MANUAL FÖR E-STUDENT [5-9]

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MANUAL FÖR E-STUDENT [5-9]"

Transkript

1 MANUAL FÖR E-STUDENT [5-9] Copyright Anders M. Karlsson & datanissen 2005, Om E-Student är en applikation för utvärdering av elever i årskurserna 5-9. Programmet är utformat som så inte enbart pedagogen kan registrera omdömen. Eleven kan likväl själv via programmet utöva reflektion och självutvärdering i de olika ämnena. Såväl elevens som pedagogens kommentarer kan genom applikationens funktion för sammanställning, skrivas ut på papper antingen ämnen för ämne, termin för termin eller flera ämnen och terminer samtidigt för att enklare skapa underlag för att läsa ut olika typer av mönster i elevens utveckling i de olika ämnena. Applikationen klarar av att administrera totalt 50 mentorsgrupper (eller klasser) fördelade på årskurserna 5-9. Med mentorsgrupp menas en samling elever som har en gemensam kontaktlärare, som är den som sköter kontakten i spörsmål som har med eleven att göra gentemot andra undervisande pedagoger samt gentemot föräldern. Mentorsgruppen utgör i applikationen den enhet, där den pedagog som är registrerad som mentor innehar behörighet att administrera och sammanställa information om eleverna. Det är enbart den registrerade mentorn som har denna befogenhet. En mentorsgrupp kan även vara en undervisningsgrupp. Utöver mentorsgrupperna finns det möjlighet att registrera 60 studiegrupper per årskurs (totalt 300 stycken). Tanken är att studiegruppen ska vara synonym med undervisningsgrupp och att eleverna således läser sina ämnen i dessa studiegrupper. Mentor har inte behörighet att administrera studiegruppsvis. Enbart den, eller de, pedagoger som är registrerade som undervisande lärare för respektive studiegrupp, har behörighet att administrera dem. Undervisande lärare kan registrera omdömen på de elever som är registrerade som tillhörande de grupper där läraren är registrerad. Mentor kan registrera information i samtliga sina elevers ämnen, även om mentorn inte är registrerad som undervisande lärare i dessa ämnen. I applikationen går det att totalt registrera 30 ämnen. Det finns således utrymme att, utöver de 20 tal ämnen som finns specificerade i nationella kursplaner, skapa egna lokala ämnen som sedan kan utvärderas. Programmet bör underhållas av mer än en administratör, för att på så vis inte stå och falla med en person. Varje eemplar av applikationen erhåller ett användarnamn samt ett lösenord för administratören att använda vid första tillfället för inloggning. Dessa uppgifter ska omedelbart ändras efter inloggningen.

2 2. Systemkrav Applikationen är byggd för att köras via nätverk. Det betyder dock inte att ett nätverk är ett måste, då det fungerar att köra programmet även på en enskild dator. Fördelen med att flera personer då kan ha access till programmet försvinner. Operativsystem: Windows 98 eller senare (Windows XP Home Edition saknar servertillägget och fungerar således inte). Skärmupplösning: (fungerar med , men är inte att föredra) Hårddsikutrymme: 20 mb ledigt Tillgänglig serverfunktion: applikationen kräver en tillgänglig serverfunktion installerad, typ IIS (Internet Information Services) för Windows XP Pro Webbläsare: Microsoft Internet Eplorer Övrigt: Java 3. Installation Alternativ 1: ett lokalt nätverk saknas och applikationen körs på en dator. Installera servertillägget för datorns operativsystem och placera applikationsmappen estudent med allt dess innehåll i mappen wwwroot som finns i servertilläggets mappstruktur (eempelvis Inetpub i IIS). Åtkomst till applikationen fås genom att i webbläsaren skriva adressen Alternativ 2: ett lokalt nätverk finns. Gör på samma sätt som beskrivs under alternativ 1. Samtliga datorer i det lokala nätverket kommer åt applikationen genom att i webbläsaren skriva adressen Alternativ 3: applikationen kan publiceras på Internet, vilket ger åtkomst från vilken dator som helst som ansluts till Internet. Internetpublicering kan gå till på åtminstone två sätt; A: en egen server sätts upp lokalt, kopplad till Internet. B: ett konto skapas hos en leverantör med tillhörande hemsida. De krav som leverantörens server måste uppfylla är att den hanterar ASP och Accessdatabaser. C: Applikationen placeras på e-students egen server. 4. Behörigheter På sidan för inloggning, måste användaren först välja behörighetsgrad innan uppgifter om användarnamn och lösenord skrivs in. Det finns tre olika behörighetsnivåer; elev, lärare och administratör. A. Elev: en elev har enbart behörighet att registrera sina egna reflektioner i respektive ämne i kategorierna elevens egen insats, vad eleven ser som sina egna mål i ämnet samt hur eleven själv ser att dessa mål ska uppnås. OBS! Applikationen står inte och faller med elevregistreringen. Den lokala infrastrukturen för IT kanske inte gör det möjligt att alla elever kan registrera sina uppgifter via dator. Däremot finns dessa fält ändå med vid utskrift, vilket medför att elev, eventuellt vid utvärderingstillfället, kan skriva in sina egna reflektioner.

3 B. Lärare: pedagogen kan skapa, redigera samt radera elevposter. Läraren kan skapa en elevpost tillhörande vilken mentors som helst, men det är att föredra att respektive mentor skapar sina egna elever eller att administratören gör det. Läraren kan enbart redigera och radera elever som är registrerade som mentorselever till den aktuella läraren. Läraren kan ändra de uppgifter som är registrerade på den egna posten. Läraren kan titta på sina kollegors information samt se vilka ämnen de undervisar i. Läraren kan inte komma vidare då det gäller kollegans ämnen, se vilka elever kollegan undervisar samt skriva omdömen om kollegans elever. Läraren kan komma åt, se samt ändra sin mentorselevs uppgifter i samtliga elevens ämnen även om läraren inte är registrerad som undervisande lärare. Tanken är att läraren i sin roll som mentor ska ha möjlighet att administrera samtliga uppgifter om eleven. Läraren har behörighet att skapa sammanställningar samt att skapa listor. C. Administratör: administratören har full behörighet. Detta medför att en person som är inloggad med denna behörighet kan skapa, redigera samt radera såväl elevposter lärarposter samt administratörsposter. Dessutom är det administratören som skapar och namnger mentorsgrupper, ämnen samt studiegrupper och slutligen redigerar registrerade uppgifter kring den aktuella skolan. Administratören saknar två behörigheter; 1. Skriva omdömen om elever i respektive ämnen. Det kan enbart undervisande lärare göra eller elevens mentor. Administratören kan dock skriva i fälten för samtliga elevens egen utvärdering. 2. Skapa sammanställningar. Det kan enbart en lärare som är mentor för en eller flera elever göra för elev/eleven registrerade i lärarens mentorsgrupp. Administratörskonton är helt fristående. Med det menas att en undervisande pedagog som även är administratör, kommer att ha två inloggninskonton; ett för varje behörighetsgrad. Detta betyder dock inte att användarnamnet och lösenordet behöver vara olika, de kan vara samma. Det viktiga att understryka är att det i detta eempel krävs två olika konton, som är placerade olika databastaballer och att om pedagogen är inloggad som lärare erhålls inte administratörsbehörigheterna. För detta krävs en inloggning som just administratör. Se översikt med behörigheter på nästa sida.

4 Funktion Elev Lärare Mentor Admin Skapa lärarpost Redigera lärarpost Radera lärarpost Skapa adminpost Redigera adminpost Radera adminpost Skapa elevpost Redigera elevpost Radera elevpost Självutvärdering elev Elevutvärdering Skapa sammanställning Skapa listor Skapa mentorsgrupper Skapa ämnen Skapa studiegrupper Ändra skolans uppgifter 5. Logga in som administratör A. Klicka på Klicka här för att logga in. B. Popupfönstret med sida för inlogging visas (OBS! Stäng av eventuella funktioner som förhindrar popup-fönter, annars fungerar det inte!). C. Välj Administratör genom att klicka i den runda vita pricken. D. Skriv in det tillfälliga användarnamn och lösenord som mottagits. E. Klicka på Logga in. F. Bekräfta med OK. Administratörens programmiljö tonar upp sig. Sidan består av en tom del och en del med en meny. Där står det att du är inloggad som administratör. 6. Inloggad som administratör A. Admin Lärare - Visa alla lärare - Listor - Ny lärare B. Admin Elever - Alla elever - Listor - Ny elev C. Admin Inställningar - Red. Ment.gr. - Red. Ämnen - Skolinfo - Gr.År5-Gr.År9 D. Admin Adminkonto - Admin efter ID - Ny admin

5 E. Logga ut 7. Inloggning som lärare A. Klicka på Klicka här för att logga in. B. Popupfönstret med sida för inlogging visas (OBS! Stäng av eventuella funktioner som förhindrar popup-fönter, annars fungerar det inte!). C. Välj Lärare genom att klicka i den runda vita pricken. D. Skriv in användarnamn och lösenord. E. Klicka på Logga in. F. Bekräfta med OK. Lärarens programmiljö tonar upp sig. Sidan består av en tom del och en del med en meny. Där står det att du är inloggad som lärare. 8. Inloggad som lärare A. Min sida (lärare) B. Mentorselever (lärarfunktion) C. Att skriva omdömen om en elev D. Sammanställ E. Ny elev F. Alla elever G. Kollegor H. Listor 9. Inloggning som elev A. Klicka på Klicka här för att logga in. B. Popupfönstret med sida för inlogging visas (OBS! Stäng av eventuella funktioner som förhindrar popup-fönter, annars fungerar det inte!). C. Välj Elev genom att klicka i den runda vita pricken. D. Skriv in användarnamn och lösenord. E. Klicka på Logga in. F. Bekräfta med OK. Elevens programmiljö tonar upp sig. Sidan består av en del kallad Min sida och en del med en meny. Där står det att du är inloggad som elev. 10. Inloggad som elev A. Min sida (elev) B. Kontakta mentor 11. Kontakta mentor Under förutsättning att det finns en arbetsplatsrelaterad e-postadress registrerad för respektive mentor, finns det möjlighet för elev eller förälder som loggar in på elevs konto, att skicka ett meddelande till mentorn. Detta meddelande kan eempelvis handla om att föräldern vill meddela mentorn om att föräldern läst elevens omdömen och på så vis förberett sig inför utvecklingssamtalet. 12. Visa alla lärare

6 Visar alla registrerade lärare i databasen, med tio poster per sida. Genom att klicka på förnamnet visas personen egen sida. I rutan Om mig visas grundläggande information. I rutan Mina ämnen visas de ämnen som läraren undervisar i. 13. Ändra lärarens uppgifter Klicka på Ändra lärarens uppgifter för att redigera posten. På sidan för redigering går det till vänster att redigera grundläggande uppgifter. Till höger finns två spalter med ämnen. Varje ämne kan ha ett av följande två värden; undervisar ej eller undervisar. Klicka på Uppdatera föra att spara eventuella ändringar och bekräfta sedan med OK. 14. Listor Det går att skapa fyra olika typer av listor; A. Grupplista undervisning passar bra till att för upp resultat eller närvaro. I steg två av listgeneratorn går det att välja antingen mentorsgrupp eller ämne samt vilket år gruppen befinner sig. I steg tre finns möjlighet att välja antingen mentorsgrupp eller studiegrupp. B. Grupplista med adresser som ovan med elevernas personliga hem- och kontaktuppgifter. C. Personallista lista över registrerad personal D. Elevers inloggning skapar en lista med elevers användarnamn samt lösenord. Listan skapas mentorsgruppsvis och i steg två av listgeneratorn väljs aktuell mentorsgrupp. 15. Ny lärare Fyll i uppgifter till höger på sidan. Förnamn, efternamn, signatur, lösenord och användarnamn är obligatoriska. OBS! Ge alla lärare unika användarnamn, men lika lösenord. respektive lärare får sedan själv hitta på ett eget lösenord. Det går att registrera två uppgifter om e-post för varje lärare. Till vänster finns två spalter med ämnen. Förändra värdet på de ämnen som läraren undervisar i till Undervisar. Klicka på Registrera när allt är klart. Alla registrerade elever visas, med tio poster per sida. Det finns även möjlighet att visa eleverna mentorsgruppsvis. Längst till höger i tabellen som visar alla eleverna, finns en kolumn för radering av elevpost. Elever som är registrerade som mentorselever i respektive lärares mentorsgrupp, kan läraren själv radera genom att klicka på den röda pilen. Det är enbart en administratör som har rättighet att radera alla elevposter, oavsett mentorsgrupp. Genom att klicka på elevens förnamn, visas elevens egen sida. 16. Elevens sida (Min sida) Till vänster visas allmän information om eleven och till höger visas de ämnen som eleven läser. Genom ett klick på elevens ämnen, slussas användaren vidare till respektive ämnes sida upp för inskrift av omdömen. Det är enbart den lärare som är registrerad som elevens mentor som har tillgång till inskrift av information i alla elevens ämnen.

7 Undervisande lärare i respektive ämne har tillgång till just det ämnet. Administratören har tillgång till alla ämnen, men har enbart behörighet att skriva in information i fälten för elevens egna kommentarer. Klicka på Ändra elevens uppgifter för att redigera den information som finns sparad om eleven. 17. Ändra elevens uppgifter Till vänster på sidan finns allmänna uppgifter om eleven. Utv. sam handlar om att det går att ange vad som gäller för utvecklingssamtal för just den här eleven, till eempel vilka tider som passare bäst etc. Observera att elevens lösenord måste vara unikt, eftersom eleven själv inte kan ändra det. Till höger finns alla ämnen uppräknade som finns registrerade på skolan. I den första kolumnen ska det anges ifall eleven Läser ämnet eller om eleven Läser inte ämnet. I kolumn två anges namnet på den lärare som undervisar i ämnet. De lärare som är registrerade i respektive ämne finns i dropboen. Kolumn tre är till för att kunna ge möjligheten att registrera ytterligare en undervisande lärare i ämnet, ifall det skulle vara så att eleven har två olika lärare i ämnet. Klicka på Uppdatera för att spara eventuella ändringar. 18. Ny elev Till vänster på sidan finns allmänna uppgifter om eleven. Det är obligatoriskt att ange förnamn, efternamn, mentorsgrupp, mentor samt användarnamn och lösenord. Var noga med att elevens mentorsgrupp stämmer överens med mentorns, så att mentorn verkligen är registrerad för den mentorsgrupp som anges för eleven. Utv. sam handlar om att det går att ange vad som gäller för utvecklingssamtal för just den här eleven, till eempel vilka tider som passare bäst etc. Observera att elevens lösenord måste vara unikt, eftersom eleven själv inte kan ändra det. Till höger finns alla ämnen uppräknade som finns registrerade på skolan. I den första kolumnen ska det anges ifall eleven Läser ämnet eller om eleven Läser inte ämnet. I kolumn två anges namnet på den lärare som undervisar i ämnet. De lärare som är registrerade i respektive ämne finns i dropboen. Kolumn tre är till för att kunna ge möjligheten att registrera ytterligare en undervisande lärare i ämnet, ifall det skulle vara så att eleven har två olika lärare i ämnet. Klicka på Registrera för att skapa elevposten. 19. Red Ment.gr. Det går att registrera totalt 50 mentorsgrupper, 10 för varje årskurs. Kalla grupperna eempelvis för 5A eller 51 etc. Det går att radera grupper som är överflödiga genom att lämna inskrivningsfälten tomma. Klicka på Uppdatera för att spara eventuella ändringar. 20. Red Ämnen

8 Det går att totalt registrera 30 ämnen. Det går att använda antingen ämnesbeteckningar i linje med kursplanens, eller att ha egna. Det är att rekommendera att i vissa fall använda förkortningar, vars syfte helt enkelt är av layoutmässig karaktär på de sidor där beteckningen visar sig. Eempelvis är Samällsk. bättre än att skriva ut hela ordet, Samhällskunskap. Det är inte säkert att alla 30 ämnen behöver användas. Lämna i så fall inskrivningsrutor tomma. Klicka på Uppdatera för att spara eventuella ändringar. 21. Skolinfo Visar den grundläggande information som finns sparad om skolan. Klicka på Redigera för att ändra uppgifter. Klicka sedan på Uppdatera. 22. Gr.År5-Gr.År9 Det går att varje årskurs 5-9 skapa 60 olika studiegrupper, totalt alltså 300. All denna kapacitet behöver inte användas. Lämna de inskrivningsrutor tomma som inte behövs. 23. Admin efter ID Alla registrerade administratörskonton visas, med tio poster per sida. Klicka på orange pil för att ändra respektive posts uppgifter. Som inloggad första gången som administratör är det av vikt att lösenordet ändras så till ett lösenord som bara administratören känner till. Klicka på röd pil för att radera respektive post. 24. Ny Admin Ett nytt administratörskonto skapas. Fyll i uppgifterna och klicka sedan på Registrera för att skapa posten. Det går att i princip skapa hur många administratörer som helst, men försök att begränsa antalet. Det bör alltid vara mer än en person som är registrerad som administratör! 25. Lärarens sida (Min sida) Till vänster visas allmän information om läraren och till höger visas de ämnen som registrerats som de som läraren undervisar i. Klicka på Ändra mina uppgifter för att redigera den information som finns sparad om läraren. 26. Mentorselever Visar samtliga elevers om registrerats som elever som går i respektive lärares mentorsgrupp. Genom att klicka på respektive elevs namn, slussas användaren vidare till elevens egen sida. I kolumnen radera går det att, genom ett klick på den röda pilen radera elevposten. 27. Sammanställ

9 Ger möjlighet att skapa ett dokument innehållande utvärderingsinformation om alla ämnen under alla terminer, således med ett stort antal olika kombinationer. Skapa sammanställningen genom att utföra följande; A. Välj en elev genom att klicka på den gröna pilen i kolumnen lägst till höger i den aktuella elevens post. B. En sida med samtliga ämnen som eleven läser, samt samtliga terminer år 5-9, visas. Bocka för ämnen och terminer som önskas visas på sammanställningen. C. Klicka på Visa sammanställning. D. Klicka på Skriv ut högst upp i dokumentet för utskrift. OBS! För att få eakta radbrytningar för det utskrivna dokumentet, rekommenderas att hela dokumentet kopieras och sedan klistras in i ett ordbehandlingsprogram, där det finns möjlighet att själva påverka radbrytningar. 28. Kollegor Visar alla registrerade kollegor, med tio poster per sida. Klicka på respektive kollegas namn för att visa detaljinformation med kollegan samt se vilka ämnens om denne undervisar i. 29. Mentorselevers omdömen Om en elev saknar möjlighet att själv skriva in sina egna reflektioner i de olika ämnena, kan elevens mentor skriva in dessa. Mentor kan även ha koll på vad som skrivs om mentorseleverna i mentorsgruppen i de olika ämnena på följande två sätt; A. Klicka på Mentorselever i menyn. Klicka på elevens förnamn. Till höger på elevens sida, syns alla de ämnens som eleven undervisas i. Klicka på ett av dessa ämnen, för att se sidan med omdömet i ämnet. B. Skapa en sammanställning. 30. Att skriva omdömen som mentor A. Klicka på Mentorselever i menyn. B. Klicka på elevens förnamn. Elevens sida visas. C. Klicka på det ämne, i vilket du önskar skriva i ett omdöme. D. Välj termin. E. Fyll i uppgifterna F. Klicka på Uppdatera. G. Det finns nu två val; 1. Samma ämne (visar samma sida som precis lämnats), 2. Välj annat ämne (visar elevens sida). 31. Att skriva omdömen som undervisande lärare A. Klicka på Min sida i menyn. B. Under Mina ämnen finns de ämnen som du undervisar i. C. Klicka på det ämne, i vilket du önskar skriva i ett omdöme. En lista, om tio poster per sida, genereras nu som visar alla elever i alla grupper som du undervisar i just det ämnet. D. Klicka på den elevs förnamn som du önskar skriva omdöme öm. E. Välj aktuell termin.. F. Fyll i uppgifterna G. Klicka på Uppdatera.

10 H. Nu finns två val; 1: Samma elev (du återvänder till samma sida som du nyss lämnat), 2: Välj annan elev (du återvänder till listan med alla elever som du undervisar i ämnet). OBS! I vissa fall kan det finnas två lärare registrerade som undervisande för en elev i ett ämne. I fall som detta kan båda lärarna ändra och lägga till omdömen om eleven. 32. Att skriva utvärdering av sig själv som elev A. Klicka på det ämne du ska utvärdera under Mina ämnen till höger på sidan. B. Välj aktuell termin. C. Skriv kommentarer i de fält som finns under rubriken Elevens kommentarer. D. Klicka på Uppdatera när du är klar. E. Nu finns två val; 1: Samma ämne (återgå till sidan du precis kom från, 2: Välj annat ämne (återgå till din sida). 33. Årskursbyte Vid höstterminsstart måste mentorsgruppsbeteckningar uppdateras. Respektive mentor (eller administratör) måste då utföra följande operation; A. Registrerad mentorsgruppsbeteckning för respektive mentor uppdateras, till eempel ändras 5A till 5B. B. Mentorsgruppsbeteckningar på samtliga elever i mentorsgruppen måste ändras. C. Logga ut, för att sedan logg in igen. Ändringarna har verkställts. 34. Mentorsgrupp Med mentorsgrupp menas en grupp i vilken en mentor (lärare) ansvarar för kontakter med elevens undervisande lärare och med elevens föräldrar. Mentor ansvarar för utvecklingssamtal mellan mentor, elev och föräldrar där syftet är att presentera utvärderingar av elevens utveckling i de olika ämnena 35. Studiegrupp Med studiegrupp menas en grupp i vilken elever har undervisning. En studiegrupp kan eempelvis bestå av två mentorsgrupper och därmed heta 5AB. Jfr mentorsgrupp. 36. Skrivskyddad databas Feltyp: Microsoft OLE DB Provider for ODBC Drivers ( ) [Microsoft][Drivrutin för ODBC Microsoft Access] Det går inte att uppdatera. Databasen eller objektet är skrivskyddat. Ovanstående felmeddelande kräver att rättigheterna för aktuell mapp (estudent) i wwwroot ändras. När man högerklicka på mappen i utforskaren, ska det finnas en flik som heter säkerhet. Ge skrivrättigheter för användare som ansluter till mappen. Om fliken säkerhet inte finns, aktivera den genom att i Mappalternativ i Kontrollpanelen, klicka på fliken Visning. Bocka av Använd förenklad fildelning under Avancerade inställningar.

11 37. Likartade inloggningsuppgifter Om två poster inom samma inloggningssegment (administratör, lärare eller elev) får eakt samma användarnman och samma lösenord, kommer den post som skapades först att öppnas vid inloggning. Ett tips är att ange åtminstone unika användarnamn till lärare (lösenordet kan vara samma eftersom läraren kan ändra det). Elever måste alltid få unika inloggningsuppgifter antingen vad gäller användarnamn eller lösenord. 38. Samtidig omdömesregitrering Felmeddelande: Microsoft OLE DB Provider for ODBC Drivers ( ) [Microsoft][ODBC Microsoft Access Driver] The Microsoft Jet database engine stopped the process because you and another user are attempting to change the same data at the same time. Om två lärare, en lärare och en elev, en administratör och en elev eller om en administratör och en lärare befinner sig i samma post samtidigt och utför en uppdatering precis samtidigt, finns risken att den inmatade inforamtionen går förlorad. Ta därför för vana att alltid titta efter så att den information du matat in verkligen finns registrerad. 39. Stora luckor i rullmenyer Stora luckor eemplvis mellan mentorsgrupper i rullmenyn vid registrering av en ny lärare, åtgärdas genom att logga in som administratör, välja inställningar och sedan klicka på Red.ment.gr. Klicka sedan på Uppdatera. På samma sätt kan göras med ämnen, studiegrupper och standardfraser. 40. Dubbelregistrering Om två poster skapas i samma databastabell samtidigt, finns risken att det blir fel i en av posterna. Radera posten och registrera den igen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- MANUAL FÖR E-STUDENT [5-9 Complete]

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- MANUAL FÖR E-STUDENT [5-9 Complete] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- MANUAL FÖR E-STUDENT [5-9 Complete] Copyright datanissen 2005, info@datanissen.net -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9 Anpassad för Lapplands Gymnasium 2014-01-02/MAEV

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9 Anpassad för Lapplands Gymnasium 2014-01-02/MAEV Handbok för medborgare i Dexter Version 2.0 för Dexter 3.9 Anpassad för Lapplands Gymnasium 2014-01-02/MAEV Innehåll Inledning... 2 Vem är medborgare?... 2 Hur får jag mitt konto?... 2 Hur loggar jag in?...

Läs mer

E-tjänster. Innehåll LATHUND FÖR DIG SOM ÄR REKTOR ELLER PROVADMINISTRATÖR

E-tjänster. Innehåll LATHUND FÖR DIG SOM ÄR REKTOR ELLER PROVADMINISTRATÖR LATHUND FÖR DIG SOM ÄR REKTOR ELLER PROVADMINISTRATÖR E-tjänster Innehåll Behörighetssystemet till bedömningsportalen Om behörighetssystemet 1 Logga in i behörighetssystemet 2 Registrera provadministratörer

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

Handbok i Dexter för vårdnadshavare i grundskolan

Handbok i Dexter för vårdnadshavare i grundskolan Handbok i Dexter för vårdnadshavare i grundskolan 2010-03-12 Eva Melander/Carina Molin Innehåll Vem är medborgare Hur loggar jag in Jag är inte bara mamma Jag har tappat bort mitt lösenord Jag vill byta

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server 1. Inledning För att den i Arx interna Jetty Web servern skall kunna skapa temporära filer måste den ha tillgång till en användarkatalog (ett användarkonto)

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Familjewebben. Information och manual för föräldrar Malung-Sälens kommun Barn- och utbildningsförvaltningen - 1 -

Familjewebben. Information och manual för föräldrar Malung-Sälens kommun Barn- och utbildningsförvaltningen - 1 - Familjewebben Information och manual för föräldrar 2012-09-21 Malung-Sälens kommun Barn- och utbildningsförvaltningen - 1 - Innehållsförteckning 1 Logga in i InfoMentor 3 2 Startsidans innehåll... 4 3

Läs mer

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Sida: 1(7) Installationsanvisningar VisiWeb Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar VisiWeb på en

Läs mer

Kom igång med Adela Gymnasium

Kom igång med Adela Gymnasium Kom igång med Adela Gymnasium Publicerad 2011-07-05 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Kom igång med Adela Gymnasium 1 Starta Adela Gymnasium 5 Logga in som

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Schema. Under dessa menyer finns dina tillgängliga funktioner. Alternativ kan saknas om skolan inte aktiverat en funktion. Nova Software AB 1 (12) 402

Schema. Under dessa menyer finns dina tillgängliga funktioner. Alternativ kan saknas om skolan inte aktiverat en funktion. Nova Software AB 1 (12) 402 Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter

Handbok för medborgare i Dexter Handbok för medborgare i Dexter Version 2.0 för Dexter 3.9 Förkortad version gällande Alléskolan i VARA IT-stöd för morgondagens skola & förskola IST erbjuder skolledare, pedagoger, elever och vårdnadshavare

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion september 2013 Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support...

Läs mer

Manual för Medborgarkonto. För dig som har barn i Malmö stads gymnasieskola

Manual för Medborgarkonto. För dig som har barn i Malmö stads gymnasieskola Manual för Medborgarkonto För dig som har barn i Malmö stads gymnasieskola Vem är medborgare? Rollen Medborgare i Dexter bygger på att personen finns registrerad som vårdnadshavare i administrativa systemet

Läs mer

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Aktivitetsstöd Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (27) Datum 2013-09-26 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen/föreningsadministratör... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor Information 2014-12-03 1 (14) Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen rektor Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9 Handbok för medborgare i Dexter Version 2.0 för Dexter 3.9 IT-stöd för morgondagens skola & förskola IST erbjuder skolledare, pedagoger, elever och vårdnadshavare IT-stöd som matchar omvärldens nivåer.

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (26) Datum 2011-09-16 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord...

Läs mer

Läs detta innan du sätter igång!

Läs detta innan du sätter igång! Läs detta innan du sätter igång! Om du bor i en fastighet som är ansluten till Örebros öppna stadsnät skall du ansluta din dator till bostadens LAN-uttag. Inkopplingen görs med en nätverkskabel från datorns

Läs mer

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 Innehållsförteckning 1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 2 Logga in första gången...3 2.2 Logga in med användarnamn och lösenord...3 2.3 Min profil...4

Läs mer

SKOLKORT. Användarmanual. Sida 1 av 17

SKOLKORT. Användarmanual. Sida 1 av 17 SKOLKORT Användarmanual Sida 1 av 17 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Inledning...3 Hur man använder manualen... 3 Systemkrav... 3 Att komma igång med Boomerang...4 Logga in och ut... 4 Arbeta

Läs mer

Börja skriv för a6 lägga in text. Handbok - de la gardienätet. för vårdnadshavare. Uppdaterad 2012-09- 10

Börja skriv för a6 lägga in text. Handbok - de la gardienätet. för vårdnadshavare. Uppdaterad 2012-09- 10 Börja skriv för a6 lägga in text Handbok - de la gardienätet för vårdnadshavare innehållsförteckning Var loggar jag in?/ Inloggning... 1 Funktioner på De la Gardienätet... 2 Fält på startsidan... 2 Vid

Läs mer

Office 365 Kompetens 2014 / MB

Office 365 Kompetens 2014 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Tema...2 E-post... 2 E-post inställningar (signatur)...2 E-posthistorik samt sökning...3

Läs mer

Komma igång med Qlikview

Komma igång med Qlikview Denna instruktion är till dig som är ny i Qlikview och snabbt vill komma igång med grundläggande funktioner. Innehåll 1 Introduktion... 2 1.1 Behörighet... 2 1.2 Webbläsare... 2 2 Installation av Qlikview

Läs mer

Föräldrar i Skola24. I systemet har föräldrar möjlighet att:

Föräldrar i Skola24. I systemet har föräldrar möjlighet att: Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Funktionerna kan variera beroende på vilka funktionsområden skolan valt att aktivera.

Funktionerna kan variera beroende på vilka funktionsområden skolan valt att aktivera. Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Manager för ett gruppkonto i Widgit Online funktionsverket

Manager för ett gruppkonto i Widgit Online funktionsverket Manager för ett gruppkonto i Widgit Online funktionsverket Gruppkonto i Widgit Online Ett gruppkonto i Widgit Online innebär att flera användare tillsammans ingår i en gemensam grupp där man kan dela material

Läs mer

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24)

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24) Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen.. 2 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord... 5 1.4 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 7 2. Administration 8 2.1 Föreningens

Läs mer

Licenshantering i HogiaLön Plus

Licenshantering i HogiaLön Plus Licenshantering i HogiaLön Plus I HogiaLön Plus finns tillägget licens (observera att detta inte är detsamma som den licens du hämtar via ditt sexsiffriga licensnummer) som har arbetats fram för att du

Läs mer

Att koppla FB till AD-inloggning

Att koppla FB till AD-inloggning Att koppla FB till AD-inloggning Helen Ekelöf 16. nov. 2017 (uppdaterad 10.april 2018) SOKIGO Box 315 731 27 Köping +46 (0)8 23 56 00 info@sokigo.com http://www.sokigo.com Org.nr: 556550-6309 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Uppstart Agda PS Hosting

Uppstart Agda PS Hosting Uppstart Agda PS Hosting Innehåll Sida 1. Installation och inloggning 1.1 Installation. 3 1.2 Inloggning Agda PS Hosting 4 1.3 Starta Agda PS... 5 2. Administration och rutiner för användning av Agda PS

Läs mer

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Planering Omdöme Kontakter Skola24 MobilApp. Nova Software AB 1 (19) 502

Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Planering Omdöme Kontakter Skola24 MobilApp. Nova Software AB 1 (19) 502 Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.1.2 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Mobilus Digital Rehab AB * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas

Läs mer

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Ledighetsansökan Kontakter Skola24 MobilApp Omdöme Personliga inställningar

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Ledighetsansökan Kontakter Skola24 MobilApp Omdöme Personliga inställningar Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Skola24 Aktivera konto

Skola24 Aktivera konto Skola24 Aktivera konto Skola24 är ett helt webbaserat system för skoladministration. Skolpersonal, föräldrar och elever kan enkelt dela på information utan att någon programvara behöver installeras. Allt

Läs mer

Skriv [kommunnamn].skola24.se i webbläsaren (inget www först) för att komma till inloggningssidan för Skola24.

Skriv [kommunnamn].skola24.se i webbläsaren (inget www först) för att komma till inloggningssidan för Skola24. Skola24 - Föräldrar Föräldramodulen i Skola24 kan ge föräldrar en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även om de går på

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1. * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1. * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Mobilus Digital Rehab AB * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas

Läs mer

Installera din WordPress med 9 enkla steg

Installera din WordPress med 9 enkla steg Installera din WordPress med 9 enkla steg Den här artikeln förutsätter att du har satt upp en webbserver eller har köpt ett webbhotell där du kan placera din nya WordPress hemsida. Om du inte har det,

Läs mer

Dexter. Grundfunktioner. Handledning för lärare 2006-10-05/BR

Dexter. Grundfunktioner. Handledning för lärare 2006-10-05/BR Dexter Grundfunktioner Handledning för lärare 2006-10-05/BR IST, International Software Trading, Arabygatan 82, 352 46 VÄXJÖ, 0470-70 71 00, www.ist.biz Inloggning i Dexter Vi skall nu följa Karin Kronkvist,

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 151016 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 151016 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.4 Version 1.4 / 151016 1 Innehåll 1) INLOGGNING VIA MEDARBETARWEBBEN... 4 2) INTERNET EXPLORER... 7 2.1 Java... 7 2.2 Popup- fönster... 9 2.3 Browser, 32-64-bitars

Läs mer

PREMIUM COMAI WEBBKALENDER

PREMIUM COMAI WEBBKALENDER 1 PREMIUM COMAI WEBBKALENDER 2.0 ADMINISTRATÖR utvecklar och säljer anpassningsbara smartphone 2 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4

Läs mer

Version

Version 2 Inloggning i Viltdata För att registrera eller administrera uppgifter i viltdata, navigera till webbplatsen www.viltdata.se På startsidan finns allmän information och nyheter samt kontaktuppgifter till

Läs mer

Compose Connect. Hosted Exchange

Compose Connect. Hosted Exchange Sida 1 av 15 Compose Connect Hosted Exchange Presentation av lösningen: Compose Hosted Exchange Följande möjligheter finns för hantering av e-post 1. Lokalinstallerad Outlook-klient För att kunna använda

Läs mer

Manual för Användarhanteraren. ett verktyg för att administrera enheter och personal som registrerar i kvalitetsregister

Manual för Användarhanteraren. ett verktyg för att administrera enheter och personal som registrerar i kvalitetsregister Manual för Användarhanteraren ett verktyg för att administrera enheter och personal som registrerar i kvalitetsregister Kvalitetsregister som är anslutna till Registercentrum Västra Götaland ligger oftast

Läs mer

Lathund för Novell Filr

Lathund för Novell Filr 1(57) Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Lathund för Novell Filr 2(57) Innehåll 1. Introduktion... 4 2. Termer... 4 3. Icke tillåtna tecken i filnamn... 4 4. ipad... 5 4.1 Installation... 5 4.2

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

Minihandbok för skoladministratörer version 1.4

Minihandbok för skoladministratörer version 1.4 UEDB (UNGDOM OCH ELEVDATABASEN) Minihandbok för skoladministratörer version 1.4 Eva Rehnberg 2014-01-10 Innehåll Ny elev... 2 Inskrivning av ny elev folkbokförd i Stockholms län eller Håbo... 2 Elev med

Läs mer

Installation av. Vitec Online

Installation av. Vitec Online Installation av Vitec Online Innehållsförteckning Inledning... 3 Allmän konfiguration av router och brandvägg... 4 Installera Vitec Online Server... 6 Lösenord för inloggning i Mäklarsystemet... 9 Klientinstallation...

Läs mer

Google Apps For Education

Google Apps For Education GAFE Google Apps For Education byter namn till G Suite for Education Manual för elev; Classroom, Drive, Mail mm INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Google apps for Education...1 Logga in med ditt gapp-konto första

Läs mer

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1 Innehåll Introduktion... 2 Före installation... 2 Beroenden... 2 Syftet med programmet... 2 Installation av IIS... 2 Windows Server 2008... 2 Windows Server 2012... 6 Installation av webbapplikationen

Läs mer

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Sida 2 av 19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-utbildning... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel anslutning

Läs mer

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

Installation av FEBDOK version 5.4 Server (nätverk)

Installation av FEBDOK version 5.4 Server (nätverk) FEBDOK 2014-01-07 Sida 1/9 Installation av FEBDOK version 5.4 Server (nätverk) Denna handledning behandlar FEBDOK 5.4 lokal klientinstallation. För andra operativsystem kan skärmbilderna vara annorlunda

Läs mer

Innehåll. 9. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 25

Innehåll. 9. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 25 Innehåll Ny licenshantering i HogiaLön Plus... 2 Steg för steg; för dig med HogiaLön Plus - SQL... 3 Licenshantering för administratören... 3 Licenshantering för löneadministratörer... 8 Steg för steg;

Läs mer

Infobric Ease Snabbguide

Infobric Ease Snabbguide Denna snabbguide ger dig en överblick över de vanligaste momenten en användaradministratör utför. Detta är ingen manual utan ska ses som en enkel guide till utbildade användaradministratörer. Översikt

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Visma Proceedo Att logga in - Manual

Visma Proceedo Att logga in - Manual Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.1 / 131028 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice Din guide till Klientinstallation MS Driftservice September 2012 Innehåll ALLMÄNT... 3 Gamla klienter... 3 Installation... 3 Vid problem... 5 inställningar för brandväggar... 6 Inställningar för Windows

Läs mer

Lärarhandledning. Felix börjar skolan

Lärarhandledning. Felix börjar skolan Lärarhandledning för Felix börjar skolan Felixonline är en digital anpassning av barnboksserien Felix börjar skolan utgiven av Bonnier utbildning. Syftet med läromedlet är i första hand att skapa läsupplevelse

Läs mer

Installationsguide, Marvin Midi Server

Installationsguide, Marvin Midi Server Installationsguide, Marvin Midi Server 1 Ändringsinformation... 2 2 Marvin Midi Server... 2 2.1 Inledning... 2 2.2 Förutsättningar för en framgångsrik installation... 2 2.3 Kort om installationen... 3

Läs mer

Användarmanual Administratör

Användarmanual Administratör 1 (10) Användarmanual Administratör Migrationsverkets e-tjänster för kommuner Se och ändra ansvar för ensamkommande Ansök om statlig ersättning Senast uppdaterad: 2019-03-18 2 (10) Innehåll 1. Inledande

Läs mer

Användarhandledning Plancenter Klient version 2011

Användarhandledning Plancenter Klient version 2011 Användarhandledning Plancenter Klient version 2011 Senast reviderad 2012-01-16 Utgivare pcskog AB Copyright 2012 pcskog AB Innehållsförteckning...2 1 Välkommen...2 2 pcskog Plancenter 2.1 Plancenter Klient...

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Vid problem med programmet kontakta alltid C/W Cadware AB på telefon 08-522 04 640

Vid problem med programmet kontakta alltid C/W Cadware AB på telefon 08-522 04 640 Installation av CW KeyDesign/DoorDesign Detta program görs och underhålls av C/W CadWare AB. CW KeyDesign/Doordesign säljs alltid med underhållsavtal med telefonsupport samt programuppdateringar på websidan:

Läs mer

Säljarens sida Användarhandledning

Säljarens sida Användarhandledning December 2009 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

Kom igång med Digilärserien

Kom igång med Digilärserien Kom igång med Digilärserien Administrera dina digitala läromedel Kom igång med Mina sidor 1 Välkommen till Digilär! Här går vi igenom alla administrativa steg för att komma igång med dina läromedel från

Läs mer

Innehåll. 7. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 19

Innehåll. 7. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 19 Innehåll Ny licenshantering i HogiaLön Plus... 2 Steg för steg; för dig med HogiaLön Plus - Access... 3 Licenshantering för administratören... 3 Licenshantering för löneadministratörer... 10 Vanliga frågor...

Läs mer

Innehåller: Aug-13. OBS! Gäller för Nya Unikum med nya omdömes/bedömningssättet dvs utan omdömessida i samtalsmallen.

Innehåller: Aug-13. OBS! Gäller för Nya Unikum med nya omdömes/bedömningssättet dvs utan omdömessida i samtalsmallen. Lathund Mentor-grundskola Innehåller: Mentorns roll Starta och låsa utvecklingsplan/samtalsmallar Hantera Överenskommelser Processen runt utvecklingssamtal Steg för steg beskrivning av hur du gör OBS!

Läs mer

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien)

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskilt om personalliggare Version 2.0 2019-05-22 Innehållsförteckning 1 - VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ... 3 2 - SÄRSKILT UPPLÄGG

Läs mer

Användarmanual Administratör

Användarmanual Administratör 1 (10) Användarmanual Administratör Migrationsverkets e-tjänster för kommuner Se och ändra ansvar för ensamkommande Ansök om statlig ersättning (Observera att denna e-tjänst enbart är tillgänglig för kommuner

Läs mer

Introduktion av Quality Works 3.0

Introduktion av Quality Works 3.0 Introduktion av Quality Works 3.0 Den här introduktionen vägleder dig igenom de vanligaste funktionerna i Quality Works och hur man kan använda sig av programmet för att skapa en enkel manual för sitt

Läs mer

Introduktion av Quality Works 2.4

Introduktion av Quality Works 2.4 Introduktion av Quality Works 2.4 Den här introduktionen vägleder dig igenom de vanligaste funktionerna i Quality Works och hur man kan använda sig av programmet för att skapa en enkel manual för sitt

Läs mer

Manual - Storegate Team med synk

Manual - Storegate Team med synk Manual - Storegate Team med synk Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och synkronisera filer med högsta säkerhet inom

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2007 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter...2 Inloggning...2 Ändra användaruppgifter...4 Anpassa Min sida...5 Verktygen på Min sida...6 Notiser...7 Mitt arkiv...9 Fronter

Läs mer

Innehåll. 9. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 16

Innehåll. 9. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 16 Innehåll Ny licenshantering i HogiaLön Plus... 2 Steg för steg; för dig med HogiaLön Plus - SQL... 3 Licenshantering för administratören... 3 Licenshantering för löneadministratörer... 8 Vanliga frågor...

Läs mer

Att koppla FB till AD-inloggning

Att koppla FB till AD-inloggning Att koppla FB till AD-inloggning Helen Ekelöf 16. nov. 2017 (uppdaterad 22.maj 2018) SOKIGO Box 315 731 27 Köping +46 (0)8 23 56 00 info@sokigo.com http://www.sokigo.com Org.nr: 556550-6309 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Användarmanual Administratör

Användarmanual Administratör 1 (9) Användarmanual Administratör Migrationsverkets e-tjänst Se och ändra ansvar för ensamkommande Senast uppdaterad: 2018-03-09 2 (9) Innehåll 1. Inledande information... 3 1.1 Förutsättningar... 3 2.

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

hypernet - Stöd för lärande Lärare

hypernet - Stöd för lärande Lärare hypernet - Stöd för lärande Lärare Innehållsförteckning Planering... 3 Ämnesövergripande planering... 3 Uppgifter... 4 Studieinfo... 6 Omdöme... 7 Utvecklingssamtal... 8 Åtgärdsprogram... 9 Mallar... 10

Läs mer

Användarmanual Alfa e-recept - Partnerportal

Användarmanual Alfa e-recept - Partnerportal Alfa Kommun & Landsting AB Användarmanual Alfa e-recept - Partnerportal Senast ändrad: 2016-05-06 Version: 4.1 Dokumentansvarig: Ingrid Olsson Innehållsförteckning Alfa e-recept Partner... 3 Inledning...

Läs mer

Denna beskrivning gäller bedömning. Introduktion till Dexter och andra separata instruktioner finns på http://goo.gl/p2m7q.

Denna beskrivning gäller bedömning. Introduktion till Dexter och andra separata instruktioner finns på http://goo.gl/p2m7q. DEXTER GY Bedömning Version 6 2012-05-14 Dexter Bedömning I Dexter når du information som finns registrerad i huvudsystemet Extens. Dexter är webbaserat och kan nås från valfri dator. Adressen till Malmö

Läs mer

Instruktion för applikation Var sitter känslan?

Instruktion för applikation Var sitter känslan? Instruktion Var sitter känslan 2016-02-25 1 (17) Instruktion för applikation Var sitter känslan? Instruktion Var sitter känslan 2016-02-25 2 (17) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Allmänt...

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

Installationsanvisningar VISI Klient

Installationsanvisningar VISI Klient Installationsanvisningar VISI Klient 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång

Läs mer

SNABBGUIDE TILL LÄRANÄRA

SNABBGUIDE TILL LÄRANÄRA SNABBGUIDE TILL LÄRANÄRA Välkommen till LäraNära! Här är en snabbguide till hur du installerar programmet och registrerar dig för kurser. Vad du behöver Dator med Windows 98, 2000, XP eller Vista. CD-spelare

Läs mer

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Snabbstartsguide Kontrollera e-post Konfigurera din iphone eller ipad så att du kan skicka och ta emot e-post från ditt Office 365-konto. Kontrollera din kalender

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL applikation CBRNE

ANVÄNDARMANUAL applikation CBRNE samhällsskydd och beredskap Användarmanual 1 (19) Projektledare Godkänd av (beställare/projektägare) ANVÄNDARMANUAL applikation CBRNE samhällsskydd och beredskap Användarmanual 2 (19) Innehåll 1. Applikation

Läs mer

sektionsdata webb Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

sektionsdata webb Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide TIS-Web Startguide Den här guiden hjälper dig komma igång med de vanligaste funktionerna i TIS-Web, ladda upp data och utvärdering av färdskrivardata. För mer detaljerad information se manualerna som finns

Läs mer

Manual Betongindustris kundportal

Manual Betongindustris kundportal Manual Betongindustris kundportal Betongindustri har utvecklat en portal där du som kund, åkare eller chaufför kan hitta de följesedlar som är relaterade till dig. Du hittar portalen på följande adress:

Läs mer