HEJ! Mentor och klassens representanter från elevråd/trygghetsgrupp presenterar tillsammans

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HEJ! Mentor och klassens representanter från elevråd/trygghetsgrupp presenterar tillsammans"

Transkript

1 HEJ! Mentor och klassens representanter från elevråd/trygghetsgrupp presenterar tillsammans Innehåll i denna presentation anpassas utifrån åldersgrupp

2 JP:s TRYGGHETSPLAN (Årlig plan) Trygghet & trivsel - Stoppa oschysst beteendekränkningar & diskriminering! Vad betyder orden ovan..? Försök förklara tillsammans, närmare förklaringar kommer även längre fram i presentationen.

3 Din rätt att ha det bra & känna dig trygg i skolan! KLICKA FÖR KORT FILM! Dina Rättigheter är kopplade till Dina skyldigheter!

4 Du har rätt att känna dig trygg! Alla elever har rätt att känna sig trygga i skolan. Om du ändå blir dåligt behandlad eller mobbad måste skolan hjälpa dig! Mobbning/kränkningar kan vara många olika saker Mobbning kan vara elaka SMS eller bilder på nätet. Det kan också vara förnedrande ord och ryktesspridning. Det kan vara att bli retad, bortvald eller utfryst. Självklart räknas också hot, knuffar eller slag som mobbning. Det kan vara under skoldagen eller på kvällen, det kan vara i skolan eller på nätet. Alla på skolan måste behandla varandra med respekt Du kan känna dig illa behandlad eller mobbad av andra elever, en lärare eller någon annan vuxen på skolan. Även om ni tycker olika får ingen vara elak, slå, mobba eller frysa ut dig. Det gäller både vuxna och elever. En gång är en gång för mycket Om du blir illa behandlad eller mobbad ska du prata med någon vuxen på skolan. Om det känns svårt kan du prata med dina föräldrar eller någon annan vuxen, så att de pratar med skolan. Skolan måste göra allt den kan för att hjälpa dig direkt. Det spelar ingen roll om det bara har hänt en enda gång. Det är jätteviktigt att du känner dig trygg och mår bra i skolan.

5 Skolan måste hjälpa dig Alla former av mobbning som har koppling till skolan måste utredas. Det spelar ingen roll om det har hänt på skolan eller på fritiden. Det är alltid skolans jobb att se till att det slutar. Om du ändå inte får hjälp Om skolan inte hjälper dig kan du göra en anmälan till oss. Om du vill göra en anmälan till Skolinspektionen och Barn- och elevombudet kan det vara bra att be en vuxen om hjälp. Om vi tycker att skolan har brutit mot reglerna kan vi kräva att skolan agerar, så att mobbningen inte fortsätter. Kom ihåg! Ingen ska behöva bli dåligt behandlad i skolan! Det är din rätt att känna dig trygg. Tänk på att! Prata med en vuxen hemma eller i skolan skolan måste hjälpa dig.

6 Du har även rätt till din kropp i och utanför skolan! Du får alltid säga nej om någon rör din kropp på ett sätt som du inte vill. Det är du som bestämmer vad som är okej eller inte - ingen annan! Ingen får ta på dig eller sprida nakenbilder på dig! Porrbilder på barn är förbjudna. Det är ett brott att hota och tvinga (skapa hemlighet) någon att göra något som inte känns bra i magen. Det är bra om du berättar! Vuxen du litar på, kurator eller BRIS (anonyma & kostandsfria samtal eller chatt med kurator på BRIS)

7 TRYGGHET & TRIVSEL PÅ JP! NOLLTOLERANS MOT KRÄNKNINGAR & DISKRIMINERING! På Johannes Petri skola ska alla känna sig trygga och sedda! Ingen ska bli diskriminerad, trakasserad eller utsatt för kränkande behandling. ÄVEN ENLIGT FN- BARNKONVENTION - SVENSK LAG - SKOLLAG! STOPP - NEJ!

8 DIN RÄTT ATT KÄNNA DIG TRYGG I SKOLAN! SKOLAN SKA FÖREBYGGA, SKYDDA & STOPPA KRÄNKNINGAR, MOBBNING, DISKRIMINERING och SEXUELLA TRAKASSERIER (verbala/fysiska) INNEBÄR ÄVEN SKYLDIGHETER ATT BEHANDLA ALLA (personal-elever-vårdnadshavare-besökare) DU MÖTER PÅ SKOLAN VÄL! KLICKA - MER OM DINA RÄTTIGHETER SOM ELEV & BARN!

9 Samma rättigheter & skyldigheter gäller på nätet/digitalt! Digitala mötesplatser: Nätet, sms, chattgrupper, sociala forum, spel m.m #Nätrespekt Vad säger lagen om digitala kränkningar? - Brottsligt- polisanmälas! Skolan skyldig att stoppa och utreda som andra kränkningar Värt att tänka på: - Ett påstående är inte sant bara för att det gör mig arg! - Ett påstående är inte sant bara för att det väcker avsky. - Även om det är sant, och gör mig arg betyder det inte att det är rätt att sprida det!

10 Så gör du för att inte kränka digitalt! Respektera andras livsval och integritet. Sprid inte vidare bilder eller rykten som är pinsamma. Stanna upp och ifrågasätt när du hör något som gör dig arg eller upprörd. Utgå från att det du hör inte är sant, oavsett vem som berättar. Kolla med personen det gäller. Respektera att vi människor är olika och lever på olika sätt Tips! Skapa ett filter i huvudet - vad delar jag i skrift, film, bild om mig och andra? VÄLJ hellre att sprida uppmuntrande, positivt och kärleksfullt bemötande på digitalt så får du troligen ngt liknande tillbaka!

11 Vad ska du göra om du eller någon du känner blir kränkt digitalt? Samla bevis! Ta skärmdumpar av kränkningar - visa vuxen hemma eller i skolan! Be en vän eller vuxen att vara vittne Anmäl till webbsidan Polisanmäl Läs mer på surfa lugnt.se

12 Vad betyder nu egentligen diskriminering? En lag som skyddar människor - elever! Skolan får inte diskriminera elever! Diskriminering är när någon behandlas sämre än andra. Ibland kan man känna sig orättvist behandlad utan att det är diskriminering. Diskriminering kan ske utifrån kön, ålder, sexuell läggning, etnisk tillhörighet etc. Kom på konkreta exempel tillsammans i skolans vardag! Ex. Bara tjejerna får..

13 Fördjupning kring vad diskriminering är följer nu i presentationen, kan presenteras och anpassas från åk 5-9 (görs vid senare mentorstid). Fortsätt vidare till bild nr. 18 nu i denna presentation.

14 De 7 diskrimineringsgrunderna Diskriminering är förbjudet om det beror på: 1. kön Kvinnor, män och transsexuella kan bli diskriminerade på grund av kön. En person som är transsexuell kan vara någon som vill ändra kön eller som har ändrat kön. 2. könsöverskridande identitet eller uttryck Min identitet är min bild av mig själv. Jag som skriver den här texten är kvinna. Den som inte känner sig som kvinna och inte heller känner sig som en man har en identitetsom är könsöverskridande. Vi har en könsindentitet. En transperson har en könsidentitet som överbrygger de vanliga gränserna. Det är förbjudet att diskriminera en transperson. En man som klär sig som en kvinna ska inte behandlas annorlunda. En kvinna som klär sig som en man ska inte heller behandlas annorlunda. Det kan vara diskriminering. 3. etnisk tillhörighet Jordklotet är fullt av människor. Vi kommer från olika länder, olika nationer. Vi har olika nationaliteter till exempel finländare, svenskar och polacker. Alla människor har olika hudfärg. Vi kommer från olika kulturer. Vi kan tillhöra olika folkoch bo i samma land. Det kan kallas att vi har olika etniska bakgrunder. Om du behandlar en människa annorlunda för att du tycker att hon är annorlunda kan det vara diskriminering.

15 4. religion eller annan trosuppfattning Det är förbjudet att diskriminera på grund av religion eller tro. Kristendom och islam är exempel på religioner. En annan trosuppfattning kan vara ateism. Den som är ateist tror inte på någon Gud alls. 5. funktionsnedsättning En människa kan ha en funktionsnedsättning. Nedsatt syn eller nedsatt hörsel är exempel på det. Den som har en allergi mot jordnötter eller har svårt att gå har också en funktionsnedsättning. Ibland gör det saker krångligare. Ibland spelar det ingen roll om man är allergisk mot jordnötter eller inte. Det beror på var man är och hur miljön där ser ut. Det går inte att se alla funktionsnedsättningar. Några är osynliga. Du kan inte se att en person har problem inne i magen, har oro eller ångest. Du kan heller inte se om någon behöver extra hjälp för att kunna förstå, koncentrera sig eller sitta still.

16 6. sexuell läggning Med sexuell läggning menas om en människa blir kär i män, kvinnor eller både män och kvinnor. Den som blir kär i en person av samma kön kallas homosexuell. Den som blir kär i en person av motsatt kön kallas heterosexuell. Den som blir kär i både män och kvinnor kallas bisexuell. Du får inte behandla en människa annorlunda på grund av vem hon blir kär i. 7. ålder Ålder berättar hur gammal en människa är, hur många födelsedagar man haft. Du får inte behandla en människa annorlunda på grund av hennes ålder. Det kan vara diskriminering.

17 Diskriminering kan också vara: bristande tillgänglighet Bristande tillgänglighet kan vara när en person med funktionsnedsättning inte kan göra något som andra kan göra för att det finns hinder i en verksamhet. trakasserier Att trakassera är att behandla någon illa. Att trakassera kan vara att kalla dig för något du inte tycker om eller att skämta på ett obehagligt sätt. Trakasserier är förbjudna om de beror på någon av de 7 diskrimineringsgrunderna. sexuella trakasserier (verbala och fysiska) Trakasserier kan också vara sexuella. De kallas då för sexuella trakasserier. Det kan vara att någon tar på din kropp, fast du inte vill, eller att någon säger att hon eller han vill ligga med dig, fast du inte vill. Det kan vara att visa dig sexuella bilder, som du inte vill se. Det kan också vara att skämta om sex på ett sätt du inte tycker om. Det är olika vad människor tycker är trakasserier. Det är du som blir trakasserad som bestämmer om det är okej eller inte. Det är viktigt att du berättar för den som trakasserar att han eller hon ska sluta. Säg stopp! Ibland beter sig människor så illa att lagen inte kräver att den som trakasseras behöver säga stopp.

18 Vad gör JP för tryggheten? Personalens trygghetsgrupp - Öka trygghet skolan! Elevernas trygghetsgrupp/elevråd - Förslag på hur vi gör JP bättre, ökar trygghet på skolan, förslag åtgärder för att få bort otrygghet, klassens röst, filmer, hemsida m.m. Exempel på vad elevernas trygghetsgrupp arbetat med: JPT Klicka här JP Trygghet (hemsida elevernas trygghetsgrupp, filmer, poddar m.m) SVT-inslag REA (Barnprogram) vt 2016 Klicka JP Trygghetsarbete

19 Ni elever svarar på enskild enkät varje år! Via Friends kartläggning Frågor om trygghet, trivsel och otrygghet - Resultaten visar på stor upplevelse av trygghet och trivsel på JP! - Elevråd/trygghetsgrupp har kommit med förslag till åtgärder i trygghetsplanen på det som upplevs otryggt. Vad tycker ni elever skapar trygghet på JP idag? Eleverna kartläggning åk 3-9 (utdrag): Pålitliga vuxna som är närvarande, många vuxna, bra stämning, snälla, schyssta/strängare lärare, arbetsro, trygghetsgrupperna elever/personal, lärare i korridoren, kompisar, trevliga och glada kompisar, personal (personliga), viktiga är hur man bemöter varandra. Klassresor, skämt och skratt. Pratas mycket om trygghet. Hur blir JP tryggare enligt er elever? Eleverna kartläggning åk 3-9 (utdrag): Behövs mer av samarbetsövningar/lekar/samtal, aktiviteter över klassgränserna, aktiviteter utanför skolan, klassresor m.m.

20 JP:s Ordningsregler - Rättigheter & Skyldigheter KLICKA här för JP:s ORDNINGSREGLER 16/17

21 Vad händer om du blir utsatt eller utsätter för kränkning? JP:s Handlingsplan - stoppa och hjälpa den utsatte och den som utsätter 1) Enskilda samtal på skolan (först med den eller de elever som uppfattar sig utsatta) 2) Berörd klasslärare/mentor och rektor informeras. 3) Inblandade elevers vårdnadshavare kontaktas av berörd personal/mentor. 4) Uppföljning kontinuerligt med utsatt elev 5) Om problemet kvarstår efter en vecka, lyfts vidare till trygghetsgrupp och elevhälsa. 6) Om problemet fortfarande kvarstår utdelas en skriftlig varning till utsättande elev-/er. Även polisanmälan kan bli aktuell om kränkningarna är allvarliga!

22 Tala om för en vuxen du litar på -hemma (föräldrar, syskon) eller någon i skolan (ex. mentor) Berätta under Elevhälsosamtal med skolsköterska Vänd dig till kuratorn (Brevlådan utanför rummet kan lämna meddelanden (även anonyma), alternativt via mejl, telefon (sms). Det går även att vända sig till mentor/lärare/vårdnadshavare som i sin tur tar kontakt med kurator. BRIS - ringa anonymt & kostnadsfritt, chatta (kuratorer som svarar) Det allra bästa är om du pratar med någon i din närhet! Om du som elev inte vågar eller vill prata med dina föräldrar finns det kanske någon annan som du känner dig trygg med? Skolkuratorn eller skolsköterskan, båda dessa har tystnadsplikt, dock är all personal om arbetar i skolan skyldig att agera vid kännedom om att en elev utsätts för någon form av kränkning. Man kan också ta med sig en kompis och berätta om något känns svårt att göra ensam. Kuratorn och skolsköterskan har en brevlåda utanför sina rum där man kan lämna meddelanden. Det är alltså viktigt att någon vuxen på skolan får veta hur du har det.

23 Glöm inte! Du har rätt att må bra och känna dig trygg i skolan och att hur du bemöter andra har betydelse! Handlar om dina Dina Rättigheter & Din Skyldigheter. TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD VARJE DAG! TA HAND OM DIG & TA HAND OM VARANDRA!

24

Trygghetsarbete på JP

Trygghetsarbete på JP Trygghetsarbete på JP 2017/2018 med bla en kortare version av Planen mot Diskriminering & Kränkande Behandling Innehåll: Del 1: Dina rättigheter ( år 1-9) Del 2: Trygghetsarbete på JP ( år 1-9) Del 3:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevversion PLUGGPARADISET Vad betyder Plan mot diskriminering och kränkande behandling? Plan mot diskriminering och kränkande behandling är ett dokument

Läs mer

Gualövs skolas plan mot kränkande behandling

Gualövs skolas plan mot kränkande behandling 1(10) Gualövs skolas plan mot kränkande behandling Planen omfattar grundskolan årskurs F-6 Ansvarig för planen: Paula Lundin, rektor Bromölla kommun Postadress Utbildning Box 18 295 21 Bromölla Besöksadress

Läs mer

Väsby skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Väsby skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller: 2019-01-07 -- 2020-01-07 Innehållsförteckning 1 Inledning och bakgrund 2 Begrepp 2 Diskrimineringsgrunderna 2 Rutiner för rapportering och utredning

Läs mer

Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 Nygårdskolan Innehåll 1 Vad är en likabehandlingsplan 4 2 Vad betyder diskriminering

Läs mer

Forsnässkolans/Munkerudsskolans plan mot kränkande behandling läsår 2017/2018

Forsnässkolans/Munkerudsskolans plan mot kränkande behandling läsår 2017/2018 2017-10-04 Rutin Forsnässkolans/Munkerudsskolans plan mot kränkande behandling läsår 2017/2018 I Forsnässkolans/Munkerudsskolans systematiska kvalitetsarbete ingår det att via 4 analysperioder per läsår

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Prästgårdslidens förskola Läsåret 17/18 Innehållsförteckning Medverkande av personal, vårdnadshavare och barn... 3 Främjande arbete... 4 Förebyggande

Läs mer

Digitala mötesplatser! En fördjupning Innehåll för 1-2 lektioner/mentorstider. Åk 3-4 vissa anpassade delar Åk 5-9

Digitala mötesplatser! En fördjupning Innehåll för 1-2 lektioner/mentorstider. Åk 3-4 vissa anpassade delar Åk 5-9 Digitala mötesplatser! En fördjupning Innehåll för 1-2 lektioner/mentorstider Åk 3-4 vissa anpassade delar Åk 5-9 Digitala mötesplatser - Möjligheterna & riskerna/fallgroparna! Vad är digitala mötesplatser?

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Sida 1 Likabehandlingsplanen är ett dokument som förklarar hur vi ska behandla varandra på vår skola, hur vi jobbar i skolan för att alla ska må bra

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Stenhagenskolan

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Stenhagenskolan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Stenhagenskolan Vi har olika intressen, behov, erfarenheter och möjligheter Vi vill att just du: Ska komma till skolan och känna dig glad. Ska lära

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN UTSIKTEN

LIKABEHANDLINGSPLAN UTSIKTEN LIKABEHANDLINGSPLAN 2016-2017 UTSIKTEN Grundsärskola Gymnasium Gymnasiesärskola Introduktionsprogram 1 2 Innehållsförteckning Varför ska vi ha en likabehandlingsplan?... 4 Vad betyder diskriminering?...5

Läs mer

Edenryds skolans plan mot kränkande behandling

Edenryds skolans plan mot kränkande behandling 1(9) Edenryds skolans plan mot kränkande behandling Planen omfattar grundskolan årskurs F tom år 6 samt fritidshemsverksamheten vid skolan. Ytterst ansvarig för planen: rektor Inga-Lill Cervin Bromölla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Stenhagenskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Stenhagenskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Stenhagenskolan 1 Alla har vi olika intressen, behov, erfarenheter och möjligheter Vi vill att just du: Ska komma till skolan och känna dig glad.

Läs mer

MÅNGFALDSPROGRAM FÖR VÄXJÖ KOMMUN

MÅNGFALDSPROGRAM FÖR VÄXJÖ KOMMUN MÅNGFALDSPROGRAM FÖR VÄXJÖ KOMMUN 2015 2025 Ett sammanhållet Växjö Lättläst version 2016 Växjö kommun Ansvarig utgivare: Växjö kommun www.vaxjo.se Översatt till lättläst svenska av Bjelle Media AB, Ylva

Läs mer

Ljungskileskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling -

Ljungskileskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling - Ljungskileskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling - Gäller läsåret: 2017-2018 Ett handlingsprogram för att motverka alla former av diskriminering och kränkande behandling mot elever i

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Prästgårdslidens förskola Läsåret 18/19 Innehållsförteckning Medverkande av personal, vårdnadshavare och barn... 3 Ansvars och tidsperspektiv... 3

Läs mer

Maserskolan. Likabehandlingsplan för Maserskolan Läsåret Elevversion

Maserskolan. Likabehandlingsplan för Maserskolan Läsåret Elevversion Maserskolan Likabehandlingsplan för Maserskolan Läsåret 2016-2017 Elevversion 1 Vad är en likabehandlingsplan? Likabehandlingsplanen är ett dokument som förklarar hur vi ska behandla varandra på vår skola,

Läs mer

Vi är varandras arbetsmiljö, all personal och alla elever på skolan har ansvar för sina handlingar och ska ta hänsyn till hur andra upplever dem.

Vi är varandras arbetsmiljö, all personal och alla elever på skolan har ansvar för sina handlingar och ska ta hänsyn till hur andra upplever dem. Rytmus plan under läsåret 2015-2016 för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. I enlighet med 3kap. 16 diskrimineringslagen och 6 kap. 8 skollagen.

Läs mer

Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017/2018

Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017/2018 2017-08-29 Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017/2018 Förskolans främjande och förebyggande arbete för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling samt undanröja

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Björke Skola Ny plan upprättas 2019-11-30 1 Innehåll Inledning... 3 Vision... 3 Definitioner... 3 Sammanfattning... 4 Medverkan av barn och elever...

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Björklinge skola Skuttunge skola

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Björklinge skola Skuttunge skola Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Björklinge skola Skuttunge skola Vi mår bra, vi lär och vi lyckas Vi vill att just du: Ska utvecklas Ska lära dig i en trygg miljö Ska bemötas med

Läs mer

Tryde Friskolas Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2014-2015

Tryde Friskolas Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2014-2015 s Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2014-2015 Alla elever på skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt. På vår skola ska ingen elev bli diskriminerad, trakasserad

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD 2016-09-01 Likabehandlingsplan och handlingsplan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med

Läs mer

Likabehandlingsplan. Stöd för Likabehandlingsarbetet. Mål för främjande och förebyggande arbete, utifrån kartläggning.

Likabehandlingsplan. Stöd för Likabehandlingsarbetet. Mål för främjande och förebyggande arbete, utifrån kartläggning. Kvällens upplägg Presentation förälder/vårdnadshavare Elev Läget i klassen Händer i ämnena nu och framåt Prao Förra Temat; Kärlek Kommande Tema Sthlm v 19-21 Skolrådsrepresentanter Likabehandlingsplanen;

Läs mer

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skärsta friskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 -likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1. Inledning. Skolan är en mötesplats där alla skall känna

Läs mer

2017/2018. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter

2017/2018. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017-08-29 Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017/2018 Förskolans främjande och förebyggande arbete för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling samt undanröja

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Gärsnäs skola Förskoleklass Årskurs 1-6 Skolbarnomsorg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Målinriktat arbete

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015 Piratenskolan och Fritidshemmet i Kivik Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Målinriktat arbetet med att främja

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN VÄSTERÅS STAD Tibbleskolan, Skultuna Rektor, Annica Avelin 2015-09-11 Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN Mål Tibbleskolans

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Trödje skola 2015-11-30 Ny plan upprättas 2016-11-30 1 Innehåll Inledning... 3 Vision... 3 Definitioner... 3 Sammanfattning... 4 Medverkan av barn

Läs mer

British Junior. Elevversion Verksamhetsåret Sida 1 av 5

British Junior. Elevversion Verksamhetsåret Sida 1 av 5 Sida 1 av 5 British Junior Elevversion Verksamhetsåret 2019-2020 Sida 2 av 5 British Juniors vision På British Junior har alla elever rätt att vara sig själva och bli behandlade med respekt. Respekten

Läs mer

INFORMATION TILL ELEVER OCH FÖRÄLDRAR FRÅN TRYGGHETSRÅDET PÅ BODALS SKOLA F - 9. Läsåret 2015/2016

INFORMATION TILL ELEVER OCH FÖRÄLDRAR FRÅN TRYGGHETSRÅDET PÅ BODALS SKOLA F - 9. Läsåret 2015/2016 INFORMATION TILL ELEVER OCH FÖRÄLDRAR FRÅN TRYGGHETSRÅDET PÅ BODALS SKOLA F - 9 Läsåret 2015/2016 1 Inledning Bodals skola ska utmärkas av trygghet och trivsel. Det är nolltolerans i skolan vilket innebär

Läs mer

Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2017/2018

Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2017/2018 Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2017/2018 Vallastadens skola En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla elever i skolan ska ha samma rättigheter.

Läs mer

2017/2018. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter

2017/2018. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017-12-01 Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017/2018 Skolans främjande och förebyggande arbete för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling samt undanröja hinder

Läs mer

Elevernas egen tolkning av Åk 6 9

Elevernas egen tolkning av Åk 6 9 Elevernas egen tolkning av Åk 6 9 Alla skolor ska ta fram en Likabehandlingsplan. Där ska det stå vad skolan ska göra för att alla elever ska behandlas lika och slippa bli kränkta. I den här tidningen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Flexvux

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Flexvux Hässleholms Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Flexvux Reviderad 2018-02-09 Arbetsmarknad & kompetensutveckling www.hassleholm.se/ak Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 Syftet med

Läs mer

Vi på Herrhagsskolan har en plan för att alla elever ska må bra och känna sig trygga i skolan.

Vi på Herrhagsskolan har en plan för att alla elever ska må bra och känna sig trygga i skolan. Vi på Herrhagsskolan har en plan för att alla elever ska må bra och känna sig trygga i skolan. Herrhagsskolan 16/17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vad handlar vår plan om? Den handlar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 18/19 Kunskapsskolan Krokslätt enligt Skollagen (2010:800) 6 kap., Diskrimineringslagen (2008:567) samt Förordningen (2011:681) Plan mot kränkande

Läs mer

INFORMATION TILL ELEVER OCH FÖRÄLDRAR FRÅN TRYGGHETSRÅDET PÅ BODALS SKOLA F 9. Läsåret 2013/2014

INFORMATION TILL ELEVER OCH FÖRÄLDRAR FRÅN TRYGGHETSRÅDET PÅ BODALS SKOLA F 9. Läsåret 2013/2014 INFORMATION TILL ELEVER OCH FÖRÄLDRAR FRÅN TRYGGHETSRÅDET PÅ BODALS SKOLA F 9 Läsåret 2013/2014 Inledning Bodals skola ska utmärka as av trygghett och trivsel. Det är nolltolerans i skolan vilket innebär

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nils Fredriksson Utbildning Gymnasiet Vuxenutbildning Läsåret 18/19 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

kortversion Tuböleskolan

kortversion Tuböleskolan kortversion Tuböleskolan Likabehandlingsplanen är skolans handlingsplan för att motverka diskriminering och kränkande behandling. Det är en plan som är till för Dig som elev på skolan. I Likabehandlingsplanen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN Ansvarig samt giltighetstid: Planen gäller ett år i taget och uppdateras under september månad varje år. Ansvarig för planen: rektor

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2018 Vår vision På Geneskolan ska alla känna sig trygga och få utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Läs mer

Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling Långsättersskolan 16/17 Vad handlar vår plan om? Den handlar om att alla barn på vår skola ska ha det bra och känna sig trygga. Vår plan talar

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Trygghetsplan 2011-2012. Förskolan Alsalam. Inledning:

Trygghetsplan 2011-2012. Förskolan Alsalam. Inledning: Trygghetsplan 2011-2012 Förskolan Alsalam Inledning: 1 En av målsättningarna på Alsalam förskola är att både barn och vuxna, känner sig trygga. Vi tar avstånd mot alla former av kränkningar och trakasserier

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Kvidinge skola 2015-08-01 1 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Lagstiftning 3. Definitioner 4. Kvidingeskolans etikråd 5. ElevHälsoTeam (EHT) 6. Arbetsgång

Läs mer

LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2013-2014 Vår vision Vilhelm Mobergsgymnasiet är en liten skola där man inte är anonym och där alla känner sig trygga. Vi visar

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2015/2016 KARLSTADS KOMMUN Ansvarig samt giltighetstid: Planen gäller ett år i taget och uppdateras under september månad varje år. Ansvarig för planen: rektor

Läs mer

Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan för IM Ungdomscentrum

Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan för IM Ungdomscentrum Sida 1 av 6 Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan för IM Ungdomscentrum Reviderad 2014-08-19 Inledning Hässleholms Gymnasium skall vara en plats där alla behandlas lika och där diskriminering

Läs mer

Möckelngymnasiet Degerfors. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Möckelngymnasiet Degerfors. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Möckelngymnasiet Degerfors Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-19 Vision Möckelngymnasiet Degerfors skall vara en skola där alla trivs och där ingen diskriminering och/eller kränkande

Läs mer

Loviselundsskolan. Loviselundsskolans likabehandlingsplan Läsåret Förkortad och förenklad version

Loviselundsskolan. Loviselundsskolans likabehandlingsplan Läsåret Förkortad och förenklad version 1 Loviselundsskolan Loviselundsskolans likabehandlingsplan Läsåret 2016-2017 Förkortad och förenklad version 2 Loviselundsskolan Likabehandlingsplan 2016-2017 På Loviselundsskolan ska alla känna sig trygga.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Palettens förskola 2017-2018 161003 Innehållsförteckning Till dig som är barn 3 Till dig som är vårdnadshavare 3 Syfte med planen mot diskriminering

Läs mer

Kortversion Likabehandlingsplan Odengymnasiet

Kortversion Likabehandlingsplan Odengymnasiet Kortversion Likabehandlingsplan 2017-2018 Innehållsförteckning Vad kan du som elev göra om du själv eller någon annan elev utsätts för kränkande behandling? 2 s trygghetsteam: 2 Vad är kränkande behandling?

Läs mer

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Skolan har ett stort ansvar när det gäller att garantera alla barns och elevers trygghet i skolan. Det innebär att diskriminering på grund av kön, etnisk

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uddevalla Gymnasiesärskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uddevalla Gymnasiesärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uddevalla Gymnasiesärskola 2016-2017 Innehållsförteckning Handlingsplan... 0 Bakgrund...2 Lagar och styrdokument...2 Definitioner och begrepp... 3 Gymnasiesärskolans

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Olovslund/Nockebyhovs skolor 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Olovslund/Nockebyhovs skolor 2018 Bunten 2017-18 "Vi skapar verktyg för ett livslångt lärande" Utbildningsförvaltningen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för 2018 Förkortad och förenklad version Sida 2 (5) Planen mot diskriminering

Läs mer

VÄSTERÅS STAD Reviderad Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin

VÄSTERÅS STAD Reviderad Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin VÄSTERÅS STAD Reviderad 2017-10-11 Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. ROMFARTUNA

Läs mer

ULLVIGYMNASIETS TRYGGHETSPLAN

ULLVIGYMNASIETS TRYGGHETSPLAN 1 ULLVIGYMNASIETS TRYGGHETSPLAN Syftet med Ullvigymnasiets trygghetsplan är att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling genom att vi inhämtar kunskap om

Läs mer

Skolplan mot diskriminering och kränkande behandling

Skolplan mot diskriminering och kränkande behandling Skolplan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Beskrivning av arbetet mot kränkande behandling. Fyra steg och sju diskrimineringsgrunder

Beskrivning av arbetet mot kränkande behandling. Fyra steg och sju diskrimineringsgrunder Beskrivning av arbetet mot kränkande behandling Fyra steg och sju diskrimineringsgrunder 2018/2019 Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Definitioner... 3 Samverkan i arbetet... 4 Främjande arbete... 5 4

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Romfartuna skola Biträdande rektor Lena Godö Cronert Reviderad 2018-10-03 Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2018/2019 ROMFARTUNA SKOLA Mål Romfartuna skolas elever har rätt

Läs mer

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor 2010-2011 Diskrimineringslag (2008:567) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för verksamhetsåret 2016-17 Arlandagymnasiet Enligt diskrimineringslagen ska varje skola bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling Buskhyttans skola lå 16/17 Vad handlar vår plan om? Den handlar om att alla barn på vår skola ska ha det bra och känna sig trygga. Vår plan talar

Läs mer

2018/2019. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter. Folkasbo förskola

2018/2019. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter. Folkasbo förskola 2018-10-31 Folkasbo förskola Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2018/2019 Förskolans främjande och förebyggande arbete för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Plan. för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling

Plan. för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017-2018 Innehåll Vision 3 Mål 3 Styrdokument och definitioner 3 Diskriminering 4 Trakasserier och kränkande

Läs mer

plan mot diskriminering och kränkande behandling

plan mot diskriminering och kränkande behandling Sidan 1 av 5 plan mot diskriminering och kränkande behandling TEGELBRUKSKOLAN, KLIPPANS GYMNASIESKOLOR Planen är framtagen i samverkan med elever och personal. Elever och personal har analyserat utvärderingen

Läs mer

Plan för kränkande behandling på Humleängets förskola Hjoggböle

Plan för kränkande behandling på Humleängets förskola Hjoggböle Plan för kränkande behandling på Humleängets förskola Hjoggböle 1. VISION Hjoggböle är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt och känner sig trygga. Där personal och barn känner arbetsglädje

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Skultuna Kommundelstjänst Persboskolan Daniel Holmvin 2013-05-14 och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Mål att alla skolans elever har rätt att utvecklas och lära i en trygg

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Palettens förskola 2016-2017 161003 Innehållsförteckning Till dig som är barn 3 Till dig som är vårdnadshavare 3 Likabehandlingsplanens syfte 4 Definitioner

Läs mer

Vi har en plan på Ektorpsringen för att alla ska behandlas lika bra! 2015/2016

Vi har en plan på Ektorpsringen för att alla ska behandlas lika bra! 2015/2016 Vi har en plan på Ektorpsringen för att alla ska behandlas lika bra! 2015/2016 Reviderad och fastställd 2015-08-25 Vad är det här för något? Det här är en skrift som talar om hur vi ska vara mot varandra.

Läs mer

Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 1. Bakgrund och lagtext Vårt mål är att Globala gymnasiet ska vara fritt från förekomst av diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Likabehandlingsplan 2017/18

Likabehandlingsplan 2017/18 EKTORPSRINGEN Likabehandlingsplan 2017/18 Senast reviderad och fastställd 2017-06-01 EKTORPSRINGEN Fotbollsgatan 2, 603 63, Norrköping. Expedition: 011-15 31 71 www.norrkoping.se/ektorpsringen Likabehandlingsplanens

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling för elever

Plan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling för elever Eneskolan Plan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling för elever 2014-2015 Fastställd och samverkad med elevråden i november 2014 Eneskolan Mölnbovägen 25 153 32 Södertälje Det

Läs mer

Diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Sverige

Diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Sverige Diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Sverige Mobbning Det man brukar kalla för mobbning är när någon kränks, vid upprepade tillfällen över tid och vid ojämna styrkeförhållanden.

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling BÅSTADS KOMMUN Västra Karups skola, förskoleklass och fritidshem. Beslutad 2013-11-27 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling Läsåret 2013-2014 Västra Karups Skola,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling1 Skolans namn Raoul Wallenbergskolan Järvastaden

Läs mer

Beckombergaskolan. Beckombergaskolans likabehandlingsplan Läsåret Förkortad och förenklad version

Beckombergaskolan. Beckombergaskolans likabehandlingsplan Läsåret Förkortad och förenklad version 1 Beckombergaskolan Beckombergaskolans likabehandlingsplan Läsåret 2014-2015 Förkortad och förenklad version 2 Beckombergaskolans Likabehandlingsplan 2014-2015 På Beckombergaskolan ska alla känna sig trygga.

Läs mer

Likabehandlingsplan. Läsåret 2015/2016

Likabehandlingsplan. Läsåret 2015/2016 Likabehandlingsplan Läsåret 2015/2016 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 3 1.2 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 1.3 Metod 3 2. Definition av begrepp

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. M3P Förskolor

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. M3P Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling M3P Förskolor 1 Innehållsförteckning Till dig som är barn 3 Till dig som är vårdnadshavare 3 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - syfte 4

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium 1 (8) Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium Reviderad: 27 juni 2017 LN 2 (8) Övergripande Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan Detta dokument är en övergripande

Läs mer

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola Likabehandlingsplan Skurholmens förskola 2016-2017 Vad säger lagen? Skollagen Sedan den 1 januari 2009 regleras arbetet mot diskriminering och kränkande behandling i både diskrimineringslagen och skollagen.

Läs mer

Västerås Stads Skolverksamheter, Lövängsskolan Fritids. Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling

Västerås Stads Skolverksamheter, Lövängsskolan Fritids. Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling Västerås Stads Skolverksamheter, Lövängsskolan Fritids Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling Datum: Maj 2011 Ansvariga:

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Örjansskolan 6-9 Från 2018 till 2019. Verksamhetsformer som omfattas av planen Örjansskolan 6-9 Ansvariga för planen

Läs mer

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Datum Sida 2014-03-12 1 (11) Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Upprättad 20140312 Dokumentägare Tuula Dajén Kulturchef Giltighetstid: Tillsvidare Postadress Besöksadress

Läs mer

TRYGGHETSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vemdalens skola Grundskolan och fritids

TRYGGHETSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vemdalens skola Grundskolan och fritids TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vemdalens skola Grundskolan och fritids Planen gäller från 2017-08-25 till 2018-09-06 Ansvarig för planen Rektor Agnetha Ljungsparr Vår vision

Läs mer

JP: s Trygghetsplan 2017/2018. En kortare version av JP:s Årliga Plan mot Diskriminering & Kränkande Behandling

JP: s Trygghetsplan 2017/2018. En kortare version av JP:s Årliga Plan mot Diskriminering & Kränkande Behandling JP: s Trygghetsplan 2017/2018 En kortare version av JP:s Årliga Plan mot Diskriminering & Kränkande Behandling Skolans uppgift & skyldighet enligt lag! Främja trygghet & trivsel - Förebygga, åtgärda och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vuxenutbildningen i Östhammars kommun INLEDNING Rätten till likabehandling hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Alla elever i skolan

Läs mer

Danderyds gymnasiums Likabehandlingsplan

Danderyds gymnasiums Likabehandlingsplan Danderyds gymnasiums Likabehandlingsplan läsåret 2013/2014 1. Vision I en anda av trygghet, glädje och kreativitet ska alla studerande och alla medarbetare utvecklas så att de både vill och kan ge sitt

Läs mer

Förkortad och förenklad version

Förkortad och förenklad version Ålstensskolan Gör mot andra som du vill att andra ska göra mot dig! Likabehandlingsplan för Ålstensskolan 2017 Förkortad och förenklad version Sida 2 (6) Likabehandlingsplanen Likabehandlingsplanen är

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Stenbocksskolan Från jan till dec. Verksamhetsformer som omfattas av planen Åk 7-9 Ansvariga för planen Elevernas

Läs mer

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.)

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) s fritidshem Läsåret 2015/16 Vision På är atmosfären sådan att alla barn och vuxna känner trygghet, trivsel och respekt för varandra.

Läs mer