Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon."

Transkript

1 Sida 1 (41) Fall 1 Asta, 69 år har tidigare varit frisk och är en ganska aktiv motionär. De senaste 2 3 åren har hon besvärats av belastningssmärtor i höger knäled, vilket resulterat i minskade motionsrundor. Hon har i stället börjat simma regelbundet en gång per vecka. Hon vistas gärna ute i naturen och under hösten har hon plockat svamp i skogen. Under en svampplockningstur fastnade Asta med foten mellan två stenar och föll. Under fallet knakade det i vänster höft och smärtade i ljumsken. Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon. Hon fick hjälp av ambulanspersonalen och fördes till akutmottagningen på sjukhuset. Fråga 1 (2 poäng) Vilken diagnos är mest sannolik? Motivera!

2 Sida 2 (41) Asta, 69 år har tidigare varit frisk och är en ganska aktiv motionär. De senaste 2 3 åren har hon besvärats av belastningssmärtor i höger knäled, vilket resulterat i minskade motions rundor. Hon har i stället börjat simma regelbundet en gång per vecka. Hon vistas gärna ute i naturen och under hösten har hon plockat svamp i skogen. Under en svampplockningstur fastnade Asta med foten mellan två stenar och föll. Under fallet knakade det i vänster höft och smärtade i ljumsken. Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon. Hon fick hjälp av ambulanspersonalen och fördes till akutmottagningen på sjukhuset. På akutmottagningen undersöks Asta av jourhavande ortoped. Asta ligger med vänster benet utåtroterat. Asta är mentalt klar och visar inga tecken på kardiell inkompensation. Har smärtor i höft vid försök till rörelser. Neurologiskt inget anmärkningsvärt. Fråga 2 (1 poäng) Vilken undersökning bör göras?

3 Sida 3 (41) Asta, 69 år har tidigare varit frisk och är en ganska aktiv motionär. De senaste 2 3 åren har hon besvärats av belastningssmärtor i höger knäled, vilket resulterat i minskade motions rundor. Hon har i stället börjat simma regelbundet en gång per vecka. Hon vistas gärna ute i naturen och under hösten har hon plockat svamp i skogen. Under en svampplockningstur fastnade Asta med foten mellan två stenar och föll. Under fallet knakade det i vänster höft och smärtade i ljumsken. Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon. Hon fick hjälp av ambulanspersonalen och fördes till akutmottagningen på sjukhuset. På akutmottagningen undersöks Asta av jourhavande ortoped. Asta ligger med vänster benet utåtroterat. Asta är mentalt klar visar inga tecken på kardiell inkompensation. Har smärtor i höft vid försök till rörelser. Neurologiskt inget anmärkningsvärt. Du beställer en skelettröntgen av bäcken och vänster höft. Fråga 3 (2 poäng) Vad visar röntgenbilderna?

4 Sida 4 (41) Asta, 69 år har tidigare varit frisk och är en ganska aktiv motionär. De senaste 2 3 åren har hon besvärats av belastningssmärtor i höger knäled, vilket resulterat i minskade motions rundor. Hon har i stället börjat simma regelbundet en gång per vecka. Hon vistas gärna ute i naturen och under hösten har hon plockat svamp i skogen. Under en svampplockningstur fastnade Asta med foten mellan två stenar och föll. Under fallet knakade det i vänster höft och smärtade i ljumsken. Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon. Hon fick hjälp av ambulanspersonalen och fördes till akutmottagningen på sjukhuset. På akutmottagningen undersöks Asta av jourhavande ortoped. Asta ligger med vänster benet utåtroterat. Asta är mentalt klar visar inga tecken på kardiell inkompensation. Har smärtor i höft vid försök till rörelser. Neurologiskt inget anmärkningsvärt. Röntgenbilderna visar en medial collumfraktur (fraktur genom lårbenshalsen) I den kliniska undersökningen noterades utåtrotation av vänster ben. Fråga 4 (2 poäng) Förklara uppkomstmekanismen vid en medial collumfraktur. Varför är benet utåtroterat? Fråga 5 (1 poäng) Vid höftfrakturer är utåtrotation vanlig. Vilken ytterligare felställning brukar kunna noteras vid den kliniska undersökningen?

5 Sida 5 (41) Asta, 69 år har tidigare varit frisk och är en ganska aktiv motionär. De senaste 2 3 åren har hon besvärats av belastningssmärtor i höger knäled, vilket resulterat i minskade motions rundor. Hon har i stället börjat simma regelbundet en gång per vecka. Hon vistas gärna ute i naturen och under hösten har hon plockat svamp i skogen. Under en svampplockningstur fastnade Asta med foten mellan två stenar och föll. Under fallet knakade det i vänster höft och smärtade i ljumsken. Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon. Hon fick hjälp av ambulanspersonalen och fördes till akutmottagningen på sjukhuset. På akutmottagningen undersöks Asta av jourhavande ortoped. Asta ligger med vänster benet utåtroterat. Asta är mentalt klar visar inga tecken på kardiell inkompensation. Har smärtor i höft vid försök till rörelser. Neurologiskt inget anmärkningsvärt.i den kliniska undersökningen noterades utåtrotation av vänster ben. Röntgenbilderna visar en medial collumfraktur(fraktur genom lårbenshalsen). Frakturer brukar klassificeras beroende på utseende och svårighetsgrad så att man kan jämföra frakturmaterial från olika kliniker och länder. Fråga 6 (2 poäng) Hur klassificeras mediala collumfrakturer? Hur skulle du klassificera Astas fraktur?

6 Sida 6 (41) Asta, 69 år har tidigare varit frisk och är en ganska aktiv motionär. De senaste 2 3 åren har hon besvärats av belastningssmärtor i höger knäled, vilket resulterat i minskade motions rundor. Hon har i stället börjat simma regelbundet en gång per vecka. Hon vistas gärna ute i naturen och under hösten har hon plockat svamp i skogen. Under en svampplockningstur fastnade Asta med foten mellan två stenar och föll. Under fallet knakade det i vänster höft och smärtade i ljumsken. Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon. Hon fick hjälp av ambulanspersonalen och fördes till akutmottagningen på sjukhuset. På akutmottagningen undersöks Asta av jourhavande ortoped. Asta ligger med vänster benet utåtroterat. Asta är mentalt klar visar inga tecken på kardiell inkompensation. Har smärtor i höft vid försök till rörelser. Neurologiskt inget anmärkningsvärt. I den kliniska undersökningen noterades utåtrotation av vänster ben. Röntgenbilderna visar en medial collumfraktur (fraktur genom lårbenshalsen). Gardenklassificering används och Astas fraktur klassificeras som Garden III IV eftersom hon har en dislocerad cervikal höftfraktur (medial collumfraktur). Asta läggs in på ortopedkliniken. Fråga 7 (2 poäng) Vilka behandlingsalternativ finns? Hur bör Astas skada behandlas? Motivera metodval! Fråga 8 (2 poäng) Skador inom rörelseapparaten är mer eller mindre akuta, dvs de ska opereras/behandlas omgående eller behandlingen kan lika bra genomföras inom en vecka. Hur bör Astas skada handläggas? Motivera!

7 Sida 7 (41) Asta, 69 år har tidigare varit frisk och är en ganska aktiv motionär. De senaste 2 3 åren har hon besvärats av belastningssmärtor i höger knäled, vilket resulterat i minskade motions rundor. Hon har i stället börjat simma regelbundet en gång per vecka. Hon vistas gärna ute i naturen och under hösten har hon plockat svamp i skogen. Under en svampplockningstur fastnade Asta med foten mellan två stenar och föll. Under fallet knakade det i vänster höft och smärtade i ljumsken. Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon. Hon fick hjälp av ambulanspersonalen och fördes till akutmottagningen på sjukhuset. På akutmottagningen undersöks Asta av jourhavande ortoped. Asta ligger med vänster benet utåtroterat. Asta är mentalt klar visar inga tecken på kardiell inkompensation. Har smärtor i höft vid försök till rörelser. Neurologiskt inget anmärkningsvärt. I den kliniska undersökningen noterades utåtrotation av vänster ben. Röntgenbilderna visar en medial collumfraktur(fraktur genom lårbenshalsen). Asta har en dislocerad cervikal höftfraktur (medial collumfraktur), Garden III IV. Asta läggs in på ortopedkliniken. Asta opererades med sluten reposition och osteosyntes med 2 LiH spikar. Hon opererades 8 timmar efter inkomsten till sjukhuset. Postoperativt mådde Asta bra och hon kunde mobiliseras och påbörja gångträningen dagen efter operation. Vid ortopedisk kirurgi, liksom vid all kirurgi, förekommer komplikationer. Vissa komplikationer är särskilt vanliga vid ortopedisk kirurgi. Ofta försöker man undvika dem med preventiv behandling. Fråga 9 (3 poäng) Nämn två sådana komplikationer och beskriv hur de kan förebyggas?

8 Sida 8 (41) Asta, 69 år har tidigare varit frisk och är en ganska aktiv motionär. De senaste 2 3 åren har hon besvärats av belastningssmärtor i höger knäled, vilket resulterat i minskade motions rundor. Hon har i stället börjat simma regelbundet en gång per vecka. Hon vistas gärna ute i naturen och under hösten har hon plockat svamp i skogen. Under en svampplockningstur fastnade Asta med foten mellan två stenar och föll. Under fallet knakade det i vänster höft och smärtade i ljumsken. Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon. Hon fick hjälp av ambulanspersonalen och fördes till akutmottagningen på sjukhuset. På akutmottagningen undersöks Asta av jourhavande ortoped. Asta ligger med vänster benet utåtroterat. Asta är mentalt klar visar inga tecken på kardiell inkompensation. Har smärtor i höft vid försök till rörelser. Neurologiskt inget anmärkningsvärt. I den kliniska undersökningen noterades utåtrotation av vänster ben. Asta har en dislocerad cervikal höftfraktur (medial collumfraktur), Garden III IV. Asta läggs in på ortopedkliniken. Asta opererades med sluten reposition och osteosyntes med 2 LiH spikar. Postoperativt mådde Asta bra och hon kunde mobiliseras och påbörja gångträningen dagen efter operation. Vanliga komplikationer vid höftfrakturer är djup ventrombos (DVT). De förebyggs med lågmolekylärt heparin, vadpumpning, kompressionsstrumpor, tidig mobilisering. Postoperativa sårinfektioner är kanske inte vanligare än vid annan kirurgi, men följderna är ofta allvarliga. Antibiotikaprofylax, t ex isoxazylpenicillin. Asta får Innohep 0,45 ml (10000I.E./ml) s.c. och Ekvacillin i.v. 2gram x 4. Djup ventrombos uppstår på olika sätt. Ofta nämns 3 mekanismer. Fråga 10 (3 poäng) Hur uppstår djup ventrombos? Beskriv mekanismerna! Fråga 11 (2 poäng) Hur påverkar den preventiva behandlingen uppkomsten av DVT?

9 Sida 9 (41) Asta, 69 år har tidigare varit frisk och är en ganska aktiv motionär. De senaste 2 3 åren har hon besvärats av belastningssmärtor i höger knäled, vilket resulterat i minskade motions rundor. Hon har i stället börjat simma regelbundet en gång per vecka. Hon vistas gärna ute i naturen och under hösten har hon plockat svamp i skogen. Under en svampplockningstur fastnade Asta med foten mellan två stenar och föll. Under fallet knakade det i vänster höft och smärtade i ljumsken. Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon. Hon fick hjälp av ambulanspersonalen och fördes till akutmottagningen på sjukhuset. På akutmottagningen undersöks Asta av jourhavande ortoped. Asta ligger med vänster benet utåtroterat. Asta är mentalt klar visar inga tecken på kardiell inkompensation. Har smärtor i höft vid försök till rörelser. Neurologiskt inget anmärkningsvärt. I den kliniska undersökningen noterades utåtrotation av vänster ben. Asta har en dislocerad cervikal höftfraktur (medial collumfraktur), Garden III IV. Asta läggs in på ortopedkliniken. Asta opererades med sluten reposition och osteosyntes med 2 LiH spikar. Postoperativt mådde Asta bra och hon kunde mobiliseras och påbörja gångträningen dagen efter operation. Asta får Innohep 0,45 ml (10000I.E./ml) s.c. och Ekvacillin i.v. 2gram x4. Återkoppling: Virchovs triad. Koagulation (heparin), ökat venöst flöde (vadpumpning, kompressionsstrumpor, tidig mobilisering), atraumatisk kirurgi (minskad kärltrauma). Infektion efter ortopedisk kirurgi är sällan livshotande, men kan försvåra rehabilitering och ge kvarstående invaliditet. Fråga 12 (2 poäng) Vilka bakterier är oftast involverade vid infektioner efter ortopedisk kirurgi?

10 Sida 10 (41) Asta, 69 år har tidigare varit frisk och är en ganska aktiv motionär. De senaste 2 3 åren har hon besvärats av belastningssmärtor i höger knäled, vilket resulterat i minskade motions rundor. Hon har i stället börjat simma regelbundet en gång per vecka. Hon vistas gärna ute i naturen och under hösten har hon plockat svamp i skogen. Under en svampplockningstur fastnade Asta med foten mellan två stenar och föll. Under fallet knakade det i vänster höft och smärtade i ljumsken. Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon. Hon fick hjälp av ambulanspersonalen och fördes till akutmottagningen på sjukhuset. På akutmottagningen undersöks Asta av jourhavande ortoped. Asta ligger med vänster benet utåtroterat. Asta är mentalt klar visar inga tecken på kardiell inkompensation. Har smärtor i höft vid försök till rörelser. Neurologiskt inget anmärkningsvärt. I den kliniska undersökningen noterades utåtrotation av vänster ben. Asta har en dislocerad cervikal höftfraktur (medial collumfraktur), Garden III IV. Asta läggs in på ortopedkliniken. Asta opererades med sluten reposition och osteosyntes med 2 LiH spikar. Postoperativt mådde Asta bra och hon kunde mobiliseras och påbörja gångträningen dagen efter operation. Asta får Innohep 0,45 ml (10000I.E./ml) s.c. och Ekvacillin i.v. 2gram x4. Asta skrivs ut efter en vecka. Hon remitteras till vårdcentralen för kontroll av sår, samt utredning av andra sjukdomar. Fråga 13 (1 poäng) Vad bör man utreda på vårdcentralen?

11 Sida 11 (41) Asta, 69 år har tidigare varit frisk och är en ganska aktiv motionär. De senaste 2 3 åren har hon besvärats av belastningssmärtor i höger knäled, vilket resulterat i minskade motions rundor. Hon har i stället börjat simma regelbundet en gång per vecka. Hon vistas gärna ute i naturen och under hösten har hon plockat svamp i skogen. Under en svampplockningstur fastnade Asta med foten mellan två stenar och föll. Under fallet knakade det i vänster höft och smärtade i ljumsken. Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon. Hon fick hjälp av ambulanspersonalen och fördes till akutmottagningen på sjukhuset. På akutmottagningen undersöks Asta av jourhavande ortoped. Asta ligger med vänster benet utåtroterat. Asta är mentalt klar visar inga tecken på kardiell inkompensation. Har smärtor i höft vid försök till rörelser. Neurologiskt inget anmärkningsvärt. I den kliniska undersökningen noterades utåtrotation av vänster ben. Asta har en dislocerad cervikal höftfraktur (medial collumfraktur), Garden III IV. Asta läggs in på ortopedkliniken. Asta opererades med sluten reposition och osteosyntes med 2 LiH spikar. Postoperativt mådde Asta bra och hon kunde mobiliseras och påbörja gångträningen dagen efter operation. Asta får Innohep 0,45 ml (10000I.E./ml) s.c. och Ekvacillin i.v. 2gram x4. Asta skrivs ut efter en vecka. Hon remitteras till vårdcentralen för kontroll av sår, samt utredning av andra sjukdomar. På vårdcentralen misstänker man att Asta har osteoporos. Fråga 14 (2 poäng) Om den kliniska misstanken är stark på att Asta har osteoporos, vilka blodprover är det nödvändigt att ta? Motivera!

12 Sida 12 (41) Asta, 69 år har tidigare varit frisk och är en ganska aktiv motionär. De senaste 2 3 åren har hon besvärats av belastningssmärtor i höger knäled, vilket resulterat i minskade motions rundor. Hon har i stället börjat simma regelbundet en gång per vecka. Hon vistas gärna ute i naturen och under hösten har hon plockat svamp i skogen. Under en svampplockningstur fastnade Asta med foten mellan två stenar och föll. Under fallet knakade det i vänster höft och smärtade i ljumsken. Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon. Hon fick hjälp av ambulanspersonalen och fördes till akutmottagningen på sjukhuset. På akutmottagningen undersöks Asta av jourhavande ortoped. Asta ligger med vänster benet utåtroterat. Asta är mentalt klar visar inga tecken på kardiell inkompensation. Har smärtor i höft vid försök till rörelser. Neurologiskt inget anmärkningsvärt. I den kliniska undersökningen noterades utåtrotation av vänster ben. Asta har en dislocerad cervikal höftfraktur (medial collumfraktur), Garden III IV. Asta läggs in på ortopedkliniken. Asta opererades med sluten reposition och osteosyntes med 2 LiH spikar. Postoperativt mådde Asta bra och hon kunde mobiliseras och påbörja gångträningen dagen efter operation. Asta får Innohep 0,45 ml (10000I.E./ml) s.c. och Ekvacillin i.v. 2gram x4. Asta skrivs ut efter en vecka. Hon remitteras till vårdcentralen för kontroll av sår, samt utredning av andra sjukdomar. På vårdcentralen misstänker man att Asta har osteoporos. Astas blodprover visade normala värden (SR, Hb, P kreatinin, P Ca joniserad, P fosfat, P albumin, P ALP ). Fråga 15 (2 poäng) Förutom blodprover, vilka andra undersökningar kan du använda för att bedöma om Asta har osteoporos?

13 Sida 13 (41) Asta, 69 år har tidigare varit frisk och är en ganska aktiv motionär. De senaste 2 3 åren har hon besvärats av belastningssmärtor i höger knäled, vilket resulterat i minskade motions rundor. Hon har i stället börjat simma regelbundet en gång per vecka. Hon vistas gärna ute i naturen och under hösten har hon plockat svamp i skogen. Under en svampplockningstur fastnade Asta med foten mellan två stenar och föll. Under fallet knakade det i vänster höft och smärtade i ljumsken. Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon. Hon fick hjälp av ambulanspersonalen och fördes till akutmottagningen på sjukhuset. På akutmottagningen undersöks Asta av jourhavande ortoped. Asta ligger med vänster benet utåtroterat. Asta är mentalt klar visar inga tecken på kardiell inkompensation. Har smärtor i höft vid försök till rörelser. Neurologiskt inget anmärkningsvärt. I den kliniska undersökningen noterades utåtrotation av vänster ben. Asta har en dislocerad cervikal höftfraktur (medial collumfraktur), Garden III IV. Asta läggs in på ortopedkliniken. Asta opererades med sluten reposition och osteosyntes med 2 LiH spikar. Postoperativt mådde Asta bra och hon kunde mobiliseras och påbörja gångträningen dagen efter operation. Asta får Innohep 0,45 ml (10000I.E./ml) s.c. och Ekvacillin i.v. 2gram x4. Asta skrivs ut efter en vecka. Hon remitteras till vårdcentralen för kontroll av sår, samt utredning av andra sjukdomar. På vårdcentralen misstänker man att Asta har osteoporos. Astas blodprover visade normala värden (SR, Hb, P kreatinin, P Ca joniserad, P fosfat, P albumin, P ALP ). FRAX och DEXA är två metoder, som används vid osteoporosutredningar. Fråga 16 (2 poäng) Beskriv metoderna. Principer?

14 Sida 14 (41) Asta, 69 år har tidigare varit frisk och är en ganska aktiv motionär. De senaste 2 3 åren har hon besvärats av belastningssmärtor i höger knäled, vilket resulterat i minskade motions rundor. Hon har i stället börjat simma regelbundet en gång per vecka. Hon vistas gärna ute i naturen och under hösten har hon plockat svamp i skogen. Under en svampplockningstur fastnade Asta med foten mellan två stenar och föll. Under fallet knakade det i vänster höft och smärtade i ljumsken. Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon. Hon fick hjälp av ambulanspersonalen och fördes till akutmottagningen på sjukhuset. På akutmottagningen undersöks Asta av jourhavande ortoped. Asta ligger med vänster benet utåtroterat. Asta är mentalt klar visar inga tecken på kardiell inkompensation. Har smärtor i höft vid försök till rörelser. Neurologiskt inget anmärkningsvärt. I den kliniska undersökningen noterades utåtrotation av vänster ben. Asta har en dislocerad cervikal höftfraktur (medial collumfraktur), Garden III IV. Asta läggs in på ortopedkliniken. Asta opererades med sluten reposition och osteosyntes med 2 LiH spikar. Postoperativt mådde Asta bra och hon kunde mobiliseras och påbörja gångträningen dagen efter operation. Asta får Innohep 0,45 ml (10000I.E./ml) s.c. och Ekvacillin i.v. 2gram x4. Asta skrivs ut efter en vecka. Hon remitteras till vårdcentralen för kontroll av sår, samt utredning av andra sjukdomar. På vårdcentralen misstänker man att Asta har osteoporos. Astas blodprover visade normala värden (SR, Hb, P kreatinin, P Ca joniserad, P fosfat, P albumin, P ALP ). FRAX (Fracture Risk Assessment Tool) är en riskbedömningsenkät, som ligger på internet och beräknar en risk för att patienten ska få en osteoporosfraktur inom 10 år. DEXA är en röntgenmetod för mätning av skelettets bentäthet (grad av mineralisering). Risken (FRAX) för Asta att få en fraktur inom 10 år är 18%. Fråga 17 (1 poäng) Hur tolkar du detta? Vad vill du göra?

15 Sida 15 (41) Asta, 69 år har tidigare varit frisk och är en ganska aktiv motionär. De senaste 2 3 åren har hon besvärats av belastningssmärtor i höger knäled, vilket resulterat i minskade motions rundor. Hon har i stället börjat simma regelbundet en gång per vecka. Hon vistas gärna ute i naturen och under hösten har hon plockat svamp i skogen. Under en svampplockningstur fastnade Asta med foten mellan två stenar och föll. Under fallet knakade det i vänster höft och smärtade i ljumsken. Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon. Hon fick hjälp av ambulanspersonalen och fördes till akutmottagningen på sjukhuset. På akutmottagningen undersöks Asta av jourhavande ortoped. Asta ligger med vänster benet utåtroterat. Asta är mentalt klar visar inga tecken på kardiell inkompensation. Har smärtor i höft vid försök till rörelser. Neurologiskt inget anmärkningsvärt. I den kliniska undersökningen noterades utåtrotation av vänster ben. Asta har en dislocerad cervikal höftfraktur (medial collumfraktur), Garden III IV. Asta läggs in på ortopedkliniken. Asta opererades med sluten reposition och osteosyntes med 2 LiH spikar. Postoperativt mådde Asta bra och hon kunde mobiliseras och påbörja gångträningen dagen efter operation. Asta får Innohep 0,45 ml (10000I.E./ml) s.c. och Ekvacillin i.v. 2gram x4. Asta skrivs ut efter en vecka. Hon remitteras till vårdcentralen för kontroll av sår, samt utredning av andra sjukdomar. På vårdcentralen misstänker man att Asta har osteoporos. Astas blodprover visade normala värden (SR, Hb, P kreatinin, P Ca joniserad, P fosfat, P albumin, P ALP ). FRAX (Fracture Risk Assessment Tool)är en riskbedömningsenkät, som ligger på internet och beräknar en risk för att patieneten ska få en osteoporosfraktur inom 10 år. DEXA är en röntgenmetod för mätning av skelettets bentäthet (grad av mineralisering). Risken(FRAX) för Asta att få en fraktur inom 10 år är 18%. Gränsen för signifikant ökad risk är 15% och du beställer en DEXA undersökning för att eventuellt bekräfta osteoporosdiagnosen. Du inkluderade patientens DEXA värde och gjorde du en ny FRAXbestämning, som då var 14%. Fråga 18 (1 poäng) Hur tolkar du detta?

16 Sida 16 (41) Asta, 69 år har tidigare varit frisk och är en ganska aktiv motionär. De senaste 2 3 åren har hon besvärats av belastningssmärtor i höger knäled, vilket resulterat i minskade motions rundor. Hon har i stället börjat simma regelbundet en gång per vecka. Hon vistas gärna ute i naturen och under hösten har hon plockat svamp i skogen. Under en svampplockningstur fastnade Asta med foten mellan två stenar och föll. Under fallet knakade det i vänster höft och smärtade i ljumsken. Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon. Hon fick hjälp av ambulanspersonalen och fördes till akutmottagningen på sjukhuset. På akutmottagningen undersöks Asta av jourhavande ortoped. Asta ligger med vänster benet utåtroterat. Asta är mentalt klar visar inga tecken på kardiell inkompensation. Har smärtor i höft vid försök till rörelser. Neurologiskt inget anmärkningsvärt. I den kliniska undersökningen noterades utåtrotation av vänster ben. Asta har en dislocerad cervikal höftfraktur (medial collumfraktur), Garden III IV. Asta läggs in på ortopedkliniken. Asta opererades med sluten reposition och osteosyntes med 2 LiH spikar. Postoperativt mådde Asta bra och hon kunde mobiliseras och påbörja gångträningen dagen efter operation. Asta får Innohep 0,45 ml (10000I.E./ml) s.c. och Ekvacillin i.v. 2gram x4. Asta skrivs ut efter en vecka. Hon remitteras till vårdcentralen för kontroll av sår, samt utredning av andra sjukdomar. På vårdcentralen misstänker man att Asta har osteoporos. Man gör en FRAX och tar blodprover. Astas blodprover visade normala värden (SR, Hb, P kreatinin, P Ca joniserad, P fosfat, P albumin, P ALP ). Risken(FRAX (Fracture Risk Assessment Tool)) för Asta att få en fraktur inom 10 år är 18%. DEXA utfördes senare och en ny FRAX visade 14%. DEXA skärper säkerheten i FRAX bedömningen. FRAX<15% behöver inte behandlas. DEXA (dual energy X ray assessment) ger ett mått på skelettets mineralisering, alltså ett mått på bentätheten. T score <2,5 standardavvikelser är gränsvärdet för osteoporos. Efter 1 år söker Asta på vårdcentralen på grund av tilltagande besvär med belastningsmärtor och värk i höften. Du beställer en röntgenundersökning av höften. Fråga 19 (3 poäng) Vilken är din frågeställning? Motivera! Vad kan ha hänt och varför?

17 Sida 17 (41) Asta, 69 år har tidigare varit frisk och är en ganska aktiv motionär. De senaste 2 3 åren har hon besvärats av belastningssmärtor i höger knäled, vilket resulterat i minskade motions rundor. Hon har i stället börjat simma regelbundet en gång per vecka. Hon vistas gärna ute i naturen och under hösten har hon plockat svamp i skogen. Under en svampplockningstur fastnade Asta med foten mellan två stenar och föll. Under fallet knakade det i vänster höft och smärtade i ljumsken. Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon. Hon fick hjälp av ambulanspersonalen och fördes till akutmottagningen på sjukhuset. På akutmottagningen undersöks Asta av jourhavande ortoped. Asta ligger med vänster benet utåtroterat. Asta är mentalt klar visar inga tecken på kardiell inkompensation. Har smärtor i höft vid försök till rörelser. Neurologiskt inget anmärkningsvärt. I den kliniska undersökningen noterades utåtrotation av vänster ben. Asta har en dislocerad cervikal höftfraktur (medial collumfraktur), Garden III IV. Asta läggs in på ortopedkliniken. Asta opererades med sluten reposition och osteosyntes med 2 LiH spikar. Postoperativt mådde Asta bra och hon kunde mobiliseras och påbörja gångträningen dagen efter operation. Asta får Innohep 0,45 ml (10000I.E./ml) s.c. och Ekvacillin i.v. 2gram x4. Asta skrivs ut efter en vecka. Hon remitteras till vårdcentralen för kontroll av sår, samt utredning av andra sjukdomar. På vårdcentralen misstänker man att Asta har osteoporos. Man gör en FRAX och tar blodprover. Astas blodprover visade normala värden (SR, Hb, P kreatinin, P Ca joniserad, P fosfat, P albumin, P ALP ). Risken(FRAX (Fracture Risk Assessment Tool)) för Asta att få en fraktur inom 10 år är 18%. DEXA utfördes senare och en ny FRAX visade 14%. Efter 1 år söker Asta på vårdcentralen på grund av tilltagande besvär med belastningsmärtor och värk i höften. Du beställer en röntgenundersökning av höften. Röntgen visar en typisk caputnekros, där caput förlorat sin sfäriska form och det finns tecken på att artros utvecklats i leden. Fråga 20 (1 poäng) Vilket är det definitiva tecknet på artros?

18 Sida 18 (41) Asta, 69 år har tidigare varit frisk och är en ganska aktiv motionär. De senaste 2 3 åren har hon besvärats av belastningssmärtor i höger knäled, vilket resulterat i minskade motions rundor. Hon har i stället börjat simma regelbundet en gång per vecka. Hon vistas gärna ute i naturen och under hösten har hon plockat svamp i skogen. Under en svampplockningstur fastnade Asta med foten mellan två stenar och föll. Under fallet knakade det i vänster höft och smärtade i ljumsken. Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon. Hon fick hjälp av ambulanspersonalen och fördes till akutmottagningen på sjukhuset. På akutmottagningen undersöks Asta av jourhavande ortoped. Asta ligger med vänster benet utåtroterat. Asta är mentalt klar visar inga tecken på kardiell inkompensation. Har smärtor i höft vid försök till rörelser. Neurologiskt inget anmärkningsvärt. I den kliniska undersökningen noterades utåtrotation av vänster ben. Asta har en dislocerad cervikal höftfraktur (medial collumfraktur), Garden III IV. Asta läggs in på ortopedkliniken. Asta opererades med sluten reposition och osteosyntes med 2 LiH spikar. Postoperativt mådde Asta bra och hon kunde mobiliseras och påbörja gångträningen dagen efter operation. Asta får Innohep 0,45 ml (10000I.E./ml) s.c. och Ekvacillin i.v. 2gram x4. Asta skrivs ut efter en vecka. Hon remitteras till vårdcentralen för kontroll av sår, samt utredning av andra sjukdomar. På vårdcentralen misstänker man att Asta har osteoporos. Man gör en FRAX och tar blodprover. Astas blodprover visade normala värden (SR, Hb, P kreatinin, P Ca joniserad, P fosfat, P albumin, P ALP ). Risken(FRAX (Fracture Risk Assessment Tool)) för Asta att få en fraktur inom 10 år är 18%. DEXA utfördes senare och en ny FRAX visade 14%. Efter 1 år söker Asta på vårdcentralen på grund av tilltagande besvär med belastningsmärtor och värk i höften. Du beställer en röntgenundersökning av höften. Röntgen visar en typisk caputnekros, där caput förlorat sin sfäriska form och det finns tecken på att artros utvecklats i leden. Ledbrosket är sänkt och Asta har således artros i höften och betydande besvär i form av belastningssmärtor och vilovärk. Fråga 21 (3 poäng) Vilka behandlingsalternativ finns? Vilken behandling föreslår du i Astas fall? Diskutera/motivera!

19 Sida 19 (41) Asta, 69 år har tidigare varit frisk och är en ganska aktiv motionär. De senaste 2 3 åren har hon besvärats av belastningssmärtor i höger knäled, vilket resulterat i minskade motions rundor. Hon har i stället börjat simma regelbundet en gång per vecka. Hon vistas gärna ute i naturen och under hösten har hon plockat svamp i skogen. Under en svampplockningstur fastnade Asta med foten mellan två stenar och föll. Under fallet knakade det i vänster höft och smärtade i ljumsken. Hon kunde inte resa sig på grund av smärtorna i ljumsken. Asta var helt klar över det inträffade och ringde själv till 112 med sin mobiltelefon. Hon fick hjälp av ambulanspersonalen och fördes till akutmottagningen på sjukhuset. På akutmottagningen undersöks Asta av jourhavande ortoped. Asta ligger med vänster benet utåtroterat. Asta är mentalt klar visar inga tecken på kardiell inkompensation. Har smärtor i höft vid försök till rörelser. Neurologiskt inget anmärkningsvärt. I den kliniska undersökningen noterades utåtrotation av vänster ben. Asta har en dislocerad cervikal höftfraktur (medial collumfraktur), Garden III IV. Asta läggs in på ortopedkliniken. Asta opererades med sluten reposition och osteosyntes med 2 LiH spikar. Postoperativt mådde Asta bra och hon kunde mobiliseras och påbörja gångträningen dagen efter operation. Asta får Innohep 0,45 ml (10000I.E./ml) s.c. och Ekvacillin i.v. 2gram x4. Asta skrivs ut efter en vecka. Hon remitteras till vårdcentralen för kontroll av sår, samt utredning av andra sjukdomar. På vårdcentralen misstänker man att Asta har osteoporos. Man gör en FRAX och tar blodprover. Astas blodprover visade normala värden (SR, Hb, P kreatinin, P Ca joniserad, P fosfat, P albumin, P ALP ). Risken(FRAX (Fracture Risk Assessment Tool)) för Asta att få en fraktur inom 10 år är 18%. DEXA utfördes senare och en ny FRAX visade 14%. Efter 1 år söker Asta på vårdcentralen på grund av tilltagande besvär med belastningsmärtor och värk i höften. Du beställer en röntgenundersökning av höften. Röntgen visar en typisk caputnekros, där caput förlorat sin sfäriska form och det finns tecken på att artros utvecklats i leden. Ledbrosket är sänkt och Asta har således artros i höften och betydande besvär i form av belastningssmärtor och vilovärk. Återkoppling: Man kan tänka sig konservativ behandling med analgetika, NSAID, sjukgymnastik, avlastning med käpp. Operation med endoprotes (totalprotes). Konservativ behandling prövas alltid först, om besvären är uttalade föreslås operation.

20 Sida 20 (41) Fall 2 Holger är 37 år och arbetar som arborist, d v s trädvårdare som beskär och fäller träd, ofta genom att själv klättra i träden, ett fysiskt krävande arbete. Han söker nu på vårdcentralen (VC) p g a långdragen bensvullnad. För två år sedan fick han smärta och svullnad i hö vad. Han sökte VC i samband med detta och skickades hem med misstanke på muskelbristning. Han fick rådet att prova massage och sedan återgå i träningen som vanligt. Holger började med massage och smärtan förbättrades, men därefter har han haft problem med bensvullnad som successivt har accentuerats och nu börjar begränsa honom i det dagliga arbetet. Höger ben är mer svullet än vänster. I övrigt är Holger frisk. Han röker ca 20 cigaretter per dag. Du är ST läkare och träffar Holger på VC. Fråga 22 (2 poäng) Vilket viktigt differentialdiagnostiskt alternativ borde ha uteslutits vid första tillfället vid VC för två år sedan, och hur skulle man ha gjort för att utesluta detta?

21 Sida 21 (41) Holger är 37 år och arbetar som arborist, ett fysiskt krävande yrke. Han söker VC p g a bensvullnad. För två år sedan fick han akut smärta hö vad i samband med träning. Han sökte VC i samband med detta och skickades hem med misstanke på muskelbristning. Han fick rådet att prova massage och sedan återgå i träningen som vanligt. Holger började med massage och smärtan förbättrades men därefter har han haft problem med bensvullnad som succesivt har accentuerats och nu börjar begränsa honom i det dagliga arbetet. Höger ben är mer svullet än vänster. I övrigt är Holger frisk. Han röker ca 20 cigaretter per dag. Du är ST läkare och träffar Holger på VC. Vid akutbesöket för två år sedan hade det varit viktigt att utesluta djup ventrombos och utföra trombosundersökning akut enligt lokal rutin såsom ultraljudsundersökning av benets vener eller röntgenundersökning (flebografi). Fråga 23 (3 poäng) Nu när Holger söker för sin bensvullnad, mest av höger ben, vad ingår i ditt status (kroppsundersökning) på VC? Motivera ditt svar!

22 Sida 22 (41) Holger är 37 år och arbetar som arborist, ett fysiskt krävande yrke. Han söker VC p g a bensvullnad. För två år sedan fick han akut smärta hö vad i samband med träning. Han sökte VC i samband med detta och skickades hem med misstanke på muskelbristning. Han fick rådet att prova massage och sedan återgå i träningen som vanligt. Holger började med massage och smärtan förbättrades men därefter har han haft problem med bensvullnad som successivt har accentuerats och nu börjar begränsa honom i det dagliga arbetet. Höger ben är mer svullet än vänster. I övrigt är Holger frisk. Han röker ca 20 cigaretter per dag. Du är ST läkare och träffar Holger på VC. Vid akutbesöket för två år sedan hade det varit viktigt att utesluta djup ventrombos och utföra trombosundersökning akut enligt lokal rutin. Nu när Holger söker för sin bensvullnad, mest av höger ben, undersöker du hjärta och lungor och tänker på hjärtsvikttecken som orsak till bensvullnaden även om det är mindre sannolikt med tanke på sidoskillnaden. Du palperar buken med tanke på att en tumör skulle kunna ge ett ensidigt avflödeshinder för blodet. Du finner inget avvikande i den allmänna kroppsundersökningen. Beträffande lokalstatus höger ben ser man rikligt med varicer motsvarande v. saphena magnaområdet. Svullet ben med ökad omkrets jämfört med vä ben. Ingen aktuell konsistensökning eller lokaliserad smärta. Antydd eksembildning distalt på ankelnivå. Undersökningsfynden på vänster sida är helt normala och vänsterbenet inte svullet. Fråga 24 (1 poäng) Var på benet finns v. saphena magna området? Rita gärna! Fråga 25 (3 poäng) Beskriv vilka mekanismer som kan förklara Holgers lokalstatus i höger ben.

23 Sida 23 (41) Holger är 37 år och arbetar som arborist, ett fysiskt krävande yrke. Han söker VC p g a bensvullnad. För två år sedan fick han akut smärta hö vad i samband med träning. Djup ventrombos uteslöts inte när han då sökte akut. Därefter har han haft problem med bensvullnad som nu börjar begränsa honom i det dagliga arbetet. I övrigt är Holger frisk. Han röker ca 20 cigaretter per dag. Du är ST läkare och träffar Holger på VC nu när han söker för sin bensvullnad som successivt accentuerats under 2 års tid. Höger ben är mer svullet än vänster. Beträffande lokalstatus höger ben ser man rikligt med varicer motsvarande v. saphena magnaområdet. Svullet ben med ökad omkrets jämfört med vä ben. Ingen aktuell konsistensökning eller lokaliserad smärta. Antydd eksembildning distalt på ankelnivå. Undersökningsfynden på vänster sida är helt normala och vänsterbenet inte svullet. Du remitterar Holger till den allmänkirurgiska mottagningen vid länssjukhuset. Där har man precis skaffat en ny mobil ultraljudsapparat och gör i samband med mottagningsbesöket en undersökning av v. saphena magna. Man noterar att v saphena magna är insufficient i hela sitt förlopp och meddelar patienten att det på universitetssjukhuset finns en ny teknik för att behandla åderbråck med radiofrekvensablation via kateterteknik och skriver en remiss till kärlmottagningen. Via kärlmottagningen utförs i samarbete med fysiologiska kliniken en ny venduplexundersökning med frågeställning venös insufficiens. Fråga 26 (3 poäng) Varför behövs en ny undersökning och vilka anatomiska och fysiologiska förhållanden ska kartläggas?

24 Sida 24 (41) Holger är 37 år och arbetar som arborist, ett fysiskt krävande yrke. Han söker VC p g a bensvullnad. För två år sedan fick han akut smärta hö vad i samband med träning. Djup ventrombos uteslöts inte när han då sökte akut. Därefter har han haft problem med bensvullnad som nu börjar begränsa honom i det dagliga arbetet. I övrigt är Holger frisk. Han röker ca 20 cigaretter per dag. Du är ST läkare och träffar Holger på VC nu när han söker för sin bensvullnad som successivt accentuerats under 2 års tid. Höger ben är mer svullet än vänster. Beträffande lokalstatus höger ben ser man rikligt med varicer motsvarande v. saphena magnaområdet. Svullet ben med ökad omkrets jämfört med vä ben. Ingen aktuell konsistensökning eller lokaliserad smärta. Antydd eksembildning distalt på ankelnivå. Undersökningsfynden på vänster sida är helt normala och vänsterbenet inte svullet. Du remitterar Holger till den allmänkirurgiska mottagningen vid länssjukhuset. Man noterar att v. saphena magna är insufficient i hela sitt förlopp och skriver en remiss till kärlmottagningen på universitetssjukhuset för ev radiofrekvensbehandling av varicerna. Vid den kompletterande undersökningen med venduplex undersöks ytliga vener (v. saphena magna, v. saphena parva) samt djupa vener. Man letar också efter ev insufficienta lår samt vadperforanter. Fråga 27 (3 poäng) Vilka är de djupa venstammarna i benet? (ljumsknivå ankel, rita en skiss)! Fråga 28 (2 poäng) Vad är perforanter och vilken funktion har de?

25 Sida 25 (41) Holger är 37 år och arbetar som arborist, ett fysiskt krävande yrke. Han söker VC p g a bensvullnad. För två år sedan fick han akut smärta hö vad i samband med träning. Djup ventrombos uteslöts inte när han då sökte akut. Därefter har han haft problem med bensvullnad som nu börjar begränsa honom i det dagliga arbetet. I övrigt är Holger frisk. Han röker ca 20 cigaretter per dag. Du är ST läkare och träffar Holger på VC nu när han söker för sin bensvullnad som successivt accentuerats under 2 års tid. Höger ben är mer svullet än vänster. Beträffande lokalstatus höger ben ser man rikligt med varicer motsvarande v. saphena magnaområdet. Svullet ben med ökad omkrets jämfört med vä ben. Ingen aktuell konsistensökning eller lokaliserad smärta. Antydd eksembildning distalt på ankelnivå. Undersökningsfynden på vänster sida är helt normala och vänsterbenet inte svullet. Du remitterar Holger till den allmänkirurgiska mottagningen vid länssjukhuset. Man noterar att v saphena magna är insufficient i hela sitt förlopp och skriver en remiss till kärlmottagningen på universitetssjukhuset för ev radiofrekvensbehandling av varicerna. De djupa venerna som undersöktes var v. femoralis communis, v. femoralis superficialis, v poplitea, vv tib post samt vv fibularis. Perforanter är venösa kärl som förbinder det ytliga och djupa systemet och normalt transporterar blodet från det ytliga till det djupa systemet. I utlåtandet från venundersökningen står: Venduplex hö ben: V. saphena magna: måttlig venös insufficiens med axial reflux till fotleden. V. saphena parva u.a. Perforanter u.a. V. femoralis communis, v femoralis superficialis, v poplitea kompressibla, u.a. Vv tib post vv fib kompressibla, u.a. Uttalad venös insufficiens i v femoralis, v. poplitea samt vv fibularis. Fråga 29 (1 poäng) Vilken är den sannolika orsaken till Holgers djupa venösa insufficiens?

26 Sida 26 (41) Holger är 37 år och arbetar som arborist, ett fysiskt krävande yrke. Han söker VC p g a bensvullnad. För två år sedan fick han akut smärta hö vad i samband med träning. Djup ventrombos uteslöts inte när han då sökte akut. Därefter har han haft problem med bensvullnad som nu börjar begränsa honom i det dagliga arbetet. I övrigt är Holger frisk. Han röker ca 20 cigaretter per dag. Höger ben är mer svullet än vänster. På höger ben ser man rikligt med varicer motsvarande v. saphena magnaområdet. Svullet ben med ökad omkrets jämfört med vä ben. Antydd eksembildning distalt på ankelnivå. Venduplex hö ben visar en måttlig venös insufficiens i v. saphena magna men också uttalad venös insufficiens i v. femoralis, v. poplitea samt vv fibularis. Bilden kan förklaras av status post trombos med uttalad djup venös insufficiens. Med klinisk undersökning är det svårt att bedöma aktuell insufficiensgrad och inför ev operation av varicer är det viktigt att utföra en komplett ultraljudsundersökning även innefattande djupa vener. I Holgers fall fanns tecken på uttalad status post trombos med klaffdestruktioner resulterande i uttalad djup venös insufficiens. Det är viktigt att känna till att en ev operation av v. saphena magna hade kunnat förvärra bensvullnaden ytterligare med försämrat venavflöde. Holgers besvär kan bero på högt ventryck i benet p.g.a destruerade djupa venklaffar som orsakar djup venös insufficiens. Från kärlmottagningen skickas därför remiss för intravenös mätning av ventryck inför bedömning om ev klaffrekonstruktion skulle vara aktuell. Holger är stickrädd och undrar om han kan få göra iv. ventrycksmätning i liggande. Fråga 30 (2 poäng) Beskriv varför det är risk att utveckla bensår vid högt ventryck!

27 Sida 27 (41) Holger är 37 år och arbetar som arborist, ett fysiskt krävande yrke. Han söker VC p g a bensvullnad. För två år sedan fick han akut smärta hö vad i samband med träning. Djup ventrombos uteslöts inte när han då sökte akut. Därefter har han haft problem med bensvullnad som nu börjar begränsa honom i det dagliga arbetet. I övrigt är Holger frisk. Han röker ca 20 cigaretter per dag. Höger ben är mer svullet än vänster. På höger ben ser man rikligt med varicer motsvarande v. saphena magnaområdet. Svullet ben med ökad omkrets jämfört med vä ben. Antydd eksembildning distalt på ankelnivå. Venduplex hö ben visar en måttlig venös insufficiens i v saphena magna men också uttalad venös insufficiens i v femoralis, v. poplitea samt vv fibularis. Bilden kan förklaras av status post trombos med uttalad djup venös insufficiens. Med klinisk undersökning är det svårt att bedöma aktuell insufficiensgrad och inför ev operation av varicer är det viktigt att utföra en komplett ultraljudsundersökning även innefattande djupa vener. I Holgers fall fanns tecken på uttalad status post trombos med klaffdestruktioner resulterande i uttalad djup venös insufficiens. Det är viktigt att känna till att en ev operation av v. saphena magna hade kunnat förvärra bensvullnaden ytterligare med försämrat venavflöde. Holgers besvär kan bero på högt ventryck i benet p.g.a destruerade djupa venklaffar som orsakar djup venös insufficiens. Från kärlmottagningen skickas därför remiss för intravenös mätning av ventryck inför bedömning om ev klaffrekonstruktion skulle vara aktuell. Holger är stickrädd och undrar om han kan få göra iv. ventrycksmätning i liggande. Insufficiens i såväl det ytliga som djupa vensystemet kan leda till bensår oavsett om insufficiensen klassas som primär eller sekundär (t ex posttrombotsik). Detta leder till högt ventryck vilket ger förutsättningar för venöst sår genom skadad hudbarriär. Mekanismerna till sårutveckling är komplexa och samvarierar sannolikt såsom mikrocirkulatoriska rubbningar, förändrad nutrition, kärlpermeabilitet samt kronisk inflammation medierad av vita blodkroppar. Fråga 31 (1 poäng) Vilket ventryck har man normalt i fotens vener i horisontalläge? Fråga 32 (2 poäng) Hur förändras fotens ventryck normalt i stående? Ange även storleksordning på förändringen?

28 Sida 28 (41) Holger arbetar som arborist, ett fysiskt krävande yrke. Han söker VC p g a högersidig bensvullnad. Två år tidigare hade han troligen en djup ventrombos och nuvarande symptom förklaras sannolikt av status post trombos med uttalad djup venös insufficiens. En ev operation av v. saphena magna hade kunnat förvärra bensvullnaden ytterligare med försämrat venavflöde Holger är missnöjd med helbensstrumpan han ordinerats, och har fått besked att det inte är aktuellt att åtgärda venös insufficiens i v. saphena magna men att det finns möjlighet att utföra klaffrekonstruktion av djupa venklaffar på specialistklinik. Inför detta utförs ventrycksmätning i stående med mätning av iv tryck i fotven. Ventrycket mäts kontinuerligt och registreras i base line samt efter belastningstest (t ex knänigningar). Ambulatoriskt ventryck är det tryck som registreras vid avslutad gång och beskriver muskelpumpsfunktionen. Det är viktigt att veta att ventrycket varierar betydligt beroende på kroppsläge. I hosisontalläge är ventrycket 0 5 mm Hg samt ökar i stående motsvarande tryckpelaren som kan mätas i cm från hjärtnivå till fotnivå. (omvandlingsfaktor 0.76 för att beskriva trycket i mm Hg). I Holgers fall var iv trycket 90 mm Hg i stående och kunde inte minskas till normalt ambulatoriskt ventryck (< 30 mm Hg) efter arbete p g a djup venös insufficiens. Holger bestämmer sig för att avvakta några år med operation med klaffrekonstruktion. Ett drygt år senare, Holger är nu 39 år gammal, söker han åter vårdcentralen för att han känner sig matt och trött. Han orkar inte träna som vanligt, har fått problem med smärta i armarna vid trädklättring och även upplevt yrsel under arbetet. Själv uppfattar han symptomen som svindel som uppträtt inom loppet av några veckor. På VC uppmäter man blodtrycket i vä arm till 92/70 mm Hg. Holger blir orolig då han aldrig haft lågt blodtryck tidigare. Radialispulsen är svagare på vänster sida jämfört med höger. Holger ser något avmagrad ut vid inspektion. Hjärta och lungor auskulteras ua. Buken är mjuk och oöm. Fråga 33 (2 poäng) Vilka ytterligare komponenter i ett fysikaliskt status vill du kontrollera?

29 Sida 29 (41) Holger är 39 år gammal, arborist som haft en djup ventrombos och nu har en kronisk venös insufficiens. Han söker vårdcentralen för att han känner sig matt och trött. Han orkar inte träna som vanligt, har fått problem med smärta i armarna vid trädklättring och även upplevt yrsel under arbetet. Själv uppfattar han symptomen som svindel som uppträtt inom loppet av några veckor. På VC uppmäter man blodtrycket i vä arm till 92/70 mm Hg. Holger blir orolig då han aldrig haft lågt blodtryck tidigare. Radialispulsen är svagare på vänster sida jämfört med höger. Holger ser något avmagrad ut vid inspektion. Hjärta och lungor auskulteras ua. Buken är mjuk och oöm. Blodtrycksmätning i båda armar: Hö arm: 138/70, vä arm 92/70 mm Hg. Pulsar palperas bilateralt u.a. i femoralis, poplitea, tib ant samt dorsalis pedis. Fråga 34 (2 poäng) Ange tre tänkbara förklaringar till blodtrycksskillnad mellan armarna! Holger bekräftar att han gått ned i vikt och det framkommer också att han varit subfebril de senaste veckorna. Fråga 35 (2 poäng) Vilka blodprover vill du ta på vårdcentralen? Nämn 3 viktiga blodprover! Motivera!

30 Sida 30 (41) Holger är 39 år gammal, arborist som haft en djup ventrombos och nu en kronisk venös insufficiens. Han söker vårdcentralen för att han känner sig matt och trött under en längre tid. Han orkar inte träna som vanligt, har fått problem med smärta i armarna vid trädklättring och även upplevt yrsel under arbetet. Själv uppfattar han symptomen som svindel som uppträtt inom loppet av några veckor. På VC uppmäter man blodtrycket i vä arm till 92/70 mm Hg. Holger blir orolig då han aldrig haft lågt blodtryck tidigare. Radialispulsen är svagare på vänster sida jämfört med höger. Holger ser något avmagrad ut vid inspektion. Hjärta och lungor auskulteras ua. Buken är mjuk och oöm. Blodtrycksmätning i båda armar: Hö arm: 138/70, vä arm 92/70 mm Hg Holger bekräftar att han gått ned i vikt och det framkommer också att han varit subfebril de senaste veckorna. Generellt kan blodtrycksskillnad mellan armarna bero på t ex subclaviastenos, truncusstenos (om lägre BT på höger sida) coarctatio aortae med lokalisation som påverkar vänster a subclavia eller tidigare operation av coarctation med användande av vä subclavia. Insjuknande med viktnedgång samt subfebrilitet samt subclaviastenos hos en ung person leder misstanken till arterit. Vid blodprovstagning fann man SR: 80 (<21) :, CRP 90 (<5), Hb: 130 ( ), TPK: 130 ( ). Fråga 36 (2 poäng) Hur vill du handlägga patienten?

Del 6_10 sidor_17 poäng

Del 6_10 sidor_17 poäng Del 6_10 sidor_17 poäng Sven Unosson, 69 år, har en insulinbehandlad diabetes sedan många år. Sedan två år har han noterat en synförsämring och vid senaste rutinkontrollen på vårdcentralen uppmättes ett

Läs mer

5. ORTOPEDI max 14 poäng Omskrivning

5. ORTOPEDI max 14 poäng Omskrivning 5. ORTOPEDI max 14 poäng Omskrivning 2016-08-17 5:1 Ester är 25 år och spelar fotboll på elitnivå. I dagens cupfinal fastnade hon med dobbarna i gräset och vred till hö knä. Hon inkommer 30 min senare

Läs mer

Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping

Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur Med höftfraktur menas ett brott i övre delen av lårbenet. En höftfraktur orsakas oftast av att man faller mot denna del av

Läs mer

Kärlsjuka och sår vad gör vi när kärlen inte fungerar?

Kärlsjuka och sår vad gör vi när kärlen inte fungerar? Kärlsjuka och sår vad gör vi när kärlen inte fungerar? Lena Blomgren Överläkare, med dr Kärlkirurgiska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset Stockholm samt Venous Centre Stockholm Dessa två patienter

Läs mer

Examination efter läkares allmäntjänstgöring - Skriftligt prov. den 30 augusti 2013 tid 9.00 14.00

Examination efter läkares allmäntjänstgöring - Skriftligt prov. den 30 augusti 2013 tid 9.00 14.00 Examination efter läkares allmäntjänstgöring - Skriftligt prov den 30 augusti 2013 tid 9.00 14.00 INSTRUKTION Skrivningen består av fyra fall och har totalt 80 poäng. I varje fall kommer sjukdomsbild och

Läs mer

MEQ fall 1. 9.0 p. Anvisning: Frågan är uppdelad på 4 sidor. Poäng anges vid varje delfråga.

MEQ fall 1. 9.0 p. Anvisning: Frågan är uppdelad på 4 sidor. Poäng anges vid varje delfråga. MEQ fall 1 Rest Tentamen Klinisk Medicin VT10 9.0 p Anvisning: Frågan är uppdelad på 4 sidor. Poäng anges vid varje delfråga. Du får bara ha en sida uppvänd åt gången, dvs besvara sid 1 färdigt innan sid

Läs mer

Kärlsjuka och sår vad gör vi när kärlen inte fungerar?

Kärlsjuka och sår vad gör vi när kärlen inte fungerar? Kärlsjuka och sår vad gör vi när kärlen inte fungerar? Lena Blomgren Överläkare, med dr Kärlkirurgiska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset Stockholm Ben- och fotsår behöver först och främst en diagnos

Läs mer

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, kl i Hedstrandsalen ing 70 bv

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, kl i Hedstrandsalen ing 70 bv 9 sidor. 17 poäng Sune Eriksson, har en insulinbehandlad diabetes sedan 47 år tillbaka. Den har tidigare varit välreglerad men de senaste två åren har en synförsämring inträtt och vid den förra regelbundna

Läs mer

Delexamination 3 VT Klinisk Medicin. 19 poäng MEQ 2

Delexamination 3 VT Klinisk Medicin. 19 poäng MEQ 2 Delexamination 3 VT 2012 Klinisk Medicin 19 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

PREOPERATIV BEDÖMNING DUPLEX

PREOPERATIV BEDÖMNING DUPLEX Patient: Randomiserad extremitet Inklusion efter skriftlig och muntlig information Kirurgens signatur PREOPERATIV BEDÖMNING Markera sida i bilden DUPLEX Symtomgivande varicer i randomiserad extremitet

Läs mer

Cirkulationsutredning venös & arteriell insufficiens

Cirkulationsutredning venös & arteriell insufficiens Skånes universitetssjukvård Cirkulationsutredning venös & arteriell insufficiens Christina Monsen Leg. Sjuksköterska Dr med vet Enhet patientsäkerhet Skånes universitetssjukvård Helen Sinabulya ST läkare,

Läs mer

Diagnostik av arteriell cirkulationsinsufficiens med doppler

Diagnostik av arteriell cirkulationsinsufficiens med doppler Diagnostik av arteriell cirkulationsinsufficiens med doppler Med hjälp av anamnes, inspektion och fysikalisk undersökning läggs grunden till diagnos av bensårets orsaker. Klinisk diagnostik är dock otillräcklig

Läs mer

Venös insufficiens 2010

Venös insufficiens 2010 Venös insufficiens 2010 Anna Holm Sieppi Produktchef/ leg sjuksköterska 1 Program Cirkulationsuppbyggnaden Vad är venös insufficiens? Definition Symptom Riskfaktorer Prevalens Prevention Behandling Utprovning

Läs mer

Seminariefall: Reumatologi 2 Reumatologi 2

Seminariefall: Reumatologi 2 Reumatologi 2 Reumatologi 2 Patientfall nr 1: 34-årig kvinna Patientfall nr 2: 82-årig kvinna Patientfall nr 3: 47-årig kvinna Patientfall nr 4: 69-årig kvinna Patientfall nr 5: 61-årig kvinna Patientfall nr 6: 30-årig

Läs mer

Del 4 kirurgi. Totalt 9 sidor. Maxpoäng: 17p

Del 4 kirurgi. Totalt 9 sidor. Maxpoäng: 17p Totalt 9 sidor. Maxpoäng: 17p Johan Andersson, har en insulinbehandlad diabetes sedan 49 år tillbaka. Den har tidigare varit välreglerad men de senaste tre åren har en synförsämring inträtt och vid den

Läs mer

1. Vilken diagnos misstänker du i första hand hos denna patient (1p)?

1. Vilken diagnos misstänker du i första hand hos denna patient (1p)? Omtentamensfråga HKII, HT 2015, maxpoäng 17,5 p Sonja Karlsson är 81 år gammal, och är tidigare frisk. Hon tar bara medicin för struma. När hon är ute och går med sin hund får hon plötsligt väldigt ont

Läs mer

Del sidor. 16,5 poäng

Del sidor. 16,5 poäng 10 sidor. 16,5 poäng Edvin Karlsson är 79 år gammal, tidigare ganska frisk. Han tar bara medicin mot hypertoni. Men sista tiden har han känt sig lite hängig och tyckt att hjärtat har slagit lite konstigt.

Läs mer

Powerpointpresentation som kan användas vid fortbildning av personal i primärvård, hemsjukvård och särskilda boenden. Anteckningarna under bilderna

Powerpointpresentation som kan användas vid fortbildning av personal i primärvård, hemsjukvård och särskilda boenden. Anteckningarna under bilderna Powerpointpresentation som kan användas vid fortbildning av personal i primärvård, hemsjukvård och särskilda boenden. Anteckningarna under bilderna är ett stöd för den som håller i presentationen, exempelvis

Läs mer

Lärare: Rolf Pettersson (RP), Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), INDIVIDUELL TENTAMEN I KLINISK MEDICIN A, 3 hp PROVKOD: 0250

Lärare: Rolf Pettersson (RP), Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), INDIVIDUELL TENTAMEN I KLINISK MEDICIN A, 3 hp PROVKOD: 0250 Kurs: Medicin, Klinisk medicin II, 7, 5 hp Datum: 2017-11-17 Antal frågor: Lärare: Rolf Pettersson (RP), Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), INDIVIDUELL TENTAMEN I KLINISK MEDICIN A, 3 hp PROVKOD:

Läs mer

efter knä- eller höftledsoperation

efter knä- eller höftledsoperation PA T I E N T I N F O R M A T I O N T I L L D I G S O M F ÅT T P R A D A X A efter knä- eller höftledsoperation Innehåll: Inledning 3 Vad är en blodpropp? 4 Behandling med Pradaxa 6 Ordlista 8 Doseringsanvisningar

Läs mer

1 (7) 1. Nämn tre principiellt olika sjukdomsgrupper man bör ha i åtanke. vid utredning av denna patient!

1 (7) 1. Nämn tre principiellt olika sjukdomsgrupper man bör ha i åtanke. vid utredning av denna patient! 1 (7) En 55-årig man kommer till dig på infektionsmottagningen i slutet av juli. Han är remitterad från akuten där han var för 2 veckor sedan pga. långvarig feber och viktnedgång. Viktnedgång sedan februari,

Läs mer

MEQ-fråga 2. Försättsblad. Tentamen i medicin 2007-09-14. Max 10p.

MEQ-fråga 2. Försättsblad. Tentamen i medicin 2007-09-14. Max 10p. MEQ-fråga 2 Försättsblad Tentamen i medicin 2007-09-14 Max 10p. Tentamenskod:.. Sida 2 Du tjänstgör på medicin akutmottagningen på ett länssjukhus. Du träffar en 27 årig tidigare frisk kvinna som är civilekonom

Läs mer

flera!) diagnostisk undersökning du i detta fall ordinerar som komplement till din fysikaliska undersökning.

flera!) diagnostisk undersökning du i detta fall ordinerar som komplement till din fysikaliska undersökning. 4. UROLOGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 211) Urologifall nr 1 Du är AT-jour på lasarettet i Motala, där en 15 årig kille söker på akutmottagningen kl 18. Han klagar över smärtor i pungen efter karateträning.

Läs mer

Höftprotes. Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping

Höftprotes. Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftprotes Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Vad är en höftfraktur? Med höftfraktur menas ett brott i övre delen av lårbenet.

Läs mer

Del 7_6 sidor_14 poäng

Del 7_6 sidor_14 poäng Del 7_6 sidor_14 poäng 62-årig kvinna med viss höftledsartros i övrigt väsentligen frisk. Hon kommer nu på mottagningsbesök pga att hon senaste halvåret haft tilltagande besvär av andfåddhet vid ansträngning.

Läs mer

Hypofys med mera Falldiskussionsseminarium T7 2012 STUDENT

Hypofys med mera Falldiskussionsseminarium T7 2012 STUDENT Hypofys med mera Falldiskussionsseminarium T7 2012 STUDENT 1. Husläkarmottagning Akutmottagning Yr och ont i magen 37-årig man inkommer akut efter ett par dagars tilltagande trötthet, illamående och feber.

Läs mer

1. Husläkarmottagning Orolig hypertoniker

1. Husläkarmottagning Orolig hypertoniker Hypofys, skelett mm! Falldiskussionsseminarium T7 VT 2010 1. Husläkarmottagning Orolig hypertoniker En 52-årig man kommer till dig som husläkare för uppföljning av hypertoni, de senaste åren har mer behandling

Läs mer

Del sidor. 17 poäng

Del sidor. 17 poäng 11 sidor. 17 poäng Femtioettårig man med måttlig övervikt. Ingen hjärt-kärlsjukdom i släkten förutom att modern hade ett blåsljud över hjärtat som aldrig närmare utreddes. Vid militärtjänst fann man ett

Läs mer

1.1 Vilken sjukdom misstänker Du i första hand, ange namnet på svenska (1p) och på latin (1p).

1.1 Vilken sjukdom misstänker Du i första hand, ange namnet på svenska (1p) och på latin (1p). Du vikarierar i väntan på AT-tjänst på vårdcentralen i Korpilombolo. Din första patient på måndag morgon visar sig vara en manlig renskötare, 66 år, som klagar över att han sedan två veckor tillbaka får

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version SU/med RUTIN Arteriella sår

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version SU/med RUTIN Arteriella sår Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 20191 SU/med 2017-02-06 2 Innehållsansvarig: Adil Samad, Överläkare, Läkare hud- och könssjukvård (adisa) Godkänd av: Helena Gustafsson, Verksamhetschef,

Läs mer

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng Delexamination 2 Klinisk medicin Ht2011 MEQ1 20 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

Delexamination 3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2

Delexamination 3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 Skrivningsnummer: Delexamination 3 Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat

Läs mer

Vad vill kirurgen veta inför behandling av venös insufficiens

Vad vill kirurgen veta inför behandling av venös insufficiens Vad vill kirurgen veta inför behandling av venös insufficiens Lena Blomgren Överläkare, med dr Kärlkirurgiska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset Stockholm samt Venous Centre Stockholm Det vi vill

Läs mer

5. ORTOPEDI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011)

5. ORTOPEDI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011) 5. ORTOPEDI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011) 5:1 På akutmottagningen söker Dan, en tidigare frisk 28 årig lärare med ländryggssmärta sedan tre veckor. För ett dygn sedan lyfte han en TVapparat och fick då

Läs mer

Tentamen VT09 Fråga A Kodnr:

Tentamen VT09 Fråga A Kodnr: 1 En 62-årig man, frisk i övrigt, aldrig tidigare opererad, söker dig på vårdcentralen för försämrad vattenkastning. Patienten har haft besvär som accentuerats de senaste åren, och består av följande komponenter:

Läs mer

1.2 Vid vilken diameter anser man att en operation är motiverad pga rupturrisk? (1p)

1.2 Vid vilken diameter anser man att en operation är motiverad pga rupturrisk? (1p) 6 sidor - 22 poäng En 65-årig man har för två dagar sedan i samband med screening för aortaaneurysm visat sig ha ett infrarenalt aortaaneurysm med diameter 65 mm. Han är tidigare frisk. Han slutade att

Läs mer

Behandlingsriktlinjer höftartros

Behandlingsriktlinjer höftartros Ortopediska kliniken Version: 1.0 Skapad: 20120915 Reviderad: 20120915 Gäller tv, längst tom: 20141015 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: Lennart Sanzén Dokumentinnehåll: Behandlingsriktlinjer höftartros

Läs mer

Behandlingsriktlinjer höftartros

Behandlingsriktlinjer höftartros Ortopediska kliniken Version: 1.0 Skapad: 20120915 Reviderad: 20120915 Gäller tv, längst tom: 20141015 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: Lennart Sanzén Dokumentinnehåll: Behandlingsriktlinjer höftartros

Läs mer

DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1

DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1 DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Njurcancer. Författare: Annika Mandahl Forsberg, Biträdande Överläkare, Urologiska kliniken, Skånes Universitets Sjukhus.

Njurcancer. Författare: Annika Mandahl Forsberg, Biträdande Överläkare, Urologiska kliniken, Skånes Universitets Sjukhus. Pfizer AB 191 90 Sollentuna Tel 08-550 520 00 www.pfizer.se Författare: Annika Mandahl Forsberg, Biträdande Överläkare, Urologiska kliniken, Skånes Universitets Sjukhus. SUT20140120PSE02 Njurcancer Bakgrund

Läs mer

Varicer- åderbråck Anna Holm Sieppi Produktchef/ leg sjuksköterska 1

Varicer- åderbråck Anna Holm Sieppi Produktchef/ leg sjuksköterska 1 Varicer- åderbråck Anna Holm Sieppi Produktchef/ leg sjuksköterska 1 Program Hur fungerar cirkulationen i kroppen? Vad är åderbråck? Symptom Riskfaktorer Prevention Prevalens Behandling 2 Varicer åderbråck

Läs mer

Skrivningsnummer:.. Rest delexamination 1, VT 2011 2011-03-18. Klinisk medicin. MEQ-fråga 1. Totalt 19 poäng. Anvisning:

Skrivningsnummer:.. Rest delexamination 1, VT 2011 2011-03-18. Klinisk medicin. MEQ-fråga 1. Totalt 19 poäng. Anvisning: Rest delexamination 1, VT 2011 2011-03-18 Klinisk medicin MEQ-fråga 1 Totalt 19 poäng Anvisning: All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan

Läs mer

DJUP VENTROMBOS (DVT) LUCÍA FRANZINI

DJUP VENTROMBOS (DVT) LUCÍA FRANZINI DJUP VENTROMBOS (DVT) LUCÍA FRANZINI DVT Diagnostiseras hos 15.000-20.000 patienter årligen i Sverige (lungemboli ca 4.000 patienter). Båda tillstånden underdiagnostiseras. Fördelningen mellan könen är

Läs mer

Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT

Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT 1. Husläkarmottagning Bruten 71-åring Epikris kommer från Ortopedkliniken på en av dina patienter. Det rör sig om en 71-årig kvinna med välkontrollerad

Läs mer

2:2 Ange två ytterligare blodprov (förutom serumjärn) som belyser om Börje har järnbrist, samt utfall av bådadera (högt/lågt) vid järnbrist?

2:2 Ange två ytterligare blodprov (förutom serumjärn) som belyser om Börje har järnbrist, samt utfall av bådadera (högt/lågt) vid järnbrist? MEQ 2 (17 poäng) På vårdcentralen träffar Du Börje, en 67-årig man som en månad tidigare sökt för smärtor i ryggen och feber, varvid en pneumoni konstaterats och behandlats med antibiotika och analgetika.

Läs mer

Ortopedi axelbesvär Presentation av vårdprogrammet ländryggsmärta

Ortopedi axelbesvär Presentation av vårdprogrammet ländryggsmärta Ortopedi axelbesvär Presentation av vårdprogrammet ländryggsmärta Föreläsare Anders Nordqvist (docent/ortopedkirurg SUS) Helena Machalek AKO Ortopedi (Sundets läkargrupp) Program 12/12 13.30-14.00 14.00-14.45

Läs mer

Del 4_5 sidor_13 poäng

Del 4_5 sidor_13 poäng Del 4_5 sidor_13 poäng Linda är 23 år. Hon söker dig på vårdcentralen pga magbesvär. Linda arbetar som försäljare på Guldfynd. Hon feströker och tar p-piller. Ibland ibuprofen mot mensvärk. Hon är för

Läs mer

Till dig som har höftledsartros

Till dig som har höftledsartros Till dig som har höftledsartros Nu kan han inte skylla på sin höft i alla fall DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD Tillbaka till ett mer aktivt liv. Att ha ont i höften påverkar din livssituation på många sätt.

Läs mer

Tentamen i ortopedi för sjukgymnaster 2008-12-11

Tentamen i ortopedi för sjukgymnaster 2008-12-11 Tentamen i ortopedi för sjukgymnaster 2008-12-11 NAMN:..... 1. Vad menas med sluten respektive öppen fraktur (2p)? 2. Ge tre exempel på faktorer som avgör prognosen av en fraktur (3p)? 3. Vad kallar man

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, bildtentamen 2012-05-28

Hälsouniversitetet i Linköping, bildtentamen 2012-05-28 Elsa Svensson, 67 år, inkommer till akutmottagningen efter att plötsligt fått mycket ont i ryggen. Hon är magerlagd och rökare och hennes menstruationer upphörde tidigt vid 40-års ålder. En uppföljande

Läs mer

Kärlkirurgi. En informationsbroschyr från svenskt nationellt kvalitetsregister för kärlkirurgi SWEDVASC

Kärlkirurgi. En informationsbroschyr från svenskt nationellt kvalitetsregister för kärlkirurgi SWEDVASC Kärlkirurgi En informationsbroschyr från svenskt nationellt kvalitetsregister för kärlkirurgi SWEDVASC Denna folder är en sammanfattning av den vård som ingår i begreppet kärlkirurgi - de olika kärlsjukdomarna

Läs mer

Idrottsortopedi 040126. Folkrörelse. Idrottsskada

Idrottsortopedi 040126. Folkrörelse. Idrottsskada Idrottsortopedi 040126 Henrik Lundblad Ortopediska kliniken Karolinska sjukhuset Folkrörelse 25000 idrottsföreningar 2 miljoner svenskar motionerar regelbundet 700 000 individer tävlar på elitnivå Idrottsskada

Läs mer

LUNGEMBOLI. Kevin Wakabi Kompletterings utbildning för utländska läkare Karolinska Institutet

LUNGEMBOLI. Kevin Wakabi Kompletterings utbildning för utländska läkare Karolinska Institutet LUNGEMBOLI Kevin Wakabi Kompletterings utbildning för utländska läkare Karolinska Institutet EPIDEMIOLOGI DVT 150-200/100 000/år LE 20-60/100 000/år Mortalitet: 10-15/100 000 Yngre kvinnor +80år, 1/100/år

Läs mer

1. Vilka två klaffvitier är vanligast i Sverige idag? Beskriv vilka auskultationsfynd du förväntar dig vid dessa! 4p

1. Vilka två klaffvitier är vanligast i Sverige idag? Beskriv vilka auskultationsfynd du förväntar dig vid dessa! 4p Marianne 75 år kommer på remiss till din mottagning pga. att husläkaren har hört ett blåsljud. Hon har tidigare arbetat som ekonom på bank och är nu aktiv pensionär. Hon tar inga mediciner regelbundet.

Läs mer

Venös Tromboembolism. Karl Jägervall, ST-läkare Medicinkliniken Växjö

Venös Tromboembolism. Karl Jägervall, ST-läkare Medicinkliniken Växjö Venös Tromboembolism Karl Jägervall, ST-läkare Medicinkliniken Växjö Venös tromboembolism Blodproppsbildning i vener DVT och LE står för >90 % av alla venösa tromboser DVT dubbelt så vanligt som LE Tredje

Läs mer

Vårdrutin 1 (7) Överenskommelse mellan kärlkirurgisektionen vid kirurgkliniken Centralsjukhuset Karlstad och allmänmedicin, Värmland

Vårdrutin 1 (7) Överenskommelse mellan kärlkirurgisektionen vid kirurgkliniken Centralsjukhuset Karlstad och allmänmedicin, Värmland Vårdrutin 1 (7) Perifer kärlsjukdom - handläggning Utgåva: 4 Godkänd av: Divisionschef Tobias Kjellberg, Divisionschef Karin Malmqvist Utarbetad av: Överläkare Birgitta Sigvant, AKO Bengt Hanson Revisionsansvarig:

Läs mer

5. ORTOPEDI max 14 poäng Skrivning VT 2016

5. ORTOPEDI max 14 poäng Skrivning VT 2016 5. ORTOPEDI max 14 poäng Skrivning VT 2016 5:1 Du börjar ditt pass på akuten. Din avgående kollega har misstänkt septisk artrit hos en medelålders kvinna, odlat och tagit följande prover som nu är klara:

Läs mer

Akut Hälseneruptur Bakgrund: Symtom: Skademekanism

Akut Hälseneruptur Bakgrund: Symtom: Skademekanism Akut Hälseneruptur Bakgrund: Akut hälseneruptur drabbar 90 % män, vanligen i medelåldern. 90 % uppkommer i samband med idrottsutövning, som racket sport och lagidrotter med boll. En annan grupp är över

Läs mer

Integrerad MEQ fråga 2. Delexamination 2 Klinisk medicin Restskrivning Totalt 21 poäng

Integrerad MEQ fråga 2. Delexamination 2 Klinisk medicin Restskrivning Totalt 21 poäng Delexamination 2 restskrivning 2011-04-26 1(8) Integrerad MEQ fråga 2 Delexamination 2 Klinisk medicin Restskrivning 2011 04 26 Totalt 21 poäng skrivningsnummer:. Anvisning: Frågan är uppdelad på åtta

Läs mer

KODNUMMER.. MEQ B 25 poäng 1(8)

KODNUMMER.. MEQ B 25 poäng 1(8) KODNUMMER.. MEQ B 25 poäng 1(8) KODNUMMER. Du är AT-läkare på vårdcentral. Idag kommer Evert Karlsson 72 år på sitt första besök till vårdcentralen. Han har flyttat från en annan del av landet och du har

Läs mer

Läkarprogrammet stad III 2013-05-20 KOD: Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen

Läkarprogrammet stad III 2013-05-20 KOD: Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen 1(12) Du är jour på akuten. Dit kommer Ingela Esitis 38 år som är född och uppvuxen i Estland. Hon hade reumatisk feber vid 15 års ålder och opererades med en mitralisklaffprotes vid 32 års ålder i Estland.

Läs mer

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL Efter operationen Efter operationen svullnar knät och musklerna däromkring. Hur länge svullnaden varar varierar från person till person. För att motverka svullnaden är det väldigt viktigt att du rör på

Läs mer

MEQ 1 HTI 2013 Ditt tentamensnummer

MEQ 1 HTI 2013 Ditt tentamensnummer Du vikarierar på vårdcentral i Töreboda. En 23-årig kvinna söker med en knapp veckas anamnes på miktionssveda, urinträngningar och flytning utan feber. Hon har tidigare inte haft några urinvägsbesvär och

Läs mer

Barnortopedi - för akutmottagningsbruk 2015-05-28 E Fridh DSBUS 1 Vad ska vi prata om? Ortopediskt trauma hos barn Ortopediska sjukdomar som kan dyka upp akut Viktigaste icke ortopediska diff-diagnoserna

Läs mer

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1 Delexamination 3 VT 2012 Klinisk Medicin 22 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Delexamen 4 Infektion Nr Facit. MEQ-fråga Sida 1 (av 6) (max 19p)

Delexamen 4 Infektion Nr Facit. MEQ-fråga Sida 1 (av 6) (max 19p) MEQ-fråga 2016-02-26 Sida 1 (av 6) Du är jour på akuten den 31/3 och nästa patient är en 60-årig rökande kvinna som kommer på remiss från vårdcentralen under frågeställningen oklar långdragen feber. Vid

Läs mer

a. Vilken ålderskategori brukar drabbas av detta tillstånd? (0,5p) b. Förklara en tänkbar sjukdomsmekanism vid primär hypertoni.

a. Vilken ålderskategori brukar drabbas av detta tillstånd? (0,5p) b. Förklara en tänkbar sjukdomsmekanism vid primär hypertoni. Omtentamen 1 i Resp/Cirk, T3, mars 2013. Maxpoäng: 60,5. Gräns för godkänt: 65% av maxpoängen, = 39p Lycka till! 1. Elin utreds på vårdcentralen för primär hypertoni. a. Vilken ålderskategori brukar drabbas

Läs mer

Diskussionsfall Reumatologi

Diskussionsfall Reumatologi Diskussionsfall Reumatologi 2009 08 31 Fallbeskrivning A. Man född 1962 46-årig VD för annonsbyrå kommer till reumatologmottagningen 2008 07 22 på remiss från husläkaren. I sjukhistorien finns en del gastrit-ulcusbesvär

Läs mer

Delexamination Klinisk Medicin. MEQ 21 poäng

Delexamination Klinisk Medicin. MEQ 21 poäng Delexamination 2 2015-11-24 Klinisk Medicin MEQ 21 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2

DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2 Integrerande MEQ 2 DX2 2014-04-23 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 6 sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig information

Läs mer

MEQ-fråga Sida 1 (av 5)

MEQ-fråga Sida 1 (av 5) MEQ-fråga 2016-10-07 Sida 1 (av 5) 20-årig man med diabetes typ I, insulinbehandlad. Inkommer med feber sedan tre dagar, 39-40 grader och ont i höger ljumske. Smärtorna i höger ljumske är måttliga utan

Läs mer

Seminarium 5 Blandade fall (Student)

Seminarium 5 Blandade fall (Student) Seminarium 5 Blandade fall (Student) Gynekologi (student) Fall 1 Tidigare frisk 28 årig kvinna kommer till KKs mottagning för vidare utredning och behandling då man funnit cellförändringar på hälsokontrollen.

Läs mer

Delexamination3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2

Delexamination3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 Skrivningsnummer: Delexamination3 Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat

Läs mer

MEQ-fråga. 9 poäng. Anvisning:

MEQ-fråga. 9 poäng. Anvisning: MEQ-fråga 9 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på sex sidor (inkl detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. Innehållet delger rätt svar på redan ställda frågor. All

Läs mer

1.1 Vilken diagnos misstänker Du (1p) 1.2 Ställ tre relevanta riktade frågor till patienten. (3p)

1.1 Vilken diagnos misstänker Du (1p) 1.2 Ställ tre relevanta riktade frågor till patienten. (3p) Du gör AT, är jour på akutmottagningen och går in till en patient som heter Anna Andersson, hon är 72 år gammal. Enligt dottern som också är med, har hon talat konstigt i telefon tidigare idag samt tappat

Läs mer

Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle

Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle Försättsbladet utgör första sidan i tentamensfilen. Instruktioner för kursansvariga om hanteringen: mah.se/hs/tentamedarbetare * Fylls i av kursansvarig

Läs mer

Till dig som har knäledsartros

Till dig som har knäledsartros Till dig som har knäledsartros Undrar vad hon tänker skylla på nu när knäet blivit bra? DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD Tillbaka till ett mer aktivt liv. Att ha ont i knäet påverkar din livssituation på

Läs mer

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT Välkommen till oss Inom verksamhetsområde Ortopedi har vi stor erfarenhet av att behandla sjukdomar och skador i rörelseorganen. Vårt mål är alltid att med god omvårdnad och rehabilitering

Läs mer

Del 4_5 sidor_16 poäng

Del 4_5 sidor_16 poäng Del 4_5 sidor_16 poäng Du är jour på akutmottagningen i Sollefteå och går in till en patient som heter Alfrida Lundberg hon är 72 år gammal. Enligt dottern som också är med, har hon talat konstigt i telefon

Läs mer

Höftfraktur - Rutin Innehållsansvarig

Höftfraktur - Rutin Innehållsansvarig VÅRDPROGRAM Publicerad för Kirurg/ortopedkliniken Godkänd from 2018-09-24 Höftfraktur - Rutin Innehållsansvarig Reviderad av, datum Godkänd av I Olsson/överläk, E Andersson/arbterap, L Bernhardsson/sjukgymn,

Läs mer

Delexamen 4 Infektion Facit. MEQ-fråga 2 Sida 1 (5)

Delexamen 4 Infektion Facit. MEQ-fråga 2 Sida 1 (5) MEQ-fråga 2 Sida 1 (5) Du träffar en svensk 60 årig man, rökare med prostatacancer, som inkommer till akutmottagningen på Karolinska Solna. Han har haft feber kring 39 grader av och till sedan 6 dagar.

Läs mer

Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014

Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014 Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014 STUDENT Fall 1. Akutmottagning Yr och ont i magen 37-årig man inkommer akut efter ett par dagars tilltagande trötthet, illamående och feber.

Läs mer

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2 Delexamination 3 VT 2013 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Utredningsgång vid misstänkt DVT

Utredningsgång vid misstänkt DVT Utredningsgång vid misstänkt DVT Förslaget baseras på Socialstyrelsens riktlinjer utfärdade 2004 samt riktlinjer från närsjukvården i centrala Östergötland. Vid misstänkt DVT görs primärt en klinisk sannolikhetsbedömning

Läs mer

Akut Ortopedi. Peder Weckström, ÖL Ortopedkirurgiska kliniken USÖ

Akut Ortopedi. Peder Weckström, ÖL Ortopedkirurgiska kliniken USÖ Akut Ortopedi Peder Weckström, ÖL Ortopedkirurgiska kliniken USÖ Agenda Ortopedkirurgiska kliniken USÖ Ortopediundervisning USÖ Vad är det bråttom med Distalstatus Rutiner vid handläggning ortopedpatienter

Läs mer

Del 6_9 sidor_13 poäng

Del 6_9 sidor_13 poäng En 22-årig kvinna söker akut för blodiga diarréer. Hon är avmagrad och blek. Hon har varit sjuk i några veckor, kanske 1½ månad och successivt blivit sämre. Du gör en rektoskopi på akuten och finner en

Läs mer

Regional riktlinje åderbråckskirurgi (varicer i nedre extremiteten)

Regional riktlinje åderbråckskirurgi (varicer i nedre extremiteten) Regional riktlinje åderbråckskirurgi (varicer i nedre extremiteten) Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper.

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin 131015 ht13 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes nästa sida.

Läs mer

Besvara respektive lärares frågor på separata papper. För godkänt krävs 60% av totalpoäng och för välgodkänt 85%. Totalpoäng: 75. Lycka till!

Besvara respektive lärares frågor på separata papper. För godkänt krävs 60% av totalpoäng och för välgodkänt 85%. Totalpoäng: 75. Lycka till! Tentamen i Farmakologi och Sjukdomslära. 16/8, 2013. Skrivtid: 08:00 13:00 Lärare: Christina Karlsson, fråga 1-3, 9p. Sara Nordkvist, fråga 4-9, 15p. Nils Nyhlin, fråga 10-13, 9p. Per Odencrants, fråga

Läs mer

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1 Delexamination 3 VT 2013 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Kursens namn: Medicin B, Klinisk medicin vid medicinska och kirurgiska sjukdomstillstånd III

Kursens namn: Medicin B, Klinisk medicin vid medicinska och kirurgiska sjukdomstillstånd III Kursens namn: Medicin B, Klinisk medicin vid medicinska och kirurgiska sjukdomstillstånd III Kurskod: MC1429 Kursansvarig: Eva Funk Datum: 2011-02-17 Skrivtid 4 timmar Totalpoäng: 69 poäng Poängfördelning:

Läs mer

Inst. för hälsa, vård och samhälle

Inst. för hälsa, vård och samhälle Inst. för hälsa, vård och samhälle Författare: Marita Salmi, Siv Olsson, Birgitta Persson, Monica Eriksson Specialarbete Gipstekniker 22,5 hp VT 2010 1 Sammanfattning: Fotledsfrakturer uppkommer genom

Läs mer

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 DX2 Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes

Läs mer

DX3 2015 04 17 20 poäng MEQ 2

DX3 2015 04 17 20 poäng MEQ 2 DX3 2015 04 17 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa sida.

Läs mer

Journalföreläsning HT 2011. Per Nordberg/Jonas Mehra

Journalföreläsning HT 2011. Per Nordberg/Jonas Mehra Journalföreläsning HT 2011 Per Nordberg/Jonas Mehra Nuvarande sjukdomar Aktuellt Aktuella mediciner Allergi/överkänslighet MRSA-smitta Status Allmäntillstånd Munhåla och svalg Sköldkörtel Ytliga lymfkörtlar

Läs mer

KROPPSLIG HÄLSA FÖR BRUKARE

KROPPSLIG HÄLSA FÖR BRUKARE KROPPSLIG HÄLSA FÖR BRUKARE Hälsa för brukare, Umeå, 190404 Ingrid Espling, fysioterapeut VC Granen Malmö Illustration: Alf Dahlman Design Glöm inte bort kroppen! Vanliga kroppsliga hälsoproblem Hinder

Läs mer

Ledstatus Klinisk diagnostik. Christina Stranger 2013

Ledstatus Klinisk diagnostik. Christina Stranger 2013 Ledstatus Klinisk diagnostik Christina Stranger 2013 Behöver alla kunna ledstatus? Måste man göra ledstatus på alla patienter? Man måste göra ledstatus n Om pat har minst en svullen eller öm led och/eller

Läs mer

Läs anvisningarna innan Du börjar

Läs anvisningarna innan Du börjar 1/7 Integrerad MEQ-fråga 1 DX5 111116 Maxpoäng 23 Läs anvisningarna innan Du börjar Frågan är uppdelad så att nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig information finns tillgänglig

Läs mer

MEQ fråga Nr..

MEQ fråga Nr.. 1 (6) En kall oktobermorgon tjänstgör du som primärjour på Medicinakuten. Du går in till Elisabeth 45 år som söker på grund av huvudvärk. Elisabeth arbetar som förskolelärare och lider av övervikt, men

Läs mer