Psykiatrin i siffror. Vuxenpsykiatri. - Kartläggning 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Psykiatrin i siffror. Vuxenpsykiatri. - Kartläggning 2017"

Transkript

1 Psykiatrin i siffror Vuxenpsykiatri - Kartläggning 217

2

3 Innehåll 1. Förord Nationell överblick Introduktion och definitioner Verksamhetsbeskrivning Nyckeltalsgrafer Nyckeltal, länsnivå Förteckning över inrapporterande enheter (76)

4 1. Förord Den psykiska ohälsan är omfattande och påverkar hela samhället. De svårast sjuka och därmed mest utsatta tas omhand inom specialistpsykiatrin. Precis som för all sjukvård är det viktigt att alla invånare erbjuds en jämlik psykiatrisk vård och att resurserna används optimalt. Det förutsätter ett ständigt pågående förbättringsarbete och grundläggande är då att det finns faktaunderlag att utgå ifrån för att kunna jämföra och följa utvecklingen. Uppdrag Psykisk Hälsa inom Sveriges Kommuner och Landsting har sedan 28 genomfört kartläggningar av psykiatrisk specialistvård omfattande vuxenpsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin samt rättspsykiatrin. Kartläggningarna har bland annat omfattat landstingens resurser för öppenvård och heldygnsvård i form av vårdplatser, patientbesök, diagnosgrupper, personal samt kostnader. Syftet med kartläggningarna är att inspirera till kunskapsutbyte och att bli en del av landstingens analyser och förbättringsarbete inom psykiatrisk specialistvård. För 217 års datainsamling har vi för andra året anlitat Helseplan Nysam som har mångårig erfarenhet av kartläggningar för jämförelser inom svensk sjukvård. Kartläggningen speglar likheter och skillnader på landstings-/regionnivå men beskriver inte orsaker. Det är också möjligt att jämföra data på kliniknivå med landsting och riket antingen genom egna analyser eller genom uppdrag till Helseplan Nysam. Årets rapport möjliggör jämförelser mellan åren 216 och 217. Ytterligare en nyhet är att vi väljer att lyfta fram ett antal resultat på riksnivå för att ge en nationell överblick över den psykiatriska vården i Sverige. Vår förhoppning är att kartläggningen ska inspirera, irritera, ge nya insikter och komma till användning för analys och beslut på såväl landstingsnivå som förvaltnings- och kliniknivå., maj 218 Ing-Marie Wieselgren Projektchef Uppdrag Psykisk Hälsa Sveriges Kommuner och Landsting 4 (76)

5 2. Nationell överblick VUP Antal individer (öppen- och heldygnsvård) Antal individer heldygnsvård Antal besök Antal vårdtillfällen Antal vårddagar Antal fastställda vårdplatser Antal årsarbetande läkare (öppen- och heldygnsvård) Antal årsarbetande sjuksköterskor (öppen- och heldygnsvård) Antal årsarbetande psykologer (öppen- och heldygnsvård) (76)

6 3. Introduktion och definitioner 3.1 Introduktion Alla data som redovisas i denna rapport avser år 217. Ansvarig för inrapportering av data är verksamhetschefen/motsvarande. Nätverket för styrning och lednings av psykiatrin inom SKL har ansvarat för att kvittera data och intyga att den är korrekt. Alla nyckeltal som är invånarrelaterade är korrigerade med en utomlänspatientfaktor. Det betyder till exempel att i graf redovisat antal årsarbetande per 1 invånare 18 år och äldre beräknas endast på den produktion som tilldelas de egna patienterna. Ett fåtal andra grafer kan också vara korrigerade med utomlänspatientfaktorn. Till utomlänspatienter räknas också asylsökande. I denna rapport ingår 81 vuxenpsykiatriska verksamheter vars data har aggregerats och redovisas på landstingsnivå. Underlaget bygger på såväl landstingsdrivna som privata verksamheter. En förteckning över inrapporterande enheter finns under avsnitt Definitioner Där det har varit möjligt används Socialstyrelsens termbank för nedanstående definitioner. När ordet landsting används i blanketten avses såväl landsting som regioner. En generell regel är att två olika slag av prestationer inte kan registreras på samma kalenderdygn om inte den ena insatsen är avslutad dessförinnan. Ett exempel är att ett besök inte kan registreras på patient som samtidigt är inskriven i heldygnsvård. Begreppet patient avser en person som har haft minst ett besök eller vårdtillfälle under året och som har en egen vuxenpsykiatrisk journal. Begreppet individ avser en unik patient. Utomlänspatienter är patienter som har fått vård och som inte är skrivna i det inrapporterande landstinget. Länskod där patienten är mantalsskriven har använts som underlag. Asylsökande räknas som utomlänspatienter. Lagrum LPT avser individer som vårdats enligt LPT under någon del av vårdtillfället och enligt LRV. LRV avser de individer som vårdats enligt LRV enligt någon del av vårdtillfället. En individ kan endast fyllas i under ett lagrum. Om en individ under ett vårdförlopp vårdats både frivilligt och inom LPT anges hen enbart under LPT. Om en individ vårdats enligt både LPT och LRV anges hen enbart under LRV. I instruktionerna vid respektive fråga i blanketten finns en tydlig koppling till de data som rapporteras in till Socialstyrelsens PAR inom ramen för psykiatriska vårdformer. Detta för att tydliggöra vilka patienter som ska anges i vilken kategori. Besök Med besök menas vårdkontakt inom öppenvård som är ett personligt möte mellan patient och vårdpersonal. Besök ska ha dokumenterats i journal. Inga tidsmässiga preciseringar av besökets längd ska tillämpas. Endast faktisk genomförda besök ska räknas, således ska uteblivna och återbud inte registreras. Observera att 6 (76)

7 i de fall anhörig kommer utan patient räknas anhörig/anhöriga som ett besök. Besök har patient/anhörig som utgångspunkt oavsett antal vårdpersonal som deltar. Nedan ges ett antal exempel för att exemplifiera besöksregistreringen. Vårdpersonal Patient/Anhöriga Antal besök 1 vårdpersonal 1 patient 1 besök 1 vårdpersonal 1 anhörig 1 besök 1 vårdpersonal 1 patient + 2 anhöriga 1 besök 1 vårdpersonal Flera anhöriga till samma patient 1 besök 2 vårdpersonal 1patient 1 besök 2 vårdpersonal 3 patienter/anhöriga till olika patienter 3 besök 1 vårdpersonal 2 patienter/anhöriga till olika patienter 2 besök 1 vårdpersonal 1 patient + 1 anhörig + 1 vårdgranne 1 besök 1 vårdpersonal 1 vårdgranne besök Observera att endast kontakter med patienter eller anhöriga registreras som besök. Kontakter med vårdgrannar eller samarbetspartners i övrigt, externt eller internt ska inte registreras. Konsultationsbesök på andra enheter registreras inte. I årets rapport har distanskontakterna för första gången varit en del av besöken. Detta medför att den totala produktionen kan visas, inte bara den som utförs i fysiska besök. Vissa landsting har haft svårt att rapportera in distanskontakter och detta beskrivs under respektive graf. Det kan också medföra att antalet unika patienter kan vara större i år utan att en faktisk ökning har skett. Detta beror på att individer som tidigare enbart har haft distanskontakt inte har rapporterats in. Distanskontakt För definition av distanskontakt används Socialstyrelsens definition: Distanskontakt: innebär vårdkontakt i öppen vård där hälso- och sjukvårdspersonal och patient är rumsligt åtskilda. Distanskontakter kan ske genom överföring av ljud, ljud och bild i kombination eller genom överföring av text. Exempel är distanskontakt via telefon, distanskontakt via videolänk och skriftlig distanskontakt. Huvuddiagnos För definition av huvuddiagnos används Socialstyrelsens definition: Huvuddiagnos innebär det tillstånd som är den huvudsakliga anledningen till en vårdkontakt, fastställd vid vårdkontaktens slut. Det är huvuddiagnosen vid epikris som ska anges. Bidiagnoser anges inte. Dagsjukvård För definition av dagsjukvård används Socialstyrelsens definition: innebär dagsjukvård är öppen vård som innebär mer omfattande och/eller resurskrävande insatser än vad ett öppenvårdsbesök normalt kräver. För patienten ska det finnas en upprättad vårdplan. Inga tidsmässiga preciseringar ska tillämpas. Endast faktiskt genomförda dagsjukvårdsbesök ska räknas, således ska uteblivna och återbud inte registreras. Vårddag För definition av vårddag används Socialstyrelsens definition: Vårddag: innebär dygn eller del av dygn under ett vårdtillfälle. Varje påbörjat dygn räknas som en vårddag, det vill säga både inskrivningsdag och utskrivningsdag ska ingå. Hela permissionsdygn exkluderas från antalet vårddagar. (Observera skillnaden mellan begreppet vårddag och begreppet vårdtid uttryckt i dagar.) 7 (76)

8 Vårdtillfälle För definition av vårdtillfälle används Socialstyrelsens definition: Vårdtillfälle innebär vårdkontakt i sluten vård. Vårdtillfälle avgränsas av in- och utskrivning inom ett medicinskt verksamhetsområde (klinik/basenhet/motsvarande). Utskrivning ska ligga till grund för beräkning av antal vårdtillfällen under året. Se ytterligare beskrivning och skiss under Kommentar heldygnsvården vårdtillfällen. Vårdplats För definition av vårdplats används Socialstyrelsens definition: innebär fastställd vårdplats är en vårdplats i sluten vård beslutad av huvudman. Ange det totala antalet fastställda vårdplatser vid årets slut. Disponibel vårdplats Med disponibel vårdplats menas fastställd vårdplats som är belagd eller kan beläggas. Disponibla vårdplatser lika med möjliga minus ej beläggningsbara vårddagar dividerad med 365. Exempel: Så beräknas disponibla vårdplatser En klinik med 6 fastställda vårdplatser har under året haft 3 vårdplatser semesterstängda i 8 veckor = 1 68 vårddagar reducerat för utbildning med 2 vårdplatser i 1 vecka = 14 vårddagar hög vårdtyngd (intagningsstopp) av 5 vårdplatser i 1 dagar = 5 vårddagar 6 fastställda vårdplatser ger 21 9 möjliga vårddagar (6 x 365 = 21 9). Antalet disponibla vårdplatser blir därmed /365 = 54,8 disponibla vårdplatser Patienter under 18 år Det finns personer under 18 år som behandlas inom vuxenpsykiatrin. Beroende på vilken omfattning denna verksamhet har kan man antingen ha både produktion och resurser kvar i vuxenpsykiatrins redovisning (normalt) eller man kan flytta över både prestation och resurs till BUP:s rapporter. Att beräkna arbetade timmar Personalresurserna ska anges i antal arbetade timmar, det vill säga det faktiska antal timmar som disponerats för produktion under året på kliniken. Antalet arbetade timmar kommer att omvandlas till årsarbetare vid databearbetningen. (En årsarbetare = 1 76 arbetade timmar.) Antalet arbetade timmar beräknas enligt nedanstående: placering enligt schema (planerat antal arbetade timmar) eller, registrering i stämpelklocka (antal arbetade timmar), aktiv tid under jour- och beredskap, se vidare nedan, övertid och fyllnadstid timanställd personal (timtid). All frånvaro, både betald och obetald, ska inte inkluderas. Exempel på frånvarotyper som ska räknas bort är: 8 (76)

9 semester, kompledighet, utbildning, se vidare nedan, övrig frånvaro med lön, sjukfrånvaro. Den utbildningstid som ska räknas bort är tiden för utbildningar. Interna fortbildningsaktiviteter såsom seminarier, föreläsningar, yrkesgruppsträffar, planeringsdagar etc är ej frånvarotid. Med aktiv tid under jour- och beredskap menas den tid som enligt avtal ligger till grund för uppräkning. Om kliniken inte registrerar den aktiva tiden utan enbart ersätter jour- och beredskap enligt så kallad schablon är det schablonens aktiva tid som ska anges. Så beräknas aktiv jour- och beredskap En anställd gör under jourtid en insats som faktiskt tar 15 minuter minsta enhet som enligt avtalet registreras vid varje störning är 3 minuter denna insats gjordes under tid som renderar ledighet, eller ekonomisk kompensation, med avtalsenlig minsta tid multiplicerat med 2,. I detta fall blir det 6 minuter ledighet eller ekonomisk kompensation. Den aktiva tiden under jour- och beredskap blir enligt beräkningen ovan 3 minuter. Timmar som inhyrd personal från så kallade bemanningsföretag tjänstgör på kliniken ska räknas som arbetad tid. Tjänstgöring på annan enhet ska inte räknas som arbetstid på kliniken. Detta oavsett om ekonomisk reglering sker eller inte. Kontakt måste tas med den enhet där aktuell personal är placerad, så att resursen ökas där i motsvarande grad. Tid som ST-läkare arbetar på kliniken ska räknas som arbetad tid. Detta oavsett var dessa är budgeterade. Tid för AT-läkare ska inte inkluderas. I denna rapport ska tid för underläkare anges. Med underläkare avses bland annat medicine studerande, vikarier med läkarexamen och vikarier med legitimation. Vid tiden för inrapporteringen fanns det ingen enhetlig definition varpå det kan skilja sig mellan de inrapporterande verksamheterna hur begreppet har tolkats. Om personal har uppdrag åt andra huvudmän än landstinget, till exempel för kommun eller andra landsting, ska detta inte räknas som arbetad tid på kliniken. Detta oavsett om ekonomisk reglering sker eller inte. Generellt gäller regeln att arbetade timmar och produktionen ska redovisas på samma enhet. Observera att arbete med egna patienter alltid ska räknas som arbete på kliniken oavsett var patienten befinner sig. Inom VUP är ett exempel att en personal från öppenvården följer patienten i heldygnsvård som kanske ges på annan enhet/ klinik. Om personal från VUP stadigvarande arbetar på till exempel rättspsykiatrisk avdelning/verksamhet är det avgörande för tidsregistrering var prestationen 9 (76)

10 bokförs. Om prestationerna bokförs på VUP ska tidsresursen föras dit, annars tvärtom. Sjukfrånvaro Den totala sjukfrånvaron i procent ska redovisas. Underlaget ska tas från den obligatoriska sjukfrånvaroredovisningen. Sjukfrånvarokvoten ska beräknas som ackumulerad sjukfrånvarotid i timmar dividerat med ackumulerad ordinarie arbetstid i timmar. Ingen skillnad görs på kort- eller långtidssjukfrånvaro och även karensdagen räknas in. Mer information finns i denna folder från SKL: tinyurl.com/yck3avj8 Att redovisa personalkostnader Den totala personalkostnaden ska anges. Med totala personalkostnader avses lönekostnader och lönebikostnader. Resekostnader, kurskostnader m m ska inte redovisas som personalkostnader. Om personal helt eller delvis tjänstgör på annan enhet inom landstinget ska personalkostnaden i motsvarande grad reduceras på kliniken. Detta oavsett var aktuell personal är budgeterad. Kontakt måste tas med den enhet där aktuell personal är placerad, så att resursen ökas där i motsvarande grad. Om personal har uppdrag åt andra huvudmän än landstinget, ska personalkostnaderna reduceras med den ersättning landstinget erhåller för detta. Ersättningen till så kallat bemanningsföretag ska i sin helhet redovisas som personalkostnad. Personalkostnaden för ST-läkare ska redovisas på den klinik där de tjänstgör. Kostnader för AT-läkare ska inte inkluderas. I denna rapport ska kostnader för underläkare anges. Med underläkare avses bland annat medicine studerande, vikarier med läkarexamen och vikarier med legitimation. Vid tiden för inrapporteringen fanns det ingen enhetlig definition varpå det kan skilja sig mellan de inrapporterande verksamheterna hur begreppet har tolkats. Kommentarer heldygnsvården vårdtillfällen: Definition av vårdtillfällen (VTF) är knutet till antal utskrivna patienter. Inom psykiatrin är en andel patienter långliggare. Den traditionella definitionen av VTF ger en begränsad bild av verksamheten. Det har därför beslutat att komplettera heldygnsvårdsstatistiken med patienter inlagda under året och som ej 1 (76)

11 är utskrivna vid årets slut (VTF-P2) och patienter inneliggande både vid årets start och slut (VTF-P3). Diagnosbenämningar Som underlag för diagnosredovisningen har ICD-1 använts. I denna rapport redovisas en förenklad benämning av diagnoserna. Se nedan tabell för förtydligande kring vilken kod som överensstämmer med vilken diagnosbenämning. ICD-kod Benämning Benämning graf F-F9 Organiska, inklusive symtomatiska, psykiska störningar Demens och annan psykisk störning av kroppslig sjukdom F1-F19 F2-F29 Psykiska störningar och beteendestörningar orsakade av psykoaktiva substanser Schizofreni, schizotypa störningar och vanföreställningssyndrom Missbruks- och beroendesjukdomar Psykossjukdomar F3-F39 Förstämningssyndrom Förstämningssyndrom F4-F48 Neurotiska, stressrelaterade och somatoforma syndrom Ångestsyndrom F5-F59 Beteendestörningar förenade med fysiologiska rubbningar och fysiska faktorer Ätstörningar och sömnstörningar F6-F69 Personlighetsstörningar och beteendestörningar hos vuxna Personlighetsyndrom F7-F79 Psykisk utvecklingsstörning Intellektuell funktionsnedsättning F8-F89 Störningar av psykisk utveckling Autismspektrumtillstånd och annan störning av psykisk utveckling F9-F98 Beteendestörningar och emotionella störningar med debut vanligen under barndom och ungdomstid Hyperaktivitetsstörning och beteendestörningar 11 (76)

12 4. Verksamhetsbeskrivning 4.1 Profildatatabell Län Öppenvårdsenhet Slutenvårdsenhet Finns det mobila team? Finns det en dagvårdsenhet? Ja Ja Ja, 1 styck Ja, 3 stycken Ja Ja Nej Nej Ja Ja Ja, 1 styck Ja, 1 styck Ja Ja Nej Nej Ja Ja Nej Nej Ja Ja Nej Nej Ja Ja Ja, 1 styck Ja, 1 styck Ja Ja Ja, 2 stycken Nej Ja Ja Nej Nej Ja Ja Ja, 1 styck Ja, 1 styck Ja Nej Ja, 1 stycken Ja, 1 stycken Ja Ja Ja, 12 stycken Ja, 7 stycken Ja Ja Ja, 5 stycken Nej Ja Ja Ja, 3 stycken Nej Ja Ja Ja, 1 styck Nej Ja Ja Nej Ja, 4 stycken Ja Ja Ja, 3 stycken Nej Ja Ja Nej Nej Ja Ja Ja, 13 stycken Ja, 6 stycken Ja Ja Nej Ja, 1 styck Ja Ja Ja, 1 styck Nej 12 (76)

13 4.2 Verksamhetsbeskrivning och profiltabeller Verksamhetsbeskrivningen syftar till att beskriva varje landstings organisation, personalsituation, större förändringar/händelser under året samt framtidsplaner/ utvecklingsområden. Verksamhetsbeskrivningen är ett sätt att ge läsaren en tydligare bild av de förutsättningar som finns i varje landsting och ger inblick, på ett övergripande plan, i vilka faktorer som påverkar utfallet i graferna. 13 (76)

14 Organisation Vuxenpsykiatrin består av Vuxenpsykiatri Öst med mottagning och mellanvård, inklusive dagpsykiatri, i Karlskrona och Ronneby samt en heldygnsavdelning om 14 platser i Karlskrona; Vuxenpsykiatri Väst med mottagning och mellanvård, inklusive dagpsykiatri, i Karlshamn och Sölvesborg samt en filialmottagning i Olofström. En heldygnsavdelning med 12 platser finns i Karlshamn. Båda dessa enheter utreder och behandlar autismspektrumstörningar. Det finns även en länsövergripande enhet som består av minnesmottagning, mottagning för sexologi, ätstörning och beroende inklusive heldygnsavdelningar med vårdplatser för beroende (8 platser), psykiatrisk akutvård (6 platser) och psykiatrisk intensivvård (4 platser). Personalsituation I dagsläget finns 421 anställda. Det har varit många pensionsavgångar. Verksamheten har många läkarvakanser och en åtgärdsplan är framtagen för att tillgodose läkarförsörjningen. Verksamheten arbetar för att bli oberoende av hyrpersonal från och med 219. Det är svårt att rekrytera psykologer. Att rekrytera steg två-kompetent personal förväntas bli extra svårt och behov av förtidsrekrytering är stor men för detta saknas resurser. Större förändringar/händelser under året Förvaltningen klarade av att hålla budget tack vare god budgetföljsamhet och högre intäkter. En stor satsning på sex miljoner kronor gick till en nyöppnad beroendemottagning i Karlshamn. Rehabträdgård i Sölvesborg har tagits i bruk. Behandlingen trädgårdsterapi, som utgår från Alnarpsmetoden, är ett komplement till annan behandling och riktar sig till personer med ångest, depression och utmattningssyndrom. Framtidsplaner/utvecklingsområden Vuxenpsykiatrin ingår in det landstingövergripande arbetet med att implementera ett personcentrerat förhållningssätt. För att kunna planera vården bättre ska försök göras med produktionsplanering av mottagningsverksamhet under verksamhetsåret och en handlingsplan för brukarmedverkan ska tas fram. I verksamheten ska bemötandeutbildningar genomföras samt att utredningsprocessen för bland annat neuropsykiatriska utredningar ska kartläggas och tydliggöras. % - avvikelse från Nysam medianvärde -5% -4% -3% -2% -1% % 1% 2% 3% 4% 5% ÖVERGRIPANDE Antal individer per 1 invånare 18år + Antal kvinnor per 1 invånare 18+ Antal män per 1 invånare 18+ Antal årsarbetare totalt per 1 invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per 1 invånare 18 år+ 2,9% 1,6% 7,3% 21% 31% ÖPPENVÅRD Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Antal besök totalt per 1 invånare 18 år+ -1,4% 29% HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per 1 invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per 1 invånare 18 år+ Medelvårdtid i dagar -1,5% -5,6% % KOSTNADER Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ Andel kostnader för personal i öppenvård Personalkostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården 2% 4,6% 13% Graf ID: (76)

15 Organisation Verksamheten bedriver allmän öppenvårdspsykiatri. Det finns tre sköterskebemannade mottagningsteam som är geografiskt utspridda i upptagningsområdet och en basenhetsgemensam enhet i Mora där det finns ett läkarteam, utrednings- och behandlingsteam, FACT-team samt en administrativ enhet. Det finns även ett nystartat beroendeteam. Verksamheten bedriver konsultverksamhet på ett akutsjukhus och ansvarar för poliklinisk ECT. Målgruppen är patienter med allvarlig psykisk ohälsa med funktionsnedsättning till följd av detta. Alla förekommande diagnoser utreds inklusive autismspektrumtillstånd. Personalsituation Verksamheten har haft ett framgångsrikt år i rekryteringssyfte, men det saknas läkare. Större händelser/förändringar under året Mindre förändringar har genomförts under det gångna året. Det har skett en sammanslagning av team och utvecklingsarbetet har fortsatt inom hela verksamheten. Verksamheten har också implementerat I-KBT och fortsätter att utveckla detta. Framtidsplaner/utvecklingsområden VUP är fortfarande i en utvecklingsprocess efter omorganisationen där fokus är att få till fungerande vårdkedjor och kommunikationsvägar. Verksamheten planerar för uppstart av ett mobilt team inom ramen för det existerande FACT-teamet. Samtidigt pågår ett arbete för att förbereda verksamheten för hyrläkarstopp genom bland annat projektet RAK (rätt använd kompetens) för att hitta sätt att fördela administrativa arbetsuppgifter till de medicinska sekreterarna. % - avvikelse från Nysam medianvärde -5% -4% -3% -2% -1% % 1% 2% 3% 4% 5% ÖVERGRIPANDE Antal individer per 1 invånare 18år + Antal kvinnor per 1 invånare 18+ Antal män per 1 invånare 18+ Antal årsarbetare totalt per 1 invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per 1 invånare 18 år+ -13,5% -1,1% 4,% 6,2% 4,4% ÖPPENVÅRD Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Antal besök totalt per 1 invånare 18 år+ -8,3% -15,3% HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per 1 invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per 1 invånare 18 år+ Medelvårdtid i dagar -12,2% -25,2% -,8% KOSTNADER Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ Andel kostnader för personal i öppenvård Personalkostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården -1,7% 1,5% 3,9% Graf ID: (76)

16 Organisation Verksamhetsområde psykiatri på har öns 57 invånare i sitt upptagningsområde. Verksamheten omfattar psykiatrisk heldygnsvård, vuxenpsykiatrisk öppenvård, jourmottagning och psykiatrisk beroendevård. Till området tillhör också barn- och ungdomspsykiatrisk verksamhet. Öppenvården ansvarar för neuropsykiatriska utredningar. Vad gäller behandling har öppenvården i uppdrag att behandla adhd medan personer med autismspektrumstörningar remitteras till Habiliteringen. Utöver öppenvårdsteamen finns sedan ett år tillbaka ett så kallat psykiatriskt omvårdnadsteam, ett team som ska utgöra ett alternativ till heldygnsvård och komplement till sedvanlig öppenvård. Personalsituation Vuxenpsykiatrin har sedan ett antal år tillbaka svårt att rekrytera psykiatriker, sjuksköterskor, psykologer och psykoterapeuter med många vakanser och längre väntetider som följd. Verksamheten försöker arbeta med rätt använd kompetens vilket medför att det skapas olika arbetssätt för att underlätta arbetsuppgifter, som till exempel grupputbildningar och även drop-in samtal. Större förändringar/händelser under året Under 217 stod de nya lokalerna klara. Från att ha arbetat utspritt i flera lokaler är nu vuxenpsykiatrin åter samlat under ett tak. Utformningen av de nya lokalerna har tagit fasta på patienten i centrum. Verksamheten har också arbetat hårt på att skapa en fast vårdkontakt till alla patienter. Därtill skapas processinriktade, standardiserade vårdförlopp. Framtidsplaner/utvecklingsområden För att få till en bra beroendevård finns det samverkan med kommunen, där samarbete sker kring olika program och det finns en tydlig gränsdragning. Nästa steg i samarbetet är att skapa ett gemensamt behandlingshem. % - avvikelse från Nysam medianvärde -5% -4% -3% -2% -1% % 1% 2% 3% 4% 5% ÖVERGRIPANDE Antal individer per 1 invånare 18år + Antal kvinnor per 1 invånare 18+ Antal män per 1 invånare 18+ Antal årsarbetare totalt per 1 invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per 1 invånare 18 år+ -,9% -21,6% -15,6% % 3,1% ÖPPENVÅRD Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Antal besök totalt per 1 invånare 18 år+ -6,% 18% HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per 1 invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per 1 invånare 18 år+ Medelvårdtid i dagar -29,9% % 4,6% KOSTNADER Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ Andel kostnader för personal i öppenvård Personalkostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården -11,5% 2,2% 13% Graf ID: (76)

17 Organisation I länet finns öppenvårdsmottagningar i Hudiksvall, Söderhamn, Bollnäs, Sandviken och Gävle. VUP utreder autismspektrumtillstånd samt adhd, men har enbart behandlingsansvar för adhd. Vad avser slutenvården har Hudiksvall vårdavdelningar för psykossjukdomar respektive samt allmänpsykiatri. Det finns även avdelningar i Gävle för psykosvård, som inkluderar två platser till BUP, och allmänpsykiatri. De allmänpsykiatriska vårdavdelningarna i länet ansvarar för opiatverksamhet och ECT. Jourmottagningen finns i Gävle och primär- respektive bakjour i Gävle och Hudiksvall. Kostnader för köpt vård för kriminalvårdspatienter belastar VUP. Personalsituation Vid utgången av 217 är 397 personer (exklusive LRV) tillsvidare- eller visstidsanställda med månadslön. Verksamheten har svårigheter att rekrytera personal med rätt kompetens vad gäller de flesta yrkeskategorier förutom skötare. På flera enheter finns det vakanta psykolog-, psykiatriker- och sjukskötersketjänster. På flera enheter råder dessutom en kännbar generationsväxling. Större förändringar/händelser under året Det finns ett fortsatt ökat inflöde vad avser neuropsykiatriska utredningar. Adhd-målgruppen växer lavinartat. Samtidigt är det svårt att avsluta och utremittera patienter för uppföljning i primärvården. Därtill finns det ett allt mer komplext missbruk hos en del av målgruppen som leder till svåra och hotfulla situationer inom heldygnsvården. Det ekonomiska läget 217 innebar för hälsooch sjukvården med stora underskott. Vuxenpsykiatrin gjorde ett plus-resultat. Framtidsplaner/utvecklingsområden Prioriterade utvecklingsområden är att utveckla mer strukturerade, standardiserade vårdflöden för att säkerställa en jämlik och evidensbaserad vård och behandling. Bland annat fortsätter verksamheten att fokusera på en strukturerad diagnostisk process samt implementering av vårdprogram för psykos, ångest och depression. Verksamheten genomför en vårdplatsgenomlysning för att ta fram en ny struktur och indelning av slutenvården för att bättre möta länets behov av psykiatrisk heldygnsvård. % - avvikelse från Nysam medianvärde -5% -4% -3% -2% -1% % 1% 2% 3% 4% 5% ÖVERGRIPANDE Antal individer per 1 invånare 18år + Antal kvinnor per 1 invånare 18+ Antal män per 1 invånare 18+ Antal årsarbetare totalt per 1 invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per 1 invånare 18 år+ -13,% -12,4% -11,3% -16,5% -2,2% ÖPPENVÅRD Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Antal besök totalt per 1 invånare 18 år+ -8,3% -19,2% HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per 1 invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per 1 invånare 18 år+ Medelvårdtid i dagar -22,% -25,9% 1,2% KOSTNADER Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ Andel kostnader för personal i öppenvård Personalkostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården -13,5% -,9% 2,1% Graf ID: (76)

18 Organisation Psykiatrin är en egen förvaltning indelad i vuxenpsykiatri heldygnsvård, vuxenpsykiatrisk öppenvård och BUP. I finns ett vårdval för specialistpsykiatri där privata vårdaktörer erbjuder vuxenpsykiatrisk öppenvård utifrån utvalda diagnosgrupper. I denna rapport saknas data från en privat aktör vilket komplicerar tolkningen av resultatet. I finns även ytterligare en privat vårdgivare som bedriver ätstörningsvård och har avtal med Region. Vårdgiv-aren behandlar patienter från hela landet men data redovisas tillsammans med Psykiatri. Av de 46 patienter som vårdats där är 6 från och verksamhetens 24 vårdplatser är inräknade i det totala antalet i. Detta komplicerar tolkningen av vissa nyckeltal, till exempel vårddagar och utomlänspatienter. Personalsituation Öppenvården har ett bra rekryteringsläge för de flesta yrkeskategorier. Det finns två undantag i form av psykiatriker och psykologer. Inom heldygnsvården finns vakanser på läkarsidan och i sjuksköterskegruppen, där det senare medfört till att en vårdavdelning varit stängd under 217. Större förändringar/händelser under året Vuxenpsykiatrins öppenvård redovisar en markant ökad tillgänglighet med 1 procents måluppfyllelse för nybesök inom 9 dagar, trots ett ökat patienttryck i form av både besök och inkommande remisser. Hyrläkarberoendet inom öppenvården har halverats, vilket har uppmärksammats nationellt. Vidare vann vårdriktlinjen Bipolär sjukdom ett nationellt kvalitetspris och en av öppenvår-dens avdelningschefer blev årets medarbetare i Region. Inom vuxenpsykiatrins heldygnsvård har en ny verksamhetsledning tillträtt som genererat den stabilitet som verksamheten har behövt i en period av omfattande stängningar och kriser. Framtidsplaner/utvecklingsområden Psykiatri kommer under 218 bland annat att fokusera på att utveckla vårdinformationstöd och etablera digitala kanaler för kommunikation och samverkan, påbörja arbete med HBTQ-diplomering, utveckla stödet till barn vars föräldrar är patienter inom specialistpsykiatrin och effektivisera joursystemet med målet att minska den totala kostnaden samt förbättra arbetsmiljön. % - avvikelse från Nysam medianvärde -5% -4% -3% -2% -1% % 1% 2% 3% 4% 5% ÖVERGRIPANDE Antal individer per 1 invånare 18år + Antal kvinnor per 1 invånare 18+ Antal män per 1 invånare 18+ Antal årsarbetare totalt per 1 invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per 1 invånare 18 år+ -2,5% -19,4% -19,5% -21,% -12,% ÖPPENVÅRD Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Antal besök totalt per 1 invånare 18 år+ -23,3% 7,8% HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per 1 invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per 1 invånare 18 år+ Medelvårdtid i dagar -2,5% 3,5% 1,5% KOSTNADER Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ Andel kostnader för personal i öppenvård Personalkostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården -15,1% -25,2% 28% Graf ID: (76)

19 Organisation Psykiatrin har slutenvård och öppenvård men saknar en mellanvårdsform. Verksamheten består av fyra avdelningar med dygnetruntvård. Arbetet pågår i huvudsak i team kring patienten vilket innebär att den enskilde patientens behov styr den kompetensinsats som behövs och därigenom vilka yrkeskategorier som involveras. Psykiatrin utreder och behandlar autismspektrumstörningar. Personalsituation Verksamheten behöver rekrytera kuratorer, psykoterapeuter och skötare framför allt inför de pensionsavgångar som beräknas till Psykologer, sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och specialistläkare är de svåraste yrkesgrupperna att rekrytera och de flesta vakanserna inom området som inte kunnat tillsättas tillhör dessa yrkesgrupper. Tack vare områdets traineeprogram för sjuksköterskor inom slutenvård finns i nuläget tre nya tillsättningar. VUP har arbetat förebyggande och hälsofrämjande genom dialog och utbildning kring hälsosam schemaläggning på två slutenvårdsavdelningar som gett goda resultat. Likaså har projektet med hälsofrämjande ledarskap som slutenvårdscheferna deltagit i bidragit. Större förändringar/ händelser under året Region Härjedalen har ett av de största underskotten per invånare i Sverige. Det finns ett ständigt effektiviseringstryck i verksamheten med stora besparingsåtgärder. Lokalerna är knappa och begränsar flexibilitet i flödena. Det finns ett fortsatt stort inflöde inom neuropsykiatri. Könsidentitetsmottagningens målgrupp har ökat rejält med ökade behov och kostnader. Tillnyktringsenhet som finansierats gemensamt med länets kommuner har lagts ner under hösten. Inom slutenvården provades under sommaren en modell med arbetstidsförkortning för sjuksköterskor. Det var uppskattat, men kostsamt. Framtidsplaner/utvecklingsområden Förbättringskonceptet med syfte att frigöra tid för vård var på väg att införas på två avdelningar, men har avslutats under hösten 217. En extern genomlysning är genomförd 217. Området förbereder inför stora omstruktureringar som börjar 218. Det pågår ett fortsatt arbete för ökad användning av distansoberoende teknik. % - avvikelse från Nysam medianvärde -5% -4% -3% -2% -1% % 1% 2% 3% 4% 5% ÖVERGRIPANDE Antal individer per 1 invånare 18år + Antal kvinnor per 1 invånare 18+ Antal män per 1 invånare 18+ Antal årsarbetare totalt per 1 invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per 1 invånare 18 år+ -1,5% 1,2% 7,2% 25% 11% ÖPPENVÅRD Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Antal besök totalt per 1 invånare 18 år+ -44,7% -29,6% HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per 1 invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per 1 invånare 18 år+ Medelvårdtid i dagar -16,7% % 25% KOSTNADER Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ Andel kostnader för personal i öppenvård Personalkostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården 32% 4,5% 1% Graf ID: (76)

20 Organisation Vuxenpsykiatrin består av öppenvård och heldygnsvård som bedrivs i tre vuxenpsykiatriska kliniker, en klinik på respektive sjukhus i länet. Verksamheten har ett upptagningsområde som omfattar drygt 355 invånare, varav drygt 28 är 18 år och äldre. Akutmottagning finns i Eksjö dagtid alla dagar, i Värnamo dagtid alla vardagar. På länssjukhuset i finns vissa länsresurser i form av psykiatrisk intensivvård, avgiftningsenhet liksom psykiatrisk akutmottagning 24/7/365. Neuropsykiatriska utredningar görs i hela länet. Verksamheten saknar mellanvård. Personalsituation För två av länets vuxenpsykiatriska kliniker gäller att rehabiliteringsresurser (arbetsterapeut och fysioterapeut) köps från regionens rehabiliteringscentrum. Det egna antalet rehabiliteringsresurser är därmed lägre. Det är svårt att rekrytera inom flera yrkesgrupper. Av läkare och psykologer saknas 3 4 procent, även sjuksköterskor, socionomer och vårdadministratörer är bristyrken. Skötare kan inom en snar framtid också bli ett bristyrke då färre utbildas och det finns flera HVB-hem i regionen som konkurrerar om arbetskraften. Större förändringar/händelser under året Den översyn av länets psykiatri som genomförts under har resulterat i beslut om strategiska utvecklingsområden för hela psykiatrin. Arbetet startade under 217 och fortsätter under 218 i flera utvecklingsprojekt där ett av projekten innebär utveckling av mobila team och stöd i hemmet som alternativ till slutenvård. Framtidsplaner/utvecklingsområden Beslut finns gällande utökning av verksamheten med en tillnyktringsenhet, diskussion pågår om den ska organiseras under specialistpsykiatri eller somatisk klinik. Ökat inflöde av BUP-patienter under jourtid visar att lämpliga lokaler för barnpsykiatrisk intensivvård saknas. Fortsatt utveckling av personcentrerad vård och möjligheten att använda digitala kontaktvägar och telepsykiatri. Försök pågår med förändrat arbetssätt gällande psykiatrisk akutvård i form av en intagningsenhet på den psykiatriska intensivvårdsenheten. % - avvikelse från Nysam medianvärde -5% -4% -3% -2% -1% % 1% 2% 3% 4% 5% ÖVERGRIPANDE Antal individer per 1 invånare 18år + Antal kvinnor per 1 invånare 18+ Antal män per 1 invånare 18+ Antal årsarbetare totalt per 1 invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per 1 invånare 18 år+ -6,4% -5,8% -4,4% -9,4% 2,% ÖPPENVÅRD Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Antal besök totalt per 1 invånare 18 år+ 2,% 4,% HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per 1 invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per 1 invånare 18 år+ Medelvårdtid i dagar 22% 27% 4,9% KOSTNADER Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ Andel kostnader för personal i öppenvård Personalkostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården -9,6% -13,% 6,3% Graf ID: (76)

21 Organisation Specialistpsykiatrin i län organiseras i en egen förvaltning som omfattar vuxenpsykiatri, barn- och ungdomspsykiatri samt rättspsykiatri. Vuxenpsykiatrin är uppdelad i tre geografiska områden. Norr har akutmottagning, tre avdelningar inom heldygnsvården och tre öppenvårdsmottagningar (en i Vimmerby och två i Västervik). Här finns också beroendevård och rehabverksamhet. Söder består av akutmottagning, intensivvårdsavdelning och tre allvårdsavdelningar i, tre öppenvårdsmottagningar, varav en i Nybro, beroendeenhet, rehab samt behandlingsenhet. Mitt är den psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Oskarshamn. Aktivitetsbaserad behandling finns bland annat på en behandlingsoch sysselsättningsgård som drivs i samverkan med Oskarshamns kommun. Personalsituation Vuxenpsykiatrin har stora utmaningar i den generationsväxling som pågår. Att möta det kompetensgap som uppstår ställer höga krav på verksamheten såväl gällande rekrytering som kompetensutvecklingssatsningar. Det finns överlag svårigheter att rekrytera sjuksköterskor, psykologer, läkare och medicinska sekreterare. Verksamheten klarar av att upprätthålla vårdkvalitetsindikatorer, till exempel tid till besök, med stöd av hyrläkare, men till följd av vissa brister i personkontinuitet för patienterna. Större förändringar/händelser under året För att möta kommande utmaningar har verksamheten påbörjat genomlysningar inom området bättre resursutnyttjande i hälso- och sjukvård. Den omfattar bland annat flödesprocesser, kartläggning av vårdadministrativa rutiner, uppgiftsförskjutning, kompetensinventering och rätt använd kompetens. Genomlysningen bidrar också till att forma vårdinnehåll, flöden och arbetssätt i verksamhetens planering av nya lokaler. Framtidsplaner/utvecklingsområden Landstinget har beslutat om nya psykiatrilokaler i hela länet. Under 218 tas det första spadtaget för psykiatrihuset i Söder. Mitt ska kunna flytta in i sina lokaler under 219, och Norr under 223. Under tiden sker ombyggnationer för att säkerställa att befintliga lokaler har godkänd standard. % - avvikelse från Nysam medianvärde -5% -4% -3% -2% -1% % 1% 2% 3% 4% 5% ÖVERGRIPANDE Antal individer per 1 invånare 18år + Antal kvinnor per 1 invånare 18+ Antal män per 1 invånare 18+ Antal årsarbetare totalt per 1 invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per 1 invånare 18 år+ -6,5% -12,1% 22% 18% 3% ÖPPENVÅRD Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Antal besök totalt per 1 invånare 18 år+ 57% 45% HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per 1 invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per 1 invånare 18 år+ Medelvårdtid i dagar -,6% -5,6% 9,7% KOSTNADER Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ Andel kostnader för personal i öppenvård Personalkostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården -4,% -5,4% -9,4% Graf ID: (76)

22 Organisation VUP i har mellanvårdsfunktion och verksamheten utreder och behandlar autismspektrumstörningar. Personalsituation Verksamheten kommer inom de närmaste fem åren ha stora pensionsavgångar inom flera yrkeskategorier, inklusive specialistläkare, medicinska sekreterare, skötare och sjuksköterskor. Det är svårt att rekrytera specialistläkare, medicinsk sekreterare, sjuksköterskor och behandlare, vilket leder till en vakanssituation på vissa tjänster. Större förändringar/händelser under året Region s ekonomi går med plus, fast hälso- och sjukvården samt vuxenpsykiatrins går med underskott. Resultat för psykiatrin var bättre 217 jämfört med tidigare år. VUP har utvecklat ett samarbete med BUP. Nya lokaler för vuxenpsykiatrin har börjat byggas. Framtidsplaner/utvecklingsområden Vuxenpsykiatrin kommer framförallt att satsa på arbete med vårdplaner, vilket innebär arbete med de administrativa systemen och arbetssätt. Andra prioriterade områden är samverkan med BUP och LRV, hälsomottagningar och interna utbildningar. % - avvikelse från Nysam medianvärde -5% -4% -3% -2% -1% % 1% 2% 3% 4% 5% ÖVERGRIPANDE Antal individer per 1 invånare 18år + Antal kvinnor per 1 invånare 18+ Antal män per 1 invånare 18+ Antal årsarbetare totalt per 1 invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per 1 invånare 18 år+ -31,8% -28,9% -33,4% -,5% -8,7% ÖPPENVÅRD Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Antal besök totalt per 1 invånare 18 år+ -23,% -26,1% HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per 1 invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per 1 invånare 18 år+ Medelvårdtid i dagar -18,3% -8,% -5,% KOSTNADER Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ Andel kostnader för personal i öppenvård Personalkostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården -5,4% % 27% Graf ID: (76)

23 Organisation Vuxenpsykiatrin Sunderbyn består av en akutmottagningsjour dygnet runt för hela kusten. Öppenvården bedrivs i Boden, Luleå och Kalix. Det finns ingen mellanvård men däremot dagvård vid ätstörningsmottagningen som även fått utökat uppdrag 217 och nu är länsenhet. Verksamheten utreder alla tillstånd men behandling av autismspektrumstörning är begränsad. Vuxenpsykiatrin Gällivare består av en akutmottagningsjour dygnet runt för hela Malmfälten, det vill säga Jokkmokk, Pajala, Kiruna och Gällivare kommuner. Öppenvården bedrivs i Gällivare och Kiruna, resor görs till Jokkmokk och Pajala. Distansteknik används sedan 211. Verksamheten utreder alla tillstånd. Personalsituation Gemensamt för vuxenpsykiatrin i är rekryteringssvårigheter för psykiater samt psykiatrisjuksköterskor. Generationsväxling pågår och pensionsavgångar väntas. Målsättningen är att öka andelen legitimerade yrkesgrupper i öppen- och heldygnsvård. Inom vuxenpsykiatrin i Sunderbyn har beroendet av hyrpersonal ökat. Beroendevården har det svåraste rekryteringsläget och då framför allt sjuksköterskor. Större förändringar/händelser under året Under 217 genomfördes en förändrad arbetsorganisation och arbetssätt i öppenvården. Målet är att öka andelen direkt patientarbete. I vuxenpsykiatrin i Gällivare har distansbesök för behandlare införts. I vuxenpsykiatrin i Sunderbyn har parallellt ett sparbeting med ytterligare 14 miljoner kronor i minskade kostnader genomförts. Under 216 togs ett beslut om nytt psykiatrihus för vuxenpsykiatrin i Sunderbyn, som beräknas vara inflyttningsklart 22. Fram till dess dras verksamheten med enorma överbeläggningar, vilket också medför svårigheter att rekrytera till den belastade heldygnsvården. Framtidsplaner/utvecklingsområden Det pågår ett arbete med att införa ett teambaserat arbetssätt i öppenvårdsmottagningarna och gå från det diagnosspecifika tänket mot att arbeta efter patientens funktionsförmåga inom vuxenpsykiatrin i Sunderbyn. VUP Gällivare arbetar vidare med vårdprocesser/flöden tillsammans med primärvård och kommun för att tillhandahålla gemensamma utbildningsinsatser. % - avvikelse från Nysam medianvärde -5% -4% -3% -2% -1% % 1% 2% 3% 4% 5% ÖVERGRIPANDE Antal individer per 1 invånare 18år + Antal kvinnor per 1 invånare 18+ Antal män per 1 invånare 18+ Antal årsarbetare totalt per 1 invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per 1 invånare 18 år+ -14,3% -15,6% -1,4% 8,9% 7,3% ÖPPENVÅRD Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Antal besök totalt per 1 invånare 18 år+ 11%,3% HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per 1 invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per 1 invånare 18 år+ Medelvårdtid i dagar -11,2% -21,% 6,2% KOSTNADER Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ Andel kostnader för personal i öppenvård Personalkostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården -,9% -1,6% 13% Graf ID: (76)

24 Organisation Vuxenpsykiatrin erbjuder specialistpsykiatrisk vård till drygt en miljon invånare från 18 år och uppåt. Vuxenpsykiatrin i regionens egen regi är indelat i fyra verksamhetsområden; dessutom finns upphandlade verksamheter som bedriver specialistpsykiatrisk öppenvård och en mottagning för krigs- och tortyrskadade som bedrivs av Röda Korset genom ett idéburet offentligt partnerskap. Upphandlade leverantörer svarar för cirka 2 procent av den specialistpsykiatriska öppenvården i. Det finns 4 heldygnsvårdplatser, alla i egen regi. I vårdvalet för läkemedelsassisterad rehabilitering vid opioidberoende, LARO, finns numera elva privata mottagningar och sju i egen regi. Vuxenpsykiatrin erbjuder mellanvård inom områdena psykos, ätstörning och allmänpsykiatri. Vuxenpsykiatrin utreder autismspektrumstörningar, om diagnos ställs ges behandlingen på habiliteringen. Vid psykiatrisk samsjuklighet sker behandlingen i samverkan mellan vuxenpsykiatrin och habiliteringen. Personalsituation Inom Psykiatri fanns det under december 217 sammanlagt medarbetare anställda. Under de närmaste fem åren beräknas 357 medarbetare avgå med pension, utöver övriga avgångar. Rekryteringssvårigheterna för verksamheterna utmärker sig särskilt för yrkesgrupperna specialistläkare, sjuksköterskor, psykologer och medicinska sekreterare där vakanser finna. Större förändringar/händelser under året Ett politiskt beslut att införa hyrläkarstopp togs under 216 och infördes fullt ut februari 217. Arbetet med hyrläkarstoppet har varit ansträngande men också resulterat i flera rekryteringar av fast personal vilket ger en ökad kontinuitet, högre patientsäkerhet och en bättre ekonomi. Psykiatri har en del lokaler som inte är ändamålsenliga och för närvarande planeras nybyggnationer för flera av verksamheterna. Framtidsplaner/utvecklingsområden Målområde 217 har fokus drivande utvecklingsaktör, patientsäkerhet/medicinsk kvalitet, attraktiv arbetsgivare och långsiktig stark ekonomi. Psykiatri arbetar för att forskning och kliniskt arbete ska gå hand i hand och håller på att ta fram flera standardiserade vårdprocesser. % - avvikelse från Nysam medianvärde -5% -4% -3% -2% -1% % 1% 2% 3% 4% 5% ÖVERGRIPANDE Antal individer per 1 invånare 18år + Antal kvinnor per 1 invånare 18+ Antal män per 1 invånare 18+ Antal årsarbetare totalt per 1 invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per 1 invånare 18 år+ -5,% -13,9% -9,% % % ÖPPENVÅRD Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Antal besök totalt per 1 invånare 18 år+ 54% 44% HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per 1 invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per 1 invånare 18 år+ Medelvårdtid i dagar -6,3% 5,4% 25% KOSTNADER Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ Andel kostnader för personal i öppenvård Personalkostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården -23,6% -1,3% -18,9% Graf ID: (76)

25 Organisation SLSO Psykiatri, med uppdrag att bedriva vård för alla åldrar, har under året fortsatt arbetet med att skapa en mer sammanhållen vårdkedja för barn, tonåringar och unga vuxna. Syftet är att utforma vården så att den i än högre utsträckning sker utifrån de unga patienternas komplexa behov. Arbetet med att upprätthålla jämlik vård med hög kvalitet fortsatt genom implementering av vårdprocesskartor i vuxenpsykiatrin. Processkartorna uppdateras årligen och följsamheten till dem följs kontinuerligt upp. Personalsituation För att åtgärda bristen på specialistläkare har SLSO i en allt större omfattning satsat på att rekrytera fler ST-läkare inom varje specialitet. När det gäller sjuksköterskor är situationen ansträngd utifrån ett ökat antal vakanser. Under året har den kompetensmodell för sjuksköterskor som tagits fram fortsatt implementerats. Större förändringar/händelser under året Fortsatt fokus finns för att öka patienternas delaktighet. Patienter, anhöriga och närstående är mycket delaktiga i pågående utvecklingsarbete. Alla kliniker har infört brukarråd samt patientforum på varje avdelning som ett sätt att öka brukarmedverkan. Egenerfarna personer är rekryterade för att hålla i patientforum och de synpunkter som förs fram dokumenteras numera digitalt vilket gör att de kan aggregeras och studeras, och det blir möjligt att veta om de leder till några förändringar. Framtidsplaner/utvecklingsområden Under 217 har arbetet fortsatt för att förbättra tillgängligheten, både avseende att förkorta väntetiden till första besök och avseende att öka andelen av de sökande som tas emot för bedömning. E-tjänsten Journal via nätet infördes vid alla vuxenpsykiatriska enheter. Arbete pågår nu med att göra e-tjänsten till ett verktyg för patientens delaktighet i planering och beslut om vården och andelen patienter med dokumenterad vårdplan i journalen ökar markant. % - avvikelse från Nysam medianvärde -5% -4% -3% -2% -1% % 1% 2% 3% 4% 5% ÖVERGRIPANDE Antal individer per 1 invånare 18år + Antal kvinnor per 1 invånare 18+ Antal män per 1 invånare 18+ Antal årsarbetare totalt per 1 invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per 1 invånare 18 år+ 124% 56% 6% 12% 48% ÖPPENVÅRD Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Antal besök totalt per 1 invånare 18 år+ 84% 91% HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per 1 invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per 1 invånare 18 år+ Medelvårdtid i dagar -15,4% 55% 19% KOSTNADER Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ Andel kostnader för personal i öppenvård Personalkostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården -17,% 18%,2% Graf ID: (76)

26 Organisation VUP i består av två geografiska områden. I norra delen av länet finns öppenvård i Strängnäs och Eskilstuna samt slutenvård i Eskilstuna. Den psykiatriska kliniken i länets södra och västra del består av öppenvård på tre olika orter och en slutenvård i Nyköping. Organisatoriskt finns de båda vuxenpsykiatriska enheterna i samma division som habiliteringsverksamheten, som idag ansvarar för att utreda autismspektrumstörningar. Personalsituation Rekryteringsläget har under året varit besvärligt rörande vissa professioner, framförallt sjuksköterskor och särskilt till heldygnsvården samt psykologer. Det senare har delvis lösts genom att anställa PTP-psykologer. Det har även varit svårigheter med att rekrytera utbildade skötare. På läkarsidan har vakanser lösts genom bemanning via hyrföretag. Inom chefsgruppen och stabsfunktionerna har det skett en del förändringar under 217, vilket till största del har lösts genom internrekrytering. Större förändringar/händelser under året Verksamheten i Eskilstuna har i samverkan med kommunen en utrednings- /sviktenhet för patienter med psykisk ohälsa. Enheten erbjuder sviktplatser, rehabiliteringsplatser samt korttidsplatser. Ett samverkansprojekt har pågått under året med fokus på att patientutredningen ska slutföras där den startas. Medicinsk behandling sker inom den psykiatriska öppenvården. Patientgruppen finns också representerad inom ett nystartat team för unga inom psykiatrisk öppenvård i norra länsdelen. Teamet arbetar utåt med patienter och deras närstående. Mobil omvårdnad i hemmet är nu ett etablerat tredje behandlingsalternativ som kompletterar öppenvården och slutenvården. Framtidsplaner/utvecklingsområden Det finns planer på ett framtida projekt att inom den psykiatriska intensivvårdsavdelningen öka kvalitet och kapacitet. Vidare utvecklar verksamheten vårdprocesserna inom beroendevården vilket kommer att intensifieras under 218. % - avvikelse från Nysam medianvärde -5% -4% -3% -2% -1% % 1% 2% 3% 4% 5% ÖVERGRIPANDE Antal individer per 1 invånare 18år + Antal kvinnor per 1 invånare 18+ Antal män per 1 invånare 18+ Antal årsarbetare totalt per 1 invånare 18 år+ Antal årsarbetande läkare per 1 invånare 18 år+ -6,1% -4,7% -5,2% 6,4% 37% ÖPPENVÅRD Antal besök per helårsarbetande personal i öppenvården Antal besök totalt per 1 invånare 18 år+ -24,4% % HELDYGNSVÅRD Antal vårdtillfällen totalt per 1 invånare 18 år+ Antal fastställda vårdplatser per 1 invånare 18 år+ Medelvårdtid i dagar -21,2% 9,5% 8,1% KOSTNADER Personalkostnad i kronor totalt per invånare 18 år+ Andel kostnader för personal i öppenvård Personalkostnad i kronor per vårddag i heldygnsvården -7,4% 9,8% 14% Graf ID: (76)

Psykiatrin i siffror. Vuxenpsykiatri. - Kartläggning 2018

Psykiatrin i siffror. Vuxenpsykiatri. - Kartläggning 2018 Psykiatrin i siffror Vuxenpsykiatri - Kartläggning 218 Innehåll 1. Förord...4 2. Nationell överblick...5 3. Introduktion och definitioner...6 4. Verksamhetsbeskrivning...12 5. Nyckeltalstabell...34 6.

Läs mer

VUXENPSYKIATRI. NYCKELTAL 2017 Rapport

VUXENPSYKIATRI. NYCKELTAL 2017 Rapport VUXENPSYKIATRI NYCKELTAL 217 Rapport Juni 218 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll Om Nysam...3 Introduktion och definitioner...4 Introduktion till rapporten...4 Definitioner...4 Verksamhetsbeskrivning...9

Läs mer

Kartläggning Vuxenpsykiatri

Kartläggning Vuxenpsykiatri Kartläggning 2016 Vuxenpsykiatri Innehåll 1. Förord...3 2. Introduktion och definitioner...4 3. Verksamhetsbeskrivning...9 4. Nyckeltalsgrafer...32 5. Nyckeltal, länsnivå...53 6. Förteckning över inrapporterande

Läs mer

VUXENPSYKIATRI. NYCKELTAL 2016 Rapport

VUXENPSYKIATRI. NYCKELTAL 2016 Rapport VUXENPSYKIATRI NYCKELTAL 216 Rapport Juni 217 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 Innehåll Om Nysam...4 Sammanfattning...5 Definitioner...6 Verksamhetsbeskrivning...9 Profildatatabell...9 Verksamhetsbeskrivning med

Läs mer

VUXENPSYKIATRI. NYCKELTAL 2018 Rapport

VUXENPSYKIATRI. NYCKELTAL 2018 Rapport VUXENPSYKIATRI NYCKELTAL 218 Rapport Maj 219 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll Om Nysam...3 Introduktion och definitioner...4 Introduktion till rapporten...4 Definitioner...4 Verksamhetsbeskrivning...9 Profildatatabell...9

Läs mer

Psykiatrin i Siffror. Psykiatriberedningen VGR Martin Rödholm, Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL

Psykiatrin i Siffror. Psykiatriberedningen VGR Martin Rödholm, Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL Psykiatrin i Siffror Psykiatriberedningen VGR 2018-08-21 Martin Rödholm, Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL Psykiatrikompassen Kvalitet KPP Aktivitet Kostnad Personal Projektorganisation Referensgrupp Nätverket

Läs mer

Nyckeltal 2014. Rapport Medicinkliniker

Nyckeltal 2014. Rapport Medicinkliniker Nyckeltal 2014 Rapport Medicinkliniker Maj 2015 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2 Faktauppgifter...4 3 Kostnadsdata...7 4 Produktivitetsdata...11 5 Utbildningsnivå...15 6 Nyckeltalsprofiler kliniknivå,

Läs mer

ORTOPEDI. NYCKELTAL 2016 Rapport

ORTOPEDI. NYCKELTAL 2016 Rapport ORTOPEDI NYCKELTAL 2016 Rapport Maj 2017 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll Om Nysam...3 Aktivitetsdata länsnivå...4 Resursdata länsnivå...8 Aktivitetsdata kliniknivå... 12 Produktivitetsdata kliniknivå...

Läs mer

Nyckeltal 2015. Rapport Barn- och ungdomspsykiatri

Nyckeltal 2015. Rapport Barn- och ungdomspsykiatri Nyckeltal 215 Rapport Barn- och ungdomspsykiatri April 216 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Beskrivning och profilgrafer...4 3. Nyckeltalsgrafer...14 4. Fördjupning: Första linjen...34 5. Fördjupning:

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri Psykiatrin i siffror Barn- och ungdomspsykiatri - Kartläggning 2017 2 (78) Innehåll 1. Förord...4 2. Nationell överblick...5 3. Introduktion och definitioner...6 4. Verksamhetsbeskrivning...12 5. Nyckeltalsgrafer...37

Läs mer

Nyckeltal Rapport BUP

Nyckeltal Rapport BUP Nyckeltal 214 Rapport BUP Maj 215 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Verksamhetsbeskrivning...4 3. Nyckeltalsgrafer...6 4. Landstingsprofiler...24 5. Riksgrafer...29 6. Fördjupning 214: Läkemedelsförskrivning...31

Läs mer

Kartläggning Barn- och ungdomspsykiatri

Kartläggning Barn- och ungdomspsykiatri Kartläggning 2016 Barn- och ungdomspsykiatri Innehåll 1. Förord...3 2. Introduktion och definitioner...4 3. Verksamhetsbeskrivning...9 4. Nyckeltalsgrafer...32 5. Nyckeltal, länsnivå...55 6. Förteckning

Läs mer

Hur har de mobila omvårdnadsteamen påverkat användningen av psykiatrisk slutenvård?

Hur har de mobila omvårdnadsteamen påverkat användningen av psykiatrisk slutenvård? Delrapport 3, augusti 2016 Hur har de mobila omvårdnadsteamen påverkat användningen av psykiatrisk slutenvård? Rapport från ett utvecklingsarbete i Landstinget Sörmland MATS EKERMO ROLAND SVENSSON Delrapport

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI. NYCKELTAL 2016 Rapport

BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI. NYCKELTAL 2016 Rapport BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI NYCKELTAL 216 Rapport Juni 217 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll Om Nysam...3 Sammanfattning...4 Definitioner...5 Verksamhetsbeskrivning...9 Profildatatabell...9 Verksamhetsbeskrivning

Läs mer

Förslag på en ny modern Psykiatri

Förslag på en ny modern Psykiatri 1(5) Förslag på en ny modern Psykiatri Bakgrund Område Psykiatri i Region Jämtland Härjedalen har under 2018 genomlysts i syfte att föreslå förändringar för en mer jämlik och effektiv vård för länets medborgare.

Läs mer

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI 2014 Styrelse/Nämnd: Psykiatrin Halland Driftnämnden Psykiatri Uppdragsgrupp: HSS Period: jan-feb Månad 1-2 2014 : -8,5 mkr Helårsprognos orsaker till betydande avvikelser

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI. NYCKELTAL 2017 Rapport

BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI. NYCKELTAL 2017 Rapport BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI NYCKELTAL 217 Rapport Juni 218 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll Om Nysam...3 Introduktion och definitioner...4 Verksamhetsbeskrivning...9 Profildatatabell...9...1... 12 Gotland...

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri Psykiatrin i siffror Barn- och ungdomspsykiatri - Kartläggning 218 2 (8) Innehåll 1. Förord...4 2. Nationell överblick...5 3. Introduktion och definitioner...6 4. Verksamhetsbeskrivning...12 5. Nyckeltalsgrafer...36

Läs mer

Enkät - Vuxenpsykiatrin

Enkät - Vuxenpsykiatrin Nytt avsnitt 1 sidan 1 Enkät - Vuxenpsykiatrin Sveriges kommuner och landsting Dessa uppgifter skrevs ut den : KONTAKTUPPGIFTER till uppgiftslämnaren Landsting/region Klinik Kontaktperson Telefonnummer

Läs mer

Nyckeltal 2015. Rapport Vuxenpsykiatri

Nyckeltal 2015. Rapport Vuxenpsykiatri Nyckeltal 215 Rapport Vuxenpsykiatri April 216 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Vuxenpsykiatri...4 3. Befolkning och jämförelsedata...5 4. Nyckeltalsgrafer...6 5. Fördjupning 215: Beroendevårdens

Läs mer

Psykiatrin i siffror. Rättspsykiatri. - Kartläggning 2017

Psykiatrin i siffror. Rättspsykiatri. - Kartläggning 2017 Psykiatrin i siffror Rättspsykiatri - Kartläggning 2017 Innehåll 1. Förord...4 2. Nationell överblick...5 3. Introduktion och definitioner...6 4. Verksamhetsbeskrivning...13 5. Nyckeltalsgrafer...33 6.

Läs mer

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga.

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga. 1 Datum Diarienummer Månadsrapport november Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: Januari november 2016 Kort sammanfattning Under oktober månad har ytterligare två vårdplatser öppnat på beroendeavdelningen

Läs mer

Vår ätstörningsvård är åldersobunden och länsövergripande: patientens bostadsort eller ålder ska inte vara ett hinder för en god, sammanhållen vård.

Vår ätstörningsvård är åldersobunden och länsövergripande: patientens bostadsort eller ålder ska inte vara ett hinder för en god, sammanhållen vård. I samtliga sex kommuner i Halland be driver vi öppenvård för både barn och vuxna. Dessutom har vi heldygnsvård för vuxna i Varberg och Halmstad, samt hel dygnsvård för barn och ungdomar i Halmstad. I Kungsbacka,

Läs mer

Rättspsykiatrin i siffror. Ulrike Deppert, Nysam Malin Lotterberg, Rättspsykiatri, Region Örebro Län Martin Rödholm, Uppdrag psykisk hälsa, SKL

Rättspsykiatrin i siffror. Ulrike Deppert, Nysam Malin Lotterberg, Rättspsykiatri, Region Örebro Län Martin Rödholm, Uppdrag psykisk hälsa, SKL Rättspsykiatrin i siffror Ulrike Deppert, Nysam Malin Lotterberg, Rättspsykiatri, Region Län Martin Rödholm, Uppdrag psykisk hälsa, SKL Syfte Att stimulera utvecklingen av vården genom att ge landsting

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsstatistikens termer, begreppsdefinitioner och regelverk (Lf98)

Hälso- och sjukvårdsstatistikens termer, begreppsdefinitioner och regelverk (Lf98) 2002-03-08 Dnr 1(1) s er, begreppsdefinitioner och regelverk (Lf98) Lf 98 är resultatet av ett samlat och gemensamt arbete mellan samtliga regioner och landsting, Gotlands kommun, Socialstyrelsen, Svenska

Läs mer

Kartläggning Rättspsykiatri

Kartläggning Rättspsykiatri Kartläggning 2016 Rättspsykiatri Innehåll 1. Förord...3 2. Introduktion och definitioner...4 3. Verksamhetsbeskrivning...8 4. Nyckeltalsgrafer...28 5. Diagnosfördelning i rättspsykiatrisk slutenvård...47

Läs mer

Ledningsrapport april 2018

Ledningsrapport april 2018 Periodens resultat är + 54 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 56 mnkr men en försämring med 36 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,3 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Dokument nr: Utgåva: Status: Sida: 2.2 Beslutsunderlag 1 (6)

Dokument nr: Utgåva: Status: Sida: 2.2 Beslutsunderlag 1 (6) 2.2 Beslutsunderlag 1 (6) Regional termförteckning B&T 2006 Bilaga 2 Regionala begrepp och termer samt regionalt kompletterande regelverk för några av termerna i Socialstyrelsens termbank (Termer från

Läs mer

Hälso- och sjukvård Delrapport psykiatri

Hälso- och sjukvård Delrapport psykiatri Nyckeltalssamverkan Hälso- och sjukvård Delrapport psykiatri,,,,,,,,, 2003-06-16 Kontaktpersoner landstingen: Operatör Helseplan: Sven-inge Carlson E-post: sven-inge.carlson@lk.dll.se Kontaktperson Dag

Läs mer

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T Ankom Stockholms läns landsting 2017-06- U Dnril2Ö >0^l2j MOTION 2017-06-13 26 fl: 2* Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns

Läs mer

Ledningsrapport september 2018

Ledningsrapport september 2018 Periodens resultat är + 243 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 117 mnkr men en försämring med 40 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,1 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Psykiatriberedningen seminarium 16 maj 2018

Psykiatriberedningen seminarium 16 maj 2018 Psykiatriberedningen seminarium 16 maj 2018 Psykiatri Affektiva Mathias Alvidius Verksamhetssamordnare 2018-05-16 Psykiatri Affektiva - basfakta: Betjänar drygt 710 000 invånare i Göteborg, Mölndal, Partille,

Läs mer

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra.

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra. 1 Datum Diarienummer UR 1 Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: januari mars 2017 1. Sammanfattning Den samlade utvecklingen under perioden har, i allt väsentligt, gått åt rätt håll. På totalen

Läs mer

Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj

Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj 2015 1 Psykiatri och habilitering 2015-06-11 Dnr 2015/ Landstingsdirektörens stab Sammanfattning Det kommer bli tufft men förvaltningen räknar med att hålla

Läs mer

Psykiatrins utmaning. Kuno Morin Chefsöverläkare

Psykiatrins utmaning. Kuno Morin Chefsöverläkare Psykiatrins utmaning Kuno Morin Chefsöverläkare Förekomnst av psykisk sjukdom 25% av alla människor beräknas under livstiden drabbas av psykisk sjukdom (The World Health Report 2001, WHO, Genève, 2001)

Läs mer

Enkät - Rättspsykiatrin

Enkät - Rättspsykiatrin Nytt avsnitt 1 sidan 1 Enkät - Rättspsykiatrin Sveriges kommuner och landsting Dessa uppgifter skrevs ut den : KONTAKTUPPGIFTER till uppgiftslämnaren Landsting/region Klinik Kontaktperson Telefonnummer

Läs mer

Ledningsrapport december 2017

Ledningsrapport december 2017 Periodens resultat är + 302 mkr, en negativ avvikelse mot budget med 10 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,5 % jämfört med samma period föregående år vilket är 56 mkr högre än budget. Divisionerna redovisar

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Uppföljning BUP för perioden 1 januari-30 september, resp. år

Uppföljning BUP för perioden 1 januari-30 september, resp. år Uppföljning BUP för perioden 1 januari-3 september, resp. år 1 i Topp huvuddiagnoser vid besök inom BUP Diagnoser Antal personer F9 - Hyperaktivitetsstörningar 637 Z - Allmän undersökning och utredning

Läs mer

RÄTTSPSYKIATRI. NYCKELTAL 2016 Rapport

RÄTTSPSYKIATRI. NYCKELTAL 2016 Rapport RÄTTSPSYKIATRI NYCKELTAL 216 Rapport Juni 217 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll Om Nysam...3 Sammanfattning...4 Definitioner...5 Verksamhetsbeskrivning...8 Profildatatabell...8 Verksamhetsbeskrivning och

Läs mer

Följande statistik skall följas av vårdgivaren och inrapporteras till landstinget på anmodan:

Följande statistik skall följas av vårdgivaren och inrapporteras till landstinget på anmodan: Bilaga 2 I; Uppföljning sida 1 (6) A Uppföljning Avtalad verksamhet kommer att följas upp enligt nedanstående rutiner. Kraven på uppföljningen kan komma att ändras under avtalstiden. Bonus utgår för ställda

Läs mer

Utveckling av psykosvården i Halland

Utveckling av psykosvården i Halland 1(8) Utveckling av psykosvården i Halland Förslag till beslut Driftnämnden beslutar att godkänna det förslag som tagits fram för att förstärka och utveckla psykosvården inom Psykiatrin Halland och att

Läs mer

Psykiatrin i siffror. Rättspsykiatri. - Kartläggning 2018

Psykiatrin i siffror. Rättspsykiatri. - Kartläggning 2018 Psykiatrin i siffror Rättspsykiatri - Kartläggning 2018 Innehåll 1. Förord...4 2. Nationell överblick...5 3. Introduktion och definitioner...6 4. Verksamhetsbeskrivning...13 5. Nyckeltalsgrafer...32 6.

Läs mer

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa Lägesrapport 2018-09-20 Bakgrundsbeskrivning: Sverige har idag 1,7 miljoner invånare som är 65 år och äldre. Antalet

Läs mer

FRAMTIDSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DALARNA Vuxenpsykiatrin

FRAMTIDSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DALARNA Vuxenpsykiatrin FRAMTIDSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DALARNA Vuxenpsykiatrin Struktur och samverkan Samarbete mellan primärvård - specialistvård När landstinget har breddad kompetensen inom primärvården för det psykiatriska

Läs mer

Kvartalsuppföljning, 3:e kvartalet 1 januari-30 september, respektive år

Kvartalsuppföljning, 3:e kvartalet 1 januari-30 september, respektive år Kvartalsuppföljning, 3:e kvartalet 1 januari-3 september, respektive år Uppföljning BUP för perioden 1 januari-3 september, resp. år 1 i Topp huvuddiagnoser vid besök inom BUP Diagnoser Antal personer

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Psykiatriska kliniken NLN, KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Redovisning av förstärkningsmedel psykiatri 2017 riktat till patientgrupper med bipolär sjukdom

Redovisning av förstärkningsmedel psykiatri 2017 riktat till patientgrupper med bipolär sjukdom Redovisning av förstärkningsmedel psykiatri 2017 riktat till patientgrupper med bipolär sjukdom SU Psykiatri affektiva Nyttjande av utökade medel Mottagningen har anställt följande yrkeskategorier: 1,5

Läs mer

Ansvarsfördelning och konsultationer mellan primärvård och specialistpsykiatri. Ulf Svensson, chefläkaravdelningen

Ansvarsfördelning och konsultationer mellan primärvård och specialistpsykiatri. Ulf Svensson, chefläkaravdelningen Ansvarsfördelning och konsultationer mellan primärvård och specialistpsykiatri. Förtydliga vårdnivåer Syfte Underlag för konsultationsarbetet mellan primärvård och vuxenpsykiatri. Effektivare remissflöden

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss 1 Framtidens Hälso- och sjukvård Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss Kompetens Kvalitet Befolkningsförändringar Ojämlik hälsa Folksjukdomar Tio utmaningar för Landstinget Blekinge Global sårbarhet

Läs mer

Landstingsfullmäktiges protokoll. Styrelsens beredning av programberedningens verksamhetsrapport för år 2015

Landstingsfullmäktiges protokoll. Styrelsens beredning av programberedningens verksamhetsrapport för år 2015 Landstingsfullmäktiges protokoll Sammanträdet den 20 april 2016 30 Styrelsens beredning av programberedningens verksamhetsrapport för år 2015 Dnr 35-15 Ärendebeskrivning I enlighet med den av landstingsfullmäktige

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-02-07 Dnr 1800187 1 (8) Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Satsning psykisk hälsa 2018 Ordförandens förslag

Läs mer

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Barn- och ungdomspsykiatri Beroendevård Vuxenpsykiatri Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2011-10-19 Diarienummer: HSN1103-0243

Läs mer

Ärende 15. Svar på motion: Samla och utveckla ätstörningsvården (V) PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen. Peder Björn

Ärende 15. Svar på motion: Samla och utveckla ätstörningsvården (V) PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen. Peder Björn PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen Ärende 15 Svar på motion: Samla och utveckla ätstörningsvården (V) Regionstyrelsen tillstyrker regionfullmäktige BESLUTA a t t avslå motionen. Svar på motion: Samla och

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Psykiatriska kliniken MSE Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation /

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård. PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, Kalmar

Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård. PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, Kalmar Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård V U X E N P SYKIATRI SÖDER F A S TSTÄL L T 2011-06-16 V E R S I O N 2011:1 PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, 391 26 Kalmar Innehåll Inledning 2 Definition av öppenvård,

Läs mer

Ledningsrapport april 2017

Ledningsrapport april 2017 Periodens resultat är + 90 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 69 mkr. Nettokostnaderna är oförändrade jämfört med samma period föregående år vilket är 2,2 % lägre än budget (56 mkr). Regionens prognos

Läs mer

Ledningsrapport januari 2018

Ledningsrapport januari 2018 Periodens resultat är + 32 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 8 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 5,3% jämfört med samma period föregående år. Periodens nettokostnaderna är 16 mkr lägre än budget.

Läs mer

Avtal mellan Uppsala kommun och Region Uppsala om psykosvårdens beroendeteam

Avtal mellan Uppsala kommun och Region Uppsala om psykosvårdens beroendeteam SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2018-12-04 Diarienummer SCN-2018-0493 Socialnämnden Avtal mellan Uppsala kommun och Region Uppsala om psykosvårdens beroendeteam Förslag till beslut

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

Regionstyrelsen 67-80

Regionstyrelsen 67-80 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 67-80 Tid: 2015-04-21, kl 13:00-15:10 Plats: Regionens hus, sal A 75 Dnr RJL2015 /88 Yttrande över Granskning av allmänpsykiatrin för vuxna, LJR2014/21 Beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Ledningsrapport mars 2017

Ledningsrapport mars 2017 Periodens resultat är + 54 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 14mkr. Nettokostnaderna är 2,2 % högre än samma period föregående år men ca 1,4 % lägre än budget (27 mkr). Divisionerna redovisar ett

Läs mer

Nyckeltal Rapport Ortopedi

Nyckeltal Rapport Ortopedi Nyckeltal 2015 Rapport Ortopedi April 2016 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Aktivitetsdata länsnivå...4 3. Resursdata länsnivå...8 4. Aktivitetsdata kliniknivå...12 5. Resursdata kliniknivå...13

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Ledningsrapport september 2017

Ledningsrapport september 2017 Periodens resultat är + 283 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 55 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 2,0 % jämfört med samma period föregående år vilket är lägre 32 mkr lägre än budget. Regionens

Läs mer

Sommarplaneringen i vården 2017

Sommarplaneringen i vården 2017 PM PM 2017-04-27 1 (5) Sommarplaneringen i vården 2017 Stärkt samverkan med primärvård och kommun och tidigarelagd planering av bemanningen är några av de insatser som landsting och regioner nu genomför

Läs mer

Barns behov av information, råd och stöd när en förälder är psykiskt sjuk hur efterföljs lagen?

Barns behov av information, råd och stöd när en förälder är psykiskt sjuk hur efterföljs lagen? Barns behov av information, råd och stöd när en förälder är psykiskt sjuk hur efterföljs lagen? En utvärdering av implementeringen i Psykiatri Skåne Gisela Priebe, Lunds universitet Maria Afzelius, Region

Läs mer

Psykiatri och habilitering Maj 2014

Psykiatri och habilitering Maj 2014 Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj 2014 Psykiatri och habilitering 2014-06-12 Landstingsledningen Månadsbokslut 2014-05-31 Ekonomiska utfallet för maj månad är 172,5 mkr vilket är 7,3 mkr högre

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 1 (5) HSN 0908-0737 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, P 7 Förlängning av avtal om lokal psykiatrisk öppenvård

Läs mer

Yttrande över motion 2017:38 av Karin Michal (MP) om vården efter Psykiatri 2015

Yttrande över motion 2017:38 av Karin Michal (MP) om vården efter Psykiatri 2015 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Andreas Falk TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 1 (4) HSN 2017-1303 Yttrande över motion 2017:38 av Karin Michal (MP) om vården

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Vård- och behandlingshem Behandling och rehabilitering av psykiskt sjuka och/eller psykiskt funktionshindrade vid vård- och behandlingshem

Vård- och behandlingshem Behandling och rehabilitering av psykiskt sjuka och/eller psykiskt funktionshindrade vid vård- och behandlingshem Vård- och behandlingshem Genomgång --9 Vård- och behandlingshem Behandling och rehabilitering av psykiskt sjuka och/eller psykiskt funktionshindrade vid vård- och behandlingshem Avdelningen för hälso-

Läs mer

Vårdval i Östergötland

Vårdval i Östergötland Vårdval i Östergötland Blankett för auktorisationsansökan för öppen specialiserad vuxenpsykiatri Leverantörsuppgifter Komplett företagsnamn: Adress: Postnummer: Postadress: Org.nummer: Firmatecknare: Bankgironummer:

Läs mer

Ledningsrapport augusti 2017

Ledningsrapport augusti 2017 Periodens resultat är + 294 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 100 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,6 % jämfört med samma period föregående år vilket är lägre 78 mkr lägre än budget. Regionens

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Avtal mellan Uppsala kommun och Region Uppsala om psykosvårdens beroendeteam

Avtal mellan Uppsala kommun och Region Uppsala om psykosvårdens beroendeteam SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2018-10-22 Diarienummer SCN-2018-0493 Socialnämnden Avtal mellan Uppsala kommun och Region Uppsala om psykosvårdens beroendeteam Förslag till beslut

Läs mer

Beroendevårdkedja Halland. Hans.Ackerot@regionhalland.se

Beroendevårdkedja Halland. Hans.Ackerot@regionhalland.se Beroendevårdkedja Halland Hans.Ackerot@regionhalland.se Ansvarsfördelning beroende/missbruk Baserat bl.a. på nationella riktlinjer från 2007 och 2014 samt regeringens missbruksutredning 2011. Socialtjänsten

Läs mer

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-25 1 (6) HSN 1503-0333 Handläggare: Conny Gabrielsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, p 5 Fortsatt utveckling av privata driftsformer

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1(5) FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1 Mål och inriktning utgör ett kompletterande barn och ungdomspsykiatriskt vårdutbud inom Stockholms läns landsting. Verksamheten ska präglas av en helhetssyn på det enskilda

Läs mer

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marina Skarbövik TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1299 Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP)

Läs mer

VUP:Stor klinik på SÄS

VUP:Stor klinik på SÄS VUP:Stor klinik på SÄS 235 500 över 18 år BORÅS 9 öppenvårdsmottagningar 4 avdelningar 1 akutmottagning 1 observationsavdelning ALINGSÅS 2 öppenvårdsmottagningar varav en regional mottagning för Könsdysforiutredning

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

1. Syfte och omfattning. 2. Allmänt. Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(5)

1. Syfte och omfattning. 2. Allmänt. Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 09-110960 Fastställandedatum: 2014-05-30 Giltigt t.o.m.: 2015-05-30 Upprättare: Mats A Porat Fastställare: Berit Fredriksson Samverkan - Vuxenpsykiatri

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Förstärkning äldrepsykiatri

Förstärkning äldrepsykiatri Förstärkning äldrepsykiatri Psykiatriberedningen Johan Sandelin, verksamhetschef Neuropsykiatri SU 2018-05-16 Utgångspunkter Äldres behov av psykiatrisk vård och stöd (SoS artikelnr 2012-2-22) Psykisk

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (7) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Läs mer

Nyckeltal Rapport Kirurgi/urologi

Nyckeltal Rapport Kirurgi/urologi Nyckeltal 2014 Rapport Kirurgi/urologi Maj 2015 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2 Aktivitetsdata, länsnivå...4 3 Resursdata, länsnivå...14 4 Länsprofiler...18 Bilaga 1 Gemensamma definitioner Informationsflik

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län

Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län RJL 2017/3091 RJL 2017/2982 Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län 1 Giltig från 2018-01-01 Innehåll Överenskommelsens omfattning...

Läs mer

Tidig planering för att garantera säker och trygg vård i sommar

Tidig planering för att garantera säker och trygg vård i sommar PM 2016-04-25 1 (6) Avd för arbetsgivarpolitik Lotta Christofferson Sommarplaneringen i vården 2016 Tidig planering för att garantera säker och trygg vård i sommar SKL årliga enkätundersökning ger en bild

Läs mer

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners i Östergötland 2016

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners i Östergötland 2016 Verksamhetsberättelse Psykiatripartners i Östergötland 2016 Verksamhetsområde: Psykiatripartners Resurs AB blev under våren 2013 ett fristående företag som ägs av ledningen för verksamheterna. Psykiatripartners

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Vården står inför stora utmaningar Länet växer med ca 37 000 nya invånare varje år. Ytterligare 380 000 invånare till 2020

Läs mer

Formulär för prestationen kring tvångsvård och tvångsåtgärder

Formulär för prestationen kring tvångsvård och tvångsåtgärder 1 (8) Formulär för prestationen kring tvångsvård och Följande underlag är framtaget med anledning av det krav som ställs i 2014 års överenskommelse PRIO Psykisk ohälsa. I överenskommelsen anges att landstingen

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer