Kartläggning Rättspsykiatri

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kartläggning Rättspsykiatri"

Transkript

1 Kartläggning 2016 Rättspsykiatri

2 Innehåll 1. Förord Introduktion och definitioner Verksamhetsbeskrivning Nyckeltalsgrafer Diagnosfördelning i rättspsykiatrisk slutenvård Nyckeltal, länsnivå Förteckning över inrapporterande enheter (58)

3 1. Förord Den psykiska ohälsan är omfattande och påverkar hela samhället. De svårast sjuka och därmed mest utsatta tas omhand inom specialistpsykiatrin. Precis som för all sjukvård är det viktigt att alla invånare erbjuds en jämlik psykiatrisk vård och att resurserna används optimalt. Det förutsätter ett ständigt pågående förbättringsarbete och grundläggande är då att det finns faktaunderlag att utgå ifrån för att kunna jämföra och följa utvecklingen. Uppdrag Psykisk Hälsa inom Sveriges Kommuner och Landsting har sedan 2008 genomfört kartläggningar av psykiatrisk specialistvård omfattande vuxenpsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin samt rättspsykiatrin. Kartläggningarna har bland annat omfattat landstingens resurser för öppenvård och heldygnsvård i form av vårdplatser, patientbesök, diagnosgrupper, personal samt kostnader, men också vård inom olika lagrum (HSL, LPT, LRV). Syftet med kartläggningarna är att inspirera till kunskapsutbyte och att bli en del av landstingens analyser och förbättringsarbete inom psykiatrisk specialistvård. För 2016 års kartläggning har vi anlitat Helseplan Nysam som har mångårig erfarenhet av kartläggningar för jämförelser inom svensk sjukvård. Kartläggningen speglar likheter och skillnader på landstings-/regionnivå men beskriver inte orsaker. Det är också möjligt att jämföra data på kliniknivå med landsting och riket antingen genom egna analyser eller genom uppdrag till Helseplan Nysam. Vår förhoppning är att kartläggningen ska inspirera, irritera, ge nya insikter och komma till användning för analys och beslut på såväl landstingsnivå som förvaltnings- och kliniknivå., maj 2017 Ing-Marie Wieselgren Projektchef Uppdrag Psykisk Hälsa Sveriges Kommuner och Landsting 3 (58)

4 2. Introduktion och definitioner 2.1 Introduktion Alla data som redovisas i denna rapport avser år Ansvarig för inrapportering av data är verksamhetschefen / motsvarande. Alla nyckeltal som är invånarrelaterade är korrigerade med en utomlänspatientfaktor. Det betyder till exempel att i graf redovisat antal årsarbetande per invånare 18 år och äldre beräknas endast på den produktion som tilldelas de egna patienterna. Ett fåtal andra grafer kan också vara korrigerade med utomlänspatientfaktorn. Till utomlänspatienter räknas också asylsökande. Observera att regionklinikerna i Dalarna, Kronoberg, Sörmland, Västernorrland och Östergötland har exkluderats i grafer som är invånarrelaterade och i ett fåtal grafer till där underlaget inkluderar värden om upptagningsområde eller utomlänspatienter. Anledningen är att regionklinikerna inte kan definiera sitt upptagningsområde på samma sätt som en länsklinik, varpå det också blir svårt att definiera utomlänspatienter. I denna rapport ingår 19 rättspsykiatriska verksamheter vars data har aggregerats och redovisas på landstingsnivå. Underlaget bygger på landstingsdrivna verksamheter; det finns inga privata aktörer inom detta verksamhetsområde. En förteckning över inrapporterande enheter finns under avsnitt Definitioner Där det har varit möjligt används Socialstyrelsens termbank för nedanstående definitioner. När ordet landsting används i blanketten avses såväl landsting som regioner. En generell regel är att två olika slag av prestationer inte kan registreras på samma kalenderdygn om inte den ena insatsen är avslutad dessförinnan. Ett exempel är att ett besök inte kan registreras på patient som samtidigt är inskriven i heldygnsvård. Begreppet patient avser en person som har haft minst ett besök eller vårdtillfälle under året och som har en egen patientjournal. Begreppet individ avser en unik patient. Utomlänspatienter är patienter som har fått vård och som inte är skrivna i det inrapporterande landstinget. Länskod där patienten är mantalsskriven har använts som underlag. Asylsökande räknas som utomlänspatienter. Lagrum LPT avser individer som vårdats enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) under någon del av vårdtillfället. LRV avser de individer som vårdats enligt lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV) enligt någon del av vårdtillfället. En individ kan endast fyllas i under ett lagrum. Om en individ under ett vårdförlopp vårdats både frivilligt och inom LPT anges hen enbart under LPT. Om en individ vårdats enligt både LPT och LRV anges hen enbart under LRV. Vårddag För definition av vårddag används Socialstyrelsens definition: Vårddag: dygn eller del av dygn under ett vårdtillfälle. Varje påbörjat dygn räknas som en vårddag, det vill säga både inskrivningsdag och utskrivningsdag ska ingå. Hela 4 (58)

5 permissionsdygn exkluderas från antalet vårddagar. (Observera skillnaden mellan begreppet vårddag och begreppet vårdtid uttryckt i dagar). Vårdtillfälle För definition av vårdtillfälle används Socialstyrelsens definition: Vårdtillfälle: vårdkontakt i sluten vård. Vårdtillfälle avgränsas av in- och utskrivning inom ett medicinskt verksamhetsområde (klinik/basenhet/motsvarande). Utskrivning ska ligga till grund för beräkning av antal vårdtillfällen under året. Se ytterligare beskrivning och skiss under Kommentar slutenvården vårdtillfällen. Vårdtid Medelvårdtid och medianvårdtid ska beräknas på alla patienter som har skrivits ut vid kliniken under 2016, det vill säga vare sig de har vårdats sedan flera år tillbaka eller enbart under Ska anges i dagar. Ska beräknas på patientens totala vårdtid per vårdtillfälle. Vårdtid beräknas som utskrivningsdatum minus inskrivningsdatum. När in- och utskrivning sker samma dag räknas vårdtiden som 0 dagar. Permissioner ska inkluderas i vårdtid. Vårdtillfälle som är pågående räknas inte. Vårdplats För definition av vårdplats används Socialstyrelsens definition: Fastställd vårdplats: vårdplats i sluten vård beslutad av huvudman. Ange det totala antalet fastställda vårdplatser vid årets slut. Disponibel vårdplats Med disponibel vårdplats menas fastställd vårdplats som är belagd eller kan beläggas. Disponibla vårdplatser = Möjliga ej beläggningsbara vårddagar dividerat med 365. Exempel: Så beräknas disponibla vårdplatser En klinik med 60 fastställda vårdplatser har under året haft 30 vårdplatser semesterstängda i 8 veckor = vårddagar reducerat för utbildning med 20 vårdplatser i 1 vecka = 140 vårddagar hög vårdtyngd (intagningsstopp) av 5 vårdplatser i 10 dagar = 50 vårddagar 60 fastställda vårdplatser ger möjliga vårddagar (60 x 365 = ). Antalet disponibla vårdplatser blir därmed /365 = 54,8 disponibla vårdplatser Säkerhetsklass Det som ska anges under respektive säkerhetsklass är det som kliniken har rapporterat in till Socialstyrelsens säkerhetsregister med grund i SOSFS 2006:9 4 kap. Säkerhetsklassificering. Avdelningar Ange det som du rapporterar in till Socialstyrelsens säkerhetsregister. Att beräkna arbetade timmar Personalresurserna ska anges i antal arbetade timmar, det vill säga det faktiska antal timmar som disponerats för produktion under året på kliniken. Antalet 5 (58)

6 arbetade timmar kommer att omvandlas till årsarbetare vid databearbetningen. (En årsarbetare = arbetade timmar.) Antalet arbetade timmar beräknas enligt nedanstående: placering enligt schema (planerat antal arbetade timmar) eller, registrering i stämpelklocka (antal arbetade timmar), aktiv tid under jour- och beredskap, se vidare nedan, övertid och fyllnadstid timanställd personal (timtid). All frånvaro, både betald och obetald, ska inte inkluderas. Exempel på frånvarotyper som ska räknas bort är: semester kompledighet utbildning, se vidare nedan övrig frånvaro med lön sjukfrånvaro Den utbildningstid som ska räknas bort är tiden för utbildningar. Interna fortbildningsaktiviteter såsom seminarier, föreläsningar, yrkesgruppsträffar, planeringsdagar etc är ej frånvarotid. Med aktiv tid under jour- och beredskap menas den tid som enligt avtal ligger till grund för uppräkning. Så beräknas aktiv jour- och beredskap En anställd gör under jourtid en insats som faktiskt tar 15 minuter minsta enhet som enligt avtalet registreras vid varje störning är 30 minuter denna insats gjordes under tid som renderar ledighet, eller ekonomisk kompensation, med avtalsenlig minsta tid multiplicerat med 2,0. I detta fall blir det 60 minuter ledighet eller ekonomisk kompensation. Den aktiva tiden under jour- och beredskap blir enligt beräkningen ovan 30 minuter. Om kliniken inte registrerar den aktiva tiden utan enbart ersätter jour- och beredskap enligt så kallad schablon är det schablonens aktiva tid som ska anges. Timmar som inhyrd personal från så kallade bemanningsföretag tjänstgör på kliniken ska räknas som arbetad tid. Tjänstgöring på annan enhet ska inte räknas som arbetstid på kliniken. Detta oavsett om ekonomisk reglering sker eller inte. Kontakt måste tas med den enhet där aktuell personal är placerad, så att resursen ökas där i motsvarande grad. Tid som AT- och ST-läkare arbetar på kliniken ska räknas som arbetad tid. Detta oavsett var dessa är budgeterade. Om personal har uppdrag åt andra huvudmän än landstinget, till exempel för kommun eller andra landsting, ska detta inte räknas som arbetad tid på kliniken. Detta oavsett om ekonomisk reglering sker eller inte. 6 (58)

7 Generellt gäller regeln att arbetade timmar och produktionen ska redovisas på samma enhet. Observera att arbete med egna patienter alltid ska räknas som arbete på kliniken oavsett var patienten befinner sig. Att redovisa personalkostnader Den totala personalkostnaden ska anges. Med totala personalkostnader avses lönekostnader och lönebikostnader. Resekostnader, kurskostnader m m ska inte redovisas som personalkostnader. Om personal helt eller delvis tjänstgör på annan enhet inom landstinget ska personalkostnaden i motsvarande grad reduceras på kliniken. Detta oavsett var aktuell personal är budgeterad. Kontakt måste tas med den enhet där aktuell personal är placerad, så att resursen ökas där i motsvarande grad. Om personal har uppdrag åt andra huvudmän än landstinget, ska personalkostnaderna reduceras med den ersättning landstinget erhåller för detta. Ersättningen till så kallat bemanningsföretag ska i sin helhet redovisas som personalkostnad. Personalkostnaden för AT- samt ST-läkare ska redovisas på den klinik där de tjänstgör. Det finns ibland olika sätt att organisera olika personalgrupper, främst paramedicinare och sekreterarpersonal. I de fall någon personalgrupp tillhör annan organisation så ska kostnaderna för dessa köpta tjänster redovisas som personalkostnader på kliniken. Kommentarer slutenvården vårdtillfällen: Definition av vårdtillfällen (VTF) är knutet till antal utskrivna patienter (P1). Inom psykiatrin är en andel patienter långliggare. Den traditionella definitionen av VTF ger en begränsad bild av verksamheten. Det har därför beslutats att komplettera slutenvårdsstatistiken med patienter inlagda under året och som ej är utskrivna vid årets slut (VTF-P2) och patienter inneliggande både vid årets start och slut (VTF-P3). 7 (58)

8 3. Verksamhetsbeskrivning 3.1 Profildatatabell Län Invånare 18 år och äldre Öppenvårdsorganisation Slutenenvårdsorganisation Dalarna Nej Ja Nej Nej Ja Nej Ja Ja Nej Har kliniken möjlighet att använda platser inom vuxenpsykiatri, barn- och ungdomspsykiatri eller beroendevården? Ja Ja Ja, avdelning C eller PIVA om avdelning C är fullbelagd Ja Ja Ja, inom vuxenpsykiatri norr Kronoberg Ja Ja Nej Ja Ja Nej Ja Ja Ja, allmänpsykiatrisk vuxenpsykiatri slutenvård och beroendevård slutenvård Östergötland Ja Ja Nej Ja Ja Nej Sörmland Nej Ja Nej Nej Ja Nej, men patienter har fått vänta på annan klinik för att få plats på kliniken Ja Ja Nej Nej Ja Nej Ja Ja Ja, det finns möjlighet att placera inom vuxenpsykiatrin men det görs i mycket liten utsträckning Västernorrland Ja Ja Nej Ja Ja Nej Ja Ja Ja, inom NU-sjukvården 8 (58)

9 3.2 Verksamhetsbeskrivning och profiltabeller Landstingsprofilerna ger en samlad överblick kring utfallet för ett urval av nyckeltal. Grafen visar den procentuella avvikelsen utifrån medianen (det mittersta värdet) för respektive nyckeltal. Vid en negativ procentuell avvikelse så är landstingets värde lägre än medianen och vid en positiv procentuell avvikelse är landstingets värde högre än medianen. 9 (58)

10 Dalarna Organisation RPK Säters uppdrag är att tillgodose Dalarnas län och --regionen med rättspsykiatrisk högspecialiserad regionvård samt övriga landet med rättspsykiatrisk högspecialiserad vård. RPK vårdar främst patienter som av domstol har överlämnats till vård, men också patienter från häkten och kriminalvårdsanstalter. Kliniken har idag 63 vårdplatser. Utöver detta har kliniken ansvar för 41 patienter på ÖRV/ÖPT och 10 patienter på permission. Personalsituation Kliniken har en stabil och konstant läkarbemanning utan några vakanser och under de två senaste åren har situationen gällande sjuksköterskebristen förbättrats avsevärt. Däremot är psykologer och arbetsterapeuter fortfarande svåra att rekrytera. Under de närmaste åren väntas stora pensionsavgångar och mycket personal måste ersättas. År 2016 tog kliniken över säkerhetsenheten med åtta anställda från Landstingsservice Dalarna. Större förändringar/händelser under året Under året har efterfrågan på vårdplatser ökat och kliniken befinner sig i ett stabilt läge. Rekryteringssatsningen har gett god utdelning, bemanningen av sjuksköterskor har förbättrats. Kliniken har även satsat på att utbilda skötare och sjuksköterskor i att genomföra riskbedömningar enligt HCR-20 metoden. RPK har tagit över säkerhetsenheten och ansvarar nu även för denna verksamhet och dess personal. Framtidsplaner/utvecklingsområden Ett politiskt beslut finns angående regional samverkan i --regionen, vilket innebär att kliniken fått en ökning av antalet avtalsplatser. Kliniken kommer att satsa på att kompetensutveckla personalen, bland annat utbildningar i att kartlägga och bedöma behov hos patienterna genom CAN-skattning samt att genomföra riskbedömningar. Under hösten kommer ett forskningsprojekt genomföras på en pilotavdelning för interventioner enligt IMR. % - avvikelse från medianvärde Dalarna ÖVERGRIPANDE -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Andel individer HSL i slutenvård Andel individer LPT i slutenvård 449% 497% Andel individer LRV i slutenvård -53,1% Antal årsarbetare totalt per invånare 18 år+ 73% Antal årsarbetande läkare per invånare 18 år+ -41,1% Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ Kostnad köpt slutenvård per invånare 18 år+ 263% 0% SLUTENVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per invånare 18 år+ Antal vårdplatser i säkerhetsklass 1 164% 69%? Andel misskötta friförmåner från slutenvård permission -61,1% Graf ID: (58)

11 Organisation Uppdraget för rättspsykiatriska verksamheten i är att vårda LRV-patienter i utslussningsfas och särskilt vårdkrävande patienter. Utslussningen gäller patienter inskrivna i det egna länet. Personalsituation Sjukfrånvaron har under 2016 pendlat mellan 4-6 procent. En längre föräldraledighet från 2016 beräknas återkomma i tjänst våren Ingen pensionsavgång har skett under året. Större förändringar/händelser under året En övergång till fast schema genomförs just nu med planerad start i april 2017, något som ska möjliggöra ett mer förmånligt utnyttjande av personalresurser. Beroende på vilka förslag som läggs fram efter vårdplatsgenomlysningen kan verksamheten påverkas i större eller mindre omfattning, och vissa omfördelningar i patientflöden kan komma att bli aktuella redan under detta år. Framtidsplaner/utvecklingsområden En vårdplatsgenomlysning är påbörjad tillsammans med VUP:s övriga verksamhet. % - avvikelse från medianvärde ÖVERGRIPANDE -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Antal individer per invånare 18 år+ -48,5% Andel individer HSL i slutenvård Andel individer LPT i slutenvård 946% 1 414% Andel individer LRV i slutenvård Antal årsarbetare totalt per invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per invånare 18 år+ Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ -21,0% -136,9% -117,4% -137,6% Kostnad köpt slutenvård per invånare 18 år+ 954% SLUTENVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per invånare 18 år+ -99,5% -122,9% Antal vårdplatser i säkerhetsklass 1 Andel misskötta friförmåner från slutenvård permission? 5,0% Graf ID: (58)

12 Organisation Den rättspsykiatriska enheten i har uppdraget att bedriva rättspsykiatrisk vård, både öppen- och heldygnsvård vård. Heldygnsvården består av tolv vårdplatser och två häktesplatser. Personalsituation Det finns idag inga vakanser när det gäller omvårdnadspersonalen. Flera medarbetare har lång erfarenhet av denna form av vård. Enheten står inför en generationsväxling inom de närmaste åren. Däremot finns vaknas på överläkare inom enheten. Större förändringar/händelser under året Inga större förändringar i verksamheten har förekommit under Framtidsplaner/utvecklingsområden Den rättspsykiatriska enheten kommer fortsätta lägga fokus på att vidareutveckla vårdinnehåll och en utvecklad vårdprocess. % - avvikelse från medianvärde ÖVERGRIPANDE -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Antal individer per invånare 18 år+ -66,3% Andel individer HSL i slutenvård 2 195% Andel individer LPT i slutenvård -200,0% Andel individer LRV i slutenvård 25% Antal årsarbetare totalt per invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per invånare 18 år+ Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ -116,4% -88,7% -116,2% SLUTENVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per invånare 18 år+ -128,2% -112,1% Antal vårdplatser i säkerhetsklass 1? Graf ID: (58)

13 Organisation LRV-vården är något av länets specialitet, den är organiserad som en del av vuxenpsykiatriska kliniken på Länssjukhuset Ryhov. Upptagningsområdet är Region s län med invånare. Uppdraget omfattar heldygnsvård i säkerhetsklass 3, samt öppenvårdsteam. Personalsituation Det finns idag inga vakanser, samtliga tillsvidaretjänster är tillsatta. Psykologtjänst köps in för att täcka behovet. Inom de närmsta åren står avdelningen inför stora pensionsavgångar. Läkarbemanningen påverkas av de läkarvakanser som finns på kliniken, men en fast chefsöverläkare för LRV-vården finns. Större förändringar/händelser under året Stort tryck under året med hög beläggning i slutenvården liksom stort antal patienter i öppen vård. Samverkan med Rättspsykiatriska regionvårdenheten i Vadstena har utvecklats, då regionen köper 18 vårdplatser i Vadstena. Reglering sker inom ramen för regionsjukvårdsavtalet och platsantalet kommer att utökas enligt tidigare lagd plan. Utöver det köps för närvarande nio heldygnsplatser och en öppenvårdsinsats i Växjö samt en heldygnsplats i Sundsvall. Framtidsplaner/utvecklingsområden Ytterligare utveckling av samverkan med Rättspsykiatriska regionvårdenheten i Vadstena planeras och antalet vårdplatser kommer att öka. Deltar i SKL:s nationella uppföljning av rättspsykiatrin. % - avvikelse från medianvärde ÖVERGRIPANDE -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Antal individer per invånare 18 år+ Andel individer HSL i slutenvård Andel individer LPT i slutenvård -32,2% -200,0% -200,0% Andel individer LRV i slutenvård 75% Antal årsarbetare totalt per invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per invånare 18 år+ Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ -123,4% -62,4% -124,4% Kostnad köpt slutenvård per invånare 18 år % SLUTENVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per invånare 18 år+ -37,0% -125,4% Antal vårdplatser i säkerhetsklass 1? Graf ID: (58)

14 Organisation I upptagningsområdet för verksamheten ingår i första hand länets egna invånare, vilket motsvarar ca personer. Uppdraget är att vårda domstolsdömda patienter från län samt att vårda patienter från kriminalvården. Kliniken ska ge högspecialiserad vård som tar tillvara på patientens resurser och optimerar förutsättningarna för patienten att inom en snar framtid återanpassas till samhället. Återanpassningen ska ske på ett för patienten och samhället säkert och humant sätt, så att återinsjuknande i psykisk ohälsa eller återfall i brott och återintagning förhindras. Rättspsykiatrin i Västervik är en länsresurs för län som vårdar personer som är dömda till rättspsykiatrisk vård. Organisationen har även två häktesplatser som är till för personer inom kriminalvården. Utöver detta finns även tio vårdplatser. Personalsituation Personalsituationen har varierat kraftigt under året på grund av stora vakanser främst på sjuksköterskesidan, sjukfrånvaro samt föräldraledigheter. Det har även pågått en generationsväxling de senaste åren vilket har medfört stora pensionsavgångar. I nuläget är det utmanande att rekrytera sjuksköterskor. Arbete efter rutiner prioriteras då det har tillkommit mycket ny personal. Större förändringar/händelser under året Det har under 2016 skett en ökning av antalet nyligen dömda patienter, vilket medför ett ökat behov av rättspsykiatriska vårdplatser. Under året stängdes dessutom en av två rättspsykiatriska avdelningar och sedan stängningen har fem till åtta rättspsykiatriska patienter utlokaliserats/placerats inom andra rättspsykiatriska verksamheter. Avdelningen Reimersholm (tio vårdplatser) stängdes 2016 på grund av brand och säkerhetsbrister. Framtidsplaner/utvecklingsområden Det planeras en nybyggnation av psykkliniken, då organisationens lokaler har varit bristfälliga. Ena avdelningens lokaler var så dåliga att den hålls stängd fram tills de nybyggda lokalerna står klara. % - avvikelse från medianvärde ÖVERGRIPANDE -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Antal individer per invånare 18 år+ Andel individer HSL i slutenvård Andel individer LPT i slutenvård 0% 5 987% 737% Andel individer LRV i slutenvård Antal årsarbetare totalt per invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per invånare 18 år+ Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ -96,0% -48,2% -48,7% -39,1% Kostnad köpt slutenvård per invånare 18 år+ 104% SLUTENVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 18 år+ 69% Antal fastställda vårdplatser per invånare 18 år+ -114,4% Antal vårdplatser i säkerhetsklass 1? Graf ID: (58)

15 Kronoberg Organisation Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö ägs av Region Kronoberg men är en regionklinik inom rättspsykiatrin i Sverige för både sluten- och öppenvård. Patienterna är ofta särskilt vårdkrävande, vilket innebär stora krav på personalens förmåga. Kliniken har hela Sverige som upptagningsområde, men är främst till för södra sjukvårdsregionen. Det är vanligt att patienter, förutom att remitteras från andra rättspsykiatriska kliniker, även remitteras från anstalter och häkten. Kliniken är en högsäkerhetsklinik, vilket innebär att patienter kan tas emot oavsett lagrum och säkerhetsklassificering. Personalsituation Den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö arbetar aktivt med rekrytering. En tilltagande brist på framförallt sjuksköterskor är märkbar. Gällande yrkesgruppen skötare har vi ett samarbete med Lernia för att utbilda medarbetare samtidigt som vi behåller dem i organisationen. Sista året har flertalet läkare rekryterats. Större förändringar/händelser under året Frekvensen av vårdplatsförfrågningar har varit hög. Många landsting vill nyttja tjänsterna som kliniken erbjuder och alla förfrågningar har därför inte kunnat mötas. Under sommaren användes tre semesterperioder och arbetstiderna har förändrats på vissa avdelningar för att få ut mer antal arbetspass per anställd och på så sätt öka bemanningen. Detta har i sin tur möjliggjort en ökning av antalet aktiviteter för patienterna. Framtidsplaner Rättspsykiatriska regionkliniken kommer att ingå ett samarbete med vuxenpsykiatrin Kronoberg för att förbättra utslussningsprocesser för rättspsykiatriska patienter från Kronoberg. Kliniken kommer att ha ett ökat fokus på riskkartläggningar och riskhanteringsplaner. Ett pilotprojekt ska ta vid på tre avdelningar för att sedan utvärderas och förhoppningsvis implementeras i resten av kliniken under hösten % - avvikelse från medianvärde Kronoberg ÖVERGRIPANDE -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Antal individer per invånare 18 år+ 92% Andel individer HSL i slutenvård -31,1% Andel individer LPT i slutenvård 276% Andel individer LRV i slutenvård -31,1% Antal årsarbetare totalt per invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per invånare 18 år+ Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ 385% 144% 1 185% Kostnad köpt slutenvård per invånare 18 år+ -200,0% SLUTENVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per invånare 18 år+ Antal vårdplatser i säkerhetsklass 1 127% 303%?% Andel misskötta friförmåner från slutenvård permission Graf ID: (58)

16 Organisation Psykiatrin länsgemensamt med Öjebyn har ett länsövergripande ansvar för s län. Länet har 14 kommuner med en total befolkning på personer. Uppdraget består av rättspsykiatrisk vård av patienter från, understödja allmänpsykiatrin i länet vad gäller särskilt vårdkrävande LPT-patienter, understödja Kriminalvården när anhållna/häktade/fängelsedömda personer är i behov av akut psykiatrisk hjälp, understödja SIS-hem i länet med personer som är i behov av akut psykiatrisk hjälp och i mån av plats även understödja s läns landsting gällande LRV-vård. I viss mån vårdas även svåra LPT-patienter. Personalsituation På kliniken arbetar 85 skötare och 30 sjuksköterskor. Ledningen består av fyra enhetschefer och en verksamhetschef. Utöver det arbetar en chefsöverläkare, en överläkare och två ST-läkare på platsen. Vården har även tillgång till två psykologer. Större förändringar/händelser under året Viss utbyggnad av befintligt överfallslarm, förbättring av brandsäkerhet, samt integrering av överfallslarm och brandlarm har genomförts. Det ansträngda ekonomiska läget i landstinget sätter ekonomisk press på verksamheten. Samverkan mellan kliniken och allmänpsykiatrin i Piteå har ökat vad gäller samnyttjande av läkare och övrig personal, bland annat skötarvikarier. Det finns idag fortsatta problem med framför allt nätdroger eftersom det är svårt att helt säkerställa att de inte smugglas in i verksamheten. Framtidsplaner/utvecklingsområden Vid en av avdelningarna där patienter med dubbeldiagnoser vårdas prövas ett nytt vårdkoncept från årsskiftet. Ett manualbaserat behandlingsprogram riktat till personer med samsjuklighet, psykisk sjukdom/missbruk, har implementerats. Behandlingsarbetet är indelat i fyra faser: allians-, motivations-, aktiv behandlings- och konsolideringsfas. % - avvikelse från medianvärde ÖVERGRIPANDE -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Antal individer per invånare 18 år+ 165% Andel individer HSL i slutenvård -102,4% Andel individer LPT i slutenvård 3 054% Andel individer LRV i slutenvård -71,9% Antal årsarbetare totalt per invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per invånare 18 år+ Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ Kostnad köpt slutenvård per invånare 18 år+ 406% 249% 174% 42% SLUTENVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per invånare 18 år+ Antal vårdplatser i säkerhetsklass 1 359% 195%? Graf ID: (58)

17 Organisation Verksamheten arbetar med både specialiserad rättspsykiatrisk slutenvård och öppen rättspsykiatrisk vård. I döms cirka 40 personer per år till rättspsykiatrisk vård. Den rättspsykiatriska verksamheten i Region består av sju enheter med avdelningar i Helsingborg, Hässleholm och Trelleborg. Uppdraget innefattar patienter som är 15 år och äldre. Vården i rättspsykiatrin ska integrera patienten med samhället. Personalsituation Inga ofrivilliga vakanser fanns innan flytten år Flytten resulterade i åtta vakanta sjukskötersketjänster som gjorde att en avdelning fick stängas. Större förändringar/händelser under året Förflyttning av fem avdelningar från Malmö till andra orter inom Region har genomförts. Nybyggnation sker i Trelleborg. Framtidsplaner/utvecklingsområden Arbetet med att rekrytera sjuksköterskor förväntas fortsätta. Flera sjuksköterskor skulle leda till att patienter placerade i Växjö kan hämtas hem. % - avvikelse från medianvärde ÖVERGRIPANDE -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Antal individer per invånare 18 år+ -4,5% Andel individer HSL i slutenvård 1 747% Andel individer LPT i slutenvård -146,2% Andel individer LRV i slutenvård 5,3% Antal årsarbetare totalt per invånare 18 år+ -19,7% Antal årsarbetande läkare per invånare 18 år+ 164% Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ Kostnad köpt slutenvård per invånare 18 år+ -40,9% -6,7% SLUTENVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per invånare 18 år+ -9,9% -34,7% Antal vårdplatser i säkerhetsklass 1? Andel misskötta friförmåner från slutenvård permission Graf ID: (58)

18 Organisation Klinikens upptagningsområde är s län med ungefär invånare. Verksamheten har i uppdrag att ge rättspsykiatrisk vård till invånare i länet som av domstol överlämnats till rättspsykiatrisk vård samt patienter som redan är frihetsberövade, från häkten och fängelser etc. Enstaka patienter vårdas enligt LPT. Kliniken har 186 slutenvårdsplatser inom alla 3 säkerhetsklasser och 2 öppenvårdsmottagningar. Personalsituation Personalsituationen är tillfredsställande med vissa undantag. Totalt 27 procent av sjukskötersketjänsterna är vakanta och det föreligger vissa svårigheter att rekrytera arbetsterapeuter. Sjukfrånvaron är hög, där skötargruppen står för den största delen, medan övrig frånvaro är jämnt fördelad mellan yrkesgrupperna. Avseende åldersstrukturen är den jämnt fördelad mellan yrkesgrupperna. Större förändringar/händelser under året De senaste åren har det skett en kraftig ökning av antal patienter som överlämnats av domstol. I kombination med det faktum att några av det stora antal öppenvårdspatienter kan behöva återintagning blir resultatet en ökad beläggning och platsbrist. Den externt köpta vården har också ökat de senaste åren då domstolsöverlämnade patienter måste beredas vård. Trots succesiv expansion av klinikens platser är överbeläggningen stor. År 2016 ökade verksamhetens platsantal med 18 vårdplatser. Framtidsplaner/utvecklingsområden Vid kliniken sker en ständig utveckling av vårdinnehållet och en struktur som svarar mot behoven. Åtgärder genomförs för att öka brukarsamverkan och brukarinflytande. Kompetensförsörjningsfrågor, samt upprustning och modernisering av lokaler bedöms mycket viktigt inför framtiden. % - avvikelse från medianvärde ÖVERGRIPANDE -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Antal individer per invånare 18 år+ -51,2% Andel individer HSL i slutenvård Andel individer LPT i slutenvård Andel individer LRV i slutenvård 986% 152% 34% Antal årsarbetare totalt per invånare 18 år+ -55,8% Antal årsarbetande läkare per invånare 18 år+ 57% Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ -49,2% Kostnad köpt slutenvård per invånare 18 år+ 569% SLUTENVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per invånare 18 år+ -93,0% -0,2% Antal vårdplatser i säkerhetsklass 1 Andel misskötta friförmåner från slutenvård permission? 59% Graf ID: (58)

19 Sörmland Organisation Regionsjukhuset Karsudden (RSK) är en av landets största enheter för rättspsykiatrisk vård och ramen för verksamheten styrs av det huvudavtal som är skrivet mellan RSK och Landstinget Sörmland (36 vårdplatser), s läns landsting (60 vårdplatser) och Region Gotland (6 vårdplatser). Avtalen reglerar villkoren mellan parterna för den psykiatriska vården som ges vid sjukhuset. Uppdraget ligger framförallt på sjukvård, även om patienten skulle vara dömd till vård på grund av psykisk sjukdom. Personalsituation Antalet anställda är konstant jämfört med samma period föregående år. Generellt sett har RSK ett bra bemanningsläge, med låg omsättning på läkare och med en förhållandevis stabil sjuksköterskebemanning. Dock kommer kompetensförsörjningen av sjuksköterskor alltid att vara ett aktuellt strategiskt område för sjukhuset. Det paramedicinska området blir allt svårare att bemanna. Större förändringar/händelser under året Under 2016 fick RSK en ny verksamhetsområdeschef samt en ny chefsöverläkare. Utöver detta har en ny ledningsgrupp bildats. Från och med april 2017 förändrade RSK sin organisation, vilket innebar att enhetscheferna fick ett mindre antal medarbetare under sig och på så sätt bättre förutsättningar för att klara uppdraget. I den nya organisationen ansvarar en vårdenhetschef för två avdelningar mot tidigare tre och på varje avdelning finns en teamledare. Framtidsplaner/utvecklingsområden Ett sjukhus för framtiden är starten på en omorganisation och ett långsiktigt utvecklingsarbete som inleddes En etappvis ombyggnation av sjukhusets samtliga vårdavdelningar är påbörjad och beräknas vara slutförd i början av Efter ombyggnationen finns möjligheter lokalmässigt att öppna ytterligare två vårdavdelningar. Målsättningen är att under 2019 öppna en ny vårdavdelning. Denna möjlighet ställer dock krav på att kompetensförsörjningen säkerställs. % - avvikelse från medianvärde Sörmland ÖVERGRIPANDE -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Antal individer per invånare 18 år+ 15% Andel individer HSL i slutenvård Andel individer LPT i slutenvård -45,9% -91,5% Andel individer LRV i slutenvård Antal årsarbetare totalt per invånare 18 år+ 66% 74% Antal årsarbetande läkare per invånare 18 år+ -50,4% Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ 571% Kostnad köpt slutenvård per invånare 18 år+ -200,0% SLUTENVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per invånare 18 år+ Antal vårdplatser i säkerhetsklass 1 72% 126%? Andel misskötta friförmåner från slutenvård permission -70,8% Graf ID: (58)

20 Organisation Rättspsykiatriska enheten har fram till årsskiftet 2016/17 bestått av två avdelningar med tio vårdplatser vardera, samt varsin vårdplats för häktade. Avdelningarna har haft säkerhetsklass 2 och därmed kunnat vårda patienter inom säkerhetsklass 3 och 2. Heldygnsvården har bedrivits i lokaler i omedelbar närhet till öppenvårdsmottagningen. Den slutna och den öppna verksamheten tillhandahåller rättspsykiatrisk omvårdnad, behandling och psykiatrisk rehabilitering. Upptagningsområdet motsvarar geografiskt län. Personalsituation Alla tjänster på RPE är tillsatta. Två sjuksköterskor i heldygnsvården är föräldralediga och inom ett par år förväntas flera som arbetar natt sluta. Önskvärt är att flera av sjuksköterskorna utbildar sig till specialistsjuksköterskor i psykiatrin de närmaste åren. Större förändringar/händelser under året Omstruktureringar av verksamheten på grund av markförsäljning har inneburit att en av de två avdelningarna stängts den 31 december 2016 och att den kvarvarande avdelningen har utökat antalet vårdplatser till tolv. Häktade kan inte längre beredas plats på avdelningen. Framtidsplaner/utvecklingsområden I den framtida organisationen kommer antalet vårdplatser att bli 14 och lokaler med säkerhetsklass 3, den nivå som kräver minst säkerhetsåtgärder, kommer att finnas. Verksamheten har patienter på regionvårdsenheter. I framtiden kommer alla patienter som är häktade att inleda sin vård på regionklinik till dess att domen hunnit vinna laga kraft och först därefter är vård på en klass 3-enhet möjlig. För att underlätta hemtagning av regionpatienter planeras ett utökat samarbete med regionvården som handlar om att göra övergången mellan vårdnivåerna mer harmonisk. Det finns planer på att tidvis ha en sjuksköterska från organisationen placerad på regionkliniken i Säter. % - avvikelse från medianvärde ÖVERGRIPANDE -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Antal individer per invånare 18 år+ Andel individer HSL i slutenvård Andel individer LPT i slutenvård -42,1% -200,0% -200,0% Andel individer LRV i slutenvård 75% Antal årsarbetare totalt per invånare 18 år+ -62,5% Antal årsarbetande läkare per invånare 18 år+ 13% Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ -82,2% Kostnad köpt slutenvård per invånare 18 år+ 782% SLUTENVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per invånare 18 år+ -108,2% -65,1% Antal vårdplatser i säkerhetsklass 1 Andel misskötta friförmåner från slutenvård permission? 0% Graf ID: (58)

21 Organisation (VGR) består av 49 kommuner och drygt 1,6 miljoner invånare. Rättspsykiatri bedrivs vid tre förvaltningar: Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU), med ansvar även för upptagningsområdet för Kungälvs sjukhus, Skaraborgs Sjukhus (SKAS) och NU-sjukvården med ansvar för upptagningsområdet för Södra Älvsborgs sjukhus. SU har 96 vårdplatser varav ett regiongemensamt uppdrag för 12 akutvårdsplatser för rehabilitering där det krävs mycket hög säkerhet, vård vid återinläggningar från boenden och rättspsykiatrisk öppenvård, och vård i väntan på att de ska vinna laga kraft, för patienter från hela regionen. SKAS har 24 vårdplatser och NU har 54. Därtill avsätts medel för att på årsbasis vid behov kunna köpa max tio slutenvårdsplatser utomläns. Detta som en buffert vid överbeläggning men också kring enskilda speciella vårdbehov eller känslig psykosocial situation. Personalsituation Möjligheten att rekrytera och behålla specialistsjuksköterskor är mycket svår. Stor andel är allmänsjuksköterskor. Gäller även specialistläkare, psykologer och socionomer. En del tjänster är konverterade. Större förändringar/händelser under året Efter den samtida nybyggnationen för alla de tre utbudspunkterna och det beslut som då fattades om en central finansiering av verksamheterna under uppstartsfasen har nu en återföring skett till det ordinarie arbetet med årliga vårdöverenskommelser till sjukhusen som utgår från hälso- och sjukvårdsnämnderna. Framtidsplaner/utvecklingsområden I de lokala avtalen med klinikerna betonas vikten av att vården ska anpassas efter kvinnor och mäns olika förutsättningar och behov, medicinska, sociala och psykologiska aspekter ska beaktas och ge ökad funktionsförmåga i samhället. Patienter som är föräldrar ska erbjudas en vård som så långt det är möjligt tillgodoser barnens behov av information och delaktighet. % - avvikelse från medianvärde ÖVERGRIPANDE -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Antal individer per invånare 18 år+ Andel individer HSL i slutenvård 653% 3 729% Andel individer LPT i slutenvård Andel individer LRV i slutenvård -23,6% -62,1% Antal årsarbetare totalt per invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per invånare 18 år+ 7,2% 5,9% Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ Kostnad köpt slutenvård per invånare 18 år+ -14,7% -200,0% SLUTENVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per invånare 18 år+ -1,2% -0,7% Antal vårdplatser i säkerhetsklass 1? Graf ID: (58)

22 Organisation Rättspsykiatrin i Kristinehamn ingår i länsgemensamma verksamhetsområden i Landstinget. Verksamheten har 3 vårdavdelningar med 32 vårdplatser. Rättspsykiatrins uppdrag är att tillhandahålla vård för medborgare i som är dömda till rättspsykiatrisk vård eller vistas inom kriminalvården. Upptagningsområdet består av cirka invånare. Personalsituation Verksamheten har cirka 90 tjänster där skötarkåren utgör den största gruppen. En generationsväxling pågår i skötargruppen men tillgången på skötare är god och rekrytering är därför inget problem. Däremot finns svårigheter att rekrytera sjuksköterskor och läkare. Genom förändrade arbetssätt har akuta situationer lösts och lösningar arbetas fram för att främja anställning inom verksamheten. Större förändringar/händelser under året En större organisatorisk förändring på landstingsledningsnivå har genomförts. Ett chefsled har tagits bort, vilket har medfört att arbetsbelastningen på verksamhetsnivå har ökat. Med anledning av tidigare ekonomiskt läge behöver organisationen fortfarande vara restriktiv vid anställningar, utbildningar och investeringar. Organisationen har bidragit i landstingets omställningsarbete genom personalhushållning och förändrade arbetssätt. Inflödet av LRV-dömda värmländska medborgare har varit lågt, viket medfört att organisationen har kunnat sälja vårdplatser. Inflödet av kriminalvårdspatienter ligger på samma nivå som tidigare år. Framtidsplaner/utvecklingsområden Arbetsmetod RESIMA (resurser i möte med aggression) är införd och interna instruktörer utbildade. Aktivitetscentrum har strukturerats om för att möjliggöra ett större utbud av aktiviteter för patienterna. Ett processorienterat arbetssätt har införts för bättre levnadsvanor och mindre metabola riskfaktorer. IMR (Illness Management and Recovery) ska införas under året. % - avvikelse från medianvärde ÖVERGRIPANDE -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Antal individer per invånare 18 år+ Andel individer HSL i slutenvård Andel individer LPT i slutenvård Andel individer LRV i slutenvård Antal årsarbetare totalt per invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per invånare 18 år+ -25,0% -200,0% -200,0% -1,7% -7,2% -67,3% Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ 21% Kostnad köpt slutenvård per invånare 18 år+ -86,8% SLUTENVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 18 år+ -65,6% Antal fastställda vårdplatser per invånare 18 år+ Antal vårdplatser i säkerhetsklass 1 Andel misskötta friförmåner från slutenvård permission 0,2%? 17% Graf ID: (58)

23 Organisation Den rättspsykiatriska verksamheten innefattar en slutenvårdsavdelning med 14 vårdplatser, samt en integrerad öppenvård. Öppenvården erbjuder livslång öppenvård till samtliga patienter. Vårdavdelningen vårdar patienter som är dömda till vård, patienter från kriminalvård, samt enstaka patienter från allmänpsykiatrin som är i behov av en högre säkerhetsnivå. Vårdavdelningen har säkerhetsklass 2. Upptagningsområdet för verksamheten är invånare. Ett miljöterapeutiskt arbetssätt har en framträdande roll inom organisationen. Personalsituationen Rättspsykiatrin har under många år haft en stabil arbetsgrupp med låg personalomsättning. Under de senaste åren och några år framöver kommer dock flera pensionsavgångar att ske. Rekrytering av omvårdnadspersonal har tidigare varit enkel men har på senare tid blivit besvärlig. Idag finns två vakanta sjukskötersketjänster och det finns även svårigheter med rekrytering av läkare. Större förändringar/händelser under året Det ekonomiska läget inom kliniken har medfört att ingen aktivitetsledare tillstatts. I övrigt har inga större förändringar skett. Framtidsplaner En ny psykiatrisk vårdbyggnad projekteras där rättspsykiatrin ingår tillsammans med allmänpsykiatrin och barnpsykiatrin. Verksamheten kommer då att utöka från 14 vårdplatser till 20 vårdplatser, något som innebär utökad bemanning och kompetensutveckling. % - avvikelse från medianvärde ÖVERGRIPANDE -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Antal individer per invånare 18 år+ Andel individer HSL i slutenvård Andel individer LPT i slutenvård 69% 982% 2 338% Andel individer LRV i slutenvård Antal årsarbetare totalt per invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per invånare 18 år+ Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ -147,2% -91,1% -65,7% -98,8% Kostnad köpt slutenvård per invånare 18 år+ 217% SLUTENVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 18 år+ 66% Antal fastställda vårdplatser per invånare 18 år+ -79,4% Antal vårdplatser i säkerhetsklass 1? Andel misskötta friförmåner från slutenvård permission Graf ID: (58)

24 Västernorrland Organisation Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall är en regionklinik. Uppdraget är att bedriva högspecialiserad vård inom områdena psykiatri och rättspsykiatri, vilket avser patienter med säkerhetsklass 1 och 2. Patienter med klass 3 kan under vissa omständigheter erbjudas vård under kortare tid vid kliniken. Huvuduppdraget omfattar patienter tillhörande Landstinget Västernorrland som är dömda till rättspsykiatrisk vård, då inbegrips både sluten- och öppenvård. Vård ska även tillhandahållas patienter som omfattas av mellanlänsavtal. RPK har åtta vårdavdelningar med 101 slutenvårdsplatser och cirka 40 patienter i öppenvård. Kliniken har ingen speciell öppenvårdsenhet, då öppenvården är integrerad med slutenvården. Personalsituation Kliniken har cirka 205 anställda. Vakanser av sjukskötersketjänster finns och ett ständigt arbete med att lyckas behålla nuvarande sjuksköterskor samt rekrytera nya sjuksköterskor pågår. Personalsituationen bedöms dock som helhet vara god och inga större pensionsavgångar väntas inom de närmsta fem åren. Hyrpersonal förekommer inte alls på kliniken och läkarsituationen är mycket god. Större förändringar/händelser under året Under 2016 påbörjades om- och tillbyggnation av en ny säkerhetsentré samt nya förvaltningsrättslokaler. Dessa byggnationer förväntas färdigställas under Vidare har beläggningen under 2016 varit mycket hög, framförallt en ökning av antalet utomlänspatienter har observerats. Det ekonomiska läget i Landstinget Västernorrland som helhet är pressat, men RPK är en egen förvaltning och en av de få verksamheter inom landstinget med ett ekonomiskt plusresultat. Framtidsplaner/utvecklingsområden Under 2017 kommer en stor satsning på det våldspreventiva programmet RE- SIMA, med utbildning för all personal, att påbörjas. Vidare är målet att genomföra en förstudie för att bygga ut lokalerna i Nacksta och därmed samla kliniken på ett ställe. % - avvikelse från medianvärde Västernorrland ÖVERGRIPANDE -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Antal individer per invånare 18 år+ 79% Andel individer HSL i slutenvård -200,0% Andel individer LPT i slutenvård 595% Andel individer LRV i slutenvård -20,6% Antal årsarbetare totalt per invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per invånare 18 år+ Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ 107% 177% 441% Kostnad köpt slutenvård per invånare 18 år+ -50,1% SLUTENVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per invånare 18 år+ Antal vårdplatser i säkerhetsklass 1 Andel misskötta friförmåner från slutenvård permission 104% 205%? 5,0% Graf ID: (58)

25 Organisation Rättspsykiatri är del av en förvaltning där övrig psykiatri, habilitering samt primärvård ingår. Verksamheten har i huvudsak Region, invånare, som upptagningsområde, men också patienter från övriga landsting/regioner erbjuds vårdplatser vid kliniken. Cirka procent av slutenvårdsplatserna är i nuläget belagda med utomlänspatienter. De patienter som vårdas i slutenvården är huvudsakligen av domstol överlämnade till vård enligt LRV med särskild utskrivningsprövning. Den slutna vården har sammantaget 53 vårdplatser som är klassade enligt säkerhetsnivå 2, och ytterligare två häktesplatser med högre säkerhet. Vårdplatserna fördelas på fyra vårdenheter, varav en fungerar som intag/bedömningsavdelning. Kliniken har en relativt konstant och hög beläggning, där öppenvård samt en mottagning i samverkan med beroendeenhet och frivård för lagförda patienter med aggressionsproblematik och missbruk ingår. Personalsituation Utöver läkare, psykologer kuratorer, sjuksköterskor, skötare och arbetsterapeuter förfogar verksamheten också över beroendeterapeut och familjeterapeut. På läkarsidan råder en bristsituation, och hyrläkare har under senare tid anlitats. För övriga personalgrupper är personalsituationen relativt stabil. Riktad satsning mot utbildning av skötare för att möta framtida bemanningsproblem pågår. Större förändringar/händelser under året Rättspsykiatri arbetar ständigt med samverkan med kriminalvård och de regioner/landsting som remitterar patienter till verksamheten. Vid årsskiftet 2016/17 infördes allmän inpasseringskontroll som hanteras av vaktbolag. År 2011 byggdes den nya kliniken med moderna och ändamålsenliga lokaler som är anpassade för uppdraget, det vill säga rättspsykiatrisk vård med hög säkerhet, klass 2. Framtidsplaner/utvecklingsområden Expansion planeras med en vårdenhet av klass 3. % - avvikelse från medianvärde ÖVERGRIPANDE -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Antal individer per invånare 18 år+ 141% Andel individer HSL i slutenvård -41,3% Andel individer LPT i slutenvård Andel individer LRV i slutenvård Antal årsarbetare totalt per invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per invånare 18 år+ Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ 24% 1,7% 197% 176% 215% Kostnad köpt slutenvård per invånare 18 år+ -145,3% SLUTENVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per invånare 18 år+ Antal vårdplatser i säkerhetsklass 1 Andel misskötta friförmåner från slutenvård permission 24% 201%? 53% Graf ID: (58)

26 Organisation Verksamhetens upptagningsområde omfattar Region med ca invånare. Uppdraget är att utreda, behandla och rehabilitera personer som begått brott under påverkan av allvarlig psykisk störning. Vården ska bedrivas i både slutna och öppna vårdformer och ge stöd för rehabilitering tillbaka till samhället. Personalsituation Kliniken har hög personaltäthet vad gäller läkare, kurator, psykolog och arbetsterapeut men har svårt att tillsätta tjänsterna. Inom en snar framtid kommer det att saknas utbildade skötare på grund av pensionsavgångar och minskade möjligheter till skötarutbildning inom den egna regionen Större förändringar/händelser under året Det senaste året visar en ökning av antal personer hemmahörande i länet som överlämnas till rättspsykiatrisk vård. Samtidigt väntar ett flertal patienter på kommunens hjälp för att erhålla boende, vilket har medfört köp av vårdplatser i andra landsting i större utsträckning. Framtidsplaner/utvecklingsområden Utifrån det ökade inflödet kommer verksamheten att se över möjligheten att strukturera om verksamheten och innehållet i vården. Dessutom kommer samverkan med kommunerna att ses över, allt för att optimera patienternas vårdinnehåll. % - avvikelse från medianvärde ÖVERGRIPANDE -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Antal individer per invånare 18 år+ Andel individer HSL i slutenvård Andel individer LPT i slutenvård -40,2% -200,0% -200,0% Andel individer LRV i slutenvård Antal årsarbetare totalt per invånare 18 år+ 38% 58% Antal årsarbetande läkare per invånare 18 år+ -5,9% Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ Kostnad köpt slutenvård per invånare 18 år+ 15% 340% SLUTENVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 18 år+ -84,3% Antal fastställda vårdplatser per invånare 18 år+ Antal vårdplatser i säkerhetsklass 1 Andel misskötta friförmåner från slutenvård permission 80%? 25% Graf ID: (58)

RÄTTSPSYKIATRI. NYCKELTAL 2016 Rapport

RÄTTSPSYKIATRI. NYCKELTAL 2016 Rapport RÄTTSPSYKIATRI NYCKELTAL 216 Rapport Juni 217 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll Om Nysam...3 Sammanfattning...4 Definitioner...5 Verksamhetsbeskrivning...8 Profildatatabell...8 Verksamhetsbeskrivning och

Läs mer

ORTOPEDI. NYCKELTAL 2016 Rapport

ORTOPEDI. NYCKELTAL 2016 Rapport ORTOPEDI NYCKELTAL 2016 Rapport Maj 2017 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll Om Nysam...3 Aktivitetsdata länsnivå...4 Resursdata länsnivå...8 Aktivitetsdata kliniknivå... 12 Produktivitetsdata kliniknivå...

Läs mer

Psykiatrin i siffror. Rättspsykiatri. - Kartläggning 2017

Psykiatrin i siffror. Rättspsykiatri. - Kartläggning 2017 Psykiatrin i siffror Rättspsykiatri - Kartläggning 2017 Innehåll 1. Förord...4 2. Nationell överblick...5 3. Introduktion och definitioner...6 4. Verksamhetsbeskrivning...13 5. Nyckeltalsgrafer...33 6.

Läs mer

Rättspsykiatrin i siffror. Ulrike Deppert, Nysam Malin Lotterberg, Rättspsykiatri, Region Örebro Län Martin Rödholm, Uppdrag psykisk hälsa, SKL

Rättspsykiatrin i siffror. Ulrike Deppert, Nysam Malin Lotterberg, Rättspsykiatri, Region Örebro Län Martin Rödholm, Uppdrag psykisk hälsa, SKL Rättspsykiatrin i siffror Ulrike Deppert, Nysam Malin Lotterberg, Rättspsykiatri, Region Län Martin Rödholm, Uppdrag psykisk hälsa, SKL Syfte Att stimulera utvecklingen av vården genom att ge landsting

Läs mer

Nyckeltal 2014. Rapport Medicinkliniker

Nyckeltal 2014. Rapport Medicinkliniker Nyckeltal 2014 Rapport Medicinkliniker Maj 2015 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2 Faktauppgifter...4 3 Kostnadsdata...7 4 Produktivitetsdata...11 5 Utbildningsnivå...15 6 Nyckeltalsprofiler kliniknivå,

Läs mer

Psykiatrin i Siffror. Psykiatriberedningen VGR Martin Rödholm, Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL

Psykiatrin i Siffror. Psykiatriberedningen VGR Martin Rödholm, Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL Psykiatrin i Siffror Psykiatriberedningen VGR 2018-08-21 Martin Rödholm, Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL Psykiatrikompassen Kvalitet KPP Aktivitet Kostnad Personal Projektorganisation Referensgrupp Nätverket

Läs mer

Psykiatrin i siffror. Rättspsykiatri. - Kartläggning 2018

Psykiatrin i siffror. Rättspsykiatri. - Kartläggning 2018 Psykiatrin i siffror Rättspsykiatri - Kartläggning 2018 Innehåll 1. Förord...4 2. Nationell överblick...5 3. Introduktion och definitioner...6 4. Verksamhetsbeskrivning...13 5. Nyckeltalsgrafer...32 6.

Läs mer

Enkät - Vuxenpsykiatrin

Enkät - Vuxenpsykiatrin Nytt avsnitt 1 sidan 1 Enkät - Vuxenpsykiatrin Sveriges kommuner och landsting Dessa uppgifter skrevs ut den : KONTAKTUPPGIFTER till uppgiftslämnaren Landsting/region Klinik Kontaktperson Telefonnummer

Läs mer

Samverkansnämnden i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion. 1 juni 2018 Ulf Björnfot Verksamhetschef, Rättspsykiatriska kliniken Säter

Samverkansnämnden i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion. 1 juni 2018 Ulf Björnfot Verksamhetschef, Rättspsykiatriska kliniken Säter Samverkansnämnden i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 1 juni 2018 Ulf Björnfot Verksamhetschef, Rättspsykiatriska kliniken Säter Rättspsykiatriska kliniken Säter RPK Säter har sex vårdavdelningar, varav en

Läs mer

Enkät - Rättspsykiatrin

Enkät - Rättspsykiatrin Nytt avsnitt 1 sidan 1 Enkät - Rättspsykiatrin Sveriges kommuner och landsting Dessa uppgifter skrevs ut den : KONTAKTUPPGIFTER till uppgiftslämnaren Landsting/region Klinik Kontaktperson Telefonnummer

Läs mer

Nyckeltal Rapport BUP

Nyckeltal Rapport BUP Nyckeltal 214 Rapport BUP Maj 215 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Verksamhetsbeskrivning...4 3. Nyckeltalsgrafer...6 4. Landstingsprofiler...24 5. Riksgrafer...29 6. Fördjupning 214: Läkemedelsförskrivning...31

Läs mer

Nyckeltal 2015. Rapport Vuxenpsykiatri

Nyckeltal 2015. Rapport Vuxenpsykiatri Nyckeltal 215 Rapport Vuxenpsykiatri April 216 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Vuxenpsykiatri...4 3. Befolkning och jämförelsedata...5 4. Nyckeltalsgrafer...6 5. Fördjupning 215: Beroendevårdens

Läs mer

Uppföljning av tvångsvård - område psykiatri

Uppföljning av tvångsvård - område psykiatri Uppföljning av tvångsvård - område 2(17) Innehållsförteckning 1 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Tvångsvårdade i förhållande till befolkning 4 1.3 Vårdtillfällen 4 1.4 Kvinnor och män i sluten LPT 6 2 Tvångsåtgärder

Läs mer

Nyckeltal Rapport Ortopedi

Nyckeltal Rapport Ortopedi Nyckeltal 2015 Rapport Ortopedi April 2016 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Aktivitetsdata länsnivå...4 3. Resursdata länsnivå...8 4. Aktivitetsdata kliniknivå...12 5. Resursdata kliniknivå...13

Läs mer

VUXENPSYKIATRI. NYCKELTAL 2017 Rapport

VUXENPSYKIATRI. NYCKELTAL 2017 Rapport VUXENPSYKIATRI NYCKELTAL 217 Rapport Juni 218 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll Om Nysam...3 Introduktion och definitioner...4 Introduktion till rapporten...4 Definitioner...4 Verksamhetsbeskrivning...9

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

Nyckeltal Rapport Barn- och ungdomsmedicin

Nyckeltal Rapport Barn- och ungdomsmedicin Nyckeltal 215 Rapport Barn- och ungdomsmedicin Maj 216 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Befolkningsstatistik...4 3. Aktivitetsdata länsnivå...5 4. Resursdata länsnivå...1 5. Produktivitetsdata länsninvå...13

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsstatistikens termer, begreppsdefinitioner och regelverk (Lf98)

Hälso- och sjukvårdsstatistikens termer, begreppsdefinitioner och regelverk (Lf98) 2002-03-08 Dnr 1(1) s er, begreppsdefinitioner och regelverk (Lf98) Lf 98 är resultatet av ett samlat och gemensamt arbete mellan samtliga regioner och landsting, Gotlands kommun, Socialstyrelsen, Svenska

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 214 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Förslag på en ny modern Psykiatri

Förslag på en ny modern Psykiatri 1(5) Förslag på en ny modern Psykiatri Bakgrund Område Psykiatri i Region Jämtland Härjedalen har under 2018 genomlysts i syfte att föreslå förändringar för en mer jämlik och effektiv vård för länets medborgare.

Läs mer

Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj

Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj 2015 1 Psykiatri och habilitering 2015-06-11 Dnr 2015/ Landstingsdirektörens stab Sammanfattning Det kommer bli tufft men förvaltningen räknar med att hålla

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Nyckeltal Rapport Kirurgi/urologi

Nyckeltal Rapport Kirurgi/urologi Nyckeltal 2014 Rapport Kirurgi/urologi Maj 2015 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2 Aktivitetsdata, länsnivå...4 3 Resursdata, länsnivå...14 4 Länsprofiler...18 Bilaga 1 Gemensamma definitioner Informationsflik

Läs mer

Deltagande team, fördelade per genombrottsprogram, i Bättre vård mindre tvång 2010-2014

Deltagande team, fördelade per genombrottsprogram, i Bättre vård mindre tvång 2010-2014 Deltagande team, fördelade per genombrottsprogram, i Bättre vård mindre tvång 2010-2014 Team Namn Verksamhet/Inriktning Landsting/Region Genombrottsprogram I 1 Södermalms psykiatriska enhet, Allmän Stockholms

Läs mer

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra.

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra. 1 Datum Diarienummer UR 1 Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: januari mars 2017 1. Sammanfattning Den samlade utvecklingen under perioden har, i allt väsentligt, gått åt rätt håll. På totalen

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

VUXENPSYKIATRI. NYCKELTAL 2018 Rapport

VUXENPSYKIATRI. NYCKELTAL 2018 Rapport VUXENPSYKIATRI NYCKELTAL 218 Rapport Maj 219 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll Om Nysam...3 Introduktion och definitioner...4 Introduktion till rapporten...4 Definitioner...4 Verksamhetsbeskrivning...9 Profildatatabell...9

Läs mer

Nyckeltal Rapport Barnoch ungdomsmedicin

Nyckeltal Rapport Barnoch ungdomsmedicin Nyckeltal 2014 Rapport Barnoch ungdomsmedicin Oktober 2015 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Befolkningsstatistik...4 3. Aktivitetsdata, länsnivå...5 4. Resursdata, länsdata...10 5. Produktivitetsdata,

Läs mer

Delårsbokslut 10, 2004 Rättspsykiatriskt centrum i Östergötland

Delårsbokslut 10, 2004 Rättspsykiatriskt centrum i Östergötland Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena 2004-11-18./. 1 (5) Landstingsstyrelsen 581 91 LINKÖPING Delårsbokslut 10, 2004 Rättspsykiatriskt centrum i Östergötland Medborgare/kund Rättspsykiatriskt centrum

Läs mer

Hälso- och sjukvård Delrapport psykiatri

Hälso- och sjukvård Delrapport psykiatri Nyckeltalssamverkan Hälso- och sjukvård Delrapport psykiatri,,,,,,,,, 2003-06-16 Kontaktpersoner landstingen: Operatör Helseplan: Sven-inge Carlson E-post: sven-inge.carlson@lk.dll.se Kontaktperson Dag

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vad innebär den nya lagstiftningen för rättspsykiatrin?

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vad innebär den nya lagstiftningen för rättspsykiatrin? Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vad innebär den nya lagstiftningen för rättspsykiatrin? Överenskommelser och riktlinjer Gemensamt ansvarstagande Bättre samverkan och samordning

Läs mer

Kartläggning Vuxenpsykiatri

Kartläggning Vuxenpsykiatri Kartläggning 2016 Vuxenpsykiatri Innehåll 1. Förord...3 2. Introduktion och definitioner...4 3. Verksamhetsbeskrivning...9 4. Nyckeltalsgrafer...32 5. Nyckeltal, länsnivå...53 6. Förteckning över inrapporterande

Läs mer

Kartläggning Barn- och ungdomspsykiatri

Kartläggning Barn- och ungdomspsykiatri Kartläggning 2016 Barn- och ungdomspsykiatri Innehåll 1. Förord...3 2. Introduktion och definitioner...4 3. Verksamhetsbeskrivning...9 4. Nyckeltalsgrafer...32 5. Nyckeltal, länsnivå...55 6. Förteckning

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Psykiatrisk tvångsvård

Psykiatrisk tvångsvård Psykiatrisk tvångsvård Margareta Lagerkvist Överläkare Rättspsykiatriska vårdkedjan Sahlgrenska Universitetssjukhuset margareta.lagerkvist@vgregion.se LPT Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård (LPT)

Läs mer

Nyckeltal 2015. Rapport Barn- och ungdomspsykiatri

Nyckeltal 2015. Rapport Barn- och ungdomspsykiatri Nyckeltal 215 Rapport Barn- och ungdomspsykiatri April 216 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Beskrivning och profilgrafer...4 3. Nyckeltalsgrafer...14 4. Fördjupning: Första linjen...34 5. Fördjupning:

Läs mer

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga.

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga. 1 Datum Diarienummer Månadsrapport november Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: Januari november 2016 Kort sammanfattning Under oktober månad har ytterligare två vårdplatser öppnat på beroendeavdelningen

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Vården står inför stora utmaningar Länet växer med ca 37 000 nya invånare varje år. Ytterligare 380 000 invånare till 2020

Läs mer

Psykiatrins utmaning. Kuno Morin Chefsöverläkare

Psykiatrins utmaning. Kuno Morin Chefsöverläkare Psykiatrins utmaning Kuno Morin Chefsöverläkare Förekomnst av psykisk sjukdom 25% av alla människor beräknas under livstiden drabbas av psykisk sjukdom (The World Health Report 2001, WHO, Genève, 2001)

Läs mer

Uppföljning av tvångsvård - område psykiatri

Uppföljning av tvångsvård - område psykiatri Uppföljning av tvångsvård - område 2013-2015 Områdesstab 2(23) Innehållsförteckning 1 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Tvångsvårdade i förhållande till befolkning 4 1.3 Vårdtillfällen 6 1.4 Kvinnor och män i sluten

Läs mer

Nyckeltal Rapport Infektion

Nyckeltal Rapport Infektion Nyckeltal 215 Rapport Infektion Maj 216 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Aktivitetsdata kliniknivå...4 3. Resursdata kliniknivå...2 4. Produktivitetsdata...26 5. Kompletterande data om vårdtillfällen

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI. NYCKELTAL 2016 Rapport

BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI. NYCKELTAL 2016 Rapport BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI NYCKELTAL 216 Rapport Juni 217 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll Om Nysam...3 Sammanfattning...4 Definitioner...5 Verksamhetsbeskrivning...9 Profildatatabell...9 Verksamhetsbeskrivning

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård vad innebär den nya lagstiftningen?

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård vad innebär den nya lagstiftningen? Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård vad innebär den nya lagstiftningen? Överenskommelser och riktlinjer Gemensamt ansvarstagande Bättre samverkan och samordning Tillit och förtroende

Läs mer

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T Ankom Stockholms läns landsting 2017-06- U Dnril2Ö >0^l2j MOTION 2017-06-13 26 fl: 2* Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns

Läs mer

Nyckeltal Rapport Logopedi

Nyckeltal Rapport Logopedi Nyckeltal 2015 Rapport Logopedi Maj 2016 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Befolkningsdata...4 3. Profil- och verksamhetsbeskrivning...5 4. Nyckeltalsgrafer...6 5. Landstingsprofiler...14 6. Tabellbilaga

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

VUXENPSYKIATRI. NYCKELTAL 2016 Rapport

VUXENPSYKIATRI. NYCKELTAL 2016 Rapport VUXENPSYKIATRI NYCKELTAL 216 Rapport Juni 217 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 Innehåll Om Nysam...4 Sammanfattning...5 Definitioner...6 Verksamhetsbeskrivning...9 Profildatatabell...9 Verksamhetsbeskrivning med

Läs mer

Psykiatrin i siffror. Vuxenpsykiatri. - Kartläggning 2018

Psykiatrin i siffror. Vuxenpsykiatri. - Kartläggning 2018 Psykiatrin i siffror Vuxenpsykiatri - Kartläggning 218 Innehåll 1. Förord...4 2. Nationell överblick...5 3. Introduktion och definitioner...6 4. Verksamhetsbeskrivning...12 5. Nyckeltalstabell...34 6.

Läs mer

SÄKERHETSANPASSNING. Hälso- och sjukvård Psykiatriska kliniken MSE

SÄKERHETSANPASSNING. Hälso- och sjukvård Psykiatriska kliniken MSE Hälso- och sjukvård Psykiatriska kliniken MSE HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Åsa Wallén Verksamhetssamordnare Tfn 016-10 40 23 2007-11-29 Säkerhet vid sjukvårdsinrättningar som ger psykiatrisk tvångsvård och

Läs mer

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI 2014 Styrelse/Nämnd: Psykiatrin Halland Driftnämnden Psykiatri Uppdragsgrupp: HSS Period: jan-feb Månad 1-2 2014 : -8,5 mkr Helårsprognos orsaker till betydande avvikelser

Läs mer

NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 2011

NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 2011 Dnr 643-27 NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 211 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen Juli 212 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Begrepp... 3 Metod... 3 1. Konsumtion öppen vård per sjukhus

Läs mer

Överenskommelse om vårdplatser på regionsjukhuset Karsudden

Överenskommelse om vårdplatser på regionsjukhuset Karsudden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Caroline Dexfalk Juridiska staben +46155245767 2015-11-19 LS-LED15-1619-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M Ö T E S D A

Läs mer

Psykiatrin i siffror. Vuxenpsykiatri. - Kartläggning 2017

Psykiatrin i siffror. Vuxenpsykiatri. - Kartläggning 2017 Psykiatrin i siffror Vuxenpsykiatri - Kartläggning 217 Innehåll 1. Förord...4 2. Nationell överblick...5 3. Introduktion och definitioner...6 4. Verksamhetsbeskrivning...12 5. Nyckeltalsgrafer...35 6.

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 17 november 2010 KLAGANDE AA Ombud och offentligt biträde: Advokat Peter Olsson Advokatfirman Peter Olsson AB Box 53116 400 15 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Parter: Region Östergötland, Östergötlands kommuner Datum: Diarienummer: HSN

Parter: Region Östergötland, Östergötlands kommuner Datum: Diarienummer: HSN Överenskommelse mellan Region Östergötland och kommunerna i Östergötland om samverkan för trygg, säker och effektiv utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Parter: Region Östergötland, Östergötlands

Läs mer

Månadsrapport oktober 2017

Månadsrapport oktober 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (12 Månadsrapport oktober 2017 Sida 2 (12) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Periodens resultat och prognosbedömning... 3 Periodens intäkter och kostnader... 4 Verksamhetens

Läs mer

Delårsbokslut 04, 2004 Rättspsykiatriskt centrum i Östergötland

Delårsbokslut 04, 2004 Rättspsykiatriskt centrum i Östergötland Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena 2004-05-24./. 1 (5) Landstingsstyrelsen 581 91 LINKÖPING Delårsbokslut 04, 2004 Rättspsykiatriskt centrum i Östergötland Medborgare/kund Rättspsykiatriskt centrum

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri Psykiatrin i siffror Barn- och ungdomspsykiatri - Kartläggning 2017 2 (78) Innehåll 1. Förord...4 2. Nationell överblick...5 3. Introduktion och definitioner...6 4. Verksamhetsbeskrivning...12 5. Nyckeltalsgrafer...37

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Psykiatri och habilitering Maj 2014

Psykiatri och habilitering Maj 2014 Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj 2014 Psykiatri och habilitering 2014-06-12 Landstingsledningen Månadsbokslut 2014-05-31 Ekonomiska utfallet för maj månad är 172,5 mkr vilket är 7,3 mkr högre

Läs mer

Dokument nr: Utgåva: Status: Sida: 2.2 Beslutsunderlag 1 (6)

Dokument nr: Utgåva: Status: Sida: 2.2 Beslutsunderlag 1 (6) 2.2 Beslutsunderlag 1 (6) Regional termförteckning B&T 2006 Bilaga 2 Regionala begrepp och termer samt regionalt kompletterande regelverk för några av termerna i Socialstyrelsens termbank (Termer från

Läs mer

Förlängning av avtal om beroendevård för ungdomar med Maria Ungdom (MU), Beroendecentrum Stockholm

Förlängning av avtal om beroendevård för ungdomar med Maria Ungdom (MU), Beroendecentrum Stockholm HSN 2010-02-16 P 10 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Ewa Korek Förlängning av avtal om beroendevård för ungdomar med Maria Ungdom (MU), Beroendecentrum Stockholm (BCS) Ärendet

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Ledningsrapport april 2018

Ledningsrapport april 2018 Periodens resultat är + 54 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 56 mnkr men en försämring med 36 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,3 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Nyckeltal Rapport Infektion

Nyckeltal Rapport Infektion Nyckeltal 2014 Rapport Infektion Maj 2015 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Aktivitetsdata, kliniknivå...4 3. Resursdata kliniknivå...20 4. Kompletterande data om vårdtillfällen med infektionsdiagnoser...26

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

Information till AT-läkare, vuxenpsykiatrin

Information till AT-läkare, vuxenpsykiatrin Rutin Process: 3.4 RGK Specialiserad psykiatrisk vård Område: Administrativt stöd Giltig fr.o.m: 2019-01-02 Faktaägare: Emelie Svensson, läkarenheten Fastställd av: Andrea Christoffersson, läkarchef, läkarenheten

Läs mer

Missbruksorganisationer i Stockholm Historik

Missbruksorganisationer i Stockholm Historik 1 Missbruksorganisationer i Stockholm Historik Missbrukskliniker inom och utom psykiatrin Olika behandlingstraditioner och personberoende Sjukvård socialtjänst på olika håll Tillnyktring avgiftning behandling

Läs mer

Resultat av remiss för begreppen inskrivning, utskrivning, sluten vård, öppen vård, hemsjukvård

Resultat av remiss för begreppen inskrivning, utskrivning, sluten vård, öppen vård, hemsjukvård Dnr 3875/2012 1(8) Resultat av remiss för begreppen inskrivning, utskrivning,, öppen vård, hemsjukvård Begreppen i denna remiss är resultatet från fortsättningen av det terminologiarbete som är en del

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 8 9 november 2016 Universitetssjukhuset Örebro Örebro Vuxenpsykiatrin Sjukhus Ort Klinik Svante äck samt Herman Holm Inspektörer Gradering Socialstyrelsens

Läs mer

Läkare inom Barn och ungdomsneurologi med habilitering. SNFP:s bemanningsenkät september 2011

Läkare inom Barn och ungdomsneurologi med habilitering. SNFP:s bemanningsenkät september 2011 Läkare inom Barn och ungdomsneurologi med habilitering SNFP:s bemanningsenkät september 2011 Läkare inom barn-och ungdomsneurologi med habilitering SNPF:s bemanningsenkät sept 2011 Tidigare har 2st enkäter

Läs mer

Förstärkning äldrepsykiatri

Förstärkning äldrepsykiatri Förstärkning äldrepsykiatri Psykiatriberedningen Johan Sandelin, verksamhetschef Neuropsykiatri SU 2018-05-16 Utgångspunkter Äldres behov av psykiatrisk vård och stöd (SoS artikelnr 2012-2-22) Psykisk

Läs mer

GR IFO-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR IFO-nätverket.   GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-10-10 IFO-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget I II Landstinget DALARNA 201 3-11-18- Sida 1 (5) HälsD- och sjukvårdsenhet Elisabet Franson 00040 7 Dnr LD13/02632 Uppdnr 640 201 3-10-21 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 201 3-11 -04 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsområde psykosvård och rättspsykiatrisk vård

Verksamhetsområde psykosvård och rättspsykiatrisk vård Juni 2013 Verksamhetsområde psykosvård och rättspsykiatrisk vård Verksamhetschef Inga Nigam, 018-611 21 84 Bitr verksamhetschef Else-Marie Brunn, 018-611 20 61 Verksamhetsområdets ledningsgrupp finns på

Läs mer

Ledningsrapport mars 2017

Ledningsrapport mars 2017 Periodens resultat är + 54 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 14mkr. Nettokostnaderna är 2,2 % högre än samma period föregående år men ca 1,4 % lägre än budget (27 mkr). Divisionerna redovisar ett

Läs mer

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Giltighet 2012-11-06 2013-11-06 Egenkontroll, uppföljning och erfarenhetsåterföring Målgrupp Samtliga vårdgivare inom psykiatriförvaltningen Ansvarig

Läs mer

Vad krävs för att klara de svårast sjuka patienterna inom BUP:s heldygnsvård?

Vad krävs för att klara de svårast sjuka patienterna inom BUP:s heldygnsvård? Vad krävs för att klara de svårast sjuka patienterna inom BUP:s heldygnsvård? Björn Axel Johansson, Överläkare Psykiatri Skåne, Division BUP VO Slutenvård, Akutavdelningen BUP:s vårmöte, Tylösand, 2013-04-24

Läs mer

Rutin för samordnad individuell plan (SIP)

Rutin för samordnad individuell plan (SIP) Rutin för samordnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL 16 kap 4 ) och Socialtjänstlagen (SoL 2 kap 7 ) ska region och kommun tillsammans ska upprätta en

Läs mer

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa Lägesrapport 2018-09-20 Bakgrundsbeskrivning: Sverige har idag 1,7 miljoner invånare som är 65 år och äldre. Antalet

Läs mer

Utveckling av psykosvården i Halland

Utveckling av psykosvården i Halland 1(8) Utveckling av psykosvården i Halland Förslag till beslut Driftnämnden beslutar att godkänna det förslag som tagits fram för att förstärka och utveckla psykosvården inom Psykiatrin Halland och att

Läs mer

Bilaga 1. Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende

Bilaga 1. Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende Bilaga 1 Bilaga 1 Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende Psykiskt funktionshindrade kan ibland behöva stödinsatser i form av annat boende än

Läs mer

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Barn- och ungdomspsykiatri Beroendevård Vuxenpsykiatri Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2011-10-19 Diarienummer: HSN1103-0243

Läs mer

Psykiatri och habilitering Oktober 2014

Psykiatri och habilitering Oktober 2014 Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Oktober 2014 Psykiatri och habilitering 2014-11-13 Landstingsledningen MånMånadsbokslut 2014-10-31 Ekonomiska utfallet för oktober månad är 331,9 mkr vilket är

Läs mer

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL Rehabilitering och habilitering i samverkan Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL 2015-06-05 Historik Överenskommelse om samverkan gällande hälsooch sjukvård i Uppsala

Läs mer

BESLUT. Nationell tillsyn av hälso- och sjukvården vid Region Halland sommaren

BESLUT. Nationell tillsyn av hälso- och sjukvården vid Region Halland sommaren /(\ BESLUT inspektionen för värd och omsorg 2014-10-29 nr 8.5-13098/2014 1(5) Avdelning sydväst Lisbeth Abrahamsson lisbeth.abrahamsson@ivo.se Region Halland Box 517 301 80 Halmstad Vårdgivare Region Halland

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 39 PIVA Psykiatriska kliniken Kristianstad Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 5 Rättspsykiatriska Regionkliniken Vadstena Avd. 21 Övergripande beskrivning av klinikens avdelningar Rättspsykiatriska regionkliniken

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Yttrande över betänkandet Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd

Yttrande över betänkandet Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd Datum 2012-11-12 Socialdepartementet Yttrande över betänkandet Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd Region Halland har beretts tillfälle att yttra sig över betänkandet Psykiatrin

Läs mer

Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom

Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom Datum 2008-08-06 Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom Mellan Region Skåne och.. kommun har träffats följande ramavtal om samverkan kring personer över 18

Läs mer

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Utredning Göran Stiernstedt SOU 2015:20 Nuvarande betalningsansvarslag upphävs och ersätts av den nya lagen 1 januari 2018 Gemensam

Läs mer

Ärende 15. Svar på motion: Samla och utveckla ätstörningsvården (V) PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen. Peder Björn

Ärende 15. Svar på motion: Samla och utveckla ätstörningsvården (V) PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen. Peder Björn PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen Ärende 15 Svar på motion: Samla och utveckla ätstörningsvården (V) Regionstyrelsen tillstyrker regionfullmäktige BESLUTA a t t avslå motionen. Svar på motion: Samla och

Läs mer

Ambition och ansvar SOU 2006:100. Nationell strategi för utveckling av samhällets insatser till personer med psykiska sjukdomar och funktionshinder

Ambition och ansvar SOU 2006:100. Nationell strategi för utveckling av samhällets insatser till personer med psykiska sjukdomar och funktionshinder Ambition och ansvar Nationell strategi för utveckling av samhällets insatser till personer med psykiska sjukdomar och funktionshinder Ambition och ansvar Nationell strategi för utveckling av samhällets

Läs mer