Verksamhetsplan 2018 Socialförvaltningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan 2018 Socialförvaltningen"

Transkript

1 PLAN Verksamhetsplan 2018 Socialförvaltningen Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum Ärendenr 2017/328 Version (21)

2 Verksamhetsplan 2018 Innehåll 1 Verksamhetsplanens syfte och funktion Verksamhetsbeskrivning Övergripande beskrivning av verksamhetens uppdrag Nulägesbeskrivning Uppdrag Koncernledningens gemensamma prioriteringar Ekonomi Medarbetare Mål från koncernstyrkort Mål från övergripande program Nämndmål Prioriterade utvecklingsområden Utökat förebyggande arbete Utöka antal boenden Utöka den digitala tillgängligheten Utökat tillvaratagande av synpunkter från brukare Ökad rättssäkerhet rörande dokumentation Kompetensförsörjning Ekonomi i balans Ekologisk hållbarhet Prioriterade aktiviteter Utökat förebyggande arbete Utöka antalet boenden Utöka den digitala tillgängligheten Utökat tillvara tagande av synpunkter från brukare Ökad rättssäkerhet rörande dokumentation Kompetensförsörjning Ekonomi i balans Miljöarbete Uppföljning Indikatorer för löpande nämndinformation (21)

3 1 Verksamhetsplanens syfte och funktion Verksamhetsplanen syftar till att synliggöra den röda tråden från regionfullmäktige till nämnder, förvaltningar, avdelningar och enheter så att den inriktning och de prioriterade mål som regionfullmäktige beslutat om får genomslag. Verksamhetsplanen utgår från förvaltningens prioriterade utvecklingsområden och fastställs av socialnämnden. I verksamhetsplanen ingår de övergripande mål från koncernstyrkortet som är tillämpliga för vår förvaltning. Vidare beskriver verksamhetsplanen vilka prioriterade utvecklingsområden socialförvaltningen har och vilka aktiviteter som kopplats till dessa. Med förvaltningens verksamhetsplan som grund utarbetas aktivitetsplaner både på avdelnings- och enhetsnivå. För samtliga medarbetare upprättas medarbetakontrakt som knyter ihop uppdraget med koncernstyrkortet. Socialförvaltningens syfte med verksamhetsplanen 2018: Säkra att socialförvaltningens samtliga avdelningar arbetar mot mätbara mål. Att uppsatta aktiviteter genomförs och att verksamheterna följer en gemensam riktning Styrkort Aktivitetsplan Verksamhetsplan Medarbetarkontrakt Figur 1: Styrkedjan från koncernstyrkort till medarbetarkontrakt 3 (21)

4 2 Verksamhetsbeskrivning 2.1 Övergripande beskrivning av verksamhetens uppdrag Socialförvaltningens uppdrag är att bidra till goda livsvillkor för människor som vistas på Gotland. Socialförvaltningens arbete syftar till att de medborgare som har behov av socialtjänstens stöd ska uppleva att de får tjänster av god kvalitet och som utgår från individens behov. Socialförvaltningens verksamheter har ca 1900 medarbetare som dygnet runt ger stöd, vård och omsorg till brukarna. Socialförvaltningen ansvarar för: Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till barn och ungdomar Stöd till personer med missbruk eller beroendeproblematik Ekonomiskt stöd Hemtjänst Särskilt boende Hemsjukvård Hälsofrämjande arbete Socialförvaltningen har ett flertal privata utförare. Inom hemtjänsten finns åtta utförare enlig Lagen om valfrihet i vården (LOV) och inom daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) finns två privata enligt LOV. Inom särskilt boende finns boenden med ramavtal samt boenden som är utlagda på entreprenad. Det finns även privata utförare som verkställer Bostad med särskild service enligt LSS och enligt SoL. Familjerådgivningen är utlagd på entreprenad. 2.2 Nulägesbeskrivning Medarbetare Utifrån Statistiska centralbyråns befolkningsprognos för Gotland 2030 är det extra viktigt att socialförvaltningen arbetar långsiktigt med att trygga sin kompetensförsörjning. För närvarande har förvaltningen påtagliga svårigheter att rekrytera personal till socialsekreterare och handläggningsyrken som kräver socionomutbildning, men också svårigheter att rekrytera sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och utbildade undersköterskor. Emellertid mildras kompetensförsörjningsbehovet något av att sjuktalen går åt rätt håll även om förvaltningen även fortsättningsvis behöver arbeta med att öka personalens frisknärvaro. 4 (21)

5 Bostäder Det råder brist på boenden för personer med funktionsnedsättningar. Ett nytt gruppboende behöver planeras snarast samt att vi behöver fler lägenheter för att tillgodose behovet av servicebostäder samt startboenden. När det gäller särskilt boende för äldre så råder för närvarande balans i och med det nya äldreboendet på Terra nova. Dock behöver planeringen av ett nytt äldreboende påbörjas för att kunna tillgodose det prognostiserade behovet framåt som beror på den ökande äldre befolkningen. Standarden på våra boenden (både för äldre samt för personer med funktionsnedsättningar) ses över då vi har flera enheter som är gamla och som är i behov av ombyggnad/renovering. Kvalitet Under flera år har genomförandeplaner varit ett utvecklingsområde inom socialförvaltningen. Under 2017 års enkätundersökningar och uppföljningsbesök så kan förvaltningen konstatera att ett gott arbete skett inom avdelningarna då flertalet av brukarna har aktuella genomförandeplaner. Brukarundersökningar har genomförts inom flera olika insatsområden. Inom äldreomsorgen så genomförs årligen nationella brukarundersökningar där vi kan jämföra oss med riket. Vidare så har förvaltningen valt att i samarbete med Sveriges kommuner och landsting genomföra brukarundersökningar inom Bostad med särskild service LSS, och då både i servicebostad och gruppbostad samt Boendestöd enligt SoL. Vidare så har man i samarbete med Socialstyrelsen valt att genomföra en brukarundersökning som riktar sig till ensamkommande barn och ungdomar. Inom IFO s verksamheter så har brukarundersökningar genomförts inom Ekonomiskt bistånd, missbruk och beroende samt barn och unga. Samtliga undersökningar har ett gott resultat och när det gäller äldreomsorgens brukarundersökning så ligger vi i nivå eller över riket i de flesta områden. Nedan följer en redovisning av de områden som ligger högst respektive lägst inom de undersökta insatserna. Verksamhet Styrka Förbättringsområde Hemtjänst Särskilt boende 93% är nöjda med insatsen 98% upplever gott bemötande 85% är nöjda med insatsen 86% känner förtroende för personalen 62 % vet vart de skall vända sig med synpunkter och klagomål 57% upplever ensamhet 70% upplever att personal har tillräckligt med tid 55% vet vart de skall vända sig med synpunkter och klagomål 67% upplever ensamhet 5 (21)

6 Gruppboende LSS Servicebostad LSS Boendestöd SoL Barn och unga Missbruk och beroende 94 % vet vem man skall prata med om något är dåligt med stödet från boendepersonalen 84% får bestämma om saker som är viktiga hemma 89% upplever att de får bestämma om saker som är viktiga hemma 94% vet vem man skall prata med om något är dåligt med stödet från boendepersonalen 97% upplever att boendestödjare har omtanke 92% upplever att man får bestämma om saker som är viktiga 77% av ungdomarna och 86% av vårdnadshavare upplever att socialsekreterare frågar efter synpunkter på hur deras situation kan förändras 87% upplever att situationen förändrats sedan man fick kontakt med socialtjänsten 74% känner sig trygg med personalen 62% upplever att alla i personalen pratar så att man förstår Inga prioriterade 53% av ungdomarna och 45% av vårdnadshavare upplever att det är mycket eller ganska lätt att få kontakt med socialsekreterare Inga prioriterade Ekonomiskt bistånd Boende för ensamkommande unga 96% upplever att det är lätt att få kontakt med socialsekreterare 90% är nöjda med det stöd man får från socialtjänsten 85 % upplever att man är mycket eller ganska trygg där man bor Inga prioriterade 8 % upplever ofta och 35 % upplever att man ibland får vara med och bestämma om saker som är viktiga i boendet 23% upplever att man får den hjälp man behöver för att hålla kontakt med sin familj I samband med kvalitetsuppföljningar så har viss dokumentationsgranskning genomförts vilket visat att ett förbättringsarbete behöver göras för att säkra en rättssäker dokumentation. Under 2017 har kvalitets- och utvecklingsavdelningen utarbetat ett utbildningsmaterial Dokumentation i verksamheten. Utbildningsmaterialet är framtaget som stöd för chefer inom hemtjänst och särskilt boende (egen regi och enskild regi) i deras arbete med att säkerställa att dokumentation i verksamheten uppfyller kraven på rättssäkerhet. 6 (21)

7 Omfattande arbetsinsatser pågår för att anpassa verksamhetssystemet Treserva till IBIC (Individens behov i centrum). Utbildningsinsatser till handläggare, chefer och medarbetare inom Myndighetsavdelningen, omsorgen om funktionshindrade (OOF), äldreomsorgen (ÄO) och privata utförare genomförs under hösten Med IBIC används ett gemensamt synsätt och språk för att beskriva och dokumentera individens behov, resurser, mål och resultat. IBIC är utarbetat av Socialstyrelsen och införs i stora delar av landets kommuner. Syftet med IBIC är att det stöd som brukaren får utgår från personens individuella behov och mål och inte från utbudet av existerande insatser. Införandet av IBIC inom socialförvaltningen sker med start 1 januari En målgruppsinventering genomfördes på Barn och familjeenheten och enheten för familjehem och familjerätt inom individ- och familjeomsorgen (IFO) i början av Syftet med målgruppsinventeringen är att få en bild av de barn och ungdomar som är aktuella inom socialtjänsten. Resultatet används för att utveckla och förbättra socialtjänstens stöd och insatser till barn och deras familjer. Åtgärder planeras eller har redan inletts för att utveckla barnavårdsutredningar, utveckla insatser utifrån behov hos barn och deras familjer, förstärka arbetet med ensamstående föräldrar med långvarigt försörjningsstöd, minska antalet barn som är placerade i samhällsvård och utveckla samverkan med barn- och ungdomspsykiatrin. Införandet av e-tjänster inom förvaltningen är påbörjad. Under början av 2018 kommer vi att införa e-tjänst för försörjningsstöd samt möjliggöra ansökan om LSS-insats via e-tjänst. Fortsatt arbete med införande av ytterligare e-tjänster planeras. För att brukare skall slippa tillsynsbesök under nattetid så kommer socialförvaltningen under 2018 införa digital nattillsyn. Även utbyggnad av trådlöst nätverk i allmänutrymmen på våra boenden pågår. Ekonomi Förvaltningen har sedan flera år ett underskott mot budget vilket beror på en obalans mellan uppdrag och tilldelade medel. Det är därför fokus på att få en ekonomi i balans och att fortsätta att ha en hög kostnadsmedvetenhet på alla nivåer i förvaltningen. Vid en kostnadsjämförelse med liknande kommuner och riksgenomsnitt har socialförvaltningen på Gotland låga kostnader för LSS-insatser samtidigt som verksamheten bedrivs med ett underskott. Behovet av LSS-insatser ökar för varje år, ökningen är dock ofinansierad. För äldreomsorgen är kostnaderna är i nivå med riksgenomsnitt och för verksamheten redovisas för närvarande ett överskott. Det finns en resursfördelningsmodell som bygger på demografi för att möta ökade behov när antalet äldre personer ökar. Kostnaderna för individ- och familjeomsorgens verksamhet är högre än riksgenomsnittet och verksamheten redovisar ett stort underskott mot tilldelad budget. Detta för framför allt placering av barn och unga där kostnadsutvecklingen varit mycket hög de senaste åren. Ett antal aktiviteter genomförs nu för att minska underskottet. Ersättningen från Migrationsverket för ensamkommande flyktingbarn täcker inte kostnaderna och ett stort underskott befaras för Detta trots ett intensivt arbete med att anpassa organisationen efter förändrade förutsättningarna med minskat mottagande och sänkta ersättningar. 7 (21)

8 2.3 Uppdrag Uppdrag från regionfullmäktige Socialförvaltningen har under 2018 inga prioriterade uppdrag från Regionfullmäktige 2.4 Koncernledningens gemensamma prioriteringar Beaktande av prioriterade områden från Koncernstyrning och gemensamma prioriteringar som koncernledningsgruppen arbetat fram och anser som viktiga. Dessa områden är för 2018: o kompetensförsörjning o digitalisering o styrning o service 2.5 Ekonomi Driftramar per avdelning och verksamhet Budget avdelning, tkr 2018 Centralt SOF, nämnd Myndighetsavdelning SoL LSS Särskilt boende egen regi 916 Hemtjänst dag egen regi 0 Omsorg om funktionsnedsatta egen regi Hemsjukvård, hemtjänst natt Individ- och familjeomsorg Kvalitets- och utvecklingsavdelning Boende ensamkommande unga egen regi 0 Totalt Budget verksamhet, tkr 2018 Socialnämnden Nämndadministration Gemensamt SOF Vård och omsorg enligt SoL Vård och omsorg enl SoL Gemensam adm ÄO Vård/omsorg i ordinarie boende Vård/omsorg i särskilt boende Öppen verksamhet Hemsjukvård (21)

9 Insatser enligt LSS Administration 527 Boende barn och ungdom Boende enligt LSS Personlig assistans LSS o SFB Daglig verksamhet LSS Ledsagare Kontaktpersoner Avlösarservice 634 Korttidsvistelse Korttidstillsyn Individ och familjeomsorg Gemensamt IFO Missbrukarvård Barn och ungdomsvård Övrig vuxenvård Ekonomiskt bistånd Familjerätt Familjerådgivning Handläggning Bostadspolitiska frågor Flyktingmottagning 32 Arbetsmarknadsåtgärder TOTALT Investeringsram förvaltning Investeringsbudget, tkr 2018 Verksamhetsanpassning, utrustning Välfärdsteknik Totalt Kommentarer: Inom äldreomsorgen finns en resursfördelningsmodell baserat på antalet äldre personer på Gotland, modellen ger ett tillskott med drygt 15 mnkr för Inför 2018 har budgetramen för barn- och ungdomsvården ökats med 20 mnkr. Verksamheten har dragits med ett stort underskott de senaste åren då kostnaderna för placeringar ökat kraftigt, en ökning med 55 procent mellan 2012 och I samband med ökad budgetram samt ett flertal aktiviteter i syfte att minska antalet placeringar finns nu betydligt bättre förutsättningar för en ekonomi i balans. Det finns i princip ingen budget för flyktingmottagning. I och med omställning av organisationen med anledning av färre ensamkommande flyktingbarn uppstår kostnaderna som inte täcks av ersättning från Migrationsverket så för verksamheten kommer det att bli ett underskott. I övrigt har medel för löneökningar tillförts med cirka 28 mnkr varav 6 mnkr avser prioriterade grupper. 9 (21)

10 2.6 Medarbetare Personal Antal anställda varav - kvinnor män tidsbegränsat anställda Antal medarbetare i förvaltningen förändras över tid främst beroende av beslut om vilka verksamheter som ska utföras i privat respektive egen regi. Den andra orsaken är volymförändringar, så som till exempel in- och utflöde av ensamkommande flyktingbarn och ökad andel äldre i befolkningen. Andelen män är 15 procent, vilket är en ökning från 10 procent 2013, och förvaltningen arbetar i enlighet med jämställdhetsplanen för att öka andelen. Andelen tidsbegränsat anställda har varierat över tid, dels på grund av att all rekrytering och bemanning av omvårdnadspersonal är samordnad, dels på grund av att flera av förvaltningens viktigaste yrkeskategorier är att betrakta som svårrekryterade (socionomer sjuksköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter). 10 (21)

11 2.7 Mål från koncernstyrkort Figur 2: Region Gotlands koncernstyrkort Region Gotlands koncernstyrkort är övergripande för alla verksamheter inom Regionen. Styrkortet innehåller sex målområden som utgår från två perspektiv, Samhälle och Verksamhet. De målområden som ingår under samhällsperspektivet är Social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och Ekologisk hållbarhet. Under verksamhetsperspektivet är målområdena kvalitet, medarbetare och ekonomi. Under varje målområde finns sedan mål. Nedan visas vilka mål som är tillämpliga för Socialförvaltningen under (21)

12 Samhälle Social hållbarhet God folkhälsa Gotlänningar känner sig delaktiga Ett jämställt och jämlikt Gotland Alla barn har goda uppväxtvillkor Ett rikt och tillgängligt kultur och fritidsliv En levande landsbygd och ett attraktivt Visby för bibehållen inomregional balans Ekonomisk hållbarhet Ingen bostadsbrist Alla elever fullföljer gymnasieskolan Hög andel gotlänningar i arbete eller studier God tillgång till vuxenutbildning Långsiktigt goda och stabila kommunikationer Ökad folkmängd Ett gott näringslivsklimat Ekologisk hållbarhet Utveckla Gotland som ekokommun Ställ om till lokalproducerad och förnyelsebar energi Säkra tillgången till vatten av god kvalitet Gotlands klimatavtryck ska minska Ett ansvarsfullt samhällsbyggande som bidrar till tillväxt över hela ön Verksamhet Kvalitet God tillgänglighet till Region Gotland God kvalitet i skolan God kvalitet i vården God kvalitet i omsorgen Medarbetare Medarbetare har förutsättningar att bidra till verksamhetsutveckling Ledare skapar förutsättningar för och tar tillvara engagemang hos medarbetarna Medarbetare förstår verksamheten och sitt eget uppdrag Arbetsmiljön ger förutsättningar för medarbetaren att bibehålla god hälsa Ekonomi Budgeterat resultat ska uppgå till minst 2 procent av nettokostnaden Årets ekonomiska resultat ska uppgå till minst 2 procent av nettokostnaden Soliditeten skall vara minst 45 procent Den totala nettokostnadsökningen skall inte överstiga ökningen av skatteintäkter och generella statsbidrag Regionens materiella tillgångar vårdas Skattefinansierade investeringar skall vara egenfinansierade till 100 procent Figur 3 Markerar de mål som är tillämpliga för socialförvaltningen 12 (21)

13 2.8 Mål från övergripande program Socialförvaltningen har att förhålla sig till följande program: Integrationsstrategi för Gotland Internationell strategi för Region Gotland Miljöprogram för Region Gotland Program för självmordsförebyggande arbete Handlingsplan för psykisk hälsa Mat och måltidspolicy för Region Gotland Tillämpliga aktiviteter utifrån de övergripande programmen sker både på såväl förvaltningsnivå som avdelnings- och enhetsnivå. 2.9 Nämndmål Nedan följer de prioriteringar som Socialnämnden formulerat för förvaltningens verksamhetsplan I alla verksamheter ska tidiga och förebyggande insatser prioriteras. Brukarfokus och ekonomi i balans ska prägla all verksamhet. Fortsatt fokus på att minska behovet av placeringar utanför det egna hemmet av barn och ungdomar. En aktiv personalpolitik ska prioriteras. Målet är en tydlig personalpolitik, som präglas av klara rutiner och strukturer, tillit, delaktighet och transparens. En aktiv personalpolitik innebär: Fortsatt arbete för ett få ner sjuktalen. Aktivt och offensivt rekryteringsarbete där det finns personal- och kompetens brist. Uppmuntra kompetensutveckling. Rätt använd kompetens, RAK, ska prägla personalpolitiken. Översynen av resursteamet ska prioriteras, så det fungerar bättre för brukare och medarbetare. Processen med Heltidsresan ska prioriteras. Stöd och kompetensutveckling för alla chefer på alla nivåer ska prioriteras, så dessa kan fungera optimalt. 13 (21)

14 3 Prioriterade utvecklingsområden Nedan följer de prioriterade utvecklingsområden som valts ut med bakgrund av nuläget. Dessa områden bedöms vara de viktigaste områdena att arbeta med för att driva socialförvaltningens utvecklingsarbete framåt under 2018 för att kunna nå de koncernövergripande målen. 3.1 Utökat förebyggande arbete Samlade erfarenheter talar för att ju tidigare problem upptäcks och åtgärdas desto större chans att insatserna inte behöver bli så omfattande. Socialtjänsten bör därför beakta behovet av tidiga insatser inom alla verksamheter för både vuxna, barn och ungdomar. Särskilt stöd bör ges åt barn och ungdomar som tidigt uppvisar problem och befinner sig i riskzonen. Det förebyggande arbetet bör ha en uppsökande karaktär och erbjudas i de miljöer där barn och ungdomar vistas i sin vardag och på sin fritid. I uppdraget med fokus på förebyggande och hälsofrämjande insatser erbjuder vi idag en bredd med grund i vad forskning visat ger resultat för att förebygga och att bibehålla hälsan långt upp i åldrarna. Forskning om förebyggande insatser för äldre är relativt samstämmig om att de insatser som har bäst effekt handlar om fysisk aktivitet, kunskap om goda matvanor, social gemenskap och meningsfullhet. God folkhälsa 3.2 Utöka antal boenden När det gäller bostäder med särskild service enligt LSS behöver regionen planera för ett nytt gruppboende alternativt utöka med ytterligare externa placeringar. Utöver det så behövs ytterligare 18 servicebostäder i närtid. Bostäder med särskild service enligt SoL behöver utökas med minst 6 platser samt att möjlighet till startboende för personer med psykiska funktionsnedsättningar behövs med 4-6 platser. Regionen behöver även planera för ett nytt boende för äldre med 95 lägenheter under perioden Ingen bostadsbrist 14 (21)

15 3.3 Utöka den digitala tillgängligheten Socialförvaltningen behöver förbättra den digitala tillgängligheten för våra medborgare. Det skall vara enkelt att komma i kontakt med oss och vi skall göra det möjligt för våra medborgare att kunna få hjälp och göra ansökningar via e-tjänster. Under 2018 är det även viktigt att vi fortsätter utbyggnaden av trådlöst internet på våra boenden. God tillgänglighet till Region Gotland 3.4 Utökat tillvaratagande av synpunkter från brukare Synpunkter och klagomål från brukare ska betraktas som en förutsättning till förändring och utveckling av våra verksamheter. För att synpunkter ska tas emot på rätt sätt är det viktigt att vi i våra verksamheter har rutiner för hur vi tar emot och återkopplar både muntliga och skriftliga synpunkter från våra brukare och deras närstående. Brukarundersökningar visar att vi har ett förbättringsområde när det gäller att tydliggöra för våra brukare vart de skall vända sig med synpunkter. God kvalitet i vården God kvalitet i omsorgen 3.5 Ökad rättssäkerhet rörande dokumentation För att uppnå god kvalitet i vård och omsorg krävs bla rättssäkerhet. En viktig förutsättning för att utveckla och bedöma kvaliteten är att kunskap tas till vara genom systematisk dokumentation. Dokumentation ger möjlighet att följa upp och utveckla kvaliteten i arbetet gentemot den enskilde och verksamheten, men också för att påvisa att arbetet har utförts, på vilket sätt och med vilket resultat. Under 2018 inför socialförvaltningen ett nytt arbetssätt inom äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättningar, Individens Behov i Centrum (IBIC). IBIC som arbetsmodell ställer krav på en strukturerad och systematisk dokumentation vilket bidrar till en ökad rättssäkerhet rörande dokumentation. God kvalitet i vården God kvalitet i omsorgen 15 (21)

16 3.6 Kompetensförsörjning Socialförvaltningen har tagit fram en strategisk kompetensförsörjningsplan för som syftar till att säkerställa att förvaltningen arbetar för en långsiktigt hållbar kompetensförsörjning. Planen grundar sig på Region Gotlands strategiska kompetensförsörjningsplan och utgår från kompetensförsörjningsprocessens steg attrahera-rekrytera-utveckla-behålla-avveckla. Medarbetare har förutsättningar att bidra till verksamhetsutveckling Ledare skapar förutsättningar för och tar tillvara engagemang hos medarbetarna Medarbetare förstår verksamheten och sitt eget uppdrag Arbetsmiljön ger förutsättningar för medarbetare att bibehålla god hälsa 3.7 Ekonomi i balans Socialförvaltningens mål är att få balans mellan uppdrag och ekonomisk ram. De senaste åren har det varit en obalans vilket lett till underskott dels på grund av ökade volymer, dels på grund av ökade kostnader. Utifrån tillskott i budgeten finns nu förutsättningarna för en ekonomi i balans dock krävs en effektiv ekonomistyrning. Detta innebär bland annat arbete med ersättningsmodeller och kostnadsjämförelser. Årets ekonomiska resultat ska uppgå till minst 2 procent av nettokostnaden 3.8 Ekologisk hållbarhet Socialförvaltningens vilja är att alla medarbetare inom socialförvaltningen skall göra medvetna miljöval. De tre fokusområden som socialförvaltningen valt för medvetna miljöval är: Medvetna transporter. Medveten sopsortering. Medveten användning av förbrukningsmaterial. Gotlands klimatavtryck ska minska 16 (21)

17 4 Prioriterade aktiviteter Utifrån mål och utvecklingsområden prioriterar socialförvaltningen nedanstående aktiviteter för Detta blir sedan underlag för avdelningarnas fortsatta arbete. 4.1 Utökat förebyggande arbete Aktivitet Ansvar Mätbart mål Identifiera vad som ligger bakom äldres känsla av ensamhet Anordna aktiviteter för att nå fler äldre under året Samtliga verksamheter ska arbeta med förebyggande förhållningssätt Uppdatera underlag för införande av tidig rehabilitering i hemmet. Ta fram förslag för fortsatt arbete med tidig rehabilitering på särskilt boende då stimulansmedel upphör Kvalitetschef Hälsofrämjande enheten Avdelningschefer Avdelningschefer Hemsjukvård/Säbo Avdelningschefer Hemsjukvård/Säbo Vi har kunskap om vad som ligger bakom äldres känsla av ensamhet Aktiveter har under året anordnats på tre nya platser på ön Det förebyggande arbetet sker utifrån kunskapsbaserade metoder Underlag för införande av tidig rehabilitering i hemmet finns Framtagen plan för fortsatt arbete med tidig rehabilitering i hemmet 17 (21)

18 4.2 Utöka antalet boenden Aktivitet Identifiera forum där vi ska delta kring boendefrågan Ansvar Administrativ chef Vi deltar i de forum inom Regionen där socialtjänstens boendefrågor behandlas Arbeta utifrån boendeförsörjningsplaner Administrativ chef Uppfyller prognostiserat behov av boendeplatser 4.3 Utöka den digitala tillgängligheten Aktivitet Ansvar Mätbart mål Webbsidan gotland.se samt intranät ska vara anpassat utifrån medborgarnas behov Införa E-tjänster Fortsätta utbyggnad av trådlöst nätverk på våra boenden Avdelningschefer Administrativ chef/avdelningschefer Administrativ chef Alla avdelningar går igenom aktuella sidor två ggr per år E-tjänst finns på fyra verksamhetsområden Utbyggnaden av trådlöst nätverk enligt plan 4.4 Utökat tillvara tagande av synpunkter från brukare Aktivitet Ansvar Mätbart mål Utveckla former för att få in brukares upplevelser av beviljade insatser Avdelningschefer För de insatsområden där detta är ett förbättringsområde skall resultatet i Brukarundersökningen bli 5% bättre 18 (21)

19 4.5 Ökad rättssäkerhet rörande dokumentation Aktivitet Ansvar Mätbart mål Säkra att alla medarbetare har rätt kunskap kring dokumentation Avdelningschefer Införa systematisk dokumentationsgranskning Avdelningschefer 100% av medarbetare har rätt kunskaper Systematisk dokumentationsgranskning genomförs inom alla avdelningar 4.6 Kompetensförsörjning Aktivitet Ansvar Mätbart mål Arbeta utifrån kompetensförsörjningsplan Avdelningschefer Alla avdelningar skall ha aktivitetsplaner som kontinuerligt följs upp 4.7 Ekonomi i balans Aktivitet Ansvar Mätbart mål Identifiera områden som ska ha anslagsbudget/ersättningsmodell Arbeta med att avveckla ekonomiska åtaganden för sociala företag (bygger på att de tar fram en plan för att bli ekonomiskt självständiga företag). Analysera måltidskostnader inom särskilt boende. Fortsätta att följa det arbete som pågår kring att minska antalet placerade barn och ungdomar i samhällsvård Ekonomichef Förvaltningschef Ekonomichef Avdelningschef IFO Det finns en plan för införande av ersättningsmodeller Fyra sociala företag ska vara ekonomiskt självständiga Måltidskostnader är i nivå med riket Antalet nya placeringar minskar 19 (21)

20 4.8 Miljöarbete Aktivitet Klart/ansvar Mätbart mål Arbeta utifrån miljöplan Avdelningschefer Alla avdelningar skall ha aktivitetsplaner som kontinuerligt följs upp 5 Uppföljning Uppföljning av måluppfyllelsen av aktiviteterna i verksamhetsplanen görs regelbundet under året utifrån den så kallade PSDA- cirkeln. Efter delårsrapport 2 genomförs en analys av samtliga resultat och mätning av måluppfyllelsen av aktiviteterna i verksamhetsplanen. Detta tillsammans med en Swot- analys ligger som grund för förslag på verksamhetsplan för kommande år. I november genomförs en workshop med förvaltningsledning och socialnämnden och beslut om ny verksamhetsplan tas av socialnämnden i december. Uppföljningen dokumenteras i delårsrapporter och bokslut. Vissa indikatorer kan komma att rapporteras till socialnämnden månadsvis. 20 (21)

21 5.1 Indikatorer för löpande nämndinformation Socialnämnden kommer vid varje delår informeras om det arbete som utgår från verksamhetsplanen. Vidare så kommer olika teman att tas upp på Socialnämndens sammanträden för en fördjupad lägesanalys. 21 (21)

Region Gotlands styrmodell

Region Gotlands styrmodell Samhälle Verksamhet områden Social Ekonomisk Ekologisk Kvalitet Medarbetare Ekonomi (6 st) (7 st) (5 st) (4 st) (4 st) (6 st) Mätvärden/ indikatorer Verksamhetsplaner Gotland är Östersjöregionens mest

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 Upprättad 2013-01-23 2(7) INLEDNING Omsorgen om funktionshindrade riktar sig till personer med fysiska och psykiska funktionshinder och deras familjer.

Läs mer

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015 -04-27 Uppdragshandling Socialnämnden 1 -04-27 1 UPPDRAG 1.1 Uppgift Vision Verksamheten skall bidra till att: - Skapa ekonomisk och social trygghet för invånarna - Skapa jämlikhet i levnadsvillkor och

Läs mer

Kallelse till socialnämndens arbetsutskotts sammanträde

Kallelse till socialnämndens arbetsutskotts sammanträde Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-11-21 Sekreterare Helena Eskedahl Kallelse SON 2018/22 Kallelse till socialnämndens arbetsutskotts sammanträde 21 november 2018, klockan 08.30 14.00

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Carin Hultgren, Certifierad kommunal revisor Jenny Nyholm Fredrik Birkeland, Revisionskonsulter Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2

Läs mer

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager Sektorn för socialtjänst Sektorschef Lena Lager Uppdrag Socialtjänsten ska bidra till goda och jämlika levnadsvillkor hela livet för människor som bor och vistas i kommunen Yttersta skyddsnätet - ansvar

Läs mer

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning Delårsrapport 2018...3 Driftredovisning...3 Sammanfattning...3 Perioden - Analys ekonomi/verksamhet...3 Helårsprognos...3 - Prognos...3 - Åtgärder

Läs mer

Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr

Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr BESLUTSUNDERLAG Datum 2016-09-01 Sida 1(1) Socialnämnden Ärende Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr 2016-000069 Budget 2017 Dnr 2016-000070 Sammanträdesdagar för socialnämnden

Läs mer

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Höörs Kommuns Socialtjänst Vision Vi är den naturliga kunskapsparten inom samhällsplaneringen. Vi säkerställer en god kvalitet genom en aktiv medborgardialog och

Läs mer

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna Anvar Mod Fantasi Dnr 2/2013.041 Id 2014. 21398 Nämndsplan Socialnämnden Verksamhetsbeskrivning Socialnämnden ansvarar för verksamhet enligt: socialtjänstlagen (SoL) lagen om stöd och service till vissa

Läs mer

Socialnämndens sammanträde 18 november 2015

Socialnämndens sammanträde 18 november 2015 SON 150 Redovisning och handlingsplan med anledning av beslut från IVO SON 151 Ekonomisk månadsrapport för oktober 2015 SON 152 Driftsform för nytt särskilt boende SON 153 Budget 2016 Plats och tid Rådhuset,

Läs mer

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Socialnämnden UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

att jobba på socialförvaltningen

att jobba på socialförvaltningen att jobba på socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen ansvarar för insatser till barn, ungdomar, familjer samt personer med funktionsnedsättning eller någon form av beroende. Socialförvaltningen

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Synpunkter på föreslagna budgetramar 2020 för Socialnämnden

Synpunkter på föreslagna budgetramar 2020 för Socialnämnden Sida 1 av 7 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Marja Hedin Kvalitets- och utvecklingschef 2019-04-15 SN-2019/145 Socialnämnden Synpunkter på föreslagna budgetramar 2020 för Socialnämnden SN-2019/145

Läs mer

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017 Uppföljningsrapport oktober 1 (5) Bildning- och omsorgsförvaltningen -11-10 Uppföljningsrapport oktober Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr Budget** Prognos* Verksamhet

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 31 oktober 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 237 875-234 486 3 389 4

Läs mer

Vård och omsorgsförvaltningens organisation

Vård och omsorgsförvaltningens organisation Vård och omsorgsförvaltningens organisation Organisationen vof Förvaltningschef Marita Edlund Stab, IT Per Thulin, Förvaltningssekreterare/utredare Sangrid vvon Zedtwitz-Liebenstein Områdeschefer Område

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Socialnämnden ,00 12,00

Verksamhetsuppföljning Socialnämnden ,00 12,00 Verksamhetsuppföljning 2015 2016-02-16 08,00 12,00 Uppnådda mål Mål Utfall Ansvarig nämnd ska främja integration för ensamkommande barn och unga enligt det avtal kommunen tecknat. Antalet folkbokförda

Läs mer

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om tio olika insatser

Läs mer

Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt. Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880)

Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt. Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880) Bilaga 4 Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880) 2011-03-15 ARBETSLIV OCH STÖD VÅRD OCH ÄLDREOMSORG ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON

Läs mer

I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M I HÖGANÄS

I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M I HÖGANÄS I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka

Läs mer

Vision. Verksamhet. Samhälle. Verksamhetsplaner. Så här fungerar presentationen

Vision. Verksamhet. Samhälle. Verksamhetsplaner. Så här fungerar presentationen Så här fungerar presentationen Klicka på texterna eller andra objekt i bilden till vänster för att få mer information om vad de innebär i Region Gotlands styrmodell. områden Svep med muspekaren över bilden.

Läs mer

SOCIALTJÄNSTEN Bokslut T1 2010

SOCIALTJÄNSTEN Bokslut T1 2010 SOCIALTJÄNSTEN Bokslut T1 2010 -Fortsatt hög andel nöjda kunder inom socialtjänsten -Fortsatt hög andel nöjda och delaktiga i handläggningsprocessen -Bedömningen är att beslut är välgrundade och korrekta

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Åstorps Kommun

Läs mer

Verksamhetsberättelse socialnämnden 2013 ÅRETS VIKTIGA HÄNDELSER

Verksamhetsberättelse socialnämnden 2013 ÅRETS VIKTIGA HÄNDELSER Verksamhetsberättelse socialnämnden 2013 ÅRETS VIKTIGA HÄNDELSER Under året har ett förberedelsearbete pågått för att starta upp ett nytt boende för att ta emot ensamkommande barn och unga i Ånge tätort,

Läs mer

Ekonomisk rapport efter september 2015

Ekonomisk rapport efter september 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2015-10-15 SN 2014/0652.03.01 Tel 0480-45 09 50 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter september 2015 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden

Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden Tjänsteskrivelse 2017-11 - 24 Handläggare Carina Widmark Avtal - och utvecklingsenheten Vård - och omsorgsnämnden Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden Förslag till beslut Effektmålen enligt ärendebeskrivningen

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING -11-12 DNR SN.065 TORBJÖRN NYQVIST SID 1/1 TORBJORN.NYQVIST@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den -10-31 Förslag

Läs mer

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras.

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras. socialnämnden Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad samt

Läs mer

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 SOCIALNÄMND Kommunfullmäktige 18 juni 2013 2014 2015 2016 Kommunbidrag, tkr 453 592 444 300 444 371 varav: serviceutökning, tkr 2 000 priskompensation, tkr 1 910 engångsanslag,

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

Brukarundersökning Bostad med särskild service LSS

Brukarundersökning Bostad med särskild service LSS Brukarundersökning Bostad med särskild service LSS 2017-02-09 KS2017.0497 U N D E R R U B R I K Brukarundersökning Finspångs 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: @finspang.se Webbplats:

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 30 november Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 30 november Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 30 november 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 264 837-258 627 6 210

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Brukaren ska uppleva att hon eller han får de behov

Läs mer

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun Lena Bergman, 0573-142 89 lena.bergman@arjang.se HANDLINGSPLAN/POLICY Antagen av Stöd och omsorgsnämnden Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun 2(5) Bakgrund Handlingsplan/policyn för

Läs mer

LSS i Lomma kommun. Stöd enligt LSS. - till dig som lever med en. funktionsnedsättning

LSS i Lomma kommun. Stöd enligt LSS. - till dig som lever med en. funktionsnedsättning LSS i Lomma kommun Stöd enligt LSS - till dig som lever med en funktionsnedsättning Stöd för dig med funktionsnedsättning Du som bor i Lomma kommun och har en funktionsnedsättning kan ansöka om stöd och

Läs mer

Brukarundersökning vård- och omsorgsboende. Vård- och äldrenämnden

Brukarundersökning vård- och omsorgsboende. Vård- och äldrenämnden Brukarundersökning vård- och omsorgsboende Vård- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Sammanfattning av brukarundersökning 2018... 3 1.2 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.3 Uppföljning

Läs mer

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 2015-09-24 Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 Inledning Socialnämndens mål utgår från vision, verksamhetsidé och förhållningsätt på kommunövergripande nivå. Med utgångspunkt i dessa

Läs mer

- höja svarsfrekvensen - minst 90 % skall vara nöjda Syfte En temperaturmätning som signalerar hur våra brukare

- höja svarsfrekvensen - minst 90 % skall vara nöjda Syfte En temperaturmätning som signalerar hur våra brukare Brukarundersökning 2012 Uppdrag - enligt styrkortet Genomföra - brukarundersökning årligen - höja svarsfrekvensen - minst 90 % skall vara nöjda Syfte En temperaturmätning som signalerar hur våra brukare

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-06-19 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

KVALITETSDOKUMENT OCH KVALITETSKRITERIER

KVALITETSDOKUMENT OCH KVALITETSKRITERIER SOCIALFÖRVALTNINGEN Pm och riktlinjer Dokumentnamn Kvalitetsdokument och kvalitetsrutiner Utarbetad av Pia Berg med PLU som arbetsgrupp Fastställd av Socialnämnden 2011-02-23 Godkänd Gäller från 2011-03-01

Läs mer

Nämndsplan Socialnämnden

Nämndsplan Socialnämnden Nämndsplan 2019 Socialnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Nämndens ansvarsområde... 3 2 Lomma kommuns vision... 3 3 Nämndsmål... 3 3.1 Nämndsmål och nyckeltal... 4 3.1.1 Brukaren och/eller

Läs mer

Socialnämnden bokslut

Socialnämnden bokslut - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet Socialnämnden bokslut 2015 2016-01-15 1) Resultatavstämning (måluppfyllelse) 2) Ekonomi 3) Statistik/nyckeltal - attraktiv och hållbar i alla delar, hela

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Verksamhetschef Bistånd och avgifter Områdeschef SoL Socialpsykiatri Områdeschef LSS Boende/ Sysselsättning Områdeschef LSS Boende/ Pers ass

Läs mer

Socialnämnden i Järfälla

Socialnämnden i Järfälla 2014 Budget- och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår 2014 Socialnämnden i Järfälla (samhällsuppdraget) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SOCIALNÄMNDENS VERKSAMHET - SAMHÄLLSUPPDRAGET... 2 2. DRIFTBUDGETEN...

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen...

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen... Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-09-19 Ärendenr SON 2018/107 Version [1.0] Daglig

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Verksamhetsplan. Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Verksamhetsplan. Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Verksamhetsplan 2018-03-16 Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/1130-4 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET 2 (7) Ansvarsområde Verksamheter som verksamhetsplanen omfattar: Myndighetsutövning Lagen om stöd

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Uppföljningsplan för socialnämnden år 2010

Uppföljningsplan för socialnämnden år 2010 1 (6) FÖRSLAG 17 februari 2010 Uppföljningsplan för socialnämnden år 2010 Denna uppföljningsplan anger struktur och innehåll för socialnämndens uppföljning år 2010, men det är också en struktur för nämndens

Läs mer

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET VON 2016/0924 Antagen av vård- och omsorgsnämnden den 7 december 2016 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Innehåll

Läs mer

38 Socialnämndens uppfyllande mål (KS/2019:132)

38 Socialnämndens uppfyllande mål (KS/2019:132) Gagnefs kommun Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2019-04-09 1 (1) 38 Socialnämndens uppfyllande mål 2019 2022 (KS/2019:132) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Godkänna

Läs mer

Nämndsplan 2019 Innehållande budget 2019

Nämndsplan 2019 Innehållande budget 2019 Nämndsplan 2019 Innehållande budget 2019 Dokumentnamn Nämndsplan 2019 Dokumenttyp Plan Fastställd/upprättad KS 2018/826 Beslutsinstans Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Ekonomichef Version

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

SoL och LSS vid funktionsnedsättning

SoL och LSS vid funktionsnedsättning SoL och LSS vid funktionsnedsättning Du som behöver stöd från samhället och inte kan få det någon annanstans kan vända dig till socialtjänsten. Här får du information om två viktiga lagar som gäller när

Läs mer

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden Verksamhetsberättelse 2013 Omsorgsnämnden Det ekonomiska resultatet för 2013 visar ett underskott mot budget med 10 Mkr. Personalkostnaderna inom Vård och omsorg står för den största delen av budgetunderskottet.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN 2013-2015 Upprättad 2013-04-23 2(6) INLEDNING Individ- och familjeomsorgens uppgift består i huvudsak av att bistå kommunmedborgarna när de är i behov av

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS

Daglig verksamhet enligt LSS Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum [Beslut/Publiceringsdatum] Ärendenr SON 2017/144 Version [1.0] Innehållsförteckning...1

Läs mer

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering Samverkan och samarbete det finns rutiner som tydliggör ansvaret för samarbete internt och externt, som gäller den enskildes behov av insatser vad avser t ex överföring av information hur samverkan ska

Läs mer

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 1. Tillgänglighet och service Åtgärd Tidsplan Bedömning Kommentar a) Fortsätta arbetet med att systematiskt följa upp bemötande,

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Forum Carpe 4 juni 2014. Kristina Söderborg Utredare Avdelningen för analys och utveckling

Forum Carpe 4 juni 2014. Kristina Söderborg Utredare Avdelningen för analys och utveckling Forum Carpe 4 juni 2014 Kristina Söderborg Utredare Avdelningen för analys och utveckling Avdelningen för analys och utveckling Temarapporter Riskanalyser Metodutveckling Statistikutveckling Register registerfragor@ivo.se

Läs mer

Äldrenämndens utmaningar

Äldrenämndens utmaningar KPR 2018-05-03 Budget 2019 Äldrenämndens utmaningar 2019-2022 Tillgodose behovet av platser för personer med demenssjukdom. Detta kan ske genom en omvandling av ålderdomshems- och sjukhemsplatser till

Läs mer

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN SOCIALNÄMNDEN UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

SOCIALTJÄNSTEN Verksamhet & organisation

SOCIALTJÄNSTEN Verksamhet & organisation SOCIALTJÄNSTEN Verksamhet & organisation Socialtjänsten i Uddevalla kommun Socialtjänsten i Uddevalla har 2000 anställda och en budget på en miljard. Dagligen kommer tusentals människor i kontakt med de

Läs mer

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (6) SDN 2008-11-27 KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 Kvalitetssystemet inom Södermalms stadsdelsnämnd omfattar verksamhet enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen Stöd & Service Funktionsstödsförvaltningen STÖD OCH SERVICE FRÅN FUNKTIONSSTÖDSFÖRVALTNINGEN Vi vill att denna broschyr ska ge dig en bild av de insatser som Funktionsstödsförvaltnigen kan erbjuda dig

Läs mer

Så tycker brukarna med bostad med särskild service, personlig assistans samt boendestöd. En brukarundersökning genomförd mars 2012.

Så tycker brukarna med bostad med särskild service, personlig assistans samt boendestöd. En brukarundersökning genomförd mars 2012. Så tycker brukarna med bostad med särskild service, personlig assistans samt boendestöd. En brukarundersökning genomförd mars 2012. Oktober 2012 Sammanfattning Brukarundersökningen som genomfördes under

Läs mer

Brukarundersökningar 2009 äldreomsorg, bistånd och anhörigstöd

Brukarundersökningar 2009 äldreomsorg, bistånd och anhörigstöd sida 1 (9) Brukarundersökningar 2009 äldreomsorg, bistånd och anhörigstöd sida 2 (9) SAMMANFATTNING... 3 BAKGRUND... 3 METOD... 3 RESULTAT... 3 HEMTJÄNST... 3 SÄRSKILT BOENDE OCH VÄXELVÅRD... 4 NÖJD-KUND-INDEX

Läs mer

Leva som andra. Stöd för dig som har en funktionsnedsättning

Leva som andra. Stöd för dig som har en funktionsnedsättning Leva som andra Stöd för dig som har en funktionsnedsättning Stöd att leva ett självständigt liv Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd och hjälp i vardagen. Med hjälp kan du leva som andra och

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Omsorgsnämnd Förebyggande insatser samt insatser till personer med psykosocial problemtik samt psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Ungefär 7 500

Läs mer

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T3-2013

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T3-2013 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T3-2013 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T3: 2013 Brukarenkät visar positiva resultat avseende nöjdhet, handläggning, tillgänglighet samt delakaktighet i handläggningsprocessen Medarbetarindex

Läs mer

Register 2013 Socialnämnden

Register 2013 Socialnämnden Register 2013 Socialnämnden A Anmälan av beslut enligt delegation 25, 115, 143, 169, 204, 281, 322 Ansökan om fondmedel ur familjen Bünsows hjälpstiftelse 237 Ansökan om prestationsersättning till kommuner

Läs mer

Hemtjänst...1 Inledning...2. Beskrivning av insatsen...2 Beskrivning av målgruppen...2. Krav på insatsen hemtjänst...2

Hemtjänst...1 Inledning...2. Beskrivning av insatsen...2 Beskrivning av målgruppen...2. Krav på insatsen hemtjänst...2 Uppdrag och kvalitetskrav Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2017-04-20 Ärendenr SON 2017/72 Version [1.0] Innehållsförteckning...1 Inledning...2 Beskrivning av insatsen...2

Läs mer

Öppna jämförelser Stöd till personer med funktionsnedsättning 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2012

Öppna jämförelser Stöd till personer med funktionsnedsättning 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2012 Stöd till personer med funktionsnedsättning 2013 resultat för s kommun, inrapporterat 2012 Om öppna jämförelser kring det stöd som na erbjuder personer med funktionsnedsättning har gjorts sedan 2010. Undersökningen

Läs mer

Bostad med särskild service för barn eller ungdomar LSS 9:8

Bostad med särskild service för barn eller ungdomar LSS 9:8 Uppdrag och kvalitetskrav Bostad med särskild service för barn eller ungdomar LSS 9:8 Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-03-21 Ärendenr SON 2018/69 Version [1.0] Bostad

Läs mer

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 Om öppna jämförelser Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevården har gjorts av Socialstyrelsen sedan 2009. Öppna jämförelser på detta område baseras

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE. Utbildning socialnämnden 2015-01-22

OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE. Utbildning socialnämnden 2015-01-22 OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE Utbildning socialnämnden 2015-01-22 Administrativa enheten Administration Bemanningspool Biståndshandläggare LSS, SoL o färdtjänst, 5,0 tjänst OoF Avd chef Utvecklingsenhet

Läs mer

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse enligt 9 6 lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt myndighetsutövning

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse enligt 9 6 lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt myndighetsutövning 1(5) Ramona Persson 0155-26 40 27 Socialnämnden i Vingåkers kommun 643 80 VINGÅKER Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse enligt 9 6 lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens verksamhet

Vård- och omsorgsnämndens verksamhet Vård- och omsorgsnämndens verksamhet Nämnden beställer verksamhet Från Division Social omsorg i Internöverenskommelsen Från hemtjänstleverantörer enligt LOV (privata och DSO) Från privata särskilda boenden

Läs mer

Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2009

Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2009 Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2009 Uppföljning av kvalitetsgarantier inom socialförvaltningen 2009 Bakgrund Socialnämnden införde kvalitetsgarantier inom äldreomsorgen, individ-

Läs mer

Ekonomisk rapport efter maj 2016

Ekonomisk rapport efter maj 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2016-06-03 SN 2015/0525.03.01 0480-450950 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter maj 2016 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner

Läs mer

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Stöd och service till vissa funktionshindrade enligt LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger människor med vissa

Läs mer