20/4. Tillämpningar Lärares professionalism

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "20/4. Tillämpningar Lärares professionalism"

Transkript

1 20/4 Tillämpningar Lärares professionalism

2

3 Läxan Ta med er en halv A4 sida lång beskrivning av hur ni nu utvecklar undervisning på er skola. Ta med ännu en halv A4 sida med vad du/ni skulle vilja att ni gjorde.

4 Diskutera kring borden vad ni har skrivit att ni gör och vill göra Vad är den stora utmaningen? Vad känner ni er trygga i? Vad behöver ni utveckla? Våga utmana varandra!

5 Lärarprofessionen

6

7 Vårt skolsystem grundar sig på förtroende till våra välutbildade och motiverade lärare.

8

9

10 Vad menas med traditionell undervisning

11 Vad menas med traditionell undervisning Varför har vi inte kommit längre?

12 Socialstyrelsen Socialstyrelsen undersökte 2010 hur många av svenska avhandlingar som inom olika sociala forskningsfält innehöll så kallade effektstudier. Man kom fram till att av omkring 300 avhandlingar inom pedagogik innehöll bara 6 % effektstudier överhuvudtaget och av dem var 2 % eller sex stycken effektstudier av sådan kvalitet att de var användbara. Man diskuterar också att det är problematiskt eftersom det innebär att väldigt få doktorander har utbildats i hur man överhuvudtaget mäter effekterna av interventioner vilket naturligtvis kan ha stor effekt för statens ambition att sociala yrken ska bli mer evidensbaserade.

13 Socialstyrelsen Socialstyrelsen undersökte 2010 hur många av svenska avhandlingar som inom olika sociala forskningsfält innehöll så kallade effektstudier. Man kom fram till att av omkring 300 avhandlingar inom pedagogik innehöll bara 6 % effektstudier överhuvudtaget och av dem var 2 % eller sex stycken effektstudier av sådan kvalitet att de var användbara. Man diskuterar också att det är problematiskt eftersom det innebär att väldigt få doktorander har utbildats i hur man överhuvudtaget mäter effekterna av interventioner vilket naturligtvis kan ha stor effekt för statens ambition att sociala yrken ska bli mer evidensbaserade.

14 PCK Ämneskunskaper Pedagogik/didaktik Lärarutbildningarna Läromedel? Ämnesdidaktisk kunskap Hur undervisar man bäst i ett specifikt ämne

15 Varje skolas utveckling Skolans verksamhet måste utvecklas så att den svarar mot de nationella målen. Huvudmannen har ett givet ansvar för att så sker. Den dagliga pedagogiska ledningen av skolan och lärarnas professionella ansvar är förutsättningar för att skolan utvecklas kvalitativt. Detta kräver att verksamheten ständigt prövas, resultaten följs upp och utvärderas och att nya metoder prövas och utvecklas. Ett sådant arbete måste ske i ett aktivt samspel mellan skolans personal och elever och i nära kontakt med såväl hemmen som med det omgivande samhället.

16 Varje lektions utveckling

17 Varje lektions utveckling Undervisningen måste utvecklas så att den svarar mot de nationella målen. Lärarna har ett givet ansvar för att så sker.

18 Varje lektions utveckling Undervisningen måste utvecklas så att den svarar mot de nationella målen. Lärarna har ett givet ansvar för att så sker. Den dagliga undervisningen och lärarnas professionella ansvar för utvecklingen av den förutsättningar för att skolan utvecklas kvalitativt.

19 Varje lektions utveckling Undervisningen måste utvecklas så att den svarar mot de nationella målen. Lärarna har ett givet ansvar för att så sker. Den dagliga undervisningen och lärarnas professionella ansvar för utvecklingen av den förutsättningar för att skolan utvecklas kvalitativt. Detta kräver att undervisningen ständigt prövas, resultaten följs upp och utvärderas och att nya metoder prövas och utvecklas.

20 Varje lektions utveckling Undervisningen måste utvecklas så att den svarar mot de nationella målen. Lärarna har ett givet ansvar för att så sker. Den dagliga undervisningen och lärarnas professionella ansvar för utvecklingen av den förutsättningar för att skolan utvecklas kvalitativt. Detta kräver att undervisningen ständigt prövas, resultaten följs upp och utvärderas och att nya metoder prövas och utvecklas. Ett sådant arbete måste ske i ett aktivt samspel med och mellan lärarna.

21 Ontario Det är inte rätt väg att genomföra förändringar som bygger på statistik och toppstyrning. Det ska bygga på professionell kunskap i en lokal kontext. Carol Campbell Number-1/Pages/Navigating-the-Road.aspx

22 Ontario Accountability Capacity building Individual teacher and leadership quality Collaborative work Technology Instruction Fragment strategies Systemness

23 McKinsey Kollegial praxis är en egenskap i väl presterande skolsystem oavsett kultur. En anmärkningsvärd effekt av kollegial praxis är att det verkar som en mekanism för ansvarsutkrävande mellan kollegor, och ersätter andra formella utvärderingssystem som meriteringar eller certifikationer.

24 Att utvecklas?

25 Att utvecklas?

26 Att utvecklas

27 Att utvecklas

28 Clarke & Hollingsworth (2002) Elaborating a model of teacher professional growth. Teaching and Teacher Education 18 (2002)

29 Kriterier för effektiva undervisningsmetoder diskuteras öppet och behandlas som en självklar del av det professionella lärandet (Timperley)

30 När det professionella lärandet

31 När det professionella lärandet inte baseras på elevers och lärares verkliga behov blir det ofta resultatlöst

32 Närvaro Betyg (F=1, A=7).

33 Närvaro A Betyg (F=1, A=7).

34 Närvaro A B Betyg (F=1, A=7).

35 Närvaro C A 40 B Betyg (F=1, A=7).

36 Om

37 Om dessa personligt valda teorier inte på djupet genomsyras av en bredare kunskap om effektivitet och om varför saker fungerar, så blir undervisningen ett personligt snarare än ett professionellt projekt. s. 74

38 Om dessa personligt valda teorier inte på djupet genomsyras av en bredare kunskap om effektivitet och om varför saker fungerar, så blir undervisningen ett personligt snarare än ett professionellt projekt. s. 74 Systemförändring kräver att man utvecklar ett socialt kapital. s. 75. (och citatet där!)

39 Andy Hargreaves Lärare som inte lär sig på annat sätt än genom trial and error i sina klassrum är en belastning för sina elever. Professionellt lärande om undervisning är därför en individuell skyldighet och en institutionell rättighet. Hargreaves Läraren i kunskapssamhället. Studentlitteratur.

40 Andy Hargreaves Lärare som inte lär sig på annat sätt än genom trial and error i sina klassrum är en belastning för sina elever. Professionellt lärande om undervisning är därför en individuell skyldighet och en institutionell rättighet. Hargreaves Läraren i kunskapssamhället. Studentlitteratur.

41 INTE BÄTTRE LÄRARE UTAN BÄTTRE UNDERVISNING (Bort från en betoning på individen till en betoning på professionens verktyg och metoder)

42 Vad kännetecknar en profession? Utbildning Värdegrund Autonomi - självbestämmande Ansvar för kvalitet och kvalitetsnormer

43 Professionens ansvar: Överlåtelse utan allt för höga krav på ekonomisk kompensation Professionens rätt: Autonomi = kontroll över inträdet, kvaliteten och styrning Statens rätt: Tillgång till de professionellas arbete Statens ansvar: Att lämna kontrollen över profession till de professionella Professions under siege Shirin Ahlbäck Öberg, Thomas Bull, Ylva Hasselberg & Niklas Stenlås

44

45 Lärarroll Profession

46 Lärarroll Profession Individ Kollektiv

47 Lärarroll Profession Individ Utformas av någon utanför professionen Kollektiv Utformas genom självförbättrande arbete i professionsgemenskapen

48 Lärarroll Profession Individ Utformas av någon utanför professionen Definieras av politik och förvaltning Kollektiv Utformas genom självförbättrande arbete i professionsgemenskapen Definieras genom samhällsmandat och interna professionskriterier

49 Lärarroll Profession Individ Utformas av någon utanför professionen Definieras av politik och förvaltning Utvecklas genom externa initiativ Kollektiv Utformas genom självförbättrande arbete i professionsgemenskapen Definieras genom samhällsmandat och interna professionskriterier Utvecklas genom egenkritik, etiska värderingar och ny kunskap

50 Lärarroll Profession Individ Utformas av någon utanför professionen Definieras av politik och förvaltning Utvecklas genom externa initiativ Kunskapen ägs av andra Kollektiv Utformas genom självförbättrande arbete i professionsgemenskapen Definieras genom samhällsmandat och interna professionskriterier Utvecklas genom egenkritik, etiska värderingar och ny kunskap Professionen utvecklar ny kunskap genom undersökande aktiviteter

51 Lärarroll Profession Individ Utformas av någon utanför professionen Definieras av politik och förvaltning Utvecklas genom externa initiativ Kunskapen ägs av andra Handlar mycket om förhållningssätt Kollektiv Utformas genom självförbättrande arbete i professionsgemenskapen Definieras genom samhällsmandat och interna professionskriterier Utvecklas genom egenkritik, etiska värderingar och ny kunskap Professionen utvecklar ny kunskap genom undersökande aktiviteter Handlar mycket om handlingar

52 KÄNNETECKEN PÅ PROFESSIONELLA LÄRANDE SAMTAL JAN HÅKANSSON

53 KÄNNETECKEN PÅ PROFESSIONELLA LÄRANDE SAMTAL JAN HÅKANSSON Analys - Vilka indikationer finns på att barnens/ elevernas kunnande/lärande har förändrats?

54 KÄNNETECKEN PÅ PROFESSIONELLA LÄRANDE SAMTAL JAN HÅKANSSON Analys - Vilka indikationer finns på att barnens/ elevernas kunnande/lärande har förändrats? Konstruktiv kritik -Konstruktivt peka på förtjänster och brister i undervisningspraktiker utifrån analyser och kunskaper.

55 KÄNNETECKEN PÅ PROFESSIONELLA LÄRANDE SAMTAL JAN HÅKANSSON Analys - Vilka indikationer finns på att barnens/ elevernas kunnande/lärande har förändrats? Konstruktiv kritik -Konstruktivt peka på förtjänster och brister i undervisningspraktiker utifrån analyser och kunskaper. Utmaning - Hur kan vi utmana och förändra (eller bibehålla) existerande undervisningspraktiker baserat på analys och konstruktiv kritik?

56 Att vara tvungen att låtsas är raka motsatsen till lärande

57 Vilka kunskaper behöver eleverna för att nå målen?

58 Vilka kunskaper behöver eleverna för att nå målen? Vilka kunskaper behöver vi för att nå de målen? (Lärarnas undersökningar)

59 Vilka kunskaper behöver eleverna för att nå målen? Vilka kunskaper behöver vi för att nå de målen? (Lärarnas undersökningar) Fördjupade kunskaper och metoder

60 Vilka kunskaper behöver eleverna för att nå målen? Vilka kunskaper behöver vi för att nå de målen? (Lärarnas undersökningar) Fördjupade kunskaper och metoder Nya inlärningserfarenheter för eleverna

61 Vilka kunskaper behöver eleverna för att nå målen? Vilka kunskaper behöver vi för att nå de målen? (Lärarnas undersökningar) Vad blev resultatet? Fördjupade kunskaper och metoder Nya inlärningserfarenheter för eleverna

62

63

64

65 Why have I lasted 40 years? Passion. I kept looking for ways to excite me to make teaching/learning better and to pass that love of learning on to my students which is so much more exciting and rewarding than just giving knowledge. Professional development is a personal fit if it is successful. Each person has to be able to connect to the professional development. It can t be canned or one size fits all or the buzz word of the year. Teaching is a profession, not just a job. Shirley Thacker Primary-grade teacher, Wes-Del Elementary, Gaston, Virginia.

66

67

Läraryrket har enligt många avprofessionaliserats. Varför bör vi vända på den utvecklingen och hur gör man det i så fall?

Läraryrket har enligt många avprofessionaliserats. Varför bör vi vända på den utvecklingen och hur gör man det i så fall? Läraryrket har enligt många avprofessionaliserats. Varför bör vi vända på den utvecklingen och hur gör man det i så fall? Kan forskning och internationella erfarenheter hjälpa oss? Per Kornhall PER KORNHALL

Läs mer

Varför det är livsavgörande att kunna läsa

Varför det är livsavgörande att kunna läsa Varför det är livsavgörande att kunna läsa Per Kornhall Författare och debattör per@kornhall.se!!! FilDr Skolstrateg Medlem av Kungl. vetenskapsakademins skolkommitté och Europakommissionens DG Network

Läs mer

Upplägg. Systematik i gruppernas arbete, ledarskap och tidsanvändning

Upplägg. Systematik i gruppernas arbete, ledarskap och tidsanvändning Uppsala 8 Upplägg Sammanfattning Hur tänker Christine kring utvecklingsorganisation? Hur tänker ni kring er utvecklingsorganisation Systematik i gruppernas arbete, ledarskap och tidsanvändning Vilka starka/svaga

Läs mer

SKOLAN. Hur stärker vi kvalitetsarbetet?

SKOLAN. Hur stärker vi kvalitetsarbetet? SKOLAN Hur stärker vi kvalitetsarbetet? Per Kornhall PhD, Teacher s diploma. Author and consultant in school development Member of the Royal Swedish Academy s School Committee. per@kornhall.se KVALITET

Läs mer

Förstelärarnas rikskonferens 2018 Öka likvärdigheten på den egna skolan

Förstelärarnas rikskonferens 2018 Öka likvärdigheten på den egna skolan Förstelärarnas rikskonferens 2018 Öka likvärdigheten på den egna skolan Göteborg 2018-03-09 När du går härifrån ska du ha fått ta del av aktuell forskning och erfarenheter kring likvärdighet, såväl nationell

Läs mer

Träff 5 Katedral. OBS: kornhall.net

Träff 5 Katedral. OBS: kornhall.net Träff 5 Katedral OBS: kornhall.net 1. Vilken av de här strategierna hos rektor har starkast effekt på elevers lärande? (Robinson et al 2009) 1. Skapa ordning och studiero 2. Skapa målbilder 3. Vara engagerad

Läs mer

Jag tror på den svenska skolan men och om. Per Kornhall

Jag tror på den svenska skolan men och om. Per Kornhall Jag tror på den svenska skolan men och om. Per Kornhall Per Kornhall per@kornhall.se @kornknarr FilDr Författare och konsult Medlem av Kungl. vetenskapsakademins skolkommitté och Eu-kommissionens DG Network

Läs mer

Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet

Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet Studenten ges utrymme att utveckla handlingskompetens genom att pröva, lyckas, misslyckas och utvecklas vidare i en självreflekterande process. Undersökande

Läs mer

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet All utbildning vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Inom Skaraborg har utbildning hög kvalitet

Läs mer

Skolforum 29 oktober Forskning för klassrummet. Hur kan man arbeta med vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet i skolan?

Skolforum 29 oktober Forskning för klassrummet. Hur kan man arbeta med vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet i skolan? Skolforum 29 oktober 2012 Forskning för klassrummet. Hur kan man arbeta med vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet i skolan? Eva Minten Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet hur kan man arbeta

Läs mer

Vetenskaplig grund, beprövad erfarenhet och evidens hur kan man arbeta forskningsbaserat i klassrummet?

Vetenskaplig grund, beprövad erfarenhet och evidens hur kan man arbeta forskningsbaserat i klassrummet? Vetenskaplig grund, beprövad erfarenhet och evidens hur kan man arbeta forskningsbaserat i klassrummet? En skarp skollagsskrivning Skollagen 1 kap 5 Utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad

Läs mer

Förstelärarnas rikskonferens 2018 Öka likvärdigheten på den egna skolan

Förstelärarnas rikskonferens 2018 Öka likvärdigheten på den egna skolan Förstelärarnas rikskonferens 2018 Öka likvärdigheten på den egna skolan Umeå 2018-04-13 Annica Gärdin Lärarexamen 1992 Grundskolan Gymnasieskolan skolutvecklingsprojekt Professionella samtal Handledare

Läs mer

Antaganden för förändring

Antaganden för förändring AKTIONSFORSKNING - MODELL FÖR PRAKTIKNÄRA FORSKNING FÖR EN STÄRKT VETENSKAPLIG GRUND I SKOLVÄSENDET Karin Rönnerman, Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, IPS Antaganden för förändring Utbildning

Läs mer

Att handleda lärare. Västerås 2017

Att handleda lärare. Västerås 2017 Att handleda lärare Västerås 2017 27/1: Den svenska skolan, pedagogik och lärarutbildning och forskningsbakgrunden till kollegialt lärande (kap. 3). 24/3: Permanent organisation för lärande samt svensk

Läs mer

Forskningsbaserad skolutveckling i teori och praktik

Forskningsbaserad skolutveckling i teori och praktik Forskningsbaserad skolutveckling i teori och praktik Med fokus på att styra och leda Carl-henrik.adolfsson@lnu.se Fokus för dagens föreläsning Utifrån resultat och lärdomar från två större genomförda skolutvecklingsprojket

Läs mer

Välkommen till Skolverkets konferens om. Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken

Välkommen till Skolverkets konferens om. Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken Välkommen till Skolverkets konferens om Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken 09.30 Skolverkets hållning kring begreppen vetenskaplig grund, beprövad erfarenhet och evidens i praktiken.

Läs mer

Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken

Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken Bakgrund och uppdrag Skollagen 1 kap. 5 Utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Med det menas både undervisning

Läs mer

En skola på vetenskaplig grund gränsöverskridande mellan akademi, lärarutbildning och skolpraktik

En skola på vetenskaplig grund gränsöverskridande mellan akademi, lärarutbildning och skolpraktik En skola på vetenskaplig grund gränsöverskridande mellan akademi, lärarutbildning och skolpraktik Stephan Rapp Högskolan för lärande och kommunikation Gränsöverskridande 3. Skolpraktik 1. Lärarutbildning

Läs mer

Hur får vi till det vi borde göra?

Hur får vi till det vi borde göra? Hur får vi till det vi borde göra? Per Kornhall FilDr, leg. lär. Författare och oberoende skolexpert Medlem av Kungl. vetenskapsakademins skolkommitté och Eu-kommissionens DG Network of Independent Experts

Läs mer

MOT LÄRARPROFESSIONEN - KOLLEGIALT LÄRANDE

MOT LÄRARPROFESSIONEN - KOLLEGIALT LÄRANDE MOT LÄRARPROFESSIONEN - KOLLEGIALT LÄRANDE HUR LÄR SIG LÄRAREN? VAD BEHÖVS FÖR LÄRARES LÄRANDE? DIALOG 2019 Mariehamn 7.2.2019 Merja Olkinuora Bildningschef Ingå UTBILDNINGSANORDNARENS ANSVAR Utbildningsanordnaren

Läs mer

Utmärkt skolutveckling perspektiv från forskning och praktik

Utmärkt skolutveckling perspektiv från forskning och praktik Utmärkt skolutveckling perspektiv från forskning och praktik Skolriksdagen 2017 Jan Håkansson, Anna Karlsdotter, Anders Rosvall Perspektiv på utmärkt skolutveckling framgångsfaktorer, forskning om undervisning

Läs mer

Förstelärarrollen 3.0

Förstelärarrollen 3.0 Höganäs IV/IV Förstelärarrollen 3.0 UTKAST: INITIALA IDÈER EFTER MÖTE MED REKTOR OCH FÖRSTELÄRARE. SKALL DISKUTERAS VIDARE. Enligt de begrepp som Alvehus m.fl. (2019) använder liknar förstelärarrollen

Läs mer

Varför ska ni vara tysta när jag pratar?

Varför ska ni vara tysta när jag pratar? Västerås 6 Den tysta kunskapen Varför ska ni vara tysta när jag pratar? Varför är det viktigt? Hon var som en dirigent för en symfoniorkester, ställde frågor, sökte efter alternativa svar, lockade fram

Läs mer

Träff 7. Utvecklande motstånd, förbättring i förändringstrött skola och tyst kunskap.

Träff 7. Utvecklande motstånd, förbättring i förändringstrött skola och tyst kunskap. Träff 7 Utvecklande motstånd, förbättring i förändringstrött skola och tyst kunskap. Lyft in Fortsätt med Robinson Kaatz Ain Dack! UTKAST: INITIALA IDÈER EFTER MÖTE MED REKTOR OCH FÖRSTELÄRARE. SKALL DISKUTERAS

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy. För studenter antagna fr.o.m. H 11

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy. För studenter antagna fr.o.m. H 11 UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy För studenter antagna fr.o.m. H 11 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Välkommen till Skolverkets konferens om. Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken

Välkommen till Skolverkets konferens om. Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken Välkommen till Skolverkets konferens om Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken 09.30-12.00 Skolverkets hållning kring begreppen vetenskaplig grund, beprövad erfarenhet och evidens

Läs mer

Estetisk- Filosofiska Fakulteten Svenska. Susanna Forsberg. En skola för alla. att hjälpa barn med ADHD och Aspergers syndrom. A School for Everyone

Estetisk- Filosofiska Fakulteten Svenska. Susanna Forsberg. En skola för alla. att hjälpa barn med ADHD och Aspergers syndrom. A School for Everyone Estetisk- Filosofiska Fakulteten Svenska Susanna Forsberg En skola för alla att hjälpa barn med ADHD och Aspergers syndrom A School for Everyone helping children with ADHD and Aspergers syndrome. Examensarbete

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I SKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I SKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I SKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING METTE LILJENBERG & MARIE WRETHANDER GÖTEBORGS UNIVERSITET Hur går det till att förbättra? Det tar tid Det är komplext Det kräver systematik

Läs mer

Träff 6. Cykeln som helhet

Träff 6. Cykeln som helhet Träff 6 Cykeln som helhet Elevernas behov Professionella lärgemenskaper Elevernas behov Lärarnas undersökningar Professionella lärgemenskaper Elevernas behov Lärarnas undersökningar Professionella lärgemenskaper

Läs mer

VFU-bedömningsmallen. Fastställd (dnr G /09)

VFU-bedömningsmallen. Fastställd (dnr G /09) VFU-bedömningsmallen. Fastställd 090923 (dnr G 219 499/09) 1. visar yrkesrelevant kunskap i det aktuella ämnet/ ämnesområdet 1. visar bredd och djup inom inriktningens ämne/ämnesområde, både ämnesteoretiskt

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE YRKESLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. ht 2011, och reviderad för antagna fr. o. m 2015

UTVECKLINGSGUIDE YRKESLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. ht 2011, och reviderad för antagna fr. o. m 2015 UTVECKLINGSGUIDE YRKESLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. ht 2011, och reviderad för antagna fr. o. m 2015 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte

Läs mer

Hur kan skolledare skapa förutsättningar för ett formativt förhållningssätt hos sina lärare?

Hur kan skolledare skapa förutsättningar för ett formativt förhållningssätt hos sina lärare? Hur kan skolledare skapa förutsättningar för ett formativt förhållningssätt hos sina lärare? Förståelse för vad ett formativt förhållningssätt innebär Förståelse för vad ett formativt förhållningssätt

Läs mer

Riktlinjer för Stallarholmsskolan gällande förhållningssätt, värdegrund och arbetsinriktning 2012

Riktlinjer för Stallarholmsskolan gällande förhållningssätt, värdegrund och arbetsinriktning 2012 Riktlinjer för Stallarholmsskolan gällande förhållningssätt, värdegrund och arbetsinriktning 2012 Skollagen (2010:800) 1 kap. 5 Utformning av utbildningen Var och en som verkar inom utbildningen ska främja

Läs mer

Lärarnas professionsutveckling och kollegialt lärande

Lärarnas professionsutveckling och kollegialt lärande KaPitel 3 Lärarnas professionsutveckling och kollegialt lärande Det är svårt att i den vetenskapliga litteraturen hitta stöd för att individuella kompetensutvecklingsinsatser i form av några föreläsningar

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L921MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9 in Mathematics,

Läs mer

Michal Drechsler Karlstad University SMEER Science Mathematics Engineering Education Research

Michal Drechsler Karlstad University SMEER Science Mathematics Engineering Education Research Michal Drechsler Karlstad University michal.drechsler@kau.se SMEER Science Mathematics Engineering Education Research PCK PCK is involved in knowing what knowledge is relevant, Re-constructing the knowledge

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN01, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Undervisningskvalitet och skolors förbättringsarbete forskning och erfarenheter inom området TYLÖSAND 2013 09 27

Undervisningskvalitet och skolors förbättringsarbete forskning och erfarenheter inom området TYLÖSAND 2013 09 27 Undervisningskvalitet och skolors förbättringsarbete forskning och erfarenheter inom området TYLÖSAND 2013 09 27 Hur svårfångat är undervisningskvalitet? Några perspektiv från forskning och praktik Hur

Läs mer

Finlandssvensk utbildningskonferens Hanaholmen Merja Olkinuora Bildningschef Ingå

Finlandssvensk utbildningskonferens Hanaholmen Merja Olkinuora Bildningschef Ingå Finlandssvensk utbildningskonferens Hanaholmen 26.9.2017 Merja Olkinuora Bildningschef Ingå Utgångsläget de behov som personal har signalerat och ledare iakttagit i enskilda utvecklingssamtal SAMT skolans/kommunens

Läs mer

Förskolechefens och rektorns ledning av det systematiska kvalitetsarbetet

Förskolechefens och rektorns ledning av det systematiska kvalitetsarbetet Förskolechefens och rektorns ledning av det systematiska kvalitetsarbetet Perspektiv på Kosta 25 oktober 2017 att utöva ett ledarskap för lärande! jan.hakansson@lnu.se Men först! Vad kan man, enligt dig,

Läs mer

Att synliggöra och organisera för lärande och förbättring

Att synliggöra och organisera för lärande och förbättring Att synliggöra och organisera för lärande och förbättring Organisatoriska förutsättningar och strategier för utveckling Forskningssvar och tolkningar för det lokala arbetet Hur kan organisatoriska och

Läs mer

Kollegialt samarbete och lärande för att förbättra och förnya. Max Jakobsson

Kollegialt samarbete och lärande för att förbättra och förnya. Max Jakobsson Kollegialt samarbete och lärande för att förbättra och förnya Max Jakobsson Kollegialt samarbete och lärande för att förbättra och förnya Bakgrund Läraren, rektor och det kollegiala lärandet Erfarenheter

Läs mer

Didaktik. - vad är det? Anja Thorsten, IBL

Didaktik. - vad är det? Anja Thorsten, IBL Didaktik - vad är det? Anja Thorsten, IBL Skapa relationer Undervisa Instruera Leda grupper Vara en förebild Trösta Uppmuntra Förklara Vad behöver en lärare kunna? Administrera Bedöma Planera Sitt ämne

Läs mer

Att leda systematiskt kvalitetsarbete i förskolan forskning inom Små barns lärande

Att leda systematiskt kvalitetsarbete i förskolan forskning inom Små barns lärande Att leda systematiskt kvalitetsarbete i förskolan forskning inom Små barns lärande Håkansson (2016). Organising and leading systematic quality work in the preschool preschool managers perspectives. School

Läs mer

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom psykologprogrammet under termin 7 och 8.

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom psykologprogrammet under termin 7 och 8. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPR10, Kurs 10: Psykologens arbete med och i grupper och organisationer, 34,5 högskolepoäng Course 10: Organizational and Workplace Psychology, 34.5 credits Avancerad

Läs mer

Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012

Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012 2012 Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012 Strängnäs kommun 2012-08-06 Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht-2012 Skollag (2010:800)/ Nämndmål och Lokal arbetsplan Skollagen 1 kap 5 Utformning

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE YRKESLÄRARPROGRAMMET. För studenter antagna fr.o.m. ht 2011

UTVECKLINGSGUIDE YRKESLÄRARPROGRAMMET. För studenter antagna fr.o.m. ht 2011 UTVECKLINGSGUIDE YRKESLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. ht 2011 Utvecklingsguiden som redskap för lärande Syftet med den här utvecklingsguiden är att tydliggöra utvecklandet av lärarstudentens

Läs mer

Inkluderande lärmiljöer - från vision till undervisningspraktik! Seminariets upplägg:

Inkluderande lärmiljöer - från vision till undervisningspraktik! Seminariets upplägg: Inkluderande lärmiljöer - från vision till undervisningspraktik! Daniel Östlund, fil dr Universitetslektor i pedagogik inr specialpedagogik Högskolan Kristianstad Seminariets upplägg: Varför inkludering?

Läs mer

Snacka om tyst kunskap i matematik. SMaL, Mullsjö Anette Jahnke

Snacka om tyst kunskap i matematik. SMaL, Mullsjö Anette Jahnke Snacka om tyst kunskap i matematik SMaL, Mullsjö 170721 Anette Jahnke Professionspraxis Centrum för praktisk kunskap, Nord Universitet, Bodø Yrkeskunnande och teknologi KTH, Stockholm It is all about..

Läs mer

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6 Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Visa intresse att etablera kontakt med elever, skapa relationer med elever, skapa förtroendefulla relationer med Ledarskap Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

LAU985, Professionell förändring i läraryrket 30 högskolepoäng

LAU985, Professionell förändring i läraryrket 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 10 LAU985, Professionell förändring i läraryrket 30 högskolepoäng Professional development in the teacher profession, 30 higher education credits Avancerad nivå/second Cycle 1. Fastställande

Läs mer

Fakultetsopponenten sammanfattar

Fakultetsopponenten sammanfattar Pedagogisk Forskning i Sverige årg 18 nr 3-4 2013 issn 1401-6788 Fakultetsopponenten sammanfattar Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Göteborgs universitet Wieland Wermke Development and Autonomy:

Läs mer

Vad gör en skicklig lärare bättre?

Vad gör en skicklig lärare bättre? Vad gör en skicklig lärare bättre? Skola på vetenskaplig grund Malmö 15-03-05 Cristina Robertson Vad karaktäriserar riktigt skickliga lärares arbete? Student Performance 100 percentile 50 percentile The

Läs mer

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Mathematics for teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Problemlösning Del 5: Bedömning i problemlösning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström (2012) Originalartikel från modul, Taluppfattning och tals användning, åk 1-3 Termen bedömning,

Läs mer

Flerspråkighet en möjlighet!

Flerspråkighet en möjlighet! Flerspråkighet en möjlighet! 35% Sva, modersmål, mottagande av nyanlända Kollegialt lärande Handlingsplan- mål och delmål *** Alla pedagoger och skolledare har god kunskap om sva/modersmål/nyanländas lärande

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Mathematics for teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

PRAKTIKNÄRA FORSKNING RÖRSJÖSKOLAN OCH MALMÖ HÖGSKOLA/UNIVERSITET!

PRAKTIKNÄRA FORSKNING RÖRSJÖSKOLAN OCH MALMÖ HÖGSKOLA/UNIVERSITET! PRAKTIKNÄRA FORSKNING 2017-2020 RÖRSJÖSKOLAN OCH MALMÖ HÖGSKOLA/UNIVERSITET! MITT NAMN ÄR: BALLI LELINGE UNIVERSITETSADJUNKT I UTBILDNINGSVETENSKAP, FIL LIC. I PEDAGOGIK, DOKTORAND I PEDAGOGIK FAKULTETEN

Läs mer

Forskningsbaserat arbetssätt och systematiskt kvalitetsarbete. Jonas Andersson Anna Lindblom

Forskningsbaserat arbetssätt och systematiskt kvalitetsarbete. Jonas Andersson Anna Lindblom Forskningsbaserat arbetssätt och systematiskt kvalitetsarbete i praktiken Jonas Andersson Anna Lindblom Upplägg 13:00 15:00 Forskningsbaserat arbetssätt i praktiken Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp Primary School teacher education programme 4-6 Allmänna data om programmet Programkod

Läs mer

LÄRARPROFESSIONENS DIDAKTISKA UPPDRAG, 20 poäng The Teaching Profession and Education, 30 ECTS

LÄRARPROFESSIONENS DIDAKTISKA UPPDRAG, 20 poäng The Teaching Profession and Education, 30 ECTS LÄRARPROFESSIONENS DIDAKTISKA UPPDRAG, 20 poäng The Teaching Profession and Education, 30 ECTS Kursnivå: Fortsättningsnivå, 21-40p, Intermediate level KURSENS FASTSTÄLLANDE Kursplanen gäller interimistiskt

Läs mer

Språk- läs- och skrivutvecklare Skolverket Sept

Språk- läs- och skrivutvecklare Skolverket Sept Språk- läs- och skrivutvecklare Skolverket Sept 2018 ann.pihlgren@igniteresearch.org www.igniteresearch.org Jag kommer att reflektera över Praxisteorier Aktuell forskning Analysarbete vad är det? Fortsatta

Läs mer

Grundlärare i fritidshem Fritidspedagogik Omdömesformulär angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU

Grundlärare i fritidshem Fritidspedagogik Omdömesformulär angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU Kursens namn och kurskod: Grundlärare i fritidshem Fritidspedagogik Omdömesformulär angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU Skolans namn och kommun Studentens namn:

Läs mer

Innehåll Vad behövs för en skolförbättringsresa?

Innehåll Vad behövs för en skolförbättringsresa? Kompetensutveckling för skolförbättring och ökad måluppfyllelse vad kan vi lära av den senaste forskningen? Linnédialogen 6 feb, 2019 Jan Håkansson Daniel Sundberg Innehåll Kompetensutveckling i den fjärde

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp Primary School teacher education programme 1-3, preschool Allmänna

Läs mer

4PE154 Att handleda och utveckla yrkeskunnande i lärarutbildningen, 7.5 hp

4PE154 Att handleda och utveckla yrkeskunnande i lärarutbildningen, 7.5 hp 4PE154 Att handleda och utveckla yrkeskunnande i lärarutbildningen, 7.5 hp gå in i handledande och vägledande uppgifter på ett reflekterande sätt. 4PE154 Tutoring and Developing Professional Skills within

Läs mer

Den fjärde generationens skolutveckling förutsättningar och utmaningar för den svenska skolan

Den fjärde generationens skolutveckling förutsättningar och utmaningar för den svenska skolan Den fjärde generationens skolutveckling förutsättningar och utmaningar för den svenska skolan SKOLLEDARKONFERENSEN 29 september 2017 Daniel Sundberg Daniel.Sundberg@lnu.se Var är vi? Vart är vi på väg?

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp Primary School teacher education programme 1-3, preschool Allmänna

Läs mer

Digitala resurser i yrkesämnet exemplet körsimulator i naturbruksutbildning Ett forsknings- och utvecklingsprojekt inom:

Digitala resurser i yrkesämnet exemplet körsimulator i naturbruksutbildning Ett forsknings- och utvecklingsprojekt inom: Digitala resurser i yrkesämnet exemplet körsimulator i naturbruksutbildning Ett forsknings- och utvecklingsprojekt inom: Susanne Gustavsson, Högskolan i Skövde/Göteborgs Universitet Jörgen Holmén, projektledare

Läs mer

Jörgen From, Umeå universitet

Jörgen From, Umeå universitet Jörgen From, Umeå universitet FJÄRRUNDERVISNING = PEDAGOGISK UTVECKLING! Jörgen From Pedagogiska institutionen I KORTA DRAG Fjärrundervisning: Innebär pedagogisk utveckling Innebär skolutveckling Är en

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Pedagogik och ledarskap Kärnkompetenser för omvårdnad igår-idag-i morgon

Pedagogik och ledarskap Kärnkompetenser för omvårdnad igår-idag-i morgon Pedagogik och ledarskap Kärnkompetenser för omvårdnad igår-idag-i morgon ELISABETH CARLSON DOCENT INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP Den tomma vagnen Kliniskt ledarskap kan beskrivas som sjuksköterskans kliniska

Läs mer

Handledarutbildning inom Matematiklyftet. Catarina Wästerlid Utbildningstillfälle 1 17 oktober-2016

Handledarutbildning inom Matematiklyftet. Catarina Wästerlid Utbildningstillfälle 1 17 oktober-2016 Handledarutbildning inom Matematiklyftet Catarina Wästerlid Utbildningstillfälle 1 17 oktober-2016 1. Efter genomgången utbildning ska matematikhandledaren ha goda kunskaper om Matematiklyftets bakgrund

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER L920SP Verksamhetsförlagd utbildning 2 för ämneslärare i spanska åk 7-9, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

LMN220, Naturvetenskap för lärare, tidigare åldrar, 30 högskolepoäng

LMN220, Naturvetenskap för lärare, tidigare åldrar, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LMN220, Naturvetenskap för lärare, tidigare åldrar, 30 högskolepoäng Science for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Hållbar utveckling i kurser lå 16-17

Hållbar utveckling i kurser lå 16-17 Hållbar utveckling i kurser lå 16-17 : Jag tillhör akademin / My position is in the School of Jag tillhör akademin / My position is in the School of Humaniora och medier / Humanities and Media Studies

Läs mer

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Ledarskap Didaktisk Reflektions över professionen Ämnesdidaktiska förmågor relationer med elever,

Läs mer

Kollegialt lärande på Hjortsjöskolan F-9 genom co-coaching och lektionsbesök Vaggeryds kommun

Kollegialt lärande på Hjortsjöskolan F-9 genom co-coaching och lektionsbesök Vaggeryds kommun Kollegialt lärande på Hjortsjöskolan F-9 genom co-coaching och lektionsbesök Vaggeryds kommun En modell framarbetad av förstelärarna i allmän didaktik Christina Johansson och Jenny Storck 2015 1 Syftet

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LG20FR Verksamhetsförlagd utbildning 2 för gymnasielärare i franska, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers of French in Upper Secondary School, 7.5

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPP11, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

LÄRARES LEDARSKAP. profession och etik i praktiken. En vidareutbildning med högskolepoäng för gymnasielärare. En samproduktion av

LÄRARES LEDARSKAP. profession och etik i praktiken. En vidareutbildning med högskolepoäng för gymnasielärare. En samproduktion av LÄRARES LEDARSKAP profession och etik i praktiken En vidareutbildning med högskolepoäng för gymnasielärare En samproduktion av Nu välkomnar vi dig som gymnasielärare till en helt ny vidareutbildning i

Läs mer

INTRODUKTION TILL HANDLEDNING forskning och dess praktiska implikationer.

INTRODUKTION TILL HANDLEDNING forskning och dess praktiska implikationer. INTRODUKTION TILL HANDLEDNING forskning och dess praktiska implikationer. Anna-Lova Rosell Lektor i pedagogik, Örebro universitet 201809120 2018-09-21 1 STRUKTUR o Handledningstraditioner implikationer?

Läs mer

ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP)

ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP) ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP) VT-15 Till studenter och handledare Den praktiska delen av lärarutbildningen har alltid inneburit ett tillfälle

Läs mer

Undervisning och lärande - läroplansteori och didaktik

Undervisning och lärande - läroplansteori och didaktik Kursplan Uttagen: 2014-09-26 Undervisning och lärande - läroplansteori och didaktik Teaching and Learning - Curriculum Theory and Didactics 7.5 högskolepoäng Kurskod: 6PE155 Inrättad: 2014-05-20 Inrättad

Läs mer

I mötet med dig ser jag mig själv. Kollegiala observationer. Cecilia Bergentz

I mötet med dig ser jag mig själv. Kollegiala observationer. Cecilia Bergentz I mötet med dig ser jag mig själv Kollegiala observationer Cecilia Bergentz I mötet med dig ser jag mig själv I mötet med mig bedömer du mig Kollegiala observationer är en form av Kollegialt lärande Genom

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPQ11, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Skolforskningsinstitutet

Skolforskningsinstitutet Skolforskningsinstitutet en bro mellan forskning och praktik Johan Samuelsson Projektledare Johan.samuelsson@skolfi.se Uppdrag bidra till att de verksamma inom skolväsendet ges goda förutsättningar att

Läs mer

SEMINARIUM OM TIMSS OCH PISA PETER NYSTRÖM

SEMINARIUM OM TIMSS OCH PISA PETER NYSTRÖM SEMINARIUM OM TIMSS OCH PISA 20161212 PETER NYSTRÖM Seminarium PISA VARTÅT LUTAR DET? Let others have the higher test scores. I prefer to bet on the creative, can-do spirit of the American people, on its

Läs mer

SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 3: Society and Individual, 15 higher education credits credits

Läs mer

Första kända bilden på Sarah Sjöström. Mindset och Grit trendiga motivationsbuzzwords eller användbart i undervisningen?

Första kända bilden på Sarah Sjöström. Mindset och Grit trendiga motivationsbuzzwords eller användbart i undervisningen? Mindset och Grit trendiga motivationsbuzzwords eller användbart i undervisningen? Bosse Larsson Det har blivit en vanlig metod att berömma eleverna för deras resultat på enkla uppgifter, att säga att de

Läs mer

Learning study elevernas lärande blir samtalsämne lärare emellan

Learning study elevernas lärande blir samtalsämne lärare emellan Learning study elevernas lärande blir samtalsämne lärare emellan Angelika Kullberg Undervisning gör skillnad 2003 G VG MVG A Öjersjö 52 26 9 13 Riket 53 29 10 8 Källa: Skolverket, 2003/2007, Öjersjö interna

Läs mer

Höganäs II/IV. Ledarskap för kollegialt lärande

Höganäs II/IV. Ledarskap för kollegialt lärande Höganäs II/IV Ledarskap för kollegialt lärande Tillbaka till de nyanlända Län Kommunkod Kommun Antal elever Nyanlända Andel Stockholms 117 Österåker 4911 215 4,4 län Jönköpings 642 Mullsjö 868 38 4,4 län

Läs mer

Learning study på vilket sätt bidrar det till lärares lärande? Angelika Kullberg

Learning study på vilket sätt bidrar det till lärares lärande? Angelika Kullberg Learning study på vilket sätt bidrar det till lärares lärande? Angelika Kullberg Lesson studies Kompetensutveckling för lärare Förbättra elevernas lärande Bidra till lärares professionella kunskap Pragmatisk

Läs mer

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 1, The Teaching Profession and Society, 30 higher education credits

Läs mer

Kommunikation. Sammanhang. Utmaning. Östra Göinge kommun

Kommunikation. Sammanhang. Utmaning. Östra Göinge kommun Kommunikation Utmaning Sammanhang Motivation Förväntningar är grunden för vår pedagogiska plattform. Varje utvalt ord i vår plattform vilar på vetenskaplig grund eller beprövad erfarenhet. Läs mer om detta

Läs mer

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Mathematics for Teachers in Preeschool and Primary school, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer