Verksamhetsberättelse 2012, Regionalt utvecklingscentrum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2012, Regionalt utvecklingscentrum"

Transkript

1 Sida 1 (9) Dnr: FAK 2012/480 Beslutad genom ordförandebeslut Verksamhetsberättelse 2012, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt utvecklingscentrum, RUC, under Utgångspunkt för RUC:s arbete är de prioriterade områden som beskrivs i handlingsplanen. Handlingsplanen baseras på RUC:s verksamhetsplan som utarbetades under våren 2010 och som beslutades av Nämnden för utbildningsvetenskap, NUV Den ekonomiska redovisningen i verksamhetsberättelsen är per oktober månads utfall. RUC LINNÉ 2012 ORGANISATION RUC-styrelsen har bestått av ledamöter från regionen och från Linnéuniversitetet. RUC-styrelsens roll har varit att behandla de frågor som berör både regionen och universitetet. RUC-styrelsen har beslutat om den årliga handlingsplanen som är utgångspunkt för kommande läsårs verksamhet. Ledamöterna från regionen utses av regionförbunden eller kommunsammanslutningar och ledamöterna från Linnéuniversitetet föreslås av NUV:s valberedning. I nuläget har inte de fristående skolorna någon ledamot i styrelsen. Ordförande i styrelsen ska representera regionen och under året har Yngve Rehnström, förvaltningschef i Tingsryds kommun, varit ordförande. RUCstyrelsen har genomfört 5 sammanträden under RUC-styrelsen har haft ett AU som planerat och förberett sammanträden för RUC-styrelsen. RUC-rådet har främst bestått av kommunernas utvecklingsledare, men även några rektorer och ansvariga från fristående skolor har funnits representerade i rådet. Rådet har varit en mötesplats för skolutveckling. Samarbetet mellan universitetet och regionens skolhuvudmän har diskuterats såväl som samarbetet mellan skolhuvudmännen. Rådet har under året genomfört 4 sammanträden varav två har varit gemensamma med styrelsen, så kallade temadagar. Teman för genomförda temadagar under 2012 har varit: Reformarbete och skolutveckling hur hänger det samman och vilka insatser ger effekter? Förändring och kvalitet; samverkan som kraft för behovsstyrd skolutveckling

2 Sida 2 (9) RUC:s skolutvecklingsgrupp har bestått av representanter från universitets institutioner. Sju av universitetets institutioner bedriver lärarutbildning. Skolutvecklingsgruppen har fungerat som en mötesplats för information och utveckling av det samarbete som sker internt på universitetet gällande samverkan med skolhuvudmän. Under 2012 planerades 6 st varav 5 st genomfördes. Förslag på ny organisation Under hösten 2012 har det tagits fram ett förslag på ny organisation för den gemensamma samverkan mellan aktörerna i RUC. Detta finns beskrivet nedan under rubriken Inventering och uppföljning. PERSONAL Personalstyrkan för RUC 2012 har bestått av: - Utvecklingsledare 50 % placeringsort Kalmar - Utvecklingsledare 70 % placeringsort Växjö - Administratör/sekreterare 75 % (Ordniarie sekreterare Ulrika Johansson, var föräldraledig under ht12). RUC:s utvecklingsledare har representerat RUC och Linnéuniversitetet vid kontakter med nationella skolmyndigheter (Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska skolmyndigheten) och sammankomster på nationell nivå exempelvis Skolforum. RUC:s utvecklingsledare har även haft regelbunden kontakt med regionförbunden i Kalmar och Kronobergs län och med regionens skolchefer och rektorer för att samverka gällande aktuella utvecklingsfrågor inom utbildningsområdet. INVENTERING OCH UPPFÖLJNING Inventering av skolsamverkan Under året har en kartläggning av Linnéuniversitetets skolsamverkan genomförts av Anna Eskilsson, utbildningsledare NÄK. Syftet var att få en nulägesbeskrivning för att på bästa sätt kunna utveckla RUC:s verksamhet och få en samlad bild av vad som sker inom universitetet även i de uppdrag/projekt som RUC inte varit den primära kontakten. Rapporten finns på Uppföljning av RUC:s organisation Under hösten 2012 har det i olika delar av den befintliga organisationen för RUC, förts diskussioner som aktualiserat frågan om hur arbetet mellan huvudmän och universitetet bör utvecklas. Framförallt anser man att dialogen mellan parterna bör utvecklas, genom större delaktighet, rakare kommunikationsvägar, större ömsesidighet och ett ökat utbud av behovsstyrda insatser, till exempel utbud av kurser och nätverk.

3 Sida 3 (9) Vid temadagen med råd och styrelse den 28 november togs organisationen upp och RUC-styrelsen lade fram ett förslag för en struktur för den gemensamma organisationen. RUC-styrelsens förslag till beslut var: att rådet blir det gemensamma forumet för samverkan mellan aktörerna inom RUC. Sammankallande för rådet är utvecklingsledarna för RUC vid LNU. Tanken är att kalla till ett eller två stormöten per år med rådet, där alla aktörer finns representerade. Det är dock viktigt att varje aktör skickar rätt representanter, som både har inblick i den egna verksamheten och mandat att påverka. Rådsmötena är inte nödvändigtvis avgränsade till länen utan snarare till regionen. Rådsmötena blir temastyrda och ska fokusera på föredrag, seminarium, diskussion, snarare än information. (Mötena blir förstås ett tillfälle att också utbyta information men det kan ske i annan form än i de muntliga presentationerna). Utöver stormötet kan utvecklingsledarna vid LNU samverka med kommunens utvecklingsledare och friskolor i mindre rådsmöten där det också är tänkbart att det sker via telebild. att utvecklingsledarna för RUC vid LNU, för dialog med regionens förvaltningschefer i mindre konstellationer (länsvis) med viss regelbundenhet. Det är önskvärt att konstellationerna är snarlika mellan länen men i de fall det är möjligt sker dialogen i redan befintliga forum (som i Kronoberg). att RUC-styrelsen läggs ned vid årsskiftet 2012/2013. Internt inom Linnéuniversitetet tillsätts tills vidare en interimistisk styrgrupp bestående av dekan/prodekan, utvecklingsledare samt en eller två lärare från universitetets fakulteter. att de avsnitt i stadgarna som behandlar styrelsen upphävs tills vidare. att Linnéuniversitetet utreder hur de ska organisera sig internt för att på bästa sätt kunna samverka med övriga aktörer i RUC och svara upp mot de förväntningar som finns på universitetet som aktör i samverkan. Utredningen bör också tillgodose hur organisationen för RUC vid LNU, internt ska fungera som ett organ för forskning och utveckling inom lärarutbildning och utbildningsvetenskap. Det är rimligt att organisationen inom universitetet innefattar en operativ enhet där administrativt stöd och utvecklingsledare ingår, samt att en grupp/ansvariga vid fakulteter/institutioner/ämnen utses. För att skapa en enhetlig hantering och en samlad bild utåt, är det också rimligt att organisationen kring RUC vid LNU görs tydlig i relation till andra (befintliga eller nya) processer och funktioner inom området för skolutveckling och lärarutbildning.

4 Sida 4 (9) Dekanen vid NUV tillsammans med utvecklingsledarna vid RUC föreslår: att nämnden uppdrar åt kansliet för lärarutbildning att utreda hur den interna organisationen kring RUC, ska formeras för att på bästa sätt stödja både samverkan mellan aktörerna i regionen och förankringen inom universitetet. Nämnden för utbildningsvetenskap vid LNU, fattar beslut vid sitt möte 13 december 2012.

5 Sida 5 (9) VERKSAMHET 2012 Handlingsplanerna löper läsårsvis och baseras på prioriterade mål i verksamhetsplanen för De prioriterade målen är omvärldsbevakning, forskningskommunikation, ledarskap och ledningsfrågor inom skolan, skapa och underhålla nätverk och kompetensutveckling till stöd för skolutveckling/implementering av skolreformer. Under dessa tre år arbetar RUC för att erbjuda en mötesplats för skolhuvudmän och universitet att samverka kring regional skolutveckling på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. OMVÄRLDSBEVAKNING Insatser 2012 RUC har arrangerat och medverkat vid tillfällen då omvärldsförändringar på skolområdet uppmärksammas och diskuteras. Det handlar bland annat om möten med skolmyndigheter, skolchefer och rektorer, utvecklingsledare i regionens kommuner (RUC-rådet) samt andra aktörer inom skolområdet. - Nationell RUC-konferens Härnösand 30-31/5 - RUC Öst ( ett samarbetsprojet mellan RUC Jönköping Linköping Linnéuniveritetet) - Nationellt skolutvecklingscentrum ( RUC i samarbete med Kalmar kommun) - Nationellt skolledarkonferens - Borgholmskonferensen (Skolchefs-och rektorskonferens I Kalmar län) - Träffar med Skolinspektionen/Skolverket KOMPETENSUTVECKLING TILL STÖD FÖR SKOLUTVECKLING/ IMPLEMENTERING AV SKOLREFORMER Insatser inom LNU 2012 Kartläggning av samverkansprojekt En kartläggning befintliga samverkansprojekt har genomförts. RUC ska använda underlaget för att utveckla rekommendationer för framtida samverkan. - Kartläggning av Linnéuniversitetets skolsamverkan (Anna Eskilsson) Skolutvecklingsuppdrag på webben Översynen av webbplatsens information och struktur har påbörjats men är inte avslutad.

6 Sida 6 (9) Uppdragsutbildningar 2012 Lärarlyft Inom ramen för Lärarlyftet II har följande kurser genomförts 2012: - Svenska för lärare i åk F-3, (15 hp) hp - Matematik och lärande i förskoleklass och skolår 1-3 (15 hp) hp - Svenska som andraspråk för lärare i åk 7-9, (15 hp) hp - Musik för lärare åk 7-9, (60 hp) hp - Engelska för lärare i åk 1-3, (1-15 hp) - Naturorienterande ämne och teknik för lärare i åk F-3, 15 hp (1-15) - Matematik för lärare i åk 1-3, 30 hp (1-30) - Engelska för lärare i åk 4-6, 15 hp (16-30) - Matematik för lärare i åk 4-6, 15 hp (16-30) - Svenska för lärare i åk 4-6, 15 hp (16-30) - Svenska som andraspråk för lärare i åk 7-9, 15 hp (31-45) - Religionsvetenskap för lärare i åk 7-9,15 hp (31-45) Insatserna har finansierats med medel från Skolverket motsvarande total omsättning på ca 8,6 mkr. Särskolan inom Lärarlyftet II - Speciallärarutbildning med specialisering mot utvecklingsstörning 1-90 hp. Insatserna har finansierats med medel från Skolverket motsvarande total omsättning på ca 3,1 mkr. Förskolelyftet II - Dokumentera, följa upp, utvärdera och utveckla förskolans kvalitet 7,5 hp. Insatserna har finansierats med medel från Skolverket motsvarande total omsättning på ca 140 tkr. Ramprogram (implementering av skolreformer) - Kompetensutvecklingsinsatser med inriktning mot lärare i åk 4-6 Linnéuniversitetet arrangerar läsåret , i samarbete med Skolverket, kompetensutvecklingsinsatser med syfte att ge stöd i hur implementeringen av de nya styrdokumenten kan omsättas i undervisning, bedömning och betygssättning. Målgrupp är lärare i åk 4-6 och varje F-6-skola i regionen har erbjudits en plats. Cirka 25 lärare deltar i insatsen och Institutionen för pedagogik, psykologi och idrottsvetenskap (PPI) står som kursansvarig tillsammans med RUC. - Kompetensutvecklingsinsatser med inriktning mot förskollärare Linnéuniversitetet erbjuder läsåret , i samarbete med Skolverket, kompetensutvecklingsinsatser med syfte att sprida kunskap och fördjupad förståelse om hur förskolans styrdokument kan tolkas och omsättas i praktisk

7 Sida 7 (9) verksamhet. Målgrupp är förskollärare och varje skolhuvudman i regionen har erbjudits två platser. Cirka 25 förskollärare deltar i insatsen och Institutionen för pedagogik, psykologi och idrottsvetenskap (PPI) står som kursansvarig tillsammans med RUC. Insatserna ovan har finansierats genom Skolverkets medel för 2012 samt periodiserade medel från 2011, totalt ca 470 tkr Matematiksatsningen Linnéuniversitetet genomför, på uppdrag av Skolverket, stödinsatser inom ramen för Matematiksatsningen 2010/2011. Stödinsatserna riktar sig i första hand till skolor som har ansökt om medel för att utveckla kvaliteten i matematikundervisningen. Skolorna har träffats 4 ggr under 2012 tillsammans med forskare och utbildare på Linnéuniversitetet och utbytt och spridit erfarenheter och diskuterat forskningsresultat. Som ett led i denna satsning har också webbplatsen Matteportalen skapats ( Ansvarig institution är Institutionen för datavetenskap, fysik och matematik (DFM.) Insatsen har finansierats genom Skolverket med totalt 400 tkr. Regionala uppdrag RUC:s utvecklingsledare och LNU:s skolutvecklingsgrupp har fungerat som kontakt mellan skolhuvudmän och LNU:s personal som har lett till uppdragsutbildningar har påbörjats. - Systematiskt kvalitetsarbete, till exempel Mörbylånga kommun, Kalmar kommun, Växjö kommun - Arbetslagledarutbildning, till exempel Vimmerby kommun FORSKNINGSKOMMUNIKATION Insatser 2012 RUC spred information om ForskarFredag som ägde rum den 28 september Vi har också spridit information om Samhällsvetenskapliga institutionens utbildningsvetenskapliga temadagar. Aktuell forskning vid LNU har presenterats för RUC-rådet. Några av ämnesnätverken har engagerat forskare i nätverksarbetet.

8 Sida 8 (9) SPECIALPEDAGOGIK Insatser Rektor med vetande För femte året i rad, arrangerades konferensen Rektor med vetande. Konferensen arrangeras i samarbete mellan Högskolan Kristianstad, Malmö högskola, Linnéuniversitetet, samt Specialpedagogiska skolmyndigheten som också finansierat evenemanget. - Specialpedagogiska seminarier Som en uppföljning av konferensen Rektor med vetande, erbjöd Linnéuniversitetet tillsammans med Specialpedagogiska skolmyndigheten, Högskolan Kristianstad och Malmö högskola en seminarieserie för Speciallärare, specialpedagoger och skolledare. Seminarieserien ställdes in på grund av för lågt deltagarantal. Insatser 2012 LEDARSKAP OCH LEDNINGSFRÅGOR INOM SKOLAN - Arbetslagsledarutbildning har genomförts i form av uppdragsutbildning. Utbildningen syftar till att ge fördjupade kunskaper om gruppledarskap och grupputveckling. - Grupphandledning har genomförts i form av uppdragsutbildning där rektorer, förskolechefer och ledningsgrupper getts möjlighet till stöd i att utveckla sina verksamheter i relation till kommande skolreformer. (Lessebo kommun). - Rekryteringsutbildning har genomförts i form av uppdragsutbildning. Den riktade sig till de som är intresserade av att få insikt och kunskap om vad det innebär att vara skolledare. - Rektorsprogrammet har pågått under året och pågår och nya omgångar planeras. - Rektorslyftet har fortsatt under hösten Lyftet är en fortbildningsinsats med fokus på pedagogiskt ledarskap för rektorer som genomgått den statliga befattningsutbildningen eller en äldre statlig rektorsutbildning. - Borgholmskonferensen är en årligen återkommande tvådagarskonferens riktad till samtliga skolledare i Kalmar län ägde den rum oktober och ca 185 personer deltog. Konferensen anordnas av kommunernas skolchefer i samarbete med RUC. Syftet med konferensen är dels att aktualisera ledarskapsutbildning, dels att samlas för att utbyta idéer genom att träffas över kommungränserna. Insatsen finansierades genom konferensavgifter.

9 Sida 9 (9) INITIERA OCH ETABLERA NÄTVERK RUC har under 2012 använt strategiska medel för Samhällelig drivkraft motsvarande 965 tkr för att stödja ämnesnätverk. Nätverk som erhålligt stöd 2012 Etablerade nätverk - Nätverket för matematikutvecklare - Nätverket för svenska och ämnesspråk - Nätverk för historialärare - Nätverk för specialpedagogiska frågor Nätverk för forskning och skolutveckling har bedrivit verksamhet men finansierats genom särskilda medel från Skolverket. Nya nätverk - Nätverk för lärare i bild - Nätverk för lärare i musik - Nätverk för Läsutveckling LNU - RUC IT - Nätverk för yrkeslärare RUC har begärt redovisningar från nätverken för verksamhetsåret De ska senast inkomma 25 januari 2013.

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Sida 1 (8) Version 2011-01-25 Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt utvecklingscentrum, RUC, under 2010. Utgångspunkt

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Sida 1 (9) Antagen av RUC-styrelsen 2011-02-10 Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt utvecklingscentrum, RUC,

Läs mer

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Fastställd av RUC-styrelsen 2011-06-22 Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen baseras på mål i

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Sida 1 (9) Antagen av RUC-styrelsen 2011-02-10 Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt utvecklingscentrum, RUC,

Läs mer

Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen , via telebild

Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen , via telebild Sida 1 (2) Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen 2012-12-10, via telebild Närvarande Katrin Lindwall, DFM Karin Sällström, DFM Jörgen Nilsson, PPI Ragnar Olsson, PPI, Jan Andersson, PPI Viktoria Johansson,

Läs mer

Minnesanteckningar RUC:s temadag 28/11 Efter minnesanteckningarna finns en deltagarlista.

Minnesanteckningar RUC:s temadag 28/11 Efter minnesanteckningarna finns en deltagarlista. Datum: onsdagen den 28/11 2012 Tid: kl. 09.30-15.00 Plats: Emmaboda Folkets Hus Minnesanteckningar RUC:s temadag 28/11 Efter minnesanteckningarna finns en deltagarlista. Yngve Rehnström hälsar alla välkomna

Läs mer

Regionalt Utvecklingscentrum, förslag till fortsatt verksamhet

Regionalt Utvecklingscentrum, förslag till fortsatt verksamhet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2009-12-10 87(98) 55 Regionalt Utvecklingscentrum, förslag till fortsatt verksamhet Regionalt utvecklingscentrum är en mötesplats för skolan i Norrbotten

Läs mer

Minnesanteckningar RUC:s temadag 15 maj 2013

Minnesanteckningar RUC:s temadag 15 maj 2013 Datum: onsdagen den 15/5 2013 Tid: kl. 09.30-15.15 Plats: Linnéuniversitetet, campus Växjö Minnesanteckningar RUC:s temadag 15 maj 2013 Aktuellt vid LNU inför ht13 Information finns även på lnu.se/ruc

Läs mer

Välkommen till RUC-råd!

Välkommen till RUC-råd! Välkommen till RUC-råd! RUC-råd, program 2 mars 2017 09.45 Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet, presenterar forskningsmiljön Språk-, läs- och skrivutveckling Forskningsmiljön arbetar med flera olika

Läs mer

Rektorsutbildning. SKL huvudmän Högberga gård 2015-05-29

Rektorsutbildning. SKL huvudmän Högberga gård 2015-05-29 Rektorsutbildning SKL huvudmän Högberga gård 2015-05-29 Rektorsprogrammet 3 år Obligatoriskt för nytillträdda rektorer men även öppet för biträdande rektorer och förskolechefer Rektorsprogrammet omfattar

Läs mer

Grundutbildning och kompetensutveckling i samverkan

Grundutbildning och kompetensutveckling i samverkan Grundutbildning och kompetensutveckling i samverkan Vår intressegemenskap - att främja en ömsesidig kompetens- och verksamhetsutveckling genom en ökad samverkan mellan det regionala skolväsendet och universitetet.

Läs mer

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut?

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Christer.Jacobson@lnu.se Ulla.Gadler@lnu.se Leif.Nilsson@lnu.se Linnéuniversitetets specialpedagogiska verksamhet Vid Linnéuniversitetet

Läs mer

RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet. och. den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå

RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet. och. den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet och den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå NCM 11 04 07 RUC UU Vision Samverkan i ögonhöjd för att utveckla

Läs mer

RUC-råd. Kosta 11 maj

RUC-råd. Kosta 11 maj RUC-råd Kosta 11 maj Annan samverkan: RUC-råd Regionförbund Nationella/regionala RUC Omvärldsbevakning Skolmyndigheter Linnéuniversitete t Fakulteter Institutioner Uppdrag RUC Exempel: Nationella skolutvecklingsprogram

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken på lokal nivå och regional nivå

Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken på lokal nivå och regional nivå Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken på lokal nivå och regional nivå Bättre skola Södra Berget Sundsvall 2015-01-21 Lars Thorin Presentation Lars Thorin 44 år från Bräcke, Jämtland Lärare 1-7 Sv/So/Idr

Läs mer

LiU Skolsamverkan övergripande organisation samt instruktioner för skolsamverkansforum och råd

LiU Skolsamverkan övergripande organisation samt instruktioner för skolsamverkansforum och råd (3) LiU Skolsamverkan övergripande organisation samt instruktioner för skolsamverkansforum och råd Bakgrund LiU Skolsamverkan är LiUs samordnande plattform för kontakter mellan skola och universitet. I

Läs mer

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola 2015-11-10 Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola Här info om möjligheter för utveckling och kvalificering för er som har ledningsfunktion inom förskola och

Läs mer

Legitimation för lärare och förskollärare

Legitimation för lärare och förskollärare Legitimation för lärare och förskollärare Var är vi nu? Antal beslutade legitimationer 1 mars 2013 80 000 Varför tar handläggningen tid? stor spännvidd; många examenstyper fördelade över drygt fyrtio års

Läs mer

Kompetensutveckling på dina villkor. Linnéuniversitetets kompetensutveckling för skolledare och lärare i förskola och skola.

Kompetensutveckling på dina villkor. Linnéuniversitetets kompetensutveckling för skolledare och lärare i förskola och skola. Kompetensutveckling på dina villkor Linnéuniversitetets kompetensutveckling för skolledare och lärare i förskola och skola. Innehåll Ett nytt, modernt, internationellt universitet i Småland 3 Kompetensutveckling

Läs mer

Verksamhetsrapport för tiden 201201-201212. Regionalt utvecklingsnätverk, RUN. Mittuniversitetet

Verksamhetsrapport för tiden 201201-201212. Regionalt utvecklingsnätverk, RUN. Mittuniversitetet Verksamhetsrapport för tiden 201201-201212 Regionalt utvecklingsnätverk, RUN Mittuniversitetet Monika Karlsson, Marina Nord-Öberg och Ingrid Burlin 2 av (8) Innehållsförteckning RUN:s ledningsgrupp och

Läs mer

2015-03-25. Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019

2015-03-25. Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019 2015-03-25 Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen bygger vidare

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Halmstads kommun Namn på skolhuvudmannens företrädare

Läs mer

Specialpedagogiska seminarier

Specialpedagogiska seminarier Specialpedagogiska seminarier Uppföljning av konferensen Rektor med vetande En seminarieserie för speciallärare, specialpedagoger och skolledare 23 september i Malmö 4 oktober i Växjö 10 oktober i Kristianstad

Läs mer

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Dagens program 10.00-10.15 Inledning 10.15-11.15 Vägar in i skriftspråket Carina Fast 11.15-12.00 Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Skolverket 12.00-13.00 Lunch 13.00-14.45 Läslyftet i förskolan

Läs mer

Matematikutvecklare.

Matematikutvecklare. Matematikutvecklare Elisabeth.Rystedt@ncm.gu.se Bakgrund Regeringen Utbildningsdepartementet Matematikdelegation Myndigheten för skolutveckling/ Skolverket Nationellt Centrum för Matematikutbildning ncm.gu.se

Läs mer

Regionalt utvecklingscentrum. för dig som arbetar i skola, kommun och näringsliv. VI UTVECKLAR PEDAGOGISKA VERKSAMHETER

Regionalt utvecklingscentrum. för dig som arbetar i skola, kommun och näringsliv. VI UTVECKLAR PEDAGOGISKA VERKSAMHETER Regionalt utvecklingscentrum för dig som arbetar i skola, kommun och näringsliv. VI UTVECKLAR PEDAGOGISKA VERKSAMHETER Vi utvecklar lärandemiljön Regionalt utvecklingscentrum (ruc) planerar och samordnar

Läs mer

Kartläggning av Linnéuniversitetets skolsamverkan

Kartläggning av Linnéuniversitetets skolsamverkan Kartläggning av Linnéuniversitetets skolsamverkan Anna Eskilsson, utbildningsledare vid Nämndkansliet, Linnéuniversitetet Bakgrund Denna kartläggning av skolsamverkan vid Linnéuniversitetet har genomförts

Läs mer

Förslag till organisation

Förslag till organisation Högskolan i Halmstad Sektionen för lärarutbildning Lisbeth Ranagården 2012-10-14 Cecilia Kjellman 2013-09-04 Förslag till organisation Sektionsstyrelsen på Sektionen för Lärarutbildningen föreslår rektor

Läs mer

Matematikutvecklarna

Matematikutvecklarna En idé om hur Regionalt Utvecklingscentrum vid Högskolan i Halmstad kan stödja matematikutvecklarna i Halmstad, Ängelholm, Varberg, Hylte, Båstad, Laholm och Falkenberg Vi samverkar med Kommunerna utvecklingsledare/kvalitetsutvecklare

Läs mer

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 1 (5) Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 Skolverket har fastställt denna utbildningsplan i samverkan med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan Kristianstad, Luleå

Läs mer

en presentation Skolverket styr och stödjer för en bättre skola

en presentation Skolverket styr och stödjer för en bättre skola en presentation Skolverket styr och stödjer för en bättre skola Skolverkets uppdrag och roll Riksdag och regering anger mål och riktlinjer för förskolan och skolan genom bl a skollagen och läroplaner.

Läs mer

Student vid Linnéuniversitetet 2010

Student vid Linnéuniversitetet 2010 Student vid Linnéuniversitetet 21 Student vid Linnéuniversitetet 21 2 Student vid Linnéuniversitetet 21 Innehåll Inledning 4 Utbildningsutbud 21 5 Registrerade höstterminen 21 7 Sökande till höstterminen

Läs mer

Uppföljning av tillsyn i den fristående gymnasieskolan JB Gymnasiet i Norrköpings kommun

Uppföljning av tillsyn i den fristående gymnasieskolan JB Gymnasiet i Norrköpings kommun JB Gymnasium Mitt AB Postadress: Box 3147, 550 03 Jönköping Rektorn för JB Gymnasiet i Norrköping tommy.thundahl@jbgymnasiet.se 1 (5) Uppföljning av tillsyn i den fristående gymnasieskolan JB Gymnasiet

Läs mer

Dnr: LNU 2012/ Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från

Dnr: LNU 2012/ Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från 2012-12-12 Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Projektplan: Matematikutveckling Kalmar kommun lå

Projektplan: Matematikutveckling Kalmar kommun lå Syfte: Efter larmrapporter från bland annat TIMSS, PISA, NU 03 kom regeringsbeslut om att satsa på matematikämnet. Matematikdelegationens utvärderingar och betänkande mynnade ut i ett antal mål. Ett mål

Läs mer

Uppdrag till Förskolenätverket. Se över bristen på förskollärare i regionen

Uppdrag till Förskolenätverket. Se över bristen på förskollärare i regionen Uppdrag till Förskolenätverket Se över bristen på förskollärare i regionen arbetsgrupp Annika Loven Samuelsson Kungsbacka Johan Berntsson Mölndal Ann Blom Lerum Madeleine Lundstedt Göteborg Johan Borvén

Läs mer

Glappet mellan skolans praktik och forskningen

Glappet mellan skolans praktik och forskningen Lärardagarna Örebro kommun 2017 Glappet mellan skolans praktik och forskningen Charlotta Pettersson, fil. dr., forsknings- och utvecklingssamordnare Specialpedagogiska skolmyndigheten, lektor Örebro universitet

Läs mer

Utredningen Rektorn och styrkedjan (SOU 2015:22)

Utredningen Rektorn och styrkedjan (SOU 2015:22) FÖRSLAG TILLL Vårt dnr Bilaga 1 B YTTRANDE 15/3137 2015-08-27 Ert dnr U2015/1888/S Avdelningen för arbetsgivarpolitik Ulrika Wallén Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM u.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs?

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? 2012-02-17 1 (5) En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? Världen förändras, och det måste skolan också göra. Utan ett väl fungerande utbildningsväsen riskerar vi stagnation

Läs mer

Projektdirektiv. Ledarakademi Skola. Upprättad av Marie Holm, programdirektör Barn och utbildning och Karolina Samuelsson, personaldirektör 1 (7)

Projektdirektiv. Ledarakademi Skola. Upprättad av Marie Holm, programdirektör Barn och utbildning och Karolina Samuelsson, personaldirektör 1 (7) Projektdirektiv Ledarakademi Skola Upprättad av Marie Holm, programdirektör Barn och utbildning och Karolina Samuelsson, personaldirektör 1 (7) Innehållsförteckning 1 Beställare... 3

Läs mer

Sammanfattning SOU 2015:22

Sammanfattning SOU 2015:22 Sammanfattning Rektorsfunktionen är central för skolverksamhetens kvalitet och utveckling. Mitt uppdrag har bland annat varit att undersöka hur arbetssituationen för rektorerna inom skolväsendet kan förändras

Läs mer

1 (6) Forum för samverkan. Verksamhetsberättelse Organisationsnr:

1 (6) Forum för samverkan. Verksamhetsberättelse Organisationsnr: 1 (6) Forum för samverkan Verksamhetsberättelse 2014 Organisationsnr: 2 (6) 1. Forum under 2014 Forum för samverkan inledde sin verksamhet 1/1 2014. Beslut om instruktion för Forum togs i november 2013.

Läs mer

Redogörelse över insatser och uppföljningar under strategiperioden

Redogörelse över insatser och uppföljningar under strategiperioden Redogörelse över insatser och uppföljningar under strategiperioden 2011-2016 Inriktningsmål 1 Nedan följer en redogörelse i tabellform över insatser eller uppföljningar under inriktningsmål 1 och delmålen

Läs mer

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden.

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden. Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden 1 Lärarutbildning Lärarfortbildning Skolutveckling 2 Lärarutbildningens omfattning vid Göteborgs universitet Ca 4 000 studenter Ca 30 medverkande institutioner

Läs mer

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium LULEÅ KOMM U N PROJEKTBESKRIVNING Version 1 (5) Lyfta matematiken från förskola till gymnasium Bakgrund Att satsa på matematik är särskilt aktuellt och angeläget nu när såväl nationella som internationella

Läs mer

REGIONALT UTVECKLINGSCENTRUM. RUC vill stärka samarbetet med skolsamhället, idrottsorganisationer,

REGIONALT UTVECKLINGSCENTRUM. RUC vill stärka samarbetet med skolsamhället, idrottsorganisationer, REGIONALT UTVECKLINGSCENTRUM En resurs för dig RUC vill stärka samarbetet med skolsamhället, idrottsorganisationer, kulturinstitutioner och näringsliv. Utvecklar lärandet RUC utvecklar din verksamhet

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Specialpedagogiska skolmyndigheten Statens samlade stöd i specialpedagogiska frågor Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för

Läs mer

Plan för VFU i Älmhults kommun

Plan för VFU i Älmhults kommun Utbildningsförvaltningen 2015-05-25 Plan för VFU i Älmhults kommun Syfte och uppdrag för den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) I Linnéuniversitetets Handbok för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Läs mer

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet All utbildning vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Inom Skaraborg har utbildning hög kvalitet

Läs mer

Ämnesnätverk. Struktur för arbete i Askersunds Kommun 2019/ Askersunds Kommun Anneli Jöesaar

Ämnesnätverk. Struktur för arbete i Askersunds Kommun 2019/ Askersunds Kommun Anneli Jöesaar Ämnesnätverk Struktur för arbete i Askersunds Kommun 2019/20 2019-04-25 Askersunds Kommun Anneli Jöesaar INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Bakgrund... 3 2. Organisation... 3 2.1 Nätverk gymnasieskola och grundskola...

Läs mer

Välkomna! & Tack för att vi fick komma hit!

Välkomna! & Tack för att vi fick komma hit! Välkomna! & Tack för att vi fick komma hit! Pelle Skoglund, utvecklingsledare Jan Danielsson & Maude Wildow, rådgivare Specialpedagogiska skolmyndigheten & fristående skolhuvudmän NU RESER VI! 2010-09-27

Läs mer

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/03106/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/03106/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm Regeringsbeslut I:4 2018-07-12 U2018/03106/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Specialpedagogiska skolmyndigheten Box 1100 871 29 Härnösand Uppdrag att svara för genomförandet

Läs mer

Delredovisning av uppdrag om stöd för lokala utvecklingsprojekt - Matematiksatsningen

Delredovisning av uppdrag om stöd för lokala utvecklingsprojekt - Matematiksatsningen Delredovisning av uppdrag om stöd för lokala utvecklingsprojekt - Matematiksatsningen 2010-2011 En mall för delredovisningen av det hittills erbjudna stödet till de lokala utvecklingsprojekten inom Matematiksatsningen

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen 1 (7) Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen i matematik Matematiksatsningen 2011 Ha riktlinjerna och blankettstödet tillhands då denna ansökningsbilaga fylls i. Bakgrundsinformation

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet Beslutad av Samhällskontraktets styrelse 2018-11-29. Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet 1. Inledning MKL är regionens plattform för samverkan

Läs mer

Matematikstrategi 2013-2015

Matematikstrategi 2013-2015 13-10-04 Matematikstrategi 2013-2015 Avsiktsförklaring Kommunens matematikstrategi har som syfte att göra FoG:s matematiksatsning tydlig och kommunicerbar samt ange inriktningen för utvecklingsinsatser

Läs mer

Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59

Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59 Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59 Piteå Kommun 20161030 Betänkandet som ligger till underlag för följande kommentarer från

Läs mer

Matematiksatsningen Stödet från RUC- Mälardalen

Matematiksatsningen Stödet från RUC- Mälardalen Matematiksatsningen Stödet från RUC- Mälardalen Avdelningen för matematik och fysik Utvärderingsakademin MEA (Tidsperiod: 20101101 20130630) Konferens för Matematikutvecklare City Conference Centre, Stockholm

Läs mer

Skolverkets stöd för skolutveckling

Skolverkets stöd för skolutveckling Skolverkets stöd för skolutveckling Perspektiv på skolutveckling Skolverkets forskningsspridningsuppdrag Nationell skolutveckling Systematiskt kvalitetsarbete Sara Knöfel, undervisningsråd Marie Sedvall

Läs mer

Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Katarina Sandberg 2016-11-01 BUN 2016/0859 0480-45 30 03 Barn- och ungdomsnämnden Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning

Läs mer

Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen

Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen Bakgrund I Skåneregionen finns sedan 2011 en regional samverkansorganisation för en skola på vetenskaplig grund,

Läs mer

Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Enskild motion MP1806 Motion till riksdagen 2018/19:1403 av Annika Hirvonen Falk (MP) Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer

Läs mer

Arbetsplan tillsammans når vi målen -

Arbetsplan tillsammans når vi målen - 1 Arbetsplan 0910 Gribbylunds kommunala F-9 skola - tillsammans når vi målen - Vår gemensamma värdegrund handlar om Jämlikhet, Trygghet, Ansvar och Hänsyn. Dessa ord har mångskiftande betydelse beroende

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete 2017-2018 Tomtbergaskolans rektorsområde Eleverna känner sig nöjda med vår skola och är trygga här oavsett ålder. Tryggheten bland fritidsbarnen är ännu högre, vi har stora

Läs mer

HUR KAN FORSKNING OCH BEPRÖVAD SKOLUTVECKLING, PÅ RIKTIGT?

HUR KAN FORSKNING OCH BEPRÖVAD SKOLUTVECKLING, PÅ RIKTIGT? HUR KAN FORSKNING OCH BEPRÖVAD ERFARENHET BIDRA TILL SKOLUTVECKLING, PÅ RIKTIGT? www.ruc.gu.se 2015-01-27 MONICA SANDORF, REGIONALT UTVECKLINGSCENTRUM, LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN, GÖTEBORGS UNIVERSITET Hur

Läs mer

Skolinspektionens kvalitetsgranskning av mottagandet av nyanlända elever i Stockholms stad

Skolinspektionens kvalitetsgranskning av mottagandet av nyanlända elever i Stockholms stad Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Sida 1 (5) 2017-02-27 Handläggare Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden 2017-03-16 Ingalill Hägglund Telefon: 08-508 33

Läs mer

KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER

KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER LINNÉUNIVERSITETET Nämnden för utbildningsvetenskap BESLUT 2010-12- 02 KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER Inledning Linnéuniversitetet etablerades 2010-01- 01, och under våren 2010 har bl.a. Linnéuniver-

Läs mer

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap PROJEKTBESKRIVNING 2009-2014 2012-06-05 Sida 1 av 11 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen

Läs mer

Ny modell för övningsskolor vid LiU

Ny modell för övningsskolor vid LiU 2018-11-16 PROTOKOLL Delegationsbeslut SUVp del 2018-26 1(1) Styrelsen för utbildningsvetenskap Delegationsbeslut Närvarande: Jörgen Nissen Caroline Kelly Catarina Jeppsson dekan, ordförande koordinator,

Läs mer

Vikten av samverkan ur lärosätesoch lärarutbildningsperspektiv

Vikten av samverkan ur lärosätesoch lärarutbildningsperspektiv Vikten av samverkan ur lärosätesoch lärarutbildningsperspektiv Lena Boström Ordförande i RUN, Vice Dekan Professor i pedagogik Leg. Lärare årskurs 4 - gymnasiet i siffror 13 500 studenter 355 kurser 45

Läs mer

OH-mallen. Systematiskt kvalitetsarbete - vägen till utveckling. Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Anders Palm, undervisningsråd

OH-mallen. Systematiskt kvalitetsarbete - vägen till utveckling. Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Anders Palm, undervisningsråd OH-mallen Systematiskt kvalitetsarbete - vägen till utveckling Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Anders Palm, undervisningsråd Skolverket visar vägen Skolverket ska genom sin verksamhet främja att

Läs mer

Årlig rapport år 1 från pilotomgången som deltar i SKL:s Matematiksatsning PISA 2015

Årlig rapport år 1 från pilotomgången som deltar i SKL:s Matematiksatsning PISA 2015 2014-01-02 Årlig rapport år 1 från pilotomgången som deltar i SKL:s Matematiksatsning PISA 2015 1. Sammanfattning Glädjeämnena är många och i satsningen upplevs det som givande att träffa de olika professionerna

Läs mer

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet 2015-2020 Pedagogik av högsta kvalitet Utveckling av den universitetspedagogiska verksamheten är en viktig strategisk fråga för Linnéuniversitetet. Verksamheten ska

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2011-04-20 Sid: 34 Instans Barn- och utbildningsutskottet Plats och tid GKC kl 15.00 19.40 Beslutande Övriga deltagande Alexander Josefsson (M) Ordförande Diana Brandin (S) 1:e vice

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2011 2014 för Barn och Familj i Eslövs kommun Alla elever i Eslövs kommun ska ha behörighet till ett högskoleförberedandeeller yrkesprogram i gymnasiet och ha god självkänsla och ett gott

Läs mer

Det var en gång en villrådig student

Det var en gång en villrådig student Det var en gång en villrådig student Som sen blev socionomstudent.. Som så småningom blev skolkurator Som sen blev socialkonsulent Som sen blev statlig utredare. Som sen blev byrådirektör (salig i minnet

Läs mer

Remissvar på SOU 2016:59 På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Remissvar på SOU 2016:59 På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-11 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Remissvar på SOU 2016:59 På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Dnr: UN 16/098

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola f in Skolinspektionen Dnr 44-2017:5471 Montenova montessoriskola ekonomisk förening Org.nr. 769602-2248 susanne.palmgren@montenova.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nova Montessoriskola

Läs mer

Verksamhetsmål 2010-2011 för RUC

Verksamhetsmål 2010-2011 för RUC Verksamhetsmål 2010-2011 för RUC Regionalt utvecklingscentrum Samverkan vid lärarutbildningen Högskolan i Halmstad Verksamhetsmål Samverkan för kompetensutveckling RUC ska medverka till att öka möjligheterna

Läs mer

Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete

Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete 5075 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning/fou-enheten PM Sida 1 (5) 2018-03-15 Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete Utbildningsförvaltningens arbete med forskning

Läs mer

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringsbeslut I:3 2018-02-08 U2018/00504/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Statens skolverk

Läs mer

System för kompetensutnyttjande och kompetensöverföring inom För- och Grundskola

System för kompetensutnyttjande och kompetensöverföring inom För- och Grundskola 2012-05-10 1 (5) System för kompetensutnyttjande och kompetensöverföring inom För- och Grundskola FoG har i uppdrag att inför läsåret 2012/2013 redovisa till barn- och ungdomsnämnden hur ett system för

Läs mer

Matematiksatsningen 2011

Matematiksatsningen 2011 OH-mallen Matematiksatsningen 2011 Stöd till lokalt utvecklingsarbete i grundskolan Anders Palm, projektledare anders.palm@skolverket.se 08 527 331 12 Matematiksatsningen 2011 Matematiksatsningen 2011

Läs mer

Magisterstuderande Piteå kommun Lärare vid Komvux Piteå kommun. Universitetslektor Luleå universitet. Rektorsutbildningen Umeå universitet

Magisterstuderande Piteå kommun Lärare vid Komvux Piteå kommun. Universitetslektor Luleå universitet. Rektorsutbildningen Umeå universitet Piteå Utbildningsvetenskapliga Råd (PUR) Tid:, kl 13:00-16:00 Lokal: Ovalen, Stadshuset Närvarande: Kristina Hansson Utbildningsförvaltningen Christina Wiklund Sara Wiklund Lars Uhlin Linda Ström Linda

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-14 Lunaskolan Rektorn vid Lunaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Lunaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Beslut för fristående grundskola med fritidshem

Beslut för fristående grundskola med fritidshem Floda Friskoleförening Rektorn vid Floda friskola karinb@flodafriskola.se för fristående grundskola med fritidshem efter tillsyn av Floda friskola i Katrineholms kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03

Läs mer

Förskollärarprogrammet LGFOR

Förskollärarprogrammet LGFOR Förskollärarprogrammet LGFOR Lärarutbildningen Förskollärare Grundlärare Fritidshem Förskoleklass och årskurs 1-3 Årskurs 4-6 Ämneslärare Årskurs 7-9 (startar ej 2013) Gymnasieskola Yrkeslärare Kompletterande

Läs mer

Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning?

Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning? Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning? Statsbidrag till utvecklingsprojekt Kenneth Drougge, statsbidragsavdelningen kenneth.drougge@spsm.se 010-473 5387 En likvärdig

Läs mer

BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. torsdag, 2010 mars 18

BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. torsdag, 2010 mars 18 BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Organisation Resultat Måluppfyllelse Kompetensutveckling God ekonomisk hushållning Likvärdighet IUP med skriftliga omdömen Nätverk Inspektioner Go BOKSLUT

Läs mer

Pedagogik AV, Skoljuridik och myndighetsutövning i Rektorsprogrammet, Uppdragsutbildning, 10 hp

Pedagogik AV, Skoljuridik och myndighetsutövning i Rektorsprogrammet, Uppdragsutbildning, 10 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik AV, Skoljuridik och myndighetsutövning i Rektorsprogrammet, Uppdragsutbildning, 10 hp Educational Sciences, MA, School Law and the Exercise of Public Authority, 10 Credits

Läs mer

Delredovisning av uppdrag om stöd för lokala utvecklingsprojekt - Matematiksatsningen

Delredovisning av uppdrag om stöd för lokala utvecklingsprojekt - Matematiksatsningen Delredovisning av uppdrag om stöd för lokala utvecklingsprojekt - Matematiksatsningen 2010-2011 En mall för delredovisningen av det hittills erbjudna stödet till de lokala utvecklingsprojekten inom Matematiksatsningen

Läs mer

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM Nationell konferens RUC 2010-04-27. Greger Bååth GD Christer Fleur. Regionchef södra regionen. Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM SPSM:s uppdrag; Specialpedagogiska skolmyndigheten ska verka för

Läs mer

Anteckningar från diskussionsgrupperna: Vilket stöd behöver rektor? Varje grupp lämnade in fem punkter.

Anteckningar från diskussionsgrupperna: Vilket stöd behöver rektor? Varje grupp lämnade in fem punkter. Anteckningar från diskussionsgrupperna: Vilket stöd behöver rektor? Varje grupp lämnade in fem punkter. Från vem Kommun I en kommun kan man ofta få svar på chefsfrågor på förvaltningen, tex om ekonomi

Läs mer

OH-mallen. Rektorer och matematikutbildning. Konferensomgång 1 läsåret 2011/12

OH-mallen. Rektorer och matematikutbildning. Konferensomgång 1 läsåret 2011/12 OH-mallen Rektorer och matematikutbildning Konferensomgång 1 läsåret 2011/12 OH-mallen Anders Palm Undervisningsråd och projektledare Tel: 08 527 331 12 E-post: anders.palm@skolverket.se Charlotta Blomqvist

Läs mer

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar i pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Malmö högskola erbjuder vidareutbildningar

Läs mer

(SOU 2018:17) U2018/01224/S

(SOU 2018:17) U2018/01224/S 2018-06-12 2018/0911 1 (4) Yttrande över slutbetänkandet Med undervisningsskicklighet i centrum ett ramverk för lärares och rektorers professionella utveckling (SOU 2018:17) U2018/01224/S Mälardalens högskola

Läs mer

Samrådet hälsade Thomas Svenningsson välkommen och Thomas presenterade sig kortfattat. Förra samrådsmötets protokoll gicks igenom.

Samrådet hälsade Thomas Svenningsson välkommen och Thomas presenterade sig kortfattat. Förra samrådsmötets protokoll gicks igenom. PROTOKOLL SAMRÅD 2012-03-23 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 23 mars Tid Kl. 09.00-15.00 Plats Regionens hus, Södra vägen 9, Halmstad Lokal: Sälen Närvarande 1. Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Specialpedagogoch Speciallärarprogrammen verksamhetsåret 2012 IBL Linköpings Universitet Karin Forslund Frykedal Ann-Marie

Verksamhetsberättelse för Specialpedagogoch Speciallärarprogrammen verksamhetsåret 2012 IBL Linköpings Universitet Karin Forslund Frykedal Ann-Marie Verksamhetsberättelse för Specialpedagogoch Speciallärarprogrammen verksamhetsåret 2012 IBL Linköpings Universitet Karin Forslund Frykedal Ann-Marie Markström Specialpedagogprogrammet Speciallärarprogrammet

Läs mer

Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270. Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer

Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270. Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer Offertförfrågan Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270 Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer (Förskolelyftet II) Skolverket avser med denna förfrågan

Läs mer