Möte Kommittén för samhällelig drivkraft

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Möte Kommittén för samhällelig drivkraft"

Transkript

1 Minnesanteckningar Möte Kommittén för samhällelig drivkraft Datum: Tid: Kl Plats: Adress: Närvarande: Dacke F-huset, Campus Växjö Peter Aronsson Ordf. Kommittén för samhällelig drivkraft Hans Lundberg Ordinarie ledamot FEH Maude Johansson Ordinarie ledamot FHL Anna Lund Ordinarie ledamot FKH Karin Eriksson Ersättare FKH Verner Denvall Ordinarie ledamot FSV Ann-Charlotte Larsson Ordinarie ledamot FTK Hans-Göran Nygren Ordinarie ledamot NLU Rickard Bucksch Chef Externa relationer Torbjörn Håkansson Sekr. Kommittén för samhällelig drivkraft Frånvarande: Lennart Magnusson Ersättare FHL Stefan Särnholm Eriksson Ersättare - NLU Anna-Maria Lindblom Ersättare FSV Daniel Svedbjörk Ordinarie studentrepresentant Ärende 1 Sammanträdets öppnande Ordförande Peter Aronsson hälsade alla välkomna till kommitténs första möte och förklarade mötet öppnat. Ärende 2 Utseende av justeringsperson Till justerare utsågs Verner Denvall Ärende 3 Fastställande av dagordning Dagordningen fastställdes Ärende 4 Kommitténs uppdrag (Rickards presentation bifogas minnesanteckningarna) Rickard Bucksch redogjorde för bakgrund och skäl till varför Linnéuniversitetet (LNU) har beslutat om att inrätta 1 (9)

2 Kommittén för samhällelig drivkraft. Samhällelig drivkraft är ett av LNU:s strategiska områden men har hittills saknat en stödjande och förankrande arena som stöd för ledningen. Därför har Kommittén för samhällelig drivkraft inrättats. Kommittén har givits följande uppdrag: Utgöra universitetets ledningsstöd i frågor som berör samhällelig drivkraft Bereda styrdokument och policys för samarbetet med samhällelig drivkraft Initiera och bereda universitetsövergripande ärenden rörande samhällelig drivkraft Bevaka och stödja fakulteternas/nlu:s arbete med samhällelig drivkraft Ta fram en årlig verksamhetsplan för arbetet med samhällelig drivkraft Årligen utvärdera universitetets arbete med samhällelig drivkraft Tre krafter sätter fokus på behovet av samordning inom samhällelig drivkraft: 1. Samhället - Högskolelagen, EU, Vinnova 2. Ledningen strategi 3. Internt - Internt har man efterfrågat en referenspunkt för samhällelig drivkraft och en hjälp till prioriteringar och riktlinjer Rickard berättade också om hur samhällelig drivkraft har förstärkts i LNU:s nya strategi. Förstärkningen sammanfattas i fyra punkter: Samverkan med det omgivande samhället Samverkan med andra universitet Samverkan mellan fakulteter internt Den internationella profilen Ann-Charlotte Larsson ser möjligheter för kommittén att bli en arena för att förmedla info om andra projekt. Det är viktigt att vara medvetna om varandras initiativ och vara samspelta gentemot finansiärer och externa aktörer. Ärende 5 Presentation av fakulteter Till mötet hade ledamöterna fått i uppdrag att göra en ca10 minuters presentation om hur deras fakultet i dagsläget arbetar med samhällelig drivkraft. 2 (9)

3 Ann-Charlotte Fakulteten för teknik. Arbetar med ett brett fält av projekt allt från sjö till matematik. Fakulteten verkar inom flera arenor; skola, sjöfartsnäring, olika ingenjörsfält och ut mot små- och medelstora företag. Arenorna är viktiga för att förankra utbildning och forskning. Fakulteten driver flera stora projekt. Ann-Charlotte nämnde bl a IEC (Information Engineering Centre) och LTC (Linnaeus Technical Centre). Även inom sjöfartsnäringen pågår en nära samverkan med bl a redarförbund och Sjöfartsverket. Expertkompetens för hållbart träbyggande är exempel på kurser som tagits fram tillsammans med näringslivet och som finanserias av KKstiftelsen. Plattformar och kluster ger fakulteten en styrka när man ska söka gemensam finansiering från t ex KK-stiftelsen och Kampradstiftelsen. Smart Housing Småland är innovationsmiljö där fakulteten har flera tydliga kopplingar och deltar aktivt. Även kommuner och landsting är viktiga externa aktörer som man samverkar med. Teknikåttan är ett exempel. Ann-Charlotte menar att engagemanget bland lärare och forskare är jätteviktigt och kan utvecklas. Hur kan vi arbeta med incitament, belöningsstrukturer och drivkrafter? Vad vinner en forskare på nyttiggörande och samhällsrelevans? Hans Lundberg - Ekonomihögskolan. Hans berättade att framtagandet av rapporten Om samverkan vid Ekonomihögskolan precis avslutats. (rapporten bifogas minnesanteckningarna). Hans har ingått i den grupp som tillsattes av dekan för att arbeta fram ett förslag om hur Ekonomihögskolan kan utveckla sin samverkansverksamhet. Rapportens slutsatser i korthet: Tydligt behov av belöningssystem och attraktiva karriärmöjligheter för de som engagerar sig i samverkansprojekt Behov av en väl fungerande intern och extern informationshantering samt en omvärldsanpassad intern och extern samverkanskommunikation Förslag på ny samverkansmodell Att tydligare framhålla samverkan som en av universitetets tre centrala uppgifter Det finns en bred samverkan inom Ekonomihögskolan. 3 (9)

4 Mycket av kontakterna och projekten med omvärlden är individberoende. Inom fakulteten ryms allt från nära samarbeten med små- och medelstora företag till lite större EU-projekt. Viss fara med att så mycket av kontakterna är personbundna. Byter man lärosäte tar man med sig relationerna och upparbetade kontakter. Fakultetens nationalekonomer ingår ofta som experter inom olika nationella och internationella sammanhang. Ett exempel är inom arbetslivsforskning. Verner Denvall Fakulteten för samhällsvetenskap. Verner saknar den tydliga överblicken av fakultetens arbete inom samhällelig drivkraft. Verner beskrev att det finns två lite olika profiler inom fakulteten. Den ena har en omfattande och synliggjord samverkan med omvärlden medan den andra mer puttrar på och är inte lika uttalad. Inom särskilt professionsutbildningarna finns en omfattande och kontinuerlig samverkan med främst kommuner. Exempelvis inom pedagogik där mycket av samarbetet bygger på skolornas och rektorernas stora intresse för fortbildning. Detta skapar en given betydelse för LNU i regionen. Tyvärr tappade man rektorsutbildningen. Fakulteten samverkar med skolorgan genom att fortbilda lärare genom bl a Lärarlyftet. Det finns institutioner på fakulteten som vill mera men som inte riktigt kommer loss. Dels för att man saknar koordinatorer och för att man inte har lika tydliga beställare av uppdragsutbildning. Mycket sker ad hoc och det är ibland svårt att skapa mervärde. Många har upparbetade kontakter med bl a kommuner men de koordineras inte. Verner ser några utmaningar: personalbrist, svårt att sätta av tid för samverkan, mycket tid går till utbildningstimmar och grundutbildningen prioriteras. Personal behöver rekryteras för att flytta fram positionerna. Centrala medel kommer ryckvis. Utlysningar finns men ofta riktar sig dessa mer mot privata aktörer vilket gör det svårt för fakulteten. Viktiga satsningar görs inom fakulteten. Bl a planeras en centrumbildning kring utvärderingsforskning där Verner själv är inblandad. Viktigt att prioritera högre utbildningar. Verner ser alumnfrågan som strategisk och vill att den prioriteras. 4 (9)

5 Verner vill gärna se en diskussion om avtal med externa parter som skapar långsiktighet. Även Verner lyfte fram att meritvärdet och belöningssystemen är viktiga för att utveckla samverkansarbetet. Mer än publicering måste premieras. Maude Johansson Fakulteten för hälso- och livsvetenskap. Den absolut största delen av fakultetens verksamhet finns i Kalmar vilket är en utmaning när samverkansarbetet ska utvecklas. Maude arbetar med att genomföra och samtidigt bygga upp Psykologprogrammet. Fakulteten har främst samverkan med landsting och kommuner. Former för medfinansiering av tjänster från bl a landstingen finns. Fakulteten är beroende av att få in folk med klinisk och vetenskaplig komptens. Maude berättar att man just nu förlorar personal inom psykologiämnet. Samverkan inom utbildningarna gäller bland annat verksamhetsförlagd utbildning, kliniska tränings- och simuleringscentrum, psykologprogrammet och den planerade läkarutbildningen. Man håller på att bygga upp nätverk för forskare i regionen för ökat forskningssamarbete och en bredare bas för handledning. Fakulteten deltar i EU:s storsatsning inom neurovetenskap The Human Brain Project. Man är även involverad i projekt finansierade av Kampradstiftelsen. Framgångsrikt åldrande efter 65. Dyslexi är ett stort forskningsområde där man undersöker effekterna av inlärning genom t ex surfplattor och appar. Maude berättade att hon inte känner sin fakultet på samma sätt eftersom övrig verksamhet finns i Kalmar. Här finns en utmaning. Hon efterfrågar ett närmare samarbete med sjuksköterskorna och även med delar inom Fakulteten för samhällsvetenskap. Anna Lund Fakulteten för konst och humaniora. Anna refererade till en undersökning som genomförts på fakulteten där de intervjuade bl a fått svara på hur deras drömprojekt inom samverkan ser ut. Man har även frågat vad som hindrar dem från att samverka. Många gånger ryms inte samverkan inom tjänstefördelningen. 5 (9)

6 Fakulteten har en utvecklingspotential inom uppdragsutbildningar. Någon institution arbetar bra och kontinuerligt men det finns även någon som knappt arbetar med uppdragsutbildning alls. Samverkansprojekt gör man i högre grad. Samverkan leder till bättre undervisning och förståelse. Kommersialisering och exploatering är begrepp som ofta används i samverkanssammanhang men där är det många på fakulteten som inte känner igen sig. Den erfarenheten är viktig för hela LNU att ta till sig när vi kommunicerar med omvärlden. Man upplever att det lätt blir fokus och tyngd på samverkan med privata aktörer. Vad vill fakulteten 2015? Man vill bedriva mer utbildning och forskning med omvärlden. Man vill att samverkan ska vara grund för belöning. Man vill som tidigare nämndes öka uppdragsutbildningen. Även denna fakultet vill att arbetet med alumner utvecklas. Alumner är värdefulla när man utvecklar utbildningar och för att knyta an till omvärlden. Man vill även fördjupa samverkan med andra på LNU. Fakulteten har inrättat ett samverkansstöd vilket bidrar till ökad tydlighet. Samhällelig drivkraft har lyfts och är en viktig fråga på fakultetsdagen. Det finns ett stort intresse på fakulteten för att söka interna medel. Fakulteten får mycket förfrågningar utifrån och har många intressanta samarbeten. Kalmar länsmusen, bokhunden, Riksantikvarieämbetet, Vetenskap de lux, populärvetenskapliga artiklar, Kampradprojekt, Humtank, SNITTS mm. En glädjande och viktig nyhet är att KK-stiftelsen beviljat medel för att starta upp och driva en nationell forskarskola inom uppdragsarkeologi. Anna ser intern och extern kommunikation som en av utmaningarna för framtiden. Mycket samverkan pågår men syns inte. Det är viktigt att lyfta fram goda exempel för att synliggöra och inspirera andra. Hur arbetar vi med våra hemsidor? Hemsidor och andra kanaler måste vara uppdaterade och aktuella. Även extern kommunikation kan utvecklas och vända sig till en bredare målgrupp. Broschyrer behöver arbetas om för att även rikta sig till offentliga och kulturella aktörer. Hans-Göran Nygren Nämnden för lärarutbildning (Hans-Görans presentation bifogas minnesanteckningarna) 6 (9)

7 Nämnden för lärarutbildning (NLU) ansvarar för lärarprogrammens innehåll och kvalitet. NLU ansvarar också för den övergripande fördelningen av de medel för utbildning och forskning som är kopplade till programmen. Hans-Göran berättade om hur Regionalt utvecklingscentrum (RUC) samverkar med främst skolmyndigheter och skolhuvudmän. Samverkan sker genom uppdragsutbildning och uppdragsforskning. Man samverkar även genom nationella nätverk och årlig återkommande konferenser inom skol- och utbildningsfrågor. RUC verkar uppåt, utåt och inåt. Genom Förskole- och Särskolelyften sker en nära samverkan med Skolverket. Uppgift att ha kontakt med skolhuvudmän. Uppdragsutbildning på gång kring nyanlända elever. Ärende 6 Presentation av hur Externa relationer arbetar med samhällelig drivkraft. (Rickards presentation bifogas anteckningarna) Rickard presenterade Externa relationers (ER) uppdrag, strukturer och projekt. Mission: Att främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden. ER:s fyra huvudområden där man erbjuder expertis, rådgivning och kvalitetssäkring: Innovation Samverkan Internationalisering Externfinansiering ER verkar bl a genom fakultetsteam, externa/interna nätverk och kommittér. I linje med ER:s verksamhetsplanering fokuserar och kraftsamlas stödet till uppdragsutbildning, alumnverksamhet, stöd för projektledning, det entreprenöriella universitetet, strategisk samverkan och outreach. Den maj arrangerar ER konferensen Högskola och samhälle i samverkan. Peter ser gärna att kommittén besöker och deltar i HSS. Mer info kommer inom kort. 7 (9)

8 Ärende 7 Samverkan i samtiden Eftersom Peter p g a tidsbrist inte hann göra sin presentation bifogas den i mailutskicket av mötets minnesanteckningar. Ärende 8 Planering av årets arbete Vi försöker få till två möten innan sommaruppehållet varav det senare mötet ska vara ett lunch-till-lunch möte med möjlighet att ytterligare fördjupa diskussionen och lära känna varandras verksamheter. Då kommer även tillfälle ges att fördjupa oss i fakulteternas pågående projekt. Kommittén ska även ha två möten under höstterminen. Torbjörn mailar ut en doodleförfrågan för att vi snarast ska kunna fastställa kommande mötestider. Kommittén kommer att planera sitt arbete utifrån en femårshorisont i linje med LNU:s strategidokument för En resa in i framtiden. Viktigt att vi gör saker i rätt takt och ordning. Kommittén kommer att ha flera saker att förhålla sig till och som också kan vara viktiga redskap. En första uppgift blir att svara på Vinnovas pilotutlysning för att ta fram en modell för att kunna värdera lärosätenas samverkan med det omgivande samhället kommer vara viktigt för kommitténs planering. Kvalitativa värderingar kräver genomarbetade inventeringar som underlag. Detta ger oss ett kunskapsunderlag för hur vi arbetar med samverkan nu. En andra uppgift är att använda resultaten för att kommunicera en starkare bild av formerna och värdena med samverkan inåt och utåt. För det tredje blir årets verksamhetsplan ett stöd för att kunna göra ett bra förslag för nästa års prioriteringar av samverkansbudget för lärosätet. Varje fakultet får idag strategiska medel för att stärka samhällelig drivkraft med ett belopp motsvarande 1% av fakultetens utbildningsanslag. Totalt för hela universitetet blir detta drygt 9MSEK. Kommittén kommer att lägga förslag på hur den framtida fördelningen bör struktureras för att bäst nå strategins målsättningar. Kommittén kan använda sig av olika redskap för att hitta arbetsformer. Öppna seminarier kan vara ett sådant exempel. 8 (9)

9 Avslutningsvis resonerade vi lite kring begrepp och förhållningssätt. Ann-Charlotte poängterade vikten av att få med lärare och forskare när vi utvecklar området samhällelig drivkraft. Verner menade att inventeringar är en viktig signal. Anna tycker det är viktigt att kommittén verkar för att skapa engagemang på många fronter. Särskilt viktigt att fakultetsledningen lyfter och stöttar samhällelig drivkraft. Impact, nyttiggörande, utmaningsdriven forskning är centrala och viktiga begrepp som ligger i linje med t ex Kampradstiftelsen. Ärende 9 Nästa mötesdatum Torbjörn mailar ut en doodleförfrågan. Ärende 10 Ordföranden tackade de närvarande och avslutade mötet Vid protokollet:.. Sekreterare Torbjörn Håkansson Justeras: Verner Denvall 9 (9)

Minnesanteckningar för möte med Kommittén för samhällelig drivkraft

Minnesanteckningar för möte med Kommittén för samhällelig drivkraft Minnesanteckningar Datum: 2015-11-04 Välkomna till möte med Kommittén för samhällelig drivkraft. Minnesanteckningar för möte med Kommittén för samhällelig drivkraft Datum: 2015-11-04 Tid: 10.00-12.00 Plats:

Läs mer

Workshop: Varför och hur samverkar Lnu?

Workshop: Varför och hur samverkar Lnu? Minnesanteckningar 2015-04-14 Workshop: Varför och hur samverkar Lnu? Steg 1. Självvärdering och implementering av samverkansstrategi Närvarande: Peter Aronsson, Richard Bucksch, Torbjörn Håkansson, Jan

Läs mer

Avdelningen för externa relationer. Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden.

Avdelningen för externa relationer. Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden. Avdelningen för externa relationer Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden. Linnéuniversitetets uppdrag Ur högskolelagen(1992:1434): 2 Staten

Läs mer

Dagordning, Kommittén för samhällelig drivkraft

Dagordning, Kommittén för samhällelig drivkraft Dagordning 2015-03-31 Dagordning, Kommittén för samhällelig drivkraft Datum: 2015-03-31 Tid: Kl. 13.00 15.00 Plats: Adress: Förhinder: Närvarande: Ej närvarande: Ärende 1 Ärende 2 Ärende 3 Ärende 4 N2052

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Senast reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Senast reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet följande övergripande

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

BRA FORSKNING GER UTDELNING

BRA FORSKNING GER UTDELNING BRA FORSKNING GER UTDELNING FORSKNINGSFINANSIERING På Örebro universitet är arbetet med finansieringen av forskningen en självklar del av forskningsprocessen. Utgångspunkten är att hjälpa forskarna nå

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Reviderad 2015-02-19 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

Program för samverkan

Program för samverkan Dnr UFV 2008/1615 Program för samverkan Uppsala universitet i dialog med det omgivande samhället Fastställd av Konsistoriet 2009-09-29 Innehållsförteckning Inledning 3 Utgångspunkter 3 Stöd för samverkan

Läs mer

Möte Kommittén för samhällelig drivkraft

Möte Kommittén för samhällelig drivkraft Inbjudan och mötesagenda Datum: 2015-09-21 Välkomna till möte med Kommittén för samhällelig drivkraft. Meddela deltagande senast 17 september till David Stigson Möte Kommittén för samhällelig drivkraft

Läs mer

Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014

Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014 Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014 Internationalisering i lärarutbildningen Skälen till att ha en målsättning om hög grad av internationalisering i Linnéuniversitetets lärarutbildning

Läs mer

Handlingsplan för samverkan

Handlingsplan för samverkan UTBVET 2017/296 Handlingsplan för samverkan Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2017-06-01 Innehållsförteckning Inledning 3 Definition och avgränsning

Läs mer

Så stärker vi forskningen

Så stärker vi forskningen Externa relationer Madelene Fryklind HANDLINGSPLAN UTIFRÅN KVALITET OCH FÖRNYELSE 2011-03-01 1 / 5 Så stärker vi forskningen Prioritering: Att analysera utfallet från forskningsutvärderingen (RED10) och

Läs mer

Nämnden för utbildningsvetenskap

Nämnden för utbildningsvetenskap Protokoll Sammanträdesdatum 2010-01-20 2010-01-21 Nämnden för utbildningsvetenskap Närvarande Ledamöter: Per Gerrevall, ordförande Inger Edfors, vice ordförande Brita Johansson-Cederblad, ledamot Maria

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: 2016/6683-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2017-2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2017-01-01 Beslutat av: Beslutsdatum: 2016-12-08

Läs mer

Dnr: LNU 2012/ Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från

Dnr: LNU 2012/ Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från 2012-12-12 Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Agenda, Kommittén för samhällelig drivkraft på Korrö

Agenda, Kommittén för samhällelig drivkraft på Korrö Korrö 20150603-04 Kommittén för samhällelig drivkraft Agenda, Kommittén för samhällelig drivkraft på Korrö Vi träffas onsdagen 3 juni för avresa till Korrö. kl 10.30 i Kalmar ( restid ca 1 tim 15 min )

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling,

Handlingsplan för hållbar utveckling, UFV 2013/386 Handlingsplan för hållbar utveckling, 2016- Fastställd av rektor 2016-01-12 Utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja en hållbar

Läs mer

Nämnden för lärarutbildning NLU

Nämnden för lärarutbildning NLU Kallelse/dagordning 2018-02-07 Nämnden för lärarutbildning NLU Datum: 2018-02-07 Tid: Kl. 09.30-15.30 Plats: Redet, Kalmar Förhinder: Meddelas Anna Jonsson, tel. 0480-446109 eller e-post: nlu@lnu.se Ledamöter:

Läs mer

Alumnrelationer vid LNU

Alumnrelationer vid LNU Alumnrelationer vid LNU Lnu Alumn är till för dig som: vill ha ett brett kontaktnät i yrkeslivet redan från början. vill hålla kontakten med dina studiekamrater. vill få veta hur Linnéuniversitetet utvecklas

Läs mer

Bilaga beslut 21 2014-03-07 Fakulteten för teknik Fördelning av strategiska medel inom internationalisering 2014 Linneuniversitetet har avsatt 7 miljoner kronor till strategiska medel till förmån för internationalisering.

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Institutionen för musik och bild. Verksamhetsplan år

Institutionen för musik och bild. Verksamhetsplan år Institutionen för musik och bild Verksamhetsplan år 2015-2017 I verksamhetsplanen beskrivs de avsikter och prioriteringar som institutionen för musik och bild (MB) kommer att göra under de kommande verksamhetsåren.

Läs mer

Program för samverkan

Program för samverkan UFV 2015/735 Program för samverkan Fastställt av konsistoriet 2016-04-21 Inledning Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 2 Högskolelagen (1992:1434), samverka med det omgivande samhället och informera

Läs mer

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet 2015-2020 Pedagogik av högsta kvalitet Utveckling av den universitetspedagogiska verksamheten är en viktig strategisk fråga för Linnéuniversitetet. Verksamheten ska

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Sida 1 (8) Version 2011-01-25 Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt utvecklingscentrum, RUC, under 2010. Utgångspunkt

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling

Handlingsplan för hållbar utveckling UFV 2018/1045 Handlingsplan för hållbar utveckling 2019- Fastställd av rektor 2018-11-20 Bakgrund, utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja

Läs mer

samverkan i fokus Med Ska formaliserad samverkan lyftas till en mer strategisk nivå och i mindre utsträckning formuleras i detalj?

samverkan i fokus Med Ska formaliserad samverkan lyftas till en mer strategisk nivå och i mindre utsträckning formuleras i detalj? 2. Med samverkan i fokus Ska formaliserad samverkan lyftas till en mer strategisk nivå och i mindre utsträckning formuleras i detalj? Rapport från lärprojektet Formaliserad samverkan mellan akademi och

Läs mer

Strategisk plan för fakulteten för konst och humaniora

Strategisk plan för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2013/39-2.2.4 Strategisk plan för fakulteten för 2015 2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för Gäller från 2015-01-01 Innehåll Inledning 3 1. Kompetensförsörjning 5 2. Utmanande utbildningar 5 3. Framstående

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Antagen av Fakultetstyrelsen 2006-06-12 Reviderad, antagen av Fakultetstyrelsen 2008-10-23 Vision och uppdrag för Hälsa

Läs mer

Innovation för ett attraktivare Sverige

Innovation för ett attraktivare Sverige VINNOVA INFORMATION VI 2016:06 Innovation för ett attraktivare Sverige Sammanfattning Här presenterar vi en sammanfattning av Vinnovas förslag inför regeringens kommande proposition för forskning, innovation

Läs mer

Undersökning av Linnéuniversitetets interna kommunikation - Benchmarkundersökning

Undersökning av Linnéuniversitetets interna kommunikation - Benchmarkundersökning Undersökning av Linnéuniversitetets interna kommunikation - Benchmarkundersökning Presentation 2014 Dick Tärnhammar Analytiker och kommunikationskonsult. Undersökningens syfte Ge en bild av hur de anställda

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet UFV 2007/1478 Mål och strategier för Uppsala universitet Fastställda av konsistoriet den 22 april 2008 Innehållsförteckning Förord 3 Uppsala universitet 4 Ett universitet för framstående forskning 5 Ett

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

Minnesanteckningar RUC:s temadag 15 maj 2013

Minnesanteckningar RUC:s temadag 15 maj 2013 Datum: onsdagen den 15/5 2013 Tid: kl. 09.30-15.15 Plats: Linnéuniversitetet, campus Växjö Minnesanteckningar RUC:s temadag 15 maj 2013 Aktuellt vid LNU inför ht13 Information finns även på lnu.se/ruc

Läs mer

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2016 NLU

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2016 NLU Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2016 NLU 2016-02-04 Dnr: ST 2015/210-1.1 A. Kompetensförsörjning I. Rekryteringsstöd vetenskapligt kompetenta lärare i undervisningen Målsättning: NLU ska

Läs mer

Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola

Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola Beslutad av högskolestyrelsen 2017-02-14 Dnr: BTH-1.2.1-0053-2017 Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola Denna strategiska plan är högskolestyrelsens och högskoleledningens dokument för att på

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetsråd

Linnéuniversitetets kvalitetsråd Mötesdatum: Linnéuniversitetets kvalitetsråd Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Övriga: Lena Fritzén, prorektor, ordförande Niklas Ammert, Fakulteten för konst och humaniora Bo Bergbäck, prorektor Cristoffer

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

2 Val av mötessekreterare och justeringsperson Sandra Bergsten utsågs till mötessekreterare och Tina Iveslätt till justeringsperson.

2 Val av mötessekreterare och justeringsperson Sandra Bergsten utsågs till mötessekreterare och Tina Iveslätt till justeringsperson. Protokoll 214/06 STYRELSEMÖTE Tid: Torsdagen den 31 oktober 09.00-11.00 Plats: Kalmar Holken och Växjö UB3018 Närvarande: Annika Aronsson Anna Asplund Persson Sandra Bergsten Birgitta Johansson, från 5

Läs mer

En resa in i framtiden. Vision och strategi 2015 2020

En resa in i framtiden. Vision och strategi 2015 2020 En resa in i framtiden Vision och strategi 2015 2020 En resa in i framtiden Vision och strategi 2015 2020 En fortsatt resa in i framtiden 6 En kreativ kunskapsmiljö i Linnés anda 9 Vision 9 Övergripande

Läs mer

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs?

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? 2012-02-17 1 (5) En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? Världen förändras, och det måste skolan också göra. Utan ett väl fungerande utbildningsväsen riskerar vi stagnation

Läs mer

Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle

Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle INNEHÅLL Övergripande om kommunikation... 3 Definitioner... 3 Information... 3 Kommunikation... 3 Relation... 3 Kommunikationens innehåll...

Läs mer

Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete

Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete 5075 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning/fou-enheten PM Sida 1 (5) 2018-03-15 Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete Utbildningsförvaltningens arbete med forskning

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Psykologiska institutionen DATUM: 2014-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Fakultetsstyrelsen för konst och humaniora

Fakultetsstyrelsen för konst och humaniora Protokoll Sammanträdesdatum: 2019-02-25 Fakultetsstyrelsen för konst och humaniora Ledamöter: Närvarande: Gunlög Fur ordförande Hans T Sternudd vice ordförande Jørgen Bruhn ledamot Martina Böök studeranderepresentant

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning

Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning BESLUT 1 Dnr RÄ 2007/302 Styrelsen Centrum vid Lunds universitet Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning 1. Inledning Universitetet beslutar härmed att följande riktlinjer ska gälla för

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetsråd den 2 april 2014

Linnéuniversitetets kvalitetsråd den 2 april 2014 Minnesanteckningar Mötesdatum: 2014-04-02 Linnéuniversitetets kvalitetsråd den 2 april 2014 Ledamöter: Närvarande: Lena Fritzen, prorektor, ordförande ärende 13-18 Bo Bergbäck, prorektor, ordförande, ärende

Läs mer

Hållbar utveckling Handlingsplan 2015. Fastställd på kommittémöte 2015-02-04

Hållbar utveckling Handlingsplan 2015. Fastställd på kommittémöte 2015-02-04 Hållbar utveckling Handlingsplan 2015 Fastställd på kommittémöte 2015-02-04 Inledning Arbetet med hållbar utveckling vid Linnéuniversitetet är brett och innefattar allt ifrån internt hållbarhetsarbete,

Läs mer

Open access till artiklar 2018 Årlig uppföljning av öppen tillgång till artiklar registrerade i DiVA

Open access till artiklar 2018 Årlig uppföljning av öppen tillgång till artiklar registrerade i DiVA Rapport Open access till artiklar 2018 Årlig uppföljning av öppen tillgång till artiklar registrerade i DiVA Författare: Ida Ahlström, Lynn Rudholm Avdelning: Universitetsbiblioteket Datum: 2019-06-20

Läs mer

Strategigrupp Bredd och spets

Strategigrupp Bredd och spets UPPDRAG Datum 2017-04-12 1 (1) Strategigrupp Bredd och spets Vid ALF-ledningsgrupps retreat den 5-6 april beslöts att bilda en strategigrupp kallad bredd och spets. Där konstaterades att Medicinska fakulteten

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2011-12-20 (reviderad 2016-06-21) Sid 2 (9) Innehåll 1 Namn... 3 2 Bakgrund... 3 3 Syfte... 4 3.1 Uppdrag... 4

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Vinnovas samverkansuppdrag. Universitet och högskolor rustade för framtiden Mårten Berg

Vinnovas samverkansuppdrag. Universitet och högskolor rustade för framtiden Mårten Berg Vinnovas samverkansuppdrag Universitet och högskolor rustade för framtiden Mårten Berg 27-10-2016 Stärka Sveriges konkurrenskraft i den globala kunskapsekonomin Tre roller Investeringar i forskning och

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018 Grants and Innovation Office

Verksamhetsplan 2016-2018 Grants and Innovation Office Chef Grants and Innovation Office Annika Bergman Verksamhetsplan -2018 Grants and Innovation Office Bakgrund Verksamhetsplan för Grants and innovation office -2018 baseras på verksamhetsplan för Högskolan

Läs mer

Grundutbildning och kompetensutveckling i samverkan

Grundutbildning och kompetensutveckling i samverkan Grundutbildning och kompetensutveckling i samverkan Vår intressegemenskap - att främja en ömsesidig kompetens- och verksamhetsutveckling genom en ökad samverkan mellan det regionala skolväsendet och universitetet.

Läs mer

TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE

TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE OM TECHTANK Techtank är ett teknikkluster i södra Sverige som samlar avancerade industri- och teknikföretag. Medlemsföretagen har kunder på olika internationella

Läs mer

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning NLU

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning NLU Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2017-2019 NLU 2017-02-09 Dnr: ST 2016/4704-1.1 Verksamhetsplan NLU 2017-2019 A. Kompetensförsörjning I. Vetenskaplig kompetens Målsättning: NLU ska genom

Läs mer

Arbetsordning vid Linnéuniversitetet

Arbetsordning vid Linnéuniversitetet Arbetsordning vid Linnéuniversitetet Gäller från 2019-01-01 Innehållsförteckning Inledning 4 Ledning och beslutsstruktur vid Linnéuniversitetet 4 Organisation 6 Organisationsschema 6 Universitetsstyrelsen

Läs mer

STRATEGISK AGENDA

STRATEGISK AGENDA STRATEGISK AGENDA 2019 2022 Fortes strategiska agenda utgör strategin för att uppnå Fortes vision om ett samhälle med god hälsa, hållbart arbetsliv och hög välfärd. Det är ett högt mål att arbeta mot.

Läs mer

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft. Utbildningsdepartementet 1

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft. Utbildningsdepartementet 1 Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Utbildningsdepartementet 1 Vi tappar innovationskraft och andra tar in 0,9 0,8 0,8 0,7 0,7 0,6 0,6 0,5 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Läs mer

Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen , via telebild

Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen , via telebild Sida 1 (2) Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen 2012-12-10, via telebild Närvarande Katrin Lindwall, DFM Karin Sällström, DFM Jörgen Nilsson, PPI Ragnar Olsson, PPI, Jan Andersson, PPI Viktoria Johansson,

Läs mer

Långsiktig utveckling av svenska lärosätens samverkan med det omgivande samhället: Effekter av forsknings- och innovationsfinansiärers

Långsiktig utveckling av svenska lärosätens samverkan med det omgivande samhället: Effekter av forsknings- och innovationsfinansiärers Långsiktig utveckling av svenska lärosätens samverkan med det omgivande samhället: Effekter av forsknings- och innovationsfinansiärers insatser Presentation på VINNOVA 2015-04-08 Tomas Åström Faugert &

Läs mer

Plattform för välfärdsfrågor

Plattform för välfärdsfrågor Plattform för välfärdsfrågor Den 4 maj 2017 samlades ett trettiotal aktörer från Kalmar och Kronobergs län samt Linnéuniversitetet för att diskutera hur samverkan mellan samhällsaktörer och universitetet

Läs mer

Forskning och utbildning inom ITS-området

Forskning och utbildning inom ITS-området Forskning och utbildning inom ITS-området Jan Lundgren, Linköpings universitet 2016-06-23 Inledning I arbetet med en nationell strategi och handlingsplan för användning av ITS betonas vikten av samarbete

Läs mer

Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED

Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED 1(5) ( Växjö och Kalmar 2012-08-23 Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED Inledning Målet med upprättandet av kommunikationsplanen är att synliggöra kommunikationen

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Kommunikationsarbete inom teknisknaturvetenskapliga. fakulteten. Fokusmål 2018 samt löpande verksamhet UPPSALA UNIVERSITET

Kommunikationsarbete inom teknisknaturvetenskapliga. fakulteten. Fokusmål 2018 samt löpande verksamhet UPPSALA UNIVERSITET UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2017/217 Kommunikationsarbete inom teknisknaturvetenskapliga fakulteten Fokusmål 2018 samt löpande verksamhet Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakulteten (arbetsutskottet)

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

Försöksverksamhet med praktiknära forskning i samverkan SUHF:s konferens om lärarutbildning 19 oktober

Försöksverksamhet med praktiknära forskning i samverkan SUHF:s konferens om lärarutbildning 19 oktober Försöksverksamhet med praktiknära forskning i samverkan SUHF:s konferens om lärarutbildning 19 oktober Maria Jarl, Göteborgs universitet Nina Thelander, Karlstads universitet Johan Lithner, Umeå universitet

Läs mer

Strategisk plan för institutionen för språk och litteraturer

Strategisk plan för institutionen för språk och litteraturer Strategisk plan för institutionen för språk och litteraturer Inledning Institutionen för språk och litteraturer rymmer inom sig ett stort spektrum av språk med olika tidshorisonter och från olika delar

Läs mer

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Fotograf Bengt Ekberg Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Övergripande plattform Värmdö kommuns internationella arbete ska vara förankrat i den

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

internationell strategi 1

internationell strategi 1 Internationell strategi internationell strategi 1 Internationell strategi Bakgrund Vi lever idag i ett globaliserat samhälle där ländernas gränser suddas ut. Fler reser, studerar eller bor i andra länder,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Sida 1 (9) Antagen av RUC-styrelsen 2011-02-10 Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt utvecklingscentrum, RUC,

Läs mer

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Fastställd av RUC-styrelsen 2011-06-22 Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen baseras på mål i

Läs mer

Satsning på forskning, utveckling och tillväxt

Satsning på forskning, utveckling och tillväxt ÖVERENSKOMMELSE OM Satsning på forskning, utveckling och tillväxt Mellan Kalmar Kommun och Linnéuniversitetet INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND 3 2. MÅL 3 3. FINANSIERING OCH OMFATTNING 3 4. ORGANISERING

Läs mer

Forskning och utveckling för en skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet

Forskning och utveckling för en skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-01-22 Handläggare: Katarina Arkehag 08-508 33 032 Cecilia Göransson 08-508 33 707 Till Utbildningsnämnden 2013-02-07 Forskning

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 MAH /Centrum för kompetensbreddning 1(6) 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621 Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 Inledning Malmö högskola hade redan vid starten 1998 ett uttalat uppdrag att locka

Läs mer

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Vi tappar innovationskraft och andra tar in 0,9 0,8 0,8 0,7 0,7 0,6 0,6 0,5 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Schweiz Sverige

Läs mer

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen Dnr 2015/4 Verksamhetsplan 2015 Institutionen för nordiska språk Fastställd av institutionsstyrelsen 2015-02-25 Innehållsförteckning Bakgrund och förutsättningar 3 Utbildning på grundnivå och avancerad

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2014-02-19 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Päivi Jokela Pär Karlsson Hanna Palmer, 5 Stina

Läs mer

250 år av erfarenhet. Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA

250 år av erfarenhet. Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA 250 år av erfarenhet Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA 2005 För tio år sedan iphone finns inte Spotify finns inte YouTube finns inte World of Warcraft finns inte Fler känner till

Läs mer

Vetenskapsrådets strategi för kommunikation om forskning

Vetenskapsrådets strategi för kommunikation om forskning Datum Diarienummer 2017-03-13 1.2.4-2017-612 Handläggare Mikael Jonsson Vetenskapsrådets strategi för kommunikation om forskning Vetenskapsrådet ansvarar enligt instruktionen för att nationellt samordna

Läs mer

Protokoll från möte med Arbetsmiljökommittén vid Linnéuniversitetet

Protokoll från möte med Arbetsmiljökommittén vid Linnéuniversitetet Protokoll Arbetsmiljökommittén 2016-05-25 Protokoll från möte med Arbetsmiljökommittén vid Linnéuniversitetet Datum: 2016-05-25 Tid: 13.00 15.00 Plats: Växjö UB3018 Kalmar Redet Ledamöter: Närvarande Frånvarande:

Läs mer

din väg in till Högskolan i Skövde

din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer är den naturliga ingången till Högskolan i skövde och våra ögon och öron utåt Externa relationer är en del av avdelningen Externa

Läs mer

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden 2016 2017 Inledning I denna verksamhetsplan presenteras kortfattat mål och åtgärder för Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet. Planen utgår

Läs mer

X Stockholms läns landsting 1 (4)

X Stockholms läns landsting 1 (4) X Stockholms läns landsting 1 (4) Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE Landstingsdirektören 2015-10-08 LS 2015-1096 Handläggare: Elisabet Blaus Rendahl Ankom Stockholms läns landsting 2015-10-

Läs mer

Linnéuniversitetet Internationalisering 2018

Linnéuniversitetet Internationalisering 2018 Linnéuniversitetet Internationalisering 2018 Utgångspunkter för handlingsplanen och med ögonen på Verksamhetsplan och budget 2018 2020 - Internationalisering Universitetsnivån: tydligt koppla internationalisering

Läs mer

RegSam - Regional Samverkan för hållbar tillväxt

RegSam - Regional Samverkan för hållbar tillväxt RegSam - Regional Samverkan för hållbar tillväxt Syfte med RegSam Att skapa förutsättningar för samverkan och hållbar tillväxt Att förstärka och fördjupa samverkansarbetet mellan akademi och företag/organisationer.

Läs mer

Strategisk plan för samverkan med det omgivande samhället perioden

Strategisk plan för samverkan med det omgivande samhället perioden Sid 1 (10) Strategisk plan för samverkan med det omgivande samhället perioden 2009-2013 Fastställd av universitetsstyrelsen den 11 juni 2009 Sid 2 (10) Innehåll sid. 1. Uppdraget att samverka 3 2. Umeå

Läs mer