Ärende: Minnesanteckningar, Delregional arbetsgrupp SVPL Tid: , 09:00 11:00 Plats: Kvickroten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ärende: Minnesanteckningar, Delregional arbetsgrupp SVPL Tid: , 09:00 11:00 Plats: Kvickroten"

Transkript

1 Ärende: Minnesanteckningar, Delregional arbetsgrupp SVPL Tid: , 09:00 11:00 Plats: Kvickroten Mötespunkter 1. Lägesbeskrivning upphandling Implementeringsfasen av nya SVPL-KLARA nu är på planeringsstadiet. Projektorganisationen håller på att formaliseras och Kristina Wisser har utsetts till regionala projektledare för implementeringen. Start för implementeringen är beräknad till den 1 oktober med en testperiod oktoberdecember för att den 1 januari 2016 påbörja breddinförandet som ska vara klart vid årsskiftet Den nya IT-tjänsten kommer att vara helt webbaserad och mer användarvänlig. Där kommer även att vara större frihet till lokala anpassningar Till avtalet hör även några optionspaket, bland annat SIPfunktionen, där förhandling pågår kring tidsplanen för införandet av de olika paketen. 2. Ny RMR för säker utskrivning I augusti fastställdes en ny regional medicinsk riktlinje: Säker utskrivning från sjukhus samt hemskrivning från akutmottagning. Riktlinjen diskuteras på både SKOTA-möten (sjukhus och primärvård i samverkan) och internt på sjukhuset. Förstärkt hemgång -projektet utgår delvis från högriskpatienterna i riktlinjen och syftar till att ge primärvård och kommuner utökad och snabbare hantering av epikriser, läkemedelslistor samt vård- och läkemedelsberättelse. Det arbetas även på en lokal rutin för medskick av läkemedel från sjukhuset. Praxis är att det skickas med läkemedel för 3 vardagar eller annan överenskommelse (t.ex. helgdagar). Uppdrag Se bifogad fil. 3. Trygg Hemgång i Ale Ale kommer ha oktober månad som pilot för Trygg Hemgång. 8 undersköterskor kommer kopplas till VPL-teamet och ska jobba mot målgruppen med små eller inga omsorgsbehov. Gruppen diskuterar problemet med att primärvården ibland har svårt att få ta del av information vid Trygg hemgång. Likaså kan sjukhuset få svårt att ta emot information när en Trygg hemgång-patient återvänder till sjukhuset. I sammanhanget berättar Susanne om det pågående SIMBAprojektet som jobbar med utveckling av närsjukvården. I projektet finns det avsatta resurser för doktorer från både primärvård och sjukhus att göra hembesök hos patienter. Gruppen ser positivt på projektets potential för förbättrad Se bifogad fil.

2 informationsöverföring mellan parterna. 5. Allmän lägesrapport för verksamheter Stenungsund: * Annelie berättar att hon numera är handläggare på 100% och att det även finns en halvtidstjänst avsatt för SVPL-arbetet. * I trygg hemgångsteamet är de 6st. * Kommunen har inlett utökat samarbete med primärvårdsrehab. * Det har anställts nya sjuksköterskor på SÄBO. * I trygg hemgångsteamet är de 6st. Kungälv: *Lena H berättar att läget är extremt ansträngt för Kungälv. Det finns ett mycket stort rekryteringsbehov i VPL-teamet, vilket kommer vara högsta prioritet under hösten. Sjukhus: *Susanne berättar att det finns en stor brist på sjuksköterskor på sjukhuset, och då i synnerhet på avdelning 5 och 6. Ale: *Se ovanstående punkt. 6. Mätning av karensdagar 15/16 Gruppen enas om att det inte är lägligt att lägga tid och kraft på ytterligare mätningar den kommande tiden då arbetsbelastningen är för hög, samt att resultat redan har samlats in. 7. Övrigt Gruppen diskuterar hur det systematiska utbildningsarbetet ser ut när det gäller KLARA-SVPL. På regional nivå publiceras lathundar och manualer för systemet. Det finns även en mängd utbildningsmaterial för både användare och utbildare. Slutligen finns det en interaktiv Steg-för-steg -utbildning på hemsidan. är adressen. Klicka sedan på Utbildningsmaterial i vänsterspalten. 8. Nästa möte Nästa möte äger rum torsdagen den 15 oktober. Då ska det finnas möjlighet att vara med via lync.

3 Närvarande Marie Louise Andersson, Biståndshandläggare/socialsekreterare, Tjörns kommun Lena Arvidsson, Förvaltare/Processledare KLARA SVPL Närhälsan Göteborg, Södra Bohuslän, Kungälv och Ale Lena Hermansson, Biståndshandläggare, Kungälvs kommun Lena Larsson, Förvaltare/Processledare Närhälsan Fyrbodal, Stenungsund, Stora Höga och Tjörn Åsa Kuivanen, Sjuksköterska avd. 5, Kungälvs sjukhus Helena Munthe, Vårdplaneringssjuksköterska, Kungälvs sjukhus Ann-Christine Olsson, Distriktssköterska hemsjukvården, Ale kommun Ulrika Sjögren, Biståndshandläggare, Ale kommun Susanne Thuresson, Verksamhetscontroller, Kungälvs sjukhus Veronica Uddefors, Sjuksköterska Hemsjukvården, Stenungsunds kommun (ersätter Jennie Sjöstrand) Reagan Andersson, Socionom, Stenungsunds kommun Anna-Karin Zetterlund, Biståndsbedömare, Ale kommun Förhinder Susanne Johansson, Planeringssjuksköterska, Tjörns kommun Viveca Karlsson, Sjuksköterska, Kungälvs sjukhus Jennie Sjöstrand, Sjuksköterska Hemsjukvården, Stenungsunds kommun

4 Regional medicinsk riktlinje Rutiner för utskrivning från slutenvård och hemskrivning från akutmottagning Fastställd av Hälso- och sjukvårdsdirektören (HSD-D ) giltigt till september 2017 Utarbetad av enheten för kunskapsbaserad vård Riktlinjen fastställer Västra Götalandsregionens grundläggande krav för säker utskrivning från slutenvård och hemskrivning från akutmottagningarna. Förvaltningarna ska ta fram lokala rutiner som utgår från den regionala riktlinjen. Bakgrund Behovet av standardiserade säkra rutiner för utskrivning från slutenvård och hemskrivning från akutmottagningar har uppmärksammats i den regionala handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre (2014). Säker utskrivning kan förhindra undvikbar slutenvård och återinskrivningar. De brister som har uppmärksammats är att patienter och anhöriga får otillräcklig information. Det måste finnas rutiner som säkerställer övertagande av vård- och omsorgsansvar, att information förs över till kommande vårdgivare, samt att hjälpmedel eller läkemedel är tillgängliga för patienten efter utskrivning och hemskrivning. Standardiserad utskrivning och hemskrivning I denna riktlinje beskrivs kraven på vad som ska ingå i sjukhusens lokala rutiner för en säker utskrivning från slutenvård och från akutmottagningarna. Riktlinjen följer den nya Patientlagen (januari 2015). Patienter har enligt lagen rätt att få information sitt hälsotillstånd till exempel om de hjälpmedel som finns, det förväntade vård- och behandlingsförloppet, väsentliga risker för komplikationer och biverkningar, eftervård, och metoder för att förebygga sjukdom eller skada. Informationen ska vara anpassad till patientens situation och förutsättningar, till exempel skriftlig information på eget språk, tillgång till tolk och särskild anpassad information för patienter med kognitiva funktionsnedsättningar. Den regionala riktlinjen har delat upp kraven på standardiserad utskrivning i två kategorier, högriskpatienter och övriga patienter. Studier har visat att äldre patienter med multisjuklighet, depression, kognitiva funktionsnedsättningar och/eller flera slutenvårdstillfällen det senaste året har särskilt stor risk för undvikbar slutenvård och återinskrivning. Till högriskpatienter räknas också många patienter med kronisk psykisk sjukdom. Dessa patienter har extra stort behov av säker ut- och hemskrivning och benämns högriskpatienter i riktlinjen. För övriga patienter gäller de basala kraven som beskrivs i riktlinjen. Tabell 1. Utskrivning från slutenvård Tabell 2. Hemskrivning från akutmottagning Uppföljning Förvaltningarna ansvarar för framtagande, implementering och uppföljning av att de lokala rutinerna för säker utskrivning och hemskrivning. Regionala medicinska riktlinjer utarbetas på uppdrag. Riktlinjer fastställs efter avstämning med regionens berörda förvaltningar, regionala sektorsråd, rådsfunktioner, terapigrupper och Program - och prioriteringsrådet. 1(3)

5 Regional medicinsk riktlinje: Rutiner för utskrivning från slutenvård och hemskrivning från akutmottagning Tabell 1. Utskrivning från slutenvård Övriga patienter God sjukdomsinsikt, kan hantera kronisk sjukdom och medicinering, har förmåga att själv söka vård vid behov och är självständig ADL Utskrivningsinformation Muntlig och skriftlig information om sjukdom, erhållen vård och planerad vård, samt om vad patienten skall göra vid nya symtom eller om symtom återkommer. Informera om eventuell öppen retur. Läkemedel och hjälpmedel Genomgång av aktuell läkemedelslista samt läkemedelsberättelse tillsammans med patienten och överlämning till patienten, enligt regionala riktlinjer 1,2. Kontroll av att patienten har en aktuell läkemedelsordination, i form av recept eller dosexpedition, enligt regionala riktlinjer 3,4, samt eventuellt medskick av läkemedel enligt lokala överenskommelser. Vid insättning eller ändring av hjälpmedel säkerställ att patient får information om hanteringen, samt att hjälpmedel eventuellt skickas med eller levereras enligt lokala överenskommelser. Säkerställd uppföljning Remiss skickas för medicinsk uppföljning i primärvård. Uppföljning av omvårdnads- och rehabiliteringsbehov enligt lokala överenskommelser. Bokning/kallelse till annan öppenvård eller återinläggning vid behov. Överföring av läkemedelslista, läkemedelberättelse och epikris/slutanteckning så att den finns i god tid på mottagande enhet inför uppföljning. Dokumentation Säkerställ dokumentation i journal och i KLARA-SVPL Högriskpatienter Multisjuklighet, depression, kognitiva funktions - nedsättningar och/eller minst 2 slutenvårdstillfällen de senaste 6 månaderna. Även patienter med svår kronisk psykisk sjukdom är högriskpatienter. Om möjligt bör närstående vara med vid utskrivning med patientens tillåtelse. Utskrivningsinformation Muntlig och skriftlig information om sjukdom, erhållen vård och planerad vård, samt om vad patienten skall göra vid nya symtom eller om symtom återkommer. Informera om eventuell öppen retur. Läkemedel och hjälpmedel Genomgång av aktuell läkemedelslista samt läkemedelsberättelse tillsammans med patienten och närstående (om patienten tillåter), samt överlämning till patienten, enligt regionala riktlinjer 1,2. Kontroll av att patienten har en aktuell läkemedelsordination i form av recept eller dosexpedition, enligt regionala riktlinjer 3,4, samt eventuellt medskick av läkemedel enligt lokala överenskommelser. Vid insättning eller ändring av hjälpmedel säkerställ att patient får information om hanteringen, samt att hjälpmedel eventuellt skickas med eller levereras enligt lokala överenskommelser. Säkerställd uppföljning Kontakt med närstående med patientens tillåtelse. Säkerställ att rutinen för SVPL är genomförd. Remiss skickas för medicinsk uppföljning i primärvård. Uppföljning av omvårdnads- och rehabiliteringsbehov enligt lokala rutiner. Bokning/kallelse till annan öppenvård eller återinläggning vid behov. Telefonkontakt med patientansvarig läkare på mottagande vårdnivå enligt lokala rutiner för patienter med troligt behov av medicinsk uppföljning inom några dygn, samt vid behov för övriga patienter med komplex medicinsk problematik. Läkemedelslista, läkemedelsberättelse samt epikris/slutanteckning ska vara till ansvarig sjuksköterska inom kommunal hälso- och sjukvård för patienter i hemsjukvård, på korttidsenhet och i särskilt boende tillhanda inom 24 timmar, samt till primärvården inom 24 timmar eller nästkommande vardag. Samordnad individuell plan (SIP) ska övervägas när vårdansvaret delas mellan sjukhusspecialister och kommunal hälso- och sjukvård. Dokumentation Säkerställ dokumentation i journal och i KLARA-SVPL 1 RMR Läkemedel och äldre, 2 RMR Läkemedelsberättelse, 3 RMR Förskrivning av läkemedel vid utskrivning från sjukhus, 4 RMR Dosexpedition Regionala medicinska riktlinjer utarbetas på uppdrag. Riktlinjer fastställs efter avstämning med regionens berörda förvaltningar, regionala sektorsråd, rådsfunktioner, terapigrupper och Program - och prioriteringsrådet. 2(3)

6 Regional medicinsk riktlinje: Rutiner för utskrivning från slutenvård och hemskrivning från akutmottagning Tabell 2. Hemskrivning från akutmottagning Övriga patienter God sjukdomsinsikt, kan hantera kronisk sjukdom och medicinering, har förmåga att själv söka vård vid behov och är självständig ADL Hemskrivningsinformation Muntlig samt kortfattad skriftlig information om sjukdom, erhållen vård och planerad vård, samt om vad patienten skall göra vid nya symtom eller om symtom återkommer. Läkemedel och hjälpmedel Muntlig och skriftlig information om ändringar i läkemedelsbehandlingen, enligt regionala riktlinjer 1 Kontroll av att patienten har en aktuell läkemedelsordination, i form av recept eller dosexpedition, enligt regionala riktlinjer 3,4 samt eventuellt medskick av jourdos av läkemedel enligt lokala överenskommelser. Vid insättning eller ändring av hjälpmedel säkerställ att patient får information om hanteringen, samt att hjälpmedel eventuellt skickas med eller levereras enligt lokala överenskommelser. Säkerställ uppföljning Remiss skickas för medicinsk uppföljning i primärvård. Uppföljning av omvårdnads- och rehabiliteringsbehov enligt lokala överenskommelser. Bokning/kallelse till annan öppenvård eller återinläggning vid behov. Dokumentation Säkerställ dokumentation i journal och i KLARA-SVPL Högriskpatient Multisjuklighet, depression, kognitiva funktionsnedsättningar och/eller minst 2 slutenvårdstillfällen de senaste 6 månaderna. Även patienter med svår kronisk psykisk sjukdom är högriskpatienter. Om möjligt bör närstående, med patientens tillåtelse, vara med vid hemskrivning. Hemskrivningsinformation Muntlig samt kortfattad skriftlig information om sjukdom, erhållen vård och planerad vård, samt om vad patienten skall göra vid nya symtom eller om symtom återkommer. Läkemedel och hjälpmedel Muntlig och skriftlig information om ändringar i läkemedelsbehandlingen, enligt regionala riktlinjer 1 Kontroll av att patienten har en aktuell läkemedelsordination, i form av recept eller dosexpedition, enligt regionala riktlinjer 3,4 samt eventuellt medskick av jourdos av l äkemedel enligt lokala överenskommelser. Vid insättning eller ändring av hjälpmedel säkerställ att patient får information om hanteringen, samt att hjälpmedel eventuellt skickas med eller levereras enligt lokala överenskommelser. Säkerställ uppföljning Skriv meddelande till vård och omsorg i KLARA-SVPL. Kontakta närstående med patientens tillåtelse. Kontakta ansvarig sjuksköterska i kommunal hälso- och sjukvård enligt lokala överenskommelser. Remiss skickas för medicinsk uppföljning i primärvård. Uppföljning av omvårdnads- och rehabiliteringsbehov enligt lokala överenskommelser. Bokning/kallelse till annan öppenvård eller återinläggning vid behov. Telefonkontakt med patientansvarig läkare på mottagande vårdnivå enligt lokala rutiner för patienter med troligt behov av medicinsk uppföljning inom några dygn, samt vid behov för övriga patienter med komplex medicinsk problematik. Skriftlig information om läkemedelsförändringar vård och uppföljning ska skickas inom 24 timmar eller nästkommande vardag till uppföljande vårdgivare. Dokumentation Säkerställ dokumentation i journal och i KLARA-SVPL 1 RMR Läkemedel och äldre, 2 RMR Läkemedelsberättelse, 3 RMR Förskrivning av läkemedel vid utskrivning från sjukhus, 4 RMR Dosexpedition Regionala medicinska riktlinjer utarbetas på uppdrag. Riktlinjer fastställs efter avstämning med regionens berörda förvaltningar, regionala sektorsråd, rådsfunktioner, terapigrupper och Program - och prioriteringsrådet. 3(3)

7 Namn: Carina Westerelve Datum Funktion: Processledare Telefon: Epost: Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare. Bakgrund Regionen har avsatt 20 milj kr för vårdsamverkansorganisationerna att ansöka medel från för utveckling av närsjukvården likande den som finns i Västra Skaraborg med utgångspunkt i lokala förutsättningar. Primärvården i Västra Skaraborg och primärvården inom SIMBA-området arbetar inte på likartade sätt varvid SIMBA ansökt och blivit beviljade medel utifrån en modell som - bedöms ha stora förutsättningar att implementeras i den ordinarie verksamheten med tiden - reducera besöken på akutmottagningen och därmed den undvikbara slutenvården och återinläggningarna Mobil hemsjukvårdsläkare Syfte och mål Uppnå ökad trygghet för individen. Genom att individen omhändertas i sitt hem får den mobile hemsjukvårdsläkaren möjlighet att göra en helhetsbedömning av individen i sin hemmiljö i samarbete med den kommunala hälso- och sjukvården. Uppnå förbättrad medicinsk planering och läkemedelsbehandling för individer med stora vård- och omsorgsbehov och inskränkt autonomi En utökad och mer kontinuerlig läkarmedverkan i kommunal hälso- och sjukvård. Målgrupp Hemsjukvårdspatienter 65 år i ordinärt och särskilt boende som har ett långvarigt och stort behov av vård och omsorg BESÖKSADRESS FAKTURERINGSADRESS Tfn: E-post:

8 2(5) Arbetssätt Mobil hemsjukvårdsläkare, som utgår från vårdcentralerna, är tillgänglig helgfria vardagar kl.08:00-17:00 Inskrivningen initieras företrädesvis av sjuksköterska i kommunal hälso- och sjukvård i samverkan med mobil hemsjukvårdsläkare. Om patienten inte tidigare tillhör målgruppen vid utskrivning från Kungälvs sjukhus och hen är en hemsjukvårdspatient 65 år som har stora behov av vård och omsorg informerar sjukhuset den mobile hemsjukvårdsläkaren om att patienten är på väg hem och behöver skrivas in. När inskrivning initierats planeras möte in mellan patientansvarig sjuksköterska inom den kommunala hemsjukvården och den mobile hemsjukvårdsläkaren för upprättande av samordnad individuell plan (SIP) och proaktiv vårdplan. Patienterna ska benämnas som VIP-patienter. När en SIP upprättas inom primärvården ska en kopia skickas till sjukhus som information om att patienten ingår i målgruppen. Mobil hemsjukvårdsläkare utgör fast vårdkontakt för patienten och övriga vårdkontakter avslutas i en strävan att utgå från symtom snarare än diagnos. Patient och närstående är medaktörer i planeringen av vården. Varje vårdcentral ska ha ett särkskilt telefonnummer där det snabbt och enkelt går att komma i kontakat med den mobile hemsjukvårdsläkaren. Gärna ett mobilnummer som möjliggör kontakt via sms. Tid för hembesök avsätts varje dag - Hembesök göras när hemsjukvårdens sjuksköterskor bedömer att behov finns - Hembesök ska vara möjligt samma dag om hemsjukvården kontaktar berörd vårdcentral innan lunch och dagen efter om önskemålet kommer på eftermiddagen. Detta avser akut uppkommit behov. Mobil närsjukvårdsläkare Syfte och mål Syftet med närsjukvårdsläkaren är att ge individanpassad, trygg och samordnad vård, där helhetssyn och generalistperspektiv är viktiga fundament som ska leda till att oplanerade vårdtillfällen i slutenvården minimeras Målgrupp Riktigt svårt sjuka hemsjukvårdspatienter 65 år med komplexa vård- och omsorgsbehov som primärvården inte bedömer sig kunna ansvara föra. Inklusionskriterier är Tre eller fler kroniska diagnoser Inlagd på sjukhus tre gånger eller mer de senaste tolv månaderna Sex stående mediciner eller fler (exkl. ögondroppar, salvor etc.) Klarar ej sin personliga vård

9 3(5) Minst två av dessa kriterier måste uppfyllas för att tillhöra målgruppen. Antalet patienter som mobile läkaren kan ha ansvar för är max 20. Troligtvis kommer det att vara färre då den mobile närsjukvårdsläkaren endast ska ha patientansvaret för patienter med komplexa vård- och omsorgsbehov. Övriga patienter med stora vård- och omsorgsbehov har den mobile hemsjukvårdsläkaren patientansvaret för. Arbetssätt Mobil närsjukvårdsläkare, som utgår från Kungälvs sjukhus, är tillgänglig helgfria vardagar kl.08:00-17:00 Närsjukvårdsläkaren har patientansvaret så länge patienten tillhör målgruppen. Inskrivning kan ske både från de somatiska vårdavdelningarna, akutmottagningen på Kungälvs sjukhus samt från primärvården. Dialog förs mellan den mobila hemsjukvårdsläkaren och närsjukvårdsläkaren vid inskrivning hos närsjukvårdsläkaren om någon av läkarna känner tveksamhet till vilken av målgrupperna patienten bör ingå i. När inskrivning initierats planeras möte in mellan patientansvarig sjuksköterska inom den kommunala hemsjukvården och den mobile närsjukvårdsläkaren för upprättande av samordnad individuell plan (SIP) och proaktiv vårdplan. Inför utskrivning till primärvården planeras möte in med patientansvarig sjuksköterska inom den kommunala hemsjukvården och den mobile hemsjukvårdsläkaren för upprättande av samordnad individuell plan(sip) och proaktiv vårdplan dvs en bra medicinsk vårdplanering. Närsjukvårdsläkaren ska ha ett särkskilt telefonnummer där det snabbt och enkelt går att komma i kontakat med hen. Gärna ett mobilnummer som möjliggör kontakt via sms. Tid för hembesök avsätts varje dag - Hembesök göras när hemsjukvårdens sjuksköterskor bedömer att behov finns Registrering görs i ELVIS. Dokumentation sker i Melior. Uppföljning Kungälvs sjukhus för statistik över antal direktinläggningar, besök på akutmottagningen och inskrivningar i slutenvården för båda målgrupperna. Kungälvs sjukhus samt den kommunala hemsjukvården följer upp arbetssättet via gemensamt beslutad uppföljningsmall Patienter/närståendeupplevelser av arbetssättet följs upp två gånger/år. Hemsjukvårdens sjuksköterskors upplevelser av arbetssättet planeras följas upp via en kvalitativ undersökning med hjälp av institutionen för vårdvetenskap och hälsa i Göteborg. Styrgruppen för projektet, som består av Utvecklingsgrupp äldre, verksamhetscheferna för våra privata vårdcentraler samt primärvårdscheferna för Närhälsan, träffas 1 gång/månad. Uppföljning i närområdesgrupperna vid ordinarie möten.

10 4(5) Avrapportering till SIMBAs samordningsgrupp vid ordinarie möten. Om någon vårdcentral eller Kungälvs sjukhus inte svarar upp mot modellen som helhet kommer medlen för berörd vårdcentral och/eller Kungälvs sjukhus att betalas tillbaka till Västra Götalandsregionen. Jörgen Thorn Primärområdeschef Närhälsan Ale och Kungälv Torbjörn Erneholm Primärområdeschef Närhälsan Stenungsund och Tjörn Joan Orve Bohuspraktiken Ale kommun Farshad Tahmasebiepour Adina Hälsan AB Ale kommun Mikael Gronowitz Nödinge Vårdcentral Ale kommun Steffen Bové Centrumpraktiken Kungälv kommun Agneta Hamilton Vårdcentrallen Kusten Kungälv kommun Mikael Spetz Backaläkarhusgruppen Stenungsund kommun

11 5(5) Malin Wallberg Almö Läkarhus Tjörns kommun Ann Stokland Sjukhusdirektör Kungälvs sjukhus Kungälv kommun Lisbeth Tilly Sektorchef Arbete, trygghet och omsorg Ale kommun Denny Kraft Sektorchef Vård och äldreomsorg Kungälv kommun Camilla Blomqvist Sektorchef Sektor socialtjänst Stenungsund kommun Shujaat Noormohamed Förvaltningschef Socialförvaltningen Tjörns kommun

Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare.

Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare. Namn: Carina Westerelve Datum 2015-06-09 Funktion: Processledare Telefon: 0737-731409 Epost: carina.vesterlve@spray.se Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare.

Läs mer

Carina Westerelve Datum Processledare Telefon: Epost: Beräkningsmodell för intern debitering av person

Carina Westerelve Datum Processledare Telefon: Epost: Beräkningsmodell för intern debitering av person Carina Westerelve Datum 2014-11-28 Processledare Telefon: 0737-731409 Epost: carina.vesterelve@ale.se Beräkningsmodell för intern debitering av personalresurser Bakgrund SIMBA är en funktion för vårdsamverkan

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Samverkan, vårdplanering, mötesplatser och omhändertagande på rätt nivå

Samverkan, vårdplanering, mötesplatser och omhändertagande på rätt nivå Carina Westerelve Datum 2014-06-09 Processledare Mobil: 0737-73 14 09 carina.vesterelve@ale.se Samverkan, vårdplanering, mötesplatser och omhändertagande på rätt nivå Inledning I regeringens överenskommelse

Läs mer

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

Ärende. Styrgrupp Mobil närvård. Tid , kl. 16:30 17:30. Plats Kungälvs stadshus, lokal: Inlandsrummet, plan 2.

Ärende. Styrgrupp Mobil närvård. Tid , kl. 16:30 17:30. Plats Kungälvs stadshus, lokal: Inlandsrummet, plan 2. Anneli Andersson Datum 2018-11-07 Delregional samordnare Dokumenttyp Minnesanteckningar Mobil: 0700 85 27 32 anneli.s.andersson@vgregion.se Ärende Styrgrupp Mobil närvård Tid 2018-10-30, kl. 16:30 17:30

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Vårdsamverkansgruppering Skaraborg Kontaktperson Per-Ola Hedberg, Carina Karlsson, Susanne Liden och Jeanette Andersson Avgränsning:

Läs mer

VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd

VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd Bilaga 2. VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd Medicinsk rådgivare koncernstab hälso- och sjukvård Presentation VIP-patienter Mobil närvård Omsorgskoordinatorer

Läs mer

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som 1 Lokal handlingsplan mellan Kommun och Primärvård Område: Datum: Den lokala handlingsplanen är framtagen utifrån den länsgemensamma Det goda livet för de mest sjuka äldre i Västra Götaland. Handlingsplan

Läs mer

Dokumenttyp Minnesanteckningar

Dokumenttyp Minnesanteckningar Carina Westerelve Datum 20181008 Processledare Dokumenttyp Minnesanteckningar Mobil: 070 020 76 04 carina.vesterelve@vgregion.se Ärende NOgruppmöte Stenungsund Datum 20180921 Plats Stenungsund, Capio Vårdcentral

Läs mer

Snabb uppföljning efter utskrivning från sjukhus. Uppföljande samtal inom 48 72 timmar efter utskrivning från medicinavdelning 4 SkaS Lidköping, 2014

Snabb uppföljning efter utskrivning från sjukhus. Uppföljande samtal inom 48 72 timmar efter utskrivning från medicinavdelning 4 SkaS Lidköping, 2014 Snabb uppföljning efter utskrivning från sjukhus Uppföljande samtal inom 48 72 timmar efter utskrivning från medicinavdelning 4 SkaS Lidköping, 2014 Innehåll: Bakgrund Arbetsgrupp Beskrivning av arbetsmetod

Läs mer

Minnesanteckningar Det goda livet workshop Vårdsamverkan SIMBA

Minnesanteckningar Det goda livet workshop Vårdsamverkan SIMBA Minnesanteckningar Det goda livet workshop 151117 Vårdsamverkan SIMBA Närvarande: Susanne Turesson Kungälvs sjukhus Birgitta Berghänkel Sikberger Brukarrepresentant Elisabeth Olsson Stenungsunds kommun

Läs mer

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård En samordnad individuell plan vid utskrivning. Version 1.0 Datum 2017-04-01 Framtaget av: Ida Wernered & Viktor

Läs mer

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Målområde 1 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas 7,00% 6,00% Andel listade patienter som fått FaR under

Läs mer

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Samordnad individuell plan vid utskrivning enligt regeringens proposition Version 1.0 Datum 2017-04-07 Framtaget

Läs mer

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Målområde 1 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas 7,00% 6,00% Andel listade patienter som fått FaR under

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård nulägesrapport maj 2019 Karin Fröjd Regional projektledare Varför Mobil närvård? Hemsjukvård har alltid ingått i vårdcentralernas kärnuppdrag, dvs hembesök av läkare ingår i vårdcentralernas

Läs mer

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Fyrbodal Dokumentet gäller för: Personal som arbetar med mobil närvård 1 Syfte Syftet med rutinen är att beskriva ett gemensamt arbetssätt

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2018

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2018 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård - nulägesrapport Karin Fröjd Regional projektledare Modellen Mobil närvård Mobil närvård bygger på att kommunen står för basverksamheten, samt dygnet runt-funktionen, och arbetar tätt tillsammans

Läs mer

Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland

Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten vård syftar till att främja en god vård och en socialtjänst av god kvalitet för individer

Läs mer

Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen

Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

nyårshelgen 2018 Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Anneli Andersson i samverkan med samordningsgruppen

nyårshelgen 2018 Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Anneli Andersson i samverkan med samordningsgruppen 2018-12-04 1 (5) Riktlinje för samverkan jul- och Bakgrund I år sammanfaller jul- och nyårshelgen med de vanliga helgerna vilket resulterar i att det i perioden 22 december till och med 1 januari endast

Läs mer

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet Följs upp av ledningsgrupp Vårdsamverkan 2ggr/år Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Lilla Edet Handlingsplanen utgår från regionala länsgemensamma handlingsplaner och Vårdsamverkan s Verksamhetsplan.

Läs mer

Mobila hemsjukvårdsteam överallt

Mobila hemsjukvårdsteam överallt Mobila hemsjukvårdsteam överallt Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Hallänningen ska kunna känna sig trygg med att få sina behov av hälso och sjukvård tillgodosedda. Målsättningen är att möta upp behoven på ett så tidigt stadium

Läs mer

Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård

Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård Innehållsförteckning 1. Om riktlinjen... 2 2. Avvikelser... 2 3. Utskrivningsprocessen... 3 3.1 Vårdbegäran... 3 3.2 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare

Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare Modellen Mobil närvård Mobil närvård bygger på att kommunen står för basverksamheten, samt dygnet runt-funktionen, och arbetar tätt

Läs mer

Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lena Arvidsson och Maria Grip 2018-04-24 Bakgrund Lagen om samverkan vid

Läs mer

In- och utskrivning i hemsjukvård och inskrivning i Närsjukvårdsteam Rutin för informationsöverföring via IT-tjänst för SVPL 1, i Södra Älvsborg

In- och utskrivning i hemsjukvård och inskrivning i Närsjukvårdsteam Rutin för informationsöverföring via IT-tjänst för SVPL 1, i Södra Älvsborg Handläggare: Delregional arbetsgrupp SVPL Dokumenttyp: Rutin Sakkod: 1 Antal bilagor: 0 Reviderad av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL 2017-12-14 Framtaget av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL 2015-05-11

Läs mer

Slutenvården bedömer att patienten har behov av insatser efter utskrivning. Inskrivningsmeddelande skickas till berörda enheter i: och/eller

Slutenvården bedömer att patienten har behov av insatser efter utskrivning. Inskrivningsmeddelande skickas till berörda enheter i: och/eller Slutenvården bedömer att patienten har behov av insatser efter utskrivning. Inskrivningsmeddelande skickas till berörda enheter i: Öppenvården och/eller Kommunen Öppenvården svarar inom 24 timmar på vardagar

Läs mer

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG DEN 18 SEPTEMBER 2018 BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG CHECKLISTA MED VILKA ÅTGÄRDER SOM KRÄVS, SWOT-ANALYS OCH REKOMMENDATION

Läs mer

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Trygg och säker utskrivning i Skaraborg Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Rapport till styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 13 september 2017 Malin Swärd, medicinskt

Läs mer

Mobil närvård Göteborg med kranskommuner

Mobil närvård Göteborg med kranskommuner Mobil närvård Göteborg med kranskommuner Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part 28 MARS 2019 HANDLINGSPLANER FÖR SAMVERKAN VID IN- OCH UTSKRIVNING FRÅN SLUTEN HÄLSO-OCH SJUKVÅRD Förslag på åtgärder utifrån av workshop 31 januari 2019 Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från

Läs mer

1 Överenskommelsens parter

1 Överenskommelsens parter 1 OÖ verenskommelse mellan Region Va stmanland och kommunerna i Va stmanland om samverkan fo r trygg och effektiv utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd 1 Överenskommelsens parter Arboga kommun

Läs mer

PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS

PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS EN INFORMATIONSÖVERFÖRING MELLAN SJUKHUS OCH PRIMÄRVÅRD 2013-03-28 PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS STARTADE 2009 SOM ETT UTVECKLINGSARBETE I SAMVERKAN

Läs mer

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Region Värmland Riktlinje Version 2 Reviderad: 2018-06-01 Beredningsgruppen Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Giltig: 2018-06-18-2018-12-31 RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Gällande från och med 2018-09-25 till och med 2020-11-30 Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp...

Läs mer

Superkontaktombudsträff. 10 oktober 2017

Superkontaktombudsträff. 10 oktober 2017 Superkontaktombudsträff 10 oktober 2017 Agenda Förmiddag Aktuell SAMSA information Informationsvägar Trygg och säker utskrivning från slutenvården Patientfall Lunch Kl. 11.30 12.30 Eftermiddag Fortsättning

Läs mer

Beslutad 2018-xx-xx. Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Beslutad 2018-xx-xx. Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Beslutad 2018-xx-xx Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp... 2 Processbilder... 3 Samtycke... 0 Avvikelser...

Läs mer

GR FH-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR FH-nätverket.  GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-09-08 FH-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Rapportera mera. www.samverkanstorget.se

Rapportera mera. www.samverkanstorget.se 2014-04-15 Rapport Rapportera mera Avvikelsehantering i samverkan mellan kommun och region inom Göteborgsområdet Hösten 2013 2014-04-15 Sammanställt av: Andreas Ericson, Göteborgs stad Anita Nilsson, processledare,

Läs mer

Protokoll från Politisk samverkan Skaraborg PSS

Protokoll från Politisk samverkan Skaraborg PSS 1 Protokoll från Politisk samverkan Skaraborg PSS Tid: 27 maj 2016 kl 09-12 Gothia Science Park Skövde Närvarande Linn Brandström Styrelsen för beställd primärvård Michael Melby Styrelsen för beställd

Läs mer

Rutin för ansvar och avtal som reglerar kommunal hälso- och sjukvård i Kungälvs kommun

Rutin för ansvar och avtal som reglerar kommunal hälso- och sjukvård i Kungälvs kommun 2008-08-14 Rutin för ansvar och avtal som reglerar kommunal hälso- och sjukvård i Kungälvs kommun Det finns ett avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret i Västra Götalands regionen och kommunerna

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Hemsjukvård... 2 Inskrivning hemsjukvård patient som vistas på sjukhus... 3 Inskrivning hemsjukvård patient

Läs mer

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Region Värmland Riktlinje Version 3 Reviderad: 2018-11-19 Beredningsgruppen Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Giltig: 2018-12-10-2019-12-31 RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten sjukvård Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Avvikelser... 2 In- och utskrivningsprocessen... 3 Samtycke... 3 Vårdbegäran/Remiss... 4 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

NOSAM Angered. Årsrapport Sammanfattning och analys. Mål, aktivitet och utfall. Hur blev utfallet 2016?

NOSAM Angered. Årsrapport Sammanfattning och analys. Mål, aktivitet och utfall. Hur blev utfallet 2016? NOSAM Angered Årsrapport 2016 Datum: 2017-01-10 Sammanfattning och analys Under året har NOSAM Angered arbetat samlat i samverkan kring frågan om tydligare och enklare ingång i skolan och övriga samhället

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Övergripande mål

Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Övergripande mål Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Bakgrund Närvårdssamverkan Södra Älvsborgs målgrupp är de patienter och grupper i befolkningen som samtidigt och samordnat har behov av vård- och

Läs mer

GR IFO-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR IFO-nätverket.   GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-10-10 IFO-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Inför start. 3. Finns en avskild arbetsstation/arbetsplats med telefon och dator?

Inför start. 3. Finns en avskild arbetsstation/arbetsplats med telefon och dator? Inför start Inför start av att etablera en tydlig utskrivningsprocess kan följande frågor vara bra att diskutera och ta ställning till. Frågorna handlar om hur arbetet ska organiseras och vilka kompetenser

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Hemsjukvård... 2 Inskrivning hemsjukvård patient som vistas på sjukhus... 3 Inskrivning hemsjukvård patient

Läs mer

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC Standardiserad Utskrivning Samordnande sjuksköterska på VC Bakgrund Arvika sjukhus pilot standardiserad utskrivning 2013- Pilotprojekt Verkstaden 2013 Samordnande sjuksköterska, funktion samordnande ssk

Läs mer

Samverkan i kommunen vid hemgång efter sjukhusvistelse

Samverkan i kommunen vid hemgång efter sjukhusvistelse RUTIN FÖR Samverkan i kommunen vid hemgång efter sjukhusvistelse Antaget av Medicinskt ansvarig sjuksköterska Antaget 2018-06-01 Giltighetstid 2020-06-01 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Läs mer

Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner

Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner Slutenvården planerar i samråd med patienten den slutenvård som ska ges, samt informerar fortlöpande kommun och öppenvård om hur planen och den enskildes status

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-05-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Fast vårdkontakt...och verktygen i Äldresatsningen! Skånes universitetssjukvård

Fast vårdkontakt...och verktygen i Äldresatsningen! Skånes universitetssjukvård Fast vårdkontakt.. verktygen i Äldresatsningen! Staben för verksamhetsutveckling 4 enheter! Enhet för läkemedel Enhet för säkerhet, användarnära IT MT Enhet för patientsäkerhet Enhet för ehälsa kvalitet

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning

Trygg och effektiv utskrivning RIKTLINJER Trygg och effektiv utskrivning Fastställd av hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Gäller 2018 Version [1.0] Region Gotland Besöksadress

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Hemsjukvård... 2 Inskrivning hemsjukvård patient som vistas på sjukhus... 3 Inskrivning hemsjukvård patient

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Vägledning planeringsunderlag - somatisk vård

Vägledning planeringsunderlag - somatisk vård 2019-01-30 Vägledning planeringsunderlag - somatisk vård Bakgrund Vägledningen är ett stöd till personer som fyller i planeringsunderlaget i Lifecare SPU Syftet med planeringsunderlaget är att Utbyta information

Läs mer

Agenda. Lena Lindholm, bostadsanpassningshandläggare

Agenda. Lena Lindholm, bostadsanpassningshandläggare Agenda Lena Lindholm, bostadsanpassningshandläggare Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, lagändring 1/1-18. Kristina Jungmar, Chef för avdelningen för myndighetsutövning berättar

Läs mer

för Den Nära Vården Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Carina Westerelve (10) Handlingsplan

för Den Nära Vården Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Carina Westerelve (10) Handlingsplan Dokumenttyp Uppdrag Handlingsplan Genomförande av planen för Den Nära Vården Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Carina Westerelve 2015-09-09 1 (10) Godkänt av Datum för godkännande för SIMBA 2105-10-14 Handlingsplan

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2016

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2016 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2016 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden SIP- samordnad individuell

Läs mer

DEN 22 MARS 2018 PLANERING INFÖR UTSKRIVNING PÅ LÖRDAG OCH SÖNDAG IDENTIFIERADE RISKER MED NYTT ARBETSSÄTT

DEN 22 MARS 2018 PLANERING INFÖR UTSKRIVNING PÅ LÖRDAG OCH SÖNDAG IDENTIFIERADE RISKER MED NYTT ARBETSSÄTT DEN 22 MARS 2018 PLANERING INFÖR UTSKRIVNING PÅ LÖRDAG OCH SÖNDAG IDENTIFIERADE RISKER MED NYTT ARBETSSÄTT Tillfällig uppdragsgrupp i Närvårdssamverkan Södra Älvsborg angående samverkan vid utskrivning

Läs mer

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM:

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: 2014-04-11 NÄRVÅRDSSAMVERKAN SÖDRA ÄLVSBORG VERKSAMHETSPLAN 2014 Verksamhetsplan 2014 Närvårdssamverkan Södra

Läs mer

Projekt in- och utskrivningsklar patient. - vårdkedjan för de mest sjuka äldre

Projekt in- och utskrivningsklar patient. - vårdkedjan för de mest sjuka äldre Projekt in- och utskrivningsklar patient - vårdkedjan för de mest sjuka äldre Bakgrund LGS beslutar 2009 att införa en gemensam modell för in- och utskrivningsklara patienter Regeringen anslår medel till

Läs mer

Öppenvårdsplats för patient med enbart omsorgsbehov, SÄS Borås

Öppenvårdsplats för patient med enbart omsorgsbehov, SÄS Borås 2017-09-22 29580 1 (7) Öppenvårdsplats för patient med enbart omsorgsbehov, SÄS Borås Sammanfattning När patienter bedöms på akutmottagningen beslutas om hemgång eller inskrivning i slutenvård. För patienter

Läs mer

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12 2 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12 3 Inledning Utgångspunkt för riktlinjerna är den länsgemensamma överenskommelsen mellan landstinget

Läs mer

Skaraborgs Sjukhus. Mobil närvård. Gemensamt ansvar i praktiken utifrån individens fokus

Skaraborgs Sjukhus. Mobil närvård. Gemensamt ansvar i praktiken utifrån individens fokus Mobil närvård Gemensamt ansvar i praktiken utifrån individens fokus Röster från vård- och omsorgstagarna Jag har inte varit inlagd sen jag fick kontakt med närsjukvårdsteamet och jag har inte behövt larma

Läs mer

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre.

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre. Temagrupp Äldre Äldre med sjukdom/funktionsnedsättning ska känna att vård, stöd och omsorgsinsats är tillgänglig, trygg, säker och samordnad av kommun, primärvård, sjukhus och tandvård. Strategi Att stärka

Läs mer

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon.

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon. Redovisning av 2008 års projekt Hembesök av distriktssköterska till sjuka äldre över 65 år som inte är inskrivna i hemsjukvården, för Primärvårdsområdena, och Bakgrund För beviljade medel från stimulansbidrag

Läs mer

Trygg hemgång Halland 2014

Trygg hemgång Halland 2014 Trygg hemgång Halland 2014 Tillämpningsområde: Hallands sjukhus, Vårdval Halland, Kommunerna Halland Bakgrund och syfte Utskrivnings- och uppföljningskedjan Trygg hemgång i korthet Identifiering av patienter

Läs mer

Bohuspraktiken Ellinor Seth VC Nödinge Farshad Tahmasebiepour. Ales kommun Åsa Fredriksson Adina Hälsan AB. Ales kommun Mathias Lind

Bohuspraktiken Ellinor Seth VC Nödinge Farshad Tahmasebiepour. Ales kommun Åsa Fredriksson Adina Hälsan AB. Ales kommun Mathias Lind Namn: Carina Westerlve Datum 2015-04-21 Funktion: Processledare Dokumenttyp Minnesanteckningar Telefon: 0737-731409 Epost: carina.vesterelve@ale.se Ärende NO-gruppsmöte Ale Datum 2015-04-13 Plats Nödinge

Läs mer

Reviderad och beslutad av/datum: Uppdragsgrupp SVOP/Styrgrupp närvård Framtaget av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL

Reviderad och beslutad av/datum: Uppdragsgrupp SVOP/Styrgrupp närvård Framtaget av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL Handläggare: Uppdragsgrupp SVOP Reviderad och beslutad av/datum: Uppdragsgrupp SVOP/Styrgrupp närvård 2018-12-14 Framtaget av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL 2015-05-11 In- och utskrivning i hemsjukvård

Läs mer

PSYKIATRISK ÖPPENVÅRD

PSYKIATRISK ÖPPENVÅRD Slutenvården bedömer att patienten har behov av insatser efter utskrivning. Inskrivningsmeddelande skickas till berörda enheter i: Öppenvården och/eller Kommunen Öppenvården svarar inom 24 timmar på vardagar

Läs mer

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting. Bättre liv för sjuka äldre Kan vi höja kvaliteten i vård och omsorg och samtidigt göra den mer

Läs mer

Närsjukvårdsteam vid SÄS

Närsjukvårdsteam vid SÄS 2018-01-15 24071 1 (6) Sammanfattning Riktlinjen ger information om närsjukvårdsteamets arbetssätt och vägledning i remissförfarandet samt tydliggör vilka multisjuka äldre som är aktuella för inskrivning

Läs mer

Rapport om Förkortad process

Rapport om Förkortad process 0.8 Utgåva (1)11 Rapport om Förkortad process Uppdrag till SAMSA från Styrgrupp SVPL 2 0.8 Utgåva (2)11 Arbetsutskottet inom SAMSA som arbetat fram förslaget till Förkortad process Maria Fredriksson GITS

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Mål Genom ett tillitsfullt samarbete med den enskildes bästa i fokus bedriva en god och effektiv

Läs mer

5 % Journal. primärvård Punktmätning 1 g/år i kommunerna. personer 65 år äldre. Implementera arbetssätt medicinska vårdplaner i verksamheterna

5 % Journal. primärvård Punktmätning 1 g/år i kommunerna. personer 65 år äldre. Implementera arbetssätt medicinska vårdplaner i verksamheterna 1 Indikatorer och Måltal för Skaraborg 2016-2018 Samverkan geriatrik, demens och palliativ vård Dokumentet ska fungera som en vägledning äldrearbetet i Skaraborg. För fokusområden som berör det direkta

Läs mer

Analys av avvikelser rapporterade 15 september oktober 2014 inom SIMBA

Analys av avvikelser rapporterade 15 september oktober 2014 inom SIMBA Carina Westerelve Datum 2014-11-26 Processledare Mobil: 0737-73 14 09 carina.vesterelve@ale.se Analys av avvikelser rapporterade 15 september 2014-15 oktober 2014 inom SIMBA Inledning Avvikelser är ett

Läs mer

Ordinärt boende, samarbete mellan läkare och kommunala sjuksköterskor, blankett

Ordinärt boende, samarbete mellan läkare och kommunala sjuksköterskor, blankett ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-05-10 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Primärvård, Hälsa och habilitering Fastställt

Läs mer

Varför ville vi genomföra projektet?

Varför ville vi genomföra projektet? Hjärtsviktsprojektet Förändrade arbetsprocesser Sammanhållen vård och omsorg för äldre personer med diagnosen hjärtsvikt ett samarbetsprojekt mellan Avesta och Hedemora kommuner, medicinkliniken, ambulanssjukvården,

Läs mer

Intervjufrågor - Kommunal vård och omsorg

Intervjufrågor - Kommunal vård och omsorg Intervjufrågor - Kommunal vård och omsorg Frågorna ställs som öppna och de svarsalternativ som presenteras nedan är avsedda för att snabbt kunna markera vanligt förekommande svar. Syftet är alltså inte

Läs mer

Habilitering och rehabilitering

Habilitering och rehabilitering Överenskommelse Fastställd av Hälso- och sjukvårdsnämnden och Socialnämnden Framtagen av Leif Olsson, Cecilia Persson Beslutsdatum 2017-03-22 (revidering) SON 34 HSN 347 Upprättad 2015-05-13 Ärendenr SON

Läs mer

Samordnad va rdplanering - rutin

Samordnad va rdplanering - rutin 1 Samordnad va rdplanering - rutin Trygghet och delaktighet Processen för samordnad vårdplanering gäller för personer i alla åldrar, som efter utskrivning från den slutna vården har behov av insatser från

Läs mer

Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland

Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Regional handlingsplan 2012-2014 med fokus på Mest sjuka äldre Palliativ-senior alert 19 sept ann-christine.baar@vgregion.se tel 070 2398324 1 Varför en

Läs mer

Shujaat Noormohamed Ellinor Seth Ales kommun Gudrun Larsson Privat primärvård

Shujaat Noormohamed Ellinor Seth Ales kommun Gudrun Larsson Privat primärvård Westerelve Datum 2013-10-11 Processledare Dokumenttyp Minnesanteckningar Mobil: 0737-73 14 09 carina.vesterelve@ale.se Ärende Samordningsgruppsmöte Datum 2013-10-04 Plats Nödinge, Gymnasiet Närvarande

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Utskrivningsprocess med information Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Utskrivningsprocess med information Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Utskrivningsprocess med information Lagen samverkan från sluten hälso- och sjukvård En indiuell plan. Version 2.0 Datum 2017-05-11 Framtaget av: Ida Wernered & Viktor Storberg En indiuell plan från sluten

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0027 Yttrande över motion 2016:43 av Tuva Lund (S)

Läs mer

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin Ledning: NSK-region (Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning)

Läs mer

Projekt Närsjukvård Sjuhärad. Information SÄS styrelse

Projekt Närsjukvård Sjuhärad. Information SÄS styrelse Projekt Närsjukvård Sjuhärad Information SÄS styrelse 2016-03-04 Information 2016-03-04 SÄS styrelse Närsjukvård i Västra Götalandsregionen Skaraborgsmodellen Nuläge Västra Götaland Projekt Närsjukvård

Läs mer

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Innehållsförteckning 1. Allmänt om överenskommelse om

Läs mer