KUNSKAP OM PR FRÅN ANNONSÖRER OCH RÅDGIVARE.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KUNSKAP OM PR FRÅN ANNONSÖRER OCH RÅDGIVARE."

Transkript

1 KUNSKAP OM PR FRÅN ANNONSÖRER OCH RÅDGIVARE.

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning Kommittén för PR, KPR Pr är gratis. Eller? Styrkan med pr är trovärdigheten Pr en del av kommunikationen Göra själv eller anlita byrå Att välja pr-byrå Vad är en artikel värd? Länkar & lästips Kontakta KPR KUNSKAP OM PR FRÅN ANNONSÖRER OCH RÅDGIVARE 2.

3 1. INLEDNING Sveriges Annonsörers mediekommitté för pr, KPR, har som ambition att höja kunskapen om pr på landets marknadsavdelningar. Allt fler marknadschefer tycker att pr de senaste åren fått större betydelse och mer resurser. Samtidigt arbetar fortfarande en del marknadsavdelningar med pr som en isolerad del av marknadsföringen. Enligt en undersökning bland Sveriges Annonsörers medlemmar hösten 2009, uppger nästan 70 procent att pr är en integrerad del av företagets marknadskommunikation. En majoritet av respondenterna i undersökningen uppger att de arbetar med pr för att öka kännedomen om företaget eller en tjänst eller produkt. Med den här guiden, eller handboken, hoppas vi kunna ge en större förståelse för pr. I första hand vänder vi oss till marknadschefer eller motsvarande. Vi kommer att beskriva varför pr är en viktig del av marknadsmixen, hur man kan använda pr för att stödja en reklamkampanj och vad du ska tänka på när du arbetar med en extern byrå. Vi tar även upp mätningar och analyser av pr vilket är lika självklart som all annan uppföljning. I guiden vill vi ge er vår syn på pr. Vi begränsar oss till att enbart ta upp marknads-pr, det vill säga aktiviteter för att driva försäljning av en produkt eller tjänst genom att använda egna, och andra ickeköpta, kanaler. Pr-handboken är ett levande dokument som kontinuerligt uppdateras och vidareutvecklas. Den senaste versionen publiceras tillsammans med övriga kommittéhandböcker på Sveriges Annonsörers webbsida, I arbetet med att utveckla dokumentet är läsarens synpunkter viktigast. Vi tar tacksamt emot alla kommentarer både ris och ros. Kontaktuppgifter hittar du längst bak i dokumentet. KUNSKAP OM PR FRÅN ANNONSÖRER OCH RÅDGIVARE 3.

4 2. OM KOMMITTÉN FÖR PR - KPR KPR, eller kommittén för pr, är en av Sveriges Annonsörers 12 aktiva mediekommittéer. Samtliga har till syfte att utveckla arbetet inom ett visst medieslag. Kommittéerna består av representanter från landets annonsörer, byråer och analysföretag. KPR startade under hösten Pr-handboken är framtagen av kommittén, som består av: tf ordförande Anna Lindström, Sveriges Annonsörer Annonsörer Anette Eriksson, Posten Frida Anderberg, Capgemini Karl Eriksson, AMF Katarina Jansson, Spendrups Maria Johannesson, L Oreal Sarah Frelin-Ekvall, OBH Nordica Pr-byrårepresentanter Karin Nilsson-Malmén, Preferens PR Rebecca Crusoe, Domingo PR Carl Linton Representant för analysföretagen Andreas Leifsson, Infopaq KUNSKAP OM PR FRÅN ANNONSÖRER OCH RÅDGIVARE 4.

5 3. PR ÄR GRATIS. ELLER? Public relations eller pr kan bäst översättas till svenska som relationer till publiker. I begreppets vidaste betydelse står det för alla relationer ett företag har med sin omvärld. Det är dock en alltför vid definition. En vanligare men alltför snäv syn på pr är att det är synonymt med medierelationer. Bäst definieras pr som all kommunikation företaget har som inte är betald reklam. Det vill säga all kommunikation i icke-köpta kanaler. Pr är planerad kommunikation, en medveten handling med ett syfte. Medierelationer är fortfarande kärnan inom pr men en rad faktorer har gjort att pr i dag handlar om så mycket mer än pressklipp. De intressenter som företaget kommunicerar med, är människor som förenas i en grupp genom sitt intresse för företaget alternativt företagets intresse för dem. Intressentmodellen illustreras oftast med fyra huvudgrupper: kunder, aktieägare, anställda och samhälle. En viktig del av pr-arbetet är att kommunicera i kanaler anpassade till varje intressentgrupp. Den digitala utvecklingen framförallt inom internet med fler mediekanaler och sociala medier, ökade krav på mer och snabbare information samt ett ständigt tilltagande mediebrus har lett till en mer komplex verklighet för företagens kommunikation. Denna verklighet har skapat pr-byråer som är specialiserade inom ett område, till exempel marknads-pr, investor relations eller strategi. Medierelationerna finns kvar som en bas hos alla byråer och de komplicerade kommunikationsutmaningarna har även skapat byråer som ser sig som helhetsleverantörer av kommunikation. Inom företagets marknadsföring ryms alla kommunikativa aktiviteter som avser att bygga varumärket eller vara säljdrivande. Självklart hittar man även marknads-pr under detta paraply. Allt eftersom marknadskommunikationen komplicerats på grund av ett ökat informationsbrus, ett nytt digitalt medielandskap och ökade informationskrav har marknads-pr vunnit mark. Inte på bekostnad av traditionell marknadsföring utan tack vare företagens förståelse för att pr är en viktig del av marknadskommunikationen. Pr bör inte vara en isolerad del av företagens kommunikation utan en naturlig del av hela marknadskommunikationen. Det handlar inte om antingen pr eller reklam utan att gemensamt planera alla marknadsaktiviteter och kommunicera i den kanalen där budskapet har störst chans att slå igenom i. Reklam och pr är inte utbytbara med varandra även om syftet med dem ofta är detsamma. Varje företag behöver en blandning av pr och reklam och de företag som lyckas samplanera de två är de stora vinnarna. KUNSKAP OM PR FRÅN ANNONSÖRER OCH RÅDGIVARE 5.

6 4. STYRKAN MED PR ÄR TROVÄRDIGHETEN De stora fördelarna med pr är att det är trovärdigt och kostnadseffektivt. Trovärdigt eftersom budskapet levereras av tredje part, exempelvis via en artikel. Kostnadseffektivt eftersom kostnaden för att köpa medieutrymmet uteblir. Pr har en stor kraft i att skapa förtroende för en ny produkt eller för ett varumärke. Att via reklam köpa sig kundernas hjärta kräver en gigantisk reklambudget. Här kan pr med sin trovärdighet vara avgörande i uppbyggnaden av varumärket. Därmed inte sagt att pr ensamt kan lösa all marknadsföring som krävs. I Sverige har journalisterna hög integritet, vilket betyder att exempelvis tidningar och etermedier har stor frihet att framföra vilka åsikter de vill och att trycka och sända de nyheter de anser intressanta. Men trots att trovärdigheten är hög är det viktigt att inte glömma det faktum att ditt budskap blir tolkat av en extern part. Denna part har sin bakgrund, sina subjektiva värderingar och är kanske inte kunnig i ämnet. Pr går inte att styra på samma sätt som reklam och avsändaren kan inte ha full kontroll på det som publiceras. Det ställer krav på förmågan att kunna styra en konversation och att formulera ett budskap och att hålla sig till det. Medielandskapet förändras dock i snabb takt och de traditionella medierna urholkas till förmån för nya, sociala kanaler. Idag kan vilket företag som helst och vilken person som helst driva sin egen kanal. Alla har sin agenda och sina skäl till att kommunicera. Konkurrensen om utrymmet ökar, men skapar även stora möjligheter att påverka målgruppen direkt. Journalistens kritiska inställning bidrar till trovärdigheten Redan i skolan får vi lära oss att vara källkritiska och utvärdera det vi läser och när det kommer till annonser tycker nog de flesta av oss att vi kan sortera budskapen och avfärda det som inte känns trovärdigt. I stor utsträckning tror vi på det vi möts av i media. Pr innebär alltid en indirekt kontakt mellan sändaren och mottagaren via en oberoende part som filtrerar budskapen. Journalistens roll är att ha en kritisk inställning till det som sägs och göra en objektiv bedömning medan redaktören tar ställning till om artiklarna eller inslagen har ett nyhetsvärde. I journalistens utbildning ingår pressetik och ett objektivt och kritiskt granskande av materialet. Journalistens press etiska yrkesregler finns på Svenska Journalist Förbundets hemsida, du finner länken i slutet av dokumentet. Läs dem gärna för att ha kännedom om vilka yrkesregler en journalist måste förhålla sig till. KUNSKAP OM PR FRÅN ANNONSÖRER OCH RÅDGIVARE 6.

7 5. PR EN DEL AV KOMMUNIKATIONEN Avgörande för ett integrerat kommunikationsarbete är att samla alla relevanta personer och funktioner i arbetsgruppen. I briefen, eller planeringsfasen, likväl som i den uppföljande analysfasen bör alla personer ingå. Såväl de externa konsulterna, som era interna resurser sitter med fördel tillsammans i arbetsgruppen under hela processen. Gör en gemensam kommunikationsplan där såväl pr som traditionell reklam är med och ställ er frågan var resurserna gör mest nytta. Svårigheten är att hitta rätt kombination av mediekanaler för att i möjligaste mån nå fram med sitt budskap till sin målgrupp. Ett arbete som är svårare idag när mediekanalerna är fler och ofta smalare. Generellt kan sägas att budskap som riktar sig till många tenderar att vara mindre trovärdiga än anpassade budskap till små målgrupper. På grund av medielandskapets förändring, är det idag mer värdefullt än någonsin att dela upp sin målgrupp i undergrupper och lägga tid och energi på att hitta rätt kanaler och budskap för varje målgrupp. Det kan också i större utsträckning än tidigare ha ett värde att koppla ihop det som sägs i valda mediekanaler med vad som görs och sägs på event och i sammanhang där möten sker mellan den som vill nå ut med budskapet och dess tänkta målgrupp. Avgörande för slutresultatet är att pr inte är något man hänger på en kampanj sist. Pr kan med fördel komma först och bana väg för reklamen. När kampanjen är igång ska pr följa övriga insatser och stärka kampanjbudskapet. KUNSKAP OM PR FRÅN ANNONSÖRER OCH RÅDGIVARE 7.

8 6. GÖRA SJÄLV ELLER ANLITA BYRÅ? De flesta företag idag har någon person som ansvarar för pr-arbetet, oavsett om själva arbetet sker inhouse eller med hjälp av en extern byrå. Sveriges Annonsörers medlemmar svarade på en undersökning hösten 2009 om hur man arbetar med pr. Resultatet visar att i fler än hälften av de tillfrågade företagen är det marknads- eller informationschefen som har ansvaret för pr-arbetet. I samma undersökning framkom att i de allra flesta företag arbetar man både inhouse och med prbyrå. Endast i 21 procent av företagen arbetar man enbart inhouse. Fråga 7. Vilket påstående kännetecknar bäst hur ert företag/organisation arbetar med PR? Bas: Arbetar med PR Vi arbetar både med PR-arbetet inhouse, men använder PR-byrå för vissa aktiviteter 50% 49% 51% 50% Vi har avtal med en eller flera PR-byråer (eller liknande kommunikationsbyråer som arbetar med PR) för den övervägande delen av vårt arbete med PR Vi arbetar enbart med PR inhouse 8% 29% 18% 39% 34% 21% 33% 16% Alla svaranden (N=150) Klass 1-2 (N=67) Klass 3-6 (N=51) Klass 7-11 (N=32) Jag vet inte 1% 0% 2% 0% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100 % Källa Annonsörpanelen, förklaring: Klass 1-2 har en total budget för marknadskommunikation på <5 miljoner kronor, klass 3-6 < 40 miljoner kronor och 7 till 11, > 40 miljoner kronor För den traditionella delen av pr-arbetet, som journalistkontakter och pressreleaser till exempel, väljer många att använda den interna kompetensen. Oftast finns kunskapen och resurserna i huset. När det gäller de nya kanalerna kring exempelvis sociala medier anser många företag att det är viktigt att etablera en funktion för detta inhouse, men resurser och kompetens saknas ofta. För övriga kanaler såsom event och likande pr-aktiviteter väljer de flesta att anlita en specialiserad byrå. KUNSKAP OM PR FRÅN ANNONSÖRER OCH RÅDGIVARE 8.

9 7. ATT VÄLJA BYRÅ Svårt att välja byrå? Ställ dig frågan om du vill vara en stor kund hos en liten byrå, eller en liten kund hos en stor byrå. Och ta dig tid att läsa om byråns specialområden och se till att träffa flera innan du bestämmer dig. Glöm inte att ta referenser! I ditt första möte med en ny byrå, var så precis och tydlig du kan med problemformuleringar och vilka era behov är. Ta hjälp av experter Till din hjälp att hitta rätt finns ett antal branschorganisationer till vilka du hittar länkar i slutet av dokumentet. Precis: har landets större pr-byråer som medlemmar. Svenska pr-företagen: har de mindre pr-byråerna som medlemmar. Sveriges Kommunikationsbyråer, KOMM: här kan alla typer av kommunikationsbyråer vara medlemmar. Som medlem i Sveriges Annonsörer, har du även byråvalsrådgivaren Max Apéria till hjälp. Max är flitigt anlitad för att hjälpa till med urval, upphandling och samarbete. Bra att tänka på när du skriver avtal Fast pris eller löpande räkning? Oavsett vilket så var noggrann med att specificera vad som ingår, vad som ska specificeras på fakturan och när det ska faktureras. Vem bär ansvaret? Var tydlig i avtalet med ansvarsfördelningen skyldigheter och åtaganden. Den viktiga arbetsgruppen! Vilka personer ska ingå i arbetsgruppen från byrån och från företaget? Reglera i avtalet vad som händer om en nyckelperson hos byrån slutar. Prata bredvid? Reglera i avtalet vilken information som är konfidentiell och tydliggör om sekretessen är tidsbegränsad. När samarbetet upphör bör byrån lämna ifrån sig alla handlingar och information som producerats under avtalstiden. Jobba med konkurrerande uppdrag? Har ni synpunkter på vilka företag eller branscher byrån arbetar med parallellt med ert uppdrag ska detta regleras i avtalet. Vem äger vad? Som köpare bör du ha upphovsrätten till allt material som producerats. Se till att detta är reglerat i avtalet. Egendom och arkivering: Byrån ska överlämna allt material som mottagits eller producerats i samband med uppdraget. Under samarbetet ska allt material förvaras på ett säkert och betryggande sätt. KUNSKAP OM PR FRÅN ANNONSÖRER OCH RÅDGIVARE 9.

10 När det är dags att göra slut: Beroende på avtalets natur kan man jobba med tillsvidareavtal med en ömsesidig uppsägningstid eller projektbaserat avtal. Det kan bli dyrt att lösa ut sig från det sistnämnda speciellt om det är kopplat till ett fast arvode. Vid uppsägning äger prbyrån rätt till betalning för nedlagt arbete. Detta ska dock som alltid specificeras. Kan inte byrån leverera de beställda tjänsterna ska det vara möjligt att omedelbart säga upp avtalet. 8. VAD ÄR EN ARTIKEL VÄRD? Det grundläggande syftet med utvärderingar är att de ska leda till ett effektivare prarbete, vilket i sin tur ska leda till att uppnå affärs- och verksamhetsmål. Genom att följa och analysera din publicitet blir det möjligt att urskilja vilka pr-insatser som är framgångsrika och hur mediebilden påverkat varumärket. Att presentera resultatet av pr-aktiviteter är också viktigt för att skapa intern delaktighet och visa på nyttan av press- och marknadsarbetet. Tips! Utvärderingar och analyser kan hjälpa till att operationalisera målsättningarna för pr- arbetet, det vill säga formulera konkreta och mätbara mål för kommande aktiviteter. Utvärdera pr så här gör du Det vanligaste sättet att utvärdera pr-insatser på är att jämföra medieutrymmet med motsvarande annonsytor i samma medier. Fördelen är att det ger ett mått som talar samma språk som organisationen i övrigt. Nackdelen är att man missar många viktiga aspekter av publiciteten. Värdet ligger i en kombination av inslagets storlek eller längd samt vad som förmedlas i införandet. Dessutom går det inte att sätta ett värde på den betydligt större trovärdighet som finns i det redaktionella utrymmet, jämfört med det köpta. En pr-utvärdering bör därför omfatta fler variabler än enbart annonsvärdet. Exempel: Antal omnämnanden. Hur många artiklar, tv- och radioinslag eller inlägg i sociala medier en pr-aktivitet får är ett sätt att följa upp nyhetsvärdet. Genomslag och räckvidd mäts genom att uppskatta hur stor mediepublik publiciteten/eterinslaget hade kunnat nå. Räckvidd säger något om hur många som använder sig av en viss källa men egentligen mindre om hur sannolikt det är att just den egna publiciteten har uppmärksammats. Målgrupper och mediearenor. Att missa målet genom att sikta på fel målgrupp kan bli en kostsam historia och är minst lika viktigt vid planerandet och uppföljningen av pr som andra kanaler. En stor artikel i en facktidning kan i vissa fall vara av större värde än en liten notis i en storstadstidning. En utvärdering bör därför även innehålla en analys över hur väl de önskade målgrupperna nåddes. De som löpande arbetar med analys har ofta satt upp mål för vilka mediekanaler och målgrupper som är viktigast att nå ut till i olika frågor. Typ av synlighet. Därför kan det också vara relevant att titta på varumärkets eller produktens synlighet i publiciteten. Sådana undersökningar bygger i grunden på de faktorer KUNSKAP OM PR FRÅN ANNONSÖRER OCH RÅDGIVARE 10.

11 som har störst betydelse för uppmärksamhet, såsom förstasidesplaceringar, rubrikförekomst eller förekomst i bild. Positivt, negativt eller neutralt. Att följa hur stor del av publiciteten som är fördelaktig respektive kritisk är ett av de vanligaste måtten när man tittar på sitt pr-arbete. Det är mycket vanligt att målsätta sitt publicitetsarbete i termer av hur stor del av publiciteten som ska vara positiv och neutral. Kvalitetsmått. Genom att kombinera varumärkets synlighet i medierna med kunskapen om publiciteten är fördelaktig eller kritisk, går det att ta fram kvalitetsmått på mediebilden. Handlar det om rätt frågor? Finns önskade budskap med? Har vi fått ut vårt bildmaterial? Har publiciteten nått rätt målgrupper? Hur framställs företaget/organisationen jämfört med konkurrenterna? Integrerad kommunikation = integrerad utvärdering Utvärdering av publicitet ska ses som en del av en större process och helst sättas i relation till insatserna i andra kommunikationskanaler. Ett integrerat arbetssätt gör det enklare att såväl målsätta som mäta pr-arbetet. Det går exempelvis att sätta publiciteten i relation till de effekter som man vill uppnå. Det kan handla om försäljningssiffror, kundernas nöjdhet eller varumärkeskännedom. Publiciteten är tydligt bidragande till varumärket och hur företaget/organisationen uppfattas. Ett första steg är att, i marknadsundersökningar, inkludera frågor som rör erinran i mediekanaler. Mätning i det nya medielandskapet De nya möjligheter som finns i de digitala medierna ger även helt nya möjligheter för mätningen av pr. En fördel för dig är att du med enkla verktyg har direkt tillgång till målgruppens diskussioner om ditt varumärke. Den stora fördelen är att den digitala utvärderingen i vissa fall kan bli mer exakt än mätning i traditionella medier. Några exempel: Direkt försäljning. Driver du e-handel eller har annan typ av verksamhet online kan du härleda både förfrågningar och faktiskt försäljning direkt från den digitala publiciteten. Idag finns många exempel på att produkter blir storsäljare efter rekommendationer på bloggar och forum. Antal besök och antal kommentarer. Steget från ett onlineomnämnande till din hemsida är kortare än från traditionella printmedier. Effekter av digital pr kan synas omedelbart genom trafikökningar, antal förfrågningar till kundtjänst etcetera. Frekvens och kvalitet. Den digitala mätningen kan också förfina er kunskap om er marknadsföring. Är det rätt målgrupp som besöker er? Är de digitala diskussionerna gynnsamma eller direkt felaktiga? Det finns många kvalitativa mätpunkter i den digitala världen. Vill du lära dig mer om mediebildens effekter? Medieanalysbranschens huvudorganisationer AMEC, Association for the Measurement and Evaluation of Communications, och Ipr, Institute for Public Relations enades under en konferens i juni 2010 om sju principer för att följa mediebildens effekter. Läs dem i sin helhet på följande länk: KUNSKAP OM PR FRÅN ANNONSÖRER OCH RÅDGIVARE 11.

12 9. LÄNKAR OCH LÄSTIPS Länkar PR of Sweden PR News online Svenska Journalistförbundet Precis Svenska pr-företagen Sveriges Kommunikationsbyråer, KOMM Lästips Westanders pr-handbok, beställ kostnadsfritt på: Sveriges bästa pr, Peter Karaszi praktiska exempel och tips och råd Stora Pr-Boken, Peter Karaszi ett uppslagsverk om pr så funkar det. Planerad Kommunikation, Lars Palm. En teoretisk bok om arbetsprocessen (mål, målgrupper budskap etc). The fall of advertising the rise of pr, Al Ries & Laura Ries Hitta & följa bloggar: Bloggtoppen: Bloggportalen: Bloglovin: Bloggkartan: Twingly: KUNSKAP OM PR FRÅN ANNONSÖRER OCH RÅDGIVARE 12.

13 10. KONTAKTA KPR Har du synpunkter eller frågor om handboken eller någonting annat, är du välkommen att ta kontakt med oss. Då vi får in frågor av övergripande, eller generell karaktär, publiceras dessa på vår sida under kommittéer på annons.se. Givetvis skriver vi aldrig ut företagsnamn eller liknande utan ett godkännande. Anna Lindström, Sveriges Annonsörer E-post till Telefon: Vill du ingå i gruppen är du också välkommen att höra av dig. KUNSKAP OM PR FRÅN ANNONSÖRER OCH RÅDGIVARE 13.

HANDBOK FÖR PR - PUBLIC RELATIONS

HANDBOK FÖR PR - PUBLIC RELATIONS HANDBOK FÖR PR - PUBLIC RELATIONS Av 2010 INNEHÅLL 1. INLEDNING 2 3. PR ÄR GRATIS. ELLER? 4 4. STYRKAN MED PR ÄR TROVÄRDIGHETEN 5 5. PR EN DEL AV KOMMUNIKATIONEN 6 6. GÖRA SJÄLV ELLER ANLITA BYRÅ? 7 7.

Läs mer

ebok Guide till framgångsrik influencer marketing

ebok Guide till framgångsrik influencer marketing ebok Guide till framgångsrik influencer marketing Hej, Den här checklistan är en vägledning för dig som funderar på att inleda ett influencer-samarbete som en del i din kommunikationsstrategi. Ett influencersamarbete

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDBOKFÖR PR-PUBLI C RELATI ONS AvSver i gesannons ör er skommi t t éf örpr201 5 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 2 2. OM KOMMITTÉN FÖR PR 2 3. VAD ÄR PR? 3 4. STYRKAN MED PR ÄR TROVÄRDIGHETEN 4 5. MÅLGRUPPER

Läs mer

PR och sociala medier PR och sociala medier Annonsörpanelen nr 6 Sveriges Annonsörer Oktober 2009

PR och sociala medier PR och sociala medier Annonsörpanelen nr 6 Sveriges Annonsörer Oktober 2009 PR och sociala medier Annonsörpanelen nr 6 Oktober 2009 Innehållsförteckning 1. Information om undersökningen sid 3 2. Resultat fråga för fråga sid 7 3. Presentation YouGov sid 18 1 Information om undersökningen

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

Presentation 2015-12-01 Frågor om content marketing

Presentation 2015-12-01 Frågor om content marketing Presentation 2015-12-01 Frågor om content marketing Elisabeth Thörnsten Novuskontakt: Gun Pettersson 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Swedish Content Agencies räkning genomfört ett undersökning

Läs mer

- KRISTINA NILSEN, ANALYSCHEF PÅ RETRIEVER NORGE

- KRISTINA NILSEN, ANALYSCHEF PÅ RETRIEVER NORGE Det är viktigt att se resultatet av sitt arbete för att kunna styra sitt kommunikationsarbete. För du kör väl inte bil utan en hastighetsmätare? Och du driver förmodligen inte en verksamhet utan en budget?

Läs mer

Redaktionell publicitet Del 2: Pressreleaser

Redaktionell publicitet Del 2: Pressreleaser Ramverk för: Redaktionell publicitet Del 2: Pressreleaser Datum: Företag: Produktgrupp: Kontaktperson: Uppgjord av: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Utnyttja pressens slagkraft Modern marknadsföring

Läs mer

Rapport Facebookundersökning bland Sveriges Annonsörers medlemmar

Rapport Facebookundersökning bland Sveriges Annonsörers medlemmar Rapport Facebookundersökning bland Sveriges Annonsörers medlemmar 1--4 Om undersökningen Om undersökningen Syfte Att mäta synen på Facebook ibland Sveriges Annonsörers medlemmar mot bakgrund av Cambridge

Läs mer

KOMMUNIKATIONS- PLATTFORM ANTAGEN AV FÖRBUNDSSTYRELSEN

KOMMUNIKATIONS- PLATTFORM ANTAGEN AV FÖRBUNDSSTYRELSEN KOMMUNIKATIONS- PLATTFORM ANTAGEN AV FÖRBUNDSSTYRELSEN 2016-02-28 KOMMUNIKATIONSPLATTFORM Svenska Aikidoförbundet 2 OM KOMMUNIKATIONS- PLATTFORMEN INNEHÅLL: SYFTE: Syftet med den här kommunikationsplattformen

Läs mer

Datum Upprättad av Susanne Daregård Pressansvarig har ansvar för uppdateringar av informationen i denna skrift.

Datum Upprättad av Susanne Daregård Pressansvarig har ansvar för uppdateringar av informationen i denna skrift. Datum 2016 10 31 Upprättad av Susanne Daregård Pressansvarig har ansvar för uppdateringar av informationen i denna skrift. Mediestrategi Förord Tillväxtverket arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft.

Läs mer

Hur kopplas publicitet till försäljning? En undersökning av Spotlight PR

Hur kopplas publicitet till försäljning? En undersökning av Spotlight PR Hur kopplas publicitet till försäljning? En undersökning av Spotlight PR Oktober 2006 Synopsis: PR påverkar försäljningen mer än reklam Ett företags publicitet påverkar dess försäljning mer än annonsering.

Läs mer

Dialog bygger relationer

Dialog bygger relationer Tema Social Media Newsroom: Som många säkert har sett, lanserade MyNewsdesk för några veckor sedan en ny design på social media newsroom. Men vad innebär det för dig och ditt företag, vilka fördelar ger

Läs mer

Svenskt Marknadsföringsindex

Svenskt Marknadsföringsindex Svenskt Marknadsföringsindex Fakta om undersökningen Sveriges Marknadsföringsindex har som mål att årligen att sammanställa vad marknadschefer i Sverige tror om framtiden, vilka utmaningar de ser och hur

Läs mer

Varför arbetar vi med det här?

Varför arbetar vi med det här? Reklam Varför arbetar vi med det här? För att lära sig att analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner. För att lära sig att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.

Läs mer

Vad är visuell kommunikation?

Vad är visuell kommunikation? Vad är visuell kommunikation? Det vi ser upplever läser tar in... och påverkas av... då är det mycket att förhålla sig till. Hur klarar vi av att sortera? Varför påverkas vi av viss kommunikation och inte

Läs mer

Tendensrapport 2013. Sveriges Marknadsförbund Sida 1 (11)

Tendensrapport 2013. Sveriges Marknadsförbund Sida 1 (11) u Dessa är de största utmaningarna för Sveriges marknadsförare 2013 u Så stiger kraven på lönsamhet och återbäring på investeringar i marknadsaktiviteter u Vikten av att prioritera rätt i det nya medielandskapet

Läs mer

PR BAROMETER SAMHÄLLE JOURNALISTERS UTVÄRDERING AV DEN EXTERNA KOMMUNIKATION BLAND ORGANISATIONER I DEN OFFENTLIGA SEKTORN

PR BAROMETER SAMHÄLLE JOURNALISTERS UTVÄRDERING AV DEN EXTERNA KOMMUNIKATION BLAND ORGANISATIONER I DEN OFFENTLIGA SEKTORN PR BAROMETER SAMHÄLLE JOURNALISTERS UTVÄRDERING AV DEN EXTERNA KOMMUNIKATION BLAND ORGANISATIONER I DEN OFFENTLIGA SEKTORN 2016 01/ OM RAPPORTEN 2016 Aalund Nordics PR-Barometer Samhälle är en årligt återkommande

Läs mer

Tendensrapport 2011. Sveriges Marknadsförbund Sida 1 (17)

Tendensrapport 2011. Sveriges Marknadsförbund Sida 1 (17) De största utmaningarna för dagens marknadsförare Det här innebär det utökade medielandskapet Så mäter företag effekt av sina marknadsaktiviteter Så arbetar företag med sociala medier och e-postmarknadsföring

Läs mer

Xxxx Kommunicera förändring

Xxxx Kommunicera förändring Kommunicera förändring Sida 1 Kommunicera förändring, syfte Skapa förståelse för förändringen och det bakomliggande behovet Skapa vilja till förändring T Ä N K P Å Om programarbetsformen används, så arbetar

Läs mer

Det är så lätt att glömma sånt där som kommunikation.

Det är så lätt att glömma sånt där som kommunikation. Det är så lätt att glömma sånt där som kommunikation. Välfärdskonferens Vänersborg augusti 2014 Pedagog: Elisabeth Ericson, Lindfors & Co 070-797 87 20 elisabeth@lindforsco.se Kulturkapital Alla företag,

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Programbeskrivning RE:Source bilaga D Kommunikationsstrategi för RE:Source Etapp

Programbeskrivning RE:Source bilaga D Kommunikationsstrategi för RE:Source Etapp Programbeskrivning RE:Source bilaga D Kommunikationsstrategi för RE:Source Etapp 1 2016-2018 1 (5) Mål för programkommunikationen Vision för RE:Source Sverige ska bli världsledande på att minimera och

Läs mer

Försvarsutbildarnas riktlinjer för digitala medier

Försvarsutbildarnas riktlinjer för digitala medier Sid 1 (5) Försvarsutbildarnas riktlinjer för digitala medier Försvarsutbildarna har en positiv inställning till och uppmuntrar ingående förbund och föreningar att använda sig av digitala medier och att

Läs mer

Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012

Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012 KOMMUNIKATIONSPOLICY Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012 KOMMUNENS MÅL, AKTIVITETER OCH BESLUT STRÄVAR MOT ATT NÅ DEN GEMENSAMMA ÖVERGRIPANDE VISIONEN FÖR ÅR 2020 DET GRÖNA OCKELBO VI

Läs mer

Reumatikerförbundets Webbpolicy

Reumatikerförbundets Webbpolicy Reumatikerförbundets Webbpolicy 120608 Reumatikerförbundet Webbpolicy Den här webbpolicyn gäller för Reumatikerförbundets samtliga organisationsled. Den vilar på Reumatikerförbundets värdegrund. Ytterst

Läs mer

FUNGERAR DIN PR-STRATEGI?

FUNGERAR DIN PR-STRATEGI? FUNGERAR DIN PR-STRATEGI? Så kan du använda data för att mäta effekten av din PR Mynewsdesk PR Academy Studieguide 4 av 5 Del 1 Ett ramverk för mätning AMEC-modellen är ett ramverk som är framtaget av

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy SID 1(6) Kommunikationspolicy PROGRAM PLAN RIKTLINJER Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(6) Helsingborgs stads styrdokument

Läs mer

Pressguide - mötet med pressen

Pressguide - mötet med pressen Pressguide - mötet med pressen Varför PR? Att arbeta med PR är både kostnads- och tidseffektivt. När PR fungerar som bäst inspirerar den människor att börja prata med varandra på ett positivt sätt om oss.

Läs mer

Vad innebär det att vara datadriven?

Vad innebär det att vara datadriven? TIPS OCH VERKTYG FÖR DATADRIVEN E-HANDEL Vad innebär det att vara datadriven? Ett datadrivet företag mäter hela tiden och följer upp resultatet inte bara ekonomiskt utan även utifrån KPI:er som anses viktiga

Läs mer

En Lathund. om kyrkans närvaro i Sociala medier. för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping

En Lathund. om kyrkans närvaro i Sociala medier. för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping En Lathund om kyrkans närvaro i Sociala medier för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping Inledning Nya internetbaserade kommunikationsformer skapar nya möjligheter för kyrkan. Många

Läs mer

Promotion (Påverkan) Thomas Rosenfall IEI

Promotion (Påverkan) Thomas Rosenfall IEI Promotion (Påverkan) Thomas Rosenfall IEI 1 Agenda Masskommunikation Personlig försäljning Direktkommunikation Promotion mix Interaktiv kommunikation Att utforma en marknadskommunikationskampanj 2 Påverkan:

Läs mer

MY LABEL ONLINE. Hur du representerar dig och Ditt AB i sociala medier

MY LABEL ONLINE. Hur du representerar dig och Ditt AB i sociala medier MY LABEL ONLINE Hur du representerar dig och Ditt AB i sociala medier Hur presenterar du dig och ditt varumärke? Vad vill du framhäva som din expertis och nisch? Vet du vad du vill att ditt Label ska stå

Läs mer

Om VIVA. Bolaget har kontor i Uppsala (huvudkontor), Stockholm, Göteborg, Malmö, Kalmar och Oslo.

Om VIVA. Bolaget har kontor i Uppsala (huvudkontor), Stockholm, Göteborg, Malmö, Kalmar och Oslo. Välkommen! önskar & Om VIVA Viva Media är en digital affärspartner som erbjuder strategier och tjänster med fokus på att konvertera digitala medieinvesteringar till konkreta affärer. Bolaget har kontor

Läs mer

Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013. www.ljk.se

Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013. www.ljk.se Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013 Loredana Jelmini loredana@ljk.se Utbildning Strategi Coachning Vad är ett varumärke? http://www.youtube.com/watch?v=ki6blg567i4

Läs mer

Handledning för presskommunikation

Handledning för presskommunikation Handledning för presskommunikation INLEDNING Du har säkert hört den gamla klyschan syns du inte så finns du inte. Det är givetvis ett lite tillspetsat budskap, men faktum är att det ligger ganska mycket

Läs mer

Informationspolicy för Svensk Elitfotboll samt anvisningar för informationsarbete

Informationspolicy för Svensk Elitfotboll samt anvisningar för informationsarbete Informationspolicy för Svensk Elitfotboll samt anvisningar för informationsarbete Innehållsförteckning Inledning... 3 Grundläggande principer... 3 Målgruppsanpassning... 3 Grafisk profil... 3 Planering

Läs mer

Ramverk för: Resultatmätning. Aktivitet: Uppdragsgivare: Marknad 1: Aktivitetsperiod: Copyright 2013. Pyramid Communication AB

Ramverk för: Resultatmätning. Aktivitet: Uppdragsgivare: Marknad 1: Aktivitetsperiod: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Ramverk för: Resultatmätning Aktivitet: Uppdragsgivare: Marknad 1: Aktivitetsperiod: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Att mäta resultat av marknadsinvesteringarna Att följa upp och mäta resultaten

Läs mer

Nybro kommuns policy för. sociala medier. Antagen av kommunstyrelsen 2011-04-26

Nybro kommuns policy för. sociala medier. Antagen av kommunstyrelsen 2011-04-26 Nybro kommuns policy för sociala medier Antagen av kommunstyrelsen 2011-04-26 Policy för sociala medier är en del av Nybro kommuns informations- och kommunikationsstrategi. Sociala medier definieras som

Läs mer

Pitcha rätt för långsiktiga samarbeten!

Pitcha rätt för långsiktiga samarbeten! Ett bra samarbete måste bygga på ett ömsesidigt förtroende. Det nya sättet att pitcha säkerställer just detta. Joakim Liljedahl, Sony Mobile Pitcha rätt för långsiktiga samarbeten! Guide till hur du använder

Läs mer

Sociala medier och uppdragsutbildning

Sociala medier och uppdragsutbildning Sociala medier och uppdragsutbildning Vad ska jag prata om? Utveckla dina affärer med sociala medier Vägen fram till en framgångsrik social media-strategi Uppdragsutbildning i sociala medier? Mål med föreläsningen?

Läs mer

Riktlinjer för kommunikation och kommunikationssamarbeten med 1177 Vårdguiden

Riktlinjer för kommunikation och kommunikationssamarbeten med 1177 Vårdguiden Riktlinjer för kommunikation och kommunikationssamarbeten med 1177 Vårdguiden 2017-02-17 Bakgrund 1177 Vårdguiden är landstingen och regionernas gemensamma kanal för information och tjänster till befolkningen

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Fyrbodals kommunalförbund Kommunikationsstrategi 2019 2022 Version 1.0 Beslutat 2019-xx-xx Reviderad 2019-xx-xx Ansvarig: Morgan Ahlberg Innehåll Om kommunikationsstrategin... 3 Mål och syfte... 3 Målgrupper...

Läs mer

Slutprojekt 2010 Medieinstitutet. Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben

Slutprojekt 2010 Medieinstitutet. Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben Slutprojekt 2010 Medieinstitutet Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben http://www.youtube.com/watch?v=sifypqjyhv8 Problem, syfte och mål

Läs mer

Anders Ericson, vd. Sveriges Annonsörer. Marknadschefens bästa vän

Anders Ericson, vd. Sveriges Annonsörer. Marknadschefens bästa vän Anders Ericson, vd Sveriges Annonsörer Marknadschefens bästa vän I HUVUDET PÅ EN ANNONSÖR 1. Vad är en annonsör? De störta annonsörerna i Sverige medieinvesteringar brutto i miljoner kronor 2015 1.

Läs mer

Svenska kyrkan i Linköpings närvaro i Sociala medier. En lathund

Svenska kyrkan i Linköpings närvaro i Sociala medier. En lathund Svenska kyrkan i Linköpings närvaro i Sociala medier En lathund Inledning Nya internetbaserade kommunikationsformer skapar nya möjligheter för kyrkan. Många av Svenska kyrkans anställda använder dagligen

Läs mer

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande.

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. POLICY FÖR Kommunikation Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-05-07 52 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. Kommunikationschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Dagens program. Villaägarnas varumärke, medlemmar och värvning. Pia Dahlén 24 september 2011. Varumärket Villaägarna

Dagens program. Villaägarnas varumärke, medlemmar och värvning. Pia Dahlén 24 september 2011. Varumärket Villaägarna Villaägarnas varumärke, medlemmar och värvning. Pia Dahlén 24 september 2011 Dagens program Varumärket Villaägarna Vad tycker våra medlemmar - Medlemsundersökningen 2011 Värvning via olika kanaler sidan

Läs mer

Gratistidningens förändrade roll. En favorit i det nya medielandskapet 2017

Gratistidningens förändrade roll. En favorit i det nya medielandskapet 2017 Gratistidningens förändrade roll En favorit i det nya medielandskapet 2017 Regionala och lokala medier i Sverige 300 225 150 NÄSTAN 300 GRATISTIDNINGAR 60 % 45 % 30 % Antal titlar Procentandel 75 15 %

Läs mer

Beslut angående riktlinjer för användning av digitala medier vid extern information och kommunikation KS-2012/837

Beslut angående riktlinjer för användning av digitala medier vid extern information och kommunikation KS-2012/837 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/837 2012-10-29 Kommunstyrelsen Beslut angående riktlinjer för användning av digitala medier vid extern information

Läs mer

vad är marknadsföring?

vad är marknadsföring? om föreläsaren praktisk marknadsföring ring RPC Stockholm, den 16 december 2004 pappa (Milton, 10 och Nellie 7) ekonomie doktor (affärsautomatiseringar) forskare (Stocholms universitet: marknadsföring)

Läs mer

Digital kommunikation. Anpassad utbildning för Sparbankerna

Digital kommunikation. Anpassad utbildning för Sparbankerna Digital kommunikation Anpassad utbildning för Sparbankerna Om Företagsuniversitetet Företagsuniversitetet är ett av Sveriges ledande utbildningsföretag. Vi ägs av Stiftelsen Kursverksamheten vid Stockholms

Läs mer

MEDIEKOMMUNIKATION. Ämnets syfte

MEDIEKOMMUNIKATION. Ämnets syfte MEDIEKOMMUNIKATION Ämnet mediekommunikation behandlar journalistikens, informationens och reklamens innehåll, villkor och roll i samhället. Inom ämnet studeras kommunikationsprocessens olika steg utifrån

Läs mer

Tillsammans är vi starka

Tillsammans är vi starka Tillsammans är vi starka Välkommen! Sättet vi lever vår vision och vår affärsidé på är vad som bland annat skiljer oss från våra konkurrenter. Det handlar om HUR vår omgivning upplever samarbetet med oss

Läs mer

Redaktionell publicitet Del 1: Artiklar

Redaktionell publicitet Del 1: Artiklar Ramverk för: Redaktionell publicitet Del 1: Artiklar Datum: Företag: Produktgrupp: Kontaktperson: Uppgjord av: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Utnyttja pressens slagkraft Modern marknadsföring

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

KOMM UT Planera din kommunikation

KOMM UT Planera din kommunikation KOMM UT Planera din kommunikation sju steg för planering Planera din kommunikation Nordiska ministerrådets sekretariat (NMRS) har en beslutad kommunikationsprocess som innebär att kommunikationsplanering

Läs mer

Strategi och riktlinjer för Regionförbundet Sörmlands hemsida och sociala medier

Strategi och riktlinjer för Regionförbundet Sörmlands hemsida och sociala medier WEBBSTRATEGI Datum 2015-05-29 Dnr Strategi och riktlinjer för Regionförbundet Sörmlands hemsida och sociala medier Detta är den strategi/riktlinjer som styr Regionförbundet Sörmlands verksamhet och närvaro

Läs mer

Kommunicera förbättringar

Kommunicera förbättringar Kommunicera förbättringar www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen

Läs mer

Ramverk för: Produktlansering. Datum: Företag: Marknad 1: Marknad 2: Marknad 3: Marknad 4: Deltagare: Copyright 2013. Pyramid Communication AB

Ramverk för: Produktlansering. Datum: Företag: Marknad 1: Marknad 2: Marknad 3: Marknad 4: Deltagare: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Ramverk för: Produktlansering Datum: Företag: Marknad 1: Marknad 2: Marknad 3: Marknad 4: Deltagare: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Lönsamheten skapas genom rätt erbjudande Framgångsrik produktlansering

Läs mer

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Lathund #2 för framgångsrikt påverkansarbet ingår Svenska Ridsportförbundets satsning för att stärka dialogen mellan ridklubbar och beslutsfattare.

Läs mer

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Sätt i gång med Facebook Om Facebook Mer än hälften av Sveriges befolkning använder Facebook. Sverige är dessutom det land i Norden med flest antal

Läs mer

1(11) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Pia Jexell, Kommunikationsstrateg

1(11) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Pia Jexell, Kommunikationsstrateg 1(11) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Pia Jexell, Kommunikationsstrateg 070-250 66 85 pia.jexell@habo.se Kommunikationspolicyn i praktiken Detta dokument är en bilaga till Håbo kommuns

Läs mer

Bloggar - Som marknadsföring och varumärkesbyggande. Calle Johansson Essä i Digitala Distributionsformer Högskolan Väst - 23 maj 2011

Bloggar - Som marknadsföring och varumärkesbyggande. Calle Johansson Essä i Digitala Distributionsformer Högskolan Väst - 23 maj 2011 Bloggar - Som marknadsföring och varumärkesbyggande Calle Johansson Essä i Digitala Distributionsformer Högskolan Väst - 23 maj 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 2 Inledning 3 Beskrivning 3 Diskussion

Läs mer

250 200 150 100 50 0 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 400 350 300 250 200 150 100 50 0 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 40000 35000 30000 25000 20000 15000 10000 5000 0 1 3 5 7 9 11

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier vid Försvarshögskolan

Riktlinjer för sociala medier vid Försvarshögskolan Riktlinjer 1 (7) 2011-09-21 Riktlinjer för sociala medier vid Försvarshögskolan 1 Riktlinjer i korthet 1.1 Riktlinjer för medarbetare vid Försvarshögskolan i allmänhet Medarbetare vid Försvarshögskolan

Läs mer

ONLINEGUIDE KUBEL KIDS POP-UP. Sandberg wallpaper

ONLINEGUIDE KUBEL KIDS POP-UP. Sandberg wallpaper ONLINEGUIDE KUBEL KIDS POP-UP Sandberg wallpaper Välkommen till en enkel guide som hjälper dig att marknadsföra online Pop-up kollektionen Kubel Kids från Sandberg Wallpaper. Där fokus ligger på m odern

Läs mer

Information till legitimerade tandhygienister. Marknadsföring. sociala medier

Information till legitimerade tandhygienister. Marknadsföring. sociala medier SVERIGES Information till legitimerade tandhygienister Marknadsföring och sociala medier TANDHYG Information till legitimerade tandhygienister Marknadsföring och sociala medier Inledning Marknadsföring

Läs mer

Mall för marknadsplan ROMICOM AB

Mall för marknadsplan ROMICOM AB Mall för marknadsplan ROMICOM AB Disposition 1. Nuläge 1. Organisation 2. Vision&Affärsidé 3. Målgrupper 4. Positionering 5. SWOT-analys 2. Strategidel: Förverkligande av affärsidén Långsiktig (3-5 år)

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier för Fagersta kommun

Riktlinjer för sociala medier för Fagersta kommun 1 (6) 20111010 Riktlinjer för sociala medier för Fagersta kommun Riktlinjerna beskriver hur Fagersta kommun och dess verksamheter kan använda sociala medier på ett sätt som stämmer överens med kommunens

Läs mer

PRODUKTMEDIA EN LITEN GUIDE

PRODUKTMEDIA EN LITEN GUIDE PRODUKTMEDIA EN LITEN GUIDE ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN SKALL GÖRA PRODUKT- MEDIA TILL EN DEL AV MARKNADSPLANEN I dagens mediebrus är det svårt att hitta kanaler som bryter igenom och når önskad målgrupp. Vi

Läs mer

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015 Kommunikationspolicy Antagen av Kf 56/2015 Innehåll Innehåll... 1 1. Kommunikation hjälper oss att utföra våra uppdrag... 2 2. Kommunikationsansvar... 2 3. Planerad kommunikation... 2 Checklista för att

Läs mer

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund - Hemslöjden 100 år. Analytiker: Måns Bergh

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund - Hemslöjden 100 år. Analytiker: Måns Bergh Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund - Hemslöjden 100 år Analytiker: Måns Bergh Infopaq har på uppdrag av Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund analyserat mediernas rapportering kring föreningen

Läs mer

Göteborgs universitet i medierna Fjärde kvartalet Max Wehlin

Göteborgs universitet i medierna Fjärde kvartalet Max Wehlin i medierna Fjärde kvartalet 2009 Max Wehlin Nyckeltal Genomslag Q4 2009 Q3 2009 Q4 2008 Senaste 12 mån Antal införanden 605 510 477 2276 Räckvidd i miljoner 249 206 203 922 Nettogenomslag i miljoner Total

Läs mer

Kanalvalet2019. Styrkan med rätt innehåll i rätt kanal.

Kanalvalet2019. Styrkan med rätt innehåll i rätt kanal. Kanalvalet2019 Styrkan med rätt innehåll i rätt kanal. Det ständiga valet Som avsändare av kommunikation är det många olika val att ta ställning till fysiskt eller digitalt? PostNord, Citymail eller Morgonpost?

Läs mer

Plan för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi

Plan för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi Publicerad: Beslutsfattare: Anders Fällström, rektor Handläggare: Kicki Strandh, kommunikationschef Beslutsdatum: Giltighetstid: 2019-2023 Sammanfattning:

Läs mer

PRODUKTMEDIA. En stark del av marknadsmixen

PRODUKTMEDIA. En stark del av marknadsmixen PRODUKTMEDIA En stark del av marknadsmixen Cecilia Grahn Nyd Marknadschef MEC Gruppen AB MEC Group Fuzhou China MEC Hong Kong Trading Ltd ROI Stora Reklamkakan 2014 Produktion 17,7 % Digital reklam 16,0

Läs mer

Så lyckas du med marknadsföring och varumärkesbyggande. Lisbeth Larsson. Grant Thornton International. All rights reserved.

Så lyckas du med marknadsföring och varumärkesbyggande. Lisbeth Larsson. Grant Thornton International. All rights reserved. Så lyckas du med marknadsföring och varumärkesbyggande Lisbeth Larsson Världens mest värdefulla varumärken 1. Apple 2. Google 3. IBM 4. McDonalds 5. Microsoft Några kända varumärken i Göteborg Dagens presentation

Läs mer

Historisk struktur sju Gyllene Hjul

Historisk struktur sju Gyllene Hjul Historisk struktur sju Gyllene Hjul Årets bästa sponsring Årets interna event Årets rättighets innehavare Årets event B2C Årets samhälls engagemang Årets event B2B Årets mest kreativa lösning TNS 3 Gyllene

Läs mer

ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM

ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM version 1.0 2018-05-06 INNEHÅLL INLEDNING 3 VÄRDEGRUND 4 MÅL 5 BUDSKAP 6 KOMMUNIKATIONSKANALER 7 HUR 8 UTVÄRDERING OCH AVSLUT 9 INLEDNING Örebro Fältrittklubb

Läs mer

ATT SKAPA INFLYTANDE. Från medierelationer till influencer-relationer. Mynewsdesk PR Academy. Studieguide 2 av 5

ATT SKAPA INFLYTANDE. Från medierelationer till influencer-relationer. Mynewsdesk PR Academy. Studieguide 2 av 5 ATT SKAPA INFLYTANDE Från medierelationer till influencer-relationer Mynewsdesk PR Academy Studieguide 2 av 5 VEM ÄR EN INFLUENCER? INFLUENCERS FINNS INOM VARJE UPPTÄNKLIG BRANSCH VAD GÖR DEM SÅ ANVÄNDBARA?

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN Bilaga 2 DNR 050-2895/2010 SID 1 (5) 2011-06-22 KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 Detta program är ett långsiktigt måldokument där kommunfullmäktige

Läs mer

Infoproffs 2011. -trender inom PR och information

Infoproffs 2011. -trender inom PR och information Infoproffs 2011 -trender inom PR och information Har sökmotoroptimering på allvar tagit klivet från IT- till informationsavdelningen? Vilka kanaler när det gäller PR och information ökar mest i år? Var

Läs mer

Internet och sociala medier. Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se

Internet och sociala medier. Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se Internet och sociala medier Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se Min agenda Lite om.se Sociala medier vad är det vi pratar om? Vad är nyttan? Vilka är riskerna? Några

Läs mer

Rapport. Kampanjuppföljning Skydda dig mot brand MSB

Rapport. Kampanjuppföljning Skydda dig mot brand MSB Rapport Kampanjuppföljning Skydda dig mot brand MSB 201-01-08 Om undersökningen Undersökningens målgrupp var allmänheten från 1 år. Totalt genomfördes 1 90 intervjuer i slumpmässigt telefonrekryterad webbpanel.

Läs mer

En glasklar skillnad mellan PR och information papperen på bordet om den totala kostnaden för köpt kommunikation Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V)

En glasklar skillnad mellan PR och information papperen på bordet om den totala kostnaden för köpt kommunikation Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) PM 2013:23 RI (Dnr 053-2496/2011) En glasklar skillnad mellan PR och information papperen på bordet om den totala kostnaden för köpt kommunikation Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) Borgarrådsberedningen

Läs mer

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 2. Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Att ridklubben har en bra dialog och ett gott samarbete med sin kommun är viktigt för ridklubbens

Läs mer

Policy för sociala medier

Policy för sociala medier Policy för sociala medier Degerfors kommun Antagen av kommunfullmäktige 127/2014-11-24 Innehållsförteckning Strategi...3 Nyttan med sociala medier... 3 Syftet med kommunens närvaro i sociala medier...

Läs mer

Visions guide i sociala medier

Visions guide i sociala medier Datum: 2018-08-28 Visions guide i sociala medier Undrar du hur du kan jobba med sociala medier? Här hittar du tips och råd för att använda sociala medier på ett effektivt sätt. Guiden vänder sig till Visions

Läs mer

Kap 9: Kommunika-onskanaler

Kap 9: Kommunika-onskanaler Kap 9: Kommunika-onskanaler Konkurrenskra* handlar bl a om hur kunderna upplever våra produkter vår servicegrad hur företaget framställs i media a; vi syns på flera olika arenor a; vi lär känna vår målgrupp

Läs mer

DATA & CONTEXT STUDY

DATA & CONTEXT STUDY DATA & CONTEXT STUDY Bakgrund Schibsted Data & Context Study 2 50% 3 KONTEXTEN SPELAR INGEN ROLL SÅ LÄNGE VI NÅR MÅLGRUPPEN - BRED VS RIKTAD KOMMUNIKATION? Agenda MEDIAKANAL ANNONS ANDRA ANNONSER ANDRA

Läs mer

Kommunikationsstrategi yrkesutbildningen

Kommunikationsstrategi yrkesutbildningen Kommunikationsstrategi för yrkesutbildningen 11.3.2019 18.3.2019 1 INNEHÅLL Ägare och ansvar Utgångspunkter för kommunikationen Målgrupper Riktlinjer Värderingar Effektmål En studerande berättar Kärnbudskap

Läs mer

Seniorer lär seniorer IT

Seniorer lär seniorer IT IT-handledarutbildning Seniorer lär seniorer IT Projektrapport nr 1 30 april 2019 1 Etapp 1, till 2019-04-30 Kartläggning av behov och inventering av existerande utbildningsmaterial 2 Etapp 2, 2019-05-01

Läs mer

Extern kommunikationsstrategi

Extern kommunikationsstrategi Extern kommunikationsstrategi Gäller från november 2017 Version 2.0 1 (8) Innehåll 1 Avgränsningar... 2 2 Långsiktigt mål... 2 3 Syfte med kommunikationsstrategin... 2 4 Kondenserad strategi... 2 5 Varumärke

Läs mer

E-POSTBAROMETERN 2013

E-POSTBAROMETERN 2013 E-POSTBAROMETERN 2013 Marknadschefers val av olika medier 2013 E-postmarknadsföringens nuläge, framtid och trender. Statistik från en undersökning bland svenska marknadsförare. Creating e-mail success

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag Utbildningen ingår i projektet Helikoopter vilket är ett kompetensutvecklingsprojekt som finansieras av Europeiska socialfonden och genomförs i Coompanion Norr och Västerbottens

Läs mer

Billogram för EFFEKTIVARE KUND- KOMMUNIKATION

Billogram för EFFEKTIVARE KUND- KOMMUNIKATION Billogram för EFFEKTIVARE KUND- KOMMUNIKATION Egentligen låter det ju ologiskt, en faktureringstjänst som pratar om kundkommunikation och kundrelationer. Men vi ska förklara i den här guiden. Därefter

Läs mer

Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun

Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun www.hassleholm.se Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Kännetecken för kommunikationen... 1 2.1 Öppen och

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR HANINGE KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen ( 255) POLICY

KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR HANINGE KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen ( 255) POLICY KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR HANINGE KOMMUN Antagen av kommunstyrelsen 2012-11-26 ( 255) POLICY Kommunikationspolicy för Haninge kommun Syftet med en kommunikationspolicy för kommunen är att skapa effektivitet

Läs mer

Kap 10: Kampanjplanering

Kap 10: Kampanjplanering Kampanj: En eller flera marknadsföringsak5viteter som genomförs under en kortare 5dsperiod. Ak5viteterna planeras så a= de stödjer och förstärker varandra. 10.Kampanjplanering 1 10.Kampanjplanering 2 Kap

Läs mer