Utvärdering av projektet Plugga klart 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvärdering av projektet Plugga klart 1"

Transkript

1 Utvärdering av projektet Plugga klart 1 Christina Ehneström SAMMANFATTNING Utvärderingen visar att projektet inte har uppnått sina mål, men att insatsen ändå har gett effekter som kan bidra till det yttersta syftet, nämligen att minska avbrott från gymnasiet och att öka andelen elever som är behöriga till gymnasiet. För att hållbara effekter ska nås krävs ett aktivt ägarskap på fler nivåer än skolnivån, det krävs strategier för att ta tillvara på uppnådda resultat och en organisering som bygger på både drift och utveckling. Dessutom behöver projekt redan från start ha krav på att de horisontella principerna integreras i allt arbete.

2 Innehållsförteckning 1. BAKGRUND OM PROJEKTET PLUGGA KLART SYFTE OCH INNEHÅLL ORGANISERING UTVÄRDERINGEN UTVÄRDERINGENS SYFTE OCH UTVÄRDERINGSFRÅGOR UTVÄRDERINGENS FASER UTVÄRDERINGENS GENOMFÖRANDE Förändringsteori Fallstudier Enkäter Intervjuer Statistik från SCB Avstämning med projektledaren Lärseminarium Styrgruppsmöten UTVÄRDERINGENS ANALYSRAM Förändringsteori Relevans Genomförande Hållbara resultat RESULTAT FÖRÄNDRINGSTEORI FÖR PROJEKTET PLUGGA KLART DATAINSAMLINGEN Relevans Måluppfyllelse Genomförande Hållbarhet SLUTSATSER HAR PROJEKTET UPPNÅTT UPPSATTA MÅL? Mål Mål Mål VILKA FAKTORER PÅVERKAR HÅLLBARHET I vilken utsträckning har Plugga klart tagit sikte på detta? REFERENSER INTERNET REGION DALARNAS UNDERLAG ÖVRIGA REFERENSER... 25

3 1. Bakgrund Sommaren 2015 utlyste Europeiska Socialfonden i Norra Mellansverige medel för projekt som skulle handla om metodutvecklings- och/eller implementeringsprojekt inriktade på kompetensutveckling för personal som arbetar med skolungdomar, en ökad jämställdhet i offentlig sektor eller kompetenshöjning i arbetsintegrerade sociala företag (Internet 1). I augusti 2015 lämnade Region Dalarna in en ansökan till Europeiska Socialfonden för projektet Plugga klart 1. Parallellt med ovanstående utlysning fanns i regionen en annan utlysning inom programområde två. Utlysningen, som hette Motverka skolavhopp för unga i Norra Mellansverige: 2015/00422 (Internet 2), syftade just till att motverka skolavhopp. Inom ramen för denna utlysning ansökte Region Dalarna om medel för projektet Plugga klart 2. De båda projekten Plugga klart 1 och Plugga klart 2 syftade till att komplettera varandra. Regionen fick medel för båda projekten som startade i januari Denna rapport handlar om utvärdering av projektet Plugg Klart Om projektet Plugga klart Syfte och innehåll Bakgrunden till projektet Plugga klart 1 var att 23 procent av eleverna i Dalarna inte tar gymnasieexamen inom fyra år. Regionen uppskattade att cirka 500 elever per år hoppade av sina gymnasiestudier (2015). Utöver att oavslutade studier kan få negativa konsekvenser för den enskilde har Dalarna ett stort behov av kompetens och i Dalastrategin finns en vision om att Dalarna ska vara landets bästa region för unga(internet 3). Projektet tar sin utgångspunkt i tidigare forskning samt i erfarenhet från projektet Plug In. I ansökan hänvisar Region Dalarna till rapporten Tio orsaker till avbrott (Internet 4) som visar att de främsta skälen till avhopp är socialt utanförskap (mobbning), brist på pedagogiskt stöd i skolan, vuxna som inte bryr sig och dåligt bemötande i skolan. Vidare utgår projektet från Skolinspektionens granskning (Internet 5) som kom fram till att skolorna i stor utsträckning saknar ett systematiskt kvalitetsarbete, att pedagogisk utveckling som en levande process saknas på många skolor och att rektor inte tar ansvar för detta, att elever inte ges särskilt stöd i den omfattning som krävs samt att skolans arbete för att förebygga och förhindra kränkande behandling av barn och elever är otillräckligt. Plug In, som genomfördes under förra programperioden, gav Plugga klart 1 exempel på beprövade metoder och framgångsfaktorer som är avgörande för effektiva insatser. Det handlade om bemötande och relationer, samverkan inom och utanför skolan, tidiga insatser, flexibla utbildningar och tydliga mål. Även här visar det sig att Plug In har haft större effekter på skolor där projektet haft ett aktivt stöd från rektorer. Plug In har också visat att en viktig framgångsfaktor är att insatsen är kontinuerlig och genomsyras av ett gemensamt förhållningssätt på hela skolan.

4 Projektet Plugga klart 1 ansökte därför om medel inom programområde 1 (PO 1) via ovan nämnda utlysning (Internet 1). De förväntade långsiktiga effekterna av utlysningen var att de som arbetar nära ungdomar ska få en förstärkt kunskap om ungdomars situation och motivation vilket i sin tur skulle bidra till att färre ungdomar lämnar skolan i förtid. Plugga klart 1 skulle i enlighet med utlysningen, handla om att utbilda skolpersonal genom kollegialt lärande kring förhållningssätt och bemötande där jämställdhet, tillgänglighet och icke-diskriminering integreras. Projektet vände sig till personal som arbetar med skolungdomar och skulle ge stöd till verksamhetsutveckling avseende rutiner och modeller för hur arbetet kring frånvarohanteringen skulle kunna förbättras. Dessutom skulle processtöd till rektor erbjudas. Det övergripande målet med projektet var att förhindra skolavhopp, dvs. motverka att elever kan få tankar om att vilja hoppa av skolan. Från början handlade det om att erbjuda kompetensutvecklingsinsatser och processtöd för cirka 27 skolor, både gymnasier och högstadieskolor i samtliga kommuner i Dalarna. Kompetensutveckling skulle erbjudas för cirka 50 % av personalen (cirka 500 personer) där projektet skulle stå för hälften av kostnaderna och kommunen för resten samt för lönerna under utbildningstiden. Uppskattningsvis skulle det handla om cirka 20 timmar per person under ett läsår. Insatserna handlar i första hand om förhållningssätt, bemötande och normkritiskt tänkande samt att skapa rutiner och modeller för hur arbetet kan förbättras. Syftet med projektet var att deltagande skolor skulle utveckla ett gemensamt förhållningssätt när det gäller bemötande där synliggörande av normer och värderingar var i fokus. Genom detta antogs att personalen skulle få verktyg att leda grupper och grupprocesser så att alla inkluderas, öka elevernas möjligheter till ett bättre mående och på det sättet minska mobbing, vilket i sin tur antogs leda till färre skolavbrott. Innehållet i projektet Plugga klart 1 förväntades alltså att tillsammans med Plugga klart 2 förebygga avhopp från gymnasiet. Målen för Plugga klart 1 är Mål 1: Minst 80 procent av personalen anser att de har fått ökad kunskap och medvetenhet om förhållningssätt och bemötande enligt egen skattning direkt efter genomförd kompetensutveckling Mål 2: Minst 60 procent av personalen anser att de har förändrat sitt arbetssätt gentemot eleverna, så att det främjar inkludering, jämställdhet och icke-diskriminering Mål 3: Minst 90 procent av personalen anser att de har fått ökad kunskap och medvetenhet inom jämställdhet, tillgänglighet och icke-diskriminering enligt egen skattning direkt efter genomförd kompetensutveckling Mål 4: Könsfördelning bland deltagarna ska vara lika som bland skolpersonalen totalt på varje skola vid terminens början.

5 3. Organisering Mål 5: Minst 10 procent av utbildningstiden ska ägnas åt förhållningssätt kopplat till jämställdhetsproblematik (inkl. icke-diskriminering) Mål 6: Minst 5 procent av utbildningstiden ska ägnas åt förhållningssätt kopplat till tillgänglighetsproblematik. Organiseringen kring både Plugga klart 1 och Plugga klart 2 byggde på dels en projektgrupp som hade sin hemvist på Region Dalarna och dels på delprojektledare som befann sig på de skolor som deltog i Plugga klart 1 och Plugga klart 2. De båda delprojekten hade var sin projektledare och det fanns också en övergripande projektledare. Delprojektledarna hade ingen särskild roll vad gäller Plugga klart 1 men bör ändå nämnas här. Ofta var det någon i skolledningen som var ansvarig gentemot projektledaren i Plugga klart 1. Själva utbildningen upphandlades och det var Empowerment center som var leverantör av utbildningen. Den erbjöds antingen som två föreläsningsdagar eller som två föreläsningsdagar inklusive handledarlett arbete i arbetslag. Eftersom utbildningen inte hade fokus på de horisontella principerna erbjöds alla skolor att delta i kompetensutvecklingsinsatser kring dessa. Det kunde handla om mer ingående insatser med handledning eller kortare föreläsningar för lärare och/eller elever. För innehåll och upplägg stod MIRAK Adviser som upphandlades. Även projektgruppen erbjöd viss utbildning. 4. Utvärderingen Under våren 2016 upphandlades utvärderare och Ehneström Utvärdering AB fick detta uppdrag. I nedanstående avsnitt presenteras utvärderingens syfte samt utvärderingsfrågorna, utvärderingens upplägg samt utvärderingens analysram Utvärderingens syfte och utvärderingsfrågor Enligt kravspecifikationen var syftet med utvärderingen att utvärderaren skulle vara ett stöd för ett lärande bland ansvariga och berörda, framför allt gentemot projektgrupp och styrgrupp, så att förbättringar kunde göras successivt. Utvärderingen skulle bland annat utvärdera om projektets aktiviteter leder till de resultat som är angivna i ansökan. Utvärderingen skulle också vara ett komplement till den egna, internt organiserade uppföljningen. Eftersom uppdragsgivarens kravspecifikation inte innehöll några specifika utvärderingsfrågor har utvärderingskonsulten föreslagit följande frågor som också har förankrats hos projektets styrgrupp. 1. Har projektet uppnått uppsatta mål? 2. Vilka faktorer påverkar hållbarhet? 2.1. I vilken utsträckning har Plugga klart tagit sikte på detta? 3. Vilka faktorer påverkar avbrott? Hur systematiseras kunskap om avbrott? 3.1. I vilken utsträckning har Plugga klart tagit sikte på detta?

6 Den sista frågan är inte relevant att besvara i denna utvärdering utan vi återkommer kring detta i den andra rapporten om Plugga klart Utvärderingens faser I den första fasen av utvärderingen rekonstruerade utvärderingskonsulterna tillsammans med projektledningen projektets förändringsteori. Denna presenteras i avsnitt 4.1 nedan. Denna fas av utvärderingen brukar kallas ex-ante. Under den andra fasen genomförde utvärderingskonsulterna datainsamling som syftade till att ge styrgrupp, projektledning samt andra viktiga aktörer underlag för styrning och framför allt att kunna ta vara på projektets resultat och skapa långsiktiga effekter. Denna typ av processnära utvärdering brukar kallas formativ utvärdering. Den tredje och sista fasen handlar om att summera resultat och ge en bild av projektets effekter. Detta brukar beskrivas som en summativ utvärdering. Den tar fasta på projektets resultat och kopplar dem till utlysningens och programmets förväntade effekter. Denna rapport, tillsammans med ett avslutande möte med styrgruppen, ingår i denna fas Utvärderingens genomförande Utvärderingen har bestått av datainsamling, analys och återkoppling. Datainsamlingen har bestått av flera delar fallstudier i ett urval av skolor, intervjuer med aktörer som på olika sätt kan ge förutsättningar för långsiktiga effekter, intervjuer med projektgruppen samt en enkät till deltagande skolpersonal. Utöver detta har utvärderaren haft regelbundna avstämningsmöten med projektledare och projektgrupp och på det sättet hållit sig uppdaterad kring hur projektet utvecklats samt vilka utmaningar projektet stått inför. Utvärderarna har även tagit del av statistik som projektet rapporterat in till SCB. Det är i detta sammanhang viktigt att påpeka att datainsamlingen har haft fokus både på Plugga klart 1 och Plugga klart 2. Analysen har genomförts av utvärderaren och resultaten från denna har först återkopplats till projektgruppen och därefter till de skolor som varit föremål för fallstudierna samt till styrgruppen. Utöver detta har utvärderaren deltagit på ett nätverksmöte, våren 2017, och vid detta tillfälle återkopplat resultaten från den dåvarande datainsamlingen. Utvärderaren har också deltagit i ett möte för skolledare vintern Förändringsteori För att utvärderaren ska kunna följa upp projektets förväntade resultat behövs en förändringsteori. Denna rekonstruerades med hjälp av ansökan, utbildningsanordnarens offert (Empowerment center) samt med hjälp av projektledaren och projektgrupp. Förändringsteorin har sedan presenterats för styrgruppen Fallstudier Under hösten 2016, 2017 och 2018 genomfördes fallstudier på sammantaget sju skolor. Syftet med fallstudierna var dels att studera hur lärare och skolledning uppfattat sitt deltagande i projektet och dels studera hur deltagarna ser på möjligheten att fortsätta arbeta med verksamhetsutveckling avseende förhållningssätt och bemötande med det

7 långsiktiga syftet att förhindra skolavhopp, dvs. motverka att elever kan få tankar om att vilja hoppa av skolan i enlighet med projektets intentioner. Urvalet av skolor gjordes av projektledaren och byggde på att skolorna skulle ha med en relativt stor andel lärare i projektet. Datainsamlingen genomfördes genom besök på respektive skola och som intervjuer med delprojektledare, deltagande skolpersonal, elever och skolledning. Under 2016 och 2017 genomfördes även telefonintervjuer med förvaltningschefer. I nedanstående tabell redogörs för hur många personer som deltagit. Tabell 1. Respondentkategorier som intervjuats Enkäter Till deltagande skolpersonal skickades en enkät ut mot slutet av projektet, september Syftet med enkäten var att ta reda på deltagarnas allmänna uppfattning om projektet, om de bedömde att de hade fått ökad kunskap och kompetens samt på vilket sätt verksamheten utvecklats på grund av skolans deltagande i Plugga klart. Enkäten skickades ut till rektor på varje deltagande skola. Rektor ombads att i sin tur skicka ut enkäten till sin personal. I nedanstående tabell redogörs för vilka skolor som besvarat enkäten. Tabell 2. Antal skolor och skolpersonal som besvarat enkäterna Svarsfrekvens Grundskola Gymnas ium Antal skolor som besvarat enkäten Antal respondenter Antal svarande kvinnor Antal svarande män Delprojektledare Skolpersonal Elever Skolledning Förvaltningschef Skola Inget svar Skola Skola Inget svar Skola Skola Skola Ej tillfrågad Skola Ej tillfrågad 3 av 5 möjliga 29 av ca 270 möjliga procent 10 av 17 möjliga 125 av ca 800 möjliga procent Bortfall När man gör en enkätundersökning bör man vara medveten om att det kommer att uppstå ett antal felkällor. Urvalsfel kan uppstå om enkäten bygger på svar från ett urval av de som deltagit i insatsen. När det gäller denna enkät har projektledningen valt att skicka ut till skolledningen som i sin tur ska vidarebefordra länken till enkäten till alla som deltagit. Därmed ska det i princip inte finnas något urvalsfel. Det förekommer dock att personer som inte har deltagit fullt ut i insatsen antingen inte alls eller bara delvis har fått enkäten. Dessa personer tillhör alltså inte

8 deltagargruppen, men finns med i enkätutskicket och kan ha svarat på enkäten. Därför kan det finnas ett visst urvalsfel trots att enkäten är en totalundersökning. Däremot finns det ett mycket stort bortfallsfel i undersökningen eftersom inte alla har svarat. Det är inte möjligt att ange en exakt svarsfrekvens men om vi utgår från det möjliga antalet respondenter skulle svarsfrekvensen ligga på 11 procent för grundskolan och 16 procent för gymnasiet. Tittar vi på antal skolor som har skolpersonal som besvarat enkäten är det 3 av 5 grundskolor och 10 av 17 gymnasieskolor. Bortfallet beror troligtvis dels på att rektor avstått från att skicka ut enkäten till sin personal och dels på att personer som får enkäten inte vill svara eller glömmer att svara. Samtliga rektorer har fått två påminnelser. Bortfallet i en enkät innebär att man måste vara mycket försiktig när man tolkar resultaten Intervjuer Intervjuerna har genomförts med ett urval av aktörer som har en position som innebär att de har möjlighet att påverka och besluta om hur resultaten från projektet kan tas om hand långsiktigt. Intervjuerna genomfördes på telefon och totalt ingick 6 personer i respondentgruppen. De som deltog i intervjuerna var chefer och personer med andra strategiska roller. Intervjuerna handlade om respondenternas uppfattning om projektets mål och syfte, deras förväntningar på projektet samt vilka behov projektet svarade mot. Vidare innehöll intervjuerna frågor om vilka problem projektet skulle bidra till att lösa samt vilka hinder och möjligheter de bedömde fanns för ett fortsatt arbete med att förhindra avhopp. Utöver ovan nämnda intervjuer genomfördes under december 2017 en intervjuomgång med samtliga personer i projektgruppen. Syftet var dels att studera hur medlemmarna i projektgruppen uppfattade sin roll samt också studera deras bedömning av förutsättningar för hållbara resultat. Intervjuerna som beskrivs ovan var semistrukturerade vilket innebär att samma frågor ställs till alla respondenter vilka i sin tur kan besvara frågan som de själva vill. Respondenterna får då likartade möjligheter att uttrycka sin åsikt om samma fråga Statistik från SCB Utvärderarna har också tagit del av statistik från SCB. Det handlar främst om det antal timmar som deltagarna deltagit Avstämning med projektledaren Med jämna mellanrum har utvärderaren och projektledaren haft avstämningar som handlat om projektets status och om praktiska frågor så som datum för kommande datainsamling och urval. Avstämningarna har skett både på telefon och genom fysiska möten. Avstämningarna följer inte någon särskild mall men är av stor betydelse eftersom utvärderaren får en uppdaterad bild av hur projektet genomförs, hur det utvecklas samt vilka utmaningar som finns Lärseminarium I anslutning till att fallstudierna under 2016 och 2017 genomfördes inbjöds de skolor som deltagit i fallstudierna till Region Dalarna för att delta i ett lärseminarium. Det var

9 delprojektledaren och någon från skolledningen som bjöds in. Efter fallstudierna som genomfördes under 2018 erbjöds skolorna att delta i ett skypemöte. Syftet med lärseminariet/skypemötet var att analysera och diskutera de slutsatser som dragits av utvärderingsmaterialet. Seminariet hade ett framåtsyftande perspektiv och syftet var att skapa dialog kring hur skolan kan jobba vidare med att utveckla skolans förhållningssätt och bemötande. Dessutom deltog konsulterna på ett nätverksmöte för alla delprojektledare och skolledare i februari Lärseminarierna inleddes med en presentation av utvärderingsresultaten och därefter genomfördes en workshop där ett antal framåtsyftande frågor diskuterades Styrgruppsmöten Utvärderaren har deltagit i fem styrgruppsmöten. Det första mötet var i början av 2016, det andra var i juni 2016, det tredje i februari 2017, det fjärde i maj 2018 och det sista går av stapeln i december Vid dessa tillfällen har utvärderarna presenterat resultaten och slutsatser från datainsamlingen Utvärderingens analysram Plugga klart 1 är ett kompetensutvecklingsprojekt som syftar till att skapa bestående resultat både på individnivå och på organisationsnivå. För att utvärderingen ska kunna följa upp en sådan insats krävs flera olika analysramar. Det handlar om projektets kortsiktiga och långsiktiga mål, hur projektet genomförs, dess relevans samt vilka förutsättningar det finns för hållbara resultat. Nedan presenteras dessa analysramar Förändringsteori En förändringsteori beskriver vilken typ av resultat och effekter som förväntas uppkomma av en given insats och är ett mycket viktigt verktyg för utvärderingen. Den ligger till grund för vilka resultat och effekter som ska utvärderas och hur dessa kan mätas genom olika indikatorer. Den underlättar också för projektets egen uppföljning. I figur 1 nedan åskådliggörs principerna för ett projekts förändringsteori. resurser aktiviteter resultat effekter kort sikt effekter lång sikt Figur 1. Förändringsteori Relevans Med utgångspunkt från en tydlig förändringsteori är det möjligt att bedöma projektets relevans och hur projektet och dess aktiviteter förhåller sig till de identifierade behoven. Det handlar om projektets inre relevans, det vill säga om föreslagna insatser kan leda till förväntade effekter ur olika målgruppers perspektiv. Det handlar också om den yttre relevansen, det vill säga om projektet som helhet kan bidra till utlysningens och programmets mål.

10 Genomförande Hur ett projekt genomförs och organiseras får konsekvenser för projektets resultat. Därför är det viktigt att studera om projektet fungerar ändamålsenligt och om resursanvändningen står i paritet med måluppfyllelsen Hållbara resultat För att resultat från ett utvecklingsprojekt ska kunna implementeras och förändra ordinarie verksamhet efter projektets slut krävs ett strategiskt arbete redan från projektstart. Tidigare forskning visar att det behöver finnas insatser på flera samhällsnivåer för att uppnå hållbar strukturförändring. Ett aktivt ägarskap krävs på alla nivåer, likaså kunskap om innehållet, det behöver svara mot behov, som kan vara olika för olika aktörer och målet för insatsen behöver åtminstone delvis delas. 4. Resultat Nedan presenteras resultat från den datainsamling som genomförts. Det handlar om projektets förändringsteori, genomförande, relevans och hållbarhet Förändringsteori för projektet Plugga klart 1 I figur 2 nedan presenteras en rekonstruktion av projektet Plugga klart 1. Denna förändringsteori är övergripande för hela projektet. Ak6viteter Resultat på kort och lite längre sikt och inom ramen för projek<den Samhällseffekter Akt jämställdhet??? Föreläsningar, övningar, erfautbyte och handledning som bygger på Existen(ellt synsä- Involveringsped agogik Lösningsfokuser at arbetssä- PLUSmodellen Den gemensamma spelplanen xxxxx Deltagarna får ökad kunskap och medvetenhet om a- deras sä- a- bemöta andra påverkar Deltagarna får ökad kunskap och medvetenhet om a- e- respek?ullt och rela(onsbyggande arbetssä- och förmåga a- möta varje individ där hen befinner sig leder (ll a- man som lärare förtjänar förtroende och sin ställning Deltagarna får ökad kunskap och medvetenhet om hur de kan iden(fiera vem de arbetar med (eleven besökare, klagare, kund) Deltagarna får ökad kunskap och medvetenhet om hur de kan få eleven a- bli kund och ta fram en gemensam plasorm samt ta fram en lösning där både detaljerna och effekterna u?orskas (tex genom a- leta euer undantagen) Deltagarna är överens om vilka mål som kompetensutvecklingsinsatsen ska sikta in sig på a- minska avbro- samt vilka delmålen är Deltagarna har en samsyn kring vilka resurser som finns och hur de ska användas Deltagarna får kunskap om hur och var man kommunicerar för a- verksamheten ska kunna arbeta mot målen Deltagarna utarbetar e- gemensamt förhållningssä- kring hur de ska arbeta med elever som riskerar a- inte få fullständiga betyg (grund) eller göra studieavbro- (gy) xxxxx Deltagarna får verktyg a- omsä-a och (llämpa de-a arbetssä- med sina elever genom a- ha en posi(v förväntan på eleverna som handlar om a- de är kapabla och har förmåga ha e- rela(onsbyggande arbetssä- ha e- lösningsfokuserat arbetssä- En arbetsplats skapas där alla blir sedda, lyssnade på, ges möjlighet a- utvecklas och ökad medvetenhet om det egna medarbetaransvaret E- gemensamt förhållningssä1 på skolan finns kring hur man bemöter och arbetar med elever som riskerar a- inte få fullständiga betyg (grund) eller göra studieavbro- (gy). Arbetssä-et bygger på tydliga mål, en samsyn kring vilka insatser (resurser) som behövs, tydliga kommunika(onsvägar samt tydliga ru(ner Verksamheten utvecklas genom förbä-rade arbetssäsom främjar inkludering, jämställdhet, ickediskriminering samt förebygger avbro- Gemensamt perspek(v hos deltagare på risk för avbrosamt vilka insatser som krävs Ru(ner för hur man hanterar iden(fierar riskgruppen används på hela skolan Ökad kompetens hos deltagare a- iden(fiera poten(ella elever i riskgrupp Ökad kompetens hos deltagare a- vidta åtgärder för a- förhindra avbro- Elever i riskzon har ökad skolnärvaro Minskat antal avbro- i skolan Elever i riskzon får bä-re studieresultat Ungdomarnas anställningsbarhet ökar Ungdomsarbetslösheten i regionen minskar Figur 2. Övergripande förändringsteori för projektet Plugga klart 1

11 De effekter som projektet förväntas bidra till på lång sikt är kopplade till den yttersta effekten av projektet, nämligen att bidra till ett minskat antal skolavhopp. För att detta ska kunna ske behöver projektet bidra till att utveckla skolans verksamhet vad gäller förhållningssätt och bemötande. Deltagarna behöver få ökad kunskap om hur man bemöter olika individer samt vara överens om skolans delmål mot ett minskat antal avbrott, hur resurser ska fördelas, hur man behöver kommunicera för att nå målen samt hur det gemensamma förhållningssättet kring hur man ska arbeta för att förhindra avbrott. Då förväntas rutiner för hur man identifierar riskelever skapas samt hur man ska arbeta med dessa för att förhindra avbrott eller att elever avslutar sina studier med ofullständiga betyg. Vidare ska deltagarna, genom projektet, få verktyg för att tillämpa detta arbetssätt, bidra till att skapa en arbetsplats där alla blir sedda och lyssnade på samt bidra till att skapa ett gemensamt förhållningssätt kring den målgrupp av elever som riskerar att göra studieavbrott eller inte få fullständiga betyg. Som synliggörs i förändringsteorin ovan saknades ett tydligt och explicit innehåll kring de horisontella principerna i denna kompetensutvecklingsinsats, och som redan nämnts ovan upphandlade projektet därför ett särskilt processtöd som skulle ge skolorna stöd i arbetet med de horisontella principerna Datainsamlingen Här presenteras resultaten från datainsamlingen utifrån den analysram som presenterades ovan. Det handlar om relevans, måluppfyllelse, genomförande och hållbara resultat Relevans I enkäten tillfrågades respondenterna att ta ställning till påståenden som har med relevansen att göra. Nedan återfinns ett diagram på hur gymnasielärarna har tagit ställning till påståendet om relevans. Innehållet i Plugga klart 1 var relevant för mig i min yrkesutövning Håller inte alls med. Håller med lite grann. Håller med mycket. Håller med helt och hållet. Vet inte/kan inte bedöma. Figur 3. Respondenterna (gymnasium) tillfrågades att ta ställning till ett antal påståenden (N=125)

12 I figur 3 kan vi se att en majoritet av de som besvarat enkäten anser att innehållet i Plugga klart 1 var relevant. Personalen som arbetar på gymnasiet och som besvarat enkäten är mer skeptisk till utbildningsinsatsen än vad personalen på grundskolan är. I de öppna svaren återfinns några förklaringar till varför respondenterna (både från grundskolan och gymnasiet) är skeptiska. Det efterfrågades fler konkreta verktyg för att hjälpa elever att Plugga klart och några respondenter skrev att de upplevde att nivån kring framförallt bemötande var för låg och att projektet inte tillförde något nytt. Jag tycker att många av sakerna var självklarheter. Det tog mycket tid utan att ge något tillbaka. I de fallstudier som genomförts ser vi att Plugga klart 1 har tagits emot väldigt olika. På några skolor finns en stark kritik mot insatsen på andra är skolpersonalen mer positiv. På en skola vi besökte har lärare avsagt sig sitt deltagande och projektet har avbrutits. På en annan skola vi besökte menade en av lärarna som intervjuades att det var den bästa kompetensutvecklingen hen någonsin hade deltagit i Måluppfyllelse Nedan delas redovisningen av resultaten från datainsamlingen in i rubriker Ökad kunskap hos deltagarna Mål 1 uttrycks som att minst 80 procent av personalen anser att de har fått ökad kunskap och medvetenhet om förhållningssätt och bemötande enligt egen skattning direkt efter genomförd kompetensutveckling. Enkäten till deltagande lärare visar att mer än hälften av de som besvarat enkäten anser att de fått ökad kunskap om förhållningssätt och bemötande och att de blivit mer medvetna om hur de bemöter flickor och pojkar. Personal på gymnasiet är mer kritiska än personal på grundskolan. För mig har skolans deltagande i Plugga klart 1 lett till Håller Håller Håller Håller Vet inte/ inte alls med lite med med helt kan inte med. grann. mycket. och hållet. bedöma. Att jag fått ökad kunskap om förhållningssätt och bemötande. Att jag är mer medveten om hur jag bemöter llickor och pojkar. Figur 4. För mig har skolans deltagande i Plugga klart 1 lett till (N=125)

13 51 procent av respondenterna på gymnasiet svarar att de håller med mycket eller håller med helt och hållet och 63 procent av respondenterna på grundskolan svarar att de håller med mycket eller håller med helt och hållet Det är alltså inte så stor andel som 80 procent av respondenterna varken på gymnasiet eller på grundskolan - som anser att de har fått ökad kunskap och medvetenhet om förhållningssätt och bemötande (mål 1). Anledningarna till varför respondenterna svarar som de gör på dessa påståenden kan återfinnas i kommentarerna. Det handlar bland annat om att den undervisande personalen i många fall redan anser sig besitta dessa kunskaper och att nivån var för låg, vilket indikerar att utbildningen inte skulle vara tillräckligt relevant Ökad kompetens hos deltagarna Mål 2 uttrycks som att minst 60 procent av personalen anser att de har förändrat sitt arbetssätt gentemot eleverna, så att det främjar inkludering, jämställdhet och ickediskriminering. Enkätundersökningen indikerar att lite drygt 25 procent av respondenterna på gymnasiet anser att de har förändrat sitt bemötande gentemot elever. Av de som besvarat enkäten på grundksolan är det drygt 35 procent som anser att de har förändrat sitt bemötande gentemot elever. Figur 5. För mig har skolans deltagande i Plugga klart 1 lett till att jag genomfört konkreta förändringar i hur jag bemöter elever. N=125 I följdfrågorna kan vi se exempel på förändrade beteenden som handlar om att respondenterna upplever att de har blivit bättre på sitt allmänna bemötande, t.ex. att de hälsar på varandra i korridorerna, men även att de tänker med på hur de lägger upp sin undervisning och bemöter eleverna i klassrummet. Respondenterna uppger att de blivit stärkta i att det är betydelsefullt hur de bemöter individer, och att de blivit mer uppmärksamma på signaler än tidigare. Försöka se varje elev, varje dag t.ex. genom att hälsa i korridoren. (Enkätkommentar - gymnasiet) Försöker att ha mera dialoger med eleverna och ställa frågor, att få dem mera delaktiga i lärandeprocessen. (Enkätkommentar gymnasiet) Knappt hälften (45 procent) av respondenterna på grundskolan och en dryg tredjedel av de svarande på gymnasiet har angett att de upplever att Plugga klart 1 har lett till att de är mer uppmärksamma på elevernas bemötande av varandra.

14 Exempel på sådana förändringar handlar om en ökad medvetenhet om vad som sker mellan eleverna som lett till att man tydligare och oftare agerar och ingriper vid situationer vilket i sin tur anses ha lett till en bättre miljö på skolan då eleverna tar efter och tänker på sitt bemötande. Även fallstudierna ger exempel på att det har hänt något kring, särskilt personalen bemötande mot eleverna. vi mer tänker på hur vi bemöter dem när de kommer tillbaka. Det har vi blivit bättre på. Att jobba med relationer. Vi läste en utredning om hemmasittare (Skolverket). Vad är det viktigaste om de kommer tillbaka? Relation är svaret på allt. Att få synas. (Lärare på gymnasiet) Men det är långt ifrån alla skolor som berättar om sådana förändringar. det finns en stor utmaning att skapa ett gemensamt förhållningsätt och samsyn. (Lärare på gymnasiet) Ökad kompetens att integrera de horisontella principerna Mål 3 uttrycks som att minst 90 procent av personalen anser att de fått ökad kunskap och medvetenhet inom jämställdhet, tillgänglighet och icke-diskriminering enligt egen skattning direkt efter genomförd kompetensutveckling. Enkäten har inte gått ut i direkt anslutning till själva insatsen men i enkäten har respondenterna ombetts ta ställning till ett antal påstående som handlar om de horisontella principerna. I enkäten som gick ut till gymnasiet har de flesta respondenter svarat nej eller vet ej på frågor om skolans deltagande i Plugga klart 1 har lett till att de genomfört konkreta förändringar i hur de arbetar med jämställdhet och tillgänglighet i undervisningen samt att de är mer uppmärksamma på hur eleverna bemöter varandra utifrån ett könsnormsperspektiv. Figur 6. För mig har skolans deltagande i Plugga klart 1 lett till att jag genomfört konkreta förändringar i hur jag arbetar med jämställdhet i undervisningen. N=125

15 Figur 7. För mig har skolans deltagande i Plugga klart 1 lett till att jag är mer uppmärksam på hur eleverna bemöter varandra utifrån ett könsnormsperspektiv. N= 125 Figur 8. För mig har skolans deltagande i Plugga klart 1 lett till att jag genomfört konkreta förändringar i hur jag arbetar med tillgänglighet i undervisningen. N=125 Fallstudierna visar genomgående att man inte arbetar aktivt med varken skolans likabehandlingsplan eller med jämställdhetsaspekter. Det finns en medvetenhet om att man inte är så bra på att integrera dessa perspektiv i analyser och i utvecklingsarbetet men, trots att möjlighet har erbjudits genom projektet, har inte så mycket hänt. Vi måste titta på frånvaron och vad den beror på och allt kan inte lösas i PK. Det finns andra anledningar. (Skolledare) Som redan nämnts erbjöd projektet skolorna ett processtöd för att arbeta med de horisontella principerna och dessutom erbjöds föreläsningar för elever eller/och skolpersonal. Det har inte varit någon stor efterfrågan på dessa erbjudanden och i en rapport beskriver MIRAK hur konsulterna har arbetat samt vilka resultat detta arbeta har lett till Effekter på verksamheten i stort I enkäten ställs flera frågor som ger indikationer på om insatsen har påverkat verksamheten i stort. En fråga handlar om huruvida respondenten anser att det varit bra för skolan att delta i Plugga klart 1. Drygt 70 procent av respondenterna på grundskolan anser att projektet varit bra för skolan, motsvarande andel på gymnasiet är drygt 60 procent. Anledningarna till att respondenterna tyckte projektet varit bra för skolan återfinns i följdfrågorna och handlar om att insatsen har hjälp till att skapa ett gemensamt språk och en samsyn bland kollegorna så att alla jobbar mot samma mål och som i sin tur har underlättat samarbetet i arbetslagen. Många lyfter upp tankesättet kring den gemensamma spelplanen som positivt.

16 Några av respondenterna angav att de upplever att de fått bättre koll på skolans arbete inom området och att de snabbare kan fånga upp elever som ligger i riskzonen för att bli hemmasittande. Projektdelen som gällde bemötande uppskattades särskilt, både mellan personalen och gentemot eleverna och även att mötena har gett utrymme för diskussion och reflektion. Dessutom tyckte några av respondenterna att innehållet i projektet varit bra och har gett personalen bra verktyg att arbeta med. Även sättet arbetet dokumenterats på inom projektet har lyfts som extra bra för skolan då det gör det möjligt för personalen att följa framstegen och ta arbetet till nästa nivå. I de fallstudier som genomförts stämmer denna bild in på några av de skolor vi besökt. Det är främst personal som arbetar nära projektet som beskriver att man ser förändringar, framför allt skolledare. Allt möjligt om elever och hur man ska göra för att lyckas med undervisning. Så var det inte från början. (Citat från en delprojektledare) Men det finns också skolor som vi besökt som inte anser att Plugga klart 1 har fått några effekter på verksamhetsnivå. En ganska stor andel av den skolpersonal som intervjuats och som inte varit direkt involverade i projektet (Plugga klart 1 och Plugga klart 2) annat än att de deltagit i kompetensutvecklingsinsatsen, anser inte att skolans deltagande har satt några spår. inställningen har varit allmänt negativ och har uppfattats som flummigt I de öppna svaren i enkätundersökningen återfinns förklaringar till varför respondenterna (både från grundskolan och gymnasiet) är skeptiska till att Plugga klart skulle ha gett effekter på verksamhetsnivå. Dessa handlar om att respondenterna upplever att skolans ledningsgrupp inte var tillräckligt inkopplad och att mycket av det som behandlas av Plugga klart 1 berör just ledningsgruppen och kan inte påverkas av övrig personal. Vissa nämnde även att arbetsuppdelningen på skolan gjorde det svårt med gemensamma synsätt och arbetsplaner. I nedanstående avsnitt beskrivs mer ingående några av de förändringar som förväntas ha hänt enligt förändringsteorin Förhållningssätt och bemötande Nästan 70 procent av de svarande på grundskolan och 45 procent av de som jobbar på gymnasiet upplever att skolans deltagande i Plugga klart 1 har lett till utveckling av ett gemensamt förhållningssätt kring bemötande. Exempel på sådana förändringar är att personalgruppen diskuterar förhållningssätt oftare vilket ger en gemensam syn och ett medvetet och gemensamt förhållningssätt. Personalen har fått lära sig hur de ska bemöta elever och de har utarbetat tydligare regler. Flera av de respondenter som är mer skeptiska menar att ledningens roll är viktigt för att uppnå effekter och att det framförallt är representation från skolledningen som saknas.

17 Nya rutiner På påståendet om skolans deltagande i Plugga klart 1 har lett till förändrade rutiner kring frånvarorapportering anger drygt en fjärdedel av respondenterna på gymnasiet att så har skett. Motsvarande andel på grundskolan är nästan 50 procent. Figur 9. Skolans deltagande i Plugga klart 1 har lett till förändrade rutiner kring frånvarorapportering. N=125 De svarande lyfter upp positiva aspekter kring ett tydligt gemensamt system kring frånvarorapportering och att frånvaro och förseningar rapporteras in på en gång när lektionen startar. Några av de som svarat anser att det var bra med tydliga rutiner kring frånvarorapporteringen och att de har fått förståelse om vilka risker det innebär när elever börjar vara frånvarande och man är snabbare på att reagera på frånvaro. Även mångtalig rapportering till elevhälsan har varit positivt. I enkäten till gymnasiet var det så många som 40 procent som svarade att de inte visste om deltagandet lett till förändrade rutiner kring frånvarorapportering och 21 procent som angav att projektet inte hade lett till förbättrade rutiner. Motsvarande siffra på grundskolan var här högre och så många som en tredjedel av de svarande på grundskolan ansåg inte att projektet lett till förbättrade rutiner. Av de öppna svaren framkommer det att många svarande framförallt upplever irritation kring att alla gör olika och att rutinerna som finns inte efterföljs. En efterföljande fråga i enkäten till gymnasiet handlar om huruvida skolan har förändrat sina rutiner när det gäller elever som riskerar att göra studieavbrott. Figur 10. Skolans deltagande i Plugga klart 1 har lett till förändrade rutiner när det gäller elever som riskerar att göra studieavbrott. N=125 En liknande fråga till grundskolan är ställd (se figur 11).

18 Figur 11. Skolans deltagande i Plugga klart 1 har lett till att min skola är bättre på att arbeta med elever som riskerar att inte få fullständiga betyg. N=29 Av figur 10 och figur 11 ovan kan noteras att en knapp tredjedel (29 procent) av respondenterna på gymnasiet svara ja och över hälften av de som besvarat enkäten på grundskolan (56 procent) upplever att skolans deltagande i Plugga klart 1 har lett till förändrade rutiner när det gäller elever som riskerar att inte få fullständiga betyg. Flera respondenter på grundskolan som besvarat de öppna frågorna upplever att Plugga klart 1 har hjälp dem att få bättre koll och bättre samarbete mellan mentorer, specialpedagogen och elevhälsan. Även direktkontakt med hemmet har varit en positiv upplevelse, liksom fler insatser och åtgärder som kan sättas in i ett tidigare skede. Att det funnits extra resurser från Plugga klart som kan hjälpa elever med uppgifter samt en person som är extra ansvarig för att eleverna kommer till skolan har också varit bra. Flera av de på gymnasiet som svarat på de öppna frågorna upplever att det efter Plugga klart är tydligt vilka rutiner som finns och att samarbetet med elevhälsan funkar bra. Det har också skapats en bra diskussion kring detta bland personalen. Av de personer på grundskolan som svarat nej (13 procent) eller vet ej (31 procent) på frågan om de upplever att skolans deltagande i Plugga klart 1 har lett till förändrade rutiner när det gäller elever som riskerar att inte få fullständiga betyg tycker flera att skolans arbete med detta redan varit bra och inte förbättras eller berott på projektet. Av de personer på gymnasiet som svarat nej (21 procent) eller vet ej (50 procent) menar flera att Plugga klart 1 inte lett till förändrade rutiner men att Plugga klart 2 har det. I de allra flesta skolor som besökts via fallstudierna har man förbättrat sina rutiner vad gäller frånvarohanteringen. Med frånvarohantering menas i detta fall inte enbart själva rapporteringen utan hela kedjan från frånvarorapportering till rutiner för att identifiera elever i riskzonen och sätta in åtgärder. Det typiska mönstret är att elever med en viss andel frånvaro blir föremål för elevhälsoteamet (EHT) som föreslår åtgärder varav Plugga klart 2 kan vara en sådan åtgärd. Mer om detta i rapporten för Plugga klart Genomförande Plugga klart 1 har haft en projektledare som ingått i ett team av projektmedarbetare på Region Dalarna. Själva utbildningarna har genomförts av upphandlade konsulter. Projektledare och projektmedarbetare från Region Dalarna har genomfört vissa insatser på skolorna vad gäller de horisontella principerna. Under 2017 års datainsamling intervjuades samtliga projektmedarbetare på Region Dalarna. I intervjuerna framkom att projektgruppen fungerar bra, har hittat sina roller och prioriterat arbetsuppgifter, men man konstaterar att det finns mer att göra än vad resurserna räcker till. Dessutom har flera i projektgruppen gått till andra uppdrag, varit

19 sjukskrivna och det har uppstått ett tidsglapp innan ersättare kunnat komma in i projektet. Vid flera tillfällen har samordnaren på ESF kritiserat projektet för att inte lämna in underlag i tid. Fallstudierna visar att deltagande skolor verkligen uppskattar arbetet som görs i projektgruppen. Jag tycker att jag har fått förmånen att vara med i projektet är dels att vi får träffa andra de är duktiga på Region Dalarna Så värdefullt att träffa folk som jobbar med något liknande och att möta folk som jobbar med samma sak men hur olika det kan bli Deltagarna I nedanstående tabell redovisas antalet deltagare per skola, det totala antalet deltagartimmar per skola samt det genomsnittliga antalet deltagartimmar per deltagare. Tabell 3. Antal deltagare per gymnasieskola, antal timmar per skola samt det genomsnittliga antalet timmar som varje deltagare arbetat i Plugga klart 1. Gymnasieskola Deltagare Timmar Tim snitt , , , , , , , , , , , , , , , , ,1 Total: 800 Totalt: Snitt: 30,88

20 Tabell 4. Antal deltagare per grundskola, antal timmar per skola samt det genomsnittliga antalet timmar som varje deltagare arbetat i Plugga klart 1. Grundskola Deltagare Timmar Tim snitt , , , ,9 Totalt: 270 Totalt: Snitt: 45,74 Av tabellerna ovan kan vi konstatera att det genomsnittliga antalet timmar i grundskolan är högre än i gymnasiet. Vi kan också se att de timmar som personalen i genomsnitt deltagit i projektet varierar kraftigt från 10,9 timmar per person till så mycket som 110,8 timmar. Det finns tre mål i Plugga klart 1 som utvärderarna inte har kunnat se över. Dessa är att könsfördelning bland deltagarna ska vara lika som bland skolpersonalen totalt på varje skola vid terminens början, att minst 10 procent av utbildningstiden ska ägnas åt förhållningssätt kopplat till jämställdhetsproblematik (inkl. icke-diskriminering) samt att minst 5 procent av utbildningstiden ska ägnas åt förhållningssätt kopplat till tillgänglighetsproblematik. Det framgår inte i tabellen ovan men vi har tittat på om deltagandet i genomsnitt skiljer sig mellan kvinnor och män och det gör den inte Hållbarhet En längre och mer ingående resultatredovisning kommer presenteras i rapporten för Plugga klart 2. Här väljer utvärderaren att mycket kort sätta fingret på några viktiga förutsättningar för hållbar utveckling som vi noterat i datainsamlingen Skolledarnas engagemang Något som återkommer i de öppna svaren i enkäten samt i intervjuerna med projektpersonalen är att skolledningens engagemang är av största vikt för att skolans arbete med bemötande och rutiner för frånvarohantering ska utvecklas och förbättras. Fallstudierna visar att skolledningen på en del skolor kanske inte har haft ett så stort engagemang i Plugga klart och flera av delprojektledarna vittnar om att de ibland kan känna sig ensamma. Nu tillhör delprojektledarna Plugga klart 2 så de är inte direkt inkopplade på Plugga klart 1 men deras uppfattning om skolledningens engagemang är ändå en indikator på ett svagt ägarskap som kan komma att få konsekvenser för hur väl skolan lyckas med att genomdriva en förändring genom Plugga klart 1. Endast ett fåtal skolledare som intervjuats vid fallstudierna säger att de kommer fortsätta arbeta med bemötandefrågor och utveckling av frånvarohanteringen. På flera skolor kommer inte delprojektledaren ha kvar sin tjänst efter projekttiden.

21 Kommunal nivå I samband med att fallstudierna genomfördes kontaktade utvärderarna förvaltningscheferna (utbildning) för respektive kommun. Av fem tillfrågade kunde tre intervjuer genomföras och dessa tre intervjuer indikerade att förvaltningscheferna överlämnade ansvaret till deltagande skolors rektorer Regional nivå De intervjuer som genomfördes i analysfasen av projektet med delar av styrgruppen och andra strategiska personer visar att det fanns en varierande kunskap om projektet, ingen tydlig bild av projektets mål men att förväntningarna på kommunerna och deltagande skolor var höga. De intervjuade som sitter i styrgruppen var osäkra på vilken roll de hade. Delar av projektgruppen har varit på turné i Region Dalarnas kommuner. Där har man träffat förvaltningar och skolledning från deltagande skolor och diskuterat olika frågor som är kopplade till Plugga klart. En prioriterad fråga som kom upp i detta sammanhang var bemötande och förhållningssätt. Frågan ansågs inte vara av första prioritet men viktig. De personer man träffat vid dessa möten anser att projektet har verkat för att skolan ska utveckla sina verktyg för att personalen ska förhålla sig likartat till olika företeelser, t.ex. närvaro och elever. Vidare anser man att frågan är regional och bör hanteras på regional nivå eftersom det finns ett fortsatt behov av ett regionalt stöd. Sammantaget kom kommunbesöken att utmynna i följande slutsatser 1. Projektet startade ett arbete för att lösa tre stora regionala skolutvecklingsutmaningar som måste tas vidare bemötande, valkompetens och avbrott från gymnasiet. 2. Viktigt med en samverkan med kompetensförsörjningsansvariga. Det gäller många frågor som projektet arbetat med. 3. Regional aktör bör finnas och erbjuda processtöd och nätverk/referensgrupper kopplat till skolans verksamhetsplaner och kvalitetssäkring i prioriterad ordning: Avbrottsstatistik Jämställdhet, tillgänglighet och icke-diskriminering Valkompetens Samordnande funktion: Nätverksträffar/referensgrupper med ovan punkter och de kommunala önskemålen nedan. Utbildningssamordnare

22 5. Slutsatser I detta avsnitt utgår vi från de utvärderingsfrågor som ställdes i förfrågningsunderlaget. 1. Har projektet uppnått uppsatta mål? 2. Vilka faktorer påverkar hållbarhet? 2.1. I vilken utsträckning har Plugga klart tagit sikte på detta? 3. Vilka faktorer påverkar avbrott? Hur systematiseras kunskap om avbrott? 3.1. I vilken utsträckning har Plugga klart tagit sikte på detta? Som redan nämnts tar vi inte upp fråga 3 till diskussion i denna rapport Har projektet uppnått uppsatta mål? Vi påminner oss om de mål som utvärderingen har haft möjlighet att göra en bedömning av. Dessa är Mål 1: Minst 80 procent av personalen anser att de har fått ökad kunskap och medvetenhet om förhållningssätt och bemötande enligt egen skattning direkt efter genomförd kompetensutveckling Mål 2: Minst 60 procent av personalen anser att de har förändrat sitt arbetssätt gentemot eleverna, så att det främjar inkludering, jämställdhet och icke-diskriminering Mål 3: Minst 90 procent av personalen anser att de har fått ökad kunskap och medvetenhet inom jämställdhet, tillgänglighet och icke-diskriminering enligt egen skattning direkt efter genomförd kompetensutveckling Mål 1 Datainsamlingen indikerar att detta mål inte är uppnått men att det ändå är många deltagande personal både på grundskola och på gymnasiet - som anser att de har fått ökad kunskap och medvetenhet om förhållningssätt och bemötande. Genomgående är grundskolepersonalen mer positiv i alla fall i enkätsvaren vilket kan förklaras med att de tycks, i genomsnitt, ha deltagit i Plugga klart 1 i större utsträckning vad gäller antalet timmar per person Mål 2 Slutsatsen blir densamma som ovan att målet inte är uppnått men även här kan vi konstatera att många deltagande personal både på grundskola och på gymnasiet - som anser att det har skett en förändring på skolorna vad gäller arbetssättet kopplat till frånvarohanteringen, d.v.s. rutiner för rapportering, hantering och åtgärder Mål 3 Slutsatsen blir återigen densamma som ovan att målet inte är uppnått. Utvärderarens bedömning är att det är arbetet med de horisontella principerna och då särskilt kring jämställdhetsperspektivet som projektet har haft utmaningar. Det har varit svårt att få skolorna att intressera sig för att delta i ytterligare insatser kopplade till Plugga klart. Sannolikt hade det skapat ökad effekt om utbildningen på ett explicit sätt hade integrerat arbetet de horisontella principerna i sitt utbildningspaket.

Utvärdering av projektet Plugga klart 2

Utvärdering av projektet Plugga klart 2 Utvärdering av projektet Plugga klart 2 Christina Ehneström SAMMANFATTNING Utvärderingen visar att projektet inte har uppnått sina mål, men att insatsen ändå har gett effekter som kan bidra till det yttersta

Läs mer

PLUGGA KLART ESF-projekt i Dalarna

PLUGGA KLART ESF-projekt i Dalarna PLUGGA KLART ESF-projekt i Dalarna Att minska studieavbrotten är en av de allra viktigaste uppgifterna för skolan idag Åke Sandberg Förbundschef Västerbergslagens utbildningscentrum EUROPEISKA UNIONEN

Läs mer

Plugga klart. - tillsammans minskar vi studieavbrotten. Att minska studieavbrotten är en av de allra viktigaste uppgifterna för skolan idag

Plugga klart. - tillsammans minskar vi studieavbrotten. Att minska studieavbrotten är en av de allra viktigaste uppgifterna för skolan idag Plugga klart - tillsammans minskar vi studieavbrotten Att minska studieavbrotten är en av de allra viktigaste uppgifterna för skolan idag Åke Sandberg Fd. förbundschef Västerbergslagens utbildningscentrum

Läs mer

Rektorernas förutsättningar. pedagogiska ledare. Mjölby kommun

Rektorernas förutsättningar. pedagogiska ledare. Mjölby kommun www.pwc.se Håkan Lindahl Eleonor Duvander Rektorernas förutsättningar att vara pedagogiska ledare Mjölby kommun Innehållsförteckning 1. Revisionell bedömning... 2 2. Inledning... 4 2.1. Revisionsfråga...

Läs mer

Utvärdering av Grenverket Södertörn delrapport 4

Utvärdering av Grenverket Södertörn delrapport 4 Rådgivningsrapport Utvärdering av Grenverket Södertörn delrapport 4 Samordningsförbundet Östra Södertörn 4 januari 2012 Innehållsförteckning INLEDNING... 1 VÅRT UPPDRAG... 1 RAPPORTERING... 1 SLUTSATSER

Läs mer

Resultat från Skolenkäten hösten 2018

Resultat från Skolenkäten hösten 2018 Resultat från Skolenkäten hösten 2018 2 (7) Bakgrund om Skolenkäten Under hösten 2018 genomförde vi Skolenkäten för 17:e gången sedan introduktionen 2010. Enkäten som omfattar olika aspekter av skolans

Läs mer

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning - en enkätundersökning genomförd av NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. Inledning Alla har rätt till ett liv utan diskriminering,

Läs mer

Utvärdering av Plug In 2.0. Redovisning vid Spridningskonferens i Göteborgsregionen 28 feb 2018

Utvärdering av Plug In 2.0. Redovisning vid Spridningskonferens i Göteborgsregionen 28 feb 2018 Utvärdering av Plug In 2.0 Redovisning vid Spridningskonferens i Göteborgsregionen 28 feb 2018 Agenda Kortfattat om utvärderingen Plug In 2.0s avtryck hos deltagande ungdomar och organisationer Kritiska

Läs mer

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Järfälla kommun för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax:

Läs mer

Läslyftet Stockholm Seminarium Vilka resultat nåddes och vad hände sedan? Leda lärande 3 oktober 2018

Läslyftet Stockholm Seminarium Vilka resultat nåddes och vad hände sedan? Leda lärande 3 oktober 2018 Läslyftet Stockholm Seminarium Vilka resultat nåddes och vad hände sedan? Leda lärande 3 oktober 2018 Innehåll Uppdrag och bakgrund Programteori Genomförande Resultat Vad tar vi med oss? Hur går vi vidare?

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

+ + åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9. annan utbildning: Tänk på den skola där du har huvuddelen av din tjänstgöring när en specifik skola efterfrågas

+ + åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9. annan utbildning: Tänk på den skola där du har huvuddelen av din tjänstgöring när en specifik skola efterfrågas 1 Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Ange ett alternativ. Grundskola: åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9 Gymnasieskola: studie-/högskoleförberedande program yrkesförberedande program/yrkesprogram annan utbildning:

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Handlingsplan för ökad skolnärvaro

Handlingsplan för ökad skolnärvaro Handlingsplan för ökad skolnärvaro 2015 04-30 Bakgrund Uppdraget har varit att skapa en handlingsplan för ökad skolnärvaro som är gemensam för alla kommunens skolor. Vilket bidrar till en ökad likvärdighet

Läs mer

Projektbeskrivning Plugga klart 1

Projektbeskrivning Plugga klart 1 Karin Rosenberg Karin.rosenberg@regiondalarna.se 023-777079 2016-02-04 Sida 1(28) Bilaga 5 Projektbeskrivning Plugga klart 1 Innehåll 1 Bakgrund... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Bakgrundsfakta och utmaningar...

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014. Introduktionsprogrammen

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014. Introduktionsprogrammen Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Introduktionsprogrammen Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning av prioriterade... 3 2.1 Utveckling och lärande / Kunskaper/Kunskaper... 3 2.1.1 Inget

Läs mer

En jämställdhetsintegrerad skola i världsklass

En jämställdhetsintegrerad skola i världsklass En jämställdhetsintegrerad skola i världsklass Projektet En jämställdhetsintegrerad skola i världsklass har ökat kunskaperna kring jämställdhetsintegrering på alla nivåer inom Stockholms kommunala skolor.

Läs mer

Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige

Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige - ESF-rådet har cirka 130 anställda och är indelat i åtta regioner, med huvudkontor i Stockholm - En nationell handlingsplan och åtta regionala

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Vad visar inspektionen Beslut efter inspektionsbesök vid Byskeskolan i Skellefteå kommun den oktober 2017

Vad visar inspektionen Beslut efter inspektionsbesök vid Byskeskolan i Skellefteå kommun den oktober 2017 Vad visar inspektionen 2017 Beslut efter inspektionsbesök vid Byskeskolan i Skellefteå kommun den 18-19 oktober 2017 Inspektionen Intervjuer - Två elevgrupper - Två lärargrupper - Rektor Lektionsbesök

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för att barn, unga och vuxna, oavsett funktionsförmåga, ska nå målen för sin utbildning.

Läs mer

2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan Särskilt stöd

2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan Särskilt stöd 2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan 2 10. Särskilt stöd Särskilt stöd ges i den omfattning och på det sätt eleverna behöver och har rätt till. 3 kap. 8 tredje stycket och 10 (ej gymnasieskolan)

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2016:10797 Leksands kommun för fritidshem efter tillsyn i Leksands kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET 2018-2019 TRYGGHET OCH STUDIERO - De rutiner vi har som bygger på Skollagen samt trivselregler och hög vuxennärvaro fungerar väl, både enligt lärare,

Läs mer

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Vinnaverkstaden Metodkategori 1 och 4 Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Problemet: Skolan har allt svårare med den

Läs mer

Vi vill veta vad du tycker om skolan

Vi vill veta vad du tycker om skolan Vi vill veta vad du tycker om skolan Hjälp oss att läsa dina svar med vår maskin Dina svar kommer att läsas med hjälp av en maskin. För att det ska fungera ber vi dig att tänka på följande när du svarar:

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2013-11-20 Sigtuna kommun sigtuna.kommun@sigtuna.se Rektorn vid Ekillaskolan per.junelind@sigtuna.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Ekillaskolan i Sigtuna kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Rapport resultat elev- och föräldraenkät 2015 Grundskola, Förskoleklass och Fritidshem Innehållsförteckning Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Bakgrund...

Läs mer

Bilaga 2 Enkät till lärare

Bilaga 2 Enkät till lärare riksrevisionen granskar: statens insatser på skolområdet Bilaga 2 Enkät till lärare I denna bilaga presenteras genomförandet av Riksrevisionens enkät till lärare samt svarsfrekvens och analys av bortfall.

Läs mer

Utvecklingsplan och prioriterade utvecklingsområden för Stagneliusskolan 2014 2015

Utvecklingsplan och prioriterade utvecklingsområden för Stagneliusskolan 2014 2015 Utvecklingsplan och prioriterade utvecklingsområden för Stagneliusskolan 2014 2015 Bakgrund Vid läsårsavslut analyserar ämneslag, arbetslag och skolledning de olika resultat som finns för verksamheten.

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Vision På Emanuelskolan har eleverna en fysiskt bra arbetsmiljö, är trygga och trivs i skolan. Man kan komma till skolan som man är och man utvecklas som

Läs mer

Norra distriktet: Karungi- Marielunds-och Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra distriktet: Karungi- Marielunds-och Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra distriktet: Karungi- Marielunds-och Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass - år 9 a för planen Rektor Seija

Läs mer

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr :468

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr :468 Alingsås 150813 Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr 43-2015:468 Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Bedömning av brist Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram 1 (1) Nyköpings kommun kommun@nykoping.se för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Nyköpings gymnasium, Introduktionsprogram i Nyköpings kommun 1 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Enkät till rektorer inom ramen för granskningen av statens tillsyn över skolan

Enkät till rektorer inom ramen för granskningen av statens tillsyn över skolan Bilaga 2 Dnr 31-2011-1450 Enkät till rektorer inom ramen för granskningen av statens tillsyn över skolan I denna bilaga redovisas resultatet av den enkät som Riksrevisionen sänt ut till samtliga rektorer

Läs mer

LUPP-resultat för Avesta kommun Enkätundersökning av ungdomar i åk 8 på högstadiet och år 2 på gymnasiet

LUPP-resultat för Avesta kommun Enkätundersökning av ungdomar i åk 8 på högstadiet och år 2 på gymnasiet LUPP-resultat för Avesta kommun 2015 Enkätundersökning av ungdomar i åk 8 på högstadiet och år 2 på gymnasiet 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vad är LUPP?... 3 LUPP i Avesta kommun... 3 Kunskapsbaserad

Läs mer

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017 Kvalitetsrapport grundskola Örsjö skola Läsår 2016/2017 Jämställdhet 3 Utbildningen i åk 1-6 ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. 4 All verksamhet

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen 2014-01-29 Uppsala kommun Rektorn vid Nya Stordammen gabriella.ekstrom@uppsala.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Nya Stordammen i Uppsala kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:7199 Enköpings kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i S:t Iliansskolan i Enköpings kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Karriärtjänster för lärare -möjlighet eller hinder för skolutveckling

Karriärtjänster för lärare -möjlighet eller hinder för skolutveckling Karriärtjänster för lärare -möjlighet eller hinder för skolutveckling Ann Öhman Sandberg Lektor Örebro Universitet ann.ohman@orebro.se Christina Ehneström Utvärderare christina@vetaadvisor.se Per-Erik

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning r a j Ne. Skolinspektionen Dnr 43-2016:4439 Lidingö kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Lidingö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan)

Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) 1. Skolans förhållningssätt Vår vision är att ingen elev på Hjärupslundsskolan ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013-2014. Kopparhyttan - grundläggande och gymnasial vuxenutbildning samt SFI

Kvalitetsredovisning läsåret 2013-2014. Kopparhyttan - grundläggande och gymnasial vuxenutbildning samt SFI Kvalitetsredovisning läsåret 2013-2014 Kopparhyttan - grundläggande och gymnasial vuxenutbildning samt SFI 1 Innehåll Inledning...3 Enhetens systematiska kvalitetsarbete...3 Styrdokument...3 Skollag och

Läs mer

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Skolans utvecklingsarbete 1. Hur har ni lyckats med era utvecklingsområden för innevarande läsår? VRS har under läsåret 2015/2016 arbetat med identifierade

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola IL j^ Skolinspektionen Dnr 43-2017:5419 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Sotenäs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Kronan F-6 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Uppföljning av revisionsrapport Kommunala aktivitetsansvaret i Lysekils kommun januari 2019

Uppföljning av revisionsrapport Kommunala aktivitetsansvaret i Lysekils kommun januari 2019 www.pwc.se Uppföljning av revisionsrapport Kommunala aktivitetsansvaret i Lysekils kommun januari 2019 Inledning Från och med 1 januari 2015 skärptes skollagen och det blev tydligare att en kommun löpande

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:5779 Mjölby kommun mjolbykommun@mjolby.se för grundsärskola efter tillsyn i Egebyskolan L i Mjölby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Djura skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Djura skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Djura skola Kvalitetsredovisning 215/216 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga

Läs mer

Bilaga 1 Enkät till rektorer

Bilaga 1 Enkät till rektorer riksrevisionen granskar: statens insatser på skolområdet Bilaga 1 Enkät till rektorer I denna bilaga presenteras genomförandet av Riksrevisionens enkät till rektorer samt svarsfrekvens och analys av bortfall.

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-03-13 Kungsbacka kommun Rektorn vid Kapareskolan A-D Beslut för grundskola efter tillsyn i Kapareskolan A-D i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg,

Läs mer

Hildingavägens förskola Föräldrar Förskola - Våren svar, 80%

Hildingavägens förskola Föräldrar Förskola - Våren svar, 80% Föräldrar Förskola - Våren svar, % Utveckling och lärande. Mitt barn verkar trivas i förskolan. 0 8 8 8 7 7 bra 0 0 % 7 0%. Verksamheten är stimulerande för mitt barn. 0 70 8 7 8 0% 8%. Personalen är engagerad

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning LIKABEHANDLINGSPLAN 1 (6) Lärande Lerums Gymnasium Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan Likabehandlingsplanen gäller för alla gymnasiets enheter På Lerums Gymnasium behandlar vi varandra med respekt.

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 43-2017:3404 Töreboda kommun kommunen@toreboda.se för grundskola efter tillsyn i Töreboda Centralskola i Töreboda kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(4)

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

+ + Grundskola åk Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Grundskola åk 4-6. Ange ett alternativ. Grundskola åk 7-9

+ + Grundskola åk Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Grundskola åk 4-6. Ange ett alternativ. Grundskola åk 7-9 1 Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Ange ett alternativ. Grundskola åk 1-3 Grundskola åk 4-6 Grundskola åk 7-9 Gymnasieskola NV, SP, TE, ES, B Gymnasieskola Övriga program 2 Arbetar du på en kommunal

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:5988 Östersunds kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Östersunds kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2(7) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN. Hemmasittarprogrammet (HSP) för arbetet kring elever med hög frånvaro i skolan 2013-02-08

LUDVIKA KOMMUN. Hemmasittarprogrammet (HSP) för arbetet kring elever med hög frånvaro i skolan 2013-02-08 2013-02-08 LUDVIKA KOMMUN Hemmasittarprogrammet (HSP) för arbetet kring elever med hög frånvaro i skolan Främja närvaro och förebygga och åtgärda frånvaro Hemmasittarprogrammet (HSP) fo r arbetet kring

Läs mer

Nora Familjedaghem Föräldrar Familjedaghem - Våren svar, 100%

Nora Familjedaghem Föräldrar Familjedaghem - Våren svar, 100% Föräldrar Familjedaghem - Våren svar, Utveckling och lärande. Mitt barn verkar trivas i familjedaghemmet. bra 3. Verksamheten är stimulerande för mitt barn.. Dagbarnvårdaren är engagerad i mitt barns utveckling.

Läs mer

Plugga klart

Plugga klart Plugga klart - tillsammans minskar vi studieavbrotten 4R Kartläggning, statistik och underlag Plugga klart 2 2016-09-01 2018-05-31 2 Vad är 4R? 4R är en metod för kartläggning och analys av en verksamhet

Läs mer

Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola VO programmet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

REKTORS VERKSAMHETSPLAN 2015

REKTORS VERKSAMHETSPLAN 2015 REKTORS VERKSAMHETSPLAN 2015 Elisabet Nielsen Rektor Rektorsområde 3 Möckelngymnasiet, Karlskoga 1 REKTORS VERKSAMHETSPLAN 2015 NULÄGE Rektorsområde 3 omfattar i dagsläget handels- och administrationsprogrammet

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2014-04-30 Bilingual Montessori School of Lund Rektorn vid Bilingual Montessori School of Lund Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Bilingual Montessori School of

Läs mer

Regelbunden tillsyn 2012

Regelbunden tillsyn 2012 1 (15) Regelbunden tillsyn 2012 Innehållsförteckning 2 (15) Sammanfattning... 3 Inledning... 3 När du tolkar statistiken tänk på följande:... 4 Resultat för grundskolan nästan alla grundskolor har brister...

Läs mer

Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan

Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan 2014-01-09 Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan Transtenskolan arbetar utifrån fyra ledord, kunskap, lust, bemötande och respekt. Skolan har två uppdrag enligt läroplanen, ett demokratiuppdrag

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Sammanfattning. Tillgång till IT i hemmet och skolan. Användning av IT. Datoranvändning i skolan. Internetanvändning i skolan

Sammanfattning. Tillgång till IT i hemmet och skolan. Användning av IT. Datoranvändning i skolan. Internetanvändning i skolan 117 4 Sammanfattning Tillgång till IT i hemmet och skolan Lärare och elever har god tillgång till IT i hemmet. Tillgången till IT-verktyg i hemmet hos lärare, skolledare och elever är hög. Nästan samtliga

Läs mer

Pedagogiskt ledarskap

Pedagogiskt ledarskap www.pwc.se Revisionsrapport Johan Lidström Linda Marklund Pedagogiskt ledarskap Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Enkät till huvudmän inom ramen för granskningen av statens tillsyn över skolan

Enkät till huvudmän inom ramen för granskningen av statens tillsyn över skolan Bilaga 3 Dnr 31-2011-1450 Enkät till huvudmän inom ramen för granskningen av statens tillsyn över skolan I denna bilaga redovisas resultatet av den enkät som Riksrevisionen sänt ut till samtliga huvudmän

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

UR ETT SKOLKURATORSPERSPEKTIV

UR ETT SKOLKURATORSPERSPEKTIV SKOLKURATORSENHETEN Utbildningsförvaltningen UR ETT SKOLKURATORSPERSPEKTIV SKOLA Typ av skola grundskola gymnasium Huvudman kommunal skola friskola Stadium/ år F-5 6 9 F-9 gymn Antal elever INLEDNING Detta

Läs mer

Vad är En skola för alla?

Vad är En skola för alla? En skola för alla Vad är En skola för alla? Fyra parter som kraftsamlar: - Skaraborgs kommunalförbund (projektägare) - Fyrbodals kommunalförbund - Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund - Samordningsförbundet

Läs mer

Skola Ansvarig Rektor:

Skola Ansvarig Rektor: SKA samtal 15/16 Skola Ansvarig Rektor: Samtalen äger rum fyra gånger per år: sep, nov, feb och apr Dokumentationen inför samtalen ska innehålla Rektors analys och Rektors åtgärder Resultat och ledarskap

Läs mer

Fotograf David Lundin

Fotograf David Lundin Helsingborgs stads närvaroarbete Fotograf David Lundin Sida 1 Sida 2 Barn och ungdomars rätt till utbildning Alla barn och ungdomar i Sverige har en lagstadgad rätt till utbildning med hög kvalité i trygg

Läs mer

Publiceringsår Skolenkäten. Resultat våren 2018

Publiceringsår Skolenkäten. Resultat våren 2018 Publiceringsår 2018 Skolenkäten Resultat våren 2018 2 (15) Innehållsförteckning Inledning... 3 Var sjunde elev i årskurs nio känner sig inte trygg i skolan...4 Försämring avseende upplevd trygghet...4

Läs mer

Ekerö kommun Tappströmsskolan - Elever åk 8 Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016

Ekerö kommun Tappströmsskolan - Elever åk 8 Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016 Ekerö kommun - Elever åk 8 87 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 Våga Visa 216, sida 1 Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms

Läs mer

Birkaskolan Elever åk 5 - Våren svar, 100%

Birkaskolan Elever åk 5 - Våren svar, 100% Utveckling och lärande. Jag tycker att det är roligt att gå i skolan. föregående år 8% %. Mina lärare gör lektionerna intressanta. föregående år 8%. Mina lärare förklarar så att jag förstår. föregående

Läs mer

Österåkers kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Akers friskola - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Österåkers kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Akers friskola - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Österåkers kommun - Elever åk 8 21 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 Våga Visa 216, sida 1 Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms

Läs mer

Österåkers kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Solskiftesskolan - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Österåkers kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Solskiftesskolan - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Österåkers kommun - Elever åk 8 82 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 Våga Visa 216, sida 1 Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN Det här dokumentet innehåller en beskrivning av hur Visättraskolans elevhälsoteam är uppbyggt samt en beskrivning elevhälsoteamets fokusområden inför läsåret 2014/2015. Innehåll

Läs mer

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 2014-01-07 1 (5) Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 Förskolan Vid skolinspektionens tillsyn 2013 fick förskolan 4 anmärkningar/förelägganden, detta är lika många i antal som vid

Läs mer

Handlingsplan för ökad Skolnärvaro gymnasiet HÄRJEDALENS KOMMUN HERJEDAELIEN TJIELTE

Handlingsplan för ökad Skolnärvaro gymnasiet HÄRJEDALENS KOMMUN HERJEDAELIEN TJIELTE 1 Handlingsplan för ökad Skolnärvaro gymnasiet 2016-04 - 30 HÄRJEDALENS KOMMUN HERJEDAELIEN TJIELTE 1 Bakgrund Uppdraget har varit att skapa en handlingsplan för ökad skolnärvaro som är gemensam för alla

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med de horisontella kriterierna i Plug In 2.0

Riktlinjer för arbetet med de horisontella kriterierna i Plug In 2.0 Riktlinjer för arbetet med de horisontella kriterierna i Plug In 2.0 I detta dokument beskrivs aktiviteter där vi ska kunna följa processer med arbetet med de horisontella skallkraven från ESF inom Plug

Läs mer

Nacka kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Internationella Engelska skolan - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Nacka kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Internationella Engelska skolan - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Nacka kommun Internationella Engelska skolan - Elever åk 8 128 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 Våga Visa 216, sida 1 Om undersökningen

Läs mer

Individuella Gymnasiet Elever Gymnasium år 2 - Våren svar, 96%

Individuella Gymnasiet Elever Gymnasium år 2 - Våren svar, 96% Elever Gymnasium år 2 - Våren 2 svar, Normer och värden 2. Jag känner mig trygg i skolan. 7 9% 6 3. Det är arbetsro på lektionerna. 6 2 2 37. Det råder en positiv stämning och god sammanhållning på min

Läs mer

Uppenbar risk för felaktiga betyg

Uppenbar risk för felaktiga betyg Kvalitetsgranskning Rapport 2014:08 Uppenbar risk för felaktiga betyg En kortrapport om likvärdighet och kvalitet i skolors betygssättning Skolinspektionens rapport 2014:08 Diarienummer 400-2013:200 Stockholm

Läs mer

Birkaskolan Mälaröarnas Montessoriförskola Föräldrar Förskola - Våren svar, 84%

Birkaskolan Mälaröarnas Montessoriförskola Föräldrar Förskola - Våren svar, 84% Utveckling och lärande. Mitt barn verkar trivas i förskolan. 0 föregående år 0 0 80 7 7 0 9 0 99% 98% 99% 8%. Verksamheten är stimulerande för mitt barn. föregående år 0 0 0 0 7 7 9 0 7 97% 98% 97% 9%.

Läs mer

Knalleborgs förskola Föräldrar Förskola - Våren svar, 84%

Knalleborgs förskola Föräldrar Förskola - Våren svar, 84% Utveckling och lärande. Mitt barn verkar trivas i förskolan. 03 föregående år 0 0 0 0 % 5 5 00% 7 7 7 7 3% 3. Verksamheten är stimulerande för mitt barn. föregående år 03 03 0 0 5 75 3 5 3 0 7% 00% 00%

Läs mer

Projektrapport och utvärdering av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning

Projektrapport och utvärdering av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning Rapport 2015-05-19 Projektrapport och utvärdering av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning KS 2013/0967 Resultatet av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning rapporterades till projektgrupp

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2017:5854 Solna kommun för fritidshem efter tillsyn i Solna kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Stallarholmsskolan. Återkoppling

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Stallarholmsskolan. Återkoppling n Återkoppling 2017-11-29 Dnr 400-2016:11445 Strängnäs kommun Kommun@strartgnas.se Rektor Bolennart Johannesson Bolenrtart.Johannesson@strangnas.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Skolinspektionen 2015-09-15 Ingridskolan AB Rektorn vid Ingridskolans grundskola Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ingridskolans grundskola i Solna kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk 4-6 och fritidshem Läsår 2015/2016 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Årskurs 2-enkät 2014. Kurt Westlund

Årskurs 2-enkät 2014. Kurt Westlund Årskurs 2-enkät 2014 Kurt Westlund Elevernas trivsel och trygghet ligger konstant på en fortsatt hög nivå. Färre elever upplever sig dåligt bemötta, kränkta, utsatta för hot eller våld. Däremot försvagas

Läs mer

Rapport. Medlemsundersökning om skolgången. Autism- och Aspergerförbundet

Rapport. Medlemsundersökning om skolgången. Autism- och Aspergerförbundet Rapport Medlemsundersökning om skolgången Autism- och Aspergerförbundet 218--16 Inledande ord I kontakten med våra medlemmar, och även på andra sätt, får vi information om att skolan fortfarande inte fungerar

Läs mer

Skå skola Föräldrar åk 2 - Våren svar, 79%

Skå skola Föräldrar åk 2 - Våren svar, 79% Utveckling och lärande 0 0 %. Mitt barn tycker det är roligt att gå i skolan. 0 föregående år 0 6% 8%. Skolarbetet är stimulerande för mitt barn. föregående år 0 0 0 6 0 6 % 00% % 8%. Lärarna är bra på

Läs mer