Kvalitetsbokslut 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsbokslut 2013"

Transkript

1 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Psykiatriska kliniken NLN, KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation... 4 Faktaruta... 7 Tillgänglighet... 7 Medicinska resultat... 8 Patientsäkerhetsresultat... 8 Patienterfarenheter... 9 Förbättringsarbete... 9 Forskning och utbildning Aktiviteter Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

3 Inledning Psykiatrin är de svagas vattenhål i sjukvården. Vi har en tillåtande och förstående inställning till mänskligheten. Ibland måste vi ta till tvångsmetoder, när sjukdomar drabbar förnuft och tanke. Detta är en mycket ansvarsfylld uppgift, som vi axlar med respekt för de svaga. Psykiatri är ofta svåravgränsad. Det kan vara svårt att avgöra vad som är vad i psykisk sjukdom, sociala svårigheter, kriser, missbruk mm. Vi har många samarbetspartners. Vi har många kontaktytor med våra sju kommuner. Vi har samarbeten med Primärvården, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Polisen, Kriminalvården, Migrationsverket. Våra patienter har barn, föräldrar och andra närstående som påverkas av psykisk sjukdom. Detta gör psykiatrin till en samarbetenas specialitet. Under året 2013 har vi arbetat vidare tillsammans med länets kommuner för att göra tydliga och användbara överenskommelser mellan psykiatrin och de sju kommunerna. Arbetet är i full gång och vi planerar ha färdiga avtal under våren Vi har framgångsrikt minskat våra väntetider och även påbörjat ett omfattande förbättringsarbete rörande vår hittills bristfälliga telefontillgänglighet. Verksamhetens uppdrag Psykiatriska kliniken ska erbjuda specialiserad psykiatrisk vård för vuxna medborgare med svårare psykiatrisk problematik. Syftet med specialiserad psykiatrisk vård är att uppnå förbättrad psykisk hälsa, livskvalitet och funktionsförmåga. Vården inriktas också på att minska dödligheten i självmord och de kroppsliga sjukdomar som ofta är följden av allvarlig psykisk sjukdom. Vården ska bygga på evidensbaserad kunskap och beprövad erfarenhet samt utformas för att möta den individuella patientens behov på bästa sätt. Klinikens ledningssystem utgår från Socialstyrelsens handbok, God vård samt SOSFS 2005:12. Målgrupper Klinikens målgrupper är patienter med svårare psykiatrisk problematik enligt definition i vårdöverenskommelsen mellan Psykiatri och Primärvård i Sörmland. Verksamhetens inriktning Vården och behandlingen skall i möjligaste mån utformas och genomföras i samråd med patienten. Patienten skall ges individuellt anpassad information om sitt hälsotillstånd och om de metoder för undersökning, vård och behandling som finns. Vården ska ges med respekt och lyhördhet för individens specifika behov, förväntningar och värderingar, och att dessa vägs in i de kliniska besluten. Klinikens värdegrund finns fastlagd i våra etiska riktlinjer. Patientens upplevelse av sin vård och behandling följs upp via Nationella patientenkäten, samarbete med Patientnämnd och Personliga ombud. Metoder för diagnostik, vård och behandling Verksamheten följer nationella riktlinjer och i förekommande fall länsövergripande vårdprogram. Verksamheten deltar i SKL och Socialstyrelsens långsiktiga utvecklingsarbeten för implementering av evidensbaserade metoder. Vi ser ett behov av att Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

4 utveckla metoder för säkrare implementering av nya metoder och riktlinjer genom årlig revidering och uppföljning av enhetsplanerna och GAP-analyser. Organisation Vårdkedja Psykiatrisk akutvård Psykiatriska kliniken är bemannad med primär- och bakjour dygnet runt. Under kontorstid finns, förutom jourläkarna i Nyköping även jourläkare i Katrineholm. Psykiatriska jourteamet KSK/Psykiatriska akutteamet NLN Teamens övergripande ansvar och uppdrag är att tillgodose behovet av ett gott och säkert akutpsykiatrisk omhändertagande för befolkningen. Teamen ska bedöma rätt vårdnivå vid kontakt. Uppdraget för de psykiatriska akut/jourteamen är att: vara tillgängliga för akut psykiatrisk rådgivning, vara tillgängliga för akuta psykiatriska bedömningar, i samarbete med primär- och bakjour bedöma behovet av omhändertagande, vårdinsats och vårdnivå, vara ett stöd för primärjouren i för och efterarbete i samband med läkarbesök/bedömningar, vara tillgängliga för att ge akut stöd till psykiatriska patienter som sviktar i sitt tillstånd, reducera behovet av slutenvård, Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

5 vara tillgängliga för patienter i väntan på att kontakt etableras med öppenvården, under jourtid tillkommer följande uppdrag: administrera substitutionsläkemedel till patienter från Beroendecentrum öppenvård, att tillsammans med primär- och bakjour bedöma behovet av psykiatriskt omhändertagande, vårdinsats och vårdnivå, akuta insatser på jourtid för barnpsykiatriska patienter enligt avtal med BUP Sörmland. Teamen arbetar på uppdrag av sig själva i kontakten med patienter och på uppdrag av interna och externa samarbetspartners. Samverkan sker med polis, socialtjänst och primärvårdsjour. För Psykiatriska jourteamet, KSK tillkommer att i samband med helger och helgdagar vara tillgängligt för transporter till Nyköping i samband med inläggning för heldygnsvård efter bedömningen att transporten inte kan lösas på annat sätt och/eller patienten bedöms vara i behov av psykiatrisk utbildad personal under transporten. Beroendecentrum/PIVA Avdelningen är uppdelad i två delar, dels en som arbetar med personer med svår beroendeproblematik i behov av heldygnsvård, dels en som erbjuder psykiatrisk intensivvård med hög omhändertagandenivå. Rehabkliniken kan vid behov disponera två vårdplatser på PIVA för patienter med demenssjukdom och samtida allvarliga beteendestörningar. Vårdkedja allmänpsykiatri Allmänpsykiatriska mottagningar Kliniken har fem allmänpsykiatriska öppenvårdsmottagningar: 2 mottagningar i Nyköping 1 mottagning i Katrineholm 1 mottagning i Oxelösund 1 mottagning i Flen Målgruppen för den allmänpsykiatriska öppenvården är vuxna personer (>18 år) med svår psykiatrisk problematik. Uppdraget är att medicinskt utreda, behandla, lindra och bota psykiatriska sjukdomar och skador. Mottagningarna verkar för god psykisk hälsa och vård på lika villkor. Den vård som vi erbjuder skall vara tillgänglig, av god kvalitet och bygga på respekt för den enskilde. I mottagningarnas åtagande finns också en rådgivningsfunktion riktad mot allmänheten och vårdgrannar. Även information och undervisning av studerande och praktikanter förekommer, liksom ett samarbete med anhörig- och patientorganisationer. Omvårdnadsteam Under 2013 har Psykiatriska Kliniken NLN/KSK startat ny en helt ny verksamhet. Omvårdnadsteamen är lokaliserade i Nyköping och Katrineholm. Uppdraget är att stötta patienter i hemmet på uppdrag av de allmänpsykaitriska mottagningarna. Verksamhetens bägge bilar börjar rulla under januari Allvårdsavdelningen Allvårdsavdelningen är en allmänpsykiatrisk vårdavdelning med 20 vårdplatser. Man har erfarenhet och särskild kompetens av att vårda personer med affektiva sjukdomar, ångesttillstånd och personlighetsstörningar. Avdelningen är på grund av sin storlek Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

6 uppdelad i två delar. ECT ECT-verksamheten är kopplad till Allvårdsavdelningen. Behandlingarna ges på operationsavdelningen i Nyköping. Under ett år ges elbehandlingar. Ätstörningsenhet I samverkan med BUP Sörmland drivs en ätstörningsenhet i Nyköping och Katrineholm. Unga vuxna I samverkan med BUP Sörmland drivs samtalscentrum för Unga Vuxna i Nyköping. Kvalitetsregister Verksamheten deltar i kvalitetsregister BUSA (ADHD), BipoläR (affektiv sjukdom), RiksÄT (ätstörningar) och ECT. Vårdkedja Psykossjukdom Psykosteamet KSK/Integrerad Psykosverksamhet NLN Verksamhetens psykosvård bedrivs på tre orter: Integrerad öppen- och heldygnsvård i Nyköping Öppenvård i Katrineholm Öppenvård på den allmänpsykiatriska mottagningen i Flen Heldygnsavdelningen i Nyköping har 12 vårdplatser. Under början av 2014 öppnar en helt ny avdelning integrerad med öppenvårdsenheten. Psykosvården arbetar med ett holistiskt synsätt. Denna patientgrupp har svårt att hävda sin rätt och behöver omfattande stödinsatser från psykiatrin. Kvalitetsregister Verksamheten deltar i kvalitetsregister PsykosR och RättsPsyk. Vårdkedja beroende missbruk I Nyköping och Katrineholm finns Beroendecentrum öppenvård. Mottagningarna vänder sig till personer med svåra beroende- och missbrukstillstånd. Mottagningarna drivs i samverkan mellan Landstinget Sörmland och kommunerna i upptagningsområdet med gemensamma insatser till individen. Beroendecentrum öppenvård KSK och NLN Vården inom respektive beroendecentrum inom landstinget Sörmland styrs och baseras på det reviderade vårdprogrammet för behandling av beroendesjukdomar. Samverkansavtal mellan Landstinget Sörmland och de sju kommunerna undertecknades 2012 och revideras årligen. Beroendecentrums uppdrag är främst att utreda, behandla och följa upp patienter med opiatberoende. Under förutsättning att vissa specifika kriterier uppfylls erbjuds läkemedelsassisterad underhållsbehandling (LARO). Till målgruppen räknas även patienter med läkemedelsberoende som inte kan behandlas inom primärvården; patienter med beroendeproblematik som är i behov av behandling med centralstimulantia; körkortsärenden där missbruk/beroende av narkotika utgjort det direkta skälet till indraget körkortutredning; behandling (poliklinisk avgiftning) av patienter med Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

7 alkoholberoende där psykiatrins insatser erfordras. I Nyköping finns 6 vårdplatser avsedda för personer med svår beroendeproblematik. Kvalitetsregister Verksamheten deltar i kvalitetsregister SBR och LAROS. Psykiatrisk/psykologisk katastrofledningsgrupp (PKL) I södra- och västra länsdelarna finns psykiatriska katastrofledningsgrupper som ingår i Landstinget Sörmlands verksamhet vid katastroftillbud. Faktaruta Fakta Utfall 2013 Omsättning Antal anställda Antal vårdplatser 234 mnkr 263 st 45 st Tillgänglighet Vår jourverksamhet har en god tillgänglighet i såväl Katrineholm som Nyköping. Under året har belastningen på akutverksamheten och har varit hög, liksom beläggningsgraden på vårdavdelningarna. Förhoppningen är att den nystartade mobila omvårdnadsverksamheten ska skapa luft i systemet. Effekten kan förhoppningsvis ses under våren Vi har haft fokus på väntetiderna under Med hjälp av ganska små medel har vi kommit till rätta med väntetiderna för nybesök. I Nyköping har man haft några kvällsmottagningar som uppskattats av både patienter och personal. Förhoppningsvis kan vi fortsätta med denna verksamhet under Målsättningen är att 70 % av patienternas nybesök ska ske inom 30 dagar och att samtliga nybesök ska vara genomförda inom 60 dagar. Det är realistiskt att ha som målsättning att alla nybesök ska kunna ske inom 30 dagar under Nybesök inom 60 dagar Nybesök inom 90 dagar jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec 54% 74% 68% 63% 64% 55% 54% 58% 63% 93% 92% 96% 78% 85% 83% 85% 84% 77% 73% 78% 83% 97% 98% 100% Telefontillgängligheten är fortfarande bristfällig. Verksamheten kommer att införa telefonkösystemet TeleQ under våren Ett förbättringsområde är neuropsykiatrisk utredning och behandling. Landstinget Sörmland har arbetat med Process ADHD. I Division Psykiatri har vi under året samlat de Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

8 professioner som har del i utredning av ADHD. Bilden har börjat klarna parallellt som utredningstakten på divisionens olika mottagningar har ökat. Vi har också remitterat patienter för utredning i andra landsting. Resultatet är obefintliga köer för utredning och ett bättre flöde i verksamheten. Antalet patienter under behandling ökar, vilket fortfarande är svårt för mottagningarna att hinna med. Medicinska resultat Verksamheten registrerar nu i alla åtta psykiatriska kvalitetsregister: ECT BUSA BipoläR PsykosR RiksÄT SBR RättsPsyk LAROS Täckningsgraden blir allt bättre. Under året har vi mer än väl klarat den nivå som SKL och staten fastställt som mål för Inom vår psykosverksamhet arbetar vi aktivt med att förebygga riskerna för hjärt- och kärlsjukdom hos patienterna. Modellen sprider vi över landet som ett gott exempel. Patientsäkerhetsresultat Inom den psykiatriska heldygnsvården har vi hygienrutiner som stämmer överens med Landstingets övriga verksamheter. Resultatet var inte så bra. Det är dock viktigt att komma ihåg att vi inte har några problem med vare sig liggsår eller vårdrelaterade infektioner. Vi ska ändå arbeta med att förbättra våra resultat för under Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

9 Vi genomför alltid riskanalyser inför planerade verksamhetsförändringar. Vi har två utbildade riskanalyserare inom verksamheten. Patienterfarenheter Patientfokus och -medverkan blir allt tydligare en naturlig del av psykiatrins utveckling. I alla samverkanssammanhang strävar vi efter att ha med oss brukarorganisationerna. Där vi sett tydligast resultat är i projekten Bättre vård - mindre tvång. På planeringsdagar har exempelvis PIVA haft med brukarambassadörer. Vi har lärt oss att det ofta inte är i det för oss uppenbara som patienten kan bli kränkt. En patient berättade att hon inte hade några problem med att bli lagd i bältessäng när hon var ångestfylld. Däremot kände hon sig kränkt när personalen höll henne fast, vilket man gjorde för att undvika bältesläggning. Det är viktigt med utvärdering! Förbättringsarbete Bättre vård - Mindre tvång Under 2012 var PIVA delaktiga i projektet bättre vård - mindre tvång. Projektet blev belönat från flera håll. Under 2013 har Allvården varit aktiva inom ramen för projektet och är det fortfarande. Under året har vi sett resultat i form av större delaktighet hos patienterna, liksom ökad patientnöjdhet. Under 2014 kommer Nationella patientenkäten förhoppningsvis att visa på bestående resultat. Medarbetarna har mycket tydligt visat att de är nöjda med utvecklingen, vilket ses i Medarbetarenkätens resultat för Allvården. Mobil omvårdnad Landstingets satsning på mobil psykiatri har byggts upp under året. En givande debatt kring Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

10 arbetsformer har förts inom verksamheten. En nystartad enhet behöver inte ta hänsyn till någon historia och har organiseras utifrån patienten behov och vårdflödestänkande. Det har lett till flera kollisioner med verksamhetens andra delar, som är organiserade utifrån mer gammalmodiga modeller. Under 2014 kommer processen med att organisera hela öppenvården utifrån ett processtänkande dominera det interna arbetet. Familjerum Verksamheten har numera ett rum särskilt avsett för mötet mellan patienter och deras anhöriga. Det har varit ett problem att vi inte kunnat erbjuda en fungerande mötesplats för barn och unga. Familjerummet är i linje med verksamhetens arbete med att arbeta med patienternas hela nätverk. Anhöriga är en viktig del av det friska hos patienterna. Närstående- och brukarråd Under året har samverkan med vuxenpsykiatrins brukarråd kommit igång på allvar. Vi har nu funnit en bra form för samverkan med närstående- och brukarorganisationerna. Forskning och utbildning Psykosvård av rang Psykosenhetens integrerade och holistiska arbete sprider sig i landet. Vår verksamhet ses som en förebild för andra kliniker i Sverige. Effekter av samtalsbehandling I öppenvården pågår en spännande studie som tittar på effekten av samtalsbehandling. Upplägget är att studera på alla tänkbara patientgrupper som behandlas med alla tänkbara former av samtalsbehandling. Temat kan verka uppenbart, men faktum är att denna studie är världsunik. Studien har pågått under hela året och kommer att fortsätta under hela Läkarstudenter I samarbete med Linköpings Universitet tar vi nu regelbundet emot läkarstudenter under deras psykiatrikurs. Sedan tidigare tar vi emot studenter från sjuksköterskeprogrammet, läkarsekreterarprogrammet mm. Vi vill gärna se verksamheten som en levande utbildningsmiljö utanför universiteten. Aktiviteter 2014 Under 2014 kommer vi ha fortsatt fokus på tillgängligheten. Vi mäter: Väntetid för nybesök Väntande på neuropsykiatrisk utredning Genomförda neuropsykiatriska utredningar Nya vårdåtaganden (nya patienter) Avslutade vårdåtaganden Det sistnämnda är en viktig del av en god tillgänglighet. Ska vi klara ett ökat inflöde och hålla köerna borta, så är det viktigt att också fokusera på avslut. Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

11 Aktiviteter Utbildning i sekretess- och tystnadsplikt samt behörighet och dataintrång Implementering av de förvaltningsspecifika miljöledningsrutinerna. Miljöutbildning Psykiatriska kliniken NLN, KSK, Kvalitetsbokslut (11)

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Psykiatriska kliniken NLN, KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Psykiatriska kliniken NLN, KSK

Kvalitetsbokslut 2014. Psykiatriska kliniken NLN, KSK Kvalitetsbokslut 2014 Psykiatriska kliniken NLN, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 BUP Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Medicinkliniken KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Psykiatriska kliniken MSE Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation /

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 BUP Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Psykiatriska kliniken MSE 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1(5) FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1 Mål och inriktning utgör ett kompletterande barn och ungdomspsykiatriskt vårdutbud inom Stockholms läns landsting. Verksamheten ska präglas av en helhetssyn på det enskilda

Läs mer

Tillsammans utvecklar vi beroendevården. Egentligen ska inte vården bero på tur, utan på att man vet vilken vård som fungerar bäst.

Tillsammans utvecklar vi beroendevården. Egentligen ska inte vården bero på tur, utan på att man vet vilken vård som fungerar bäst. Tillsammans utvecklar vi beroendevården Egentligen ska inte vården bero på tur, utan på att man vet vilken vård som fungerar bäst. En säker och enkel väg till bättre beroendevård Svenskt Beroenderegister

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ögonkliniken Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 9 Tillgänglighet... 10 Medicinska resultat...

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

Folkhälsoenkät Förekomsten av dålig psykisk hälsa är 16 % för män och 20 % för kvinnor.

Folkhälsoenkät Förekomsten av dålig psykisk hälsa är 16 % för män och 20 % för kvinnor. Folkhälsoenkät 2008 Förekomsten av dålig psykisk hälsa är 16 % för män och 20 % för kvinnor. Den högsta andelen ses bland unga kvinnor i åldern 18-34 år.. Dålig psykisk hälsa är vanligare bland förtidspensionärer,

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Nävertorp Katrineholm 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om utvecklingsinsatser för psykiatrin med hjälp av de Nationella kvalitetsregistren

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om utvecklingsinsatser för psykiatrin med hjälp av de Nationella kvalitetsregistren Utdrag Protokoll I:9 vid regeringssammanträde 2011-10-13 S2011/8974/FS/(delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om utvecklingsinsatser för psykiatrin med hjälp av de Nationella kvalitetsregistren

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden Socialnämnden. Bakgrund

Hälso- och sjukvårdsnämnden Socialnämnden. Bakgrund Handlingstyp Överenskommelse 1 (8) Datum 6 november 2014 Missbruks- och beroendevård Överenskommelse mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och avseende samverkan när det gäller personer som missbrukar alkohol,

Läs mer

Psykiatriska omvårdnadsteam. Nyköping & Katrineholm

Psykiatriska omvårdnadsteam. Nyköping & Katrineholm Psykiatriska omvårdnadsteam Nyköping & Katrineholm Sörmland Västra och södra länsdelen har 2 team. Utgår från Nyköping och Katrineholm. Arbetar mot 7 kommuner. Består av sjuksköterska och skötare. Projektdirektivets

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut Psykiatriska kliniken MSE

Kvalitetsbokslut Psykiatriska kliniken MSE Kvalitetsbokslut 2011 Psykiatriska kliniken MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 8 Måluppfyllelse... 9 Tillgänglighet... 11 Medicinska

Läs mer

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän För vem? Barn och unga 0-25 år som har eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa och sjukdom Personer

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ögonkliniken Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Utveckling av psykosvården i Halland

Utveckling av psykosvården i Halland 1(8) Utveckling av psykosvården i Halland Förslag till beslut Driftnämnden beslutar att godkänna det förslag som tagits fram för att förstärka och utveckla psykosvården inom Psykiatrin Halland och att

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ortopedkliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Maria Ungdom. Samordnade insatser för ungdomar med missbruk. Helena von Schewen & Gisela Baumgren

Maria Ungdom. Samordnade insatser för ungdomar med missbruk. Helena von Schewen & Gisela Baumgren Maria Ungdom Samordnade insatser för ungdomar med missbruk & Gisela Baumgren 1 Maria Ungdom Maria Ungdom startades 1966 Antal anställda: 85 personer Vårddygn: 2 038 (2013) Antal öppenvårdsbesök: 28 500

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Beroendekliniken. i Göteborg

Beroendekliniken. i Göteborg Beroendekliniken i Göteborg Vi erbjuder utredning och behandling vid komplicerat missbruk/beroende av alkohol, läkemedel och narkotika för personer med eller utan psykiatrisk problematik. Målgrupp Beroendekliniken

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Oxelösund 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Vår ätstörningsvård är åldersobunden och länsövergripande: patientens bostadsort eller ålder ska inte vara ett hinder för en god, sammanhållen vård.

Vår ätstörningsvård är åldersobunden och länsövergripande: patientens bostadsort eller ålder ska inte vara ett hinder för en god, sammanhållen vård. I samtliga sex kommuner i Halland be driver vi öppenvård för både barn och vuxna. Dessutom har vi heldygnsvård för vuxna i Varberg och Halmstad, samt hel dygnsvård för barn och ungdomar i Halmstad. I Kungsbacka,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

FRAMTIDSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DALARNA Vuxenpsykiatrin

FRAMTIDSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DALARNA Vuxenpsykiatrin FRAMTIDSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DALARNA Vuxenpsykiatrin Struktur och samverkan Samarbete mellan primärvård - specialistvård När landstinget har breddad kompetensen inom primärvården för det psykiatriska

Läs mer

Förslag på en ny modern Psykiatri

Förslag på en ny modern Psykiatri 1(5) Förslag på en ny modern Psykiatri Bakgrund Område Psykiatri i Region Jämtland Härjedalen har under 2018 genomlysts i syfte att föreslå förändringar för en mer jämlik och effektiv vård för länets medborgare.

Läs mer

PRIO-satsningen 2014 inom Psykiatrin Halland

PRIO-satsningen 2014 inom Psykiatrin Halland 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Ledningsstaben 2014-04-24 DN PS140036-1 Ylva Berger, Utvecklare 070-662 60 52 Driftnämnden för Psykiatrin i Halland PRIO-satsningen 2014 inom Psykiatrin Halland

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Flen

Kvalitetsbokslut VC Flen Kvalitetsbokslut 2011 VC Flen Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Psykisk funktionsnedsättning

Psykisk funktionsnedsättning Ärendenr 1 (6) Handlingstyp Överenskommelse Psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och avseende samverkan kring barn, unga och vuxna personer med psykiska funktionsnedsättningar

Läs mer

Missbruksorganisationer i Stockholm Historik

Missbruksorganisationer i Stockholm Historik 1 Missbruksorganisationer i Stockholm Historik Missbrukskliniker inom och utom psykiatrin Olika behandlingstraditioner och personberoende Sjukvård socialtjänst på olika håll Tillnyktring avgiftning behandling

Läs mer

2012-03-18. Inledning

2012-03-18. Inledning Inledning Dokumentet bygger på de nationella riktlinjerna (Socialstyrelsen, 2007) och förtydligar hur socialtjänsten och hälso- och sjukvården i Piteå älvdal kan samarbeta och avgränsa sitt arbete kring

Läs mer

Landstinget i Kalmar Län. Samverkansöverenskommelse avseende riskbruk, missbruk och beroende mellan Kalmar kommun och Landstinget i Kalmar län

Landstinget i Kalmar Län. Samverkansöverenskommelse avseende riskbruk, missbruk och beroende mellan Kalmar kommun och Landstinget i Kalmar län Datum 2014-03-25 (revideras 2016-01-01 eller tidigare vid behov) Samverkansöverenskommelse avseende riskbruk, missbruk och beroende mellan Kalmar kommun och Landstinget i Kalmar län * Kalmar kommun WWW.KALMAR.SE

Läs mer

Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan

Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan 2012-2016 The 11th Community Mental Health (CMH) conference, Lund 3-4 juni 2013 Mikael Malm, handläggare SKL 2013-06-03 mikael.malm@skl.se 1 Långsiktig och

Läs mer

Hälso- och sjukvården och socialtjänsten har ett gemensamt ansvar Socialtjänsten ska omedelbart ta kontakt med sjukvården vid misstanke på psykisk

Hälso- och sjukvården och socialtjänsten har ett gemensamt ansvar Socialtjänsten ska omedelbart ta kontakt med sjukvården vid misstanke på psykisk Hälso- och sjukvården och socialtjänsten har ett gemensamt ansvar Socialtjänsten ska omedelbart ta kontakt med sjukvården vid misstanke på psykisk eller somatisk sjukdom Missbruk/beroende och psykisk störning

Läs mer

Välkommen! Hur kan vi göra psykosvården bättre?

Välkommen! Hur kan vi göra psykosvården bättre? Välkommen! Hur kan vi göra psykosvården bättre? Bättre psykiatrisk vård med samordnad kunskapsspridning och kunskapsutbyte Ing-Marie Wieselgren, registerhållare Louise Kimby, utvecklingsledare PsykosR

Läs mer

49/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin

49/16 Yttrande över motion - Snabbspår för unga vuxna inom psykiatrin Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-09-28 LS-LED16-0678-3 49/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin Diarienummer:

Läs mer

Gemensamma riktlinjer. för. missbruks- och beroendevård. Dalarna

Gemensamma riktlinjer. för. missbruks- och beroendevård. Dalarna Gemensamma riktlinjer för missbruks- och beroendevård i Dalarna Riktlinjer för socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens verksamhet för personer med missbruk- och beroendeproblem Version 2007-11-05 Inledning

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken MSE, KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation /

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

22/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin

22/16 Yttrande över motion - Snabbspår för unga vuxna inom psykiatrin Primärvårdsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-09-30 PVN16-0194-2 22/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin Diarienummer: PVN16-0194 Behandlat

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. 19 Verksamhet för personer med svårare neuropsykiatrisk problematik. Beslut

Hälso- och sjukvårdsnämnden. 19 Verksamhet för personer med svårare neuropsykiatrisk problematik. Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-02-22 HN-HOS07-077 19 Verksamhet för personer med svårare neuropsykiatrisk problematik Beslut 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden ställer sig bakom

Läs mer

Regionstyrelsen 67-80

Regionstyrelsen 67-80 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 67-80 Tid: 2015-04-21, kl 13:00-15:10 Plats: Regionens hus, sal A 75 Dnr RJL2015 /88 Yttrande över Granskning av allmänpsykiatrin för vuxna, LJR2014/21 Beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Ögonkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Psykiatrin i siffror. Arbetssätt inom psykiatrisk öppenvård BUP Skåne

Psykiatrin i siffror. Arbetssätt inom psykiatrisk öppenvård BUP Skåne Psykiatrin i siffror 190515 Arbetssätt inom psykiatrisk öppenvård BUP Skåne BUP Regional öppenvård BUP Regional heldygnsvård och specialteam Här finns FL/BUP Skåne 671 anställda 1 akutmottagning 292 705

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Åsidan Nyköping Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

9/28/17. BUSA Nationellt kvalitetsregister för uppföljning av ADHD-behandling. BUSA=BehandlingsUppföljning av Säkerställd Adhd

9/28/17. BUSA Nationellt kvalitetsregister för uppföljning av ADHD-behandling. BUSA=BehandlingsUppföljning av Säkerställd Adhd BUSA Nationellt kvalitetsregister för uppföljning av ADHD-behandling BUSA=BehandlingsUppföljning av Säkerställd Adhd Jan-Olov Larsson 2017-09-22 1 Jan-Olov Larsson 2017-09-22 2 Jan-Olov Larsson 2017-09-22

Läs mer

Beroendevårdkedja Halland. Hans.Ackerot@regionhalland.se

Beroendevårdkedja Halland. Hans.Ackerot@regionhalland.se Beroendevårdkedja Halland Hans.Ackerot@regionhalland.se Ansvarsfördelning beroende/missbruk Baserat bl.a. på nationella riktlinjer från 2007 och 2014 samt regeringens missbruksutredning 2011. Socialtjänsten

Läs mer

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T Ankom Stockholms läns landsting 2017-06- U Dnril2Ö >0^l2j MOTION 2017-06-13 26 fl: 2* Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns

Läs mer

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa Lägesrapport 2018-09-20 Bakgrundsbeskrivning: Sverige har idag 1,7 miljoner invånare som är 65 år och äldre. Antalet

Läs mer

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Värdegrund för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Visionen om en god hälso- och sjukvård Landstinget i Stockholms län ska genom att erbjuda kompetent och effektiv hälso- och sjukvård bidra

Läs mer

Motionssvar - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin

Motionssvar - Snabbspår för unga vuxna inom psykiatrin MOTIONSSVAR SID 1(3) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande 2016-10-05 LS-LED16-0678-4 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige M Ö T E S Motionssvar - "Snabbspår" för

Läs mer

Länsgemensam vårdöverenskommelse Primärvård och Psykiatri

Länsgemensam vårdöverenskommelse Primärvård och Psykiatri Hälso- och sjukvård Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Länsgemensam 2.0 Vårdöverenskommelse vårdöverenskommelse primärvård och psykiatri Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård

Läs mer

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg Det här gör vi ju redan Den verkliga upptäcktsresan består inte av att söka efter nya vyer och platser utan att se det gamla invanda med

Läs mer

Vision och uppdrag. Vårt uppdrag

Vision och uppdrag. Vårt uppdrag I dagsläget görs en brukarrevision, som startade hösten 2015, på avdelning 4B. Revisionen genomförs av fyra utbildade revisorer från Brukarnas revisionsbyrå BRiU. Vision och uppdrag "Vår verksamhet ligger

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011. Hudkliniken

Kvalitetsbokslut 2011. Hudkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Hudkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i. HSL (8b) och SoL (5a.9a)

Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i. HSL (8b) och SoL (5a.9a) Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i HSL (8b) och SoL (5a.9a) Målgrupper 1. Föräldrar/gravida med missbruk/beroende samt deras barn (inkl. det väntade barnet) 2. Ungdomar

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut. 1 Bifogade förslag till yttrande godkänns. Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

Landstingsstyrelsens beslut. 1 Bifogade förslag till yttrande godkänns. Paragrafen förklarades omedelbart justerad. PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2008-03-10 LS-LED08-176 39 Yttrande till Länsrätten, laglighetsprövning, Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut 2008-01-24, 1, Utveckling av den psykiatriska vården i västra länsdelen

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Verksamhetsutveckling genom lean. Staffan Gullsby Utvecklingsdirektör Landstinget Gävleborg staffan.gullsby@lg.se

Verksamhetsutveckling genom lean. Staffan Gullsby Utvecklingsdirektör Landstinget Gävleborg staffan.gullsby@lg.se Verksamhetsutveckling genom lean Staffan Gullsby Utvecklingsdirektör Landstinget Gävleborg staffan.gullsby@lg.se Lean - historik Tidiga Toyotatankar Fokusera på flödet Kompetens i produktionen Lagerhållning

Läs mer

Fastställd av: Sandor Eriksson, verksamhetschef/vuxenpsykiatrin

Fastställd av: Sandor Eriksson, verksamhetschef/vuxenpsykiatrin Riktlinje Process: 3.4 RGK Specialiserad psykiatrisk vård Område: Självmordsproblematik Giltig fr.o.m: 2018-06-19 Faktaägare: Andrea Christoffersson, chefsöverläkare, vuxenpsykiatrin, Region Kronoberg

Läs mer

Specifik uppföljning. 1 Uppföljning

Specifik uppföljning. 1 Uppföljning LS 1112-165 Specifik uppföljning 1 Uppföljning 1.1 Beställarens uppföljning I Allmänna villkor beskrivs uppföljningen. Den innebär att Beställaren löpande följer att Vårdgivare uppfyller sitt Åtagande

Läs mer

47 Förslag om genomförandeplan för Utveckling av missbruksvården i Sörmland (LF 05/55)

47 Förslag om genomförandeplan för Utveckling av missbruksvården i Sörmland (LF 05/55) Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLL HN-HOS05-124 DATUM 2005-06-17 DIARIENR 47 Förslag om genomförandeplan för Utveckling av missbruksvården i Sörmland (LF 05/55) Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden ställer

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm Kvalitetsbokslut 2011 VC Linden Katrineholm Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Dålig psykisk hälsa är vanligare bland förtidspensionärer, arbetslösa och studerande än bland personer som arbetar. Andelen med dålig psykisk hälsa

Dålig psykisk hälsa är vanligare bland förtidspensionärer, arbetslösa och studerande än bland personer som arbetar. Andelen med dålig psykisk hälsa Referat av föredrag från konferens 110412 i Lund arrangerad av Schizofreniföreningen i Skåne i samarbete med Vuxenskolan i Skåne. Anders Åkesson (Mp) Regionråd, vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Nationella riktlinjer Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Hälso- och sjukvårdspolitikerns uppgift Identifiera behov Finansiera Prioritera mellan grupper/områden Fördela resurser

Läs mer

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-06-08 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Valfrihetsregler gällande psykiatrisk specialistvård

Valfrihetsregler gällande psykiatrisk specialistvård HSN 2010-10-19 p 7 1 (3) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Berit Ekedahl Valfrihetsregler gällande psykiatrisk specialistvård Ärendebeskrivning Hälso- och sjukvårdsnämndens

Läs mer

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Delprojektplan Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement vid vårdplaneringar

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Lathund för utlokaliseringar inom psykiatrisk öppenvård Reviderat 120330

Lathund för utlokaliseringar inom psykiatrisk öppenvård Reviderat 120330 Lathund för utlokaliseringar inom psykiatrisk öppenvård Reviderat 120330 BUP Barn och ungdomspsykiatri Kontaktperson: Lena Spak (Studierektor BUP), 343 54 49 / 070-785 00 14, lena.spak@vgregion.se. Utifrån

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN Kvalitetsbokslut 2011 Ortopedkliniken NLN Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Case management enligt ACT

Case management enligt ACT Case management enligt ACT NLL i samverkan med Luleå och Bodens kommuner. 6 utsågs att få gå Case management-utbildning. Till deras stöd och hjälp utsågs 6 specialister. Integrerad behandling missbruk

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken MSE Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning MISSIV 2015-08-28 RJL 2015/1138 Kommunalt forum Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss 1 Framtidens Hälso- och sjukvård Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss Kompetens Kvalitet Befolkningsförändringar Ojämlik hälsa Folksjukdomar Tio utmaningar för Landstinget Blekinge Global sårbarhet

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET Ärendenr UPPDRAG 2011-09-21 1 (8) UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET 1 Mål och inriktning Barn och ungdomspsykiatrin skall uppfylla de förväntningar som ställs på en väl fungerande

Läs mer

Projektplan för etablering av Beroendecentrum 2015-03-30

Projektplan för etablering av Beroendecentrum 2015-03-30 Projektplan för etablering av Beroendecentrum 2015-03-30 Ann-Christin Åström Projektledare landstinget Henry Lundgren Projektledare Kommunförbundet Projektnamn: Uppbyggnad av Beroendecentrum i Norrbotten

Läs mer

Vuxenpsykiatrin i Norrbotten

Vuxenpsykiatrin i Norrbotten n i Norrbotten En presentation av vår verksamhet och organisation Division Är en av Norrbottens läns landstings nio divisioner. Har cirka 600 anställda. Utreder och behandlar patienter från 18 år och uppåt.

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN DEN 3 OKTOBER 2017 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2017 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se

Läs mer

Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet

Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet Bakgrund Nämnden för vård, omsorg och hjälpmedel har 2014-05-23 efterfrågat en kartläggning om hur det ser ut gällande kommunernas och landstingets

Läs mer

En god vård? SoS 2018

En god vård? SoS 2018 En god vård? SoS 2018 Ramverk En god vård? Hur mycket betalar vi för hälso-och sjukvården? Har vi tillgång till hälso-och sjukvård när vi behöver? Hur väl bidrar hälso-och sjukvården till att hålla oss

Läs mer

Välkommen! Träff om SveDem Värmland 13 juni 2017

Välkommen! Träff om SveDem Värmland 13 juni 2017 Välkommen! Träff om SveDem Värmland 13 juni 2017 Välkommen! Hur kan SveDem bidra till en fortsatt förbättrad vård och omsorg för personer med demenssjukdom i Värmland? SveDem som arbetsverktyg Nuläge Förbättringsområden

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen, Socialtjänstlagen, Lagen om stöd och service, Skollagen samt Lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Hälso- och sjukvårdslagen, Socialtjänstlagen, Lagen om stöd och service, Skollagen samt Lagen om psykiatrisk tvångsvård. Styrande måldokument Strategi Sida 1 (6) Strategi psykisk hälsa i Norrbottens län 2018-2021 Region Norrbotten har tillsammans med Norrbottens Kommuner beslutat att i samverkan upprätta en länsgemensam

Läs mer

Beroendecentrum I Norrbotten

Beroendecentrum I Norrbotten 2014-08-22 Beroendecentrum I Norrbotten Invånarna i Norrbotten ska mötas av en missbruks- och beroendevård som är lätt tillgänglig, har hög kvalitet och är effektiv. Vården som utgår från evidensbaserad

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Bakgrund Hallands sex kommuner och landstinget Halland representerat av psykiatrin i Halland och Närsjukvården Landstinget

Läs mer

Handlings- och projektplan Bättre liv för sjuka äldre i Västernorrland

Handlings- och projektplan Bättre liv för sjuka äldre i Västernorrland Antagen av Beredningsgruppen för SocialKOLA 2013-02-27 Handlings- och projektplan Bättre liv för sjuka äldre i Västernorrland Bakgrund Beredningsgruppen för Social-KOLA i Västernorrland (Socialchefer eller

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom. Anders Berg, projektledare

Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom. Anders Berg, projektledare Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom Anders Berg, projektledare Varför nationella riktlinjer? God vård och omsorg på lika villkor Använda resurser effektivt Utveckling och uppföljning

Läs mer