Mobiltelefoner, datorer, läsplattor och andra kommunikationsmedel får inte användas.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mobiltelefoner, datorer, läsplattor och andra kommunikationsmedel får inte användas."

Transkript

1 Forskningsmetoder på kandidatnivå 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: 21FK1C Tentamen ges för: Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: valfria metodböcker, inbundna eller i pappersformat, samt studentens egna anteckningar och föreläsningsbilder. Anteckningar, understrykningar och liknande i kursboken är också godkända som stöd. Mobiltelefoner, datorer, läsplattor och andra kommunikationsmedel får inte användas. Totalt antal poäng på tentamen: 68 poäng För att få respektive betyg krävs: Godkänt: Preliminärt satt till 40 poäng Väl Godkänt preliminärt satt till 50 + minst 1 G bedömning på de valfria frågorna Allmänna anvisningar: Det framgår i frågan om svaret ska skrivas på ett separat lösblad eller ej. HÄFTA INTE IHOP SVARSBLAD. Fråga 1 till 15 är obligatoriska och ska besvaras av samtliga. Fråga 16 och 17 är frivilliga frågor för ett högre betyg. Nästkommande tentamenstillfälle: ej fastställt, tidigast två veckor efter rättningen är klar Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: Lycka till! Ansvarig lärare: Eva Gustafsson Tfn:

2 Fråga 1 (8 poäng) Var snäll och skriv dina svar på ett separat lösblad. Ett poäng för varje rätt svar, sju rätt ger +1 poäng (dvs 8 poäng), inget svar ger 0 poäng, och felaktigt svar ger 0,5 poäng avdrag (-0,5). Beroende på om en studie är kvantitativ eller kvalitativ så skiljer sig ordval, begreppsanvändning och begreppens innebörd i metodkapitlet. Bestäm för vart och ett av nedanstående metodrelaterade uttryck om dessa hör samman främst med en kvantitativ eller kvalitativ studie, eller om det är helt neutralt (dvs inte förknippas mer med vare sig kvantitativ eller kvalitativa studier) Skriv kvalitativ, kvantitativ eller helt neutralt på svarsbladet. a) Ontologi (ontology) b) Tvärsnittstudie (cross sectional design) c) Trovärdighet (trustworthiness) d) Primärdata (primary data) e) Indikator (indicator) f) Informanter (informants) g) Intervju (interview) Fråga 2 (8 poäng) Var snäll och skriv dina svar på a) till d) på ett separat lösblad. Två poäng för varje rätt svar, utelämnat svar ger 0 poäng, och felaktigt svar ger 0,5 poäng avdrag (-0,5). Nedan finns fyra uttalanden från samhällsvetenskapliga forskare. För respektive, ange vilken ontologi som personen bakom uttalandet ger uttryck för. Använd Brymans (och Bell) ontologiska begrepp och skriv objektivism (objectivism) eller konstruktionism (constructionism) som svar. Om du anser att det inte går att utläsa ontologisk ståndpunkt i uttalandet så skriver du både och, och skriver en kort motivering till detta. a) Som forskare anser jag att enkätstudier generellt är olämpliga för samhällsvetenskapliga studier eftersom de inte kan hantera respondenters meningsskapande om det samhälleliga fenomen som studeras. b) Det största problemet med att använda enkäter i datainsamlingen är svårigheterna att få respondenterna att tolka frågorna på rätt sätt. Det bästa sättet att lösa det här problemet är att göra en eller flera pilotstudier och utvärdera resultatet efter varje. När jag har testat min enkät flera gånger så kan jag också vara säker på att den är reliabel och att mina resultat speglar sanna förhållanden. c) I min forskning studerar jag företags hållbarhetsredovisning, texter som dessa är viktiga därför att de är med och påverkar vad hållbarhet är. Kända och inflytelserika aktörer som t ex H & M har större möjlighet att påverka hur människor förstår och beskriver hållbarhet än andra. d) När jag är reflexiv (reflexivity) i min forskning handlar det oftast om hur jag gjort för att minimera variation i svaren som jag själv orsakar. Just nu studerar jag attityder till secondhand och vintage. Jag är noga med att klä mig och uppträda neutralt under datainsamlingen för att inte signalera mina egna preferenser i frågan. Jag beskriver självklart både klädval och uppförande i mitt metodkapitel.

3 Fråga 3 (12 poäng) Börja fråga 2 på nytt blad och strukturera dina svar "studie 1", "studie 2" och "studie 3" Använd max två sidor för hela fråga 2. Nedan beskrivs tre olika studier där metodvalet är bestämt men inte hur urval ska gå till. För var och en av dessa studier, besvara fråga a), b) och c). a) Hur skulle du beskriva respektive studies urvalsram (sampling frame)? Vilka ingår, och är dessa kända eller inte? b) För respektive studie: vilka konsekvenser har svaret på a) (dvs känd eller inte känd urvalsram) på dina möjligheter att välja en urvalsmetod? c) Vilken urvalsmetod skulle du rekommendera för respektive studie? d) För respektive studie: kan vald urvalsmetod innebära ett bortfall? Om "ja", hur ska bortfallet hanteras? om "nej", varför inte? Studie 1 - experiment: En grupp forskare var intresserade av att studera produktplacering i dataspel i förhållande till spelupplevelse. Man började med att kontakta det lokala gamingcentret i Borås för att höra om man fick hyra lokalen för att göra ett experiment. Därefter gjordes "fältstudier" i flera on-line miljöer för att hitta en bra ingång att testa olika typer av produktplaceringar. När förberedelserna var klara var det dags att rekrytera spelare som kunde delta i experimentet. För att experimentet skulle lyckas krävdes att deltagarna inte var nybörjare eftersom de då riskerade att "dödas" av andra medspelare on-line som inte deltog i försöket. Det krävdes också att deltagarna var av båda könen och i åldrarna För att utnyttja den hyrda lokalen ville man alla platser vilket innebar att man behövde rekrytera 20-talet spelare. Experimentet var tänkt att utföras på kvällstid en vardag mellan kl Studie 2 - enkätundersökning: Högskolan i Borås vill genom en enkät i pappersform kartlägga vad samtliga utexaminerade dataekonomer gör idag, vilka jobb de har, hur mycket de tjänar och hur de ser på sin utbildning så här i efterhand. Budgeten för datainsamling är 1000 kr och varje enkät beräknas kosta 15 kr (tryckning och porto). Databearbetning och resultatredovisning däremot är "gratis" eftersom den ingår som en uppgift för studenter på kursen "forskningsmetoder på kandidatnivå". Studie 3 - seminstrukturerade intervjuer: En grupp forskare på Textilhögskolan var intresserade av frågan "Vad dikterar vad som är "inne" och vad som är "ute" för unga, modeintresserade män". Forskarna såg framför sig ett resultat i form av en karta eller modell som visade på olika aktörers - t ex bloggare, modeskribenter, modeikoner (t ex David Beckham) - relativa storlek och inflytande. Efter en livlig diskussion om olika metoder för datainsamling kom gruppen fram till att semi-strukturerade intervjuer var det mest lämpliga eftersom de möjliggjorde följdfrågor och var mer flexibla än, t ex, en enkät.

4 Fråga 4 (10 poäng) Nedan finns 10 påståenden om metod. Ange bokstav för de påståenden som du uppfattar som felaktiga, dvs påståenden som inte får stöd i kursboken. Skriv också en kort (1-2 meningar) förklaring till varför du markerat dessa påståenden som felaktiga. Var snäll och skriv dina svar på ett separat lösblad. a) Enkäter kan användas både i kvalitativa och kvantitativa studier b) Att blanda kvalitativa och kvantitativa data är problematiskt och bör undvikas c) Etiska aspekter är mindre viktiga i kvantitativa studier än i kvalitativa studier d) Tillförlitligheten i en kvalitativ studie kan jämföras med det som i kvantitativ forskning kallas intern validitet e) Studiers relevans handlar om vilken betydelse de har för fältet och för forskningen inom området f) Kvalitativa undersökningar kan vara en förberedelse till kvantitativa studier g) Det är viktigt att välja lämpliga kvalitetskriterier som ska passa den undersökning man vill genomföra och den typ av kunskap man vill skapa h) Primärdata har med det empiriska materialet att göra i) Intervjuer är en vanlig metod i kvalitativ forskning j) Longitudinell studie är en typ av forskningsdesign Fråga 5 till 14 är flervalsfrågor där endast ett svar är korrekt. Totalt antal poäng: 20 Korrekta svar ger 2 poäng. Felaktigt svar ger - 0,5 poäng Markering av fler än ett alternativ ger -2 poäng Obesvarad fråga ger 0 poäng. Var snäll och skriv dina svar på fråga 5 till 14 på ett separat lösblad. Fråga 5 Vad är undersökningsdesign? a) Ett sätt att bedriva forskning som inte är grundat i teori b) Ett val mellan kvalitativ och kvantitativ metod c) Den form som du använder när du presenterar dina forskningsresultat, t.ex. graf d) Ett ramverk för varje steg i insamlandet och analysen av data e) Inget av ovanstående Fråga 6: Vilket av följande är en form av skada som forskningsdeltagare kan råka ut för? a) Fysiska skador b) Stress c) Försämrade personliga utvecklingsmöjligheter d) Psykisk stress e) Alla ovanstående

5 Fråga 7: Vilka roller kan en forskare som använder observation anta? a) Deltagare som observatör b) Observatör som deltagare c) Fullständig observatör Fråga 8: Kvalitativ forskning handlar om att vara: a) Subjektiv b) Tolkning c) Förståelse av olika kontexter Fråga 9: Forskningsetik... a) Är ett ramverk som stipuleras av högskolans/universitets ledning b) Gäller i mindre utsträckning mindre och medelstora högskolor c) Är inte problematiskt i Sverige och svensk forskning Fråga 10: Vad menas med begreppet teoretisk mättnad? a) När forskaren bestämmer sig för en teori och sedan använde den upprepade gånger b) När syftet stämmer överens med analys och diskussion c) Avser problematiken med att ha använt alltför många teorier i analysen e) Inget av a) till c) Fråga 11: Vad är syftet med en litteraturgenomgång: a) Empiriskt visa på kunskapsluckor hos de undersökta fallen b) Demonstrera medvetenhet om det teoretiska sammanhanget i vilket din studie görs c) För att få en uppfattning om hur jämförelse kan ske mellan två eller flera fall som studeras Fråga 12: Strukturerade intervjuer kännetecknas av a) Frågor som är av intervjuaren ställda i en kontrollerad forskningsmiljö b) Att de utförs lika över alla respondenter c) Att de sorteras med hjälp av likertskalan d) Att de är strukturerade omkring en viss forskningsdesign e) Alla ovanstående

6 Fråga 13: Varför är det lättare sagt än gjort att som forskare säkerställa kravet om informerat samtycke a) Det är praktiskt omöjligt att delge samtliga deltagare all information gällande studien, särskilt information kring etiska aspekter b) Ibland kan det vara önskvärt att undanhålla viss information så som hur lång tid dataanalysen kommer att ta c) Om undersökningspersonerna visste exakt vad undersökningen gällde skulle de kanske ändra sitt beteende Fråga 14: Vilken av följande metoder förknippas oftast med brister gällande samtyckeskravet? a) Djupintervju b) Kvalitativ innehållsanalys c) Fokusintervjuer d) Enkät e) Ingen av ovanstående Fråga 15 (totalt 10 poäng). Börja dina svar på ett nytt svarsblad. Använd max 2 sidor för besvara hela frågan. Du har fått i uppdrag att genomföra en enkätundersökning för att undersöka blivande studenters attityder till Högskolan i Borås och de utbildningar som erbjuds där: a) Formulera frågor och svarsalternativ för att undersöka följande: Bakgrundfakta om respondenten: kön, ålder, gymnasieutbildning, bostadsort Uppfattning om Högskolan i Borås som helhet Kunskap om vilka utbildningar/utbildningsområden högskolan erbjuder Attityder till att läsa en utbildning vid Högskolan i Borås För varje punkt skall ni formulera lämpliga frågor med svarsalternativ det kan räcka med en fråga för vissa punkter, medan andra kräver flera frågor. Lägg särskild vikt vid att formulera bra frågor och passande svar, dvs. använd inte formuleringarna ovan rakt av. Motivera både formulering av fråga och utformning av svarsalternativ. Formulera, med nollhypotes och mothypotes, ett samband mellan två av variablerna som bidrar till att svara på studiens frågeställning. Ange och motivera sedan vilken den mest lämpliga statistiska metoden är för att undersöka detta samband, utifrån hur ni formulerat frågor och svar. Ge slutligen en kortfattad beskrivning av hur testet genomförs och hur resultatet tolkas. *********** SLUT OBLIGATORISKA FRÅGOR **************

7 Fråga 16 och 17 är extrafrågor valfria att besvara för studenter som siktar på kursbetyg Väl Godkänt. För Väl Godkänt i slutbetyg krävs, utöver de poäng på fråga 1-15 som anges på första sidan, minst ett godkänt svar på fråga 16 eller 17. Fråga 16: Börja dina svar på ett nytt svarsblad. Använd max 1,5 sida för besvara hela frågan. En frivilligorganisation som arbetar med miljöfrågor avser att genomföra en kampanj för att rekrytera nya medlemmar. Som underlag för detta vill man undersöka hur nuvarande medlemmar ser på organisationen och dess arbete, samt vilka profilfrågor inom miljöområdet de anser är viktiga. En enkätundersökning bland nuvarande medlemmar (för närvarande ca personer) bedöms vara en lämplig datainsamlingsmetod. Beskriv hur du avser att utforma, genomföra och analysera resultatet av enkätundersökningen. Du skall ha med följande: a) Urvalsmetod, med utförlig motivering. b) Ge exakt formulering av centrala frågor kring frågeställningen (kursiverade i beskrivningen ovan) i undersökningen. Motivera varför du ställer frågorna på det sättet! Ange även hur svarsalternativen skall utformas för dina frågor. c) Vilka områden, förutom det som berör den direkta frågeställningen, kan det vara lämpligt att fråga om i enkäten? Ange och motivera minst två områden. Du behöver inte formulera frågorna för dessa. OBS! Ålder och kön är inte tillåtna svar. d) En översiktlig beskrivning av hur dataanalysen bör genomföras. Fråga 17: Börja dina svar på ett nytt svarsblad. Använd max 2 sidor för besvara hela frågan FinaTork AB:s produktionschef har hört om möjligheter att outsourca en del av FinaTork AB:s verksamhet till Papua Nya Guinea. I Papua Nya Guinea finns tillgång till råvarumaterial som just FinaTork använder i en av sina produkter. Produktionschefen är intresserad av att veta lite mer om just Papua Nya Guinea. Hon ber dig kolla upp möjligheterna att FinaTork AB skall kunna jobba med Papua Nya Guinea. Hon vill att du gör en mindre kvalitativ studie för att hjälpa FinaTork AB att besluta om de skall outsourca eller inte! Med detta som utgångspunkt: designa en kvalitativ studie med hjälp av Whatson modell ( A what, why, and how framework for crafting research ). //Slut

Mobiltelefoner, datorer, läsplattor och andra kommunikationsmedel får inte användas.

Mobiltelefoner, datorer, läsplattor och andra kommunikationsmedel får inte användas. Forskningsmetoder på kandidatnivå 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: 21FK1C Tentamen ges för: Tentamensdatum: 140325 Tid: 09.00-14.00 Hjälpmedel: valfria metodböcker, inbundna eller i pappersformat,

Läs mer

Mobiltelefoner, datorer, läsplattor och andra kommunikationsmedel får inte användas.

Mobiltelefoner, datorer, läsplattor och andra kommunikationsmedel får inte användas. Forskningsmetoder på kandidatnivå 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: 21FK1C, AE1VB1 Tentamen ges för: Tentamensdatum: 180324 Tid: 09.30-15.30 Hjälpmedel: valfria metodböcker, inbundna eller i pappersformat,

Läs mer

Mobiltelefoner, datorer, läsplattor och andra kommunikationsmedel får inte användas.

Mobiltelefoner, datorer, läsplattor och andra kommunikationsmedel får inte användas. Forskningsmetoder på kandidatnivå 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: 21FK1C Tentamen ges för: Tentamensdatum: 140505 Tid: 09.00-14.00 Hjälpmedel: valfria metodböcker, inbundna eller i pappersformat,

Läs mer

Mobiltelefoner, datorer, läsplattor och andra kommunikationsmedel får inte användas.

Mobiltelefoner, datorer, läsplattor och andra kommunikationsmedel får inte användas. Forskningsmetoder på kandidatnivå 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: 21FK1C Tentamen ges för: Tentamensdatum: 160316 Tid: Hjälpmedel: valfria metodböcker, inbundna eller i pappersformat, samt studentens

Läs mer

Mobiltelefoner, datorer, läsplattor och andra kommunikationsmedel får inte användas.

Mobiltelefoner, datorer, läsplattor och andra kommunikationsmedel får inte användas. Forskningsmetoder på kandidatnivå 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: 21FK1C Tentamen ges för: Tentamensdatum: 140830 Tid: 09.00/(09.30 Varberg)-14.00 (14.30 Varberg) Hjälpmedel: valfria metodböcker,

Läs mer

Mobiltelefoner, datorer, läsplattor och andra kommunikationsmedel får inte användas.

Mobiltelefoner, datorer, läsplattor och andra kommunikationsmedel får inte användas. Forskningsmetoder på kandidatnivå 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: 21FK1C Tentamen ges för: Tentamensdatum: torsdagen den 7 nov 2013 Tid: 9.00 14.0 Hjälpmedel: valfria metodböcker, inbundna eller

Läs mer

Mobiltelefoner, datorer, läsplattor och andra kommunikationsmedel får inte användas.

Mobiltelefoner, datorer, läsplattor och andra kommunikationsmedel får inte användas. Forskningsmetoder på kandidatnivå 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: 21FK1C Tentamen ges för: Tentamensdatum: 170321 Tid: Hjälpmedel: valfria metodböcker, inbundna eller i pappersformat, samt studentens

Läs mer

Allmänna anvisningar: - Nästkommande tentamenstillfälle: Tidigast två veckor efter det att resultatet från denna tenta blivit inregistrerat.

Allmänna anvisningar: - Nästkommande tentamenstillfälle: Tidigast två veckor efter det att resultatet från denna tenta blivit inregistrerat. Forskningsmetoder i företagsekonomi Provmoment: Ladokkod: 22FF1D Tentamen ges för: 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: Lördagen den 14 januari 2017 Tid: 09.30-13.30 Hjälpmedel: Inga restriktioner,

Läs mer

Provmoment: Tentamen 3 Ladokkod: 61ST01 Tentamen ges för: SSK06 VHB. TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-12-14 Tid: 09.00-12.00

Provmoment: Tentamen 3 Ladokkod: 61ST01 Tentamen ges för: SSK06 VHB. TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-12-14 Tid: 09.00-12.00 Vetenskaplig teori och metod Provmoment: Tentamen 3 Ladokkod: 61ST01 Tentamen ges för: SSK06 VHB 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-12-14 Tid: 09.00-12.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Tentamen vetenskaplig teori och metod, Namn/Kod Vetenskaplig teori och metod Provmoment: Tentamen 1

Tentamen vetenskaplig teori och metod, Namn/Kod Vetenskaplig teori och metod Provmoment: Tentamen 1 Namn/Kod Vetenskaplig teori och metod Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: 61ST01 Tentamen ges för: SSK GSJUK13v Tentamenskod: Tentamensdatum: 2015 10 02 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel Totalt

Läs mer

Forskningsmetoder i offentlig förvaltning

Forskningsmetoder i offentlig förvaltning Forskningsmetoder i offentlig förvaltning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen (B) 21FO1C Administratörprogrammet 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2017-09-22 Tid: 9.00-13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

Forskningsmetoder i offentlig förvaltning

Forskningsmetoder i offentlig förvaltning Forskningsmetoder i offentlig förvaltning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen (B) 21FO1C Administratörprogrammet 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-09-30 Tid: 9.00-13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: 61ST01 Tentamen ges för: SSK06 VHB. TentamensKod: Tentamensdatum: Tid:

Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: 61ST01 Tentamen ges för: SSK06 VHB. TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Vetenskaplig teori och metod Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: 61ST01 Tentamen ges för: SSK06 VHB 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-11-09 Tid: 09.00-11.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå En rapport i psykologi är det enklaste formatet för att rapportera en vetenskaplig undersökning inom psykologins forskningsfält. Något som kännetecknar

Läs mer

Introduktion till Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad Provmoment: Ladokkod: VVI011/TEN1 Tentamen ges för: GSJUK15v samt tidigare

Introduktion till Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad Provmoment: Ladokkod: VVI011/TEN1 Tentamen ges för: GSJUK15v samt tidigare Introduktion till Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad Provmoment: Ladokkod: VVI011/TEN1 Tentamen ges för: GSJUK15v samt tidigare TentamensKod: (Kod och kurs ska också skrivas längst upp på varje

Läs mer

Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle

Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle Mobiltelefoner ska vara avstängda och förvaras åtskilda från studenten, liksom ytterkläder, väskor och liknande. Bläck eller kulspetspenna ska användas

Läs mer

Kvalitets- och miljöstyrning/ Kvalitet och ledningssystem

Kvalitets- och miljöstyrning/ Kvalitet och ledningssystem Kvalitets- och miljöstyrning/ Kvalitet och ledningssystem 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen 5,0 högskolepoäng (4,5 hp gällande annan kursplan) Ladokkod: 41I09B, TI011B samt kod; THS: 51KM01 Tentamen

Läs mer

42BK07 Magisterutbildning i byggteknik - hållbart samhällsbyggande

42BK07 Magisterutbildning i byggteknik - hållbart samhällsbyggande Klassningssystem för byggnader och hållbara städer Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 2015-06-03 Tid: Hjälpmedel: Inga

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen VVT012 SSK05 VHB. TentamensKod: Tentamensdatum: Tid:

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen VVT012 SSK05 VHB. TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Vetenskaplig teori och metod Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen VVT012 SSK05 VHB 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-02-17 Tid: 09-11 09.00-11.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Betygsgränser: Tentan kan ge maximalt 77 poäng, godkänd 46 poäng, väl godkänd 62 poäng

Betygsgränser: Tentan kan ge maximalt 77 poäng, godkänd 46 poäng, väl godkänd 62 poäng OMTENTAMEN FÖR DELKURSEN: VETENSKAPLIG METOD, 7,5 HP (AVGA30:3) Skrivningsdag: Tisdag 14 januari 2014 Betygsgränser: Tentan kan ge maximalt 77 poäng, godkänd 46 poäng, väl godkänd 62 poäng Hjälpmedel:

Läs mer

Försök att skriva svaren inom det utrymme på sidan som finns. Skriv tydligt! Svara sammanhängande och med enkla, tydliga meningar.

Försök att skriva svaren inom det utrymme på sidan som finns. Skriv tydligt! Svara sammanhängande och med enkla, tydliga meningar. KOD: Kurskod: PC1307, PC1546 Kursnamn: Samhällsvetenskaplig forskningsmetodik, Forskningsmetodik och fördjupningsarbete Provmoment: Forskningsmetodik Ansvarig lärare: Uta Sailer (Tel.: 786 1700) Tentamensdatum:

Läs mer

Metodologier Forskningsdesign

Metodologier Forskningsdesign Metodologier Forskningsdesign 1 Vetenskapsideal Paradigm Ansats Forskningsperspek6v Metodologi Metodik, även metod används Creswell Worldviews Postposi'vist Construc'vist Transforma've Pragma'c Research

Läs mer

Försök att rymma svaren i den platsen som finns. Skriv tydligt! Svara sammanhängande och med enkla, tydliga meningar.

Försök att rymma svaren i den platsen som finns. Skriv tydligt! Svara sammanhängande och med enkla, tydliga meningar. KOD: Kurskod: PC1307, PC1546 Kursnamn: Samhällsvetenskaplig forskningsmetodik, Forskningsmetodik och fördjupningsarbete Provmoment: Forskningsmetodik Ansvarig lärare: Uta Sailer (Tel.: 786 1700) Tentamensdatum:

Läs mer

Försök att skriva svaren inom det utrymme som finns på sidan. Skriv tydligt! Svara sammanhängande och med enkla, tydliga meningar.

Försök att skriva svaren inom det utrymme som finns på sidan. Skriv tydligt! Svara sammanhängande och med enkla, tydliga meningar. KOD: Kurskod: PC1307, PC1546 Kursnamn: Samhällsvetenskaplig forskningsmetodik, Forskningsmetodik och fördjupningsarbete. Provmoment: Forskningsmetodik Ansvarig lärare: Uta Sailer Tentamensdatum: 2013-10-25

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS. FORSKNINGSMETODER I OFFENTLIG FÖRVALTNING 15 Högskolepoäng

HÖGSKOLAN I BORÅS. FORSKNINGSMETODER I OFFENTLIG FÖRVALTNING 15 Högskolepoäng HÖGSKOLAN I BORÅS FORSKNINGSMETODER I OFFENTLIG FÖRVALTNING 15 Högskolepoäng Tentamen ges för: ADM12 Namn:.. Personnummer:.. Tentamensdatum: 2014-11-07 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel Totalt

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller: Kvalitets- och Miljöstyrning/ Kvalitet och Ledningssystem Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: 7,5 högskolepoäng Skriftlig tentamen 51KM01, 41I13B samt även 41I09B Industriell ekonomi

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNINGSTEORI OCH KONCERNREDOVISNING [21RK2C] 7,5 Högskolepoäng Provmoment: tentamen

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNINGSTEORI OCH KONCERNREDOVISNING [21RK2C] 7,5 Högskolepoäng Provmoment: tentamen HÖGSKOLAN I BORÅS REDOVISNINGSTEORI OCH KONCERNREDOVISNING [21RK2C] 7,5 Högskolepoäng Provmoment: tentamen Tentamen ges för: CE+DE+EKKAND Tentamenskod: Tentamensdatum: 2016-11-04 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel:

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller: Kvalitets- och Miljöstyrning/ Kvalitet och Ledningssystem Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: 7,5 högskolepoäng Skriftlig tentamen 51KM01, 41I13B samt även 41I09B Industriell ekonomi

Läs mer

36 poäng. Lägsta poäng för Godkänd 70 % av totalpoängen vilket motsvarar 25 poäng. Varje fråga är värd 2 poäng inga halva poäng delas ut.

36 poäng. Lägsta poäng för Godkänd 70 % av totalpoängen vilket motsvarar 25 poäng. Varje fråga är värd 2 poäng inga halva poäng delas ut. Vetenskaplig teori och metod Provmoment: Tentamen 3 Ladokkod: VVT012 Tentamen ges för: SSK05 VHB 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-04-27 Tid: 09.00-11.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Vetenskapsmetod och teori. Kursintroduktion

Vetenskapsmetod och teori. Kursintroduktion Vetenskapsmetod och teori Kursintroduktion Creswell Exempel Vetenskapsideal Worldview Positivism Konstruktivism/Tolkningslära Kritiskt (Samhällskritiskt/ Deltagande) Pragmatism (problemorienterat) Ansats

Läs mer

Försök att rymma svaren i den platsen som finns. Skriv tydligt! Svara sammanhängande och med enkla, tydliga meningar.

Försök att rymma svaren i den platsen som finns. Skriv tydligt! Svara sammanhängande och med enkla, tydliga meningar. KOD: Kurskod: PC1307, PC1546 Kursnamn: Samhällsvetenskaplig forskningsmetodik, Forskningsmetodik och fördjupningsarbete Provmoment: Forskningsmetodik Ansvarig lärare: Uta Sailer Tentamensdatum: 2012-03-19

Läs mer

Tentamen B1AMO1 Administratörsprogrammet HT2014

Tentamen B1AMO1 Administratörsprogrammet HT2014 Marknad och Politik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Tentamen B1AMO1 Administratörsprogrammet HT2014 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 23-05-2016 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Totalt

Läs mer

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan BUSR31, Företagsekonomi: Kvalitativa metoder, 5 högskolepoäng Business Administration: Qualitative Research Methods, 5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS. FORSKNINGSMETODER I OFFENTLIG FÖRVALTNING 15 Högskolepoäng

HÖGSKOLAN I BORÅS. FORSKNINGSMETODER I OFFENTLIG FÖRVALTNING 15 Högskolepoäng HÖGSKOLAN I BORÅS FORSKNINGSMETODER I OFFENTLIG FÖRVALTNING 15 Högskolepoäng Tentamen ges för: ADM12 Namn:.. Personnummer:.. Tentamensdatum: 2014-12-17 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel Totalt

Läs mer

1) FRÅGOR OM RESPONDENTENS SOCIAL-DEMOGRAFISKA DATA: - Hur gammal är du?... år (= öppen fråga)

1) FRÅGOR OM RESPONDENTENS SOCIAL-DEMOGRAFISKA DATA: - Hur gammal är du?... år (= öppen fråga) 1. Typer av enkätfrågor - När man gör en frågeformulär, vill man gärna få den att påminna om vanlig interaktion dvs man frågar inte svåra och/eller delikata frågor i början, utan först efter att ha samtalat

Läs mer

för att komma fram till resultat och slutsatser

för att komma fram till resultat och slutsatser för att komma fram till resultat och slutsatser Bearbetning & kvalitetssäkring 6:1 E. Bearbetning av materialet Analys och tolkning inleds med sortering och kodning av materialet 1) Kvalitativ hermeneutisk

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2015.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2015. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPR12, Kurs 12: Vetenskapsteori, forskningsmetod och statistik, 15 högskolepoäng Course 12: Scientific Theory, Research Methods and Statistics, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

OBS! Vi har nya rutiner.

OBS! Vi har nya rutiner. KOD: Kurskod: PM2315 Kursnamn: Psykologprogrammet, kurs 15, Metoder för psykologisk forskning (15 hp) Ansvarig lärare: Jan Johansson Hanse Tentamensdatum: 14 januari 2012 Tillåtna hjälpmedel: miniräknare

Läs mer

Probleminventering problemformulering - forskningsprocess Forskningsdesign. Eva-Carin Lindgren, docent i idrottsvetenskap

Probleminventering problemformulering - forskningsprocess Forskningsdesign. Eva-Carin Lindgren, docent i idrottsvetenskap Probleminventering problemformulering - forskningsprocess Forskningsdesign Eva-Carin Lindgren, docent i idrottsvetenskap Syfte med föreläsningen Problemformulering Forskningsdesign Forskningsprocessen

Läs mer

Försök att skriva svaren inom det utrymme som finns på sidan. Skriv tydligt! Svara sammanhängande och med enkla, tydliga meningar.

Försök att skriva svaren inom det utrymme som finns på sidan. Skriv tydligt! Svara sammanhängande och med enkla, tydliga meningar. KOD: Kurskod: PC1307, PC1546 Kursnamn: Samhällsvetenskaplig forskningsmetodik, forskningsmetodik och fördjupningsarbete. Provmoment: Forskningsmetodik Ansvarig lärare: Uta Sailer Tentamensdatum: 2013-12-07

Läs mer

Vetenskaplig teori och metod Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod:

Vetenskaplig teori och metod Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Vetenskaplig teori och metod Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: 61ST01 Tentamen ges för: GSJUK12h SSK11 VHB 7,5 Hp (2hp) Tentamenskod: Tentamensdatum: 2015-02-20 Tid: 09-12 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel Totalt

Läs mer

Provmoment: Tentamen 6,5 hp Ladokkod: A144TG Tentamen ges för: TGMAI17h, Maskiningenjör - Produktutveckling. Tentamensdatum: 28 maj 2018 Tid: 9-13

Provmoment: Tentamen 6,5 hp Ladokkod: A144TG Tentamen ges för: TGMAI17h, Maskiningenjör - Produktutveckling. Tentamensdatum: 28 maj 2018 Tid: 9-13 Matematisk Statistik 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen 6,5 hp Ladokkod: A144TG Tentamen ges för: TGMAI17h, Maskiningenjör - Produktutveckling Tentamensdatum: 28 maj 2018 Tid: 9-13 Hjälpmedel: Miniräknare

Läs mer

Allmänna anvisningar: Det framgår i frågan om svaret ska skrivas på ett separat lösblad eller ej.

Allmänna anvisningar: Det framgår i frågan om svaret ska skrivas på ett separat lösblad eller ej. Strategisk marknadsföring 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Omtentamen 21SE1B SGEMA14h TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-10-31 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Valfria böcker, inbundna

Läs mer

Skriv tydligt. Besvara inte frågor med lösryckta ord, utan sammanhängande och tydligt. Visa även dina beräkningar.

Skriv tydligt. Besvara inte frågor med lösryckta ord, utan sammanhängande och tydligt. Visa även dina beräkningar. KOD: Kurskod: PM1303 Kursnamn: Vetenskapsteori och grundläggande forskningsmetod Provmoment: Vetenskapsteori och forskningsmetod Ansvarig lärare: Anders Biel Tentamensdatum: 2014-11-14 kl. 09.00 13.00

Läs mer

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling tillhandahålls i tentamenslokalen.

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling tillhandahålls i tentamenslokalen. Operativ Verksamhetsstyrning/ Produktionslogistik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: 7,5 högskolepoäng Skriftlig tentamen 41I32O, 51PL01 Affärsingenjör - inriktning bygg, Affärsingenjör

Läs mer

Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta.

Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta. KOD: Kurskod: PC1245 Kursnamn: Personlighet, hälsa och socialpsykologi Provmoment: Skriftlig tentamen 1a och skriftlig tentamen 1b (metod) Ansvarig lärare: Cecilia J Bergstad Tentamensdatum: 17 december

Läs mer

Projektteknik Tentamen TT141B. Skrivmaterial och eventuella språklexikon

Projektteknik Tentamen TT141B. Skrivmaterial och eventuella språklexikon Projektteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Projektteknik Tentamen TT141B 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-10-28 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Skrivmaterial och eventuella

Läs mer

Tentamen Metod C vid Uppsala universitet, , kl

Tentamen Metod C vid Uppsala universitet, , kl Tentamen Metod C vid Uppsala universitet, 170503, kl. 08.00-12.00 Anvisningar Av rättningspraktiska skäl skall var och en av de tre huvudfrågorna besvaras på separata pappersark. Börja alltså på ett nytt

Läs mer

Kursnamn: Vetenskapsteori och grundläggande forskningsmetod

Kursnamn: Vetenskapsteori och grundläggande forskningsmetod KOD: Kurskod: PM1303 Kursnamn: Vetenskapsteori och grundläggande forskningsmetod Ansvarig lärare: Magnus Lindwall Tentamensdatum: 2013-02-19 kl. 09:00 13:00 Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare Tentan består

Läs mer

Tentamen i psykologi

Tentamen i psykologi Tentamen i psykologi Kurskod: pc1307/pc1546 Kursnamn: Kurs 7 - Samhällsvetenskaplig forskningsmetodik Provmoment: Forskningsmetodik Ansvarig lärare: Bengt Jansson (031-786 1696; 076-71 345 27) Tentamensdatum:

Läs mer

Metoduppgift 4 - PM. Barnfattigdom i Linköpings kommun. 2013-03-01 Pernilla Asp, 910119-3184 Statsvetenskapliga metoder: 733G02 Linköpings universitet

Metoduppgift 4 - PM. Barnfattigdom i Linköpings kommun. 2013-03-01 Pernilla Asp, 910119-3184 Statsvetenskapliga metoder: 733G02 Linköpings universitet Metoduppgift 4 - PM Barnfattigdom i Linköpings kommun 2013-03-01 Pernilla Asp, 910119-3184 Statsvetenskapliga metoder: 733G02 Linköpings universitet Problem Barnfattigdom är ett allvarligt socialt problem

Läs mer

TT091A, TVJ22A, NVJA02 Pu, Ti. 50 poäng

TT091A, TVJ22A, NVJA02 Pu, Ti. 50 poäng Matematisk statistik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TT091A, TVJ22A, NVJA02 Pu, Ti 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 2012-05-29 Tid:

Läs mer

Kvalitativ metodik. Varför. Vad är det? Vad är det? Varför och när använda? Hur gör man? För- och nackdelar?

Kvalitativ metodik. Varför. Vad är det? Vad är det? Varför och när använda? Hur gör man? För- och nackdelar? Kvalitativ metodik Vad är det? Varför och när använda? Hur gör man? För- och nackdelar? Mats Foldevi 2009 Varför Komplement ej konkurrent Överbrygga klyftan mellan vetenskaplig upptäckt och realiserande

Läs mer

Skrivmaterial och eventuella språklexikon

Skrivmaterial och eventuella språklexikon Projektteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Projektteknik Tentamen TT141B 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2017-05-30 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Skrivmaterial och eventuella

Läs mer

Allmänna anvisningar: Besvara frågorna direkt i frågeformuläret. ANVÄND INTE LÖSBLAD FÖR DINA SVAR.

Allmänna anvisningar: Besvara frågorna direkt i frågeformuläret. ANVÄND INTE LÖSBLAD FÖR DINA SVAR. Introduktion till vårdvetenskap Provmoment: Ladokkod:VVI011/TEN1 Tentamen ges för: GSJUK 16ht Tentamenskod: Kod & Kurs ska skrivas överst på varje sida Tentamensdatum: 161104 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling lånas i tentamenslokalen.

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling lånas i tentamenslokalen. Grundläggande statistik med regressionsanalys Ladokkod: TT131A 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 2012-05-28 Tid: 14-18 Hjälpmedel: Miniräknare

Läs mer

Skrivmaterial och eventuella språklexikon

Skrivmaterial och eventuella språklexikon Projektteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Projektteknik Tentamen TT141B 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2017-01-09 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Skrivmaterial och eventuella

Läs mer

Hjälpmedel: Miniräknare, skrivmateriel (ex. linjal, gradskiva, passare) och Lgr 11

Hjälpmedel: Miniräknare, skrivmateriel (ex. linjal, gradskiva, passare) och Lgr 11 Matematik och matematikdidaktik för 7,5 högskolepoäng grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 7.5 hp VT17 Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik,

Läs mer

Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle

Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle Försättsbladet utgör första sidan i tentamensfilen. Instruktioner för kursansvariga om hanteringen: mah.se/hs/tentamedarbetare * Fylls i av kursansvarig

Läs mer

Provmoment: Omtentamen 1 (dvs salstentamen 2) för kursen under LP4, TS1A, 21TS1U (VT14P4) Tentamen ges för: För fastighetsmäklare (FM12)

Provmoment: Omtentamen 1 (dvs salstentamen 2) för kursen under LP4, TS1A, 21TS1U (VT14P4) Tentamen ges för: För fastighetsmäklare (FM12) Organisering av tjänster, servicelogik och servicekultur för FM 7,5 högskolepoäng Provmoment: Omtentamen 1 (dvs salstentamen 2) för kursen under LP4, 2013 2014 Ladokkod: 21TS1A, 21TS1U (VT14P4) Tentamen

Läs mer

Försök att skriva svaren inom det utrymme på sidan som finns. Skriv tydligt! Svara sammanhängande och med enkla, tydliga meningar.

Försök att skriva svaren inom det utrymme på sidan som finns. Skriv tydligt! Svara sammanhängande och med enkla, tydliga meningar. KOD: Kurskod: PC1307, PC1546 Kursnamn: Samhällsvetenskaplig forskningsmetodik, Forskningsmetodik och fördjupningsarbete Provmoment: Forskningsmetodik Ansvarig lärare: Uta Sailer (Tel.: 786 1700) Tentamensdatum:

Läs mer

Tentamen B1AMO1 Administratörsprogrammet HT2014

Tentamen B1AMO1 Administratörsprogrammet HT2014 Marknad och Politik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Tentamen B1AMO1 Administratörsprogrammet HT2014 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 24-05-2018 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Totalt

Läs mer

Maximalt antal poäng för hela skrivningen är28 poäng. För Godkänt krävs minst 17 poäng. För Väl Godkänt krävs minst 22,5 poäng.

Maximalt antal poäng för hela skrivningen är28 poäng. För Godkänt krävs minst 17 poäng. För Väl Godkänt krävs minst 22,5 poäng. Försättsblad KOD: Kurskod: PC1307/PC1546 Kursnamn: Kurs 7: Samhällsvetenskaplig forskningsmetodik/forskningsmetodik och fördjupningsarbete Provmoment: Statistik, 5 hp Ansvarig lärare: Sara Landström Tentamensdatum:

Läs mer

Skrivmaterial och eventuella språklexikon. Allmänna anvisningar: Obs! Skriv alla svar direkt på tentamenstesen och lämna in denna.

Skrivmaterial och eventuella språklexikon. Allmänna anvisningar: Obs! Skriv alla svar direkt på tentamenstesen och lämna in denna. Projektteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Projektteknik Tentamen TT141B 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-06-02 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Skrivmaterial och eventuella

Läs mer

10 högskolepoäng. Förvaltning och politiska system Provmoment: TENT Ladokkod: Viktigt! Glöm inte att skriva namn på alla blad du lämnar in.

10 högskolepoäng. Förvaltning och politiska system Provmoment: TENT Ladokkod: Viktigt! Glöm inte att skriva namn på alla blad du lämnar in. Förvaltning och politiska system Provmoment: TENT Ladokkod: 21FP1A Tentamen ges för: Administratörsprogrammet år 1. 10 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum:

Läs mer

Allmän omvårdnad i administration/ledarskap Allmän omvårdnad i statistik

Allmän omvårdnad i administration/ledarskap Allmän omvårdnad i statistik Allmän omvårdnad Provmoment: Allmän omvårdnad i administration/ledarskap Allmän omvårdnad i statistik 25,5 högskolepoäng Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK08/TEN 4 Namn: (Ifylles av student) Personnummer:

Läs mer

Kvalitativa metoder I

Kvalitativa metoder I Kvalitativa metoder I PeD Gunilla Eklund Rum F 625, tel. 3247354 E-post: geklund@abo.fi http://www.vasa.abo.fi/users/geklund/default.htm Forskningsmetodik - kandidatnivå Forskningsmetodik I Informationssökning

Läs mer

Provmoment: Tentamen Ladokkod: 41F07A Tentamen ges för: TGITT17h, IT-tekniker

Provmoment: Tentamen Ladokkod: 41F07A Tentamen ges för: TGITT17h, IT-tekniker Supportkunskap Provmoment: Tentamen Ladokkod: 41F07A Tentamen ges för: TGITT17h, IT-tekniker 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: Tor 31 Maj 2018 Tid: 14:00-18:00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel Totalt antal

Läs mer

Projektteknik Tentamen TT141B. Skrivmaterial och eventuella språklexikon

Projektteknik Tentamen TT141B. Skrivmaterial och eventuella språklexikon Projektteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Projektteknik Tentamen TT141B 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-10-25 Tid: 14:00 17:00 Hjälpmedel: Skrivmaterial och eventuella

Läs mer

Tentamen på. Statistik och kvantitativa undersökningar STA100, 15 hp. Fredagen den 16 e januari 2015

Tentamen på. Statistik och kvantitativa undersökningar STA100, 15 hp. Fredagen den 16 e januari 2015 MÄLARDALENS HÖGSKOLA Akademin för ekonomi, samhälle och teknik Statistik Tentamen på Statistik och kvantitativa undersökningar STA100, 15 hp Fredagen den 16 e januari 2015 Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in.

Viktigt! Glöm inte att skriva tentamenskod på alla blad du lämnar in. Systemanalys och Design Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN NSA011 SV17, DE17 7,5 högskolepoäng Tentamenskod: Tentamensdatum: 2 mars 2018 Tid: 9-13 Hjälpmedel: Inga. Totalt antal poäng: 50 Preliminär

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET HT 2008 Statistiska institutionen Johan Andersson

STOCKHOLMS UNIVERSITET HT 2008 Statistiska institutionen Johan Andersson 1 STOCKHOLMS UNIVERSITET HT 2008 Statistiska institutionen Johan Andersson Skriftlig tentamen på momentet Statistisk dataanalys I (SDA l), 3 högskolepoäng ingående i kursen Undersökningsmetodik och statistisk

Läs mer

Kvalitativa metoder. Amy Rankin

Kvalitativa metoder. Amy Rankin Kvalitativa metoder Amy Rankin amy.rankin@liu.se Vad händer i dag? Validitet och reliabilitet Metodfördjupning: observation, intervju Vi diskuterar artikeln Exploring the Openness of Cognitive Artifacts

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNINGSTEORI OCH KONCERNREDOVISNING [21RK2C] 7,5 Högskolepoäng Provmoment: tentamen

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNINGSTEORI OCH KONCERNREDOVISNING [21RK2C] 7,5 Högskolepoäng Provmoment: tentamen HÖGSKOLAN I BORÅS REDOVISNINGSTEORI OCH KONCERNREDOVISNING [21RK2C] 7,5 Högskolepoäng Provmoment: tentamen Tentamen ges för: CE+DE+EKKAND Tentamenskod: Tentamensdatum: 2015-11-03 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel:

Läs mer

Forskningsprocessens olika faser

Forskningsprocessens olika faser Forskningsprocessens olika faser JOSEFINE NYBY JOSEFINE.NYBY@ABO.FI Steg i en undersökning 1. Problemformulering 2. Planering 3. Datainsamling 4. Analys 5. Rapportering 1. Problemformulering: intresseområde

Läs mer

Den gröna påsen i Linköpings kommun

Den gröna påsen i Linköpings kommun Den gröna påsen i Linköpings kommun Metod- PM 4 Thea Eriksson Almgren Problem I Linköping idag används biogas för att driva stadsbussarna. 1 Biogas är ett miljövänligt alternativ till bensin och diesel

Läs mer

Underkänt 0-29oäng Godkänt poäng Väl godkänt poäng

Underkänt 0-29oäng Godkänt poäng Väl godkänt poäng Tjänstemarknadsföring för fastighetsmäklare Provmoment: Omtentamen 1 Ladokkod: STF011, UTF011 (VT12P4) Tentamen ges för: För fastighetsmäklare (FM2) 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer:

Läs mer

Datainsamling Hur gör man, och varför?

Datainsamling Hur gör man, och varför? Datainsamling Hur gör man, och varför? FSR: 2 Preece et al.: Interaction design, kapitel 7 Översikt Att kunna om datainsamlingsmetoder Observationstekniker Att förbereda Att genomföra Resultaten och vad

Läs mer

Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE

Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE Innehåll Vad är en bra uppsats? Söka, använda och refera till litteratur Insamling

Läs mer

Miniräknare + Formelblad (vidhäftat i tesen) 50 p

Miniräknare + Formelblad (vidhäftat i tesen) 50 p Tillverkningsmetoder Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Skriftlig tentamen 41I34T TGIAL15h 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-03-17 Tid: 14:00 18:00 Hjälpmedel: Miniräknare + Formelblad

Läs mer

Kursens syfte. En introduktion till uppsatsskrivande och forskningsmetodik. Metodkurs. Egen uppsats. Seminariebehandling

Kursens syfte. En introduktion till uppsatsskrivande och forskningsmetodik. Metodkurs. Egen uppsats. Seminariebehandling Kursens syfte En introduktion till uppsatsskrivande och forskningsmetodik Metodkurs kurslitteratur, granska tidigare uppsatser Egen uppsats samla in, bearbeta och analysera litteratur och eget empiriskt

Läs mer

Checklista för systematiska litteraturstudier 3

Checklista för systematiska litteraturstudier 3 Bilaga 1 Checklista för systematiska litteraturstudier 3 A. Syftet med studien? B. Litteraturval I vilka databaser har sökningen genomförts? Vilka sökord har använts? Har författaren gjort en heltäckande

Läs mer

Beteendevetenskaplig metod. Metodansats. För och nackdelar med de olika metoderna. Fyra huvudkrav på forskningen Forskningsetiska principer

Beteendevetenskaplig metod. Metodansats. För och nackdelar med de olika metoderna. Fyra huvudkrav på forskningen Forskningsetiska principer Beteendevetenskaplig metod Ann Lantz alz@nada.kth.se Introduktion till beteendevetenskaplig metod och dess grundtekniker Experiment Fältexperiment Fältstudier - Ex post facto - Intervju Frågeformulär Fyra

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET VT 2008 Statistiska institutionen Linda Wänström

STOCKHOLMS UNIVERSITET VT 2008 Statistiska institutionen Linda Wänström 1 STOCKHOLMS UNIVERSITET VT 2008 Statistiska institutionen Linda Wänström Skriftlig omtentamen på momentet Statistisk dataanalys I (SDA l), 3 högskolepoäng ingående i kursen Undersökningsmetodik och statistisk

Läs mer

OBS!!! Studenter som läste kursen läsåret 2017 och tidigare år svarar på frågorna som finns på de två sista sidorna.

OBS!!! Studenter som läste kursen läsåret 2017 och tidigare år svarar på frågorna som finns på de två sista sidorna. Samhällsekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: skriftlig tentamen 21SH1A Offentlig förvaltning 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2018-10-22 Tid: 14:00 17:00 Hjälpmedel: Miniräknare,

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SIMM41, Samhällsvetenskap: Samhällsvetenskaplig forskningsmetod, 15 högskolepoäng Social Science: Methods for Research in the Social Sciences, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

Tentamen: Vetenskapliga perspektiv på studie- och yrkesvägledning, 7,5hp distans (D1) & campus (T1), ht12

Tentamen: Vetenskapliga perspektiv på studie- och yrkesvägledning, 7,5hp distans (D1) & campus (T1), ht12 Tentamen: Vetenskapliga perspektiv på studie- och yrkesvägledning, 7,5hp distans (D1) & campus (T1), ht12 Datum: 2013-01-18 Tid: 09.00-12.00 (En student med förlängd skrivtid skriver 09.00-13.00) Plats:

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08. 3,0 högskolepoäng.

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08. 3,0 högskolepoäng. Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08 3,0 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 120908 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel Totalt

Läs mer

Jag läser kursen på. Halvfart Helfart

Jag läser kursen på. Halvfart Helfart KOD: Omtentamen Psykologi Kurskod: PC1206, Kurs 6: Individen i ett socialt sammanhang (15 hp) och PC1245 Datum: 25/8-2012 Hel- och halvfart VT 12 Provmoment: Socialpsykologi + Metod Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer

10 högskolepoäng. Förvaltning och politiska system Provmoment: TENT Ladokkod: Viktigt! Glöm inte att skriva namn på alla blad du lämnar in.

10 högskolepoäng. Förvaltning och politiska system Provmoment: TENT Ladokkod: Viktigt! Glöm inte att skriva namn på alla blad du lämnar in. Förvaltning och politiska system Provmoment: TENT Ladokkod: 21FP1A Tentamen ges för: Administratörsprogrammet år 1. 10 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum:

Läs mer

Introduktion till Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad Provmoment: Ladokkod: VVI011/TEN1 Tentamen ges för: SSK11 samt SSK10

Introduktion till Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad Provmoment: Ladokkod: VVI011/TEN1 Tentamen ges för: SSK11 samt SSK10 Introduktion till Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad Provmoment: Ladokkod: VVI011/TEN1 Tentamen ges för: SSK11 samt SSK10 TentamensKod: Tentamensdatum: 2012 11 09 Tid: 9.0013.00 Hjälpmedel: Inga

Läs mer

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier.

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier. PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, VT 2014 Kursens upplägg Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och tillvägagångssätt i samhällsvetenskapligt

Läs mer

Tentamen i psykologi

Tentamen i psykologi Tentamen i psykologi Kurskod: pc1307/pc1546 Kursnamn: Kurs 7 - Samhällsvetenskaplig forskningsmetodik Provmoment: Forskningsmetodik Ansvarig lärare: Bengt Jansson (031-7861696; 076-7134527) Tentamensdatum:

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller: Statistik 2 Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Tentamen SST021 ACEKO16h, ACIVE16h 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 2018-05-31 Tid: 14.00-19.00 Hjälpmedel: Valfri miniräknare Linjal

Läs mer

FORSKNINGSPLAN 4IK024 Vetenskapsmetod och teori

FORSKNINGSPLAN 4IK024 Vetenskapsmetod och teori Linnéuniversitetet Institutionen för informatik FORSKNINGSPLAN 4IK024 Vetenskapsmetod och teori Läsåret 2013/2014 Lärare: Patrik Brandt patrik.brandt@lnu.se Päivi Jokela paivi.jokela@lnu.se Examinator:

Läs mer

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll 1 (6) Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi-Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning VPG01F Hälsopedagogik

Läs mer

Ladokkod: TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Ladokkod: TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel 11GF20 MaI Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 0,5 hp Studenter i lärarprogrammet GF(11GF20) 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 16-05-13 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Föreläsning 2: Datainsamling - Observation, enkät, intervju. Att läsa: Kapitel 7 i Rogers et al.: Interaction design

Föreläsning 2: Datainsamling - Observation, enkät, intervju. Att läsa: Kapitel 7 i Rogers et al.: Interaction design Föreläsning 2: Datainsamling - Observation, enkät, intervju Att läsa: Kapitel 7 i Rogers et al.: Interaction design Stjärnmodellen Analys Utvärdering Implementation Prototyper Krav Design 100326 Datainsamling

Läs mer

10 högskolepoäng. Förvaltning och politiska system. Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. Lycka till!

10 högskolepoäng. Förvaltning och politiska system. Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. Lycka till! Förvaltning och politiska system 10 högskolepoäng Provmoment: TENT Ladokkod: 21FP1A Tentamen ges för: Administratörsprogrammet år 1. TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-01-15 Tid: 14-19 Hjälpmedel: Okommenterat

Läs mer

Metod1. Intervjuer och observationer. Ex post facto, laboratorie -, fältexperiment samt fältstudier. forskningsetik

Metod1. Intervjuer och observationer. Ex post facto, laboratorie -, fältexperiment samt fältstudier. forskningsetik Metod1 Intervjuer och observationer Ex post facto, laboratorie -, fältexperiment samt fältstudier forskningsetik 1 variabelbegreppet oberoende variabel beroende variabel kontroll variabel validitet Centrala

Läs mer