Trygghetsarbete på JP

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trygghetsarbete på JP"

Transkript

1 Trygghetsarbete på JP 2017/2018 med bla en kortare version av Planen mot Diskriminering & Kränkande Behandling

2 Innehåll: Del 1: Dina rättigheter ( år 1-9) Del 2: Trygghetsarbete på JP ( år 1-9) Del 3: Nya trygghetsplanen ( år 1-9) Del 4: Trygghet på nätet ( år 4-9) Del 4: Arbete mot diskriminering på JP( år 6-9)

3 Dina rättigheter

4 Du har rätt att känna dig trygg! Alla elever har rätt att känna sig trygga i skolan. Om du ändå blir dåligt behandlad eller mobbad måste skolan hjälpa dig. Det gäller även om mobbningen händer utanför skolan, till exempel på nätet. Mobbning/kränkningar kan vara många olika saker Alla på skolan måste behandla varandra med respekt En gång är en gång för mycket enligt FN- BARNKONVENTION - SVENSK LAG - SKOLLAG! Läs mer om dina rättigheter i skolan här

5 Du har rätt till din kropp i och utanför skolan! Du får alltid säga nej om någon rör din kropp på ett sätt som du inte vill. Det är du som bestämmer vad som är okej eller inte - ingen annan! Ingen får ta på dig eller sprida nakenbilder på dig! Porrbilder på barn är förbjudna. Det är ett brott att hota och tvinga (skapa hemlighet) någon att göra något som inte känns bra i magen.

6 Om något har hänt- Berätta!!...För en vuxen du litar på (ex lärare, annan pedagog, skolsköterska)...kurator på JP...eller BRIS: anonyma & kostnadsfria samtal eller chatt med kurator på BRIS.se

7 Trygghetsarbete på JP

8 Engagemang, Glädje och Lärande i en Trygg Miljö På Johannes Petri skola ska alla känna sig trygga och sedda. Ingen ska bli diskriminerad, trakasserad eller utsatt för kränkande behandling.

9 Hur skapar vi trygghet på JP? Tillsammans kan vi göra skillnad! Alla som jobbar på skolan, elever och vårdnadshavare ska arbeta tillsammans för att skapa trygghet på JP. Vi har en trygghetsplan för hur vi ska arbeta med trygghetsfrågor! Personal, elever och vårdnadshavare medverkar i att ta fram och arbeta efter planen! Planen görs om varje år och utgår ifrån hur vi har det på JP och vad vi behöver förbättra. Vi har kontakt och samarbetar med vårdnadshavare - ex genom skolråd, klassmöten, enskilda samtal, hemsida, SchoolSoft, föreläsningar m.m. Vi har trygghetsgrupper som består av både personal och elever. Trygghetsgrupperna träffas regelbundet och arbetar med olika trygghetsfrågor

10 Personalens trygghetsgrupp 17/18

11 Elever och personal svarar på enskild enkät varje år! Vi samarbetar med Friends! Alla svarar på frågor om trygghet, trivsel och otrygghet - Resultaten visar på stor upplevelse av trygghet och trivsel på JP! -Elevråd/trygghetsgrupp i år 7-9 fick träffa Friends efter kartläggningen och ta del av resultatet. De har bla kommit med förslag till åtgärder i trygghetsplanen på det som upplevs otryggt.

12 Resultat av Friends kartläggning läsåret 16/17

13 F-2 - Trygga och nöjda elever - Relativt små skillnader i jämförelse med tidigare år - Stort förtroende för vuxna på skolan Otrygga platser: Toaletter, omklädningsrum och matsal. På rasterna finns det elever som är rädda för att bli ensamma/känna sig utanför.

14 3-6 -Många trygga och nöjda elever, men fler känner sig ensamma och otrygga än tidigare år. Framförallt åk 6 läsåret 16/17. -Många upplever stämningen på skolan som god, men det finns stora skillnader mellan klasserna i hur man upplever kontakten med de vuxna på skolan. - Antalet upplevda kränkningar är ungefär detsamma som tidigare år. Eleverna på JP menar att kränkningar framförallt är verbala eller handlar om att man känner sig utanför eller inte får vara med. Det finns också elever som upplever att kränkningarna har med kön, etnicitet eller funktionsnedsättningar att göra.

15 7-9 - Eleverna i åk 7-9 känner fortsatt hög trygghet på JP och resultaten fortsätter att förbättras - Färre elever känner sig ensamma - En stor del av eleverna vet vem de ska prata med om något händer, men vi har en bit kvar till 100%. Det finns en god spridning kring vem eleverna väljer att prata med på skolan, vilket är mkt bra. - Platser som var otrygga 2016 är mer trygga Något färre elever vet vem de ska vända sig till vid kränkningar på nätet och få skulle prata med en vuxen på skolan - Färre elever uppger att de har blivit kränkta och antalet mobbade har minskat sedan De kränkningar som sker är framförallt verbala/psykiska - Något fler elever upplever att de blivit kränkta av personalen och något fler än 2016 har valt att inte berätta det för någon. - Elevernas upplevelse och kännedom om likabehandlingsplanen är fortsatt god och överensstämmer med föregående år.

16 Era förslag för att öka tryggheten på JP finns med i den årliga planen! Mer samarbetsövningar/lekar/samtal, aktiviteter över klassgränserna, aktiviteter utanför skolan, klassresor, fadderskap etc. Fler frågor från personal - hur mår du?, mer involverad personal i vissa konfliktsituationer, ännu aktivare personal under raster. Tydligare arbete mot nätkränkningar Tryggare raster, omklädningsrum och toaletter.

17 Nya trygghetsplanen 17/18 Planen mot diskriminering och kränkande behandling

18 Den nya trygghetsplanen innehåller: FRÄMJANDE INSATSER - Riktas till alla på skolan. Främjande arbete handlar om att förstärka det positiva förutsättningarna för att alla ska ha det bra på skolan, oavsett kön, etnicitet, ålder eller sexuell läggning ect. Främjande insatser finns och genomförs för att förhindra att problem ska uppstå. FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER - Förebyggande åtgärder har som mål att rätta till de trygghetsproblem som finns på skolan. Vilka dessa problem är har vi tillsammans kartlagt genom Friends enkätundersökning. ÅTGÄRDANDE RUTINER - Här står det vad vi ska göra om någon blir kränkt, utsatt för trakasserier eller diskriminering.

19 Exempel på Främjande insatser i trygghetsplanen Alla elever har bestämda platser eller bord i matsalen Pedagogerna delar in elever vid grupparbeten och bestämmer klassrumsplaceringar. På alla raster finns det rastvärdar med reflexvästar, som står vid olika platser både inomhus och utomhus. Skolan samarbetar med vårdnadshavarna vid ex skolråd och externa kanaler som hemsida med mera. Alla klasser har klassråd. Vid klassrådet är det viktigt att man pratar om hur stämningen är i klassen och vad man kan göra för att det ska bli bättre eller förbli bra.

20 Exempel på Förebyggande arbete i trygghetsplanen Bemötande, agerande och tillgänglighet Trygghetsgruppen och kurator presenterar sig i alla årskurser Uppmärksamma och se varandra, elev som personal. Säg hej och hälsa, ta sig tid att stanna upp och bygga relationer. Skapa en plats på skolgården dit man kan gå om man känner sig ensam, ex med formen av en sol. Circonova arbetar med forumspel mot diskriminering i år 4-9 Otrygga platser: Omklädningsrum Undersöka om dörrarna kan justeras så att man inte ser rakt in, alt att ett draperi hängs för. Ansvar:Kommunen. Rektor kontaktar dem för att se över möjligheter till förändring. Otrygga platser: Toaletter Tydliggör om toaletten är en sitt eller stå toalett. Ansvar: arbetslag år 6/ Därefter kan vaktmästare sätta upp skyltarna. Prata om toalettvett: att inte rycka i handtagen, sitta ner ( om sitt-toalett), inte stå precis utanför och vänta, spola, slänga papper i soptunna, torka ringen osv. Ansvar: Mentor tar upp frågan vid klassråd

21 Åtgärdande rutiner vid kränkande behandling 1. Samtal med de elever som är inblandade. Först den som känner sig utsatt, sedan de som utsatt. 2. Mentor informeras om det som hänt. Händelsen rapporteras till rektor. 3. Den vuxna som pratat med eleverna kontaktar alla inblandade elevers vårdnadshavare 4. De vuxna på skolan pratar med eleven som känner sig utsatt för att försäkra sig om att kränkningarna upphört. 5. Om problemen finns kvar kan trygghetsgruppen och elevhälsoteamet kopplas in och en handlingsplan skapas. 6. I de fall där kränkningar trots insatser inte upphör, kan det bli aktuellt med skriftlig varning från rektor samt polisanmälan, orosanmälan till socialtjänst osv.

22 Förväntningar, regler och konsekvenstrappa Visar vad vi förväntar oss av dig som elev, dina vårdnadshavare och vad som kan förväntas att vi som skola ska göra. Visar vad man får göra och vad som händer om man bryter mot skolans regler. Nya dokument för höst-terminen 17. Konsekvenstrappan ska sitta uppe i klassrummet så att alla ser den

23 Länk till förväntansdokument, regler och konsekvenstrappa

24 Trygghet på nätet

25 Digitala mötesplatser: Nätet, sms, chattgrupper, sociala forum, spel m.m Vad säger lagen om digitala kränkningar? - Brottsligt- polisanmälas! Skolan skyldig att stoppa och utreda som andra kränkningar Värt att tänka på: Ett påstående är inte sant bara för att det gör mig arg! Ett påstående är inte sant bara för att det väcker avsky. Även om det är sant, och gör mig arg betyder det inte att det är rätt att sprida det!

26 Kränkningar på nätet år 7-9 (vt-17) -ca 50% upplever att de inte har blivit kränkta på nätet Topp 3 1. Någon har laddat upp eller skickat vidare bild/film mot elevens vilja (22%) 2. Någon har skickat taskiga sms/meddelanden (19%) 3. Någon har skrivit ngt taskigt på nätet/ Du har känt dig utanför (13%) 68% vet vem de skulle vända sig till om ngn kränker dem på nätet. Framförallt är den personen en vuxen hemma (75%) eller en kompis( 60%). Enbart 33% skulle prata med en vuxen på skolan.

27 Vad ska du göra om du eller någon du känner blir kränkt digitalt? Samla bevis! Ta skärmdumpar av kränkningar - visa vuxen hemma eller i skolan! På JP handlar den vuxna som får kännedom om nätkränkningar efter vår handlingsplan och konsekvenstrappa. Om kränkningarna är grova kan polisanmälan bli aktuellt.

28 Så gör du för att inte kränka digitalt! Respektera andras livsval och integritet. Sprid inte vidare bilder eller rykten som är pinsamma. Stanna upp och ifrågasätt när du hör något som gör dig arg eller upprörd. Utgå från att det du hör inte är sant, oavsett vem som berättar. Kolla med personen det gäller. Respektera att vi människor är olika och lever på olika sätt Tips! Skapa ett filter i huvudet - vad delar jag i skrift, film, bild om mig och andra? VÄLJ hellre att sprida uppmuntrande, positivt och kärleksfullt bemötande på digitalt så får du troligen ngt liknande tillbaka!

29 Arbetet mot Diskriminering på JP 17/18

30 Vad betyder diskriminering? En lag som skyddar människor - elever! Skolan får inte diskriminera elever! Diskriminering är när någon behandlas sämre än andra. Ibland kan man känna sig orättvist behandlad utan att det är diskriminering. Diskriminering kan ske utifrån kön, ålder, sexuell läggning, etnisk tillhörighet etc. Kom på konkreta exempel tillsammans i skolans vardag! Ex. Bara tjejerna får..

31 Arbete mot diskriminering på JP ht-17 Friends kartläggning visar att det finns elever på JP som upplever att de är diskriminerade pga etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning eller kön. Utifrån det har skolan bla lagt in följande förebyggande åtgärder: Samarbete med Circonova! Alla elever och pedagoger i år 4-9 har sett och arbetat med forumteatern Gör nått då! Skolan har uppmärksammat FN-dagen och lyft frågan om mänskliga rättigheter i samtliga klasser F-9. År 5 har besökt forum för levande historia. Elevråd/trygghetsgrupp arbetar kontinuerligt med kartläggning och gruppsamtal kring diskriminering på JP.

32 De 7 diskrimineringsgrunderna Diskriminering är förbjudet om det beror på: 1. kön Kvinnor, män och transsexuella kan bli diskriminerade på grund av kön. En person som är transsexuell kan vara någon som vill ändra kön eller som har ändrat kön. 2. könsöverskridande identitet eller uttryck Min identitet är min bild av mig själv. Jag som skriver den här texten är kvinna. Den som inte känner sig som kvinna och inte heller känner sig som en man har en identitet som är könsöverskridande. Vi har en könsindentitet. En transperson har en könsidentitet som överbrygger de vanliga gränserna. Det är förbjudet att diskriminera en transperson. En man som klär sig som en kvinna ska inte behandlas annorlunda. En kvinna som klär sig som en man ska inte heller behandlas annorlunda. Det kan vara diskriminering. 3. etnisk tillhörighet Jordklotet är fullt av människor. Vi kommer från olika länder, olika nationer. Vi har olika nationaliteter till exempel finländare, svenskar och polacker. Alla människor har olika hudfärg. Vi kommer från olika kulturer. Vi kan tillhöra olika folk och bo i samma land. Det kan kallas att vi har olika etniska bakgrunder. Om du behandlar en människa annorlunda för att du tycker att hon är annorlunda kan det vara diskriminering.

33 4. religion eller annan trosuppfattning Det är förbjudet att diskriminera på grund av religion eller tro. Kristendom och islam är exempel på religioner. En annan trosuppfattning kan vara ateism. Den som är ateist tror inte på någon Gud alls. 5. funktionsnedsättning En människa kan ha en funktionsnedsättning. Nedsatt syn eller nedsatt hörsel är exempel på det. Den som har en allergi mot jordnötter eller har svårt att gå har också en funktionsnedsättning. Ibland gör det saker krångligare. Ibland spelar det ingen roll om man är allergisk mot jordnötter eller inte. Det beror på var man är och hur miljön där ser ut. Det går inte att se alla funktionsnedsättningar. Några är osynliga. Du kan inte se att en person har problem inne i magen, har oro eller ångest. Du kan heller inte se om någon behöver extra hjälp för att kunna förstå, koncentrera sig eller sitta still.

34 6. sexuell läggning Med sexuell läggning menas om en människa blir kär i män, kvinnor eller både män och kvinnor. Den som blir kär i en person av samma kön kallas homosexuell. Den som blir kär i en person av motsatt kön kallas heterosexuell. Den som blir kär i både män och kvinnor kallas bisexuell. Du får inte behandla en människa annorlunda på grund av vem hon blir kär i. 7. ålder Ålder berättar hur gammal en människa är, hur många födelsedagar man haft. Du får inte behandla en människa annorlunda på grund av hennes ålder. Det kan vara diskriminering.

35 Diskriminering kan också vara: bristande tillgänglighet Bristande tillgänglighet kan vara när en person med funktionsnedsättning inte kan göra något som andra kan göra för att det finns hinder i en verksamhet. trakasserier Att trakassera är att behandla någon illa. Att trakassera kan vara att kalla dig för något du inte tycker om eller att skämta på ett obehagligt sätt. Trakasserier är förbjudna om de beror på någon av de 7 diskrimineringsgrunderna. sexuella trakasserier (verbala och fysiska) Trakasserier kan också vara sexuella. De kallas då för sexuella trakasserier. Det kan vara att någon tar på din kropp, fast du inte vill, eller att någon säger att hon eller han vill ligga med dig, fast du inte vill. Det kan vara att visa dig sexuella bilder, som du inte vill se. Det kan också vara att skämta om sex på ett sätt du inte tycker om. Det är olika vad människor tycker är trakasserier. Det är du som blir trakasserad som bestämmer om det är okej eller inte. Det är viktigt att du berättar för den som trakasserar att han eller hon ska sluta. Säg stopp! Ibland beter sig människor så illa att lagen inte kräver att den som trakasseras behöver säga stopp.

HEJ! Mentor och klassens representanter från elevråd/trygghetsgrupp presenterar tillsammans

HEJ! Mentor och klassens representanter från elevråd/trygghetsgrupp presenterar tillsammans HEJ! Mentor och klassens representanter från elevråd/trygghetsgrupp presenterar tillsammans Innehåll i denna presentation anpassas utifrån åldersgrupp JP:s TRYGGHETSPLAN 2016-2017 (Årlig plan) Trygghet

Läs mer

Gualövs skolas plan mot kränkande behandling

Gualövs skolas plan mot kränkande behandling 1(10) Gualövs skolas plan mot kränkande behandling Planen omfattar grundskolan årskurs F-6 Ansvarig för planen: Paula Lundin, rektor Bromölla kommun Postadress Utbildning Box 18 295 21 Bromölla Besöksadress

Läs mer

Väsby skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Väsby skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller: 2019-01-07 -- 2020-01-07 Innehållsförteckning 1 Inledning och bakgrund 2 Begrepp 2 Diskrimineringsgrunderna 2 Rutiner för rapportering och utredning

Läs mer

Forsnässkolans/Munkerudsskolans plan mot kränkande behandling läsår 2017/2018

Forsnässkolans/Munkerudsskolans plan mot kränkande behandling läsår 2017/2018 2017-10-04 Rutin Forsnässkolans/Munkerudsskolans plan mot kränkande behandling läsår 2017/2018 I Forsnässkolans/Munkerudsskolans systematiska kvalitetsarbete ingår det att via 4 analysperioder per läsår

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Prästgårdslidens förskola Läsåret 17/18 Innehållsförteckning Medverkande av personal, vårdnadshavare och barn... 3 Främjande arbete... 4 Förebyggande

Läs mer

Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 Nygårdskolan Innehåll 1 Vad är en likabehandlingsplan 4 2 Vad betyder diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Prästgårdslidens förskola Läsåret 18/19 Innehållsförteckning Medverkande av personal, vårdnadshavare och barn... 3 Ansvars och tidsperspektiv... 3

Läs mer

Ljungskileskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling -

Ljungskileskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling - Ljungskileskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling - Gäller läsåret: 2017-2018 Ett handlingsprogram för att motverka alla former av diskriminering och kränkande behandling mot elever i

Läs mer

Edenryds skolans plan mot kränkande behandling

Edenryds skolans plan mot kränkande behandling 1(9) Edenryds skolans plan mot kränkande behandling Planen omfattar grundskolan årskurs F tom år 6 samt fritidshemsverksamheten vid skolan. Ytterst ansvarig för planen: rektor Inga-Lill Cervin Bromölla

Läs mer

JP: s Trygghetsplan 2017/2018. En kortare version av JP:s Årliga Plan mot Diskriminering & Kränkande Behandling

JP: s Trygghetsplan 2017/2018. En kortare version av JP:s Årliga Plan mot Diskriminering & Kränkande Behandling JP: s Trygghetsplan 2017/2018 En kortare version av JP:s Årliga Plan mot Diskriminering & Kränkande Behandling Skolans uppgift & skyldighet enligt lag! Främja trygghet & trivsel - Förebygga, åtgärda och

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN UTSIKTEN

LIKABEHANDLINGSPLAN UTSIKTEN LIKABEHANDLINGSPLAN 2016-2017 UTSIKTEN Grundsärskola Gymnasium Gymnasiesärskola Introduktionsprogram 1 2 Innehållsförteckning Varför ska vi ha en likabehandlingsplan?... 4 Vad betyder diskriminering?...5

Läs mer

MÅNGFALDSPROGRAM FÖR VÄXJÖ KOMMUN

MÅNGFALDSPROGRAM FÖR VÄXJÖ KOMMUN MÅNGFALDSPROGRAM FÖR VÄXJÖ KOMMUN 2015 2025 Ett sammanhållet Växjö Lättläst version 2016 Växjö kommun Ansvarig utgivare: Växjö kommun www.vaxjo.se Översatt till lättläst svenska av Bjelle Media AB, Ylva

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevversion PLUGGPARADISET Vad betyder Plan mot diskriminering och kränkande behandling? Plan mot diskriminering och kränkande behandling är ett dokument

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Björke Skola Ny plan upprättas 2019-11-30 1 Innehåll Inledning... 3 Vision... 3 Definitioner... 3 Sammanfattning... 4 Medverkan av barn och elever...

Läs mer

2017/2018. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter

2017/2018. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017-12-01 Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017/2018 Skolans främjande och förebyggande arbete för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling samt undanröja hinder

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Stenhagenskolan

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Stenhagenskolan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Stenhagenskolan Vi har olika intressen, behov, erfarenheter och möjligheter Vi vill att just du: Ska komma till skolan och känna dig glad. Ska lära

Läs mer

Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017/2018

Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017/2018 2017-08-29 Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017/2018 Förskolans främjande och förebyggande arbete för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling samt undanröja

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Trödje skola 2015-11-30 Ny plan upprättas 2016-11-30 1 Innehåll Inledning... 3 Vision... 3 Definitioner... 3 Sammanfattning... 4 Medverkan av barn

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Sida 1 Likabehandlingsplanen är ett dokument som förklarar hur vi ska behandla varandra på vår skola, hur vi jobbar i skolan för att alla ska må bra

Läs mer

2017/2018. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter

2017/2018. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017-08-29 Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017/2018 Förskolans främjande och förebyggande arbete för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling samt undanröja

Läs mer

Maserskolan. Likabehandlingsplan för Maserskolan Läsåret Elevversion

Maserskolan. Likabehandlingsplan för Maserskolan Läsåret Elevversion Maserskolan Likabehandlingsplan för Maserskolan Läsåret 2016-2017 Elevversion 1 Vad är en likabehandlingsplan? Likabehandlingsplanen är ett dokument som förklarar hur vi ska behandla varandra på vår skola,

Läs mer

Loviselundsskolan. Loviselundsskolans likabehandlingsplan Läsåret Förkortad och förenklad version

Loviselundsskolan. Loviselundsskolans likabehandlingsplan Läsåret Förkortad och förenklad version 1 Loviselundsskolan Loviselundsskolans likabehandlingsplan Läsåret 2016-2017 Förkortad och förenklad version 2 Loviselundsskolan Likabehandlingsplan 2016-2017 På Loviselundsskolan ska alla känna sig trygga.

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Beckombergaskolan. Beckombergaskolans likabehandlingsplan Läsåret Förkortad och förenklad version

Beckombergaskolan. Beckombergaskolans likabehandlingsplan Läsåret Förkortad och förenklad version 1 Beckombergaskolan Beckombergaskolans likabehandlingsplan Läsåret 2014-2015 Förkortad och förenklad version 2 Beckombergaskolans Likabehandlingsplan 2014-2015 På Beckombergaskolan ska alla känna sig trygga.

Läs mer

Ängslyckans förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019

Ängslyckans förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Ängslyckans förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Ängslyckans förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN Ansvarig samt giltighetstid: Planen gäller ett år i taget och uppdateras under september månad varje år. Ansvarig för planen: rektor

Läs mer

2018/2019. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter. Folkasbo förskola

2018/2019. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter. Folkasbo förskola 2018-10-31 Folkasbo förskola Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2018/2019 Förskolans främjande och förebyggande arbete för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018 Busbackens förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018...

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD 2016-09-01 Likabehandlingsplan och handlingsplan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 14-15

Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Storängsskolan 2014-11-04 Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Bakgrund Den 1 april 2006 trädde lagen i kraft som skall främja lika behandling. Lagen syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling1 Skolans namn Raoul Wallenbergskolan Järvastaden

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN VÄSTERÅS STAD Tibbleskolan, Skultuna Rektor, Annica Avelin 2015-09-11 Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN Mål Tibbleskolans

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Upprättad: 100101 Reviderad: 150424 LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Innehållsförteckning Sida 2 Innehållsförteckning 3 Vår vision Till dig som elev Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

Beckombergaskolans likabehandlingsplan

Beckombergaskolans likabehandlingsplan 1 Beckombergaskolans likabehandlingsplan Förkortad och förenklad version 2 Beckombergaskolans Likabehandlingsplan På Beckombergaskolan ska alla känna sig trygga. Här är vi lika viktiga men inte lika. Ingen

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Björklinge skola Skuttunge skola

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Björklinge skola Skuttunge skola Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Björklinge skola Skuttunge skola Vi mår bra, vi lär och vi lyckas Vi vill att just du: Ska utvecklas Ska lära dig i en trygg miljö Ska bemötas med

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Åbyggeby skola. Reviderad vt

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Åbyggeby skola. Reviderad vt Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Åbyggeby skola Reviderad vt 2011 2011-03-08 Innehållsförteckning sida 2 sida 3 sida 4 sida 5 sida 6 Inledning Så säger lagen Definition Målsättning

Läs mer

Digitala mötesplatser! En fördjupning Innehåll för 1-2 lektioner/mentorstider. Åk 3-4 vissa anpassade delar Åk 5-9

Digitala mötesplatser! En fördjupning Innehåll för 1-2 lektioner/mentorstider. Åk 3-4 vissa anpassade delar Åk 5-9 Digitala mötesplatser! En fördjupning Innehåll för 1-2 lektioner/mentorstider Åk 3-4 vissa anpassade delar Åk 5-9 Digitala mötesplatser - Möjligheterna & riskerna/fallgroparna! Vad är digitala mötesplatser?

Läs mer

Tryde Friskolas Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2014-2015

Tryde Friskolas Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2014-2015 s Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2014-2015 Alla elever på skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt. På vår skola ska ingen elev bli diskriminerad, trakasserad

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad: 150114 Upprättad: 150615 Gäller till: 160831 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkskolan och Kyrkskolans fritidshem Innehåll Vår vision Vad säger lagen Till dig som elev Till

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling BÅSTADS KOMMUN Västra Karups skola, förskoleklass och fritidshem. Beslutad 2013-11-27 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling Läsåret 2013-2014 Västra Karups Skola,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Stenhagenskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Stenhagenskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Stenhagenskolan 1 Alla har vi olika intressen, behov, erfarenheter och möjligheter Vi vill att just du: Ska komma till skolan och känna dig glad.

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Grundsärskolan på Haganässkolan och Björnekullaskolan

Grundsärskolan på Haganässkolan och Björnekullaskolan Bildningsförvaltningen Grundsärskolan Reviderad 2016 02 15 Grundsärskolan på Haganässkolan och Björnekullaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2 (11) Innehållsförteckning: Regelverk

Läs mer

Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan)

Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) 1. Skolans förhållningssätt Vår vision är att ingen elev på Hjärupslundsskolan ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Olovslund/Nockebyhovs skolor 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Olovslund/Nockebyhovs skolor 2018 Bunten 2017-18 "Vi skapar verktyg för ett livslångt lärande" Utbildningsförvaltningen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för 2018 Förkortad och förenklad version Sida 2 (5) Planen mot diskriminering

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2018, arbetsmaterial

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2018, arbetsmaterial Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2018, arbetsmaterial Vision Alla på Lapplands Gymnasium - Jokkmokk ska känna sig trygga. Ingen ska känna sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Uppföljning

Läs mer

Staffansgårdens förskola. Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019

Staffansgårdens förskola. Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Staffansgårdens förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Staffansgårdens förskola... 1 Likabehandlingsplan mot diskriminering och

Läs mer

Likabehandlingsplan. Stöd för Likabehandlingsarbetet. Mål för främjande och förebyggande arbete, utifrån kartläggning.

Likabehandlingsplan. Stöd för Likabehandlingsarbetet. Mål för främjande och förebyggande arbete, utifrån kartläggning. Kvällens upplägg Presentation förälder/vårdnadshavare Elev Läget i klassen Händer i ämnena nu och framåt Prao Förra Temat; Kärlek Kommande Tema Sthlm v 19-21 Skolrådsrepresentanter Likabehandlingsplanen;

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 18/19 Kunskapsskolan Krokslätt enligt Skollagen (2010:800) 6 kap., Diskrimineringslagen (2008:567) samt Förordningen (2011:681) Plan mot kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Innehållsförteckning Syfte Vision Lagstiftning Kiva Ansvarsfördelning Förebyggande arbete mot kränkningar, diskriminering och trakasserier Att utreda och åtgärda

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret Utbildningsförvaltningen Sida 1 (5) 2015-06-02 I och med att vi arbetar i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret 2015-2016 Verksamheter som omfattas av planen

Läs mer

VÄSTERÅS STAD Reviderad Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin

VÄSTERÅS STAD Reviderad Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin VÄSTERÅS STAD Reviderad 2017-10-11 Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. ROMFARTUNA

Läs mer

Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 1. Bakgrund och lagtext Vårt mål är att Globala gymnasiet ska vara fritt från förekomst av diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Plan för likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan för likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Marierovägens Förskola Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill

Läs mer

Sjöborgsvägens förskola. Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019

Sjöborgsvägens förskola. Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Sjöborgsvägens förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Sjöborgsvägens förskola... 1 Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Oskarskolan Skola och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Oskarskolan Skola och fritidshem LUNDS KOMMUN Skolområde Centrum/Torn Lerbäck- och Oskarskolan F-3 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 17-18 Oskarskolan Skola och fritidshem Ansvariga: Liselott Nilsson rektor Pernilla

Läs mer

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skärsta friskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 -likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1. Inledning. Skolan är en mötesplats där alla skall känna

Läs mer

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Dokumentsansvarig och godkänd av; Magnus Maars, rektor. magnus.maars@vetlanda.se Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår 2015/2016 Upprättad i augusti 2015

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skolenhet Hasslarödsskolan 7-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skolenhet Hasslarödsskolan 7-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolenhet Hasslarödsskolan 7-9 Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från

Läs mer

Grindstuskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-3 samt fritidsavdelning

Grindstuskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-3 samt fritidsavdelning Grindstuskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-3 samt fritidsavdelning Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-3, Fritids Läsår 2014-2015 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-3, Fritids

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsår 18/19 Östratornskolan

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsår 18/19 Östratornskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsår 18/19 Östratornskolan Lagrum: Diskrimineringslagen 3 kap, Skollagen 6 kap. 8 I II III IV V VI FÖREBYGGANDE OCH FRÄMJANDE ARBETE RISKANALYS ATT UPPTÄCKA

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2018-09-01) Gäller för: Withalaskolan Giltig fr.o.m.: 2018-09-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Strands förskolor 2014-2015

Plan mot kränkande behandling. Strands förskolor 2014-2015 Plan mot kränkande behandling Strands förskolor 2014-2015 Innehållsförteckning Till dig som vuxen 3 Syfte med planen mot kränkande behandling 3 Definition på kränkande behandling enligt skollagen 3 Strands

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Rektor Eva Andersson Rektor Eva Andersson 2015-01-28 1 (5) Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Danderyds gymnasiums Likabehandlingsplan

Danderyds gymnasiums Likabehandlingsplan Danderyds gymnasiums Likabehandlingsplan läsåret 2013/2014 1. Vision I en anda av trygghet, glädje och kreativitet ska alla studerande och alla medarbetare utvecklas så att de både vill och kan ge sitt

Läs mer

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor 2010-2011 Diskrimineringslag (2008:567) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2013-2014 Vår vision Vilhelm Mobergsgymnasiet är en liten skola där man inte är anonym och där alla känner sig trygga. Vi visar

Läs mer

TRYGGHETSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vemdalens skola Grundskolan och fritids

TRYGGHETSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vemdalens skola Grundskolan och fritids TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vemdalens skola Grundskolan och fritids Planen gäller från 2017-08-25 till 2018-09-06 Ansvarig för planen Rektor Agnetha Ljungsparr Vår vision

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Romfartuna skola Biträdande rektor Lena Godö Cronert Reviderad 2018-10-03 Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2018/2019 ROMFARTUNA SKOLA Mål Romfartuna skolas elever har rätt

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2017 Vetlanda Lärcentrum vetlanda.larcentrum@vetlanda.se www.vetlandalarcentrum.se Innehållsförteckning 1. Syfte med planen... 2 2. Begreppsförklaring...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) INLEDNING Alla skolor måste ha en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Denna plan

Läs mer

British Junior. Elevversion Verksamhetsåret Sida 1 av 5

British Junior. Elevversion Verksamhetsåret Sida 1 av 5 Sida 1 av 5 British Junior Elevversion Verksamhetsåret 2019-2020 Sida 2 av 5 British Juniors vision På British Junior har alla elever rätt att vara sig själva och bli behandlade med respekt. Respekten

Läs mer

Likabehandlingsplan för Skå skola. Mål och vision. Trygghet Glädje - Lärande. Lagen

Likabehandlingsplan för Skå skola. Mål och vision. Trygghet Glädje - Lärande. Lagen Likabehandlingsplan för Skå skola Mål och vision Trygghet Glädje - Lärande Vi vill skapa en miljö där vi visar varandra hänsyn och ömsesidig respekt, vi vill att eleverna ska känna sig sedda och ingen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 18/19 Kunskapsskolan Borås enligt Skollagen (2010:800) 6 kap., Diskrimineringslagen (2008:567) samt Förordningen (2011:681) Plan mot kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för verksamhetsåret 2016-17 Arlandagymnasiet Enligt diskrimineringslagen ska varje skola bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika

Läs mer

Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2017/2018

Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2017/2018 Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2017/2018 Vallastadens skola En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla elever i skolan ska ha samma rättigheter.

Läs mer

plan mot diskriminering och kränkande behandling

plan mot diskriminering och kränkande behandling Sidan 1 av 5 plan mot diskriminering och kränkande behandling TEGELBRUKSKOLAN, KLIPPANS GYMNASIESKOLOR Planen är framtagen i samverkan med elever och personal. Elever och personal har analyserat utvärderingen

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Stenbocksskolan Från jan till dec. Verksamhetsformer som omfattas av planen Åk 7-9 Ansvariga för planen Elevernas

Läs mer

Likabehandlingsplan för Alunskolan f - år 6

Likabehandlingsplan för Alunskolan f - år 6 1 090928 Likabehandlingsplan för Alunskolan f - år 6 All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier och annan kränkande behandling. Alla barn och elever ska vara trygga

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Skultuna Kommundelstjänst Persboskolan Daniel Holmvin 2013-05-14 och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Mål att alla skolans elever har rätt att utvecklas och lära i en trygg

Läs mer

Liljeborgsskolan 7-9. Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt hot och våld

Liljeborgsskolan 7-9. Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt hot och våld Liljeborgsskolan 7-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt hot och våld Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen är grundskola årskurs 7-9. Ansvarig för planen är rektor.

Läs mer

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Rektor, all personal, elever samt vårdnadshavare

Läs mer

Likabehandlingsplan för Olovslund/Nockebyhovs skolor Läsåret Förkortad och förenklad version

Likabehandlingsplan för Olovslund/Nockebyhovs skolor Läsåret Förkortad och förenklad version OLOVSLUND/NOCKEBYHOVS SKOLOR "VI SKAPAR VERKTYG FÖR ETT LIVSLÅNGT LÄRANDE" UTBILDNING SFÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan för Olovslund/Nockebyhovs skolor Läsåret 2014-2015 Förkortad och förenklad version

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2016-2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla barns rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017

Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017 1. Bakgrund 1.1. Lagrum Likabehandlingsplanen Lilla Bållebergets förskola tar sin grund i skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567)

Läs mer

Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan

Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan 2014-01-09 Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan Transtenskolan arbetar utifrån fyra ledord, kunskap, lust, bemötande och respekt. Skolan har två uppdrag enligt läroplanen, ett demokratiuppdrag

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2015/2016 KARLSTADS KOMMUN Ansvarig samt giltighetstid: Planen gäller ett år i taget och uppdateras under september månad varje år. Ansvarig för planen: rektor

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Hjoggböleskolan Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola F-5 och fritidshem Ansvariga för planen Rektor Johanna Norlund Planen

Läs mer

Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling

Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling Bilaga 7 Upprättad 2010-10-19 Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll 1. Vad säger diskrimineringslagen och skollagen?... 3 2. Diskrimineringsgrunderna... 3 3. Vad är diskriminering?...

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling DE LA GARDIEGYMNASIET ÅR 2016 ENHET 1 NA, TE Bengt Stenhammar Rektor Innehållsförteckning INLEDNING... 3 VISION OCH MÅL... 3 FRAMTAGANDE AV

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN Reviderat 2017-10-11 VÄSTERÅS STAD Tibbleskolan, Skultuna Rektor Annica Avelin Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN

Läs mer