69. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "69. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat."

Transkript

1 Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Fredag den 6 december 2013 Plats: Skottvångs Grufva, Gnesta Närvarande:, Raymond Jennersjö, Yvonne Oward, Lena Ramdani, Bibbi Molander, Stefan Andersson, Bertil Karlsson, Lars Andersson,. Adjungerade Birgit Andersson,, Emma Dahlin och Birgitta Blanck. Från valberedningen: Kerstin Landin och Marianne Andersson. 69. Mötets öppnande hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. 70. Val av sekreterare Till sekreterare vid sammanträdet väljs. 71. Val av justerare för mötet väljs att justera dagens protokoll. 72. Fastställande av dagordning Dagordning fastställs med följande tillägg: 75. Projektbeslut under KulTur e) 2008-I-028/041 Kultur i Rekarnebygden f) 2008-I-028/042 Bettna Brinner 73. Rapporter a) Verksamhets- och ekonomirapport Birgit rapporterar om vad som framkom på nätverksträffen den 27 november: Det handlade om framtida programperiod. Departementet var där och gjorde en dragning. Budget är fastställt och det är mindre budget än innevarande programperiod för CLLD Leader. Det nationella programmet ska vara på kommissionen före den 21 mars Lokalt strategiarbete ska pågå under 2014 och kan lämnas in i början på En urvalskommitté ska tillsättas som beslutar om strategierna, eftersom man beräknar att budgeten inte kan räcka att täcka hela landet med CLLD-områden. Det verkar som det blir Jordbruksverket som blir granskande myndighet, Länsstyrelsen verkar bortkopplad i departementets förslag. Strategierna kommer att bedömas utifrån flera faktorer där kapacitet och effektivitet samt administrativ kapacitet och funktionalitet är viktiga. Det ska vara möjligt att enbart använda en fond och det ska inte vara något hinder. Vad gäller områdets storlek tyder allt på att invånare är möjligt. LAG diskuterade följande angående framtida arbetet: Vi har budget för att bedriva verksamhet i innevarande programperiod till halvårsskiftet 2015 ungefär. Men det bör komma in LAG-potter som kan förskotteras för uppstart av verksamheten för perioden så snart det behövs. Det kan vara svårt att hålla engagemanget ute i bygderna, men vi kanske kan använda LAG-potterna och driva någon typ av förstudiemedel inför programstarten. I det nya programmet får 25% av budget avsättas till administration. Nu har det varit 20%. Men det gäller att tänka till i strategiskrivandet och det kan vara en

2 vinst att vara effektiv då det är ett av kriterierna. Lika så se vilka samarbetsmöjligheter som finns. Vi bör se över stadgarna för att se vad som står vad gäller avveckling osv. Extra driften Birgit och Emma har besökt flera projekt och planen är att träffa samtliga för att checka av hur de ligger till ekonomiskt och i projektgenomförandet. Två projektskolor hölls den 25 november. Paraplyprojekten har fått ut information så vi får större koll hur alla ligger till. Vi har skapat en bra kontakt och projektägarna är glada att få hjälp efter de oklarheter som varit en tid för dem. Ekonomi: Ekonomirapporterna som skickats ut före mötet gicks igenom. Birgit skickar ut en sammanställning på hur det ser ut i dagsläget för de förskott av projektstöd som vi lånat ut till externa projekt. b) Rapport från kontaktpersonerna Lena Ramdani kontaktperson för Utökad verksamhet i hembygdsgården Smedsbygget. Deltog i projektskolan tillsammans med projektet, ingen ytterligare info efter det. Yvonne Oward kontaktperson för Fredrikshall. De har nu fått sitt beslut och Yvonne kommer att ta kontakt med dem. kontaktperson Förstudie Rid- och Körled i Nykvarn. Projektet är det avslutat/nedlagt men de fortsätter att jobba ideellt. Bibbi Molander kontaktperson för Klubblokal till Gyllingsvallen. Projektet jobbar på bra och ligger före i sin tidsplanering. Bilder från projektet finns på Inlandets webb. Bibbi har även träffat Ingela Hertze från projektet Våga säga Nej, De har anställt en ny projektledare. Allt flyter för övrigt på bra i projektet. Stefan Andersson tar över som kontaktperson efter Bibbi som avslutar uppdraget i LAG/styrelsen vid årsskiftet. Bertil Karlsson kontaktperson för Sjökort Båven. Har inget att rapportera. Stefan Andersson kontaktperson Åsborgen Navet i Ärla. De är färdiga och har lämnat in sin slutredovisning. Projektledaren har bjudit in oss till besök, ev att vi kan hålla ett LAG-möte där. Lars Andersson kontaktperson för Ny utebana Nykvarns Bågskytteklubb. De jobbar på bra och de har gjort klart där banan ska ligga.

3 74. Projektbeslut under Växtlust a) 2008-I-027/010 Bredband i Toresund omprövning Bredband i Toresund Diarienummer: 2008-I-027/010 Journalnummer: Projektägare: Leader Inlandet ideell förening Kontaktpersoner: Birgit Andersson tel , Kontaktperson för delprojektet: Sven-Åke Eriksson, tel , Projektperiod: , Leaderprojekt inom axel 1 Stimulera konkurrenskraft hos företag inom jord- och skogsbruk, rennäring samt inom livsmedelsproduktion och förädling på grundval av ett hållbart resursutnyttjande Projektets beslutade budget: Projektets nya budget: kronor kronor LAG-potten: kronor LAG-potten: kronor Privat/ideell: kronor Privat/ideell: kronor kronor kronor Projektbeskrivning: Toresunds Bredband ekonomisk förening ansöker om utökad budget med kronor samt utökad tid t.o.m för projektet Bredband i Toresund. Målsättningen är att alla i området skall få möjlighet att ansluta sig till bredbandet. Uppslutningen vid en första upptaktsträff var god. Intresset ökar för varje samtal som hålls med respektive fastighetsägare. Genom extern information utifrån, möten, myndighetskontakter, kontakt med projektör är målet att ha ett färdigt underlag för att kunna göra en upphandling. Beslutad projektperiod: Ny projektperiod: LAG beslutar att återremittera ansökan om utökad budget och tid för projektet 2008-I-027/010 Bredband i Toresund. Beslutsmotivering: LAG uppmanar projektet att förtydliga vilka kostnader som blivit dyrare och varför de ökat.

4 b) 2008-I-027/015 Hammarby Byanät Jäv: Stefan Andersson anmäler jäv och deltar inte i förhandlingarna. Hammarby Byanät Diarienummer: 2008-I-027/015 Journalnummer: Projektägare: Leader Inlandet ideell förening Kontaktpersoner: Birgit Andersson tel , Kontaktperson för delprojektet: Jonny Granlund, tel Projektperiod: , Leaderprojekt inom axel 1 Stimulera konkurrenskraft hos företag inom jord- och skogsbruk, rennäring samt inom livsmedelsproduktion och förädling på grundval av ett hållbart resursutnyttjande LAG-pott: Privat/ideell resurs: kronor kronor kronor kronor Projektbeskrivning: Hammarby vägsamfällighet söker stöd för att genomföra en förstudie för att ansluta Hammarbyområdet till Eskilstuna stadsnät. Hammarbyområdet är ett gammalt område där ADSL-uppkoppling inte har någon större kapacitet och mobila uppkopplingar inte har täckning. LAG beslutar att att bordlägga ärendet till nästkommande LAG-möte. Beslutsmotivering: Styrelsen är ej beslutsmässig.

5 c) 2008-I-027/016 Sparreholm Fiber 1 Sparreholm Fiber 1 Diarienummer: 2008-I-027/016 Journalnummer: Projektägare: Leader Inlandet ideell förening Kontaktpersoner: Birgit Andersson tel , Kontaktperson för delprojektet: Bengt Elmwall, tel , Projektperiod: , Leaderprojekt inom axel 1 Stimulera konkurrenskraft hos företag inom jord- och skogsbruk, rennäring samt inom livsmedelsproduktion och förädling på grundval av ett hållbart resursutnyttjande LAG-pott: Privat/ideell resurs: kronor kronor kronor kronor Projektbeskrivning: "Sparreholm Fiber 1" -projektgrupp under bildande söker stöd för att undersöka möjligheter till att etablera ett fast optiskt fibernät. Ta fram ekonomiska kalkyler, undersöka rättsliga omständigheter och avtal. Vidare undersökning och plan för det praktiska genomförandet. Genom inhämtande av information och sammanställningar av denna finna vägval för upphandling och etablerandet av fast fibernät. LAG beslutar att återremittera projektansökan för projektet 2008-I-027/016 Sparreholm Fiber 1 till nästkommande möte. Beslutsmotivering: LAG uppmanar projektet att precisera kostnadsbudgeten.

6 d) 2008-I-027/017 Förstudie start av friskola i Sparreholm Förstudie start av friskola i Sparreholm Diarienummer: 2008-I-027/017 Journalnummer: Projektägare: Leader Inlandet ideell förening Kontaktpersoner: Birgit Andersson tel , Kontaktperson för delprojektet: Anna Von Post tel Projektperiod: , Leaderprojekt inom axel 1 Stimulera konkurrenskraft hos företag inom jord- och skogsbruk, rennäring samt inom livsmedelsproduktion och förädling på grundval av ett hållbart resursutnyttjande LAG-pott: Privat/ideell resurs: kronor kronor kronor kronor Projektbeskrivning: Anna Von Post söker stöd för att genomföra en förstudie för att starta en friskola i Sparreholm. Där ingår att skriva en komplett ansökan till skolinspektionen om att få starta en friskola. LAG beslutar att avslå projektet 2008-I-027/017 Förstudie start av friskola i Sparreholm. Beslutsmotivering: Då det finns ett begränsat utrymma kvar att besluta projekt för inom Växtlust, prioriteras ej detta projekt. Under rådande omständigheter saknar projektet hållbarhet samt att inget akut nedläggningshot finns mot befintlig skola på orten. Stödet har lämnats enligt kommissionens förordning (EG) nr 1998/2006 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget för stöd av mindre betydelse.

7 75. Projektbeslut under KulTur a) 2008-I-028/037 Ekoguide Landsbygden Ekoguide Landsbygden Diarienummer: 2008-I-028/037 Journalnummer: Projektägare: Leader Inlandet Ideell förening Kontaktperson: Birgit Andersson, tel Kontaktperson för delprojektet: Jenny Lagergren tel Projektperiod: , Leaderprojekt inom axel 3 Främja ökad diversifiering av landsbygdens näringsliv, i syfte att främja sysselsättning, högre livskvalitet för dem som bor på landsbygden samt ett hållbart nyttjande av landsbygdens samlade resurser LAG-potten: Privat/ideell: kronor kronor kronor kronor Projektbeskrivning: Föreningen medveten konsumtion söker stöd för att utföra en pilotstudie med målet att etablera en Ekoguide på landsbygden. Pilotprojektet fungerar som en planmodell som börjar i Inlandet och möjlighet att forma ett större projekt i framtiden. Ekoguiden finns redan idag etablerad i ett antal städer i landet och man vill nu utöka verktyget för landsbygden. Visionen är att Ekoguiden ska vara en dynamisk karta till ortens gröna smultronställen. En medveten guide som tipsar om ekoalternativ och inspirerar till att konsumera mer medvetet. Projektet går ut på att se utbud, efterfrågan och skapa en arbetsplan för Ekoguiden Inlandet, en bas med kontaktnät och kommunikationskanaler. Projektet avgränsas till ett område i Inlandet, fördelaktigheten Eskilstunas omnejd, där handeln kartläggs och tillsammans med turistbyråer och andra samarbeten kan Ekoguiden som verktyg spridas. I utformningsskedet ska även intresset för aktiviteter som samordnar de olika näringarna ses över och en plan för kommande arrangemang. LAG beslutar att tillstyrka projektet /037 Ekoguide Landsbygden. Beslutsmotivering: Projektet är innovativt då det inte tidigare har provats på landsbygden. Det bidrar till att främja turism och en hållbar utveckling på Leader Inlandets landsbygd. Stödet har lämnats enligt kommissionens förordning (EG) nr 1998/2006 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget för stöd av mindre betydelse.

8 b) 2008-I-028/038 Inspirationsdag för en levande landsbygd med Kalklinbanan i centrum Jäv: anmäler jäv och deltar inte i förhandlingarna. Inspirationsdag för en levande landsbygd med Kalklinbanan i centrum Diarienummer: 2008-I-028/038 Journalnummer: Projektägare: Leader Inlandet Ideell förening Kontaktperson: Birgit Andersson, tel Kontaktperson för delprojektet: Ewa Johansson tel Projektperiod: , Leaderprojekt inom axel 3 Främja ökad diversifiering av landsbygdens näringsliv, i syfte att främja sysselsättning, högre livskvalitet för dem som bor på landsbygden samt ett hållbart nyttjande av landsbygdens samlade resurser LAG-potten: Privat/ideell: kronor kronor kronor kronor Projektbeskrivning: Föreningen Kalklinbanans Vänner söker stöd för att genomföra en inspirationsdag. Dagen startar med en guidad tur med buss eller bil efter Kalklinbanan. För att alla ska få uppleva industrihistorien och se vilka möjligheter som kan erbjudas och utvecklas. Inspirationsdagen kommer efter rundturen att genomföra en Workshop i Västermo bygdegård. LAG beslutar att att bordlägga ärendet till nästkommande LAG-möte. Beslutsmotivering: Styrelsen är ej beslutsmässig.

9 c) 2008-I-028/039 Förstudie Kafjärdens Kunskapsturism steg 1 Förstudie Kafjärdens Kunskapsturism steg 1 Diarienummer: 2008-I-028/039 Journalnummer: Projektägare: Leader Inlandet Ideell förening Kontaktperson: Birgit Andersson, tel Kontaktperson för delprojektet: Jan Brandt tel , Projektperiod: , Leaderprojekt inom axel 3 Främja ökad diversifiering av landsbygdens näringsliv, i syfte att främja sysselsättning, högre livskvalitet för dem som bor på landsbygden samt ett hållbart nyttjande av landsbygdens samlade resurser LAG-potten: Privat/ideell: kronor kronor kronor kronor Projektbeskrivning: Nätverket Kafjärdens kunskapsturism söker stöd för att genomföra en förstudie för att börja utveckla projektidén och bygga vidare på det engagemang och intresse som väckts i Kafjärdenbygden, bredda kontaktnätet och fördjupa kunskaperna om den aktuella tidsepoken - Axel Oxenstiernas statsbyggnation. Projektet Kafjärdens Kunskapsturism föreligger i en populärhistorisk idéskiss och konkret projektplan. Steg 1 syftar till att förankra ett redan etablerat informellt nätverk som i en fördjupad förstudie (Steg 2 ) kan utvecklas till en formell organisation. Steg 3 blir att bygga en utställning för kunskapsturism med fokus på rikskanslern Axel Oxenstierna - "europé, statsarkitekt, sörmlänning" på hans fädernesgård Fiholm på Kafjärden i norra Eskilstunakommun. LAG beslutar att tillstyrka projektet 2008-I-028/039 Förstudie Kafjärdens Kunskapsturism steg 1 Beslutsmotivering: Projektet bidrar till att främja turism- och kulturaktiviteter som bidrar till att stärka utvecklingen i Leader Inlandets område. Stödet har lämnats enligt kommissionens förordning (EG) nr 1998/2006 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget för stöd av mindre betydelse.

10 d) 2008-I-028/040 Belysning i Logen Belysning i Logen Diarienummer: 2008-I-028/040 Journalnummer: Projektägare: Leader Inlandet Ideell förening Kontaktperson: Birgit Andersson, tel Kontaktperson för delprojektet: Pia Hansdotter Forss tel Projektperiod: , Leaderprojekt inom axel 3 Främja ökad diversifiering av landsbygdens näringsliv, i syfte att främja sysselsättning, högre livskvalitet för dem som bor på landsbygden samt ett hållbart nyttjande av landsbygdens samlade resurser LAG-potten: Privat/ideell: kronor kronor kronor kronor Projektbeskrivning: Björnlunda Hembygdsförening söker stöd för att dra in ny el och ny belysning i Logen för att på så vis öka möjligheterna till aktiviteter. Elledningarna är idag gamla och utgör en brandfara. Genom att installera godkänd armatur och eluttag görs lokalen tillgänglig och man kan ordna fester, skapa nätverk och hyra ut lokalen. LAG beslutar att avslå /040 Belysning i Logen Beslutsmotivering: Kostnader för investeringar ryms ej inom KulTur. Stödet har lämnats enligt kommissionens förordning (EG) nr 1998/2006 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget för stöd av mindre betydelse.

11 e) 2008-I-028/041 Kultur i Rekarnebygden Kultur i Rekarnebygden. Diarienummer: 2008-I-028/041 Journalnummer: Projektägare: Leader Inlandet Ideell förening Kontaktperson: Birgit Andersson, tel Kontaktperson för delprojektet: Peder Lönngren tel Projektperiod: , Leaderprojekt inom axel 3 Främja ökad diversifiering av landsbygdens näringsliv, i syfte att främja sysselsättning, högre livskvalitet för dem som bor på landsbygden samt ett hållbart nyttjande av landsbygdens samlade resurser LAG-potten: Privat/ideell: kronor kronor kronor kronor Projektbeskrivning: Café Fornborgen söker stöd för att skapa fler kulturaktiviteter på landsbygden väster om Eskilstuna tätort. Det blir kulturkvällar med utställningar, provning av olika produkter, musikarrangemang, teatrar m.m. De tänker sig att skapa ett fortsatt kulturellt växande och samverkan i bygden även med lokalproducenter av mat och produkter. Ansökan avser kostnader för mässor och annonsering. LAG beslutar att återremittera projektansökan för projektet 2008-I-028/041 Kultur i Rekarnebygden. Beslutsmotivering: Projektet har tagit upp kostnader för två mässor/event inne i Eskilstuna. LAG önskar förtydligande hur dessa är kopplade till de planerade kulturaktiviteterna; trubadurkvällar, konstutställning etc. samt hur de medverkar till projektets framskridande Stödet har lämnats enligt kommissionens förordning (EG) nr 1998/2006 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget för stöd av mindre betydelse.

12 f) 2008-I-028/042 Bettna Brinner Bettna brinner Diarienummer: 2008-I-028/042 Journalnummer: Projektägare: Leader Inlandet Ideell förening Kontaktperson: Birgit Andersson, tel Kontaktperson för delprojektet: Åsa Dahlberg tel Projektperiod: , Leaderprojekt inom axel 3 Främja ökad diversifiering av landsbygdens näringsliv, i syfte att främja sysselsättning, högre livskvalitet för dem som bor på landsbygden samt ett hållbart nyttjande av landsbygdens samlade resurser LAG-potten: Privat/ideell: kronor kronor kronor kronor Projektbeskrivning: Bettna AIS söker stöd för att genomföra en ljusfest i samband med Flens kommuns lyktuppsläpp. Tanken är att det blir ett startskott för en rad framtida aktiviteter. Man vill samla Bettnaborna kring en gemensam fest med kulturella inslag där syftet är att få Bettnaborna att vara med och skapa en lokal anda samt väcka intresse. Det blir en ljusfest där två eldkonstnärer sätter upp en eldshow som kombineras med att Bettnaborna tänder marschaller på vägen till Idrottsplatsen samt lyktuppsläpp och eldkorgar. LAG beslutar att tillstyrka 2008-I-028/042 Bettna Brinner. Villkor: Projektet kontaktar räddningstjänsten innan projektet genomförs för att se om tillstånd krävs för aktiviteten. Beslutsmotivering: Projektet bidrar till att främja turism- och kulturaktiviteter i Leader Inlandets område. Stödet har lämnats enligt kommissionens förordning (EG) nr 1998/2006 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget för stöd av mindre betydelse.

13 76. Gränslandet-uppdraget a) Eget bankkonto För att separera uppdraget i Tilläggsavtalet från Leader Inlandets ordinarie verksamhet föreslås att vi öppnar ett nytt bankkonto för ändamålet. LAG beslutar att uppdra till Birgit att öppnar ett nytt bankkonto för att tydliggöra och separera tilläggsavtalet från Leader Inlandets ordinarie verksamhet. b) Finansiering av kostnader innan rekvisition Det uppdrag inom Extra Driftkostnadsprojektet, som innefattar administration av de externa projekt samt två LAG-ägda paraplyprojekt med delaktiviteter inom Leader Gränslandets område, finansieras endast med Projektstöd från Jordbruksverket. Leader Inlandet lägger inte någon egen medfinansiering som i vår egen verksamhet. Ett likviditetsproblem uppstår därmed, i och med att kostnader ska betalas innan vi kan rekvirera medel via Länsstyrelsen. För Extra Drift kan vi ansöka om utbetalning av ett förskott, men inte i de övriga två projekten. Det beror på att Extra Drift är ett nytt projekt medan i de två andra övertas ägandet av befintliga projekt, där förskott redan ut-betalats till tidigare projektägare. Det finns ett behov av att låna finansiering från Leader Inlandet för utbetalning av kostnader initialt. Pengar som sedan återförs efter utbetalt förskott från Jordbruksverket samt utbetalning av rekvirerade medel. Totalt behov av lån kronor, fördelat på Extra Drift kronor, Unga Entreprenörer kronor samt Förstudiemedel kronor. Förslaget är att lån görs från den övriga offentliga medfinansiering som finns i balansräkningen. Lånet regleras vartefter förskott och rekvirerade medel kommer in. LAG beslutar att anta förslaget att Leader Inlandet lånar ut totalt kronor, fördelat på Extra Drift kronor, Unga Entreprenörer kronor samt Förstudiemedel kronor från den övriga offentliga medfinansiering som finns i balansräkningen samt att lånet regleras vartefter förskott och rekvirerade medel kommer. 77. Verksamhetsplan & Budget för 2014 Förslag på verksamhetsplan för 2014 gicks igenom och följande ändringar föreslogs: Ändringar sid 2 Au mötet den 22 januari ändras till 21 januari. Nätverksträff mars ändras till mars. Vad gäller budgeten för hyran är det en preliminär uppskattning eftersom vi ännu inte har kostnadsunderlag för den framtida kanslilokalen. Budgeten omfördelas för kompetensutvecklingen för personalen. LAG beslutar att fastställa planen med ovanstående ändringar samt uppdrar till Birgit att omfördela budget för kompetens för personal. 78. Revision för 2013 Årsstämman för Leader Inlandet beslutade att utse Lars Claesson samt Taito Arkkukangas till lekmannarevisorer samt att uppdra till LAG att upphandla godkänd/auktoriserad revisor för Föregående år upphandlades tjänsten från Ernst & Young AB, som tillfrågats också inför 2013 års revision. Företaget har meddelat att tidigare offert gäller. LAG beslutar att att upphandla godkänd/auktoriserad revisor från företaget Ernst & Young för 2013 års revision.

14 79. Övriga frågor a) Kanslilokaler Birgit, Emma och Lena R har tittat på de tänkta lokalerna i Järnvägshotellet i Flen. Det var bra att se på plats, eftersom det är svårt att avgöra enbart på ritningar. Lokalerna blir för små och är inte ändamålsenliga för vår verksamhet. Gruppen tittade också på ett annat alternativ intill, som platsmässigt verkar större, men där omfattande ombyggnad behöver göras, vilket enligt representanten för fastighetsbolaget då hamnar långt fram i tiden innan det blir klart. På Au-mötet den 21 november gjordes bedömningen att vi måste hitta andra alternativ till kanslilokaler. Birgit och Lena R fick då i uppdrag att undersöka alternativen. Vid mötet med Gränslandets VU ställdes frågan av dem om övertagande av deras kontrakt i Katrineholm. Alternativet bör utvärderas och även se vilka andra alternativ som kan vara lämpliga. Niklas meddelar att han pratat med VD gällande lokalen i Flen och vi har möjlighet att få ett extra rum samt dispositionsrätt till konferensrum utan extra kostnad. Vi bör ta oss tid för att se lokalerna samt diskutera med ansvarig om möjligheterna för att göra det funktionellt för oss. LAG beslutar att skjuta på beslut tills vi har bra alternativ. Niklas, Ingrid och kanslipersonalen träffas den 12 december på kl 9.00 för att se på lokalerna samt träffas efteråt för att diskutera. 80. Avslutning n tackar för visat intresse och avslutar mötet.

1. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

1. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Torsdag den 6 februari 2014 Plats: Åsborgen Ärla IF, Eskilstuna Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, Sirpa Lindelöf, Stefan Andersson, Bertil

Läs mer

58. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

58. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Torsdag den 24 oktober 2013 Plats: Säftaholms Slott, Vingåker Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, Agneta Pettersson, Raymond Jennersjö, Lennart

Läs mer

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Måndagen den 8 december 2008 kl. 9.00-13.00 Plats: Kommunhuset, Strängnäs Närvarande: Niklas Witt, Ingrid Dorsander Andersson, Bibbi Molander,

Läs mer

1. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

1. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Fredagen den 4 februari 2011 Plats: Kommunhuset, Kungsör. Närvarande:, AnneMarie Andersson, Lena Montgomery, Carola Rydberg,, Stefan Andersson,

Läs mer

48. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

48. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Torsdagen den 6 september 2012 Plats: Follökna, Malmköping Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, Bibbi Molander,, Olle Karlsson, Bertil Karlsson,

Läs mer

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Onsdagen den 2 september 2009 kl. 8.30-12.00 Plats: Solbacka Sport & Konferens, Gnesta Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, Agneta Pettersson,

Läs mer

Årsrapport 2014. Leader Södermanland. Med lokalt engagemang i gränsöverskridande samverkan möjliggörs en livskraftig landsbygd i utveckling.

Årsrapport 2014. Leader Södermanland. Med lokalt engagemang i gränsöverskridande samverkan möjliggörs en livskraftig landsbygd i utveckling. Årsrapport 2014 Med lokalt engagemang i gränsöverskridande samverkan möjliggörs en livskraftig landsbygd i utveckling Mälaren Kungsör Hjälmaren Eskilstuna Strängnäs Nykvarn Vingåker Öljaren Katrineholm

Läs mer

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Fredagen den 4 december 2009 Plats: Vidbynäs Slott, Nykvarn Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, Lena Ramdani,, Olle Karlsson, Alf Persson,

Läs mer

94. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

94. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Torsdagen den 15 december 2011 Plats: Sörby Herrgård, Kungsör Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, Karin Svensson, AnneMarie Andersson, Agneta

Läs mer

47. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

47. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Tisdag den 17 september 2013 Plats: Sörby Herrgård, Kungsör Närvarande: Niklas Witt, Ingrid Dorsander Andersson, Karin Svensson, Bibbi Molander,

Läs mer

14. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

14. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Fredagen den 10 mars 2011 Plats: Arsenalen, Strängnäs. Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, Agneta Pettersson, AnneMarie Andersson,, Carola

Läs mer

Leader. Inlandet. ÅrsRapport 2015. En livskraftig landsbygd främjar allas livskvalitet och hållbar utveckling

Leader. Inlandet. ÅrsRapport 2015. En livskraftig landsbygd främjar allas livskvalitet och hållbar utveckling Leader Inlandet ÅrsRapport 2015 En livskraftig landsbygd främjar allas livskvalitet och hållbar utveckling Leader Inlandet ideell förening, org,nr 802440-0650 Årsberättelse för räkenskapsåret 2015-01-01

Läs mer

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Måndagen den 16 juni 2009 kl. 9.00-12.00 Plats: Leader Inlandets kansli, Eskilstuna

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Måndagen den 16 juni 2009 kl. 9.00-12.00 Plats: Leader Inlandets kansli, Eskilstuna Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Måndagen den 16 juni 2009 kl. 9.00-12.00 Plats: Leader Inlandets kansli, Eskilstuna Närvarande: Niklas Witt, Ingrid Dorsander Andersson, Agneta

Läs mer

96. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 7 november 2017 till handlingarna.

96. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 7 november 2017 till handlingarna. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 7 december 2017 Tid: Torsdagen den 7 december kl, 09.00-16.00 Plats: Gripsholms värdshus, Strängnäs kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam Björling

Läs mer

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 10 april 2018

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 10 april 2018 Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 10 april 2018 Tid: Tisdagen den 10 april kl. 08.30-12.30 Plats: Båsenberga hotell & konferens, Vingåker Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam Björling

Läs mer

Tid: Fredagen den 2 september 2016, kl , mötet ajourneras för lunch mellan Plats: Herrfallet, Eskilstuna kommun

Tid: Fredagen den 2 september 2016, kl , mötet ajourneras för lunch mellan Plats: Herrfallet, Eskilstuna kommun Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 2 september 2016 Tid: Fredagen den 2 september 2016, kl. 9.00 14.00, mötet ajourneras för lunch mellan 12.00-13.00 Plats: Herrfallet, Eskilstuna kommun Närvarande: Offentlig

Läs mer

Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Torbjörn Gårdestig Leif Skeppstedt Anna Jernemalm Bam Björling Cenneth Åhlund

Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Torbjörn Gårdestig Leif Skeppstedt Anna Jernemalm Bam Björling Cenneth Åhlund Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 15 september 2017 Tid: Fredagen den 15 september 2017, kl. 8.30 12.00 Plats: Hotel Malmköping, Flens kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Torbjörn

Läs mer

29. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

29. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Torsdag den 22 maj 2014 Plats: Arsenalen, Strängnäs Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, Karin Svensson, Lena Montgomery, Lars-Olov Lundkvist,

Läs mer

59. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

59. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Fredagen den 31 augusti 2011 Plats: Stora Sundby GoIF, Alberga, Eskilstuna Närvarande: Niklas Witt, Ingrid Dorsander Andersson, AnneMarie Andersson,

Läs mer

83. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 15 september 2017 till handlingarna.

83. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga föregående protokoll från LAG-mötet den 15 september 2017 till handlingarna. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 9 november 2017 Tid: Torsdagen den 9 november, kl 09.30-16.00 Plats: Munktell Science Park, Eskilstuna kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam

Läs mer

25. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

25. Mötets öppnande Ordförande Niklas Witt hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Fredagen den 13 april, 2011 Plats: Frustuna Prästgård,Gnesta. Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson,, AnneMarie Andersson, Lena Montgomery, Bibbi

Läs mer

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Onsdagen den 13 oktober 2009 Plats: Solö Fogdön, Strängnäs Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, Agneta Pettersson, Lennart Hansson, Lena Ramdani,

Läs mer

85. Val av justerare Björn Ekengren väljs att jämte ordförande justera protokollet.

85. Val av justerare Björn Ekengren väljs att jämte ordförande justera protokollet. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 4 oktober 2016 Tid: Tisdagen den 4 oktober 2016, kl. 9.30 14.00, mötets ajourneras för lunch mellan 11.30-12.00 Plats: Åsborgen, Ärla, Eskilstuna Kommun Närvarande:

Läs mer

Leader. Inlandet. Beslutade delprojekt under Växtlust - slutrapport

Leader. Inlandet. Beslutade delprojekt under Växtlust - slutrapport Leader Inlandet Beslutade delprojekt under Växtlust - slutrapport LAG Leader Inlandet ville stimulera till ökat företagande på landsbygden. Gemensam utveckling av hållbara företagsnätverk, samverkansformer

Läs mer

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Måndagen den 16 mars 2009 kl. 9.00-12.00 Plats: Kommunhuset, Flen

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Måndagen den 16 mars 2009 kl. 9.00-12.00 Plats: Kommunhuset, Flen Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Måndagen den 16 mars 2009 kl. 9.00-12.00 Plats: Kommunhuset, Flen Närvarande: Niklas Witt, Ingrid Dorsander Andersson, Lena Ramdani, Yvonne Oward,

Läs mer

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Fredagen den 10 september 2010 Plats: Munktell Science Park, Eskilstuna.

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Fredagen den 10 september 2010 Plats: Munktell Science Park, Eskilstuna. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Fredagen den 10 september 2010 Plats: Munktell Science Park, Eskilstuna. Närvarande:, Carola Rydberg, Lena Montgomery, Bibbi Molander, Jörgen Hedberg,

Läs mer

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 1 februari 2018

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 1 februari 2018 Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 1 februari 2018 Tid: Torsdagen den 1 februari kl, 09.30-16.00 Plats: Västra Storgatan 15, Gnesta Lokal: Elektron Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam

Läs mer

24. Val av justerare Björn Ekengren väljs att jämte ordförande justera protokollet.

24. Val av justerare Björn Ekengren väljs att jämte ordförande justera protokollet. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 20 april 2017 Tid: Torsdagen den 20 april 2017, kl. 14.00 17.15 Plats: Framtidscentrum, Katrineholm kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Birgitta

Läs mer

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Fredagen den 26 maj, 2011 Plats: Årdala Hembygdsgård, Flen.

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Fredagen den 26 maj, 2011 Plats: Årdala Hembygdsgård, Flen. Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Fredagen den 26 maj, 2011 Plats: Årdala Hembygdsgård, Flen. Närvarande:, Ingrid Dorsander Andersson, AnneMarie Andersson, Lena Montgomery, Carola

Läs mer

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Fredagen den 9 April 2010 Plats: Bommersvik, Nykvarn

Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet. Tid: Fredagen den 9 April 2010 Plats: Bommersvik, Nykvarn Protokoll fört vid LAG-sammanträde i Leader Inlandet Tid: Fredagen den 9 April 2010 Plats: Bommersvik, Nykvarn Närvarande:, Lena Ramdani, Yvonne Oward, Lennart Hansson, Bertil Karlsson, Olle Karlsson,

Läs mer

101. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga protokollet från beslutsmötet den 4 oktober 2016 till handlingarna.

101. Föregående protokoll LAG beslutar att lägga protokollet från beslutsmötet den 4 oktober 2016 till handlingarna. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 22 november 2016 Tid: Tisdagen den 22 november 2016, kl. 9.30 14.00 Plats: Leader Södermanlands kansli, Katrineholm Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Fiber Ranrike Journalnummer: 2011-2500 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Ranrike Norra

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Leader Inlandet Ideell förening Munktellstorget 2 633 43 Eskilstuna Journalnummer 2012-3536 E-postadress info@leaderinlandet.se B. Uppgifter om kontaktpersonen

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2012-06-04 Diarienummer:2010-061 R Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Hajoms Byalag / Fiber i Hajom Checkens namn Hajoms Byalag Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna. Sid 1(5) Protokoll fört vid LAG-gruppsmöte URnära Tid: kl. 17,00-20.00 Plats: Ersboda slöjd, Gräddvägen 15, Umeå. 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna.

Läs mer

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd.

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. 2015-03-25 2014-149 AH Leadercheck Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. Du kan söka för att komma igång med nytt företag samverkan

Läs mer

Minnesanteckningar AU 23 maj

Minnesanteckningar AU 23 maj Minnesanteckningar AU 23 maj Närvarande: Helena Eriksson, Sollefteå Kommun Vice ordförande Åsa Ringlöv, Företagarna Örnsköldsvik Ordförande Jonny Lundin, Landsbygdsrådet Härnösand Kassör Lennart Ramström,

Läs mer

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13 Trekom Leader, ideell förening Föreningsstämma 2014-03-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Föreningens styrelse, som även är beslutsgrupp för leaderområdet Trekom Leader, har följande sammansättning: Roland

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade samtliga deltagarna välkomna.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade samtliga deltagarna välkomna. Ideell förening Sida 1 av 6 Protokoll öppet LAG gruppsammanträde Tid: 5 december 2017, kl. 17.30-19.00 Plats: Ersboda slöjdförening, Gräddvägen 15 Umeå 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 11 Plats: Kommunhuset i Norsjö Tid: 17 december 2009, kl. 15 ca 17.30 Närvarande: Roland Lundqvist, ordf. Birgitta Marklund Marjet Gustavsson Britt-Inger Olofsson Mikael

Läs mer

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 5 juni 2018

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 5 juni 2018 Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 5 juni 2018 Tid: Tisdagen den 5 juni kl. 09.30-12.00 Plats: Sundbyholms slott, Eskilstuna Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam Björling Camilla Sandblad

Läs mer

184. Fastställande av dagordningen LAG/styrelsen beslutade att fastställa dagordningen med tillägg av 188 h Marknadsföring Matmötet.

184. Fastställande av dagordningen LAG/styrelsen beslutade att fastställa dagordningen med tillägg av 188 h Marknadsföring Matmötet. Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 13 februari 2019 Tid: Onsdagen den 13 februari, kl 10.00-17.00 Plats: Munktell Science Park, Eskilstuna kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Bertil Karlsson Cenneth

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna. Möte: kl. 16:00-22.30 (till 16.30 presentation av avslutade projektet Must SM, 16.30-17.15 presentation av projektsökande Livet på gården Daglig verksamhet på Bölvasahus) Plats: Tobaksgatan 11, Ystad Närvarande

Läs mer

LEADER STOCKHOLMSBYGD

LEADER STOCKHOLMSBYGD LEADER STOCKHOLMSBYGD Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 2014-2020 Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 1991 Nytt verktyg inom EU för att skapa lokalt engagemang och inflytande samt för att

Läs mer

4. Val av justerare Lars Wigström väljs att jämte ordförande justera protokollet.

4. Val av justerare Lars Wigström väljs att jämte ordförande justera protokollet. Protokoll vid LAG/styrelsemöte 8 mars 2016 Tid: Tisdagen den 8 mars 2016, kl. 9.30-17.30 Plats: Kommunhuset, Kungsör Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Birgitta Blanck Lena Stensgård Lars

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2012-03-12 Diarienummer:2010-061 M Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Fiber i Fotskäl Checkens namn Fotskäls bygdegårdsförening Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

Leader Södertälje Landsbygd LAG 2012-09-05. Övriga deltagare: Jeanette Lewald, verksamhetsledare och Sonia Nilsson Wegler, projektadministratör

Leader Södertälje Landsbygd LAG 2012-09-05. Övriga deltagare: Jeanette Lewald, verksamhetsledare och Sonia Nilsson Wegler, projektadministratör Datum: 2012-09-05 Tid 9-14 Plats: Mötesplats Enhörna Beslutande: Mötesprotokoll Möte: LAG-möte Tage Gripenstam Anna Nienhüysen Lars-Gunnar Thor Peter Friström Ansa Borin Elisabet Aschan Övriga deltagare:

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Vision Gotlands landsbygd är 2015 ett hållbart samhälle med ett starkt lokalt engagemang. Verksamhetsidé Leader Gotland stöder nytänkande tillsammans med andra och med nytta för många.

Läs mer

Finansiering av projekt Utbetalt i projekt Fördelning totalt i leaderområdet samt per kommun

Finansiering av projekt Utbetalt i projekt Fördelning totalt i leaderområdet samt per kommun Finansiering av projekt 2008-2014 Utbetalt i projekt Fördelning totalt i leaderområdet samt per kommun Leader Inlandet 1 Leader Inlandet Mälaren Kungsör Eskilstuna Strängnäs Nykvarn Flen Gnesta Begreppsförklaringar:

Läs mer

Leader Södertälje Landsbygd LAG 2011-10-26

Leader Södertälje Landsbygd LAG 2011-10-26 Datum: 2011-10-26 Mötesprotokoll Möte: LAG-möte Tid: 8.30-12 Plats: Stadshuset, sal Opus Beslutande: Tage Gripenstam Anna Nienhaüsen Lars-Gunnar Thor Anita Wennberg Henrik Åström Björn Jonsson Övriga deltagare:

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän

Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän 22 augusti 2019 kl. 15.15-16.40 Varmbadhuset, Käringön Medverkande: Tomas Börgesson, Tjörn, privat Maria Oskarsson, Tjörn, ideell Tommy Wallhult, Öckerö,

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd.

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. 2015-06-15 2014-149 AS Leadercheck Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. Du kan söka för att komma igång med nytt företag samverkan

Läs mer

Välkomna till Tynderö Byfibers medlemsmöte/informationsmöte. Söndagen den 31 maj kl. 10.30, Tynderö bygdegård.

Välkomna till Tynderö Byfibers medlemsmöte/informationsmöte. Söndagen den 31 maj kl. 10.30, Tynderö bygdegård. Välkomna till Tynderö Byfibers medlemsmöte/informationsmöte. Söndagen den 31 maj kl. 10.30, Tynderö bygdegård. Program: 1. Information om fiberprojektet, vad har hänt sedan vi träffades senast (17 mars).

Läs mer

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen Leader DalÄlvarna Slutrapport 1. Projekt Journalnr: 2009 7324 Projektnamn: Ledarskapsutbildning för ungdomar, förstudie Stödmottagare: Föreningen KUL, Kreativa Unga Ledare 2. Kontaktperson Jonas Wikström,

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck KAVAI Företagscheckens namn Namn Sökande (Namn/Förening) 0706933944 Person-/Organisationsnummer Telefon

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Nätverket av Bygderåd 150107 på Järnvägshotellet i Flen

Minnesanteckningar från möte med Nätverket av Bygderåd 150107 på Järnvägshotellet i Flen Minnesanteckningar från möte med Nätverket av Bygderåd 150107 på Järnvägshotellet i Flen Närvarande: Yvonne Nilsson Gauffin Flens Hembygdsförening, Krister Karlsson och Mats Frankenberg Vadsbro-Blacksta

Läs mer

Protokoll L02-2011. LAG Terra et Mare 30 maj 2011. Tid: 16.00-18.40. Stenungsögården, Stenungsund

Protokoll L02-2011. LAG Terra et Mare 30 maj 2011. Tid: 16.00-18.40. Stenungsögården, Stenungsund L02-2011 Protokoll LAG Terra et Mare 30 maj 2011 Tid: 16.00-18.40 Plats: Stenungsögården, Stenungsund Medverkande: Arne Lernhag (ordf.) Lars Strömberg Gösta Andersson Bert Olsson Tomas Börgesson Rolf Andersson

Läs mer

Befolkning med tillgång till fiber

Befolkning med tillgång till fiber Bredband Vision och Beslut Målet är att uppfylla Regeringens vision om 90% av befolkningen bör ha tillgång till minst 100 Mbit/s senast 2020 dvs fiber... -> 2020, statliga pengar 3.25 miljarder, 113 (!)

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland den 7 september 2016 på Hjortsbergagården i Hjortsberga.

Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland den 7 september 2016 på Hjortsbergagården i Hjortsberga. Protokoll från styrelsemötet i Leader Linné Småland den 7 september 2016 på Hjortsbergagården i Hjortsberga. Tid: kl. 8.30 till kl. 15.00 Närvarande:, Tobias Gustavsson, Bengt-Elis Pettersson, Elizabeth

Läs mer

Ordinarie ordförande Jonny Lundin öppnar mötet. Ordföranden presenterar dagordningen som godkänns.

Ordinarie ordförande Jonny Lundin öppnar mötet. Ordföranden presenterar dagordningen som godkänns. Protokoll LAG-möte Dag: måndag 30 januari 2017 Tid: kl. 10.00-15:30 Plats: Leaderkontoret, Kramfors Närvarande: Jonny Lundin, ordförande, Ideell sektor Åsa Ringlöv, vice ordförande, privat sektor Lennart

Läs mer

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat.

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 476-488 Tid: Måndagen den 7 april 2014 kl. 18.00 21.00 Plats: Klockargården, Askersund Närvarande: Milis Ivarsson, Sabina Karlsson, Anders Jansson, Per-Arne

Läs mer

Lokalt ledd utveckling gör skillnad

Lokalt ledd utveckling gör skillnad Lokalt ledd utveckling gör skillnad Bakgrund Lokalt ledd utveckling stammar ur de erfarenheter man har av flera programperioder med Leadermetoden inom EU. Leader var från början ett gemenskapsinitiativ

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2013-05-14 Diarienummer:2010-061 AÖ Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Nittorps fiber ek fören under bildande Checkens namn Nittorps Fiber Sökande

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 4 Plats: Norsjö kommun, Sammanträdesrum Renen Tid: 21 januari 2009, kl 15 - ca 17.30 Dagordning 52. Mötets öppnande 53. Val av justerare 54. Föregående protokoll 55. Verksamhetsledare

Läs mer

Eltel gillar bredband på landsbygden. Vi bygger det också.

Eltel gillar bredband på landsbygden. Vi bygger det också. Eltel gillar bredband på landsbygden. Vi bygger det också. Innehåll Parlör Bättre bredband åt folket Varför skaffa bredband Din checklista Eltel + byanät = sant Kontakta din lokala samarbetspartner 2 3

Läs mer

Vad säger utvärderingen av Leader ? Preliminära resultat. Cecilia Waldenström

Vad säger utvärderingen av Leader ? Preliminära resultat. Cecilia Waldenström Vad säger utvärderingen av Leader 2007-2013? Preliminära resultat Cecilia Waldenström 2015-10-07 Utvärderingen av Leader 2007-2013 1. Frågorna och hur vi jobbat 2. Leadermetoden - tillämpas den? 3. Projektens

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Studieförbundet NBV Journalnummer 20114034norr UMEÅ Skolgatan 48 903 27 Umeå E-postadress norr@nbv.se B. Uppgifter om kontaktpersonen Namn och adress Ida Hillebjörk

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2013-03-18 Diarienummer:2010-061 AM Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Lokal utvecklingscheck Checkens namn Fiber Borås Väst Ekonomisk Förening

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2014-05-09 Diarienummer:2010-061 BY Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Liareds fiber Checkens namn Liareds byalag Sökande (Namn/Förening) Organisationsnummer

Läs mer

Paraplyprojekt Events

Paraplyprojekt Events Paraplyprojekt Events Information till dig som vill söka check ur ett paraplyprojekt - Tänk på att stödet syftar till att utveckla befintliga evenemang eller skapa nya. Detta måste tydligt framgå i ansökan.

Läs mer

Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby.

Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby. Leader Linné Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby. Närvarande: Sven Sunesson Solveig Carlsson Gottlieb Granberg Annika Nilsson Solveig Carlsson

Läs mer

Hur blir vi startklara leaderområden?

Hur blir vi startklara leaderområden? Hur blir vi startklara leaderområden? Utbildning starta leaderområde 12 och 13 maj 2015 Carin.alfredsson@jordbruksverket.se Lokalt ledd utveckling optimalt genomförande Möta potential och utmaningar som

Läs mer

ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION

ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION Det lyser i fler fönster vi har blivit fler som väljer att leva här i hållbar mångfald och med starka lokala kretslopp inom social ekonomi. Inom Landsbygdsfonden,

Läs mer

ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules of Leadership för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet

ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules of Leadership för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet Inom projektet Golden Rules, som Tillväxtverket driver, finns det nu möjlighet att söka pengar för projekt som syftar

Läs mer

Slutrapport, Lokal livsmedelsproduktion och utveckling av besöksnäringen Journalnr: 2009-3978

Slutrapport, Lokal livsmedelsproduktion och utveckling av besöksnäringen Journalnr: 2009-3978 Slutrapport 1. Projekt Lokal livsmedelsproduktion och utveckling av besöksnäringen Journalnummer: 29-3978. Stödmottagare: Siljansnäs Sockenkontor Ekonomisk förening 2. Kontaktpersoner Jonny Wikström Siljansnäs

Läs mer

Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun

Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun Innehåll 1. Förord... 3 2. Bakgrund... 3 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5. Strategi... 5 6. Finansiering... 6 7. Analys och överväganden... 6 8. Förslag till principer

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden ÖK havs- och fiskeriprogrammet 5 oktober 2015 Leadermetoden Ta fram gemensam färdplan lokal utvecklingsstrategi Trepartnerskap i praktiken Nytänkande Delaktighet,

Läs mer

Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2015 för räkenskapsåret 1 januari 2015 30 november 2015

Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2015 för räkenskapsåret 1 januari 2015 30 november 2015 Ideella föreningen Timråbygd Org nr 802441-9189 får härmed avge Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2015 för räkenskapsåret 1 januari 2015 30 november 2015 Innehåll Sid Verksamhetsberättelse 2 Bokslut

Läs mer

Multifunktionshall Sjövik - förstudie

Multifunktionshall Sjövik - förstudie Multifunktionshall Sjövik - förstudie I den renoverade hallen ska det bli konferenser, konserter, dans, teater m.m. Foto: Bill Houston Projektägare: Sjöviks folkhögskola, ideell förening Projektledare:

Läs mer

Leader Sverige 2007-2013. Rikstäckande decentraliserad organisation. 63 Geografiska områden = Resultat enheter Ca 200 anställda Ca 1000 LAG-medlemmar

Leader Sverige 2007-2013. Rikstäckande decentraliserad organisation. 63 Geografiska områden = Resultat enheter Ca 200 anställda Ca 1000 LAG-medlemmar Leader Sverige 2007-2013 Rikstäckande decentraliserad organisation. 63 Geografiska områden = Resultat enheter Ca 200 anställda Ca 1000 LAG-medlemmar LEADER - Liaisons Entre Actions de Dévelopment de l

Läs mer

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund LL01-2010 Protokoll Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010 Tid: 09.30-11.30 Plats: Kulturhuset Fregatten, Stenungsund Medverkande: Inger Blixt (tf. ordf.) Lars Strömberg Carina Dyås Tomas

Läs mer

PROJEKTPLAN LEADER. Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret)

PROJEKTPLAN LEADER. Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret) Leader DalÄlvarna PROJEKTPLAN LEADER PROJEKTPLANEN SKA ALLTID BIFOGAS TILL JORDBRUKSVERKETS ANSÖKNINGS- BLANKETT OM PROJEKTSTÖD INOM LEADER Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret) ANVÄND

Läs mer

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr Vikmanshyttan Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. Foto: Berit Zöllner Projektägare: Hedemora Näringsliv AB Projektledare: Inger Wilstrand Kommun: Hedemora Dnr: 84 Jnr:

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

3. Projektägare (en förening eller någon annan med organisationsnummer):

3. Projektägare (en förening eller någon annan med organisationsnummer): Ansökan Starthjälpen 1. Namn på projektet: Skoterpatrullutbildning 2010 2. Kontaktperson för projektet (projektledare): Namn: Mårten Suorra Adress: Offerdalsvägen 8 Postadress: 835 80 KROKOM Telefon: 0640-163

Läs mer

Naturturism i Uppsala län

Naturturism i Uppsala län Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Projektnamn: Naturturism i Uppsala län - del 1 och 2 Foto: Frida Hedin, HS Konsult AB Frida Hedin 2010-05-10 HS Konsult AB Journalnummer: 2009-3403 Innehållsförteckning

Läs mer

Paraplyprojekt Digitalisering för företag

Paraplyprojekt Digitalisering för företag Paraplyprojekt Digitalisering för företag Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet digitalisering för företag - Checkarna inom Digitalisering för företag är främst riktade mot enskilda

Läs mer

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Ung kultur från Sjuhärad Ungdomscheckens namn Västra Vi Unga distriktet Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

LAG:s bedömning av projektansökningar

LAG:s bedömning av projektansökningar Bilaga 6 LAG:s bedömning av projektansökningar inom LEADER Mellansjölandet Urvalskriterier och poängbedömning Inledning Denna bilaga beskriver LAG:s system för granskning av inkomna ansökningar och efter

Läs mer

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 2 mars 2017

Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 2 mars 2017 Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 2 mars 2017 Tid: Torsdagen den 2 mars 2017, kl. 13.00 16.00 Plats: Åbrogården, Vingåkers kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Birgitta Blanck Leif

Läs mer

Närvarande: Offentlig Privat Ideell. Tommy Björkdal Bam Björling Lucie Bernhardsson. Bertil Karlsson Ann-Louise Olsson Cenneth Åhlund

Närvarande: Offentlig Privat Ideell. Tommy Björkdal Bam Björling Lucie Bernhardsson. Bertil Karlsson Ann-Louise Olsson Cenneth Åhlund Protokoll fört vid LAG/styrelsemöte 07 november 2018 Tid: Torsdagen den 7 November, kl 10.00-16.00 Plats: Munktell Science Park, Eskilstuna kommun Närvarande: Offentlig Privat Ideell Tommy Björkdal Bam

Läs mer

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd.

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. Leadercheck Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. Du kan söka för att komma igång med nytt företag samverkan med andra företag

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:203-0-28 Diarienummer:200-06 BJ Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Landsortsnät i Tranemo - fiber i Grimsås Checkens namn Grimsås Samhällsförening

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE MÖTE Sida 2008-06-12 1(5) Plats och tid: Borås, Boråshälsan kl: 18:30 21:00 Beslutande: Övriga: Utses att justera: Jan Vinkvist Jan Smith Per-Åke Davidsson Claes Bergqvist Tina Yngvesson Agneta Lindström

Läs mer

Valberedningen föreslog Filip Måbring som ledamot för privat sektor Sjöbo. LAG beslutade enhälligt att välja in Filip Måbring till LAG.

Valberedningen föreslog Filip Måbring som ledamot för privat sektor Sjöbo. LAG beslutade enhälligt att välja in Filip Måbring till LAG. Projektpresentation: kl. 16.00-16.30 Möte: kl. 16.30-21.10 Plats: Kommunhuset, Tomelilla Närvarande: Andrea Nowag (offentlig/ystad), Carina Almedal (privat/tomelilla), Filip Måbring (privat/sjöbo) valdes

Läs mer

NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista

NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader 2008. Namn på förslaget: Från slott till slott Journalnummer: 2008-5592 Kontaktperson i det nominerade förslaget:

Läs mer

Nytt från Jordbruksverket

Nytt från Jordbruksverket Nytt från Jordbruksverket Andreas Mattisson Johan Magnusson, Karolina Dahlberg Carin Alfredsson, 2016-09-28 Lägesrapport ansökningar 191 st LAG-klara ansökningar inkomna till Jordbruksverket varav 40 antal

Läs mer

Vad är Leader? Liane Persson. Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland

Vad är Leader? Liane Persson. Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland Vad är Leader? Liane Persson Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland EU:s Landsbygdsprogram 2007-2013 Tre insatsområden Förbättrad konkurrenskraft inom jord- och skogsbruket

Läs mer