Barn- och ungdomspsykiatri

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och ungdomspsykiatri"

Transkript

1 Psykiatrin i siffror Barn- och ungdomspsykiatri - Kartläggning 2017

2 2 (78)

3 Innehåll 1. Förord Nationell överblick Introduktion och definitioner Verksamhetsbeskrivning Nyckeltalsgrafer Nyckeltal, länsnivå Förteckning över inrapporterande enheter (78)

4 1. Förord Den psykiska ohälsan är omfattande och påverkar hela samhället. De svårast sjuka och därmed mest utsatta tas omhand inom specialistpsykiatrin. Precis som för all sjukvård är det viktigt att alla invånare erbjuds en jämlik psykiatrisk vård och att resurserna används optimalt. Det förutsätter ett ständigt pågående förbättringsarbete och grundläggande är då att det finns faktaunderlag att utgå ifrån för att kunna jämföra och följa utvecklingen. Uppdrag Psykisk Hälsa inom Sveriges Kommuner och Landsting har sedan 2008 genomfört kartläggningar av psykiatrisk specialistvård omfattande vuxenpsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin samt rättspsykiatrin. Kartläggningarna har bland annat omfattat landstingens resurser för öppenvård och heldygnsvård i form av vårdplatser, patientbesök, diagnosgrupper, personal samt kostnader. Syftet med kartläggningarna är att inspirera till kunskapsutbyte och att bli en del av landstingens analyser och förbättringsarbete inom psykiatrisk specialistvård. För 2017 års datainsamling har vi för andra året anlitat Helseplan Nysam som har mångårig erfarenhet av kartläggningar för jämförelser inom svensk sjukvård. Kartläggningen speglar likheter och skillnader på landstings-/regionnivå men beskriver inte orsaker. Det är också möjligt att jämföra data på kliniknivå med landsting och riket antingen genom egna analyser eller genom uppdrag till Helseplan Nysam. Årets rapport möjliggör jämförelser mellan åren 2016 och Ytterligare en nyhet är att vi väljer att lyfta fram ett antal resultat på riksnivå för att ge en nationell överblick över den psykiatriska vården i Sverige. Vår förhoppning är att kartläggningen ska inspirera, irritera, ge nya insikter och komma till användning för analys och beslut på såväl landstingsnivå som förvaltnings- och kliniknivå., maj 2018 Ing-Marie Wieselgren Projektchef Uppdrag Psykisk Hälsa Sveriges Kommuner och Landsting 4 (78)

5 2. Nationell överblick BUP Antal individer (öppen- och heldygnsvård) Antal individer heldygnsvård Antal besök Antal vårdtillfällen Antal vårddagar Antal fastställda vårdplatser Antal årsarbetande läkare (öppen- och heldygnsvård) Antal årsarbetande sjuksköterskor (öppen- och heldygnsvård) Antal årsarbetande psykologer (öppen- och heldygnsvård) År 2017 saknas data för Västerbotten. Befolkningsmässigt motsvarar Västerbotten ca 2,5 procent av åldersgruppen 0-17 år. År 2016 rapporterade Västerbotten 5 fastställda vårdplatser, vårddagar och 101 individer inom heldygnsvården. 5 (78)

6 3. Introduktion och definitioner 3.1 Introduktion Alla data som redovisas i denna rapport avser år Ansvarig för inrapportering av data är verksamhetschefen/motsvarande. Nätverket för styrning och ledning av psykiatrin inom SKL har ansvarat för att kvittera data och intyga att den är korrekt. Alla nyckeltal som är invånarrelaterade är korrigerade med en utomlänspatientfaktor. Det betyder till exempel att i graf redovisat antal årsarbetande per invånare 0 17 år beräknas endast på den produktion som tilldelas de egna patienterna. Ett fåtal andra grafer kan också vara korrigerade med utomlänspatientfaktorn. Till utomlänspatienter räknas också asylsökande. I denna rapport ingår 29 barn- och ungdomspsykiatriska verksamheter vars data har aggregerats och redovisas på landstingsnivå. Underlaget bygger på såväl landstingsdrivna som privata verksamheter. En förteckning över inrapporterande enheter finns under avsnitt Definitioner Där det har varit möjligt används Socialstyrelsens termbank för nedanstående definitioner. När ordet landsting används i blanketten avses såväl landsting som regioner. En generell regel är att två olika slag av prestationer inte kan registreras på samma kalenderdygn om inte den ena insatsen är avslutad dessförinnan. Ett exempel är att ett besök inte kan registreras på patient som samtidigt är inskriven i heldygnsvård. Begreppet patient avser en person som har haft minst ett besök eller vårdtillfälle under året och som har en egen BUP-journal. Begreppet individ avser en unik patient. Utomlänspatienter är patienter som har fått vård och som inte är skrivna i det inrapporterande landstinget. Länskod där patienten är mantalsskriven har använts som underlag. Asylsökande räknas som utomlänspatienter. Lagrum LPT avser individer som vårdats enligt LPT under någon del av vårdtillfället och enligt LRV. LRV avser de individer som vårdats enligt LRV under någon del av vårdtillfället. En individ kan endast fyllas i under ett lagrum. Om en individ under ett vårdförlopp vårdats både frivilligt och inom LPT anges hen enbart under LPT. Om en individ vårdats enligt både LPT och LRV anges hen enbart under LRV. I instruktionerna vid respektive fråga i blanketten finns en tydlig koppling till de data som rapporteras in till Socialstyrelsens PAR inom ramen för psykiatriska vårdformer. Detta för att tydliggöra vilka patienter som ska anges i vilken kategori. Besök Med besök menas vårdkontakt inom öppenvård som är ett personligt möte mellan patient och vårdpersonal. Besök ska ha dokumenterats i journal. Inga tidsmässiga preciseringar av besökets längd ska tillämpas. Endast faktisk genomförda besök ska räknas, således ska uteblivna och återbud inte registreras. Observera att 6 (78)

7 i de fall anhörig kommer utan patient räknas anhörig/anhöriga som ett besök. Besök har patient/anhörig som utgångspunkt oavsett antal vårdpersonal som deltar. Nedan ges ett antal exempel för att exemplifiera besöksregistreringen. Vårdpersonal Patient/Anhöriga Antal besök 1 vårdpersonal 1 patient 1 besök 1 vårdpersonal 1 anhörig 1 besök 1 vårdpersonal 1 patient + 2 anhöriga 1 besök 1 vårdpersonal Flera anhöriga till samma patient 1 besök 2 vårdpersonal 1patient 1 besök 2 vårdpersonal 3 patienter/anhöriga till olika patienter 3 besök 1 vårdpersonal 2 patienter/anhöriga till olika patienter 2 besök 1 vårdpersonal 1 patient + 1 anhörig + 1 vårdgranne 1 besök 1 vårdpersonal 1 vårdgranne 0 besök Observera att endast kontakter med patienter eller anhöriga registreras som besök. Kontakter med vårdgrannar eller samarbetspartners i övrigt, externt eller internt ska inte registreras. Konsultationsbesök på andra enheter registreras inte. I årets rapport har distanskontakterna för första gången varit en del av besöken. Detta medför att den totala produktionen kan visas, inte bara den som utförs i fysiska besök. Vissa landsting har haft svårt att rapportera in distanskontakter och detta beskrivs under respektive graf. Det kan också medföra att antalet unika patienter kan vara större i år utan att en faktisk ökning har skett. Detta beror på att individer som tidigare enbart har haft distanskontakt inte har rapporterats in. Nybesök För definition av nybesök används Socialstyrelsens definition: nybesök innebär öppenvårdsbesök som inte har medicinskt samband med tidigare besök eller vårdtillfälle inom samma medicinska verksamhetsområde (klinik/basenhet/motsvarande), vårdcentral eller motsvarande. Eventuell tidigare kontakt ska vara avslutad. Distanskontakt För definition av distanskontakt används Socialstyrelsens definition: Distanskontakt: innebär vårdkontakt i öppen vård där hälso- och sjukvårdspersonal och patient är rumsligt åtskilda. Distanskontakter kan ske genom överföring av ljud, ljud och bild i kombination eller genom överföring av text. Exempel är distanskontakt via telefon, distanskontakt via videolänk och skriftlig distanskontakt. Huvuddiagnos För definition av huvuddiagnos används Socialstyrelsens definition: Huvuddiagnos innebär det tillstånd som är den huvudsakliga anledningen till en vårdkontakt, fastställd vid vårdkontaktens slut. Det är huvuddiagnosen vid epikris som ska anges. Bidiagnoser anges inte. Vårdbegäran För definition av vårdbegäran används Socialstyrelsens definition: vårdbegäran innebär begäran om erhållande av hälso- och sjukvård. Vårdbegäran kan göras för egen eller annans räkning. Exempel: tidsbeställning, akut öppenvårdsbesök, remiss. Vårddag För definition av vårddag används Socialstyrelsens definition: Vårddag: innebär dygn eller del av dygn under ett vårdtillfälle. Varje påbörjat dygn räknas som 7 (78)

8 en vårddag, det vill säga både inskrivningsdag och utskrivningsdag ska ingå. Hela permissionsdygn exkluderas från antalet vårddagar. (Observera skillnaden mellan begreppet vårddag och begreppet vårdtid uttryckt i dagar.) Vårdtillfälle För definition av vårdtillfälle används Socialstyrelsens definition: Vårdtillfälle innebär vårdkontakt i sluten vård. Vårdtillfälle avgränsas av in- och utskrivning inom ett medicinskt verksamhetsområde (klinik/basenhet/motsvarande). Utskrivning ska ligga till grund för beräkning av antal vårdtillfällen under året. Se ytterligare beskrivning och skiss under Kommentar heldygnsvården vårdtillfällen. Vårdplats För definition av vårdplats används Socialstyrelsens definition: fastställd vårdplats innebär vårdplats i sluten vård beslutad av huvudman. Ange det totala antalet fastställda vårdplatser vid årets slut. Disponibel vårdplats Med disponibel vårdplats menas fastställd vårdplats som är belagd eller kan beläggas. Disponibla vårdplatser lika med möjliga minus ej beläggningsbara vårddagar dividerad med 365. Exempel: Så beräknas disponibla vårdplatser En klinik med 60 fastställda vårdplatser har under året haft 30 vårdplatser semesterstängda i 8 veckor = vårddagar reducerat för utbildning med 20 vårdplatser i 1 vecka = 140 vårddagar hög vårdtyngd (intagningsstopp) av 5 vårdplatser i 10 dagar = 50 vårddagar 60 fastställda vårdplatser ger möjliga vårddagar (60 x 365 = ). Antalet disponibla vårdplatser blir därmed /365 = 54,8 disponibla vårdplatser Patienter över 18 år Det finns personer över 18 år som behandlas på BUP. Beroende på vilken omfattning denna verksamhet har kan man antingen ha både produktion och resurs kvar i BUP:s redovisning (normalt) eller så kan man flytta över både prestation och resurs till vuxenpsykiatrins rapportering. Att beräkna arbetade timmar Personalresurserna ska anges i antal arbetade timmar, det vill säga det faktiska antal timmar som disponerats för produktion under året på kliniken. Antalet arbetade timmar kommer att omvandlas till årsarbetare vid databearbetningen. (En årsarbetare = arbetade timmar.) Antalet arbetade timmar beräknas enligt nedanstående: placering enligt schema (planerat antal arbetade timmar) eller, registrering i stämpelklocka (antal arbetade timmar), aktiv tid under jour- och beredskap, se vidare nedan, övertid och fyllnadstid, timanställd personal (timtid). 8 (78)

9 All frånvaro, både betald och obetald, ska inte inkluderas. Exempel på frånvarotyper som ska räknas bort är: semester, kompledighet, utbildning, se vidare nedan, övrig frånvaro med lön, sjukfrånvaro. Den utbildningstid som ska räknas bort är tiden för utbildningar. Interna fortbildningsaktiviteter såsom seminarier, föreläsningar, yrkesgruppsträffar, planeringsdagar etc är ej frånvarotid. Med aktiv tid under jour- och beredskap menas den tid som enligt avtal ligger till grund för uppräkning. Om kliniken inte registrerar den aktiva tiden utan enbart ersätter jour- och beredskap enligt så kallad schablon är det schablonens aktiva tid som ska anges. Så beräknas aktiv jour- och beredskap En anställd gör under jourtid en insats som faktiskt tar 15 minuter minsta enhet som enligt avtalet registreras vid varje störning är 30 minuter denna insats gjordes under tid som renderar ledighet, eller ekonomisk kompensation, med avtalsenlig minsta tid multiplicerat med 2,0. I detta fall blir det 60 minuter ledighet eller ekonomisk kompensation. Den aktiva tiden under jour- och beredskap blir enligt beräkningen ovan 30 minuter. Timmar som inhyrd personal från så kallade bemanningsföretag tjänstgör på kliniken ska räknas som arbetad tid. Tjänstgöring på annan enhet ska inte räknas som arbetstid på kliniken. Detta oavsett om ekonomisk reglering sker eller inte. Kontakt måste tas med den enhet där aktuell personal är placerad, så att resursen ökas där i motsvarande grad. Tid som ST-läkare arbetar på kliniken ska räknas som arbetad tid. Detta oavsett var dessa är budgeterade. Tid för AT-läkare ska inte inkluderas. I denna rapport ska tid för underläkare anges. Med underläkare avses bland annat medicine studerande, vikarier med läkarexamen och vikarier med legitimation. Vid tiden för inrapporteringen fanns det ingen enhetlig definition varpå det kan skilja sig mellan de inrapporterande verksamheterna hur begreppet har tolkats. Om personal har uppdrag åt andra huvudmän än landstinget, till exempel för kommun eller andra landsting, ska detta inte räknas som arbetad tid på kliniken. Detta oavsett om ekonomisk reglering sker eller inte. Generellt gäller regeln att arbetade timmar och produktionen ska redovisas på samma enhet. Observera att arbete med egna patienter alltid ska räknas som arbete på kliniken oavsett var patienten befinner sig. Inom BUP är det vanligaste exemplet att en från öppenvården följer patienten i heldygnsvård som kanske ges på annan 9 (78)

10 enhet/klinik. Om personal från BUP stadigvarande arbetar på till exempel barnmedicinkliniker är det avgörande för tidsregistrering var prestationen bokförs. Om prestationerna bokförs på BUP ska tidsresursen föras dit, annars tvärtom. Sjukfrånvaro Den totala sjukfrånvaron i procent ska redovisas. Underlaget ska tas från den obligatoriska sjukfrånvaroredovisningen. Sjukfrånvarokvoten ska beräknas som ackumulerad sjukfrånvarotid i timmar dividerat med ackumulerad ordinarie arbetstid i timmar. Ingen skillnad görs på kort- eller långtidssjukfrånvaro och även karensdagen räknas in. Mer information finns i denna folder från SKL: tinyurl.com/yck3avj8 Att redovisa personalkostnader Den totala personalkostnaden ska anges. Med totala personalkostnader avses lönekostnader och lönebikostnader. Resekostnader, kurskostnader med mera ska inte redovisas som personalkostnader. Om personal helt eller delvis tjänstgör på annan enhet inom landstinget ska personalkostnaden i motsvarande grad reduceras på kliniken. Detta oavsett var aktuell personal är budgeterad. Kontakt måste tas med den enhet där aktuell personal är placerad, så att resursen ökas där i motsvarande grad. Om personal har uppdrag åt andra huvudmän än landstinget, ska personalkostnaderna reduceras med den ersättning landstinget erhåller för detta. Ersättningen till så kallat bemanningsföretag ska i sin helhet redovisas som personalkostnad. Personalkostnaden för ST-läkare ska redovisas på den klinik där de tjänstgör. Kostnader för AT-läkare ska inte inkluderas. I denna rapport ska kostnader för underläkare anges. Med underläkare avses bland annat medicine studerande, vikarier med läkarexamen och vikarier med legitimation. Vid tiden för inrapporteringen fanns det ingen enhetlig definition varpå det kan skilja sig mellan de inrapporterande verksamheterna hur begreppet har tolkats. Det finns ibland olika sätt att organisera olika personalgrupper, främst paramedicinare och sekreterarpersonal. I de fall någon personalgrupp tillhör annan organisation så ska kostnaderna för dessa köpta tjänster redovisas som personalkostnader på kliniken. Kommentarer heldygnsvården vårdtillfällen: Definition av vårdtillfällen (VTF) är knutet till antal utskrivna patienter. Inom psykiatrin är en andel patienter inneliggande under längre perioder. Den traditionella definitionen av VTF ger en begränsad bild av verksamheten. Det har därför beslutat att komplettera heldygnsvårdsstatistiken med patienter inlagda under året och som ej är utskrivna vid årets slut (VTF-P2) och patienter inneliggande både vid årets start och slut (VTF-P3). 10 (78)

11 Diagnosbenämningar Som underlag för diagnosredovisningen har ICD-10 använts. I denna rapport redovisas en förenklad benämning av diagnoserna. Se nedan tabell för förtydligande kring vilken kod som överensstämmer med vilken diagnosbenämning. ICD-kod Benämning Benämning graf F00-F09 Organiska, inklusive symtomatiska, psykiska störningar Psykisk störning till följd av kroppslig sjukdom F10-F19 F20-F29 Psykiska störningar och beteendestörningar orsakade av psykoaktiva substanser Schizofreni, schizotypa störningar och vanföreställningssyndrom Missbruks- och beroendesjukdomar Psykossjukdomar F30-F39 Förstämningssyndrom Förstämningssyndrom F40-F48 Neurotiska, stressrelaterade och somatoforma syndrom Ångestsyndrom F50-F59 Beteendestörningar förenade med fysiologiska rubbningar och fysiska faktorer Ätstörningar och sömnstörningar F60-F69 Personlighetsstörningar och beteendestörningar hos vuxna Personlighetsyndrom F70-F79 Psykisk utvecklingsstörning Intellektuell funktionsnedsättning F80-F89 Störningar av psykisk utveckling Autismspektrumtillstånd och annan störning av psykisk utveckling F90-F98 Beteendestörningar och emotionella störningar med debut vanligen under barndom och ungdomstid Hyperaktivitetsstörning och beteendestörningar 11 (78)

12 4. Verksamhetsbeskrivning 4.1 Profildatatabell Län Öppenvårdsenhet Slutenvårdsenhet Har BUP ansvar för första linjens psykiatri? Har annan verksamhet ansvar för första linjens psykiatri? --> fritext om första linjens psykiatri Ja Ja Nej Ja Primärvården Ja Ja Nej Ja Primärvården Gotland Ja Nej Ja Ja Utöver barn- och ungdomspsykiatrin har också BVC ansvar för första linjen och då för de små barnen (0-5 år) Gävleborg Ja Nej Nej Ja Primärvården Ja Ja Nej Ja Primärvården Jämtland Ja Nej Ja Nej BUP Ja Ja Nej Ja Barn- och ungdomshälsa, elevhälsa samt ungdomsmottagning Ja Ja Nej Ja Primärvården Ja Ja Nej Ja Barn- och ungdomshälsan Ja Ja Nej Ja Primärvård Ja Ja Ja Nej BUP ansvarar för 6-18 år och det finns uppdrag. Ja Ja Nej Ja SLL har ett vårdvalssystem för första linjens psykisk ohälsa för barn och ungdomar. Primärvård och BUMM kan koppla sig till detta vårdval. Sörmland Ja Nej Ja Nej BUP-kliniken i Sörmland ansvarar för första linjen Ja Ja Nej Ja Primärvården, somatiken Barnspecialistmottagningen och samtalsmottagningar/ungdomsmottagningar. Ja Nej Ja Första linjen etablerad i hela länet sedan slutet av Är organiserat under respektive geografiskt verksamhetsområde innehållande både allmänmedicin och psykiatri Ja Nej Nej Ja Enligt regelboken för Vårdval har primärvården uppdrag att vara första linjens hälso- och sjukvård för lätt till medelsvår psykisk ohälsa, där behov av specialistvård inte föreligger. De ska kunna identifiera olika problem, göra basala utredningar av lätt till medelsvår psykisk ohälsa och behandla lindrigare former och tillstånd av psykisk ohälsa. Ja Ja Ja Nej Barn- och ungdomshälsan (första linjens barn- och ungdomspsykiatri är en resurs för primärvården men ligger organisatoriskt under BUP. Fr o m 1 januari 2018 flyttas verksamheten ut till primärvården. 12 (78)

13 Har BUP möjlighet att använda platser inom vuxenpsykiatri, barn- och ungdomsmedicin eller beroendevården? Ja --> Om ja, ange var (fritext) På vuxenpsykiatrins akutavdelning, allmänpsykiatrisk avdelning och från 16 år på Beroendeavdelningen. Finns det mobila team? Nej Finns det en dagvårdsenhet? Ja Avtal finns med vuxenpsykiatrin Nej Ja, 2 stycken Ja Vid behov kan BUP använda vuxenpsykiatrins heldygnsvård och barn- och ungdomsmedicinska avdelningen. Nej Nej Nej Ja Vuxenpsykiatrin, Barn- och ungdomsmedicin Ja, 3 stycken Nej Ja Vuxenpsykiatri Ja, 1 stycke Ja, 1 stycke Ja Vuxenpsykiatrin samt Barnklinik Ja, 1 stycke Nej Ja PIVA Nej Ja, 1 stycke Ja Vuxenpsykiatri, Barnkliniken Nej Nej Ja Barn- och ungdomsmedicin Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Ja, 5 stycken Ja I sällsynta undantag kan psykiatriska intensivvårdsplatser bli akutella. Det rör sig om ett fåtal ärenden per termin. Ja, 4 stycken Ja, 1 stycke Ja Jouravtal med Vuxenpsykiatriska klinikerna i Eskilstuna och Nyköping/Katrineholm. Ja PAVA (psykiatrisk akutvårdsenhet i enstaka tillfällen) Ja, 2 stycken Nej Nej Nej Ja Har möjlighet att använda plats inom vuxenpsykiatrin vid särskilt utåtagerande patienter. Bemannas med personal från BUP. Nej Ja Ja Vuxenpsykiatri samt barnklinik Nej Ja, 1 stycke Ja VUP, avd 93 Nej Ja, 1 stycke 13 (78)

14 4.1 Profildatatabell, fortsättning Län Öppenvårdsenhet Slutenvårdsenhet Har BUP ansvar för första linjens psykiatri? Har annan verksamhet ansvar för första linjens psykiatri? --> fritext om första linjens psykiatri Ja Ja Nej Ja I sregionen ingår det i primärvårdens grunduppdrag att göra en första bedömning av psykisk ohälsa hos barn och unga vad gäller symtombild, svårighetsgrad och behov av insatser samt erbjuda nödvändig behandling på pirmärvårdsnivå. Från våren 2017 har regionen dessutom 6 st pilotenheter som enbart arbetar som första-linjenenheter och resursförstärkning har getts till enstaka vårdcentraler. Ja Ja Nej Ja Primärvården Ja Ja Ja Ja Första linjen sorterar under BUP-kliniken med eget avtal. Notera att Västerbotten har valt att avstå från att rapportera data. 14 (78)

15 Har BUP möjlighet att använda platser inom vuxenpsykiatri, barn- och ungdomsmedicin eller beroendevården? --> Om ja, ange var (fritext) Finns det mobila team? Finns det en dagvårdsenhet? Ja I finns en regiongemensam vårdavelning för barn och unga med missbruk. BUP i Borås har i undantagsfall fått möjlighet att lägga säskillt vårdkrävande patienter på VUP. Barn kan också läggas in på VUP SU. Ja, 2 stycken Ja, 4 stycken Ja Vuxenpsykiatrin PAH avd 2 Nej Ja, 1 stycke Nej Nej Ja, 1 stycke 15 (78)

16 4.2 Verksamhetsbeskrivning för varje landsting Verksamhetsbeskrivningen syftar till att beskriva varje landstings organisation, personalsituation, större förändringar/händelser under året samt framtidsplaner/utvecklingsområden. Verksamhetsbeskrivningen är ett sätt att ge läsaren en tydligare bild av de förutsättningar som finns i varje landsting och ger inblick, på ett övergripande plan, i vilka faktorer som påverkar utfallet i graferna. Landstingsprofilerna ger en samlad överblick kring utfallet för ett urval av nyckeltal. Grafen visar den procentuella avvikelsen utifrån medianen (det mittersta värdet) för respektive nyckeltal. Vid en negativ procentuell avvikelse så är landstingets värde lägre än medianen och vid en positiv procentuell avvikelse är landstingets värde högre än medianen. Notera att Västerbotten har valt att avstå från att rapportera in data. 16 (78)

17 Organisation BUP har ett upptagningsområde på cirka barn i åldrarna 0 17 år. Mödra- och barnhälsovårdspsykologerna tillhör organisatoriskt BUP. BUP bedriver öppenvård på tre orter i länet. Heldygnsvården är lokaliserad i Karlskrona. Mellanvård utgår från två platser men omfattar hela länet. Inom BUP finns ett DBT-team och ett ätstörningsteam. Det erbjuds föräldrautbildning vid ätstörningar, Cool Kids som riktar sig till barn med ångestproblematik och strategi föräldrastödsutbildning till föräldrar där barnet erhållit adhd-diagnos. BUP har utrednings- och behandlingsuppdraget för adhd medan barnhabiliteringen har uppdraget för autismspektrumstörningar. Personalsituation Verksamheten har totalt 59 budgeterade tjänster där överläkar- och ST-tjänsterna är tillsatta. Det har varit svårt att rekrytera legitimerade psykologer, vilket påverkar utredningsresurserna. Flera tjänster har bemannats av PTP-psykologer. Det har varit en hög personalomsättning och ett flertal pensionsavgångar. Längre utbildningar i form av steg 1- och steg 2-utbildningar, Marte Meo samt traumafokuserad KBT har erbjudits. SPISS-utbildning (suicidprevention) har också genomförts. Större förändringar/händelser under året Under året har BUP i sin strävan att erbjuda alla patienter likvärdig vård i länet tagit fram en mall för barnpsykiatriska bedömningar och arbetat med mellanvårdens arbete samt sett över gemensamma rutiner, bland annat för drogscreening. Under året träffades specifikt alla mödra- och barnhälsovårdspsykologer, spädbarnsteamen, sekreterare, psykologer, kuratorer samt ätstörningsteamet i länet för att öka samarbetet mellan enheterna och yrkesgrupperna. Framtidsplaner/utvecklingsområden Under 2018 kommer landstinget att börja planeringen för nya psykiatrilokaler i Karlskrona och Ronneby där BUP kommer att ingå. En framtida utmaning är att möta det fortsatt ökade antalet patienter med neuropsykiatriska frågeställningar. Det gäller både att tillgodose en tillräckligt stor utredningskapacitet, men också att kunna erbjuda bra och effektiva behandlingsinsatser. % - avvikelse från Nysam medianvärde ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% -13,3% -11,6% -11,0% -1,3% -7,7% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök -10,0% -9,0% 33% HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år Andel vårdtillfällen enligt HSL Andel vårdtillfällen enligt LPT Andel vårdtillfällen enligt LRV Antal fastställda vårdplatser per invånare 0-17 år Medelvårdtid i dagar KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Kostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år -34,8% -1,1% -40,8% -16,7% 18% 13% N/A 9,5% 3,4% Graf ID: (78)

18 Organisation Förutom öppenvårdsmottagningar finns länsgemensamma enheter, ett DBT-team, Nyanmälan och Råd och ett akutteam. Dessutom finns familjeterapienhet, kunskapscentrum neuropsykiatri och ätstörningsenhet, som är att betrakta som mellanvårdsfunktion. Jourverksamhet bedrivs dygnet runt på Falu lasarett. I Falun finns heldygnsvård med 4 vårdplatser. I uppdraget ingår att utreda och ge insatser till barn och unga med autism från och med 6 år. Besöken vid familjeenheten är omfattande med video- och leksamtal som tar längre tid än vanliga öppenvårdssamtal. Personalsituation Situationen kring bemanning har stabiliserats något jämfört med föregående år. BUP har fortsatt kompetensbrist och har därför köpt vård för behandling och utredning. Det finns ett stort antal vakanser och det är svårt att rekrytera alla yrkeskategorier, särskilt psykologer och läkare. BUP kommer att ha stora behov av kompetensutveckling av nya medarbetare under flera år framöver. I projektform har yrkesutvecklare tillsatts där ökad delaktighet hos medarbetare, input kring utbildningsbehov och yrkesspecifik introduktion är i fokus. Större förändringar/händelser under året Under 2017 har BUP arbetat hårt med väntelistor och att korta köer. En gruppkatalog med insatser för adhd och autism har tagits fram, där även informationsträffar till skola och vårdgrannar ingår. Utvecklingsarbeten pågår kring missbruk, internet-kbt och granskning av vårdprocessen i BUP. Ett nytt utredningsflöde implementeras under Landstinget arbetar vidare enligt planen för besparingar och BUP påverkas av detta genom sparbeting. Framtidsplaner Förhoppningar finns om fortsatta samordningsvinster med vuxenpsykiatrin i Division psykiatri för bland annat ätstörningsvård och heldygnsvård. Möjligheter till samlokalisering med närliggande vårdavdelningar ses över och en önskan om gemensam jourlinje finns. Utmaningar framåt blir att utföra uppdraget med färre medarbetare. % - avvikelse från Nysam medianvärde ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% -8,5% -4,9% -7,8% 20% 14% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år Andel vårdtillfällen enligt HSL Andel vårdtillfällen enligt LPT Andel vårdtillfällen enligt LRV Antal fastställda vårdplatser per invånare 0-17 år Medelvårdtid i dagar KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Kostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år -0,2% 61% 47% 3,7% 6,8% 0,6% 9,6% N/A 6,8% 3,5% 37% 22% Graf ID: (78)

19 Gotland Organisation BUP i Visby har hela Gotland som sitt upptagningsområde och bedömer, behandlar och utreder alla olika psykiatriska tillstånd. Vad gäller autismspektrumstörning ansvarar BUP för utredning, medan Habilitering ansvarar för råd och stöd. Mottagningen är organiserad i två tvärprofessionella team, med breda uppdrag. Därutöver finns subspecialiserat ätstörningsteam, DBT-team, småbarnsteam, ett socialpsykiatriskt team, en mindre enhet för första linjen och en MiniMaria-mottagning. Personalsituation BUP har under de senaste åren haft ett ökat inflöde av patienter och har därmed en ökad arbetsbelastning. Under 2017 var samtliga tjänster tillsatta men flera medarbetare var föräldralediga eller hade tidsnedsättning. Alla yrkeskategorier är svårrekryterade, framförallt då det krävs vidareutbildning. Behov av kompetensutveckling finns inom de flesta områdena. Större förändringar/händelser under året Patientinflödet ökar varje år, och även efterfrågan på akuta insatser. Det ekonomiska läget inom regionen är tufft med sparbeting inom alla förvaltningar. BUP har begärt förstärkning i personalbudgeten dels utifrån det allmänt ökade inflödet till mottagningen men även för att kunna möta det allt större behovet av första linje-insatser. Framtidsplaner/utvecklingsområden I samband med att vuxenpsykiatrins heldygnsvård renoveras skapas en egen BUP-enhet med två familjeplatser. En planering har tillsammans med vuxenpsykiatrin påbörjats för att öppna en åldersintegrerad dagvårdsenhet för patienter med ätstörningsproblematik. Diskussioner förs med socialtjänsten om att skapa en väg in till en gemensam första linje-mottagning. % - avvikelse från Nysam medianvärde Gotland -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år 57% 70% 53% 28% 9,8% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök -14,4% 163% 82% HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år -100,0% KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år 21% 2,7% Graf ID: (78)

20 Gävleborg Organisation Barn och ungdomar under 18 år i Gävleborg är ca personer. Verksamheten utreder autismspektrumstörningar för barn och unga över 6 år, medan behandlingsansvaret för barn och unga 0-18 år ligger på Barnhabiliteringen. Verksamheten har ingen mellanvårdsform, men erbjuder insats från mobila team samt dagvård. För ungdomar och föräldrar erbjuder verksamheten utbildning inom adhd. Verksamheten avsätter cirka 1 timme per besök för nybesök och vissa återbesök. För uppföljningar, till exempel CS, avsätts kortare tid. Personalsituation BUP har drygt 110 tjänster. Det är en bra blandning åldersmässigt men verksamheten märker av en ökad rörlighet på arbetsmarknaden och har svårt att tillsätta vikariat och tjänster för i princip samtliga yrkesgrupper undantaget skötare. Större förändringar/händelser under året Det är ett fortsatt högt inflöde av remisser, också för utredning av neuropsykiatriska sjukdomar. Ett gemensamt vårdprogram för adhd togs fram tillsammans med vuxenpsykiatrin och har implementerats under Ett vårdprogram för autism är under utveckling tillsammans med Barnhabiliteringen. Ekonomiskt är Region Gävleborg i ett ansträngt läge, men verksamhetsområdet HAB/BUP har i stort klarat ett positivt resultat tack vare statsbidrag. Framtidsplaner/utvecklingsområden Verksamheten siktar på att ha gemensamma lokaler och team tillsammans med Barnhabiliteringen, som ingår i samma verksamhetområde. Samtidigt ser verksamheten också över rutiner för första besök inom BUP och HAB för att säkra upp differentialdiagnostik. Det finns ett pågående arbete med digitaliserad vård såsom internetbaserat stöd och behandling, utveckling av appar (HiPr), podcasts, online-besök och formulärtjänst. Syftet är att ta fram ett komplement till BUP:s patienter och erbjuda ökad tillgänglighet. % - avvikelse från Nysam medianvärde Gävleborg -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år -0,0% 21% 20% 28% 32% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök -10,9% 38% 24% HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år -100,0% KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år -0,0% 23% Graf ID: (78)

21 Organisation Psykiatrin är en egen förvaltning indelad i vuxenpsykiatri, öppenvård/heldygnsvård och barn- och ungdomspsykiatri. BUP består av fyra mottagningar fördelade över länet och en heldygnsvård lokaliserad i Halmstad. BUP-linjen är en centraliserad intake-enhet som ansvarar för en första bedömning, via telefonintervju, av alla inkommande remisser. Ätstörningsenheten tillhör BUP och är organiserad åldersövergripande (barn och vuxna) med mottagningar i två kommuner. BUP bedriver också intensiv öppenvård i en länsövergripande enhet, som omfattar även OCD-team samt psykos-/bipolär-team. Personalsituation Barnpsykiatrin har haft en hög personalomsättning men lyckats rekrytera i de flesta yrkesgrupperna. Problem kvarstår vad avser psykologer i den södra delen av samt sjuksköterskor inom heldygnsvård. Finns även svårigheter med att rekrytera specialistläkare. Ett aktivt arbete från ledningens sida om att minska personalomsättningen har pågått under hela 2017, med till exempel förstärkt och förbättrad introduktion för nya medarbetare. Större förändringar/händelser under året För BUP har 2017, som tidigare år, inneburit ett generellt ökat tryck på mottagningarna. Antalet utomlänspatienter har ökat jämfört med tidigare år. Detta kan bland annat härledas till den nystartade och nationellt uppmärksammade enheten för adhd-patienter i kombination med att vårdgrannar har ökat sina köer. Verksamhetens heldygnsvård och mellanvård deltog i SKL:s projekt Bättre vård mindre tvång där Avdelning 25 vann pris för bästa genombrottsprojekt. Framtidsplaner/utvecklingsområden BUP har nyligen startat upp tre projekt inom ramen för överenskommelsen Psykisk hälsa 2018: En väg in för barn och unga med psykisk ohälsa som syftar till att minska risken för att patienten hänvisas runt till olika vårdgivare, en effektivare diagnostik för barn och unga med adhd samt dialektisk beteendeterapi för särskilt vårdkrävande patienter. % - avvikelse från Nysam medianvärde ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 12% 5,6% 22% 16% 11% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år Andel vårdtillfällen enligt HSL Andel vårdtillfällen enligt LPT Andel vårdtillfällen enligt LRV Antal fastställda vårdplatser per invånare 0-17 år Medelvårdtid i dagar KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Kostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år -5,9% -8,2% -5,2% -0,1% -6,5% 7,8% 4,0% 3,8% N/A 1,1% 48% 0,2% Graf ID: (78)

22 Jämtland Organisation Jämtland har invånare varav barn och ungdomar upp till 18 år. Geografiskt täcker BUP ett område som sträcker sig över 50 mil. För att lösa uppdraget bedrivs filialverksamhet som innebär att personal har ansvarskommuner som de besöker varannan eller var tredje vecka, i syfte att framför allt samverka med socialtjänst och elevhälsa men även för att genomföra patientbesök. BUP ansvarar för första linjen i egen regi samt har ansvar för all neuropsykiatrisk utredning förutom autismfrågeställningar på barn upp till skolåldern. Barnhabiliteringen ansvarar för stöd och behandling av autism. Den genomsnittliga besökstiden är mellan 1 och 1,5 timme. Det finns ingen egen slutenvård. Patienter läggs in på vuxenpsykiatrin. En egen slutenvårdslösning är under uppbyggnad och ska infatta även viss egen mellanvård. Ett team för intensiv kontextuell behandling, IKB-team, finns enligt socialpsykiatrisk modell sedan årsskiftet 2016/2017. Teamet är samfinansierat med kommunen. Personalsituation Ett utökat uppdrag inom neuropsykiatri har inneburit nyrekryteringar av psykologer samt läkare. Inga vakanta tjänster. Det finns många nyanställda med stora kompetensutvecklingsbehov. Framtidsplaner/utvecklingsområden Flertalet stora kompetensutvecklingsinsatser pågår, bland annat ett arbete med utveckling av vårdplaner samt registreringar och metoder för uppföljning av vårdresultat. Det senare görs som ett led i den förestående anslutningen till Q-bup. Det finns också ett stort fokus på utveckling av internetbehandling samt videobesök, liksom arbete med allt mer gruppverksamheter. Det pågår ett arbete kring effektivare neuropsykiatriska utredningar där enklare utredningar resurssätts mindre. Det sker också en fortsatt utveckling av den egna BUP-mottagningen med telefon, bedömning och korttidsinsatser, inom ramen för första linjeuppdraget. % - avvikelse från Nysam medianvärde Jämtland -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år -0,2% 4,2% 15% 37% 7,7% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök -17,7% 55% 25% HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år -100,0% KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år -6,2% 19% Graf ID: (78)

23 Organisation Upptagningsområdet har drygt barn under 18 år. I är BUP en separat klinik medan i Värnamo och Eksjö en del av den vuxenpsykiatriska kliniken. Slutenvårdsavdelning med fyra vårdplatser liksom en dagvårdsenhet med sex vårdplatser för ätstörningsproblematik finns på Länssjukhuset Ryhov. Båda dessa enheter har ett länsuppdrag. Vid BUP utförs autismspektrumutredningar, gruppbehandling och föräldrautbildning ges. Besökslängden för nybesök och utredningsmoment är 90 min, övriga 60 min. Personalsituation Tidigare år präglades av ett stort inflöde, nya patientgrupper och hög arbetsbelastning vilket lett till flera sjukskrivningar under Det finns vakanser inom nästan samtliga yrkesgrupper, särskilt vad avser erfarna psykologer. Orsaken är både pensionsavgångar och att kompetenta, erfarna medarbetare har bytt tjänst. Större förändringar/händelser under året Det senaste året har det höga inflödet till planerad öppenvård, akut- och slutenvård kopplat till asyl- och flyktingproblematik mattats av. Akuta insatser i samband med avvisningsbeslut har ökat. Öppenvården har i delar av länet organiserats om från sektoriserade team till subspecialiserade team. Den översyn av hela länets psykiatri som genomförts under har resulterat i beslut om strategiska utvecklingsområden för hela psykiatrin. Framtidsplaner/utvecklingsområden Länets BUP-verksamhet samordnas från och med den 1 januari 2018 i en länsklinik. Det nationella arbetet med system för kunskapsstyrning och inom ramen för det bildandet av ett sjukvårdsregionalt kunskapscentra berör även BUP-verksamheten. Arbetet med standardiserat vårdförlopp inom neuropsykiatri som gjordes inom sydöstra sjukvårdsregionen kommer att lyftas över till det sjukvårdsregionala kunskapscentrat. % - avvikelse från Nysam medianvärde ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% -42,9% -46,7% -37,4% -36,9% -20,5% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år Andel vårdtillfällen enligt HSL Andel vårdtillfällen enligt LPT Andel vårdtillfällen enligt LRV Antal fastställda vårdplatser per invånare 0-17 år Medelvårdtid i dagar -24,0% -4,0% -10,4% -37,0% -26,7% 35% 12% 30% N/A KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Kostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år -7,9% -42,0% 29% Graf ID: (78)

24 Organisation Specialistpsykiatrin organiseras i en egen förvaltning som omfattar vuxenpsykiatri, barn- och ungdomspsykiatri samt rättspsykiatri. Upptagningsområdet för BUP består av barn och ungdomar i åldern 0 17 år. I BUP ingår Ätstödsverksamheten ABC (Anorexi Bulimi Center) i och Västervik som har patienter som är äldre än 18 år. Heldygnsvården är lokaliserad i. Verksamhetens uppdrag är att göra bedömning, utredning och behandling både för akuta och planerade insatser. Samt erbjuder bland annat föräldrautbildning, gruppbehandling, färdighetsträning och DBT. Personalsituation En generationsväxling kommer att pågå några år framöver. Att möta det kompetensgap som uppstår ställer höga krav på verksamheten såväl gällande i rekrytering som vid kompetensutveckling. Det är svårt att rekrytera legitimerade psykologer, sjuksköterskor med specialistkompetens, psykoterapeuter och terapeuter med grundläggande samtalsutbildning med framför allt KBT-inriktning samt ST-läkare och barn- och ungdomspsykiatriker. En strategisk satsning på utlandsrekryteringar har pågått de senaste fem åren. BUP klarar första delen i vårdgarantin, men har haft svårigheter med andra delen. Större förändringar/händelser under året Inom ramen för det övergripande arbetet med bättre resursutnyttjande har verksamheten påbörjat en genomlysning som omfattar patientflöde och kartläggning av de vårdadministrativa rutinerna. Det syftar också till att utveckla yrkesroller och rätt använd kompetens. En revision avseende landstingets vårdkedja för barn och ungdomar med psykisk ohälsa har gjorts. Åtgärderna utifrån den är inte fastställda ännu. Framtidsplaner/utvecklingsområden Det pågår ett arbete med viss utökad digitalisering med fler möjligheter till videokonferenser inom länet för att undvika biltransporter. % - avvikelse från Nysam medianvärde ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 4,6% 15% 0,2% 19% 4,5% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år Andel vårdtillfällen enligt HSL Andel vårdtillfällen enligt LPT Andel vårdtillfällen enligt LRV Antal fastställda vårdplatser per invånare 0-17 år Medelvårdtid i dagar -21,0% -13,4% -22,4% 50% 38% 66% 43% N/A 18% KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Kostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år -4,7% 23% 16% Graf ID: (78)

25 Organisation Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken har ett upptagningsområde på cirka barn och ungdomar under 18 år. Verksamhetens uppdrag är att bedriva bedömning, utredning och psykiatrisk behandling för akuta och planerade insatser inom såväl öppen- som slutenvård. Verksamheten arbetar utifrån ett familjeorienterat perspektiv med insatser individuellt och i grupp samt terapeutiska och pedagogiska interventioner. Habiliterande insatser för autismspektrumstörningar och andra funktionsnedsättningar görs av barn- och ungdomshabiliteringen. Tillgång till vårdplatser på barn- och ungdomsmedicin har funnits för patienter som inte har varit utagerande. Avtal om en slutenvårdsplats finns fortsatt kvar med Region, men dessa vårdtillfällen är inte registrerade i s statistik som annat än köpt vård. Personalsituation Totalt antal tjänster, enligt budget, på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken är 64,08 årsarbetare. Kompetensnivån kan i nuläget inte täcka behovet varken för utredningar eller för behandling. Rekryteringen av spetskompetens är problematisk. Vakanta tjänster finns inom psykologgruppen, sjuksköterskegruppen och läkargruppen vilket har genererat behov av hyrpersonal. Under året har BUP uppmärksammat behov av kompetensinventering och därifrån skaffa förutsättningarna för kompetensförsörjning i ett längre perspektiv. Större förändringar/händelser under året Under 2017 genomfördes en medicinsk revision samt en arbetsmiljökartläggning. Ett åtgärdsprogram togs fram och genomfördes samtidigt som verksamheten omorganiserades. Åtgärdsprogrammet sträcker sig över tid och beräknas pågå under två till tre år. Framtidsplaner/Utvecklingsområden Barn- och ungdomspsykiatrin inom har påbörjat ett stort utvecklingsarbete, utifrån en extern analys av verksamheten vad det gäller arbetsmiljö och medicinsk revision. För närvarande planeras en nybyggnation där samtliga barnverksamheter ska samlokaliseras. Innan detta står klart kommer flytt att genomföras till andra lokaler med fysisk närhet till barn- och ungdomshälsan. % - avvikelse från Nysam medianvärde ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% -39,6% -40,1% -36,6% -4,4% -6,9% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år Andel vårdtillfällen enligt HSL Andel vårdtillfällen enligt LPT Andel vårdtillfällen enligt LRV Antal fastställda vårdplatser per invånare 0-17 år Medelvårdtid i dagar KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Kostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år -9,3% -19,3% -16,6% -65,9% -6,0% -100,0% -55,4% 29% N/A 16% 150% 8,4% Graf ID: (78)

26 Organisation Barnsjukvården i har ett samlat ansvar för barn- och ungdomsmedicin, barn- och ungdomshabilitering samt barn- och ungdomspsykiatri med en gemensam länschef. Det finns fyra öppenvårdsmottagningar i länet. Tre av dessa, Gällivare, Kalix och Piteå, är samorganiserade med barn- och ungdomshabilitering och barn- och ungdomsmedicin och har en gemensam verksamhetschef vid respektive ort. Det finns ingen mellanvård. Barn- och ungdomspsykiatrin Sunderbyn innefattar öppenvård i Luleå och Boden, länsgemensam heldygnsvårdsavdelning med sex vårdplatser samt en barnhusgemensam verksamhet för utredning av neuropsykiatriska frågeställningar i Luleå- och Bodenområdet. BUP Sunderbyn har en verksamhetschef. Personalsituation Det är svårt att rekrytera och behålla personal, framför allt psykologer och barnoch ungdomspsykiatriker. Större förändringar/händelser under året Ett arbete pågår med att införa en länsgemensam BUP-linje, det vill säga en väg in till BUP i, där bland annat Brief Child Family Phone Interview (BCFPI) ska användas. Framtidsplaner/utvecklingsområden BUP deltar fortsatt i Dep-lyftet. Sex ytterligare medarbetare kommer att utbildas under året. % - avvikelse från Nysam medianvärde ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% -2,5% -6,3% -3,9% -4,5% 7,0% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år Andel vårdtillfällen enligt HSL Andel vårdtillfällen enligt LPT Andel vårdtillfällen enligt LRV Antal fastställda vårdplatser per invånare 0-17 år Medelvårdtid i dagar KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Kostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år -23,1% -0,6% -15,9% -19,1% -4,3% -2,1% 0,8% 54% 99% N/A 99% 19% Graf ID: (78)

27 Organisation I upptagningsområdet bor barn. Inom BUP bedrivs vård inom första linjen, öppenvård inklusive fyra högspecialiserade team, mellanvård och heldygnsvård. BUP utreder autismspektrumstörningar, om sådan diagnos har ställts ges den habiliterande behandlingen på barn- och ungdomshabiliteringen. Vid psykiatrisk samsjuklighet sker behandlingen i samverkan mellan BUP och HAB. Inom BUP:s verksamheter erbjuds gruppbehandling och föräldrautbildning i grupp som individuellt. Individuella besök kan variera i längd, men är vanligen mellan minuter. För nybesök avsätts 120 minuter. Personalsituation BUP har runt 600 medarbetare av tvärprofessionell sammansättning. Det märks en generationsväxling i flera yrkesgrupper, främst avseende läkare och sjuksköterskor. Det finns svårigheter att rekrytera medarbetare med rätt kompetens och erfarenhet av barnpsykiatriskt arbete, främst avseende psykologer och läkare. Större förändringar/händelser under året Under de senaste åren har antalet patienter ökat med cirka per år. Det ökande inflödet förklaras av ett ökat söktryck, där en större andel av barn och familjer söker och får vård på BUP. BUP är i behov av nya lokaler, framförallt för BUP Malmös öppenvård och BUP s regionala heldygnsvård, men behovet är stort och flera områden behöver utöka sina lokaler. Framtidsplaner/utvecklingsområden Prioriterade utvecklingsområden för BUP för 2018 är e-hälsa, brukarstyrda inläggningar, vårdprocessutveckling och kompetensförsörjning. Missbruksvården för barn och unga behöver vidareutvecklas. Den förväntade ökningen av barn leder till att arbetssätt behöver ses över parallellt med att resurser till verksamheten behöver öka för att kunna erbjuda likvärdig vård för alla barn och unga i. Under 2017 har BUP ackrediterats för att bedriva universitetssjukvård, det vill säga det finns ett omfattande fokus på utbildning och forskning inom BUP. % - avvikelse från Nysam medianvärde ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% -1,9% -15,3% 11% 9,7% 16% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år Andel vårdtillfällen enligt HSL Andel vårdtillfällen enligt LPT Andel vårdtillfällen enligt LRV Antal fastställda vårdplatser per invånare 0-17 år Medelvårdtid i dagar KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Kostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år -20,3% -4,6% 29% 41% 89% 30% 4,8% 6,0% N/A 8,1% 6,8% 0,9% Graf ID: (78)

28 Organisation Inom s läns landsting bedrivs barn- och ungdomspsykiatri av såväl landstingsdrivna verksamheter som privata aktörer. Den landstingsdrivna verksamheten inom s läns sjukvårdsområde (SLSO) har två geografiska sektioner för lokal mottagningsvård, en sektion för heldygnsvård samt en sektion för specialenheter. Inom den landstingsdrivna verksamheten erbjuds mellanvård vid fyra olika enheter. Den privata aktören PRIMA bedriver barnpsykiatrisk öppenvård vid tre mottagningar. I Norrtälje drivs BUP av Tiohundra. BUP utreder adhd och autismfrågeställningar. Personalsituation Personalomsättningen inom SLSO har de senaste åren varit hög, upp till 20 procent. Många yngre medarbetare har börjat och mer erfarna kollegor har gått till första linjen eller elevhälsovård, vilket även den privata vårdgivaren upplever. Under året har rekryteringen av psykologer förbättrats något inom SLSO. Det finns även brist på specialistläkare. PRIMA upplever god tillgång på specialistläkare och antalet sökande till ST överstiger befintliga utrymmen. Större förändringar/händelser under året Det pågår inom den landstingsdrivna vården ett större gemensamt arbete med vuxenpsykiatrin att se över vården och processerna för patienter under 25 år. Inom heldygnsvården har ett intensivt arbete pågått för att säkerställa egenkontroll och utbildningssatsningar gällande tvångsvård inom heldygnsvården. Framtidsplaner/utvecklingsområden SLSO kommer under 2018 att fortsatt arbeta med delaktighetsfrågor, utveckla standardiserade diagnosrelaterade vårdförlopp/processkartor och tillhörande organisation, utreda förutsättningarna för en gemensam remiss-/egenanmälansingång till BUP med en mer strukturerad initial utredning. Utmaningen för PRIMA är att kunna ta emot den kraftigt ökande andelen valfrihetspatienter som söker från andra upptagningsområden. Fortsatt utveckling av Stepped care-modellen planeras för Därtill pågår försök till mer intensivt arbete i hemmet för vissa patientgrupper samt satsning på fler grupper för föräldrar till barn med komplex psykiatrisk problematik. % - avvikelse från Nysam medianvärde ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% -9,7% -11,1% -9,2% -15,2% -11,2% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år Andel vårdtillfällen enligt HSL Andel vårdtillfällen enligt LPT Andel vårdtillfällen enligt LRV Antal fastställda vårdplatser per invånare 0-17 år Medelvårdtid i dagar KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Kostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år -17,1% -8,8% -29,3% -3,5% -7,0% 20% 44% 17% 25% N/A 0,1% 5,8% Graf ID: (78)

29 Sörmland Organisation BUP: upptagningsområde består av länets nio kommuner där det bor cirka barn i åldern 0 17 år. Sedan 2017 finns En väg in som syftar till att triagera patienten till rätt nivå. Första linjen, vilken kallas Samtalsmottagning Barn och Unga, erbjuder kortare kontakter och gruppbehandlingar till barn och ungdomar i åldern 6 17 år med lindrig till medelsvår psykisk ohälsa och deras familjer. Mottagningar, med öppettider anpassade till befolkningsunderlaget, finns Eskilstuna, Nyköping, Katrineholm, Flen, Strängnäs och Gnesta. Under 2017 startade BUP klinikens Intensivmottagning. Syftet med verksamheten är att erbjuda akuta insatser och att, under kortare perioder, kunna erbjuda mer intensiva och flexibla insatser (mer frekventa besök, besök i hemmet) till barn och unga som behöver det. Personalsituation Verksamheten har svårigheter att rekrytera legitimerade psykologer och läkare. På divisionsnivå pågår arbete med läkarrekrytering och karriärvägar för psykologer. Större förändringar/händelser under året Under 2017 har medarbetarna på specialistmottagningarna delats in i två team per mottagning som är riktade mot olika diagnosgrupper och därmed har högre kompetens när det gäller bedömning och behandling av respektive problematik. Framtidsplaner/utvecklingsområden Kliniken kommer att förbättra telefonmottagandet genom att anställa sex sjuksköterskor som ansvarar för telefonrådgivning och bedömning genom den strukturerade intervjun BCFPI. Dessa sjuksköterskor kommer också, på en del av sin tid, göra läkemedelsuppföljningar. Det är en uppgift där det finns behov av utökade resurser. Under 2018 görs en översyn av ätstörningsvården för att se över hur Sörmland kan erbjuda en jämlik ätstörningsvård inom länet. Vidare pågår sen några år tillbaka ett arbete med att flytta utredningar med autismfrågeställning från Habiliteringsverksamheten till BUP. % - avvikelse från Nysam medianvärde Sörmland -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år -19,3% -31,6% 9,2% 14% 9,5% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök -15,5% -8,5% 106% HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år -100,0% KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år -24,1% 19% Graf ID: (78)

30 Organisation Under 2017 har BUP varit organiserad med två stora mottagningar. Inom den affektiva mottagningen finns ett DBT-team, ett bipolär/psykos/ocd-team och två affektiva team. Inom den neuropsykiatriska mottagningen finns ett utredningsteam för autismspektrumstörning och två bedömnings- och behandlingsteam för add/adhd. Verksamheten har haft mottagningar i Enköping och Tierp dit personal åkt med visst intervall. BUP har även ett par mindre behandlingsteam med intensiv hemsjukvård respektive familjebehandling för självskadande patienter respektive svåra neuropsykiatriska patienter. Därtill finns det en ätstörningsenhet med öppenvårdsverksamhet och möjlighet till dagvård. BUP har en avdelning för heldygnsvård med sex vårdplatser, vilken fungerar som akutmottagning dygnet runt. Personalsituation Personalomsättning har varit stor, delvis för att medarbetare har gått i pension. Det har varit svårt att tillsätta vakanser, framförallt vad avser specialistsjuksköterskor och psykologer. Verksamheten har använt hyrsjuksköterskor och psykologstuderanden. En satsning på ST-läkare är beslutad och innebär att BUP kommer att ha 12 ST-tjänster från Större förändringar/händelser under året På grund av personalomsättningen har den förstärkta vårdgarantin inte kunnat hållas under stora delar av året, även tillgängligheten på telefon varit låg. Detta har skapat oro bland patienter och stress bland personalen. Under året har verksamheten arbetat med frågan och tillgängligheten för receptförnyelse haft högst prioritet. Ett utvecklingsarbete gjorts tillsammans med vuxenpsykiatrin för att skapa en gemensam mottagning för patienter år i Enköping som ska öppnas under Framtidsplaner/utvecklingsområden Under 2017 har första linjen börjat byggas ut med samtalsmottagningar, Barnoch ungdomspsykologerna, vilka kommer utökas ytterligare under Tydliggörande av vårdflöden kommer överlag att vara fokus inom hela BUP under 2018 med syfte att minska väntetider, skapa tydlighet för patienter och deras familjer samt kvalitetssäkring av verksamheten. % - avvikelse från Nysam medianvärde ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% -17,4% -16,4% -14,7% -6,6% 14% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök -29,9% -14,3% 57% HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år Andel vårdtillfällen enligt HSL Andel vårdtillfällen enligt LPT Andel vårdtillfällen enligt LRV Antal fastställda vårdplatser per invånare 0-17 år Medelvårdtid i dagar KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Kostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år -8,9% -2,1% -42,7% -6,2% 58% 17% N/A 19% 42% Graf ID: (78)

31 Organisation Upptagningsområde är hela med drygt barn i åldern 0 till och med 17 år. Istället för slutenvård har BUP en mellanvårdsfunktion där en till två platser för heldygnsvård kan öppnas vid behov. Det finns en allmän barnpsykiatrisk mottagning, två neuropsykiatriska mottagningar och en mottagning för intensiva insatser. BUP har det utredande uppdraget även när det gäller autismspektrumstörningar. Gränsdragning mot habiliteringen är utvecklingsstörning. Verksamheten erbjuder gruppbehandling inom till exempel Mindfullnes, PPI och andra föräldrastödjande insatser utöver individuell barnpsykiatrisk behandling. Personalsituation Stora rekryteringssvårigheter avseende psykolog och läkare. Hög personalomsättning på framförallt kuratorer. Större förändringar/händelser under året En politiskt beslutad kökortningsinsats för neuropsykiatriska utredningar pågick under oktober till och med december Framtidsplaner/utvecklingsområden Ett arbete pågår med att skapa en tydlig ansvarsfördelning och samverkansrutiner mellan specialistvården och övriga verksamheter som jobbar med barn och ungas psykiska hälsa. Samtidigt tar BUP fram en ny struktur för små barn med misstanke om autism i samverkan barnhabiliteringen. % - avvikelse från Nysam medianvärde ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% -0,8% -2,2% -34,1% 5,0% 14% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år Andel vårdtillfällen enligt HSL Andel vårdtillfällen enligt LPT Andel vårdtillfällen enligt LRV Antal fastställda vårdplatser per invånare 0-17 år Medelvårdtid i dagar KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Kostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år -23,2% -30,2% -81,3% -23,9% -49,0% -59,4% -5,4% -3,0% 46% 11% N/A kan ej redovisa komplett data för kostnader i heldygnsvården då den öppnas vid behov vilket påverkar resurser och produktion Graf ID: (78)

32 Organisation Upptagningsområde för BUP är de sju kommunerna med barn i åldrarna 0 till och med 17 år. BUP har öppenvårdsmottagningar i Härnösand, Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik samt en filial öppen vissa dagar i Ånge. I Sundsvall finns dagvårdsverksamhet och IFT-mottagning med mellanvårdsfunktion. Dagvårdsverksamheten, med planerade ärenden, har personal i beredskap för heldygnsvård i samverkan med vuxenpsykiatrin och barnmedicin. BUP har inga slutenvårdsplatser i egen regi. Barnmedicin och vuxenpsykiatrin tar emot barn med psykiatrisk problematik under jourtid kvällar och helger. BUP bedömer, utreder och behandlar alla barnpsykiatriska tillstånd och erbjuder utbildningarna Strategi, Komet och Cope. Personalsituation Det är svårt att rekrytera framförallt läkare och psykologer. PTP anställs på vakanta psykologtjänster. BUP köper stafettpsykolog sparsamt. Överanställt personal med stöd av statsbidrag. Många av de nyanställda saknar BUP-erfarenhet. Under introduktionsåret utbildar erfarna kollegor de nya enligt ett fastställt årshjul. Större förändringar/händelser under året Det är ett fortsatt stort inflöde av patienter. Verksamheten klarar vårdgarantin på 30 dagar för prio-1-ärenden. I övrigt lång väntetid till första bedömning och behandling. Prioriterar utifrån uppdrag medelsvår/svår psykisk ohälsa. Återremitterar lätt/medelsvår psykisk ohälsa till primärvården i enlighet med deras uppdrag. Primärvården klarar inte av att ta emot alla med behov av hjälp. Rutin är implementerad för samverkan mellan skolan och BUP. Framtidsplaner/utvecklingsområden Samordning i BUP:s länsverksamhet för effektivisering pågår men tar tid. Med det ökade inflödet behöver också de interna flödena ses över för att upptäcka förbättringar och effektiviseringar. Fortsatt utveckling av behandling på distans via videoteknik samt utforska möjligheterna med digitalisering. Ett pågående projekt arbetar med att definiera första linjens respektive BUP:s uppdrag. % - avvikelse från Nysam medianvärde ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% -19,3% -15,2% -19,4% -25,9% 16% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök -18,3% -3,7% 5,4% HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år Andel vårdtillfällen enligt HSL Andel vårdtillfällen enligt LPT Andel vårdtillfällen enligt LRV Antal fastställda vårdplatser per invånare 0-17 år Medelvårdtid i dagar KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Kostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år -11,8% -19,0% -13,1% -100,0% -47,7% -43,6% N/A 17% 20% kan ej redovisa komplett data för kostnader i heldygnsvården då den öppnas vid behov vilket påverkar resurser och produktion Graf ID: (78)

33 Organisation BUP omfattar 10 kommuner och drygt barn 0 till och med 17 år. Verksamheten har öppenvård, slutenvård, egen akutmottagning samt ätstörningsvård. Slutenvården innefattar även Sörmland som upptagningsområde vilket innebär ytterligare drygt barn. Det finns ingen mellanvård. Första linjen tillhörde BUP organisatoriskt under 2017 men data för densamma har aldrig rapporterats in till Nysam. Första linjen kommer att tillhöra primärvården igen från och med Verksamheten utreder neuropsykiatriska frågeställningar, inklusive autismspektrumtillstånd, på alla öppenvårdsmottagningar, erbjuder föräldrautbildning, gruppbehandling, individuell terapi samt arbetsterapi. Ett grundbesök tar 45 min eller 2 timmar om det görs i samband med utredning och omfattande barnpsykiatrisk diagnostiskt samtal samt vid gruppbehandling, familjebehandling och samverkansmöten med andra aktörer. Personalsituation Antal vakanser har ökat jämfört med förra året, rekrytering har blivit svårare i alla yrkeskategorier. Större förändringar/händelser under året Den neuropsykiatriska mottagningen lades ner och autismspektrumstillståndsutredningarna fördelades mellan öppenvårdsmottagningarna. Det är ett fortsatt högt inflöde av patienter. Ersättningen för gällande vårddygn justerades från och med den 1 september Framtidsplaner/utvecklingsområden BUP har ett systematiskt köp av extern vård. Arbetssättet ska bli än mer processorienterat vad gäller till exempel remisshantering, första bedömning samt behandlingar. Deplyftet kommer att fortsätta utvecklas samtidigt som det pågår ett arbete att utveckla och öka andelen och utbudet av länsgemensamma gruppbehandlingar. Det pågår test och utvärdering av digitala lösningar. Kompetensförsörjning inklusive övervägande av nya yrkesprofessioner på BUP för att bland annat öka antalet arbetsterapeuter och sjuksköterskor. % - avvikelse från Nysam medianvärde ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% -3,8% -6,4% 2,5% 0,0% 33% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år Andel vårdtillfällen enligt HSL Andel vårdtillfällen enligt LPT Andel vårdtillfällen enligt LRV Antal fastställda vårdplatser per invånare 0-17 år Medelvårdtid i dagar KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Kostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år -12,9% -5,2% -30,7% -13,8% -7,1% -20,5% -1,9% 8,8% 9,1% N/A 52% 0,0% Graf ID: (78)

34 Organisation har drygt 1,6 miljoner invånare, varav cirka är under 18 år. Barn- och ungdomspsykiatri bedrivs inom Kungälvs sjukhus, NU-sjukvården, Skaraborgs sjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Södra Älvsborgs sjukhus. Totalt finns cirka 30 öppenvårdsmottagningar i länet. Heldygnsvård bedrivs för närvarande inom tre kliniker. Skaraborg och Kungälv har enbart öppenvård i olika former. Det finns tre enheter med regionala uppdrag (könsdysfori, missbruk/beroende och ätstörningsmottagning). BUP ska erbjuda god tvärprofessionell kompetens för utredning, differentialdiagnostik och behandling av barn och ungdomar utifrån hens symtom, funktionsförmåga, utvecklingsnivå och psykosociala situation. BUP samarbetar bland annat med barnomsorg, skola, socialtjänst, ungdomsmottagningar och de vårdcentraler som inom ramen av ett flerårigt projekt har uppdrag för första linjen för barn och unga. Personalutveckling Rekrytering av kompetent personal och att tillsätta vakanta tjänster är svårt framför allt i regionens ytterområden. Gemensamt för alla verksamheter är en medveten satsning på sjuksköterskor som mer än fördubblats sedan Större förändringar/händelser under året Under 2017 fattade regionfullmäktige beslut om Regional utvecklingsplan för barn- och ungdomspsykiatrin som med en processledare som stöd till verksamheterna håller på att implementeras. Det finns nu sex vårdcentraler som sedan snart 1,5 år arbetat med en stärkt första linje för barn och unga. Under 2017 tog de emot knappt barn/ungdomar med sammanlagt cirka besök. De vanligaste diagnoserna är ångest, relationsproblem och depression. Framtidsplaner/utvecklingsområden Statistik över diagnossättningen inom sregionen visar att BUP behöver bli bättre på att identifiera vanliga tillstånd som depression, ångest och tvång samt se över det faktum att förhållandevis många barn och ungdomar får en adhd- och/eller AST-diagnos. % - avvikelse från Nysam medianvärde ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% -27,0% -28,0% -23,0% 5,7% 41% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år Andel vårdtillfällen enligt HSL Andel vårdtillfällen enligt LPT Andel vårdtillfällen enligt LRV Antal fastställda vårdplatser per invånare 0-17 år Medelvårdtid i dagar KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Kostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år -6,4% -7,3% -18,2% -3,8% -8,9% -7,2% -2,6% 52% 20% N/A 80% 16% Graf ID: (78)

35 Organisation Upptagningsområdet består av Region län med en målgrupp på ca individer i åldern 0 till och med 17 år. Verksamheten har en typ av mellanvårdsfunktion i form av en enhet som jobbar med förstärkt öppenvård, med längre besök, hembesök och tätt samarbete med socialtjänsten och andra vårdgrannar. Verksamheten utreder och behandlar autismspektrumstörningar. BUP har gruppbehandlingar i form av depressionsbehandlingsgrupper och DBT-färdighetsträningsgrupper. De föräldrautbildningar som erbjuds är i första hand COPE, KOMET och Strategi. Personalsituation Många i personalgruppen är unga och relativt oerfarna, särskilt psykologerna. Det är svårt att rekrytera erfarna psykologer. BUP har en stor personalomsättning och därför ofta vakanta tjänster. De yrkesgrupper som är svårast att rekrytera är psykologer och läkare samt sjuksköterskor till slutenvården. Större förändringar/händelser under året Inflödet ökar år från år. Inga stora omstruktureringar har gjorts under Det ekonomiska läget har varit och är tufft inom Region län. BUP behöver förhålla sig till anställningsstopp, utbildnings- och investeringsstopp med mera. Undantag måste beviljas av Regionledningen vid varje tillsättning, utbildning eller investering. Vad det gäller lokaler så är det en ständig brist på rum vilket påverkar möjlighet att ta emot elever och praktikanter i den utsträckning som önskas. Framtidsplaner/utvecklingsområden BUP behöver ständigt se över flödet när det gäller neuropsykiatriska utredningar för att bättre möta en ökad efterfrågan. Verksamheten har organiserat sig så att en enhetsövergripande grupp ska jobba målinriktat och strukturerat med neuropsykiatriska utredningar. Upphandlingsavtal med Capio är upprättat och de kommer att utföra neuropsykiatriska utredningar från väntelistan. BUP kommer också att se över organisationen i syfte att förenkla flödena. Det finns planer för att flytta BUP:s slutenvård närmare den övriga psykiatriska akutvården i syfte att få bättre och ändamålsenliga lokaler och få samverkansvinster med vuxenpsykiatrin, framförallt när det hot- och våldssituationer. % - avvikelse från Nysam medianvärde ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% -8,5% 2,5% 3,5% 5,9% 9,8% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år Andel vårdtillfällen enligt HSL Andel vårdtillfällen enligt LPT Andel vårdtillfällen enligt LRV Antal fastställda vårdplatser per invånare 0-17 år Medelvårdtid i dagar KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Kostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år -5,4% -0,8% -73,6% -15,8% 4,1% 58% 36% N/A 56% 0,2% 3,5% 1,0% Graf ID: (78)

36 Organisation Upptagningsområdet omfattar 13 kommuner och cirka barn mellan 0 till och med 17 år. Öppenvårdsverksamhet bedrivs av både regionens egna verksamheter såväl som av upphandlad privat vårdleverantör. Mottagningar finns i fyra av länets kommuner. Slutenvård bedrivs vid BUP i Linköping. Samtliga öppenvårdsverksamheter bedömer, utreder och behandlar medelsvår/ svår psykisk ohälsa vid alla typer av barnpsykiatriska tillstånd, inklusive autism. Gränsdragning mot habiliteringen är graden av eventuell samtidig utvecklingsstörning. Alla öppenvårdsmottagningar erbjuder individuell terapi, gruppbehandling och föräldrautbildning. Mellanvård erbjuds som en intensiv behandlingsform under cirka tre månader och är ett komplement till BUP:s öppen- och slutenvård. Personalsituation Det finns vissa skillnader mellan verksamheterna avseende bemanning men samtliga har en tvärprofessionell sammansättning. Vid länets BUP-verksamheter finns svårigheter att rekrytera medarbetare med rätt kompetens och erfarenhet av barnpsykiatriskt arbete. Kompetensförsörjning är en stor utmaning för alla verksamheter, särskilt gällande läkare, psykologer och sjuksköterskor. Större förändringar/händelser under året Sedan 2016 ingår ansvar för utredning och behandling av autismspektrumstillstånd vilket under 2017, i kombination med ett generellt ökande inflöde av barn och unga med psykisk ohälsa till första linjen (barn- och ungdomshälsor) samt BUP, har bidragit till ett ökat antal patienter. Situationen återspeglas i ett stort antal väntande patienter, med många gånger långa väntetider, till utredning och behandling. Framtidsplaner/utvecklingsområden Fortsatt arbete för att rekrytera och behålla personal. Med ett ökat inflöde behöver också interna flödena ses över för att upptäcka förbättringar och effektiviseringar. Utveckling kommer att ske vad avser En väg in, Depp-Lyftet och en översyn av den neuropsykiatriska utredningsprocessen. % - avvikelse från Nysam medianvärde ÖVERGRIPANDE Antal individer per invånare 0-17 år Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år Antal årsarbetare totalt per invånare 0-17 år Antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år -50% -40% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 3,2% 0,8% 9,5% 25% 13% ÖPPENVÅRD Antal besök totalt per invånare 0-17 år Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Andel nybesök av totalt antal besök HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per invånare 0-17 år Andel vårdtillfällen enligt HSL Andel vårdtillfällen enligt LPT Andel vårdtillfällen enligt LRV Antal fastställda vårdplatser per invånare 0-17 år Medelvårdtid i dagar -12,5% -37,4% -26,7% -12,4% 41% 9,8% 69% N/A 67% KOSTNADER Andel kostnader för personal i öppenvård Kostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården Personalkostnad i kronor totalt per invånare 0-17 år -24,8% 8,1% 21% Graf ID: (78)

37 5. Nyckeltalsgrafer 5.1 Övergripande Unika patienter per invånare 0-17 år Gotland* Gävleborg * Sörmland* Jämtland* Antal individer per invånare 0-17 år * Landsting/region med ansvar för första linjen och som har rapporterat in första linjens data Graf ID: 273 Graf 273 visar antalet totala unika patienter per invånare i åldersgruppen 0-17 år. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för antal patienter i Sverige. Fördelning unika patienter på kön Gotland* Gävleborg Jämtland* * Sörmland* 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Andel flickor av individer totalt Andel pojkar av individer totalt * Landsting/region med ansvar för första linjen och som har rapporterat in första linjens data Graf ID: 2969 Graf 2969 visar fördelningen av andelen flickor respektive andelen pojkar av det totala antalet patienter. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för antal patienter per kön i Sverige. 37 (78)

38 Unika patienter per kön per invånare 0-17 år Gotland* Gävleborg * Sörmland* Jämtland* Antal flickor per invånare 0-17 år Antal pojkar per invånare 0-17 år * Landsting/region med ansvar för första linjen och som har rapporterat in första linjens data Graf ID: 3884 Graf 3884 visar antalet unika patienter i absoluta tal uppdelat på kön per invånare i åldersgruppen 0-17 år. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för antal patienter per kön i Sverige. Fördelning flickor per åldersgrupp Gotland* Gävleborg Jämtland* * Sörmland* 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Andel flickor 0-6 år Andel flickor 7-12 år Andel flickor år Andel flickor 18 år+ * Landsting/region med ansvar för första linjen och som har rapporterat in första linjens data Graf ID: 3841 Graf 3841 visar fördelningen av andelen flickor i respektive åldersgrupp av det totala antalet flickor. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för antal flickor per åldersgrupp i Sverige. 38 (78)

39 Fördelning pojkar per åldersgrupp Gotland* Gävleborg Jämtland* * Sörmland* 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Andel pojkar 0-6 år Andel pojkar 7-12 år Andel pojkar år Andel pojkar 18 år+ * Landsting/region med ansvar för första linjen och som har rapporterat in första linjens data Graf ID: 3842 Graf 3842 visar fördelningen av andelen pojkar i respektive åldersgrupp av det totala antalet pojkar. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för antal pojkar per åldersgrupp i Sverige. Personalsammansättning (andel årsarbetare) Gotland** Gävleborg** Jämtland** Sörmland** 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Läkare Psykologer Kuratorer/socionomer Sjuksköterskor Arbetsterapeuter Fysioterapeuter Behandlingsassistenter/skötare Övriga behandlare Pedagoger Verksamhetschef/enhetschef Sekreterare/kanslist Övriga ** Landsting/region med enbart öppenvård Graf ID: 3843 Graf 3843 visar fördelningen av antalet årsarbetande personal uppdelat på olika yrkeskategorier. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för andel årsarbetare per yrkeskategori i Sverige. 39 (78)

40 Årsarbetande läkare per invånare 0-17 år 2,5 2,25 2 1,75 1,5 1,25 1 0,75 0,5 0,25 0 Gävleborg** Gotland** Jämtland** Sörmland** Specialistläkare ST-läkare Underläkare ** Landsting/region med enbart öppenvård Graf ID: 4229 Graf 4229 visar antal årsarbetande läkare per invånare 0-17 år fördelat på specialistläkare, ST-läkare och underläkare. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för antal årsarbetare per kategori i Sverige. Observera att grafen visar antal årsarbetare och inte antal faktiska medarbetare. Årsarbetande specialistläkare per inv 0-17 år fördelat på fast anställda resp inhyrda läkare 2 1,75 1,5 1,25 1 0,75 0,5 0,25 0 Gotland** Gävleborg** Jämtland** Sörmland** Antal årsarbetande egna specialistläkare per invånare 0-17 år Antal årsarbetande hyrläkare per invånare 0-17 år ** Landsting/region med enbart öppenvård Graf ID: 3844 Graf 3844 visar antalet årsarbetande specialistläkare per invånare 0-17 år fördelat på fast anställda läkare och inhyrda läkare. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för antal årsarbetare per kategori i Sverige. Observera att grafen visar antal årsarbetare och inte antal faktiska medarbetare. 40 (78)

41 Årsarbetande ST-läkare per invånare 0-17 år 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1 0 Jämtland** Sörmland** Gävleborg** Gotland** Antal årsarbetande ST-läkare per invånare 0-17 år ** Landsting/region med enbart öppenvård Graf ID: 4228 Graf 4228 visar antalet årsarbetande ST-läkare per invånare 0-17 år. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för antal årsarbetare i Sverige. Observera att grafen visar antal årsarbetare och inte antal faktiska medarbetare. Årsarbetande psykologer per invånare 0-17 år fördelat på leg psykologer och PTP-psykologer Jämtland** Gotland** Sörmland** Gävleborg** Antal årsarbetande leg psykologer per invånare 0-17 år Antal årsarbetande PTP-psykologer per invånare 0-17 år ** Landsting/region med enbart öppenvård Graf ID: 3845 Graf 3845 visar antalet årsarbetande psykologer per invånare 0-17 år fördelat på legitimerad psykolog och PTP-psykolog. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för antal årsarbetare per kategori i Sverige. Observera att grafen visar antal årsarbetare och inte antal faktiska medarbetare. 41 (78)

42 Årsarbetande PTP-psykologer per invånare 0-17 år 1,2 1,1 1 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1 0 Sörmland** Jämtland** Gotland** Gävleborg** Antal årsarbetande PTP-psykologer per invånare 0-17 år ** Landsting/region med enbart öppenvård Graf ID: 4448 Graf 4448 visar antalet årsarbetande PTP-psykologer per invånare 0-17 år. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för antal årsarbetare i Sverige. Observera att grafen visar antal årsarbetare och inte antal faktiska medarbetare. Årsarbetande kuratorer/socionomer per invånare 0-17 år Jämtland** Gävleborg** Sörmland** Gotland** Antal årsarbetande kuratorer/socionomer per invånare 0-17 år ** Landsting/region med enbart öppenvård Graf ID: 3846 Graf 3846 visar antalet årsarbetande kuratorer och socionomer per invånare 0-17 år. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för antal årsarbetare i Sverige. Observera att grafen visar antal årsarbetare och inte antal faktiska medarbetare. 42 (78)

43 Årsarbetande sjuksköterskor per inv 0-17 år fördelat på fast anställda resp inhyrda sjuksköterskor 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 Gotland** Gävleborg** Jämtland** Sörmland** Antal årsarbetande egna sjuksköterskor per invånare 0-17 år Antal årsarbetande hyrsjuksköterskor per invånare 0-17 år ** Landsting/region med enbart öppenvård Graf ID: 3847 Graf 3847 visar antalet årsarbetande sjuksköterskor per invånare 0-17 år fördelat på fast anställda sjuksköterskor och inhyrda sjuksköterskor. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för antal årsarbetare per kategori i Sverige. Observera att grafen visar antal årsarbetare och inte antal faktiska medarbetare. Årsarbetande sjuksköterskor per invånare 0-17 år fördelat på specialistsjuksköterskor och sjuksköterskor 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 Gotland** Gävleborg** Jämtland** Sörmland** Antal årsarbetande specialistsjuksköterskor per invånare 0-17 år Antal årsarbetande sjuksköterskor utan specialistutbildning per invånare 0-17 år ** Landsting/region med enbart öppenvård Inkluderar hyrsjuksköterskor Graf ID: 4230 Graf 4230 visar antalet årsarbetande sjuksköterskor per invånare 0-17 år fördelat på specialistsjuksköterskor och sjuksköterskor utan specialistutbildning. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för antal årsarbetare per kategori i Sverige. Observera att grafen visar antal årsarbetare och inte antal faktiska medarbetare. 43 (78)

44 Årsarbetande fysioterapeuter per invånare 0-17 år 0,3 0,28 0,25 0,23 0,2 0,18 0,15 0,12 0,1 0,08 0,05 0,03 0 Jämtland** Gävleborg** Gotland** Sörmland** Antal årsarbetande fysioterapeuter per invånare 0-17 år ** Landsting/region med enbart öppenvård Graf ID: 3848 Graf 3848 visar antalet årsarbetande fysioterapeuter och sjukgymnaster per invånare 0-17 år. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för antal årsarbetare i Sverige. Observera att grafen visar antal årsarbetare och inte antal faktiska medarbetare. Årsarbetande arbetsterapeuter per invånare 0-17 år 1 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1 0 Gävleborg** Sörmland** Jämtland** Gotland** Antal årsarbetande arbetsterapeuter per invånare 0-17 år ** Landsting/region med enbart öppenvård Graf ID: 3849 Graf 3849 visar antalet årsarbetande arbetsterapeuter per invånare 0-17 år. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för antal årsarbetare i Sverige. Observera att grafen visar antal årsarbetare och inte antal faktiska medarbetare. 44 (78)

45 Årsarbetande behandlingsassistenter/skötare per invånare 0-17 år 4 3,75 3,5 3,25 3 2,75 2,5 2,25 2 1,75 1,5 1,25 1 0,75 0,5 0,25 0 Gävleborg** Jämtland** Sörmland** Gotland** Antal årsarbetande behandlingsassistenter/skötare per invånare 0-17 år ** Landsting/region med enbart öppenvård Graf ID: 3850 Graf 3850 visar antalet årsarbetande behandlingsassistenter och skötare per invånare 0-17 år. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för antal årsarbetare i Sverige. Observera att grafen visar antal årsarbetare och inte antal faktiska medarbetare. Årsarbetande chef per årsarbetande personal 0,08 0,07 0,06 0,05 0,04 0,03 0,02 0,01 0 Sörmland** Gävleborg** Gotland** Jämtland** Antal årsarbetande chefer per årsarbetande personal ** Landsting/region med enbart öppenvård Data för exkluderar privat vårdgivare Graf ID: 4436 Graf 4436 visar antal årsarbetande chefer per årsarbetande personal. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för antal årsarbetande chefer per årsarbetande personal i Sverige. Observera att grafen visar antal årsarbetare och inte antal faktiska medarbetare. 45 (78)

46 Personalens sjukfrånvaro i procent 12% 11% 10% 9% 8% 7% 6% 5% 4% 3% 2% 1% 0 Jämtland** Gävleborg** Sörmland** Gotland** Andel sjukfrånvaro kvinnor i procent Andel sjukfrånvaro män i procent ** Landsting/region med enbart öppenvård Observera att det inte går att summera staplarna per landsting/region för att erhålla underlag för den totala sjukfrånvaron Graf ID: 4231 Graf 4231 visar personalens sjukfrånvaro för kvinnor respektive män i procent. Stapel för riket visar det beräknade, oviktade genomsnittet för personalens sjukfrånvaro för kvinnor respektive män i Sverige. Data för respektive verksamhet bygger på ett av verksamheten rapporterat sjukfrånvarotal i procent. Underlaget har tagit från den obligatoriska sjukfrånvaroredovisningen. Sjukfrånvarokvoten ska beräknas som ackumulerad sjukfrånvarotid i timmar dividerat med ackumulerad ordinarie arbetstid i timmar. Ingen skillnad görs på kort- eller långtidssjukfrånvaro och även karensdagen räknas in. Det är oklart om det är andel sjukfrånvaro kvinnor av enbart antal kvinnor eller av den totala personalen. Det går inte att dra slutsatsen att till exempel kvinnor har mer sjukfrånvaro i bara för att den procentuella sjukfrånvaron är högst. Graf 4231 anger ingen information om det absoluta antalet kvinnor eller män som ligger bakom siffran och hur stort det antalet är beräknat på hela personalstyrkan. 46 (78)

47 5.2 Öppenvård Unika patienter i öppenvård per invånare 0-17 år Gotland* Gävleborg * * Landsting/region med ansvar för första linjen och som har rapporterat in första linjens data Västerbotten har enbart redovisat data för 2016 Sörmland* Jämtland* Västerbotten Graf 3858 visar antalet unika patienter i öppenvården per invånare i åldersgruppen 0-17 år över tid. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för antal patienter per invånare 0-17 år i Sverige. Graf ID: 3858 Besök i öppenvård per kön per invånare 0-17 år Gotland** Jämtland** Gävleborg** Sörmland** Antal besök flickor per invånare 0-17 år Antal besök pojkar per invånare 0-17 år ** Landsting/region med enbart öppenvård Från och med 2017 ingår distanskontakter i besök. Detta gäller samtliga grafer som redovisar någon form av besök. Graf ID: 3860 Graf 3860 visar antalet besök för flickor respektive pojkar per invånare 0-17 år. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för antal besök per kön per invånare 0-17 år i Sverige. Observera att distanskontakter från och med 2017 inkluderas i besöken. 47 (78)

48 Besök fördelat på kön i öppenvården 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Gotland** Gävleborg** Jämtland** Sörmland** Andel besök flickor av totalt antal besök Andel besök pojkar av totalt antal besök ** Landsting/region med enbart öppenvård Från och med 2017 ingår distanskontakter i besök Graf ID: 3859 Graf 3859 visar fördelningen av andelen besök för flickor respektive pojkar. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för andelen besök per kön i Sverige. Besök i öppenvård per helårsarbetande personal Gotland Jämtland Gävleborg Sörmland Västerbotten Sörmland, och Västerbotten kan inte redovisa distanskontakter Västerbotten har enbart redovisat data för 2016 Helårsarbetande personal inkluderar alla yrkeskategorier; Distanskontakterna ingår i så väl 2016 som 2017 års data Graf 3861 visar antalet besök i öppenvården per helårsarbetande personal i öppenvård över tid. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet i Sverige. Graf ID: (78)

49 Nybesök av totalt antal besök i öppenvård 9% 8% 7% 6% 5% 4% 3% 2% 1% 0% Sörmland* * Gävleborg Gotland* Jämtland* Andel nybesök av totalt antal besök * Landsting/region med ansvar för första linjen och som har rapporterat in första linjens data Från och med 2017 ingår distanskontakter i besök Graf ID: 3862 Graf 3862 visar andelen nybesök av totalt antal besök. Ett nybesök är ett öppenvårdsbesök som inte har medicinskt samband med tidigare besök eller vårdtillfälle inom samma medicinska verksamhetsområde (klinik/basenhet/motsvarande), vårdcentral eller motsvarande. Eventuell tidigare kontakt ska vara avslutad. Andel besök fördelat på diagnos i öppenvård 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Gotland* Gävleborg * Sörmland* Psykisk störning till följd av kroppslig sjukdom Missbruks- och beroendesjukdomar Psykossjukdomar Förstämningssyndrom Ångestsyndrom Ätstörningar och sömnstörningar Personlighetssyndrom Intellektuell funktionsnedsättning Autismspektrumtillstånd och annan störning av psykisk utveckling Hyperaktivitetsstörning och beteendestörningar Övriga Diagnos saknas * Landsting/region med ansvar för första linjen och som har rapporterat in första linjens data kan enbart särredovisa diagnoser för besök utförda av läkare; Jämtland kan inte redovisa data Från och med 2017 ingår distanskontakter i besök Den procentuella fördelningen återges också i tabellen på sidorna Graf ID: 3863 Graf 3863 visar diagnosfördelningen i öppenvården, det vill säga hur stor andel i procent av alla besök som patienter med en viss huvuddiagnos står för. Som underlag för diagnoskodningen har ICD-10 använts. För besök där patienten inte diagnossatts används kategorin diagnos saknas. 49 (78)

50 Andel besök som inte har diagnossatts 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% kan enbart särredovisa diagnoser för besök utförda av läkare Västerbotten har enbart redovisat data för 2016 Distanskontakterna ingår i så väl 2016 som 2017 års data Gotland Sörmland Gävleborg Jämtland Västerbotten Graf 4232 visar andelen besök i öppenvården som inte har diagnossatts över tid. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för andelen icke-diagnossatta besök i Sverige. Besök för missbruks- och beroendesjukdomar per invånare 0-17 år Graf ID: , , , , ,5 10 7,5 5 2,5 0 * Gotland* Sörmland* Gävleborg Västerbotten * Landsting/region med ansvar för första linjen och som har rapporterat in första linjens data Observera att distanskontakter ingår i besöksdata för 2017 men inte för 2016 Jämtland kan inte redovisa data; Västerbotten har enbart redovisat data för 2016 Graf ID: 4428 Graf 4428 visar andelen besök i öppenvården för diagnoser inom ramen för missbruks- och beroendesjukdomar (F10-F19 enligt ICD-10) över tid. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för Sverige. 50 (78)

51 Besök för ätstörningar och sömnstörningar per invånare 0-17 år Gävleborg Gotland* * Sörmland* Västerbotten * Landsting/region med ansvar för första linjen och som har rapporterat in första linjens data Observera att distanskontakter ingår i besöksdata för 2017 men inte för 2016 Jämtland kan inte redovisa data; Västerbotten har enbart redovisat data för 2016 Graf ID: 4429 Graf 4429 visar andelen besök i öppenvården för diagnoser inom ramen för ätstörningar och sömnstörningar (F50-F59 enligt ICD-10) över tid. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för Sverige. Besök för hyperaktivitetsstörning och beteendestörningar per invånare 0-17 år Gotland* Gävleborg * Sörmland* Västerbotten * Landsting/region med ansvar för första linjen och som har rapporterat in första linjens data Observera att distanskontakter ingår i besöksdata för 2017 men inte för 2016 Jämtland kan inte redovisa data; Västerbotten har enbart redovisat data för 2016 Graf ID: 4430 Graf 4430 visar andelen besök i öppenvården för diagnoser inom ramen för hyperaktivitetsstörningar och beteendestörningar (F90-F98 enligt ICD-10) över tid. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för Sverige. 51 (78)

52 Graf 3864 visar antal arbetade timmar totalt exklusive chef och sekreterare per besök i öppenvården över tid. Stapeln för riket visar det beräknade genomsnittet för Sverige. Distanskontakter av totalt antal besök i öppenvård 50% 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% Gotland* Jämtland* Gävleborg * Sörmland * Landsting/region med ansvar för första linjen och som har rapporterat in första linjens data Distanskontakterna ingår i så väl 2016 som 2017 års data Sörmland och kan inte redovisa distanskontakter Graf ID: 3865 Graf 3865 visar andelen distanskontakter av totalt antal besök över tid. Distanskontakt är vårdkontakt i öppen vård där hälso- och sjukvårdspersonal och patient är rumsligt åtskilda. Distanskontakter kan ske genom överföring av ljud, ljud och bild i kombination eller genom överföring av text. Exempel är distanskontakt via telefon, distanskontakt via videolänk och skriftlig distanskontakt. 52 (78)

BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI. NYCKELTAL 2017 Rapport

BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI. NYCKELTAL 2017 Rapport BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI NYCKELTAL 217 Rapport Juni 218 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll Om Nysam...3 Introduktion och definitioner...4 Verksamhetsbeskrivning...9 Profildatatabell...9...1... 12 Gotland...

Läs mer

Nyckeltal 2015. Rapport Barn- och ungdomspsykiatri

Nyckeltal 2015. Rapport Barn- och ungdomspsykiatri Nyckeltal 215 Rapport Barn- och ungdomspsykiatri April 216 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Beskrivning och profilgrafer...4 3. Nyckeltalsgrafer...14 4. Fördjupning: Första linjen...34 5. Fördjupning:

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri Psykiatrin i siffror Barn- och ungdomspsykiatri - Kartläggning 218 2 (8) Innehåll 1. Förord...4 2. Nationell överblick...5 3. Introduktion och definitioner...6 4. Verksamhetsbeskrivning...12 5. Nyckeltalsgrafer...36

Läs mer

Kartläggning Barn- och ungdomspsykiatri

Kartläggning Barn- och ungdomspsykiatri Kartläggning 2016 Barn- och ungdomspsykiatri Innehåll 1. Förord...3 2. Introduktion och definitioner...4 3. Verksamhetsbeskrivning...9 4. Nyckeltalsgrafer...32 5. Nyckeltal, länsnivå...55 6. Förteckning

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI. NYCKELTAL 2016 Rapport

BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI. NYCKELTAL 2016 Rapport BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI NYCKELTAL 216 Rapport Juni 217 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll Om Nysam...3 Sammanfattning...4 Definitioner...5 Verksamhetsbeskrivning...9 Profildatatabell...9 Verksamhetsbeskrivning

Läs mer

Psykiatrin i Siffror. Psykiatriberedningen VGR Martin Rödholm, Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL

Psykiatrin i Siffror. Psykiatriberedningen VGR Martin Rödholm, Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL Psykiatrin i Siffror Psykiatriberedningen VGR 2018-08-21 Martin Rödholm, Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL Psykiatrikompassen Kvalitet KPP Aktivitet Kostnad Personal Projektorganisation Referensgrupp Nätverket

Läs mer

Nyckeltal 2014. Rapport Medicinkliniker

Nyckeltal 2014. Rapport Medicinkliniker Nyckeltal 2014 Rapport Medicinkliniker Maj 2015 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2 Faktauppgifter...4 3 Kostnadsdata...7 4 Produktivitetsdata...11 5 Utbildningsnivå...15 6 Nyckeltalsprofiler kliniknivå,

Läs mer

ORTOPEDI. NYCKELTAL 2016 Rapport

ORTOPEDI. NYCKELTAL 2016 Rapport ORTOPEDI NYCKELTAL 2016 Rapport Maj 2017 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll Om Nysam...3 Aktivitetsdata länsnivå...4 Resursdata länsnivå...8 Aktivitetsdata kliniknivå... 12 Produktivitetsdata kliniknivå...

Läs mer

VUXENPSYKIATRI. NYCKELTAL 2017 Rapport

VUXENPSYKIATRI. NYCKELTAL 2017 Rapport VUXENPSYKIATRI NYCKELTAL 217 Rapport Juni 218 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll Om Nysam...3 Introduktion och definitioner...4 Introduktion till rapporten...4 Definitioner...4 Verksamhetsbeskrivning...9

Läs mer

VUXENPSYKIATRI. NYCKELTAL 2018 Rapport

VUXENPSYKIATRI. NYCKELTAL 2018 Rapport VUXENPSYKIATRI NYCKELTAL 218 Rapport Maj 219 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll Om Nysam...3 Introduktion och definitioner...4 Introduktion till rapporten...4 Definitioner...4 Verksamhetsbeskrivning...9 Profildatatabell...9

Läs mer

Nyckeltal Rapport BUP

Nyckeltal Rapport BUP Nyckeltal 214 Rapport BUP Maj 215 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Verksamhetsbeskrivning...4 3. Nyckeltalsgrafer...6 4. Landstingsprofiler...24 5. Riksgrafer...29 6. Fördjupning 214: Läkemedelsförskrivning...31

Läs mer

Psykiatrin i siffror. Vuxenpsykiatri. - Kartläggning 2018

Psykiatrin i siffror. Vuxenpsykiatri. - Kartläggning 2018 Psykiatrin i siffror Vuxenpsykiatri - Kartläggning 218 Innehåll 1. Förord...4 2. Nationell överblick...5 3. Introduktion och definitioner...6 4. Verksamhetsbeskrivning...12 5. Nyckeltalstabell...34 6.

Läs mer

Psykiatrin i siffror. Vuxenpsykiatri. - Kartläggning 2017

Psykiatrin i siffror. Vuxenpsykiatri. - Kartläggning 2017 Psykiatrin i siffror Vuxenpsykiatri - Kartläggning 217 Innehåll 1. Förord...4 2. Nationell överblick...5 3. Introduktion och definitioner...6 4. Verksamhetsbeskrivning...12 5. Nyckeltalsgrafer...35 6.

Läs mer

Kartläggning Vuxenpsykiatri

Kartläggning Vuxenpsykiatri Kartläggning 2016 Vuxenpsykiatri Innehåll 1. Förord...3 2. Introduktion och definitioner...4 3. Verksamhetsbeskrivning...9 4. Nyckeltalsgrafer...32 5. Nyckeltal, länsnivå...53 6. Förteckning över inrapporterande

Läs mer

Enkät - Vuxenpsykiatrin

Enkät - Vuxenpsykiatrin Nytt avsnitt 1 sidan 1 Enkät - Vuxenpsykiatrin Sveriges kommuner och landsting Dessa uppgifter skrevs ut den : KONTAKTUPPGIFTER till uppgiftslämnaren Landsting/region Klinik Kontaktperson Telefonnummer

Läs mer

Hur har de mobila omvårdnadsteamen påverkat användningen av psykiatrisk slutenvård?

Hur har de mobila omvårdnadsteamen påverkat användningen av psykiatrisk slutenvård? Delrapport 3, augusti 2016 Hur har de mobila omvårdnadsteamen påverkat användningen av psykiatrisk slutenvård? Rapport från ett utvecklingsarbete i Landstinget Sörmland MATS EKERMO ROLAND SVENSSON Delrapport

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

Rättspsykiatrin i siffror. Ulrike Deppert, Nysam Malin Lotterberg, Rättspsykiatri, Region Örebro Län Martin Rödholm, Uppdrag psykisk hälsa, SKL

Rättspsykiatrin i siffror. Ulrike Deppert, Nysam Malin Lotterberg, Rättspsykiatri, Region Örebro Län Martin Rödholm, Uppdrag psykisk hälsa, SKL Rättspsykiatrin i siffror Ulrike Deppert, Nysam Malin Lotterberg, Rättspsykiatri, Region Län Martin Rödholm, Uppdrag psykisk hälsa, SKL Syfte Att stimulera utvecklingen av vården genom att ge landsting

Läs mer

VUXENPSYKIATRI. NYCKELTAL 2016 Rapport

VUXENPSYKIATRI. NYCKELTAL 2016 Rapport VUXENPSYKIATRI NYCKELTAL 216 Rapport Juni 217 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 Innehåll Om Nysam...4 Sammanfattning...5 Definitioner...6 Verksamhetsbeskrivning...9 Profildatatabell...9 Verksamhetsbeskrivning med

Läs mer

Nyckeltal 2015. Rapport Vuxenpsykiatri

Nyckeltal 2015. Rapport Vuxenpsykiatri Nyckeltal 215 Rapport Vuxenpsykiatri April 216 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Vuxenpsykiatri...4 3. Befolkning och jämförelsedata...5 4. Nyckeltalsgrafer...6 5. Fördjupning 215: Beroendevårdens

Läs mer

Ledningsrapport april 2018

Ledningsrapport april 2018 Periodens resultat är + 54 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 56 mnkr men en försämring med 36 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,3 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Vår ätstörningsvård är åldersobunden och länsövergripande: patientens bostadsort eller ålder ska inte vara ett hinder för en god, sammanhållen vård.

Vår ätstörningsvård är åldersobunden och länsövergripande: patientens bostadsort eller ålder ska inte vara ett hinder för en god, sammanhållen vård. I samtliga sex kommuner i Halland be driver vi öppenvård för både barn och vuxna. Dessutom har vi heldygnsvård för vuxna i Varberg och Halmstad, samt hel dygnsvård för barn och ungdomar i Halmstad. I Kungsbacka,

Läs mer

Psykiatrin i siffror. Rättspsykiatri. - Kartläggning 2017

Psykiatrin i siffror. Rättspsykiatri. - Kartläggning 2017 Psykiatrin i siffror Rättspsykiatri - Kartläggning 2017 Innehåll 1. Förord...4 2. Nationell överblick...5 3. Introduktion och definitioner...6 4. Verksamhetsbeskrivning...13 5. Nyckeltalsgrafer...33 6.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsstatistikens termer, begreppsdefinitioner och regelverk (Lf98)

Hälso- och sjukvårdsstatistikens termer, begreppsdefinitioner och regelverk (Lf98) 2002-03-08 Dnr 1(1) s er, begreppsdefinitioner och regelverk (Lf98) Lf 98 är resultatet av ett samlat och gemensamt arbete mellan samtliga regioner och landsting, Gotlands kommun, Socialstyrelsen, Svenska

Läs mer

BUP Sahlgrenska Universitetssjukhuset

BUP Sahlgrenska Universitetssjukhuset BUP 2018-05-16 Väntande till första besök 421 334 287 106 161 138 0 80 TOTALT ANTAL ÖVER 30 DAGAR TOTALT ANTAL ÖVER 30 DAGAR TOTALT ANTAL ÖVER 30 DAGAR TOTALT ANTAL ÖVER 30 DAGAR 2015 2016 2017 MARS 2018

Läs mer

Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj

Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj 2015 1 Psykiatri och habilitering 2015-06-11 Dnr 2015/ Landstingsdirektörens stab Sammanfattning Det kommer bli tufft men förvaltningen räknar med att hålla

Läs mer

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T Ankom Stockholms läns landsting 2017-06- U Dnril2Ö >0^l2j MOTION 2017-06-13 26 fl: 2* Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns

Läs mer

Kartläggning Rättspsykiatri

Kartläggning Rättspsykiatri Kartläggning 2016 Rättspsykiatri Innehåll 1. Förord...3 2. Introduktion och definitioner...4 3. Verksamhetsbeskrivning...8 4. Nyckeltalsgrafer...28 5. Diagnosfördelning i rättspsykiatrisk slutenvård...47

Läs mer

Nyckeltal Rapport Ortopedi

Nyckeltal Rapport Ortopedi Nyckeltal 2015 Rapport Ortopedi April 2016 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Aktivitetsdata länsnivå...4 3. Resursdata länsnivå...8 4. Aktivitetsdata kliniknivå...12 5. Resursdata kliniknivå...13

Läs mer

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI 2014 Styrelse/Nämnd: Psykiatrin Halland Driftnämnden Psykiatri Uppdragsgrupp: HSS Period: jan-feb Månad 1-2 2014 : -8,5 mkr Helårsprognos orsaker till betydande avvikelser

Läs mer

Hälso- och sjukvård Delrapport psykiatri

Hälso- och sjukvård Delrapport psykiatri Nyckeltalssamverkan Hälso- och sjukvård Delrapport psykiatri,,,,,,,,, 2003-06-16 Kontaktpersoner landstingen: Operatör Helseplan: Sven-inge Carlson E-post: sven-inge.carlson@lk.dll.se Kontaktperson Dag

Läs mer

Enkät - Rättspsykiatrin

Enkät - Rättspsykiatrin Nytt avsnitt 1 sidan 1 Enkät - Rättspsykiatrin Sveriges kommuner och landsting Dessa uppgifter skrevs ut den : KONTAKTUPPGIFTER till uppgiftslämnaren Landsting/region Klinik Kontaktperson Telefonnummer

Läs mer

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra.

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra. 1 Datum Diarienummer UR 1 Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: januari mars 2017 1. Sammanfattning Den samlade utvecklingen under perioden har, i allt väsentligt, gått åt rätt håll. På totalen

Läs mer

Förslag på en ny modern Psykiatri

Förslag på en ny modern Psykiatri 1(5) Förslag på en ny modern Psykiatri Bakgrund Område Psykiatri i Region Jämtland Härjedalen har under 2018 genomlysts i syfte att föreslå förändringar för en mer jämlik och effektiv vård för länets medborgare.

Läs mer

Landstingsfullmäktiges protokoll. Styrelsens beredning av programberedningens verksamhetsrapport för år 2015

Landstingsfullmäktiges protokoll. Styrelsens beredning av programberedningens verksamhetsrapport för år 2015 Landstingsfullmäktiges protokoll Sammanträdet den 20 april 2016 30 Styrelsens beredning av programberedningens verksamhetsrapport för år 2015 Dnr 35-15 Ärendebeskrivning I enlighet med den av landstingsfullmäktige

Läs mer

Ledningsrapport september 2018

Ledningsrapport september 2018 Periodens resultat är + 243 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 117 mnkr men en försämring med 40 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,1 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

1. Verksamhetens namn. 2. Uppdrag och avgränsningar: Barn och ungdomspsykiatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov

1. Verksamhetens namn. 2. Uppdrag och avgränsningar: Barn och ungdomspsykiatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov 1. Verksamhetens namn Barn och ungdomspsykiatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov 2. Uppdrag och avgränsningar: Barn och ungdomspsykiatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov består av följande funktioner: Länsenhet:

Läs mer

Ledningsrapport december 2017

Ledningsrapport december 2017 Periodens resultat är + 302 mkr, en negativ avvikelse mot budget med 10 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,5 % jämfört med samma period föregående år vilket är 56 mkr högre än budget. Divisionerna redovisar

Läs mer

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga.

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga. 1 Datum Diarienummer Månadsrapport november Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: Januari november 2016 Kort sammanfattning Under oktober månad har ytterligare två vårdplatser öppnat på beroendeavdelningen

Läs mer

Nyckeltal Rapport Barn- och ungdomsmedicin

Nyckeltal Rapport Barn- och ungdomsmedicin Nyckeltal 215 Rapport Barn- och ungdomsmedicin Maj 216 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Befolkningsstatistik...4 3. Aktivitetsdata länsnivå...5 4. Resursdata länsnivå...1 5. Produktivitetsdata länsninvå...13

Läs mer

Nyckeltal Rapport Kirurgi/urologi

Nyckeltal Rapport Kirurgi/urologi Nyckeltal 2014 Rapport Kirurgi/urologi Maj 2015 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2 Aktivitetsdata, länsnivå...4 3 Resursdata, länsnivå...14 4 Länsprofiler...18 Bilaga 1 Gemensamma definitioner Informationsflik

Läs mer

Nyckeltal Rapport Barnoch ungdomsmedicin

Nyckeltal Rapport Barnoch ungdomsmedicin Nyckeltal 2014 Rapport Barnoch ungdomsmedicin Oktober 2015 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Befolkningsstatistik...4 3. Aktivitetsdata, länsnivå...5 4. Resursdata, länsdata...10 5. Produktivitetsdata,

Läs mer

Vård- och behandlingshem Behandling och rehabilitering av psykiskt sjuka och/eller psykiskt funktionshindrade vid vård- och behandlingshem

Vård- och behandlingshem Behandling och rehabilitering av psykiskt sjuka och/eller psykiskt funktionshindrade vid vård- och behandlingshem Vård- och behandlingshem Genomgång --9 Vård- och behandlingshem Behandling och rehabilitering av psykiskt sjuka och/eller psykiskt funktionshindrade vid vård- och behandlingshem Avdelningen för hälso-

Läs mer

RÄTTSPSYKIATRI. NYCKELTAL 2016 Rapport

RÄTTSPSYKIATRI. NYCKELTAL 2016 Rapport RÄTTSPSYKIATRI NYCKELTAL 216 Rapport Juni 217 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll Om Nysam...3 Sammanfattning...4 Definitioner...5 Verksamhetsbeskrivning...8 Profildatatabell...8 Verksamhetsbeskrivning och

Läs mer

Ledningsrapport april 2017

Ledningsrapport april 2017 Periodens resultat är + 90 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 69 mkr. Nettokostnaderna är oförändrade jämfört med samma period föregående år vilket är 2,2 % lägre än budget (56 mkr). Regionens prognos

Läs mer

Uppföljning BUP för perioden 1 januari-30 september, resp. år

Uppföljning BUP för perioden 1 januari-30 september, resp. år Uppföljning BUP för perioden 1 januari-3 september, resp. år 1 i Topp huvuddiagnoser vid besök inom BUP Diagnoser Antal personer F9 - Hyperaktivitetsstörningar 637 Z - Allmän undersökning och utredning

Läs mer

Psykiatrins utmaning. Kuno Morin Chefsöverläkare

Psykiatrins utmaning. Kuno Morin Chefsöverläkare Psykiatrins utmaning Kuno Morin Chefsöverläkare Förekomnst av psykisk sjukdom 25% av alla människor beräknas under livstiden drabbas av psykisk sjukdom (The World Health Report 2001, WHO, Genève, 2001)

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Psykiatri och habilitering Maj 2014

Psykiatri och habilitering Maj 2014 Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj 2014 Psykiatri och habilitering 2014-06-12 Landstingsledningen Månadsbokslut 2014-05-31 Ekonomiska utfallet för maj månad är 172,5 mkr vilket är 7,3 mkr högre

Läs mer

Ledningsrapport mars 2017

Ledningsrapport mars 2017 Periodens resultat är + 54 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 14mkr. Nettokostnaderna är 2,2 % högre än samma period föregående år men ca 1,4 % lägre än budget (27 mkr). Divisionerna redovisar ett

Läs mer

Utveckling av psykosvården i Halland

Utveckling av psykosvården i Halland 1(8) Utveckling av psykosvården i Halland Förslag till beslut Driftnämnden beslutar att godkänna det förslag som tagits fram för att förstärka och utveckla psykosvården inom Psykiatrin Halland och att

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Kvartalsuppföljning, 3:e kvartalet 1 januari-30 september, respektive år

Kvartalsuppföljning, 3:e kvartalet 1 januari-30 september, respektive år Kvartalsuppföljning, 3:e kvartalet 1 januari-3 september, respektive år Uppföljning BUP för perioden 1 januari-3 september, resp. år 1 i Topp huvuddiagnoser vid besök inom BUP Diagnoser Antal personer

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-02-07 Dnr 1800187 1 (8) Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Satsning psykisk hälsa 2018 Ordförandens förslag

Läs mer

Redovisning av förstärkningsmedel psykiatri 2017 riktat till patientgrupper med bipolär sjukdom

Redovisning av förstärkningsmedel psykiatri 2017 riktat till patientgrupper med bipolär sjukdom Redovisning av förstärkningsmedel psykiatri 2017 riktat till patientgrupper med bipolär sjukdom SU Psykiatri affektiva Nyttjande av utökade medel Mottagningen har anställt följande yrkeskategorier: 1,5

Läs mer

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland 10 moderata förslag för att vända trenden Hur ser det ut i Västmanland? Barn och ungdomar i Västmanland har det generell sett bra, men det

Läs mer

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsform, uppdrag och innehåll: Mottagningen i Motala ansvarar för Motala och Vadstena kommuner. I kommunerna finns nästan 10 000 barn

Läs mer

Följande statistik skall följas av vårdgivaren och inrapporteras till landstinget på anmodan:

Följande statistik skall följas av vårdgivaren och inrapporteras till landstinget på anmodan: Bilaga 2 I; Uppföljning sida 1 (6) A Uppföljning Avtalad verksamhet kommer att följas upp enligt nedanstående rutiner. Kraven på uppföljningen kan komma att ändras under avtalstiden. Bonus utgår för ställda

Läs mer

Ärende 15. Svar på motion: Samla och utveckla ätstörningsvården (V) PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen. Peder Björn

Ärende 15. Svar på motion: Samla och utveckla ätstörningsvården (V) PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen. Peder Björn PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen Ärende 15 Svar på motion: Samla och utveckla ätstörningsvården (V) Regionstyrelsen tillstyrker regionfullmäktige BESLUTA a t t avslå motionen. Svar på motion: Samla och

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård. PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, Kalmar

Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård. PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, Kalmar Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård V U X E N P SYKIATRI SÖDER F A S TSTÄL L T 2011-06-16 V E R S I O N 2011:1 PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, 391 26 Kalmar Innehåll Inledning 2 Definition av öppenvård,

Läs mer

Ledningsrapport augusti 2017

Ledningsrapport augusti 2017 Periodens resultat är + 294 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 100 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,6 % jämfört med samma period föregående år vilket är lägre 78 mkr lägre än budget. Regionens

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Vad krävs för att klara de svårast sjuka patienterna inom BUP:s heldygnsvård?

Vad krävs för att klara de svårast sjuka patienterna inom BUP:s heldygnsvård? Vad krävs för att klara de svårast sjuka patienterna inom BUP:s heldygnsvård? Björn Axel Johansson, Överläkare Psykiatri Skåne, Division BUP VO Slutenvård, Akutavdelningen BUP:s vårmöte, Tylösand, 2013-04-24

Läs mer

Dokument nr: Utgåva: Status: Sida: 2.2 Beslutsunderlag 1 (6)

Dokument nr: Utgåva: Status: Sida: 2.2 Beslutsunderlag 1 (6) 2.2 Beslutsunderlag 1 (6) Regional termförteckning B&T 2006 Bilaga 2 Regionala begrepp och termer samt regionalt kompletterande regelverk för några av termerna i Socialstyrelsens termbank (Termer från

Läs mer

Barns behov av information, råd och stöd när en förälder är psykiskt sjuk hur efterföljs lagen?

Barns behov av information, råd och stöd när en förälder är psykiskt sjuk hur efterföljs lagen? Barns behov av information, råd och stöd när en förälder är psykiskt sjuk hur efterföljs lagen? En utvärdering av implementeringen i Psykiatri Skåne Gisela Priebe, Lunds universitet Maria Afzelius, Region

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

FRAMTIDSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DALARNA Vuxenpsykiatrin

FRAMTIDSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DALARNA Vuxenpsykiatrin FRAMTIDSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DALARNA Vuxenpsykiatrin Struktur och samverkan Samarbete mellan primärvård - specialistvård När landstinget har breddad kompetensen inom primärvården för det psykiatriska

Läs mer

Ledningsrapport januari 2018

Ledningsrapport januari 2018 Periodens resultat är + 32 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 8 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 5,3% jämfört med samma period föregående år. Periodens nettokostnaderna är 16 mkr lägre än budget.

Läs mer

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig Kerstin Lindgren, tf resursområdeschef habrehab Ärendenr HSN 2014/533 1 (8) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 12 november 2014 Hälso- och sjukvårdsnämnden Habiliteringen Gotland Sammanfattning Utredning

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 214 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Psykiatrin i siffror. Rättspsykiatri. - Kartläggning 2018

Psykiatrin i siffror. Rättspsykiatri. - Kartläggning 2018 Psykiatrin i siffror Rättspsykiatri - Kartläggning 2018 Innehåll 1. Förord...4 2. Nationell överblick...5 3. Introduktion och definitioner...6 4. Verksamhetsbeskrivning...13 5. Nyckeltalsgrafer...32 6.

Läs mer

Ledningsrapport september 2017

Ledningsrapport september 2017 Periodens resultat är + 283 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 55 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 2,0 % jämfört med samma period föregående år vilket är lägre 32 mkr lägre än budget. Regionens

Läs mer

Nyckeltal Rapport Logopedi

Nyckeltal Rapport Logopedi Nyckeltal 2015 Rapport Logopedi Maj 2016 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Befolkningsdata...4 3. Profil- och verksamhetsbeskrivning...5 4. Nyckeltalsgrafer...6 5. Landstingsprofiler...14 6. Tabellbilaga

Läs mer

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners i Östergötland 2016

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners i Östergötland 2016 Verksamhetsberättelse Psykiatripartners i Östergötland 2016 Verksamhetsområde: Psykiatripartners Resurs AB blev under våren 2013 ett fristående företag som ägs av ledningen för verksamheterna. Psykiatripartners

Läs mer

Månadsrapport oktober 2017

Månadsrapport oktober 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (12 Månadsrapport oktober 2017 Sida 2 (12) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Periodens resultat och prognosbedömning... 3 Periodens intäkter och kostnader... 4 Verksamhetens

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (7) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Vår klinik. Mottagning i Lycksele Mottagning i Skellefteå Mottagning i Umeå Vårdavdelning i Umeå

Vår klinik. Mottagning i Lycksele Mottagning i Skellefteå Mottagning i Umeå Vårdavdelning i Umeå BUP Västerbotten Vår klinik Mottagning i Lycksele Mottagning i Skellefteå Mottagning i Umeå Vårdavdelning i Umeå I landstinget är vi nu tre specialistkliniker som har ansvar för åldersgruppen 0-17 år.

Läs mer

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa Lägesrapport 2018-09-20 Bakgrundsbeskrivning: Sverige har idag 1,7 miljoner invånare som är 65 år och äldre. Antalet

Läs mer

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren A tremendous challenge now and towards 2030 when 40% av befolkningen har närstående med psykisk sjukdom 10% av barnen

Läs mer

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Barn- och ungdomspsykiatri Beroendevård Vuxenpsykiatri Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2011-10-19 Diarienummer: HSN1103-0243

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 BUP Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 - redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på ungdomsmottagningar Särskild satsning på ungdomsmottagningar Inför

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (8) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Datum Diarienummer 2020-01-01 HSN/190455 Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för

Läs mer

Psykiatrin i siffror. Arbetssätt inom psykiatrisk öppenvård BUP Skåne

Psykiatrin i siffror. Arbetssätt inom psykiatrisk öppenvård BUP Skåne Psykiatrin i siffror 190515 Arbetssätt inom psykiatrisk öppenvård BUP Skåne BUP Regional öppenvård BUP Regional heldygnsvård och specialteam Här finns FL/BUP Skåne 671 anställda 1 akutmottagning 292 705

Läs mer

Psykiatri och habilitering Oktober 2014

Psykiatri och habilitering Oktober 2014 Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Oktober 2014 Psykiatri och habilitering 2014-11-13 Landstingsledningen MånMånadsbokslut 2014-10-31 Ekonomiska utfallet för oktober månad är 331,9 mkr vilket är

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1(5) FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1 Mål och inriktning utgör ett kompletterande barn och ungdomspsykiatriskt vårdutbud inom Stockholms läns landsting. Verksamheten ska präglas av en helhetssyn på det enskilda

Läs mer

Intern kontroll Psykiatrin i Halland.

Intern kontroll Psykiatrin i Halland. Revisionsrapport Intern kontroll Psykiatrin i Halland. Landstinget Halland Januari 2010 Leif Johansson Carl-Magnus Stensson 2010-02-24 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2014

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2014 Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2014 Verksamhetsområde: Psykiatripartners Resurs AB blev under våren 2013 ett fristående företag som ägs av ledningen för verksamheterna. Psykiatripartners

Läs mer

Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling. Redovisning av utbetalda medel till landstingen

Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling. Redovisning av utbetalda medel till landstingen Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling Redovisning av utbetalda medel till landstingen Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier

Läs mer

4. Hur många besök för psykisk ohälsa har gjorts under 2018? Antal

4. Hur många besök för psykisk ohälsa har gjorts under 2018? Antal Enkät 3. Satsning på ungdomsmottagningar Under 2018 har ert län tagit del av stimulansmedel för satsningar på ungdomsmottagningars arbete med psykisk hälsa. I den här enkäten redovisar ni hur medlen har

Läs mer

Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området BILAGA 2

Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området BILAGA 2 BILAGA 2 Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området KOMMUNERNA OCH LANDSTINGEN/REGIONERNAS REDOVISNINGAR AV 2018 ÅRS STIMULANSMEDEL 1 Innehåll Analyser och handlingsplaner...

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 39 PIVA Psykiatriska kliniken Kristianstad Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder

Läs mer