Digitaliseringen av skolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Digitaliseringen av skolan"

Transkript

1 Digitaliseringen av skolan

2 Kommer att prata om Varför Process Ansvar Resurser

3 Varför digitalisering

4 Varför digitalisering Effektivisera system Transporter Betalningssystem Handeln Sjuk- och hälsovården Omsorg Branschomvandling Vem kan bygga bilar Vem kan bygga mobiltelefoner

5 De senaste åren.. Sommaren 2015 uppdrag att utveckla nationella skolutvecklingsprogram Hösten 2015 uppdrag att utveckla nationella strategier 12 februari 2016: Nationellt skolutvecklingsprogram för digitaliseringen 21 mars 2016 : öppen remiss styrdokumenten 31 mars2016: Utredning om nationella prov presenteras 5 april 2016: Skolverkets uppföljning 5 april 2016: Strategi grundskolan Slutet av april 2016: formell remiss styrdokument 30 april 2016: Strategi gymnasieskolan 30 juni 2016: Styrdokument

6 De senaste åren.. Februari 2017 nya styrdokument beslutas Oktober 2017 nationell strategi beslutas 2018 handlingsplaner 2018 försöksverksamhet digitala nationella prov 2018/19 digitala nationella prov i Engelska, svenska och svenska som andraspråk

7 Skolans digitalisering är inte ett it-projekt utan ett förändringsprojekt.

8 Strategi Styrdokument Implementering Leda digitalisering

9 Skolverkets regleringsbrev Statens skolverk ska arbeta med att främja digitaliseringen inom skolväsendet och med att underlätta för skolor och huvudmän att ta tillvara digitaliseringens möjligheter i undervisning och i administration. Arbetet ska utgå från de redovisningar som Skolverket lämnat till regeringen i enlighet med uppdraget att föreslå nationella it-strategier för skolväsendet (U2016/01646/S och U2016/02148/GV). Uppdraget ersätter det tidigare uppdraget att främja användningen av informations- och kommunikationsteknik (U2008/08180/S). Uppdraget ska redovisas senast den 1 mars 2018.

10 Skolverkets regleringsbrev Statens skolverk ska arbeta med att främja digitaliseringen inom skolväsendet och med att underlätta för skolor och huvudmän att ta tillvara digitaliseringens möjligheter i undervisning och i administration. Arbetet ska utgå från de redovisningar som Skolverket lämnat till regeringen i enlighet med uppdraget att föreslå nationella it-strategier för skolväsendet (U2016/01646/S och U2016/02148/GV). Uppdraget ersätter det tidigare uppdraget att främja användningen av informations- och kommunikationsteknik (U2008/08180/S). Uppdraget ska redovisas senast den 1 mars 2018.

11 Vision 2022 Alla barn och elever utvecklar en adekvat digital kompetens. Skolväsendet präglas av att digitaliseringens möjligheter tas tillvara så att de digitala verktygen och resurserna bidrar till att resultaten förbättras och verksamheten effektiviseras.

12 Vision 2022 Alla barn och elever utvecklar en adekvat digital kompetens. Skolväsendet präglas av att digitaliseringens möjligheter tas tillvara så att de digitala verktygen och resurserna bidrar till att resultaten förbättras och verksamheten effektiviseras.

13 Digitaliseringsstrategi för skolväsendet Digital kompetens är i grunden en demokratifråga. I skolan lär vi oss förstå världen för att kunna förändra den. Alla barn och elever behöver få förståelse för hur digitaliseringen påverkar världen och våra liv, hur programmering styr såväl det informationsflöde vi nås av som de verktyg vi använder, liksom att få kunskap om hur tekniken fungerar för att själv kunna tillämpa den.

14 Ur den nationella strategin. Det är därför betydelsefullt med samverkan mellan staten och huvudmännen, men även med de som tillhandahåller digitala verktyg och lärresurser samt kompetensutveckling och stöd. Det är även viktigt med samordning och samarbete kring standarder och gemensamma digitala lösningar inom skolväsendet samt med berörda parter inom offentlig förvaltning och näringsliv.

15 Ur den nationella strategin. På så vis kan dubbelarbete undvikas och det kan säkerställas att olika system kan fungera tillsammans och kommunicera med varandra ( interoperabilitet ). Det kan också skapa förutsättningar för huvudmän med begränsade utvecklingsresurser att ta del av befintliga lösningar. Detta understryker betydelsen av att skolväsendet ger alla barn och elever likvärdiga förutsättningar att använda digitala verktyg och att utveckla sin digitala kompetens.

16 Ur den nationella strategin. För att digitaliseringen ska få genomslag är det viktigt att huvudmännen förhåller sig aktiva till utvecklingen och t.ex. utarbetar lokala strategier som knyter an till nationella strategier och mål. Stödfunktioner måste finnas tillgängliga för att säkerställa avbrottsfria uppkopplingar och att digitala verktyg och övrig it - utrustning fungerar så att undervisningen kan bedrivas utan teknikrelaterade störningar.

17 Ur den nationella strategin. Det är viktigt att huvudmännen säkerställer att det utöver tillgång till digitala verktyg finns en ändamålsenlig och fungerande infrastruktur för användandet av digitala lärresurser men även skoladministrativa systemlösningar. Det är viktigt att det lokalt säkerställs ändamålsenlig infrastruktur när det gäller tillgång till trådlöst nät, tillräcklig bredbandskapacitet och tillgång till annan relevant utrustning, men även tillgång till pedagogiskt support.

18 Ur den nationella strategin. Genom digitaliseringen kan verktyg och metoder utvecklas som underlättar personalens administration samt planering, genomförande, uppföljning och utvärdering av undervisningen. Digitaliseringens potential i det här avseendet måste realiseras. Arbetsmiljöer med exempelvis dåligt fungerande digitala verktyg, systemlösningar eller uppkoppling riskerar att leda till ökad administrativ börda för förskollärare, lärare och annan personal såväl som för förskolechefer och rektorer. Informationsförsörjning i form av exempelvis ökad tillgång till data skapar möjligheter att använda information för att förbättra och effektivisera utbildning och administration.

19 Strategi Styrdokument Implementering Leda digitalisering

20 Styrdokumentsförändringar

21 Styrdokumentsförändringar Förstå hur digitalisering påverkar individer och samhälle Använda och förstå digital teknik Förhålla sig till medier och information på ett kritiskt och ansvarsfullt sätt Lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt med användning av digital teknik.

22 Styrdokumentsförändringar Läraren ska organisera och genomföra arbetet så att eleven får använda digitala verktyg på ett sätt som främjar kunskapsutveckling

23 Styrdokumentsförändringar Rektorn har ansvaret att; personalen får den kompetensutveckling som krävs för att de professionellt ska kunna utföra sina uppgifter och kontinuerligt ges möjligheter att dela med sig av sin kunskap och att lära av varandra för att utveckla utbildningen,

24 Skolformsspecifika delar Grundskolan: - förändringar i läroplaner och kursplaner för att förstärka och tydliggöra programmering som ett inslag i undervisningen, framför allt i teknik och matematik. Gymnasieskolan: - Programadekvat digital kompetens. - Ta höjd för elevernas ökade förkunskaper.

25 Gymnasieskolan Stärkta skrivningar i: Läroplan Examensmål Gymnasiegemensamma ämnen Översyn av: Programmeringsämnen Trädde i kraft 1/ Träder i kraft 1/ /

26 Programmering i gymnasieskolan Ta vid efter grundskolans ökade kunskaper. Hur ökar vi intresset för programmering?

27 Gymnasieskolan (vux) programmeringsämnen Generellt uppdatera innehållet till de tekniska förändringar som skett på området. Möjliggöra för alla elever på de nationella programmen att läsa programmering genom att programmering 1 och tillämpad programmering läggs in i alla programfördjupningar.

28 Tillämpad programmering Nytt ämne Inomvetenskaplig fördjupning: - exempelvis programutveckling, programspråk, algoritmer och systemutveckling Tvärvetenskaplig fördjupning: - Olika tillämpningsområden som ekonomiska, humanistiska, konstnärliga, kreativa, medicinska, naturvetenskapliga, pedagogiska, samhällsvetenskapliga eller tekniska.

29 Tillämpad programmering Bredd eller fördjupning inom valt kunskapsområde Kurs, 100 poäng. Kan läsas flera gånger mot olika innehåll. Kommentarmaterial kommer.

30 Strategi Styrdokument Implementering Leda digitalisering

31 Implementeringsinsatser Diskussionsunderlag Kommentarsmaterial Konferenser Kompetensutveckling

32

33 Kritisk användning av nätet Leda och lära i tekniktäta klassrum Digitalt berättande Säker användning av nätet

34

35 Programmering Om programmering Webbkurs / MOOC För alla Matematik och tekniklärare Lärportalen.se Universitet 7.5 hp

36 Strategi Styrdokument Implementering Leda digitalisering

37 Leda digitalisering

38 ...adekvat förmåga att strategiskt leda digitalt utvecklingsarbete.

39 Leda digitalisering Digitalisering Samhälle/Skola Digitalisering - Ledarskap Effektkedjan Digitalisering - Undervisning Digitala ekosystem Utvecklingsplan

40 Skolans digitalisering är inte ett it-projekt utan ett förändringsprojekt.

41 Peter Karlberg Undervisningsråd - skolans digitalisering

Skolans digitala infrastruktur

Skolans digitala infrastruktur Skolans digitala infrastruktur Skolans digitalisering är inte ett it-projekt utan ett förändringsprojekt. Skolverkets regleringsbrev 2017 9. Statens skolverk ska arbeta med att främja digitaliseringen

Läs mer

Förändringstakten i Sverige och i omvärlden

Förändringstakten i Sverige och i omvärlden Förändringstakten i Sverige och i omvärlden Den digitala våren 2016 12 februari: Nationellt skolutvecklingsprogram för digitaliseringen 21 mars: öppen remiss styrdokumenten 31 mars: Nationella prov 5 april:

Läs mer

Digitaliseringen av skolan

Digitaliseringen av skolan Digitaliseringen av skolan Vad ska jag prata om Digitala strategin 28 (4, 8) Framgångsfaktorer för undervisning 44 (9, 11) Framgångsfaktorerför ledarskap 20 (9, 11) Leda digialisering, modulen 13 (1, 2)

Läs mer

Skaraborgs kommunalförbund Skolledarkonferens

Skaraborgs kommunalförbund Skolledarkonferens Skaraborgs kommunalförbund Skolledarkonferens Nationell strategi Styrdokument Implementering Kompetensutveckling Avslutning och frågor Skolverkets regleringsbrev 2017 9. Statens skolverk ska arbeta med

Läs mer

Välkomna. till Skolverkets webbinarium om skolans digitalisering

Välkomna. till Skolverkets webbinarium om skolans digitalisering Välkomna till Skolverkets webbinarium om skolans digitalisering Agenda: Nationell strategi Styrdokumentsförslagen Implementering Kompetensutveckling Avslutning och frågor Skolverkets regleringsbrev 2017

Läs mer

Peter Karlberg. Undervisningsråd - skolans

Peter Karlberg. Undervisningsråd - skolans Peter Karlberg Undervisningsråd - skolans digitalisering peter.karlberg@skolverket.se @peterkarlberg Nationell strategi Styrdokument Kompetensutveckling Leda digitalisering Nationell strategi Styrdokument

Läs mer

Nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet

Nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet Bilaga till regeringsbeslut I:1, 2017-10-19 Utbildningsdepartementet Nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet Innehållsförteckning Moderniseringen av Sverige börjar i skolan... 3 Strategins övergripande

Läs mer

Lars Lingman. Undervisningsråd - skolans bit.ly/skolverketxxx

Lars Lingman. Undervisningsråd - skolans bit.ly/skolverketxxx Lars Lingman Undervisningsråd - skolans digitalisering lars.lingman@skolverket.se @LarsLingman bit.ly/skolverketxxx Nationell strategi Läroplaner Leda digitalisering bit.ly/skolverketxxx Nationell strategi

Läs mer

Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan. E-post: Telefon:

Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan. E-post: Telefon: Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan E-post: niklas.svensson@grkom.se Twitter: @svenssonniklas Telefon: 0734-220428 Vad menar vi med digitalisering av skolan? Digitalisering

Läs mer

Digital kompetens i läroplanerna

Digital kompetens i läroplanerna Digital kompetens i läroplanerna Olof Andersson Nationell it-strategi Styrdokument Personalens digitala kompetens Likvärdig tillgång Potentialen för undervisning och administration Forskning 1 Styrdokument

Läs mer

Skolverkets arbete med skolans digitalisering

Skolverkets arbete med skolans digitalisering Skolverkets arbete med skolans digitalisering Uppdraget enligt Regleringsbrev 2018 främja digitaliseringen inom skolväsendet underlätta för skolor och huvudmän att ta tillvara digitaliseringens möjligheter

Läs mer

Nationell strategi för skolväsendets digitalisering. Johanna Karlén Projektledare SKL

Nationell strategi för skolväsendets digitalisering. Johanna Karlén Projektledare SKL Nationell strategi för skolväsendets digitalisering Johanna Karlén Projektledare SKL Styrdokumentsförändringar hösten -18 Av läroplanernas första del framgår det att undervisningen ska ge eleverna förutsättningar

Läs mer

Lars Lingman. Undervisningsråd - skolans

Lars Lingman. Undervisningsråd - skolans Lars Lingman Undervisningsråd - skolans digitalisering lars.lingman@skolverket.se @LarsLingman Nationell strategi Leda digitalisering Diskussionsunderlag Nationell strategi Leda digitalisering Diskussionsunderlag

Läs mer

Program. Skolans digitalisering - styrdokumentsförändringar. Skolans digitalisering ett förändringsprojekt

Program. Skolans digitalisering - styrdokumentsförändringar. Skolans digitalisering ett förändringsprojekt Program Skolans digitalisering - styrdokumentsförändringar Skolans digitalisering ett förändringsprojekt Nationella prov - förändringar kring de nationella proven och kommande digitalisering På gång från

Läs mer

Digitalisering av gymnasieskolan

Digitalisering av gymnasieskolan Digitalisering av gymnasieskolan - Nationell strategi och reviderad läroplan FRIST, 14 september 2018 Niklas Svensson, projektledare GR Regeringens strategi: För ett hållbart digitaliserat Sverige Nationella

Läs mer

Leda digitalisering 24 november Ale

Leda digitalisering 24 november Ale Leda digitalisering 24 november Ale Program för dagen 13.00 - Nationell strategi för skolan digitalisering (30 min) 13.30 Presentera effektkedjan i lärgrupperna (30 min) 14.00 - Gemensam reflektion (15

Läs mer

Kallelse Sammanträdesdatum

Kallelse Sammanträdesdatum Kallelse Sammanträdesdatum 2019-08-28 Plats Stadshuset, plan 4, sammanträdesrum Fästningsholmen Tid Onsdagen den 28 augusti klockan 13:00-16:00 Ledamöter Fredrik Schandorff (S) Ordförande Matilda Jansson

Läs mer

Digital kompetens. Lpfö 18. Malin Malmström

Digital kompetens. Lpfö 18. Malin Malmström Digital kompetens Lpfö 18 Malin Malmström Reviderad läroplan 29 augusti i år fattade regeringen beslut om en reviderad läroplan för förskolan. 1 juli 2019 börjar den gälla Läroplanen är det styrdokument

Läs mer

Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning

Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning Program september 2017 09.30 Styrdokumentsförändringar och presentation av moduler 10.15 Paneldebatt: Varför ska våra elever lära sig programmering?

Läs mer

Skolans digitalisering styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner

Skolans digitalisering styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Skolans digitalisering styrdokumentsförändringar Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Dagens presentation Bakgrund och uppdrag Styrdokument som berörs, och lite ansvarsfördelning.

Läs mer

Nationell strategi för digitaliseringen av skolväsendet

Nationell strategi för digitaliseringen av skolväsendet Nationell strategi för digitaliseringen av skolväsendet Vision 2022 Alla barn och elever utvecklar en adekvat digital kompetens. Skolväsendet präglas av att digitaliseringens möjligheter tas tillvara så

Läs mer

Leda digitalisering Ale ht17

Leda digitalisering Ale ht17 Leda digitalisering Ale ht17 Vilka är vi? Sandra.Svensson@grkom.se Niklas.Svensson@grkom.se Vi arbetar med: skolutveckling, grupputveckling och ledarutveckling i hela Göteborgsregionen Varför är vi här

Läs mer

Handlingsplan fö r skölutveckling med hja lp av digitala verktyg 1

Handlingsplan fö r skölutveckling med hja lp av digitala verktyg 1 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2016-10-27 1 (6) Handlingsplan fö r skölutveckling med hja lp av digitala verktyg 1 1 Underlag för denna handlingsplan är den av rektorerna framtagna handlingsplan för

Läs mer

Skolans digitalisering styrdokumentsändringar SETT Syd 2018

Skolans digitalisering styrdokumentsändringar SETT Syd 2018 Skolans digitalisering styrdokumentsändringar SETT Syd 2018 Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Regeringsuppdraget Gemensamt för alla skolformer: Skolans styrdokument tydliggör

Läs mer

IT-användning och IT-kompetens i skolan

IT-användning och IT-kompetens i skolan IT-användning och IT-kompetens i skolan Förslag till nationell strategi för skolans digitalisering för förskola, förskoleklass, fritidshem och den obligatoriska skolan Den digitala våren 2 februari: Nationellt

Läs mer

Nätverket för skolutveckling med digitala verktyg. Nätverksträff den 28 februari

Nätverket för skolutveckling med digitala verktyg. Nätverksträff den 28 februari Nätverket för skolutveckling med digitala verktyg Nätverksträff den 28 februari Dagordning Erfarenhetsutbyte Alingsås E-learningplattform (Susanne Bergqvist) Tillbakablick från föregående möte Dagens tema:

Läs mer

#skoldigiplan. Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet. Annika Agélii Genlott

#skoldigiplan. Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet. Annika Agélii Genlott #skoldigiplan Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet Annika Agélii Genlott Annika.agelii.genlott@skl.se Linkedin @angen_s Organisation Styrgrupp: Utbildningsdepartementet, Skolverket,

Läs mer

Trippel Helix Lund

Trippel Helix Lund Trippel Helix Lund 2016-02-09 Skolverket - projektgrupp Grundskolan (motsvarande) - Olof Andersson - Eva Blomdahl - Helena Karis - Christian Magnusson Gymnasieskolan (motsvarande) - Hans Almgren - Ylva

Läs mer

Nationella it-strategier styrdokumentsförändringar. Olof Andersson, Christian Magnusson

Nationella it-strategier styrdokumentsförändringar. Olof Andersson, Christian Magnusson Nationella it-strategier styrdokumentsförändringar Olof Andersson, Christian Magnusson Gemensamt för alla skolformer: vid behov förändringar i läroplaner, kursplaner eller ämnesplaner för att tydliggöra

Läs mer

Trippel Helix Göteborg

Trippel Helix Göteborg Skolverket - projektgrupp Trippel Helix Göteborg 2016-02-05 Grundskolan (motsvarande) - Olof Andersson - Eva Blomdahl - Helena Karis - Christian Magnusson Gymnasieskolan (motsvarande) - Hans Almgren -

Läs mer

Nationell strategi för digitaliseringen av skolväsendet

Nationell strategi för digitaliseringen av skolväsendet Nationell strategi för digitaliseringen av skolväsendet Uppdraget Ökad måluppfyllelse Likvärdighet Utnyttja IT:s strategiska potential Tydlig nationell ambitionsnivå och målsättning Vision 222 Alla barn

Läs mer

Riktlinjer för digitalisering

Riktlinjer för digitalisering Det svenska skolväsendet ska vara ledande i att använda digitaliseringens möjligheter på bästa sätt för att uppnå en hög digital kompentens hos barn och elever föra att främja kunskapsutvecklingen och

Läs mer

Skolverkets arbete med skolans digitalisering

Skolverkets arbete med skolans digitalisering Skolverkets arbete med skolans digitalisering Nationell strategi för skolans digitalisering Övergripande mål Det svenska skolväsendet ska vara ledande i att använda digitaliseringens möjligheter på bästa

Läs mer

Varför programmering i läroplanerna?

Varför programmering i läroplanerna? Att programmera Varför programmering i läroplanerna? Regeringsuppdrag förändringar i läroplaner och kursplaner för att förstärka och tydliggöra programmering som ett inslag i undervisningen (bl.a.) Läroplanen

Läs mer

Nationella it-strategier styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson, Hans Almgren

Nationella it-strategier styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson, Hans Almgren Nationella it-strategier styrdokumentsförändringar Christian Magnusson, Hans Almgren Regeringsuppdrag Nationella it-strategier Tre redovisningar - Skola och förskola 4 april - Gymnasieskola och vuxenutbildning

Läs mer

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN DIGITAL UTVECKLINGSPLAN 2018-2022 1. INLEDNING Digital utvecklingsplan ersätter IT-policy för förskola och grundskola i Ystads kommun 2010. Ystads kommun prioriterar digitaliseringen av utbildningsverksamheten.

Läs mer

Digital kompetens i läroplanen styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner

Digital kompetens i läroplanen styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Digital kompetens i läroplanen styrdokumentsförändringar Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Dagens presentation Bakgrund och uppdrag Styrdokument som berörs, och lite ansvarsfördelning.

Läs mer

Nyheter från Skolverket

Nyheter från Skolverket Nyheter från Skolverket Helena Karis & Jenny Lindblom 20 juni 2016 Dagens agenda Utökad undervisningstid i matematik Delkurser i vuxenutbildningen Internationella studier Nationella prov Obligatoriska

Läs mer

#skoldigiplan. Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet. Tilsith Lacouture Projektledare

#skoldigiplan. Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet. Tilsith Lacouture Projektledare #skoldigiplan Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet Tilsith Lacouture Projektledare Från handslag till handlingsplan Arbetsprocess Förberedelser och initial kartläggning Konkretisering

Läs mer

IKT-Strategi BoU

IKT-Strategi BoU 2016/BUN 0154 IKT-Strategi BoU 2017-2020 2016-12-13 Tyresö kommun / 2016-12-13 2 (5) IKT strategi BoU 2017-2020 Forskningen inom området tyder på att en ökad IKT-användning i skolan ger en positiv effekt

Läs mer

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola #allaskalyckas digital kompetens It-strategi för grundskola och grundsärskola Barn - och utbildningsförvaltningen 2017 Innehåll Inledning... 2 Hallstahammar kommuns vision 2025... 2 Nationell it-strategi...

Läs mer

Handlingsplan för digitalisering i för- och grundskola

Handlingsplan för digitalisering i för- och grundskola Handlingsplan för digitalisering i för- och grundskola i Skellefteå För- och grundskolenämnden Dokumentnamn Handlingsplan för digitalisering i för- och grundskola i Skellefteå Fastställd/upprättad/reviderad

Läs mer

Handledarutbildning NT. Arlanda den 3 maj 2017

Handledarutbildning NT. Arlanda den 3 maj 2017 Handledarutbildning NT Arlanda den 3 maj 2017 Digital kompetens i styrdokumenten Av läroplanernas första del framgår det att undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att: Förstå hur digitalisering

Läs mer

Utbildningsoch. arbetslivsförvaltningen

Utbildningsoch. arbetslivsförvaltningen Handlingsplan för digitalisering PLAN fastställd av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden samt barn- och utbildningsnämnden Framtagen av utbildnings- och Datum x2018-09-18 Gäller 2017 2022 Ärendenr BUN

Läs mer

Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola

Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola 2019-2022 Förvaltning förskola och skola, Örebro kommun Örebro kommun 2019-06-03 Gn 1660/2019 orebro.se

Läs mer

Handlingsplan IKT - Förskolorna i Falköpings kommun

Handlingsplan IKT - Förskolorna i Falköpings kommun Handlingsplan IKT - Förskolorna i Falköpings kommun Moderniseringen av Sverige börjar i skolan (Nationell Digitaliseringsstrategi för skolväsendet, Bilaga till regeringsbeslut l:1, 2017 Utbildningsdepartementet)

Läs mer

DIARIENUMMER UN VALLENTUNA GYMNASIUM. IT-plan Antagen av utbildningsnämnden

DIARIENUMMER UN VALLENTUNA GYMNASIUM. IT-plan Antagen av utbildningsnämnden DIARIENUMMER UN 2016.040 VALLENTUNA GYMNASIUM IT-plan 2017-2020 Antagen av utbildningsnämnden 2016-12-08 87 IT-plan 2017-2020 Innehåll IT-plan Vallentuna gymnasium 2017-2020... 1 1 Inledande ord... 1 2

Läs mer

Rapport skolutveckling och digitalisering

Rapport skolutveckling och digitalisering Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Elisabeth Jonsson Höök Ärendenr BUN 2016/360 GVN 2016/86 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 30 maj 2016 1 (7) Barn- och utbildningsnämnden/ Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

Digitalisering. Förstå uppdraget utifrån läroplanen

Digitalisering. Förstå uppdraget utifrån läroplanen Digitalisering Digitalisering är en del av samhället och utvecklingen går snabbt framåt.förskolan skall möta detta i sin undervisning. EU har listat åtta nyckelkompetenser för det livslånga lärandet, varav

Läs mer

Grundsärskolan. Särskolans rikskonferens Kristina Dahlberg, Anna Löfström Undervisningsråd För- och grundskoleenheten

Grundsärskolan. Särskolans rikskonferens Kristina Dahlberg, Anna Löfström Undervisningsråd För- och grundskoleenheten Grundsärskolan Särskolans rikskonferens 2018 Kristina Dahlberg, Anna Löfström Undervisningsråd För- och grundskoleenheten Nyheter och några vanliga frågor Obligatorisk förskoleklassen påverkar det grundsärskolans

Läs mer

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Läsåret 2016-17 PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Bakgrund Den svenska skolan och även Pysslingens skolor står inför stora utmaningar. Alla elever når inte skolans mål och skillnaderna är många

Läs mer

Programmering i matematik. grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen

Programmering i matematik. grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen Programmering i matematik grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen Program våren 2018 09.30 Digital kompetens styrdokumentsförändringar 10.00 Programmering ur ett historiskt perspektiv och undervisningsperspektiv

Läs mer

och gru För- Reviderad skola Handlingsplan Skellefteå 1 (8)

och gru För- Reviderad skola Handlingsplan Skellefteå 1 (8) Handlingsplan för digitalisering i för- och gru und- skola i Skellefteå grundskolenämnden Fastställd/Upprättad/ /Reviderad Nämndsbeslut 2016-12-14, 267 Dokumentansvarig IT-strateg, skol- och kulturkontoret

Läs mer

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld IT-strategi för bättre lärande Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och även Pysslingen Skolor står inför

Läs mer

Det nya i Läroplan för förskolan

Det nya i Läroplan för förskolan Det nya i Läroplan för förskolan Som träder i kraft 1 juli 2019 Malin Malmström Bakgrund - Förskolesatsningen Skolinspektionen har mellan 2015-2017 granskat ett stort antal förskolor och deras ledning,

Läs mer

Kalmar februari Ingela Aksell, Helena Karis. Skolverket

Kalmar februari Ingela Aksell, Helena Karis. Skolverket Kalmar februari 2017 Ingela Aksell, Helena Karis Skolverket Nya skrivningar i läroplanerna Övergång och samverkan Förskoleklassen Fritidshemmet Uppdraget Ökad kvalitet och likvärdighet för elever. Avsnitten

Läs mer

Revidering av läroplanen & digitalisering i förskolan. Förskolenätverket,

Revidering av läroplanen & digitalisering i förskolan. Förskolenätverket, Revidering av läroplanen & digitalisering i förskolan Förskolenätverket, 170915 Att skapa möjligheter! Ta tillvara på möjligheterna! Vi lever i en snabbt föränderlig värld med ökad digitalisering. Förskolan

Läs mer

Nyheter från Skolverket Mullsjö Linnea Hellebro Löfling och Marica Dahlstedt

Nyheter från Skolverket Mullsjö Linnea Hellebro Löfling och Marica Dahlstedt Nyheter från Skolverket 20180518 Mullsjö Linnea Hellebro Löfling och Marica Dahlstedt Dagens presentation Digitalisering: läroplan, kurs- och ämnesplaner, nationella prov och implementeringsinsatser Digitala

Läs mer

Studiedag Vård- och omsorgscollege

Studiedag Vård- och omsorgscollege Studiedag Vård- och omsorgscollege 2017-10-30 Gymnasieutredningen (totalt 97 olika förslag) Regeringen avser att lämna proposition till riksdagen under våren 2018 Ämnesbetyg? Estetiskt uttryck införs inom

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd 2017-2019 för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Fastställd i kommunstyrelsen 2017-06-13 144 Innehållsförteckning

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för förskola, grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning.

Digitaliseringsstrategi för förskola, grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning. Digitaliseringsstrategi för förskola, grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning. Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2018-06-13 Sida 1 av 5 2017 kom Nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet,

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott Utbildningsnämnden godkänner förslaget till IT-plan för Vallentuna gymnasium

Utbildningsnämndens arbetsutskott Utbildningsnämnden godkänner förslaget till IT-plan för Vallentuna gymnasium VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott 2016-12-01 80 IT-plan Vallentuna gymnasium 2017-2020 (UN 2016.040) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Utbildningsnämnden

Läs mer

Digital kompetens i förskola, skola och vuxenutbildning

Digital kompetens i förskola, skola och vuxenutbildning Digital kompetens i förskola, skola och vuxenutbildning SKOLVERKETS UPPFÖLJNING AV DEN NATIONELLA DIGITALISERINGSSTRATEGIN FÖR SKOLVÄSENDET 2018 Förord en är s första uppföljning av den nationella digitaliseringsstrategin

Läs mer

Välkommen. Microsoft Behövs piska eller morot i skolans digitalisering? S7E. Joke Palmkvist

Välkommen. Microsoft Behövs piska eller morot i skolans digitalisering? S7E. Joke Palmkvist Välkommen Microsoft Behövs piska eller morot i skolans digitalisering? S7E Joke Palmkvist Behövs piska eller morot i skolans digitalisering? Joke Palmkvist Vad måste ske? Vems ansvar? Vad är en piska?

Läs mer

Att använda sig av medier

Att använda sig av medier Välkomna! Att använda sig av medier Bra fotbollsspelare- har bättre exekutiva funktioner: all information man tar in, bearbetar, förutser konsekvenserna av och tar beslut utifrån. Att inte befinna sig

Läs mer

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M)

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Utlåtande 2016:168 RIV (Dnr 106-597/2016) Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Nyheter om matematik från Skolverket. oktober 2017

Nyheter om matematik från Skolverket. oktober 2017 Nyheter om matematik från Skolverket oktober 2017 Innehåll Några korta nyheter Nytt material för förskoleklass Revideringar i styrdokument Korta nyheter Rapport Nära examen. Inventering av synpunkter på

Läs mer

IT-strategi för utbildningsverksamheten Övertorneå kommun

IT-strategi för utbildningsverksamheten Övertorneå kommun IT-strategi för utbildningsverksamheten Övertorneå kommun Varför en IT-strategi Dagens samhälle blir allt mer digitaliserat, olika tjänster i samhället blir digitaliserade och det är viktigt för utbildningsverksamheterna

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6-8 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Bilaga 1 Konsekvensutredning 2017-05-22 1 (7) Dnr 6.1.1-2017:00341 och 6.1.1-2017: 413 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2012:18) om kursplaner

Läs mer

Redovisning av uppdrag om främjande av digitaliseringen

Redovisning av uppdrag om främjande av digitaliseringen 2018-02-26 1 (12) Redovisning av uppdrag om främjande av digitaliseringen av skolväsendet Sammanfattning Skolverket har genomfört omfattande aktiviteter inom ramen för uppdraget att främja digitaliseringen

Läs mer

Digitalisering i förskolans läroplan

Digitalisering i förskolans läroplan Digitalisering i förskolans läroplan Två frågor Vad behöver förändras i undervisningen? Vad innebär det för utbildningen i förskolan? Sida 2 Digitalisering i Lpfö 18 Regeringen Nationell digitaliseringsstrategi

Läs mer

Aktuellt från Skolverket

Aktuellt från Skolverket Aktuellt från Skolverket Kristina Dahlberg - grundsärskolan Sylvia Lindqvist - särskild utbildning för vuxna Anna Löfström - grundsärskolan Bengt Weidow - gymnasiesärskolan Grundsärskolan Stadieindelad

Läs mer

Bakgrund. Allmänt. 1. Beskrivning av problemet och vad som ska uppnås (jfr 6 1)

Bakgrund. Allmänt. 1. Beskrivning av problemet och vad som ska uppnås (jfr 6 1) Konsekvensutredning avseende förslag till ändringar i läroplanen för förskolan - med anledning av regeringsuppdrag till om nationella it-strategier för skolväsendet Innehållet i konsekvensutredningen utgår

Läs mer

Humanistiska programmet (HU)

Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) ska utveckla elevernas kunskaper om människan i samtiden och historien utifrån kulturella och språkliga perspektiv, lokalt och globalt, nationellt

Läs mer

CENTRUM FÖR SKOLLEDARUTVECKLING, UMEÅ UNIVERSITET

CENTRUM FÖR SKOLLEDARUTVECKLING, UMEÅ UNIVERSITET 1 Digitalisering i (för)skolan FÖRÄNDRING, PLÅGA, VERKTYG ELLER PÅLAGA? 2 Upplägg Reviderad LGR 11 Nationell strategi för skolans digitalisering SKL http://www.skoldigiplan.se/ Strategi med fokusområden

Läs mer

IKT och lärande. Institutionen för Datavetenskap och Medieteknik Katrin Lindwall - Karl-Johan Rosqvist - Marcelo Milrad

IKT och lärande. Institutionen för Datavetenskap och Medieteknik Katrin Lindwall - Karl-Johan Rosqvist - Marcelo Milrad IKT och lärande Institutionen för Datavetenskap och Medieteknik Katrin Lindwall - Karl-Johan Rosqvist - Marcelo Milrad Länkar Gör Sverige i framtiden digital kompetens SOU 2015:28 goo.gl/9rjgkh Stärkt

Läs mer

Skolverket Digital kompetens. Mats Hansson och Lotta Ramqvist

Skolverket Digital kompetens. Mats Hansson och Lotta Ramqvist Skolverket Mats Hansson och Lotta Ramqvist Sida 2 Sida 3 Fyra aspekter: Förstå digitaliseringens påverkan på individen och samhället, Kunna använda och förstå digitala verktyg och medier, Ha ett kritiskt

Läs mer

e-strategi i utbildningen

e-strategi i utbildningen 19 februari 2013 1 (6) e-strategi i utbildningen 2013-2016 Huddinge ska vara en av de tre bästa skol-it-kommunerna i länet. En verksamhet i takt med tiden Vision E-strategi i utbildningen i Huddinge ger

Läs mer

Skolverkets identifierade behov och stöd för kvalitetsarbete. En presentation av behov som identifierats i uppdraget om Samverkan för bästa skola

Skolverkets identifierade behov och stöd för kvalitetsarbete. En presentation av behov som identifierats i uppdraget om Samverkan för bästa skola Skolverkets identifierade behov och stöd för kvalitetsarbete En presentation av behov som identifierats i uppdraget om Samverkan för bästa skola Samverkan för bästa skola Regeringen har idag gett Skolverket

Läs mer

Programmering i matematik och teknik i grundskolan

Programmering i matematik och teknik i grundskolan Programmering i matematik och teknik i grundskolan Program november 2017 09.15 Digital kompetens styrdokumentsförändringar 10.30 Programmering ur ett historiskt perspektiv och undervisningsperspektiv

Läs mer

Uppdrag om nationella skolutvecklingsprogram

Uppdrag om nationella skolutvecklingsprogram Regeringsbeslut I:3 Utbildningsdepartementet 2015-07-09 U2013/02553/S Statens skolverk 106 20 Stockholm U2013/01285/S U2015/00941/S U2015/00299/S U2015/03844/S Uppdrag om nationella skolutvecklingsprogram

Läs mer

Digitalisering i skolan och vuxenutbildningen

Digitalisering i skolan och vuxenutbildningen Digitalisering i skolan och vuxenutbildningen 1 Frågeblanketten läses maskinellt. Vi ber dig därför att: Använda bläckpenna Skriva tydliga siffror, så här: Markera dina svar med kryss, så här: Om du svarat

Läs mer

Teknik gör det osynliga synligt

Teknik gör det osynliga synligt Kvalitetsgranskning sammanfattning 2014:04 Teknik gör det osynliga synligt Om kvaliteten i grundskolans teknikundervisning Sammanfattning Skolinspektionen har granskat kvaliteten i teknikundervisningen

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Undervisning med digitala verktyg - matematik och teknik i grundskolans årskurs 7-9 vid Primaskolan Sverige AB

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Undervisning med digitala verktyg - matematik och teknik i grundskolans årskurs 7-9 vid Primaskolan Sverige AB Beslut Primaskolan Sverige AB info@pysslingen.se 2019-06-26 Dnr 400-2018:6938 Beslut efter kvalitetsgranskning av Undervisning med digitala verktyg - matematik och teknik i grundskolans årskurs 7-9 vid

Läs mer

och Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:14) om examensmål för yrkesdansarutbildningen i gymnasieskolan.

och Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:14) om examensmål för yrkesdansarutbildningen i gymnasieskolan. 2017-05-22 1 (7) Dnr 6.1.2-2017:708 Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:48) om ämnesplan för ämnet svenska för döva i gymnasieskolan och av Skolverkets

Läs mer

Programmering i matematik och teknik i grundskolan

Programmering i matematik och teknik i grundskolan Programmering i matematik och teknik i grundskolan Program oktober 2017 09.15 Digital kompetens styrdokumentsförändringar 10.30 Programmering ur ett historiskt perspektiv och undervisningsperspektiv

Läs mer

IT OCH PROGRAMMERING I SKOLAN. Jan Erik Moström Peter Vinnervik

IT OCH PROGRAMMERING I SKOLAN. Jan Erik Moström Peter Vinnervik IT OCH PROGRAMMERING I SKOLAN Jan Erik Moström Peter Vinnervik VILKA ÄR VI OCH VAD KOMMER VI ATT PRATA OM? Jan Erik Moström - undervisar på institutionen för datavetenskap Peter Vinnervik - doktorand vid

Läs mer

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Observera att presentationen bygger på de förslag som Skolverket har redovisat

Läs mer

Uppdrag till Statens skolverk om förtydligande av förskoleklassens och fritidshemmets uppdrag m.m.

Uppdrag till Statens skolverk om förtydligande av förskoleklassens och fritidshemmets uppdrag m.m. Regeringsbeslut I:1 2015-01-15 U2015/191/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag till Statens skolverk om förtydligande av förskoleklassens och fritidshemmets uppdrag m.m.

Läs mer

Skolan i Sverige och internationellt. Helén Ängmo, överdirektör Skolverket

Skolan i Sverige och internationellt. Helén Ängmo, överdirektör Skolverket Skolan i Sverige och internationellt Helén Ängmo, överdirektör Skolverket PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap PISA - Resultatutvecklingen i Sverige 2000-2012 520

Läs mer

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-10-19 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till Utbildningsnämnden 2016-11-24 På goda grunder - en åtgärdsgaranti

Läs mer

Vägledarkalendariet. 25 april Per Fermvik, undervisningsråd

Vägledarkalendariet. 25 april Per Fermvik, undervisningsråd Vägledarkalendariet 25 april 2019 Per Fermvik, undervisningsråd Innehåll Presentation Skolans styrkedja Statistik kring gymnasiet. Trender, ej detaljer Förändringar i introduktionsprogrammen Läroplans-

Läs mer

Ekonomiprogrammet (EK)

Ekonomiprogrammet (EK) Ekonomiprogrammet (EK) Ekonomiprogrammet (EK) ska utveckla elevernas kunskaper om ekonomiska samhällsförhållanden, om företagens roll och ansvar, om att starta och driva företag samt om det svenska rättssamhället.

Läs mer

Teknikprogrammet (TE)

Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i teknik och teknisk utveckling. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier

Läs mer

Utbildning för nyanlända elever

Utbildning för nyanlända elever Utbildning för nyanlända elever 2015-12-02 Åsa Strand Kunskapsresultat Behöriga till gymnasieskolan: 85 procent av eleverna födda i Sverige 26 procent av eleverna som kommit till Sverige de senaste fyra

Läs mer

Bakgrund. Allmänt. 1. Beskrivning av problemet och vad som ska uppnås (jfr 6 1) Dnr :1608

Bakgrund. Allmänt. 1. Beskrivning av problemet och vad som ska uppnås (jfr 6 1) Dnr :1608 Konsekvensutredning avseende förslag till förändringar i styrdokument med anledning av regeringsuppdrag till Skolverket om nationella it-strategier för skolväsendet Innehållet i konsekvensutredningen utgår

Läs mer

Statens skolverk 106 20 Stockholm

Statens skolverk 106 20 Stockholm Utbildningsdepartementet Regeringsbeslut I:44 2012-03-29 Statens skolverk 106 20 Stockholm U2011/4343/S U2011/7370/GV (delvis) U2012/2103/GV Uppdrag att svara för utbildning Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå

Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå VUX 2012 September 2014 Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå Områden Studie- och yrkesvägledning Individuell studieplan Validering Prövning enligt

Läs mer

IT-pedagogisk handlingsplan för Väsby välfärds skolor

IT-pedagogisk handlingsplan för Väsby välfärds skolor Styrdokument, plan Skolstrateg 2014-02-04 Per Kornhall 08-590 976 50 Dnr SVV/2013:112 per.kornhall@upplandsvasby.se IT-pedagogisk handlingsplan för Väsby välfärds skolor Nivå: Nämndspecifikt styrdokument

Läs mer