Kompetensförsörjningsplan,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kompetensförsörjningsplan,"

Transkript

1 Kompetensförsörjningsplan, Bakgrund: Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap står inför för en förändrad situation med utökad läkarutbildning, regionalisering och kommande pensionsavgångar. Detta medför ett klart behov att rekrytera både på kortare sikt och under en 10 års period. Således behöver vi intensifiera möjligheter till både en extern rekrytering och att skapa förutsättningar för landstingsanställda läkare (lärare) till forskarutbildning och utvecklingsarbete. Detta är förutsättningen för att kunna klara en intern rekrytering via doktorandutbildning och fortsatt forskningsaktivitet. De skilda ämnesområdena kräver lärare med specialistkompetens inom sina respektive områden varför intern rekrytering av akademiskt skolade vid sjukvårdshuvudmännen bedöms vara speciellt viktig. Extern rekrytering av lärare är vidare nödvändig för kompetensförsörjningen men här kommer att krävas tydliga rekryteringsbefrämjande åtgärder med lön och resurser för verksamhet. Regionaliseringen kommer att kräva tillskott av lärare för de olika ämnesområdena i regionen. Vi visar nedan de skilda ämnesområdena (enheternas) olika situationer enhet för enhet, detta speciellt beroende på behov också av specialistkompetens för de ingående kombinationstjänsterna. Enheten för anestesiologi och intensivvård Bakgrund Nuläge: 1 professor. 2 universitetslektorer, varav 1 universitetslektor nytillsatt med arbetsuppgifter som regional samordnare av den utökade läkarutbildningen, denna tjänst avlönas centralt. Utvecklingsområde: De flesta lärare bedriver grundutbildning och forskarutbildning. Den utökade läkarutbildningen, med tillhörande regionalisering, ställer krav på pedagogisk fortbildning, samt utveckling av anpassade pedagogiska metoder. Nationellt och internationellt samarbete inom forskningen eftersträvas. Nyrekrytering av tre lektorer/professorer kan ske med internrekrytering men vi räknar med att det även finns möjlighet till externrekrytering. Mål: Att etablera nya lärartjänster i regionen, samt utveckla samarbetsformer med dessa inom grundutbildningen.

2 Tabell Kompetensförsörjning ANE tills vidare anställda Adjunkter Lektor Professor Lärare inom regionen Övriga anställda * * Enhetssekreterare Enheten för Hand o plastikkirurgi Nuläge: 1 professor (deltid), 1 universitetslektor, 1 fo-ass (deltid), där 2 är män och en kvinna. Utvecklingsområde: Alla lärare deltar i grundutbildning och forskarutbildning. Vid enheten finns 3 registrerade forskarstuderande. Mål: Inga pensionsavgångar inom den aktuella perioden. Dock avses att öka integreringen mellan enhetens kliniska utbildning och motsvarande inom det prekliniska stadiet vilket kan komma att innebära en nykonstruktion av lärartjänster. Detta för att stärka förhållandet mellan klinik och preklinik. Tabell Kompetensförsörjning HPL tills vidare anställda Forskningsassistent Lektor Professor Enheten för Idrottsmedicin Nuläge: 3 professorer, 2 lektor och 4 adjunkter (delvis deltidsanställda) är tillsvidareanställda (tabell 1 ) samt en vikarierande lektor 50%. Enheten idrottsmedicin har för närvarande 2 lektorat under tillsättning samt 2 adjunktstjänster under tillsättning, I framtiden förväntas dock lärarbehovet öka ytterligare pga. ökat undervisningsutbud. Dessutom kan en professor ansöka om het pga. högre tjänst (6 år förordnande). I adjunkt disputerar under 2009 och ytterligare 1 som för närvarande är vikariatsanställd under 2009 (ej medräknad i tabellen då vi ej vet hur det går med

3 friskskrivning av den lektor som är sjukskriven). Nästa adjunkt har planerad disputation till I landet finns inte tillräckligt många meriterade lektorer inom ämnesområdet varför det är en fördel om man kan rekrytera lärare på adjunktsnivå och sedan bedriva kompetensutveckling inom enheten som leder till disputation. Utvecklingsområde: De flesta lärare bedriver forskarutbildning, pedagogisk fortbildning och internationellt utbytesarbete/projekt. Föryngring av lärarkåren är aktuell. Rekrytering av kvinnliga lärare är önskvärd. Mål: a) Att planera för nyanställa vid pensionsavgångar. Ökad läkarutbildning kan innebära behov av nyrekrytering av lärare. Minska antalet adjunkter genom nyanställning i första hand av lektorer. Tabell Kompetensförsörjning IME tills vidare anställda Adjunkter 3,5 4,5 3,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 Lektor 2,5 5,5 6,5 6,5 6,5 6,5 6,5 6,5 Professorer Pensionsav gång 65år) Vakant Pensionsav ång 65år) vriga nställda 2 lektorer 2 adjunkt tjänstl. 1 1 lektor tjänstl. tjänstl. 1 Enheten för klinisk fysiologi Nuläge: 1 professor ( sedan > 10 år). 1 universitetslektor. 1 adjunkt. 0.1 sekreterare. Grundutbildningsvolym: Läkarprogrammet 4.8 hp per termin. Biomedicinarprogrammet 4.5 hp per år. Således synes enhetens lärarbemanning underdimensionerad, vilket tidigare påtalats redan innan utbildningen på biomedicinarprogrammet förändrades. Vid enheten tjänstgörande adjunkt går i deltidspension Överhängande rekryteringsbehov: En lärare måste rekryteras under 2009 och ytterligare lärarkraft måste knytas till enheten under Tabell Kompetensförsörjningsläge KF tills vidare anställda utan nyrekrytering Tabell Adjunkter Lektor Professor (tjl)

4 - - 1 adjunkt Professor Övriga anställda Enhetssekreterare Enheten för kirurgi Nuläge. 3 professorer och 3 lektorer 2010 beräknas en professor (UB) gå i pension vid 67 års ålder. Denna tjänst är 100% externfinansierad och möjligheterna till framtida finansiering måste avgöra om det ska nyrekryteras på denna tjänst. Min bedömning är att verksamheten (olycksfall och katastrofmedicin) är mycket lyckosam och det är möjligt att erhålla externa anslag. Vi är dessutom ett av Socialstyrelsens kunskapscenter i katastrofmedicin och professor UB är föreståndare för denna verksamhet. Ur utbildningssynpunkt är det viktigt att vi har lärarkompetens att bedriva kursen i Internationell kris och konflikthantering. Utvecklingsområde: 2011 kommer regionaliseringen av läkarutbildningen innebära att kirurgi har 7 veckors undervisning på vardera av länssjukhusen i Sundsvall, Östersund och Sunderby. I planeringen är det tänkt att cirka två lektorer/professorer per termin och ort ska anställas. Om deras anknytning är till vår enhet måste vi räkna med nyanställning. Eftersom kirurgin har en bra vetenskaplig förankring på dessa sjukhus och vi sedan många år har utlokalisering till kirurgklinikerna är det rimligt att tro att några kirurger kommer att ha terminsövergripande ansvar. Jag räknar därför med att 2-3 lektorer/professorer behöver nyanställas av denna anledning. Mål: 2013 har vi tre planerade pensionsavgångar vid 65 år. En professor och två lektorer. Kirurgi är ett både ur forsknings- och undervisningsperspektiv brett ämne och därför räknar jag med att vi behöver nyanställa motsvarande antal lärare. Vi har 7.4 poäng på läkarprogrammet, stadigt ökande externa forskningsanslag, 18 doktorander. Nyrekrytering av tre lektorer/professorer kan ske med internrekrytering men vi räknar med att det även finns möjlighet till externrekrytering. Tre av de senaste fyra tillsättningarna har varit externrekryteringar. Tabell Kompetensförsörjning KIR tillsvidare anställda Adjunkter Lektor Professorer (65år)

5 Enheten för Ortopedi Nuläge. 1 professor, 2 lektorer 2011 kommer regionaliseringen av läkarutbildningen innebära att ortopedi har 4 veckors undervisning/termin, på länssjukhusen i Norrland. I planeringen är det tänkt att cirka 1-2 lektorer/professorer/adjunkter per termin och ort ska anställas. Eftersom ortopedi har vetenskaplig förankring på flera av dessa sjukhus och vi sedan många år har utlokalisering till ortopedklinikerna, och ett utomordentligt gott samarbete, är det rimligt att någon ortoped kommer att ha terminsövergripande ansvar. Rimligen finns behov av totalt 4-6 personer (lektorer/professorer/adjunkter) behöver anställas. Det är till stor del en personfråga, om man kan entusiasmera läkarkåren på länslasaretten. Jack Lysholm är Fouu-chef i VL, och deltar endast marginellt i undervisningen. I Sundsvall finns en lektor, Göran Sjödén, som kommer att söka en adjungerad professur nu när han handlett två doktorander. Det finns också nydisputera ortoped Arkan Sayed-Noor som har en bra forskning och arbetar hårt på sin docentur. Han är kompetent för en lärartjänst. Hans kapacitet är mycket stor och han aspirerar på en sjukhusövergripande tjänst i Sundsvall. I Östersund finns en disputerad ortoped som förmodligen inte kommer att gå att engageras. På Sunderbyn ingen, men vi arbetar hårt för att höja kompetensen. I Östersund och Sunderbyn måste man nog tänka sig tjänster på lägre nivå till att börja med har vi två planerade pensionsavgångar vid 65 år. En professor och en lektor. Vi har 4,4= 6,6 ECTS poäng på läkarprogrammet. Nyrekrytering av tre lektorer/professorer kan ske med internrekrytering men vi räknar med att det även finns möjlighet till externrekrytering, det beror ju på vilka villkor man kan erbjuda. Viss verksamhet i idrottsmedicin och handkirurgi bedrivs inom regionens ortopediska kliniker varför viss utbildning inom dessa ämnen kan tillkomma för de regionala lärarna. Tabell Kompetensförsörjning ORT tillsvidare anställda Adjunkter Lektor Adj Lektor Professorer Adj Professor Lärare i regionen (65år) Enheten för Urologi och andrologi Nuläge: 2 professor. varav 1 professor nyligen konverterad.

6 Utvecklingsområde: De två lärarna bedriver grundutbildning och forskarutbildning. Den utökade läkarutbildningen, med tillhörande regionalisering, ställer krav på pedagogisk fortbildning, samt utveckling av anpassade pedagogiska metoder. Den regionala utbildningen kommer att kräva tillskott av lärarresurser centralt inom institutionen men också regionalt. Vi har möjlighet att externrekrytera en lektor till Sundsvall och vidare bör en lektor kunna planeras och rekryteras till Sunderbyn. Framtida rekrytering av lärare till Östersund är en framtida fråga. Vi strävar till ett ökat nationellt och internationellt forskningssamarbete och speciellt inom regionen. Mål: Att etablera nya lärartjänster i regionen, samt utveckla arbetsformer med dessa inom grundutbildning och forskning inom den regionaliserade undervisningen. Tabell Kompetensförsörjning URO tills vidare anställda Lektor Professor Lärare i regionen Övriga anställda *

Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap, medicinska fakulteten, Umeå Universitet

Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap, medicinska fakulteten, Umeå Universitet Verksamhetsberättelse år 2012 och Verksamhetsplan 2013 2016 Allmänt I institutionen ingår följande enheter: Anestesiologi och intensivvård, ANE Hand- och plastikkirurgi, HPL Idrottsmedicin, IME Kirurgi,

Läs mer

Kompetensförsörjning vid den medicinska fakulteten

Kompetensförsörjning vid den medicinska fakulteten 2009-03-25 Sid 1 (8) Kompetensförsörjning vid den medicinska fakulteten Fakulteten har kartlagt kommande pensionsavgångar (se bilaga) inom professorsoch lektorskategorierna och prövar frågan om nyanställning

Läs mer

Rekryteringsbehov under åren för Institutionen för Medicinska Vetenskaper Svar på anmodan från , MEDFARM 2018/806

Rekryteringsbehov under åren för Institutionen för Medicinska Vetenskaper Svar på anmodan från , MEDFARM 2018/806 Rekryteringsbehov under åren 2019-2023 för Institutionen för Medicinska Vetenskaper Svar på anmodan från 2018-08-08, MEDFARM 2018/806 Nulägesbeskrivning Institutionen för medicinska vetenskaper (IMV) har

Läs mer

Landstingsdirektörens stab. Regionaliserad läkarutbildning Sunderby sjukhus

Landstingsdirektörens stab. Regionaliserad läkarutbildning Sunderby sjukhus Regionaliserad läkarutbildning Sunderby sjukhus Bakgrund 2007 Beslut fattas av riksdagen om utökade platser på läkarprogrammen p g a läkarbrist i Sverige Umeå universitet tilldelas 37 extra platser med

Läs mer

Från student till docent

Från student till docent VECKAN 2015 Från student till docent Handlingsplan för att underlätta för medarbetare att göra en parallell klinisk och akademisk karriär. Mats Hammar, KK, Linköpig VECKAN 2015 Jävsdeklaration: Jag har

Läs mer

Forskningsbokslut 2014

Forskningsbokslut 2014 HAND- & PLASTIKKIRURGISK KLINIK Forskningsbokslut 2014 Enhetschef/FoU-ansvarig: Mikael Wiberg Mail: mikael.pj.wiberg@umu.se Tfn: 070-576 06 52 Verksamhetschef: Per Wahlström Mail: per.wahlstrom@vll.se

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan

Kompetensförsörjningsplan Kompetensförsörjningsplan 2017 2018 Institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap Umeå universitet Farmakologi och klinisk neurovetenskap Umeå universitet 901 87 Umeå Telefon 090-785 15 11 http://www.neuropharm.umu.se

Läs mer

RAPPORT Umeå universitets läkarutbildning vid Sunderby sjukhus 2011-2016

RAPPORT Umeå universitets läkarutbildning vid Sunderby sjukhus 2011-2016 RAPPORT Umeå universitets läkarutbildning vid Sunderby sjukhus 2011-2016 Högt tryck på läkarutbildningen I höstpropositionen 2007 beslutade Sveriges regering att utöka antalet utbildningsplatser på landets

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET. Institutionen för medicinsk biovetenskap. Verksamhetsberättelse 2011

UMEÅ UNIVERSITET. Institutionen för medicinsk biovetenskap. Verksamhetsberättelse 2011 UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för medicinsk biovetenskap Verksamhetsberättelse 2011 I enlighet med direktiv från universitetsledningen följer verksamhetsberättelsen till stor del samma struktur som verksamhetsplanen.

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjningsplan

Strategisk kompetensförsörjningsplan Strategisk kompetensförsörjningsplan 2017-2019 Institutionen för idé- och samhällsstudier Fastställd 2016-11-25 Institutionens diarienummer: Idésam 1.1-102-16 Beredning Föregående års kompetensförsörjningsplan

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Dnr: ORU 1.2.1-4488/2013 ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Fastställd av: styrelsen Datum: 2013-12-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Disposition av Anställningsordningen 3. Utgångspunkter

Läs mer

ALF rapport 2013

ALF rapport 2013 2014-09-30 ALF rapport 2013 I en webbenkät till verksamhetschefer vid enheter som bedriver eller förväntas bedriva klinisk forskning, har Västerbottens läns landsting, VLL, de senaste fem åren följt upp

Läs mer

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle 1 Marianne Wiktorin Dnr 2011/771 Bil 35 Rektors kansli 2011-05-30 Fastställd av Högskolestyrelsen 2011-06-10 Anställningsordning vid Högskolan i Gävle 1 INLEDNING Vid varje högskola ska högskolestyrelsen

Läs mer

Dnr 193/2012-200. Anvisningar. till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet. Giltig från 2012-04-24

Dnr 193/2012-200. Anvisningar. till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet. Giltig från 2012-04-24 Dnr 193/2012-200 Anvisningar till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet Giltig från 2012-04-24 Fastställd av rektor den 17 januari samt 24 april 2012 INNEHÅLL 1. INLEDNING...

Läs mer

Personalstrategisk plan för Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Personalstrategisk plan för Ekonomihögskolan vid Lunds universitet 2008-04-01 Dnr EHL 2008/46 Styrelsen Personalstrategisk plan för Ekonomihögskolan vid Lunds universitet 2008-2012 Personalstrategiplanen bygger på följande dokument: Strategisk plan för Lunds universitet

Läs mer

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta avtal är ett

Läs mer

Rektor Högskolan i Trollhättan/Uddevalla Box 936 461 29 Trollhättan. Maud Quist BESLUT 2004-06-01 Reg.nr 641-4444-03

Rektor Högskolan i Trollhättan/Uddevalla Box 936 461 29 Trollhättan. Maud Quist BESLUT 2004-06-01 Reg.nr 641-4444-03 Rektor Högskolan i Trollhättan/Uddevalla Box 936 461 29 Trollhättan Maud Quist BESLUT 2004-06-01 Reg.nr 641-4444-03 Ansökan om rätt att utfärda magisterexamen med ämnesdjup i omvårdnad Högskolan i Trollhättan/Uddevalla

Läs mer

Läkarprogrammet Umeå Universitet

Läkarprogrammet Umeå Universitet LÄKARPROGRAMMET 11 Terminer 330 Högskolepoäng Leder till LÄKAREXAMEN Cellen Organen A Organen B Sjukdomslära Kliniska Undersökningsmetoder, Farmakologi mm Termin 1 Umeå Termin 2 Umeå Termin 3 Umeå Termin

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan

Kompetensförsörjningsplan 1 Kompetensförsörjningsplan 2015-2017 Kompetensförsörjningsplan 2015-2017 2 Kompetensförsörjningsplan 2015-2017 3 Innehåll Allmänt... 4 Personalkategorier... 4 Utbildning... 5 Förutsättningar... 5 Behov...

Läs mer

Verksamhetsplan Institutionen för Farmakologi och Klinisk Neurovetenskap Umeå Universitet

Verksamhetsplan Institutionen för Farmakologi och Klinisk Neurovetenskap Umeå Universitet 1 Verksamhetsplan 2011-2012 Institutionen för Farmakologi och Klinisk Neurovetenskap Umeå Universitet NULÄGE Allmänt om institutionen Institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap består av

Läs mer

Kompetensförsörjning Umeå universitet. InFuturum 2016 Hans Adolfsson

Kompetensförsörjning Umeå universitet. InFuturum 2016 Hans Adolfsson Kompetensförsörjning Umeå universitet InFuturum 2016 Hans Adolfsson Organisation 3 Universitetet i siffror 4 Vision 2020 5 6 Verksamhetsplan och delmål Verksamhetsplaner upprättas såväl centralt som på

Läs mer

Strategisk satsning biträdande universitetslektorat NJ-fak. Informationsmöte

Strategisk satsning biträdande universitetslektorat NJ-fak. Informationsmöte Strategisk satsning biträdande universitetslektorat NJ-fak Informationsmöte 2015-09-15 Strategisk satsning Beslut i Fakultetsnämnden 21 april 2015 om satsning på meriteringsanställningar, d v s biträdande

Läs mer

Anställningsordning för Högskolan Kristianstad

Anställningsordning för Högskolan Kristianstad Reviderad och fastställd av högskolestyrelsen 2015-06-11 Reviderad och fastställd av högskolestyrelsen 2013-06-19 Dnr 2012-141-82 Anställningsordning för Högskolan Kristianstad Sida 2 av 22 Innehåll Rekryteringspolicy...

Läs mer

Allmänna bedömningsgrunder vid anställning av lärare

Allmänna bedömningsgrunder vid anställning av lärare STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2018.1.1.1-1176 Sakområde: Personal Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdeklningen Handläggare: Maria Bergling Beslutsdatum: 2018-04-17

Läs mer

Sammanhållen karriär som klinisk forskare/forskande kliniker (läkare)

Sammanhållen karriär som klinisk forskare/forskande kliniker (läkare) Sammanhållen karriär som klinisk forskare/forskande kliniker (läkare) vid UmU och VLL Landsting Forskar AT läkare (postdoc el. doktorand) Bilaga 1 Månaderna betalas ur handledares anslag (inkl ALF) eller

Läs mer

Karolinska institutet. Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth Reg.nr

Karolinska institutet. Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth Reg.nr Karolinska institutet Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth 2002-06-18 Reg.nr 641-1001-01 Ansökan om rätt att utfärda röntgensjuksköterskeexamen Karolinska institutet ges rätt att utfärda röntgensjuksköterskeexamen.

Läs mer

Forskning och utveckling inom landstinget

Forskning och utveckling inom landstinget Forskning och utveckling inom landstinget Regionens utveckling och tillväxt Kunskapsorganisation god vård Skapar grund för innovationer och utveckling Landstingets skyldighet ( 26b HoS) Attraktivt landsting,

Läs mer

Örebro universitet. Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth Reg.nr

Örebro universitet. Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth Reg.nr Örebro universitet Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth 2002-06-18 Reg.nr 641-1001-01 Ansökan om rätt att utfärda röntgensjuksköterskeexamen Ansökan från Örebro universitet om rätt att ge röntgensjuksköterskeexamen

Läs mer

Handlingsplan för kompetensutveckling av huvudhandledare och handledare inom vårdutbildningarna

Handlingsplan för kompetensutveckling av huvudhandledare och handledare inom vårdutbildningarna Beslutat i ELG (Västerbottens läns landstings Exekutiva Lednings Grupp) 2015-10-05 Slutversion 151005 Handlingsplan för kompetensutveckling av huvudhandledare och handledare inom vårdutbildningarna I dag

Läs mer

Verksamhetsplan 2011 Medicinska fakulteten. Beslutad av fakultetsnämnden vid medicinska fakulteten Dnr 211-2890-10

Verksamhetsplan 2011 Medicinska fakulteten. Beslutad av fakultetsnämnden vid medicinska fakulteten Dnr 211-2890-10 Verksamhetsplan Medicinska fakulteten Beslutad av fakultetsnämnden vid medicinska fakulteten Dnr 211-2890-10 Medicinska fakultetens verksamhetsplan 1 Bakgrund Målen i medicinska fakultetens verksamhetsplan

Läs mer

Härefter kommer en genomgång av de anställningar som har diskuterats med förslag till beslut/vidare beredning.

Härefter kommer en genomgång av de anställningar som har diskuterats med förslag till beslut/vidare beredning. Kompetensförsörjning vid SPL ( 11-15) Institutionsstyrelsen har under flera sammanträden sedan institutionsstyrelsens strategidag diskuterat och överlagt om behoven av strategiska rekryteringar med anledning

Läs mer

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle. Beslutad av Högskolestyrelsen 2014-12-12 Dnr HIG-STYR 2014/137

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle. Beslutad av Högskolestyrelsen 2014-12-12 Dnr HIG-STYR 2014/137 Anställningsordning vid Högskolan i Gävle Beslutad av Högskolestyrelsen 2014-12-12 Dnr HIG-STYR 2014/137 1 Anställningsordning vid Högskolan i Gävle HIG-STYR 2014/137 Inledning Fastställt av Högskolestyrelsen

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING 2010-2011 Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet Den övergripande målsättningen med likabehandlingsarbetet vid institutionen för språk och litteraturer

Läs mer

Forskningspolitiskt program

Forskningspolitiskt program Forskningspolitiskt program Forskningspolitiskt program Fysioterapeutiska insatser är avgörande för en hälso- och sjukvård med hög kvalitet och god patientsäkerhet. Fysioterapeuternas kunskapsområde är

Läs mer

Regional Forskarutbildning vid Medicinska Fakulteten, Lunds Universitet

Regional Forskarutbildning vid Medicinska Fakulteten, Lunds Universitet Regional Forskarutbildning vid Medicinska Fakulteten, Lunds Universitet Sammanfattning En regional forskarutbildning erbjuds vid Medicinska Fakulteten, Lunds Universitet. Planen för utbildningen har utarbetats

Läs mer

Kompetenser och arbetsuppgifter för examinator, examinerande lärare, lärare och instruktör samt befattningsbeteckningar inom hippologprogrammet

Kompetenser och arbetsuppgifter för examinator, examinerande lärare, lärare och instruktör samt befattningsbeteckningar inom hippologprogrammet Kompetenser och arbetsuppgifter för examinator, examinerande lärare, lärare och instruktör samt befattningsbeteckningar inom hippologprogrammet Innehåll Innehåll... 1 Inledning... 1 Kompetensbeskrivning

Läs mer

MEDICINSKA FAKULTETEN, LUNDS UNIVERSITET RIKTLINJER VID ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR

MEDICINSKA FAKULTETEN, LUNDS UNIVERSITET RIKTLINJER VID ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR MEDICINSKA FAKULTETEN, LUNDS UNIVERSITET RIKTLINJER VID ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR Anställning och befordran av lärare vid högskolor och universitet regleras i Högskoleförordningen. Behörig att anställas

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet 2018-10-15 Dnr: 1-877/2017 Gäller från och med 2018-10-15 Ersätter anställningsordning för Karolinska Institutet dnr

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET. Ärende. Anmärkning. Beslut: Avbrytande av stipendium för postdoktoral meritering. Anna Olsen föredrar ärendet.

UMEÅ UNIVERSITET. Ärende. Anmärkning. Beslut: Avbrytande av stipendium för postdoktoral meritering. Anna Olsen föredrar ärendet. Sid 1 (5) Närvarande: Patrik Danielson, ordförande Anna Olsen, sekreterare Kristina Lejon Anna Arnqvist Ylva Hagervall Elin Sanning Susanne Fahlgren Tatja Anundsson Madeleine Persson Linda W ahlqvist,

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan 1 Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 2 Innehåll Ett universitet som gör det möjligt... 3 Långsiktighet möjliggör högt risktagande... 3 Delmål 1.1.3.3 TN. Fakultetens utlysningar innehåller

Läs mer

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006.

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Kommittédirektiv Befattningsstruktur vid universitet och högskolor Dir. 2006:48 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall göra en översyn

Läs mer

2 100 lärare/forskare - 46 % kvinnor 4 fakulteter 39 institutioner 4 miljarder i årsomslutning

2 100 lärare/forskare - 46 % kvinnor 4 fakulteter 39 institutioner 4 miljarder i årsomslutning 31 200 studenter - 39 % män 4 330 anställda - 47 % män 2 100 lärare/forskare - 46 % kvinnor 4 fakulteter 39 institutioner 4 miljarder i årsomslutning Antal helårsstudenter ca 16 300 Stort antal 1:a handssökande

Läs mer

Rekryteringsplan för fakulteten för konst och humaniora 2015 2020

Rekryteringsplan för fakulteten för konst och humaniora 2015 2020 Dnr: 2013/281-2.2.4 Rekryteringsplan för fakulteten för 2015 2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för Gäller från 2015-01-0 Inledning För att kunna locka attraktiv kompetens har fakultetsstyrelsen för beslutat

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= Mål och visioner Strategiplan 2007-2010

INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= Mål och visioner Strategiplan 2007-2010 INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= och visioner Strategiplan 2007-2010 och visioner Strategiplan 2007-2010 1. Inledning Vår vision Verksamheten vid Institutionen för mat, hälsa och miljö, MHM,

Läs mer

Uppsala universitet. Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth Reg.nr

Uppsala universitet. Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth Reg.nr Uppsala universitet Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth 2002-06-18 Reg.nr 641-1001-01 Ansökan om rätt att utfärda röntgensjuksköterskeexamen Uppsala universitet ges rätt att utfärda röntgensjuksköterskeexamen.

Läs mer

Sjukgymnastik. vid Institutionen för Samhällsmedicin och Rehabilitering. Verksamhetsplan 2010

Sjukgymnastik. vid Institutionen för Samhällsmedicin och Rehabilitering. Verksamhetsplan 2010 1 Sjukgymnastik vid Institutionen för Samhällsmedicin och Rehabilitering Verksamhetsplan 2 Verksamhetsplan Sjukgymnastik Allmänt Enheten för Sjukgymnastik ingår i Institutionen för samhällsmedicin och

Läs mer

För utbildning och forskning ska det finnas professorer och lektorer anställda som lärare vid högskolorna.

För utbildning och forskning ska det finnas professorer och lektorer anställda som lärare vid högskolorna. 1 (9) ANSTÄLLNINGSORDNING Högskolestyrelsens beslut 2015-06-03 Dnr 2015/642 A21 Anställningsordning för Högskolan Väst Inledning Vid högskolan ska finnas en anställningsordning med de regler som tillämpas

Läs mer

Presentation of Uppsala University as employer for young researchers (in Swedish) Mats Larhed,

Presentation of Uppsala University as employer for young researchers (in Swedish) Mats Larhed, Presentation of Uppsala University as employer for young researchers (in Swedish) Mats Larhed, 2017-03-22 UU är ett brett universitet Stora skillnader mellan verksamheter (små ämnen utan externmedel, stora

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet 2017-12-04 Dnr: 1-877/2017 Gäller från och med 2018-04-01 Ersätter anställningsordning för Karolinska Institutet dnr

Läs mer

Ett spännande yrkesliv. Karriärvägar och utvecklings möjligheter för sjuksköterskor i Region Örebro län

Ett spännande yrkesliv. Karriärvägar och utvecklings möjligheter för sjuksköterskor i Region Örebro län Ett spännande yrkesliv Karriärvägar och utvecklings möjligheter för sjuksköterskor i Region Örebro län Grattis till dig som har utbildat dig till sjuksköterska! specialistutbildning för sjuksköterskor

Läs mer

Lokalt arbetstidsavtal för lärare

Lokalt arbetstidsavtal för lärare Lokalt arbetstidsavtal för lärare Allmänna utgångspunkter för avtalet De centrala parternas beskrivning av de lokala parternas uppgift är att de lokala parterna skall utnyttja tillgängliga resurser på

Läs mer

2014-09-19. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning.

2014-09-19. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning. BESLUT Dnr STYR 2014/676 1 2014-09-19 Universitetsstyrelsen Lunds universitets anställningsordning Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet

Läs mer

HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning.

HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning. HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning. 1 Undantag kan förekomma, exempelvis vid tillämpning av bestämmelserna i Lagen om anställningsskydd (LAS). 2 Undantaget

Läs mer

2013-05-06 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-05-27 Landstingsstyrelsen. Inrättande av akademisk vårdcentral i Dalarna

2013-05-06 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-05-27 Landstingsstyrelsen. Inrättande av akademisk vårdcentral i Dalarna I II ~ Landstinget DALARNA Central förvaltning Ledningsenhet, VI Li\&A L-S 'g 0ro A BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Datum 2013-05-27 Sida 1 (4) Dnr LD13/01185 Uppdnr 520 2013-05-06 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten Styrdokument Dnr A 2 5587/8 Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten 29-213 Publicerad Beslutsfattare http://www.science.gu.se/fakulteten/namnden/policies Naturvetenskapliga

Läs mer

INST FÖR KLINISKA VETENSKAPER, LUND. Resultat forskarutbildningsenkät

INST FÖR KLINISKA VETENSKAPER, LUND. Resultat forskarutbildningsenkät INST FÖR KLINISKA VETENSKAPER, LUND Resultat forskarutbildningsenkät Disputerade 1991-25 25 2 175 195 222 15 1 5 1991-1995 1996-2 21-25 Ålder vid disputation 12 1 8 1991-1995 1996-2 21-25 6 4 2 24 26 28

Läs mer

Utredningsuppdrag 18/04 - Redovisa en modell för hur kvalitets/kombinationstjänster kan införas

Utredningsuppdrag 18/04 - Redovisa en modell för hur kvalitets/kombinationstjänster kan införas TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Datum 2018-10-11 Diarienummer 180024 Landstingsdirektörens stab Utvecklings- och folkhälsoenheten Regionstyrelsen Utredningsuppdrag 18/04 - Redovisa en modell för hur kvalitets/kombinationstjänster

Läs mer

Institutionen för Folkhälsa och klinisk medicin Verksamhetsplan

Institutionen för Folkhälsa och klinisk medicin Verksamhetsplan Institutionen för Folkhälsa och klinisk medicin Verksamhetsplan 2016-2018 1.1.1 Fakulteten har infört tydliga och internationellt konkurrenskraftiga karriärvägar, inkluderande resursstabila tenure tracks

Läs mer

Att anställa vid LTH LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA LUNDS UNIVERSITET

Att anställa vid LTH LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA LUNDS UNIVERSITET Att anställa vid LTH LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA LUNDS UNIVERSITET ATT ANSTÄLLA VID LTH 3 Förord. Denna handbok ger en översiktlig beskrivning hur anställnings- och befordringsprocesserna för undervisande

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET. Anmärkning. Bilaga 63

UMEÅ UNIVERSITET. Anmärkning. Bilaga 63 Sid 1 (7) Närvarande: Patrik Danielson, ordförande Marie Bixo Anna Olson, sekreterare Kristina Lejon Anna Arnqvist Ylva Hagervall Hanna Nilsson Elin Sonning Susanne Fahlgren Madeleine Persson Carina Wallmark,

Läs mer

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU)

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU) 1 (21) 2010-12-03 Dnr SU 601-3485-10 Anställningsordning för anställning som och befordran till lärare vid Stockholms universitet (AOSU) Fastställd av universitetsstyrelsen 2010-12-03 att gälla fr.o.m.

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET EN FÖRNYARE AV UTBILDNING OCH FORSKNING

LINKÖPINGS UNIVERSITET EN FÖRNYARE AV UTBILDNING OCH FORSKNING LINKÖPINGS UNIVERSITET EN FÖRNYARE AV UTBILDNING OCH FORSKNING Verksamhets- och kompetensanalys ett kontinuerligt och föränderligt arbete Per-Olof Brehmer, prefekt IEI 2 Organisationsplan för Linköpings

Läs mer

Högskolan i Gävles ansökan om tillstånd att utfärda. masterexamen inom området utbildningsvetenskap.

Högskolan i Gävles ansökan om tillstånd att utfärda. masterexamen inom området utbildningsvetenskap. BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Jana Hejzlar 08-563 088 19 jana.hejzlar@uka.se 2016-05-02 42-402-15 Högskolan i Gävle Rektor Högskolan i Gävles ansökan om tillstånd att utfärda

Läs mer

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2 Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2 Sidan 2 av 8 Innehåll universitetslektor samt biträdande universitetslektor

Läs mer

Jämställdhetsrapport för institutionen för datavetenskap

Jämställdhetsrapport för institutionen för datavetenskap Jämställdhetsrapport för institutionen för datavetenskap 12 juni 2009 Inledning Sedan 2001 har Lunds universitet en gemensam jämställdhetspolicy. Jämn könsfördelning (intervallet 40/60) inom alla befattningar,

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET 1 Humanistiska fakulteten Enligt humanistiska fakultetens delegationsordning fattar fakultetsnämnden beslut

GÖTEBORGS UNIVERSITET 1 Humanistiska fakulteten Enligt humanistiska fakultetens delegationsordning fattar fakultetsnämnden beslut GÖTEBORGS UNIVERSITET 1 Humanistiska fakulteten 2007-06-07 Enligt humanistiska fakultetens delegationsordning fattar fakultetsnämnden beslut 1. om anslagsframställningar, årsredovisningar, budget, verksamhetsberättelse

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010/2011. Institutionen för omvårdnad

Verksamhetsberättelse 2010/2011. Institutionen för omvårdnad Verksamhetsberättelse 2010/2011 Institutionen för omvårdnad Allmänt Institutionen för omvårdnad är en av medicinska fakultetens största institutioner som bedriver utbildning, forskning och samverkan/innovation

Läs mer

Ansökan om magisterexamensrätt med ämnesdjup i omvårdnad vid Röda Korsets Högskola

Ansökan om magisterexamensrätt med ämnesdjup i omvårdnad vid Röda Korsets Högskola Regeringen Britta Seeger Ansökan om magisterexamensrätt med ämnesdjup i omvårdnad vid Röda Korsets Högskola Högskoleverket föreslår att ansökan från Röda Korsets Högskola om rätt att utfärda magisterexamen

Läs mer

Rektor Högskolan i Gävle 801 76 Gävle. Maud Quist BESLUT 2004-12-16 Reg.nr 641-4677-03

Rektor Högskolan i Gävle 801 76 Gävle. Maud Quist BESLUT 2004-12-16 Reg.nr 641-4677-03 Rektor Högskolan i Gävle 801 76 Gävle Maud Quist BESLUT 2004-12-16 Reg.nr 641-4677-03 Ansökan om rätt att utfärda socionomexamen Högskolan i Gävles ansökan om rätt att utfärda socionomexamen avslås. Ansökan

Läs mer

Anställningsordning för Stockholms konstnärliga högskola

Anställningsordning för Stockholms konstnärliga högskola 1/16 Dnr 654/1.2.1/2014 Anställningsordning för Stockholms konstnärliga högskola Beslutad av Organisationskommittén 2013-12-20 Reviderad av högskolestyrelsen 2015-02-16 2/16 Innehållsförteckning Anställningsordning

Läs mer

Anställningsordning för lärare och forskare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare och forskare vid Karolinska Institutet Dnr 422/2012-200 Anställningsordning för lärare och forskare vid Karolinska Institutet Giltig från 2012-03-01 Fastställd av Konsistoriet vid Karolinska Institutet den 20 februari 2012 INNEHÅLL 1. INLEDNING...

Läs mer

ANSÖKNINGAR OM BEFORDRAN VID LUNDS UNIVERSITET

ANSÖKNINGAR OM BEFORDRAN VID LUNDS UNIVERSITET SULF/SACO vid Lunds universitet 1999-09-20 ANSÖKNINGAR OM BEFORDRAN VID LUNDS UNIVERSITET EN KARTLÄGGNING SAMT EN ANALYS AV BEFORDRINGSREFORMENS MÖJLIGA EFFEKTER UR ETT JÄMSTÄLLDHETSPERSPEKTIV Carita Brinck,

Läs mer

2006-06-29 (senast reviderad 2011-05-04)

2006-06-29 (senast reviderad 2011-05-04) 1 Arbetsordning för undervisande och forskande personal vid Chalmers 1. Chalmers intentioner Chalmers är sedan 1994 en privat högskola, med Chalmers stiftelse som ägare. Verksamheten inom forskning och

Läs mer

Slutrapport kompetensförsörjning

Slutrapport kompetensförsörjning Slutrapport kompetensförsörjning Diskussionsunderlaget Kompetensförsörjning Medicinska fakulteten, Lunds universitet presenterades för EAB måndagen den 7 november 2016 (se nedan). De olika punkter som

Läs mer

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier Likabehandlingsplan 2016-2018 för Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ALLMÄNNA MÅL Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ansluter sig till de mål och riktlinjer

Läs mer

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet Förslag fastställd av Institutionsstyrelsen 2011-10-28 Reviderad 2012-02-13 Reviderad 2015-03-27 Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala

Läs mer

Medicinska fakulteten

Medicinska fakulteten Medicinska fakulteten Medicinska fakulteten Forskning och utbildning inom hälsa och vård 13 institutioner, 2 centrumbildningar Ca 1 200 anställda, varav 45 % lärare/forskare 13 utbildningsprogram på grundnivå

Läs mer

Regel. Beslutsdatum Beslutsfattare Universitetsstyrelsen. Anställningsordning. Dnr

Regel. Beslutsdatum Beslutsfattare Universitetsstyrelsen. Anställningsordning. Dnr Regel Beslutsdatum 18-09-14 Beslutsfattare Universitetsstyrelsen Anställningsordning Dnr 2512-18 Universitetsstyrelsen 18-09-14 2512-18 HR Ersätter dnr 195-17 2 av Luleå tekniska universitet, 971 87 Luleå

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Dnr 4976/2012-200 Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet vid Karolinska Institutet den 20 februari 2012 Reviderad av Konsistoriet den 11 oktober 2012 INNEHÅLL

Läs mer

ledamot, ordförande ledamot suppleant, pp 1-5, 7-24 ledamot ledamot suppleant tjänstgörande supplenat ledamot ledamot suppleant sekreterare

ledamot, ordförande ledamot suppleant, pp 1-5, 7-24 ledamot ledamot suppleant tjänstgörande supplenat ledamot ledamot suppleant sekreterare 4 M E.,~ Medicinska fakulteten s C,.,., F' 12, al A, (VERS\ 1(5) Närvarande: Lars Hjalmar Lindholm Sven Bergström Marie Bixo Sven Bergström Birgitta.Bernspäng Leif Carlsson Erik Johansson Kerstin Lagervall

Läs mer

Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer för anställning och befordran av biträdande universitetslektor

Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer för anställning och befordran av biträdande universitetslektor Dnr TEOLFAK 2016/42 Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer för anställning och befordran av biträdande universitetslektor vid teologiska fakulteten Fastställd av teologiska fakultetsnämnden 2016-09-05

Läs mer

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet Reviderad 2012-02-13 Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet Denna arbetsordning syftar till att vara en vägledning för institutionens

Läs mer

Anställningsordning för lärare

Anställningsordning för lärare Diarienummer: Ö 2015/201 Datum: 2015-03-30 Författare: Marie-Louise Schüssler Beslutat av: Högskolestyrelsen Datum: 2015-04-23 Giltighetstid: Tillsvidare 1(15) Personalchef Marie-Louise Schüssler Anställningsordning

Läs mer

1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde

1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde Fördelning av årsarbetstid för lärare 1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde Parterna sluter detta avtal med stöd av ALFA 1 kap. 3 samt bilaga 5. Avtalet innehåller tillägg till och undantag

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET AVTAL MBL/P 99/5 Rektorskansliet (4) Lokalt avtal om arbetstid för lärare vid Linköpings universitet

LINKÖPINGS UNIVERSITET AVTAL MBL/P 99/5 Rektorskansliet (4) Lokalt avtal om arbetstid för lärare vid Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET AVTAL MBL/P 99/5 Rektorskansliet 1999-02-26 1 (4) Lokalt avtal om arbetstid för lärare vid Linköpings universitet 1 Bemyndigande Avtalet sluts med stöd av 1 kap 3 ALFA samt bilaga

Läs mer

INST FÖR KLINISKA VETENSKAPER, LUND. Temadag forskning Forskarutbildning

INST FÖR KLINISKA VETENSKAPER, LUND. Temadag forskning Forskarutbildning INST FÖR KLINISKA VETENSKAPER, LUND Temadag forskning 26-9-29 Forskarutbildning S Bertil Olsson Bitr prefekt, FU-ansvar Det material som är underlag till denna bildserie har inhämtats från fakultetens

Läs mer

Chalmers tekniska högskolas arbetsordning för undervisande och forskande personal

Chalmers tekniska högskolas arbetsordning för undervisande och forskande personal Dokumentets metadata: Beslut av: Rektor Datum för beslut: 2016-01-18 Dokumentet gäller från och med: 2016-01-01 Dokumentet gäller till och med: Tillsvidare Typ av styrdokument: Arbetsordning Handläggare:

Läs mer

Till Humanistiska fakultetsnämnden. Anhållan om rekrytering av universitetslektor i musikvetenskap

Till Humanistiska fakultetsnämnden. Anhållan om rekrytering av universitetslektor i musikvetenskap 2011-12-12 Till Humanistiska fakultetsnämnden Anhållan om rekrytering av universitetslektor i musikvetenskap Med hänvisning till nedan redovisat underlag anhåller Institutionen för kulturvetenskaper härmed

Läs mer

Anställningsordning för anställning som lärare, postdoktorer, doktorander, amanuenser och assistenter

Anställningsordning för anställning som lärare, postdoktorer, doktorander, amanuenser och assistenter Anställningsordning för anställning som lärare, postdoktorer, doktorander, amanuenser och assistenter Fastställd av högskolestyrelsen 2003-06-05, dnr 192-03-10 Reviderad av högskolestyrelsen 2003-12-11,

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 Institutionen för strålningsvetenskaper. Beslutad: 2012-02-06

Verksamhetsplan 2012 Institutionen för strålningsvetenskaper. Beslutad: 2012-02-06 1 Verksamhetsplan 2012 Institutionen för strålningsvetenskaper Beslutad: 2012-02-06 2 1 Bakgrund Målen i verksamhetsplan 2012 utgår från Umeå universitets verksamhetsplan, med prioriterade mål och verksamhetsuppdrag.

Läs mer

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Maria Eriksdotter Prefekt, Professor i geriatrik Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle Karolinska Institutet Överläkare Tema

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjningsplan

Strategisk kompetensförsörjningsplan Strategisk kompetensförsörjningsplan 2015-2018 14 april 2015 Dnr FS 1.1-578-15 1 1. Inledning befinner sig i en utvecklingsfas med dels ökad andel externa forskningsmedel (erhållna externa bidrag under

Läs mer

Meritportföljer för lärare och forskare vid Sahlgrenska akademin

Meritportföljer för lärare och forskare vid Sahlgrenska akademin Meritportföljer för lärare och forskare vid Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin använder meritportföljer för att tydliggöra vilken kompetens och vilka meriter som ska värderas hos lärare och forskare.

Läs mer

Örebro universitet. Utvärderingsavdelningen BESLUT 2002-01-15 Reg.nr 641-3688-00

Örebro universitet. Utvärderingsavdelningen BESLUT 2002-01-15 Reg.nr 641-3688-00 Örebro universitet Utvärderingsavdelningen BESLUT 2002-01-15 Reg.nr 641-3688-00 Ansökan om rätt att utfärda psykologexamen Örebro universitet ges rätt att utfärda psykologexamen. Ansökan Örebro universitet

Läs mer

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens synpunkter

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens synpunkter Bilaga till rektorsbeslut 2016-06-14 (KI:s dnr 1-272/2016) Datum 2016-06-07 Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens

Läs mer

Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor

Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor Sid 1 (6) Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor Behörighet Behörighet att anställas som professor regleras av Högskoleförordningen (HF 4 kap; utdrag

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET. Anmärkning

UMEÅ UNIVERSITET. Anmärkning Oekanbeslutsmöte Sid 1 (9) Närvarande: Patrik Danielson, ordförande Anna Olson, sekreterare Kristina Lejon Ylva Hagervall Hanna Nilsson Susanne Fahlgren Tatja Anundsson Madeleine Persson Carina Wallmark

Läs mer

Dnr: LNU 2012/359. Anställningsordning. för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet. Beslut 2011-12-08 Reviderad 2012-09-27

Dnr: LNU 2012/359. Anställningsordning. för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet. Beslut 2011-12-08 Reviderad 2012-09-27 Dnr: LNU 2012/359 Anställningsordning för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet Beslut 2011-12-08 Reviderad 2012-09-27 Innehåll för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet 1 1 GRUNDLÄGGANDE

Läs mer

Medicinska fakulteten Sid 1 (7)

Medicinska fakulteten Sid 1 (7) Medicinska fakulteten 2009-03-11 Sid 1 (7) Medicinska fakultetens jämställdhetsplan 2009 2011 Medicinska fakultetens jämställdhetsplan är treårig. Planen innehåller en kartläggning vad avser antalet anställda,

Läs mer

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2015-06-11 Bilaga 2

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2015-06-11 Bilaga 2 Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad Sidan 1 av 8 2015-06-11 Bilaga 2 Sidan 2 av 8 Innehåll Övergripande bedömningsgrunder... 3 universitetslektor

Läs mer