Protokoll från mötet i Uddevalla med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 23 september 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll från mötet i Uddevalla med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 23 september 2014"

Transkript

1 Protokoll från mötet i Uddevalla med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen 23 september 2014

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16 Sida 1(24) Datum Diarienummer FAST Västfastigheter Delårsrapport augusti 2014

17 Sida 2(24) Datum Diarienummer FAST Sammanfattning och slutsats Västfastigheters uppdrag är att med kunskap om kundernas behov aktivt stödja Västra Götalandsregionens verksamheter med ändamålsenliga lokaler, god miljö och service samt effektivt förvalta och utveckla Västra Götalandsregionens fastigheter. I rapporten redovisas kortfattat hur Västfastigheter arbetar för att nå de uppsatta målen. En kundenkät genomförs vartannat år och i år har enkäten omarbetats. Måltalet är satt till 58 och det uppnåddes. Av svaren framgår att kunderna tycker att vi har bra personal som är trevlig och professionell. Däremot visar den på förbättringsåtgärder som rör kommunikation och återkoppling. Det gäller till exempel information om när en lokal skall underhållas, varför en åtgärd dröjer och liknande. Analys och bearbetning pågår för ett fortsatt förbättringsarbete. Investeringstakten fortsätter ligga på en hög nivå och under 2014 förväntas investeringar uppgå till mnkr. Det är lägre än planerat och när det gäller investeringarna vid bland annat Kungälvs sjukhus och Alingsås lasarett inväntar vi beslut från regionstyrelsen. I prognosen har vi bedömt att dessa investeringar kommer att starta under Västfastigheters resultat per augusti uppgår till 89,4 mnkr. Årsprognosen bedöms till 44 mnkr. Avvikelsen förklaras framförallt av förskjutningar av energiinvesteringsprojekt vilket ger lägre kostnader för avskrivning och ränta, cirka 25 mnkr och lägre kostnader för media med cirka 10 mnkr med anledning av att det har varit varmare än normalt. 2. Västfastigheters verksamhet Några viktiga händelser Regionstyrelsen har tagit beslut att bygga ett nytt barnsjukhus i Göteborg. I framtiden kommer barnsjukvården bedrivas både i de nya lokalerna och den nuvarande byggnaden, som ska renoveras. Den nya tillbyggnaden blir m² stor och kommer att byggas väster om den äldre fastigheten som idag är Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus på Östra sjukhusets område. De äldre lokalerna ska renoveras och kommer sedan att förbindas samman med den nya tillbyggnaden. Tillsammans utgör de verksamheten vid Drottning Silvias barnoch ungdomssjukhus. Enligt planerna kommer inflyttningen att ske stegvis från 2018 till Då ska byggnaden stå klar och samla högspecialiserad barnsjukvård under ett tak. Den totala budgeten för fastighetsinvesteringen uppgår till cirka 1,4 mdkr. Västfastigheter har påbörjat arbetet med att åtgärda fuktproblemen i golven vid Nya vårdbyggnaden, Sahlgrenska sjukhuset. Arbetet sker i nära samarbete med sjukhuset. För att få tillgång till våningsplanen flyttas verksamheterna till Högsbo sjukhus alternativt till tillfälliga paviljonger under byggtiden. Beräknad tidsåtgång för åtgärd är cirka fyra månader per våningsplan och beräknas vara klart i december Ansvarsfrågan med entreprenören utreds. Fastighetsnämnden kommer i särskilt ärende redovisa de ekonomiska konsekvenserna.

18 Sida 3(24) Datum Diarienummer FAST Ny- och ombyggnation för Skaraborgs sjukhus, Skövde startade i juni Nybyggnadsdelen omfattar en yta om cirka m² och kommer inrymma öppenvård för barn och ungdomar, lekterapi, BB och neonatalvård. Här har det varit stort fokus på energieffektivitet vilket har medfört att utformning och systemval har styrts mycket utifrån det perspektivet. Ombyggnadsdelen omfattar en yta om cirka m² gällande två våningar i samma byggnad. Till denna del tillkommer cirka 450 m² tillbyggnader. Ett antal energiinvesteringar är nu beslutade och är igång. En solenergiplan fastslogs i regionfullmäktige och ett arbete har påbörjats med att initiera ett antal solenergiprojekt. I april godkändes ett projekt i Skövde på Skaraborgs sjukhus för solcellsinstallationer. På Östra sjukhuset avslutades under april/maj ett pilotprojekt Framtidens hållbara sjukhusområde med stöd från regeringskansliets delegation för hållbara städer. Utgångspunkt är kraven på en hållbar stadsutveckling med minsta möjliga klimatpåverkan och att främja integration, hälsofrämjande och social- och ekonomisk hållbarhet. Pilotprojektet är avslutat och rapportskrivning pågår och skall vara klart under hösten. Ett intensivt arbete pågår med införande av ett nytt fastighetssystem, Landlord. I samband med införande arbetar område Drift och service med översyn av rutiner och arbetssätt. Driftstarten är förskjuten till november. Fastighetsnämnden har fått i uppdrag att hantera alla parkeringsfrågor vid regionens fastigheter från och med Övertagandet har genomförts under 2013 och inneburit att samtliga intäkter och kostnader för parkeringsverksamhet har förts över till Västfastigheter. Förändrad prissättning och problem med nya betalapparater har inneburet en del igångsättningsproblem. Västfastigheter arbetar aktivt med att undersöka vilka framtida betalsystem för besökande och anställda som kan vara lämpliga för denna verksamhet. Parkeringsverksamheten har ökat resurserna på kommunikationsområdet för att kunna svara på parkeringsfrågor från besökare och anställda vid våra fastigheter. För att möta framtida vårdbehov pågår ett regiongemensamt arbete att samla en del av de planerade operationerna till vissa sjukhus och därigenom dra nytta av hela Västra Götalandsregionens kapacitet. Västfastigheter deltar i detta arbete och har genomfört en teknisk inventering av regionens operationssalar.

19 Sida 4(24) Datum Diarienummer FAST Regionfullmäktiges prioriterade mål Västra Götalandsregionens egna verksamheter ska vara föregångare i miljöarbetet Västfastigheter har ett samordningsansvar när det gäller att minska användningen av el i Västra Götalandsregionens verksamheter. Arbete pågår med att ta fram en strategi för hur en sådan minskning kan genomföras. Samarbete pågår, som en del av strategin, med regionens sjukhus för att få fram energiåtgången av olika medicinska utrustningar. Västfastigheter ska även ta fram tydligare information om hur stor påverkan ett aktivt energieffektiviseringsarbete från verksamheternas sida har. Regionstyrelsen och Kommittén för rättighetsfrågor ansvarar för att regionens verksamheter ska vara tillgängliga för alla invånare Västfastigheter och Kommittén för rättighetsfrågor samarbetar för att de lokaler som regionen bedriver verksamhet i ska uppnå gällande tillgänglighetskrav. Det pågår en kartläggning av externa lokaler och Västfastigheter stödjer verksamheterna för att säkra att alla lokaler är tillgänglighetsanpassade. Fastighetsnämnden ska med kunskap om kundernas behov aktivt stödja regionens verksamheter med ändamålsenliga lokaler, god miljö och service samt effektivt förvalta och utveckla regionens fastigheter Hänvisar till punkt 2.3.4, Skapa värde för regionen. Regionstyrelsen ska stärka regionen som en attraktiv arbetsgivare Hänvisar till punkt Vi erbjuder en attraktiv arbetsplats med fokus på kompetens. 2.3 Västfastigheters övergripande uppdrag och mål Västfastigheter ska med kunskap om kundernas behov aktivt stödja Västra Götalandsregionens verksamheter med ändamålsenliga lokaler, god miljö och service samt effektivt förvalta och utveckla Västra Götalandsregionens fastigheter. De strategiska målen är: Partnerskap med kund Arbetssätt som skapar nytta för kunden Vi erbjuder en attraktiv arbetsplats med fokus på kompetens Skapa värde för regionen De aktiviteter och åtgärder som Västfastigheter aktivt driver för att nå målen beskrivs under respektive mål.

20 Sida 5(24) Datum Diarienummer FAST Partnerskap med kund Våra tjänster bidrar till en ökad effektivitet i kundens verksamhet. Tillsammans med kunden kommer vi fram till vilket stöd som behövs och utifrån detta utvecklar vi kundens och vår verksamhet. Kundorientering och kunddialog Det är i det personliga mötet som vi skapar relation med kund och en regelbunden dialog på alla nivåer är ett framgångskoncept. Vi utvecklar succesivt vår kompetens genom rekrytering och kompetensutveckling för att uppfattas som specialist inom vårt ansvarsområde. Arbete pågår med analys av årets kundenkät. Enkäten är omarbetad sedan tidigare år och sändes ut i maj månad. I årets enkät visar kunderna att vi har bra personal som är trevlig och professionell. Däremot visar den på förbättringsåtgärder som rör kommunikation och återkoppling. Till exempel information om när en lokal skall underhållas, varför en åtgärd dröjer och liknande. Västfastigheter har för avsikt att i samarbete med respektive sjukhusledning klargöra och dokumentera en gemensam syn, arbetssätt och ansvarsfördelning i investeringsprocessen. Detta arbete är försenat på grund av att regionens tillämpningsanvisningar för investeringsprocessen inte är klara. Mått Nöjd kundindex (Regionfullmäktigemål) Utfall 2012 Utfall 2013 Måltal 2014 Utfall Ingen mätning 58 Samverkan med övriga VGR-verksamheter i energispararbetet Hyresgästernas andel av den totala energianvändningen i våra fastigheter ökar. I miljöprogram för Västra Götalandsregionens verksamheter får fastighetsnämnden ett samordningsansvar, att med övriga nämnder och styrelser ta fram en konsekvensutredning och strategi för att minska verksamhetens elanvändning. Utredningen ska vara klar och en handlingsplan ska ha tagits fram och beräknas vara klar under Mått Utfall 2013 Måltal 2014 Prognos 2014 Elanvändning, kwh/m2 98 kwh/m2 Minskning jämfört med 2013 års utfall 97 kwh/m2 Återkoppling Återkoppling avser alla kontakter med kund och sker kontinuerligt via mail. Aktuellt utfall per augusti för Weblord är 26 %. Prognosen för 2014 är 27 %. Procentuellt antal

21 Sida 6(24) Datum Diarienummer FAST felanmälningar/beställningar i Weblord ligger kvar på samma nivå som i mars. Ökning beräknas i samband med att ansvaret för drift och service på Östra sjukhuset övertas. De sista månaderna når vi måltalet, men inte för helår. Mått - Användning av weblord, % Utfall % Utfall % Måltal % Prognos % Arbetssätt som skapar nytta för kunden Gemensamma arbetssätt Mått: Rollbeskrivna processkartor, % Måltal % Prognos % Utmaningen för Västfastigheter är att hela tiden fokusera på vårt sätt att arbeta, medarbetarnas goda arbetsprestationer och på vår förmåga att skapa kundvärde. Under 2014 har arbetet med gemensamma processer påbörjats. En övergripande processkarta har tagits fram för vår lokalförsörjning och processteam är bildade. Processkartläggning och rollbeskrivna processkartor pågår inom de fyra delprocesserna. De består av: Planera fastighetsområden. Bereda utvecklingsplaner och uppdrag. Skapa lokal. Förvalta lokal. Under 2014 fokuserar Västfastigheter på tre åtgärdsprogram. Införande av nytt fastighetssystem håller på att implementeras med förskjuten driftstart i november. För systemet är enhetliga arbetssätt och rutiner framtagna. Arbete med ett nytt dokument- och ärendehanteringssystem pågår och består av olika delar. Projektstyrningsdelen kommer att starta med pilot i september och beräknas vara klar i november Arbetet med dokument och ärendehantering är planerad till Enhetliga arbetssätt och rutiner kommer att tas fram till 2014/2015.

22 Sida 7(24) Datum Diarienummer FAST Migrering av tekniska system har en pressad tidplan och IT-leveranserna ligger efter men vi bedömer att arbetet blir klart i början av Vi erbjuder en attraktiv arbetsplats med fokus på kompetens Vi ska erbjuda en attraktiv arbetsplats för våra nuvarande och framtida medarbetare. God framförhållning i personalförsörjningsarbetet ger en kvalitetssäkring av resurser, både numerärt och kompetensmässigt. Utvecklingssamtal kommer enligt årshjulet att hållas med samtliga medarbetare under hösten. Vi kommer att använda VGR:s mall för utvecklingssamtal och utbildning för samtliga chefer genomförs under hösten. Handlingsplanen för medarbetarenkät och hälsoprofilerna följs upp och är viktigt för att nå målet om en attraktiv arbetsplats. Kompetens för vårt totala uppdrag Mått Personalförsörjningsplaner, % Måltal % Prognos % Den goda arbetsplatsen Mått: Måltal 2014: 100 % Prognos % Utvecklingssamtal och utvecklingsplaner, %. Avser anställda mer än nio månader Skapa värde för regionen Uppdraget innebär att vi ständigt behöver utveckla vårt arbete för att uppnå kostnadseffektivitet och affärsmässighet. Det framtida lokalbehovet behöver optimeras utifrån vårdbehov och de förväntningar och krav som ställs. Förutsättningarna för framtida utveckling är i första hand verksamhetens planer. Västfastigheter utgår från det egna beståndet, byggnadsplanen, den tekniska försörjningsplanen och som komplement externt förhyrda lokaler. Fastighetsstrategisk planering Arbetet med fastighetsutvecklingsplaner pågår och är en viktig förutsättning för Västra Götalandsregionens långsiktiga behov av ändamålsenliga lokaler. På Östra sjukhuset avslutas nu förstudien om "Östra det hållbara sjukhuset". På flera sjukhus pågår en översyn av

23 Sida 8(24) Datum Diarienummer FAST byggnadsplanerna, dels med avseende på energimålet, men även på grund av förändrade behov. Mått Uppdaterade fastighetsutvecklingsplaner, % sjukhus. Måltal 2014 Prognos % 100 % Energieffektiviseringsplaner håller på att tas fram och kommer att slutföras under Mått Energieffektiviseringsplaner, % sjukhus Utfall % Måltal % Prognos % Prognosmässigt är bedömningen att leveranstiden för löskonstprojekt på helår hamnar på fyra månader men att tre månaders leveranstid kommer att uppnås till årsskiftet. Mått - Leveranstid löskonstprojekt: Utfall mån Måltal 2014: 3 mån Prognos 2014: 4 mån Långsiktigt affärsmässiga bedömningar Måltalet för energianvändning är redan nu uppnått och handläggningstid innan produktionsstart av nya investeringsprojekt har kortats då delegering till fastighetsnämnden har skett av beslut inom årlig ram. Mått - Energianvändning i egna fastigheter kwh/m 2 BRA Utfall (enligt gammal yta 194) Utfall Måltal 2014 Prognos Måltalet för driftskostnad exklusive media är 151 kr/m2. Måltalet är exklusive index och när det indexeras till 2014 års beräknade löne- och prisnivå så uppgår det till 155 kr/m2. Prognosen bedöms till 165 kr/m2. Nyckeltalet bedöms öka med 10 kr/ m² jämfört med det indexerade måltalet Det är kostnaden för avfallshantering i framförallt Göteborg, felavhjälpande underhåll och kostnader för personal och sociala avgifter som ökat.

24 Sida 9(24) Datum Diarienummer FAST Driftkostnad exklusive media kr/ m² Beslut (budget 2014) exkl. index index budget ,4 % Prognos Personal Det pågår en hel del arbete i syfte att utveckla vår attraktivitet som arbetsgivare. En stor utmaning ligger i att halvera energianvändningen i vårt samlade fastighetsbestånd till år Vår stora utmaning liksom en kraftigt ökad investeringsvolym kräver kompetenta, motiverade och engagerade medarbetare. Det betyder bland annat medarbetare som bevakar omvärlden, trivs och mår bra på jobbet och som får den utveckling som behövs för att driva vår organisation framåt. Vi främjar intern rörlighet och att nyanställda får en bra start med introduktion. Våra chefer är avgörande i detta arbete och som ett komplement till vårt chefsnätverk säkerställer vi strukturerat chefernas, men även kommande chefers, utbildningsbehov i våra personalförsörjningsplaner. 3.3 Personalvolym Personalvolymen är större än för ett år sedan och av de 402 anställda är 33 personer timanställda var motsvarande antal timanställda 15 personer. Det är under sommarperioden som Västfastigheter har timanställda som vikarier och feriearbetare. Under året har genomförts ett rekryteringsarbete och vi står nu bättre rustade för att möta den stora investeringsbudgeten, för att ta hem driftuppdraget på Östra och för att möta kommande pensionsavgångar. Anställda per personalgrupp Antal Andel Antal Andel Utbildning, kultur och fritid 4 1 % 4 1 % Teknik, hantverkare % % Administration % % Summa % % 3.4 Sjukfrånvaro Sjukfrånvaron har sedan motsvarande tidpunkt 2013 har ökat marginellt och är fortfarande på en låg nivå. Västfastigheter bedriver ett aktivt rehabiliteringsarbete. Det är relativt små personalgrupper (maximalt 23 medarbetare) som vi är övertygade om är en stor del av

25 Sida 10(24) Datum Diarienummer FAST förklaringen till dessa låga sjukskrivningstal då alla medarbetare har ett behov av att känna sig sedda. Sjukfrånvaro, procent av ordinarie arbetstid per personalgrupp och kön Kvinnor Män Totalt Utbildning, kultur och fritid 7,66 7,88 7,72 Teknik, hantverkare 5,36 4,99 4,96 Administration 2,41 0,51 1,69 Summa 3,48 3,36 3,39 Sjukfrånvaro, procent av ordinarie arbetstid Kvinnor 3,5 4,0 Män 3,4 2,9 Totalt 3,4 3,2 Andel långtidssjukfrånvaro % (60 dagar eller mer) Kvinnor Män Totalt Ekonomi 5.1 Ekonomiskt resultat Västfastigheter redovisar per ett resultat om 89 mnkr. Helårsprognosen bedöms till 44 mnkr och det är 32 mnkr bättre än budget. Det beror främst på förskjutningar av energiinvesteringsprojekt med cirka 25 mnkr och lägre kostnader för media med cirka 10 mnkr. Västfastigheter kan inte ta ut hyra för energiinvesteringarna utan får koncernbidrag varje månad för att täcka kostnaderna för avskrivningar och ränta. Vid förskjutningar i tid uppstår då tillfälliga överskott eftersom vi får koncernbidrag men ännu inte haft några kostnader. Prognosen för mediakostnader avviker från budget med 10 mnkr beroende på främst att det har varit varmare än normalt under 2014 och effekter av energibesparingsåtgärder. Resultaträkningens poster kommenteras under intäktsutveckling och kostnadsutveckling. Resultaträkning Resultaträkning Utfall per augusti (mnkr) Helårsresultat (mnkr) Utfall per mars samt Utfall Budget Utfall Föränd. Prognos Budget Utfall Föränd.

26 Sida 11(24) Datum Diarienummer FAST Helårsbedömning / prognos/ utfall Hyresintäkter 1 022, , ,0 1,8 % 1 538, , ,4 1,6 % Försäljning material, varor och tjänster 125,5 95,0 102,2 22,8 % 209,4 159,9 173,7 20,6 % Övriga intäkter 41,3 37,9 150,3-72,5 % 62,2 56,8 229,9-72,9 % Verksamhetens intäkter 1 189, , ,5-5,4 % 1 809, , ,0-5,7 % Personalkostnader -146,5-153,4-134,3 9,1 % -238,1-240,1-210,6 13,0 % Lokalkostnader -386,7-410,8-377,8 2,4 % -675,8-680,2-684,9-1,3 % Material, varor och tjänster m.m. -111,7-65,8-119,1-6,3 % -163,9-108,4-139,9 17,2 % Avskrivningar -429,8-449,6-419,5 2,5 % -650,9-674,4-632,6 2,9 % Verksamhetens kostnader , , ,7 2,3 % , , ,1 3,6 % Finansiella intäkter/kostnader m.m. -160,8-165,9-162,8-239,5-248,8-244,7 Resultat före speciella beslut -45,8-82,6 44,0-158,7-190,2 5,2 Erhållna/lämnade bidrag, spec beslut 135,2 135,2 26,9 202,8 202,8 38,7 Resultat 89,4 52,6 70,9 44,1 12,6 43,9 Intäktsutveckling Verksamheten totala intäkter uppgår för perioden januari augusti till mnkr vilket är 27 mnkr mer än budget. Prognosen för helåret uppgår till 1810 mnkr och är 48 mnkr högre än budget. Det förklaras av att Västfastigheter utför underhållsarbete om 30 mnkr på naturbruksskolorna på uppdrag av Regionutvecklingsnämnden som faktureras. Även en ökad volym på kundservice har påverkat prognosen. Hyresintäkterna för perioden är lägre än budget och prognosen för helåret uppgår till mnkr. Det 7 mnkr lägre än budgeterat. Cirka 5 mnkr av budgetavvikelsen beror på felbudgetering och övriga 2 mnkr beror på uppsagda lokaler och framflyttade hyresstarter på pågående investeringar. Ökningen av hyresintäkter jämfört med föregående år beror på höjt fastighetsindex och färdigställda projekt. Prognosen för övriga intäkter bedöms till 62 mnkr. Avvikelsen mot budget beror främst på att försäkringsersättningar inte budgeterats. Minskningen jämfört med föregående år beror på att hyresbidragen flyttats över till regionbidrag från och med Kostnadsutveckling Verksamhetens kostnader uppgår för perioden januari augusti till mnkr. Prognosen för helåret uppgår till mnkr vilket är 26 mnkr högre än budget. Personalkostnaderna uppgår för perioden till 147 mnkr vilket är sju mnkr lägre än budget. Minskningen beror på tidsförskjutna rekryteringar, sjukskrivningar, föräldraledigheter och

27 Sida 12(24) Datum Diarienummer FAST oplanerade vakanser. Flera rekryteringar är nu genomförda och kommer att belasta andra halvåret. Helårsprognosen bedöms till två mnkr lägre än budget. Ökningen jämfört med föregående år beror på planerad ökad personalvolym. Sammantaget ligger prognosen för lokalkostnader fyra mnkr lägre än budget. Kostnader för media minskar med 10 mnkr jämfört med budget under Minskningen beror främst på sänkta värmekostnader på grund av att året har varit och bedöms bli varmare än normalt, men det är också effekter av energisparåtgärder. Kostnaderna för avfallshantering i Göteborg bedöms öka med 4,6 mnkr jämfört med budget. Avvikelsen beror både på felaktig budgetering och ökade kostnader. Den felaktiga budgeteringen har uppstått på grund av osäkra och bristande underlag samt förändrad gränsdragning i samband med nytt hyressystem. De ökade kostnaderna beror dels på smittförande avfall, läkemedels avfall och sekretessavfall och dels att byggavfall inte belastat projekten. Område drift och service arbetar med bland annat att effektivisera metoderna för hantering av smittförande-, läkemedels- och sekretessavfall i syfte att sänka kostnaderna. En mall har också tagits fram för att fördela kostnaderna till byggprojekten. Kostnaderna för material, varor och tjänster m.m. har ökat under perioden. Ökningen beror på ökad volym av vidareförmedlad kundservice och Regionutvecklingssekretariatets uppdrag om underhåll som görs på naturbruksskolorna. Det är kostnader som faktureras och påverkar inte Västfastigheters resultat. Bedömningen i helårsprognosen ligger 56 mnkr över budget. Avskrivningar uppgår för perioden till 430 mnkr. Prognosen för helåret uppgår till 651 mnkr och det är 23 mnkr lägre än budget. Avvikelsen beror på förskjutningar i investeringsprojekt där budgeterade energiinvesteringsprojekt står för den största delen. Ökningen jämfört med år 2013 beror på den höga investeringsvolymen. Finansiella kostnader för perioden uppgår till 161 mnkr. Prognosen för helåret uppgår till 240 mnkr vilket är nio mnkr lägre än budget. Avvikelsen beror på förskjutningar i investeringsprojekt och avser främst energiinvesteringsprojekt. Erhållna bidrag avser hyresbidrag enligt nya hyresmodellen, täcker underskott på Vänerparken i Vänersborg, finansiering av uppdraget att medverka vid extern inhyrning av lokaler, ersättning för energikartläggningar, ersättning för konstenheten samt ersättning för avskrivning och ränta för energiinvesteringar. Lämnade bidrag avser besparingskrav och sänkta kostnader för konsulter mm. Reavinst har uppstått vid försäljning av bostadsrätter i Uddevalla och del av Uddetorp naturbruk. Enligt regionfullmäktige ska besparingar genomföras på externa kostnader för kurser och konferenser, konsultkostnader och trycksaker. Västfastigheter bedömer att uppnå målnivåerna för konsulter och trycksaker med mera. När det gäller kurser och konferenser har omorganisationen medfört ett behov av utbildning, teamutvecklingsaktiviteter i syfte att stärka teamarbetet i de nya enheterna. För 2015 bedöms målnivån uppnås. Periodutfall Prognos Måltal

28 Sida 13(24) Datum Diarienummer FAST Konsulter, konto 7551, IT-tjänster konto 754X, motpart Kurs och konferenser, konto 4611, motpart Trycksaker, konto 6471, PR och info, konto 6911 och 6931, motpart Åtgärder vid ekonomisk obalans Västfastigheter har en ekonomi i balans. 5.3 Eget kapital Ingående eget kapital 2014 Resultatdispositioner Resultat 2014 Utgående eget kapital ,0 mnkr - 42,0 mnkr 44,1 mnkr 77,1 mnkr 5.4 Investeringar Investeringstakten fortsätter ligga på en hög nivå och under 2014 förväntas fastighetsinvesteringar uppgå till mnkr. Det är 137 mnkr lägre än budget och beror på främst på investeringar där vi inväntar beslut från Regionstyrelsen, bland annat på Kungälvs sjukhus och Alingsås lasarett. I prognosen har vi bedömt att dessa investeringar kommer att starta under Tidplanen för Ambulansen, Skene lasarett, har förändrats då bara projektering utförs i år, byggstart är planerad till Prognosen för energibesparande fastighetsinvesteringar ligger 87 mnkr lägre än budget, på grund av en utdragen process för beslut. Sahlgrenska sjukhuset har en högre prognos 2014 och det beror på Bild- och interventionscentrum, där hela detaljprojekteringen görs Västfastigheter har påbörjat arbetet med att åtgärda fuktproblemen i golven vid Nya vårdbyggnaden, Sahlgrenska sjukhuset. Totalt beräknas kostnaderna till 110 mnkr varav 15 mnkr bedöms till Arbetet beräknas pågå fram till hösten Ny- och ombyggnation för Skaraborgs sjukhus, Skövde startade i juni Nybyggnadsdelen omfattar en yta om cirka m² och kommer inrymma öppenvård för barn och ungdomar, lekterapi, BB och neonatalvård. Ombyggnadsdelen omfattar en yta om cirka m². Budget för projektet är 513 mnkr och prognosen för 2014 bedöms till 73 mnkr. Fastighetsnämndens ram är totalt 117 mnkr 2014, framskrivna beslut uppgår till ca 58 mnkr, prognos för dessa ligger på respektive fastighet. Resterande 59 mnkr kommer skrivas fram under hösten 2014.

29 Sida 14(24) Datum Diarienummer FAST Prognosen för investeringar i konstnärlig utsmyckning uppgår till ca 10,6 mnkr. Avvikelsen mot budget beror till största delen på Ny Barnsjukhuset på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Hus R Mölndalsjukhus och Angereds Närsjukhus där kostnader för konstinvesteringar kommer tidigare än budgeterat. INVESTERINGSSAMMANSTÄLLNING (tkr) Sahlgrenska sjukhuset TOTALT FÖR PROJEKTET ÅR 2014 Budget enligt beslut Utfall Prognos Budget Utfall Prognos Bild- och interventionscentrum Låghuset etapp Centrala gården anpassning Linjära cellbyte Nya vårdbyggnaden, åtgärder golv Ombyggnad produktionskök Övriga investeringar Summa Sahlgrenska sjukhuset Östra sjukhuset Nytt barnsjukhus CK Ombyggnad akutmottagningen KK förlossning o neonatal Övriga investeringar Summa Östra sjukhuset Mölndals sjukhus

30 Sida 15(24) Datum Diarienummer FAST Nybyggnad R-huset Större Sterilcentral Övriga investeringar Summa Mölndals sjukhus Högsbo sjukhus Angereds Närsjukhus Uddevalla sjukhus Strömstad sjukhus Kungälvs sjukhus Vårdblock Projekt Övriga investeringar Summa Kungälvs sjukhus Dalslands sjukhus NÄL TOTALT FÖR PROJEKTET ÅR 2014 Budget enligt beslut Utfall Prognos Budget Utfall Prognos Till- och ombyggnad av lokaler för akutmottagning/mava, centraloperation/sterilcentral, röntgen/diagnostik och mediaförsörjning Gynmottagning Datahall Övriga investeringar Summa NÄL Alingsås lasarett Ombyggnad Alingsås etapp Övriga investeringar Summa Alingsås Lasarett Borås lasarett Vårdutveckling Ultraljud, Periferangio Övriga investeringar

31 Sida 16(24) Datum Diarienummer FAST Summa Borås Lasarett Skene lasarett Ambulansen Övriga investeringar Summa Skene lasarett Sjukhuset i Lidköping Akutmottagning Röntgen Etapp Övriga investeringar Summa Sjukhuset i Lidköping Sjukhuset i Mariestad Öppenvård psyk Ombyggn entré och gem mottagning Övriga investeringar Summa Sjukhuset i Mariestad Kärnsjukhuset i Skövde TOTALT FÖR PROJEKTET ÅR 2014 Budget enligt beslut Utfall Prognos Budget Utfall Prognos Barn och kvinnoprojektet Ombyggn vårdavd i samband med PCB-sanering Energieffektivisering KSS Kirurgen, vårdavd 51/ Upprustning parkeringsytor Unilab ombyggnad Patologen Övriga investeringar Summa Kärnsjukhuset i Skövde Sjukhuset i Falköping Rättspsykiatrin Rågården På Rågården pågår diskussioner med entreprenören om tilläggsarbeten. Eventuellt tillkommande kostnader ingår inte i prognosen ovan. Folkhögskolor Ombyggnad Dalslands FHS

32 Sida 17(24) Datum Diarienummer FAST Övriga investeringar Summa Folkhögskolor Naturbruksgymnasium Nuntorp, Nybyggnad av grishus Övriga investeringar Summa Naturbruksgymnasium Övriga fastigheter Ofördelad investeringsram FN * Energibesparande fastighetsinvesteringar Konstnärlig utsmyckning Utrustnings investeringar TOTALT * Merparten av Fastighetsnämndens investeringsram fördelas ut till fastigheterna under 2014, i takt med att beslut skrivs fram och ingår då i respektive fastighets investeringsutfall för 2014, ca 5 mnkr är kvar att fördela Bokslutsdokument och noter RESULTATRÄKNING (mnkr) Bilaga 1 Utfall Årsprognos 2014 Budget 2014 Diff Not *) Verksamhetens intäkter Hyror 1 022, , ,1-7,2 1 Fastighetsunderhåll 9,1 14,6 14,1 0,5 2 Aktiverade personalkostnader 18,7 30,5 35,7-5,2 3 Kundservice 94,2 158,1 104,0 54,1 4 Parkeringsintäkter 27,5 51,0 50,5 0,5 Försäljning anläggningstillgångar; reavinst 1,0 1,0 0,0 1,0 5 Övriga intäkter 16,5 16,6 12,6 4,0 6 S:a verksamhetens intäkter 1 189, , ,8 47,7 Verksamhetens kostnader Personalkostnader 146,5 238,1 240,2 2,1 7 DTS - Drift, tillsyn och skötsel 39,0 64,0 62,3-1,7 FAU - Felavhjälpande underhåll 15,1 21,7 16,9-4,8 8 Planerat underhåll 101,2 227,4 227,4 0,0

33 Sida 18(24) Datum Diarienummer FAST Kundservice 69,3 106,8 55,2-51,6 9 Hyreskostnad / tomträttsavgäld 58,4 90,1 90,8 0,6 10 Media 152,2 239,8 250,3 10,6 11 Övriga kostnader 63,1 89,8 85,7-4,1 12 Avskrivningar 429,8 650,9 674,4 23,5 13 S:a verksamhetens kostnader 1 074, , ,3-25,4 Verksamhetens nettoresultat 114,9 80,9 58,6 22,3 Finansiella kostnader 160,8 239,5 248,8 9,3 14 Finansnetto -160,8-239,5-248,8 9,3 Region- /koncernbidrag Erhållna koncernbidrag spec beslut 148,5 222,8 222,8 0,0 15 Lämnade koncernbidrag spec beslut 13,3 20,0 20,0 0,0 16 S:a region- koncernbidrag 135,2 202,8 202,8 0,0 TOTALT RESULTAT 89,4 44,1 12,6 31,6 *) Avser kommentarer till årsprognos Kassaflödesanalys (tkr) Bilaga 2 Not Utfall Utfall Västfastigheter (se bilaga 1 och 3) Löpande verksamhet Årets resultat Investeringsbidrag Avskrivningar inklusive nedskrivningar Reavinster/-förluster sålda anläggningstillgångar Kassaflöde från löpande verksamhet innan förändring av rörelsekapital Förändring av rörelsekapital Ökning-/minskning+ av förråd Ökning-/minskning+ av kortfristiga fordringar Ökning+/minskning av kortfristiga skulder Kassaflöde från löpande verksamhet Förändring av redovisningsprincip 0 0

34 Sida 19(24) Datum Diarienummer FAST Förändring av eget kapital 0 0 Investeringsverksamhet Investeringar Momsjustering vid överlåtelse 0 0 Anläggningstillgångar överfört mellan enheter Försäljningar anläggningstillgångar Kassaflöde från investeringsverksamheten Finansieringsverksamhet Ökning+/minskning- av långfristiga skulder Erhållna/lämnade bokslutsdispositioner Justering för årets aktiverade investeringsbidrag Kassaflöde från finansieringsverksamheten ÅRETS KASSAFLÖDE 1-2 Balansräkning (tkr) Bilaga 3 Not Utgående Årets Utgående Västfastigheter balans förändring Balans Anläggningstillgångar Immateriella anläggningstillgångar Fastigheter Inventarier Långfristiga fordringar Summa anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Förråd Kortfristiga fordringar Likvida medel Summa omsättningstillgångar Summa tillgångar

35 Sida 20(24) Datum Diarienummer FAST Eget kapital Eget kapital Resultatdispositioner Årets resultat Summa eget kapital Skulder Långfristiga externa skulder Långfristiga regionlån Kortfristiga skulder Summa skulder Summa eget kapital, avsättningar och skulder

36 Sida 21(24) Datum Diarienummer FAST Noter till resultat- och balansräkning Bilaga 4 Redovisningsprinciper Redovisningen är upprättad enligt de anvisningar som lämnats från Västra Götalandsregionen. Anvisningarna bygger på kommunallagen, lagen om kommunal redovisning samt rekommendationer utfärdade av Rådet för kommunal redovisning. Noter 1. Hyresintäkter från Västra Götalandsregioninterna hyresgäster för egna lokaler ingår med 1 455,7 mnkr och inhyrda lokaler med 25,9 mnkr. Hyror från externa hyresgäster uppgår till 55,1 mnkr, varav 0,6 mnkr avser bostadshyror. Sänkningen beror på uppsagda lokaler och framflyttade hyresstarter. 2. Avser egen personals insatser i planerade underhållsarbeten. 3. Avser intäkter för projektledarnas och driftpersonalens tid i investeringsprojekt. 4. Kundservice består av försäljning av fastighetsnära tjänster som inte ingår i hyran. Försäljningen sker genom serviceavtal, kundprojekt och löpande arbeten. Kundservicen genomförs dels med egen personal och dels genom köp av tjänster (se även not 9). Ökningen beror på ökad efterfrågan. 5. Avser reavinst vid försäljning av bostadsrätter och del av Uddetorp. 6. I övriga intäkter ingår obudgeterade försäkringsersättningar med 2,4 mnkr. 7. De minskade personalkostnaderna beror på tidsförskjutna rekryteringar, sjukskrivningar och oplanerade vakanser. 8. I felavhjälpande underhåll ingår obudgeterade försäkringsskador med 2,7 mnkr. 9. Avser kostnader för tjänster och material som vidareförmedlats till kund (se även not 4). 10. Hyror för inhyrda lokaler/bostäder ingår med 62,6 mnkr, tomträttsavgälder med 20,5 mnkr och kostnader för hyrda lokaler för egen verksamhet med 7,0 mnkr. 11. Kostnader för allmän el ingår med 127,5 mnkr, uppvärmning 81,9 mnkr, fjärrkyla 11,0 mnkr och vatten med 19,4 mnkr. Minskningen beror främst på minskade värmekostnader på grund av att det varit varmare än normalt. 12. Här ingår kostnader för sophämtning och deponering, evakueringskostnader, fastighetsskatt, försäkringspremier, inköp och underhåll av förbrukningsinventarier, transporter, porto och frakter, IT-tjänster med mera. 13. Avskrivningar på egna fastigheter uppgår till 643,1 mnkr, förbättringsutgifter i främmande fastigheter 1,1 mnkr och utrustning 5,0 mnkr. Avvikelsen beror på förskjutningar i tiden för planerade investeringsprojekt. 14. Finansiella kostnader består av räntekostnader, varav 238,2 mnkr avser fastigheter och resterande 1,2 mnkr inventarier. Avvikelsen beror på förskjutningar i tiden för planerade investeringsprojekt. 15. Avser regionbidrag för täckande av underskott på Vänerparken 28,7 mnkr, där Västfastigheter har ett särskilt uppdrag. Här ingår även ersättning för hantering av externa inhyrningar med 5,5 mnkr, bidrag för konstenheten

37 Sida 22(24) Datum Diarienummer FAST ,4 mnkr, ersättning för energikartläggningar 10,4 mnkr ersättning för kapitaltjänstkostnader för energiinvesteringar 15 mnkr samt ersättning enligt ny hyresmodell 141,2 mnkr. 16. Avser koncernens avkastningskrav på Västfastigheter med 20,0 mnkr. 17. Avskrivningar inklusive nedskrivningar har minskat bokfört värde med 429,8 mnkr (2013: 632,6 mnkr), investeringar har ökat värdet med 926,3 mnkr (2013: 792,6 mnkr). 18. Förråd har minskat med 1,4 mnkr (2013: ökning med 0,8 mnkr). 19. Kundfordringar ingår med 1,7 mnkr (2013: 15,9 mnkr), momsfordringar 30,3 mnkr (2013: 65,4 mnkr), upplupna intäkter 3,8 mnkr (2013: 5,5 mnkr). Ankomstkonto ingår med 12,4 mnkr (2013: 49,4 mnkr), avräkning interna likvider 9,5 mnkr (2013: 7,4 mnkr), periodiseringskonto med 9,7 mnkr (2013: 24,7 mnkr). Ej erhållet regionlån 146,0 mnkr. 20. Långfristiga skulder uppgår till 9,5 mnkr (2013: 9,8 mnkr), avser investeringsbidrag. 21. Leverantörsskulder ingår med 172,3 mnkr (2013: 304,9 mnkr), skulder till anställda med 6,4 mnkr (2013: 9,9 mnkr), upplupna kostnader med 20,4 mnkr (2013: 26,4 mnkr). Negativt saldo på likvidkontot ingår med 2 107,2mnkr (2013: 1 396,9 mnkr), periodiseringskonto intäkter med 4,9 mnkr (2013: 13,1 mnkr).

38 Sida 23(24) Datum Diarienummer FAST Anläggningsanalys (tkr) Bilaga 5 Utgående Utgående Västfastigheter balans balans Specifikation byggnader och mark Ackumulerade anläggningsvärden Vid årets början Nyanskaffningar Sålt/utrangerat 0 0 Omklassificeringar Överfört mellan enheter Utgående ackumulerade anskaffningsvärden Ackumulerade avskrivningar o nedskrivningar Vid årets början Årets avskrivningar o nedskrivningar Sålt/utrangerat 0 0 Överfört mellan enheter Utgående ackumulerade avskrivningar Restvärde Specifikation maskiner och inventarier Ackumulerade anläggningsvärden Vid årets början Nyanskaffningar Sålt/utrangerat Överfört mellan enheter Korrigering anskaffningsvärde Utgående ackumulerade anskaffningsvärden Ackumulerade avskrivningar o nedskrivningar Vid årets början Årets avskrivningar o nedskrivningar Sålt/utrangerat Överfört mellan enheter Korrigering avskrivningar o nedskrivning Utgående ackumulerade avskrivningar Restvärde

39 Sida 24(24) Datum Diarienummer FAST Specifikation pågående investeringar Ackumulerade anläggningsvärden Vid årets början Nyanskaffningar Sålt/utrangerat 0 0 Omklassificeringar Överfört mellan enheter 0 0 Korrigering anskaffningsvärde Utgående ackumulerade anskaffningsvärden Ackumulerade avskrivningar o nedskrivningar Vid årets början Årets avskrivningar o nedskrivningar Sålt/utrangerat Omklassificeringar Överfört mellan enheter Korrigering avskrivningar o nedskrivningar Utgående ackumulerade avskrivningsvärden 0 0 Restvärde

40 DELEGERINGSBESLUT AV FASTIGHETSNÄMNDENS ORDFÖRANDE PÅ DELEGERING AV FASTIGHETSNÄMNDEN Löpnr Beslutsdatum Ärende Låneram Tecknande av markupplåtelseavtal avseende starkströmsledning/nätstation för jordkabel på fastigheten Tjörn Tyft 1:21 D:nr FAST Delegeringsbeslut av fastighetsnämndens ordförande

41

42

43

44

45

46

47

48 DELEGERINGSSBESLUT AV FASTIGHETSDIREKTÖREN PÅ DELEGERING AV FASTIGHETSNÄMNDEN Slutredovisning Sahlgrenska sjukhuset byggnad 5377 verksamhetsanpassningar för extern hyresgäst, Apoteket Produktion och Laboratorier AAABBB (APL) D:nr Fast Projektnummer: Projektet är genomfört enligt beslut dock till en ökad kostnad på kr. Delegeringsbeslut av fastighetsdirektören

49 3 1(3) DELEGATIONSBESLUT AV KUND- OCH FASTIGHETSCHEFEN PÅ DELEGATION AV FASTIGHETSNÄMNDEN Solhem SÄS ABC/sjukgymnastik Psyk Björkängen Projektnummer: D: nr Fast Anpassning av expedition till 8 st skrivplatser. Investeringsbelopp kr Tilläggshyra kr per år Uddevalla sjukhus block CS plan 0 ätstörningsenheten Projektnummer: D: nr Fast Smärre lokalanpassningar samband med inflyttning av ätstörningsenheten på plan 0 i block CS Investeringsbelopp kr Tilläggshyra kr Mölndals sjukhus hus O plan 2- Ny ventilation i produktionskök Projektnummer: D: nr Fast Installation av nytt ventilationssystem som uppfyller dagens krav. Investeringsbelopp kr Tilläggshyra kr SLUTREDOVISNING Näl L /212 Vårdnära lager Projektnummer: D: nr Fast Investeringsbelopp Utfall 150 Smärre avvikelse SLUTREDOVISNING Mölndals sjukhus Hus S och T Byte av låssystem Projekt nummer D: nr Fast Investeringsbelopp kr Utfall kr Avvikelse 0 kr SÄS låneram kr NU-sjukvårdens låneram kr Regionservice investeringsram kr NU-sjukvårdens låneram kr lägre kostnad SU:s låneram Ingen avvikelse

50 SLUTREDOVISNING Solhem Ombyggnad expeditioner by 05 för psyk ÖVM Borås Projektnummer: D: nr Fast Investeringsbelopp kr Utfall kr Felbedömning vid kalkylering Skene lasarett programändring om och tillbyggnad av ambulansstation Projektnummer D: nr Fast De nya ambulanserna behöver mer utrymme än tidigare beräknat. Investeringsbelopp kr Tilläggshyra kr per år Skene lasarett - ombyggnad rörsystem del av byggnad 01 Projektnummer D: nr Fast Nya försörjningar och omkoppling av radiatorer. Investering kr Näl avdelning 44, 47, plan 4 tillskapa ytterligare ytor i samband med ombyggnad Projektnummer D: nr Lokalförändring inom avdelning 47 och 43. Investeringsbelopp kr Tilläggshyra kr per år SLUTREDOVISNING Solhem- ombyggnad för tandvårdsutbildning by 05 plan 05 Projektnummer D: nr Fast Investeringsbelopp Utfall kr Smärre avvikelse SLUTREDOVISNING Näl rörpost dimension 160 mm mellan lab medicin och operation Projektnummer D: nr Fast Installation av ny rörpostledning Projektbudget kr Totalt projektutfall kr Avvikelse 0 kr SÄS låneram kr högre kostnad SÄS låneram kr Fastighetsnämndens låneram kr NU-sjukvårdens låneram kr Tandvårdens låneram kr lägre kostnad NU-sjukvårdens låneram Ingen avvikelse

51 SLUTREDOVISNING Näl rörpost dimension 160 mm mellan iva och blodcentralen Projektnummer D: nr Fast Framdragning av 160 mm rördimension Projektbudget kr Totalt projektutfall kr Avvikelse 0 kr SLUTREDOVISNING Näl L545 avdelning 51 ombyggnad av läkemedelsrum Projektnummer D: nr Utökning samt ombyggnad av läkemedelsrum. Projektbudget kr Totalt projektutfall kr Avvikelse kr på grund av tillkommande draghuv inklusive ventilationsaggregat SLUTREDOVISNING Näl M673 Ombyggnad av arkiv till 4 st undersökningsrum Projektnummer D: nr Fast Befintlig byggnad har byggts om till fyra st undersökningsrum Projektbudget kr Totalt projektutfall kr Avvikelse kr på grund av lägre projekteringskostnader och inga oförutsedda kostnader SIL hus 6 plan 2 ombyggnad Hälsan Projektnummer D: nr Mindre ombyggnad för mottagning Investeringsbelopp kr Tilläggshyra kr per år Skaraborgs sjukhus Falköping SIF mottagningar hus 3 och 31 Projektnummer D: nr Ombyggnader i hus 31 pl 2 samt i hus 31 plan 4. Investeringsbelopp kr Tilläggshyra kr per år NÄL- V64 Datahall byggnation Projektnummer D: nr Flytt av datahall från regionens hus i Vänersborg till NÄL. Investeringsbelopp kr Tilläggshyra kr per år NU-sjukvårdens låneram Ingen avvikelse NU-sjukvårdens låneram kr dyrare NU-sjukvårdens låneram lägre kostnad Hälsan och arbetslivets låneram kr SKAS låneram kr VGR-It låneram kr

52 Sammanställning över anmälningsärenden från regionstyrelsen den 26 augusti 2014 Regionstyrelsen 506 Förslag till godkännande av fastighetsinvestering Regionalt Bild- och Interventionscentrum, etapp 3 D:nr RS Fastighetsnämnden får uppdraget att genomföra fastighetsinvesteringen. 509 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Östra sjukhuset, Nytt Barnsjukhus D:nr RS Fastighetsnämnden får i uppdrag att genomföra projekten.

53 Remissvar Västra Götalands läns Regionala Digitala Agenda(RDA) Fyll i svarsblanketten med eventuella synpunkter eller förslag till ändringar. Där du inte har några synpunkter/förslag till ändringar, vänligen kryss-markera. Spara ner svarsblanketten i Word-format och skicka via e-post till max.falk@vgregion.se. Datum Svarslämnare Katarina Grudén Dahlin Organisation Västfastigheter Skicka in via e-post: max.falk@vgregion.se senast den 19 september Tack för dina synpunkter! KOMMENTARER PÅ VÄSTRA GÖTALAND LÄNS REGIONALA DIGITALA AGENDA Rubrik Samtycker Synpunkter Förslag till ändringar Sammanfattningen Alldeleles för lång Max en sida Inledning, kapitel 1. Om hela VGR skall stå bakom förslaget bör man göra en första inventering hos alla förvaltningarna hur det ser ut idag Gör en inventering av e-system i hela VGR Bakgrund och status, kapitel 2 Budskapet enklare, smartare och högre kvalitet bör förankras hos alla medarbetare som jobbar med IT Utbildning, seminarier Visionen: Smart region Västra Götaland Tre övergripande mål 1. Enklare vardag för privatpersoner och företag

54 KOMMENTARER PÅ VÄSTRA GÖTALAND LÄNS REGIONALA DIGITALA AGENDA Rubrik Samtycker Synpunkter Förslag till ändringar 2. Smartare, öppnare och innovativare län 3. Högre kvalitet och effektivare verksamhet Strategi att nå målen. 1. Fokus på nytta för privatpersoner och företag. Ett måste är att det finna en nationellt e- legetimation Prio 1 om man skall lyckas i sina satsningar 2. Informationsspridning 3. Skapa aktiviteter och nätverk som gagnar målen. 4. Kraftsamla länet kring specifika delmål. Övergripande mål 1. Delmål 1.1 Delmål 1.2 Delmål 1.3 Delmål 1.4 2

55 KOMMENTARER PÅ VÄSTRA GÖTALAND LÄNS REGIONALA DIGITALA AGENDA Rubrik Samtycker Synpunkter Förslag till ändringar Delmål 1.5 Delmål 1.6 Delmål 1.7 Delmål 1.8 Delmål 1.9 Övergripande mål 2. Delmål 2.1 Delmål 2.2 Delmål 2.3 Delmål 2.4 Övergripande mål 3. Delmål 3.1 Delmål 3.2 Delmål 3.3 Delmål 3.4 3

56 KOMMENTARER PÅ VÄSTRA GÖTALAND LÄNS REGIONALA DIGITALA AGENDA Rubrik Samtycker Synpunkter Förslag till ändringar Delmål 3.5 Delmål 3.6 Hur skall målen utvecklas och följas upp(kap 4)? Hur skall den digitala agendan utvecklas över tid(kap5)? Förvaltningsförslag för arbetets fortsättning(kap 6)? 4

57 GENERELLA KOMMENTARER Rubrik Synpunkter Förslag till ändringar Struktur på den regionala digitala agendan? Dokumentet är svårläst vilket stämmer dåligt överens med projektet Lättlästa handlingar och Klarspråk som bedrivs i VGR. Finns det andra delmål som borde varit med? Föreslå i så fall gärna sådana som skulle gagna målet. Ekonomiska delmål och övergripande mål i ekonomiska termer saknas. Finns det delmål som inte borde varit med? Nämn gärna sådana och varför de inte hör hemma här. Innehållet i agendan är bra men väldigt ambitiöst och omfattande. En prioritering bör göras bland delmålen för att säkerställa att kraft och ork finns till att uppfylla dom. 5

58 ÖVRIGA KOMMENTARER Rubrik Synpunkter Förslag till ändringar EN TOTAL TIDSPLAN BEHÖVS OM DETTA GIGANTISKA PROJEKT SKALL KUNNA LYCKAS, SAMT EN ORGANISATION I VARJE FÖRVALTNING SOM SKALL UPPFYLLA DELMÅLEN 6

59

:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2018-01-18 12:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 1 358 033 1 274 610 Verksamhetens kostnader 2-1 358 150-1 265 736 Avskrivningar

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Miljönämnden 2019-09-13 11:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1908 1808 Verksamhetens intäkter 1 2 488 1 505 Verksamhetens kostnader 2,3-56 384-60 393 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

1/ :57 Not Utfall Utfall Resultaträkning

1/ :57 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1/3 Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2018-04-18 08:57 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 1 358 387 333 415 Verksamhetens kostnader 2,3-364 783-332 080 Avskrivningar

Läs mer

Ingående likvida medel och kortfristiga placeringar Utgående likvida medel och kortfristiga placeringar

Ingående likvida medel och kortfristiga placeringar Utgående likvida medel och kortfristiga placeringar Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2017-01-18 16:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1612 1512 Verksamhetens intäkter 1 1 274 610 1 196 250 Verksamhetens kostnader 2-1 265 736-1 196 368 Avskrivningar

Läs mer

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Sida 23(28) Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 119 194 89 192 Verksamhetens kostnader 2-5 213 230-5 026 834

Läs mer

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6 1 (1) ASSR Årsredovisning sammanställning RR 728 Resultaträkning (mnkr) Årsvärden Avvikelse Förändring Utfall Budget Utfall budget/ utfall/utfall 1512 1512 1412 utfall % Regioninternt såld vård, avtal

Läs mer

Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017

Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017 13 (22) Protokoll från Primärvårdsstyrelsen, 2017-04-24 28 Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017 Diarienummer PVV 2017-00019 Beslut 1. Primärvårdsstyrelsen godkänner delårsrapport mars 2017. Sammanfattning

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Naturbruksstyrelsen 2018-04-19 07:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 69 173 71 871 Verksamhetens kostnader -71 142-84 165 Avskrivningar och

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning

Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 1 412 018 398 661 Verksamhetens kostnader 2-419 307-400 438 Avskrivningar och nedskrivningar 4-5 856-5 129 Verksamhetens

Läs mer

:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR 2018-04-16 17:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 222 723 216 418 Verksamhetens kostnader -226 723-217 797 Avskrivningar och nedskrivningar -1

Läs mer

:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR 2017-09-19 07:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 580 198 566 129 Verksamhetens kostnader -559 281-532 977 Avskrivningar och nedskrivningar -3

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning

Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 1 169 071 157 996 Verksamhetens kostnader 2-176 078-163 092 Avskrivningar och nedskrivningar 4-2 399-2 153 Verksamhetens

Läs mer

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 8 (46) Protokoll från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, 2018-01-25 2 Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Diarienummer HSNG 2018-00012 Beslut 1. Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Läs mer

5. Bokslutsdokument och noter

5. Bokslutsdokument och noter 5. Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 1 187 055 108 619 Verksamhetens kostnader 2-6 473 945-5 934

Läs mer

:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Habilitering & Hälsa 2017-04-20 16:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1703 1603 Verksamhetens intäkter 216 418 208 792 Verksamhetens kostnader -217 797-207 086 Avskrivningar

Läs mer

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten.

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten. 6 (25) Protokoll från styrelsen för, 2018-02-01 1 Årsredovisning 2017 Diarienummer ANS 2018-00021 Beslut 1. Styrelsen för Angereds närsjukhus godkänner årsredovisning 2017 efter överenskomna redaktionella

Läs mer

Delårsrapport augusti 2017

Delårsrapport augusti 2017 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2017-09-08 Diarienummer KUN 2017-00199 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Dick Wesström Telefon: 076-2 919132 E-post: dick.wesstrom@vgregion.se Till kulturnämnden

Läs mer

Handlingar till mötet i Vänersborg med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 28 april 2015

Handlingar till mötet i Vänersborg med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 28 april 2015 Handlingar till mötet i Vänersborg med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen 28 april 2015 1 (2) Föredragningslista Sammanträde med fastighetsnämnden den 28 april 2015 Plats: Regionens Hus, Östergatan

Läs mer

Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr)

Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr) Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr) Redovisningen är upprättad enligt de anvisningar som lämnats från Västra Götalandsregionen. Anvisningarna bygger på kommunallagen, lagen om kommunal redovisning

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Kollektivtrafiknämnden

Bokslutsdokument RR KF BR. Kollektivtrafiknämnden Bokslutsdokument RR KF BR 2015-09-16 11:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 298 33 562 Verksamhetens kostnader 2-2 624 004-2 462 301 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Kommittén för rättighetsfrågor

Bokslutsdokument RR KF BR. Kommittén för rättighetsfrågor Bokslutsdokument RR KF BR 2015-09-16 11:16 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 1 784 2 441 Verksamhetens kostnader 2-27 220-22 569 Avskrivningar och nedskrivningar 0 0

Läs mer

Årsredovisning för regionutvecklingsnämnden 2017

Årsredovisning för regionutvecklingsnämnden 2017 10 (71) Protokoll från regionutvecklingsnämnden, 2018-01-31 1 Årsredovisning för regionutvecklingsnämnden 2017 Diarienummer RUN 2018-00012 Beslut 1. Regionutvecklingsnämnden godkänner årsredovisning 2017

Läs mer

Protokoll från mötet i Alingsås med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 22 mars 2016

Protokoll från mötet i Alingsås med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 22 mars 2016 Protokoll från mötet i Alingsås med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen 22 mars 2016 DELEGERINGSSBESLUT AV FASTIGHETSDIREKTÖREN PÅ DELEGERING AV FASTIGHETSNÄMNDEN 2016-03-22

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Frölunda Specialistsjukhus Resultat- och balansräkning samt kassaflödesanalys Belopp i tkr Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 143 002 139 275 Verksamhetens kostnader 2,3-138

Läs mer

Delårsrapport 2015-08-31

Delårsrapport 2015-08-31 Delårsrapport 2015-08-31 Sammanfattning Västfastigheters uppdrag är att med kunskap om kundernas behov aktivt stödja Västra Götalandsregionens (VGR:s) verksamheter med ändamålsenliga lokaler, god miljö

Läs mer

Protokoll från mötet i Vänersborg med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 28 april 2015

Protokoll från mötet i Vänersborg med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 28 april 2015 Protokoll från mötet i Vänersborg med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen 28 april 2015 Sida 1(27) Västfastigheter Datum 2015-04-28 Diarienummer Fast 19-2015 Västfastigheter

Läs mer

38933 Driftbidrag från nämnd inom regionen, avtal int

38933 Driftbidrag från nämnd inom regionen, avtal int 1 (4) RR RESULTATRÄKNING 1712AC 1712BU 1612AC Habilitering & Hälsa Ack Ack Ack 766 utfall budget utfall 38111 Specialdestinerade statsbidrag, externt 2 002 38211 Personalanknutna statsbidrag, externt 1

Läs mer

Intern kontroll. Plan för intern kontroll. Nämnd/styrelse: Kulturnämnden. Gäller år: Dnr: KUN

Intern kontroll. Plan för intern kontroll. Nämnd/styrelse: Kulturnämnden. Gäller år: Dnr: KUN Intern kontroll Plan för intern kontroll Nämnd/styrelse: Kulturnämnden Gäller år: 2017 Dnr: KUN 2016-00566 Fastställd av kulturnämnden 2016-12-08 Y Genomförda kontroller enligt plan för intern kontroll

Läs mer

Sida 1(27) Västfastigheter Datum Diarienummer Fast Västfastigheter

Sida 1(27) Västfastigheter Datum Diarienummer Fast Västfastigheter Sida 1(27) Delårsrapport mars 2015 Sida 2(27) Sammanfattning s uppdrag är att med kunskap om kundernas behov aktivt stödja Västra Götalandsregionens verksamheter med ändamålsenliga lokaler, god miljö och

Läs mer

Protokoll från mötet i Göteborg med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 28 september 2015

Protokoll från mötet i Göteborg med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 28 september 2015 Protokoll från mötet i Göteborg med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen 28 september 2015 [Document::Title] Västfastigheter Tillsammans skapar vi hållbara miljöer Publicerat:

Läs mer

Delårsrapport 2016-03-31

Delårsrapport 2016-03-31 Delårsrapport 2016-03-31 Västfastigheter Tillsammans skapar vi hållbara miljöer Publicerat: 2016-05-12 Identitet: PRSP-1133 Version: 1.0 Diarienummer: FAST 19-2016 Titel: Delårsrapport 2016-03-31 Dokumentägare:

Läs mer

2015-01-21 17:37 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1412 1312

2015-01-21 17:37 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1412 1312 Bokslutsdokument RR KF BR Västtrafik AB 2015-01-21 17:37 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1412 1312 Verksamhetens intäkter 7 596 854 7 071 871 Verksamhetens kostnader -7 207 998-6 905 657 Avskrivningar

Läs mer

Protokoll från mötet i Mölndal med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 7 juni 2017

Protokoll från mötet i Mölndal med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 7 juni 2017 Protokoll från mötet i Mölndal med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen 7 juni 2017 1 (2) Förslag till yttrande Datum 2017-05-02 Diarienummer RS 2017-00557 Diarienummer

Läs mer

Protokoll från mötet i Göteborg med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 5 februari 2015

Protokoll från mötet i Göteborg med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 5 februari 2015 Protokoll från mötet i Göteborg med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen 5 februari 2015 Sida 1(35) Datum 2015-02-05 Diarienummer Fast 18-2015 Beslutad årsredovisning 2014 Sida

Läs mer

RRB RESULTATRÄKNING BOLAG 1508AC 1508BU 1408AC Regionteater Väst AB Ack Ack Ack 515 utfall budget utfall

RRB RESULTATRÄKNING BOLAG 1508AC 1508BU 1408AC Regionteater Väst AB Ack Ack Ack 515 utfall budget utfall RRB RESULTATRÄKNING BOLAG 1508AC 1508BU 1408AC Regionteater Väst AB Ack Ack Ack 515 utfall budget utfall 38111 Specialdestinerade statsbidrag, externt 31201 Såld vård, sjukhusvård övrigt, externt 38933

Läs mer

Redovisningsprinciper

Redovisningsprinciper 1 (5) Redovisningsprinciper Redovisningen i kommuner och landsting regleras av kommunallagen och lagen om kommunal redovisning (KRL). Därutöver lämnar Rådet för kommunal redovisning (RKR) anvisningar och

Läs mer

Protokoll från mötet i Uddevalla med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 27 oktober 2016

Protokoll från mötet i Uddevalla med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 27 oktober 2016 Protokoll från mötet i Uddevalla med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen 27 oktober 2016 1 (1) Förslag till remissyttrande Datum 2016-09-28 Diarienummer RS 2016-05152 Ert diarienummer

Läs mer

Blankett RRB RESULTATRÄKNING BOLAG

Blankett RRB RESULTATRÄKNING BOLAG Bolag: Blankett RRB RESULTATRÄKNING BOLAG Period: 16-dec Konto Namn Ack utfall i tkr Prognos i tkr 38111 Specialdestinerade statsbidrag, externt 31201 Såld vård, sjukhusvård och övrigt, externt 38933 Driftbidrag

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Bokslutsdokument RR KF BR Närhälsan vårdvalsverksamhet Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 2 827 724 2 546 597 Verksamhetens kostnader 2-2 753 537-2 514 775 Avskrivningar

Läs mer

RRV RESULTATRÄKNING VÄSTTRAFIK AB 1512AC 1512BU 1412AC Västtrafik AB Ack Ack Ack 501 utfall budget utfall

RRV RESULTATRÄKNING VÄSTTRAFIK AB 1512AC 1512BU 1412AC Västtrafik AB Ack Ack Ack 501 utfall budget utfall RRV RESULTATRÄKNING VÄSTTRAFIK AB 1512AC 1512BU 1412AC Västtrafik AB Ack Ack Ack 501 utfall budget utfall 38111 Specialdestinerade statsbidrag, externt 13 537 8 284 22 310 36111 Övrig försäljning av tjänster,

Läs mer

Handlingar till mötet i Skövde med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 29 oktober 2015

Handlingar till mötet i Skövde med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 29 oktober 2015 Handlingar till mötet i Skövde med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen 29 oktober 2015 1 (3) Föredragningslista Sammanträde med fastighetsnämnden den 29 oktober 2015 Plats: Hotell Scandic Billingen,

Läs mer

Delårsrapport. Folkhälsokommittén Mars Folkhälsokommittén

Delårsrapport. Folkhälsokommittén Mars Folkhälsokommittén Delårsrapport Folkhälsokommittén Mars 2018 Folkhälsokommittén Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...4 3 Mål och

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Folkhälsokommittén

Bokslutsdokument RR KF BR. Folkhälsokommittén Bokslutsdokument RR KF BR 2016-04-14 13:35 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1603 1503 Verksamhetens intäkter 1 0 258 Verksamhetens kostnader 2,3-7 874-8 305 Avskrivningar och nedskrivningar 4-1 -1 Verksamhetens

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 Hälsan och Stressmedicin

Delårsrapport mars 2017 Hälsan och Stressmedicin Sida 1(12) Delårsrapport mars 2017 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Förvaltningen Hälsan och Stressmedicins (HoS) uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar

Läs mer

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Vision MEDBORGAR FÖRNYELSE PROCESS MEDARBETAR EKONOMI PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET Strategier Framgångsfaktorer Nyckelindikatorer

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning

Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 1 814 1 862 Verksamhetens kostnader 2,3-4 414 012-4 196 177 Avskrivningar och nedskrivningar 4-55 -63 Verksamhetens

Läs mer

Sida 1(35) Västfastigheter Datum 2015-02-05 Diarienummer Fast 18-2015. Västfastigheter. Beslutad årsredovisning 2014

Sida 1(35) Västfastigheter Datum 2015-02-05 Diarienummer Fast 18-2015. Västfastigheter. Beslutad årsredovisning 2014 Sida 1(35) Beslutad årsredovisning 2014 Sida 2(35) 1. Sammanfattning och slutsats har under 2014 utvecklat sitt arbete för att tillgodose kundernas behov av ändamålsenliga och funktionella lokaler. Det

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 Västfastigheter

Delårsrapport mars 2017 Västfastigheter Sida 1(21) Delårsrapport mars 2017 Västfastigheter 1. Sammanfattning Östra sjukhuset är i en stor omvandling. Idag planerar Västfastigheter tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) för ett

Läs mer

SL fortsatt införandestöd PCV på Kungälvs sjukhus Personcentrerat ledarskap på Kungälvs sjukhus

SL fortsatt införandestöd PCV på Kungälvs sjukhus Personcentrerat ledarskap på Kungälvs sjukhus personcentrerat Delaktivitet VAD ska göras HUR genomföras Ansvarig Startdatum Slutdatum Status: grön/gul/röd Effekt: grön/gul/röd Resp VC i samråd Katrin Modig Pallin kontaktar alla VC för att Varje VC

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 2012-11-08 Dnr TN 2012-49 Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 - årsbudget - 2012-11-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING _Toc340145143 Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Årsbudget... 4 Bilaga 1: Resultaträkning,

Läs mer

Protokoll från mötet i Angered med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 27 april 2016

Protokoll från mötet i Angered med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 27 april 2016 Protokoll från mötet i Angered med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen 27 april 2016 Västfastigheter Delårsrapport mars 2016[Document::Title] Västfastigheter Tillsammans skapar vi

Läs mer

Budget för 2014 innebär ett arbete i enlighet med dessa strategiska inriktningar.

Budget för 2014 innebär ett arbete i enlighet med dessa strategiska inriktningar. Sida 1(25) Detaljbudget 2014 Västfastigheter 1. Sammanfattning Under 2011 togs en ny verksamhetsplan för Västfastigheter för perioden 2012-2014 fram. Planen redovisar fyra strategiska inriktningar inom

Läs mer

- genomför samgranskningar med Göteborgs stad och Borås stads revision

- genomför samgranskningar med Göteborgs stad och Borås stads revision Sida 1(6) Delårsrapport augusti Revision 1. Sammanfattning Revisionen bedriver ett kontinuerligt granskningsarbete i syfte att kunna bedöma om regionens verksamheter har skötts på ett sådant sätt, att

Läs mer

Regionfullmäktige har beslutat om följande övergripande mål och indikationer för fastighetsnämnden under planperioden:

Regionfullmäktige har beslutat om följande övergripande mål och indikationer för fastighetsnämnden under planperioden: Sida 1(22) Detaljbudget 2015 Västfastigheter 1. Sammanfattning Regionfullmäktige har beslutat om följande övergripande mål och indikationer för fastighetsnämnden under planperioden: 2015 2016 2017 Nöjd-kund-index

Läs mer

RRV RESULTATRÄKNING VÄSTTRAFIK AB 1712AC 1712BU 1612AC Västtrafik AB Ack Ack Ack 501 utfall budget utfall

RRV RESULTATRÄKNING VÄSTTRAFIK AB 1712AC 1712BU 1612AC Västtrafik AB Ack Ack Ack 501 utfall budget utfall RRV RESULTATRÄKNING VÄSTTRAFIK AB 1712AC 1712BU 1612AC Västtrafik AB Ack Ack Ack 501 utfall budget utfall 38111 Specialdestinerade statsbidrag, externt 1 127 7 194 38211 Personalanknutna statsbidrag, externt

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

Styrelsen för Hsb Brf Ersåsberget i Göteborg

Styrelsen för Hsb Brf Ersåsberget i Göteborg Styrelsen för Org.nr: 716408-8283 får härmed avge årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Resultaträkning 2016-12-31 2015-12-31 Rörelseintäkter Nettoomsättning

Läs mer

Koncernen Öckerö Fastighets AB

Koncernen Öckerö Fastighets AB 1(13) Delårsrapport per 2016-08-31 för Koncernen Öckerö Fastighets AB 556495-9665 2(13) Organisation Från januari 2014 organiserar sig Öckerö kommuns fastighetsbolag i en koncern. Öckerö kommun Öckerö

Läs mer

Delårsrapport jan-oktober 2009 Informationscentrum

Delårsrapport jan-oktober 2009 Informationscentrum Delårsrapport jan-oktober 2009 Informationscentrum 2009-11-27 sidan 2 av 3 Innehållsförteckning Enhetschefens reflektion 3 Bilagor HELÅRSBEDÖMNING RESULTATRÄKNING MM 2 2009-11-27 sidan 3 av 3 Till Landstingsstyrelsen

Läs mer

Handlingar till mötet i Alingsås med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 22 mars 2016

Handlingar till mötet i Alingsås med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 22 mars 2016 Handlingar till mötet i Alingsås med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen 22 mars 2016 1 (2) Föredragningslista Sammanträde med fastighetsnämnden den 22 mars 2016 Plats: Alingsås lasarett, lokal

Läs mer

Delårsrapport Jan-okt 2009 Närsjukvården i centrala Östergötland

Delårsrapport Jan-okt 2009 Närsjukvården i centrala Östergötland Delårsrapport Jan-okt 2009 Närsjukvården i centrala Östergötland Till Landstingsstyrelsen ENHETSCHEFENS KOMMENTAR Måste tyvärr justera helårsbedömningen från minus 5 mkr till minus 10 mkr. Orsakerna är

Läs mer

Periodrapport Maj 2015

Periodrapport Maj 2015 Periodrapport Maj 2015 Ekonomi l Resultat januari maj -20 mnkr (26 mnkr) l Nettokostnadsökning 7,7 % (2,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,5 % (5,3 %) l Helårsprognos 170 mnkr (246 mnkr) Omvärldsanalys I

Läs mer

BALANSRÄKNING

BALANSRÄKNING BALANSRÄKNING 2010 12 31 2009 12 31 TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar Byggnader Not 1 78 480 441 78 930 441 Mark 2 000 000 2 000 000 Maskiner och inventarier Not 2 483 540 546 514 Insats SCB 3 500 3 500

Läs mer

Korrekta benämningar Bilaga till Korrekt & läsvänligt skrivhandledning för Västra Götalandsregionen

Korrekta benämningar Bilaga till Korrekt & läsvänligt skrivhandledning för Västra Götalandsregionen Korrekta benämningar Bilaga till Korrekt & läsvänligt skrivhandledning för Västra Götalandsregionen Uppdaterad 2017-05-09 Dokumentet utvecklas och uppdateras kontinuerligt, försäkra dig om att du har den

Läs mer

R E S U L T A T R Ä K N I N G

R E S U L T A T R Ä K N I N G R E S U L T A T R Ä K N I N G SAMMANSTÄLLNING 1997-01-01-1996-01-01 INTÄKTER Avgifter 2 290 896 2 242 950 Hyresintäkter 182 952 169 712 Övriga intäkter 18 290 278 857 S:A INTÄKTER 2 492 138 2 691 519 KOSTNADER

Läs mer

RESULTATRÄKNING 2013 2012

RESULTATRÄKNING 2013 2012 RESULTATRÄKNING 2013 2012 Intäkter Hyresintäkter 3 726 068 3 708 806 Intäkter varmvatten 143 029 134 510 Övriga intäkter 12 1 581 Summa intäkter 3 869 109 3 844 897 Övriga kostnader Värme -512 514-507

Läs mer

R E S U L T A T R Ä K N I N G

R E S U L T A T R Ä K N I N G R E S U L T A T R Ä K N I N G SAMMANSTÄLLNING 1996-01-01-1995-01-01 - 1996-12-31 1995-12-31 INTÄKTER Avgifter 2 242 950 2 185 224 Hyresintäkter 169 712 171 336 Övriga intäkter 278 857 78 148 S:A INTÄKTER

Läs mer

Resultaträkningar. Göteborg Energi

Resultaträkningar. Göteborg Energi Göteborg Energi Resultaträkningar Koncernen Moderföretaget Belopp i mkr Not 2016 2015 2016 2015 Rörelsens intäkter Nettoomsättning 4 5 963 5 641 3 438 3 067 Anslutningsavgifter 88 88 35 45 Aktiverat arbete

Läs mer

ÅRSREDOVISNING HSB:s bostadsrättsförening GRÄNGEN. Org nr

ÅRSREDOVISNING HSB:s bostadsrättsförening GRÄNGEN. Org nr ÅRSREDOVISNING 2018 HSB:s bostadsrättsförening GRÄNGEN Org nr. 702000-8020 Org Nr: 702000-8020 HSB Bostadsrättsförening Grängen i Stockholm 2018-01-01 2017-01-01 Resultaträkning 2018-12-31 2017-12-31

Läs mer

Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Ekensbergs Udde

Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Ekensbergs Udde Styrelsen för Org.nr: 769615-4033 får härmed avge årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 Resultaträkning 2012-12-31 2011-12-31 Nettoomsättning Not 1 7 420

Läs mer

Budget för 2013 innebär ett arbete i enlighet med dessa strategiska inriktningar.

Budget för 2013 innebär ett arbete i enlighet med dessa strategiska inriktningar. Sida 1(20) Detaljbudget 2013 Västfastigheter 1. Sammanfattning och slutsats Under 2011 togs en ny verksamhetsplan för Västfastigheter för perioden 2012-2014 fram. Planen redovisar fyra strategiska inriktningar

Läs mer

Särredovisning för sid 1(5) Aneby Miljö & Vatten AB 556621-6650 VA-verksamheten

Särredovisning för sid 1(5) Aneby Miljö & Vatten AB 556621-6650 VA-verksamheten Särredovisning för sid 1(5) Aneby Miljö & Vatten AB VA-verksamheten RESULTATRÄKNING VA Belopp i kr Not 2013-01-01-2012-01-01- 2013-12-31 2012-12-31 Verksamhetens intäkter Brukningsavgifter 12 094 363 11

Läs mer

Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014

Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014 Datum 2014-08-29 ~~ ~, Antal sidor REGIONFÖRBUNDET JÖNKÖPINGS LÄN 1(2) Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014 Kommentarer till det ekonomiska utfallet Det ekonomiska utfallet för det första halvåret 2014

Läs mer

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: Förvaltning: 117 Kr

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: Förvaltning: 117 Kr Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: 201701-201713 Förvaltning: 117 Kr Nämndens budget Nämndens utfall Avvikelse inkl budgetjust. Drift och underhåll 19 626 200 000,00

Läs mer

Delårsrapport januari-juni 2013

Delårsrapport januari-juni 2013 Delårsrapport januari-juni 2013 1 - Apoteksgruppen delårsrapport januari juni 2013 2 - Apoteksgruppen delårsrapport januari juni 2013 Koncernens rapport över totalresultat KONCERNENS RESULTATRÄKNING

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Årsredovisning för HSB:s brf Kåpan nr 272 i Stockholm

Årsredovisning för HSB:s brf Kåpan nr 272 i Stockholm Årsredovisning för HSB:s brf Kåpan nr 272 i Stockholm Räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 Resultaträkning Not 2011-12-31 2010-12-31 Nettoomsättning 1 8 077 988 7 573 717 Fastighetskostnader Drift 2-4

Läs mer

Koncernens nyckeltal Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9

Koncernens nyckeltal Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9 Koncernens nyckeltal 2017 2016 2017 2016 Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9 Rörelsemarginal, % 13,4 12,4 11,1 neg Resultat efter finansiella

Läs mer

Styrelsen för HSB Bostadsrättsförening Ängsö i Stockholm

Styrelsen för HSB Bostadsrättsförening Ängsö i Stockholm Styrelsen för Org.nr: 769612-4143 får härmed avge årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2017-01-01-2017-12-31 Resultaträkning 2017-12-31 2016-12-31 Rörelseintäkter Nettoomsättning

Läs mer

KONCERNENS RESULTATRÄKNING 2006-10-01 2005-10-01 2006-01-01 2005-01-01

KONCERNENS RESULTATRÄKNING 2006-10-01 2005-10-01 2006-01-01 2005-01-01 KONCERNENS RESULTATRÄKNING 2006-10-01 2005-10-01 2006-01-01 2005-01-01 Belopp i kkr 2006-12-31 2005-12-31 2006-12-31 2005-12-31 Rörelsens intäkter m.m. Intäkter 88 742 114 393 391 500 294 504 88 742 114

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Göteborgs Symfoniker AB Utfall Budget Utfall Budget 2015 2015 2014 2014 RESULTATRÄKNING (kkr) Jan - Mar Jan - Mar Jan - Mar Jan - Mar Rörelsens intäkter Nettomsättning 9439 9251 10354 9690 Övriga rörelseintäkter

Läs mer

Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Ekensbergs Udde

Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Ekensbergs Udde Styrelsen för Org.nr: 769615-4033 får härmed avge årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 Resultaträkning 2013-12-31 2012-12-31 Nettoomsättning Not 1 8 132

Läs mer

Rullande tolv månader.

Rullande tolv månader. Koncernens nyckeltal 2017 2016 2017 2016 2016 Kv 2 Kv 2 Jan-Juni Jan-Juni Helår Omsättning, Mkr 66,6 59,6 153,2 140,9 283,9 Rörelseresultat, Mkr 4,9 2,9 17,7 14,0-30,9 Rörelsemarginal, % 7,4 4,8 11,5 9,9

Läs mer

RESULTATRÄKNING 2009 2008

RESULTATRÄKNING 2009 2008 6(15) RESULTATRÄKNING 2009 2008 Nettoomsättning Not 1 2 176 558 2 147 487 Fastighetskostnader Reparationer och underhåll -123 230-173 395 Drift Not 2-767 052-710 885 Administrationskostnader Not 2-116

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Göteborgs Symfoniker AB Utfall Budget Utfall Budget 2015 2015 2014 2014 RESULTATRÄKNING (kkr) Jan - Aug Jan - Aug Jan - Aug Jan - Aug Rörelsens intäkter Nettomsättning 21083 20696 23248 22368 Övriga rörelseintäkter

Läs mer

Kvartalsrapport januari-mars 2012 Apotek Produktion & Laboratorier AB, APL

Kvartalsrapport januari-mars 2012 Apotek Produktion & Laboratorier AB, APL Kvartalsrapport januari-mars 2012 Apotek Produktion & Laboratorier AB, APL Väsentliga händelser under perioden januari-mars 2012 Den 24 januari 2012 kom tilldelningsbeslutet att APL vunnit upphandlingen

Läs mer

Årsredovisning 2013 Årsredovisning 2013 Trafiknämnden

Årsredovisning 2013 Årsredovisning 2013 Trafiknämnden Årsredovisning 2013 Årsredovisning 2013 Trafiknämnden Produktionsenhetsnamnet fylls i här Dnr TN 2014 6 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förvaltningsberättelse Ekonomiperspektivet 3 Ekonomisk redovisning Resultaträkning

Läs mer

RESULTATRÄKNING 2005 2004 ( 31/3-31/12 )

RESULTATRÄKNING 2005 2004 ( 31/3-31/12 ) RESULTATRÄKNING 2005 2004 ( 31/3-31/12 ) Nettoomsättning Not 2 2 913 083 2 242 855 Fastighetskostnader Reparationer och underhåll -960 055-99 176 Drift -1 613 350-627 416 Förvaltningskostnader -215 522-299

Läs mer

Delårsrapport Jan okt 2009 Barn- o kvinnocentrum i Östergötland. Tillsammans för kvinnors och barns allra bästa hälsa

Delårsrapport Jan okt 2009 Barn- o kvinnocentrum i Östergötland. Tillsammans för kvinnors och barns allra bästa hälsa Delårsrapport Jan okt 2009 Barn- o kvinnocentrum i Östergötland Tillsammans för kvinnors och barns allra bästa hälsa 1 Innehållsförteckning Enhetschefens reflektion 3 Bilagor Bilaga 1, RESULTATRÄKNING,

Läs mer

Delårsrapport januari-juni 2012 Apotek Produktion & Laboratorier AB, APL

Delårsrapport januari-juni 2012 Apotek Produktion & Laboratorier AB, APL Delårsrapport januari-juni 2012 Apotek Produktion & Laboratorier AB, APL Väsentliga händelser under perioden april-juni 2012 Vid årsstämman den 19 april 2012 fick APL nya ägaranvisningar, som innebär förlängt

Läs mer

Delårsrapport för räkenskapsåret 2017 per den 30 juni 2017

Delårsrapport för räkenskapsåret 2017 per den 30 juni 2017 2017-08-09 DNR LIU-2017-01829 BESLUT 1(8) Delårsrapport för räkenskapsåret 2017 per den 30 juni 2017 Bakgrund Vissa myndigheter ska enligt Förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag senast

Läs mer

Delårsrapport per för Öckerö Bostads AB

Delårsrapport per för Öckerö Bostads AB 1(9) Delårsrapport per 2013-08-31 för 556495-9665 2(9) Verkställande direktören för får härmed avge delårsrapport för perioden 2013-01-01 -- 2013-08-31. Rapportens utformning är ej till fullo utformad

Läs mer

Delårsrapport 30 juni 2014

Delårsrapport 30 juni 2014 DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3063 Exp. den: Dubbelklicka här för att redigera Styrelsen 2014-08-13 Regeringen Landsbygdsdepartementet Delårsrapport 30 juni 2014 Ekonomiskt utfall SLU redovisar ett underskott

Läs mer

~?- locum. Jlt: I. Månadsrapport för januari-oktober samt januarinovember. Ärendet ÄRENDE 15 ] ANMÄLAN 1 (1) LOC

~?- locum. Jlt: I. Månadsrapport för januari-oktober samt januarinovember. Ärendet ÄRENDE 15 ] ANMÄLAN 1 (1) LOC locum. VÄRDEN FOR VÄRDEN 2016-02-25 - ÄRENDE 15 ] ANMÄLAN 1 (1) 2016-01-22 LOC 1501-0234 Styrelsen för Locum AB Månadsrapport för januari-oktober samt januarinovember 2015 för Locum AB Ärendet Anmälan

Läs mer

Årsredovisning för HSB:s brf Kåpan nr 272 i Stockholm

Årsredovisning för HSB:s brf Kåpan nr 272 i Stockholm Årsredovisning för HSB:s brf Kåpan nr 272 i Stockholm Räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 Resultaträkning Not 2012-12-31 2011-12-31 Nettoomsättning 1 8 065 055 8 077 988 Fastighetskostnader Drift 2-4

Läs mer

Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Ekensbergs Udde

Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Ekensbergs Udde Styrelsen för Org.nr: 769615-4033 får härmed avge årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 Resultaträkning 2011-12-31 2010-12-31 Nettoomsättning Not 1 6 901

Läs mer

Energiarbetet i Västfastigheter. - tillbakablick, nuläge och framtiden

Energiarbetet i Västfastigheter. - tillbakablick, nuläge och framtiden Energiarbetet i Västfastigheter - tillbakablick, nuläge och framtiden 2018-03-02 Här skriver du in sidfot Historik PRIORITERADE MÅL: Andelen ekologiska livsmedel ska öka och uppgå till mer än 30 procent

Läs mer

Delårsrapport för januari-mars 2015

Delårsrapport för januari-mars 2015 Delårsrapport för januari-mars 2015 Swedish National Road Consulting AB Delårsrapport 2015-03-31 Delårsrapport för perioden 2015-01-01 2015-03-31 Postadress: Box 4021 171 04 Solna Besöksadress: Hemvärnsgatan

Läs mer

Hyresbostäder i Karlskoga AB Org nr 556046-8885 1(8)

Hyresbostäder i Karlskoga AB Org nr 556046-8885 1(8) Hyresbostäder i Karlskoga AB Org nr 556046-8885 1(8) Delårsrapport 2005 Lansering av ny hemsida och marknadsstödsystem under sommaren 2005 (www.hyresbostader-karlskoga.se). På styrelsens uppdrag avger

Läs mer