Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen , via telebild

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen , via telebild"

Transkript

1 Sida 1 (2) Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen , via telebild Närvarande Katrin Lindwall, DFM Karin Sällström, DFM Jörgen Nilsson, PPI Ragnar Olsson, PPI, Jan Andersson, PPI Viktoria Johansson, TEK Daniel Bergman, SOL Mats Nordänger, RUC Stefan Särnholm Ericsson, RUC Jennie Rosander, RUC Information om aktuella RUC-insatser Se separat bilaga. Viktiga områden för RUC att arbeta med är: Matchning av förfrågan (huvudmän) kompetens (LNU) för att generera uppdrag. Marknadsföring av kurser/kompetensutveckling. Det gäller att nå rätt personer. Exempel på att nå ut är att av förvaltningschefer/utvecklingsledare få maillistor till rektorer på enskilda skolor, använda de aktuella nätverken som kanal för information, delta i läromedelsmässor. (En förändring man ser bl.a. i Skolverkets satsningar är att man vill nå och få hela kollegiet att delta, inte bara enskilda lärare). OH-kostnaderna på LNU gör att uppdragen blir dyra för huvudmän. Det gör oss inte konkurrenskraftiga nationellt. Det finns exempel på lärosäten som bildar holdingbolag för att kunna erbjuda uppdragskurser till bättre pris. LNU har ett holdingbolag men universitetets ledning har inte tidigare ansett att uppdragsutbildningar ska transfereras därigenom.

2 Sida 2 (2) Pågående eller kommande skolutvecklingsuppdrag på institutionerna Eftersom alla uppdrag inte går genom utvecklingsledarna på RUC är det svårt för RUC:s administration att känna till allt som sker och därmed blir det inte något enhetlig bild av skolsamverkan/-utveckling vid LNU. Deltagarna i skolutvecklingsgruppen ombeds att skicka information om vad som planeras på institutionen för vt13, senast 15/1 till ruc@lnu.se. Informationen då att kunna synliggöras på olika sätt, exempelvis på webben. Hur ska arbetet mellan RUC och fakulteter/institutioner/ämnen organiseras efter årsskiftet 2012/2013? Vi förutsätter att gruppen får fortsätta i dess nuvarande utformning tills något annat har bestämts, i.e. till dess att den nya organisationen på LNU har satt sig. Det vore bra att i samband med diskussioner om gruppens sammansättning, även diskutera vad gruppen har för syfte, vad representanterna förväntar sig och har för uppdrag gentemot RUC respektive sin faktultet/institution. Nästa möte Nästa möte sker den 11 februari, kl via telebild. Lokaler meddelas via e-post.

3 Aktuellt från RUC UPPDRAG GENOM SKOLVERKET Förskolelyftet: ställs in 13 på grund av för få ansökningar. Under ht12 har endast en av tre kurser gått, också på grund av för få ansökningar. De huvudmän som har behov av kompetensutveckling genom förskolelyftet, rekommenderas att titta på kringliggande lärosäten om de ger kurserna. Det är viktigt att huvudmän som har behov av att kompetensutveckla sin personal, ser till att de söker kurserna. Annars riskerar man att Linnéuniversitetet att inte längre få möjlighet att erbjuda kurserna genom Skolverket och huvudmännen måste även fortsättningsvis vända sig till andra lärosäten. Lärarlyftet II: Ht 12 ges följande kurser - Engelska för lärare i åk 1-3, (1-15 hp) - Naturorienterande ämne och teknik för lärare i åk F-3, 15 hp (1-15) - Matematik för lärare i åk 1-3, 30 hp (1-30) - Engelska för lärare i åk 4-6, 15 hp (16-30) - Matematik för lärare i åk 4-6, 15 hp (16-30) - Svenska för lärare i åk 4-6, 15 hp (16-30) - Svenska som andraspråk för lärare i åk 7-9, 15 hp (31-45) - Religionsvetenskap för lärare i åk 7-9,15 hp (31-45) Vt 13 ges följander kurser - Engelska för lärare i åk 1-3 (1-15 hp) - Matematik för lärare i åk 1-3 (16-30 hp) - NO/teknik för lärare i åk 1-3 (1-15 hp) - Svenska för lärare i åk 4-6 (16-30 hp) - Geografi för lärare i åk 7-9 (16-45 hp) - Musik för lärare i åk 7-9 (61-90 hp) - Svenska som andraspråk för lärare (31-45 hp) - Engelska för lärare i gymnasiet (61-90 hp) - Matematik för lärare i gymnasiet (61-90 hp) Inställda kurser: - Matematik för lärare i åk 1-3 (1-30 hp) - Idrott och hälsa för lärare i åk 7-9 (1-45 hp) - Geografi för lärare i gymnasiet (61-90 hp) För ht13 och vt14 har kursbeskrivningar skickats till Skolverket. Beslut tas senast 11/2. Anmälningsperiod 15/3 15/4 resp. 15/9 15/10 Särskolan inom Lärarlyftet II Ht12 och vt13 ges Speciallärarutbildning med specialisering mot utvecklingsstörning 1-90 hp.

4 För ht13 och vt14 har kursbeskrivningar skickats till Skolverket. Beslut tas senast 11/2. Anmälningsperiod 15/3 15/4 resp. 15/9 15/10 Matematiklyftet Nybro och Oskarshamn är med i den grupp som deltar i den pågående pilotutbildningen. Linnéuniversitetet arbetar med två moduler inom Matematiklyftet, som ska ges under ht13. Algebra (samarbetar med BTH, Jönköping och Göteborg) Statistik och sannolikhetslära (samarbetar med Lund, NCM och Ankaret/Anders Tengstrand) Karin Sällström från LNU ska delta i ett möte med Skolverket gällande utbildningen av matematikutbildare. De som ingår i pilotgruppen har utbildats i Stockholm men det anser man inte vara en hållbar lösning för handledarna framöver. De bör istället kunna utbilda sig på ett lärosäte i närregionen. Rektorslyftet Ges ht12 en kurs om 7,5 hp som är riktad mot de som tidigare gått Rektorsprogrammet. Uppdraget från Skolverket gäller till och med 2014 Rektorsprogrammet Totalt är ca 450 rektorer inne i utbildning. Sista intaget på utbildningen är Det förs diskussioner om hur lärosätena ska arbeta vidare för att täcka behovet av utbildning av rektorer, även efter att uppdraget är slut. De lärosäten som ger rektorsprogrammet diskuterar att framöver ge en gemensam masterutbildning för rektorer. Ramprogram Samma kurser ges ht12 som föregående termin. Behovet av kompetensutveckling förefaller ha minskat eftersom det var få sökande till denna omgång. Förra omgången var det kö till platserna, i år fick alla behöriga sökande plats (ca 30 vardera till förskola resp. grundskola). En annan anledning till det låga antalet sökande kan vara att det pågår flera kompetensutvecklingssatsningar parallellt och även om behovet av utbildning finns så finns ingen möjlighet att frigöra personal för utbildning. NT-kurser F3 (Naturorienterade ämnen och teknik åk F-3) Ett nytt ramprogram som Linnéuniversitetet deltar i from vt13 (start dec -12). Kartin Lindwall och Björn Citron är kontaktpersoner på LNU.

5 EXEMPEL PÅ UPPDRAG GENOM HUVUDMÄN - Arbetslagsledarutbildning (ledarskap för pedagogisk verksamhet) - Rekryteringsutbildning - Matematik - Specialpedagogik - Systematiskt kvalitetsarbete - Språkutveckling Karin Sällström redogör för en matematikbienette som genomfördes v. 44. En utvärdering från konferensen finns på lnu.se/ruc UTBILDNINGSVETENSKAPLIG FORSKNING Som skolhuvudman måste man självklart vända sig till ett lärosäte som kan erbjuda den kompetens man eftersöker för kompetensutveckling. LNU är framför allt starka inom följande områden gällande den utbildningsvetenskapliga forskningen: Skolutveckling och lärarprofession Några rubriker för denna forskning är: Samband forskning - skolutveckling Flera forskar gör nu översikter över sambanden mellan forskning och skolutveckling. (Jan Håkansson) Hur ser lärarens karriär ut efter utbildning? Bedömning och bedömningsformer I forskningsprojektet Låt den rätta komma ut kommer man att titta på hur prövningen av lärare fungerar i.e lärarutbildningens bedömning och introduktionsåret. (Per Lindqvist, Ulla- Karin Nordänger m.fl.) Värdefrågor, kultur och mångfald Forskning som bl.a. studerar framgångsprojekt och synen på integration. Drivs genom Centrum för kultursociologi (Mats Trondman). Språk-, läs- och skrivutveckling En forskarskola som bygger på principen att de lärare från fältet som går in som doktorander får fortsatt lön från huvudmannen. (Inger Fält, IFOUS m.fl.) Ämnesdidaktiska områden Många olika forskningsprojekt bedrivs, några exempel är IT (Marcelo Milrad), Naturvetenskap (Mats Lindahl) och Yrkeslärarutbildning (Bo Göransson, Malin Strand).

6 NÄTVERK RUC avser att även 2013 stödja nätverk genom förmedling av strategiska medel inom Samhällelig drivkraft. Ansökan för utlysta medel ska vara RUC till handa 10/ för beslut den 20/12. RUC har i dagsläget fått in eller väntar att få in totalt 13 ansökningar, av både befintliga och nya nätverk. ORGANISATION Den gemensamma organisationen för aktörerna inom RUC kommer att förändras i och med årsskiftet 2012/2013. Ett förslag är lagt till NUV som idag enligt stadgarna formellt beslutar om RUC:s organisation. Den interna organisationen för RUC vid LNU kan också föremål för förändring i och med omorganisationen av LNU.

Minnesanteckningar RUC:s temadag 28/11 Efter minnesanteckningarna finns en deltagarlista.

Minnesanteckningar RUC:s temadag 28/11 Efter minnesanteckningarna finns en deltagarlista. Datum: onsdagen den 28/11 2012 Tid: kl. 09.30-15.00 Plats: Emmaboda Folkets Hus Minnesanteckningar RUC:s temadag 28/11 Efter minnesanteckningarna finns en deltagarlista. Yngve Rehnström hälsar alla välkomna

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

Minnesanteckningar RUC:s temadag 15 maj 2013

Minnesanteckningar RUC:s temadag 15 maj 2013 Datum: onsdagen den 15/5 2013 Tid: kl. 09.30-15.15 Plats: Linnéuniversitetet, campus Växjö Minnesanteckningar RUC:s temadag 15 maj 2013 Aktuellt vid LNU inför ht13 Information finns även på lnu.se/ruc

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Sida 1 (8) Version 2011-01-25 Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt utvecklingscentrum, RUC, under 2010. Utgångspunkt

Läs mer

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Fastställd av RUC-styrelsen 2011-06-22 Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen baseras på mål i

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012, Regionalt utvecklingscentrum

Verksamhetsberättelse 2012, Regionalt utvecklingscentrum Sida 1 (9) Dnr: FAK 2012/480 Beslutad genom ordförandebeslut 2012-12-17 Verksamhetsberättelse 2012, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Sida 1 (9) Antagen av RUC-styrelsen 2011-02-10 Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt utvecklingscentrum, RUC,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Sida 1 (9) Antagen av RUC-styrelsen 2011-02-10 Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt utvecklingscentrum, RUC,

Läs mer

Legitimation för lärare och förskollärare

Legitimation för lärare och förskollärare Legitimation för lärare och förskollärare Var är vi nu? Antal beslutade legitimationer 1 mars 2013 80 000 Varför tar handläggningen tid? stor spännvidd; många examenstyper fördelade över drygt fyrtio års

Läs mer

Välkommen till RUC-råd!

Välkommen till RUC-råd! Välkommen till RUC-råd! RUC-råd, program 2 mars 2017 09.45 Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet, presenterar forskningsmiljön Språk-, läs- och skrivutveckling Forskningsmiljön arbetar med flera olika

Läs mer

Kompetensutveckling på dina villkor. Linnéuniversitetets kompetensutveckling för skolledare och lärare i förskola och skola.

Kompetensutveckling på dina villkor. Linnéuniversitetets kompetensutveckling för skolledare och lärare i förskola och skola. Kompetensutveckling på dina villkor Linnéuniversitetets kompetensutveckling för skolledare och lärare i förskola och skola. Innehåll Ett nytt, modernt, internationellt universitet i Småland 3 Kompetensutveckling

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Göteborg, 7-8 oktober 2009 Anders Palm 08 527 331 12 anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik

Läs mer

RUC-råd. Kosta 11 maj

RUC-råd. Kosta 11 maj RUC-råd Kosta 11 maj Annan samverkan: RUC-råd Regionförbund Nationella/regionala RUC Omvärldsbevakning Skolmyndigheter Linnéuniversitete t Fakulteter Institutioner Uppdrag RUC Exempel: Nationella skolutvecklingsprogram

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Sundsvall, 21-22 september 2009 Anders Palm anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik Inledning

Läs mer

Regionalt Utvecklingscentrum, förslag till fortsatt verksamhet

Regionalt Utvecklingscentrum, förslag till fortsatt verksamhet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2009-12-10 87(98) 55 Regionalt Utvecklingscentrum, förslag till fortsatt verksamhet Regionalt utvecklingscentrum är en mötesplats för skolan i Norrbotten

Läs mer

Studiegångar 2011 års lärarutbildning

Studiegångar 2011 års lärarutbildning Studiegångar 2011 års lärarutbildning 150907 2 Förskollärarexamen, 210 hp, 3,5 år Utbildningsvetenskaplig kärna 60 hp Förskolepedagogik 105 hp Teknik, naturvetenskap, utomhuspedagogik Matematiklärande

Läs mer

Grundutbildning och kompetensutveckling i samverkan

Grundutbildning och kompetensutveckling i samverkan Grundutbildning och kompetensutveckling i samverkan Vår intressegemenskap - att främja en ömsesidig kompetens- och verksamhetsutveckling genom en ökad samverkan mellan det regionala skolväsendet och universitetet.

Läs mer

Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270. Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer

Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270. Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer Offertförfrågan Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270 Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer (Förskolelyftet II) Skolverket avser med denna förfrågan

Läs mer

Kursutbud Lärarlyftet II

Kursutbud Lärarlyftet II Mer info på www.skolverket.se/lararlyftet KURSUTBUD LÄRARLYFTET II Kursutbud Lärarlyftet II Bild Göteborgs universitet Bild för lärare åk 7-9, 45 hp (1-45) 37,5% av helfart Campus/Distans Högskolan i Jönköping

Läs mer

Skolverkets besök. Lyssna. Informera. Svara på frågor

Skolverkets besök. Lyssna. Informera. Svara på frågor Skolverkets besök Lyssna Informera Svara på frågor Idag Utvärdering av Läslyftet Återkoppling moduler Vad händer sen? Handleda vidare NCS/Språk-, läs- och skrivutvecklare Ny omgång Läslyftet Bokgåvor från

Läs mer

Validering och tillgodoräknande

Validering och tillgodoräknande Validering och tillgodoräknande Inom ramen för Lärarlyftet II erbjuds speciallärarutbildningen med specialisering utvecklingsstörning med syfte att öka andelen behöriga lärare i särskolan. Då flertalet

Läs mer

Sektionsstyrelsen 2012-01-19

Sektionsstyrelsen 2012-01-19 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 1/2012 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsstyrelsen 2012-01-19 Datum 2012-01-19 Tid Kl. 9-12 Plats Q 436 Närvarande ledamöter Övriga närvarande Ej

Läs mer

Regional samverkansorganisation för en skola på vetenskaplig grund

Regional samverkansorganisation för en skola på vetenskaplig grund Regional samverkansorganisation för en skola på vetenskaplig grund 32 kommuner 3-årigt inledande avtal 1 juli 2011 2014, förlängt till 1 juli 2015 1 kr per invånare och år FoU-enhet inom KFSK, en vetenskaplig

Läs mer

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet RUC Regionalt utvecklingscentrum Lärarutbildningsnämnden Göteborgs universitet www.ruc.gu.se VFU-konferensen, 15 augusti 2012 XX www.ruc.gu.se Regionalt utvecklingscentrum - RUC Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

Skolverkets arbete med skolans digitalisering

Skolverkets arbete med skolans digitalisering Skolverkets arbete med skolans digitalisering Uppdraget enligt Regleringsbrev 2018 främja digitaliseringen inom skolväsendet underlätta för skolor och huvudmän att ta tillvara digitaliseringens möjligheter

Läs mer

Ny lärarutbildning inlifjal

Ny lärarutbildning inlifjal Ny lärarutbildning 2011 Förskola Yrkeslärare Fritidshem grundskola 1-3 Grundskola 4-6 Ämneslärare 7-9 Ämneslärare Gymn Göteborgs universitet JA JA JA JA JA JA JA Högskolan i Borås JA JA JA JA JA JA Högskolan

Läs mer

Institutionen för musik och bild. Verksamhetsplan år

Institutionen för musik och bild. Verksamhetsplan år Institutionen för musik och bild Verksamhetsplan år 2015-2017 I verksamhetsplanen beskrivs de avsikter och prioriteringar som institutionen för musik och bild (MB) kommer att göra under de kommande verksamhetsåren.

Läs mer

RUC:s samrådsmöte, 13 oktober

RUC:s samrådsmöte, 13 oktober RUC:s samrådsmöte, 13 oktober Datum: fredag 13 oktober Tid: kl. 9.00-15.00 Plats: Q105BW, DLC, Q-husets bottenvåning, Högskolan i Halmstad Närvarande: Håkan Cajander, RUC Carina Haraldsson, RUC Klas Almer,

Läs mer

Välkomna. till konferens för samordnare inom nyanländas lärande. Arlanda,

Välkomna. till konferens för samordnare inom nyanländas lärande. Arlanda, Välkomna till konferens för samordnare inom nyanländas lärande Arlanda, 2016-09-02 Skolverkets arbete Regeringsuppdrag: Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända

Läs mer

(SOU 2018:17) U2018/01224/S

(SOU 2018:17) U2018/01224/S 2018-06-12 2018/0911 1 (4) Yttrande över slutbetänkandet Med undervisningsskicklighet i centrum ett ramverk för lärares och rektorers professionella utveckling (SOU 2018:17) U2018/01224/S Mälardalens högskola

Läs mer

Programrådet för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen. Nya sammanträdesrummet 4B TUV Plan 4, NA

Programrådet för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen. Nya sammanträdesrummet 4B TUV Plan 4, NA Programrådet för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen Minnesanteckningar Ia Kling Tid: 2018-06-05, kl. 09-14 Plats: Nya sammanträdesrummet 4B TUV Plan 4, NA Närvarande: Ia Kling, ordförande, NMD

Läs mer

För huvudmän inom skolväsendet. Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande och skrivande Läsåret 2015/16

För huvudmän inom skolväsendet. Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande och skrivande Läsåret 2015/16 För huvudmän inom skolväsendet Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande och skrivande Läsåret 2015/16 Ansök senast den 23 januari 2015 Läslyftet 2015 2018 Hösten 2015 startar Läslyftet,

Läs mer

Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Enskild motion MP1806 Motion till riksdagen 2018/19:1403 av Annika Hirvonen Falk (MP) Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer

Läs mer

Om fortbildningen inom Lärarlyftet på Stockholms universitet

Om fortbildningen inom Lärarlyftet på Stockholms universitet 1 (10) 2009-05-11 Charlotte Rossland Utredare Regionalt utvecklingscentrum, RUC Om fortbildningen inom Lärarlyftet på Stockholms universitet Om projektets allmänna förutsättningar Regeringen gör en satsning

Läs mer

Minnesanteckningar från RUC-konferens den 21-22 maj 2007. Från PUX deltog Margareta Högberg, ordförande och Margareta Bäckström, samordnare.

Minnesanteckningar från RUC-konferens den 21-22 maj 2007. Från PUX deltog Margareta Högberg, ordförande och Margareta Bäckström, samordnare. 1(5) Bilaga 28:2 2007-05-28 Bilaga 2 Minnesanteckningar från RUC-konferens den 21-22 maj 2007. Från PUX deltog Margareta Högberg, ordförande och Margareta Bäckström, samordnare. Skolverkets regeringsuppdrag

Läs mer

Läslyftets uppföljande konferens för rektorer, mars 2017 Ildico Hellman och Anna Lindblom. Twitter:#laslyft

Läslyftets uppföljande konferens för rektorer, mars 2017 Ildico Hellman och Anna Lindblom. Twitter:#laslyft Läslyftets uppföljande konferens för rektorer, mars 2017 Ildico Hellman och Anna Lindblom Twitter:#laslyft Program 10.00 Läslyftet tillbakablick och nuläge 13.00 Lunch Erfarenhetsutbyte i mindre grupper

Läs mer

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke Matematiklyftet Malmöbiennetten 2013 Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet Anette Jahnke #malyft Matematiklyftet Matematiklyftet Fortbildning av alla lärare som undervisar i

Läs mer

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar i pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Malmö högskola erbjuder vidareutbildningar

Läs mer

Handledarutbildning MaNT

Handledarutbildning MaNT Handledarutbildning MaNT Arlanda den 2-3 maj 2017 Margareta Oscarsson Johnny Häger 08 527 333 27 08 527 336 49 margareta.oscarsson@skolverket.se johnny.hager@skolverket.se Program Utvärdering av Matematiklyftet

Läs mer

Minnesanteckningar, RUC:s samrådsmöte 1 juni 2018

Minnesanteckningar, RUC:s samrådsmöte 1 juni 2018 2018-06-01 Minnesanteckningar, RUC:s samrådsmöte 1 juni 2018 Närvarande: Fredrik Thornberg (ordförande) Carina Haraldsson (sekreterare) Marie-Helene Zimmerman-Nilsson, LHS, Högskolan i Halmstad Martin

Läs mer

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut?

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Christer.Jacobson@lnu.se Ulla.Gadler@lnu.se Leif.Nilsson@lnu.se Linnéuniversitetets specialpedagogiska verksamhet Vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Lärarutbildningen vid Göteborgs universitet

Lärarutbildningen vid Göteborgs universitet Lärarutbildningen vid Göteborgs universitet GR 16 mars 2011 Anna Brodin och Mats d Hermansson Lärarutbildningsnämnden (LUN) 1 Förändringsarbete inom lärarutbildningen Vad händer inom lärarutbildningen?

Läs mer

Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle

Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle Högskolan i Gävle Akademin för utbildning och ekonomi Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle Programstrukturer och kurser Innehåll FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET (campus och distans)... 1 GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3,

Läs mer

Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59

Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59 Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59 Piteå Kommun 20161030 Betänkandet som ligger till underlag för följande kommentarer från

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2015-10-29 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt och självständigt

Läs mer

System för kompetensutnyttjande och kompetensöverföring inom För- och Grundskola

System för kompetensutnyttjande och kompetensöverföring inom För- och Grundskola 2012-05-10 1 (5) System för kompetensutnyttjande och kompetensöverföring inom För- och Grundskola FoG har i uppdrag att inför läsåret 2012/2013 redovisa till barn- och ungdomsnämnden hur ett system för

Läs mer

Aktuella skolfrågor. Kjell Hedwall. avdelningschef skolutvecklingsavdelningen

Aktuella skolfrågor. Kjell Hedwall. avdelningschef skolutvecklingsavdelningen Aktuella skolfrågor Kjell Hedwall avdelningschef skolutvecklingsavdelningen Aktuella skolfrågor Skolkommissionens slutbetänkande Skolverkets lägesbedömning Aktuella insatser inom skolutveckling Skolkommissionens

Läs mer

Programmering i matematik och teknik i grundskolan

Programmering i matematik och teknik i grundskolan Programmering i matematik och teknik i grundskolan Program oktober 2017 09.15 Digital kompetens styrdokumentsförändringar 10.30 Programmering ur ett historiskt perspektiv och undervisningsperspektiv

Läs mer

Aktuellt. Vad händer sen?

Aktuellt. Vad händer sen? Aktuellt Vad händer sen? Allmänna råd om betyg och betygssättning Lärares professionella yrkeskunnande Risker med bedömningsmatriser Behoven ska styra, inte systemen Nya webbkurser https://www.skolverket.se/omoss/press/pressmeddelanden/pressmeddelanden/2018-10-29-nyarad-for-mer-rattvisande-och-likvardiga-betyg

Läs mer

Fristående verksamheter i RUCs samverkansregion

Fristående verksamheter i RUCs samverkansregion Fristående verksamheter i RUCs samverkansregion Minnesanteckningar 161121 Håkan Cajander (HC) hälsar alla välkomna (se bifogad deltagarförteckning) och berättar kort om vad som händer på Högskolan och

Läs mer

Programmering i matematik och teknik i grundskolan

Programmering i matematik och teknik i grundskolan Programmering i matematik och teknik i grundskolan Program november 2017 09.15 Digital kompetens styrdokumentsförändringar 10.30 Programmering ur ett historiskt perspektiv och undervisningsperspektiv

Läs mer

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium LULEÅ KOMM U N PROJEKTBESKRIVNING Version 1 (5) Lyfta matematiken från förskola till gymnasium Bakgrund Att satsa på matematik är särskilt aktuellt och angeläget nu när såväl nationella som internationella

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt och självständigt

Läs mer

Välkommen till partnerområdesdag 18 april 2012

Välkommen till partnerområdesdag 18 april 2012 Välkommen till partnerområdesdag 18 april 2012 Dagens program: 9.00-10.00 Välkommen - Johan Elmfeldt Presentation av VFU-organisationen i LUT 2011, Utbildning för handledare och mentorer, med mera - Anders

Läs mer

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp... 8 Grundlärarprogrammet

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018 Ildico Hellman, Malin Gyunda EPA: ensam par alla E: Vilka teman tycker du framkommer i berättelsen som skulle vara intressanta

Läs mer

Stockholm av 10 elever går i skolor med försämrade resultat

Stockholm av 10 elever går i skolor med försämrade resultat Stockholm 2013-04-30 6 av 10 elever går i skolor med försämrade resultat 2 (8) 6 av 10 svenska elever går i skolor som försämrat sina resultat sedan 2006 59 procent av Sveriges elever går i grundskolor

Läs mer

Kartläggning av Linnéuniversitetets skolsamverkan

Kartläggning av Linnéuniversitetets skolsamverkan Kartläggning av Linnéuniversitetets skolsamverkan Anna Eskilsson, utbildningsledare vid Nämndkansliet, Linnéuniversitetet Bakgrund Denna kartläggning av skolsamverkan vid Linnéuniversitetet har genomförts

Läs mer

Framtidens lärarutbildning. Ann Öhman Sandberg

Framtidens lärarutbildning. Ann Öhman Sandberg Framtidens lärarutbildning Ann Öhman Sandberg Ann.ohman@oru.se 2018-04-27 Lärarbristen en samhällsutmaning 2018-05-04 3 Rektors vision Omvärlden Den årskull som nu går ut gymnasiet är den minsta sedan

Läs mer

Matematiksatsningen 2011

Matematiksatsningen 2011 OH-mallen Matematiksatsningen 2011 Stöd till lokalt utvecklingsarbete i grundskolan Anders Palm, projektledare anders.palm@skolverket.se 08 527 331 12 Matematiksatsningen 2011 Matematiksatsningen 2011

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 2 OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt

Läs mer

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande NATURVETENSKAP OCH TEKNIK Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-230-5 Grafisk form: Typisk form och AB Typoform Foto: Elke Welzbacher och Lena Katarina Johansson Tryck: Elanders

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ämneskombinationer Ämneslärarprogrammet HT 2018 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Innehållsförteckning Inriktningar och innehåll... 3 Programansvariga institutioner... 4 Antagning och behörighet...

Läs mer

Beslut Dnr :4175. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Hannaskolan i Örebro

Beslut Dnr :4175. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Hannaskolan i Örebro Beslut 2011-03-17 Dnr 44-2010:4175 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Hannaskolan i Örebro Beslut Tillsyn i Hannaskolan 2011-03-17 2 (7) Dnr 44-2010:4175 Stiftelsen Hannaskolan Tillsyn

Läs mer

Inventering med avseende på kompetens vad gäller examensrättsansökningar. Bil 15:4

Inventering med avseende på kompetens vad gäller examensrättsansökningar. Bil 15:4 Inventering med avseende på vad gäller examensrättsansökningar. Bil 15:4 Dokumentet är ett försök att strukturera de krav som ställs av lärarutbildningsutredningen inför en ansökan av examensrätt. Varje

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp Primary School teacher education programme 1-3, preschool Allmänna

Läs mer

Samrådet hälsade Thomas Svenningsson välkommen och Thomas presenterade sig kortfattat. Förra samrådsmötets protokoll gicks igenom.

Samrådet hälsade Thomas Svenningsson välkommen och Thomas presenterade sig kortfattat. Förra samrådsmötets protokoll gicks igenom. PROTOKOLL SAMRÅD 2012-03-23 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 23 mars Tid Kl. 09.00-15.00 Plats Regionens hus, Södra vägen 9, Halmstad Lokal: Sälen Närvarande 1. Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp Primary School teacher education programme 1-3, preschool Allmänna

Läs mer

Sökande till högre utbildning ht 2014: fokus på lärar- och förskollärarutbildningar

Sökande till högre utbildning ht 2014: fokus på lärar- och förskollärarutbildningar Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Carina Hellgren Utredare 010-4700305 carina.hellgren@uhr.se Datum 2014-04-22 Diarienummer Dnr 1.1.1-134-2014 Postadress Box 45093 104

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN för HT GRUNDLäRARPROGRAmmET 2012 180 240 HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN

UTBILDNINGSPLAN för HT GRUNDLäRARPROGRAmmET 2012 180 240 HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN Utbildningsplan för GRUNDLärarprogrammet 180 240 hp HT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning Allmänt... 2 1. Huvudområde för utbildningen... 2 2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt

Läs mer

BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. torsdag, 2010 mars 18

BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. torsdag, 2010 mars 18 BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Organisation Resultat Måluppfyllelse Kompetensutveckling God ekonomisk hushållning Likvärdighet IUP med skriftliga omdömen Nätverk Inspektioner Go BOKSLUT

Läs mer

SFI. Kvalitetsanalys 16/17

SFI. Kvalitetsanalys 16/17 SFI Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.2 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad

Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad Protokoll 2013-10-10-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad Närvarande 1. Fredrica Hass-Bergendorff

Läs mer

Skolchefsinstitutet. - Samskapande ledarskap för bättre utbildning

Skolchefsinstitutet. - Samskapande ledarskap för bättre utbildning Skolchefsinstitutet - Samskapande ledarskap för bättre utbildning Samskapande ledarskap Skolchefen är skolans högste chef och därmed den som ytterst ansvarar för huvudmannens expertis och kontinuitet i

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Specialpedagogoch Speciallärarprogrammen verksamhetsåret 2012 IBL Linköpings Universitet Karin Forslund Frykedal Ann-Marie

Verksamhetsberättelse för Specialpedagogoch Speciallärarprogrammen verksamhetsåret 2012 IBL Linköpings Universitet Karin Forslund Frykedal Ann-Marie Verksamhetsberättelse för Specialpedagogoch Speciallärarprogrammen verksamhetsåret 2012 IBL Linköpings Universitet Karin Forslund Frykedal Ann-Marie Markström Specialpedagogprogrammet Speciallärarprogrammet

Läs mer

Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet års skolkommission

Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet års skolkommission Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet 2015 års skolkommission 1 2015 års skolkommission 2 Lärarutbildning: kvantitativ expansion för att möta lärarbristen Ökad tillgång till

Läs mer

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 1 (5) Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 Skolverket har fastställt denna utbildningsplan i samverkan med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan Kristianstad, Luleå

Läs mer

2011-09-14. Vidare föreslås insatser för att fortbilda förskolelärare och förskolechefer inom två viktiga områden, barn i behov av

2011-09-14. Vidare föreslås insatser för att fortbilda förskolelärare och förskolechefer inom två viktiga områden, barn i behov av 2011-09-14 3,8 miljarder till lärarreformer Den globala skuldkrisen påverkar också Sverige. Tillväxten dämpas och arbetsmarknaden försämras. En stor osäkerhet kring den ekonomiska utvecklingen ställer

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-06-15 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

Program Inledning, Skolverket Vad är viktigast för att skapa bra handledningssamtal? Cato R. P. Bjørndal, Universitetet i Trom

Program Inledning, Skolverket Vad är viktigast för att skapa bra handledningssamtal? Cato R. P. Bjørndal, Universitetet i Trom Program 09.30 10.30 Inledning, Skolverket 10.30 12.15 Vad är viktigast för att skapa bra handledningssamtal? Cato R. P. Bjørndal, Universitetet i Tromsø 12.15 13.15 Lunch 13.15 13.55 Skolverket 14.00 14.45

Läs mer

Skolverkets arbete med skolans digitalisering

Skolverkets arbete med skolans digitalisering Skolverkets arbete med skolans digitalisering Nationell strategi för skolans digitalisering Övergripande mål Det svenska skolväsendet ska vara ledande i att använda digitaliseringens möjligheter på bästa

Läs mer

Plan för introduktionsprogram i

Plan för introduktionsprogram i i Robertsfors kommun Hilda Vidmark Robertsfors kommun Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.2 Allmänt om utbildning på introduktionsprogram i Robertsfors kommun... 2 2. Plan för Språkintroduktion...

Läs mer

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE

Läs mer

Lärosäte. NO och teknik Göteborgs universitet. Spanska för lärare 7-9 15 hp. Göteborgs universitet

Lärosäte. NO och teknik Göteborgs universitet. Spanska för lärare 7-9 15 hp. Göteborgs universitet Lärosäte Kurs Engelska för lärare 30 hp (16-45 hp), halvfart åk 7-9 Historia för lärare 3 åk 7-9 NO och teknik Spanska för lärare 7-9 15 hp. Svenska som andraspråk för lärare åk 7-9, 15 hp (31-45 hp).

Läs mer

Ärende Anmärkning Föredragande. Beslut. Missiv. Bilaga p 67. Beslut. Missiv. Bilaga p 68 A.

Ärende Anmärkning Föredragande. Beslut. Missiv. Bilaga p 67. Beslut. Missiv. Bilaga p 68 A. Lärarhögskolan Rektors beslutsmöte Föredragningslista Sammanträdesdatum 2013-11-18 Sid 1 (1) Tid: Kl 13.00 Plats: Lärarhögskolans sammanträdesrum, Naturvetarhuset Ärende Anmärkning Föredragande 67 Beslut

Läs mer

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola 2015-11-10 Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola Här info om möjligheter för utveckling och kvalificering för er som har ledningsfunktion inom förskola och

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 Inriktning årskurs 7-9 (4,5 år, 270 hp) Huvudämne och kombinationer 2 Bild 90 hp i kombination med Observera att godkänt färdighetsprov i Bild krävs.

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-09-17 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

Matematiksatsningen

Matematiksatsningen OH-mallen Matematiksatsningen 2009-2011 www.skolverket.se/matematik ia.envall@skolverket.se OH-mallen Uppdraget Genomförande Utvärdering Resultat Uppdraget: Bakgrund Nationella utvärderingen (NU 03) TIMSS

Läs mer

Skolforum Nyheter, uppföljning och framtida satsningar inom Skolverkets arbete

Skolforum Nyheter, uppföljning och framtida satsningar inom Skolverkets arbete Skolforum Nyheter, uppföljning och framtida satsningar inom Skolverkets arbete Med fokus på: yrkesutbildning fordons- och transportprogrammet Yrkesförarutbildning inom kommunal vuxenutbildning Skolforum

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-11-20 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ingångsämnen hösten 2019 INRIKTNING ÅRSKURS 7-9 (4 ÅR, 240 HP) HUVUDÄMNE OCH KOMBINATIONER 2 BILD 90 HP I KOMBINATION MED ANNAT ÄMNE 60 HP Observera att godkänt färdighetsprov i krävs.

Läs mer

4 5 6 STUDIEFORM ORT anm kod CAMPUS Karlstad KAU-68568 DISTANS Alingsås KAU-68569 Falkenberg KAU-68570 Falköping KAU-68571 Karlskoga KAU-68572 Katrineholm KAU-68573 Lindesberg KAU-68575 Nynäshamn KAU-68574

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Halmstads kommun Namn på skolhuvudmannens företrädare

Läs mer

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-05-28. Datum Fredagen den 28 maj 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Falkenberg

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-05-28. Datum Fredagen den 28 maj 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Falkenberg Protokoll 2013-05-28 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 28 maj 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Falkenberg Närvarande 1. Ann-Mari Mäkikangas Halmstads kommun 2. Annika Elm Fristorp 3. Carina Uvenfeldt

Läs mer

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare 2012-2016 Helena Karis Emma Wimmerstedt Dagens presentation Bakgrund Uppdrag Syfte/mål Genomförande Utvärdering Matematikdidaktiskt innehåll Lärportalen

Läs mer

Nationell statistik antagna till ämneslärarutbildning efter urval 2 i ämnen som finns i LNU

Nationell statistik antagna till ämneslärarutbildning efter urval 2 i ämnen som finns i LNU Fakultetskansliet/ Marit Persson Nationell statistik antagna till ämneslärarutbildning efter urval 2 i ämnen som finns i LNU et antagna gäller sökande till både senare år och gymnasiet hösten 2010. I statistiken

Läs mer

TANNBERGSSKOLAN ÖVNINGSSKOLA FÖR LÄRARSTUDENTER

TANNBERGSSKOLAN ÖVNINGSSKOLA FÖR LÄRARSTUDENTER TANNBERGSSKOLAN ÖVNINGSSKOLA FÖR LÄRARSTUDENTER 2016-2019 ÖVNINGSSKOLOR Regeringen (utbildningsdepartementet) genomför en försöksverksamhet i Sverige under en femårsperiod (1 januari 2014 31 december 2018)

Läs mer

Forskarkompetens på förvaltningsnivå som medel i skolutveckling

Forskarkompetens på förvaltningsnivå som medel i skolutveckling Forskarkompetens på förvaltningsnivå som medel i skolutveckling Seminarium Högskolan Kristianstad Skol- och fritidsförvaltningen, Helsingborgs Stad Johan Olsson Swanstein, Utvecklingschef Bakgrund Helsingborgs

Läs mer