Trender som påverkar samhället

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trender som påverkar samhället"

Transkript

1 PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF Närvarande: Ann Lindgren, Cecilia Lundberg, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Maud Berggren, Åsa Israelsson, Eva Åkerlund, sekreterare Michael Carlberg Lax och Peter Ekehult deltar i ärende 1 Peder Hansson deltar i ärende 8 Trender som påverkar samhället CIO (strategisk IT-chef) på support och lokaler, Michael Carlberg Lax, berättar om trender som påverkar samhället, och hur företag och offentliga organisationer måste anpassa sig till det som sker. Tre tydliga trender är globalisering, teknik, demografi. De leder till nya förhållningssätt, nya tjänster och produkter. Några exempel: Globalisering Kunden är kung är ett begrepp som Michael nämner. Om en vara eller tjänst inte lever upp till kundens förväntningar söker kunden nya vägar på ett sätt som inte var möjligt tidigare. Nu har kunden tillgång till varor och tjänster från hela världen via sin smarta telefon. Teknik Självkörande bilar är ett exempel på teknik som redan testas. Kommer vi att behöva ta körkort i framtiden? Demografi Inflyttningen från landsbygden till städerna ökar. Människors beteenden ändras i och med att samhället förändras. Fler och fler arbetsuppgifter som idag utförs av människor kommer att ersättas av tekniska lösningar. Hur kommer framtidens arbete att se ut? Tre skäl att bry sig 1. Alla påverkas 2. Det går snabbare än vi tror 3. Det räcker inte att vara bra på det vi gör idag Förändringar och nya arbetssätt har alltid varit enklare att genomföra i privata företag än i offentliga organisationer. Skälet till det är att ett företag som inte följer med i utvecklingen förlorar kunder och går så småningom under. Där ligger det både i företagsledningens och i medarbetarnas intresse att producera det kunden frågar efter.

2 Även offentliga organisationer måste följa med i samhällsutvecklingen och möta medborgarnas önskemål, men t.ex. en kommun är styrd av lagstiftning och kan inte ändra sitt tjänsteutbud på samma sätt som ett privat företag utifrån kundernas önskemål. Offentliga organisationer är satta att förvalta ett uppdrag. Däremot kan och måste en kommun förändra och utveckla sättet att leverera tjänster. Det är inte bara nu som samhället förändras Teknik som genom århundradena inneburit stora förändringar av världen, men som vi kanske inte längre tänker på eller som vi tar för givna; ångmaskinen, elektriciteten, förbränningsmotorn, TV och telefon. Nyligen, sett i ett historiskt perspektiv, har internet, mobiltelefoni, artificiell intelligens som robotar och självkörande fordon utvecklats, och forskningen och utvecklingen går snabbt. Utvecklingen har aldrig gått så snabbt som idag Michael visar en intressant jämförelse över hur lång tid det tagit genom åren för ny teknik/nya företeelser att nå 50 miljoner användare: Telefonen 75 år Radio 35 år TV 13 år Facebook 3 år Instagram 0,5 år Angry Birds 35 dagar Pokémon Go 10 dagar Ledningsgruppen tackar Michael för genomgången. Utveckling av kundhantering Kundtjänstchef Peter Ekehult berättar om arbetet med att förbättra upplevelsen för medborgare/kund i kontakten med kundtjänst från icke värdeskapande till värdeskapande. Från kostnadstänk till värdetänk. I ett callcenter är det vanligt att man mäter kvalitet i korta kötider och kort samtalslängd, men det betyder inte nödvändigtvis att kunden blir nöjd med upplevelsen. Kundtjänst arbetar ständig med att förbättra kundupplevelsen, det gör man genom det förhållningssätt kundtjänsthandläggaren ska ha i mötet, och att kundens ansträngning ska vara så liten som möjligt. Kundtjänst utvecklar också samarbetet med förvaltningarna i syfte att öka kunskapen hos kundtjänsthandläggarna, och att oavsett vilken kanal medborgaren använder för att söka svar ska svaret/tjänsten bli densamma. Det ska inte spela någon roll om medborgaren söker information på kommunens hemsida eller ringer kundtjänst. Ledningsgruppen tackar Peter för genomgången.

3 Utannonsering av tjänster och utlåning Kommunal väckte under hösten 2017 frågorna om tjänstetillsättningar och utlåning i avdelningens samverkansgrupp. Man menar att det finns liten eller ingen möjlighet att röra sig inom organisationen då lediga tjänster inte annonseras ut, och att den stora utlåningen i verksamheterna får otydliga arbetsuppgifter och otrygghet som följd. Frågorna behandlades inte då, eftersom avdelningschefen behövde tid att bereda svaren. Vid dagens ledningsmöte säger Åsa att arbetsgivaren är av samma uppfattning som Kommunal, men att hon vill ha övriga ledningsgruppens synpunkter. Ann berättar att socialpsykiatrin på försök under våren 2018 annonserar ut vikariat över sex månader internt socialpsykiatrin. I övrigt följs processen för personalplanering vad gäller övertalighet och rehab. Redan nu har försöket gett positiv respons från medarbetare. Maud säger att personlig assistans sällan eller aldrig har lediga tjänster med tanke på de indragningar av assistans som genomförts. Istället finns en övertalighet. Ledningsgruppen noterar informationen. Vad gäller utlåningstiden så är arbetsgivaren överens med facket om att den är för hög. Just nu pågår en gemensam utbildning i bemanningsprocessen för verksamhetschefer, ekonom och Kommunal. Utbildningen har fokus på personalplanering och schemaläggning. Åsa sammanfattar frågan med att det är ett antal aktiviteter på gång som både rör tjänstetillsättningar och utlåningstid. SSF fortsätter följa aktiviteterna och resultaten av dessa. Ledningsgruppen följer upp frågan under maj månad. Utbildning Att leda digital utveckling Åsa vill att alla verksamhetschefer ska gå utbildningen Att leda digital förändring. Detta som en förlängning av Transformationsmotorn och ett nästa steg i projektet kring idéslussar och i linje med digitalisering. Ledningsgruppen beslutar att alla verksamhetschefer ska delta i utbildningen.

4 Titulatur och kompetenskartläggning Samverkan om förändringen av titlarna boendehandledare och aktivitetsledare till stödassistent, och stödpersonal för de som inte har formell utbildning, är avslutad. Från och med nu ska de nya titlarna användas. Ledningsgruppen ställer sig frågande inför den stora oro som Kommunal hävdar finns i yrkesgruppen, då några sådana signaler aldrig nått enhets- eller verksamhetschefer direkt från personalhåll. Den personal chefer talat med känner inte igen sig i beskrivningen. Ledningsgruppen beslutar att i olika former informera berörda personalgrupper om skälet till titulaturbytet. I den kompetenskartläggning som pågår inom SSF har c:a betyg granskats, både tillsvidareanställdas och vikariers. Av dessa har 68 % rätt grundutbildning. För c:a 300 personer håller utbildningssamordnaren på att ta fram en studieplan över vad som krävs för att nå de formella kraven. Verksamhetsstöd arbetar med att ta fram ett förslag till studiepaket. Ledningsgruppen noterar informationen. Målsättning med/inriktning för utvecklingsmedel 2018 Stöd och service har beviljats 5 miljoner kronor i utvecklingsmedel för Vid dagens sammanträde presenteras förslag till fördelning. PROJEKT MNKR INNEHÅLL Projekt "tillgängligt stöd 1,5 Projektledare, extern upphandling, dygnet runt" vikariekostnader Wifi grupp- och servicebostäder Arbetskonsulent daglig verksamhet 0,75 Samtliga gemensamhetsutrymmen (Driftskostnad tillkommer) 0,4 Heltid 9 mån (Frigöra tid till uppföljning och GP) Utemiljö korttids 0,25 Staket, gunga mm Tester av vikarieteam 1,5 Boende LSS, pers ass samt socialpsykiatrin (För testet, inte driften av teamen) Övrigt 0,6 (Central buffert, vikariekostnader) TOTALT 5 Ledningsgruppen beslutar att godkänna föreslagen fördelning av utvecklingsmedlen.

5 Nya rutiner för matkostnad och hantering av personalmåltiden Kommunfullmäktige kommer att fatta beslut om fasta avgifter för måltider vid gruppoch servicebostäder enligt LSS. Lagen ger inga anvisningar om hur avgifter för måltider ska beräknas. Därför måste Stöd och service rutin för matkostnad uppdateras. Den föreslagna matkostnaden är beräknad med utgångspunkt från Konsumentverkets beräkning för livsmedel normalkost för vuxna, alla mål äts hemma samt med beaktande av skälighet och kommunens självkostnad. Uppräkning sker årligen. Procentsatserna för beräkning av kostnad för frukost, lunch, middag (förutom middag fredag och lördag som har en högre procentsats) och mellanmål grundar sig på Socialstyrelsens anvisningar. De nya avgifterna för måltider föreslås gälla från och med Avgifterna avser kostnader för måltider. Brukare betalar bara för de måltider de äter på boendet. Vid dagens ledningsmöte presenterar verksamhetsstöd förslag till ny rutin. När det gäller leverantör av livsmedel fortsätter verksamhetsstöd att undersöka möjligheten att teckna avtal för små enheter att välja annan leverantör än Servera som endast levererar storköksförpackningar. Verksamhetsstöd tittar också på kostnaden för personalmåltider. Efter diskussion beslutar ledningsgruppen att de över- respektive underskott för matkostnad som kan uppkomma ska föras till årsbokslut, och att publicera nya rutinen på Insidan när fullmäktige fattat det formella beslutet. Plan för fortsättning av Funca Funca startade som ett pilotprojekt hösten 2016, och HS-enheten vill nu ha besked om Stöd och service har någon plan för fortsatt utbildning i Funca. Funca är ett webbaserat arbetsverktyg med syfte att förebygga och minska utmanande beteende samt att förbättra delaktighet och självbestämmande för vuxna personer med insatser enligt LSS, personkrets 1 och 2. Ett utbildningstillfälle är genomfört och en återträff är inplanerad. Det behövs en strategi och en plan för det fortsatta arbetet, hur stort utrymme och hur stora kostnader detta ska få ta i framtiden. I dagsläget är c:a en fjärdedel av personalen i LSS-verksamheterna utbildade. HS-enheten föreslår att all personal i LSS-verksamheterna ska utbildas under en treårsperiod. Stöd och service har ett stort behov av att använda en metod och arbeta systematiskt för ökad självständighet och delaktighet för brukare som har utmanande beteende. Främst ur brukarens perspektiv men också för att medarbetarna ska känna sig trygga i mötet och med det stöd man ger.

6 I diskussionen som följer noteras att Socialdepartementet dragit in anslagen till Funca. Skälet är den kritik verktyget fått för att det inte finns forskning som stöder arbetssättet. Ledningsgruppen ställer sig frågan om det är klokt att fortsätta utbilda i ett system som inte längre finansieras, trots att de som utbildats och arbetar enligt modellen är positiva. Ledningsgruppen kommer dessutom inom kort att få information om en instruktion för skydds- och begränsningsåtgärder som socialkontoret håller på att utarbeta. Hur hänger det ihop med Funca? Ledningsgruppen beslutar att avvakta informationen om skydds- och begränsningsåtgärder, och därefter besluta hur vi går vidare med Funca, och att följa upp frågan under maj. Samhällsutveckling Fredrik Nilsson och Peder Hansson lämnar en lägesrapport över projektet Tillgängligt stöd. Bakgrund till projektet: C:a 900 personer får idag stöd av SSF i c:a tio olika stödformer. Hur kan vi erbjuda ett mer tillgängligt stöd över hela dygnet där vi behåller kvalitén men blir effektivare inom verksamheten? Anledningen är att avdelningen har ett preliminärt effektiviseringskrav 2019 på mnkr. Målet med projektet är att ta fram förslag på hur förändrade arbetsätt kan leda till att avdelningen klarar effektiviseringskravet 2019 med bibehållen eller ökad kvalitet för brukaren. Projektet Tillgängligt stöd dygnet runt leds av projektledare Peder Hansson och är ett verksamhetsnära projekt där hypoteser* kring nya arbetssätt testas i liten skala för att hitta idéer och lösningar att arbeta vidare med. Utgångspunkten är att fånga brukarens önskemål och behov samt medarbetarens erfarenhet och kunskap. Första mötet med en grupp utvalda chefer från första linjen samt ett antal medarbetare skedde den 26 februari. En tidsplan håller på att tas fram hur arbetet i gruppen ska se ut framöver. Första prioritet kommer att vara brukartester kring prototypen nattugglorna som redan tagits fram av medarbetare från Stöd och service tillsammans med Hello Future. Projektet kommer att utgå från följande utgångspunkter/principer: Principerna beskriver våra viktigaste ståndpunkter som vi utgår från både i vår vision och i vårt salutogena tankesätt.

7 Vi har brukarens fokus i fokus denne är bäst på att definiera sin vilja och sina behov En brukare vill generellt sett inte ha mer stöd av personal än nödvändigt. Det innebär att en ökad tillgänglighet till att få stöd bör ge individen förutsättningar till ökad självständighet och ett minskat behov av ta emot stöd En ansvarstagande verksamhet med delaktiga medarbetare utvecklar sig själv hela tiden som en naturlig del av arbetet. Att ge en verksamhet förutsättningar att vara ansvarstagande kräver en tillitsbaserad styrning och ledning Digitalt stöd som alternativ till mänskligt stöd ger individen fler valmöjligheter i livet EBP (evidensbaserad praktik) Vi strävar efter att våra insatser ska bygga på bästa tillgängliga kunskap, som hämtas från forskning, från den enskilde och från praktiken. Peder Hansson och Fredrik Nilsson, ekonom och medledare i projektet har ringat in följande hypoteser kring framtida arbetssätt som kan komma att testas närmare: Hypotes: Nattbemanningen Tester har redan påbörjas i protypen nattugglorna. I samtal med chefer framkommer det att det i praktiken är ett begränsat antal brukare som behöver bemanning dygnets alla timmar. Vi har idag få eller inga alternativ till att ge stöd på natten än att bevilja särskilt boende (Grupp- eller servicebostad). Hypotes: Vikariehanteringen Alla verksamheter efterfrågar idag vikarieteam. I dag tar vikariehanteringen tid av våra chefer, skapar behov av många bemanningsadministratörer och riskerar övertidsarbete för vår personal. Finns potential att tänka nytt kring vikariefrågan? Vi planerar brukarens behov i minsta detalj som bygger på att vi nästan alltid måste ta in en vikarie vid avvikelse. Är brukaren intresserad av att livet ska schemaläggas i detalj? Varför tvingas vi jaga vikarier i varje situation? Hypotes: Aktiviteter utanför hemmet SSF vill stödja brukare att vara aktiva och delaktiga i samhällslivet. Brukarna skulle kanske kunna boka sin personal utifrån vad man vill göra, och då ges ökade valmöjligheter? Bättre samordning av personalresurser kan innebära att brukaren kan vara mer i aktivitet. Hypotes: Punktinsatser Vi är sårbara när det uppstår behov av tillfälliga eller stadigvarande punktinstatser. Utmynnar ofta i tjänsteköp. Där vi får det att fungera i dag beror på chef och positivt arbetslag. Finns inte som någon naturligt del i arbetet. I samråd med chefer och medarbetare kommer dessa hypoteser att diskuteras, vilka vill/behöver vi gå vidare med och vilka vill/ behöver vi förkasta? Vilka fler hypoteser ser vi? *En hypotes är ett antagande om verkligheten

8 Ledningsgruppen noterar informationen Vid protokollet Eva Åkerlund

Information om projektet Tillgängligt stöd dygnet runt. Fredrik Nilsson och Peder Hansson lämnar en lägesrapport över projektet Tillgängligt stöd.

Information om projektet Tillgängligt stöd dygnet runt. Fredrik Nilsson och Peder Hansson lämnar en lägesrapport över projektet Tillgängligt stöd. Minnesanteckningar från samverkan på avdelningsnivå 2018-02-21 Närvarande: Åsa Israelsson, Therese Classon, Vision, Anne Andersson, Kommunal, Anna Janzén, HR-specialist SLK, Eva Åkerlund, sekreterare Fredrik

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2018-01-31 Närvarande: Ann Lindgren, Cecilia Lundberg, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund,

Läs mer

UPPFÖLJNING Kvalitet/resultat

UPPFÖLJNING Kvalitet/resultat PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-09-27 Närvarande: Ann Lindgren, ärende 1, Cecilia Lundberg, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Nina Olausson, Åsa Israelsson,

Läs mer

BERÄTTELSER FRÅN VERKSAMHETERNA vad händer i veckan

BERÄTTELSER FRÅN VERKSAMHETERNA vad händer i veckan PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-03-28 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson, Eva Åkerlund,

Läs mer

HS-frågor. Lena Levander och Cecilia Lundberg får i uppdrag att utse de medarbetare som ska utbildas.

HS-frågor. Lena Levander och Cecilia Lundberg får i uppdrag att utse de medarbetare som ska utbildas. PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2018-12-19 Närvarande: Cecilia Lundberg, Christina Kvarnström, Fredrik Nilsson, Lena Levander, Madelene Wigenstam, Maud Berggren, Åsa Israelsson, Eva Hård deltar i ärende 1. Camilla

Läs mer

Medarbetarundersökningen

Medarbetarundersökningen PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2016-12-07 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson,

Läs mer

Arbetsfördelning via delegering. Ledningsgruppen har bjudit in MAS Louise Lundholm till ledningsträffen.

Arbetsfördelning via delegering. Ledningsgruppen har bjudit in MAS Louise Lundholm till ledningsträffen. PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-06-09 Närvarande: Christina Kvarnström, Fredrik Nilsson från ärende 4, Inger Engström, Johan Magnusson, Madelene Anefur Marklund, Maud Berggren, Åsa Israelsson, Eva Åkerlund,

Läs mer

Samverkansgruppen går igenom föregående mötesprotokoll. Samverkansgruppen noterar informationen. Information från verksamheterna och facken

Samverkansgruppen går igenom föregående mötesprotokoll. Samverkansgruppen noterar informationen. Information från verksamheterna och facken Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-09-01 Närvarande: Åsa Israelsson, Christina Kvarnström, Peder Hansson, punkt 1 och 2, Lena Sjölin, Inger Engström, Anne Andersson, Kommunal, Anna Janzén,

Läs mer

Erbjudande från kommunledningskontoret om att delta i internationella projektet Erasmus

Erbjudande från kommunledningskontoret om att delta i internationella projektet Erasmus PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-08-16 Närvarande: Cecilia Andersson, Christina Kvarnström, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Maud Berggren, Nina Olausson, Åsa Israelsson Berit

Läs mer

Information om bemanningsprocessen och avtal om modell för schemaläggning

Information om bemanningsprocessen och avtal om modell för schemaläggning PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-02-06 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson,

Läs mer

BERÄTTELSER FRÅN VERKSAMHETEN vad är på gång just nu?

BERÄTTELSER FRÅN VERKSAMHETEN vad är på gång just nu? PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-05-29 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström (från ärende 3), Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund,

Läs mer

Maud Berggren presenterar sig

Maud Berggren presenterar sig PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-04-26 Närvarande: Ann Lindgren fr.o.m. ärende 4, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Maud Berggren, Åsa Israelsson,

Läs mer

Förändrad sammansättning av ledningsgruppen från 1 oktober 2016

Förändrad sammansättning av ledningsgruppen från 1 oktober 2016 PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2016-09-28 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson, Eva Åkerlund

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05 PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05 Närvarande: Berit Norén, Charlotta Carlstedt, Christina Kvarnström, Christina Lundström, Erika Hansson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Lena Sjölin, Peder Hansson, Sture

Läs mer

Erik Jansen deltar i ärende 1-3, Katrin Dahlgren, hemtjänstchef ÄO deltar i ärende 4.

Erik Jansen deltar i ärende 1-3, Katrin Dahlgren, hemtjänstchef ÄO deltar i ärende 4. PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2016-11-23 Närvarande: Ann Lindgren, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson, Christina Kvarnström

Läs mer

Idésluss för hållbar samhällsutveckling

Idésluss för hållbar samhällsutveckling PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-04-11 Närvarande: Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson, Eva Åkerlund, sekreterare.

Läs mer

Ärende. Information. Förändrad titulatur från boendehandledare och aktivitetsledare till stödassistent

Ärende. Information. Förändrad titulatur från boendehandledare och aktivitetsledare till stödassistent Minnesanteckningar från samverkan på avdelningsnivå 2017-09-28 Närvarande: Åsa Israelsson, Cecilia Einarsdotter Larsson, Vision, Anne Andersson, Kommunal, Vibeke Nordström, SACO, Stefan Persson, Lärarförbundet,

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2016-04-11 Närvarande: Berit Norén (ärende 1 3), Christina Kvarnström, Erik Jansen, Erika Hansson, Fredrik Nilsson (ärende 1-7), Inger Engström, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund,

Läs mer

Information om kartläggning antal utbildade/ej utbildade samt utbildningsstrategi för personal utan fullständig utbildning,

Information om kartläggning antal utbildade/ej utbildade samt utbildningsstrategi för personal utan fullständig utbildning, Minnesanteckningar från samverkan på avdelningsnivå 2018-05-30 Närvarande: Åsa Israelsson, Therese Classon, Vision, Anne Andersson, Kommunal, Erik Jansen, SACO, ärende 1 2, Eva Åkerlund, sekreterare Berit

Läs mer

Avstämningar. Ledningsgruppen ser positivt på att Skellefteå ligger på medel eller över riket frågor om inflytande och personal.

Avstämningar. Ledningsgruppen ser positivt på att Skellefteå ligger på medel eller över riket frågor om inflytande och personal. PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-03-01 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson, Eva Åkerlund,

Läs mer

Information från verksamheterna och facken Information. Medarbetare Medborgare Ekonomi. Åsa informerar från senaste ledningsträffen

Information från verksamheterna och facken Information. Medarbetare Medborgare Ekonomi. Åsa informerar från senaste ledningsträffen Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-06-15 Närvarande: Åsa Israelsson, Christina Kvarnström, Lena Sjölin, Annika Bäckström, Lärarförbundet, Lillian Carlstén, Kommunal, Therese Classon,

Läs mer

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är;

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är; Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-09-29 Närvarande: Åsa Israelsson, Sture Veräjä, Kicki Kvarnström, Peder Hansson, Lena Sjölin, Lilliann Carlstén, Kommunal, Anne Andersson, Kommunal,

Läs mer

Information från verksamheterna och facken

Information från verksamheterna och facken Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-04-20 Närvarande: Åsa Israelsson, Lena Sjölin, Peder Hansson, Inger Engström, Christina Kvarnström, Sture Veräjä, Erik Jansen, SACO, Lilliann Carlstén,

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-06-03

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-06-03 PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-06-03 Närvarande: Berit Norén, Charlotta Carlstedt, Christina Kvarnström, Christina Lundström, Erika Hansson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Lena Sjölin, Peder Hansson, Sture

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-10-26

Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-10-26 Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-10-26 Närvarande: Åsa Israelsson, Inger Engström, Christina Kvarnström, Peder Hansson, Sture Veräjä, Madelene Anefur Marklund, Therese Classon, Kommunal,

Läs mer

Korttidstillsyn Troja

Korttidstillsyn Troja PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-03-14 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson,

Läs mer

~;~~a ~.~f?=... f. ~.. ff~~... l..<v,. ~.f!ltl..~-<c,..- Stef~ Sk1.'J. o ~gl%d Lars-Olof LaxlOt (I 129)

~;~~a ~.~f?=... f. ~.. ff~~... l..<v,. ~.f!ltl..~-<c,..- Stef~ Sk1.'J. o ~gl%d Lars-Olof LaxlOt (I 129) Sammanträde Plats och tid Stadshuset, lokal Kasen, kl. 13.30-15.30 Ledamöter Stefan Skoglund (S), ordförande Lars-Olof Laxrot (V) tjänstgörande ordförande Lars-Olof Laxrot (V), l :e vice ordförande Elving

Läs mer

Time Cares tjänsteerbjudande

Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Care tjänsteerbjudande Hur utbildar och stöttar vi våra chefer att leda verksamheter där varje krona har en berättelse och varje minut ett

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-11-19

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-11-19 PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-11-19 Föregående protokoll Genomgång av föregående protokoll (4 november) Beslut fattades om annons på Funktionshinderdagen som inträffar den 3 december, Åsa ansvarar för genomförandet.

Läs mer

Ärende. Information. Ärende. Information. Föregående protokoll

Ärende. Information. Ärende. Information. Föregående protokoll Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2016-08-29 Närvarande: Åsa Israelsson, Lena Sjölin, Christina Kvarnström, Erik Jansen, Ann Lindgren, Inger Engström, Madelene Anefur Marklund, Anna Janzén,

Läs mer

Föregående protokoll. Ledningsgruppen går igenom föregående protokoll, dels från 24 februari och dels från 4 mars.

Föregående protokoll. Ledningsgruppen går igenom föregående protokoll, dels från 24 februari och dels från 4 mars. PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2016-03-09 Närvarande: Berit Norén, Christina Kvarnström, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Magnus Strömqvist, Peder Hansson, Åsa Israelsson,

Läs mer

Information. Information. Föregående protokoll. Samverkansgruppen går igenom föregående protokoll. Medarbetare Medborgare.

Information. Information. Föregående protokoll. Samverkansgruppen går igenom föregående protokoll. Medarbetare Medborgare. Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-05-18 Närvarande: Åsa Israelsson, Lena Sjölin, Inger Engström, Christina Kvarnström, Sture Veräjä, Lilliann Carlstén, Kommunal, Anne Andersson, Kommunal,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Sadelmakaren, ANC, kl. 09.00 16.20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, ordförande (S) Lena Kandergård, 1:e vice ordförande (S) Börje Wahlund,

Läs mer

Välkommen till Det digitala Malmö

Välkommen till Det digitala Malmö Välkommen till Det digitala Malmö Världen blir mer och mer digital för varje dag. Samma sak händer i Malmö. I Malmö stad vill vi använda digitaliseringen på ett positiv sätt och därigenom förbättra servicen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll torsdag 14 december 2017, kl. 13:00-16:30 Beslutande Solweig Gard (S) Margareta Ivarsson (C) Lennart Eriksson (V) Anita Gustafsson (M) Michael Hamberg (L) Ola Jonsson (M) Lena Lindström (KD) Jan Jansson

Läs mer

Fokusområde kompetensförsörjning

Fokusområde kompetensförsörjning PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2018-06-21 Närvarande: Ann Falkman, Cecilia Lundberg, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Lena Levander, Madelene Anefur Marklund, Maud Berggren. Eva Åkerlund,

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-05-21

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-05-21 1 Socialnämnden 2014-05-21 Plats och tid Kommunhuset kl 13.30 15.05 ande Emma Magnusson (C) Agnetha Landberg (C) Daniel Backenius (C) Inga Jonsson (C) Håkan Sjöborg (C) Britt-Marie Domeij (M) Rune Carlsson

Läs mer

Ärende. Information. Tillbaka till jobbet arbete kring långtidssjukskrivna

Ärende. Information. Tillbaka till jobbet arbete kring långtidssjukskrivna Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2016-10-26 Närvarande: Åsa Israelsson, Christina Kvarnström, Madelene Anefur Marklund, Jan Andersson, PUE, Helene From, Vision, Anne Andersson, Kommunal,

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Time Cares tjänsteerbjudande

Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande När ni är här så känner jag att jag kan prestera mästerverk! När ni är borta saknar jag er och er oerhörda kompetens! Pia Helsing Enhetschef LSS

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 14

Kommunstyrelsen. Ärende 14 Kommunstyrelsen Ärende 14 Vårdutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-11-20 Sida 7(28) 184 Dnr KS 2018-323 Fast månadsavgift gällande kost för boende med särskild service för vuxna enligt

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

T Bohman (S), ordf.; E Johansson (L); N-E Olofsson (S)

T Bohman (S), ordf.; E Johansson (L); N-E Olofsson (S) 2018-05-08 1 (10) Plats och tid Hörsalen, Biblioteket kl. 13-16.30 Workshop kl. 9-12 Beslutande T Bohman (S), ordf.; E Johansson (L); N-E Olofsson (S) SPF L Carlsson (endast em), B Sigfridsson, E Wahlgren

Läs mer

~ ~

~ ~ TINGSRYDS KOMMUN Utskottet för arbete och lärande Plats Tid Beslutande Justeringens plats och tid Underskrifter Organ Sam.m.anträdesdatum Datum för Förvaringsplats för protokollet Underskrift SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Läs mer

1. Framtida behov av bostad med särskild service

1. Framtida behov av bostad med särskild service VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2013-02-12 DNR SN 2012.207 TONY HULTHÉN SID 1/1 UTREDARE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Framtida behov av bostad med särskild service Förslag till beslut

Läs mer

Hållbar Hemtjänst ett arbetssätt som ökar kvaliteten hos både kund och personal och som är hållbar över tid

Hållbar Hemtjänst ett arbetssätt som ökar kvaliteten hos både kund och personal och som är hållbar över tid Hållbar Hemtjänst ett arbetssätt som ökar kvaliteten hos både kund och personal och som är hållbar över tid 2 Fakta om Leksands kommun Antal invånare: 15 157 Antal invånare över 65 år: 3998 (26%) Omsättning:

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Svea Hund, den, kl. 08.30-11.10 Beslutande Övriga närvarande Lars-Ove Hägerroth (M), ordförande Gunnel Andersson (M) Gunvor Olsson (C) Ann Harrysson (SPI) Ida Bornlykke (S) Sejdi Karaliti

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Utskottet Vård och omsorg 2012-12-20 103 Plats och tid Garvaren röd, kl 13.15 16.00 Beslutande Ledamöter Sten Fransson (S), ordförande Maria Rönnehäll (S) Hans Forssell (S) Sara Andersson (MP) Börje Wahlund

Läs mer

Kallelse med föredragningslista

Kallelse med föredragningslista Tomelilla kommun Vård och omsorgsnämnden Ledamöter kallas Ersättare underrättas Tid: torsdagen den 28 januari 2016 kl. 08.30 Plats: Svea Hund i kommunhuset Kallelse med föredragningslista Ärenden 1 Val

Läs mer

Framtidens boende för äldre. Stockholm

Framtidens boende för äldre. Stockholm Framtidens boende för äldre Stockholm 2016-11-29 Vardaga på 1 minut Vardaga i siffror 79 Verksamheter 3410 Platser 7000 Medarbetare Våra tjänster Vi erbjuder äldreomsorg för personer med somatiska diagnoser,

Läs mer

Pernilla Boström (S) Anna-Greta Johansson (S) Dennis Byberg (M) Karl Persson (SD) Ulla Lundh (S)

Pernilla Boström (S) Anna-Greta Johansson (S) Dennis Byberg (M) Karl Persson (SD) Ulla Lundh (S) Sammanträdesdatum Sida 1/14 Plats och tid Sammanträdesrummet, Dalavägen 12 (gamla apotekshuset) kl 13:00 14:20 Beslutande Övriga Pernilla Boström (S) Anna-Greta Johansson (S) Dennis Byberg (M) Karl Persson

Läs mer

Caroline Engström. Sten Fransson. Per-Olov Ålander

Caroline Engström. Sten Fransson. Per-Olov Ålander Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Scandic Hotell, kl. 13.00 17.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander (C),

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-01-17 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-01-17 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 08:30-12:10 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Rodret Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande, ej 4-5 Inger Johnsson (C) Christian Andersson

Läs mer

inom vård och omsorg Mat för äldre Anders Bergh Ylva Mattsson Sydner

inom vård och omsorg Mat för äldre Anders Bergh Ylva Mattsson Sydner Nr 15 februari 2007 Författare:Katrin Östman Anders Bergh Ylva Mattsson Sydner Sedan några år tillbaka publicerar Socialstyrelsen årligen en rapport som beskriver tillståndet och utvecklingen inom vård

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Vardaga Ullstämma servicehus DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logotyp Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN Protokoll

SOCIALNÄMNDEN Protokoll 1 (9) Plats och tid, Sammanträdesrummet, socialkontoret, kl 09:00-11.35 Beslutande Utses att justera Åsa Johansson (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Gunilla Östlund (V) Dennis Byberg (M) Lena

Läs mer

På jakt efter en smartare välfärd. Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa Sveriges Kommuner och Landsting

På jakt efter en smartare välfärd. Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa Sveriges Kommuner och Landsting På jakt efter en smartare välfärd Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa Sveriges Kommuner och Landsting 530 000 nya medarbetare behövs i kommuner och landsting fram till 2025 om inga förändringar

Läs mer

MÅL OCH HANDLINGSPLAN OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN

MÅL OCH HANDLINGSPLAN OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN MÅL OCH HANDLINGSPLAN 2018-2020 OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN CENTRALA BEGREPP Självbestämmande Delaktighet och inflytande Kontinuitet Helhetssyn Tillgänglighet 2 OMRÅDE STÖD OCH SERVICE

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Vardaga Ånestad vårdboende DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logo- Patientsäkerhetsberättelse typ för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Ekonomisk plan fo r Sto d och service som syftar till en budget i balans 2018

Ekonomisk plan fo r Sto d och service som syftar till en budget i balans 2018 Ekonomisk plan fo r Sto d och service som syftar till en budget i balans 2018 Bakgrund Stöd och service redovisar i utgången av augusti en prognos på ett nollresultat mot budget för 2017. Insatsen personlig

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkan på avdelningsnivå

Minnesanteckningar från samverkan på avdelningsnivå Minnesanteckningar från samverkan på avdelningsnivå 2018-12-06 Närvarande: Åsa Israelsson, Anne Andersson, Kommunal, Vibeke Nordström, SACO, Stefan Persson, Lärarförbundet, Maja Ehnmark, PUE, Eva Åkerlund,

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg OP Assistans AB 556553-5910 Kvalitetsdeklaration avseende 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

Självbestämmande och inflytande

Självbestämmande och inflytande Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-05-09 Handläggare Lotta Hedstad Telefon: 08 50825123 Linda Lantz Telefon: 08 50825611 Till Socialnämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (12)

Sammanträdesprotokoll 1 (12) Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Kävlinge kommun Ärende 5 KS 2017/380

Instruktion för kommundirektören i Kävlinge kommun Ärende 5 KS 2017/380 Instruktion för kommundirektören i Ärende 5 KS 2017/380 Sida 6 av 225 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-01-08 Dnr: KS 2017/380 Kommunstyrelsen Instruktion för kommundirektören i Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Datum Dnr Nya kanaler för medborgerlig delaktighet

Datum Dnr Nya kanaler för medborgerlig delaktighet Demokratiberedningen Johan Lidmark Strateg 044-309 30 62 Johan.Lidmark@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-30 Dnr 1502454 1 (5) Demokratiberedningen Nya kanaler för medborgerlig delaktighet Ordförandens

Läs mer

Fördelning av medel för ökad bemanning inom demensvården

Fördelning av medel för ökad bemanning inom demensvården ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRA TEGI OCH PLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-04-04 Handläggare: Marita Åkersten Telefon: 08-508 36 215 Till Äldrenämnden den 12 april 2011 Fördelning av medel

Läs mer

1 Dnr 2013/ SN. Inspektion av verksamhetstillsyn inom Åkerbohemmet, enheterna för personer med demenshandikapp, IVO.

1 Dnr 2013/ SN. Inspektion av verksamhetstillsyn inom Åkerbohemmet, enheterna för personer med demenshandikapp, IVO. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (7) 1 Dnr 2013/99-700 SN Inspektion av verksamhetstillsyn inom Åkerbohemmet, enheterna för personer med demenshandikapp, IVO. Bakgrund IVO, Inspektionen för vård och omsorg,

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Enhetens namn: Veroma Omsorg VD: Veronica Forsberg-Meurling Enhetschefens namn: Eva Torgestad/ Veronica Forsberg-Meurling Telefonnummer till enheten: 0705850067 E-post

Läs mer

Slutrapport för 2016 Demokratiberedningen

Slutrapport för 2016 Demokratiberedningen Slutrapport för 2016 Demokratiberedningen Robertsfors Kommun 2017 Innehåll Innehåll 1.0 Slutrapport Demokratiberedningen 2016... 3 1.1 Demokratiberedningens uppdrag... 3 1.2 Revisionens rapport 2015...

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS

UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll Personlig assistans består av just dessa två delar, uppdraget och yrkesrollen. Det är en beskrivning

Läs mer

Granskning av enheterna för personlig assistans

Granskning av enheterna för personlig assistans TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-03-15 Socialförvaltningen Maria Johansson, kvalitetsinspektör 1 (7) Diarienr 0004/10-013 Granskning av enheterna för personlig assistans Beslut Tillsynen avslutas Socialförvaltningen

Läs mer

Verksamhetsuppföljning LSS-boende

Verksamhetsuppföljning LSS-boende 2011-06-08 1 (5) Verksamhetsuppföljning LSS-boende Intervjufrågor till baspersonal Enhet: Basfakta Berätta om verksamheten, hur många brukare, gruppboende el. servicebostad, brukarnas funktionsnedsättning

Läs mer

Misskött omorganisation. servicebaser

Misskött omorganisation. servicebaser Uppsala 2016-04-11 Misskött omorganisation av servicebaser En rapport av Liberalerna om majoritetens hantering och konsekvenserna för brukarna. Vad är en servicebas? Varför en rapport? Omsorgsnämnden (OSN)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 314 kl. 13:00-15:40 ande ledamöter Ove Dröscher (S), ordförande Kristian Vramsten (M), vice ordförande Solveig Hallin (S) Marie Lindqvist (V) Gabriela Nilsson (M) Ej tjänstgörande

Läs mer

Förbättrat arbetssätt för beställare och utförare av hemtjänst i Stockholms stad

Förbättrat arbetssätt för beställare och utförare av hemtjänst i Stockholms stad 2017 Förbättrat arbetssätt för beställare och utförare av hemtjänst i Stockholms stad 1 Nytt förbättrat arbetssätt för hemtjänsten Nu inför vi ett nytt förbättrat arbetssätt för hemtjänsten i Stockholms

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (S) Marta Pettersson (C) Sandra Brändström (S) Hans Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Kjell-Åke Nilsson (S) Marta Pettersson (C) Sandra Brändström (S) Hans Lindgren (S) Mari Viberg (C) Kommunstyrelsens socialutskott 2017-02-20 Sida 1 Plats och tid Nysätragården, Ånäset 2017-02-20 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (S) Marta Pettersson (C) Sandra Brändström (S) Hans Lindgren (S) Mari Viberg

Läs mer

Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl

Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl Sida 1 Sammanträdesdatum 2011-04-20 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 18.10 Beslutande Elsy Lundberg Östrand (FP), ordförande Lena Brolin (M) Jörgen Dimenäs (M) Pia Fahlgren (C) Bengt Axelsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (9)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (9) Sida 1 (9) Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Hamnen, plan 3 Onsdagen den 23 augusti 2017 klockan 13:00-16:10 ande Linda Åshamre (S) Ordförande Gun-Marie Daun (KD) Vice ordförande Assar Wixe (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens serviceutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens serviceutskott Sammanträdesdatum Plats och tid Stadshuset, rum 101 kl. 08:30-09:45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Peter Berg Johnson (KD) (ordförande) Ingemar Johansson (C) (vice ordförande) My Högfeldt (MP)

Läs mer

Välkommen. Smartare välfärd så kan digitaliseringen bidra till socialtjänstens utveckling!

Välkommen. Smartare välfärd så kan digitaliseringen bidra till socialtjänstens utveckling! Välkommen Smartare välfärd så kan digitaliseringen bidra till socialtjänstens utveckling! Maria Gill, projektledare, SKL Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa, SKL Välfärden står inför betydande

Läs mer

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00 Socialnämnden 2014-09-09 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-09-09 kl. 8:30-11:00 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg RTFL Care AB 556824-9915 Kvalitetsdeklaration 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet för offentliga

Läs mer

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS 2013-12-19 Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS Uppföljningen avser: Föreningen Lugnet Adress: Utholmsvägen 22-32, 178 91 Munsö Utförare: Föreningen Lugnet Verksamhetschef (namn och

Läs mer

Digital Strategi för Kulturrådet

Digital Strategi för Kulturrådet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (5) Digital Strategi för Kulturrådet 2018-2020 Bakgrund och begrepp Vår digitala

Läs mer

Erfarenheter från utvecklingsarbete med kommunikationsstöd och lågaffektivt bemötande

Erfarenheter från utvecklingsarbete med kommunikationsstöd och lågaffektivt bemötande Erfarenheter från utvecklingsarbete med kommunikationsstöd och lågaffektivt bemötande Mot mindre tvång och begränsningar Foto: Robert Churchill, Getty Images 1 Introduktion lärande exempel Det här lärande

Läs mer

E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2017

E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2017 E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2017 Resultaten Användningen av e-tjänster inom socialtjänsten är fortfarande låg. Andelen digitala trygghetslarm ökar men kommunerna nådde inte målet om att alla

Läs mer

Medarbetarundersökning 2014. Min chef har gett en tydlig motivering till min lön.

Medarbetarundersökning 2014. Min chef har gett en tydlig motivering till min lön. Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-02-23 Närvarande: Åsa Israelsson, Inger Engström, Lena Sjölin, Christina Kvarnström, Sture Veräjä, PUE, Anna Janzén, Vision, Annika Bäckström, Lärarförbundet,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag PROTOKOLL 2012-09-19 1(16) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 16.00 17.30 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt (KD), ordf Anders Åkerlind (M) Björn Liljedahl (M) Göran Malmestedt

Läs mer

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl ORSA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl 13.00 15.15 ande Övriga Deltagande Utses att justera Hans Sternbro (s), ordförande Anne-Marie

Läs mer

Trollhättan, Partille och Munkedal

Trollhättan, Partille och Munkedal Trollhättan, Partille och Munkedal PROJEKTETS MÅL Projektet Trygg natt" handlar om att testa tillsyn på natten med hjälp av en webbkamera som ett komplement till eller istället för tillsyn genom personligt

Läs mer

Protokoll. Åsa Johansson (S) Ann-Sofie Ronacher (S) Göran Eriksson (S) Stellan Andersson (C) Hans Liljas (L)

Protokoll. Åsa Johansson (S) Ann-Sofie Ronacher (S) Göran Eriksson (S) Stellan Andersson (C) Hans Liljas (L) Sammanträdesdatum Sida 1/10 Plats och tid Kommunalrådets tjänsterum, Hagfors Stadshus kl. 09:00 11:00 Beslutande Övriga Åsa Johansson (S) Ann-Sofie Ronacher (S) Göran Eriksson (S) Stellan Andersson (C)

Läs mer

Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet

Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet Ledningsorganisation Styrsystem och styrprinciper Brukarinflytande Avvikelser och Klagomål Dokumentation Mål och Värderingar Systematiskt förbättringsarbete

Läs mer

Brukarundersökning Bostad med särskild service LSS

Brukarundersökning Bostad med särskild service LSS Brukarundersökning Bostad med särskild service LSS 2017-02-09 KS2017.0497 U N D E R R U B R I K Brukarundersökning Finspångs 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: @finspang.se Webbplats:

Läs mer

Kommunstyrelsens beslut Riktlinjer för rekrytering fastställs enligt utarbetat förslag.

Kommunstyrelsens beslut Riktlinjer för rekrytering fastställs enligt utarbetat förslag. Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 41 Den 2017-04-04 41 Dnr 2017/00115 Riktlinjer för rekrytering Kommunstyrelsens beslut Riktlinjer för rekrytering fastställs enligt

Läs mer

Policy för medborgardialog

Policy för medborgardialog Policy för medborgardialog Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-23 53 U N D E R R U B R I K Policy för medborgardialog Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Skellefteå kommuns vision

Skellefteå kommuns vision Skellefteå kommuns vision Skellefteå ska vara en framsynt och jämställd tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i, med målet att ha 80 000 invånare år 2030. Kristina Sundin Jonsson, kommunchef Socialkontoret

Läs mer