Resursbeskrivning och åtkomst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Resursbeskrivning och åtkomst"

Transkript

1 Resursbeskrivning och åtkomst kl. 10:15-16:00 Kungliga biblioteket, Humlegården, Lagerlöfrummet Närvarande: Isabel Folkesson (GUB), Jan Gustafsson (LUB), Olle Johansson (KB/AVM), Charlotte Landgren (Norrköpings SB), Katarina Synnermark (KB/NB), Miriam Säfström (KB/Libris) Frånvarande: Anders Cato (BTJ), Mikael Gunnarsson (BHS), Linda Jerrewing (MTM) 1. Mötet öppnas Miriam Säfström (MS) hälsar alla välkomna. Samtliga närvarande presenterar sig kort. 2. Val av sekreterare Isabel Folkesson (IF) väljs till sekreterare. 3. Fastställande av dagordning Dagordningen godkänns i sin nuvarande form. 4. Föregående protokoll ( metadata/minnesanteckningar-for-arbetsgruppen-resursbeskrivning-och-atkomst- RA/Resursbeskrivning-och-atkomst-6-november-2012/) 5. Uppföljning av utvalda fokusområden 5.1 Modell för åtkomst till regelverket Frågan till ALA om tillgång API: er för att nå innehållet i RDA Toolkit, exempelvis via Verktygslådan, kvarstår (MS). Några medlemmar i arbetsgruppen har tittat på de webinars som finns tillgängliga under Resources i RDA Toolkit. Några har haft problem med åtkomst. Samtliga uppmanas att titta på dessa och bedöma innehållet till nästa möte! 5.2 Översättningsfrågan Arbetsgruppen konstaterar att en översättning av RDA Toolkit kräver extra finansiering, annars riskerar projektet att försenas drastiskt. Biblioteksföreningen har avslagit en ansökan om finansiering. De prioriterar just nu e- boksfrågan och nationell katalog. Eventuella externa finansieringsmöjligheter, såsom fonder och stipendier, diskuteras. Arbetsgruppen lyfter frågan till Nationella referensgruppen (MS) Hur gör man i andra länder? Finland har valt att översätta RDA Toolkit före beslut om övergång Nationalbiblioteket betalar.

2 Hur ser RDA:s förläggare, ALA Publishers, på översättningsfrågan? Det borde vara i deras intresse att regelverket översätts, och en tidigare modell som diskuterats är att den svenska översättaren skulle arbeta för dem. När det gäller tidsåtgång uppskattar arbetsgruppen att översättningen kommer ta ca 1 år. 5.3 Svensk praxis: uppföljning av individuellt arbete RDA AMV Olle Johansson (OJ) har jämfört praxis för musikmedier på AVM med RDA Toolkit och redovisar resultatet för arbetsgruppen. Några viktiga synpunkter som lyftes fram: Oklarheter råder kring vad som betraktas som primärkälla när det gäller musikmedier i RDA. För AVM är det mycket viktigt att omslag, askar, boxar och bilagor till filmer och musikmedier räknas som primärkällan för titlar. Etiketten på CD, DVD och Blu-ray saknar ofta helt text. RDA har fått kritik för sin hantering av bl a musikmedier, det är därför viktigt att fastställa svensk praxis för hantering av musikmedier och att förankra denna på bred front. Vi har sedan möjlighet att framställa förslag på förändring av internationell praxis. Ett drömscenario är naturligtvis att vi inte behöver ha för många avvikelser. OJ tar upp frågan kring praxis och musikmedier i RDA med Musikgruppen RDA-TPB Linda Jerrewing (LJ) (frånvarande) har fått i uppgift att undersöka intern praxis för talböcker, punktskriftsböcker och andra medier på TPB. Frågan skjuts upp till nästa möte Elektroniska medier IF har tittat på hanteringen av elektroniska medier i RDA. För integrerande resurser finns det utförliga anvisningar. En klar förbättring sedan AACR2 och KRS. Eftersom katalogisering av databaser är ett relativt nytt område är svensk praxis bristfällig. De bibliotek som katalogiserar databaser har förmodligen utformat egen praxis för detta. IF har även tittat på de workflows ( arbetsflöden eller snarast steg-för-steginstruktioner) som finns tillgängliga under Resources i RDA Toolkit. De är av varierande kvalitet men några är mycket bra och kan användas som underlag. De måste dock bedömas av ämneskunniga personer. Till nästa möte görs en mer omfattande genomgång av praxis för elektroniska medier i RDA respektive KRS och Verktygslådan (IF & Katarina Synnermark (KS)).

3 5.3.4 KRS-AACR2-RDA KS har utgått från KKS-meddelanden för att spåra tillämpningsanvisningar och avvikelser i svensk praxis i relation till AACR2. Dessa kom ut i tryck form fram till 2000, och därefter elektroniskt. Genom att först identifiera var svensk praxis skiljer sig från AACR2 kan jämförelser med RDA lättare göras. Ibland skiljer sig tillämpningen av hela paragrafer och kapitel från den ursprungliga texten i den tryckta upplagan av KRS. Även informella avvikelser är viktiga att identifiera. Ibland har inga formella beslut fattats men olika avvikelser har smugit sig in i Verktygslådan. Frågan om vad vi menar med svensk praxis uppkom under mötet. Arbetsgruppen konstaterar att jämförelser av KRS, AACR2 och Verktygslådan i relation till RDA blir en kartläggning av Librisbibliotekens eller i snävare bemärkelse forskningsbibliotekens praxis. Här kan arbetsgruppen konstatera att det är lika viktigt att titta på vilken praxis folkbiblioteken och andra aktörer har valt. Från och med nästa möte har gruppen formell representation från BTJ som företräder detta perspektiv. Den jämförelse som gjorts till dagens möte är av övergripande karaktär, och redaktionen för Verktygslådan och auktoritetsgruppen har ännu inte involverats. Nästa steg är titta på innehållet under de punkter där svensk praxis avviker. KS börjar med kapitel BTJ Granskning av BTJ:s tillämpningar kvarstår. (MS & Charlotte Landgren (CL)) 5.4 Bibliografiska format: uppdatering om BIBFRAME-initiativet Gruppen följer BIBFRAME-initiativets maillista. Mikael Gunnarsson (MG) (frånvarande) har inför dagens möte rapporterat till gruppen angående intressanta diskussioner på listan. Diskussionerna har bland annat handlat om ISBD-interpunktionens vara eller inte-vara. Det verkar råda relativ samstämmighet: ISBD-interpunktionen bör inte användas för att koda innehåll utan uteslutande för visning av data. Intressant tolkning av den konceptuella modellen och hur den förhåller sig till FRBR. BIBFRAME slår ihop work och expression. Diskussionerna rullar på men ännu finns ingen slutgiltig version. De prototyper som har släpps har rönt en hel del kritik. Arbetsgruppen konstaterar att det blir intressant att se hur systemleverantörerna förhåller sig till detta. I arbetet med nya LIBRIS har det varit viktigt att det finns stöd för FRBR, RDA och MARC21. BTJ arbetar parallellt med LIBRIS med att utveckla ett nytt system. Arbestgruppens slutsats: Må bästa formatet vinna! 5.5 Systemleverantörerna och RDA Oavsett vilket format som används måste systemleverantörena ta vara på de möjligheter som ges genom RDA. MS har varit kontakt med ett antal

4 systemleverantörer och fått god respons hittills. Ingen har gjort särskilt mycket på området men alla efterfrågar information och undervisning. Några leverantörer kvarstår att kontakta. Arbestgruppen har för avsikt att arrangera möten med systemleverantörerna under våren. Frågan tas upp under punkt Utbildningsinstitutioner: uppföljning enkät En enkät har skickats ut till berörda utbildningsinstitutioner (MS & LJ). Alla har inte svarat. De svar som har kommit in hittills tyder på att kunskapsorganisation i stort och RDA & FRBR i synnerhet har litet utrymme i undervisningen och att man får strida för plats i kursplanerna. Arbetsgruppens förhoppning är att detta skall förändras i takt med att medvetenheten om RDA & FRBR ökar. Jan Gustavsson (JG) använder VTLS testdatabas Sandbox i undervisningen för att visualisera FRBR för studenterna. Arbetsgruppen önskar en visning av Sandbox vid nästa möte. MS & LJ inväntar samtliga svar på enkäten. Svaren sammanställs och skickas ut till utbildningsinstitutionerna samt till arbetsgruppen. Samarbete med utbildningsinstitutionerna är mycket viktigt och att utforma stöd för undervisning om RDA faller inom arbetsgruppens område. Någon form av manual bör utformas. JG & MG får i uppdrag att ta fram en mall för hur en sådan manual skulle kunna se ut. 6 Övriga frågor Inga övriga frågor förs till protokollet. 7 Kommunikationsplan inkl. ev. konferens 18/9 Två introduktionstillfällen på cirka 1 timma planeras under våren. Dessa skall vara öppna för alla intresserade, förhoppningen är att även systemleverantörerna kommer att vara intresserade av att delta. Det vore bra om dessa tillfällen skall kunna filmas och livestreamas. Lämplig lokal är Hörsalen på KB. Datum för dessa bestäms senare, dock tidigast vecka 14. CL har åtagit sig att utforma en trailer att lägga ut på webben inför informationsträffarna. Möten med systemleverantörena planeras in efter introduktionstillfällena, prel. datum 20 el. 23 maj Arbetsgruppen skall utforma en RDA-broschyr liknande den som finns internt på KB. I en inlaga kan gruppen och dess arbete presenteras närmare. MS skickar ut föreliggande broschyr till arbetsgruppen.

5 RDA-konferens skulle kunna hållas under hösten Lämpligen i samband med nästa EURIG-meeting som antagligen kommer att gå av stapeln i Stockholm den 19-20/9. MS undersöker möjligheten att få Christine Frodl och Alan Danskin som talare. 8 Rapportering till Expertgruppen för metadata 7/2 och Nationella referensgruppen 20/2 MS kommer att rapportera om arbetsgruppens arbete så här långt. Översättning och finansiering är viktiga frågor att lyfta. Expertgruppen för metadata planerar Metadata for dummies på Bok & Bibliotek Kan vi göra något liknande? Arbetsgruppen konstaterar att Bok & Bibliotek kanske inte är rätt forum för RDA-frågan, men funderar vidare. 9 Sammanfattning och handlingsplan Modeller för åtkomst till regelverket kvarstår. Översättningsfrågan tas upp med Nationella referensgruppen. Praxisfrågor fortgår. Informationstillfällen för katalogisatörer och systemleverantörer samt nationell konferens inplanerade under vår och höst. Uppföljning och sammanfattning av enkätsvar från utbildningsinstitutionerna kvarstår. Rapportering till Expertgruppen för metadata samt Nationella referensgruppen. I övrigt, vad som nedtecknats under andra punkter i protokollet. 10 Nästa mötestillfälle Nästa mötestillfälle preliminärt den 25 april Mötet avslutas. MS tackar alla för deras medverkan och hälsar välkomna åter.

RDA i Sverige & Arbetsgruppen RÅ En kort bakgrund

RDA i Sverige & Arbetsgruppen RÅ En kort bakgrund RDA i Sverige & Arbetsgruppen RÅ En kort bakgrund Anders Cato BTJ & Arbetsgruppen RÅ Arbetsgruppen RÅ Bakgrund Föregångare, lite historia Gruppens organisatoriska tillhörighet, nationell inflytandestruktur

Läs mer

Resursbeskrivning och åtkomst

Resursbeskrivning och åtkomst Resursbeskrivning och åtkomst 2012-11-06 kl. 10:15-16:00 Kungliga biblioteket, Humlegården, Tranströmerrummet Närvarande: Anders Cato (GUB), Isabel Folkesson (GUB), Mikael Gunnarsson (BHS), Linda Jerrewing

Läs mer

Vad har vi gjort? Gått igenom texten i RDA. Dokumenterat skillnader från nuvarande praxis. Ska fungera som ett beslutsunderlag

Vad har vi gjort? Gått igenom texten i RDA. Dokumenterat skillnader från nuvarande praxis. Ska fungera som ett beslutsunderlag RDA - statusrapport Vad har vi gjort? Gått igenom texten i RDA Dokumenterat skillnader från nuvarande praxis Ska fungera som ett beslutsunderlag Modell för åtkomst till RDA Toolkit Ny praxisplattform och

Läs mer

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2013-02-07

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2013-02-07 DATUM/DATE 2013-02-07 BETECKNING/REFERENCE Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2013-02-07 Närvarande: Mikael Arvidsson Bodil Gustavsson Linda Jerrewing Harriet Lacksten Charlotte Landgren

Läs mer

Övergången till RDA i Sverige Katarina Synnermark (RDA-redaktionen) Fredrik Klingwall (XL-utveckling)

Övergången till RDA i Sverige Katarina Synnermark (RDA-redaktionen) Fredrik Klingwall (XL-utveckling) Övergången till RDA i Sverige Katarina Synnermark (RDA-redaktionen) Fredrik Klingwall (XL-utveckling) Sidnummer 1 Innehåll Kort om RDA Bakgrund till den svenska RDA-övergången Nuvarande status för RDA

Läs mer

RDA. Martin Engberg Fredrika Blanka konferens 29.10.2015 NATIONALBIBLIOTEKET

RDA. Martin Engberg Fredrika Blanka konferens 29.10.2015 NATIONALBIBLIOTEKET RDA Martin Engberg Fredrika Blanka konferens 29.10.2015 Engelska Vad står förkortningen RDA för? RDA = Resource Description and Access Den svenska översättningen i Sverige RÅ = Resursbeskrivning och åtkomst

Läs mer

RDA i Sverige Katarina Synnermark Olle Johansson RDA-redaktionen

RDA i Sverige Katarina Synnermark Olle Johansson RDA-redaktionen RDA i Sverige Katarina Synnermark Olle Johansson RDA-redaktionen Sidnummer 1 RDA-projektet 2014-2016 Tog fram svensk praxis och anvisningar för katalogisering Övergång till RDA i existerande databasformat

Läs mer

Libris användargrupp katalogisering, webbmöte : Minnesanteckningar

Libris användargrupp katalogisering, webbmöte : Minnesanteckningar Libris användargrupp katalogisering, webbmöte 2017-02-16: Minnesanteckningar Närvarande Harriet Aagaard, KB/Metadata och systemstöd (ordförande) Carin Anell, NB/Nationalbibliografin Isabel Folkesson, Göteborgs

Läs mer

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte Handläggare Stina Degerstedt Datum 2016-11-30 Dnr 6.4-2016-330 Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte 2016-11-18 Plats: Uppsala Stadsbibliotek,

Läs mer

RDA i Sverige och Europa

RDA i Sverige och Europa RDA i Sverige och Europa Det 74. norske bibliotekmøte, Trondheim 28 mars 2014, miriam.safstrom@kb.se RDA i Sverige, Europa och världen Status för det svenska arbetet Vad händer nu? Varför RDA? Data för

Läs mer

Libris användargrupp katalogisering Webbmöte : Minnesanteckningar. 1. Föregående minnesanteckningar

Libris användargrupp katalogisering Webbmöte : Minnesanteckningar. 1. Föregående minnesanteckningar : Minnesanteckningar Närvarande Harriet Aagaard, KB/Libris (ordförande) Tuija Drake, Stockholms UB Christian Forsehag, Umeå UB Jan Gustafsson, Lunds Universitets Bibliotek Unn Hellsten, KB/Nationalbibliografin

Läs mer

Nya metadata i bibliotekens vardag

Nya metadata i bibliotekens vardag Nya metadata i bibliotekens vardag Hanna Fick Anneli Fredriksson Helena Lindblom Umeå universitetsbibliotek Bibliotekschefskonferensen 2015 2015-11-19 RDA i världen RDA = Resource Description and Access

Läs mer

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte DATUM/DATE 2012-09-17 BETECKNING/REFERENCE Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2012-09-17 Närvarande: Mikael Arvidsson Annika Eriksson Bodil Gustavsson Linda Jerrewing Harriet Lacksten

Läs mer

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte Handläggare Stina Degerstedt Datum 2016-09-28 Dnr 6.4-2016-330 Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte 2016-09-20 Plats: Kungliga biblioteket,

Läs mer

Kungl. bibliotekets bibliografiska råd Fredag den 24 april, 2009

Kungl. bibliotekets bibliografiska råd Fredag den 24 april, 2009 ANTAL SIDOR 1(5) Kungl. bibliotekets bibliografiska råd Fredag den 24 april, 2009 Närvarande: ordförande: Anders Cato Ingrid Berg Magdalena Gram Pia Leth Maria Hedenström Marika Holmblad Torbjörn Persson,

Läs mer

Den svenska utbildningssituationen i kunskapsorganisation

Den svenska utbildningssituationen i kunskapsorganisation Den svenska utbildningssituationen i kunskapsorganisation med särskild hänsyn till Resource Description and Access (RDA) 19 maj 2014 1.Inledning Arbetsgruppen för resursbeskrivning och åtkomst (RÅ) har

Läs mer

Libris användargrupp katalogisering,

Libris användargrupp katalogisering, Datum Dnr. 2018-01-31 6.6-2018-70 Närvarande Libris användargrupp katalogisering, 2018-01-31 Minnesanteckningar Harriet Aagaard, sammankallande, Kungliga biblioteket Carin Anell, Kungliga biblioteket Jörgen

Läs mer

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte DATUM/DATE 2012-03-08 BETECKNING/REFERENCE Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2012-03-08 Närvarande: Mikael Arvidsson, Annika Eriksson, Bodil Gustavsson, Linda Jerrewing, Harriet Lacksten,

Läs mer

Att koppla samman biblioteken

Att koppla samman biblioteken Att koppla samman biblioteken vision och verktyg Biblioteksstämma 2011-11-24 Maria Hedenström, Oskar Andersson Laurin, Marja Haapalainen, Martin Malmsten Sidnummer 1 Sidnummer Användare här och där Internationellt

Läs mer

Libris användargrupp katalogisering,

Libris användargrupp katalogisering, Datum Dnr. 2018-05-17 6.6-2018-70 Närvarande: Libris användargrupp katalogisering, 2018-05-17 Minnesanteckningar Harriet Aagaard, sammankallande, Kungliga biblioteket Carin Anell, Kungliga biblioteket

Läs mer

Libris för folkbiblioteken!

Libris för folkbiblioteken! Libris för folkbiblioteken! - mot en Nationell katalog Hilda Androls 2013-04-10 Sidnummer 1 Uppdraget Myndigheten ska ha en nationell överblick över biblioteksområdet samt främja samverkan och utveckling

Läs mer

Nationell katalog Vad innebär ett Librissamarbete för Olofströms bibliotek?

Nationell katalog Vad innebär ett Librissamarbete för Olofströms bibliotek? Nationell katalog Vad innebär ett Librissamarbete för Olofströms bibliotek? Kultur- och fritidsförvaltningen Ann-Charlotte Fandén Datum: 2014-07-16 2 (10) Innehållsförteckning Bakgrund s. 3 Folkbibliotekens

Läs mer

2013-11-25 2013-11-26

2013-11-25 2013-11-26 DATUM/DATE 2013-11-25 2013-11-26 BETECKNING/REFERENCE Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2013-11-25 och 2013-11-26 Mötet hölls i Stockholm, i Kungl. bibl:s lokaler på Karlavägen och

Läs mer

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 20121112-13

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 20121112-13 DATUM/DATE 2012-11-12 2012-11-13 BETECKNING/REFERENCE Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 20121112-13 Närvarande: Mikael Arvidsson Annika Eriksson Bodil Gustavsson Linda Jerrewing Harriet

Läs mer

Skjut inte på katalogisatören!

Skjut inte på katalogisatören! kjut inte på katalogisatören! Rationell kommunikations- och beslutsprocess för nationell katalogisering Hur gjorde vi? Utgångspunkt: avtalet mellan KB och Librisbiblioteken Genomgång av protokoll, minnesanteckningar,

Läs mer

Svensk biblioteksförenings kommitté för Klassifikationssystem för svenska bibliotek (SAB-systemet)

Svensk biblioteksförenings kommitté för Klassifikationssystem för svenska bibliotek (SAB-systemet) Svensk biblioteksförenings kommitté för Klassifikationssystem för svenska bibliotek (SAB-systemet) Sammanträde: 2012-02-23 Plats: Svensk biblioteksförening, Stockholm Närvarande: Anders Noaksson (ordf)

Läs mer

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte DATUM/DATE 2012-05-23 BETECKNING/REFERENCE Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2012-05-23 Närvarande: Mikael Arvidsson, Annika Eriksson, Bodil Gustavsson, Linda Jerrewing, Harriet Lacksten,

Läs mer

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte Handläggare Stina Degerstedt Datum 2017-09-21 Dnr 6.3-2017-95 Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte 2017-09-21 Plats: MTM, Johanneshov, Stockholm

Läs mer

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Minnesanteckningar Möte 2 Mötesdatum 2012-05-04 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl.

Läs mer

Metadata FTW. Linköpings UB, 8 november Miriam Säfström, Sidnummer 1

Metadata FTW. Linköpings UB, 8 november Miriam Säfström, Sidnummer 1 Metadata FTW Linköpings UB, 8 november 2012 Miriam Säfström, miriam.safstrom@kb.se 2012-11-13 1 Vad är metadata? Varifrån kommer metadata? Kvalitetens betydelse Varför metadata? Vad får det kosta? Samordning

Läs mer

Medlemskap i Libris beslutsunderlag

Medlemskap i Libris beslutsunderlag Medlemskap i Libris beslutsunderlag Att bli medlem i Libris är ett förändringsarbete som kräver förberedelse några månader före övergång. Den görs delvis i samarbete med Libris. Alla götabiblioteken måste

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012

Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer Peter Nilén Anna Petrén-Kihlström

Läs mer

Libris användargrupp katalogisering Webbmöte : Minnesanteckningar. 1. Föregående minnesanteckningar. 2. Arbetssätt och beslutsvägar

Libris användargrupp katalogisering Webbmöte : Minnesanteckningar. 1. Föregående minnesanteckningar. 2. Arbetssätt och beslutsvägar Libris användargrupp katalogisering Webbmöte 2014-01-22 : Minnesanteckningar Närvarande Harriet Aagaard, KB/Metadata och systemstöd (ordförande) Elisabet Andersson, Musik- och teaterbiblioteket Christian

Läs mer

Expertgruppen för LIBRIS nationella system Onsdag den 23 mars, 2011

Expertgruppen för LIBRIS nationella system Onsdag den 23 mars, 2011 ANTAL SIDOR 1(8) Expertgruppen för LIBRIS nationella system Onsdag den 23 mars, 2011 Närvarande: ordförande: Annika Annemark Anders Cato Daniel Forsman Martin Hafström Maria Hedenström Terje Höiseth Peter

Läs mer

Kungl. bibliotekets auktoritetsgrupp Tisdag den 30 september, 2008

Kungl. bibliotekets auktoritetsgrupp Tisdag den 30 september, 2008 ANTAL SIDOR 1(5) Kungl. bibliotekets auktoritetsgrupp Tisdag den 30 september, 2008 ordförande: Pia Leth Pia Leth, sekr. Övriga närvarande från Kungl. biblioteket Eva Abrahamsson Carin Anell Anders Cato

Läs mer

1 Inledning. Mikael Gunnarsson. 27 juni 2013

1 Inledning. Mikael Gunnarsson. 27 juni 2013 Kursutvärdering av Kunskapsorganisation 3 : beskrivningsmodeller och metadata, 7,5 hp, kandidatprogrammet Bibliotekarie, campus (31BKB3), vårterminen 2013 Mikael Gunnarsson 27 juni 2013 1 Inledning Kursen

Läs mer

Deweyprojektet Onsdag den 29 april, 2009

Deweyprojektet Onsdag den 29 april, 2009 ANTAL SIDOR 1(5) Deweyprojektet Onsdag den 29 april, 2009 Styrgruppen: ordförande: Catarina Ericson-Roos, Stockholms UB Anna-Karin Forsberg, KTH:s bibliotek Gunilla Herdenberg, KB Eva-Lisa Holm Granath,

Läs mer

Översättningen av MARC 21 till svenska

Översättningen av MARC 21 till svenska Översättningen av MARC 21 till svenska Jaana Routakangas Nationalbiblioteket, Biblioteksnättjänsterna 8.6.2012 Fredrika-Blanka konferens vid Kronoby folkhögskola Innehåll MARC 21 i ett nötskal Varför MARC

Läs mer

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte Handläggare Stina Degerstedt Datum 2017-03-20 Dnr 6.3-2017-95 Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte 2017-02-02 Plats: Kungliga biblioteket,

Läs mer

Utvärdering av Svensk Biblioteksförenings kommittéer för klassifikation, katalogisering och indexering

Utvärdering av Svensk Biblioteksförenings kommittéer för klassifikation, katalogisering och indexering Utvärdering av Svensk Biblioteksförenings kommittéer för klassifikation, katalogisering och indexering Slutsatser och rekommendationer Slutrapport från Svensk Biblioteksförenings utvecklingsråd för media

Läs mer

Inköp med Librisposter

Inköp med Librisposter Inköp med Librisposter - ett projekt på 12 värmlandsbibliotek Slutrapport mars 2014 Charlotta Simonsson Projektledare 1 Innehåll Innehåll... 1 Om projektet... 2 Bakgrund... 3 Inköp... 3 Katalogposter/katalogisering...

Läs mer

Dewey i Sverige. Möte Sverigebiblioteket 5 mars 2009 Magdalena Svanberg.

Dewey i Sverige. Möte Sverigebiblioteket 5 mars 2009 Magdalena Svanberg. Dewey i Sverige Möte Sverigebiblioteket 5 mars 2009 Magdalena Svanberg Detta har hänt Delstudie 3 i Katalogutredningen. Övergång till Dewey Decimal Classification. Vad skulle det innebära? (2006) Remiss.

Läs mer

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte DATUM/DATE 2014-02-18 BETECKNING/REFERENCE Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2014-02-18 Närvarande: Stina Degerstedt Annika Eriksson Bodil Gustavsson Harriet Lacksten Jessica Lindholm

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE ANGÅENDE DELTAGANDE I LIBRIS SAMKATALOG

ÖVERENSKOMMELSE ANGÅENDE DELTAGANDE I LIBRIS SAMKATALOG ÖVERENSKOMMELSE ANGÅENDE DELTAGANDE I LIBRIS SAMKATALOG UTKAST VERSION 1:6 för internt bruk 1 Parter Kungl. biblioteket (härefter benämnt KB ), Organisationsnummer: 202100-1710, Box 5039, 102 41 Stockholm,

Läs mer

Svensk övergång till DDC. Underlag Nationella referensgruppens möte 2008-11-19 Version 2008-11-12

Svensk övergång till DDC. Underlag Nationella referensgruppens möte 2008-11-19 Version 2008-11-12 Svensk övergång till DDC. Underlag Nationella referensgruppens möte 2008-11-19 Version 2008-11-12 Sammanfattning Målen med en övergång till DDC är Internationalisering Rationalisering av arbetet med klassifikation

Läs mer

Sammafattning av uppföljningsrapporter delprojekten 4 november

Sammafattning av uppföljningsrapporter delprojekten 4 november 1 (5) Sammafattning av uppföljningsrapporter delprojekten 4 november 1. Statusläge - upphandling av bibliotekssytem försenad pga arbete förfrågningsunderlaget, annonsering bestämd till den 14 november.

Läs mer

GÖTABIBLIOTEKEN. För FörlagEtt: Kom ihåg att klicka på lägga in din order i Book-IT i sista steget av beställningen

GÖTABIBLIOTEKEN. För FörlagEtt: Kom ihåg att klicka på lägga in din order i Book-IT i sista steget av beställningen Manual för inköp A. Inköp från AdLibris, BTJ och FörlagEtt. Beställ från leverantörerna som vanligt, de levererar poster via Libris. En katalogpost skapas automatiskt vid köpet om det inte redan finns

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub MINNESANTECKNINGAR: 2017-02-15 Dnr/Ref.no. 6.4-2016-337 Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub Datum och tid: onsdagen 15 februari 8:15-11:00 Plats: KB, Humlegården, Klemmingrummet, plan 6 Närvarande:

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013

Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Jette Guldborg Petersen Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer

Läs mer

Minnesanteckningar från det sista mötet i Expertgruppen för Libris samkatalog Onsdagen den 11 november 2009

Minnesanteckningar från det sista mötet i Expertgruppen för Libris samkatalog Onsdagen den 11 november 2009 Minnesanteckningar från det sista mötet i Expertgruppen för Libris samkatalog Onsdagen den 11 november 2009 Närvarande: Harriet Aagaard, Jonas Barck, Pia Bodå, Anders Cato, Bodil Gustavsson, Karin Grönvall

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i RDA-kommittén,

Minnesanteckningar från möte i RDA-kommittén, Dnr. 6.6-2018-18 Minnesanteckningar från möte i RDA-kommittén, 2017-12-12 Tid: 10.15-16.00. Plats: Kungliga biblioteket, Humlegården, Lagerlöfrummet. Närvarande: Lia Fallenius, Stockholms universitetsbibliotek

Läs mer

Ajtte & sametinget: Det är en fördel att enkelt kunna hämta in poster från andra bibliotek.

Ajtte & sametinget: Det är en fördel att enkelt kunna hämta in poster från andra bibliotek. Sammanställning av enkätsvaren angående förslag om ändrad praxis för katalogisering av flerbandsverk för biblioteken inom LIBRIS samkatalog februari 2008 1. Vad anser ni om förslaget? Är det bra att stå

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey november 2015

Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey november 2015 1 Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey 26-27 november 2015 Närvarande: Harriet Aagaard, Lina Berglund, Maria Gullberg, Halina Hohenthal, Olof Osterman, Jonathan Pearman, Helene Stenman och

Läs mer

2 Dagordningens godkännande 2 Dagordningen godkänns. 3 Utseende av justeringsperson 3 Styrgruppen utser Leif Lönnblad

2 Dagordningens godkännande 2 Dagordningen godkänns. 3 Utseende av justeringsperson 3 Styrgruppen utser Leif Lönnblad Fysik- & astronomibiblioteket Styrgruppen Protokoll Sammanträde nr 2008:1 2008-02-20 Närvarande ledamöter Leif Jönsson, professor, ordförande, Fys. institutionen Kristina Lindgren, bibliotekarie, sekreterare

Läs mer

Två av de nya uppdragen 2011

Två av de nya uppdragen 2011 cecilia.ranemo@kb.se http://biblioteksstatistik.kb.se Två av de nya uppdragen 2011 CD-rom, spel 2% Video, DVD 11% Musik-fonogram 25% E-musik 0% Talböcker 20% Ljudböcker 24% E-böcker Övr. AV-media 8% 9%

Läs mer

ALTERNATIV 1 VALFRITT TILLÄGG ALTERNATIV 2 ALTERNATIV 1

ALTERNATIV 1 VALFRITT TILLÄGG ALTERNATIV 2 ALTERNATIV 1 Kungliga biblioteket Svensk praxis för RDA kapitel 1: Generella riktlinjer för att ange attribut för manifestationer och exemplar Librispraxis: Tillämpa alternativet. Translitterering kan ibland kan ibland

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 18 februari 2009 kl. 10.00-16.00 Plats: Nationell samverkan, KB, Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds

Läs mer

Vem är det som bestämmer?

Vem är det som bestämmer? Vem är det som bestämmer? Att kartlägga beslutsprocesser Processkonferens på Stockholms universitet 2 februari 2007 Christine Lindmark, Kungl. biblioteket Att kartlägga processer Att kartlägga systemfaktorer

Läs mer

Rationell kommunikations- och beslutsprocess för nationell katalogisering. Processanalys och förslag till nytt avtal mellan KB och Librisbiblioteken.

Rationell kommunikations- och beslutsprocess för nationell katalogisering. Processanalys och förslag till nytt avtal mellan KB och Librisbiblioteken. beslutsprocess för nationell katalogisering Processanalys och förslag till nytt avtal mellan KB och Librisbiblioteken. Delstudie 2 i Kungl bibliotekets katalogiseringsutredning 2006 Innehåll Bakgrund...

Läs mer

Från SweMARC till MARC21 svenska erfarenheter. Christer Larsson

Från SweMARC till MARC21 svenska erfarenheter. Christer Larsson Från SweMARC till MARC21 svenska erfarenheter Oslo, 2008-02-07 Christer Larsson LIBRIS, Kungl. biblioteket, Sverige christer.larsson@kb.se 23 januari 2002 Ny era i LIBRIS historia inleds Övergång till

Läs mer

3 Dagordning Dagordningen har skickats ut innan mötet och godkändes efter att 16 lagts till.

3 Dagordning Dagordningen har skickats ut innan mötet och godkändes efter att 16 lagts till. Protokoll för styrelsemöte, Welsh Springer Spanielklubben Telefonmöte, 141028 Närvarande Ordinarie ledamöter Torbjörn Håkansson TH Lena Johansson LJ Emelie Carlsson EC Lena Torstensson LT Anne Blomster

Läs mer

Kommunikationsplan Införandet av Libris på Götabiblioteken

Kommunikationsplan Införandet av Libris på Götabiblioteken Kommunikationsplan Införandet av Libris på Götabiblioteken Detta dokument beskriver kommunikationsplaneringen för Librisprojektet på Götabiblioteken. Under sep 2014 till jun 2015 pågår projektet som syftar

Läs mer

ALTERNATIV 1 VALFRITT TILLÄGG ALTERNATIV 2 ALTERNATIV 1

ALTERNATIV 1 VALFRITT TILLÄGG ALTERNATIV 2 ALTERNATIV 1 Kungliga biblioteket Svensk praxis för RDA kapitel 1: Generella riktlinjer för att ange attribut för manifestationer och exemplar Librispraxis: Tillämpa alternativet. Translitterering kan ibland kan ibland

Läs mer

Libris användargrupp katalogisering, webbmöte : Minnesanteckningar

Libris användargrupp katalogisering, webbmöte : Minnesanteckningar Libris användargrupp katalogisering, webbmöte 2015-02-17: Minnesanteckningar Närvarande Harriet Aagaard, KB/Metadata och systemstöd (ordförande) Carin Anell, NB/Nationalbibliografin Elisabet Andersson,

Läs mer

Till BIBSAM. Indexering av skönlitteratur och barn- och ung- domslitteratur projektrapport

Till BIBSAM. Indexering av skönlitteratur och barn- och ung- domslitteratur projektrapport A B C D E Länsbibliotek Lånecentral Stockholms stadsbibliotek Kulturförvaltningen Sid 1 (5) 2003-06-02 Till BIBSAM Indexering av skönlitteratur och barn- och ung- domslitteratur projektrapport BIBSAM beviljade

Läs mer

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012 Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012 Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning bildades 2012. Sammanlagt fyra expertgruppsmöten har ägt

Läs mer

Anteckningar från möte med arbetsgruppen folkbibliotekens samarbete i Libris, Umeå 14 oktober 2014

Anteckningar från möte med arbetsgruppen folkbibliotekens samarbete i Libris, Umeå 14 oktober 2014 Anteckningar från möte med arbetsgruppen folkbibliotekens samarbete i Libris, Umeå 14 oktober 2014 Närvarande: Hilda Androls, Kungl. biblioteket Madelein Enström, Sveriges depåbibliotek och lånecentral,

Läs mer

Libris XL. Autoriteter i Sveriges nye biblioteksystem. KORG-dagene 2016 Harriet Aagaard Kungliga biblioteket. Illustration: Sir John Tenniel

Libris XL. Autoriteter i Sveriges nye biblioteksystem. KORG-dagene 2016 Harriet Aagaard Kungliga biblioteket. Illustration: Sir John Tenniel Libris XL Autoriteter i Sveriges nye biblioteksystem KORG-dagene 2016 Harriet Aagaard Kungliga biblioteket Illustration: Sir John Tenniel Libris Sidnummer 2 Libris bibliotekssamarbete Libris webbsök Maskinell

Läs mer

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur Minnesanteckningar Möte 1 Mötesdatum 2012-03-16 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-03-16 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl

Läs mer

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2015-03-18 Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2015-03-11 Närvarande Mikael Arvidsson Stina Degerstedt Annika Eriksson Eva-Lisa Holm-Granath Harriet Lacksten Jessica Lindholm Miriam

Läs mer

Deweyprojektet. Sakkunnigmöte 2011-05-18, kl 13-16

Deweyprojektet. Sakkunnigmöte 2011-05-18, kl 13-16 Deweyprojektet. Sakkunnigmöte 2011-05-18, kl 13-16 Minnesanteckningar Närvarande Sakkunniga: Pia Bodå, Uppsala UB Bodil Gustavsson, Stockholms UB Gunilla Thunarf Sundkvist, Högskolebiblioteket i Gävle

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013

Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Jette Guldborg Petersen Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer

Läs mer

Nationella referensgruppen 18 november 2010

Nationella referensgruppen 18 november 2010 Nationella referensgruppen 18 november 2010 Närvarande, referensgruppen: Lars Björnshauge, Margaretha Eriksson, Jette Guldborg Petersen, Kjell Jonsson, Gunnar Lager, Gunilla Lilie Bauer, Kerstin Norén,

Läs mer

LIBRIS - framtidsfrågor

LIBRIS - framtidsfrågor LIBRIS - framtidsfrågor SUHF 2012-10-26 Maria Hedenström 05/30/2012 Sidnummer 1 LIBRIS kort presentation Uppdrag Avdelning i KB Finansiering Personer och roller Inflytandestruktur: Styrgruppen för Libris

Läs mer

3 Dagordning Dagordningen har skickats ut innan mötet och godkändes efter att 18 lagts till.

3 Dagordning Dagordningen har skickats ut innan mötet och godkändes efter att 18 lagts till. Protokoll för styrelsemöte, Welsh Springer Spanielklubben Telefonmöte, 150226 Närvarande Ordinarie ledamöter Torbjörn Håkansson TH Janne Gustavsson JG Lena Johansson LJ Lena Torstensson LT Emelie Carlsson

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS PROTOKOLL UT 2014/11

HÖGSKOLAN I BORÅS PROTOKOLL UT 2014/11 Institutionen biblioteks- och Sammanträdesdag 1 ( 5) Tid: Kl. 13.00 15.00 Plats: C 455 Närvarande ledamöter: Övriga närvarande: Frånvarande: Gunnarsson, Mikael (ordförande) Dolatkhah, Mats (suppleant)

Läs mer

SLUTRAPPORT - FÖRSTUDIE. Inköp med Librisposter. Postadress: Besöksadress: Tel: Fax: Epost: Org.nr: PlusGiro: Bankgiro:

SLUTRAPPORT - FÖRSTUDIE. Inköp med Librisposter. Postadress: Besöksadress: Tel: Fax: Epost: Org.nr: PlusGiro: Bankgiro: SLUTRAPPORT - FÖRSTUDIE Inköp med Librisposter Postadress: Besöksadress: Tel: Fax: Epost: Org.nr: PlusGiro: Bankgiro: 2 (11) Lägesrapport Bakgrund Utgångspunkten i projektet var att förenkla och effektivisera

Läs mer

Svar på remiss RDA i Libris och SMDB

Svar på remiss RDA i Libris och SMDB Datum Vår ref 2016-05-12 Kataloggruppen Svar på remiss RDA i Libris och SMDB Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, har regeringens uppdrag att i samverkan med andra bibliotek tillgodose de behov av

Läs mer

025.431 vs. Abdc. En förstudie om Dewey på folkbibliotek DEN 15 JUNI 2016. BIBLIOTEKSUTVECKLING BLEKINGE KRONOBERG Maria Lundqvist och Weine Sundell

025.431 vs. Abdc. En förstudie om Dewey på folkbibliotek DEN 15 JUNI 2016. BIBLIOTEKSUTVECKLING BLEKINGE KRONOBERG Maria Lundqvist och Weine Sundell 025.431 vs. Abdc En förstudie om Dewey på folkbibliotek DEN 15 JUNI 2016 BIBLIOTEKSUTVECKLING BLEKINGE KRONOBERG Maria Lundqvist och Weine Sundell BAKGRUND... 3 METOD... 3 RONNEBY BIBLIOTEK... 3 VARFÖR

Läs mer

Regler och riktlinjer för konferenser

Regler och riktlinjer för konferenser Fastställda av SKK/PtK/JhK/KHM 2015-06-01, gäller från 2015-07-01 Regler och riktlinjer för konferenser för prov-/tävlingsdomare samt beskrivare SVENSKA KENNELKLUBBEN Innehållsförteckning Bakgrund...3

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey 17 september 2015

Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey 17 september 2015 1 Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey 17 september 2015 Närvarande: Harriet Aagaard, Lina Berglund, Maria Gullberg, Halina Hohenthal, Helene Stenman och Astrid Wolff Feychting. Rayeheh Hamedani

Läs mer

Inköp med Librisposter Delrapport juni 2013. Charlotta Simonsson Projektledare

Inköp med Librisposter Delrapport juni 2013. Charlotta Simonsson Projektledare Inköp med Librisposter Delrapport juni 2013 Charlotta Simonsson Projektledare Innehåll Om projektet 3 Bakgrund 4 Inköp 4 Katalogposter/katalogisering 5 Libris och andra libriskatalogiserande folkbibliotek

Läs mer

Dewey som klassifikationssystem

Dewey som klassifikationssystem Dewey som klassifikationssystem varför bör vi byta ut SAB? Rapport från Svensk Biblioteksförenings utvecklingsråd för media och samlingar Innehåll Förord 3 Dewey som klassifikationssystem varför bör vi

Läs mer

Samverkan/samordning (mellan olika bibliotek samt mellan bibliotek och andra institutioner), kommunikation och förankring för LIBRIS verksamhet * 7

Samverkan/samordning (mellan olika bibliotek samt mellan bibliotek och andra institutioner), kommunikation och förankring för LIBRIS verksamhet * 7 Need - behov (Vilket behov uppfyller den här gruppen?) Samverkan/samordning (mellan olika bibliotek samt mellan bibliotek och andra institutioner), kommunikation och förankring för LIBRIS verksamhet *

Läs mer

Projekt Tillgängliggörande av forskningsdata 2016

Projekt Tillgängliggörande av forskningsdata 2016 [DNR] 1 (av 6) Projektdirektiv Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: Peter Nilén Inkl 2 bilagor: Bilaga 1 Delprojekt Bilaga 2 SND projektplan Revisionsinformation Version Datum Kommentar [0.1-0.5]

Läs mer

Deweyprojektet Protokoll Referensgruppsmöte 2011-05-06

Deweyprojektet Protokoll Referensgruppsmöte 2011-05-06 Deweyprojektet Protokoll Referensgruppsmöte 2011-05-06 Närvarande: Magdalena Svanberg, KB, Deweyprojektet, projektledare Harriet Aagaard, Stockholms stadsbibliotek Marianne Andersson, Nordiska Afrikainstitutets

Läs mer

Arbetsgrupp för katalogiseringsfrågor inom Expertgrupp för LIBRIS Samkatalog

Arbetsgrupp för katalogiseringsfrågor inom Expertgrupp för LIBRIS Samkatalog Arbetsgrupp för katalogiseringsfrågor inom Expertgrupp för LIBRIS Samkatalog Minnesanteckningar från sammanträde 2007-11-15 Närvarande: Pia Bodå (UUB), Anders Cato (KB), Bodil Gustavsson (SUB), Pia Leth

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Förhinder: Margaretha Holstenson, Värmdö gymnasium Anna Kåring Wagman, Biblioteksföreningen

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Förhinder: Margaretha Holstenson, Värmdö gymnasium Anna Kåring Wagman, Biblioteksföreningen KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 17 mars 2011 kl. 10.00-16.00 Plats: Arkitekturmuseets bibliotek i Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds

Läs mer

Dags för Dewey? Vad skulle en övergång betyda för oss i Sverige? Presentation vid konferensen Mr Dewey och Ms SAB, Stockholm 27oktober 2006

Dags för Dewey? Vad skulle en övergång betyda för oss i Sverige? Presentation vid konferensen Mr Dewey och Ms SAB, Stockholm 27oktober 2006 Dags för Dewey? Vad skulle en övergång betyda för oss i Sverige? Presentation vid konferensen Mr Dewey och Ms SAB, Stockholm 27oktober 2006 Magdalena Svanberg, Kungl. biblioteket www.kb.se En förstudie

Läs mer

PUNKT ANTECKNINGAR/BESLUT VEM

PUNKT ANTECKNINGAR/BESLUT VEM Närvarande: Elisabeth Cserhalmi/Regionbibliotek, Rolf Holm/Regionbibliotek Östergötland, Lisa Ekman/Regionbibliotek Östergötland, Östergötland, Errol Tanriverdi/Regionbibliotek Östergötland, Lena Axelsson/Linköpings

Läs mer

Medlemsmöte 9 november

Medlemsmöte 9 november Medlemsmöte 9 november 1. Ordförande hälsar välkommen 2. Presentationsrunda 3. Ordförande presenterar dagens agenda DigiDel Nationell katalog Barn, bibliotek och IT Licensfrågan/KULDA Resurser kvalitetsutveckling/utvecklingsbidrag

Läs mer

Tid 2005-12-03 kl 10.00-15.45 Plats Grand Hotel, Stockholm

Tid 2005-12-03 kl 10.00-15.45 Plats Grand Hotel, Stockholm PROTOKOLL STY 8/2005 1(6) PROTOKOLL STY 8/2005 Sammanträdesdata Tid 2005-12-03 kl 10.00-15.45 Plats Grand Hotel, Stockholm Närvarande Sture Fredell, ordförande Stig Klemetz, vice ordförande Olle Bergman

Läs mer

HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 4 Strukturen 4 Vad är Nationella referensgruppen? 5 Vad är en styr- respektive

Läs mer

2. Dagordningen Dagordningen fastställdes.

2. Dagordningen Dagordningen fastställdes. KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 16 september 2008 kl. 10.00-16.00 Plats: Karolinska universitetssjukhuset, Solna Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen,

Läs mer

Retrieverjaktkommittén Sammanträdesdatum Sida 1 av /2018

Retrieverjaktkommittén Sammanträdesdatum Sida 1 av /2018 Retrieverjaktkommittén Sammanträdesdatum Sida 1 av 7 Plats: Ordförande: Beslutande: Telefonmöte 75-92 Sören Swärdh Mirjam Axnèr Sven Ludvigsson Berth Nilsson Per-Anders Norling Wilma Steen Roger Westerman

Läs mer

Nationell databrunn - möjligheter och behov

Nationell databrunn - möjligheter och behov Förstudie Enheten för LIBRISsystemen och databaslicenser 2010-02-08 Marja Haapalainen Christer Larsson Henrik Lindström Anders Söderbäck Nationell databrunn - möjligheter och behov Underhandsrapport Syfte

Läs mer

Protokoll för styrelsemöte, Welsh Springer Spanielklubben Telefonmöte, 141126

Protokoll för styrelsemöte, Welsh Springer Spanielklubben Telefonmöte, 141126 Protokoll för styrelsemöte, Welsh Springer Spanielklubben Telefonmöte, 141126 Närvarande Torbjörn Håkansson TH Janne Gustavsson JG Lena Johansson LJ Sara Lahti SL Emelie Carlsson EC Lena Torstensson LT

Läs mer

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektplan med kommunikationsplan för Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektägare Genomförs i Projektets syfte Region Värmland/Kulturcentrum, Biblioteksutveckling i

Läs mer

Nätverksgruppen kring EU-projekt som berör frågorna som gäller digitalisering, tillgängliggörande och bevarande av digitalt kulturarvsmaterial

Nätverksgruppen kring EU-projekt som berör frågorna som gäller digitalisering, tillgängliggörande och bevarande av digitalt kulturarvsmaterial Nätverksgruppen kring EU-projekt som berör frågorna som gäller digitalisering, tillgängliggörande och bevarande av digitalt kulturarvsmaterial Sanja Halling Digisam Samordningssekretariatet för digitalisering,

Läs mer