Expertgruppen för LIBRIS nationella system Onsdag den 23 mars, 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Expertgruppen för LIBRIS nationella system Onsdag den 23 mars, 2011"

Transkript

1 ANTAL SIDOR 1(8) Expertgruppen för LIBRIS nationella system Onsdag den 23 mars, 2011 Närvarande: ordförande: Annika Annemark Anders Cato Daniel Forsman Martin Hafström Maria Hedenström Terje Höiseth Peter Nilén Britt Sagnert, sekr. Anmälda förhinder: Ulf Andersson Mats Herder Övriga närvarande från Kungl. biblioteket Martin Malmsten, punkt 4 Christer Larsson, punkt 6 1 Mötet öppnas Ordföranden hälsade välkomna. Två medlemmar har lämnat expertgruppen för nya uppdrag. Annika Peurell, Nordiska museets bibliotek, har valts in i Nationella referensgruppen. Ersättare utses först när beslut tagits om KB:s förändrade inflytandestruktur till följd av det utökade uppdraget. Även Anders Söderbäck, sekreterare i expertgruppen, har lämnat gruppen för en ny befattning på Stockholms universitetsbibliotek.

2 ANTAL SIDOR 2(8) Två personer från KB:s avdelning för nationell samverkan ersätter Anders Söderbeck i expertgruppen. Kristin Olofsson är fortsättningsvis gruppens sekreterare och Britt Sagnert är protokollförare. 2 Protokoll från föregående sammanträde Protokollet från föregående sammanträde lades till handlingarna efter följande justeringar. Sid 1: Tillägg till listan över närvarande: Ulf Andersson. Paragraf 4: Datum för lansering av L-OCAC light ändras till den 17 januari. 3 Vad händer på LIBRIS och på biblioteken? - upphandling av discoverysystem Terje Höiseth meddelade att biblioteken är fortsatt intensivt engagerade i upphandlingen av discoverysystem. Samarbeten sker i olika konstellationer kring kravspecifikationsarbete m.m. Upphandlingarna görs i det korta perspektivet på ca 2-3 år. - workshop om expertgruppernas sammansättning KB har med sitt nya utökade uppdrag alla offentligt finansierade bibliotek som målgrupp. Sedan tidigare arbetar KB med en inflytandestruktur med expert- och styrgrupper inom olika områden med huvudsaklig inriktning mot högre utbildning och forskning. Denna inflytandestruktur behöver nu ses över i samband med det nya uppdraget. KB arrangerar den 5 april en öppen workshop för alla biblioteksverksamma för att få synpunkter och förslag på vilka nya sakområden som ska belysas, formerna för inflytandet, vilka som ska delta m.m. De som redan är aktiva inom KB:s nuvarande inflytandestruktur får lämna synpunkter i annan ordning. - utlysta tjänster Maria Hedenström informerade om utlysta tjänster vid LIBRIS-enheten.

3 ANTAL SIDOR 3(8) I nuläget nyrekryteras en e-resurssamordnare, en projektledare/ utvecklingsledare med inriktning på det nya uppdraget och en webbutvecklare. Ytterligare tjänster kommer att utlysas i första hand som förstärkning till kretsen utvecklare samt kundsupport. - metadatasamordnare Maria Hedenström presenterade ett preliminärt förslag till samordning inom metadataområdet och utkast till kravprofil inför utlysningen av en ny tjänst som metadatasamordnare på KB. Detta till följd av att Anders Cato lämnar sin tjänst som katalogiseringschef på KB för tjänsten som chef för Biomedicinska biblioteket i Göteborg. Förslaget angående metadatasamordning, som tagits fram av en arbetsgrupp från berörda enheter inom KB, syftar till att föra samman det nationella och det internationella perspektivet kring metadata och beskriver behoven utifrån såväl lokal som nationell och internationell utgångspunkt. Som komplement till nuvarande expertgrupp föreslår arbetsgruppen en expertgrupp för metadatafrågor med representanter från bibliotek, universitet och högskolor, förlag och media m.fl. Dessutom föreslås bildandet av en fristående nationell kataloggrupp underställd expertgrupperna. Vid den efterföljande diskussionen uttryckte sig expertgruppen i positiva ordalag om förslaget från KB:s arbetsgrupp. - katalogiseringsutbildningen KB planerar att utvidga kretsen lärare i utbildningen i LIBRISkatalogisering med katalogisatörer från LIBRIS-bibliotek ute i landet. Dessa personer ska i samarbete med KB:s katalogisatörer kunna planera och genomföra katalogiseringsutbildning. - status OCLC/Worldcat Maria Hedenström meddelade att KB ännu inte fått svar från OCLC angående förfrågan om den konflikt som uppstått i förhållande till Europeana, som kräver öppen licensering för allt data.

4 ANTAL SIDOR 4(8) LIBRIS-enheten arbetar vidare med den metaproxylösning som ska göra det möjligt att snabbt hämta kataloginformation genom samsökning i flera bibliografiska källor. Information till biblioteken kommer att skickas ut under april då metaproxylösningen beräknas vara klar för testning. 4 Självutvärdering Med Peter Nilén som ordförande genomförde expertgruppen en självutvärdering av föregående års aktiviteter. Diskussionen redovisas i separat protokoll. 5 LIBRIS utveckling 2011 Martin Malmsten informerade från LIBRIS dev. reboot camp, dvs. den workshop på Hasseluddens internat som LIBRIS- enhetens utvecklare och projektledare deltog i under februari. Uppgiften var att som ett självständigt företag utveckla en ny teknisk miljö för LIBRIS med utgångspunkt i KB:s utökade uppdrag och utan hänsyn till nuvarande tekniska förutsättningar. Under workshopen diskuterades bl.a. vilka processer som påverkar det fortsatta utvecklingsarbetet. En ny informationsdatabas kommer också att tas i bruk. Här kan man hämta förslag på olika metoder och verktyg för det fortsatta arbetet. De två närmaste åren innebär en omfattande vidareutveckling av LIBRIS. Utvecklingsprocessen kommer att göras transparent för biblioteken, som ska få goda möjligheter att lämna synpunkter och påverka skeendet. I utvecklingsarbetet kommer SCRUM-metoden att användas. Information om databrunnsprojektet och arbetet med öppen licensiering av nationalbibliografin m.m. lämnas vid nästa sammanträde i maj. 6 Inför ett ev. upphandlingsprojekt av länkserver Maria Hedenström rapporterade om det förberedelsearbete med införskaffandet av ny länkserver som nu påbörjats inom LIBRIS-enheten utifrån Nationella referensgruppens uppdrag. I avvaktan på att tjänsten som samordnare för e-resursutvecklingen blir tillsatt är Marja Haapalainen ansvarig.

5 ANTAL SIDOR 5(8) Enligt förslag tillsätts en arbetsgrupp på 3-4 personer med representanter från berörda bibliotek. Arbetsgruppen kompletteras med en referensgrupp och har dessutom juridiskt stöd. Avrapportering sker fortlöpande till expertgruppen. Samsökavtalet med Exlibris löper efter förlängning fram t.o.m. den 30 oktober 2012 då en ny länkserver ska tas i drift. Införskaffandet av ny länkserver bör kunna ske på olika sätt, genom upphandling, avropsavtal, direktinköp etc. Under den efterföljande diskussionen framhölls att projektet innefattar komplicerade frågeställningar av såväl juridisk som strategisk natur. De beslut som fattas har betydande inverkan på berörda bibliotek och en grundlig konsekvensanalys bör därför göras. En detaljerad uppdragsbeskrivning behöver tas fram där arbetsgruppens mandat tydligt framgår. Förslag till uppdragsbeskrivning och mandat kommer att skickas till expertgruppen för synpunkter. 7 Nationell katalog Maria Hedenström informerade om att särskilda medel avsatts för uppbyggnaden av en nationell katalog som en del av KB:s utökade uppdrag. LIBRIS samkatalog är nu öppen för alla intresserade folkbibliotek som önskar anslutning Arbetet sker även i projektform och KB har nyligen startat ett projekt kring uppbyggnaden av en nationell katalog med Annette Johansson, IGO-R, som projektsamordnare. Samarbetet med Btj i denna fråga är numera avslutat. Projektgruppens uppdrag är att till den 15 juni ta fram en handlingsplan för hur KB och biblioteken ska samarbeta kring uppbyggnaden av den nationella katalogen. En idégrupp med representanter från olika bibliotekstyper är också tillsatt. I projektgruppens uppdrag ingår bl.a. att besvara frågeställningar kring bibliotekens kataloger och system med avseende på t.ex. postförsörjning, katalogiseringspraxis, transkriberingssystem, behovet av ämnesord m.m. Gruppen ska även utreda bibliotekens och

6 ANTAL SIDOR 6(8) användarnas förväntningar och behov, behovet av nya samarbetsformer och kommunikationskanaler etc. Under våren arrangeras workshops med projekt- och idégrupperna och intervjuer genomförs med ett urval folkbibliotek, en rad bibliotekschefer och med Svensk Biblioteksförening. Ett seminarium med presentation av projektresultatet kommer att hållas i juni månad. Projektarbetet kan följas fortlöpande i Librisbloggen: Under den efterföljande diskussionen framhölls vikten av att universitets- och högskolebiblioteken tar aktiv del i diskussionen om den nationella katalogen och att samarbete sker kring gemensamma frågeställningar, t.ex. e-böckerna. 8 Utlysning av projektbidrag KB:s utlysning av projektbidrag för 2012 kommer att ske senare i vår. Senast den 2 maj bör de expertgruppsområden som ska ingå i årets utlysning vara utsedda och val av insatsområden med prioriteringar ska meddelas Jan Hagerlid, samordnare för projektutlysningen, senast den 7 juni. Efter diskussion föreslog expertgruppen att projekt inom områdena e- böcker och mobila tjänster väljs som insatsområden. 9 Rapport från Katalogiseringsarbetsgruppen Christer Larsson rapporterade från arbetsgruppens möte den 22 mars. - OCLC-frågan Arbetsgruppen vill påminna om sin roll i inflytandestrukturen när det gäller ställningstaganden i aktuella frågor som t.ex. OCLC/Worldcat.

7 ANTAL SIDOR 7(8) - katalogisering av databaser En arbetsgrupp bestående av Jan Gustafsson, Lunds universitetsbibliotek, Katarina Synnermark och Christer Larsson, KB, kommer att ta fram anvisningar för katalogisering av databaser. Behovet av utsökning av databaser för olika listor kan tillgodoses genom tillägg av kod i MARC-formatet. LIBRIS-enheten noterar detta önskemål från expertgruppen. - svenska avhandlingar Arbetsgruppen fattade beslut om att nuvarande DiVA-praxis generellt utvidgas till att gälla alla nyutgivna avhandlingar producerade vid svenska lärosäten. - RDA Frågan om hur Sverige går vidare med RDA diskuterades. Beslut togs om vissa RDA-anpassningar. De tekniska implementeringar som krävs får anses vara mer betydande än förändringarna i katalogisering. - länklistor Uttag av länklistor över digitaliseringsprojekt planeras. Biblioteken uppmanas märka upp poster över dessa projekt. - Dewey Arbetet med övergången till Dewey fortsätter ute på biblioteken. KB anordnar regelbundet virtuella möten (Adobe Connect) för diskussion av aktuella Deweyfrågor. Se även Minnesanteckningar från möte med Katalogiseringsarbetsgruppen den 22 mars 2011 på KB:s webb: Katalogiseringsfragor/Minnesanteckningar/

8 ANTAL SIDOR 8(8) 10 Övrigt Påtalades behovet av koppling mellan en ny länkserver och SwePub/LIBRIS samkatalog så att fulltexter för sökt material kan presenteras. Diskuterades den senaste uppgraderingen av SFX till SFX4. Expertgruppen föreslår att en sammanställning över erfarenheterna från uppgraderingen tas fram inför nästa expertgruppsmöte. 11 Kommande sammanträde Nästa sammanträde äger rum den 19 maj Ordföranden avslutade sammanträdet Vid protokollet: Britt Sagnert Sekreterare Justeras Annika Annemark Ordförande

HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 4 Strukturen 4 Vad är Nationella referensgruppen? 5 Vad är en styr- respektive

Läs mer

Att koppla samman biblioteken

Att koppla samman biblioteken Att koppla samman biblioteken vision och verktyg Biblioteksstämma 2011-11-24 Maria Hedenström, Oskar Andersson Laurin, Marja Haapalainen, Martin Malmsten Sidnummer 1 Sidnummer Användare här och där Internationellt

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

Kungl. bibliotekets bibliografiska råd Fredag den 24 april, 2009

Kungl. bibliotekets bibliografiska råd Fredag den 24 april, 2009 ANTAL SIDOR 1(5) Kungl. bibliotekets bibliografiska råd Fredag den 24 april, 2009 Närvarande: ordförande: Anders Cato Ingrid Berg Magdalena Gram Pia Leth Maria Hedenström Marika Holmblad Torbjörn Persson,

Läs mer

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2009

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2009 ANTAL SIDOR 1(7) Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2009 Närvarande, referensgruppen: Martin Bjersby, Lars Björnshauge, Eva Hesselgren Mortensen, Kjell Jonsson, Gunnar Lager, Gunilla

Läs mer

RDA i Sverige & Arbetsgruppen RÅ En kort bakgrund

RDA i Sverige & Arbetsgruppen RÅ En kort bakgrund RDA i Sverige & Arbetsgruppen RÅ En kort bakgrund Anders Cato BTJ & Arbetsgruppen RÅ Arbetsgruppen RÅ Bakgrund Föregångare, lite historia Gruppens organisatoriska tillhörighet, nationell inflytandestruktur

Läs mer

Nationella referensgruppen 18 november 2010

Nationella referensgruppen 18 november 2010 Nationella referensgruppen 18 november 2010 Närvarande, referensgruppen: Lars Björnshauge, Margaretha Eriksson, Jette Guldborg Petersen, Kjell Jonsson, Gunnar Lager, Gunilla Lilie Bauer, Kerstin Norén,

Läs mer

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur Minnesanteckningar Möte 1 Mötesdatum 2012-03-16 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-03-16 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl

Läs mer

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Minnesanteckningar Möte 2 Mötesdatum 2012-05-04 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl.

Läs mer

Nationella referensgruppen 23 november 2011

Nationella referensgruppen 23 november 2011 ANTAL SIDOR 1(7) Nationella referensgruppen 23 november 2011 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Roland Esaiasson, Talboks- och punktskriftsbiblioteket Lisbeth

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2013-02-07

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2013-02-07 DATUM/DATE 2013-02-07 BETECKNING/REFERENCE Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2013-02-07 Närvarande: Mikael Arvidsson Bodil Gustavsson Linda Jerrewing Harriet Lacksten Charlotte Landgren

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013

Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Jette Guldborg Petersen Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer

Läs mer

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012 Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012 Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning bildades 2012. Sammanlagt fyra expertgruppsmöten har ägt

Läs mer

Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1

Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1 Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1 Kunskap för evigheten Lag om pliktleverans av tryckt material 1661 Lag om pliktleverans av radio och TV - 1979 Lag om pliktleverans av e-material

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012

Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer Peter Nilén Anna Petrén-Kihlström

Läs mer

Deweyprojektet Onsdag den 29 april, 2009

Deweyprojektet Onsdag den 29 april, 2009 ANTAL SIDOR 1(5) Deweyprojektet Onsdag den 29 april, 2009 Styrgruppen: ordförande: Catarina Ericson-Roos, Stockholms UB Anna-Karin Forsberg, KTH:s bibliotek Gunilla Herdenberg, KB Eva-Lisa Holm Granath,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen på KIB, Stockholm

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen på KIB, Stockholm 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen 2008-02-13 på KIB, Stockholm Närvarande: Annika Annemark, BTH Christer Björklund, tf ordförande Annacarin Börjeson, Högskolan Väst Marie-Louise Fendin, Handelshögskolan

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 18 mars 2009

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 18 mars 2009 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 18 mars 2009 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Johan Sterte, Växjö universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 4 september 2014

Minnesanteckningar från mötet 4 september 2014 ANTAL SIDOR 1(7) Minnesanteckningar från mötet 4 september 2014 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Lisbeth Byström Ulrika Domellöf Mattsson Jette Guldborg Petersen Åsa Hansen Tommy Johansson Linda

Läs mer

Minnesanteckningar från det sista mötet i Expertgruppen för Libris samkatalog Onsdagen den 11 november 2009

Minnesanteckningar från det sista mötet i Expertgruppen för Libris samkatalog Onsdagen den 11 november 2009 Minnesanteckningar från det sista mötet i Expertgruppen för Libris samkatalog Onsdagen den 11 november 2009 Närvarande: Harriet Aagaard, Jonas Barck, Pia Bodå, Anders Cato, Bodil Gustavsson, Karin Grönvall

Läs mer

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Torsdag den 29 mars, 2012

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Torsdag den 29 mars, 2012 ANTAL SIDOR 1(9) Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Torsdag den 29 mars, 2012 Närvarande: ordförande: Madelein Enström Gunilla Eldebro (adjungerad) Anna Gustafsson Chen Tommy Johansson

Läs mer

Redovisning från de bibliometriska arbetsgrupperna

Redovisning från de bibliometriska arbetsgrupperna Redovisning från de bibliometriska arbetsgrupperna Håkan Carlsson Göteborgs universitetsbibliotek Bibliometrigruppen Håkan Carlsson, GUB, sammankallande Per Ahlgren, SUB Peter Linde, BTHB Tore Lund, Chalmers

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013

Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Jette Guldborg Petersen Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 5 september 2014

Minnesanteckningar från mötet 5 september 2014 ANTAL SIDOR 1(7) Minnesanteckningar från mötet 5 september 2014 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Vice ordförande Ulrika Domellöf Mattsson Lisbeth Byström Jette Guldborg Petersen (via Skype) Linda

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge,

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 24 september 2012

Minnesanteckningar från mötet 24 september 2012 ANTAL SIDOR 1(8) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 24 september 2012 Närvarande: Tillfällig ordförande: Morgan Palmqvist Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer Peter Nilén

Läs mer

Dewey i Sverige. Möte Sverigebiblioteket 5 mars 2009 Magdalena Svanberg.

Dewey i Sverige. Möte Sverigebiblioteket 5 mars 2009 Magdalena Svanberg. Dewey i Sverige Möte Sverigebiblioteket 5 mars 2009 Magdalena Svanberg Detta har hänt Delstudie 3 i Katalogutredningen. Övergång till Dewey Decimal Classification. Vad skulle det innebära? (2006) Remiss.

Läs mer

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Tisdag 6 november, 2012

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Tisdag 6 november, 2012 ANTAL SIDOR 1(8) Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Tisdag 6 november, 2012 Närvarande: ordförande: Madelein Enström Gunilla Eldebro (adjungerad) Anna Gustafsson Chen Ilona Johansson

Läs mer

Dewey i Sverige. Användarmöte Dewey 9 april Harriet Aagaard Svenska Deweyredaktionen. Sidnummer 1

Dewey i Sverige. Användarmöte Dewey 9 april Harriet Aagaard Svenska Deweyredaktionen. Sidnummer 1 Dewey i Sverige Användarmöte Dewey 9 april 2013 Harriet Aagaard Svenska Deweyredaktionen Sidnummer 1 Dewey i Sverige 1921 SAB 2005 Katalogiseringsutredning, del 3 föreslår byte till DDK 2008 - KB beslutar

Läs mer

Deweyprojektet. Sakkunnigmöte 2011-05-18, kl 13-16

Deweyprojektet. Sakkunnigmöte 2011-05-18, kl 13-16 Deweyprojektet. Sakkunnigmöte 2011-05-18, kl 13-16 Minnesanteckningar Närvarande Sakkunniga: Pia Bodå, Uppsala UB Bodil Gustavsson, Stockholms UB Gunilla Thunarf Sundkvist, Högskolebiblioteket i Gävle

Läs mer

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungl. biblioteket, KB, har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

Nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information

Nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information Nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information Ulf Kronman Samordnare för programmet OpenAccess.se Kungliga biblioteket Mötesplats Open Access 2013, Göteborgs universitet 2013-04-18

Läs mer

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte DATUM/DATE 2012-05-23 BETECKNING/REFERENCE Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2012-05-23 Närvarande: Mikael Arvidsson, Annika Eriksson, Bodil Gustavsson, Linda Jerrewing, Harriet Lacksten,

Läs mer

Anteckningar från möte med arbetsgruppen folkbibliotekens samarbete i Libris, Umeå 14 oktober 2014

Anteckningar från möte med arbetsgruppen folkbibliotekens samarbete i Libris, Umeå 14 oktober 2014 Anteckningar från möte med arbetsgruppen folkbibliotekens samarbete i Libris, Umeå 14 oktober 2014 Närvarande: Hilda Androls, Kungl. biblioteket Madelein Enström, Sveriges depåbibliotek och lånecentral,

Läs mer

Rationell kommunikations- och beslutsprocess för nationell katalogisering. Processanalys och förslag till nytt avtal mellan KB och Librisbiblioteken.

Rationell kommunikations- och beslutsprocess för nationell katalogisering. Processanalys och förslag till nytt avtal mellan KB och Librisbiblioteken. beslutsprocess för nationell katalogisering Processanalys och förslag till nytt avtal mellan KB och Librisbiblioteken. Delstudie 2 i Kungl bibliotekets katalogiseringsutredning 2006 Innehåll Bakgrund...

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 18 februari 2009 kl. 10.00-16.00 Plats: Nationell samverkan, KB, Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds

Läs mer

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte DATUM/DATE 2012-03-08 BETECKNING/REFERENCE Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2012-03-08 Närvarande: Mikael Arvidsson, Annika Eriksson, Bodil Gustavsson, Linda Jerrewing, Harriet Lacksten,

Läs mer

Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009

Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009 ANTAL SIDOR 1(5) Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009 Närvarande: ordförande: Catharina Isberg Annelie Ekberg Andersson Christina Jönsson Adrial Catrin Sundel Inger Thomas Sundin

Läs mer

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2013-02-13

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2013-02-13 Minnesanteckningar Möte 1 Göran Konstenius Avdelningen för nationell samverkan 010 +46 10 709 32 00 goran.konstenius@kb.se Mötesdatum 2013-02-13 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2013-02-13

Läs mer

Nationella referensgruppen 24 april 2012

Nationella referensgruppen 24 april 2012 ANTAL SIDOR 1(8) Nationella referensgruppen 24 april 2012 Närvarande: Stefan Bengtsson, Malmö högskola Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Roland Esaiasson, Talboks- och

Läs mer

Libris användargrupp katalogisering, webbmöte : Minnesanteckningar

Libris användargrupp katalogisering, webbmöte : Minnesanteckningar Libris användargrupp katalogisering, webbmöte 2015-02-17: Minnesanteckningar Närvarande Harriet Aagaard, KB/Metadata och systemstöd (ordförande) Carin Anell, NB/Nationalbibliografin Elisabet Andersson,

Läs mer

Nationell databrunn - möjligheter och behov

Nationell databrunn - möjligheter och behov Förstudie Enheten för LIBRISsystemen och databaslicenser 2010-02-08 Marja Haapalainen Christer Larsson Henrik Lindström Anders Söderbäck Nationell databrunn - möjligheter och behov Underhandsrapport Syfte

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7 KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 10 november 2010 kl. 10.00-16.00 Plats: Kulturrådet i Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds universitet

Läs mer

Minnesanteckningar från workshop med Forum för bibliotekschefer 26 januari 2009

Minnesanteckningar från workshop med Forum för bibliotekschefer 26 januari 2009 Sveriges universitets- och högskoleförbund Minnesanteckningar SUHF Forum för bibliotekschefer 2009-01-26 1 Minnesanteckningar från workshop med Forum för bibliotekschefer 26 januari 2009 Plats: Försvarshögskolan,

Läs mer

Metadata FTW. Linköpings UB, 8 november Miriam Säfström, Sidnummer 1

Metadata FTW. Linköpings UB, 8 november Miriam Säfström, Sidnummer 1 Metadata FTW Linköpings UB, 8 november 2012 Miriam Säfström, miriam.safstrom@kb.se 2012-11-13 1 Vad är metadata? Varifrån kommer metadata? Kvalitetens betydelse Varför metadata? Vad får det kosta? Samordning

Läs mer

Nationella referensgruppen 16 mars 2011

Nationella referensgruppen 16 mars 2011 ANTAL SIDOR 1(9) Nationella referensgruppen 16 mars 2011 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Lisbeth Forslund, Gävle stadsbibliotek Jette Guldborg Petersen,

Läs mer

Libris användargrupp katalogisering,

Libris användargrupp katalogisering, Datum Dnr. 2018-01-31 6.6-2018-70 Närvarande Libris användargrupp katalogisering, 2018-01-31 Minnesanteckningar Harriet Aagaard, sammankallande, Kungliga biblioteket Carin Anell, Kungliga biblioteket Jörgen

Läs mer

Libris användargrupp katalogisering,

Libris användargrupp katalogisering, Datum Dnr. 2018-05-17 6.6-2018-70 Närvarande: Libris användargrupp katalogisering, 2018-05-17 Minnesanteckningar Harriet Aagaard, sammankallande, Kungliga biblioteket Carin Anell, Kungliga biblioteket

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE ANGÅENDE DELTAGANDE I LIBRIS SAMKATALOG

ÖVERENSKOMMELSE ANGÅENDE DELTAGANDE I LIBRIS SAMKATALOG ÖVERENSKOMMELSE ANGÅENDE DELTAGANDE I LIBRIS SAMKATALOG UTKAST VERSION 1:6 för internt bruk 1 Parter Kungl. biblioteket (härefter benämnt KB ), Organisationsnummer: 202100-1710, Box 5039, 102 41 Stockholm,

Läs mer

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 10 februari 2010

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 10 februari 2010 ANTAL SIDOR 1(10) Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 10 februari 2010 Närvarande, referensgruppen: Martin Bjersby, Lars Björnshauge, Margaretha Eriksson, Jette Guldborg Petersen, Kjell Jonsson,

Läs mer

Libris användargrupp katalogisering, webbmöte : Minnesanteckningar

Libris användargrupp katalogisering, webbmöte : Minnesanteckningar Libris användargrupp katalogisering, webbmöte 2017-02-16: Minnesanteckningar Närvarande Harriet Aagaard, KB/Metadata och systemstöd (ordförande) Carin Anell, NB/Nationalbibliografin Isabel Folkesson, Göteborgs

Läs mer

Ajtte & sametinget: Det är en fördel att enkelt kunna hämta in poster från andra bibliotek.

Ajtte & sametinget: Det är en fördel att enkelt kunna hämta in poster från andra bibliotek. Sammanställning av enkätsvaren angående förslag om ändrad praxis för katalogisering av flerbandsverk för biblioteken inom LIBRIS samkatalog februari 2008 1. Vad anser ni om förslaget? Är det bra att stå

Läs mer

KB:s styr- och expertgrupper 2011

KB:s styr- och expertgrupper 2011 KB:s styr- och expertgrupper 2011 Sammanställning av verksamhetsberättelser 2011 Expertgruppen för biblioteksstatistik Expertgruppen för kompetensfrågor Expertgruppen för Libris nationella system Expertgruppen

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 28 maj 2008

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 28 maj 2008 Sveriges universitets- och högskoleförbund SUHF Forum för bibliotekschefer 2008-05-28 Styrgruppen 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 28 maj 2008 Plats: Sv Biblioteksförening,

Läs mer

Deweyprojektet Måndagen 15 februari, 2010

Deweyprojektet Måndagen 15 februari, 2010 ANTAL SIDOR 1(6) Deweyprojektet Måndagen 15 februari, 2010 Styrgruppen: ordförande: Catarina Ericson-Roos, Stockholms UB Anna-Karin Forsberg, KTH:s bibliotek Maria Hedenström, KB Gunilla Herdenberg, KB

Läs mer

Nationell katalog Vad innebär ett Librissamarbete för Olofströms bibliotek?

Nationell katalog Vad innebär ett Librissamarbete för Olofströms bibliotek? Nationell katalog Vad innebär ett Librissamarbete för Olofströms bibliotek? Kultur- och fritidsförvaltningen Ann-Charlotte Fandén Datum: 2014-07-16 2 (10) Innehållsförteckning Bakgrund s. 3 Folkbibliotekens

Läs mer

KB på nytt uppdrag. Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012

KB på nytt uppdrag. Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012 Datum/Date Dnr/Ref.no 2012-10-19 239-KB 756-2012 KB på nytt uppdrag samordning och utveckling inom bibliotekssfären Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012 Möt Elsebeth Tank, som har en lång

Läs mer

Vart är vi på väg? pt. 2. Anders Söderbäck, LIBRIS inspirationsdagar 2010

Vart är vi på väg? pt. 2. Anders Söderbäck, LIBRIS inspirationsdagar 2010 Vart är vi på väg? pt. 2 Anders Söderbäck, LIBRIS inspirationsdagar 2010 Samsök Utvärdering av Samsök 2009, Margareta Nelke Utvärdering av Samsök 2009, Margareta Nelke Margareta Nelkes rekommendationer

Läs mer

Möte i Expertgruppen för Libris samkatalog Minnesanteckningar Onsdagen den 27 maj 2009

Möte i Expertgruppen för Libris samkatalog Minnesanteckningar Onsdagen den 27 maj 2009 Möte i Expertgruppen för Libris samkatalog Minnesanteckningar Onsdagen den 27 maj 2009 Närvarande: Harriet Aagaard, Jonas Barck, Anders Cato, Anders Fåk, Karin Grönvall, Jan Gustafsson, Oskar Hammargren,

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Datum Dnr Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet 2018-05-29 Uppdaterad Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (uppdaterad bilaga

Läs mer

Nationella referensgruppen 14 september 2011

Nationella referensgruppen 14 september 2011 ANTAL SIDOR 1(9) Nationella referensgruppen 14 september 2011 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Margaretha Eriksson, Regionbibliotek Skåne Roland Esaiasson,

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-09-30 Dnr Dnr 6.7-2015-923 Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 1 bakgrund, syfte och

Läs mer

Kungl. bibliotekets auktoritetsgrupp Tisdag den 30 september, 2008

Kungl. bibliotekets auktoritetsgrupp Tisdag den 30 september, 2008 ANTAL SIDOR 1(5) Kungl. bibliotekets auktoritetsgrupp Tisdag den 30 september, 2008 ordförande: Pia Leth Pia Leth, sekr. Övriga närvarande från Kungl. biblioteket Eva Abrahamsson Carin Anell Anders Cato

Läs mer

Resursbeskrivning och åtkomst

Resursbeskrivning och åtkomst Resursbeskrivning och åtkomst 2013-02-05 kl. 10:15-16:00 Kungliga biblioteket, Humlegården, Lagerlöfrummet Närvarande: Isabel Folkesson (GUB), Jan Gustafsson (LUB), Olle Johansson (KB/AVM), Charlotte Landgren

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Protokoll Nitus styrelsemöte 19 mars via Adobe Connect

Protokoll Nitus styrelsemöte 19 mars via Adobe Connect Nätverket för kommunala lärcentra Protokoll Nitus styrelsemöte 19 mars via Adobe Connect Närvarande: Kent Wallén, Katrineholm /Vingåker Agneta Lindqvist, Gotland Jerry Engström, Västervik Mats Larsson,

Läs mer

Libris användargrupp katalogisering Webbmöte : Minnesanteckningar. 1. Föregående minnesanteckningar

Libris användargrupp katalogisering Webbmöte : Minnesanteckningar. 1. Föregående minnesanteckningar : Minnesanteckningar Närvarande Harriet Aagaard, KB/Libris (ordförande) Tuija Drake, Stockholms UB Christian Forsehag, Umeå UB Jan Gustafsson, Lunds Universitets Bibliotek Unn Hellsten, KB/Nationalbibliografin

Läs mer

SUHF seminarium 10 oktober 2011

SUHF seminarium 10 oktober 2011 SUHF seminarium 10 oktober 2011 Nationell infrastruktur Strategier för biblioteksdatasystemens framtid Mål Orientera bibliotekscheferna kring möjliga strategier för bibliotekssystemens framtid Frågeställningar

Läs mer

2013-11-25 2013-11-26

2013-11-25 2013-11-26 DATUM/DATE 2013-11-25 2013-11-26 BETECKNING/REFERENCE Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2013-11-25 och 2013-11-26 Mötet hölls i Stockholm, i Kungl. bibl:s lokaler på Karlavägen och

Läs mer

SwePub - en del av den nationella infrastrukturen

SwePub - en del av den nationella infrastrukturen SwePub - en del av den nationella infrastrukturen Projekt Vidareutveckling av SwePub Marja Haapalainen, projektledare Nationella referensgruppen 2014-02-26 SwePub samlad ingång för forskningspublikationer

Läs mer

DiVA systemägarmöte. Stefan Andersson & Aina Svensson Uppsala 14 november 2013

DiVA systemägarmöte. Stefan Andersson & Aina Svensson Uppsala 14 november 2013 DiVA systemägarmöte Stefan Andersson & Aina Svensson Uppsala 14 november 2013 Dagordning 10.30-11.00: Kaffe finns i Linnérummet 11.00-11.15: Mötet börjar, inledning Lars 11.15-12.30: Utveckling i DiVA

Läs mer

Deweyprojektet Måndagen 10 maj, 2010

Deweyprojektet Måndagen 10 maj, 2010 ANTAL SIDOR 1(7) Deweyprojektet Måndagen 10 maj, 2010 Styrgruppen: ordförande: Catarina Ericson-Roos, Stockholms UB Anna-Karin Forsberg, KTH:s bibliotek Maria Hedenström, KB Gunilla Herdenberg, KB Eva-Lisa

Läs mer

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 20 mars i Svenska Kennelklubbens museum, Spånga

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 20 mars i Svenska Kennelklubbens museum, Spånga Svenska Kynologiska Akademin Protokoll nr 2/2017 2017-03-20 16 30 Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 20 mars i Svenska Kennelklubbens museum, Spånga Närvarande: Ledamöter:

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey 17 september 2015

Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey 17 september 2015 1 Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey 17 september 2015 Närvarande: Harriet Aagaard, Lina Berglund, Maria Gullberg, Halina Hohenthal, Helene Stenman och Astrid Wolff Feychting. Rayeheh Hamedani

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-09-30 Dnr Dnr 6.7 2015-923 Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (bilaga 2 till

Läs mer

Libris för folkbiblioteken!

Libris för folkbiblioteken! Libris för folkbiblioteken! - mot en Nationell katalog Hilda Androls 2013-04-10 Sidnummer 1 Uppdraget Myndigheten ska ha en nationell överblick över biblioteksområdet samt främja samverkan och utveckling

Läs mer

Deweyprojektet Protokoll Referensgruppsmöte 2011-05-06

Deweyprojektet Protokoll Referensgruppsmöte 2011-05-06 Deweyprojektet Protokoll Referensgruppsmöte 2011-05-06 Närvarande: Magdalena Svanberg, KB, Deweyprojektet, projektledare Harriet Aagaard, Stockholms stadsbibliotek Marianne Andersson, Nordiska Afrikainstitutets

Läs mer

DÄRFÖR NATIONELL BIBLIOTEKSKATALOG

DÄRFÖR NATIONELL BIBLIOTEKSKATALOG Svensk Biblioteksförenings skriftserie På väg mot en starkare biblioteksnation DÄRFÖR NATIONELL BIBLIOTEKSKATALOG Om LIBRIS som en möjlighet för folkbiblioteken Därför nationell bibliotekskatalog är den

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (12)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (12) Nr 5 2012-04-12 1(12) Plats och tid Mötesplats Vänersborg, Vänerparken 5 fredagen den 12 april 2012, klockan 17:00 19:00 ande Tove Af Geijerstam (Kommunerna) Peter Larsson (Arbetsförmedlingen) Kenneth

Läs mer

Libris användargrupp katalogisering Webbmöte : Minnesanteckningar. 1. Föregående minnesanteckningar. 2. Arbetssätt och beslutsvägar

Libris användargrupp katalogisering Webbmöte : Minnesanteckningar. 1. Föregående minnesanteckningar. 2. Arbetssätt och beslutsvägar Libris användargrupp katalogisering Webbmöte 2014-01-22 : Minnesanteckningar Närvarande Harriet Aagaard, KB/Metadata och systemstöd (ordförande) Elisabet Andersson, Musik- och teaterbiblioteket Christian

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträde Bibliotek och IT nämnden, 2 juni, 2004

PROTOKOLL. Sammanträde Bibliotek och IT nämnden, 2 juni, 2004 1(5) Sammanträde Bibliotek och IT nämnden, 2 juni, 2004 Närvarande Ledamöter: Björn Fryklund Ordförande Jan Hagerlid Extern ledamot Jesper Wokander IT-tekniker, BIT Jenny Widmark Bibliotekarie, BIT Mikael

Läs mer

LIBRIS användargrupp katalogisering, webbmöte, : Minnesanteckningar

LIBRIS användargrupp katalogisering, webbmöte, : Minnesanteckningar LIBRIS användargrupp katalogisering, webbmöte, 2015-12-09: Minnesanteckningar Närvarande Harriet Aagaard, KB/Metadata och systemstöd (ordförande) Elisabet Andersson, Musik- och teaterbiblioteket Carin

Läs mer

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte DATUM/DATE 2014-02-18 BETECKNING/REFERENCE Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2014-02-18 Närvarande: Stina Degerstedt Annika Eriksson Bodil Gustavsson Harriet Lacksten Jessica Lindholm

Läs mer

Svensk biblioteksförenings kommitté för Klassifikationssystem för svenska bibliotek (SAB-systemet)

Svensk biblioteksförenings kommitté för Klassifikationssystem för svenska bibliotek (SAB-systemet) Svensk biblioteksförenings kommitté för Klassifikationssystem för svenska bibliotek (SAB-systemet) Sammanträde: 2012-02-23 Plats: Svensk biblioteksförening, Stockholm Närvarande: Anders Noaksson (ordf)

Läs mer

Allmänna riktlinjer för katalogisering av e-tidskrifter och e-böcker Antagna av Expertgruppen för LIBRIS Samkatalog,

Allmänna riktlinjer för katalogisering av e-tidskrifter och e-böcker Antagna av Expertgruppen för LIBRIS Samkatalog, Allmänna riktlinjer för katalogisering av e-tidskrifter och e-böcker 1(5) Allmänna riktlinjer för katalogisering av e-tidskrifter och e-böcker Antagna av Expertgruppen för LIBRIS Samkatalog, 2008-10-14.

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Datum Dnr Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet 2017-09-26 Uppdaterad Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (uppdaterad bilaga

Läs mer

Medlemsmöte 9 november

Medlemsmöte 9 november Medlemsmöte 9 november 1. Ordförande hälsar välkommen 2. Presentationsrunda 3. Ordförande presenterar dagens agenda DigiDel Nationell katalog Barn, bibliotek och IT Licensfrågan/KULDA Resurser kvalitetsutveckling/utvecklingsbidrag

Läs mer

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 11 september 2008

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 11 september 2008 ANTAL SIDOR 1(9) Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 11 september 2008 Närvarande, referensgruppen: Martin Bjersby, Lars Björnshauge, Eva Hesselgren Mortensen, Kjell Jonsson, Gunnar Lager, Gunilla

Läs mer

2. Nomineringar till styrgrupp och arbetsgrupper i Open Access-programmet

2. Nomineringar till styrgrupp och arbetsgrupper i Open Access-programmet Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF Forum för bibliotekschefer Styrgruppen 2010-06-09 Plats: Södertörns högskolebibliotek Närvarande: Annika Annemark, Blekinge Tekniska högskola Karin Grönvall,

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Aktivitetsrapport från Arbetsgruppen för Bibliometri

Aktivitetsrapport från Arbetsgruppen för Bibliometri RAPPORT 1 2007-05-10 Lunds universitets bibliotek Biblioteksdirektionen Håkan Carlsson SUHF Forum för Bibliotekschefer, kansliet Berit Nilsson Biblioteksdirektionen Box 134 221 00 LUND Aktivitetsrapport

Läs mer

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte Handläggare Stina Degerstedt Datum 2016-09-28 Dnr 6.4-2016-330 Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte 2016-09-20 Plats: Kungliga biblioteket,

Läs mer

Kungliga bibliotekets inflytandestruktur

Kungliga bibliotekets inflytandestruktur Diarienummer: 230-1123-2010 (Dokumentet uppdateras löpande, senast reviderat 2011-03-07) Kungliga bibliotekets inflytandestruktur KB har från och med 2011 ett utvidgat uppdrag som gäller alla offentligt

Läs mer

Projekt Tillgängliggörande av forskningsdata 2016

Projekt Tillgängliggörande av forskningsdata 2016 [DNR] 1 (av 6) Projektdirektiv Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: Peter Nilén Inkl 2 bilagor: Bilaga 1 Delprojekt Bilaga 2 SND projektplan Revisionsinformation Version Datum Kommentar [0.1-0.5]

Läs mer

LIBRIS - framtidsfrågor

LIBRIS - framtidsfrågor LIBRIS - framtidsfrågor SUHF 2012-10-26 Maria Hedenström 05/30/2012 Sidnummer 1 LIBRIS kort presentation Uppdrag Avdelning i KB Finansiering Personer och roller Inflytandestruktur: Styrgruppen för Libris

Läs mer

Utvärdering av Svensk Biblioteksförenings kommittéer för klassifikation, katalogisering och indexering

Utvärdering av Svensk Biblioteksförenings kommittéer för klassifikation, katalogisering och indexering Utvärdering av Svensk Biblioteksförenings kommittéer för klassifikation, katalogisering och indexering Slutsatser och rekommendationer Slutrapport från Svensk Biblioteksförenings utvecklingsråd för media

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Företrädare för pensionärsorganisationerna, Erik Davidsson. Kommunala Pensionärsrådet 2008-03-12 1

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Företrädare för pensionärsorganisationerna, Erik Davidsson. Kommunala Pensionärsrådet 2008-03-12 1 Kommunala Pensionärsrådet 2008-03-12 1 Plats och tid KS-salen kl 08.30-11.45 Beslutande Martina Axene (kd) ordförande Siv Ludén (s) Ingalill Sondell (fp) Inger Hedin (s) Jan Arvidsson (c) Marianne Elf

Läs mer

Tid: Torsdagen den 12 september kl 9.00 16.00 Plats: KB, Karlavägen Lokal: Albion. 2 Presentationsrunda

Tid: Torsdagen den 12 september kl 9.00 16.00 Plats: KB, Karlavägen Lokal: Albion. 2 Presentationsrunda DATUM/DATE BETECKNING/REFERENCE 31 oktober 2013 Minnesanteckningar Tid: Torsdagen den 12 september kl 9.00 16.00 Plats: KB, Karlavägen Lokal: Albion Kallade: Cathrine Berggren, tf ordförande Elisabet Ahlqvist,

Läs mer

Maria Hassing Karlander, folkhälsosamordnare. Kommunhuset, ÅÅÅÅ-MM-DD, kl 00.00. Maria Hassing Karlander. Susanne Aronsson

Maria Hassing Karlander, folkhälsosamordnare. Kommunhuset, ÅÅÅÅ-MM-DD, kl 00.00. Maria Hassing Karlander. Susanne Aronsson 69-77 Plats och tid Kommunhuset, Alvö Kungshamn, kl 09.00-12.00 Beslutande Susanne Aronsson (m), ordförande UN Britt Wall (s) KS Eva Abrahamsson (m) M&BN Kristina Frigert (m) ON Lars Gustav Andersson (m)

Läs mer