagar med betalningsansvar ses i Varbergs kommun där 85 patienter hittills i år har genererat 421 dagar med betalningsansvar för kommunen. Betalningsansvaret inträder tidigast 5 vardagar efter att kommunen mottagit kallelsen till vårdplanering, vilket innebär att dessa 85 patienter har varit inlagda ytterligare 5 dagar. Tabellen nedan redovisar antal personer och dagar kommunerna har betalat för. Hallands sjukhus t.o.m. okt Kommun Antal Antal Antal Antal dagar Antal Antal personer dagar personer personer dagar Laholm Halmstad Hylte Falkenberg Varberg Kungsbacka Summa

9 9(11) En patient motsvarar i genomsnitt, omräknat i produktion, 1 DRG-poäng. Genom exempelvis funktionen vårdplanerare och fler läkare som prioriterar utskrivning av patienter försöker Hallands sjukhus att påverka patientflödet inom slutenvården. Produktion HS klarar inte beställningen inom slutenvården. Anledningen är en bland annat en minskning av antalet vårdplatser och ökad medelvårdtid. Ökat inflöde av akuta patienter som trängt undan planerad vård, vilket resulterat i minskad slutenvårdproduktion inom framförallt område 3. Utskrivning av medicinskt färdigbehandlade patienter försenas, i väntan på plats i kommunerna. Inom vissa specialiteter påverkas produktionen av flaskhalsar inom operationsverksamheten, som t ex lokalfrågan inom operation i Halmstad. Viss omfördelning av tider och operationsutrymme är genomförda, men effekterna ses ännu inte fullt ut. Kapacitetsplanering inom Hallands sjukhus Fortsatt arbete med produktionsplanering: - göra klart och implementera modellen för slutenvården fullt ut med injusterade parametrar - operation som nästa steg är en del i att göra klart slutenvården och första steget i att ta fram en modell för DRG-ersatt öppenvård - därefter kommer resterande delar av DRG-ersatt öppenvård samt mottagningsverksamhet Arbetsmodellen för produktions- och kapacitetsplanering sammanvävs successivt med såväl budgetsom uppföljningsprocessen, ekonomi och personal för att bli en gemensam process. Detta i syfte att säkerställa en bättre planering och uppföljning av beställning, resursutnyttjande och kostnader. En redovisning av detta arbete kommer att ske vid driftnämndens möte i december. Åtgärder för ekonomisk balans Utöver de åtgärdsplaner som upprättats av respektive verksamhetsområde, så har ytterligare förslag tagits fram. En översyn av rutinerna görs för anlitandet av bemanningsföretag. Reglerna förtydligas var i organisationen beslutet tas om bemanning. Ett regelverk skapas för återbesättning av vakanser. Projekt har startats för att frigöra operationstider inom central operation. Vissa kostnadsreduktioner har inte kunnat realiseras då det har varit extremt tung belastning p.g.a. influensa med mera under början av året. Det har dels varit stor patienttillströmning och dels stor sjukfrånvaro bland personalen. Arbetsmiljöärendena påverkar i viss mån möjligheterna att uppnå uppsatta kostnadsreduceringar t ex uppdrag att utöka bemanning utan utökad finansiering. Hallands sjukhus Lena Johansson sjukhuschef

10 Trender 10(11)

11 11(11)