En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs?"

Transkript

1 (5) En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? Världen förändras, och det måste skolan också göra. Utan ett väl fungerande utbildningsväsen riskerar vi stagnation i samhällsutvecklingen och allt större svårigheter både på individuell, arbetsplats- och nationell nivå att möta de utmaningar som globaliseringen medför. Idag är gymnasieutbildning och högskoleutbildning inte längre något som berör ett fåtal utan har blivit en nödvändighet för att klara allt fler av dagens komplexa yrken och arbetsuppgifter. Då måste utbildningen förmå ge eleverna det stöd de behöver för att nå måluppfyllelse. Och då måste skolans kunskapsutveckling utgå från de frågor som ställs i vardagen. För att Sverige ska stå starkt i ett internationellt kunskaps- och konkurrensperspektiv måste skolan leva upp till lagens krav på att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Vi Sveriges Kommuner och Landsting, Friskolornas riksförbund, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Skolledarförbund och Svenskt Näringsliv har tidigare i en programförklaring formulerat vår vision för vad som utmärker forskningsanknytningen i framtidens skola. Nu vill vi utveckla vad vi menar krävs för att nå dit. Sverige behöver en skola med ett ständigt utvecklande arbetssätt och en forskning som tar sin utgångspunkt i skolans behov Alla som arbetar i och med skolan; som lärare, skolledare, elevhälsans personal, skolförvaltning, politiker såväl som fristående huvudmän, måste ta ansvar och avsätta tid för att förbättra skolan och öka förutsättningarna för ett kontinuerligt lärande. Då behöver skolan i större utsträckning än idag präglas av ett systematiskt, vetenskapligt förhållningssätt baserat på forskning om de kunskaper, färdigheter och kompetenser som behövs för att nå en ökad måluppfyllelse i skolan. Liksom i programförklaringen anser vi att insatser behöver göras i hela skolsystemet och därmed innefattar begreppen förskola och skola all verksamhet som regleras av skollagen. En arbetande plattform för forskning om och med skolan Vi föreslår att en plattform skapas för att öka kvaliteten i förskolan och skolan genom att främja ett utvecklande arbetssätt som bygger på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Detta görs genom att: främja forskningsintresset i förskola och skola, främja erfarenhetsutbyte, värdera och sprida forskningsresultat samt stödja att dessa implementeras, identifiera forskningsbehov och styra resurser mot dessa samt utveckla en långsiktig strategisk plan för såväl det praktiska arbetet som en framtida organisation.

2 2 Vi har här inte föreslagit en konkret form för arbetet, utan menar att formerna bör arbetas fram i den fortsatta processen och bör i allt väsentligt bygga vidare på de uppdrag som här föreslås. I den form som regeringen väljer, bör vi branschföreträdare samt relevanta myndigheter och företrädare för forskarvärlden ingå men verksamheten ska ledas av representanter för staten. Plattformen ska vara en nationell samlingspunkt för arbete direkt med förskolan/skolan och forskningen på ett dubbelriktat sätt. Dels med konkret stöd för att etablera forskningsengagerade förskolor och skolor och för att öka den behovsnära forskningen dels för att den kunskap som finns om undervisningsmetoder och arbetssätt som förbättrar undervisningen och ökar elevernas måluppfyllelse ska nå ut och omsättas i praktiken. För detta krävs att forskningsfrågorna i större utsträckning än idag utgår från förskolans och skolans verklighet och vardag. 1. Plattformens uppgifter: 1.1. Främja forskningsintresset i förskolor och skolor Arbeta konsultativt gentemot huvudmän och förskolor/skolor Plattformen bör arbeta för att främja ett vetenskapligt förhållningssätt hos dem som arbetar i och med skolan. Detta arbete bör rikta sig mot såväl lärare som rektorer och mot skolledning och skolhuvudmän. Pilotprojekt för forskningsengagerade förskolor och skolor Plattformen bör få medel till sitt förfogande för att, i samfinansiering med huvudmännen, starta pilotprojekt med praktiknära forskning för att på så sätt öka andelen förskolor/skolor med förskollärare/lärare och skolledare som bedriver forskning. Genom pilotprojekten får man möjlighet att pröva arbetssätt och utveckla modeller för att främja forskningsengagerade förskolor och skolor på bred front.

3 3 Forskarutbildning och forskarskolor Plattformen ska på olika sätt stimulera förskollärares/lärares och skolledares intresse för att bedriva forskning inom de områden som förskolan och skolan behöver för att förbättra sin verksamhet och nå ökad måluppfyllelse. Plattformen ska även stimulera huvudmännens intresse för att stödja sådan forskarutbildning och på bästa sätt ta tillvara deltagarnas nya kompetenser. Forskarskolor för yrkesverksamma förskollärare och lärare tillgodoser på ett bra sätt de behov som finns för utveckling av undervisningen Främja erfarenhetsutbyte Agera mötesplats Plattformen ska utgöra en virtuell och fysisk mötesplats. De intresserade ska via plattformens verksamhet kunna hitta relevanta forskningsresultat inom olika områden. Man bör även tillhandahålla en fysisk mötesplats för seminarier, presentationer och liknande samt agera länk mellan enskilda forskare och skolor. Nätverk För att sprida forskningsöversikter, forskningsresultat och syntetiseringar behöver plattformen upprätta en rad nätverk i landet, på regional nivå och för olika målgrupper. En tydlig sådan målgrupp är de lektorer, och andra karriärtjänster, som i allt högre grad kommer att inrättas. En annan målgrupp är skolledare samt utvecklingsansvariga på huvudmannanivå. Även representanter för relevanta forskarmiljöer vid olika lärosäten samt ansvariga för lärarutbildningar är viktiga målgrupper för olika nätverk. Regional och ämnesdidaktisk samverkan Plattformen bör även få i uppdrag att se hur regionala samarbeten samt nationella ämnesdidaktiska centra bäst kan utvecklas och hur forskarskolor för yrkesverksamma lärare kan kopplas till dessa centra och permanentas Värdera, sprida och främja implementeringen av forskningsresultat Samla och värdera forskningsresultat genom att göra forskningsöversikter och syntetiseringar Plattformen bör sammanställa de behov förskolan och skolan har av forskning och som myndigheter och internationella organisationer ännu inte fyllt genom sammanställningar av forskningens slutsatser, så kallade syntetiseringar. Plattformen kan initiera översikter på områden där sådana saknas.

4 4 Främja lokala projekt för att implementera forskningsresultat För att forskningsresultaten ska användas krävs att de är möjliga att översätta till den egna verksamheten. Att öka mottaglighet i förskolan och skolan är dels en ledningsfråga dels en fråga om att öka förskollärares, lärare och skolledares egna deltagande i forskning. Här har huvudmännen ett särskilt ansvar för att genomföra implementeringsprojekt. Dessa kan, men behöver inte, länkas till pilotprojekten för forskningsengagerade förskolor och skolor. Utöver pilotprojekten kan plattformen stötta med kontakter mellan praktiker och forskare samt stödja erfarenhetsutbyte med andra huvudmän Identifiera forskningsbehov och styra resurser mot dessa Samla in forskningsbehov från verksamheten. En av plattformens viktigaste uppgifter blir att vara en länk för verksamhetens frågor till forskningen. Det är huvudmännen och professionens ansvar att se till att etablera kanaler så att dessa frågor når plattformen och akademin och det är forskningsfinansiärernas ansvar att ta vid och se till att frågorna når dem som har möjlighet att besvara dem. Identifiera områden för särskilda insatser Forskning som bygger på verksamhetens behov och syntetisering av frågeställningar som är relevanta för dem som dagligen arbetar i förskolan och skolan måste öka. För att åstadkomma detta behövs tillräckligt stora forskningsmiljöer som arbetar långsiktigt så att kunskap samlas och byggs på i en fruktbar omgivning. Ett sätt att stärka de forskningsmiljöer som arbetar med praktiknära forskning och direkt stödja förskolans och skolans eget behov av kunskap är att avsätta medel för särskilda utlysningar. Dessa ska gå till forskning inom områden där plattformen ser att behovet är särskilt stort, det kan gälla specifika frågor som berör ett eller flera ämnen. Plattformen bör besluta om såväl innehåll som utgångspunkter (kriterier) för dessa riktade ansökningsomgångar inom den utbildningsvetenskapliga forskningen. Sådana kriterier kan tillexempel bestå av krav på professionens deltagande, samfinansieringskrav med huvudmännen, anknytning till forskarskolor, regional eller ämnesdidaktisk samverkan Utveckla en långsiktig strategisk plan för såväl det praktiska arbetet som en framtida organisation Plattformen ska utarbeta förslag på den organisation som ska etableras när plattformen har slutfört sitt uppdrag. Den kommande organisationen bör i allt väsentligt bygga vidare på de strukturer och de uppdrag som här föreslås. I detta arbete ingår framtida finansiering av skolforskning, förskollärares, lärares och skolledares forskarutbildning samt andra ekonomiska frågor som till exempel delade tjänster.

5 5 2. Plattformens syfte och form 2.1 Skäl för ett brett gemensamt åtagande Ett systematiskt vetenskapligt förhållningssätt måste prägla all verksamhet i förskolan och skolan. För att forskningsresultat ska omsättas i praktiken krävs ett verksamhetsnära perspektiv samt ett nära samarbete med professionen. En funktion som stärker kopplingen mellan vetenskap och förskolan/skolans praktik måste byggas av forskare, beslutsfattare, verksamhetsansvariga, förskollärare, lärare och skolledare tillsammans. Ett gemensamt deltagande och åtagande ger långsiktighet och säkerställer tillräckliga resurser. 2.2 Finansiering och tidplan För att plattformen ska vara väl förankrad i både forskning och praktik föreslår vi att detaljerna utarbetas av Utbildningsdepartementet i samråd med intressenterna med utgångspunkt i de kriterier som har angetts ovan. För att en plattform så snart som möjligt ska kunna agera bör dess form och finansiering presenteras i den kommande forskningspropositionen. Arbetet bör påbörjas den 1 januari Plattformen ska redan från början få de operativa arbetsuppgifter som föreslås ovan. För detta behövs tillräckliga resurser så att man från start kan påbörja den främjande verksamheten, inklusive de föreslagna pilotprojekten. Finansiering av dessa pilotprojekt, samt vissa andra särskilda initiativ, föreslås även ske genom delfinansiering av huvudmännen. Beslut av myndighetskaraktär ska fattas i gängse ordning av lämpliga myndigheter. Huvudmännen förutsätts också bära kostnader för till exempel projekt för att implementera forskningsresultat lokalt samt för delar av kostnaderna för förskollärares, lärares och skolledares vidareutbildning inom forskarutbildning, såsom redan idag är fallet för de statliga forskarskolorna. Idag finansierar huvudmännen kostnader för forskning om och med skolan på olika sätt, tillexempel genom forskningsprojekt som del av uppföljning eller utveckling av verksamheten, forskningscirklar och andra former då skolans personal är en del av forskningsprojekt, stöd för förskollärares, lärares och skolledares kompetensutveckling. Med en förstärkning av nivån på det statliga stödet till forskning som tar sin utgångspunkt i skolans behov följer ett ökat åtagande från huvudmännen att på olika sätt stödja denna forskning och främja ett arbetssätt baserat på ett vetenskapligt förhållningssätt.

Gemensam programförklaring för en skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet

Gemensam programförklaring för en skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet 2011-03-21 1 (9) Gemensam programförklaring för en skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet Vi Sveriges Kommuner och Landsting, Friskolornas riksförbund, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund,

Läs mer

Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete

Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete 5075 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning/fou-enheten PM Sida 1 (5) 2018-03-15 Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete Utbildningsförvaltningens arbete med forskning

Läs mer

Forskning ger bättre resultat i skolan

Forskning ger bättre resultat i skolan Forskning ger bättre resultat i skolan Programförklaring Vi Sveriges Kommuner och Landsting, Friskolornas riksförbund, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Skolledarförbund och Svenskt Näringsliv

Läs mer

Forskning och utveckling för en skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet

Forskning och utveckling för en skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-01-22 Handläggare: Katarina Arkehag 08-508 33 032 Cecilia Göransson 08-508 33 707 Till Utbildningsnämnden 2013-02-07 Forskning

Läs mer

Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem. Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka.

Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem. Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka. Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka.se Fakta om Botkyrka 87 600 innevånare 22 kommunala grundskolor

Läs mer

FORSKA TILLSAMMANS samverkan för lärande och förbättring

FORSKA TILLSAMMANS samverkan för lärande och förbättring FORSKA TILLSAMMANS samverkan för lärande och förbättring (SOU 2018:19) Betänkande av Utredningen om praktiknära skolforskning i samverkan Särskild utredare Cecilia Christersson UPPDRAGET Ökad samverkan

Läs mer

Kommittédirektiv. Ökad samverkan kring praktiknära forskning för stärkt vetenskaplig grund i skolväsendet. Dir. 2017:27

Kommittédirektiv. Ökad samverkan kring praktiknära forskning för stärkt vetenskaplig grund i skolväsendet. Dir. 2017:27 Kommittédirektiv Ökad samverkan kring praktiknära forskning för stärkt vetenskaplig grund i skolväsendet Dir. 2017:27 Beslut vid regeringssammanträde den 9 mars 2017 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Hur ser mitt uppdrag ut?

Hur ser mitt uppdrag ut? Hur ser mitt uppdrag ut? Planera och genomföra systematisk fortbildning med syfte att bidra till ökad måluppfyllelse i kommunen Utveckla kunskaper hos lärare om likvärdig bedömning och betygsättning Samarbeta

Läs mer

Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet års skolkommission

Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet års skolkommission Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet 2015 års skolkommission 1 2015 års skolkommission 2 Lärarutbildning: kvantitativ expansion för att möta lärarbristen Ökad tillgång till

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av ett skolforskningsinstitut. Dir. 2014:7. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014

Kommittédirektiv. Inrättande av ett skolforskningsinstitut. Dir. 2014:7. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Kommittédirektiv Inrättande av ett skolforskningsinstitut Dir. 2014:7 Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och genomföra inrättandet av

Läs mer

Samverkan forskning, utbildning och skola Projektdirektiv

Samverkan forskning, utbildning och skola Projektdirektiv Dnr LiU-2011-01698 1(5) Projektdirektiv Beslutas fastställa projektdirektiv enligt bilaga. Beslut i detta ärende har fattats vid OSU:s sammanträde. I beslutet har deltagit undertecknad dekanus, ordförande

Läs mer

UTREDNINGEN OM Praktiknära skolforskning i Samverkan (PiS)

UTREDNINGEN OM Praktiknära skolforskning i Samverkan (PiS) UTREDNINGEN OM Praktiknära skolforskning i Samverkan (PiS) Ökad samverkan kring praktiknära forskning för stärkt vetenskaplig grund i skolväsendet Cecilia Christersson, särskild utredare Ingrid Edmar,

Läs mer

Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen

Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen Bakgrund I Skåneregionen finns sedan 2011 en regional samverkansorganisation för en skola på vetenskaplig grund,

Läs mer

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet All utbildning vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Inom Skaraborg har utbildning hög kvalitet

Läs mer

Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen

Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen mellan Göteborgs universitet, org. nr 202100-3153, med adress Box 100, 405 30

Läs mer

STRATEGISK AGENDA

STRATEGISK AGENDA STRATEGISK AGENDA 2019 2022 Fortes strategiska agenda utgör strategin för att uppnå Fortes vision om ett samhälle med god hälsa, hållbart arbetsliv och hög välfärd. Det är ett högt mål att arbeta mot.

Läs mer

Forska tillsammans - samverkan för lärande och förbättring - SOU 2018:19

Forska tillsammans - samverkan för lärande och förbättring - SOU 2018:19 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-06-15 Utbildningssektionen Bodil Båvner Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Forska tillsammans - samverkan för lärande och förbättring - SOU 2018:19 Sveriges Kommuner

Läs mer

2015 års Skolkommission Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet. Utbildningsdepartementet 1

2015 års Skolkommission Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet. Utbildningsdepartementet 1 2015 års Skolkommission Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 1 2015 års skolkommission Uppdrag att lämna förslag som syftar till höjda kunskapsresultat, förbättrad kvalitet i undervisningen

Läs mer

#skoldigiplan. Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet. Annika Agélii Genlott

#skoldigiplan. Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet. Annika Agélii Genlott #skoldigiplan Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet Annika Agélii Genlott Annika.agelii.genlott@skl.se Linkedin @angen_s Organisation Styrgrupp: Utbildningsdepartementet, Skolverket,

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 1 Inledning Undertecknande kommuner i Skaraborg har beslutat att samverka kring utbildning i Skaraborg. Denna samverkan regleras genom samverkansavtal som är bilagor till

Läs mer

Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn

Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn Regeringsbeslut II:3 2014-08-21 S2012/275/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn Regeringens

Läs mer

En kort omvärldsspaning

En kort omvärldsspaning En kort omvärldsspaning Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft (prop. 2016/17:50) Rådande och ökande lärarbrist hur används lärare; framväxt av nya funktioner i skolan

Läs mer

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN REGERINGEN Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde 2008-04-24 S2008/3957/ST (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse 1 bilaga Regeringens beslut Regeringen bemyndigar

Läs mer

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum Plan för kunskap och lärande med kvalitet och kreativitet i centrum Förord Östersunds kommunfullmäktige har som skolhuvudman antagit denna plan. Med planen vill vi säkerställa att de nationella målen uppfylls.

Läs mer

Skolforskningsinstitutet

Skolforskningsinstitutet Eva Wallberg Växjökonferensen den 29 januari 2015 Skolforskningsinstitutet uppgifter och utmaningar Uppdrag bidra till att de verksamma inom skolväsendet ges goda förutsättningar att planera, genomföra

Läs mer

Samordning och organisation för en En skola på vetenskaplig grund inom FoU Skåne

Samordning och organisation för en En skola på vetenskaplig grund inom FoU Skåne Datum Beteckning 2010-10-20 Siv Wilborgsson 0709-719938 Samordning och organisation för en En skola på vetenskaplig grund inom FoU Skåne Under hösten 2009 förde ett antal kommuner en dialog med Malmö högskola

Läs mer

Skolforskningsinstitutets forskningsmedel

Skolforskningsinstitutets forskningsmedel Skolforskningsinstitutets forskningsmedel 2016 2016-03-07 PROMEMORIA 2016-03-07 Lena Adamson Titel Telefon Email Skolforskningsinstitutets forskningsmedel 2016 Skolans och förskolans verksamma ställs dagligen

Läs mer

Integration av forskning i undervisningen. PiteSkolforsk

Integration av forskning i undervisningen. PiteSkolforsk Integration av forskning i undervisningen PiteSkolforsk Ulrika Bergmark, skolforskare Bakgrund Riksbankens jubileumsfond Flexitforskaranställning Bygga broar mellan akademi och olika organisationer samt

Läs mer

Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola

Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola 2019-2022 Förvaltning förskola och skola, Örebro kommun Örebro kommun 2019-06-03 Gn 1660/2019 orebro.se

Läs mer

Samhällets utmaningar

Samhällets utmaningar Samhällets utmaningar Växande befolkning Skillnader i livsvillkor attraktivt yrkesval Förändrat arbetsliv Säkra demokratin Vårt ansvar! nå högre måluppfyllelse för barnen och eleverna forma en förskola

Läs mer

ULFförsöksverksamhet. - uppdrag

ULFförsöksverksamhet. - uppdrag ULF-AVTAL ULFförsöksverksamhet - uppdrag Försöksverksamheten syftar till att skapa långsiktigt hållbara strukturer som vilar på tre ben: Forskning - skolverksamhet - lärarutbildning Att planera och genomföra

Läs mer

Skolverkets stöd för skolutveckling

Skolverkets stöd för skolutveckling Skolverkets stöd för skolutveckling Perspektiv på skolutveckling Skolverkets forskningsspridningsuppdrag Nationell skolutveckling Systematiskt kvalitetsarbete Sara Knöfel, undervisningsråd Marie Sedvall

Läs mer

Riktlinjer - Karriäruppdrag inom skolan

Riktlinjer - Karriäruppdrag inom skolan Riktlinjer - Karriäruppdrag inom skolan Karriäruppdrag Regeringen har sedan 2013 infört två nya karriärvägar för lärare. Den ena karriärvägen benämns förstelärare, den andra benämns lektor. Regeringens

Läs mer

Undervisning på vetenskaplig grund

Undervisning på vetenskaplig grund Undervisning på vetenskaplig grund Vad är det? LENA ADAMSON Undervisningen i skolan ska vara kopplad till vad forskningen säger. Det gäller både vad skolan undervisar om och hur skolan undervisar. När

Läs mer

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut?

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Christer.Jacobson@lnu.se Ulla.Gadler@lnu.se Leif.Nilsson@lnu.se Linnéuniversitetets specialpedagogiska verksamhet Vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Skolforskningsinstitutet

Skolforskningsinstitutet Mats Miljand Skolforskningsinstitutet uppgifter och utmaningar Uppdrag bidra till att de verksamma inom skolväsendet ges goda förutsättningar att planera, genomföra och utvärdera undervisningen, med stöd

Läs mer

Aktuella skolfrågor. Kjell Hedwall. avdelningschef skolutvecklingsavdelningen

Aktuella skolfrågor. Kjell Hedwall. avdelningschef skolutvecklingsavdelningen Aktuella skolfrågor Kjell Hedwall avdelningschef skolutvecklingsavdelningen Aktuella skolfrågor Skolkommissionens slutbetänkande Skolverkets lägesbedömning Aktuella insatser inom skolutveckling Skolkommissionens

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet Beslutad av Samhällskontraktets styrelse 2018-11-29. Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet 1. Inledning MKL är regionens plattform för samverkan

Läs mer

Utredningen Rektorn och styrkedjan (SOU 2015:22)

Utredningen Rektorn och styrkedjan (SOU 2015:22) FÖRSLAG TILLL Vårt dnr Bilaga 1 B YTTRANDE 15/3137 2015-08-27 Ert dnr U2015/1888/S Avdelningen för arbetsgivarpolitik Ulrika Wallén Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM u.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Karriärvägar för lärare i skolväsendet

Karriärvägar för lärare i skolväsendet Karriärvägar för lärare i skolväsendet En utredning från utbildningsdepartementet. Remissinstanserna skall svara regeringen senast den 21 december 2012 Utredare: Anita Ferm Karriärvägar för lärare Bakgrund

Läs mer

Förslag till Nationell strategi för skolans digitalisering

Förslag till Nationell strategi för skolans digitalisering Förslag till Nationell strategi för skolans digitalisering FRAMTAGET I SAMRÅD MED NATIONELLT FORUM FÖR SKOLANS DIGITALISERING, 2014 Innehåll Nuläge... 2 Vision 2020... 4 Elevernas lärande... 4 Professionens

Läs mer

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 1 (5) Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 Skolverket har fastställt denna utbildningsplan i samverkan med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan Kristianstad, Luleå

Läs mer

Sammanfattning SOU 2015:22

Sammanfattning SOU 2015:22 Sammanfattning Rektorsfunktionen är central för skolverksamhetens kvalitet och utveckling. Mitt uppdrag har bland annat varit att undersöka hur arbetssituationen för rektorerna inom skolväsendet kan förändras

Läs mer

Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården. Stockholm 2019

Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården. Stockholm 2019 Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården Stockholm 2019 Innehåll Regeringens uppdrag till Vårdanalys och våra utgångspunkter Svar på regeringens frågor om förutsättningar

Läs mer

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum. Samlad kunskap kring den äldre människan

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum. Samlad kunskap kring den äldre människan Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum Samlad kunskap kring den äldre människan Äldreforskningens Hus Vård och omsorg Folkhälsa ÄC Stockholms stad Stockholms läns landsting SDC Äldrecentrum Silviahemmet

Läs mer

Rättsmedicinalverkets forskningspolicy

Rättsmedicinalverkets forskningspolicy POLICY (PO) 1 (5) Rättsmedicinalverket Beslutsdatum Dnr Robert Kronstrand Beslutsfattare Ikraftträdande Version Lars Werkström 2019-01-29 1.0 - Godkänd Rättsmedicinalverkets forskningspolicy Syfte med

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund. MISSIV Utbildningsgruppen ÄRENDE 2 Dnr Till Utbildningsgruppen.

Göteborgsregionens kommunalförbund. MISSIV Utbildningsgruppen ÄRENDE 2 Dnr Till Utbildningsgruppen. MISSIV 2018-06-27 ÄRENDE 2 Dnr 2018-00153.70 Till Förslag till Remissvar gällande betänkande av Utredningen om praktiknära skolforskning i samverkan; Forska tillsammans samverkan för lärande och förbättring,

Läs mer

Prolongering av Huvudöverenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor samt rekommendation om lokalt kollektivavtal m.m.

Prolongering av Huvudöverenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor samt rekommendation om lokalt kollektivavtal m.m. Förhandlingsprotokoll HÖK 12 2015-11-16 Prolongering av Huvudöverenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor samt rekommendation om lokalt kollektivavtal m.m. HÖK 12 Parter Sveriges Kommuner och

Läs mer

ORU 2018/ Projektdirektiv. Framtidens lärarutbildning

ORU 2018/ Projektdirektiv. Framtidens lärarutbildning ORU 2018/05417 Projektdirektiv Framtidens lärarutbildning 1 Allmän beskrivning av projektet 1.1 Bakgrund En förutsättning för en likvärdig undervisning med hög kvalitet är en välutbildad och motiverad

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 2019-07-01 2022-06-30 1 Övergripande syfte Övergripande syfte med Utbildning Skaraborg är att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg

Läs mer

Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59

Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59 Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59 Piteå Kommun 20161030 Betänkandet som ligger till underlag för följande kommentarer från

Läs mer

Rekommendation att anta Avsiktsförklaring för skolrelevant forskning inom kommunen

Rekommendation att anta Avsiktsförklaring för skolrelevant forskning inom kommunen KSL KOMMUNFÖRBUNDET STOCKHOLMSLIV STOCKHOLMS STAD Kommunstyrelsen KF/KS Kansli -12-16 REKOMMENDATION 2008-12-12 Bilaga Dnr2008/0057 *ba#ml*m*wqk%a& #-mw*^*w»w"wawk^#^w»w&awkmwm«* För kännedom: Utbildningsnämnd

Läs mer

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN DIGITAL UTVECKLINGSPLAN 2018-2022 1. INLEDNING Digital utvecklingsplan ersätter IT-policy för förskola och grundskola i Ystads kommun 2010. Ystads kommun prioriterar digitaliseringen av utbildningsverksamheten.

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier

I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN 2014 I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier Läraruppdraget Lärarens uppdrag utgår från och tar ansvar för att elevens

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering och analys inom utbildningsområdet. Dir. 2008:132. Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2008

Kommittédirektiv. Utvärdering och analys inom utbildningsområdet. Dir. 2008:132. Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2008 Kommittédirektiv Utvärdering och analys inom utbildningsområdet Dir. 2008:132 Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska se över nuvarande

Läs mer

Kommunförbundet Skåne Hälsa och social välfärd

Kommunförbundet Skåne Hälsa och social välfärd Kommunförbundet Skåne Hälsa och social välfärd Regional samverkans och stödstruktur, RSS i nationell kunskapsstyrning Nicolina Fransson FoU-strateg Hälsa och Social välfärd Ett nytt nationellt system för

Läs mer

FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING

FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING UTBILDNINGSCHEFSNÄTVERKET 171110 sandra.svensson@grkom.se Regeringens uppdrag 20170309 Uppsala universitet, Göteborgs universitet, Umeå universitet och Karlstads

Läs mer

FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING

FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING KVALITETSNÄTVERKET 171208 sandra.svensson@grkom.se Regeringens uppdrag 20170309 Uppsala universitet, Göteborgs universitet, Umeå universitet och Karlstads

Läs mer

Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning

Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning Det svenska skolsystemet: Skolhuvudmän Publicerad 01.11.2007 Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning I Sverige delas ansvaret för förskolan, skolan och vuxenutbildningen mellan riksdag, regering,

Läs mer

Lärarlönelyftet. Riktlinjer för lärarlönelyftet inom Norrköpings kommun. Skolverket skriver

Lärarlönelyftet. Riktlinjer för lärarlönelyftet inom Norrköpings kommun. Skolverket skriver Lärarlönelyftet 2016-09-15 Riktlinjer för lärarlönelyftet inom Norrköpings kommun Dessa riktlinjer är framtagna av Utbildningskontorets ledningsgrupp i samarbete med Personalkontoret. De är baserade på

Läs mer

Lärares och förskollärares utvecklingsvägar

Lärares och förskollärares utvecklingsvägar UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Olle Bergh 2018-05-16 UBN-2018-2934 Utbildningsnämnden Lärares och förskollärares utvecklingsvägar Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslås

Läs mer

Lägesrapport delprojekt IV

Lägesrapport delprojekt IV 2014-11-25 Lägesrapport delprojekt IV Generering av praktikrelevanta frågeställningar Karin Rönnerman & Lill Langelotz Göteborgs universitet Betydelsefulla utredningar och reformer En förnyad lärarutbildning

Läs mer

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Dnr: FAK 2011/467 Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Fastställda 2011-12-16 av ordförande i Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Fakultetsnämnden

Läs mer

En skola på vetenskaplig grund. Samverkan inom Kommunförbundet Skåne, mellan kommuner, gymnasieförbund och högskolor

En skola på vetenskaplig grund. Samverkan inom Kommunförbundet Skåne, mellan kommuner, gymnasieförbund och högskolor En skola på vetenskaplig grund Samverkan inom Kommunförbundet Skåne, mellan kommuner, gymnasieförbund och högskolor Bakgrund Diskussioner mellan ett antal kommuner och Malmö högskola om s.k. verksamhetsnära

Läs mer

Utredningen om inrättandet av ett skolforskningsinstitut (U 2014:02)

Utredningen om inrättandet av ett skolforskningsinstitut (U 2014:02) Utredningen om inrättandet av ett skolforskningsinstitut (U 2014:02) Delrapport lämnad den 13 maj 2014 Uppdrag Institutet ska inrättas fr.o.m. 1 januari 2015 systematiskt väga samman och sprida forskningsresultat

Läs mer

Vetenskaplig ledare Utbildningsförvaltningen Magisterstuderande Piteå kommun Lärare vid vuxenutbildningen Piteå kommun Förskollärare Piteå kommun

Vetenskaplig ledare Utbildningsförvaltningen Magisterstuderande Piteå kommun Lärare vid vuxenutbildningen Piteå kommun Förskollärare Piteå kommun Piteå Utbildningsvetenskapliga Råd (PUR) Tid:, kl 13:00-16:00 Lokal: Stadshuset, Ovalen Närvarande: Kristina Hansson Sara Wiklund Lars Uhlin Linda Jansson Jennie Bodin Ulrika Bergmark Mats Danell Malin

Läs mer

Redogörelse för ändringar och tillägg i samband med prolongering av HÖK 12 med Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd

Redogörelse för ändringar och tillägg i samband med prolongering av HÖK 12 med Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd Redogörelse för ändringar och tillägg i samband med prolongering av HÖK 12 med Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd Den 16 november 2015 enades parterna efter konstruktiva förhandlingar

Läs mer

Läraruppdraget UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN AUGUSTI I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier

Läraruppdraget UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN AUGUSTI I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN AUGUSTI 2010 I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier Läraruppdraget Lärarens uppdrag utgår från och tar ansvar för att

Läs mer

Stödmaterial för klagomålshantering FRAMTAGET AV SKL OCH FRISKOLORNAS RIKSFÖRBUND. Stödmaterial för klagomålshantering 1

Stödmaterial för klagomålshantering FRAMTAGET AV SKL OCH FRISKOLORNAS RIKSFÖRBUND. Stödmaterial för klagomålshantering 1 Stödmaterial för klagomålshantering FRAMTAGET AV SKL OCH FRISKOLORNAS RIKSFÖRBUND. Stödmaterial för klagomålshantering 1 Stödmaterial för klagomålshantering 2 Förord Det finns mycket att vinna för alla

Läs mer

BETSLIVVÄLFÄRD HÄLSAARBET

BETSLIVVÄLFÄRD HÄLSAARBET STRATEGISK AGENDA 2015 2018 1 2 HÄLSAAR BETSLIVVÄLFÄRD HÄLSAARBET IVVÄLFÄRDHÄ VHÄLSAVÄ BETS S Vision och strategier för Fortes verksamhet inom hälsa, arbets liv och välfärd 2015 2018 Forte arbetar på uppdrag

Läs mer

2011-09-14. Vidare föreslås insatser för att fortbilda förskolelärare och förskolechefer inom två viktiga områden, barn i behov av

2011-09-14. Vidare föreslås insatser för att fortbilda förskolelärare och förskolechefer inom två viktiga områden, barn i behov av 2011-09-14 3,8 miljarder till lärarreformer Den globala skuldkrisen påverkar också Sverige. Tillväxten dämpas och arbetsmarknaden försämras. En stor osäkerhet kring den ekonomiska utvecklingen ställer

Läs mer

1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning. Handlingsplan. Grund- och grundsärskola

1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning. Handlingsplan. Grund- och grundsärskola Handlingsplan 1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning Grund- och grundsärskola 2 (8) Sveriges bästa kommun att leva och verka i 2020 År 2020

Läs mer

En nationell strategi för skolans digitalisering

En nationell strategi för skolans digitalisering En nationell strategi för skolans digitalisering 2015-06-10 En nationell strategi för skolans digitalisering 2015-06-09 Camilla Waltersson Camilla Grönvall Waltersson Grönvall (M), utbildningspolitisk

Läs mer

Let s do it! Förslag på insatser för att förstärka arbetet med entreprenörskap i skolan i Östergötland

Let s do it! Förslag på insatser för att förstärka arbetet med entreprenörskap i skolan i Östergötland Let s do it! Förslag på insatser för att förstärka arbetet med entreprenörskap i skolan i Östergötland Regional Action Plan 7 YES Let s do it Förord 8 4 Det regionala utvecklingsprogrammet Regionförbundet

Läs mer

Uppdrag till Förskolenätverket. Se över bristen på förskollärare i regionen

Uppdrag till Förskolenätverket. Se över bristen på förskollärare i regionen Uppdrag till Förskolenätverket Se över bristen på förskollärare i regionen arbetsgrupp Annika Loven Samuelsson Kungsbacka Johan Berntsson Mölndal Ann Blom Lerum Madeleine Lundstedt Göteborg Johan Borvén

Läs mer

Bedömning av lärare. Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun

Bedömning av lärare. Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun Bedömning av lärare Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun Bedömning av lärares möte med eleven Förmåga Acceptabel Bra Mycket bra Bedöma och dokumentera enskilda elevers behov och anpassa undervisningen

Läs mer

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 Inledning Våren 2013 fastställdes Strategi 2020 en strategisk plattform för Malmö högskola. Som ett led i att nå den målbild för

Läs mer

Utredningsuppdrag 18/04 - Redovisa en modell för hur kvalitets/kombinationstjänster kan införas

Utredningsuppdrag 18/04 - Redovisa en modell för hur kvalitets/kombinationstjänster kan införas TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Datum 2018-10-11 Diarienummer 180024 Landstingsdirektörens stab Utvecklings- och folkhälsoenheten Regionstyrelsen Utredningsuppdrag 18/04 - Redovisa en modell för hur kvalitets/kombinationstjänster

Läs mer

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Fastställd av RUC-styrelsen 2011-06-22 Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen baseras på mål i

Läs mer

En försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor

En försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor Promemoria 2013-07-03 U2013/4305/S Utbildningsdepartementet Enligt sändlista En försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor Sammanfattning Inom Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet)

Läs mer

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29 Kommittédirektiv Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar Dir. 2013:29 Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska i egenskap

Läs mer

Lärarlönelyftet. PISA-resultat, poäng, år 2000-2012. Källa: Skolverket/OECD

Lärarlönelyftet. PISA-resultat, poäng, år 2000-2012. Källa: Skolverket/OECD Lärarlönelyftet Nyckeln för att vända utvecklingen i den svenska skolan är skickliga och engagerade lärare. Regeringen kommer därför att investera 3 miljarder på årsbasis i ett lärarlönelyft. Syftet är

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Utbildningspolitisk strategi

Utbildningspolitisk strategi Utbildningspolitisk strategi 2012-2015 för förskola, förskoleklass, skola och fritidshem i Örnsköldsvik Antagen av kommunfullmäktige 2012-05-28 77 Våra huvudmål: Högre måluppfyllelse & Nolltolerans mot

Läs mer

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Antagen av Fakultetstyrelsen 2006-06-12 Reviderad, antagen av Fakultetstyrelsen 2008-10-23 Vision och uppdrag för Hälsa

Läs mer

Uppdrag till Statens skolverk om förslag till förtydliganden i läroplanen för förskolan

Uppdrag till Statens skolverk om förslag till förtydliganden i läroplanen för förskolan Regeringsbeslut I:6 2008-09-25 U2008/6144/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag till Statens skolverk om förslag till förtydliganden i läroplanen för förskolan (1 bilaga)

Läs mer

Små barns lärande utvecklingsarbete och forskning i samspel. Skövde mars

Små barns lärande utvecklingsarbete och forskning i samspel. Skövde mars Små barns lärande utvecklingsarbete och forskning i samspel Skövde mars 2013 jan.hakansson@lnu.se Utgångspunkter Skollagen 1 kap 5 : Utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Läs mer

Skolverkets allmänna råd med kommentarer om. Systematiskt kvalitetsarbete - för skolväsendet

Skolverkets allmänna råd med kommentarer om. Systematiskt kvalitetsarbete - för skolväsendet Skolverkets allmänna råd med kommentarer om Systematiskt kvalitetsarbete - för skolväsendet Allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete Målgrupper Riktar sig till huvudmän, rektorer och förskolechefer.

Läs mer

STRATEGI. Strategi för förbättrade kunskapsresultat

STRATEGI. Strategi för förbättrade kunskapsresultat STRATEGI Strategi för förbättrade kunskapsresultat Vision Barn- och utbildningsförvaltningen ska skapa förskolor och skolor där alla barn och elever når sin fulla potential. Trygghet, trivsel och lärande

Läs mer

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR Generationsskifte i forskningsverksamheten samt ökande obalans mellan verksamhetsgrenarna (rekrytering för att täcka behov i utbildningsuppdraget har under

Läs mer

Överenskommelse om implementering av Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevården

Överenskommelse om implementering av Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevården ' Kommuner OVERENSKOMMELSE VBrt dnr Överenskommelse om implementering av Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevården Överenskommelse mellan Sveriges Kommuner h ena sidan och Kommunerna i Blekinge

Läs mer

Anmälan till SKL:s utvecklingsarbete KARTA

Anmälan till SKL:s utvecklingsarbete KARTA ANMÄLAN Vårt dnr: 17/01637 2018-01-22 Anmälan till SKL:s utvecklingsarbete KARTA Anmälan avser förskolan i. kommun. Vi önskar anmäla... personer/förändringsledare till utbildningen. (minst 2, max 4 personer)

Läs mer

Digital kompetens. Lpfö 18. Malin Malmström

Digital kompetens. Lpfö 18. Malin Malmström Digital kompetens Lpfö 18 Malin Malmström Reviderad läroplan 29 augusti i år fattade regeringen beslut om en reviderad läroplan för förskolan. 1 juli 2019 börjar den gälla Läroplanen är det styrdokument

Läs mer

Evidensbaserad praktik

Evidensbaserad praktik positionspapper Evidensbaserad praktik i socialtjänst och hälso- och sjukvård Förord För att klienter, brukare och patienter ska få tillgång till bästa möjliga vård och omsorg och för att välfärdsresurser

Läs mer

Översyn av organiseringen av ämnesdidaktisk forskning inom utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet

Översyn av organiseringen av ämnesdidaktisk forskning inom utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet SUV 2017-6.12 2017-10-17 1(5) Översyn av organiseringen av ämnesdidaktisk forskning inom utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet Bakgrund Ämnesdidaktik gavs en central roll i den lärarutbildning

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Göteborg, Stockholm och Malmö juni 2017 Ildico Hellman, Malin Gyunda, Teresa Fernández Long Dagens program 09:30 Inledning 09:40 Språk-, läs-

Läs mer

Svar på initiativ om systematiskt kvalitetsarbete

Svar på initiativ om systematiskt kvalitetsarbete UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Håkansson Katarina Datum 2017-11-13 Diarienummer UBN-2017-5056 Utbildningsnämnden Svar på initiativ om systematiskt kvalitetsarbete Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer