ÅRSRAPPORT 2014 VERKSAMHETSÅR 188



Relevanta dokument
Delårsrapport. Dalslands Sparbank. Januari Juni 2016

Sparbanken Gotland. Org.nr Delårsrapport Januari juni 2015

Sparbankens räntenetto uppgick till 91,9 Mkr (87,4), vilket är 5 % högre än föregående år.

Orusts Sparbanks delårsrapport för tiden

Delårsrapport per

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Räntenettot för perioden var tkr ( tkr). Minskningen beror på det historiskt låga ränteläget vilket medfört en minskad räntemarginal.

Delårsrapport för perioden

Delårsrapport för perioden

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Delårsrapport per

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Delårsrapport per

Ålems Sparbank Org nr

Delårsrapport januari juni 2014

Delårsrapport för januari september 2012

DELÅRSRAPPORT Bankens rörelseresultat uppgår till 67 tkr (59tkr) vilket är en ökning med 8 tkr jämfört med föregående års delårsresultat.

Sparbanken Gotland. Delårsrapport Januari -Juni 2014

Delårsrapport. Januari Juni 2015

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Delårsrapport Januari - juni 2016

Delårsrapport januari juni 2012

Delårsrapport per DET ÄR VI SOM ÄR BYGDENS BANK -

Sparbanken i Karlshamn Delårsrapport Sid 3. tkr jan-juni jan-juni Förändring i %

Delårsrapport. Januari Juni 2018

Delårsrapport, Januari-Juni 2008

Orusts Sparbanks Delårsrapport

förbättring, vi har fått utdelning på vårt stora innehav av Swedbanks aktier och kreditförlusterna visar positiva siffror tack vare återvinningar.

Delårsrapport. Januari Juni 2013

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

Delårsrapport. januari juni 2014

Delårsrapport för januari - juni Sparbankens resultat. Sparbankens ställning. Inlåning. Utlåning. Likviditet. Kapitaltäckningskvot

Delårsrapport

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2007

Delårsrapport för perioden

Delårsrapport 2018 januari - juni

Delårsrapport 2011 J A N U A R I - J U N I

Jan-juni 2010 Jan-juni 2009 Förändring 2009

Delårsrapport för januari - juni 2014

Bankens styrelse har under året beslutat att övergå till BTP1 för tjänstepension, vilket är ett premiebaserat system.

DELÅRSRAPPORT

Delårsrapport

Delårsrapport. Januari juni 2010

Delårsrapport januari juni 2017

DELÅRSRAPPORT FÖR JANUARI - JUNI 2010.

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

Sparbankens ställning i jämförelse med 31 december 2012

Delårsrapport för januari juni 2016

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2017

Provisionsintäkterna har ökat med 12 % till 10,4 Mkr (9,3 Mkr). Ökning har främst skett av intäkter från Swedbank Robur och Swedbank Försäkring.

Delårsrapport per

VIMMERBY SPARBANK AB. Delårsrapport 1 januari 30 juni 2016

Sparbankens ställning i jämförelse med 31 december 2013

En bättre bank - som gör skillnad. Delårsrapport.

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2010

Delårsrapport. januari juni 2013

Delårsrapport Januari Juni 2012

Delårsrapport 2016 januari - juni

Bokslutskommuniké 2012

Innehållsförteckning Delårsrapport för andra kvartalet Utveckling av resultat och ställning under andra kvartalet 1 Inlåning och utlåning 2

Delårsrapport för perioden januari juni 2015

Fryksdalens Sparbank. Delårsrapport för januari - juni Allmänt om verksamheten. Vad händer under resten av verksamhetsåret?

VADSTENA SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni, Allmänt om verksamheten

Delårsrapport per

Sparbanksidén håller i alla tider. Populärversion av årsredovisning 2010

Delårsrapport. Januari juni 2014

VIRSERUMS SPARBANK DELÅRSRAPPORT

Delårsrapport Januari - Juni 2016

Delårsrapport

Delårsrapport Januari juni 2016

Orusts Sparbanks delårsrapport för tiden

Delårsrapport org.nr

Provisionsintäkterna har ökat med 8 % till 11,2 Mkr (10,4 Mkr). Ökning har främst skett av intäkter från värdepappersförmedling och försäkringar.

Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank

Utdelning på sparbankens innehav av Swedbank-aktier har erhållits med 2,1 Mkr (1,9 Mkr).

VALDEMARSVIKS SPARBANK

VADSTENA SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni Allmänt om verksamheten

Sparbanken När det gäller sparbankens verksamhet vill jag lyfta fram tre saker.

Utveckling av resultat och ställning under första halvåret

Kapitaltäckning och likviditet

delårsbokslut

Delårsrapport. Dalslands Sparbank. Januari Juni 2015

Delårsrapport. Januari juni 2017

VIRSERUMS SPARBANK DELÅRSRAPPORT

Delårsrapport Januari - juni 2015

DELÅRSRAPPORT. Januari-juni 2015

Kapitaltäckning och Likviditet Ikano Bank SE. Org nr

Styrelsen och verkställande direktören för Virserums Sparbank, ( )

Utdelning på sparbankens innehav av Swedbank-aktier har erhållits med 2,0 Mkr (2,1 Mkr).

Delårsrapport Januari juni 2017

Delårsrapport. Ikano Bank SE. januari - juni Org nr

Delårsrapport Juni 2012

Delårsrapport

VADSTENA SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni Allmänt om verksamheten

Delårsrapport juni 2013 Ekobanken medlemsbank

VALDEMARSVIKS SPARBANK

VALDEMARSVIKS SPARBANK

Delårsrapport per

IKANO Banken AB (publ) Org nr

Fryksdalens Sparbank. Delårsrapport för januari - juni Allmänt om verksamheten. Vad händer under resten av verksamhetsåret?

Transkript:

ÅRSRAPPORT 2014 VERKSAMHETSÅR 188

INNEHÅLL 3 Året i korthet 4 VD har ordet 7 Ordförande har ordet 8 Vice VD har ordet 9 Finansiella rapporter 10 Fem år i sammandrag 12 Resultaträkning 13 Balansräkning 14 Kapitalrelation 16 Styrelse och revisorer 17 Bankledning 18 Affärsledning 19 Huvudmän och råd

SPARBANKEN SYD 2014 ÅRET I KORTHET 3 Året i korthet Årets rörelseresultat uppgick till 34 Mkr (81 Mkr) Den totala affärsvolymen ökade 2,6 % (2,0 %) och uppgår till 25,2 Mdr (24,6 Mdr) Räntenettot ökade under 2014 med 3 % (3 %) Provisionsnettot ökade under året med 1 % (10 %) Kreditförluster har belastat året med 18 Mkr (20 Mkr) Bankens totala kostnader före kreditförluster och nedskrivningar minskade med 1,7 % (4,6 %) Kapitalbasen ökade med 316 Mkr (125 Mkr) och uppgår till 1 249 Mkr (933 Mkr) och eget kapital uppgår till 1,2 Mdr (1,2 Mdr) 300 Mkr i obligationslån och 150 Mkr i efterställt obligationslån har emitterats Sparbanken Syds stiftelse har under året delat ut 2 Mkr (1,6 Mkr) Sparbanken har under året bl. a arrangerat Stora Idrottsdagen, Tillväxtdagen och Investeradagen Sparbanken sponsrade under 2014 ett 100-tal föreningar inom verksamhetsområdet

4 VD HAR ORDET SPARBANKEN SYD 2014 VD Susanne Kallur summerar 2014 Banken som går mot strömmen Efter ett turbulent år på den skånska bankmarknaden är vi stärkta i vår övertygelse om att Sparbanken Syd har en viktig roll att fylla. Vi representerar en småskalighet och en mer personlig bankrelation som allt fler konsumenter uppskattar. Som äkta sparbank ingår vi i det lokala kretslopp som skapar hållbar tillväxt. En stärkt position Under 2014 ritades den skånska bankkartan om. Sparbanken Öresund förvärvades av Swedbank och tre lokala banker bildade Sparbanken Skåne. Sparbanken Öresunds upplösning påverkade vårt gemensamma utvecklingsarbete, men gav oss samtidigt möjlighet att inleda nya relationer. Sparbanken Syd har idag en starkare position än vad vi hade för ett år sedan, med ett tätare samarbete med ITleverantören SDC, Skandinavisk Data Center A/S och flera andra samarbetspartners. Försiktig tillväxt Finansiellt har det gångna året präglats av en försiktig tillväxt med positiv utveckling av privatkonsumtion och ökad efterfrågan på bolån. Näringslivet har varit något mer avvaktande och investeringsviljan har inte blommat ut. Vi har upplevt en geopolitisk oro som fått konsekvenser även i vår region, där sanktionerna mot Ryssland har drabbat lantbruket med mjölkbönderna i spetsen. Räntepolitiken har inneburit ett pressat räntenetto och ökad konkurrens om kunderna. Vi har mött dessa utmaningar med att arbeta aktivt och strukturerat och på så sätt lyckats bibehålla en positiv utveckling av räntenettot. Trygg finansiell ställning Vår finansiella ställning är mycket stark och vår intjäning har under det gångna året utvecklats positivt, samtidigt som arbetet med kostnadskontroll fortsatt i rätt riktning. Vår starka kapitalposition ger oss möjlighet att verka långsiktigt och driva en sund bankverksamhet som skapar trygghet, både för våra kunder och för våra samarbetspartners. Med grund i vår finansiella ställning där vi med god marginal uppfyller de nya kapitalkrav som införts under 2014 kan vi bevara vår stabilitet samtidigt som vi ökar vår lönsamhet. Spännande samarbeten För att ytterligare stärka vårt erbjudande mot kund har vi under 2014 utvecklat nya samarbeten med bl.a. Landshypotek och Den Norske Bank. Vår partner på IT-sidan, Skandinavisk Data Center A/S, har valt en tydlig nordisk strategi vilket har öppnat för samverkan med bl.a. Skandiabanken. Som självständig bank har vi den unika förmånen att välja de partners vi anser bäst inom respektive område. För att säkerställa kvalitén i våra samarbeten genomför vi kontinuerlig kompetensutveckling tillsammans med våra partners. Detta innebär att våra kunder alltid har tillgång till den senaste kunskapen och det starkaste utbudet.

6 VD HAR ORDET SPARBANKEN SYD 2014 Vi är sprungna ur ett uppdrag att skapa hållbar tillväxt, vilket ger oss en unik position på marknaden. Ökad kundtillströmning Sparbanken Syd representerar ett unikt alternativ på den svenska bankmarknaden. Vi erbjuder en småskalighet och en personligare bankrelation som värdesätts. Under året har vi har sett en ökad tillströmning av nya såväl som gamla kunder, som till följd av den rörelsen den skånska bankmarknaden upplevt valt att återvända. Som en äkta sparbank kan vi erbjuda kundnytta förenat med lokal samhällsnytta och när kunderna blir medvetna om hur vi skiljer oss från andra banker, tror jag att valet är enkelt. En mer tillgänglig bank Under de senaste åren har Sparbanken Syd arbetat mot att bli en enklare och mer tillgänglig bank för kunderna. En av våra styrkor är kombinationen av analoga och digitala kanaler. Många banker väljer bort bankkontoret till förmån för digitala kanaler. För oss är kontoren fortsatt centrala: under 2015 öppnar vi ett helt nytt kontor i Lomma och vi flyttar vårt Malmökontor till kundvänligare och mer lätttillgängliga lokaler. Genom att satsa på att ha sparbankschefer på varje kontor har vi stärkt bankens engagemang i lokalt näringsliv och föreningsliv. Mobil-och Internetbanken fortsätter att vara en viktig kanal men jag tror att även Telefonbanken har framtiden för sig. Här får man en personlig service utan att behöva besöka kontoret. För ett hållbart samhälle Sparbanksidén är sprungen ur ett uppdrag att skapa hållbar tillväxt för våra kunder och verksamhetsområden, med fokus på hushållning av ekonomiska resurser. Vi vill vidga begreppet till att omfatta hushållning av miljömässiga, sociala och mänskliga resurser. Tillväxt Syd, vår satsning för företag i regionen, har under året genomfört en seminarieserie med olika tema inom hållbarhet. Därtill har samarbete inletts med We Change och det Naturliga steget i syfte att i skolor genomföra aktiviteter där förståelse för hållbarhet ur både ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv tränas och sprids. En engagerad bankpartner 2014 har varit ett år då vi noga granskat varje del i banken för att säkerställa att vi har den styrka som krävs i marknaden. Vi vet att vi har den finansiella styrkan men lika avgörande är vår personal och våra samarbetspartners. Det är en fantastisk känsla att kunna öppna ett nytt kontor i en tid när andra banker stänger ner. Vi vill gärna öppna fler kontor och därför är vårt mål att öka medvetenheten hos konsumenten om vad vi står för: Att man får en personlig och engagerad partner för hela sin ekonomi när man väljer oss. Att vi är ett starkt alternativ till storbankerna och en bank där kundnytta och samhällsnytta är sammanflätade drivkrafter. Vi har sedan starten 1827 främjat sparande och ekonomisk utveckling och alltid vågat vara banken som går mot strömmen. Jag är övertygad om att Sparbanken Syd med sitt mod och jäklar anamma kommer fortsätta attrahera både kunder och kompetenta medarbetare. Susanne Kallur Verkställande direktör

SPARBANKEN SYD 2014 ORDFÖRANDE HAR ORDET 7 Hans Boberg, Styrelseordförande Ny bygger vi framtidens sparbank Som Sveriges äldsta äkta sparbank lever vi sparbanksidén varje dag. Vi finns till för våra kunder och lägger allt vårt fokus på verksamhetsområdet. Nu påbörjar vi det viktiga strategiarbete som lägger grunden för framtidens Sparbanken Syd. En ny framtidskarta Det gångna året blev oväntat intensivt för Sparbanken Syd. Försäljningen av Sparbanken Öresund betydde slutet för vårt gemensamma it-bolag. Denna skilsmässa sker dock under goda och ordnade former och innebär att vi nu ges möjlighet att rita vår egen framtidskarta. En stor del av året präglades därför av en grundlig analys av ekonomi, värderingar, nya samarbeten och vad som är vårt uppdrag. Analysen ledde fram till beslutet att fortsätta driva en fristående och äkta sparbank med huvudkontor i Ystad. Att möta utmaningar Styrelsens bedömning är att banken kan hantera de utmaningar som fortsatt självständighet innebär, exempelvis i form av it-kostnader och omfattande regelverk, med fortsatt lönsamhet. Vi har nu en direktkanal till vår it-leverantör SDC, Skandinavisk Data Center A/S, vilket ger oss en bra dialog och bättre kontroll över våra it-kostnader. När det gäller lönsamhet anser vi att ett avkastningskrav på 4 och 8 % på eget kapital är rimligt och även marknaden har gett oss kvitto på vår stabilitet genom vårt obligationsprogram. Basen för Sparbanken Syd fortsätter att vara Ystad Österlen, det är här vi har rötterna och vår kärnmarknad. Kronan på trädet växer men rötterna står stadigt i regionens mylla. Främjar utveckling Vi har en lång tradition av att bidra till vår bygd och vinsten stannar här. Under 2014 delade vår stiftelse ut 2 miljoner kronor till projekt inom skola, kultur och idrott. För närvarande är det årliga bidraget 5 % av bankens vinst, vilket gör att vi stolt kan säga att vi ger återbäring till den region där vi är verksamma. Förhoppningsvis kan det, i takt med att bankens lönsamhet ökar, bli mer i framtiden. Ett annat viktigt bidrag är våra tre årliga event som syftar till att främja utveckling i regionen: Stora Idrottsdagen, Tillväxtdagen och Investeradagen. Tillsammans med kommunerna i sydöstra Skåne har vi skapat Tillväxt Syd, ett fristående projekt som hjälper mindre och medelstora företag att skapa tillväxt. Viktigt strategiarbete Styrelsen har precis påbörjat ett långsiktigt strategiarbete som ska lägga grunden för de kommande fem åren. Nu behöver vi bli ännu bättre på att tydliggöra och kommunicera sparbanksidén. Vi är inte billigast, men vår ambition är att vi ska vara den bästa banken för våra kunder och för verksamhetsområdet. De kommande åren blir några av de viktigaste i bankens historia. Vi står på helt egna ben och ska utveckla formerna för framtidens sparbanksverksamhet. Detta kommer att innebära utmaningar, men det är också en oerhört spännande tid och jag övertygad om att vi kommer att lyckas.

8 VICE VD HAR ORDET SPARBANKEN SYD 2014 Hans Nelfelt, vice VD Samarbete skapar möjligheter Sparbanken Syd ska vara bäst framförallt på två saker: rådgivning och att vara en äkta sparbank. Det är här vi verkligen skiljer oss från affärsbankerna. Men för att kunna erbjuda våra kunder en komplett bankservice behöver vi välja rätt partners på en rad områden. Alternativ till affärsbankerna Som äkta sparbank har vi inga aktieägare och behöver inte ta hänsyn till kortsiktiga vinstintressen och bonusförväntningar. Vår uppgift är att verka för en sund ekonomi, främst för våra kunder men också för samhället i stort. Vi tror på denna ursprungliga sparbanksidé och att det är en typ av bank som behövs som alternativ till de stora affärsbankerna. Komplex värld kräver rätt partners Vår utmaning är att det idag är betydligt mer komplext och krävande att driva bank än bara för några år sedan. Vi vill kunna erbjuda alla de tjänster våra kunder förväntar sig av en bank: allt från mobilbank och SWISH till traditionell rådgivning och klassiska sparkonton. Detta ställer stora krav på processer och it-stöd samtidigt som närheten till våra kunder och en lokal förankring fortfarande är hjärtat i vår verksamhet. Lösningen på problemet är att hitta bra samarbetspartners utan att behöva ge upp sparbanksidén. Fördjupade samarbeten När Sparbanken Öresund under 2014 försvann från den skånska bankmarknaden innebar det även slutet för vårt samarbete kring processer och it-stöd. Det gav oss anledning att göra en grundlig analys av våra förutsättningar att hitta tillräckligt bra lösningar på egen hand. Resultatet har blivit en rad nya samarbeten. Samarbeten som gör det möjligt för oss att fokusera på att vara en bra partner för våra kunder samtidigt som vi kan dela på kostnaderna för bankinfrastrukturen med andra aktörer. Delade kostnader Vår viktigaste samarbetspartner är SDC, Skandinavisk Data Center A/S. SDC är en medlemsägd it-partner för mindre och medelstora finansiella företag i Norden. Sedan starten på 1960-talet har bolaget växt i takt med att kostnaderna för att driva bank har ökat. Senare års satsning på den nordiska marknaden har lett till att SDC idag hanterar sammanlagt 3 miljoner bankkunder åt 125 olika banker i hela Norden. Vi kommer nu att lägga över en mycket större del av vår it-infrastruktur på SDC. Genom att dela utveckling och kostnader på it-sidan med 125 andra banker kan vi ge våra kunder ett fullgott alternativ till storbankernas erbjudande. Skandinavisk Data Center A/S i korthet Utveckling och drift av bankapplikationer Gemensam nordisk plattform anpassad till nationell lagstiftning och språk Har arbetat med finansiell it sedan 1960-talet Servar 125 nordiska banker och 3 miljoner bankkunder

SPARBANKEN SYD 2014 FINANSIELLA RAPPORTER 9 Total affärsvolym, tkr 2014-12-31 Inlåning från allmänheten 5 945 069 Fonder 4 253 711 Försäkringar 1 525 909 Värdepapper 980 019 Totalt Spara 12 704 708 Utlåning till allmänheten 6 427 709 Beviljad men ej utnyttjad kredit 630 217 Bolån 5 385 107 Garantier 21 337 Finansutlåning 63 063 Totalt Låna 12 527 433 Totala Affärsvolymer 25 232 141 Affärsvolym Beviljad men ej utnyttjad kredit 2,50 % Garantier 0,08 % Finansutlåning 0,25 % Bolån 21,34 % Utlåning till allmänheten 25,47 % Värdepapper 3,88 % Inlåning från allmänheten 23,56 % Fonder 16,86 % Försäkringar 6,05 % Bolån Bev.kre Utlåning Värdepapper Försäkringar Fonder Inlåning Finans Affärsvolymer, Spara Affärsvolymer, Låna Garantier Fonder Garantier 0,17 % Finansutlåning 0,50 % Finansutl Värdepapper Garantier Inlåning från allmänheten 46,79 % Fonder 33,48 % Försäkringar Fonder Bolån 42,99 % Utlåning till allmänheten 51,31 % Bolån Bev.men Utl.allm Försäkringar 12,01 % Värdepapper 7,71 % Beviljad men ej utnyttjad kredit 5,03 % Volymer i egen balansräkning Utlåning i tkr Inlåning i tkr Övrigt 928 146 Kreditinstitut 341 995 Villa och fritidsfastighet 1 315 365 Kreditinstitut Övrigt Kreditinstitut Obligationer 147 322 500 000 Certifikat 169 818 Efterställda obligationer 150 000 Allmänhet Efterst Företagsinteckning 365 229 Flerfamiljsfastighet 866 171 Företags Näringsf Certif Oblig Näringsfastighet 1 171 657 Jordbruksfastighet 1 781 142 Jordbr Flerfam Allmänhet 5 945 069 Kredit VillaFast

10 FINANSIELLA RAPPORTER SPARBANKEN SYD 2014 FEM ÅR I SAMMANDRAG Nyckeltal 2014 2013 2012 2011 2010 Volym Affärsvolym 31 december, Mkr 25 232 24 591 24 108 22 895 22 739 förändring under året, % 2,6% 2,0% 5,3% 0,7% 0,1% Av sparbanken förvaltade och förmedlade kundvolymer Kapital Soliditet Beskattat eget kapital +78% av obeskattade reserver i % av balansomslutningen * 14,5% 14,5% 13,0% 12,5% 13,2% Total kapitalrelation Kapitalbas/riskvägda tillgångar 20,8% 15,7% 13,1% 10,7% 12,6% Resultat Placeringsmarginal Räntenetto i % av MO 2,3% 2,3% 2,0% 2,1% 1,7% Rörelseintäkter/affärsvolym Räntenetto + rörelseintäkter i % av genomsnittlig affärsvolym 1,1% 1,5% 1,5% 1,1% 1,1% Röreseresultat/affärsvolym Rörelseresultatet i % av genomsnittlig affärsvolym 0,1% 0,3% 0,2% -0,3% -0,2% Räntabilitet på eget kapital Rörelseresulatet efter schablonskatt i % av genomsnittligt eget kapital 2,3% 5,5% 3,0% -5,2% -3,4% Avkastning på tillgångar Nettovinsten i relation till balansomslutningen 0,3% 1,0% 0,5% -0,7% -0,5% K/I tal före kreditförluster Summa kostnader exkl kreditförluster och värdeförändringar på finansiella anläggningstillgångar i relation till räntenetto + rörelseintäkter 0,81 0,65 0,68 0,92 1,18 K/I tal efter kreditförluster Summa kostnader inkl kreditförluster och värdeförändringar på finansiella anläggningstillgångar i relation till räntenetto + rörelseintäkter 0,88 0,77 0,88 1,31 1,20 Osäkra fordringar och kreditförluster Reserveringsgrad för osäkra fordringar Nedskrivning för sannolika förluster i % av osäkra fordringar brutto 52% 34% 41% 72% 48% Andel osäkra fordringar Osäkra fordringar netto i % av total utlåning till allmänheten och kreditinstitut (exkl banker) 0,8% 1,7% 0,8% 0,7% 0,5% Kreditförlustnivå Kreditförluster i % av ingående balans för utlåning till allmänheten och kreditinstitut (exkl banker) 0,3% 0,3% 0,4% 1,4% 0,1% Övriga uppgifter Medelantal anställda 136 138 147 144 157 Antal kontor 6 6 6 6 7 Nyckeltalen för 2010 påverkas av kostnadsföring av IT-projekt. * Beräkningen av soliditet för åren 2010-2011 består av Beskattat eget kapital + 73,7% av obeskattade reserver

SPARBANKEN SYD 2014 FINANSIELLA RAPPORTER 11 2014 2013 2012 2011 2010 Resultaträkning, tkr Räntenetto 186 132 181 305 176 034 179 162 143 344 Provisionsnetto 81 632 80 489 73 152 71 042 73 607 Nettoresultat av finansiella transaktioner 1 729 81 829 88 093-10 379 22 476 Övriga intäkter 10 320 13 572 19 694 12 159 18 703 Summa intäkter 279 813 357 195 356 973 251 984 258 130 Allmänna admininstrationskostnader (1) -205 144-208 791-215 184-210 559-280 228 Övriga kostnader (2) -21 438-21 663-26 316-20 492-24 636 Kreditförluster -18 306-19 899-26 177-98 116-5 584 Summa kostnader -244 889-250 353-267 677-329 166-310 448 Värdeförändring på finansiella tillgångar -895-26 000-45 000 - - Rörelseresultat 34 029 80 842 44 296-77 182-52 318 Bokslutsdispositioner - - 1 984 471 105 Skatter -6 183-3 077-378 16 077 12 474 Årets resultat 27 846 77 765 45 901-60 634-39 739 Balansräkning, tkr Kassa 277 891 42 909 53 235 40 754 51 369 Utlåning till kreditinstitut 341 995 790 874 1 463 890 946 696 1 080 867 Utlåning till allmänheten 6 427 709 6 243 886 6 560 428 6 790 017 6 782 639 Förändring i verkligt värde på räntesäkrande poster i portföljsäkring - - 35 1 537 1 527 Räntebärande värdepapper 853 995 613 296 60 450 57 979 94 478 Aktier och andelar 141 107 143 517 247 167 450 030 413 092 Immateriella tillgångar 1 352 5 269 8 536 12 329 16 123 Materiella tillgångar 19 064 16 662 16 872 18 343 20 948 Övriga tillgångar 133 124 113 983 197 275 116 868 115 359 Summa tillgångar 8 196 237 7 970 396 8 607 887 8 434 554 8 576 402 Skulder till kreditinstitut 147 322 297 832 645 444 590 377 484 955 Inlåning från allmänheten 5 945 069 6 094 016 6 489 141 6 355 909 6 306 059 Emitterade värdepapper 669 818 339 797 259 625 356 935 577 632 Övriga skulder 93 343 79 706 96 733 64 553 64 575 Avsättningar, skatteskuld - - - 9 976 12 315 Efterställda skulder 150 000 - - - - Summa skulder och avsättningar 7 005 552 6 811 352 7 490 944 7 377 751 7 445 536 Obeskattade reserver - - - 2 159 2 630 Eget kapital 1 190 684 1 159 044 1 116 943 1 054 645 1 128 236 Summa skulder, avsättningar och eget kapital 8 196 237 7 970 396 8 607 887 8 434 554 8 576 402 1) Varav kostnad för byte av IT-plattform - - - - 85 753 2) Inklusive avskrivningar på materiella och immateriella tillgångar

12 FINANSIELLA RAPPORTER SPARBANKEN SYD 2014 RESULTATRÄKNING 2014 2013 (TSEK) Jan-Dec Jan-Dec Ränteintäkter 246 714 272 916 Räntekostnader -60 583-91 612 Räntenetto 186 132 181 305 Erhållna utdelningar 8 816 12 817 Provisionsintäkter 96 958 93 981 Provisionskostnader -15 327-13 492 Nettoresultat av finansiella transaktioner 1 729 81 829 Övriga rörelseintäkter 1 504 755 Summa räntenetto och rörelseintäkter 279 813 357 195 Allmänna administrationskostnader -205 144-208 791 Avskrivningar på materiella och immateriella anläggningstillgångar -5 881-5 751 Övriga rörelsekostnader -15 557-15 912 Summa kostnader före kreditförluster -226 583-230 454 Resultat före kreditförluster 53 230 126 740 Kreditförluster, netto -18 306-19 899 Nedskrivning av finansiella anläggningstillgångar -895-26 000 Rörelseresultat 34 029 80 842 Skatt på periodens resultat -6 183-3 077 Periodens resultat 27 846 77 765 RAPPORT ÖVER TOTALRESULTAT 2014 2013 Jan-Dec Jan-Dec Periodens resultat 27 846 77 765 Övrigt totalresultat Poster som ska återföras till resultatet Periodens förändringar i verkligt värde på finansiella tillgångar som kan säljas 5 922 33 609 Årets avyttringar av finansiella tillgångar som kan säljas -890-66 868 Skatt hänförlig till komponenter i övrigt totalresultat 763-405 Periodens övriga totalresultat 5 795-33 664 Periodens totalresultat 33 641 44 101

SPARBANKEN SYD 2014 FINANSIELLA RAPPORTER 13 BALANSRÄKNING 2014 2013 (TSEK) 31-dec 31-dec Tillgångar Kassa 277 891 42 909 Utlåning till kreditinstitut 341 995 790 874 Utlåning till allmänheten 6 427 709 6 243 886 Obligationer och andra räntebärande värdepapper 853 995 613 296 Aktier och andelar 134 107 116 817 Aktier och andelar intresseföretag 7 000 26 700 Immateriella anläggningstillgångar 1 352 5 269 Materiella tillgångar Inventarier 7 357 4 647 Materiella tillgångar - Byggnader och mark 11 707 12 015 Uppskjuten skattefordran 46 900 52 890 Övriga tillgångar 63 868 33 136 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 22 356 27 957 Summa tillgångar 8 196 237 7 970 396 Skulder och Eget kapital Skulder till kreditinstitut 147 322 297 832 Inlåning från allmänheten 5 945 069 6 094 016 Emitterade värdepapper 669 818 339 797 Övriga skulder 54 808 39 195 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 38 535 40 511 Efterställda skulder 150 000 - Summa skulder 7 005 552 6 811 352 Obeskattade reserver Reservfond 1 075 544 999 779 Fond för verkligt värde 87 294 81 500 Årets resultat 27 846 77 765 Eget kapital 1 190 684 1 159 044 Summa skulder, obeskattade reserver och eget kapital 8 196 237 7 970 396 Poster inom linjen Ställda säkerheter - - Ansvarsförbindelser - Garantier 21 337 17 731 - Övriga ansvarsförbindelser 19 091 3 371 Åtaganden Outnyttjad del av beviljade krediter, lånelöften 1 094 606 906 023 Summa poster inom linjen 1 135 034 927 126

14 FINANSIELLA RAPPORTER SPARBANKEN SYD 2014 KAPITALRELATION För fastställande av sparbankens lagstadgade kapitalkrav gäller Capital requirements regulation and directive (CRR och CRD IV) samt efterföljande svensk lagstiftning i form av lagen (2006:1371) om kapitaltäckning och stora exponeringar samt Finansinspektionens föreskrifter om tillsynskrav och kapitalbuffertar (FFS 2014:12). För sparbankens vidkommande syftar reglerna till att stärka sparbankens motståndskraft mot finansiella förluster och därigenom skydda sparbankens kunder. Reglerna innebär att sparbankens kapitalbas (eget kapital och eventuellt upptagna förlagslån etc.) med marginal ska täcka dels de föreskrivna minimikapitalkraven, vilket omfattar kapitalkraven för kreditrisker, marknadsrisker och operativa risker (Pelare I) och dessutom skall omfatta beräknat kapitalkrav för ytterligare identifierade risker i verksamheten (Pelare II) i enlighet med sparbankens interna kapitalutvärderingspolicy (IKU). Avslutningsvis ska institut hålla diverse kapitalbuffertar där kapitalkonserveringsbufferten är den första som införts och som påverkar Sparbanken. Sparbanken har en fastställd plan för storleken på kapitalbasen på några års sikt (kapitalplan) som baseras på - Sparbankens riskprofil, - Identifierade risker med avseende på sannolikhet och ekonomisk påverkan, - S k stresstester och scenarioanalyser, - Förväntad utlåningsexpansion och finansierings möjligheter, samt - Ny lagstiftning, konkurrenternas ageranden och andra omvärldsförändringar. Kapitaltäckningsanalys (tkr) 2014 2013 Riskvägt belopp 6 000 822 5 953 234 Kapitalbas 1 249 271 933 183 varav kärnprimärkapital 1 099 271 933 183 Kapitalkrav Pelare I 480 066 476 259 Överskott av kapital Pelare II 769 205 456 925 Kapitalrelation 20,8% 15,7% Kärnprimärkapitalrelation 18,3% 15,7% Kapitalkrav för kapitalkonserveringsbuffert 150 021 - Kärnprimärkapital tillgängligt efter Pelare II och kapitalkonserveringsbuffert 499 188 - Det lagstadgade kravet på 8 % enligt Pelare I uppgår för sparbanken till 480 066 tkr och uppfylls med god marginal då kapitalbasen uppgår till 1 249 271 tkr. Sparbankens kapitalbas överstiger även kravet på startkapital på 5 Mkr euro enligt lag (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse. Kapitalrelationer och buffertar Summa Kärnprimärkapital 4,5% 1,5% 2,5% 8,5% Primärt kapital 6,0% 1,5% 2,5% 10,0% Kapitalbas 8,0% 1,5% 2,5% 12,0% Pelare II utgörs av Sparbankens egen bedömning av kapitalbehov som ej omfattas inom Pelare I. Kapitalkonserveringsbuffert infördes under 2014 och ska täckas av kärnprimärkapital. Framöver kan ytterligare buffertkrav att tillkomma. Pelare I Pelare II Kapitalkonserveringsbuffert Kapitalkonserveringsbuffert 150 Mkr Extra buffert 529 Mkr Pelare II 90 Mkr Pelare I 480 Mkr Kapitalplanering För att bedöma om sparbankens egna kapital är tillräckligt för att ligga till grund för aktuell och framtida verksamhet har sparbanken en egen process för Intern Kapital- och Likviditetsutvärdering (IKLU). Processen är ett verktyg som säkerställer att sparbanken på ett tydligt och korrekt sätt identifierar, värderar och hanterar alla de risker som sparbanken är exponerad för samt gör en bedömning av sitt interna kapitalbehov i relation till detta. I detta ingår att sparbanken ska ha ändamålsenliga styr- och kontrollfunktioner och riskhanteringssystem. Den interna kapitalutvärderingen genomförs åtminstone årligen.

Som en äkta sparbank erbjuder vi kundnytta i harmoni med lokal samhällsnytta.

16 STYRELSE OCH REVISORER SPARBANKEN SYD 2014 Styrelse Susanne Kallur Bostadsort: Ystad och Kristianstad VD Hans Boberg Bostadsort: Skillinge Mandatperiod: 2016 Ordförande Hans Nelfelt Bostadsort: Höllviken Vice VD Eva Munck Forslund Bostadsort: Malmö Mandatperiod: 2017 Vice ordförande Gunilla Andersson Bostadsort: Ystad Mandatperiod: 2015 Henric Appelkvist Bostadsort: Simrishamn Mandatperiod: 2015 Anne Looström Bostadsort: Övraby, Tomelilla Mandatperiod: 2016 Kwame Moore Bostadsort: Malmö Mandatperiod: 2017 Thomas Mårtensson Bostadsort: Löderup Mandatperiod: 2016 Mats Persson Bostadsort: Ystad och Bornholm Mandatperiod: 2017 Kjell Ulmfeldt Bostadsort: Malmö och Ystad Mandatperiod: 2015 Rolf Ericsson Bostadsort: Tomelilla Mandatperiod: 2015 Personalrepresentant, ordinarie Andreas Nilsson Bostadsort: Vollsjö Mandatperiod: 2015 Personalrepresentant, ordinarie Revisorer Ernst & Young AB Niklas Paulsson Mandatperiod: 2016 Revisor, ordinarie M & M Revision HB Rolf Mohlin Mandatperiod: 2016 Revisor, ordinarie Jesper Nilsson Mandatperiod: 2016 Revisor, suppleant Idha Håkansson Mandatperiod: 2016 Revisor, suppleant

SPARBANKEN SYD 2014 BANKLEDNING 17 Bankledning Susanne Kallur VD Hans Nelfelt Vice VD Ann Hermansson Personalchef Christian Lindgren Administrativ Chef Andreas Narsell Marknadschef Henrik Nilsson Sparbankschef Malmö Susanne Thuresson Rörelsechef

18 AFFÄRSLEDNING SPARBANKEN SYD 2014 Affärsledning Marianne Ahlgren Verksamhetsutvecklare Åsa Dovander Chef Telefonbanken Niklas Harrysson Sparbankschef Kivik Dan Löfgren Sparbankschef Tomelilla Henrik Nilsson Sparbankschef Malmö Ola Persson Sparbankschef Simrishamn Susanne Thuresson Rörelsechef Fredrik Wennheden Sparbankschef Ystad Vibeke Wulff Sparbankschef Borrby

SPARBANKEN SYD 2014 HUVUDMÄN OCH RÅD 19 Huvudmän och råd Valda av Huvudmännen Arne Andersson, YSTAD 2015 Henrik Appelkvist, SIMRISHAMN 2015 Birger Bernhoff, GÄRSNÄS 2018 Magnus Björkman, TOMELILLA 2017 Hanna Cerderberg, BRÖSARP 2016 John F Eklund, SIMRISHAMN 2018 Elin Ekström, SIMRISHAMN 2015 Stefan Eldh, GÄRSNÄS 2016 Kent Eriksson, YSTAD 2015 Christian Esbjörnsson, SIMRISHAMN 2016 Urban Fasth(Valberedn. Ordf), YSTAD* 2017 Maria Hammenberg, KIVIK* 2015 Åke Högborg, TOMELILLA 2016 Knut Jeppsson, SIMRISHAMN 2015 Lotta Johansson, SIMRISHAMN 2015 Susanne Keyser, YSTAD* 2018 Liselott Lading, MALMÖ (fyllnadsval) 2016 Thomas Leandersson, TOMELILLA 2016 Per-Olof Lind, YSTAD 2018 Christina Lindgren, YSTAD 2017 Tommy Lindström, LÖDERUP 2015 Håkan Nordin, YSTAD 2017 Eva Olsson, KÖPINGEBRO* 2015 Sten Olsson, SIMRISHAMN* 2015 Anja Persson, HAMMENHÖG 2018 Kerstin Persson, YSTAD 2017 Tommy Persson, LÖDERUP 2015 Charlotte Rosdala, TOMELILLA 2017 Rebecka Spånberg, YSTAD 2018 Gert Wemnér, YSTAD 2018 Valda av Ystads Kommun Mandat Gull-Britt Adolfsson, YSTAD 2017 Kenneth Andersson, YSTAD 2015 Cecilia Fahlborg, YSTAD 2017 Tommy Jonsson, YSTAD 2015 Nicklas Ljungström, YSTAD 2015 Håkan Mattsson, LÖDERUP 2018 Jasenka Mauser-Åkerlund, GLEMMINGEBRO 2015 Lena Månsson, YSTAD 2015 Mårten Mårtensson, YSTAD 2017 Sune Mårtensson, NYBROSTRAND 2018 Claes Nilsson, YSTAD 2015 Britt-Marie Olsson, KÖPINGEBRO 2018 Per-Erik Åkesson, YSTAD 2018 Valda av Tomelilla Kommun Mandat Tina Bergström-Darrell, TOMELILLA 2017 Egon Hansson, TOMELILLA 2015 Hans-Göran Nilsson, BRÖSARP 2017 Nils-Erik Nilsson, TOMELILLA* 2018 Daniel Persson, TOMELILLA 2015 Tomas Talik, TOMELILLA 2016 Vald av Skurups Kommun Camilla Hansen, SKIVARP 2018 Medlemmar i Privatrådet Gunilla Andersson, YSTAD 2015 Lars Bjerstam, SANKT OLOF 2015 Anders Boman, KIVIK 2015 Lotte Myrebris, YSTAD 2015 Agneta Olausson, GLEMMINGEBRO 2015 Jan-Erik Persson **, HAMMENHÖG 2015 Charlotte Rosdala **, TOMELILLA 2015 Peter Jeppsson, BORRBY 2015 Ulrika Waerneman, MALMÖ 2015 Medlemmar i Företagarrådet Catherine Ehrensvärd, MALMÖ 2015 Stefan Eldh**, SIMRISHAMN 2015 Calle Håkansson, LUND 2015 Knut Jeppsson**, SIMRISHAMN 2015 Christina Landgren, YSTAD 2015 Christian Jansson, MALMÖ 2015 Peter Nilsson, TOMELILLA 2015 Kjell Ulmfeldt, MALMÖ/YSTAD 2015 Gert Wemnér**, YSTAD 2015 Medlemmar i Lantbruksrådet Sophie Albrektsson, TOMELILLA 2015 Elna Andersson, TOMELILLA 2015 Mattias Espert, KLAGSTORP 2015 Martin Greiff, SIMRISHAMN 2015 Thomas Mårtensson, LÖDERUP 2015 Nils-Erik Nilsson**, TOMELILLA 2015 Anders Olsson, YSTAD 2015 *Huvudmännens valberedning ** Huvudman i banken Valda av Simrishamns Kommun Gert Andersson, BORRBY 2018 Hans Hernedahl, TOMMARP 2017 Anders Johnsson, GÄRSNÄS 2017 Matts Karlsson, GÄRSNÄS 2018 Jens Lundgren, SIMRISHAMN 2015 Lennart Månsson, SIMRISHAMN 2018 Jan-Erik Persson, HAMMENHÖG 2016 Mats Persson, SIMRISHAMN 2015 Gert Svensson, KIVIK 2016 Kristina Åhberg, SIMRISHAMN 2016

Formgivning och original: Lundgren Reklam. Text: Sara Högberg Textproduktion. Foto: Jesper Arvidsson, Niclas Bomgren. VÄLKOMMEN TILL OSS Ystad Hamngatan 2 Simrishamn Stortorget 2 Tomelilla Torget 4 Kivik Torget Borrby Sandbyvägen 1 Malmö Arena Hyllie stationstorg 2 Kundservice 0411-82 20 00 alt 040-37 40 00 Telefonbanken 0411-82 20 82 www.sparbankensyd.se