Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Fredagen den 10 september 2010 Plats: Munktell Science Park, Eskilstuna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Fredagen den 10 september 2010 Plats: Munktell Science Park, Eskilstuna."

Transkript

1 Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Fredagen den 10 september 2010 Plats: Munktell Science Park, Eskilstuna. Närvarande:, Carola Rydberg, Lena Montgomery, Bibbi Molander, Jörgen Hedberg, Alf Uddberg, Bertil Karlsson, AnnMarie Andersson, Agneta Pettersson, Lennart Hansson,, Rolf Persson samt adjungerade Birgit Andersson och Cecilia Johansson. 56. Mötets öppnande öppnar mötet. 57. Val av sekreterare Till sekreterare vid sammanträdet väljs. 58. Val av justerare för mötet väljs att justera dagens protokoll. 59. Fastställande av dagordning Dagordning fastställs, med följande tillägg: 67.Övriga frågor a) Ungdomsrepresentant LAG 60. Projektpresentation ArtLab Gnesta Signe Johannessen och Erik Rören från Stiftelsen Karl Schultz-Köln och Marita Mörk- Schultz presenterade projektet ArtLab Gnesta. LAG fick möjlighet att ställa frågor efter presentationen. 61. Rapporter a) Verksamhets- och ekonomirapport Veckan efter LAG-mötet åtgick till protokollskrivning, inhämtning av skriftliga godkännanden av sökande för de projekt där LAG fattat beslut som avvek från sökandens projektplan, handläggning i LB-systemet och förberedelse av beslutsunderlag till Länsstyrelsen för de tillstyrkta projekten vid LAG-mötet den 10 juni. Samtal fördes om personalsituationen, som ledde till att Niklas och Birgit gemensamt beslutade att ta ett möte med Arbetsförmedlingen, Arbetsutskottet och personalen. Samtalen ledde till att resursen vi haft via jobb- och utvecklingsgarantin avslutades i slutet av juni. Den 28 juni hade vi en genomgång med Eklången-projektet för att förtydliga och komplettera deras redovisning som ska skickas till Länsstyrelsen för granskning och utbetalning.

2 Den 29 juni intervjuades en eventuell kandidat till halvtidstjänsten som ungdomscoach. Niklas och Agneta deltog tillsammans med Birgit och Cecilia. Vi enades om att det inte kändes som rätt person för jobbet och beslutade att annonsera ut en tjänst via arbetsförmedlingen. Tjänsten kombinerar uppdragen som ungdomscoach och miljöinspiratör, inom projektet Visionsverkstad, och blir en heltidstjänst under 1 år. Vid ansökningstidens slut den 16 augusti hade 27 ansökningar inkommit. Den 30 juni var Birgit i Gnesta för träff med två olika projektsökande. Den 1 juli träff med projektsökande från Gillberga-Lista IF. Den 5 juli tog personalen semester, Cecilia för en tid om fyra veckor och Birgit fem veckor. Den 2 augusti fanns Cecilia åter på plats på kontoret och Birgit en vecka senare, den 9 augusti. Den 11 augusti träffades Birgit och Bibbi för att skissa på uppdraget från LAG-mötet angående samordning av transporter på landsbygden. Den 16 augusti var Birgit och Cecilia till Årdala för en projektuppföljning med Årdala-akademins projektledare och kassör. Samma dag, efter besöket i Årdala, stannade vi till i Sparreholm för att se hur det går för Minnenas och sinnenas trädgård. Där var det en febril aktivitet med grävning och gärdsgårdsbygge. Den 17 augusti var Birgit i Gnesta igen för en träff med sökande för ArtLab Gnesta. Där finns dels projektet för iordningställande av ArtLab i gamla bryggeriet, där en komplett ansökan finns för behandling. Föreningen har också hittat en samarbetspart i Polen som bedriver likartad verksamhet. De två parterna har en projektidé om internationellt samarbete som de ska utveckla vidare och som möjligen kan bli ett projekt inom samarbetsåtgärden. Den augusti deltog Birgit i möte med Leaders samverkansgrupp för ordförande och verksamhetsledare. Den 25 augusti hade vi Projektskola för de nya projekt som beslutades vid föregående LAG-möte, samt två projekt som var med för repetition. Det var en välbesökt skola, drygt 20 projektdeltagare och två LAG/kontaktpersoner. Läget på Länsstyrelsen är fortfarande besvärligt. Där är personalbrist pga sjukskrivningar, så ansökningar om utbetalning tar lite längre tid än tidigare. Länsstyrelsens planerade leaderdag den 21 september har pga arbetssituationen flyttats fram, och kommer istället preliminärt att bli den 20 januari. Birgit och Cecilia gjorde en projektuppföljning på Skundern den 9 september och var med ute o fiskade samt gick igenom ekonomin. Ekonomi: Ekonomirapporter gicks igenom, bifogas protokollet. Med de projekt som är uppe för beslut idag noteras att Eskilstunas LAG-pott börjar bli ansträngd och att det i nuläget ej finns utrymme att tillstyrka dessa projekt fullt ut. Prioriteringar bör göras med hänvisning till de diskussioner som fördes på LAG-mötet den 10 juni, då LAG konstaterade att vi behöver få in fler näringslivs- och miljöinriktade projekt för att uppfylla målen i Leader Inlandets strategi.

3 b) Rapport från kontaktpersonerna kontaktperson för projektet 2010-I-068 Kulturcentrum i Stallarholmen och rapporerar att de är i full gång för att hitta samarbetspartners samt att de lämnat positiva och bra rapporter. Lena Montgomery kontaktperson för projektet 2010-I-067 Malmköpings torghandel meddelar att de ännu inte haft kontakt. Jörgen Hedberg rapporterar från projektet 2009-I-040 Eklången förr och nu etapp 1-, att det är intresserade människor som gräver i sin historia och de arrangerade en kombinerad utställning/antikrunda i somras där de fick mycket uppmärksamhet. AnnMarie Andersson rapporterar att projektet 2010-I-069 Caro-O s hundkoja jobbar på bra och tror att det kommer gå fort. Bibbi Molander rapporterar om projektet 2009-I-047 Vägen. De hade premiär för musikalen i går. Kul att det är en lokal ung kompositör. Carola meddelar att hon var där och att ljud och ljus var helt fantastiskt såsom hela föreställningen. c) Projektidéer på gång Projektidéer som är på gång gicks igenom. Vi konstaterar att det just nu är lite svagt med projektidéer. 62. Projektbeslut LAG fattade beslut om 10 (tio) ansökningar om projektstöd inom Leader varav 6 (sex) av dessa är beslut om omprövning. Därutöver fattades beslut om 1 (ett) delprojekt under paraplyprojektet Unga idéer. Beslut i varje enskilt ärende enligt nedan.

4 a) 2009-I-035 Sörmlands Trädgård & Utvecklingscentrum omprövning Sörmlands Trädgård & Utvecklingscentrum Diarienummer: 2009-I-035 Journalnummer: Projektägare: Den ideella föreningen Sörmlands Trädgård & Utvecklingscentrum Kontaktperson: Marie Lindbäck, tel Projektperiod: Projektets beslutade budget: Ansöker om utökad budget med: Projektstöd: kronor Projektstöd: kronor LAG-potten/Strängnäs: kronor LAG-potten: kronor Privat/ideell: kronor Privat/ideell: kronor Totalt: kronor Totalt: kronor Projektbeskrivning: Den Ideella föreningen Sörmlands Trädgård & Utvecklingscentrum ansöker om utökad budget. Eftersom projektet bytte ägare till en icke momspliktig ideell förening, efter att beslut fattats, ansöker man nu om utökning av finansiering för att täcka momskostnaderna. Med fastställd budget nödgas man minska den betalda arbetsinsatsen med 25% vilket man anser får negativ påverkan för projektet. Projektet ansöker även om utökad projekttid t.o.m , med motiveringen att eftersom Länsstyrelsens beslut dröjde bidrog det till att projektstarten flyttades fram 6 månader. LAG beslutar att avslå ansökan om omprövning budget men tillstyrker ansökan om utökad projekttid t.o.m för projektet 2009-I-035 Sörmlands Trädgård & Utvecklingscentrum. Beslutsmotivering: LAG fastslår att projektets beslutade budget redan är hög, med hänvisning till de riktlinjer som LAG satt upp för kostnader/finansiering av förstudier, där rekommendationen är att inte överstiga kronor. LAGs rekommendation är att antalet aktiviteter istället anpassas till beslutad budget. Förlängd projekttid tillstyrks med motiveringen att projektstarten blev försenad pga omständigheter som projektägaren inte rådde över.

5 b) 2009-I-059 Gemensamma hästkrafter - omprövning Gemensamma hästkrafter Diarienummer: 2010-I-059 Journalnummer: Projektägare: Eidfaxi Islandshästklubb Kontaktpersoner: Timo Rajasaari, tel Lotta Prennfors, tel Projektperiod: Projektets beslutade budget: Ansöker om utökad budget med: Projektstöd: kronor Projektstöd: kronor LAG-potten/Eskilstuna: kronor LAG-potten/Eskilstuna: kronor Privat/ideell: kronor Privat/ideell: kronor Totalt: kronor Totalt: kronor Projektbeskrivning: Eidfaxi Islandshästklubb ansöker om omprövning av projekttid samt projektbudget med anledning dels att en missuppfattning ledde till att man angett belopp exklusive moms och dels att man i tidigare beslutad ansökan saknade skriftliga offerter och därmed hade felaktiga kostnadsuppgifter. Klubben har också fått ytterligare två stora arrangemang och vill därför förstärka projektet. Nu har man kompletterat ansökan med skriftliga offerter och justerat budgeten. Önskat nytt slutdatum LAG beslutar att avslå ansökan om omprövning budget men tillstyrker ansökan om utökad projekttid t.o.m för projektet 2010-I-059 Gemensamma hästkrafter. Beslutsmotivering: LAG avslår ansökan om utökad budget med motiveringen att Eskilstunas LAG-pott är ansträngd samt att LAG också fattat ett inriktningsbeslut att prioritera miljö- och näringslivsinriktade projekt. LAGs rekommendation är att de söker andra sponsorer alternativt anpassar aktiviteterna efter den beviljade budgeten. Projektet beviljas nytt slutdatum med motiveringen att inväntningen av skriftliga offerter försenade Länsstyrelsens beslut och bidrog till att den verkliga projektstarten blev fördröjd. Kontaktperson från LAG: Stödet har lämnats enligt kommissionens förordning (EG) nr 1998/2006 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget för stöd av mindre betydelse.

6 c) 2010-I-074 Hallstavallen Hallstavallen Diarienummer: 2010-I-074 Journalnummer: Projektägare: Gillberga-Lista Idrottsförening Kontaktpersoner: Claes Henebäck, , Anna Berggren, tel , Projektperiod: Projektets budget: Projektstöd: kronor LAG-potten/Eskilstuna: kronor Privat/ideell: kronor Totalt: kronor Projektbeskrivning: Gillberga-Lista Idrottsförening söker stöd för planering och ombyggnad av Hallstavallen i Eskilstuna. Syftet är att etablera Hallstavallen som en lokal samlingsplats för bygden och kunna erbjuda olika typer av aktiviteter och verksamheter. En plats för samling, utveckling, social service och aktiviteter för områdets boende. Dessutom vill de skapa en läkande trädgård med såväl sociala som fysiska och psykiska förtecken. I projektet ingår också ett planerat samarbete med skolan som dels skall ge ökade fysiska möjligheter och ge nytänkande vad avser den planerade trädgårdens möjligheter till undervisning och förståelse för naturens krafter och utveckling. LAG beslutar att återremittera projektet 2010-I-074 Hallstavallen. Beslutsmotivering: LAG uppmanar projektet att se över budgeten och att de i första hand söker bidrag för handikappanpassningen hos Boverket. Anledningen till detta är att det är många likartade projekt i Eskilstuna och att LAG-potten i Eskilstuna kommun börjar bli ansträngd samt att LAG har fattat ett inriktningsbeslut att prioritera miljö- och näringslivsprojekt.

7 d) 2010-I-075 Klubblokal till Gyllingsvallen Klubblokal till Gyllingvallen Diarienummer: 2010-I-075 Journalnummer: Projektägare: Stenkvista GoIF Kontaktpersoner: Maria Valgren, tel Projektperiod: Projektets budget: Projektstöd: kronor LAG-potten/Eskilstuna: kronor Privat/ideell: kronor Totalt: kronor Projektbeskrivning: Stenkvista GoIF söker stöd för att bygga ett klubbhus som ska ge orten en samlingspunkt vilket är betydelsefullt för ortens utveckling. Lokalen kommer även till nytta för andra föreningar i bygden som idag saknar en samlingslokal för sina möten och även för studiecirklar. LAG beslutar att återremittera projektet 2010-I-075 Klubblokal till Gyllingsvallen. Beslutsmotivering: LAG uppmanar projektet att se över budgeten för och se över vilka möjligheter det finns att få ytterligare finansiärer samt att man visar vilka fler som kommer att nyttja lokalerna. Anledningen till detta är att det är många likartade projekt i Eskilstuna och LAG-potten i Eskilstuna kommun börjar bli ansträngd samt att LAG har fattat ett inriktningsbeslut att prioritera miljö- och näringslivsprojekt.

8 e) 2010-I-076 ArtLab Gnesta ArtLab Gnesta Diarienummer: 2010-I-076 Journalnummer: Projektägare: Stiftelsen Karl Schultz-Köln och Marita Mörk-Schultz Kontaktpersoner: Erik Rören, tel Alex Wharen, tel , Projektperiod: Projektets budget: Projektstöd: LAG-potten/Gnesta: Privat/ideell: Totalt: kronor kronor kronor kronor Projektbeskrivning: Stiftelsen Karl Schultz-Köln och Marita Mörk-Schultz söker stöd för att renovera Bryggeriet i Gnesta där man startar upp ART LAB Gnesta som är en konstnärsdriven arena för experimentell samtida konst. Verksamheten skall bland annat innehålla utställningshall, AIR (Artist in Residence) program, ateljé, verkstäder och kurser. LAG beslutar att tillstyrka ansökan 2010-I-076 ArtLab Gnesta. Beslutsmotivering: Projektet är väl förankrat med samarbetsparter både i och utanför Leader Inlandet och främjar kulturaktiviteter i Leader Inlandets område. Projektet är innovativt och har stor potential för att skapa ett betydelsefullt centrum för konstnärligt experimentellt skapande. Kontaktperson från LAG: Alf Uddberg Stödet har lämnats enligt kommissionens förordning (EG) nr 1998/2006 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget för stöd av mindre betydelse.

9 f) 2010-I-077 Samordning av transporter på landsbygden Samordning av transporter på landsbygden Diarienummer: 2010-I-077 Journalnummer: Projektägare: Leader Inlandet Kontaktpersoner: Birgit Andersson, tel , Projektperiod: Projektets budget: Projektstöd: LAG-potten Övrig offentlig: Totalt: kronor 0 kronor kronor kronor Projektbeskrivning: Leader Inlandet ideell förening söker stöd för att undersöka förutsättningar för att genomföra ett projekt med samordnade transporter inom någon eller några delar av Leader Inlandets landsbygd. För att undersöka intresset hos boende och företag på landsbygden har en studie genomförts av Coompanion Sörmland med stöd av medel från Leader Inlandet. Studien har inventerat hur boende på landsbygden använder busstrafiken. Den har även undersökt intresset för alternativa transportmöjligheter hos boende och företag på landsbygden. Studien visar på ett positivt intresse för ett genomförande projekt. Projektet ska nu undersöka förutsättningar för att genomföra ett projekt med samordnade transporter inom någon eller några delar av Leader Inlandets landsbygd LAG beslutar att tillstyrka ansökan 2010-I-077 Samordning av transporter på landsbygden. Beslutsmotivering: Projektet stämmer väl in i Leader Inlandets strategi och främjar en hållbar utveckling. Kontaktperson från LAG: Bibbi Molander Stödet har lämnats enligt kommissionens förordning (EG) nr 1998/2006 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget för stöd av mindre betydelse.

10 g) Skyltar till projekt Projektbeskrivning: Enligt Jordbruksverkets anvisningar skall alla projekt där det görs investeringar som överstiger kronor sätta upp en upplysningsskylt. Denna skylt skall beställas av Länsstyrelsen och tillhandahållas av Jordbruksverket. Skylten medför en stödberättigande kostnad för projekten på 172 kronor exkl. moms inkl. frakt, 215 kronor inkl. moms. Några tidigare beslutade, fortfarande pågående projekt i Leader Inlandet berörs av denna regel och skylt har beställts av Länsstyrelsen: a)2008-i-015 Från slott till slott, journalnummer b)2010-i-065 Åsborgen Navet i Ärla, journalnummer c) 2010-I-069 Car-O's Hundkoja, journalnummer d)2010-i-059 Gemensamma hästkrafter, journalnummer e)2010-i-062 Soldattorpet vid Arsenalen, journalnummer För projekten a - d) ovan behövs kompletterande beslut om att ta upp kostnad för upplysningsskylt i kostnads/finansieringsplan på 215 kr, eftersom de sökande inte är momspliktiga. För projekt e) behövs kompletterande beslut om kostnad/finansiering om 172 kronor, då sökande är momspliktig. Fördelning av finansiering: inkl. moms exkl. moms Projektstöd: 151 kronor 120 kronor LAG-pott: 64 kronor 52 kronor Privat/ideell: 0 kronor 0 kronor Totalt: 215 kronor 172 kronor LAG beslutar AU föreslår LAG att tillstyrka omprövning av budget för ovanstående projekt. Beslutsmotivering: Enligt Jordbruksverkets anvisningar skall alla projekt där det görs investeringar som överstiger kronor sätta upp en upplysningsskylt. Stödet har lämnats enligt kommissionens förordning (EG) nr 1998/2006 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget för stöd av mindre betydelse.

11 h) 2009-I-047 Vägen - omprövning tid och budget Vägen Diarienummer: 2009-I-047 Journalnummer: Projektägare: Lilla Malma Kyrkokör Kontaktpersoner: Sara Henriksson, tel , Monica Sunde, tel , Projektperiod: Projektets beslutade budget: Ansöker om utökad budget med: Projektstöd: kronor Projektstöd: kronor LAG-potten/Flen: kronor LAG-potten/Flen: kronor Privat/ideell: kronor Privat/ideell: 0 kronor Totalt: kronor Totalt: kronor Projektbeskrivning: Lilla Malma Kyrkokör ansöker om utökad budget med motiveringen att flera kostnader blev dyrare än man angett i ansökan. Bland annat var ljus- och ljudtekniken budgeterad till kronor men faktisk kostnad blev kronor + moms = kronor, PR-kostnader som annonsering, material till scenbygge blev också dyrare än budgeterat. För att alla kostnader skall hinna betalas inom projekttiden ansöker man även om utökad projekttid t.o.m LAG beslutar att tillstyrka ansökan om utökad projekttid t.o.m samt utökad budget under förutsättning att de ej får intäkter som täcker de ökade kostnaderna. Beslutsmotivering: Projektet har bidragit med en förhållandevis stor privat insats och ett stort ideellt engagemang. Det har också gett sidoeffekter i form av ökat samarbete och utveckling på orten. Villkor: Om projektets intäkter blir högre än budgeterat minskas stödet med motsvarande belopp. Kontaktperson från LAG: Bibbi Molander Stödet har lämnats enligt kommissionens förordning (EG) nr 1998/2006 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget för stöd av mindre betydelse.

12 i) 2010-I-068 Kulturcentrum i Stallarholmen omprövning av projekttid Kulturcentrum i Stallarholmen Diarienummer: 2010-I-068 Journalnummer: Projektägare: DC Music Production AB Douglas Carr Kontaktpersoner: Stefan Seidel, tel , Douglas Carr, tel Projektperiod: Projektets beviljade budget: Projektstöd: kronor LAG-potten/Strängnäs kronor Privat/ideell: kronor Totalt: kronor Projektbeskrivning: DC Music Production AB ansöker om utökad projekttid med motiveringen att huvudspåret i nuläget när det gäller långsiktig finansiering i högsta grad inkluderar Strängnäs kommun. Förankringsprocessen är långsam inte minst nu när en politisk konstellation ska bildas efter valet. Man räknar med upprepade möten under en längre tid med tjänstemän och politiker i Strängnäs kommun. DC Music Production AB ansöker om utökad projekttid t.o.m LAG beslutar att tillstyrka utökad projekttid t.o.m för projektet 2010-I-068 Kulturcentrum i Stallarholmen. Beslutsmotivering: Det främjar långsiktigheten i projektet om de får möjlighet att förankra projektet hos kommunen. Kontaktperson från LAG: Stödet har lämnats enligt kommissionens förordning (EG) nr 1998/2006 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget för stöd av mindre betydelse.

13 j) 2010-I-071 Visionsverkstad - omprövning Visionsverkstad Diarienummer: 2010-I-071 Journalnummer: Projektägare: Leader Inlandet Kontaktpersoner: Birgit Andersson, tel , Projektperiod: Projektets budget: Ansöker om utökad budget med: Projektstöd: kronor Projektstöd: kronor LAG-pott: kronor LAG-pott: kronor Privat/ideell: kronor Privat/ideell: 0 kronor Totalt: kronor Totalt: kronor Projektbeskrivning: För att ytterligare förstärka miljöarbetet anställs en projektledare på 50% tjänst under 1 år. Projektledaren kommer också att ansvara för administration och redovisning av projektet. En omfördelning görs av medel som ursprungligen avsåg en extern tjänst som koordinator för projektet. Dessa läggs på projektledaren, som anställs av Leader Inlandet. Förstärkningen av arbetsinsatsen upp till halvtidstjänst medför en utökad lönekostnad på kronor. LAG beslutar att tillstyrka utökad budget för projektet 2010-I-071 Visionsverkstad. Beslutsmotivering: Det är av stor vikt att bland landsbygdens aktörer skapa en ökad förståelse för hur vi tillsammans ska uppnå ett hållbart samhälle. Projektet förväntas leda till initiativ som ger ansökningar till Leader och andra stödformer. Stödet har lämnats enligt kommissionens förordning (EG) nr 1998/2006 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget för stöd av mindre betydelse.

14 63. Projektbeslut under Unga idéer a) 2008-I-016/010 First Lego League First Lego League Diarienummer: 2008-I-016/010 Journalnummer: Projektägare: Leader Inlandet, ideell förening Kontaktperson: Birgit Andersson, tel , , för delprojektet: Hanna Nälser, tel Projektperiod: Projektets budget: Projektstöd: LAG-pott: Privat/ideell: Totalt: kronor kronor kronor kronor Projektbeskrivning: Elever tillsammans med Hannah Nälser på Stenhammarskolan söker stöd för att delta i FLL Skandinavia en tävling i robotprogrammering, kunskap och framåtanda. Tävlingen arrangeras av Eskilstuna kommun med samarbetspartners. Ett av lagen från Stenhammarskolan visade sig förra året vara konkurrenskraftiga nog att ta sig vidare till skandinavisk final. Nu önskar man delta med lag från Stenhammarksolan även detta år. LAG beslutar avslå projektet 2008-I-016/010 First Lego League. Beslutsmotivering: Projektet är en kommunal angelägenhet och innovationsgraden är låg då det är ett redan pågående projekt.

15 64.Ungdomscoach/miljöinspiratör Med anledning av tidigare beslut att anställa en person att arbeta med ungdomsfrågor inom Unga idéer samt en projektledare inom projektet Visionsverkstad har vi gått ut med en ansökan till kombinerad tjänst för detta. 27 ansökningar har inkommit varav några är särskilt intressanta. AU kallade fyra sökande till anställningsintervju torsdagen den 2 september och Emma Dahlin bedöms vara mest lämpad och AU föreslår att hon anställs för tjänsten. LAG beslutar att tillstyrka förslaget att anställa Emma Dahlin för en tid av ett år f.o.m 1 oktober med en lön på kr/mån. 50% av tjänsten som Ungdomscoach inom projektet 2008-I-016 Unga Idéer. 50% av tjänsten som Miljöinspiratör inom projektet 2010-I-077 Visionsverkstad. 65.Omfördelning av budget Jordbruksverket har kommit med förfrågan om hur LAG önskar fördela budgeten mellan de olika axlarna. De har nu satt ett golv och ett tak för åtgärderna. Förslaget skall vara inlämnat före den 1 oktober. AU har tagit fram ett förslag där LAGs tidigare önskemål om fördelning legat som grund. Förslaget bifogas protokollet. LAG beslutar att tillstyrka omfördelning av budget enligt AUs förslag. 66.Nästa möte 1 oktober AU-möte, Leader Inlandets kansli. Utöver ordinarie ledamöter deltar Alf, Stefan och Olle. 22 oktober, LAG-möte, Gnesta. Plats Solviks skola. 19 november, AU-möte, Leader Inlandets kansli. Utöver ordinarie ledamöter deltar Carola, AnneMarie och Birgitta. 3 december, LAG-möte, Flen (med jullunch ev. på Yxtaholms slott) Birgit tar till nästa LAG-möte fram ett förslag på datum för nästa års möten. 67.Övriga frågor a) Ungdomsrepresentant LAG Då det är värdefullt att även ungdomar representeras i LAG, fick Bibbi i uppdrag på Årsstämman i maj att ta kontakt med Mälardalens Högskola för att höra om intresse. Bibbi har undersökt möjligheterna att få med någon från studentkåren men har inte lyckats. LAG beslutar att vi avvaktar med ytterligare kontakter då Emma Dahlin kommer att anställas och får därmed representera det ungdomliga perspektivet. 68.Avslutning tackade för visat intresse och avslutade mötet.

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Onsdagen den 2 september 2009 kl. 8.30-12.00 Plats: Solbacka Sport & Konferens, Gnesta Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, Agneta Pettersson,

Läs mer

1. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

1. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Fredagen den 4 februari 2011 Plats: Kommunhuset, Kungsör. Närvarande:, AnneMarie Andersson, Lena Montgomery, Carola Rydberg,, Stefan Andersson,

Läs mer

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Måndagen den 8 december 2008 kl. 9.00-13.00 Plats: Kommunhuset, Strängnäs Närvarande: Niklas Witt, Ingrid Dorsander Andersson, Bibbi Molander,

Läs mer

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Måndagen den 16 juni 2009 kl. 9.00-12.00 Plats: Leader Inlandets kansli, Eskilstuna

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Måndagen den 16 juni 2009 kl. 9.00-12.00 Plats: Leader Inlandets kansli, Eskilstuna Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Måndagen den 16 juni 2009 kl. 9.00-12.00 Plats: Leader Inlandets kansli, Eskilstuna Närvarande: Niklas Witt, Ingrid Dorsander Andersson, Agneta

Läs mer

59. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

59. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Fredagen den 31 augusti 2011 Plats: Stora Sundby GoIF, Alberga, Eskilstuna Närvarande: Niklas Witt, Ingrid Dorsander Andersson, AnneMarie Andersson,

Läs mer

14. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

14. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Fredagen den 10 mars 2011 Plats: Arsenalen, Strängnäs. Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, Agneta Pettersson, AnneMarie Andersson,, Carola

Läs mer

96. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 7 november 2017 till handlingarna.

96. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 7 november 2017 till handlingarna. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 7 december 2017 Tid: Torsdagen den 7 december kl, 09.00-16.00 Plats: Gripsholms värdshus, Strängnäs kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam Björling

Läs mer

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Onsdagen den 13 oktober 2009 Plats: Solö Fogdön, Strängnäs Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, Agneta Pettersson, Lennart Hansson, Lena Ramdani,

Läs mer

25. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

25. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Fredagen den 13 april, 2011 Plats: Frustuna Prästgård,Gnesta. Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson,, AnneMarie Andersson, Lena Montgomery, Bibbi

Läs mer

94. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

94. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Torsdagen den 15 december 2011 Plats: Sörby Herrgård, Kungsör Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, Karin Svensson, AnneMarie Andersson, Agneta

Läs mer

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 10 april 2018

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 10 april 2018 Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 10 april 2018 Tid: Tisdagen den 10 april kl. 08.30-12.30 Plats: Båsenberga hotell & konferens, Vingåker Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam Björling

Läs mer

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Fredagen den 4 december 2009 Plats: Vidbynäs Slott, Nykvarn Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, Lena Ramdani,, Olle Karlsson, Alf Persson,

Läs mer

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 1 februari 2018

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 1 februari 2018 Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 1 februari 2018 Tid: Torsdagen den 1 februari kl, 09.30-16.00 Plats: Västra Storgatan 15, Gnesta Lokal: Elektron Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam

Läs mer

48. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

48. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Torsdagen den 6 september 2012 Plats: Follökna, Malmköping Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, Bibbi Molander,, Olle Karlsson, Bertil Karlsson,

Läs mer

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Måndagen den 16 mars 2009 kl. 9.00-12.00 Plats: Kommunhuset, Flen

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Måndagen den 16 mars 2009 kl. 9.00-12.00 Plats: Kommunhuset, Flen Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Måndagen den 16 mars 2009 kl. 9.00-12.00 Plats: Kommunhuset, Flen Närvarande: Niklas Witt, Ingrid Dorsander Andersson, Lena Ramdani, Yvonne Oward,

Läs mer

83. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 15 september 2017 till handlingarna.

83. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 15 september 2017 till handlingarna. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 9 november 2017 Tid: Torsdagen den 9 november, kl 09.30-16.00 Plats: Munktell Science Park, Eskilstuna kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam

Läs mer

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Fredagen den 9 April 2010 Plats: Bommersvik, Nykvarn

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Fredagen den 9 April 2010 Plats: Bommersvik, Nykvarn Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Fredagen den 9 April 2010 Plats: Bommersvik, Nykvarn Närvarande:, Lena Ramdani, Yvonne Oward, Lennart Hansson, Bertil Karlsson, Olle Karlsson,

Läs mer

Leader. Inlandet. ÅrsRapport 2015. En livskraftig landsbygd främjar allas livskvalitet och hållbar utveckling

Leader. Inlandet. ÅrsRapport 2015. En livskraftig landsbygd främjar allas livskvalitet och hållbar utveckling Leader Inlandet ÅrsRapport 2015 En livskraftig landsbygd främjar allas livskvalitet och hållbar utveckling Leader Inlandet ideell förening, org,nr 802440-0650 Årsberättelse för räkenskapsåret 2015-01-01

Läs mer

58. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

58. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Torsdag den 24 oktober 2013 Plats: Säftaholms Slott, Vingåker Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, Agneta Pettersson, Raymond Jennersjö, Lennart

Läs mer

Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Torbjörn Gårdestig Leif Skeppstedt Anna Jernemalm Bam Björling Cenneth Åhlund

Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Torbjörn Gårdestig Leif Skeppstedt Anna Jernemalm Bam Björling Cenneth Åhlund Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 15 september 2017 Tid: Fredagen den 15 september 2017, kl. 8.30 12.00 Plats: Hotel Malmköping, Flens kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Torbjörn

Läs mer

Tid: Fredagen den 2 september 2016, kl , mötet ajourneras för lunch mellan Plats: Herrfallet, Eskilstuna kommun

Tid: Fredagen den 2 september 2016, kl , mötet ajourneras för lunch mellan Plats: Herrfallet, Eskilstuna kommun Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 2 september 2016 Tid: Fredagen den 2 september 2016, kl. 9.00 14.00, mötet ajourneras för lunch mellan 12.00-13.00 Plats: Herrfallet, Eskilstuna kommun Närvarande: Offentlig

Läs mer

101. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga protokollet från beslutsmötet den 4 oktober 2016 till handlingarna.

101. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga protokollet från beslutsmötet den 4 oktober 2016 till handlingarna. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 22 november 2016 Tid: Tisdagen den 22 november 2016, kl. 9.30 14.00 Plats: Leader Södermanlands kansli, Katrineholm Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal

Läs mer

47. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

47. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Tisdag den 17 september 2013 Plats: Sörby Herrgård, Kungsör Närvarande: Niklas Witt, Ingrid Dorsander Andersson, Karin Svensson, Bibbi Molander,

Läs mer

PROJEKTPLAN LEADER. Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret)

PROJEKTPLAN LEADER. Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret) Leader DalÄlvarna PROJEKTPLAN LEADER PROJEKTPLANEN SKA ALLTID BIFOGAS TILL JORDBRUKSVERKETS ANSÖKNINGS- BLANKETT OM PROJEKTSTÖD INOM LEADER Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret) ANVÄND

Läs mer

Leader Södertälje Landsbygd LAG 2012-09-05. Övriga deltagare: Jeanette Lewald, verksamhetsledare och Sonia Nilsson Wegler, projektadministratör

Leader Södertälje Landsbygd LAG 2012-09-05. Övriga deltagare: Jeanette Lewald, verksamhetsledare och Sonia Nilsson Wegler, projektadministratör Datum: 2012-09-05 Tid 9-14 Plats: Mötesplats Enhörna Beslutande: Mötesprotokoll Möte: LAG-möte Tage Gripenstam Anna Nienhüysen Lars-Gunnar Thor Peter Friström Ansa Borin Elisabet Aschan Övriga deltagare:

Läs mer

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Fredagen den 26 maj, 2011 Plats: Årdala Hembygdsgård, Flen.

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Fredagen den 26 maj, 2011 Plats: Årdala Hembygdsgård, Flen. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Fredagen den 26 maj, 2011 Plats: Årdala Hembygdsgård, Flen. Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, AnneMarie Andersson, Lena Montgomery, Carola

Läs mer

85. Val av justerare Björn Ekengren väljs att jämte ordförande justera protokollet.

85. Val av justerare Björn Ekengren väljs att jämte ordförande justera protokollet. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 4 oktober 2016 Tid: Tisdagen den 4 oktober 2016, kl. 9.30 14.00, mötets ajourneras för lunch mellan 11.30-12.00 Plats: Åsborgen, Ärla, Eskilstuna Kommun Närvarande:

Läs mer

24. Val av justerare Björn Ekengren väljs att jämte ordförande justera protokollet.

24. Val av justerare Björn Ekengren väljs att jämte ordförande justera protokollet. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 20 april 2017 Tid: Torsdagen den 20 april 2017, kl. 14.00 17.15 Plats: Framtidscentrum, Katrineholm kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Birgitta

Läs mer

69. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

69. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Fredag den 6 december 2013 Plats: Skottvångs Grufva, Gnesta Närvarande:, Raymond Jennersjö, Yvonne Oward, Lena Ramdani, Bibbi Molander, Stefan

Läs mer

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat.

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 476-488 Tid: Måndagen den 7 april 2014 kl. 18.00 21.00 Plats: Klockargården, Askersund Närvarande: Milis Ivarsson, Sabina Karlsson, Anders Jansson, Per-Arne

Läs mer

Minnesanteckningar AU 23 maj

Minnesanteckningar AU 23 maj Minnesanteckningar AU 23 maj Närvarande: Helena Eriksson, Sollefteå Kommun Vice ordförande Åsa Ringlöv, Företagarna Örnsköldsvik Ordförande Jonny Lundin, Landsbygdsrådet Härnösand Kassör Lennart Ramström,

Läs mer

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund LL01-2010 Protokoll Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010 Tid: 09.30-11.30 Plats: Kulturhuset Fregatten, Stenungsund Medverkande: Inger Blixt (tf. ordf.) Lars Strömberg Carina Dyås Tomas

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 11 Plats: Kommunhuset i Norsjö Tid: 17 december 2009, kl. 15 ca 17.30 Närvarande: Roland Lundqvist, ordf. Birgitta Marklund Marjet Gustavsson Britt-Inger Olofsson Mikael

Läs mer

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd Handledning till ansökningsblankett om projektstöd Rubrikerna nedan följer de punkter som finns i ansökningsblanketten. 1. Allmänna uppgifter Projektets

Läs mer

Ej närvarande: Sabina Karlsson, Marian van Ham, Anmarie Larsson, Anders Tivell och Charlotta Englund.

Ej närvarande: Sabina Karlsson, Marian van Ham, Anmarie Larsson, Anders Tivell och Charlotta Englund. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 366-376 Tid: Tisdagen den 12 juni 2012 kl. 18.00 21.30 Plats: Nysunds Bygdegård, Åtorp Närvarande: Kjell Schlyter, Anders Jansson, Catharina Carlsson, Erika

Läs mer

Paraplyprojekt Digitalisering för föreningar

Paraplyprojekt Digitalisering för föreningar Paraplyprojekt Digitalisering för föreningar Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet digitalisering för föreningar - Du som söker är en förening, minst tre företag i samarbete eller

Läs mer

Finansieringsstatus 2013-03-20 Budget / Beslut / Rekvirerat Fördelning Totalt och per kommun

Finansieringsstatus 2013-03-20 Budget / Beslut / Rekvirerat Fördelning Totalt och per kommun Finansieringsstatus 3-3- / Beslut / Fördelning Totalt och per kommun Leader Inlandet Leader Inlandet Mälaren Kungsör Eskilstuna Strängnäs Nykvarn Flen Gnesta Begreppsförklaringar: EU + statliga medel

Läs mer

Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby.

Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby. Leader Linné Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby. Närvarande: Sven Sunesson Solveig Carlsson Gottlieb Granberg Annika Nilsson Solveig Carlsson

Läs mer

1. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

1. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Torsdag den 6 februari 2014 Plats: Åsborgen Ärla IF, Eskilstuna Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, Sirpa Lindelöf, Stefan Andersson, Bertil

Läs mer

Paraplyprojekt Events

Paraplyprojekt Events Paraplyprojekt Events Information till dig som vill söka check ur ett paraplyprojekt - Tänk på att stödet syftar till att utveckla befintliga evenemang eller skapa nya. Detta måste tydligt framgå i ansökan.

Läs mer

Leader. Inlandet. ÅrsRapport 2009. En livskraftig landsbygd främjar allas livskvalitet och hållbar utveckling

Leader. Inlandet. ÅrsRapport 2009. En livskraftig landsbygd främjar allas livskvalitet och hållbar utveckling Leader Inlandet ÅrsRapport 2009 En livskraftig landsbygd främjar allas livskvalitet och hållbar utveckling Leader Inlandet ideell förening, org,nr 802440-0650 Årsberättelse för räkenskapsåret 2009-01-01

Läs mer

Protokoll, Åres Gröna Dalar, LAG-gruppsmöte Datum/Tid: 091215 Kl 9-12 Plats: Åre Fjällsätra

Protokoll, Åres Gröna Dalar, LAG-gruppsmöte Datum/Tid: 091215 Kl 9-12 Plats: Åre Fjällsätra Sid 1 Protokoll, Åres Gröna Dalar, LAG-gruppsmöte Datum/Tid: 091215 Kl 9-12 Plats: Åre Fjällsätra Medverkande Från LAG-grupp: Jörgen Andersson, Lena Bromarker, Mikael Sundman, Jan Andersson, Eva Hellstrand,

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna. Möte: kl. 17.30-18.00 Plats: Tryde 1303, Tomelilla Närvarande: Andrea Nowag (offentlig/ystad), Carina Almedal (privat/tomelilla), Daniel Jonsgården (offentlig/tomelilla), Hanna Axelsson (ideell/sjöbo),

Läs mer

Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 24 mars 2010 i Rydaholm

Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 24 mars 2010 i Rydaholm Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 24 mars 2010 i Rydaholm Närvarande: Lars Henriksson, Sven Sunesson, Roger Andersson, Bo Mazetti- Nissen, Emma Christiansen, Christina Lindberg, Solveig

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Paraplyprojekt Lokal mat

Paraplyprojekt Lokal mat Paraplyprojekt Lokal mat Namn på ansökan: Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet Lokal mat - Checkarna inom Lokal mat är främst riktade mot enskilda företag. Då insatserna i första

Läs mer

Årsrapport 2014. Leader Södermanland. Med lokalt engagemang i gränsöverskridande samverkan möjliggörs en livskraftig landsbygd i utveckling.

Årsrapport 2014. Leader Södermanland. Med lokalt engagemang i gränsöverskridande samverkan möjliggörs en livskraftig landsbygd i utveckling. Årsrapport 2014 Med lokalt engagemang i gränsöverskridande samverkan möjliggörs en livskraftig landsbygd i utveckling Mälaren Kungsör Hjälmaren Eskilstuna Strängnäs Nykvarn Vingåker Öljaren Katrineholm

Läs mer

Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte

Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte 2018-06-28 1. Mötets öppnande Ordförande förklarade mötet öppnat. 2. Fastställande av dagordning Dagordningen fastställdes. En nytillkommen fråga sedan dagordning

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän

Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän 22 augusti 2019 kl. 15.15-16.40 Varmbadhuset, Käringön Medverkande: Tomas Börgesson, Tjörn, privat Maria Oskarsson, Tjörn, ideell Tommy Wallhult, Öckerö,

Läs mer

Protokoll L02-2011. LAG Terra et Mare 30 maj 2011. Tid: 16.00-18.40. Stenungsögården, Stenungsund

Protokoll L02-2011. LAG Terra et Mare 30 maj 2011. Tid: 16.00-18.40. Stenungsögården, Stenungsund L02-2011 Protokoll LAG Terra et Mare 30 maj 2011 Tid: 16.00-18.40 Plats: Stenungsögården, Stenungsund Medverkande: Arne Lernhag (ordf.) Lars Strömberg Gösta Andersson Bert Olsson Tomas Börgesson Rolf Andersson

Läs mer

Ordinarie föreningsstämma Lokal: Roasjö Bygdegård, Svenljunga kommun Datum: Fredagen den 20 april 2018 Tid:

Ordinarie föreningsstämma Lokal: Roasjö Bygdegård, Svenljunga kommun Datum: Fredagen den 20 april 2018 Tid: PROTOKOLL FÖRENINGSSTÄMMA 2018-04-20 Ordinarie föreningsstämma Lokal: Roasjö Bygdegård, Svenljunga kommun Datum: Fredagen den 20 april 2018 Tid: 13.30 14.30 Närvarande: Styrelsen Ragnar Nilsson Marks kommun

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13 Trekom Leader, ideell förening Föreningsstämma 2014-03-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Föreningens styrelse, som även är beslutsgrupp för leaderområdet Trekom Leader, har följande sammansättning: Roland

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna. Sid 1(5) Protokoll fört vid LAG-gruppsmöte URnära Tid: kl. 17,00-20.00 Plats: Ersboda slöjd, Gräddvägen 15, Umeå. 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna.

Läs mer

Förtydligande Innehåll

Förtydligande Innehåll Förtydligande Innehåll På kommande sidor förtydligas Vad Ansökan om utbetalning ska innehålla Hur kostnader redovisas Vad som ska bifogas Hur verifieringen ska ske Rapportering Viktigt! Redovisning av

Läs mer

Datum: 20091123. Naturbruksgymnasiet Dingle hemsida: www.tillvaxtbohuslan.se

Datum: 20091123. Naturbruksgymnasiet Dingle hemsida: www.tillvaxtbohuslan.se Datum: 20091123 Diarienummer: SLUTRAPPORT Journalnr: 2008-4651 När du avslutat ditt projekt ska du lämna en rapport där du redovisar projektets genomförande och resultat. Utgå från din projektplan och

Läs mer

Ordinarie ordförande Jonny Lundin öppnar mötet. Ordföranden presenterar dagordningen som godkänns.

Ordinarie ordförande Jonny Lundin öppnar mötet. Ordföranden presenterar dagordningen som godkänns. Protokoll LAG-möte Dag: måndag 30 januari 2017 Tid: kl. 10.00-15:30 Plats: Leaderkontoret, Kramfors Närvarande: Jonny Lundin, ordförande, Ideell sektor Åsa Ringlöv, vice ordförande, privat sektor Lennart

Läs mer

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 2 mars 2017

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 2 mars 2017 Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 2 mars 2017 Tid: Torsdagen den 2 mars 2017, kl. 13.00 16.00 Plats: Åbrogården, Vingåkers kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Birgitta Blanck Leif

Läs mer

Paraplyprojekt Digitalisering för företag

Paraplyprojekt Digitalisering för företag Paraplyprojekt Digitalisering för företag Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet digitalisering för företag - Checkarna inom Digitalisering för företag är främst riktade mot enskilda

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 1 Plats: Kommunhuset Norsjö, sammanträdesrum Björnen Tid: 22 oktober 2008, kl 18-21.00 Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av justerare 3. Presentation av styrelsen 4.

Läs mer

184. Fastställande av dagordningen LAG/styrelsen beslutade att fastställa dagordningen med tillägg av 188 h Marknadsföring Matmötet.

184. Fastställande av dagordningen LAG/styrelsen beslutade att fastställa dagordningen med tillägg av 188 h Marknadsföring Matmötet. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 13 februari 2019 Tid: Onsdagen den 13 februari, kl 10.00-17.00 Plats: Munktell Science Park, Eskilstuna kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Bertil Karlsson Cenneth

Läs mer

Guide till slutrapport

Guide till slutrapport Guide till slutrapport Tips inför projektets avslut www.lansstyrelsen.se/skane Projektstödet inom landsbygdsprogrammet syftar till att stärka utvecklingen och konkurrenskraften på den skånska landsbygden

Läs mer

Att ansöka om projekt hos Leader Nordvästra Skaraborg

Att ansöka om projekt hos Leader Nordvästra Skaraborg Senast uppdaterad: 2016-12-01 Lovisa Johansson Hollsten: 070-25 770 39 lovisa@leadernvskaraborg.se Emma Häggberg: 070-25 770 93 emma@leadernvskaraborg.se info@leadernvskaraborg.se Att ansöka om projekt

Läs mer

Om ett eller flera av ovanstående krav inte är uppfyllda bedöms inte ansökan. Komplettering av ansökan får endast ske på begäran från Vinnova.

Om ett eller flera av ovanstående krav inte är uppfyllda bedöms inte ansökan. Komplettering av ansökan får endast ske på begäran från Vinnova. Q&A för hemsidan: Vad menas med formella krav? Formella krav är de krav som måste vara uppfyllda för att VINNOVA ska kunna bedöma en ansökan. I den här utlysningen ska följande krav vara uppfyllda: Koordinatorn

Läs mer

Protokoll från styrelsemötet i föreningen Leader Linné Småland, Hjortsberga, den 20 april 2016

Protokoll från styrelsemötet i föreningen Leader Linné Småland, Hjortsberga, den 20 april 2016 Protokoll från styrelsemötet i föreningen Leader Linné Småland, Hjortsberga, den 20 april 2016 Närvarande: Bengt-Elis Pettersson, Elizabeth Peltola, Jenny Anderberg, Roger Andersson, Jenny Svensgård, Hanna

Läs mer

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö Tid: 216-12-1 kl. 8.3-11.25 Plats: Regionens hus sal B 11 Stöd till anläggning av kanalisation för bredband Diarienummer: RJL 216/3511

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Finansiering av projekt Utbetalt i projekt Fördelning totalt i leaderområdet samt per kommun

Finansiering av projekt Utbetalt i projekt Fördelning totalt i leaderområdet samt per kommun Finansiering av projekt 2008-2014 Utbetalt i projekt Fördelning totalt i leaderområdet samt per kommun Leader Inlandet 1 Leader Inlandet Mälaren Kungsör Eskilstuna Strängnäs Nykvarn Flen Gnesta Begreppsförklaringar:

Läs mer

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6)

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) Rundvirkesstiftelsen Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) På den här blanketten ansöker du om stöd från Rundvirkesstiftelsen. Rundvirkesstiftelsen har som ändamål att stödja verksamhet som är

Läs mer

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt Ansökan projektstöd Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt Paraplyprojekt 1 - FÖRSTUDIE Har Du/Ni idéer för ett lite större projekt? Genom en förstudie har Du/Ni möjlighet att utröna möjligheterna, grundligare,

Läs mer

Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:177-197 LAG möte 2009-11-24 kl 18.00 21.00. Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta

Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:177-197 LAG möte 2009-11-24 kl 18.00 21.00. Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Protokoll Sammanträdestyp: Sammanträdestid: nr:177-197 LAG möte 2009-11-24 kl 18.00 21.00 Plats: Konferensrum Multen, Kommunhuset, Fjugesta Ordförande: Anders Tivell Sekreterare: Erika Sörengård Närvarande:

Läs mer

Ansökan Starthjälpen: Diarienr: 132-A1

Ansökan Starthjälpen: Diarienr: 132-A1 Ansökan Starthjälpen: Diarienr: 132-A1 1. Namn på projektet: Entreprenörsgruppen Frösön 2. Kontaktperson för projektet (projektledare): Namn: Ulla Landenmark Adress: Bergsgatan 110 Postadress: 542 31 Mariestad

Läs mer

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro _xtwxü _ ÇÇ Projektplan Det är obligatoriskt att ta fram en projektplan för projektet. Projektplanen utgör underlag för prioritering mellan ansökningar och för beslut om stöd. Projektplanen ska ha följande

Läs mer

PROJEKTSTÖD INOM LEADER - ansökan om utbetalning

PROJEKTSTÖD INOM LEADER - ansökan om utbetalning PROJEKTSTÖD INOM LEADER - ansökan om utbetalning Denna blankett använder du när du vill söka utbetalning av projektstöd inom Leader. Tänk på: Din ansökan om slututbetalning måste ha kommit in till länsstyrelsen

Läs mer

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Södermanland

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Södermanland Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Södermanland Tid: Måndagen den 14 september 2015 Plats: Skebokvarnsgården Närvarande: Tommy Björkdal, Birgitta, Blanck Göran Nygren, Lars Wigström, Bam Björling,

Läs mer

Närvarande: Offentlig Privat Ideell. Tommy Björkdal Bam Björling Lucie Bernhardsson. Bertil Karlsson Ann-Louise Olsson Cenneth Åhlund

Närvarande: Offentlig Privat Ideell. Tommy Björkdal Bam Björling Lucie Bernhardsson. Bertil Karlsson Ann-Louise Olsson Cenneth Åhlund Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 07 november 2018 Tid: Torsdagen den 7 November, kl 10.00-16.00 Plats: Munktell Science Park, Eskilstuna kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam

Läs mer

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, , Borgholm (SFP) Henrik Blomberg

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, , Borgholm (SFP) Henrik Blomberg Regionalfonden Småland och Öarna 2014-2020 Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, 2018-12-06 07, Borgholm (SFP) Henrik Blomberg Läget i regionalfonden 31 augusti 2018 Nationell nivå 84 % beviljat 32 %

Läs mer

Protokoll LL05-2013. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 15 augusti 2013. Tid: 9.30 11.20. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund

Protokoll LL05-2013. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 15 augusti 2013. Tid: 9.30 11.20. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund LL05-2013 Protokoll Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 15 augusti 2013 Tid: 9.30 11.20 Plats: Kulturhuset Fregatten, Stenungsund Medverkande: Arne Lernhag (ordf.) Henrik Sjöstrand Tomas Börgesson Carina

Läs mer

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 5 juni 2018

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 5 juni 2018 Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 5 juni 2018 Tid: Tisdagen den 5 juni kl. 09.30-12.00 Plats: Sundbyholms slott, Eskilstuna Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam Björling Camilla Sandblad

Läs mer

1 Sammanträdets öppnande Ordföranden önskar alla välkomna och en god fortsättning på det nya året och förklarar mötet öppnat.

1 Sammanträdets öppnande Ordföranden önskar alla välkomna och en god fortsättning på det nya året och förklarar mötet öppnat. PROTOKOLL Sörmländska Folkdansringen Distriktstyrelsen Sörmländska Folkdansringen Sammanträde 2007-1 Tid 20 januari 2007 Plats Nyköping Närvarande Pierre Marklund, via telefon Ann-Sofie Svensson Agneta

Läs mer

Protokoll fört vid Forsbacka Golfklubbs Styrelsemöte den 15 april 2013

Protokoll fört vid Forsbacka Golfklubbs Styrelsemöte den 15 april 2013 Protokoll fört vid Forsbacka Golfklubbs Styrelsemöte den 15 april 2013 Närvarande: Ordinarie: Svante Melander, Susanne Korduner, Rolf Andersson, Johnny Kjellin, Christer Stolpen, S-Å Runelid. Suppl. Dan

Läs mer

Ansökan om delaktivitet inom paraplyprojektet Startgas Leader KalmarÖland. Bankkontonr.

Ansökan om delaktivitet inom paraplyprojektet Startgas Leader KalmarÖland. Bankkontonr. 1(5) Ansökan om delaktivitet inom paraplyprojektet Startgas. Sökande Bankgiro Bankgironr Bankkonto Clearingnr Bankkontonr. Är du medlem i någon producentorganisation för frukt och grönt? (Ringa in ett

Läs mer

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr Vikmanshyttan Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. Foto: Berit Zöllner Projektägare: Hedemora Näringsliv AB Projektledare: Inger Wilstrand Kommun: Hedemora Dnr: 84 Jnr:

Läs mer

SKK/Assistanshundsrådet nr 2/2014 2014-03-24 21-41

SKK/Assistanshundsrådet nr 2/2014 2014-03-24 21-41 Sida 1/5 SKK/Assistanshundsrådet nr 21-41 Protokoll fört vid sammanträde med Svenska Kennelklubbens Assistanshundsråd måndagen den 24 mars 2014. Närvarande: Ordinarie ledamöter: Ulf Uddman (ordf), Marie

Läs mer

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten Version 2013-10-14 Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten LAG (Local Action Group) LAG är Upplandsbygds styrelse. LAG i Leader Upplandsbygd

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna. Möte: kl. 16:00-22.30 (till 16.30 presentation av avslutade projektet Must SM, 16.30-17.15 presentation av projektsökande Livet på gården Daglig verksamhet på Bölvasahus) Plats: Tobaksgatan 11, Ystad Närvarande

Läs mer

Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland den 7 november 2016 på Hjortsbergagården i Hjortsberga.

Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland den 7 november 2016 på Hjortsbergagården i Hjortsberga. Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland den 7 november 2016 på Hjortsbergagården i Hjortsberga. Tid: kl. 8.30 till kl. 12.00. Närvarande: Privat sektor:, Roger Andersson, Cecilia Ej närvarande:

Läs mer

Att söka projektmedel av Innovativ Kultur

Att söka projektmedel av Innovativ Kultur Att söka projektmedel av Innovativ Kultur I detta dokument finner du information om vilka som kan söka medel från Innovativ Kultur, vad man kan söka för, hur ansökan går till, vad den ska innehålla mm.

Läs mer

Protokoll (06-07) fört vid styrelsemöte för Sida 1 (3) Ljunghedens samfällighetsförening Måndagen den 20 november 2006

Protokoll (06-07) fört vid styrelsemöte för Sida 1 (3) Ljunghedens samfällighetsförening Måndagen den 20 november 2006 Protokoll (06-07) fört vid styrelsemöte för Sida 1 (3) Närvarande: Ulf Hertin ordf., Owe Eriksson v ordf., Bo Andersson kassör, Jan Holmgren UC-ansvarig, Susanne Härfstrand suppl., Kenneth Mölleborn suppl.,

Läs mer

Leader. Inlandet. ÅrsRapport. En livskraftig landsbygd främjar allas livskvalitet och hållbar utveckling

Leader. Inlandet. ÅrsRapport. En livskraftig landsbygd främjar allas livskvalitet och hållbar utveckling Leader Inlandet ÅrsRapport 20 1 1 En livskraftig landsbygd främjar allas livskvalitet och hållbar utveckling Leader Inlandet ideell förening, org,nr 802440-0650 Årsberättelse för räkenskapsåret 2011-01-01

Läs mer

Allmänna villkor för projektstöd

Allmänna villkor för projektstöd Allmänna villkor för projektstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla projektstöd. Bilaga 1 Följ projektplanen och beslutet Du ska genomföra ditt projekt på det sätt du har angivit i ansökningshandlingarna

Läs mer

Styrning och ledning Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten. Uppdaterad 2015-07-28. Innehållsförteckning

Styrning och ledning Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten. Uppdaterad 2015-07-28. Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. LAG... 2 2. Organisation... 2 2.1. Arbetsutkott (AU)... 2 2.2. Kansliet... 3 3. Handlingar... 4 4. Personalärenden... 4 5. Resor... 4 6. Betalningsrutiner... 4 7. Arvodering styrelsemöten...

Läs mer

29. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

29. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Torsdag den 22 maj 2014 Plats: Arsenalen, Strängnäs Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, Karin Svensson, Lena Montgomery, Lars-Olov Lundkvist,

Läs mer

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut BESLUTANDE Britta Flinkfeldt Peter Roslund ÖVRIGA DELTAGARE Kajsa Myrberg, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet, sekreterare Lars Alriksson Kjell-Åke

Läs mer

Valberedningen föreslog Filip Måbring som ledamot för privat sektor Sjöbo. LAG beslutade enhälligt att välja in Filip Måbring till LAG.

Valberedningen föreslog Filip Måbring som ledamot för privat sektor Sjöbo. LAG beslutade enhälligt att välja in Filip Måbring till LAG. Projektpresentation: kl. 16.00-16.30 Möte: kl. 16.30-21.10 Plats: Kommunhuset, Tomelilla Närvarande: Andrea Nowag (offentlig/ystad), Carina Almedal (privat/tomelilla), Filip Måbring (privat/sjöbo) valdes

Läs mer

Information till dig som ska ansöka om stöd ur det nationella honungsprogrammet

Information till dig som ska ansöka om stöd ur det nationella honungsprogrammet Information till dig som ska ansöka om stöd ur det nationella honungsprogrammet Från den dag vi har din kompletta ansökan vill vi ge dig besked inom tre månader om vi kan bevilja dig medel. Som sökande

Läs mer

Datum och tid 2014-10-06 kl 18.00 20.30 StOF-kansliet på Vretenvägen i Solna. ordförande

Datum och tid 2014-10-06 kl 18.00 20.30 StOF-kansliet på Vretenvägen i Solna. ordförande Sida 1 (1) Möte Styrelsemöte 5/2014 (548) Datum och tid 2014-10-06 kl 18.00 20.30 StOF-kansliet på Vretenvägen i Solna Plats Deltagare Lennart Brattgård Birgitta Billstam Leif Carlsson Urban Frej Lars

Läs mer

3. Projektägare (en förening eller någon annan med organisationsnummer):

3. Projektägare (en förening eller någon annan med organisationsnummer): Ansökan Starthjälpen 1. Namn på projektet: Skoterpatrullutbildning 2010 2. Kontaktperson för projektet (projektledare): Namn: Mårten Suorra Adress: Offerdalsvägen 8 Postadress: 835 80 KROKOM Telefon: 0640-163

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Obs! Börja med att mejla in din ansökan. När den bedöms som komplett av LEADER-kontoret, skickar du den undertecknad per post.

Obs! Börja med att mejla in din ansökan. När den bedöms som komplett av LEADER-kontoret, skickar du den undertecknad per post. Projektplan - del 2 LEADER Ranrike Norra Bohuslän Diarienummer: (ifylls av kansliet) Obs! Börja med att mejla in din ansökan. När den bedöms som komplett av LEADER-kontoret, skickar du den undertecknad

Läs mer