Yttrande över ansökan om statsbidrag till nya folkhögskolor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över ansökan om statsbidrag till nya folkhögskolor"

Transkript

1 Enheten för administration och kommunikation KuN 2008/517 Handläggare: Christina Klotblixt Yttrande över ansökan om statsbidrag till nya folkhögskolor i Stockholms län 1 Ärendet I detta ärende beslutar nämnden om ett yttrande till Folkbildningsrådet. 2 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta att yttra sig över Folkbildningsrådets remiss rörande ansökan om statsbidrag för Kista folkhögskola, Fryshusets folkhögskola samt Syndikalistiska folkhögskoleföreningen enligt förslagsskrivelse. 3 Bakgrund Folkbildningsrådet fördelar årligen statsbidrag till landets 148 folkhögskolor. Rådet tar också ställning till om nya folkhögskolor ska beviljas statsbidrag. Inför 2009 har sammanlagt fyra ansökningar om statsbidrag till nya självständiga folkhögskolor samt två ansökningar gällande försöksverksamhet inkommit till Folkbildningsrådet. Bland dessa anhåller Folkbildningsrådet om landstingets bedömning av ansökningarna från Kista folkhögskola, Fryshusets folkhögskola samt från Syndikalistiska folkhögskoleföreningen avseende behov av en folkhögskola i länet med den angivna inriktningen, vilket ekonomiskt stöd den nya folkhögskolan kan erhålla från landstinget, hur en ny folkhögskola kan påverka landstingets stöd till befintliga folkhögskolor i länet. Bilagor Bilagor 1. Ansökningar 2. Förslag till yttrande

2 2 (6) 4 Sammanfattning av ansökningar 4.1 Föreningen Kista folkhögskola Kista folkhögskola bedriver försöksverksamhet 2007 och 2008 i samarbete med Sjöviks folkhögskola. Slutmålet är att Kista folkhögskola ska bli en självständig folkhögskola med muslimska organisationer som huvudmän; Svenska Muslimers Initiativ, Sveriges Unga Muslimer, Det Eritreanska Kulturella Forumet och Somaliska riksförbundet. Kista folkhögskola har hittills endast haft elever med invandrarbakgrund. Bland dessa finns både muslimer, kristna och elever med annan religiös bakgrund. Man anser sig ha ett elevunderlag som behöver mer stöd, dvs. fler undervisningstimmar än en normal folkhögskolegrupp. Utbildningsnivån är ofta låg och de flesta är svaga vad gäller svenska språket. Redan fån början har det funnits ett stort intresse för utbildningarna och man hoppas på nya svenskars utveckling och integrering i samhället. Den fortsatta verksamheten planeras innehålla: Kärnämnesundervisning på grundskolenivå Kärnämnesundervisning på gymnasienivå Datorkunskap Musikutbildning Det finns även önskemål om kvällskurser i arabiska, islam, matematik och engelska. Försöksverksamheten erhåller interkommunal ersättning från Stockholms läns landsting för elever från länet. Under 2008 beräknas verksamheten omfatta deltagarveckor. Inför 2009 ansöker Kista folkhögskola om statsbidrag för en verksamhet som omfattar deltagarveckor/år. 4.2 Stiftelsen KFUM Söder Fryshuset (Fryshusets folkhögskola) Fryshuset har bedrivit folkbildningsarbete sedan 1984, bland annat i samarbete med olika folkhögskolor. Bland de utbildningar som bedrivs idag finns t ex Rockmusiklinjen, en folkhögskoleutbildning i samarbete mellan Fryshuset, Birka folkhögskola och ABF. Man samarbetar även med Tollare folkhögskola när det gäller korta kurser och uppdrag för flera av Fryshusets projekt; Lugna Gatan, Big Brother, Exit, United Sisters, Brobyggarna m fl. Genom Fryshusets Gymnasium ges gymnasieutbildning för ca 1000 elever och man har tidigare drivit vuxengymnasium samt högstadieskola för elever med trasslig skolgång.

3 3 (6) Man anser att det idag saknas en egen folkhögskola i Fryshuset som skulle befästa ställningen som en modern folkrörelse, tillgodose utbildningsbehov bland de målgrupper Fryshuset arbetar med och underlätta då önskemål finns att delar av verksamheten ska spridas över landet. Verksamheten kommer huvudsakligen att bedrivas i Fryshuset men även kursoch lägergården Kärsön, på Drottningholm kommer att tas i anspråk. Ambitionen är vidare att driva flexibelt och kollaborativt lärande, dels i nätbaserad miljö men även fysiskt på andra orter runt om i landet. Fryshuset planerar två allmänna kurser för deltagare som behöver studieträning och behörighet för vidare studier på deras egna särskilda kurser eller andra utbildningar som ligger Fryshusets verksamhet nära. Man planerar även två särskilda kurser: en ledar- och entreprenörsutbildning för deltagare som inspirerats av Fryshuset eller liknande verksamhet samt en socialpedagogisk utbildning för deltagare som är intresserade av arbete med utsatta ungdomar och ungdomsgäng. Dessutom vill man göra Fryshusets folkhögskola till en kollaborativt lärande mötesplats för yrkesverksamma och ideellt arbetande personer i branschen genom såväl nätbaserade ledarutbildningar som korta samverkanskurser med intresserade grupper och individer från hela landet och Fryshusets egna projekt. Fryshuset söker statsbidrag för en verksamhet som omfattar deltagarveckor/år, preliminärt fördelade enligt följande: 2 allmänna kurser 1300 deltagarveckor 2 särskilda kurser 1400 deltagarveckor Flexibelt lärande motsvarande 1300 deltagarveckor 4.3 Syndikalistiska folkhögskoleföreningen Syndikalistiska folkhögskoleföreningen har ansökt om medel till försöksverksamhet i samarbete med Botkyrka folkhögskola. Man har tidigare vid två tillfällen ansökt om statsbidrag till ny folkhögskola. Tanken är att bygga upp en filialorganisation som så småningom kan bli självständig. Syndikalistiska folkhögskoleföreningen har sitt ursprung i Sveriges arbetares centralorganisation (SAC). För att hålla isär folkhögskoleverksamheten från organisationens interna studieverksamhet bildades Syndikalistiska Folkhögskoleföreningen Den frigörande och medvetandegörande pedagogiken är en viktig utgångspunkt. Sedan starten har man haft samarbete med bl a Folkhögskolan i Angered, Malmfältens Folkhögskola och MKFC Stockholms Folkhögskola.

4 4 (6) Syndikalistiska Folkhögskoleföreningen vill bedriva en allmän kurs med fokus på aktiv samhällspåverkan utifrån en syndikalistisk profil. Till sitt innehåll ska kursen motsvara kunskapskraven för behörighet till högskola/universitet, men utformas som en kombination av olika studieformer, där deltagande observation och förändringsarbete ingår utifrån frigörande pedagogiska tankegångar; traditionellt studiearbete kombineras med praktik i olika verksamheter. Man vill även med socialpedagogiskt fokus bedriva behandlingspedagogutbildning med inriktning mot människor med annat ursprung och modersmål än svenska och mot salutogena behandlingsmetoder. Utöver detta ser man ett behov av kurser runt fackliga och arbetsrättsliga frågor, som även ska rikta sig till icke SAC-medlemmar, bl a en kombinationskurs i svenska och arbetsrättsliga frågor för papperslösa invandrare. Folkhögskoleföreningen för diskussioner med SAC om att få hyra lediga lokaler i Joe Hill-gården i Gävle. Gården skulle då utgöra säte för folkhögskolan med kansli, lärosalar etc. Syndikalistiska folkhögskoleföreningen har via Botkyrka folkhögskola ansökt om medel för sammanlagt deltagarveckor under 2009 enligt följande fördelning: Allmän kurs 800 deltagarveckor Fackliga kortkurser 150 deltagarveckor Distansutbildning av fackligt förtroendevalda 150 deltagarveckor Behandlingspedagogutbildning 400 deltagarveckor. Inför 2010 planeras en utökning med ytterligare 500 deltagarveckor. 5 Förvaltningens synpunkter 5.1 Behov av folkhögskolor i länet med angivna inriktningar Föreningen Kista folkhögskola I den svenska folkbildningsvärlden finns ett stort antal folkhögskolor där olika huvudmän sätter sin profil på verksamheten. I länet finns exempelvis redan ett flertal folkhögskolor som vilar på kristen grund. Den muslimska anknytningen skulle här kunna ses som en tillgång och ett tillskott till folkbildningen i länet. Bortsett från det kan man dock säga att det planerade kursutbudet redan finns representerat vid länets övriga folkhögskolor.

5 5 (6) Stiftelsen KFUM Söder Fryshuset (Fryshusets folkhögskola) I ansökan framgår en tydlig koppling mellan den planerade folkhögskolan och Fryshusets övriga verksamhet. För övrigt finns dock kursutbudet redan representerat inom länet, såväl lokalt som nätbaserat Syndikalistiska folkhögskoleföreningen Delar av de planerade utbildningarna kan ses som tillgodosedda inom länet. Den syndikalistiska profilen på såväl den allmänna som de fackliga och arbetsrättsliga kurserna finns dock inte vid befintliga skolor. Sådana kurser skulle dock med fördel kunna anordnas i samarbete med studieförbunden. Om Syndikalistiska folkhögskoleföreningen i framtiden har sitt säte i Gävle och får statsbidrag som egen folkhögskola blir den istället berättigad till interkommunal ersättning från Stockholms läns landsting för elever från länet. 5.2 Ekonomiskt stöd som nya folkhögskolor kan erhålla från landstinget Under 2008 fördelar Stockholms läns landsting 41,4 mnkr i stöd till folkhögskolor i länet. Bidragstaket för respektive skola baseras på medelvärdet av den verksamhetsvolym som skolan fått statsbidrag för 2006 och Utifrån denna verksamhetsvolym beräknas skolorna få ett preliminärt bidrag på ca 332 kr per deltagarvecka för år Någon höjning av stödet är inte planerad. 5.3 Hur nya folkhögskolor kan påverka landstingets stöd till befintliga folkhögskolor i länet Budgeten för bidrag till rörelsefolkhögskolor i länet är ett fast belopp och uppgår 2008 till 41,4 mnkr/år räknat på deltagarveckor à 332 kr. Om skolorna genomför fler deltagarveckor reduceras ersättningen per vecka. På så sätt beräknas den reala ersättningen för skolorna f n uppgå till ca 325 kr per deltagarvecka. En utökning med upp till deltagarveckor, som de tre folkhögskolornas verksamhetsförslag sammanlagt anger för 2009, innebär negativa ekonomiska konsekvenser för befintliga folkhögskolor i Stockholms län. Med oförändrat anslag reduceras stödet från 332 kr till 308 kr per deltagarvecka. Om det budgeterade stödet för länets folkhögskolor ska hållas på en oförändrad nivå, måste landstingets kulturnämnd öka anslaget med ca 3 mnkr 2009.

6 6 (6) 5.4 Övrigt Kulturförvaltningen anser att folkhögskolorna utgör ett bra komplement till annan utbildning i det svenska samhället och dess syfte att utjämna utbildningsklyftor och höja utbildningsnivån i samhället får anses som mycket värdefullt. Förvaltningen konstaterar dock att stora delar av det utbildningsutbud som planeras redan finns i Stockholms län, såväl lokalt som nätbaserat. För kulturnämnden finns inga möjligheter att utöka bidragskostnaderna för rörelsefolkhögskolor utan en medveten omprioritering inom befintlig budgetram. Med hänvisning till att de ekonomiska resurserna är begränsade bör befintliga medel användas så effektivt som möjligt. En utökning av antalet folkhögskolor innebär att en större andel av befintliga medel kommer att användas till administration medan en sjunkande andel används i den direkta undervisningen. Det bör därför ligga i alla inblandade parters intresse, främst elevernas, att nya utbildningsbehov så långt som möjligt kan tillgodoses vid nuvarande skolor. Folkhögskolorna har normalt en profil på utbildningen som överensstämmer med huvudmännens inriktning på folkrörelse- eller religiös verksamhet. Trots det anser förvaltningen att folkbildningsrådet, genom fördelningen av statliga medel bör styra folkhögskoleverksamheten så att utbildningsutbudet beaktar förändringar i efterfrågan på utbildning. Vidare anser förvaltningen att det är viktigt att folkbildningsrådet följer upp verksamheten för att säkerställa hög kvalitet samt att det generellt bör ställas större krav på att blivande folkhögskolor kan redovisa hållbara analyser av skolans ekonomi. Hans Ullström Christina Klotblixt

Yttrande över ansökan om statsbidrag till nya folkhögskolor

Yttrande över ansökan om statsbidrag till nya folkhögskolor KUN 2012-09-25, p 15 1 (6) Enheten för administration och kommunikation TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2012-09-05 KUN 390/2012 Handläggare: Göran Rosander Yttrande över ansökan om statsbidrag till nya

Läs mer

Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan

Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan 1 (6) Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan Överenskommelse mellan Folkhögskolorna i Västerbottens län och Västerbottens läns landsting 2010-2012 1. Inledning Västerbottens läns landsting och

Läs mer

SOMMARSKOLA 2015. Rapport. Dokumentet upprättat augusti 2015 av utvecklingsledare Anne-Marie Pejrud

SOMMARSKOLA 2015. Rapport. Dokumentet upprättat augusti 2015 av utvecklingsledare Anne-Marie Pejrud SOMMARSKOLA 2015 Rapport Dokumentet upprättat augusti 2015 av utvecklingsledare Anne-Marie Pejrud 2(5) Sommarskola 2015 Bakgrund och planering Barn- ungdomsnämnden beslutade 2015-02-18, 25, att ställa

Läs mer

Begäran om medel för insatser i samband med mottagande av flyktingbarn, anhöriginvandring samt övrig invandring

Begäran om medel för insatser i samband med mottagande av flyktingbarn, anhöriginvandring samt övrig invandring TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2013-09-19 Utbildningskontoret Dnr BOU 2013-335 Klas Lind, Sofia Lagerberg, Margareta Edvardsson, Eva Holm BIN 2013-233 Dnr KS Barn- och ungdomsnämnden Bildningsnämnden Begäran om

Läs mer

1. skolan även i övrigt svarar mot de allmänna mål och den värdegrund som gäller för utbildning inom det offentliga skolväsendet,

1. skolan även i övrigt svarar mot de allmänna mål och den värdegrund som gäller för utbildning inom det offentliga skolväsendet, 1 (7) Författningsbilaga Skollagen Fristående skolor Nedanstående paragraf har ny lydelse från och med den 1 mars 2010. Denna nya lydelse ska tillämpas på utbildning som påbörjas efter den 1 juli 2011,

Läs mer

Högskolan i Jönköping

Högskolan i Jönköping Högskolan i Jönköping Kort om högskolan Högskolan i Jönköping drivs i stiftelseform och har därmed större autonomi än de statliga lärosätena. Verksamheten bestäms genom avtal med staten. I avtalet står

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Terra Novaskolan Verksamhetsåret 2014/2015 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret Det

Läs mer

Högskolan i Skövde. Andel med högutbildade föräldrar, nybörjare respektive läsår, procent

Högskolan i Skövde. Andel med högutbildade föräldrar, nybörjare respektive läsår, procent Högskolan i Skövde Kort om högskolan Högskolan i Skövde har drivits som högskola sedan 1983. Högskolan har ett visst samarbete inom grundutbildningen med Högskolan i Borås och Högskolan Väst som går under

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2012:109 Utkom från trycket den 13 mars 2012 utfärdad den 1 mars 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800)

Läs mer

Resultat nationella ämnesprov årskurs 5 läsåret 2009/2010

Resultat nationella ämnesprov årskurs 5 läsåret 2009/2010 Bilaga 3 Rapport 2010-09-10 Resultat nationella ämnesprov årskurs 5 läsåret 2009/2010 1. Engelska Av eleverna i årskurs 5 är det 82,7 % som sammantaget uppnått kravnivån för det nationella ämnes i engelska.

Läs mer

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 1 Barn- och ungdomsnämnden 2009-06-17 Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning en Stockholms kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Stockholms kommun Tillsyn i Stockholms kommun 2(9) har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, kl 08.30 12.30. Beslutande. Övriga närvarande. Britta Carlén, Tommy Olsson. Justerande

Plats och tid Kommunkontoret, kl 08.30 12.30. Beslutande. Övriga närvarande. Britta Carlén, Tommy Olsson. Justerande DALS-EDS KOMMUN Fokusnämnden Sammanträdesprotokoll 2007-06-20 Plats och tid Kommunkontoret, kl 08.30 12.30 Beslutande Britta Carlén (c), ordförande Kerstin Johansson (c) Larsinge Fahlén (s) Sabina Nilsson

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Utbildnings-, arbetsmarknads- och integrationsnämnden

Verksamhetsberättelse 2015 Utbildnings-, arbetsmarknads- och integrationsnämnden Nämnd Verksamhetsberättelse 2015 Utbildnings-, arbetsmarknads- och integrationsnämnden Nämndens uppdrag 2015 Gymnasieskola inklusive gymnasiesärskola Utbildning av vuxna: grundläggande utbildning/gymnasial

Läs mer

Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31)

Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31) Utlåtande 2005: RIV (Dnr 322-3820/2003) Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2003:31) av Fahri

Läs mer

Förslag till kursutbud för Vuxenutbildningen våren 2010

Förslag till kursutbud för Vuxenutbildningen våren 2010 Gotlands kommun Barn- och utbildningsförvaltningen/an 2009-09-02 Förslag till kursutbud för Vuxenutbildningen våren 2010 Komvux egen verksamhet Kommunen är skyldig att anordna grundläggande vux och SFI.

Läs mer

Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen

Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 Verksamhetsområde Denna handlingsplan

Läs mer

Ersättningsbelopp 2016 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2016 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-12-01 Diarienummer: 0070/15 Repronummer: 364/15 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon: 031 368 0212 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Målet är delvis uppnått

Målet är delvis uppnått Lärande- och kulturnämndens alla verksamheter visar genom sina resultat på att goda förutsättningar kombinerat med varierad undervisning, lärandeformer och förhållningssätt ger barn, elever och ungdomar

Läs mer

Resursfördelning 2016

Resursfördelning 2016 1 (7) ÄRENDE 6 BILAGA 2 DNR 2015/918 BARN OCH UTBILDNING JuneAnn Wincent Förvaltningschef SKRIVELSE Resursfördelning 2016 Medel till förskolan Sala kommun har ambitionen att på sikt sänka antalet inskrivna

Läs mer

Likvärdig skola med hög kvalitet

Likvärdig skola med hög kvalitet Gävle Kommun Likvärdig skola med hög kvalitet Sätra rektorsområde Likvärdig skola med hög kvalitet Bakgrund I september 2011 fick Barn & Ungdom i uppdrag av barn- och ungdomsnämnden att återkomma med underlag,

Läs mer

Centerpartiet Vi anser att dessa kurser varit framgångsrika. Vi arbetar för att dessa ska kunna fortsätta även i framtiden.

Centerpartiet Vi anser att dessa kurser varit framgångsrika. Vi arbetar för att dessa ska kunna fortsätta även i framtiden. Fem frågor till riksdagspartierna inför valet 2014 1. Anser ni att de studiemotiverande folkhögskolekurserna ska få fortsätta efter 2014 och därmed också satsningen på extra folkhögskoleplatser på allmän

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Lerums kommun lerums.kommun@lerum.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Lerums kommun Beslut 2(13) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer

Elevers övergångar från grundskola till gymnasium

Elevers övergångar från grundskola till gymnasium Revisionsrapport Elevers övergångar från grundskola till gymnasium Katrineholms kommun April 2010 Marie Lindblad 2010-05-06 Marie Lindblad Kerstin Svensson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Bakgrund

Läs mer

Kriminalvårdens klientutbildning Lärcentrum-modellen

Kriminalvårdens klientutbildning Lärcentrum-modellen 2007-08-14 Kriminalvårdens klientutbildning Lärcentrum-modellen Kriminalvårdens klientutbildning omfattar formell vuxenutbildning, yrkesutbildning och högskolestudier. Verksamheten har under de senaste

Läs mer

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2012-02-23 Barn- och ungdomsnämnden Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2000 ref. 14

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2000 ref. 14 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2000 ref. 14 Målnummer: 3111-99 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2000-04-18 Rubrik: Lagrum: En ideell förenings utbildningsverksamhet har ansetts bestå till en del av verksamhet

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2011-05-17 FALKENBERG 176 Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för

Läs mer

Leif Pettersson (S) Lars Handegard (V) Roland Johansson (SD) Ingvar Henriksson (S) tjänstgörande ersättare ör Hanna Lindgren (S)

Leif Pettersson (S) Lars Handegard (V) Roland Johansson (SD) Ingvar Henriksson (S) tjänstgörande ersättare ör Hanna Lindgren (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Sessionssalen, stadshuset, 13.15-13.45 ande ledamöter Leif Pettersson (S) Lars Handegard (V) Roland Johansson (SD) Ingvar Henriksson (S) tjänstgörande ersättare

Läs mer

Örebro kommun. Föräldrar Förskola - Grenadjärskolans förskola. 9 respondenter Brukarundersökning. Genomförd av CMA Research AB.

Örebro kommun. Föräldrar Förskola - Grenadjärskolans förskola. 9 respondenter Brukarundersökning. Genomförd av CMA Research AB. Örebro kommun 9 respondenter Brukarundersökning Genomförd av CMA Research AB Juni 2013 Fakta om undersökningen Bakgrund Örebro kommun har genomfört en kundundersökning i förskola, familjedaghem, grundskola

Läs mer

FBR informerar. Regeringens proposition 2000/01 :72 Vuxnas lärande och utvecklingen av vuxenutbildningen. Lasse Magnusson 2001-02 - 28.

FBR informerar. Regeringens proposition 2000/01 :72 Vuxnas lärande och utvecklingen av vuxenutbildningen. Lasse Magnusson 2001-02 - 28. Lasse Magnusson 2001-02 - 28 FBR informerar Regeringens proposition 2000/01 :72 Vuxnas lärande och utvecklingen av vuxenutbildningen Allmänt Regeringspropositionen har till sitt innehåll en viss tyngdpunkt

Läs mer

Utbetalning. Insatser genomförs. mars

Utbetalning. Insatser genomförs. mars Ansökan 22 januari 2016 Beslut om beviljade bidrag mars Utbetalning mars Insatser genomförs Ekonomisk redovisning januari 2017 Uppföljning av insats januari 2017 Statsbidrag för utbildning i svenska för

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen 2010-xx-xx

DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen 2010-xx-xx DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen 2010-xx-xx 1. Sammanfattning:... 2 2. Regler kring delegering... 2 2.1 Inledning... 2 2.2 Ej delegeringsbara ärenden... 3 2.3 Delegering i brådskande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum 2015-10-12 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, kl 08:55 11:35 Ledamöter Margareta Johansson (C) ordförande Jerry Sellin (Op) vice ordförande Gunnel Jonsson (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

DEFINITIONER OCH KOMMENTARER - Riksnivå

DEFINITIONER OCH KOMMENTARER - Riksnivå DEFINITIONER OCH KOMMENTARER - Riksnivå I denna bilaga ges kompletterande definitioner till de mått som är nya för redovisningsperioden och de mått som kräver utförligare beskrivning än vad som ges i respektive

Läs mer

DÄR MÄNNISKOR OCH IDÉER VÄXER

DÄR MÄNNISKOR OCH IDÉER VÄXER Mål och inriktning 2012-2017 DÄR MÄNNISKOR OCH IDÉER VÄXER Värdegrund Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet arbetar på helnykter och demokratisk grund, samt är i partipolitiska och religiösa frågor obunden.

Läs mer

Detaljbudget 2016 Folkhögskolestyrelsen. Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse

Detaljbudget 2016 Folkhögskolestyrelsen. Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Sida 1(6) Detaljbudget 2016 Folkhögskolestyrelsen Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Uppdrag för perioden 2015-2017 har beslutats av kulturnämnden och kommer att forma delar av arbetet under 2016.

Läs mer

Bild kunskapskrav år 7-9 Grundskola 7 9 LGR11 Bl

Bild kunskapskrav år 7-9 Grundskola 7 9 LGR11 Bl Bild kunskapskrav år 7-9 Grundskola 7 9 LGR11 Bl Elevanpassad för Hagaskolan. Framställa bilder Eleven framställer ofta bara en typ av bild. Den är inte genomarbetad. Försök variera motiv och typer av

Läs mer

Så kan vuxenutbildningen stärkas för studerande med funktionsnedsättning. En väg till fortsatta studier och arbete. 1

Så kan vuxenutbildningen stärkas för studerande med funktionsnedsättning. En väg till fortsatta studier och arbete. 1 En väg till fortsatta studier och arbete Så kan vuxenutbildningen stärkas för studerande med funktionsnedsättning En väg till fortsatta studier och arbete. 1 2 En väg till fortsatta studier och arbete.

Läs mer

Matematik på NV, NS, TE och SMBP

Matematik på NV, NS, TE och SMBP Matematik på NV, NS, TE och SMBP I samtliga av ovanstående program är matematik viktigt. Eleverna har fyra mattepass i veckan på dessa program. Till varje klass har vi en gemensam planering så att eleverna

Läs mer

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) RIKTAD UTLYSNING NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Programmet ger stöd till utveckling av nätbaserade kurser med internationell bärkraft som ska bidra till internationell

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 INLEDNING... 1 1.1 MÅLGRUPP... 1 1.2 MÅL FÖR INTRODUKTION... 1 1.3 DELMÅL FÖR INTRODUKTION...

Läs mer

Förslag till årsredovisning 2010

Förslag till årsredovisning 2010 2011-02-17 1 (1) Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till årsredovisning 2010 Dokumentet tas upp i KAN AU 110224 och i KAN 110311. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Anna Carlsson Nämndsekreterare

Läs mer

Statsbidrag för utbildning i svenska för invandrare 2014

Statsbidrag för utbildning i svenska för invandrare 2014 Statsbidrag för utbildning i svenska för invandrare 2014 Information När ni ansöker - att tänka på: Läs noga igenom den information som finns i dokumentet Information om statsbidrag utbildning i svenska

Läs mer

Mål för Västerås folkhögskola 2014 - den samhällsengagerade och nytänkande folkhögskolan

Mål för Västerås folkhögskola 2014 - den samhällsengagerade och nytänkande folkhögskolan Till styrelsen 18/12-2013 Mål för Västerås folkhögskola 2014 - den samhällsengagerade och nytänkande folkhögskolan 1. Inledning mer än bara en skola Västerås är en samhällsengagerad och nytänkande folkhögskola

Läs mer

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01 Barn- och utbildningsnämnden 2010-03-25 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 08.00 11.00 Beslutande Monica Forsgren (S) v ordförande Thomas Björnhager (S) Andreas Boström (S) Jenny

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV 1(11) German Bender Tel: 08 782 91 85 German. bender@tco.se UTBILDNINGSDEPARTEMENTET En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV (Ds 2015:41) TCO har på remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Borlänge kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Borlänge kommun Tillsyn i Borlänge kommun har genomfört tillsyn av Borlänge kommun under Hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Vidtagna åtgärder under 2015 avseende distansutbildning

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Vidtagna åtgärder under 2015 avseende distansutbildning Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-12-16 Vår referens Elin Ewers Sekreterare elin.ewers@malmo.se Tjänsteskrivelse under 2015 avseende distansutbildning

Läs mer

Laina Kämpe Skolsektionen. Ansvarig för: Individ- och familjeomsorg Handikappomsorg Gymnasieskola Vuxenutbildning

Laina Kämpe Skolsektionen. Ansvarig för: Individ- och familjeomsorg Handikappomsorg Gymnasieskola Vuxenutbildning `áêâìä êåêw 2004:65 aá~êáéåêw 2004/1759 e~åçä ÖÖ~êÉW péâíáçålbåüéíw Laina Kämpe Skolsektionen a~íìãw 2004-08-31 jçíí~ö~êéw oìäêáâw Ansvarig för: Individ- och familjeomsorg Handikappomsorg Gymnasieskola

Läs mer

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola 2014-01-08 Tre förslag för stärkt grundskola Regeringen stärker grundskolan: Tioårig grundskola, förlängd skolplikt och obligatorisk sommarskola En skola som rustar barn och unga med kunskaper ger alla

Läs mer

Folkbildningens Framsyn. - en sammanställning av grupparbeten genomförda vid ett samtal om FOLKBILDNINGEN I FRAMTIDENS NORRBOTTEN den 9 april 2003.

Folkbildningens Framsyn. - en sammanställning av grupparbeten genomförda vid ett samtal om FOLKBILDNINGEN I FRAMTIDENS NORRBOTTEN den 9 april 2003. Folkbildningens Framsyn - en sammanställning av grupparbeten genomförda vid ett samtal om FOLKBILDNINGEN I FRAMTIDENS NORRBOTTEN den 9 april 2003. Dokumenterat av Christina Holmqvist april 2003 1 Inledning

Läs mer

KURSKATALOG Våren 2013

KURSKATALOG Våren 2013 KURSKATALOG Våren 2013 WWW. SYDNARKEVUX.SE VUXENUTBILDNINGEN INOM SYDNÄRKES UTBILDNINGSFÖRBUND Vilka kan anmäla sig till våra utbildningar? Du skall vara folkbokförd i Askersund, Hallsberg eller Laxå.

Läs mer

Utsäljeskolan. Enkät- och kunskapsresultat 2014

Utsäljeskolan. Enkät- och kunskapsresultat 2014 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2014 Utsäljeskolan Enkät- och kunskapsresultat 2014 Skola I Utsäljeskolan är alla undervisande lärare utbildade och undervisar i de ämnen de är behöriga i. Trots utbildning

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

DNR 2010/BUN 0219-10. Barn- och utbildningsnämndens verksamhets- och budgetplan 2011

DNR 2010/BUN 0219-10. Barn- och utbildningsnämndens verksamhets- och budgetplan 2011 DNR 2010/BUN 0219-10 Barn- och utbildningsnämndens verksamhets- och budgetplan 2011 2 (11) Budgetramar 2011 Kommunfullmäktige fastställer genom politiska prioriteringar de ekonomiska ramarna för kommunens

Läs mer

Dnr KS.2009.200 2009-06-02 YTTRANDE. Utskottet för gymnasie- och vuxenutbildning

Dnr KS.2009.200 2009-06-02 YTTRANDE. Utskottet för gymnasie- och vuxenutbildning Dnr KS.2009.200 2009-06-02 YTTRANDE Utskottet för gymnasie- och vuxenutbildning Yttrande över ansökan från Nordens Teknikerinstitut AB om statlig tillsyn och rätt till bidrag rörande utökning av fristående

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Nordiska språk i svenskundervisningen

Nordiska språk i svenskundervisningen Nordiska språk i svenskundervisningen Nordiska språk i svenskundervisningen Innehåll Inledning 6 Lärarna i årskurs 4-6 i grundskolan 8 Lärarna i årskurs 7-9 i grundskolan 11 Lärarna i gymnasieskolan

Läs mer

Folkbildningsrådet Dec 2000 Hjälpredan Flik 3

Folkbildningsrådet Dec 2000 Hjälpredan Flik 3 1 Folkbildningsrådet Dec 2000 Hjälpredan Flik 3 REGLER OCH DEFINITIONER KURSER OCH DELTAGARE Med utgångspunkt från behovet av en gemensam verksamhets-, studiestöds- stats- och landstingsbidragsredovisning

Läs mer

Bakåt -nu -framåt. En rad av år ca 30 st varav hälften barn/unga och 5 ensamkommande. Asylboenden 0-84-284-384-463-160-? Etablerade 30-50-124-390-?

Bakåt -nu -framåt. En rad av år ca 30 st varav hälften barn/unga och 5 ensamkommande. Asylboenden 0-84-284-384-463-160-? Etablerade 30-50-124-390-? Bakåt -nu -framåt En rad av år ca 30 st varav hälften barn/unga och 5 ensamkommande Asylboenden 0-84-284-384-463-160-? Etablerade 30-50-124-390-? LOKs ansvarsområden Förskola och skola (grundskola-gymnasium)

Läs mer

Värt att notera i sammanhanget är att kostnaden för en plats på individuella programmet för närvarande är 75 768 kronor per år.

Värt att notera i sammanhanget är att kostnaden för en plats på individuella programmet för närvarande är 75 768 kronor per år. RAPPORT 1 (5) Vår handläggare Jörgen Rüdeberg, verksamhetschef Rapport Sommarskola 2010 Bakgrund Sommaren 2010 genomfördes, i Interkulturella enhetens regi sommarskola för elever i år 8, 9 och gymnasieskolan.

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utbildning är en av de viktigaste sakerna för ungdomars framtid. Ungdomar som saknar gymnasieutbildning riskerar att bli arbetslösa och få det svårt på många andra sätt.

Läs mer

Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län

Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län Upprättat av: Verksamhetschef Bo Lundin, Barn- och ungdomspsykiatriska verksamheten i Kalmar län, Förvaltningscheferna

Läs mer

Vuxenutbildningen Dahlander Kunskapscentrum Anita Johansson 2014-06-25

Vuxenutbildningen Dahlander Kunskapscentrum Anita Johansson 2014-06-25 SÄTERS KOMMUN Uppföljning 2013-14 Vuxenutbildningen Dahlander Kunskapscentrum Anita Johansson 2014-06-25 Innehåll VERKSAMHETENS ORGANISATION... 2 VERKSAMHETENS FORMER... 2 GRUNDLÄGGANDE VÄRDEN OCH INFLYTANDE...

Läs mer

Tjänsteskrivelse Återrapportering av förstelärare, Vallentuna gymnasium

Tjänsteskrivelse Återrapportering av förstelärare, Vallentuna gymnasium TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2015-08-10 DNR MARTIN FROM SID 1/1 REGISTRATOR/NÄMNDSEKRETERARE MARTIN.FROM@VALLENTUNA.SE UTBILDNINGSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Återrapportering av förstelärare, Vallentuna

Läs mer

Redovisning av befintlig verksamhet

Redovisning av befintlig verksamhet Bilaga 2 Redovisning av befintlig verksamhet Arbetsförmedlingen Norra Uppland och Tierps kommun november 2015 Redovisning av befintlig verksamhet Grund- och gymnasieskolan I Tierps kommun finns idag elva

Läs mer

Projektmaterial. Birkagårdens folkhögskola

Projektmaterial. Birkagårdens folkhögskola Projektmaterial EN FÖR ALLA - ALLA FÖR EN Birkagårdens folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

2016-04-11. Rapport om svenska för invandrare (Sfi) på Järfälla Lärcentrum

2016-04-11. Rapport om svenska för invandrare (Sfi) på Järfälla Lärcentrum 1 (6) RAPPORT 2016-04-11 Kompetensnämnden Dnr Kon 2016/63 Rapport om svenska för invandrare (Sfi) på Järfälla Lärcentrum Rätt till sfi samt antagning Rätt att delta i utbildning i svenska för invandrare

Läs mer

Internbudget år 2014. Barn- och grundskolenämnden

Internbudget år 2014. Barn- och grundskolenämnden Internbudget år 2014 Barn- och grundskolenämnden Dokumentnamn Internbudget år 2014 barn- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Förvaltningsekonom Fastställd/Upprättad Nämndsbeslut 2013-10-23, 181 Giltighetstid

Läs mer

Villkor för godkännande och rätt till bidrag avseende fristående förskola, fristående fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Villkor för godkännande och rätt till bidrag avseende fristående förskola, fristående fritidshem och annan pedagogisk verksamhet 2012-05-28 Villkor för godkännande och rätt till bidrag avseende fristående förskola, fristående fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Barn- och utbildningsnämnden Godkännande Från och med 2009-07-01

Läs mer

Rodolfo Alvarez 08-523 017 95 rodolfo.alvarez@sodertalje.se

Rodolfo Alvarez 08-523 017 95 rodolfo.alvarez@sodertalje.se 1 (3) 2011-03-09 Tjänsteskrivelse Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Rodolfo Alvarez 08-523 017 95 rodolfo.alvarez@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Nya riktlinjer för idéslanten Dnr

Läs mer

ÖREBRO LÄN KURSER FÖR FÖRENINGAR VÅREN 2016 GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG

ÖREBRO LÄN KURSER FÖR FÖRENINGAR VÅREN 2016 GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG ÖREBRO LÄN KURSER FÖR FÖRENINGAR VÅREN 2016 12 GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG Kortkurserna vänder sig till ABF Örebro läns medlemsorganisationer. Tänk på att platserna är begränsade - hör av dig med din anmälan

Läs mer

Reviderad Delegationsordning

Reviderad Delegationsordning UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGENTNINGEN 1 (9) MISSIV JAKOB FJELLANDER DIREKT: 0224-556 27 DNR 2008/23 UAN NR 11/10 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden MISSIV Reviderad Delegationsordning

Läs mer

Fritidshemssatsningen

Fritidshemssatsningen 1 (9) Fritidshemssatsningen Ansökan om statsbidrag bidragsåret 2016/17 Skolverket Information 1 (9) Innehållsförteckning Fritidshemssatsningen... 2 Vad får bidraget användas till?... 2 Insatser bidraget

Läs mer

Helsingborgs Sportgymnasium. Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010. Ansvarig: Stefan Krisping

Helsingborgs Sportgymnasium. Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010. Ansvarig: Stefan Krisping Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010 Ansvarig: Stefan Krisping 1 Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010 Innehållsförteckning 1 Organisation och förutsättningar... 3 2 Rutiner och underlag för

Läs mer

Gymnasiesärskolans. Naturbruksprogram. Öknaskolan

Gymnasiesärskolans. Naturbruksprogram. Öknaskolan Gymnasiesärskolans Naturbruksprogram Öknaskolan Välkommen till Naturbruksprogrammet på Öknas gymnasiesärskola! Vi har ca 20 elever. Här går du i 4 år. Du tränar på att ta ansvar, att arbeta både självständigt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Gymnasieförordning; utfärdad den 22 december 2010. SFS 2010:2039 Utkom från trycket den 5 januari 2011 Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Inledande bestämmelser Förordningens

Läs mer

Gymnasieplan Skurups kommun

Gymnasieplan Skurups kommun 1 Gymnasieplan Skurups kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2010-12-13 312 2 Gymnasieplan Gymnasieplanen anger Skurup kommuns målsättning och ambitioner för den gymnasiala utbildningen, gymnasiesärskolan

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Svensson, P. (2008) Språkutbildning i en digital värld. Nordstedts akademiska förlag.

Svensson, P. (2008) Språkutbildning i en digital värld. Nordstedts akademiska förlag. LUNDS UNIVERSITET Språk- och litteraturcentrum Forskarskolan i främmande språkens didaktik (FRAM) IKT undervisning och lärande i språk Jonas.Granfeldt@rom.lu.se Svensson, P. (2008) Språkutbildning i en

Läs mer

Granskning av styrning och ledning av Region Hallands folkhögskolor

Granskning av styrning och ledning av Region Hallands folkhögskolor Revisionsrapport Granskning av styrning och ledning av Region Hallands folkhögskolor Region Halland Carl-Magnus Stensson Bo Thörn Cert. kommunal revisor Innehåll SAMMANFATTNING 1 BAKGRUND, SYFTE, AVGRÄNSNING

Läs mer

Rådgivare. Södertörns Yrkeshögskola. inom finans och försäkring. Kvalificerad yrkesutbildning 2 terminer

Rådgivare. Södertörns Yrkeshögskola. inom finans och försäkring. Kvalificerad yrkesutbildning 2 terminer Södertörns Yrkeshögskola Xenter Dynamisk mötesplats för kreativ utveckling Rådgivare inom finans och försäkring Kvalificerad yrkesutbildning 2 terminer www.xenter.se Xenter Botkyrka Dynamisk mötesplats

Läs mer

Utlysning av sommarkurser för utländska svenskstuderande 2016

Utlysning av sommarkurser för utländska svenskstuderande 2016 Sida: 1 (5) Utlysning av sommarkurser för utländska svenskstuderande 2016 Svenska institutet (SI) utlyser härmed möjligheten för folkhögskolor och andra kursarrangörer att söka stöd för anordnande av sommarkurser

Läs mer

Motion till riksdagen. 1987/88: Ub249. av Magnus Persson m. fl. (s) om försöksverksamhet med samordnad NTutbildning

Motion till riksdagen. 1987/88: Ub249. av Magnus Persson m. fl. (s) om försöksverksamhet med samordnad NTutbildning Motion till riksdagen 1987/88: Ub249 av Magnus Persson m. fl. (s) om försöksverksamhet med samordnad NTutbildning i V ärmlands län Från och med höstterminen 1991 minskar antalet 16-åringar kraftigt i samtliga

Läs mer

Riksföreningen Autisms synpunkter på Gymnasieutrednings betänkande Framtidsvägen en reformerad gymnasieskola. (SOU 2008:27)

Riksföreningen Autisms synpunkter på Gymnasieutrednings betänkande Framtidsvägen en reformerad gymnasieskola. (SOU 2008:27) Stockholm 28 augusti 2008 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Riksföreningen Autisms synpunkter på Gymnasieutrednings betänkande Framtidsvägen en reformerad gymnasieskola. (SOU 2008:27) Riksföreningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2006:1090 Utkom från trycket den 12 september 2006 utfärdad den 31 augusti 2006. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-11-18 Utvecklingsförvaltningen 1 (11) Karin Sundström Diarienummer Dnr 2013/GAN 0072 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Sommarjobb i Tyresö kommun 2014 Förslag till

Läs mer

Håkan Johansson (M), ordförande Annicki Oscarsson (KD) Per-Arne Hagby (C) Kjell-Åke Gauffin (S) Per-Arne Hagby ... Ordförande/Håkan Johansson

Håkan Johansson (M), ordförande Annicki Oscarsson (KD) Per-Arne Hagby (C) Kjell-Åke Gauffin (S) Per-Arne Hagby ... Ordförande/Håkan Johansson 2014-04-23 1 Plats och tid Beslutande Frånvarande Övriga deltagande Ellen Key-rummet, kommunkontoret, Ödeshög Onsdagen den 23 april 2014 kl 09:00 11:00 Håkan Johansson (M), ordförande Annicki Oscarsson

Läs mer

Arbetsplan för Gymnasieskolan Futurum Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Gymnasieskolan Futurum Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Gymnasieskolan Futurum Läsåret 2014/2015 Skolan, huvudman och organisation Uppdragsgivare Skolverket gav Sociala Missionen rätt att bedriva Gymnasieskolan Futurum 2001-01-22. Sociala Missionen

Läs mer

Teckenspråk och teckenspråkiga - översyn av teckenspråkets ställning -svar på remiss från kommunstyrelsen

Teckenspråk och teckenspråkiga - översyn av teckenspråkets ställning -svar på remiss från kommunstyrelsen Vård- och omsorgsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Elisabeth Grothe Tfn: 508 09 416 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-08-16 Till Norrmalms staddsdelsnämnd Teckenspråk och teckenspråkiga

Läs mer

Förvaltningschefernas kommentarer över statistiken avs vuxavtalets Etapp 3+ (hösten 2007)

Förvaltningschefernas kommentarer över statistiken avs vuxavtalets Etapp 3+ (hösten 2007) 080213 Peter Holmström Förvaltningschefernas kommentarer över statistiken avs vuxavtalets Etapp 3+ (hösten 2007) Enligt uppdrag från GRs Utbildningsgrupp, 071206, redovisas här förvaltningschefernas kommentarer

Läs mer

PROTOKOLL 2014-06-18 Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL 2014-06-18 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden Sida 1 av 8 Sida 1 av 8 Tid och plats Onsdagen den 18 juni 2014 kl. 18.45-19.30 Gruesalen, Mejerigatan 1, Bjuv Beslutande ledamöter Bo Blixt (S), ordförande Margit Johansson

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 2014-02-25. Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se

Tjänsteskrivelse. Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 2014-02-25. Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (8) Datum 2014-02-25 Tjänsteskrivelse Vår referens Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 GrF-2013/21 Sammanfattning

Läs mer

Skolstrukturutredning

Skolstrukturutredning LUDVIKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) Mikael Carstensen Social- och utbildningsnämnden Skolstrukturutredning Bakgrund Under augusti och september 2015 så genomförde två representanter från SKL (Sveriges

Läs mer

T IKommunledningskontoret

T IKommunledningskontoret T IKommunledningskontoret Datum 2013-04-16 Ärendenr 2013-000134.10 Kommunstyrelsens arbetsutskott Arets Stadskärna Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslås föreslå kommunstyrelsen föreslå

Läs mer

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BILAGA DNR 08-401/179 SID 1 (7) 2008-01-30 Förslag till skolplan Skola i världsklass 1. Inledning Skolans huvuduppgift är att förmedla kunskap och vårt gemensamma bildningsarv

Läs mer

Bidrag till Internationella företagarföreningen (IFS)

Bidrag till Internationella företagarföreningen (IFS) PM 2006 RV (Dnr 339-660/2006) Bidrag till Internationella företagarföreningen (IFS) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Kommunstyrelsen beslutar bevilja Stiftelsen IFS Rådgivningscentrum

Läs mer

Nämndmål. Verksamhetsplan och budget 2011 för Barn- och utbildningsnämnden De effektmål som är understrukna har kommunfullmäktige valt att följa

Nämndmål. Verksamhetsplan och budget 2011 för Barn- och utbildningsnämnden De effektmål som är understrukna har kommunfullmäktige valt att följa Nämndmål Verksamhetsplan och budget 2011 för Barn- och utbildningsnämnden De effektmål som är understrukna har kommunfullmäktige valt att följa Målområde: Ekonomisk tillväxt KF:s inriktningsmål Nämndens

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2003/2004

Kvalitetsredovisning 2003/2004 Kvalitetsredovisning 2003/2004 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Vuxenutbildningen Inlämnad av: Ola Nilsson Inledning. Inför verksamhetsåret 2003-04 upphörde tjänsten som bitr rektor för

Läs mer